Navarrete 21-09-2023, donderdag

Gisterenavond een bijzonder leuke avond gehad met Rob en Adrie in het café van Louis, de gastvrije bareigenaar, de avond ervoor bij het ‘buurtfeestje. De bar is gelegen in een nieuwe wijk met wat hoogbouw, er wonen aardig wat mensen in de wijk. De bar ligt aan een pleintje met een open maar wel overdekte speelgelegenheid voor jongeren en het krioelde er van de mensen. Wat is Spanje toch een levendig land! De bar bleek bleek niet alleen groot  maar was ook nog eens een mooi etablissement. Ook was het heel druk, niet in de laatste  plaats omdat er de voetbalwedstrijd Real Madrid -Union Berlin te zien was via maar liefst 5 beeldschermen, waarvan er 1 op het terras waar wij nog een tafeltje hadden kunnen bemachtigen. Groot was de vreugde toen Real in de laatste minuut scoorde waardoor het won met 1-0. 

Ondertussen lieten wij ons de heerlijke wijnen en pinxtos bijzonder goed smaken en lichtelijk aangeschoten gingen we naar de camper.

Foto genomen van het uitzichtpunt boven het dorp staat de kerk Iglesia Nuestra Senora de la Asuncion er meteen op 

Jammer dat het bewolkt was.

Even klaarde het wat op 

Parking bij het zwembad in Navarrete

N42.42481 W2.55561, geen voorz.

Vanmorgen hebben we afscheid genomen van Rob en Adrie, we hebben het altijd leuk samen als we elkaar tijdens onze reizen ontmoeten. Ze gaan vandaag naar Pamplona, wij zijn 35 km verder gereden naar Navarrete wat in de buurt van Logroño ligt.  We reden tussen de wijngaarden door en het is oogsttijd, er waren veel tractoren met aanhangwagens met druiven onderweg. Jammer was dat het regende, je ziet dan minder van het landschap.

Ook Navarrete is een wijndorp met ongeveer 3.000 inwoners. Het ligt  aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Zij komen hier o.a. langs om de Iglesia Nuestra Senora de la Asuncion te bezoeken. Wij hebben dat natuurlijk ook gedaan maar we kwamen hier vooral om de oude huizen met wapenschilden te zien waarvan er wel 50 in Navarrete zijn. 

Het is wel alles goud wat er blinkt, het hoofdaltaar van Iglesia Nuestra Senora de la Asuncion

Delen van het hoofdaltaar

Omdat het ook ’s middags nog  regende tot ongeveer 16.00 uur zijn we daarna pas het dorp ingegaan. Dat was geen onverdeeld succes, eerst maar wat minpunten. Het was weliswaar droog maar nog wel bewolkt, hoe anders waren dan de foto’s geweest vanaf het uitzichtpunt waarvoor we wel een hele klim moesten maken. Verder maakte het oude centrum een verwaarloosde indruk, veel afgebroken woningen of een nieuwe verdieping op een stokoude onderkant. En de wapenschilden vielen ook tegen, we hebben in Haro mooiere gezien.

We hebben de nodige pelgrims gezien, bij het toeristenbureau vertelde men dat de mis om 8.30 uur  was, dank u we zijn geïnteresseerd in het interieur. Pelgrims die elkaar eerder hadden ontmoet onderweg begroetten elkaar, hetzij te voet of per fiets. Een Zweedse pelgrim maakte een praatje met ons, nee, we zijn met de camper.

Er waren ook de nodige gebrandschilderde ramen

Op de rechterfoto zal ook wel een heilige staan, voor ons is het een piraat

De kerk Iglesia Nuestra Senora de la Asuncion had een werkelijk prachtig interieur en dan met name het hoofdaltaar. Talrijke bijbelse taferelen waren afgebeeld in goud op het onderste gedeelte, het middelste gedeelte daar was de heilige Jacobus op afgebeeld samen met wat andere heiligen en het bovenste deel stelde de ten hemelopneming van de maagd. Maria voor omringd door engelen en cherubijnen. En dan zijn er nog 2 zijaltaren, het hoofdaltaar bestaat dus uit 3 delen, te breed voor een foto die toch al moeilijk te maken zijn. De kerk is namelijk donker en bovendien ruikt het muf, dat heeft geen invloed op de kwaliteit van de foto’s, maar dit even terzijde.

