Warnsveld 23-01-2021, zaterdag

Afgelopen dinsdag is er in het Marokkaanse parlement fel gedebatteerd over het feit dat er nog steeds niet was begonnen met vaccineren. Premier El Othmani zei dat dit kwam omdat vaccins door rijke landen werden opgekocht. Nu kopen die veel in ten koste van arme landen maar in geval van Marokko gaat dit niet op. Marokko heeft ingezet op AstraZeneca en het Chinese Sinopharm vaccin. AstraZeneca wordt alleen gebruikt in Engeland en dit vaccin wordt ook in Engeland gemaakt. Het door Marokko bestelde vaccin komt uit India en daar komt ook het door Brazilië bestelde vaccin vandaan.   Daar zijn tegelijkertijd met Marokko, gisteren de eerste 2 miljoen  doses uit India gearriveerd. Volgende week kan dan eindelijk het vaccineren beginnen in Marokko.

Vrijwel tegelijkertijd is ook toestemming verleend door de Marokkaanse ‘Nationale Adviescommissie ‘ om het Chinese vaccin te gaan gebruiken,  omdat het ‘voldeed aan internationale normen en WHO-aanbevelingen op dit gebied.’

Van het Sinopharm vaccin zijn er 66 miljoen doses door Marokko besteld en komen volgende week de eerste leveringen.

 

 

Gedicht van een Syrische dichter  op muur in Zutphen. Als vluchteling 4 jaar geleden naar Nederland gekomen, woont in Zutphen.

De toverhazelaar bloeit uitbundig een eindje verder in de straat.

 

Een sneeuwbal soort, ook een winterbloeier.

 

In Spanje is woede ontstaan nu blijkt dat veel mensen op machtsposities zijn voorgedrongen om vaccinaties te krijgen

De minister van Binnenlandse Zaken van Spanje heeft de luitenant-kolonel van de Guardia Civil ontslagen, die was voortijdig ingeënt tegen COVID, samen met nog eens honderd militaire en civiele functionarissen.  Door het ontslag groeide de druk op de minster van defensie om de hoogste baas van de legerleiding, de commandant der strijdkrachten, te ontslaan. Dit omdat ook deze schurk samen met andere hooggeplaatste militairen is voorgedrongen. In middels is in de loop van vandaag deze man zelf teruggetreden.

Premier Sanchez heeft hoge functionarissen opgeroepen om hun functie neer te leggen als ze ten onrechte een vaccin hebben gekregen.

Overal in Spanje blijkt nu dat hoge functionarissen en  politici zijn voorgedrongen om een vaccinatie te krijgen. Ook  in de provincie Murcia, hier hebben honderden hoge ambtenaren en politici van de Spaanse regio  onterecht een coronavaccin voor zichzelf geregeld en  daarmee vaccins voor kwetsbare ouderen gebruikt. In totaal gaat het hIer om 450 hoge ambtenaren waaronder de regiominister en zijn vrouw. Deze regiominister is inmiddels  ook ontslagen. Overal in het land hebben ook burgemeesters zich al laten vaccineren.

Ze zullen wel nerveus zijn geworden door de schrikbarend hoge besmettingen in Spanje , rond de 45.000 nieuwe besmettingen per dag. In Portugal is de situatie nog ernstiger , het is momenteel het op een na zwaarst getroffen land ter wereld.

In tegenstelling tot Nederland ligt Spanje wel op schema met het vaccineren. Men is in staat om meteen te vaccineren zonder, zoals in Nederland op dit moment, honderdduizenden vaccins op de plank te laten liggen.

Warnsveld 31-01-2021, zondag

Het is dat we meestal goedgemutst zijn, ondanks dat we nog even in een zelf verkozen huisisolatie zitten ( op wandelen en boodschappen doen na) anders zou je af en toe moedeloos worden van de berichten die je over de vaccinatie en vaccins hoort en leest.

