Marokko 2012 Atlantische kust en Anti Atlas

 Taghazout 26-01-2012 donderdag

Zonder nieuwe afstandsbediening over de sinds vorig jaar geopende tolweg van Marrakech naar Agadir gereden. Niet zo mooi dan als we de Hoge Atlas via de Tiz-N-Tets hadden gereden, maar wel lekker snel, weer eens wat anders. We hebben flink ingeslagen bij de Marjane, want we willen een tijdje vrij gaan staan.

 

Hoge Atlas vanaf de tolweg gezien

Zo staan we nu bij Taghazout op wat Duitsers die Platte noemen. Tot 2007 , toen het verboden werd, stonden er wel 1000 campers. Men wilde er een gigantisch toeristisch project bouwen, met ettelijke hotels en golfbanen, maar dit prestigieuze project is  failliet gegaan door fraude. Niet ver hier vandaan heeft Atlantica Parc er weer een grote camping geopend. Vorige week zijn hier nog 150 campers weggestuurd, sleepwagens achter de hand, maar we hebben het idee dat het getolereerd wordt zolang het niet te gek wordt. We stonden vanmiddag eerst met 5 campers, nu zo’n 25. Van een ouder Frans echtpaar wat bij ons in de buurt staan hoorden we dat de campings vol zijn. We zien wel. Op een plateautje iets boven de zee kijken we fraai over de Atlantische Oceaan uit. Dus tot nader order blijven we hier lezen, wandelen en in de zon zittten. Want die schijnt  weer, aan de plassen te zien onderweg heeft het hier veel meer geregend dan in Marrakech, waar slechts een paar lichte buitjes zijn gevallen, lang niet genoeg om aan de droogte van de afgelopen tijd een einde te maken.

vrij staan bij Taghzout N 30.52324° W 9.69050°

Zo net klonken er sirenes, daar heb je het al, maar een merkwaardige stoet met rode en blauwe zwaailichten (moest aan Kalkar denken jaren 70) trok voorbij door de duisternis , meer dan 70 busjes van de oproerpolitie en 15 brandweerauto’s. Pas later kwam er weer gewoon verkeer over de weg die hier 300 meter landinwaarts loopt.

Agadir 27-01-2012 vrijdag 

En nu staan we in een stad waar je normaal gesproken niet dood gevonden zou willen worden.                  We hadden er al rekening mee gehouden dat we weggestuurd  zouden worden, zeker toen er tussen de middag een Duitser achter ons kwam staan die vertelde dat ze net met 60 campers 2 km verderop verwijderd waren. We wilden net gaan eten toe we een dieplader de piste zagen oprijden voorafgegaan door een paar politieauto's. We werden gesommeerd om te vertrekken , er zouden nog wel 100 vrije plaatsen op de 4 campings zijn. Dat zou kunnen, maar op de dichtsbijzijnde stonden er 5 buiten te wachten.

Parking voor Agadir Beach Hotel N30.41043 E9.600677

Nu hadden wij gisteren op internet een parking gezien in Agadir, tegenover een  heel groot hotel Agadir Beach Club en vlak bij de boulevard.. Zo staan we dan op een bewaakte parking voor 40 Dh en nemen stroom uit een wc gebouwtje voor 20 Dh. Wat een verschil met een paar uur geleden , maar je moet alles eens proberen, we staan middenin een chique hotelwijk en het is een rustige plek.                                In het Benidorm van Afrika zijn 25.000 bedden, je zult er vergeefs zoeken naar een medina. De stad is in 1960 bijna geheel verwoest door een aardbeving, er zijn veel doden toen zomaar onder het puin gebuldozerd, is daarna opnieuw opgebouwd en is zo on-Marokkaans als bv Scheveningen . Het is een stad zonder aansprekend karakter.

Legzira 29-01-2012 zondag

Vanmorgen vertrokken uit de wijk met de casino’s en de nachtclubs van de overigens  ’s nachts rustige parking  We staan weer een stukje zuidelijker, 10km boven Sidi Ifni. We wilden daar op een plateau vrij gaan staan bij Legzira, maar dat is een paar dagen niet mogelijk wegens graafwerkzaamheden. Nu staan we op een parking van een restaurantje , met een prachtig uitzicht over zee en het strand, 20 m  beneden ons, 20 dh pn.

parking bij Legzira N 29. 44624°  W10.11557° 

En na 20 min. lopen over het strand kom je bij een mooi natuurverschijnsel. De wind en de zee hebben de rotsen uitgehold en zo zijn er 2 bogen, 2 poorten ontstaan waar je onder door kunt lopen bij eb. 3  jaar geleden hadden we dat ook al eens gezien, we hebben hier toen niet overnacht.

 de 2 bogen van Legzira

Hoe lang houdt  'de poot' het nog?

Legzira 31-01-2012 dinsdag

Vrij staan op het plateau is niet meer mogelijk. De eigenaar van het stuk grond heeft de piste onbegaanbaar gemaakt. Dat is wel begrijpelijk, andere optie was natuurlijk om daar 30 dh voor te vragen, had een jongen weer werk als parkeerwacht, maar ja de eigenaar zal zo zijn eigen afwegingen hebben.

 Legzira gezien vanaf het plateau waar vrij staan niet meer mogelijk is

Met nog een paar campers staan we nog op de parking wat bepaald geen straf is, het uitzicht blijft mooi en je kunt lekker wandelen over het strand. En in het restaurantje voor weinig geld lekker eten.  Zo hadden we gegrilde dorade, een vis die vrij veel voorkomt in de Marokkaanse wateren, met frites voor nog geen €12,-.

Er is hier nog geen aansluiting op het elektriciteitsnet, stroom wordt opgewekt met generatoren. Maar op het plateau boven ons wordt een bungalowcomplex gebouwd, de stroom zal  tzt wel worden doorgetrokken.

Sidi Ifni 01-02-2012 woensdag

Vandaag was het slechts 10 km rijden naar de camping waar we nu staan om de was te doen en te douchen. Blijven hier ws een paar dagen. 10 km , een fluitje van een cent zou je zeggen, maar van de 4 campings hier in Sidi Ifni, waren er 3 vol. We hebben geluk gehad dat er net iemand vertrok, want we hebben nu een plek met uitzicht op zee. De camping, El Barco 65 Dh met stroom, liep vanmiddag  ook al aardig vol. Een heel verschil dus met het rustige plekje waar we de afgelopen 3 dagen gestaan hebben. Maar goed, 3 x slikken en we zijn al weer gewend. We staan tussen een Franse en een Duitse camper in, aan de andere kant van het straatje, staan een Engelse, Italiaanse en Spaanse camper, internationaal ouwehoeren dus.

