Vinaròs 18-10-2019, vrijdag

We zijn een 20km verder gereden en staan nu op nog geen 10km afstand van de Catalaanse grens. We staan in Vinaròs, een stad waar we al veel vaker hebben gestaan omdat de boulevard met restaurantjes dichtbij de parking is. En er wordt gewoon gewoond dus er zijn altijd mensen die over de boulevard flaneren. Op weg hierheen vanmorgen kwamen we op de 14km die we over de N240 reden wel 7 campers tegen, het gaat druk worden deze winter in het zuiden.

Vandaag is de dag van de nationale staking in Catalonië, onduidelijk is of er massaal gehoor aan gegeven is. Wat in ieder geval een enorm succes is geworden , dat zijn de 3-daagse marsen die vandaag in Barcelona bij elkaar zijn gekomen. Aan het begin van de avond waren er half miljoen manifestanten in het centrum van Barcelona, die vreedzaam demonstreerden Tegelijkertijd waren er rellen uitgebroken een paar km verderop bij het hoofdbureau van de Policía National. De hele middag hadden daar studenten en jonge anarchisten lopen jennen door voorwerpen naar de politie te gooien. In het begin van de avond voerde de politie charges uit.

Toen we vanmorgen de gordijnen open deden was deze inktvisvisser in volornaat, met harpoen en al, op weg naar de zee

Nachtschone, bloemen openen zich in het begin van de avond en trekken motten aan voor de bestuiving

We strooien vaak brood voor de vogels, komen meestal mussen op af. Nu ook wat tortelduiven.

Parking bij de boulevard in Vinaròs

N40.4740  E0.4794

 

In die chaos viel er ook nog wat te lachen: de Spaanse minister van binnenlandse zaken heeft gezegd dat toeristen rustig Barcelona kunnen bezoeken.
Tegelijkertijd kwam een bericht dat de Sagrada Familia zijn deuren heeft gesloten omdat manifestanten ook daar voorbij komen. Het gevolg was dat er honderden toeristen in de kerk opgesloten zaten.

 

Vanmorgen vroeg was de grensovergang bij La Jonquera in beide richtingen geblokkeerd. Je kon via de AP7 Barcelona niet in of uit. Trouwens ook de NII was door deelnemers aan de regionale staking geblokkeerd. De blokkade duurde aan het begin van de avond nog voort. Er waren 14 belangrijke doorgaande wegen geblokkeerd.

Gisterenavond en vannacht hebben fascisten gedemonstreerd en gereld. Ze brachten de fascistengroet (Hitlergroet) en verheerlijkten Hitler en Franco. De Mossos slaagden er niet helemaal in om fascisten en anti fascisten uit elkaar te houden. Een jonge anti fascist is gewond geraakt toen hij in elkaar werd geslagen door fascisten. Ook waren er ongeveer 13.000 CDR aanhangers op de been, het was weer een onrustige nacht in Barcelona met rellen, brandjes en vernielingen.

 

De klassieker, de voetbalwedstrijd tussen  FC Barcelona en RealMadrid is uitgesteld. Die zou worden gespeeld op zaterdag 26 okt. a.s. maar dan is er ook een grote demonstratie in Barcelona waarbij alle politieagenten nodig zullen zijn.

We willen morgen naar een dorp Calaceite, dat net buiten Catalonië ligt. We moeten om daar te komen , wel een stukje door Catalonië rijden , via Tortosa. We zullen wel zien hoever we komen, mogelijk dat we weer terug moeten rijden naar Vinaròs.

Het was een prachtige dag vandaag, wat dunne sluierbewolking, vrijwel windstil en het werd 26º. En dat terwijl de verwachting somberder was, slechts af en toe zon.

Calaceite 19-10-2019, zaterdag

Er stonden vannacht in Vinaròs 30 campers, 10 daarvan waren Nederlands, dit komt omdat de plek ook op de Campercontact app vermeld staat. Vanmorgen zijn we vertrokken uit Vinaròs en zijn een 100km door Catalonië gereden. De C12 bij Tortosa was geblokkeerd, wij zijn via de C14 langs Tortosa gereden. Een mooie route door het dal van de Ebro, die we een paar x eerder hebben gereden. Vervolgens zijn we via Gandesa naar Calaceite gereden, dat ligt net 5 km over de Catalaanse grens in de regio Aragón. Een prachtige route door de bergen via een goede weg. We staan aan de rand van het dorp Calaceite, we kijken uit over onafzienbare olijfboomgaarden.

Dat stukje door Catalonië  rijden , het is net alsof ik met mijn teen in het water heb gevoeld hoe de temperatuur was, zei ik tegen Everdien

Plaça Espanya, op zijn Catalaans. Plaza España in het Spaans, hoe dan ook een mooi pleintje.

Het was gisterenavond en vannacht, na de succesvol verlopen 3-daagse mars, de meest gewelddadige nacht tot nu toe. In meerdere steden waren demonstraties met hier en daar rellen, in Barcelona vochten met name jongeren met de Mossos, stichten straatbrandjes en bekogelden de politie met van alles en nog wat. De politie gebruikte traangas en schoot met schuimrubberen(foam) kogels. Er vielen 86 gewonden, ook  politieagenten  en enkele journalisten raakten  gewond.

In een interview in La Vanguardia zei een politiewoordvoerder dat er een harde kern van goed getrainde demonstranten is van ongeveer 400 anarchisten. In het donker gekleed (black bloc), ze hebben eigen communicatiesystemen en gaan gedisciplineerd te werk. Niemand had dit geweld voorzien, er zijn ook Griekse, Italiaanse en Franse anarchisten bij betrokken.

De AP 7 was rond het middaguur weer vrij van blokkades, wel stond er aan de Franse kant van de grens 15km file. En tot verhoging van de feestvreugde zijn aan de Franse kant van de grens op de A7 de gele hesjes blokkades aan het opwerpen, hetgeen kennelijk gelukt is. Ze doen dit uit solidariteit met de Catalanen.

                                                               Boven het portaal van de kerk

De straatjes zijn zo smal dat je maar een gedeelte van de gevel van de kerk ' Iglisia Parroquial' op de foto kunt krijgen.