Een van de ruim 50 wapenschilden in Navarette

Nog een uit Navarrete

Het wapenschild op de rechterfoto is uit Haro

Dit bedoelen we met een verwaarloosde indruk

In Nederland hebben sommige schapenhouders last van wolven, schapenhouders in  de Andalusische provincie Huelva hebben andere zorgen. Omdat het goed gaat met de gieren in Spanje neemt ook hun aantal toe in de Sierra de Huelva. Aangezien er niet genoeg karkassen zijn om zich mee te voeden, is echter ook de hoeveelheid aanvallen op boerderijdieren omhoog gegaan. Zo worden de gieren, die aaseters zijn, gedwongen door honger jagers. In de provincie Huelva zijn 835 veehouders gevestigd. Die luiden nu de  de alarmbel want de gier is een beschermde vogel. Daarom eisen de boeren dat er meer voederplaatsen worden aangelegd . Onlangs nog viel een grote groep gieren een kudde schapen aan. De dieren stortten zich op de beesten  en slachtten zo 47 schapen af in minder dan drie uur tijd. Dus de eis om meer voederplaatsen voor gieren lijkt een hele redelijke, gelukkig wordt er niet geroepen om ze af te schieten zoals sommigen in Nederland de wolf willen kunnen afschieten.

Genoeg al gezegd over de regen van vandaag, het werd ook maar 18º.

Logroño 22-09-2023, vrijdag

We hebben prima geslapen op de rustige parking vannacht, we waren de enige camper. Hoe anders is het in Logroño waar we nu op een parking staan, ietwat afzijdig van de andere campers die onder de bomen staan. Wij staan in de volle zon, goed voor de panelen, en bovendien was het na een koude nacht om 10.00 uur nog maar 12 graden bij een vrij stevige wind. En we kunnen eventueel vanavond tv kijken. Iets verder onder de bomen staan zo’n 40 campers. We hebben als buren een circus, die staan op de eigenlijke cp, campers kunnen nu met enige moeite nog wel bij de verzorgingsplek.

Er is de hele week feest in Logroño, San Mateo.  Op 21 september wordt in Logroño de nieuwe wijn oogst aangeboden aan de patrones en dat wordt uitbundig gevierd. De hele stad staat een week lang in het teken van wijn en druiven. Allerlei activiteiten rondom de wijn (wijn pletten met de voeten, wijnproeverijen etc) vinden in de stad plaats. Het gaat gepaard met muziekoptredens, optochten van praalwagens, vuurwerk en gastronomische lekkernijen. Vandaag is de laatste dag van deze festiviteiten, een dag lijkt ons genoeg.

 

Het hoofdaltaar van de catadral Santa Maria de la Redonda,

Boven en links details van het hoofdaltaar

 

 

Rechts de kathedraal met zijn 2 torens

Spaanse buren zijn met ons mee gelopen de stad in, ze lieten ons de kortste weg zien, bijna een half uur lopen. Bij de turist info namen we afscheid van deze sympathieke mensen die onze overburen zijn. Het was druk bij het toeristenbureau, allemaal pelgrims omdat Logroño ook aan de camino ligt.

Naast het toeristenbureau stond al een lange rij mensen, die kochten eten en drinken bij een kraampje. Die lange rij mensen was niets vergeleken bij de ellenlange rijen die we elders in de stad zagen, honderden meters lang. Daar was het eten en de wijn dan ook gratis, daar moet je wat voor over hebben. Dat leek ons toch te gortig, we zouden wel ergens wat betaald  gaan eten.

