Warnsveld 20-11-2021, zaterdag

Ik was het niet van plan maar aangezien er nog elke dag tussen de 60 en 80 mensen op onze site kijken dacht ik , ach waarom ook niet. Ik zal af en toe, wanneer ik het nodig acht of de actualiteit daartoe aanleiding geeft een stukje schrijven deze winter. Want het is nu wel zeker dat we niet naar Marokko zullen gaan. Niet alleen om dat de grens met Spanje nog gesloten is, maar ook omdat de Marokkaanse overheid onbetrouwbaar is en er niet voor schroomt om de grenzen van de ene op de andere dag te sluiten zoals gebleken is. Of ineens  vluchten van en naar Nederland en een aantal andere landen verbieden.

Daar hebben we geen zin aan, één keer op het nippertje weg kunnen komen uit Marokko (eind maart 2020) is voor ons voldoende.

De situatie in Marokko wbt besmettingen is gunstig, al enkele weken onder de 100 positieve testen. En dat zullen ze graag zo willen houden.

Vorige week zat er nog een bruinrode heidelibel op onze achtermuur, nu is het te koud geworden

Een spechtinktzwam

Gewone beurszwam

Nevelzwammen

Al met al toch bijna 4 maanden weggeweest afgelopen jaar, weliswaar bepaalt door ‘omstandigheden’, maar het was wel onze bedoeling om minder te gaan reizen dan de ongeveer 8 maanden die we de afgelopen jaren gewend waren.

We zijn inmiddels 3 weken thuis en zoals gewoonlijk was het een drukke maand. Niet alleen bij vrienden op bezoek gegaan maar we hebben nu , na een  een langere periode weg te zijn geweest, allerlei controles in het ziekenhuis bij specialisten, dit zijn we wel gewend in november.. Dit keer was het wel erg veel, ook omdat we soms terug moesten komen, maar liefst 17x medisch gerelateerde afspraken gehad. Het belangrijkste is dat de röntgenulcus door de dermatoloog als rustig werd beoordeeld. Everdien is nog steeds wat optimistisch , ze vindt de wond wat  kleiner worden.

Tamelijk hoog in een boom deze porseleinzwam met de hoed helemaal open

Porseleinzwam

Zwavelkopjes

Gele aardappelbovist

De camper is ondertussen ook APK gekeurd, geen bijzonderheden en heeft tevens een grote beurt gehad. Nu is hij bij ‘Freddy’ ,onze campergarage voor een aantal kleine reparaties. Helaas moet onze Maxxfan, een grote ventilator die in ons dak zit, vervangen worden. Er is een stukje van het draaimechanisme afgebroken. Losse onderdelen bestaan niet, €469 kost een nieuwe. Veel geld,  maar hij bevalt ons uitstekend dus dan maar een nieuwe erin.

Zoals gezegd, deze winter thuis, de camper wordt geschorst en gaat de stalling in tot? Misschien ergens in maart, Spanje blijft aantrekkelijk om naar toe te gaan als de overwinteraars aan de kust vertrokken zijn en de temperaturen in het binnenland ook omhoog gaan. We zullen wel zien.

De besmettingen zijn ook in Spanje laag, gaan wel langzaam iets omhoog. 89% volledig gevaccineerd daar en ook met de boosterprikken zijn ze druk bezig.

Warnsveld 05-12-2021, zondag

We hebben een meevaller gehad met de Maxxfan. Ik ben eens gaan googelen en het bleek dat er wel  degelijk een los opdraaimechanisme verkrijgbaar was, scheelt ons toch een paar honderd euro.

We hebben vrijdag de camper naar de stalling gebracht en geschorst voor enkele maanden is de verwachting. We zitten weer eens in een onzekere situatie met de Omicron variant, er is op dit moment nog niet zoveel over bekend over deze nieuwe variatie. Hij lijkt besmettelijker dan de momenteel dominante Deltavariant maar of hij voor een ernstiger ziekteverloop zorgt , daar valt nog niets over te zeggen. In Zuid Afrika stijgen de besmettingscijfers snel ( het is daar zomer!) Bovendien is er daar geen vergrijzing zoals in het westen, afwachten dus maar hoe Omicron zich zal verspreiden..