Nederland is een land die allerlei lijstjes aanvoert of in de bovenste regionen  staat, is w.b.t.het vaccineren bijna onderaan te vinden, slechts Bulgarije doet het nog slechter. De logistiek hebben we hier niet op orde en we houden een te grote voorraad aan waardoor er 500.000 doses op de plank of liever gezegd in de vriezer blijven liggen, minister de Jonge heeft te veel op zijn bordje en functioneert slecht. Volgende week zal er een nieuw vaccinatieschema komen nu ook AstraZeneca beschikbaar komt. We gaan er nu vanuit dat we half april toch wel gevaccineerd moeten zijn, maar eigenlijk is dat ivm tegenvallers in de productie waarschijnlijk wishful thinking.

Dat sommige landen wel erg voortvarend te werk zijn gegaan met het vaccineren, die landen die nu bovenaan staan, heeft ook zijn keerzijde blijkt nu. Deze landen hebben geen of weinig voorraad meer waardoor de 2e prik in het gedrang komt.

Een van die landen is Spanje: Madrid stopt twee weken met vaccineren tegen Covid-19. De reden: de voorraad vaccins is bijna op. In Catalonië zijn de vriezers donderdag al leeg geraakt. De Spaanse overheid en fabrikanten komen de belofte van de geleverde doses niet na, aldus die regio’s.

Voor Madrid betekent dit dat het eind juni geen 70% van de bewoners geënt zal zijn wat de doelstelling was. Sterker nog , “als we in dit tempo door moeten gaan dan zijn we in 2023 nog bezig,” aldus een woordvoerder van de regio.

In Catalonië, waar dus de vriezers al leeg zijn, kunnen 10.000 verpleegkundigen hun 2e prik niet krijgen. Overigens kampen de andere regio’s , zij het in mindere mate, ook met leveringsproblemen.

                        Muurgedicht van Paul Rodenko op oude, onregelmatig aangesmeerde muur

Tientallen meerkoeten bij de Berkel op zoek naar voedsel tussen het gras. Ze eten , naast bv slakjes, ook gras

       Ook zijn daar honderden ganzen, die grazen gras.

Koning Mohammed V van Marokko heeft donderdag het startsein gegeven voor een grote vaccinatiecampagne, hij werd als eerste gevaccineerd, dit nadat de afgelopen week grote hoeveelheden vaccins  van zowel AstraZeneca uit India ( 2 miljoen) als van Sinopharm uit China zijn aangekomen in het land. Van Sinopharm zijn de eerste  2 miljoen van de in totaal 40 miljoen bestelde doses aangekomen. Er zijn bijna 3000 vaccinatiecentra ingericht. De vaccins zijn gratis voor Marokkanen en buitenlandse ingezetenen. Als eerste zullen 75-plussers worden gevaccineerd, mensen werkzaam in de gezondheidszorg en het onderwijs, evenals overheidsambtenaren en veiligheidstroepen ouder dan 40.

Over de vaccinatiebereidheid in Marokko is niets bekend, wel dat in Nederland bij oudere Marokkanen angst bestaat omdat zij hun info veelal van sociale media halen.

In Marokko ligt het besmettingscijfer onveranderd laag, het blijft onder de 1000 besmettingen per dag. In Spanje daarentegen blijven de besmettingen zo hoog dat bv de regio Valencia overal mondkapjes verplicht stelt, ook op het strand.

Warnsveld 05-02-2021, vrijdag

Opnieuw heeft Marokko de noodtoestand verlengd met een maand, dat is sinds vorig jaar maart nu voor de 10e keer. 

Tijdens de noodtoestand heeft de regering mogelijkheden tot het treffen van "uitzonderlijke maatregelen" om de coronacrisis het hoofd te bieden. Eerder deze week werd ook al de strikte lockdown met twee weken verlengd. De lockdown omvat een landelijke avondklok waardoor het niet toegestaan is om tussen 21.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan. Ook moeten alle winkels, horeca en supermarkten dagelijks om 20.00 uur de deuren sluiten.

