Warnsveld 18-07-2019,zaterdag

Naast het gebied rond Lerida zijn nu ook In Barcelona en 13 omliggende steden  , i.v.m. de  sterke stijging van het aantal nieuwe besmettingen, beperkende maatregelen ingevoerd . Het is nog geen lockdown , mensen mogen nog naar buiten, maar het advies is wel om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit is natuurlijk een domper voor de hele regio, die net als andere autonome deelstaten balanceert tussen de economische wil om toeristen te ontvangen en de wens om het Covid virus zoveel mogelijk te beteugelen. Maar het aantal besmettingen is de laatste dagen zo snel gestegen dat het onverantwoord was om geen maatregelen te nemen. Restaurants moeten terug naar een maximale 50% bezetting, in bars mogen geen etenswaren meer worden geserveerd. Verder:

-sluiting van  speeltuinen,  recreatieparken, gymzalen  en sportactiviteiten. 

-sluiting van   culturele voorzieningen en theaters , behalve bibliotheken.

-sluiting van  alle  buitensportvelden , ook pétanquebanen.

De fikse stijging van het aantal besmettingen in Catalonië baart Spanje zorgen. De Franse premier Jean Castex zei zaterdag dat een eventuele sluiting van de grens met Spanje als gevolg van de epidemische situatie in Catalonië een kwestie is die met de Spaanse autoriteiten moet worden besproken.

Ondanks het advies om de mobiliteit zoveel mogelijk te beperken, zijn inwoners van Barcelona massaal met de auto gisteren op stap gegaan. Gisteren leek het op de wegen rond de Catalaanse hoofdstad een doodnormale vrijdagmiddag en waren er maar 10 procent minder auto’s op de weg dan dezelfde vrijdag een jaar geleden. Er werden ongeveer 340.000 auto’s geteld. Veel van de reizigers waren op weg naar een tweede huis of andere vakantiebestemming aan de Costa Dorada of Costa Brava voor het weekend of een korte vakantie. 

               Een beetje ver weg, enigszins onscherp, maar deze torenvalk zit op een paaltje een prooi te verorberen.

Foto's uit onze tuin: groene vleesvlieg

Ook op de Verbena, een hommel soort, weet nog niet welke

            Een citroenvlinder

In Spanje zijn  erg veel campers verkocht sinds het begin van de  Corona omdat men zich veilig acht, men kan zelf de afstand tot een ander bepalen geldt als argument.

Het grootste deel van de Spanjaarden is van mening dat de beslissingen die zijn genomen om de coronapandemie af te remmen noodzakelijk zijn. Een ruime meerderheid pleit zelfs voor strengere maatregelen dan die nu zijn genomen.

Dat blijkt uit de laatste analyse van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) die tussen 1 en 9 juli jongstleden is uitgevoerd. Maar 13% van de ondervraagden geeft aan de getroffen maatregelen onnodig te vinden. Vrijwel iedereen, 97% van de ondervraagden, gaf aan erg of behoorlijk ongerust te zijn over de gevolgen van de coronacrisis. Dit onderzoek is dus uitgevoerd nog voor de opleving van het aantal coronauitbraken in Spanje.

De meeste besmettingen in Spanje zijn asymptomatisch wat mogelijk verklaard kan worden doordat men ze in een vroeg stadium opspoort en test. De gemiddelde leeftijd van nieuwe besmettingen blijft dalen, tot 46 jaar bij mannen en 50 bij vrouwen, iets wat je ook wel in andere landen ziet.

Inmiddels is er nu in 12 regio’s  (van de 17) een mondkapjesplicht, ook oa Valencia is er vandaag bijgekomen. Volgens de regio-minister van Volksgezondheid zij daar veel Jonge mensen tussen 20 en 40 jaar bij.