Het boosteren komt in Nederland maar langzaam op gang , de geschiedenis herhaalt zich. Er zijn voldoende vaccins, er is voldoende potentieel aan prikkers maar de logistiek, daar ontbreekt het aan. Dus bungelen we onderaan in Europa wbt  de boostershots. Dat de GGD Holland Midden al vast begonnen is om te prikken ( en wegens succes al weer mee is gestopt) is prettig voor de mensen in die regio maar zorgt wel voor verwarring en ongeduld bij anderen. Er is daar animo genoeg, mensen zijn bereid om uren te wachten op die 3e prik, dat ondanks de anti-vaxxers die luid de trom roeren om toch vooral geen ‘gifprik’ te nemen.

                                                                               Elfenbankjes

We zijn vanmiddag naar een tentoonstelling geweest van de Zutphense kunstenares Luitgard Schultz in 'Dat Bolwerck.' Ze verwerkt de natuur in haar schilderijen en objecten.

We zouden toch al niet gaan maar nu heeft Marokko ook de ferry verbindingen geschrapt, voorlopig voor 14 dagen, dit in een poging de Omicron variant buiten de deur te houden. Dus zijn de grenzen nu helemaal gesloten, ook per vliegtuig kwam je Marokko niet binnen. De besmettingen zijn nog steeds laag in Marokko, gisteren 137.

En voor degenen die naar Spanje willen deze winter, vanaf 15dec. is in Frankrijk een 3e prik verplicht, voor bv restaurant of museumbezoek etc , maar ook voor een doorreis moet je die prik hebben gehad.

Terwijl in Oostenrijk en Duitsland men een vaccinatieplicht wil doorvoeren is men in Spanje nog niet zo ver. Wel wil de overgrote meerderheid van de Spaanse bevolking dat er beperkende maatregelen worden genomen om niet gevaccineerden uit te sluiten van bepaalde maatschappelijke activiteiten. Hoewel momenteel 89,3% van de Spanjaarden zijn gevaccineerd, wil deze grote meerderheid strengere maatregelen voor niet gevaccineerden.

                                                                           Parelstuifzwam

Er is in Spanje onderzoek gedaan naar niet gevaccineerden.

Concreet is het profiel van de Spaanse niet-gevaccineerde een man tussen de 25 en 44 jaar oud die rechtsdenkend is uit de lagere klasse van de bevolking. Het merendeel van hen stemt op de extreemrechtse partij VOX wiens partijleider geen openbaarheid wil (en ook niet hoeft) te geven of hij wel of niet gevaccineerd is, iets wat Paul Fentrop, senator van de FVD wel heeft gedaan. Net zoals in Nederland (FVD), Duitsland(AFD), Oostenrijk(FPÖ), Italië(Lega) is in Spanje(VOX) de tegenstand tegen vaccinatie te vinden bij extreemrechts, dat is natuurlijk niet voor niets zo.

De besmettingen lopen verder op in Spanje, er zijn nu bijna 14.000 per dag de laatste dagen, wel een stuk lager dan in Nederland natuurlijk.

Warnsveld 19-12-2021, zondag

Nu we noodgedwongen thuis zitten omdat we  niet naar Marokko kunnen blijkt het nu maar goed dat we geen plannen hadden in die richting, waarover zo meer.