 

De kapel de Nuestra Señora de La Paz telt 2 altaren

Maar eerst zijn we weer eens een kerk gaan bezichtigen, dat hadden we nog niet gedaan deze reis...... Het was de catedral Santa Maria de la Redonda, het kon weer niet op met de pracht en praal. Veel goud natuurlijk maar ook zilver. Een prachtig hoofdaltaar maar ook 2 mooie kapellen, wij voelen ons altijd enigszins ongemakkelijk bij het zien van zoveel rijkdom.. 

Van de festiviteiten hebben we verder niet veel gezien, er marcheerde wel eens een muziekkorps voorbij, er reden wat Andalusische koetsjes rond en in een tent zou er een optreden zijn van flamencodansers. Die hebben we niet gezien, er werd alleen muziek gedraaid in de tent en er werden  Andalusische specialiteiten en drankjes geserveerd. . Eigenlijk waren we te laat voor de San Mateo, het ochtendprogramma was afgelopen en om 18.00 uur zouden er weer allerlei festiviteiten beginnen.

De gratis uit te delen sepia wordt hier gegrild, al la plancha.

Als pelgrim moet je tenminste toch een merkwaardig hoedje dragen.

Hier worden gratis 35 cl flesjes wijn uitgedeeld bij gegrild vlees

 

Ook in de straat naar de kathedraal was het gezellig druk vanmiddag

Maar om eerlijk te zijn kwamen we eigenlijk voor Calle Laurel, een van de bekendste tapasstraten van Spanje, hoewel tapas hier nog pintxos heten. Het is niet alleen Calle Laurel, ook de omliggende straatjes horen erbij, er zijn honderden bars, deur aan deur, ieder met zijn eigen specialiteiten. Het was er ontzettend druk, waarschijnlijk ook vanwege het feest. Zo bruisend, zo leuk, Spanje ten voeten uit. We zijn in 2 bars geweest, hebben heerlijke pinxtos gegeten en we  waren €20,80,- kwijt. Daar gaan wij niet lang voor in de rij staan en we konden gelukkig beide keren nog zitten ook. Het is ons dermate goed bevallen, dat gaan we morgen maar weer eens doen…

Het was niet alleen druk in die straatjes maar er werd erg veel gegeten en gedronken.

Dit is de beroemde straat Calle Laurel, bar aan bar mewt heerlijk pintxos

Vanavond gaan we niet weer naar de stad, we hebben al meer dan 8 km gelopen, we geloven best dat het leuk is maar we hebben geen zin om ons stuk te lopen, we houden het graag leuk. Bovendien is Everdien dinsdagmiddag van het trapje gegleden en op haar billen naar beneden gestuiterd. Daar heeft ze erg pijnlijke, ws gekneusde ribben aan over gehouden en een hele grote bloeduitstorting op beide billen. Gelukkig gaat het lopen en slapen wel goed, maar het lopen moeten we niet forceren.

 

De plaatselijk dragqueen wordt rondgereden in een Andalusisch koetsje

Een van de muziekkorpsen

Een paar Andalusische schonen

Overal eten en drinken

parking Logroño, gratis, 

N42.47667 W2.45413, voorz. 600m verder.

Tegen zessen stroomden de parkings hier in de buurt snel vol en stond er een lange rij voor de kassa van het circus, afgaande op der rijen van vanmiddag ook zou je zeggen dat de Spanjaarden een geduldig volkje zijn. En even verderop is de kermis ook begonnen, een gezellige boel hier.

Na een zonnige koude start werd het vanmiddag voor een deel bewolkt en er stond een vrij frisse wind bij 21º.

Logroñ0 23-09-2023, zaterdag

Gisterenavond was het leuk om te kijken hoe de hele avond auto’s en campers een plaats probeerden te vinden op de volle parking. Niet alleen kwamen er auto’s voor het circus, maar later ook voor de kermis en bezoekers aan de feesten ’s avonds in de stad. Gezinnen met blije huppelende kinderen met reusachtige ballonen moesten soms in een auto zien te komen, mensen liepen te zwaaien met lichtgevende slangen en zodra er een auto wegreed schoot er snel een in de vrije plek die dan ontstond. Echter na middernacht was het rustig en hebben we goed kunnen slapen.

