Tarifa 23-04-2015 donderdag 

Toen we vanmorgen vertrokken uit Algeciras was het bewolkt, 33 km verder in Tarifa scheen de zon. De plek waar we nu staan is erg geliefd bij surfers, er zijn er momenteel 10-tallen in zee. Het is een mooie plek niet ver van de punt waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan bij elkaar komen en waar altijd wind staat. Zo ook nu maar we staan in de luwte van bosjes en met 24º heerlijk weer.

                                                         Tarifa, N36.06762 W5.68409

We zijn hier oa heengegaan om Mia en Jan te ontmoeten die we al een paar jaar zien in Marokko en ook dit jaar al hebben ontmoet. Daar staan we nu vlakbij, we hebben een mooi uitzicht op een groot duin en de bergen erachter. Leuk om Mia en Jan weer terug te zien.

Tarifa 24-04-2015 vrijdag

In de bosjes voor onze camper zit een nachtegaal die ,zoals bekend, prachtig kan zingen. Nu hebben we een vogelapp op de IPad en daar staan vogels met hun gezang op. De nachtegaal beschouwde , toen we het geluid afdraaiden op onze IPad, dit ws als het gezang van een concurrent want hij kwam steeds dichterbij zingen. Zo hadden we een aardig concert toen we een aperitiefje dronken met Mia en Jan.

                                                                                nachtegaal

Er staan hier zo’n 40 campers, een paar caravans en wat vrachtwagens waarin een bonte mengeling van mensen huist. Veel surfers, neo-hippies, drop outs en keurige camperaars enz. Nu is het een groot stuk grasland, waar soms koeien grazen, dus er is ruimte genoeg. Maar ’s zomers schijnt het hier rampendruk te zijn, vooral met surfers, het is een van de weinige plekken waar je ’s zomers vrij kunt staan in Spanje.

 

                           vanochtend weinig wind , dus planksurfen ipv kitesurfen

Vanochtend was het stralend weer, uitstekend om een wandeling over het strand te maken. We zijn een eind de baai ingelopen, daar was ook een bron met drinkbaar water. Er waren wat stukjes koraal op het strand , sommige waren fraai gevormd. Ook aardige bloemen, soms hetzelfde, soms weer andere dan in Marokko.

 

Vanmiddag kwam er wat sluierbewolking en was er aardig wat wind die fris over de Oceaan kwam aanzetten, met 19º voelde het een stuk frisser aan dan gisteren.

Dos Hermanas 25-04-2015 zaterdag

Hoewel er geen goed weer werd voorspeld, kwamen er gisterenavond nog wel campers bij en werden er wat tentjes opgezet. We stonden wat in de alternatieve hoek maar de aanwezige hippies hadden kleine kinderen en daardoor was het ‘s avonds al vroeg rustig met muziek. Een leuke plek om te onthouden.

Vanmorgen zijn we, nadat we van Jan en Mia afscheid hadden genomen, met wat lichte motregen vertrokken richting Sevilla. Het landschap was eerst bergachtig, later heuvelachtig en nu staan we in een vlakke omgeving bijna 200km verder bij Sevilla. Wat een mooie bloemenvelden onderweg, geel, rood, paars, zo geniet je toch van de natuur ondanks het sombere weer.

 

                             camperplaats Dos Hermanas, N37.21131º W5.96333º

We staan in Dos Hermanas bij een caravanstalling waar een camperplaats is met alle voorzieningen, €8,- met stroom, die hebben we wel nodig met dit bewolkte weer. De was die Everdien gedaan heeft hangt onder het dak van de caravanstalling te drogen want er dreigt regen maar afgezien van een klein buitje is het droog gebleven.

En hoewel het net 20º is, voelt het door een harde wind en het bewolkte weer zo fris aan dat we voor het eerst in ruim 3 maanden de lange broek weer aan hebben.

Vila Real de San Antonio 26-04-2015 zondag 

Toen we wegreden vanochtend vlogen er een paar ibissen verschrikt weg die vlakbij het weggetje in het water stonden en even later toen we benzine tankten zat er een hop in het gras. 

Gelukkig hadden we de weersverwachting gelezen anders hadden we het déja vu gevoel verkeerd kunnen interpreteren. Evenals 3 jaar geleden kwam het vanmorgen in Spanje richting de Portugese grens met bakken uit de lucht. Bleef het 3 jaar geleden ongeveer een maand regenen en was het te koud, nu wordt er voor volgende week prima weer voorspeld.

En zie, bij de grens brak de zon door en ook hier schijnt geregeld de zon maar er staat wel een stevige wind.

                                         camperplaats Vila Real de San Antonio N37.19978º W7.41452º

Hier, is in Vila Real de San Antonio, een grensplaatsje aan de rivier de Guadiana die de grens tussen Spanje en Portugal vormt. We staan op een eenvoudige cp, een parking met voorzieningen , maar wel met een mooi uitzicht over de rivier die hier vlakbij in zee uitmondt.

Karel en Marie José, campervrienden uit Marokko, staan hier ook, we hebben vanmorgen samen koffie gedronken.

Vila Real is een aardig stadje, hoewel het zondag is , zijn niet alle winkels in het centrum gesloten. Daardoor slenteren er mensen door de straten, zijn de terrasjes aardig gevuld en heerst er een leuke sfeer.

Vila Real de San Antonio 27-04-2015 maandag 

Vila Real was oorspronkelijk een vissersdorpje met een iets andere naam dat in het begin van de 17e eeuw door een vloedgolf van de kaart werd geveegd. Het werd in korte tijd herbouwd naar een ontwerp op de tekentafel van een architect uit Lissabon, later minister van Portugal, de markies van Pombal. De woningen en gebouwen werden in Lissabon in delen vervaardigd en genummerd , overgebracht en opnieuw in elkaar gezet, prefab woningen avant la lettre. De straten lopen evenwijdig en staan haaks op elkaar als een dambord.

Het rechthoekige stadsplein , het Praca do Marquês de Pombal , vernoemd naar de architect, kent ook een lijnenspel die vanaf de obelisk in zwart/wit naar de randen van het plein lopen. Rondom staan de woningen met de dakkapellen die je veel ziet in de stad.

                                                                                        regenwulp

In Vila Real was een visconservenindustrie die vlakbij de rivier de Guadiana gevestigd was in een grote fabriek achter de camperplaats die nu leegstaat. Mogelijk dat de fabriek verplaatst is, we hebben dat nog niet kunnen ontdekken.

Toen we richting zee wandelden zagen we een klein museum/historisch archief over oa de visconservenindustrie. Tot zo’n 100 jaar geleden werden er hier in de rivier nog tonijnen gevangen. Nog meer richting zee zie je vervallen fabriekspanden, mensen die in golfplaten krotwoningen wonen. De crisis heeft hard toegeslagen in Portugal, het oorspronkelijke plan dat dat wijkje op de schop zou gaan is nooit gerealiseerd door geldgebrek.

Dan zag het er in het centrum anders uit, er liepen aardig wat toeristen, aangevoerd met bussen uit Spanje om oa handdoeken te kopen in de textielwinkeltjes waar Vila Real om bekend staat. Ook zijn er een paar meer eigentijdse winkeltjes.

Tavira 28-04-2015 dinsdag

We zijn 30 km westwaarts gereden en zijn nu in Tavira waar we op een prachtige camperplaats staan op een voormalige camping met veel bomen , allerlei soorten. De prijs is voor een camperplaats aan de hoge kant, €9,90 , daar zit wel elektra bij in.

 

                                                camper camping Tavira N37.13638 W7.64039

Aan het eind van de ochtend kwamen Ginie en John, vrienden van ons uit Nederland die hier in de buurt in een vakantiehuisje verblijven, bij ons op de koffie. We zijn ’s middags met hun meegereden naar het stadje Tavira.

Een stad met een oud centrum, veel kerken, leuke pleintjes en parken.Bij veel bomen staat een bordje met de Latijnse naam. Tavira telt maar liefst 30 kerken waarvan de meest echter vervallen zijn. We zijn in de Igreja de Misericórdia waarvan de muren bekleed zijn azulejos uit de 18e eeuw en een verguld rococo altaar uit 1760.  Er mocht niet binnen gefotografeerd worden.

Er zijn leuke huizen, sommige met fraaie gevels, andere met ijzeren balustrades om de balkonnetjes.

Op de terugweg reden we door een wijk waarvan veel huizen met tegels, azulejos, bekleed waren, dat zag er fraai uit. Al met al een leuke middag met John en Ginie in een sfeervol stadje. En dan hadden we voor het eerst in 4 dagen weer prachtig zonnig weer met 22º.