Toen we eind nov. weer thuis kwamen hielp onze zoon Martijn zoals gewoonlijk met het uitpakken van de camper. Omdat het toen in huis 16º was,  zetten we de thermostaat van de cv hoger. ‘Of we wel wisten wat gas nu kostte, jullie zijn zo milieubewust en dan de verwarming hoog ondanks dat de deur telkens open gaat om spullen naar binnen te brengen’, aldus onze zoon. Natuurlijk had hij daar gelijk in, het was nooit zo’n issue omdat we in de winter altijd naar Marokko gingen. Het gevolg is dat de thermostaat lager staat en wij ons thermo ondergoed hebben aangeschaft waardoor we het toch lekker warm hebben.

Everdien is nogal handig, zeker als je mij als maatstaf neemt, dus van de nood maar eens een deugd gemaakt. Vorige week heeft ze radiatorfolie met magneetjes aan de radiatoren bevestigd en vervolgens is ze begonnen met het isoleren van 25 m verwarmingsbuizen op de zolder, waarvan nu 16 m klaar is. We waren plotseling trouwe klant bij de Gamma geworden en toen ons voor de 3e keer dat we daar kwamen werd gevraagd  of we een klantenkaart hadden, die maar genomen. Everdien had er plezier in en had het voornemen om het dak te isoleren maar het liep toch even anders.

 

Ik vrees nu dat we ons moeten gaan aanmelden voor het programma ‘help mijn vrouw is klusser’ want de werkzaamheden liggen nu voor minstens 6 weken stil. Vorige week zaterdag zijn we bij vrienden in Dieren wezen eten. Met het o.v. gegaan en bij terugkomst in Zutphen viel Everdien bij het traplopen naar boven vanuit de fietsenstalling, vermoedelijk stond het achterwiel naast het gootje. Ze stond pas op de 2e traptrede toen ze viel door het gewicht van de eBike en het bleek ’s nachts in het ziekenhuis dat ze haar pols had gebroken, zowel het spaakbeen als de ellepijp. Voorlopig zit de arm dus gedeeltelijk in het gips en heeft ze de eerste dagen veel pijn gehad.

En nu zitten we weer in een lockdown, gisteren zijn we geboosterd. We hebben met de lockdown niet zo’n moeite, we hebben ervaring zullen we maar zeggen. We kunnen ons makkelijk aanpassen.

Zutphen heeft een tamelijk grote antroposofische gemeenschap, kip of ei. Er zijn namelijk al van oudsher Vrije Scholen, ook een bovenbouw , mensen verhuizen hiervoor naar Zutphen. Ze doen maar ware het niet dat er hardcore antivaxxers tussen zitten die 3x per week demonstreren met extreemrechtse leuzen, ze zijn via algoritmen die fuik ingezwommen. Dat is ook te zien in de besmettingscijfers: in Amsterdam is nu een kwart van het aantal besmettingen met de omikronvariant. Er waren de afgelopen week gemiddeld 78 besmettingen per 100.000 inwoners in A’dam. In Zutphen zijn de besmettingscijfers 124,7 per 100.000, een van de hoogste in Nederland, (omikron onbekend)  leve de antroposofie.

We hoorden ‘s nachts in het ziekenhuis dat ze last hebben van antivaxxers, er zijn zelfs beveiligers aangesteld in de Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn.

Warnsveld 02-01-2022, zondag

Allereerst iedereen  een gelukkig, gezond nieuw jaar gewenst met minder  gevaarlijke corona-varianten zodat we er zonder veel gevaar op besmettingen weer op uit kunnen, na bijna 2 jaar corona is het wel zo langzamerhand genoeg zou je toch denken.

Hoewel, afgelopen jaar zijn  we toch bij elkaar zo’n week of 17 met de camper weggeweest, tussen de golven door. Je kunt met een camper  veilig reizen, wel de drukte vermijden, geen grote steden bezoeken en alleen op terrasjes zitten en niet binnen in restaurants. Maar niemand weet wat het komende jaar wel of niet mogelijk is omdat de ontwikkelingen met de omikronvariant onzeker zijn. Het goede nieuws lijkt nu weer uit Zuid Afrika te komen waar na de  aanvankelijk in rap tempo toegenomen besmettingen, ze  ook in een snel tempo lijken te dalen. En dat terwijl er minder ziekenhuisopnames zijn geweest als tijdens de deltavariant het geval was. Daarbij aangetekend dat Z.A. een jongere bevolkingsopbouw heeft en het daar zomer is.