De Iglesia San Bartolomé, het voorportaal met wat details.

De deels Romaans, deels gotische kkerk met de Mudejartoren

We zijn aan het eind van de ochtend langs de Ebro, door het Ebropark, naar de oude stenen  brug over de Ebro gewandeld. Die is opnieuw opgebouwd in de 19e eeuw, het lag op de pelgrimsroute om de Ebro over te steken.  Niet ver van de Ebro staat de Iglesia de San Bartolomé uit de 12e eeuw met toren in mudejarstijl en gotisch-romaans portaal. De kerk heeft wellicht onderdeel uitgemaakt van de verdedigingswerken van de stad waarvan maar een klein deel bewaard is gebleven. Er was net een bruiloftstoet gearriveerd, zoals gewoonlijk met hooggehakte dames in strakke lange  jurken, vaak met ‘gouden’ blokhakken eronder, de mannen in zwarte of donkerblauwe kostuums. Onze wandeling ging verder  door het park Espolón met een lelijk standbeeld van een ruiter te paard maar aan het park stond wel een mooi modernista pand. Een oudere man maakte een grapje, zij dat hij de eigenaar was, het had hem tientallen miljoenen peseta’s gekost, hij kon dat niet terug rekenen in euro’s.

 

De Puente Piedra over de Ebro

Beeld in de stad met de naam Centurion

 

Een van de tapasstraatjes, een paar uur later is het daar kneiterdruk

Een van de weinige modernista gebouwen in Logroño

In het museum de La Rioja die we hebben bezocht was naast de geschiedenis van Rioja ook een tijdelijke tentoonstelling van hedendaagse jonge kunstenaars te zien, we vonden hun werk weinig veelbelovend. De permanente tentoonstelling toonde de geschiedenisvan de prehistorie t/m de 20ste eeuw met de gebruikelijke archeologische vondsten waarbij het aantal tandenstokers van been opvallend was.Veel ruimte was ingeruimd voor religieuze beeldjes, retabels en schilderijen uit vooral de late middeleeuwen. Bezoek je eens geen kerkinterieur, was het wel Maria met kindje wat de klok sloeg. Toch aardig om een stuk geschiedenis van La Rioja te zien.

 

Achteraan op dit plein het Museum la Rioja

Ruiter te paard, rond het begin van de jaartelling.

Een bronzen Romeinse helm

Een koperen en een zilveren denarius, het zijn valse munten uit Lyon uit het jaar 262

Daarna zijn we weer pintxos gaan eten, ook dat is cultuur. We dachten dat het wel minder druk zou zijn dan gisteren tijdens de laatste dag van het San Mateo feest. Niets was minder waar, er werd weer volop gegeten en gedronken, dat gebeurt meestal staande aan tafels in de straat wat een leuke sfeer met zich meebrengt. Wij hebben 2x een bar uitgezocht waar we konden zitten en hebben weer zitten smullen, voor nog geen €25,-, iets duurder dan gisteren.

 

Religieuze kunst uit de Middeleeuwen in het museum

We hebben zoals gezegd geen kerkinterieur bezichtigd, we krijgen anders een overdosis. En we hebben een dubbel gevoel bij al dat goud en zilver wat er blinkt: we hebben al eens over de conquistadores geschreven in ons verslag ( Medellin 30-04-2019) en over hun wrede praktijken. Na de ‘ontdekking ‘ van Amerika door Columbus brak er in Spanje een soort goudkoorts uit. Columbus verhaalde van ‘indianen’ die met goud waren behangen. Dit goud zorgde ervoor dat de conquistadores Zuid Amerika koloniseerden en niet alleen delen van de oorspronkelijke bevolking uitmoordden maar alle goud en zilver, eerst uit Mexico en later van de Inca’s roofden en omsmolten en vervolgens verscheepten naar Spanje.  Wie het uitgebreid eens wil lezen :

https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2020/05/het-goud-van-de-incas-hoe-pizarro-de-schat-van-atahualpa

Werk van een jonge kunstenaar uit Rioja, eigelijk het enige wat ons nog wel kon bekoren

En het was weer even bruisend als gisteremiddag.