 

Tavira 29-04-2015 woensdag

Vanmorgen met onze achterbuurman aan de praat geraakt, die staat hier met een caravan. Hij vertelde dat hij onderweg hierheen in Frankrijk en Spanje vrijwel geen caravan was tegengekomen, wel veel campers. Dat is onze ervaring ook, in de decennia die we nu camperen hebben we het aantal campers enorm zien toenemen, vooral de laatste jaren nu de naoorlogse generatie gepensioneerd is. Met het toenemen van het aantal campers, verdwijnen hoe langer hoe meer de gedoogplaatsen, het vrij staan is gedoemd te verdwijnen, zeker in de winter aan de kusten.

                                                           één van de wel 30 kerken in Tavira

We zijn 3 jaar geleden voor het eerst in Portugal geweest, toen waren er nog plaatsen waar het gedoogd werd om vrij te staan aan de kust van de Algarve. Deze mogelijkheden zijn vrijwel verdwenen. Daar zijn een aantal redenen voor:

-er komen ieder jaar meer campers, daardoor wordt het steeds drukker op plaatsen waar men vrij kon staan, dit is vaak een doorn in het oog van de plaatselijke bevolking. Ook zijn er camperaars die achter hun (grote ) camper ook nog vaak een aanhanger of een auto hebben.

- er zijn camperaars die onder overwinteren verstaan het zo lang mogelijk verblijven op één plaats. Als daar geen voorzieningen zijn, zal men toch op een andere manier aan water moeten zien te komen ook moet men pot ergens legen.

-dit jaar waren er erg veel Fransen omdat Frankrijk een negatief reisadvies voor Marokko had afgegeven. In januari werd hier al over op het camperforum geschreven, we hoorden die berichten onderweg en ook hier in Portugal wordt dat bevestigd.

Wat over Portugal is geschreven geldt ook grotendeels voor de Spaanse kust, ook hier worden camperaars verwijderd van wat voorheen gedoogplaatsen waren en ook in Marokko zijn gedoogplaatsen verdwenen.

In Portugal komen er wel betaalbare camperplaatsen voor in de plaats, vaak voor onder de €5,-., wat natuurlijk is toe te juichen. En in het binnenland van Portugal zijn genoeg gratis camperplaatsen.

Ook wij zijn niet heilig, als we vrij staan gaan we ook wel met een schepje het bos in. Omdat we niet al te lang op één plaats staan kunnen we altijd aan water komen, als we diesel tanken vragen we of we ook de watertank kunnen vullen. Zo deden we het 36 jaar geleden ook toen we voor het eerst met ons campertje weggingen, je had toen immers geen camperplaatsen, wel campings uiteraard. 

Tavira 30-04-2015

Omdat er op de camping veel bomen en struiken zijn , komen er ook vogels voor zoals putters, groenlingen, kneus, een enkele kleine zwartkop en je hoort de hop.

 

                  de roodstuitzwaluw haalt op de camping klei voor een nest 

Omdat er bij een waterkraan water wordt gemorst is komen hier roodstuitzwaluwen klei halen om nesten te maken. Sierlijke vogels die wel wat op een kruising lijken tussen een boerenzwaluw en een huiszwaluw.

Het is 20 minuten lopen naar het aardige centrum van Tavira. Het stadje heeft een rijke geschiedenis, kende oa een Moorse bezetting. Tavira wordt doorsneden door de rivier de Gilão, op de rechter oever is het oudste deel, daar zijn nog restanten van de vesting Castro de Mouros. Vanaf de omringende tuinen heb je een mooi uitzicht over de puntige daken van Tavira omdat het kasteel op een heuvel lag.

 Op de fundamenten van een moskee is de kerk Ingreja de Sanata Maria do Castelo gebouwd met een Gotisch portaal, niet bijzonder. Ook zijn hier in een oud huis opgravingen gedaan en vindt je sporen uit de geschiedenis van oa feniciërs van ver voor het begin van de jaartelling, er zal een museum van het huis gemaakt worden. 

Op de linker oever vind je aardige winkeltjes en zijn er ook veel restaurantjes gevestigd.

Manta Rota 01-05-2015 vrijdag

Vanmorgen eerst het Portugese simkaartje opgewaardeerd met 2GB, €25,-, niet goedkoop maar de wifi op de camperplaatsen is langzaam tot nu toe.

We zijn 13km verder gereden naar de camperplaats in Monta Rota, dat was 10x slikken toen we daar aankwamen, de eerste reactie was om weer te vertrekken. Toen ging onze achterbuurman weg en zijn wij op de plaats aan het pad gestaan zodat je niet zo opgesloten zit.

                                                                                Europese kanarie

Je zit hier 100m van het brede strand, er zitten hier andere vogels zoals de roodborsttapuit en de Europese kanarie, bovendien zit je bij een natuurgebied. Dan wordt het er al een stuk beter op, het is 1 mei dus een lang weekend voor Portugezen en Spanjaarden, het zal dus overal druk zijn.

Dus blijven we hier, het went al en in de loop van de middag is het zo druk geworden dat er campers naar de zijpaden werden verwezen. En ondanks de zeewind is het hier toch nog 25, de warmste dag die we hebben tot nu toe in Portugal.

Manta Rota 02-05-2015 zaterdag

Toen er vanmorgen een plaats vrij kwam zijn we naar de overkant van het pad verhuisd. We hebben nu een vrij uitzicht over een veld met bloemen op de lage duinenrij, het wordt zo toch nog leuk hier. Aardige Nederlandse buren aan weerskanten, Karel en Marie José staan ook hier vlak bij ons, we hadden niet gedacht die weer te ontmoeten.

                                                     camperplaats Monta Rota   N37.16390 W7.52262

We zijn vanmorgen wezen wandelen door het natuurgebied hier vlakbij. Via een paadje kom je bij een lagune , een schitterende omgeving. We zijn doorgewandeld tot vlakbij het dorpje Cacela Velha, een dorpje uit de 17e eeuw op de plek waar al eerder een Romeinse en Moorse vesting heeft gestaan. We zijn niet in het dorp geweest want er was een riviertje die ons scheidde van het dorp die we niet konden oversteken.

We zijn langs de lagune terug gewandeld waarbij het grappig was dat het barstte van de krabbetjes die in holletjes wegvluchten toen wij er aan kwamen lopen, wat een gekrioel. Er waren (regen)wulpen ,strandlopers en plevieren, een mooie wandeling.

Aan het eind van de middag hebben we bij Karel en Marie José en aperitiefje gedronken en bijgepraat. En weer een prachtige zonnige dag.

 

                                                                       Cacela Velha met zijn vestingmuur

Manta Rota 03-05-2015 zondag

Op het veldje voor de camper staan veel bloemen, deels uitgebloeid en zaad bevattend. Zodoende zijn er ook veel vogels, vooral ’s morgens vroeg als het nog rustig is zie je veel putters, Europese kanaries en mussen.

Vanmiddag weer naar het natuurgebied langs de lagune gewandeld maar omdat het vandaag bewolkt weer is, is de lagune niet moor blauw meer wat triest grijs. We zagen nog een jonge Europese kanarie die net uit het nest was gekomen en nog nauwelijks kon vliegen. Hij bleef doodstil zitten, makkelijk te fotograferen.

                                                     jonge Europese kanarie, net uit het nest

Morgen willen we het binnenland in maar we moeten het weer in de gaten houden omdat er voor eind volgende week een hittegolf wordt voorspeld met temperaturen dik boven de 30º.

Alcoutim 04-05-2015 maandag

Vanmorgen zijn we vertrokken uit Manta Rota, de plek waarvan we dachten toen we aankwamen, we vertrekken weer. Maar doordat we een mooie plek konden krijgen met leuke buren, een mooi uitzicht en vogels bij de camper hebben we een leuke paar dagen gehad. Jannie en Gerard vertrokken naar Spanje en Karel en Marie José zijn verder de Algarve in gegaan.

Via een goede weg en een mooi heuvelachtig landschap zijn we naar Alcoutim gereden waar we op de camperplaats staan met een mooi uitzicht over de het dorp.

 

                                                           camperplaats Alcoutim N37.47492º W7.47479º

Alcoutim is een mooi wit dorpje aan de grensrivier de Guadiana gelegen met aan de overkant Spanje waar het dorp San Lucar ligt. Beide dorpen hebben een kasteel van waaruit ze elkaar beschoten hebben tijdens Spaans-Portugese oorlogen.

 

                                                                        Aan de Spaanse kant ligt San Lucar

Alcoutim heeft een Romeinse en een Moorse bezetting gekend, na die periodes is het huidige kasteel gebouwd in de 13e eeuw, er zijn nu nog resten van . We zijn op de kasteelmuur geweest vanwaar je een prachtig uitzicht over Alcoutim, San Lucar en de rivier hebt.

                vanaf de kasteelmuur: links Alcoutim, de rivier de Guadiana en rechts nog een deel van San Lucar

Het bijbehorende museum hebben we niet bezocht want het dreigde te gaan regenen we hadden de stoelen met de kussens buiten staan. De regen bleek motregen, daar wordt je niet vrolijker van, het is niet anders.

Je hebt hier blauwe eksters, we hebben er een paar gezien, te ver af voor een mooie foto.