Als je de situatie in west Europa daarentegen ziet, dan zie je nog weinig reden tot optimisme, integendeel. De besmettingen met corona zijn nog nog nooit zo hoog geweest in de meeste landen, merkwaardig vormden genoeg  onze buurlanden Duitsland en België nog een uitzondering, oostelijke Duitse deelstaten daargelaten.  Maar evenals in Nederland beginnen nu ook in Duitsland en  België de dagelijks geconstateerde besmettingen op te lopen, zei het in een wat minder snel tempo als in andere landen. Zo telde Spanje op 30 dec 161.000 positieve tests en Frankrijk maar liefst 232.000 op 31 dec, recentere cijfers waren nog niet beschikbaar. En ook in Marokko , waar de grenzen in ieder geval tot 31jan. Gesloten blijven, is het aantal besmettingen nu aan het oplopen, gisteren 2328, nadat ze maanden zo rondom de 100 waren.

10 dagen eerder dan andere jaren, de bloeiende toverhazelaar.

                           Pimpelmeesje

Nu maar hopen dat door de lockdown, eindelijk eens een juiste beslissing van Hugo de Jonge, de besmettingen binnen de perken blijven en de zorg weer niet opnieuw overbelast raakt. Aan ons zal het niet liggen, we hebben de boosterprik 14 dagen geleden gehad zodat we nu optimaal beschermd moeten zijn, niet tegen een besmetting maar wel tegen ziekenhuis- en al helemaal tegen IC opname.

Wat een heerlijk zachte dagen hebben we gehad, de toverhazelaar begon oudejaarsdag voorzichtig te bloeien, 10 dagen eerder dan we ooit gezien hebben. Dat doet je naar de lente verlangen maar het kan natuurlijk, net als vorig jaar in februari, nog gaan vriezen.

Everdien heeft nu bijna een week lichtgewicht gips, ze kan een  stukje wandelen zonder dat het te vermoeiend is, de arm draagt ze dan in een Sling. Over 2 weken mag het gips eraf en dan kan ze revalideren, het was een tamelijk gecompliceerde breuk werd haar verteld.

Warnsveld 03-01-2022, maandag

Wat krijgen we nou alweer een bericht, ze zouden toch niet stiekem op reis zijn gegaan? Nee, helaas dat niet, we gokken er op dat dat wellicht weer in maart zal zijn. De reden van dit kleine berichtje is dat we 350.000 bezoekers hebben gehad op onze site, toch wel een beetje een mijlpaal. Dat in ruim 10 jaar , 35.000 bezoekers per jaar, bijna 2.000 per maand. Grappig is dat deze bezoekers natuurlijk voornamelijk uit Nederland komen, vervolgens België en daarnaast nog 9 andere landen.

 

 

 

 

Zutphen, de zaadmarkt om 22.00 uur nieuwjaarsavond, de kerstversiering is  nog aanwezig

Warnsveld 22-01-2022 zaterdag

Zoals verwacht is afgelopen maandag het gips van de arm van Everdien verwijderd, het had er 5 weken om gezeten. Er is een foto gemaakt en de botten zijn weer mooi aan elkaar gegroeid, behalve het ‘knobbeltje’ (de processus styloide ulnea waar kennelijk geen Nederlands woord voor bestaat) wat bij de ellepijp zit, die zal ook nooit meer aangroeien, dat kan geen kwaad werd haar verzekerd. Ze had meteen veel pijn aan haar pols, iets wat ook voorspeld was.  Dus moest ze opnieuw pijnstillers gaan gebruiken, iets wat ze al een paar weken niet gedaan had. Ze heeft oefeningen meegekregen waar ze dan ook trouw mee bezig is. Ze  zal nog een tijd last houden van haar pols, zeker 3 maanden , maar vaak duurt het nog langer. Inmiddels zijn we 5 dagen verder en is de pijn gelukkig een stuk minder geworden, ze slikt nu nauwelijks nog pijnstillers