       Net onder de klokkentoren 

 

 

Op meerder gevels zijn (religieuze )decoraties  aan gebracht

De nacht verliep bij ons ook niet vlekkeloos, althans bij mij niet Er waren jongeren muziek aan het maken in het park tegenover de parking, bongo’s en gitaarmuziek tot 3 uur . En de gemeente was zo vriendelijk om vanaf 6 uur een veegwagentje rond te laten rijden, het was voor mij een kort nachtje, Everdien sliep er doorheen.

Het dorp Calaceite (ruim 1100 inwoners) is een schitterend dorpje behorend tot ‘Los Pueblos mas Bonitos’. Er staan een paar kerken, mooie huizen, veel arcades en poortjes, kortom een lust om daar doorheen te wandelen. Helaas was juist deze dag de officina de Turismo gesloten zodat we geen achtergrond info hadden toen we het dorp bezichtigden. Vooral het kleine Plaza  España is heel mooi, je vindt nog sporen van de Moorse tijd. Het dorp straalt een middeleeuws karakter uit zonder truttigheid zoals zwaarden en andere prullaria in souvenirwinkeltjes. Het enige souvenirwinkeltje verkoop lokale producten zoals olijfolie en wijn.

 

Een van de karakteristieke huizen die je ziet in Calaceite 

 

Linkerfoto 'Capilla del Virgin del Pilar'. 16e eeuw.

de cp in Calaceite, N41.018380 E0.189860

gratis met voorz.

In Barcelona is voor vanavond door oa de ERC en de jeugdbeweging Arran, van de extreem linkse CUP, opgeroepen om om 18.00 uur weer te demonstreren op de plek waar het gisterenavond zo vreselijk uit de hand is gelopen. Ook in Girona en Lleida wordt vanavond gedemonstreerd.

Vanmiddag waren er wat stapelwolken en zonnige perioden, niet veel wind en 25º. We staan hier met nog een Belgische camper, overwinteraars zie je hier niet.

Ginestar 20-10-2019, zondag

Er staan hier waar we nu staan en gisteren stonden erg veel windmolens. Toen het donker was gisterenavond zag je aan de horizon een lint van rood licht, dat was van de vele windmolens.

Vannacht begon het te regenen, dat was voorspeld, vanmorgen regende het nog steeds, dat was niet voorspeld. We zijn eerst 50km verder gereden naar Mora d’Ebre, het was inmiddels even droog geworden. We stonden daar op een grote parking, als het mooi weer is, dan is daar niets mis ,gelegen aan de Ebro en ruimte genoeg om buiten te zitten. En inmiddels regende het weer en het werd wat blubberig. Geen nood, vlakbij wisten we een cp bij het wijndorpje Ginestar, hier hebben we ook in juni gestaan. Klein dorp, niets bijzonders maar wel praktisch omdat we op beton staan. We staan hier tussen de wijngaarden, de oogst is voorbij. Daarom is het nu rustig, in juni was er volop bedrijvigheid van de wijnboeren,  spuiten , onkruid wieden etc.

Ook praktisch is de cp waar we vanaf dinsdag 3 dagen hopen te staan. Dat weten we nu al, er wordt al een paar dagen hevige regenval voorspeld in de noordelijke helft van Spanje en Zuid Frankrijk. Het heeft dus geen zin om de Pyreneeën over te rijden, een veilige plek zoeken is prioriteit. Want met name op dinsdag en woensdag kan er meer dan 50mm regen per dag vallen en bestaat er kans op wateroverlast. Dus gaan we naar een plek waar we niet alleen veilig staan maar waar ook nog stroom is. En dan maar hopen dat er plaats is, er kunnen maar 10 campers staan.

Wordt je niet dwars gezeten door Catalaanse separatisten, dan is het wel door het weer.

 

                                        Een bidsprinkhaan , wordt ongeveer 7cm groot. Niet helemasal scherp maar bij de 2e foto was hij al verdwenen

De kerk Sant Martí is uit de 17e eeuw, je ziet een Maltezer kruis, de kerk was door de Maltezer ridders in de 17e eeuw gebouwd.  Jammer dat de kerk, m.n. de voorgevel, in slechte staat van onderhoud verkeert.

Ginestar, N41.043760 E.634790,

gratis , met voorz.

Gisterenavond is het tamelijk rustig gebleven in Barcelona dankzij een nieuw fenomeen : er  hebben in Barcelona honderden ouderen en jongeren een menselijke barricade gevormd om te voorkomen dat er nieuwe clashes zouden ontstaan tussen de radicalen en de Mossos. Ze zijn wel separatisten, ze schreeuwen leuzen tegen de politie, maar verafschuwen geweld.

 

Tot nu toe zijn er 3 mensen een oog kwijt geraakt. De Mossos mag alleen met foamen kogels schieten, de Policìa National gebruikt daarentegen ook rubberen kogels., die hebben het oogletsel veroorzaakt. Er ligt  een 18-jarig  zeer ernstig gewond meisje in het ziekenhuis, voor haar leven wordt gevreesd. Ook ligt er een ernstig gewonde politieagente in het ziekenhuis.

Dat zet natuurlijk extra  kwaad bloed en er is vanmiddag gedemonstreerd in Vic , Sabadell, Girona, Cervera, Tarragona en in Barcelona is voor vanavond een grote demonstratie aangekondigd voor het gebouw van de Spaanse overheid. Iedereen is opgeroepen zakken met vuilnis mee te nemen om zo te demonstreren dat de Spaanse staat een puinhoop is. Tevens vond vanmiddag door zo’n 200 personen een demonstratie plaats in Tarragona tegen de afscheidingsbeweging.

Landelijke politieke partijen proberen nu garen te spinnen bij de situatie in Catalonië.
DE PSOE vindt dat de terughoudendheid die de regering nu betracht voorlopig voldoende.
De PP wil of artikel 155 of de veiligheidswet in werking laten treden en de Ultra rechtse Vox wil dat heel Cat. wordt overgenomen door Spanje en Torra  gevangen wordt gezet.

Het was vandaag een van de zeer zeldzame regendagen die we hebben gehad sinds we 19 aug. zijn vertrokken. Pas in de loop van de middag werd het droog en brak de zon nog af en toe door. Het was 19º, een dag om gauw weer te vergeten. We staan hier met 3 campers, een Spaanse, Engelse en wij.