Mértola 05-05-2015 dinsdag

We zijn 40km noordelijker gereden langs de Guardiana rivier en staan nu in Mértola op de kade van de rivier op de camperplaats. Een mooi plekje maar een beetje moeilijk te bereiken via een smalle steile straat naar beneden. Toen we halverwege de afdaling waren kwam ons een kleine vrachtauto tegemoet. Er is geen ruimte om elkaar te passeren maar de bestuurder reed een stukje de helling af tot waar het wel kon.

                                           Mértola, beneden ligt de camperplaats aan de rivier, N37.63806º  W7.66192º

Hoog boven de kade rijst het kasteel Castelo dos Mouros omhoog met zijn dikke muren, dat zoals de naam al zegt , van oorsprong een Moors kasteel is. In de toren van het kasteel is een museum gevestigd. Je kunt over de kasteel muren lopen en vanaf die muur heb je dan een schitterend uitzicht over Mértola en de Guadiana. Naast het kasteel zijn opgravingen waar resten van Romeinse en Moorse huizen zijn blootgelegd, het terrein is nu tijdelijk gesloten.

 

                                      Mértola vanaf de kasteel muur met op de voorgrond de kerk

Onder bij het kasteel is de kerk Ingreja Matriz die vroeger een moskee geweest is waarvan je nog enkele kenmerken ziet.

Mértola is een leuk stadje waar je trouwens ook lekker kunt eten.

Stonden er vanochtend 3 campers op de camperplaats, vanavond stonden er maar liefst 12 waaronder 3 Nederlandse.

Mértola 06-05-2015 woensdag

Het was vandaag een warme dag,27,5º, met weinig wind waardoor het warmer aanvoelde. Voor het weekend en daarna worden er een aantal dagen erg warm weer voorspeld. Daarom gaan we morgen richting zee, niet naar de Algarve maar naar de Atlantische Oceaan waar het een paar graden minder warm zal zijn volgens de verwachting.

 

Vandaag wat langs de rivier gewandeld en vanaf de hoge brug wat foto’s van Mértola gemaakt.

We hebben genoeg blauwe eksters gezien, ze zijn nogal schuw waardoor de ultieme foto nog gemaakt moet worden.

 

                                             blauwe ekster, ver weg , ingezoomd, wat vaag, kan beter

Barregem de Monta Rocha 07-05-2015 donderdag

Er is in Mertola een Islamitisch festival van 21 t/m 24 mei, dit is om de 2 jaar. Men is al druk bezig om allerlei stellages aan te brengen, palen te plaatsen. Onze buren Ger en Lia moesten toen ze gisteren vertrokken om een grote paal manoeuvreren die achter hun camper was geplaatst. We vroegen aan de werklieden of we in de weg stonden maar we konden rustig blijven staan zeiden de vriendelijke mensen, die met Everdien op de foto wilden.

We zijn vandaag naar het midden van de Baixo Altejo gereden. Langs de weg van Mértola waren over een stuk van zo’n 10 km erg veel ooievaarsnesten op telefoonpalen, in alle nesten zaten al behoorlijk grote jongen.

                                              Barragem de Monta Rocha N37.72741º  W8.29573º

In Castro Verde hebben we getankt (€1,21) en wat boodschappen gedaan en zijn toen verder gereden naar een stuwmeer voorbij Ourique, de Barregem de Monta Rocha. We staan vlakbij het restaurantje van Maria Kip, alias Ma Flodder waar we een prachtig uitzicht hebben over het meer. Er staat hier nog een camper, een Franse verbouwde touringcar.

We hebben vanmiddag gegeten in het restaurantje en de gegrilde kip smaakte veel beter dan de uitstraling van de sloffende, zwaar beboezemde Maria, zou kunnen vermoeden, heerlijk en goedkoop.

Het was 27º en met een af en toe vlagerige wind over het meer goed toeven.

Porto Covo -08-05-2015 vrijdag

We zijn vanmorgen via een heuvelachtig landschap met veel kurkeiken richting kust gereden, een mooi rit via een redelijke weg. We wilden vrij gaan staan bij Porto Covo maar die plek was zo druk dat je daar geen gevoel van vrijheid zou kunnen beleven.

  Camperplaats Porto Covo N37.85193 W8.78950, naast een hoop stenen maar wel met zeezicht

In het dorp is een camperplaats met alle voorzieningen en nog gratis ook, daar staan we nu aan de rand van de camperplaats tussen 2 hopen puin. Voor ons geen bezwaar om aan de ‘rafelranden’ van de camperplaats te staan want we hebben wel een mooi uitzicht over de lage duinen en de zee die een paar honderd meter verder is.

Porto Covo is een kleine badplaats zonder hoogbouw, integendeel door de lage huisjes heeft het iets schattigs. Er is een hoofdstraat met wat winkeltjes en restaurantjes en de overdekte markthal is op een steenworp afstand.

De kust is hier mooi rotsachtig met steile kliffen die kleine baaien vormen met zandstrandjes.

Het is weekend, de camperplaats loopt aardig vol, er wordt warm weer voorspeld. Het is nu 23º met een zacht briesje, aangenaam weer.

Santiago do Cacém 09-05-2015 zaterdag

De dag begon zo mooi, hoewel het met ruim 40 campers, waaronder maar 3 Nederlandse, druk was , kregen we de plek met het mooiste uitzicht over de Oceaan.

We hebben vanmorgen een mooie wandeling over de kliffen gemaakt, waarin de zee af en toe diepe kloven gemaakt had. Het wandelpad over de kliffen is 18km lang en begint bij het kleine haventje, wij zijn na een paar km weer rustig terug gewandeld.

                                                                          Het haventje van Porto Covo

Toen we terug waren bij de camper kwamen er al gauw 2 agenten op een mountainbike die iedereen vertelden dat er geen tafels of stoelen buiten mochten staan, je mocht alleen maar binnen zitten anders moest je naar een camping. Nu zijn er 3 campings in Porto Covo volgens de buren en die hebben niets te doen, ze zullen wel geklaagd hebben. Als de camperplaats niet gratis was geweest had de politie niets kunnen zeggen.

Omdat het strand te ver weg was en we geen zin hadden om binnen te zitten, zijn we weggereden, wat meer campers deden. Omdat het moeilijk zal zijn in het weekend een plaatsje aan zee te bemachtigen met dit mooie weer, zijn we 30 km verderop iets landinwaarts naar het stadje Santiago do Cacém gereden.

                                     camperplaats Santiago do Cacém  N38.01230 W8.69446 

 We staan hier alleen op een camperplaats met voorzieningen, ook gratis, op een parking bij een zwembad.

Santioga heeft een historisch centrum welk niet zo bijzonder is en een robuust middeleeuws kasteel. Dat kasteel ligt op 253m hoogte en je hebt een wijds uitzicht over de omgeving met oa de Oceaan die misschien 10km verwijderd is.

 

 

                                            jonge boerenwaluwen in nest, op het punt van uitvliegen

 

Melides 10-05-2015 zondag

Vanmorgen vrij vroeg op pad gegaan om een andere plek aan zee te zoeken. We hadden 3 jaar geleden bij Lagao de San Antonio gestaan en hadden op internet gelezen dat daar werkzaamheden waren. Dat was inderdaad zo, jammer van dat leuke plekje, maar de teleurstelling was niet groot omdat we er al rekening mee hadden gehouden.. Hemelsbreed nog geen 3 km maar over de weg 15 km wisten we een andere plek, daar staan we nu.

                                                                               Melides N38.12845º  W8.79134º

En wat voor een plek, boven op een duin met een geweldig uitzicht over een lagune en de Oceaan, hier blijven we wel een paar dagen als het gedoogd wordt. Daar ziet het voorlopig wel naar uit, we staan hier met een 6-tal campers en de politie reed vanochtend al langs.

Toen we hier naar toe reden was het om 10.00uur 5 km landinwaarts al 28º, hier is het met een zeebries 24º.

Melides 11-05-2015 maandag

Het is hier een aardige mengeling van nationaliteiten hier nu er een 10-tal campers staan. Vanmorgen vertrokken een stel Spaanse neo hippies in een vrachtwagentje en kwamen naast ons Engelsen staan die op de terugweg uit Spanje zijn. Onze overburen waren een Belgisch stel met een 3-jarig dochtertje die aan een rondreis door Europa bezig zijn, ook zij hadden dreadlocks in een staart, dat zie je opvallend veel hier, ook bij Portugese alternatieve jongeren. Toen de Belgen vertrokken waren kwam er een Franse camper met een echtpaar die op de terugweg uit Marokko waren. Zij kwamen ons een hand geven en maakten een praatje. Verder staat er hier nog een Nederlandse, Portugese en 2 Duitse campers, het is dus drukker geworden.

                                              Roodborsttapuit (vrouwtje) met gevangen insekt , onderste foto mannetje

Dat internationale aspect geeft een leuk karakter aan dit plekje wat als enige nadeel heeft dat je niet in de oceaan kunt zwemmen omdat de rollers groot zijn en op het strand kletsen en dat terwijl er weinig wind is.