                            Wat bermbloemen tijdens de fietstocht van vanmiddag: een avondkoekoeksbloem

                Bernagie 

            Zandblauwtje

                    Jacobskruiskruid

Het blijkt nu dat er, om aan wat aanvankelijk een onmogelijke eis leek van de Marokkaanse autoriteiten om een test-verklaring (48 uur van te voren afgenomen) te hebben alvorens Marokko binnen te mogen , testmogelijkheden  aan boord van ferry’s te zijn

Het gaat om veerboten die vertrekken vanuit Sète (Frankrijk) en Genua (Italië), dat meldt het Marokkaanse Ministerie van Transport. De eerste overtochten vonden plaats op 15 juli (Sète-Nador) en 16 juli (Genua-Tanger).

De laboratoria aan boord zijn in staat om passagiers voor aankomst te testen op COVID-19. De testoperatie is opgezet in samenwerking met de betrokken rederijen in Frankrijk en Italië.

 

Ondanks dat er nog steeds iedere dag zo’n 200 besmettingen bijkomen in Marokko, wordt de toegestane bezettingsgraad in het openbaar vervoer verhoogd van 50 naar 100%. Dit terwijl volgens diverse media, ook in Marokko mensen  de neiging hebben om zich minder goed te houden aan beperkende maatregelen , zoals sociale afstand en het dragen van een mondkapje, iets wat je in vrijwel alle landen ziet.

Een tiental restaurants in Casablanca, Marrakech, Tanger en Agadir zijn door de autoriteiten gesloten wegens de niet naleving van de regels in de strijd tegen de coronavirus pandemie. In de praktijk blijven echter veel restaurants en cafés werken zoals voor de coronacrisis, zonder enige aandacht voor de nieuwe regels. De krant  Assabah bericht dat in een aantal restaurants en cafés ’s nachts ook opnieuw feestjes met alcohol worden georganiseerd.

Eigenaars die betrapt worden, worden streng gestraft en verliezen bovendien het recht om hun zaak te openen.

 

Eindelijk weer een uitstekende dag om te fietsen. Na het uitzonderlijk fraaie weer in de lente, valt de zomer tot nu toe tegen maar het zal wel normaal  Nederlands zomerweer zijn. Vanmiddag naar Lochem gefietst waarbij je tussen Warnsveld achtereenvolgens door de bossen van het Waliën, de Velhorst en Het Grote Veld fietst, een mooie route.

Gezien de laatste ontwikkelingen in Spanje, lijkt het er nu wel op dat we dat land helaas als reisbestemming in september wel kunnen schrappen.

Warnsveld 22-07-2020, woensdag

Ik stop maar eens met het schrijven over Marokko, zo langzamerhand is er geen Nederlandse camper daar meer over, mensen die we kennen zijn nu vertrokken of doen dat vrijdag.

Iedereen die daarin geïnteresseerd is zal zelf info kunnen zoeken over Marokko, googel maar eens op Franstalige kranten in Marokko en met Google Translate kom je al een heel eind mocht je de Franse Taal onvoldoende machtig zijn.

Bovendien zijn er 2 Nederlandstalige Marokkaanse nieuwssites, het bekende:

https://www.bladna.nl

 

En het minder bekende :

https://nieuws.marokko.nl/marokko/

Mocht er iets heel belangrijks te melden vallen over Marokko dan zal ik dat wel doen.

 

Over Spanje zal ik af en toe wel wat berichten, hoewel de kans dat we daarheen gaan op dit moment toch wel verkeken lijkt gezien de besmettingen daar.

Ook misschien af en toe wat over Duitsland of Frankrijk, ook een mogelijk reisdoel maar we maken ons niet al te veel illusies, de kans dat we pas weg gaan zodra er een vaccin voor ons beschikbaar is, wordt met de dag groter.

     Een grote groene sabelsprinkhaan, evenals de volgende foto's vanmiddag genomen in de moestuin van broer en schoonzus

                      Een koevinkje

      Boven: een bont zandoogje

links: geen mot maar een vlinder: gamma-uiltje

 

Door het testen van mensen die met een besmet persoon in aanraking zijn gekomen, worden nu ook in Spanje mensen met asymptomatische besmettingen ontdekt ,   daarover  werd ook al eerder vanuit o.a. Marokko gemeld. Helemaal nieuw is het niet want het werd ook eerder ontdekt in China en in het onderzoek wat nog steeds loopt in het Italiaanse  dorp Vo.