                                                       Hoog water in de Ijssel bij Zutphen

Links de Walburgkerk en rechts de Drogenapstoren in Zutphen

In Nederland waren er gisteren maar liefst 57.500 positieve tests, vandaag weer 11.000 minder maar het is zo druk in de teststraten dat de cijfers vertekend zijn en er vandaag bovendien een storing is. Toch zal naar verwachting de regering a.s. dinsdag versoepelingen aankondigen, het omikronvirus is minder ziekmakend en het  opgenomen aantal coronapatienten in de ziekenhuizen daalt nog steeds. Trouwens de helft daarvan zijn nog patiënten die ziek zijn van de delta variant en die nu langzaam uitstromen na lang in het ziekenhuis te hebben gelegen.  

De piek zal in Nederland nog wel niet bereikt zijn, w.s. wel in Frankrijk en Spanje, daar lijken nu de besmettingen te zijn afgevlakt  en op een plateau te blijven, in Spanje ongeveer op 150.000 en in Frankrijk een stuk hoger, daar komen de dagelijkse positieve tests nog niet onder de 400.000 uit.   Ook zijn in verhouding de ziekenhuisopnames in beide veel hoger dan hier. 

Iedereen heeft nu de buik wel vol van corona, hopelijk gloort er licht aan de tunnel en wordt de pandemie langzaam een endemie. In ieder geval is het over een maand of 2 weer lente en hopen wij weer te vertrekken of vertrokken te zijn.

Warnsveld 13-02-2022, zondag

Everdien is ondertussen bij een hand therapeut waar ze nu 3x geweest is. Daar heeft ze wel steun aan, niet alleen omdat die af en toe zegt dat ze goed bezig is met oefenen maar ook dat ze aan de andere kant afgelopen dinsdag te horen kreeg dat ze best wat minder mag oefenen. Ze had namelijk wat  klachten en het bleek dat die werden veroorzaakt door overbelasting. Ze doet al veel dingen met haar geblesseerde hand in het huishouden, dat valt ook onder oefenen. Dus al met al geen verkeerde beslissing om daar heen te gaan. Ook geen verkeerde beslissing is geweest om de fiets die ze vorig jaar heeft gekocht te verzekeren tegen diefstal en schade. Het bleek dat door de val het display kapot was en vervangen moest worden, kosten €195,95  waarvan €25,- eigen risico, dat valt dus mee. Niet dat ze kan fietsen, dat zal nog wel een maandje duren.

Een stukje wandelen gaat wel steeds beter, het beste is de arm in een Sling te houden maar daar krijgt ze nekpijn van. Bij kasteel Hackfort staan veel stinzenplanten maar daarvan was alleen het lenteklokje in bloei, naast natuurlijk krokussen en sneeuwklokjes.

Kasteel Hackfort, altijd leuk om daar te wandelen, mede omdat er in de lente stinzeplanten bloeien.

Doordat het vorige week zondag veel geregend had, stroomde de Baakse Beek snel .

De eerste stinzeplant die in bloei staat is het lenteklokje.

Rechts de bloeiende Hazelaar bij de Baakse Beek.

Zo langzamerhand krijgen we wel zin om te vertrekken, mits natuurlijk de pols van Everdien het toelaat. We mikken nu op 16 maart , niet helemaal willekeurig want die dag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Eerst stemmen en dan vertrekken lijkt ons wel wat. We denken eerst naar Spanje te aan en dan mogelijk door te reizen naar de Algarve, vervolgens een stukje omhoog en dan via Extremadura weer naar Andalusië. Vrienden van ons hebben vorige week  een huis gekocht in de buurt van Malaga en gaan daar begin juli wonen. Kunnen we daar langs om hen weer eens te ontmoeten en hun nieuwe huis te bewonderen.