In juni toen we hier waren geen separatistische uitingen in Ginestar,  nu voor het eerst gele linten en ook strikken op het wegdek. Is natuurlijk niet exemplarisch voor de rest van Catalonië, maar toch.
En omdat het verboden is, geen gele strikken aan het gemeentehuis, maar zwarte, met een gele zonnebloem .

La Selva del Camp 21-10-2019, maandag

Omdat er grote hoeveelheden regen worden verwacht, zijn we vandaag al naar een plek gereden waar we verwachten dat we safe staan, ‘gimme shelter’. Bovendien staan we aan de stroom want veel zon zal er niet op de panelen komen de komende dagen. We staan in La Selva del Camp , we hebben hier vorig jaar in het voorjaar gestaan en hebben toen onze Zutphense vrienden Trui en Kees ontmoet. Er staan hier nu 9 campers, 1 Duitse, 1 Zweedse, 2 Franse en 5 Nederlandse, wel bijzonder zo veel.

Het was trouwens weer een mooie rit door de bergen hier naar toe, gedeeltelijk door een kloof en toen afdalend naar de zee om vervolgens bij Reus weer een stukje het binnenland in te gaan. La Selva is een aardig dorp dat ommuurd is geweest, je ziet er hier en daar nog enkele stukken van. Ook is er een klein kasteel die er niet mooi uitziet en ook niet bezichtigd kon worden.

 

                                                                    Een dorp onderweg 

       Els Ponts, oorspronkelijk een aquaduct uit de 8e eeuw

   CP La Selva del Camp, N41.20979 E0.13962

            €5,- , met voorz. inclusief stroom

Gisterenavond was er in de late journaals van zowel RTL4 als van de NOS, een verslag van een pro Spaanse demonstratie in Barcelona. Dit was een demonstratie van Cuidadamos, een partij die steeds meer naar rechts opschuift, onder het motto van ‘ een ander geluid’, het was meer een gefluister. Er waren slechts enkele honderden mensen met Spaanse vlaggen die de politie bedankten voor hun optreden.

Voor zaterdag is er weer een hele grote demonstratie aangekondigd door de separatisten in Barcelona. Op hun beurt heeft de Societat Civil Catalana (SCC) een feestelijke Spaans/Catalaanse manifestatie gepland voor zondag 27 oktober. Iedereen die genoeg heeft van het geweld, van de wegblokkades, van de vernielingen, het separatisme etc. is uitgenodigd aldus het SCC.

Er is een nieuwe tussenbalans opgemaakt wbt schade tot nu toe van de protesten: honderden gewonden waaronder 286 politieagenten, 194 arrestaties, 2,7 miljoen euro schade alleen al in Barcelona, tevens werden er 267 politieauto’s vernield.

Vanmiddag is demissionair premier Sanchez op bezoek geweest bij gewonde politieagenten in Barcelona in het in het Sant Pau ziekenhuis, hij werd door een deel van het personeel uitgejouwd. Vervolgens is hij ook nog bij het hoofdkwartier van de Policía National geweest. Daar kwam even later ook de leider van de PP op bezoek, het is per slot van rekening verkiezingstijd.

Verder waren er nog kleine acties in andere steden, zo werd in Girona de ingang van de universiteit geblokkeerd door separatistische studenten. Er waren kleine schermutselingen met studenten die gewoon college wilden volgen. Volgens de directie van de universiteit hebben ze daar recht op.

 

                                Een van de reliëfs op de muren in het oude deel van La Selva del Camp

Tegen zonsondergang een mooi beschenen  laaghangende wolk.

 

 

 

 

 

de poort 'Portal de Matas"

De Spaanse weerdienst spreekt weer van een DANA (Gotta Fria), een weerkundig fenomeen en heeft een weeralarm afgegeven. Een depressie ontstaat boven Algerije en komt in botsing met veel koudere lucht die uit het noordwesten komt . Dit veroorzaakt enorme (onweers)buien met kans op wateroverlast. Wel zegt de weerdienst dat het minder hevig zal zijn dan afgelopen september toen er m.n. in de provincie Alicante overstromingen zijn geweest als gevolg van een DANA.

Vandaag waren er nog af en toe opklaringen en met een matige wind werd het 19º.

La Selva del Camp 22-10-2019, dinsdag

Het begon vannacht om een uur of 4 te regenen, het regende af en toe stevig door. Daardoor hebben we de hele dag binnen gezeten, straks meer over het weer.

Nu de rook na de week van harde protesten is opgetrokken, en er door de zware regenval voorlopig ook geen massale acties te verwachten zijn, verschijnen er analyses in de kranten. De 1ste dag toen tienduizend mensen het vliegveld, althans de hal daarvan , in Barcelona hadden bezet, kwam als een verrassingsactie. De nieuwe beweging Tsunami Democratic wist in korte tijd via moderne communicatie middelen, de sociale media, heel veel mensen te mobiliseren en is er als antwoord vrij hard opgetreden door de Mossos.

Vervolgens is er iedere avond gereld in het hartje van Barcelona waarbij de gevechten met de politie steeds grimmiger werden. Er waren iedere dag wegblokkades in heel Catalonië, vrijdag was er een regionale staking die tamelijk succesvol is verlopen. Wat zeker erg succesvol was, dat was de 3-daaagse mars vanuit 5 verschillende delen van Catalonië die samenkwam in Barcelona en er meer dan een ½ miljoen mensen op de been waren. Helaas waren er die avond en nacht ook de hevigste rellen met veel gewonden en materiele schade.

Volgens bronnen bij de politie, ze hadden infiltranten onder de relschoppers, waren de demonstraties/rellen weliswaar georganiseerd door CDR en Arran en volgens een goed doordacht plan maar in de loop van de week kwamen er ook anarchisten uit oa Frankrijk en Duitsland en werden de demonstranten steeds jonger, een soort acne-opstand. Alsof ze hun videogames eindelijk eens in het echt konden spelen, met hetzelfde plezier. 16% van de 194 gearresteerden tot zondag waren jonger dan 18 jaar, tamelijk veel jonge Marokkanen werden er vrijdag gearresteerd.