Camping El Barco Sidi Ifni N 29. 38270° w 10.17601° 

We zijn 3 jaar geleden ook in Sidi Ifni geweest, toe viel het ons wat tegen, ws omdat we wat te hoge verwachtingen hadden van het stadje nav verhalen in reisgidsen. Sidi Ifni was tot 1969 een Spaanse enclave, zo oogt het ook met zijn brede straten en witte huizen met blauwe details. Het oogt hier en daar wat vervallen, maar men knapt de pleinen en straten  nu op. In het kader daarvan ontmoeten we een groep leerlingen van een agrarische ROC uit Friesland, die hier gaan helpen met de groenvoorziening. De leerlingen waren vers hier en keken hun ogen uit in Marokko.

Vrouwen van de beweging 20-02 hebben een aparte tent

Al een maand houden hoger opgeleide jongeren (diplomés chômeurs)  hier een kruispunt bezet à la occupy met tenten  van lappen , plastic en vloerkleden. De vrouwen verblijven in een aparte tent. De politie is aanwezig, maar neemt een rustige terughoudende houding in. Zo bloeide ons revolutionaire hart weer eens open, hebben een tijdje met ze gepraat en onze sympathie betuigd. Ze ervaren hun situatie als uitzichtloos, afgestudeerd en totaal geen perspectief op werk. Ze zijn erg volhardend en verwijten de regering dat ze niets doet om de hoge werkloosheid (16%  tegenover 9 % van de rest van de bevolking) tegen te gaan.

Sidi Ifni 02-02-2012 vrijdag

Vanmorgen werd er op de deur geklopt , daar stonden Jannie en Adrie den Besten, caperforumleden. Zij stonden sinds gisterenmiddag ook op deze camping en lazen ’s avonds op internet, dat wij er ook stonden. Het was een leuke ontmoeting, zij zijn vanmorgen weer verder gereden. Dat was al de 2e ontmoeting met camperforumleden.

kleine zilverreiger

Vanmiddag over het strand richting haven gewandeld. Zo mooi als het strand bij Legzira was, zo smerig is het hier. Riolen stromen via het land de zee in, puin en vuilnis worden van de rotsen naar beneden gestort, op de hellingen.  Maar de straten en de groenvoorziening worden gerenoveerd, nu nog de mentaliteit tav de omgeving.

visverkoop in de souk Sidi Ifni

Nu we wat meer onbevangen tegenover Sidi Ifni staan, is hety een aardig stadje. Omdat het zo’n Spaans /Portugees karakter heeft, ontbreekt een medina.  Er is een kleine ommuurde souk, daarom heen zijn aardige cafe’s/ restaurantjes  gelegen waar een gezellige drukte is. Voor 16 Dh 2 vers geperste jus d’orange is toch goedkoop te noemen.

Sidi Ifni 04-02-2012 zaterdag

We hebben besloten om tot maandag hier te blijven.  Morgen is er een feestdag , men viert de geboorte van Mohammed. Aangezien we voor we naar Plage Blanche vertrekken nog flink wat boodschappen willen inslaan, moesten we of vandaag  of maandag vertrekken. De vraag is nl of de supermarkt in Guelmim  morgen open zal zijn, vandaag en morgen is hier souk daar halen we groente en fruit. Dat is hier spotgoedkoop, zo kochten we sinaasappels voor €0,18 per kilo en mandarijnen voor €0,27. Prei en appels zijn dan weer relatief duur.

Op de boulevard boven de camping is 3 dagen feest , Vandaag vooral voor de kinderen, ze konden worden geschminkt of met henna worden beschilderd. Er was nog  een Spaanse invloed merkbaar, in een tent stonden meer dan menshoge poppen en er speelde een fanfare duidelijk herkenbare Spaanse klanken.

Ondertussen wordt het kruispunt nog steeds bezet  gehouden. Niet overal gaat het zo vreedzaam toe. In Taza, al eerder het toneel van hevige gevechten, zijn de afgelopen dagen al 150 gewonden gevallen bij gevechten tussen werklozen en de politie.

Plage Blanche 06-02-2012 maandag

Gisteren weinig gemerkt van de feestdag of het moet zijn dat er gisteren op de boulevard house werd gedraaid. Ook waren de mensen op hun mooist gekleed, mannen vaak in witte of lichtblauwe djellaba's, vrouwen hebben altijd al mooi gekleurde doeken omgewikkeld .

De boulevard boven de camping, de rotswand gaat vanaf de camping steil omhoog, wordt door paragliders als startpunt gebruikt, het is een fraai gezicht als ze over de camping scheren.

Op de weg van Guelmim naar Plage Blanche is erg weinig verkeer. We zijn over deze  weg, voor een paar jaar geleden was hier alleen nog maar een piste, naar Plage Blanche gereden via heuvels waar alleen maar catussen groeiden en een soort steenwoestijn waar grondeekhoorns wegglipten.  We staan op een plateau en kijken uit over een soort kleine lagune en de Atlantische Oceaan. Het is weer zo'n plek waar je yes! tegen zegt. Er staan hier ruim 30 campers, relatief veel Duitse, zowel boven op het plateau als beneden aan een riviermonding. En we hebben nog telefoon ook , hier in de buurt is een marinepost met antenne. Alleen internet niet of een heel langzame verbinding maar we hadden geen telefoon- noch internet verbinding verwacht..

We staan op een plateau, Plage Blanche

Uitzicht vanaf het plateau

Plage Blanche 07-02-2012 dinsdag

Al vroeg wakker, om 7,15 uur kwam er al een jongentje aan de deur kloppen of we brood nodig hadden. Vandaag nog niet, maar we hebben wel de zon op zien komen.

woestijntapuit Plage blanche

Overigens wel een weldadige rust en ruimte hier vergeleken met de camping, waar we met ons zeezicht ook niet beroerd stonden. De laatste 2 dagen was ook die camping trouwens vol. Een Nederlandse camper wilde vanwege het uitzicht wel op ons plekje staan. De vrouw kwam me bekend voor,na 3x raden,  kwamen we er achter dat we ex collega’s zijn van het ROC, zij weliswaar van een andere sector, maar toch grappig.

Het wordt op deze prachtige plek wel padvindertje spelen, afval scheiden GFT aan de geiten voeren die hier af en toe rond de camper struinen op zoek naar een hapje, de rest verbranden. Gisteren kwam er ook nog een kudde kamelen (dromedarissen) voorbij  beneden langs het plateau.

Zilverplevier winterkleed?

Evenals gisteren, toen er wat sluierbewolking was , wordt het nu ook weer 18 °, evenals de afgelopen week. Het is al een tijdje te koud in Marokko, hoort boven de 20° graden te zijn hier, Europese kou is Afrika wat ingezakt.