Volgens het wetenschappelijk tijdschrift Nature blijken steeds meer mensen te zijn besmet met het coronavirus zonder dat ze ziekteverschijnselen vertonen. Hierdoor spelen ze onbewust en onbedoeld een rol bij de verspreiding van het coronavirus. Zestig tot zeventig procent van de mensen die besmet zijn met covid-19 krijgt geen of heel lichte symptomen. Dat zei María José Sierra van het Coronacrisiscentrum onlangs op een persconferentie. Deze groep verspreidt het virus zonder dat iemand het merkt. Opsporing van besmettingen is belangrijk, omdat juist mensen met asymptomatische besmettingen het risico op nieuwe corona-uitbraken vergroten.

 

Ook Raúl Ortiz de Lejarazu, viroloog en voormalig directeur van het Spaans Influenza Centrum wees erop dat juist besmette mensen met weinig tot geen klachten een gevaar vormen.

Mensen met een asymptomatische besmetting zijn net zo besmettelijk als mensen die wel duidelijke ziekteverschijnselen hebben. Bovendien wees onderzoek uit dat bij asymptomatische gevallen de besmettelijkheid langer aan kan houden dan de gebruikelijke 14 dagen.

Bovendien zijn de meeste personen die geen klachten hebben en toch het  Covid-19 virus hebben jonger dan 40 jaar. Zo is 26% jonger dan 30 jaar.

 

Behalve in de Scandinavische landen en Zwitserland, is er overal een plicht tot dragen van mondkapjes in openbare ruimtes, soms zelfs op straat wanneer het te druk is.

Wanneer kiest Nederland voor deze aanpak of laten we het zo ver komen dat de besmettingen zo snel toenemen dat er weer een totale lockdown komt zodat de economie enorme schade zal lijden?

 

Het is deze week prima weer om te fietsen wat we dan ook iedere middag doen. Eerst gaan we dan even naar de moestuin van broer en schoonzus, omdat die met vakantie zijn houden wij de tuin wat bij.

Deze ligt in een mooie landelijke omgeving niet ver van de IJssel en er zijn volop insecten en vlinders en wat vogelsoorten.

 

Warnsveld 25-07-2020, zaterdag

Toch nog een bericht over Marokko :

We werden getipt dat er nu ook ferry’s vanuit Nador naar Sète varen. Wellicht heeft iemand die nog in Marokko is en weg wil hier wat aan. De verbinding is opgezet door de firma Balearia, die eerst alleen tussen Marokko en Spanje verbindingen onderhield. Ze spelen nu  handig  in op de grote vraag om vanuit Sète en Genua over te varen nu dat de enige manier is voor Marokkanen uit Europa die naar familie willen in Marokko.

https://www.balearia.com/fr/offres/ferry-nador-sete?utm_campaign=20200724_nador-sete_segmento&utm_source=newsletter&utm_medium=email

In Algeciras zijn nog steeds (of opnieuw aangekomen)  Marokkanen die met de ferry naar Marokko hopen te komen. De burgemeester van Algeciras wil overleg of de grens toch niet geopend kan worden omdat de situatie onhoudbaar dreigt  te worden in  zijn stad.

Gezien de oplopende besmettingen in Marokko, gisteren  al een record van 570 en vandaag nog hoger met 811 nieuwe besmettingen, en de situatie in Spanje, gisteren weer 2255 besmettingen, zullen beide landen niet zitten te wachten op heropening van de grenzen.

 

                                 Weer wat foto's uit eigen tuin: een pyjama zweefvlieg op een passiebloem

Blinde bij die honing slurpt uit  de eerste bloem van de herfstanemoon

 Scabiosa, dit keer een witte : Duifkruid

   Ook de agapanthus bloeit deze week

De besmettingen in Spanje vinden door het hele land plaats maar er wordt gezegd dat men de situatie wel onder controle heeft. Behalve dan in sommige stedelijke gebeden in Aragon zoals Zaragoza en Huesca.  En natuurlijk in Catalonië, daar heeft men met onmiddellijke ingang alle discotheken en nachtclubs gelast om te sluiten.