Het is kurkdroog in het zuiden van Europa en Noord Afrika door gebrek aan neerslag en te hoge temperaturen voor de winter. De schrijnende situatie in Ethiopië heeft hier het nieuws gehaald maar ook in Marokko is de droogte zo erg deze winter dat in Marrakech het drinkwater w.s. op rantsoen moet. Het is de ergste droogte in 30 jaar en vooral boeren hebben hier onder te lijden. Ook in  Spanje en Portugal is het erg droog en zij hebben hulp gevraagd aan de EU omdat de landbouw ernstig wordt bedreigd door de droogte. Gekeken wordt welke fondsen kunnen worden gemobiliseerd om de schade aan de landbouw te compenseren en de sector te ondersteunen. Prettig natuurlijk voor de daar verblijvende camperaars dat ze zo’n zonnige  en zachte winter doormaken.

Het gaat ook behoorlijk goed met Corona, de Omikron variant is nu overal op zijn retour, in Spanje zeker. En we hebben ervaren dat we veilig in onze camper zitten en mocht het nog steeds nodig zijn, zeker drukke steden en winkelstraten zullen vermijden.

Warnsveld 24-02-2022, donderdag

Vanmorgen vroeg was het net alsof we nog niet helemaal wakker waren na een bizarre droom. We hadden niet gedacht dat er in Europa nog weer  eens een oorlog zou worden gevoerd , begonnen door een grootmacht. We zullen zeker niet de schuld leggen voor het al langer durende conflict in Oekraïne bij Poetin alleen, de NAVO had duidelijk moeten maken het niet het plan was om Oekraïne lid te laten worden van de NAVO. Ik heb de pest aan oorlogshitserij van welke kant ook. Maar dat de VS Irak onder valse voorwendselen binnenviel betekent niet dat Rusland niet veroordeeld moet worden voor zijn expansiedrift. Georgië, de Krim, Oekraïne, what's next? Het uiterst rechtse en fascistische deel van Europa spreekt zijn steun uit voor Poetin: Baudet, Le Pen , Semmour etc. Verder toont Europa en de VS zich voorlopig eensgezind.

 Als het westen  geen zwaardere sancties gaat toepassen zoals bv Rusland schrappen uit het betaalsysteem Swift, dan wordt er een marionettenregime ingesteld in Kiev als dat al niet snel het geval zijn. Echt zware maatregelen die het westen kan nemen zal, naast dat het het westen zelf economisch getroffen zal worden, Rusland veel harder treffen. Rusland is nl veel afhankelijker van Europa dan andersom. De EU is 10x zo groot qua economie dan Rusland, het BBP van Rusland is zelfs kleiner dan die van de Benelux. 'In 2020 gingen er van elke 100 Europese exportproducten nog geen 5 naar Rusland (vooral auto's geneesmiddelen en machines) terwijl er bijna 38 van de 100 Russische goederen naar Europa gingen (vooral olie, gas, kolen en aluminium).' (bron VK).Laten we in godsnaam hopen dat de partijen snel weer aan de onderhandelingstafel gaan zitten, gelukkig dat Scholz zich de laatste weken uitstekend heeft geprofileerd. Verder bloedvergieten moet zo snel mogelijk stoppen.

 

Gisteren was het eindelijk weer eens een prachtige zonnige dag. Op de foto boven is een vroege voorjaarsbij nectar te verzamelen uit de krokussen in ons tuintje.

 

 

 

We hebben nu ook kievitsbloemen in de tuin. Ze staan nu al in bloei, dat is eerder dan de exemplaren die in het wild voorkomen waar ze overigens zeldzaam zijn..