 

Plage Blanche 08-02-2012 woensdag

Dat was me het nachtje wel! Gisteren aan het eind van de middag begon het al zo hard te waaien dat we naar binnen moesten vanwege het zand wat zo stoof. ’s Nachts was de wind zo toegenomen dat de bus stond te schudden en we vrijwel niet geslapen hebben. De windverwachting op internet bekeken en het zo nog minstens 2 dagen hard waaien. Dus 2 dagen binnen zitten waar de temperatuur tegen de 30 ° is was niet zo’n aanlokkelijk vooruitzicht, Dus besloten we om dan vandaag maar naar het binnenland te vertrekken.

Plage Blanche is een leuk plekje  waar een paar arme gezinnen in hutjes wonen. De enige broodwinning is kennelijk het verkopen van brood. Paar maal per dag komen er kinderen of moeder met schare kinderen alngs om te vragen of je geen brood wilt kopen. Ook met vis is men al aan de deur geweest, we hadden net kipfilet ontdooit, jammer want het was sar, een smaakvolle vis.

Plage Blanche is het langste strand van Marokko, meer dan 50 km lang. Het maakt€ deel uit van het ontwikkelingsplan Azur, er moet hier hotelaccommodatie met 24.000 bedden komen, zou al gereed zijn in 2010, daarom is een paar geleden de piste ook geasfalteerd.

De naam van het strand stamt uit de tijd van de luchtpost. Vlieger Saint Exupéry had een lange strook wit zand opgemerkt en noemde dat Plage Blanche. Wij hebben geen wit zand kunnen ontdekken.

camping Fort Akabar oase de Tighmert N 28.94204° W 9.96946°

Oase de Tighmert 09-02-2012

We zijn gisteren 80 km landinwaarts gereden naar de oase van Tighmert, 20 km voorbij Guelmim. In deze oase wonen nog 650 gezinnen, ze leven van de groenteteelt en houden wat vee. De lemen huizen staan in een wirwar van steegjes en straatjes met okerkleurige muren, het ruikt er af en toe naar stalmest.De camping Fort Akabar ligt aan het begin van de oase en we werden allerhartelijkst ontvangen.  De kleine camping telt 18 plaatsen, kost  € 6,30 met stroom.Evenals in de rest van de oase staan ook hier palmen, olijf- en granaatappelbomen. Al het groen wordt bevloeid door water uit bronnen. Vanmiddag hebben we lekker gewandeld door de oase, vriendelijke mensen en een kleine kruidenier waar je brood kunt krijgen.

kruidenierswinkeltje oase

Oase de Tighmert 10-02-2012 vrijdag

Vanmorgen bij een olijfperserij geweest. Hij was vandaag niet in bedrijf, maar het persen gebeurt daar nog op de ouderwetse wijze. De pers wordt aangedreven door een rondlopende ezel. De olijven komen uit de oase , een liter kost 50dh (€ 4,50), maar we vonden het geen lekkere olijfolie en de prijs was ook te hoog.

Via een leuke wandeling door de oase kwamen we bij een kashba waarin een museum is gehuisvest. De 300 jaar oude kasba is gerenoveerd. De eigenaar en zijn neef verzamelen al 28 jaar traditionele (gebruiks)voorwerpen van woestijnnomaden.  De vertrekken hangen er vol mee, zoals kamelenzadels, leren waterzakken, kookgerei, landbouwwerktuigen, sieraden, sieradenkistjes, stenen met mineralen etc. Wel veel allemaal, maar de rondleiding wordt enthousiast verzorgd.

waterzakken

 

 Grappig is ook dat afval van de rally Parijs-Dakar is hergebruikt: blaasbalgen  van binnenbanden en kooktoestellen van velgen. De rondleiding werd afgesloten met een kopje thee, hierbij  waren ook Jannie en Adrie aangeschoven, camperforumleden die op dezelfde  camping staan en die we al eerder ontmoet hadden.  Dat gebeurt wel vaker , mensen meerde malen ont moeten op rondreis door Marokko.

 

Oase de Tighmert  12-02-2012 zondag

Vandaag een wandeling gemaakt naar de bronnen, althans dat was de bedoeling.  Tomtom wees ons de weg, , we kwamen in een dorp, toen wist Tom het niet meer, wij ook niet. Geen bron gezien , maar wel een mooie wandeling gemaakt. Toen maar een paar jongetjes de weg gevraagd naar de kashba, vandaar wisten we de weg wel naar de camping. Bleken we op een steenworpafstand van de kashba  te staan. Het dorp waar we doorheen waren gewandeld bleek ook Tighmert te zijn maar dan een nieuwer gedeelte met grotendeels stenen huizen.

De camping grenst aan het prachtige oude gedeelte met huizen van pisé, dat is leem met gedroogde mest en stro , waar men stenen van maakt. In dit erg authentiek aandoende dorp, lijkt het of er de tijd eeuwen heeft stilgestaan.

palmtortel

Wbt vogels: we hebben de hop gezien, palmtortel, zuidelijk klapekster, diadeemroodstaaart, woestijnvink.

 

 diadeemroodstaart

Icht 13-02-2012 maandag

We zijn 130 km oostelijker belandt, verder het binnenland in dus in Icht. Tomtom stuurde ons verkeerd zodat we via Guelmim zijn gereden en daar groente en fruit hebben gegocht. Via Bouizakarne ging een goede maar smalle ( je moest wel  ‘de berm’ in als er een sporadische tegenligger moest passeren) weg  naar het oosten.

 Vrij vlak, de mooie bergen waren aan weerszijden. Vlak voor de mooie oase Taghjicht stopte een camper voor ons. Zaten daar warempel Jannie en Adrie in die we al 2 x eerder hadden ontmoet en nu op weg waren van Abeinou naar Amtoudi.

En nu op de kleine camping bij een bio-boerderij bij Icht staan hier ook Frans en Wessie, die we ook in Tighmert hadden ontmoet. Er staan hier 6 campers, de camping kost €4,50 en dat met stroom en warme douches.

Door een palmbos zijn we naar het oude dorp Icht gewandeld , waar een rust heerste omdat er erg weinig mensen op straat waren.

 Geen enkel huis leek op elkaar, beetje Afrikaanse sfeer mede omdat je ook mensen zag met een negroïde uiterlijk. Vervolgens zijn we door de oase via de irrigatiekanaaltjes, ons oriënterend  op de zon, naar de richting gelopen waar volgens ons de camping lag. En jawel hoor, de zon bleek ons beter de weg te wijzen dan Tomtom vanochtend deed.

straatje in Icht

Daar aangekomen koffie gedronken met Frans en Wessie en daarna werden we door de beheerder van de camping uitgenodigd om  Whisky Maroccain te drinken , zoals als thee overal in Marokko genoemd wordt.

Icht 14-02-2912 dinsdag

Vandaag  lekker gelezen en wat vogels gefotografeerd rondom de camping, oa de renvogel en de zuidelijk klapekster. Ook in deze regio heeft het 2 jaar vrijwel niet geregend en heerst er droogte.