Quim Torra wordt gebrek aan leiderschap verweten, hij is soms onzichtbaar en heeft geen invloed op de protestbeweging, de straat bepaald. Ook heeft hij slechts mondjesmaat afstand genomen van het geweld, daarom weigerde Sanchez gisteren ook met hem te praten.

Dit spandoek hangt bij een kruispunt in La Vela del Camp die vrijdag bezet is geweest:

'tegen de onderdrukking bezetten we de straten'

Een affiche in de straat hier:

'genoeg politiegeweld, demonstreren is niet crimineel

 

Ook hier een affiche van Tsunami Demoratic:

' we veranderen de staat der dingen'

Wat ons hier opvalt, evenals in Ginestar, zijn de separatistische uitingen die je overal op spandoeken, affiches e.d. ziet. Zelfs in het toch vrij kleine stadje La Selva del Camp (5700 inwoners) is een kruispunt bezet geweest. We hebben dat separatistische niet eerder in kleine dorpen gezien wel in bv Vic, Girona, Tarragona.

Hoewel de Spaanse regering een paar weken gelast had aan Quim Torra dat spandoeken , biljetten, gele strikken etc. van overheidsgebouwen gehaald moesten worden, heeft Torra dat bevel nooit gegeven. Het was de verantwoordelijkheid van gemeentes zelf om dit al of niet te doen vond hij. Zo zagen we in Ginestar zwarte linten aan het gemeentehuis i.p.v. gele en hangt hier in La Selva wel een spandoek aan het gemeentehuis: vrijheid voor de politiek gevangenen.

Het regent vrijwel onafgebroken vanaf vannacht 4 uur. Daarbij onweert het af en toe. Om 14.15 uur sloeg de bliksem in op het elektriciteitsnet met een enorme knal en zaten we zonder stroom. Dat is jammer , ons elektrische kacheltje stond lekker te snorren, buiten was het 14º. Maar gelukkig duurde het niet te lang, binnen een uur hadden we weer elektra.

Wat vervelender is dat we vanmiddag lekkage kregen. Het lekt bij het dakraam, w.s. bij een oude kitnaad. Een geluk is dat het dakluik boven de tafel lekt, niet boven het bed. Nu hebben we wel kit bij ons maar dat moet kunnen drogen dus daar hebben we nu niets aan. Dus met een doekje voortdurend in de weer om te drogen.

Voor vanavond en vannacht is door de Spaanse weerdienst Aemet een weeralarm afgegeven voor Noord Valencia en Catalonië, er kunnen zeer zware buien vallen met kans op wateroverlast, blij dat we op beton staan.

La Selva del Camp 23-10-2019, woensdag

Gisterenavond een vreselijk noodweer gehad dat duurde tot na 1 uur. Wij zaten in een gebied waar 167 mm regen viel in stortbuien. We hebben nog nooit zoveel bliksemontladingen gezien, dat moeten er haast wel 60 per minuut zijn geweest. De hemel was constant verlicht, het waren kennelijk vooral horizontale ontladingen, de donder viel hard mee, dat was ‘s middags erger. Al met al met al een dantesque avond.

We zijn tegen half 2 naar bed gegaan, toen kletterde de regen minder hard op het dak zodat we konden slapen tot 6.30 uur. Toen was de gemeente met een bulldozer bezig om de modder van de weg voor de camperplaats te schuiven die hier naar beneden was gestroomd. Maar goed dat we de modderstroom niet gezien hebben gisterenavond, de weg ligt wat lager, het was af en toe al angstig genoeg met al die ontladingen, daarom vergeten een filmpje te maken.

Er is in Catalonië 1 persoon verdronken, 5 worden er vermist nadat ze door het water zijn meegesleurd door het riviertje de Francoli die overstroomd was in Vilaverd, 15 km hier vandaan. Iets verder is een lege auto in de rivier gevonden in de Francoli , naar de 2 inzittenden wordt nog gezocht en nog een persoon die vermist wordt in hetzelfde stadje , Espluga de Francolì. Een stuk spoorbaan is weggeslagen bij Espluga de Francoli, ook hier niet ver hier vandaan. We hebben in het gebied gezeten dat het hardst door het noodweer is getroffen, er is hier 167 mm regen gevallen., bijna 17 emmers van 10 liter  per vierkante meter.

Gisterenavond waren diverse spoorlijnen overstroomd, vervoer passagiers ging met bussen. Er zijn wegen onbegaanbaar, vanmorgen waren dat er 33 die te kampen hadden met overstromingen. 

Vrucht van de beverboom (Magnolia Grandiflora), de boom bloeit ook prachtig.

Je ziet hier een grote mierensoort, zeker 1,5cm lang. Na de regenval zag je heel veel grote vliegende mieren.

Her en der staan hier aardbeienboompjes.

We hebben besloten om naar huis te gaan, het weer knapt weliswaar op maar we wilden oa naar Vic, daar sta je op gras en dat is nu onbegaanbaar, je kunt nergens terecht op cp’s , het is overal een modderige bende. We zijn vandaag nog hier gebleven, hier was het droog en in Noord Spanje en ook Frankrijk kwam het nog met bakken naar beneden. Ook het feit dat we lekkage hebben bij het dakraam speelt mee, dat willen we bij ons vast adres vlakbij ons, Hanzestad campers in Vierakker, laten repareren

Vanmorgen kwamen de camperaars hier natuurlijk naar buiten, Nederlanders en Fransen om met elkaar over het noodweer na te praten. Niemand had ooit zoveel bliksemontladingen gezien. Vlakbij ons staan Ans en Bob, ze stonden ook in Cunit toen daar 2 jaar geleden bij ons een poging tot inbraak was geweest, we zeggen het vaker, het camperwereldje is soms maar klein.

 

Het gemeentehuis in La Selva del Camp heeft er wel voor gekozen om zich te blijven tooien met separatistische uitingen

 

 

Aankondiging waar  je kaartjes kunt kopen voor de bussen die a.s. zaterdag naar de grote manifestatie gaan in Barcelona.

En toen we vanmiddag wandelden, zagen we dat het leven hier gewoon doorgaat. Er waren al weer affiches opgeplakt, niet alleen om op te roepen om zaterdag naar Barcelona te gaan voor de grote demonstratie, maar ook om kaartjes te kopen voor de bussen die naar de demonstratie zal gaan.