Frankrijk sluit niet de grens met Catalonië maar de inwoners krijgen wel het advies om niet daar op vakantie te gaan.

In Frankrijk beginnen ze zich toch ook wel zorgen te maken over de toegenomen besmettingen de laatste tijd. Daarom wordt het aantal testen in hoog tempo opgevoerd en omdat ze onvoldoende opgeleide mensen hebben die mogen testen, is dat nu ook uitgebreid met oa brandweerlieden(pompiers) en studenten in de gezondheidszorg volgens een decreet dat vandaag is uitgevaardigd.

-Ook in Duitsland neemt het aantal besmettingen toe daarom bieden nu diverse vliegvelden gratis Coronatests aan aan terugkerende vakantiegangers , zo hoopt men de import  van corona door reizigers die in risicolanden zijn geweest tegen te gaan.

Warnsveld 28-07-2020

Eigenlijk wil ik liever over leuke dingen schrijven dan altijd maar over corona. Ik ben er mee begonnen toen we uit Marokko terug kwamen op verzoek. De noodzaak om er verder over te schrijven bestaat niet meer maar ik kan er kennelijk moeilijk mee stoppen. Zelfs over Marokko  waar ik al had besloten om er niets meer over te schrijven, ontkom ik er niet aan om kort hier wat neer te zetten.

Ook hier in het nieuws hier is gemeld dat zondagavond om een uur of 7 de regering volkomen onverwacht besloot om 8 steden in lockdown te doen, dit nadat er zaterdag een record aantal besmettingen was van 811.  Wat natuurlijk laag is als je het vergelijkt met ander landen met eenzelfde aantal inwoners.

Maar goed, in een paar uur moesten mensen proberen hun woonplaats  te bereiken wat tot grote files heeft geleid. Er waren nogal wat mensen die gebruik hebben gemaakt van de lage prijzen die in hotels werden aangeboden omdat er geen buitenlandse toeristen waren. Triest is het ook voor de Europese Marokkanen die voor veel geld vanuit Genua en  Sète naar Marokko zijn gekomen, veel duurder dan wanneer  ze, zoals andere jaren, vanuit Algeciras zouden zijn overgevaren. Zij kunnen ook moeilijk familie bezoeken in deze situatie.

De regering heeft deze drastische maatregelen genomen omdat ze vreest voor het offerfeest, het belangrijkste Islamitische feest, dat  a.s, donderdag begint  en wanneer families bij elkaar op bezoek gaan en reizen door het land.

Ze is tot deze maatregelen over gegaan omdat door het niet meer naleven van de regels, zoals het dragen van een mondkapje en voldoende afstand houden, de besmettingen zijn toegenomen. Er is opnieuw een strenge mondkapjesplicht in de buitenlucht ingevoerd,

Het doel van deze maatregel is "de gezondheid en veiligheid van alle burgers te beschermen" en is onderdeel van "een reeks voorzorgsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus".

Volgens het ministerie riskeren overtreders die buitenshuis geen mondmasker dragen tot drie maanden gevangenisstraf en een boete gaande van 300 tot maximaal 1300 dirham.

De Marokkaanse regering geeft weer blijk van minachting van de eigen bevolking door de plotselinge lockdown, net zoals eerder is gebeurd met de onverwachte sluiting van de grenzen en het 3x verlengen van de noodtoestand zonder dit met de bevolking te communiceren.

Gisteren heeft de minister van Volksgezondheid gezegd dat de lockdown in de 8 steden minstens 14 dagen zullen duren.

Het Mariabeeld in het Marioaportaal in de Walburgiskerk uit Zutphen, de kerk is oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw, restanten hiervan zijn nog bewaard gebleven oa boven het huidige koor. De kerk is herhaaldelijk gerestaureerd.