Uitzicht vanuit de camperdeur

Het landschap is dor, geen groen en bloemen te bekennen. Alleen wat  lage struikjes  en bij de oase hier ook wat waaiboompjes en in de oase natuurlijk dadelpalmen.

Tegen 14.00 uur, we wilden net gaan eten , kwam er een man bij de camper die een wat verwarde indruk maakte. Nu zie je wel meer ‘psychiatrische gevalletjes’  in Marokko, maar deze man wilde ons wat duidelijk maken. Hij sprak wat onsamenhangend Frans, vond de Fransen maar niks, maar de Hollanders , die hadden hoofd en hart. Omdat we wat verlegen waren met de situatie, hebben we maar voorgewend dat we geen Frans spraken. Zo had hij een pan met kikkererwtenprut, waar hij een hap van nam en vervolgens vriendelijk mij dezelfde lepel offreerde, smaakte een beetje flauw, maar om nu meteen het zout te gaan pakken… Hij had ook kado’s voor ons, meer dan een liter olijfolie, een paar kilo dadels en zelfgebakken brood, alles van uitstekende kwaliteit.  En ook nog een  platte gevlochten mand waarop  brooddeeg gekneed wordt. Daar sta je dan met de mond vol tanden of liever gezegd met humus toen net op tijd Ahmed de campingbeheerder  er aan kwam. Die vertelde ons dat de kado’s voor andere Nederlanders bestemd waren die gisteren vertrokken waren. Het was een wederdienst voor de fles wijn die hij van hen had gekregen en toen viel het kwartje bij ons. De man , die een boerderij in de buurt bezit, werd met zachte dwang bij  ons weggevoerd , niet nadat wij hem voor de kado’s hadden bedankt.

camping Amerdoul , Icht, N 29.04691°  W 8. 84671°

Aan het begin van de avond kwam er een team van Go for Africa de camping oprijden.

http://www.goforafrica.nl/

Het waren een vijftal auto’s , een deel van het team. Het zijn jongeren op weg naar Gambia , leerlingen voor leerlingen, om oa medische goederen af te leveren en om kennis over te dragen aan leeftijdgenoten. Ze gaan op scholen een soort stage lopen  om leerlingen op te leiden tot  bv automonteur

 renvogel

Icht 15-02-2012 woensdag

Vanmorgen met de campingbeheerder als gids en een kameraad van hem als chauffeur, prehistorische  rotstekeningen bekeken.  Dat was dus voor 2 betalen, €30,-, maar de moeite, lees het geld dus ook , waard. We zijn zo’n 20 km door de dorre vlakte met naakte rotspartijen en heuvels , kenmerkend voor het grensgebied met de Sahara, gereden.

runderen

vogel

In deze streek vind  je veel  rotstekeningen uit de prehistorie, tussen 10.000 en 5.000 jaar oud, door jagers aangebracht. We hebben tekeningen gezien  van gazelles,  wisenten, runderachtigen en vogels. Ze waren aangebracht door puntjes te beitelen in de rotssteen.

 gekerfde gazelles

 We zijn ook  op een andere plek geweest , daar waren de tekeningen in de rotsen gekerfd.

Vanmiddag zijn we weer naar het versterkte dorp Icht gewandeld, evenals de vorige keer was het er uitgestorven. Een enkele vrouw kwam voorbij met een last op haar hoofd. De kleding van de vrouwen was al minder fleurig dan bv in de oase, vrouwen gehuld in zwarte doeken komen hier  al meer voor.

 

vrouw in Icht

Tafraoute 16-02-2012 donderdag

Vanmorgen toen we uit Icht vertrokken, leek het ons verstandig, omdat we 200 km moesten rijden en de benzinestations  schaars bezaaid zijn, om na 20 km te tanken.  Nou dat past dan wel in de reclame van Grolsch ‘handwerk herleeft’.  De diesel werd mv een slinger opgepompt, dat hadden we nog nooit eerder gezien, zelfs niet in Marokkko.

 de diesel wordt opgepompt

We hebben een liftende vrouw meegenomen naar Taghjicht. Nu nemen we wel vaker lifters mee, dat was de 1e keer dat we dit jaar een vrouw meenamen.  Veel campers tegengekomen die richting Tata reden, het worden er ieder jaar meer hier. Voor Bouizakarne hebben we de afslag bij Timoulay genomen, richting Tafraoute.  Na Ifrane ging de smalle maar goede weg  over een hoogvlakte. Hier hebben we een oude man en een jonge vrouw meegenomen tot vlakbij Col du Kerdous. Echt mooi werd het landschap toen we op de weg Tiznit-Tafraoute kwamen. De weg voerde door een bergachtig landschap met in de valleien af en toe een dorp.

Tussen de Col de Kerdous en Tafraoute

Gelukkig konden we in Tafraoute weer vrij staan in het dal tussen de palmen en omringd door de bergen die van kleur veranderen door de stand van de zon. Het is de 4e keer dat we hier zijn, het is een van onze favoriete plekjes omdat we het landschap, de bergen met de rotsen, hier zo mooi vinden. 3 Weken geleden werd iedereen verjaagd door de politie en militairen, er kwamen bordjes met ‘camping interdit’.  Dit zou te maken hebben met het bezoek van de koning M6 aan Tafraoute ivm de amandelfeesten.

mooi plek om vrij te staan N 29.71879° W 8.98311°

 Het grappige is dat terwijl ik dit schreef er op de deur werd geklopt, iemand  van de gemeente kwam 10 dh, €0,90, stageld innen. Op onze vraag waarom het verboden was geweest, bleek dat de eigenaar van de camping Les Trois Palmiers, die hier dicht bij lig, had geklaagd. Maar nu wordt het weer toegestaan, “daar hebben wij voor gezorgd” aldus de ‘gemeenteambtenaar’. De amandelfeesten zijn al geweest, en de koning,  die zal misschien nog komen, inshallah.

  

mooie kleuren bij zonsondergang

Tafraoute 18-02-2012 zaterdag 

 Het gerucht gaat dat de koning zal komen met de amandelfeesten, die zijn nl nog niet geweest, zoals ik dacht, maar opgeschort tot de koning komt , niemand weet echter wanneer. Dat de koning zal komen , daar wijzen alle tekenen op.  Zo zijn de straten in het dorp voor het eerst geasfalteerd, het ziet er minder chaotisch uit, er zijn huizen opgeknapt , geverfd. En er hangen grote bilboards met het hoofd van M6 er op. Ook is men driftig bezig de toegangsweg te asfalteren. Toen we hier heen reden viel ons op dat van  de weg van Tiznit naar Tafraoute, althans het stuk wat wij hebben gereden,  er hele stukken opnieuw geasfalteerd waren. Als de koning komt is er kennelijk overal geld voor, hij moet wel een heel verkeerd beeld van Marokko krijgen als alles er zo spic en span uitziet. Zo is er bv een stuk weg, die kennelijk niet op de route ligt waarlangs de koning zal rijden, waarvan 2 jaar geleden toen wij hier waren een stuk  aan de zijkant is weggeslagen. Daar is niets gerepareerd, daar zijn hooguit een paar vrachtauto’s met puin in gestort.