Het weer is wel wat opgeknapt, af en toe zon ,maar slechts 16,5º.

La Jonquera 24-10-2019, donderdag

Vanmorgen zijn we vertrokken uit La Selva nadat we de Nederlanders hadden gegroet, al gauw reden we een stuk langs het riviertje de Francolí waarvan het peil weer gezakt was maar het water  nog wel zeer modderig was. We kwamen over de weg waar het water een tijd over had gespoeld, in het veld er naast lag een enorme rotzooi van boomstammen, takken, plantenresten, rotsblokken, puin , plastic etc.

Volgens de weerdienst bevatte de Francolí tijdens de overstroming evenveel water als de Rhône. Daarom kun je ook begrijpen dat er een spoorrails is weggespoeld waardoor er een (lege, op de machinist na die licht gewond raakte) trein ontspoord is, een Belgische vrachtwagen in de rivier terecht kwam evenals meerdere auto’s. En in Lespluga de Francolí is een compleet restaurant met een naastgelegen wijnmakerij verwoest. Wij hebben daar 3 jaar geleden op de parking overnacht, naast dat leuke kabbelende riviertje. Er worden nog steeds 5 mensen vermist die door het water zijn meegesleurd waaronder de Belgische vrachtwagenchauffeur.

 

Dit stroompje heeft een hoop ellende veroorzaakt, niet te geloven

Na dit dorpje kwamen we in dichte mist.

Parking La Jonquera bij shopping mall

N42.4006 E2.8822

We kwamen nadat we het stroomgebied van de Francolí hadden verlaten in de bergen terecht waar het snel erg mistig werd. Bij Tarrega zijn we de snelweg opgegaan en via Vic, waar inmiddels de zon weer was gaan schijnen waardoor we het prachtige landschap weer konden zien, naar La Jonquera gereden. Dat ligt aan de Spaans/Franse grens aan de voet van de Pyreneeën , we staan op een  grote parking, eigenlijk een plek van niets , maar toch komen we hier vaak om te overnachten. Het ligt mooi langs de route, er staan altijd andere campers, er is een groot winkelcentrum bij met een supermarkt waar je de laatste Spaanse boodschappen kunt halen. Tevens zijn er wat restaurants waar we vanavond voor het laatst Spaans gaan eten. Er zijn altijd heel veel Fransen die hier goedkoop boodschappen komen doen en om te shoppen. En er stonden vanmiddag 3 Nederlandse bussen waarvan de passagiers ook in de shopping mall waren.

Het was vandaag op de mist na en een koude start van de dag, later tamelijk zonnig en het werd 20º.

Saint Gilles 25-10-2019, vrijdag

Toen we wakker werden vanmorgen stond er een Franse camper pal tegen ons aan, nog geen meter er tussen, vast een angsthaas. Er waaide een beetje een mistral, zo’n 50km p.u. Het was druk op de tolweg die we hebben genomen, we hadden geen zin aan rotondes. We zijn naar de Camargue gereden waar we in het plaatsje Saint Gilles staan, we staan aan de rand van de Camargue. We zijn daar wel eens eerder geweest, misschien een jaar of 8 geleden voor het laatst. Toen kon je alleen langs het kanaal staan, nu is er een nieuwe cp vlak bij het centrum, wel niet zo mooi gelegen maar wel praktisch. We staan in het departement de Gard, op de rand van de Bouches du Rhône waar we morgen heengaan, dan willen we naar zee. Niet de kortste route naar huis maar we hebben nog wel de tijd.

De abdij van Saint Gilles die op de werelderfgoedlijst staat.

Het is hier niet druk op de cp, 2 campers die hier altijd staan, te zien aan het nummerbord, 30, dat is de Gard. Verder staat er nog 1 andere Franse camper naast ons.

Saint Gilles wordt ook wel de poort van de Camargue genoemd en we zijn oa. hier naar toe gereden omdat je hier een mooie abdijkerk hebt die op de werelderfgoedlijst staat vanwege zijn façade. Het heeft een Romaanse gevel met talrijke bijbelse taferelen die maar moeilijk de tand des tijds kan weerstaan, veel reliëfs zijn aangetast. De abdijkerk van Saint-Gilles was tijdens de Middeleeuwen het vierde pelgrimsoord van de christenen, nu ligt het aan een van de routes naar Santiago de Compostella, dan moet je nog wel een aardig eind tippelen om daar te komen.

Hoewel aangetast, toch een mooie gevel

 Cp Saint Gilles N43.673050 E 4.430830,

gratis, water en electra moet betaald worden

Het was een mooie zonnig dag vandaag, eerst nog wat mistral die in de loop van de middag ging liggen, het werd 21º.

Salin de Giraud 26-10-2019, zaterdag

We stonden vannacht rustig op de cp in Saint Gilles, samen met 2 Franse en een Zweedse camper. Vanmorgen zijn we dwars door de Camargue gereden en we zagen dat door de hevige regenval van een paar dagen geleden er water op de weilanden stond. Nu staat er vaak water, niet alleen omdat het laaggelegen is maar omdat de rijstvelden ook bevloeid worden. We zijn eerst naar Salin de Giraud gereden, 51 km van Saint Gilles, de cp daar is opgeheven, althans de voorzieningen daar zijn er niet meer. Naar wij hoorden is dat omdat er nu een camping is gekomen waar je tegen betaling je pot kunt legen en water tappen.

We zijn naar Plage de Piemanson gereden, 13 km verder, onderweg zagen we al verbodsborden voor campers, je mag er niet overnachten. Er is sinds een jaar of 3 een verbod voor campers, caravans, tentjes om nog op het strand te overnachten, er is een parking waar je om 21.00 uur weer vertrokken moet zijn.

 

Kenmerkend voor de Camargue  zijn de flamingo's. Dit zijn jongen, die moeten nog roze kleuren. Een grote groep flamingo's zat ver weg op de étang

Dit zijn de (kleine ) Camargue paarden.

Eén van de campers die vast zat in het zand.

Het dijkje bij Plage de Piemanson

N43.3499 E4.7838

We hebben onze camper op het dijkje gezet waar ’s zomers het restaurantje Chez Cathy staat. We kennen het hier en de omgeving goed, we zijn hier jarenlang ’s zomers altijd even of langer geweest op het naturistenstrand.