Op diverse plekken zie je de Walburgiskerk.

        Muurschildering in de kerk

linksvoor de preekstoel, 17e eeuw

In Spanje, en met name Barcelona, blijkt dat de besmettingen zijn veroorzaakt doordat men in discotheken en nachtclubs zonder mondkapje dicht op elkaar stond. Deze gelegenheden zijn nu met onmiddellijke ingang gesloten wat weer tot gevolg had dat er op pleinen,  in parken en  op het strand botellons ( jongeren komen bij elkaar om te drinken) werden gehouden waar moeilijk tegen op te treden was. Tot vandaag dan want nu is het verboden om op straat te drinken en staan er zware boetes op.

De president van Catalonië, Quim Torra, heeft maandagochtend gezegd Catalanen tien dagen de tijd te geven. Als de situatie rond het coronavirus dan niet beter is, ziet hij zich genoodzaakt drastische maatregelen te nemen.

Hieronder verstaat hij een mogelijke terugkeer naar een volledige lock down zoals in de afgelopen maand maart. 'Ik vraag om een gezamenlijke inspanning, van solidariteit en van historische burgerplicht', zei Torra tijdens een persconferentie maandagochtend in Barcelona. 'We moeten extreme preventiemaatregelen nemen', verzekerde hij. 'We zijn in een situatie zoals die was in februari en het ligt in onze macht om een situatie zoals  die in maart te voorkomen', vervolgde hij. ‘

Ondanks al deze informatie en strenge woorden sprak de regioregering van Catalonië nog wel de boodschap uit dat 'Catalonië een veilige toeristische bestemming is’.

Ook in Madrid zijn uit bezorgdheid over de besmettingen maatregelen uitgebreid, zoals de plicht om overal een mondkapje te dragen.

De Spaanse regering is ontstemd omdat de Engelsen 14 dagen in quarantaine moeten bij terugkeer uit Spanje en met het negatieve reisadvies voor Barcelona door Nederland en Duitsland zelfs voor heel Catalonië, Navarra en Aragon. Ze zien alleen nog maar grotere klappen voor de toeristenindustrie die het toch al ze zwaar te verduren heeft.

In Duitsland baart het Robert Koch instituut zich ook al zorgen baart over de toegenomen besmettingen en men reizigers uit risicolanden bij aankomst in Duitsland wil gaan testen.

Nu waren er gisteren in Duitsland, 5x meer inwoners dan Nederland , 612 besmettingen en in Nederland 205. 

 Het kabinet vindt dat de situatie onder controle is en met regionale maatregelen onder controle kan worden gehouden, aldus minister de Jonge zojuist in een mededeling.

 

              Portretten 2e prijs , Lee-Ann Olwage, foto van Belenda, een  zwarte dragqueen en activiste

Natuur 1e prijs, Alain Schroeder, foto van een 1 maand dode Orang-oetan.

Hard Nieuws 1e prijs, Mulugeta Ayenne: rouwende vrouwen na crash van Amerikaanse Boeing Ethiopië.

Hard Nieuws, 2e prijs, Dai Kurokawa: vrouwen in Nairobi worden geëvacueerd na aanslag  op een hotel. 

We zijn vanmorgen naar de tentoonstelling van World Press Photo geweest die wordt gehouden tot 2 augustus in de Walburgkerk in Zutphen die een eenvoudig maar wel mooi interieur heeft. En het heeft een beroemde Librije , een kettingbibliotheek uit de 16e eeuw waarvan er slechts 2 andere vergelijkbare zijn in Europa. Het was eigenlijk een  openbare leeszaal  en bevat zeldzame boeken zoals de eerste druk van Copernicus, Erasmus en de eerste Nederlandse Statenbijbel. De collectie in Zutphen bestaat ongeveer uit 750 boeken, waarvan meerdere vastgeketend liggen op eeuwenoude lectrijnen, een soort lange lessenaars.

 

De tentoonstelling van World `Press Photo is erg mooi om te bezoeken, je ziet de beste foto’s van persfotografen van over de hele wereld.