 

rotsblokken als een soort natuurlijke Stonhenge

 Er staan hier wel 70 campers, dus de neringdoenden duiken ook weer op. Zo komt er ’s morgens een man met brood, zich verontschuldigend dat hij  2dh voor een stokbrood vraagt, ipv 1,20 dh die het in de stad kost, ik moet ook wat verdienen. Graag, het is overdag dan wel 20°, ’s nachts is het rond het vriespunt, dus dat scheelt een koude vroege ochtendwandeling naar het dorp voor vers brrod, daar hebben we wel  7 cent voor over. Ook rijdt er een tankauto rond met water, maar daar hebben we voorlopig nog genoeg van. Af en toe komen er vrouwen langs om te vragen of je nog kleding hebt of kinderspeelgoed. Met kinderen die komen schooien om een snoepje of balpen valt het gelukkig nog wel mee.

Tafraoute in het dal

genomen vanaf dezelfde plek nu met de camperplaats ingezoomd 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 vrouwen , traditioneel gekleed, wachten bij school  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tafraoute maandag 20 februari 2012

We hebben een nieuw schapen vacht gekocht voor 150 dh en een flesje bier. Degene die we hadden, 2 jaar geleden hier ion Tafraoute gekocht, werd wat kaal. Lekker warm aan de voeten ’s winters, koel, ’s zomers.

Gisteren kwamen er 2 Nederlanders hier de plaats opgereden, die vertelden dat alle 3 de campings vol waren en dat ze daarom hier kwamen staan. Er staan hier wel erg veel campers nu op het veld, maar het is groot genoeg, je hebt nog alle ruimte.

We blijven hier in ieder geval tot en met woensdag, dan is er souk.  Je raakt hier voorlopig niet uitgekeken, we wandelen lekker in de omgeving  en proberen wel minder foto’s te maken, anders heb je ieder jaar dezelfde  rots op de foto, maar het landschap is hier ook zo mooi.

     

 

 

 

 

 

  

Geit in arganboom

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                

 

 vrouwen op de souk in Tafraoute

Tafraoute dinsdag 21 februari 2012

Even wat berichten uit de Marokkaanse samenleving: vorige week maakte de mister van communicatie, Mustapha Khalfi, bekend dat de corrupte in Marokko de samenleving jaarlijks 16 miljard dh kost. “In Marokko is het probleem niet de financiële middelen, maar dat we niet beschikken om een systeem om deze middelen te beheren, noch om de vruchten van de ontwikkeling te verdelen “, aldus de minister.

Maar ongeveer tegelijkertijd werd bekend dat Marokko in 2011 een begrotingstekort had van  6,1% van het BBP (bruto binnenlands product). Hoewel de economie met 5% groeide, stegen de overheidsuitgaven met 19,4%, wat het te kort verklaard. Er wordt oa bijna 50 milard uitgegeven aan het zogenaamde compensatiefonds. Het wrange is dat slechts 9% van de lagere sociale klasse profiteert van dit fonds. Hier worden niet alleen brood (meel) en suiker  mee gesubsidieerd, maar ook bv de prijs van brandstoffen zoals diesel en gas voor huishoudelijk gebruik kunstmatig laag gehouden . Zo kost diesel nu €0,66 en zou eigenlijk bijna €1,- moeten kosten. Butaan zou  zelfs 3 x zo duur moeten zijn  zonder subsidie, dus, geen €3,60 per fles maar € 11,- voor 13 kg. De minister van Algemene Zaken en Economische zaken Najib Boulif  wil hier verandering in aanbrengen.  Als het brood en suiker duurder worden, zullen de allerarmsten hier het meest van te lijden hebben. Nog altijd moet 20% van de Marokkaanse bevolking van nog geen dollar per dag zien rond te komen.

Dan liever de subsidie van 5 miljard dirham aan de energiemaatschappij ONE stopzetten,  ben wel benieuwd welke maatregelen er genomen gaan worden. Men moet voorzichtig manoeuvreren om niet nog meer een voedingsbodem voor moslim fundamentalisme te kweken.

 verse kalkoenfilet op de souk

Tafraoute 22-02-2012 woensdag

Gisteren was er al souk. Het was nu niet zo druk, de echte souk is op woensdag. Dan komen er ook berbers uit omliggende dorpen, we gaan er zo naar toe.

Ook maar eens gaan informeren op het gemeentehuis wanneer de amandelfeesten zijn:   Die gaan niet door omdat de koning komt. Wanneer komt de koning dan? Waarschijnlijk in maart. Dus het is niet zeker dat hij komt? Nee, maar misschien komt hij wel.

Wat ons opvalt is dat er minder wilde honden zijn dan andere jaren. Ook hebben we diverse kadavers van honden zien liggen. We vermoeden dat ze drastisch geruimd worden, al dan niet van overheidswege.

 

 

foto's genomen op  de souk Tafraoute

  

   

   

  Tafraoute souk 22-02-2012

Vanmorgen kwam de tankauto weer en we hebben water gevuld voor 20 dh (€1,80). Daarna zij we naar de souk gegaan, het was behoorlijk druk. We hebben wat fruit gekocht en hebben foto’s gemaakt,  erg mooie mensen  liepen er rond uit de omgeving. In het begin van de middag zijn we naar een klein restaurantje gegaan en hebben daar verschillende soorten  gegrilde en gekruide vis gegeten . Echt lekker en kostte ook 20 dh (voor ons tweeën!), een dure dag vandaag.

 

  goedkoop vis eten bij de souk

Tazka 23-02-2012 donderdag

Vanmorgen wilden we naar het schitterende berberdorpje Tazka wandelen. Het was echter wat  bewolkt en bovendien een harde wind, dus besloten we om naar het dorp te rijden en dan naar Tiznit te gaan. 

Tazka N 29. 71311°  W 8.98808°   wij staan in het midden van de foto

We zijn echter vrij gaan staan bij het dorpje onder de palmbomen en blijven vannachtop deze uitermate fraaie plek. We hebben wat gewandeld door het fotogenieke dorpje en zijn toen  over de rotsen geklauterd, de tekening van de gazelle die hier moet zijn konden we niet vinden konden .  Het is trouwens wel frisser vandaag, gisteren nog 21 °, vandaag 16°.