Er waren vanmiddag wat campers die de parking op het stand opreden en prompt wegzakten in het zand. Het heeft hier helemaal blank gestaan en het water is nu aan het zakken. 4 wheel drives waren druk in de weer om campers ,maar ook auto’s, weer uit het natte zand te trekken. We weten maar al te goed wat dat is, zelf hebben we hier ook meerdere malen vast gezeten.

Aan het begin van de middag kwam er een kennis van jaren geleden op ons af, Francis, die nu in Salin de Giraud is gaan wonen. Heel leuk om die weer te ontmoeten na al die jaren, we hebben koffie gedronken en hij vertelde dat het in deze periode geen probleem zou moeten zijn om op de dijk te overnachten wat we dan ook maar zullen doen. En er staan nu vanavond nog wat campers die kennelijk hetzelfde van plan zijn.

Al weer een camper vlot getrokken , tot plezier van de kinderen.

Het naturistenstrand is er nog steeds

Leuk om Francis weer ontmoet te hebben.

We hebben in de loop van de middag een strandwandeling gemaakt, doordat alles blank heeft gestaan is het zand hard en niet rul, dus je kunt lekker lopen. Het was erg druk op het strand met dagjes mensen die zwommen , visten of wandelden het is dan ook erg fraai weer. Alleen maar zon , nauwelijks wind wat heel bijzonder is voor deze plek en het werd 23º vandaag.

En we lezen op internet dat op dit moment 350.000 mensen demonstreren voor vrijlating van de veroordeelde politici en voor onafhankelijkheid van Catalonië.

Bollène 27-09-2019, zondag

We hebben vannacht probleemloos met ongeveer 20 campers bij het strand overnacht, een genot om van het uitzicht over het water en strand te genieten zodra je de gordijnen opendeed.

Het werd nog drukker op het stand dan gisteren , we hebben ’s morgens een strandwandeling gemaakt, nu de andere kant op dan gisteren. Daar waren een paar telline vissers bezig , dat zijn beroepsvissers. Wij hebben ook wel tellines gevist toen we op Piemanson stonden, we leenden dan een net, meer een korf met tanden die dan over de bodem schraapte. De tellines, kleine schelpdiertjes, kwamen dan in de korf . Je bakte ze in de koekenpan tot de schelpjes opengingen, eenvoudig gekruid met knoflook en peterselie. Beroepsvissers verkopen ze aan restaurantjes, we hebben ze in Noord Spanje ook wel op de kaart zien staan.

              Strandvermaak met paarden, gisterenavond in de schemering. Ook vandaag werd er veel paardgereden. 

Er spoelt veel hout aan op het strand aangevoerd door de Rhône. Dit deed ons aan een bok denken.

We vonden het heerlijk om weer op Piemanson te zijn, we hebben hier heerlijke herinneringen aan. We kenden hier veel mensen omdat we hier jarenlang kwamen, in de zomer maar ook wel in de schoolvakanties in het voor- en najaar. We kenden Fransen natuurlijk maar ook Nederlanders en diverse andere nationaliteiten op het naturistenstrand. Toen kon je nog op het strand staan, de zee in de voortuin en de flamingo’s in de achtertuin. Maar het was ’s zomers een soort vrijstaat, 1 mei mocht je het strand op en dan begonnen Fransen uit de wijde omgeving oude caravans te installeren op het strand en bouwden ze houten huisjes. Fraaie exemplaren zaten daar tussen maar het werd steeds drukker op het 11km lange strand. Er stonden ook vaak meer dan honderd campers op het strand. Het was een compleet dorp met 20.000 mensen, ook nogal wat zwak socialen ertussen maar zeker ook schilderachtige figuren en drop outs. 15 oktober moest het strand weer ontruimd zijn, er bleven altijd oude caravans en veel rotzooi achter. Dat was dan wel weer een smet op dit mooie natuurgebied aan de monding van de Rhône. Dus begrijpelijk dat autoriteiten hier paal en perk aan hebben gesteld.

We zijn nu echt aan de terugreis begonnen, in de loop van de middag zijn we via de tolweg 150km noordelijker gereden. Het weer gaat ook in Frankrijk duidelijk kouder en bewolkter worden en vanaf dinsdag komt de mistral.

Vanochtend vroeg fietsten onze Franse buren over het strand tussen de zee en de ondergelopen parking

W.s. een kokmeeuw, winterkleed, maar kan ook een dunbekmeeuw zijn die in de Camargue voorkomt

Helaas bleven de flamingo's ver weg op de étang dit keer. Toch maar even een ingezoomde, niet scherpe foto.

Cp bij LeClerc in Bollène, achteraan op de parking,  N44.3221 E4.7445, 

Wat een verschil met het strand waar we hebben gestaan, we staan nu bij een benzinestation van LeClerc hypermarché bij Bollène. Daar is achterop de parking een cp met voorzieningen. Bovendien onder de rook van de kerncentrale van Tricastin , je moet haast masochistisch zijn om hier te gaan staan zou je denken. Maar we staan er al voor de 2e keer dit jaar, in januari op weg naar Marokko hebben we ook hier gestaan. Het is praktisch, dichtbij de tolweg, het is ‘s nachts rustig en je kunt hier morgenochtend vers brood en andere boodschappen halen en de diesel is met €1,35 20 cent goedkoper dan langs de tolweg.. Bovendien is het al om 18.00 uur donker, je ziet niets meer van de omgeving. We vinden de wintertijd maar niets, maar ja we beslissen daar niet over.

Het was de laatste mooie warme dag van dit jaar, dat is bijna zeker. Zonnig met wat lichte sluierbewolking af en toe, niet te veel wind en weer 22º iets verder het binnenland in 23º. Op naar de kou.

Bulgnéville 28-10-2019, maandag

Nou die kou hebben we bereikt, daarover later meer.

We hebben goed geslapen in Bollène, het is er ‘s nachts rustig. Pas na een uur of 7 hoorden we een auto die bij het tankstation weg reed en een kwartier later ging ook 1 van de 10 campers die er stonden rijden. We zijn vroeg opgestaan en zijn om 8.30 naar Leclerc gegaan die toen openging, boodschappen gedaan o.a. ,wat lekker broodbeleg gekocht, brandade de morue en boursin met dadels en walnoten en een heerlijk erg donker brood met grote stukken zoute olijf erin.