Mooie foto’s waar je soms niet vrolijk van wordt omdat  persfoto’s natuurlijk vaak gaan over de ellende in de wereld maar ook foto’s in de andere categorieën  waarin prijzen zijn uitgereikt zoals Milieu, Sport, Algemeen- en Hard Nieuws.

Natuur 2e prijs, Alejandro Prieto: grote renkoekoek nadert grensmuur, met dank aan Trump die dit waanzinnige project dwars door een van de biologisch meest rijke en diverse gebieden van Noord Amerika.

Algemeen nieuws 3e prijs, Ivor Prickett: Syrië, vrouw en kind bij het gevangenenkamp Al Hol

Algemeen Nieuws 1e prijs,  Yasuyoshi Chiba: jongen draagt protestpoëzie voor in Sudan. Bijgelicht door telefoontjes.

Algemeen Nieuws 2e prijs, Fabio Bucciarelli : vrouwen zingen protestlied met rode sjaals en lippenstift tegen seksueel geweld door de politie

Warnsveld 01-08-2020, zaterdag

Het wordt tijd om nog minder te gaan schrijven over Covid dan ik de laatste tijd al deed. Een serieus onderwerp waar al zo veel over geschreven wordt dat ik dat ook niet nog eens moet doen. Maar ja, ik blijf wat buitenlandse kranten volgen en pen af en toe wat hier neer, het zal dus minder worden.

We hebben al besloten dat we in de herfst, zoals we anders  al vele jaren hebben gedaan , niet naar Spanje te gaan met de camper omdat de besmettingen daar maar blijven oplopen, gisteren kwamen er weer 3092 bij , het hoogste aantal sinds eind april.Ondanks de forse toename spreekt crisiscoördinator Fernando Simón niet van een tweede epidemiologische golf. Daarvan is pas sprake als de verspreiding ongecontroleerd verloopt en dat is volgens Simón noch in Spanje, noch in de meeste andere Europese landen het geval. 

Ook Marokko zal het niet worden deze winter, hoewel dat nog een bijna een half jaar duurt waarin veel kan gebeuren , maar we gaan er niet eerder heen dan dat er een vaccin beschikbaar is. Trouwens de besmettingen in Marokko blijven gestaag oplopen en zijn al een aantal dagen meer dan 1000 per dag.

Maar weer eens wat foto's uit eigen tuin: het muntvlindertje. Een micro vlinder die eigenlijk een dagactieve nachtvlinder wordt genoemd. 

het is de 10e vlindersoort die we in de tuin hebben gezien, we hebben insecten minnende bloemen.

Boven een bont zandoogje.

Links een hooibeestje.

 

Een bruinrode heidelibel

De gierzwaluwen, die hier bijna 3 maanden om de kerk hebben verbleven zijn weer vertrokken deze week. Ze komen in de 1ste week van mei, ze nestelen hier en zodra de jongen weer  kunnen vliegen gaan ze weer op weg naar het zuiden om uiteindelijk te overwinteren in Afrika ten zuiden van de evenaar, ongeveer  7000km vanaf hier.

Ze brengen hun tijd grotendeels in de lucht door, ze slapen en paren daar en zitten op het nest om de eieren uit te broeden, de enige tijd dat ze niet vliegen. Een mysterieuze vogel die ook nog eens nuttig is om dat één gierzwaluw wel 20.000 insecten kan vangen per dag.

Voor het eerst sinds jaren hebben we nu de zwaluwen zien komen en weer vertrekken. Het is niet gelukt om een foto te maken, ze vliegen erg snel, ze kunnen wel 120km per uur halen. Dat mag ook wel want op slechte dagen vliegen ze wel 700km om elders insecten te vinden.

                     Het 2e broedsel van de meerkoeten is uitgebroed, hier een jonge meerkoet in de Berkel vlakbij ons huis

Bij het Berkelbruggetje worden kano's verhuurd.

In de Achterhoek is het nog kurkdroog, in de buurt van kasteel Hackfort wordt beregend.