Tazka

 

 

de huizen in Tazka zijn  voor een deel in de rotsen gebouwd

  

 

Tiznit 24-02-2012 vrijdag

Via een mooie weg, aanvankelijk kronkelend tot Tiffirmit, naar de Col du Kerdous gereden. We hebben nog een oude man meegenomen die stond te liften. Hij ging naar de souk in Tiffirmit, de souk zag er leuk uit, allemaal mannen met puntmutsen. Dat was de capuchon op hun boernoes, die ze niet voor niets op hadden.  Er woei zo’n harde koude wind dat , hoewel de souk er aantrekkelijk uitzag, we snel zijn doorgereden.  De weg van Tiffirmit naar de Col du Kerdous gaat over een hoogvlakte en lag er goed bij. Dat was een paar jaar geleden wel anders, toen moesten we slalommen rondom de gaten .

Terassenverbouw tegen de berghelling bij de Col du Kerdous

We hebben in Tiznit wat boodschappen gedaan in de supermarkt en heel veel groente en fruit gehaald op de souk. We staan nu op een camping, Riad Asslaf, iets buiten het centrum. De camping in het centrum was vol, men stond buiten de poort en de voormalige vrije plaats is nu ws. ’s nachts verboden en het stofte zo erg door de harde wind dat het niet aantrekkelijk was om daar te gaan staan. Daarom zijn we nu op deze niet zo aantrekkelijke, want grote kale camping gaan staan. Camping is bij een hotel/restaurant met feestzaal, niet te hopen dat het daar erg gezellig wordt vanavond.

        Straatbeeld Tiznit 

Aan het eind van de middag met de taxi, 7 dh, naar de stad gegaan. Wat rondgeneusd bij de winkeltjes van de zilversmeden, maar niets bijzonders gevonden.  Een vrolijk gezicht zijn de vrouwen in Tiznit met hun traditionele, fleurige lappen.

 

Sidi Wassay 25-02-2012 zaterdag.

Het windstille, zonnige  weer, maakte het niet moeilijk om te beslissen om naar zee te gaan. Eerst hebben we een fles gesubsidieerd gas gekocht, 40 dh.  En internet met een maand verlengd, was een aanbieding  geen 200 dh, maar 190 dh  (€ 17,10) voor een maand onbeperkt internet.

camping Sidi Wassay N 30° 03.495  W 09° 41.209

We staan nu in Sidi Wassay, vlakbij het natuurreservaat van de rivier de massa, hier zijn oa de zeldzame heremietibissen. We zijn hier 3 jaar geleden ook geweest. Het kleine dorp Sidi Wassay ligt ongeveer 8 km van het stadje Massa. Op de camping, we hebben een plaats met zeezicht,  is internetten nauwelijks mogelijk, te ver van de zendmast. De Atlantische Oceaan heeft hier prachtige rollers, maar merkwaardig genoeg zijn hier geen surfers.

natuurpark Oued Massa 

Sidi Wassay 27-02 maandag

Naast het prachtige weer, de mooie wandelingen hier over de kliffen of over het strand doen er zich soms ook wel kleine perikelen voor.  Zoals bv gisterenmiddag, toen ik een weerbarstige  mandarijnenschil met mijn tanden dacht  te pellen. En krak, mijn kunstgebitje in tweeën. Nu is het weliswaar een gedeeltelijke prothese, maar  vrijwel alle boven kiezen zitten er aan, dus gaat kauwen zonder prothese.  Dus creatief met secondelijm, maar helaas iets scheef geplakt geeft een hoop pijn.

erosie kliffen Sidi Wassay

De beheerder van het winkeltje rook zijn kans: ik weet een prima tandarts, morgen gaan we er op de motor  heen. Dus vanmiddag naar de tandarts, achterop de motor, 15 km zonder helm maar met wapperende haren, een easy rider light gevoel.  Nu heb je hier 2 soorten tandartsen, zoals bij ons de tandarts  en wat bij ons in een tandtechnisch laboratorium gebeurt , een prothesespecialist.

Dus eerst happen in een kamertje met een soort tandartsstoel, met mogelijkheid tot spoelen bij een wastafel die de spot dreef met alle wetten van de hygiëne en met een plastic  bekertje die er uit zag alsof hij op straat gevonden was. Vervolgens wachten in een kamertje waar niet alleen een foeilelijk bankstel stond, maar ook  een afbladderend plafond. Maar na  1,5 uur wachten, af en toe geluiden waarvan je niet wist of het een machientje van de tandarts was of de betonmolen van de naastgelegen bouw, bleek dat hij wel vakwerk had geleverd.  €27,- afgerekend en mijn ‘begeleider’, die me per slot van rekening 2,5 uur trouw aan mijn zijde was gebleven, ook de helft, dus €13,50 gegeven, leek me redelijk en hij was in ieder geval tevreden. En nu wachten of er met het eten geen blaar ontstaat.

 

Sidi Wassay  28-02-2012 dinsdag

Vanmorgen naar de monding van de rivier de Massa gewandeld. 3  Jaar geleden hebben we  hier nog de zeldzame heremietibissen gezien, maar je kunt niet altijd geluk hebben, wel de kleine witte reiger en de roerdomp gezien. Maar evengoed een fijne wandeling over het strand.

 fouragerende kleine plevieren

Verder lekker lezen in de zon, ook wat Marokkaans nieuws. Nog maar eens een tegenstelling: aan de ene kant lijk er een wat liberaler klimaat, als je de opening van de 1e legale seksshop (in Casablanca) zo wilt noemen althans. Er waren in een aantal grote steden al wel illegale seksshops.

Maar er is nog steeds censuur op de het regime onwelgevallige boeken , kranten of publicaties op internet. Zo is er een 18 jarige jongen op 22 februari veroordeeld , omdat hij een karikatuur van Mohammed VI op internet had geplaatst, tot een jaar gevangenisstraf en 100.000 dh boete.

 En het Spaanse dagblad "El Pais" is op zondag opnieuw verboden in Marokko. De krant had fragmenten gepubliceerd uit het boek "Le Roi prédateur" (De predator koning).De zondagseditie dat maandag in Marokko moest worden verdeeld, werd verboden omdat het de persoon van koning Mohammed VI en het imago van het land aantast. In het boek onderzoeken de Franse journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet naar de bedrijven van de koninklijke familie en de verrijking van Mohammed VI. Volgens het boek, vanaf donderdag beschikbaar in Frankrijk, is de persoonlijke rijkdom van de koning van Marokko vervijfvoudigd in tien jaar. Het is de tweede keer deze maand dat El Pais wordt verboden in Marokko. Vrijdag 17 februari was de krant ook verboden wegens een karikatuur van koning Mohammed VI.

groenling op de camping Sidi Wassay

Taroudant  01-03-2012 donderdag

Gisteren nog wat vogeltjes gefotografeerd, er zitten nogal wat groenlingen hier die overwinteren. Ook zit hier de diadeemroodstaart, wiens naam zo mogelijk nog mooier is dan het vogeltje zelf. Na enig speurwerk ontdekt dat het vogeltje die er heel anders uitziet,  de vrouwelijke diadeemroodstaart is.