We reden al om 9.10uur en hebben de tolweg genomen, we hadden zin om op te schieten en veel rotondes zijn ons een gruwel. Het was niet heel erg druk op de weg, alleen bij Lyon bij de tunnels hadden we iets vertraging door langzaam rijdend verkeer. En na Lyon kregen we motregen die na een uur overging in laaghangende bewolking en mist. Hoe noordelijker we kwamen, hoe meer de temperatuur begon te zakken. Was het bij Valence nog 16º om 11 uur, toen we vanmiddag kort na 15.00 uur aankwamen was het in Bulgnéville slechts 7,5º, het voelde waterkoud aan en het was zwaarbewolkt . Wat een verschil met gisteren toen het 3x zo warm was en we nog schaars gekleed een strandwandeling hebben gemaakt.

Zoals gezegd staan we in Bulgnéville na een rit van 510km in 6 uur, op een cp bij een meertje . Daar zijn verschillende wandelingen uitgezet maar na een klein rondje om het meertje vonden we het welletjes, te koud.

    Het is net altijd saai op de tolweg

cp in Bulgnéville ,N48.20752 E5.83812,

met voorz. €3,50

Cp ligt aan een meertje waar wandelingen zijn uitgezet.

Nog even iets over de grote demonstraties in Barcelona. Zoals ook vermeld is in Nederlandse media, was er zaterdag weer een grote demonstratie van separatisten in Barcelona, 350.000 demonstreerden geweldloos. !0.00o mensen gingen daarna ‘;s avonds de confrontatie aan met de politie en waren er hevige gevechten waarbij er aan beide zijden 44 gewonden vielen. Zondag volgde er een anti afscheidings en pro Spanje demonstratie. Voorlopig zal de rust nog niet weer keren in Catalonië, Demoratic Tsunami heft voor begin nov. Verscheiden acties aangekondigd, welke willen ze niet bekend maken.

Ook even wat Frans nieuws. Altijd als we op Plage de Piemanson waren kochten we de krant La Provence voor het regionale nieuws. Steevast stond er bijna dagelijks een artikeltje in die te maken had met de gevolgen van la Guerre contre la Drogue of in goed Nederlands, the War on Drugs. Niet in het minst natuurlijk omdat de grote (haven)stad Marseille tot de regio behoort.

Dit keer echter niet zo’n artikel tegengekomen, wel dat in Frankrijk in 2020 een experiment met mediwiet van start zal gaan. Het zal via de apotheken verstrekt gaan worden aan 3.000 patiënten in Frankrijk die lijden aan uiteenlopende ernstige ziektes zoals een bepaalde vorm van epilepsie, zenuwpijnen, tegen bijwerkingen van chemotherapie. Het is een gecontroleerd experiment die geëvalueerd zal worden na enige tijd. Overigens bestaat het gebruik van mediwiet al in 17 landen van de EU en werd het het eerst toegestaan in Nederland. CBD olie, een extract van wiet zonder de werkzame stof THC, kan bv gewoon bij het Kruidvat gekocht worden.

In Frankrijk benadrukten de autoriteiten dat dit niet de eerste stap is naar legalisatie van cannabis, de war on drugs gaat gewoon door tot vreugde van de criminelen die dankzij het verbod steenrijk worden, niet alleen in Frankrijk natuurlijk.

Morgen rijden we naar Noord België en woensdag zijn we dan weer thuis.

 

 

De route van de afgelopen weken in Spanje

A: Onda, B: Castellon de La Plana, C: Torreblanca D:Benicarló ,E: Vinaros , F: Calaceite, G: Ginestar, hierna naar A volgend kaartje

Vervolg vorig kaartje: A: La Selva del Camp, B: La Jonquera

C: Saint Gilles. D: Plage de Piemanson E: Bollène F: Bulgnëville

s Gravenvoeren 29-10-2019, dinsdag

We hebben vannacht met 4 campers overnacht in Bulgnéville waar het motregende toen we vanochtend vertrokken om 9.30uur. Het regende een tijdje door maar tussen Metz en Nancy werd het droog. Het verkeer reed lekker door en in Luxemburg hebben we getankt voor €1,11 wat overigens niet het goedkoopst was, dat was een keer in Spanje voor €1,09.

In de Ardennen kwam de de zon er af en toe door waardoor we voor het eerst de herfstkleuren zagen.. Nu zijn die in de Ardennen niet op zijn mooist omdat je daar veel dennenbossen hebt. Wat minder mooi was een doodgereden wasbeertje langs de weg. Maar als hij niet was doodgereden, was hij misschien wel doodgeschoten. Omdat de wasbeer, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika en ingevoerd om zijn mooi pels, als een zorgwekkend, invasieve inheemse soort wordt beschouwd, mag hij afgeschoten worden. Want omdat natuurlijke vijanden ontbreken, plant hij zich snel voort in Europa, in Duitsland zijn er al miljoenen , in de Ardennen komt hij steeds meer voor en ook in Limburg is het geen uitzondering meer als er een wasbeer wordt gespot. De schade die ze veroorzaken is dat ze eieren , kuikens , jonge konijnen maar ook eekhoorns, vissen en kikkers eten. Maar ze zien er wel schattig uit met hun kraaloogjes maar met een geringe aaibaarheidsfactor want ze kunnen gemeen bijten.

We zijn naar ’s Gravenvoeren gereden, vlak tegen de Limburgse grens aan. We hebben al een paar maal in Blegny overnacht als laatste stop maar daar is nu niks te doen, in de lente komen daar mensen om de oude mijn te bezichtigen. Het is van hier 220km naar huis, een paar jaar geleden zouden we doorgereden hebben. Nu vinden we het relaxter om morgen naar huis te rijden zodat we vroeg in de middag aan komen en dan na de lunch de camper wat kunnen uitpakken. Vandaag hebben we 410km gereden.

Naast nieuwe huizen van Nederlanders, staan hier ook nog wat vakwerkhuizen.