Comporta 12-05-2015 dinsdag

Vanmorgen zijn we naar Lagoa do Santo Andre gewandeld waar de werkzaamheden om een parking aan te leggen in volle gang waren en waar eerst de campers konden staan is het helemaal omgeploegd. Deze plek zal ook wel afgelopen zijn.

 

We hebben nog een bijeneter gefotografeerd, wel van ver af maar het blijft een prachtige exotisch gekleurde vogel.

Toen we aan het begin van de middag bij de camper terug waren stond alleen de Franse camper er nog. De Fransman vertelde ons dat de politie was geweest en iedereen had gesommeerd om te vertrekken. Er stonden vannacht waarschijnlijk te veel campers ,we waren met z’n twaalven.

We zijn eerst naar Grandola gereden om boodschappen te doen, daar was het bloed heet. We zijn weer naar zee gereden, naar Comporta, daar is een camperplaats.

                                               Comporta N38.38325  W8.78734

Dit bleek een kaal terrein, we zijn naar de andere kant van het dorpje gereden en zijn bij een kerkje gaan staan, daar ziet het er een stuk vriendelijker uit. In de loop van de middag kwam er nog een Duitse camper bij ons staan.

Vila Nova da Barquina 13-05-2015 woensdag

We zijn naar een heel ander deel van Portugal gereden, 220 km verder staan we nu aan de rivier de Taag in de streek Ribatejo. Omdat de weg niet best was en de temperatuur snel op liep hebben we de tolweg genomen.

 

                                                                             de brug over de Taag bij Santarem

Eerst een stukje van de 3-baans weg Lissabon-Porto die aardig druk was, het gedeelte naar Santarem was erg rustig.

Het landschap onderweg was vooral groen, soms vlak en dan weer heuvelachtig en bosrijk.

                                    camperplaats Vila Nova de Barquinho N39.45607º  W8.43349º

Vanmiddag was het eerst windstil en met 33,5º voelde het erg heet aan. Echter aan het eind van de middag zorgde een opstekende N.W. wind voor wat afkoeling. Morgen is het koeler, dan verkennen we het dorp en het park wel, daarvoor was het vandaag te warm.

Vila Nova da Barquinha 14-05-2015 donderdag

Het dorpje Barquinha stelt niet veel voor, er zijn geen noemenswaardige bezienswaardigheden, behalve het park en een paar aardige huizen en huisjes. Ook is er de op één na oudste arena (stierenvechten) van Portugal. Opvallend zijn de leegstaande huizen en winkels in het centrum waardoor het karakter van het dorp aangetast wordt. Nu zie je overal in Portugal leegstand als gevolg van de crisis die er hier wel erg hard heeft ingehakt, maar hier lijkt wel erg veel leegstand.

 

 Vila Nova da Barquinha, huizen  mooi versierd met azulejos en leegstand

In schril contrast staat hiermee het mooie, grote park die eigenlijk niet bij het dorp lijkt te passen. Er zijn sculpturen van Portugese kunstenaars , speelgelegenheden voor kinderen, een barbecue/ picknickplek en 3 restaurantjes. Het is gelegen langs de Taag, kortom leuk om daar te wandelen.

                                                                       Alberto Canesta  'Sobre a Floresta'

                                         'Contramunde' van de Portugese kunstenaar Rui Chafes

Met 24º is het 10º koeler dan gisteren, de weersomslag is niet gepaard gegaan met onweer, er is sluierbewolking en een harde wind en morgen wordt het weer warmer.

 

                                            'selfie' in de sculptuur 'S/Titulo' van José Pedro Croft

Constancia 15-05-2015 vrijdag

Vanmorgen zijn we naar het Castelo de Almourol geweest die tussen Vila Nova en Constancia ligt. Het prachtige kasteel is een van de best bewaard gebleven vestingen van Portugal en is fraai gelegen op een eilandje in de Taag. Het kasteel ziet er uit zoals kinderen een kasteel tekenen. Het is in de 12e eeuw gebouwd door de orde der tempeliers op Romeinse en Moorse fundamenten.

 

                                                                                castelo de Amourol

We zijn slechts een paar kilometer verder gereden tot we op de camperplaats kwamen in Constancia welke gelegen is aan de rivier de Zêzere. We hebben een mooi uitzicht over de rivier en op het stadje Constancia aan de overkant van de rivier. Een paar honderd meter verder komt de Zêzere in de Taag uit.

                                             camperplaats Constancia N39.47726º W8.34331º

Constancia is een aardig stadje en was oorspronkelijk een Romeinse nederzetting. Het heeft een historisch centrum en een paar kerken. We zijn in de Igreja da Miséricordia geweest, het heeft houtsnijwerk uit de 17e in het interieur.

 

De hoger gelegen parochiekerk was gesloten, het schijnt een mooi neobarok geschilderd plafond te hebben.

Constancia is geen groot stadje maar leuk om doorheen te wandelen.

Barragem de Póvoa/Nisa zaterdag 16-05-2015

We zijn vandaag naar Abrantes gereden met de bedoeling daar een dag te blijven. De camperplaats was naast 2 cafés, om half 12 was het al 28º en het stadje lag tegen een heuvel dus we hadden ampel beraad nodig om te besluiten naar een stuwmeer te rijden, des temeer omdat het morgen in Abrantes 34º zou worden.

Door een mooi bebost landschap zijn we naar een stuwmeer niet ver van de Spaanse grens gereden, het Barragem de Póvoa ook wel B de Nisa genoemd. Bij het meer is een officiële camperplaats met voorzieningen, zelfs naast een wc ook een douche.

                                                               Barragem de Póvoa, N39.48220  W7.54763

Wij zijn aan de oever van het meer gaan staan op een plek vanwaar we naar 2 kanten over het meer uitkijken. Er staan hier langs het meer campers en tenten, er zijn ook dagjesmensen, het is weekend. 

Barragem de Póvoa zondag 17-05-2015

Er loopt een wandelpad rondom het meer, vanmorgen hebben we die een stuk gelopen. Met name aan de overkant van het meer is de natuur erg mooi, bomen en struiken en veel bloemen en daardoor allerlei soorten vlinders.

Ook zitten er wat nachtegalen, zijn er een paar rode wouwen die pogen een visje te verschalken en zijn er nogal wat ooievaars en blauwe reigers.

En net als gisteren nu ook weer onbewolkt en 30º met een heerlijke bries over het meer.

Barragem de Póvoa 18-05-2015 maandag

Vandaag was het heerlijk rustig aan het meer, geen tenten meer, nauwelijks dagjesmensen en nog maar 6 campers, waarvan 3 Nederlandse. Vogels komen nu ook wat dichterbij nu er nauwelijks mensen zijn. Zo hebben we vanmiddag een Orpheusspotvogel gezien ( en gehoord)

                                                                             Orpheusspotvogel

Er zijn hier op 2 plaatsen langs het meer graven te vinden uit de 6e en 7e eeuw, de tijd van de Moorse overheersing. Er moeten er nog meer zijn maar die zijn nu onder water verdwenen van het stuwmeer.

Het was vandaag 32º en met weinig wind voelde het heet aan. Morgen moet het hard gaan waaien, dan gaan we een stukje verder.

                                                                  bloemkoolsprinkhaan

Overigens kwam aan het eind van de middag de Guardia National Republicana (GNR) voorbij in een jeepje, ze zwaaiden en reden verder, zo hebben we het graag.

 

 

Castelo de Vide N39.41033 W7.44935

 

Castelo de Vide 19-05-2015 dinsdag

Vanmorgen hebben we afscheid genomen van Clara en Gert, onze ‘achterburen’ ,Nederlanders die in Portugal wonen. Het was maar 17 km rijden naar Castelo de Vide, een stadje die gebouwd is tegen de helling van een uitloper van de Serra de Sao Mamede.

We staan op de parking van een sporthal , 10 minuten lopen van het centrum. Middelpunt van de benedenstad is het plein ‘Praca D. Pedro V’ met statige gebouwen uit de 17e en 18e eeuw.

Ook staat hier de Santa Maria kerk met een imposante gevel met 2 barokke torens. Het interieur stel echter niet zo veel voor.

Vandaar zijn we naar het deels vervallen kasteel gewandeld, vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving en over Castelo de Vide.

Aangrenzend ligt de schilderachtige middeleeuwse wijk Judiara, de joodse wijk. Smalle steegjes met witte huizen, veel bloemen in de straten, er wordt een jaarlijkse wedstrijd gehouden waarbij het mooiste bloemenstraatje wordt gekozen. Veel huizen hebben Gotische deuren met een granieten boogomlijsting. Er is een eenvoudige synagoge uit de 14e eeuw, in de 16e eeuw ontstond er een grote joodse gemeenschap toen de joden uit Spanje werden gewezen.