Wij zijn op zoek gegaan maar een rustiger bar.

We hebben ons de pintxos (en de wijn) goed laten smaken.

We waren benieuwd of het vanavond ook weer druk zou worden met auto’s van bezoekers aan het circus en de kermis en jawel hoor. En aan het eind van de middag staan hier wel 80 campers.

Het was vandaag een schitterende onbewolkte dag, niet te warm maar met 23 º geschikt om door de stad te wandelen. En we vonden Logroño veel leuker dan we verwacht hadden, dat komt omdat we gelezen hadden dat mensen het te druk vonden. Wij vonden de sfeer in de nauwe tapasstraatjes juist geweldig.

Lodosa/Viana  24-09-2023, zondag 

Er is vandaag markt bij de parking waar we stonden in Logroño. Echter om 10.30 uur waren ze de meeste kraampjes nog aan het opbouwen. En wat we voor handelswaar zagen, daar werden we ook niet vrolijk van, alleen maar weer textiel en schoenen, geen groente laat staan kaas. Geen reden meer om nog te blijven, we zijn naar een  dorp 11 km verder gereden. Dat ligt net niet meer in La Rioja maar in de regio Navarra.

We zijn aan het eind van de ochtend het stadje ingewandeld met een verrassend leuk middeleeuws centrum. Het bleek dat er gisteren oogsteest was geweest, maar het was weer een erg gezellige drukte in de straatjes waar ook de nodige tapasbars waren. We hebben wat rondgewandeld en hoewel we hadden besloten om vanavond gewoon te koken liepen we watertandend langs tafeltjes waar mensen de heerlijkste pintxos zaten te eten. Toen hoefden we elkaar slechts even aan te kijken en we streken neer aan een tafeltje in een gezellig straatje. Daar  liep de pelgrimsroute doorheen en we hadden dus genoeg te kijken naar alles wat er voorbij kwam lopen. Veel ontmoetingen weer, eenlingen , tweetallen, groepjes pelgrims kwamen voorbij. We hadden het erover dat zo’n pelgrimage louterend zou werken voor mensen die  met een bepaalde bedoeling die route liepen, niet wetend dat we even later in die voor de hand liggende  gedachte zouden worden bevestigd.

 

 

Dit huis uit 1683 heet Balcon de Toros omdat men vanaf hier naar het stierenvechten keek

Het gemeentehuis van Viana

Leuk straatje waar we pintxos gegeten hebben.

Kom, ik neem vandaag maar eens een kleurspoeling die goed bij mijn blouse past

Het begint al een beetje gewoonte te worden om ook bij een andere bar de pintxos te proberen, daar hebben we vis en zeevruchten gegeten. En we raakten in gesprek met een ouder Nederlands echtpaar die met de camper de route reden die hun dochter 3 jaar geleden had gelopen toen ze net zwanger was. Zij is vlak daarna  plotseling gestorven en daarom reden deze mensen nu de route die zij gelopen had.

We hebben hier nauwelijks internetverbinding, dat zullen wel geen foto’s worden vandaag. Jammer is dat we ook geen  nieuws kunnen volgen , vandaag is er in Madrid de demonstratie van de PP tegen de mogelijke amnestie verlening van Catalaanse politieke gevangenen door Pedro Sanchez, de interim premier. Demonstranten worden met bussen , gehuurd door de PP, aangevoerd. De ultra rechtse partij Vox doet niet mee aan de demonstratie, zij vindt het een verkiezingspropaganda voor louter de PP. Omdat de PP de verkiezingen heeft gewonnen lijkt het er niet op dat dat hun leider , Alberto Núñez Feijóo op 26 september wordt ingehuldigd als de nieuwe premier. Dit omdat het er op dit moment niet naar uitziet dat hij een meerderheidsregering kan vormen.