Door al deze maatregelen lukt het Marokko om de  besmettingen laag te houden, het ligt nu al een poosje onder de 1000 besmettingen per dag, gisteren bv 620 nieuwe besmettingen en 28 doden. Daarbij moet natuurlijk worden aangetekend dat Marokko veel jongeren telt in vergelijking met andere landen. Daar staat tegenover dat de woonomstandigheden slechter zijn en idealer voor de verspreiding van COVID, mn in steden wonen mensen dicht op elkaar en met vaak een groot gezin in een klein huis.

Het vaccineren gaat onverminderd door, tot gisteren waren er 308.000 mensen gevaccineerd. Marokko streeft ernaar om binnen 4 maanden 80% van de bevolking, dat zou dan ongeveer 25 miljoen mensen zijn, dat lijkt gezien de ervaringen elders in de wereld een wel heel ambitieuze doelstelling. Er wordt geënt met het AZ vaccin en het Chinese Sinopharm.

Voor Marokkanen die zijn ingeënt tegen het coronavirus wordt het verplicht om een gezondheidspaspoort te tonen als ze naar het buitenland willen reizen. Het is speculeren maar het zou ons niet verbazen  als Marokko bij binnenkomst van toeristen ook een vaccinatiebewijs verlangd. Voor zo’n vaccinatiepaspoort zijn naast bv Israel, ook een aantal Europese landen voorstander, de EU moet over deze gevoelige zaak nog een beslissing nemen.

Gezien het feit dat de besmettingen in Marokko op een laag niveau liggen en in Spanje hoog, zo rond de 30.000 per dag, verwachten we dat Marokko de grens met Spanje voorlopig  wel gesloten zal houden.

 

               De ondergestroomde uiterwaarden bij Zutphen, de foto is ongeveer 300 m. vanaf mijn geboortehuis genomen.

IJssel bij Zutphen bij hoog water en tegenlicht.

Rechts een aalscholver op een paal van de aanlegsteiger bij de IJsselbrug in Zutphen

Vrienden van ons, die we normaal volgen op hun camperreizen via het reisverslag dat  ze maken, hadden op hun reis naar de Noordkaap slechte internetverbinding. Ze konden wel twitteren, wij hebben ons daarom aangemeld op Twitter, louter om ze te volgen. Zo volgen we nog steeds een aantal twitteraars, veelal camper- of nieuws gerelateerd. Sinds een half jaar zijn we ook een aantal  mensen/organisaties gaan volgen die Corona ontkennen, zoals bv Thierry Baudet en #Burgerfront. Zo krijg je een inkijk in de bizarre ideeënwereld van extreem rechts m.n. via Burgerfront. Daar twitteren naast neo fascisten ook Quanon aanhangers. De oogst van 1 dag om een idee te geven van de bizarre dingen die je hier leest:

 * Hugo de Jonge heeft banden met Save the Children. Het bewijs voor zijn Deep Involvement met pedonetwerken. Evenals Pia Dijkstra.      Arrest these criminals!

 *  Cruciale update in de zaak Jaap van Dissel: er komt een aangifte tegen hem wegens pedofilie en moord op een kleuter. Deze zaak          kan  en moet een subiet einde maken aan het complete CORONA-LEUGEN-BELEID van RUTTE!!!.

  • Er is zo weinig gevaccineerd omdat er helemaal geen vaccinatiebereidheid  bestaat in Nederland. LEUGENS!
  • Google is overgenomen door het Amerikaanse leger. Nu geen censuur meer. Google maar op satanische kindermoorden Zwolle.
  • Soros, Schwab en Gates gebruiken het socialistische/communistische  gedachtengoed om de macht bij het volk weg te halen: iedereen even arm, machteloos  behalve de elite. Het volk onder controle.
  • Dan wordt er een filmpje vertoond met rennende Afrikaanse tieners met daarbij de volgende tekst: “Afrikaanse kinderen op de vlucht voor gedwongen vaccinatie!”