In deze wijk staat ook de 16e eeuwse  ' fonte da Vila' , een overdekte marmeren renaissance fontein met een beeldhouwwerkje in het midden. De fontein heeft eeuwen lang dienst gedaan als wasbak.

Castelo de Vide is zeker een bezoek waard.

Marvão 20-05-2015 woensdag

Het kan dus nog korter dan gisteren, vandaag was het maar 12 km naar het dorp Marvão waar we nu staan. De laatste 5 km gaat het vrij steil omhoog en dan kom je bij het op bijna 900m schitterend ,op een bergtop gelegen, Marvão. Het dorp is geheel ommuurd en heeft een kasteel uit de 9e eeuw. Over de muren kun je rondom het hele dorp wandelen.

                                                      het klooster 'Nossa senhora da Estrala'

Marvão ligt vlakbij de Spaanse grens, strategisch gelegen op de berg en met de flinke muren, had het de bijnaam ‘adelaarsnest’ omdat het vrijwel onneembaar was voor de vijand. Marvão heeft een paar maal een beslissende rol gespeeld in de Spaans-Portugese oorlogen.

                                                          camperplaats Marvao N39.39433 W7.37355

De camperplaats ligt aan de voet van het dorp en vandaar heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, tientallen kilometers ver. De camperplaats ligt bij een klooster gesticht in de 15e eeuw door Franciscanen.

                                                                         De muren rondom Marvão

Het kleine dorp is niet toegankelijk voor auto’s zodat je ongestoord door de kleine klimmende straatjes over de klinkers kunt wandelen. Leuke straatjes trouwens met de kenmerkende witte huizen en typische schoorstenen. Er staan een paar kerken en het kasteel is dominerend. Het is in de loop der eeuwen getransformeerd tot zijn huidige vorm en heeft een grote cisterne.

                                           straatjes in Marvao en de kerk van 'de heilige geest'

Vanaf de toren heb je een geweldig uitzicht alle kanten op en op heldere dagen kun je zelfs de Serre da Estrala zien liggen, 100km verder.

vanaf het kasteel in Marvão kun je het kasteel van Castelo de Vide zien liggen (links-onder het midden op de foto)

Onze trip door Portugal zit er bijna op, morgen rijden we naar Spanje. We hebben genoten van het land en de vriendelijke inwoners. 

Ook hebben we Portugal als campervriendelijk ervaren, in het binnenland zijn voldoende camperplaatsen en vrijwel allemaal gratis. 

Cáceres 21-05-2015 donderdag

We zijn vandaag Spanje ingereden, de autonome regio Extremadura. We kwamen door een gebied met kurkeiken waar varkens onder scharrelden, Iberico varkens met zwarte poten die oa. eikels eten , vandaar de naam Pata Negra van de beroemde ham met de heerlijke smaak. Er vlogen de nodige wouwen, het gebied is dun bevolkt en we reden door droge vlaktes waar het ’s zomers verzengend heet kan zijn. Plotseling zagen we wel 20 steenarenden rondom wat een kadaver moet zijn geweest, we konden helaas niet stoppen op de weg.

                                                camperplaats Cáceres N39.48056  W6.36665

We zijn naar Cáceres gereden en staan daar op een camperplaats 10 minuten lopen van het centrum. Er staat een Spaans echtpaar tegenover ons die ook diverse malen in Marokko zijn geweest. Ze maakten ons wat wegwijs in de omgeving, het is weer leuk om in Spanje te zijn omdat we een beetje Spaans spreken, beter nog verstaan we het zodat een eenvoudig gesprekje wel mogelijk is, iets wat ons in Portugal niet lukte.

                                                                              Plaza Mayor

We gingen richting centrum aan het begin van de middag om brood te kopen en vielen met de neus in de boter want er was een gastronomisch festijn op het Plaza Mayor: gratis Migas Cácereñas, een gerecht op basis van broodkruim met worst en ander vlees, gekruid met oa paprika, het wordt ook in Portugal gegeten, iedere streek heeft zijn eigen variatie. En daarbij gratis cava uit de streek van goede kwaliteit, dat smaakte beter dan de migas.

zijgevel kathedraal Santa Maria, voor de voorgevel stond een podium van de Partido Popular, die geven we liever geen podium

Cáceres heeft een mooi middeleeuws centrum, deels ommuurd. We hebben wat rondgewandeld en gaan zeker nog meer bekijken.

Er zijn binnenkort verkiezingen voor de autonome regios waaronder Extremadura (24 mei), vanavond is er een meeting van de Partido Popular bij de kathedraal die daardoor door een podium ontsierd wordt.

Cáceres 22-05-2015 vrijdag

Net als gisteren is de camperplaats aan het eind van de middag met 13 campers helemaal vol, de meeste zijn Spaanse campers, 2 Franse, 2 Nederlandse, 1 Tsjechische en 1 Britse camper. Campers die later komen kunnen uitwijken naar de naastgelegen bus parking.

 

Cáceres heeft niet alleen het mooie historische centrum en de nodige kerken maar ook een paaraardige winkelstraten met daarin oa een paar delicatessenwinkels met allerlei streekproducten. Bij de 2e delicatessenwinkel zwichtten we voor een potje met een heerlijk mengsel van oude geitenkaas, olijfolie, kruidenazijn en knoflook. De Iberico ham con bellotas (eikels) à €65,- per kilo vonden we te duur maar bij de 4e deli winkel konden we die niet weerstaan en  hebben een ons gekocht, daar hebben we geen moment spijt van. Wat een mooie ham , mals en zacht vlees met een verfijnde smaak.

                                                              iglesia San Fransisco Javier

We zijn ook nog boven in de toren van de kerk San Fransisco Javier geweest, viel het interieur wat tegen, het uitzicht vanaf de toren ook nadat ik eerst bij het beklimmen van de talloze traptreden ook nog mijn kop had gestoten, ach het leven kan niet alleen maar uit hoogtepunten bestaan , het flesje cava daarentegen….

Talavera de la Reina

We zijn vandaag via de Autovia (tolvrije snelweg) naar Talavera gereden. Het landschap was mooi maar niet erg bijzonder, het laatste gedeelte reden we door de vlakte van de rivier de Taag die we overigens niet gezien hebben.

Wel zagen we het prachtige kasteel van Orepeso op een heuvel liggen met het paleis er naast.

 

We staan in Talavera op een ietwat naargeestige camperplaats, parkeervlakken langs de weg aan de rand van een industrieterreintje vlakbij de brandweerkazerne. Dit is waarschijnlijk de minst leuke camperplaats waar we gestaan hebben deze reis, maar er zijn voorzieningen en het is gratis.

 

 

Talavera de la Reina N39.95583 W4.81389

  de voorgevel van de basiliek Nostra Señora del Prado is versierd met azulejos

                                

We zijn vanmiddag in Talavera de la Reina geweest, een tamelijk grote stad met een mooie naam, we hebben niet veel bijzonders gedaan. Wel wat rondgesnuffeld in het grote warenhuis El Corte Ingles waar we ook gegeten hebben.

Gisterenavond zijn we naar de buurtkroeg geweest, daar hebben we op de tv een onvervalst staaltje van machismo gezien. Er was stierenvechten en de toreador was te paard. Het was afschuwelijk om te zien hoe de stier werd verwond maar de manier waarop de man met het paard behendig manoeuvreerde en hij ook nog kunstjes uithaalde , zoals het paard achteruit en zijwaarts laten lopen en met 4 benen tegelijk van de grond laten springen, dwong wel bewondering af. Dit i.t.t. zijn walgelijke machogedrag, de manier waarop hij applaus afdwong bij het publiek was misselijkmakend.

Sigüenza 24-05-15 zondag

Vandaag zijn er regioverkiezingen in Spanje, die zijn een graadmeter voor niet alleen de regerende conservatieve Partido Popular maar ook voor de oppositie, de socialistische PSOE en voor de nieuwe partij Podemos die voortgekomen is uit de protestbeweging tijdens de crisis. We hebben trouwens nergens affiches gezien van de laatste partij.

We zijn 250km verder oostwaarts gereden waarbij we probleemloos Madrid passeerden via de M40. In Madrid zijn we 15 jaar geleden al eens een week geweest dus die stad hebben we nu overgeslagen.

 

                                                      parking Sigüenza N41.06311 W2.64247

We staan nu bij het kleine stadje Sigüenza op de parking bij een kasteel vanwaar we een mooi uitzicht over de omgeving hebben.

Het kasteel heeft een lange geschiedenis en verbouwingen achter de rug. Eerst was het een Romeinse vesting, daarna een Moors kasteel, het kwam in Spaanse handen en is gedurende de burgeroorlog verwoest, daarna gerestaureerd en doet nu dienst al parador.

 

Sigüenza heeft een middeleeuwse wijk met een paar mooie gebouwen uit de 12e eeuw. Indrukwekkend is de grote kathedraal, haast te groot voor zo’n stadje.

Zaragoza 25-05-2015 maandag

We hadden gisteren een dip in het weer, na het mooie weer van de afgelopen dagen gisteren slechts 18º en half bewolkt.