 

mannetje diadeemroodstaart                                                                                               vrouwtje

Vanmorgen eerst langs de Marjane in Agadir, daarna door naar Taroudant. Eerst even een teleurstelling wegwerken, we konden niet meer op het braakliggend terrein  staan, was nu een soort park geworden. We staan nu bij hotel Salam op een parking, 20 dh, aan de stadsmuur. Eigenlijk ook prima, je loopt van hier ook zo de stad in.

Taroudant parking hotel Salam N 30.38270° W10. 17601°

Taroudant bezoeken we nu voor de 3e keer, het is een van de plekjes in Marokko die blijven trekken. Het aantrekkelijke is dat het een niet al te grote stad is met 2  overdekte souks, een Berber  souk en een Arabische souk.  De sfeer is prettig hoewel de verkopers wel wat opdringeriger zijn dan we in het zuiden gewend waren. Er zijn een paar parken, alles ziet er goed verzorgd uit met bloemen en bloeiende struiken, oa  bougainvilles in diverse kleuren.

winkeltje souk Taroudant

Op een van de 2 pleintjes in het centrum speelden  Berbermuzikanten traditionele muziek. Het wordt hier ook wel klein Marrakech genoemd. Verder is Taroudant beroemd om zijn sinaasappels. Rondom Taroudant liggen citrusgaarden. Een groot glas jus d’orange kost hier €0,36. En dat bij een temperatuur van 36°

Berbermuzikanten Taroudant

Taroudant 02-03-2012 vrijdag

De schillenjongen die hier komt doet aan multitasken: hij haalt niet alleen de schillen op, maar leegt ook ergens voor 10 dh de toiletcassette.  Hoeven we daar geen andere oplossing voor te vinden.

Vanmorgen zijn we naar de leerlooierij geweest.  We wilden nog een schapenvacht kopen. Het is aan de andere kant van de stad, dus maar een taxi. Een lege vinden vlotte niet zo, een koetsje stopte: waar moeten jullie naar toe. Nee dank je , we vonden dit übertoeristisch . Maar we geraakten de schaamte voorbij toen we ons realiseerden dat de plaatselijke bevolking zich ook hiermee verplaatst. Dus wij nog wat onwennig in het koetsje naar de leerlooierij. Daar hebben we voor 210 dh 2 schapenvachten gekocht, nog goedkoper dan in Tafraoute, wellicht gaat het onderhandelen ons beter af? We hebben wat gekeken hoe het hele proces verliep van huid tot leer, het was niet alleen te zien maar vooral ook te ruiken, dankzij de diverse baden met duivendrek, kalk  etc. Ook waren er allerlei lederwaren te koop in  de winkeltjes op het terrein.

 

    

  leerlooierij in Taroudant

 

Vanmiddag door de souk gedwaald. Het lukt Everdien altijd wel weer om een aardige ring te vinden, voor een scherpe prijs, 190 dh., zal wel te duur zijn (€17,10) maar we hadden het er wel voor over. Het is een zilveren ring met een grote agaatsteen.

 

  

souk Taroudant 

Taroudant 04-03-2012 zondag

 En zo maakt de afgelopen dagen de aanvankelijke teleurstelling dat we op deze plek moesten staan, plaats voor steeds meer enthousiasme. Je loopt niet alleen zo de stad in, je zit ook  aan de  route van de pantoffelparade die aan het eind van de middag in Mediterrane landen begint.  Hier zijn het vnl vrouwen en kinderen die voorbij paraderen, echtparen zie je weinig samen.

medicijnman op het plein in Taroudant

Wat gisteren ook weer eens opviel was het gezit en gehang wat je overal ziet. Handelaren liggen of zitten op de grond naast hun stalletje, vrouwen zitten bv te wachten bij het ziekenhuis op de stoeprand. Nu heb je hier wel veel stenen bankjes, maar die zijn, zeker  aan het eind van de middag , allemaal bezet, zodat men er ook naast zit of hangt. De mannen zitten ook veel  lange tijd in het theehuis of op de bankjes op het plein waar ook de verhalenvertellers, muzikanten of zo als gisteren een slangenbezweerder met oa een zwarte cobra.

 

zwarte cobra op het plein in Taroudant  

De vrouwen hebben hun eigen domein, ze zitten op bankjes en de stoep bij de stadsmuur. Op bankjes in het park zitten, enigszins verscholen, verliefde stelletjes, de jongens moderner gekleed dan de meisjes die vrijwel allemaal een hoofddoek om hebben. De vrouwen gaan hier vrijwel allemaal gesluierd door het leven, een enkeling zelfs met een gezichtsbedekkende sluier, die worden dan wel vergezeld door hun bebaarde man, die mogen ws niet alleen in de boze buitenwereld. Maar ze lopen wel weer achter een moderne kinderwagen.

    

sociaal samenzijn op het leugenbankje 

In de loop van de morgen zijn we naar de wekelijkse souk gegaan. De gebruikelijke dingen te koop, hoewel het plastic duidelijk terrein wint. Er is ook een grote groenteafdeling op de markt, vaak grote stapels van dezelfde groente  bij een koopman. Het was een gekrioel van jewelste, luidsprekers schalden in een poging koopwaar aan de man te brengen. Het was warm, chaotisch, wat een gekkenhuis zeiden we, dus tijd om gebakken visjes te kopen en te vertrekken, niet nadat we de nodige foto's hadden genomen.

 

    

             schapen en geiten, kruiden en knnollen op de souk Taroudant

     

  

 heerlijk gekruide gebakken vis

Lakhnafif 05-03-2012 maandag

We zijn gisteren en 20-tal km verder gereden naar een kleine camping in een enorme citrusvruchtenplantage. Je kunt hier prima wandelen over het landgoed tussen de vruchtbomen.

 

 De mandarijnen en sinaasappels mogen worden geplukt, als de oogst voorbij is wat bij de mandarijnen nu het geval is. De sinaasappels kun je kopen in het bio winkeltje, maar zijn aanzijnlijk duurder dan je ze bij een stalletje kunt kopen De mandarijnen zijn klein dit jaar omdat het weken te koud geweest is. Door nachtvorst een aantal weken geleden is een groot deel van de courgetteplanten bevroren. Van de kou is nu niets meer te merken. Voor de 3e dag op een rij is het nu 28° en dat zal ook de komende dagen zo blijven.

camping Le Jardin de la Koudya,  Lakhnafif,    N30.42.181°   W9.03963°  

Er zijn veel vogels hier, veel grijze buulbuuls, kwikstaartjes, vinken, diadeemroodstaarten en ook de hop overwintert hier. En vanmiddag een paar roodkopklauwieren gezien. Ook ontmoeten we nu voor de 3e keer Frans en Wes, die vertrekken morgen weer.