In een weiland zaten enkele honderden roeken.

Gelukkig hebben we al weer een tijdje uitstekend fietsweer, we fietsen dan ook dagelijks hier in de buurt. Meestal niet eens om wat te bezichtigen maar omdat het fijn is en voor de broodnodige lichaamsbeweging. Veel wit en geel bloeiende  bloemen zie je in deze tijd, de gewone berenklauw ( niet te verwarren met de reuzenberenklauw, deze berenklauw is veel kleiner) en Jacobskruiskruid en boerenwormkruid.

Warnsveld 08-08-2020, zaterdag

We hebben de camper weer uit de stalling gehaald  na 3 maanden.

Dat is weer even wat ander nieuws dan over Corona. Niet dat we nu weer reizen gaan maken, maar we hebben wat kleine uitstapjes in Nederland in het verschiet.

We werden uitgenodigd afgelopen maandag door Ria en Jan die in Vorden op een kleine leuke camping staan. Naast hen staan Annemarie en Ruud met hun camper, we kennen beide stellen vanuit Marokko. Dat was ook de reden dat we uitgenodigd werden, ze wilden eens met ons van gedachten wisselen over de mogelijkheid om eventueel weer naar Marokko te gaan a.s. januari.

Het was allereerst heel leuk om ze weer te ontmoeten en we hebben genoeglijk gekeuveld over allerlei dingen, zelfs wat over Marokko. Het de lunch liep behoorlijk uit, tegen 5 uur zijn we weer op de fiets gestapt na een erg gezellige middag en een heerlijke lunch met als conclusie dat Marokko het wel niet zal worden in januari.

Met dit schitterende weer wordt er druk gebruik gemaakt van de IJssel , links, om te zwemmen en ook te kanoën op de Berkel.

'Tuinfoto"s', boven een bruine winterjuffer

Links, een bloeiende knoflookbieslook

 

Phacelia, bijenbrood,  wordt gebruikt als groenbemesting, met honingbij

Even iets over Marokko: vanwege de toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen, raken de ziekenhuizen overvol.

Afgelopen woensdag werd verplegend personeel verboden om met vakantie te gaan en diegenen die op vakantie zijn, moesten zich binnen 48 uur weer in het ziekenhuis melden.

Kan dit dan zomaar? Kennelijk wel onder de noodtoestand , die eergisteren weer met een maand verlengd is tot 10 september.

-In Spanje kwamen er de afgelopen 24 uur 4507 besmettingen bij.

-Ook in Frankrijk zitten de besmettingen weer in de lift, daar kwamen er 2288 besmettingen bij, een record sinds 2 maanden.

-Nog een mogelijk vakantieland, Duitsland , hoe zit het daar met de besmettingen? Al een aantal dagen boven de 1000, gisteren 1105.

-Gunstig steekt daar Italië bij af. Was het eerst het zieke Corona kindje van Europa, nu lijkt het het fitste jongetje van de klas met teruglopende besmettingen , tot voor een paar dagen, nu weer wat lichte stijgingen tot  gisteren 552.

 

Nu het zo warm is, vandaag 35º, gaan we ’s morgens fietsen, het liefst door een bosrijke omgeving. Dat kan hier gelukkig in de buurt, het is toch koeler onder de bomen.

Warnsveld 14-08-2020

Afgelopen weekend hebben we met de camper een nacht op een prachtige plek gestaan in de tuin van een zeer fraai gelegen huis op landgoed Ampsen in de buurt van Lochem. Een buitenkansje omdat mijn broer en schoonzus op dat huis en de hond passen.

Na het eten, mijn broer kan goed koken, zagen we tegen de schemering  2 reeën uit het bos komen die op een weiland gingen grazen. En ’s ochtends werden we gewekt door het geroffel van een specht, vlakbij de camper. Het was de eerste nacht weer in de camper sinds we uit Marokko thuiskwamen, 4,5 maand geleden.