We hebben met 3 campers overnacht op de parking, een Franse en nog een Nederlandse camper. De Nederlanders waren op doorreis naar Zuid Portugal en waren ook het grootste deel van het jaar op reis, altijd leuk om wat ervaringen uit te wisselen.

Na een koude nacht zijn we vanmorgen eerst naar Calatayud gereden, daar hebben we een tijdje op de camperplaats gestaan die dicht bij het centrum ligt. We moesten wat wassen en daar zijn voorzieningen.

Calatayud is een leuk stadje, er is een brede winkelstraat met in het midden allemaal terrasjes van cafés en restaurantjes. Er is een oude Joodse wijk en diverse monumenten. Mooi is de Santa Maria de Mayor kerk met de spitse ,zgn mudéjar, toren en een fraai versierd portaal.

                                                       Zaragoza , parking atractiepark, N41.61992 W0.90137

Vanmiddag zijn we doorgereden naar Zaragoza, die stad hebben we een paar maal bezocht, we staan nu te ver van het centrum op een parking van een attractiepark. Er staat nog een camper, een Nederlandse, die mensen zijn onderweg naar Portugal. We komen toch veel Nederlandse campers tegen. En het weer is vandaag weer in vorm, het is 26º en zonnig.

Cervera 26-05-2015 dinsdag

Nog even over de verkiezingen van afgelopen zondag, Podemos is toch wel al winnaar uit de bus gekomen. In Barcelona zijn ze de grootste, in Madrid zijn ze als 2e geëindigd. Dat beloofd nog wat voor de landelijke verkiezingen in het najaar.

 

camperplaats Cervera N41.67764  E1.28395

We zijn vandaag ruim 200 km verder gereden door een landschap wat over het algemeen glooiend was en staan nu in Cervera, op een camperplaats aan de rand van het dorp vlakbij een toeristisch informatiecentrum en bij een politiebureau. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum van Cervera, een stadje waar je niet voor om zou rijden maar als je er eenmaal bent dan is het een aardig stadje om doorheen te wandelen.

                                           de afbeelding van een hert zie je op meerder plaatsen in Cervera

Je komt eerst bij groot gebouw, het Syndicat, wat van een landbouwcoöperatie is. Het is gebouwd door een volgeling van Gaudí in 1922 en onderstreept het agrarisch karakter van de streek en het stadje.

                                                              een balkon in modernistische stijl

Iets verder ligt het bombastische grote universiteitsgebouw met een barokke gevel. In de Calle Mayor zijn een paar aardige gebouwen en vrijwel alle huizen hebben balkonnetjes met ijzeren balustrades.

Het gemeentehuis aan het Placa Mayor heeft 3 balkons waarvan de steunen bestaan uit mannenbustes. Via het heksenstraatje die deels onder huizen doorloopt kom je weer in de Calle Mayor.

Navarcles 27-05-2015 woensdag

Het was niet zo ver rijden naar Navarcles waar we nu staan op de camperplaats welke rustig ligt aan de rand van het dorp bij een riviertje.

Dat is een hele verbetering met een jaar of 9 geleden toen we hier ook op een camperplaats stonden. De camperplaats lag midden op een atletiekbaan , het was hartje zomer en 33º en geen enkele schaduw. Volgens de officiële regels, die op een bord stonden aangegeven, mocht je geen campinggedrag vertonen, dus geen stoelen of tafels buiten en geen luifel uit.

Maar dat was niet te doen en toen er een politieauto verscheen dachten we dat we naar binnen moesten. Er stapte een beeldschone politieagente uit met een Dolce Gabbana zonnebril op, ook dat nog, die kwam ons wat info-materiaal over Navarcles overhandigen en ons een fijn verblijf toewensen. 

                                             camperplaats Navarcles  N 41.75685  E 1.90804

Nu is campinggedrag op de (gratis) camperplaatsen in Spanje vaak officieel verboden maar in de praktijk valt dat reuze mee, we zijn nog nooit in Spanje gewaarschuwd als we buiten zaten, vaak zwaait de politie goedendag als ze langs rijden. Alleen in Portugal tijdens deze reis moesten we een keer binnen zitten.

Je kunt in Navarcles wandelen rondom het meertje en in de omgeving zijn grotere wandelingen te maken oa naar een klooster maar wij zijn in de omgeving van het meer gebleven.

Vic 28-05-2015 donderdag

Stonden we de afgelopen nachten steeds met 2 campers op een camperplaats, vannacht weer met 5 campers, 4 nationaliteiten en voor de verandering waren wij nu de enige Nederlander.

 

Bij de garage in Vic: degene die deze foto bekijkt is niet automatisch een ramptoerist.

We staan nu in Vic maar op een plaats waar je liever niet wilt staan: de garage. Ongeveer halverwege Navarcles -Vic (50km) begon het rode acculampje te branden, volgens het instructieboekje zou er iets met de V-snaar kunnen zijn. Naar een garage gereden, daar hebben ze onder de motorkap gekeken, het is niet de V-snaar maar de dynamo.

De eigenaar reed voor ons uit, “het is maar 5 minuten”, naar de Mercedes garage, wilde niets hebben dus maar een fooi voor een biertje gegeven.

Na verdere inspectie in de garage bleek dat de de dynamo inderdaad in zijn geheel moest worden vervangen. Nu is Mercedes rijden meestal leuk, oa  een sterke motor, maar je weet ook  dat je Mercedes rijdt als je de prijs ziet van de dynamo: €679,-! En dan komt het arbeidsloon er nog bij. Toch maar even met ‘onze’ garage gebeld in Nederland en ja hoor, prijs klopt wel.

Omdat de dynamo morgenochtend komt staan we nu achter de garage met uitzicht op een knollenveld. Gelukkig hadden we eerst wat boodschappen gedaan zodat we genoeg eten en drinken hebben, eerst maar even een flesje troost Cava open trekken.

Vic 29-05-2015 vrijdag

De Cava was lekker zodat we zelfs van de rekening vanmorgen geen vieze smaak meer in de mond kregen . Om 8 uur moesten we de camper de garage in rijden en een uur later waren we een dynamo rijker en €933,- armer, daar hadden we wel zo’n beetje op gerekend.

 

                                                                 camperplaats Vic N41.93509 E2.24002

We staan nu in Vic op de camperplaats mooi gelegen in een parkje bij sportvelden met uitzicht op de Pyreneeën. Je betaalt hier alleen voor het drinkwater €2,- per 100 liter. Door de sportvelden nabij wordt er flink hard gelopen hier in de omgeving.

Het is 20 minuten wandelen naar het historische centrum van Vic die niet heel veel bezienswaardigheden heeft maar wel bv een gereconstrueerde Romeinse tempel. Ook natuurlijk  wat kerken en een kathedraal en een paar aardige huizen en pleinen waarbij de Placa Mayor niet bestraat is.

Er staan hier op de camperplaats nu 6 campers , de helft Nederlandse en vlak bij ons staan Marian en Chris, goedlachse camperaars uit Krommenie waar we leuk mee gekletst hebben.

Vic 30-05-2015 zaterdag

En dan merk je dat het weekend is, gisterenavond kwamen er nog 10 Spaanse campers binnendruppelen, zodat we met z’n 16’n stonden waar er officieel plaats is voor 10.

Vanmorgen stegen er van het rugbyveld hier tegenover 5 luchtballonnen op, fascinerend om dat van zo dichtbij te zien. We hadden gisterenavond besloten om maar hier te blijven, een leuke plek met de Pyreneeën in de verte.

                                                                             Placa Mayor

Ook Vic bevalt ons, er was vandaag markt op de Placa  Mayor waar het gezellig druk was. Jammer dat we gisteren geen foto hadden gemaakt, het is een mooi plein waar je door de markt nu niet zo’n zicht op had. We hebben er wel een heerlijke oude schapenkaas met rozemarijn kunnen kopen.

 

                                                              detail voorgevel van de kerk La Pietat

Het interieur van de Kathedraal viel tegen, die is van binnen maar liefst 3x opnieuw geschilderd door de Catalaanse meester Josep Maria Sert, de eerste versie vond hij niet mooi zodat hij die over schilderde. Deze reeks schilderingen ging in vlammen op waarna hij het voor de 3e keer schilderde. Ons kan het niet bekoren, te somber door het gebruik van van vele bruintinten en dat in een donkere kerk.

Trouillas 31-05-2015 zondag

Via de C25, een mooie 4 baans weg met een aardig aantal tunneltjes zijn we door een bergachtige omgeving naar Girona gereden. Daar de NII genomen , die op een gegeven moment 2 baans wordt en in de buurt van Figueres de tolweg genomen en naar Frankrijk gereden.