Parking 's Gravenvoeren 

N50.756580 E5.760130

We staan hier in de Voerstreek, genoemd naar het riviertje de Voer. Een kleine streek die nog bekendheid geniet door de ‘taalstrijd’ in de jaren 60 , 70 en 80 van de vorige eeuw . De Voerstreek is nl een kleine Nederlandstalige enclave in het Waalse deel van België, tegen de Limburgse grens aan. Het gaat te ver om de hele historie uit de doeken te doen maar het is er hard aan toe gegaan tussen Frans- en Nederlandstaligen, burgemeester Happart is nog een bekende naam uit die periode. De rust is echter al weer enige decennia teruggekeerd en nu is van taalstrijd geen sprake meer en staat het heuvelachtige gebied bekend als wandelgebied. Klik hieronder voor taalstrijd info:

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal-cultureel/67031-de-voerstreek-belgische-taalstrijd-in-een-notendop.html

Er wonen ook de nodige Nederlanders hier in de streek die zich om fiscale redenen hier hebben gevestigd. Er staan hier dan ook mooie (design)woningen. Verder is het er nu tamelijk doods nu er maar weinig toeristen zijn. We konden dan ook geen Belgisch biertje of patatje krijgen.

Er waren na de motregen van vanmorgen vanmiddag zonnige perioden, 10º, we zullen er aan moeten wennen.

Warnsveld 30-10-2019, woensdag

Vanmorgen zijn we om een uur of 9 vertrokken, het was niet al te druk , behoudens op enkele stukken na met veel vrachtauto’s. Maar toch een vlotte doorstroming van het verkeer over het algemeen zodat we iets na 11.30 uur weer thuis waren.

Onze zoon Martijn was al in ons thuis en hielp met het uitpakken van de camper, 3 kwartier later zaten we aan de koffie. Daarna moest en moet er natuurlijk het nodige gebeuren, er moeten de nodige wasmachines worden gedraaid, post bekeken en de komende dagen moet de camper worden schoongemaakt en vervolgens naar Freddy, van Hanzestad campers, voor wat reparaties en onderhoud.

Daarnaast zullen we familie en vrienden gaan bezoeken om lief en ook leed mee te delen.

We kijken terug op alweer een geslaagde reis, we hebben veel dingen gezien, mensen ontmoet en lekker gegeten, de heerlijke pintxos lijken al weer lang verleden tijd, maar het was 11 weken geleden aan het begin van onze reis. Een reis die via Noord Spanje, Noord Portugal en via het binnenland van Spanje naar de oostkust leidde.

Je leeft op elkaars lip, we hebben het weer heel fijn met elkaar gehad. Voorlopig zijn we voorlopig thuis, het is al jaren een traditie om in januari weer naar Marokko te gaan, sommige tradities moet je blijven koesteren.

Warnsveld 02-11-2019,zaterdag

Wat krijgen we nou, zijn ze sinds woensdag thuis , heeft hij de laatste jaren altijd een voorwoord voordat ze op reis gaan, nu ook al een nawoord?

Ja maar wellicht alleen deze ene keer, 2 dingen zijn ons opgevallen op onze terugreis, gele bermbloemen en campers.

We waren op de terugreis van onze nazomer/herfst vakantie, anderen gingen juist naar het zuiden om te overwinteren. We kwamen vorig najaar terug uit Griekenland, toen hebben we de uittocht naar het zuiden gemist. Maar nu hebben we massa’s campers naar het zuiden zien rijden, zij zullen gaan overwinteren in Spanje en Zuid Portugal. En sommigen natuurlijk ook naar Marokko nadat ze eerst een tijdje in Spanje zijn gebleven, wij zijn van plan om in januari weer naar Marokko  te gaan..

We hebben het idee dat er ieder jaar meer campers naar het zuiden gaan, dat ze groter worden en dat er meer zijn met aanhangwagens of auto’s die er achter hangen. Dat terwijl er tegelijkertijd gedoogplaatsen in Spanje verdwijnen, dan moet het toch wel dringen worden in de winter. We zijn mensen tegengekomen die op campings een plekje gereserveerd hebben tot april, dan ben je in ieder geval verzekerd van een plaatsje.

Maar aan de andere kant hebben we mensen gezien die zich op gedoogplekken nu al geïnstalleerd hebben voor maanden. En deze mensen komen ieder jaar vroeger om vooral maar verzekerd te zijn van een plekje, we hebben dat gezien in Cullera en in Castellón de la Plana. In de winter is er schaarse ruimte en komt het regelmatig tot schermutselingen, doordat men zich bv ergert aan lawaai van generatoren of aan mensen die met hun grote camper + aanhangwagen wel erg veel ruimte in beslag nemen. Zomaar even wat bespiegelingen als je leest dat in diverse landen record verkopen van campers zijn bereikt. Het zal onszelf niet zo raken omdat we niet in Spanje of aan de Algarve overwinteren maar in Marokko rondreizen.

 

Hierboven de kleverige Alant die bloeit in Spanje en hiernaast het Jacobskruiskruid in Nederland. De bloemen lijken wel wat aan elkaar, de bladeren verschillen .

Dan de gele bermen door de bloemen die nog in deze tijd van het jaar bloeien. In Spanje vanaf Valencia tot vlakbij ons huis, zijn de bermen mooi gekleurd. In Spanje is het de kleverige Alant en hier het Jacobskruiskruid, in Frankrijk weten we het niet want bij onze overnachtingsplaatsen groeiden ze niet.

Waarom juist deze bloemen zoveel bloeien, we weten het niet. In het geval van het Jacobskruiskruid heeft het niet met stikstof te maken, deze plant groeit ook op arme grond maar vormt wel een plaag omdat ze hoe langer hoe meer voorkomen. De plant en met name de bloemen zijn giftig voor paarden en koeien. Nu zullen ze deze niet eten als ze in de wei staan, daarvoor is het te bitter. Maar als de bermen gemaaid worden is het hooi onbruikbaar want in gedroogde vorm wordt het Jacobskruiskruid wel gegeten met vaak dodelijke afloop.

Jacobskruiskruid heeft zich de afgelopen jaren in geheel Europa explosief uitgebreid. De verspreiding gaat erg snel doordat de plant 75.000 tot 200.000 zaden kan maken en zaad heeft dat heel lang kiemkrachtig blijft.

 

En last but not least , natuurlijk willen we de mensen bedanken die ons in ons gastenboek, per e-mail of whats app welkom thuis hebben geheten.