 

roodkopklauwier

  

 hop met opgeztte krop omdat hij hier zijn roep laat horen

      

 

  Niet alleen tijdens het wandelen komen we mooie bloemen, vogels en bv schildpadden tegen. Vanmorgen wat brood gestrooid achter de camper, niet alleen mussen, grijze buulbuuls, maar  ook gestreepte muizen op af kwamen.Everdien fotografeerde zo'n gestreepte muis, ze raakte  zo vertederd dat ik er bijna jalours van zou worden. Wat speurwerk leerde ons dat die schattige muisjes zebragrasmuizen heten. 

 zebragrasmuis

Ik realiseer me dat ik meermaals het over de grauwe buulbuul heb gehad, de merelachtige vogels die als kwajongens achter elkaar aanjagen en zo vrolijk kwinkeleren, maar nog nooit een foto heb geplaatst. Dus nu we het, geïnspireerd door deze omgeving, toch al  de nodige flora en fauna foto's hebben geplaatst, kan er nog wel eentje bij.

 grauwe buulbuul

Imourane 07-03-2012 woensdag

Zo rustig als we stonden tussen de sinaasappels, zo druk is de omgeving nu, we staan tussen wel 400 campers. How come.

Ik heb al ruim 2 maanden keelklachten. Eigenlijk ben ik maar een maand klachtenvrij geweest na de ontsteking op het strottenhoofdklepje en tegelijkertijd  het zweertje aan de tongbasis, waarvan aanvankelijk vermoed werd dat het kanker was, totdat een biopt gelukkig anders uit wees. Maar ik was er niet gerust op, we willen nog een tijdje weg blijven en aangezien in  Agadir op Europees niveau functioneert, hadden we vanmorgen een afspraak met de kno-arts. De communicatie vond wederzijds plaats in een mix van Engels en Frans, dat ging goed. De dokter  had  hoofdspiegel met een soort fietslampje er in, de spiegel op een steeltje om in mijn keel  te kijken ( zoals de tandarts heeft bij ons) werd in een gasvlammetje ontsmet, maar ik moest dezelfde geluiden maken (zeg eens iiiieeeehhhh)als bij een laproscopie in Nederland. Gelukkig werd er niets ernstigs ontdekt, het blijkt dat ik een keelontsteking heb, heb daarvoor medicijnen gekregen, dus we  hoeven niet hals over kop terug . Daarom staan we nu op de megacamping in Agadir, we hebben net koffie gedronken bij Annie en Brahim die we van het forum kennen, gezellig. Overigens kwamen we , heel toevallig, Frans en Wes weer tegen voor de 4e maal, dit keer bij de Marjane.

de mega camping Atlantica d'Imourane

We staan overigens een paar honderd meter van de plaats waar we bijna 6 weken geleden verwijderd  werden door de politie omdat het vrij staan verboden werd.  En op de plaats waar we 3 jaar geleden nog op een camperplaats stonden en waar nu dus een megacamping is.

Tafdna 09-03-2012 vrijdag

Vanmorgen weggereden van de camping waar we 2 nachten gestaan hebben . Gisteren aan het eind van de middag zijn Brahim en Annie bij ons op de borrel geweest, dat was weer leuk. Overigens hebben we niet eens zo beroerd gestaan op grote plaatsen waar je 20 dh meer voor moest betalen. Links en rechts stonden houten bungalows. En de andere buren waren  1 Bavaria tandemasser, 1 Carthago, maar liefst 5 Clou's en een verbouwde stadsbus. Duidelijk de villawijk, maar voor een proletarisch prijsje, de 20 dh toeslag hoefden we bij het afrekenen niet te betalen. Niks proletarisch, de camping was de duurste tot nu toe, 110 dh, €10 dus duur voor Marokko.

vrij staan in vissersdorpje Tafdna N 31.09520°  W 9.82080°

En dan is het kontrast weer zo leuk met de plek waar we nu staan. In een piepklein pittoresk vissersdorpje, pal aan zee, de vloed kwam vanmiddag tot 9 meter van de camper.  We staan hier alleen tussen de vissersbootjes, er wonen hier wat vissers, surfers huren wat huisjes. Die huisjes worden 's zomers wel meer bevolkt door vakantiegangers. We staan hier zo ver van de rest van de bewoonde wereld dat we geen telefoon of internetaansluiting hebben.

 

vissersbootje wordt aan land getrokken

Leuk om te zien is dat de vissersbootjes op een onderstel worden gemanoeuvreerd en daarna door 2 paarden uit zee worden getrokken. Dat plaatsen op het onderstel duurt langer dan een kwartier,  het zware werk  is een kwestie van mankracht en de juiste golven.

We staan erg mooi in een baai. Er lopen hier een 5-tal ezels los te scharrelen  die vooral belanstelling hebben voor de camper en de naaste omgeving. De wind is in de loop van de middag behoorlijk hard aflandig gaan waaien, de temperatuur steeg tot 25°. Die wind die we nog kennen uit Sidi Kaouki, heet de taros.

Onderweg hierheen zagen we diverse huizen die gesloopt waren, op een gegeven moment zelfs een half dorp die in puin lag. Dit zijn allemaal illegaal gebouwde huizen, alleen al in de regio Agadir zijn er in januari 1000 gesloopt. De regering Benkirane heeft de sloop van illegaal gebouwde huizen tot een van de speerpunten verklaard. Triest dat deze oplossing is gekozen voor iets wat jaren gedoogd is. We weten nu waar die 70 politiebusjes voor dienden die we in januari als een bizarre optocht voorbij zagen trekken.

 

Tafdna 10-03-2012 zaterdag

Vanmorgen  ben ik belachelijk vroeg op gestaan, voor 7 uur. Het was pikdonker  vannacht omdat er geen elektriciteit in het dorp is, dus daar lag het niet aan. Ook niet aan het gebulder van de zee (ohropax), die hoewel het gisteren al volle maan was tot 5 meter van de camper van de camper bleek te zijn gekomen. Maar we staan een meter hoger dan het strand, veilig dus.

De vloed is tot 5 meter van de camper gekomen

Maar om half 5 begon het gepraat en geklap met autodeuren. Hadden we maar niet zo knus dicht op de vissersbootjes moeten gaan staan. Maar toe het licht wed, bleek dat er een kudde surfers met auto's, busjes en tentjes was neergestreken.  Dus heb ik althans, Everdien had er wat minder last van,  geen oog meer dicht gestaan door de activiteit van het frisgewassen, sportieve volkje.