 

             camperplaats Trouillas  Ferme de la Canterrane N42.615031 E2.815107

We staan nu zo’n 25 km over de grens in Trouillas, nog voor Perpignan, op een camperplaats op het grote erf van een olijvenboer. Daar zijn alle voorzieningen, ook wifi en een douche en er staan een aantal wasmachines , voor €3,- hebben we een wasmachine van 7kg gedraaid. Het is een prachtige camperplaats en nog gratis ook, er staan hier wat kersen, amandel- en vijgenboompjes, de olijvengaard ligt iets verder en je kijkt hier op de Pyreneeën.

Ook zingen er de nodige vogels hier, we horen oa de nachtegaal, de hop en de wielewaal, de laatste hebben we nog nooit gefotografeerd. De nachtegaal hebben we op bijna alle plaatsen in Portugal en Spanje waar we gestaan hebben gehoord, het is dan ook de meimaand.

Gruissan Plage 01-06-2015 maandag

We zijn vandaag 10km verder gereden en staan nu op een camperplaats in Gruissan Plage  aan zee, €9,-. Het is de 1ste keer sinds we een maand geleden uit de Algarve vertrokken dat we weer op een betaalde camperplaats staan.

We hebben in Portugal en Spanje op 17 verschillende camperplaatsen gestaan en die waren allemaal gratis.

We zijn hier naar toe gereden om Bert en Tineke te ontmoeten die we kennen uit Marokko, we hadden ze ruim een jaar niet gezien. Ze zijn met een reis bezig door Europa van 24 maanden en we hadden elkaar net mis gelopen in Portugal.

                                         camperplaats Gruissan Plage N43.09581 E3.11164

Het zijn leuke mensen waar we een aperitiefje mee hebben gedronken en wel meer dan één, leuk om ze weer ontmoet te hebben.

Het is nu al dagen rondom de 26º en zonnig weer op gisterenmiddag na toen er wat bewolking vanuit de Pyreneeën kwam ’s middags.

Plage de Piemanson 02-06-2006 dinsdag

En dan nu weer iets geheel anders.

Het was 250km naar de Camargue waar we aan de monding van de Rhône staan. We zijn eerst langs Arles gegaan om in de Géant casino een flinke voorraad levensmiddelen te slaan. Ook hebben we zoveel mogelijk water meegenomen want we willen hier toch 14 dagen staan zonder weg te moeten.

 

Plage de Piemanson, N 43.34523  E4.79728       We rijden hier het strand op, aan het begin is het erg breed.

Plage de Piemanson is een van de fijnste plekjes die we kennen, we komen hier dan ook voor het zestiende jaar. We staan op het naturistengedeelte van het 11km lange strand, nog geen 50m van de zee. We ervaren hier de totale vrijheid op dit prachtige brede strand waar ook nu weer veel campers caravans en wat tenten staan.

Zo lijk het wel of we tijdens deze reis aan een 3e vakantie zijn begonnen omdat na Marokko, vervolgens Portugal en Spanje deze strandvakantie toch weer heel anders van karakter is.

Plage de Piemanson 03-06-2015 woensdag

Lezen, zwemmen wat wandelen en pétanque spelen verbazingwekkend hoe snel we weer in dat ritme zitten.

Omdat we hier al zo lang komen hebben we heel veel kennissen hier, degenen die we het langst kennen zijn ook het oudst, Marc en Jeanne uit Bretagne, 86 en 80 jaar oud.

Al een 10-tal jaren gaan er geruchten en verschijnen er artikelen in La Provence dat men het strand wil afsluiten voor recreatie.

Zo ook dit jaar weer, volgend jaar zou er een 8 hectare grote parking komen en zou het overnachten verboden worden. Dit omdat er een akkoord is bereikt tussen de autoriteiten en Salins du Midi, de zoutwinningsmaatschappij en eigenaar van het strand.

 

                                                         ons uitzicht 's ochtends

Hier op vooruit lopend zijn er nu door de politie allerlei verboden uitgevaardigd, sommige zijn te billijken zoals het verbod om allerlei bouwwerken neer te zetten, waardoor een caravan in een soort zomerhuisje verandert wat massaal gedaan werd. Je zit hier toch in een vrij uniek natuurgebied met  in de Camargue de grootste populatie flamingo’s van Europa.

Belachelijk is dat je ook geen windscherm mag gebruiken, dat dient geen enkel doel.

Toch zijn de mensen die we spreken optimistisch dat er volgend jaar niets zal veranderen, zo’n parking aanleggen is duur en de gemeente Arles heeft daar het geld niet voor zegt men.

Plage de Piemanson 05-06-2015 vrijdag

Gedurende de zomermaanden wordt er op de dijk altijd een restaurantje gebouwd “Chez Cathy’, natuurlijk genoemd naar de markante onderneemster Cathy. Daar halen we iedere avond brood en soms een krant, la Provence.

Toen we vanmorgen een ‘restaurant’, (een groot stokbrood)  gingen halen zagen we mensen zwaaien, dat bleken Tineke en Bert die op weg naar Italië hier zijn neergestreken op het textielgedeelte van het strand. We hebben weer leuk bijgekletst , morgen gaan ze weer verder.

Er zijn trouwens weinig Nederlanders hier, des te meer Duitsers, dat waren we niet gewend in Portugal en Spanje waar de Nederlandse campers over het algemeen de boventoon voerden.

 

                                  een leuke combinatie, een paarden wagen met een XL-Pipo wagen erbij

Even over internet, we hebben eigenlijk altijd en overal internet omdat we van ieder land waar we  wat langer komen wel een simkaartje hebben. Nu hebben we in Spanje een Mundo simkaartje gekocht  die je kunt gebruiken als Go Europa, dan heb je 100mb per dag voor €1,-. Dat is natuurlijk niet veel maar voldoende voor de meest noodzakelijke dingen zoals ’s morgens wat kranten lezen. Daarnaast hebben we , mochten we meer mb’s nodig hebben, nog een Eurosimkaartje van Vodafone Italië, daar kunnen we voor €3,- per 500mb’s voor gebruiken.

Plage de Piemanson 06-06-2015 zaterdag

Toen we dinsdag binnenreden was het stukje piste vlakbij ons wat rul. Inmiddels is in de afgelopen dagen de toestand van dat stukje piste danig verslechterd en zitten er om de haverklap auto’s vast in het zand die er met moeite en meestal met behulp van anderen weer uitgeduwd moeten worden, soms moeten worden losgetrokken door een 4-wheeldrive. Ook wij zullen hier een keer weg moeten maar voorlopig hebben we nog water en proviand genoeg.

Het is weekend, dat betekent dat het altijd wat drukker is , niet alleen met dagjesmensen maar ook is een deel van de honderden caravans dan bewoond. 

                                              ook strandvermaak? 10 meter over de camper heen deze parapenter.

Gisteren kwamen bij een caravan naast ons 2 mensen aan die ons vaag bekend voorkwamen. Later kwam de man een praatje maken en het bleek dat we hem kenden maar we hadden hem 10 jaar niet gezien omdat ze op het eiland Réunion gewoond hadden en we werden voor een apéro uitgenodigd.

Het is al een paar dagen erg warm in het zuiden van Frankrijk, rondom de 35º. Vanmiddag werd er door de autoriteiten in de krant gewaarschuwd om vooral voorzichtig te zijn met de hitte. Hier op het strand is het heerlijk, in de loop van de ochtend warm door de aflandige wind, daarna draait omstreeks het middaguur de wind wat naar zee en koelt het af ven 30º naar 27º.

Plage de Piemanson 07-05-2015 zondag

Tot nu toe hebben we vrijwel iedere dag verslag gedaan van onze reis zodat diegenen die dat wilden ons konden volgen en andere camperaars wellicht inspiratie voor mooie of praktische plekjes konden opdoen.

Nu we echter op het strand zijn neergestreken hebben we niet veel nieuws te melden, het lijkt ons niet zinvol om te vermelden dat we ons hier optimaal vrij voelen, dat de dagen voorbijvliegen ondanks dat we niet meer doen dan wat met anderen kletsen (Fransen) over het strand wandelen , veel lezen, van 17.00 uur tot 19.00uur pétanque spelen, een apéro drinken en na het eten ’s avonds wat internetten en tv kijken.

                          2 bijzondere campers: een omgebouwde paardenwagen en een bibliobus

Echter dat gevoel van optimaal vrij voelen sloeg vandaag om in een gevoel gevangen te zitten. De piste is zo slecht te berijden nu dat campers hier vertrokken zijn naar het textielstrand, sommigen getrokken door het rulle zand door 2 4-wheeldrives. Dus hebben we besloten om morgen vroeg, als het zand nog wat vochtig is , hier proberen weg te rijden. Toch nog een beetje nieuws dus.

Plage de Piemanson 08-05-2015 maandag

Na een nacht met weinig slaap door de spanning,( we hadden al zoveel auto’s en campers vast zien zitten in het zand), zijn we om 6.45 een poging gaan wagen. En die is gelukkig geslaagd mede door de achterwielaandrijving. We ploegden wat moeizaam maar gestaag door het mulle zand over een afstand van ruim een km en kwamen met zweet in de handen en in de bilnaad op het harde deel van de piste. 