Dan is Pedro Sanchez weer aan zet, die heeft om een regering te vormen de steun nodig van de Junts, de rechtse Catalaanse onafhankelijkheidspartij van Puigdemont die in België verblijft. Puigdemont heeft meermalen duidelijk gemaakt dat steun alleen verleend zal worden als er amnestie wordt gegeven. Daar was Sanchez altijd op tegen maar de laatste tijd vindt hij het beter voor een dialoog met de Catalanen als er amnestie wordt verleend. Dit natuurlijk niet gespeend van enig  opportunisme. 

 

 

De ruines van de Iglesia San Pedro, verwoest tijdens de oorlog met de carlisten, het portaal staat nog overeind

Detail portaal 

Uitzicht vanaf San Pedro

Vanuit Navarra kijk je la Rioja in.

Het is even anders gelopen dan we eerst dachten. Toen we terug kwamen uit de stad hebben we heerlijk in de zon zitten lezen. Echter het gebrek aan internetverbinding begon mij te storen en bovendien liep er een weg langs de cp, daar kwam weliswaar weinig verkeer over, maar toch. Bovenstaand verhaal had ik geschreven toen we terug uit de stad kwamen, nu schrijf ik in Lodosa nog een klein stukje zonder het bovenstaande weg te halen of voor een deel te herschrijven. Gelukkig had ik gisteren de coordinaten opgeschreven van een cp niet ver van Viana, dus daar besloten we heen te rijden aan het eind van de middag.  Een mooie rit tussen wijngaarden, olijfbomen en zelfs grote velden asperges bracht ons naar Lodosa. Daar hebben we prima internetverbinding maar we stonden nauwelijks of een onafgebroken stroom auto’s reed over het kleine weggetje richting  de stad. Wat krijgen we nou, maar bij navraag blijkt er stierenvechten te zijn, vandaar die auto’s.

De kerk de Santa Maria de la Asuncion staat helemaal in de steigers , hier een beeldengroep in het portaal.

Links in het restaurant hebben ze een speciaal pelgrims menu

Pelgrims die elkaar eerder hebben ontmoet

Toch moeilijk om hieraan voorbij te lopen.

We hadden gisteren de coordinaten opgeschreven van dit dorp omdat er een wasserette is , daar gaan we morgen heen. Zonder internetverbinding hadden we het achteraf ook wel kunnen vinden omdat we ook off line kunnen zoeken bij P4N, even vergeten.Van het dorp hier, die ws  niet zo bijzonder is, hebben we nog niets gezien.

We hebben nu kunnen lezen dat op de demonstratie, eigenlijk politieke manifestatie vandaag in Madrid 40.000 mensen zijn afgekomen om te demonstreren tegen de amnestie van Catalaanse gevangenen. Een strijdlustige leider van de PP heeft gezegd dat “ook al kost het mij het toekomstige presidentschap, ik ga verdedigen dat Spanje een groep vrije en gelijkwaardige burgers is.”

Een kolibrievlinder met zijn lange tong in de bloem van het St Jacobskruid. 

Er zijn een paar pleintjes in Viana

Cp Viana, gratis , met voorz.

N42.51933 W2.36051

Cp Lodosa, gratis, water betaald

N42.42276 W2.08838

Het was een heerlijke dag, niet alleen omdat Viana weer zo’n bruisende binnenstad heeft met heerlijke pintxos maar ook vanwege het mooie zonnige weer, 26º.

En het geeft een goed gevoel dat we weer internetverbinding hebben, kunnen we weer communiceren met de buitenwereld. En natuurlijk dit verslag on line zetten.

Calahorra 25-09-2023, maandag

Je merkt dat de herfst in aantocht is, niet aan de temperaturen van  overdag maar aan die van  ’s nachts. Afgelopen nachten was het telkens zo rond de de 8º.