Het is op dit moment nog moeilijk in te schatten hoe de oorlog zal verlopen, we verwachten wel dat het beperkt zal blijven tot Oekraïne zelf. Maar het heeft natuurlijk wel economische gevolgen, ook de prijs aan de pomp zal flink stijgen. Wordt het niet te duur voor ons om naar Spanje/Portugal te rijden?

Daarom maar wat positiever nieuws, ten dele althans over de pols van Everdien.  Ze is dinsdag bij de traumachirurg geweest en die was niet ontevreden over de genezing tot nu toe. De breuk is vlakbij de hand, extra gecompliceerd vanwege de plek en omdat zowel het spaakbeen als de ellepijp is gebroken geweest. De pijn die ze nu nog heeft komt van de pezen, spieren die beschadigd zijn en kan wel een jaar aanhouden, wel in steeds mindere mate.  Mocht ze nog veel last houden, dan moet ze na onze reis weer terugkomen

Ze moest woensdag naar de osteoporose-verpleegkundige, ze had een bot en bloedonderzoek gehad om te kijken hoe het met de botontkalking was. Dat zag er niet verkeerd uit, vergeleken met 6 jaar geleden, toen was het 1ste botonderzoek na haar tibia plateaufractuur, was de botdichtheid toegenomen. Dit is te danken aan de medicatie die ze nu slikt en waar ze eigenlijk na 5 jaar mee zou moeten stoppen. Echter er zijn nieuwe inzichten en ze kan daar 5 jaar langer mee doorgaan.

Warnsveld  12-03-2022 zaterdag

De camper staat inmiddels bij huis, geen verrassingen toen we hem uit de stalling haalden na bijna 4 maand. Geen muizen, geen lege band, geen startproblemen zoals vorig jaar. Het loopt echter bij ons nooit vlekkeloos, het trapje wilde niet meer inklappen. Dat is nu verholpen door ‘onze’ campergarage “Freddy’, er bleek een slechte draadverbinding te zijn.

 Ook zijn er problemen van heel andere aard. Het blijft koffiedik kijken hoe de situatie zich ontwikkelt in Oekraïne. Zoals het er nu voor staat maken we gewoon plannen om te vetrekken, we denken volgend weekend. We willen 3 dingen afvinken: Het hangt af van mogelijke (de)escalatie van die vreselijke oorlog, de boosterprik en natuurlijk de dieselprijzen. We hebben vanmiddag  al de 2e boosterprik gehad  dus één vinkje is gezet. Maar als alles  tegenzit dan gaan we gewoon later. 

We hebben al wel besloten om niet naar Portugal te gaan, wel naar Spanje en daar dan uiteindelijk naar Andalusië. Vrienden van ons  hebben daar een huis gekocht en daar willen we op bezoek gaan.

De afgelopen 2 dagen hebben pimpelmeesje oud nestmateriaal verwijderd. Vandaag  begonnen ze met het bouwen van een nieuw nestje.

We hebben 2 jaar koolmeesjes gehad in ons nestkastje  aan de schuur bij de achterdeur. Een meesje heeft nog overnacht in dat kastje,  in ieder geval  afgelopen najaar. We hadden wel het oude nestje verwijderd na het broedseizoen. Nu hebben echter pimpelmeesjes hun zinnen gezet op dit kastje en ze zijn nu 2 dagen bezig om oud materiaal, wat waarschijnlijk heeft gediend als ‘bedje’,  te verwijderen. Leuk om nu pimpelmeesjes te zien en vandaag zijn ze begonnen met nestmateriaal het nestkastje in te brengen om te gaan nestelen.

Gisterenmiddag  hebben we Anita en Mario hier op bezoek gehad, zij stonden op de camperplaats Heicohoeve, vlakbij ons. We ‘kennen’ Mario van het Camperforum en hebben via het forum  ook een paar x persoonlijk contact gehad. Het werd een gezellige middag met deze aardige mensen. We kregen een bijzonder lekkere fles  Rioja, dat versterkt de lust om weg te gaan. Morgen gaan we de camper al voor een deel inpakken.