En dinsdag hebben we weer een vleugje Marokko geproefd, we waren uit genodigd door Gerrie en Annie om bij hun in de tuin te staan bij hun boerderij in de Achterhoek, ook al zo’n mooie locatie. Ook Henk  en Marita  waren daar uitgenodigd, beide stellen hebben we meermalen in Marokko ontmoet en daar hebben we een klik mee. Het werd dan ook een heel gezellige avond die tot in de nacht duurde en we hebben het nodige gelachen naast meer serieuze gesprekken.  Was het in de bossen bij Ampsen nog tamelijk koel, dinsdag werd het 35º en het weerlichtte ’s nachts maar het bleef droog en warm. Rond het middaguur zijn we weer vertrokken naar huis op woensdag, we hebben het erg leuk gehad. Het spontane plan wat ’s avonds bij ons was ontstaan om door te gaan naar Bocholt hebben we wegens te weinig slaap en het opnieuw hete weer  maar laten varen.

Een schietmot, een insect wat zich verpopt.  Nadat hij als larve in het water een koker om zich weeft, heet hij kokerjuffer.

Uitzicht op de bossen van Landgoed Ampsen

In de schemering kwamen er 2 reeën uit het bos om in de wei te grazen. Helaas ver weg en in de schemering, dus een onduidelijke foto

In Beltrum stonden we mooi met de camper.

We hebben gisterenmorgen 2 asielzoekers op de cola gehad. We hadden gelezen in het plaatselijk nieuws dat 2 jonge asielzoekers uit het AZC hier op vrijwillige basis verkeersborden schoonmaken, dit om verveling tegen gaan en om  iets terug te doen voor de samenleving. Vanmorgen kwamen er 2 asielzoekers met bakfiets en geel hesje met ‘steward’ op der rug , voor ons huis langs fietsen met een bakfiets en iets verderop stonden ze een verkeersbord schoon te maken. De temperatuur was inmiddels boven de 30º en ze gingen graag in op onze vraag om een coca cola te drinken.

Aardige jongens, Frank uit Oeganda en Samuel uit Nigeria. Vooral Frank had afschuwelijke dingen meegemaakt in Libië. Door Corana lag de Nederlandse les stil, dus werd er Engels gepraat. Ze zijn een van de weinige Afrikanen en Christenen in het AZC.

 

Weer een triest record wbt het aantal  dagelijkse besmettingen en doden in Marokko, resp.1499 en 23.

Nav. daarvan heeft Nederland de grenzen gesloten voor  niet-noodzakelijke vluchten uit Marokko. Als reactie daarop heeft Marokko met ingang van gisteren  de  vluchten geannuleerd naar Nederland, dit op een moment dat er honderden Marokkaanse Nederlanders in Marokko zijn voor familiebezoek. Er dreigt nu een zelfde drama als  een paar maanden geleden, toen er mensen lang hebben vast gezeten totdat Marokko weer mondjesmaat vluchten naar Nederland toestond. Alle vluchten van en naar Nederland zijn tot in elk geval 31 augustus geannuleerd.

 

In Spanje spreekt een bekende viroloog van een 2e golf nu er eergisteren 3000 besmettingen bijkwamen. Vooral de regio Madrid is nu getroffen, de regioregering heeft te laat maatregelen genomen, kunnen ze in ieder geval niet, zoals een paar maanden geleden, de regering Sanchez de schuld geven.

Er zijn nu op nationaal niveau maatregelen van kracht geworden om te pogen verdere besmettingen zoveel mogelijk in te dammen:

discotheken, danszalen, nachtclubs en cocktailbars met en zonder live-optredens in het hele land moeten sluiten.

De sociale afstand moet nageleefd worden in alle horecagelegenheden en zaken moeten om 1 uur 's nachts sluiten en mogen geen nieuwe klanten meer binnen laten vanaf 12 uur 's nachts.

Botellones (in groepsverband alcohol drinken op straat) zijn in heel Spanje verboden en elke regio of gemeente kan zelf beslissen over de sancties die gelden bij overtreding van dit verbod.

                                          klik hier voor zomer 2020 deel 3