Gisterenavond hebben we besloten om niet in Lodosa te blijven maar naar de grotere stad Calahorra te rijden. Ze hebben daar niet alleen wasserettes maar ook grote supermarkten, het wordt tijd om onze voorraad aan te vullen.

Het was maar 19 km rijden naar de grote parking met voorzieningen waar we nu staan aan het riviertje de Cigados met aan  de overkant een grote kathedraal.

We zijn vanmorgen naar de wasserette gegaan, een hele onderneming. We moesten met het boodschappenkarretje vol met was de steile straatjes omhoog via trappen, het begon hier meteen al op het eind van de parking om op de brug te komen, zo zouden er nog veel trappen komen.  Meteen een paar boodschappen gedaan in een piepklein overdekt winkelcentrum waar niet alleen bars zaten maar ook een Dia% en een klein toeristenbureautje. En ook de apotheek zat dichtbij, we moesten nieuwe Voltaren Forte kopen om de pijnlijke billen en ribben van Everdien mee in te smeren. De pijn wordt wel minder, maar fietsen is er voorlopig niet bij.

Toen de was opgeruimd was en het bed weer opgemaakt, was het al 13.30 uur, we besloten de rest van de dag het lekker rustig aan te doen. Een middag zonder kerkbezoek of pintxos eten.

 

Vlakbij ons aan de overkant van de rivier de Cigados ligt de kathedraal de Santa Maria

Bij het riviertje ligt een mooi park.

Foto torens kathedraal vanuit de luie stoel

Cp  Calahorra, grote parking met voorz.

N42.29679 W1.95858 ,aan riviertje

We hebben het vaker gehad over het grote natuurgebied Doñona in Andalusië die bedreigd wordt door droogte, niet alleen door gebrek aan regenwater maar omdat boeren daar water onttrekken aan het natuurgebied. Dit om hun gewassen mee te bevloeien, soms legaal, soms illegaal. In het grootste wetlands gebied van Europa, die erg belangrijk is voor broeden en overwinteren van talloze vogelsoorten, dreigt door de droogte een ramp. De rechtse regering van de regio Andalusië wil nl door nieuwe wetgeving de illegale putten die door boeren zijn aangelegd gaan legaliseren, ze hebben veel water nodig voor m.n. de aardbeienteelt. Dit ondanks verzet er tegen van milieuorganisaties zoals ook het Wereld Natuur Fonds. En nu heeft ook de UNESCO gedreigd om Doñana op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen als Spanje geen maatregelen neemt voor dec. 2024 om verdere verslechtering van de situatie te voorkomen. Dit kan dus door de wet om waterdiefstal te legaliseren niet door te laten gaan. Vorige week heeft de rechter in Sevilla zware straffen geeist tegen  een familie voor illegale onttrekking van water uit het natuurgebied. De 4 broers en een zus moeten als het aan de rechter ligt voor 2 jaar en 5 maanden de bak in en bovendien moeten ze bijna 2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de organisatie die verantwoordelijk is voor het waterbeheer in Doñana.

 

De skyline van Calahorra gezien vanaf de grote cp

Muurschildering in Calahorra.

Rechts Luzerne, de kleur deed ons denken aan het haar van de vrouw gisteren naast ons op het terras.

Postelein

We wilden eerst nog langs het riviertje de Cicados gaan wandelen in de loop van de middag maar het was te warm mede omdat er geen wind was. Bovendien was het 29º geworden, het blijft de hele week net onder of boven de 30º , zo is althans nu de verwachting. En er blijfkt dus 20º verschil te zijn tussen de nacht- en de dagtemperatuur. Maar vanavond blijft het lang warm, we kunnen buiten zitten tot we straks gaan eten na 20.00 uur. Eerst een biertje, dat drinken we alleen als het warm is.

 

Calahorra 26-09-2023, dinsdag

We stonden hier vannacht met 6 campers, gisterennacht stonden we alleen en de nacht daarvoor in Logroño met wel 80 campers, zo wisselt het wel eens zou je kunnen zeggen.