                                                               creatief met hout

We zijn rechts van de dijk gaan staan waar een breed stuk strand met harde ondergrond is waar campers over een tamelijk grote afstand verdeeld staan zodat we ruimte genoeg hebben. Rechts van ons staat de eerste camper meer dan 30m verder en 10m links van ons staat een Nederlandse camper met 2 aardige mensen, Leny en Toon, waar we meteen al de nodige (camper)ervaringen mee uitgewisseld hebben.

Het strand is hier 120m breed dus iets verder lopen om te kunnen zwemmen.

Plage de Piemanson 10-05-2015 woensdag

Er is al sinds vrijdag een onweersstoring actief in Zuid Frankrijk, mn in de Provence onweert het stevig. Hier zie je de onweerskoppen rondom maar de zon is blijven schijnen tot gisteren aan het begin van de avond het er erg dreigend begon uit te zien maar er kwam slechts een lichte onweersbui. Wel is het op afstand een groot deel van de nacht nog blijven onweren. Gisteren kwamen er Nederlanders bij ons staan die gevlucht waren van een naturistencamping uit Castellane, ze hadden al een paar dagen onweersbuien en koud weer. Hier is het vandaag weer zonnig zoals gewoonlijk maar met een stevige bries uit zee met 25º een paar graden frisser dan de afgelopen dagen.

 

We zijn vanmorgen naar het naaktstrand gewandeld en op de piste vlakbij zat boulemaatje Philippe al 2 dagen diep in het zand vast met zijn camper. Hij hoopt 2 4 wheeldrives te vinden die hem er uit willen trekken.Op het naaktstrand stonden nog maar weinig campers, maandag laten Albert en Marie Claire zich er uittrekken door een 4 wheeldrive. De anderen blijven noodgedwongen staan en hopen op een stevige bui of een harde z.o. wind zodat de zee de piste overspoeld. We zijn toch verstandig geweest om maandagochtend te vertrekken, hier is het ook prima met veel ruimte om ons heen en een fraai uitzicht over het brede strand en de zee.

Salin de Giraud 12-05-2015 vrijdag

We zijn gisteren in de loop van de middag van het strand afgereden gezien de weersverwachting voor de nacht. Er werd nl een harde z.o. wind verwacht, hoe hard daar waren de diverse weersites en de krant het niet over eens, tussen 50 en 80 km per uur. In ieder geval hard genoeg om het strand onder te laten lopen en ook voor vandaag werd er regen, onweer en windstoten voorspeld. Dus zijn we naar de camperplaats in Salin de Giraud gereden, 12 km van het strand af. Tot onze verbazing stond er maar 1 camper, een Duitse, op de camperplaats. In het begin van de avond kwamen onze oude, letterlijk en figuurlijk, vrienden Jeanne en Marc en 2 andere Franse campers omdat door de toegenomen wind het water over het strand begon te spoelen. Toen we onze verbazing uitspraken over het feit dat er niet meer campers kwamen zeiden ze dat die op de dijk bij het restaurantje ‘Chez Cathy’ waren gaan staan, omdat het sinds kort verboden is om te overnachten op de camperplaats. En inderdaad, er staat een verkeersbord ‘ verboden te parkeren’ met de mededeling dat je hier alleen voor service mag zijn, er zijn de afgelopen weken campers weggestuurd. Het heeft de autoriteiten behaagd niet alleen beperkende maatregelen op het strand in te voeren maar ook de status van de camperplaats te veranderen, ronduit kinderachtig en vervelend voor de middenstand. Uiteindelijk hebben er 7 campers overnacht waarvan 3 Franse.

                                     camperplaats Salin de Giraud, je mag er niet meer overnachten

Het heeft de hele nacht hard gewaaid, af en toe geregend maar nauwelijks geonweerd. Het slechte weer heeft niets te maken met de onweersstoring die een week boven de Provence heeft gelegen , maar dit keer met een nieuwe storing vanuit Spanje die,  volgens de verwachtingen, een paar dagen voor slecht weer zal gaan zorgen. Nu viel het vandaag in eerste instantie wel mee met de buien, er zaten ook droge periodes tussen. We konden zelfs naar de markt om wat fruit en  lekkere geitenkaasjes te kopen en bij de bakker hadden ze een nieuwe delicatesse, fougasse de chasseur. Fougasse zijn een soort hartige bladerdeegstengels maar deze variant was nieuw, althans voor ons, er zaten oa zwarte olijven en ansjovisjes in, zo kan slecht weer ook slecht voor de lijn zijn.

Aan het eind van de middag barstte er hevig onweer los met veel ontladingen en overvloedige regen, uiteindelijk heeft het ruim 3,5 uur geonweerd en gehoosd. Het is lang geleden dat we een hele dag binnen hebben gezeten wat op zich geen ramp is maar als het dagen duurt is de lol er snel af, we houden van mooi weer en daar zijn we de afgelopen 5 maanden flink mee verwend.

Plage de Piemanson 13-06-2015 zaterdag

We staan weer aan het strand nadat we ongewild nog een stukje volksvermaak hebben gezien.

We hebben in Salin de Giraud altijd heerlijk pizza gegeten. Nu bleek dat er niet alleen andere eigenaren in de pizzeria te zitten, er was ook een dorpsfeest gaande, een feria met abrivado. Hopelijk gebruiken we de juiste termen want het gaat hier om folklore die overal in de Camargue en de Provence plaatsvindt. Het komt veelal neer op eten en drinken rondom een spektakel met paarden en stieren: een straat is afgezet met dranghekken, uit een veewagen wordt een stier losgelaten die vervolgens achter een 6-tal mannen en een enkele vrouw te paard aanrennen waarachter dan weer jongeren rennen die proberen de stier aan te raken, een soort Pamplona light. Een paar honderd meter verder wordt de stier dan een andere veewagen ingedreven en dit dit stierenrennen herhaalt zich dan een aantal malen. 

Er vloeit gelukkig geen bloed bij maar leuk voor de stieren is anders, ze raken aardig gestrest lijkt ons. Men vindt het hier een onschuldig volksvermaak wat aan geen enkele discussie bloot staat. 

En dat speelde zich voor onze neus af, pizza’s werden niet geserveerd maar wel paella met stierenvlees. Dat was een matig succes, de paella en de schaal-en schelpdieren en de stierenworstplakjes smaakten wel aardig maar het stukje stierenvlees wat erbij geleverd werd was halfgaar en hebben we laten liggen, we zijn toch niet van die grote vleeseters.

                                                       rechts van de caravan stonden wij

In de loop van de middag zijn we naar het strand gereden en als je dan ziet dat waar we gestaan hebben alles blank staat, dan zijn we blij dat we internet hebben zodat we eergisteren mooi op tijd van het strand konden vertrekken en ook anderen naast ons hebben gewezen op de te verwachten weersverslechtering. We zijn nu tegen de dijk gaan staan op het strand maar we zijn niet door gereden naar het naaktstrand wat Marc en Jeanne wel deden. We zijn aan het eind van de middag daar heen gewandeld, op slechts een klein stukje kun je staan waar dan campers samenklonteren in het natte zand, de rest staat nog onder water. We blijven mooi hier staan.

Vallen er in het binnenland nog stevige buien, volgens de krant zijn er enkele riviertjes buiten hun oevers getreden, hier is het merendeels zonnig en 25º.

Plage de Piemanson 14-06-2015 zondag

Hadden we net een trike met een grappig caravannetje erachter gefotografeerd, komen er wel 80 motoren aangereden, bleken 2 motorclubs hier even een showrondje te rijden, te weten ‘les Rebelles’ en ‘les Mosquitos’. En ongeveer dezelfde outfit als je bij Nederlandse clubs ziet, dus veel dikke nekken en tattoos. 

                                                                                      fraaie combi

Nu we weer af en toe de regionale krant La Provence lezen, kom je herkenbare dingen tegen. Drugsgerelateerde criminaliteit en in Marseille worden, al ver voordat er in Amsterdam sprake van was, bende-oorlogen met kalasjnikovs uitgevochten met de nodige doden en de daarbij behorende uitgebrande auto’s.

En je leest over geweld tegen hulpverleners, zo is deze week de politiesurveillance in het ziekenhuis van Arles aangescherpt na het zoveelste incident, dit keer viel een patiënt verplegend personeel aan.

Wat je bij ons niet leest zijn de stakingen die worden gehouden, ook bij kleinere bedrijven, hetzij om salarisverhoging af te dwingen hetzij om betere arbeidsomstandigheden te eisen. De Fransen grijpen makkelijk naar het stakingswapen, die zijn niet zo van het polderen.

En nog steeds is het weer onstabiel in delen van Zuid en Midden Frankrijk en blijven er volgens de verwachting tot woensdag buien vallen. Vannacht hebben we een paar buien gehad, vanmiddag scheen de zon volop bij 25º.

voor het vervolg Frankrijk 2015 klik hier