Gisteren begon Everdien te hoesten, vannacht kwam daar hoofdpijn bij en  koorts. Spierpijn en keelpijn heeft ze ook, klachten die horen bij een griep of . fikse verkoudheid, we hopen maar dat het geen griep is. Na 2 paracetamol vanmorgen is ze  nog even meegereden naar de Lidl waar we flink ingeslagen hebben. Daarna heeft ze die hele dag in bed gelegen. Ws. een .virus opgepikt in de drukte in Logroño. Ze heeft zich getest, gelukkig geen COVID. Je kunt hier gratis aan de stroom staan, dat zijn we na het boodschappen doen dan ook gaan doen, kon mooi de Maxxfan de hele dag aanstaan voor wat frisse lucht in bed.

Een altaar in de zijkapel van de kathedraal Santa Maria

Het hoofdaltaar 

Detail hoofdaltaar

Een of andere heilige.

Calahorra is een oude stad, zo’n 2000 jaar geleden heette  het in de  Romeinse tijd Calaguris en was het een van de belangrijkste steden op het Iberische schiereiland. Calahorra ligt nog net weer in La Rioja. De naam van Rioja komt van de Rio Oja die door Rioja stroomt. Toch bevinden de meeste wijngaarden zich in het stroomgebied van de Ebro, de grond is heel geschikt voor de verbouw van druiven , vooral van de Tempranilla en de Granache soort.

De wijnbouw in Rioja begon al in de tijd van de Romeinen. Toen werden hier al druiven geteeld en dat is sindsdien zo gebleven. Na de Moorse bezetting stond de wijnbouw op een laag pitje. Pas aan het einde van de 15e eeuw kwam het weer op gang. Drie eeuwen later begon er wat handel met wijn plaats te vinden buiten Rioja. Dankzij de druifluis epidemie kochten veel Franse wijnhandelaren hun wijn in Rioja, en kwamen zich oa vestigen in Haro zoals we eerder schreven ,maar de druifluizen bereikten Rioja uiteindelijk ook. Het herstel begon pas in de jaren ‘60 en ‘70 van de 20e eeuw. Dit werd veroorzaakt door de komst van moderne technologieën en de verbetering van de infrastructuur.

Naast de wijn vinden wij ook de pintxos een prettige bijkomstigheid van deze regio. Pintxos vind je natuurlijk niet alleen hier maar ook in Navarre en natuurlijk Baskenland waar de pintxos oorspronkelijk vandaan komen. Het verhaal gaat dat een bareigenaar in Bilboa sneetjes ‘versierd’ brood met een prikker erdoor ( pintxo is stokje, prikker) gratis ging uitdelen opm straat om klandizie te werven.

Later perfectioneerden de Basken  hun Pinxtos, dit hapje bij de borrel. Ze creëerden ware culinaire miniatuurtjes en er worden in de genoemde regio’s wedstrijden gehouden welke bar de beste pinxtos maakt.

De plattereske noordgevel mag wel wat gerestaureerd worden

Palacio Déan in de stad

Dagwinde (Ipomoea)

`Het riviertje de Cicados

Ik ben nog een alleen op stap geweest, o.a. de kathedraal bezocht . Maar  niet te lang weggebleven, ik hoef niet bij haar op de bedrand te zitten maar wil wel in de buurt zijn. Dus heb ik buiten zitten lezen, ook niet al te fit wandoor het hoesten van Everdien sliep ik ook slecht. Wellicht staan we hier morgen ook nog als Everdien zich ziek blijft voelen. En om te bewijzen dat het camperwereldje soms maar klein is, kwam hier vanmiddag een man naast ons staan die we ook op het buurtfeestje in Haro hadden ontmoet, leuk.

 Het weer was weer prima, wat lichte sluierbewolking en 28º.

Klik hier voor het vervolg: Najaar 2023 Spanje deel 6