En zo is er ieder dag een hele dosis onzin te lezen. Wij kunnen er meestal wel om lachen om die kolder maar we beseffen ons dat er de nodige mensen wel overtuigd zijn van wat er geschreven wordt. En dat er vaak racistische uitingen worden geventileerd.

Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) waarschuwt ook voor verdere radicalisering van extreemrechts. Kregen ze voorheen meldingen van mogelijke jihadisten, sinds het begin van de lockdown krijgen ze vooral signalen van mensen die radicaliseren door complottheorieën. Er ontstaat eerst wantrouwen en vervolgens agressie  tegen de elite, de overheid , daar zitten de ‘kinderbloeddrinkers’ en de mensen die het volk en het ‘blanke ras willen onderdrukken’.  Het LSE ziet het aantal complotdenkers toenemen evenals de bijval voor extreemrechts. 

Warnsveld 12-02-2021, vrijdag

Een koude, maar over het algemeen wel een mooie week , zeker de afgelopen dagen toen de zon volop scheen. Toch hebben we niet zoveel gewandeld als we anders zouden doen met mooi weer. Afgelopen woensdag heb ik nl een staaroperatie gehad die gelukkig goed verlopen is. Gisteren zag ik nog wat wazig met  één oog wat normaal is na zo’n operatie, vandaag zie ik prima. Bovendien was onze auto ingesneeuwd, er is hier meer dan 30 cm gevallen. Everdien heeft de auto uitgegraven, donderdagmiddag was het kerkpleintje ook weer wat berijdbaar doordat er meerdere auto’s over de parkeerplaats hadden gereden. Ik mag een week geen autorijden, dat heeft met de verzekering te maken. Ik moet een gesprek afwachten a.s. donderdag met de optometrist in het ziekenhuis, pas daarna mag ik weer autorijden.

Vanmiddag zijn we wel met de auto naar Zutphen gereden en hebben een rondje rondom de Grote Gracht gewandeld. Daar beleefde jong en oud ijspret. Te zien aan de nieuwe lege dozen die  aan de kant stonden, kwamen er veel schaatsen zo uit  de verpakking. Zelf hebben we niet geschaatst, Everdien vindt het niet leuk en heeft broze botten, ik kan het niet meer vanwege mijn rug. Maar de wandeling om de gracht heen was superleuk omdat je jongeren voor het eerst of sinds lange tijd weer  op de schaatsen zag staan en genieten.

 

Dinsdagmiddag, de Berkel in Warnsveld is dichtgevroren. Het ijs is hier echter van slechte kwaliteit omdat het meer bevroren sneeuw is.

In Zutphen op de Berkel was donderdag betere kwaliteit ijs.

Dinsdag, hier zie je goed de dikte van de gevallen sneeuw

In Nederland hebben enkele prominenten, zoals dat heet, aandacht gevraagd voor de psychische nood van jongeren, iets wat al vaker onder de aandacht gebracht is de afgelopen weken.

Niet alleen in Nederland heeft de psychische gezondheid van jongeren te lijden onder de lockdown. Ook in Marokko is dat volgens een onderzoek van een NGO het geval. Volgens deze organisatie blijkt uit een  enquête dat jongeren er vooral moeite mee hebben dat ze hun vrienden niet meer kunnen zien en dat ze in sommige gevallen worden geconfronteerd met mensen in hun omgeving die hun niet goed behandelen. Veel tieners ervaren naast de sociale problemen en de gezondheidsrisico’s vooral psychologische problemen die soms tot uiting komen in gedachten aan zelfmoord. Zo is de zelfmoordtelefoon vaak gebeld en wordt er in het rapport benadrukt dat de opschorting van sportieve en culturele activiteiten buitenshuis bij jongeren leidt tot serieuze psychische klachten. Ook geven meer jongeren aan het slachtoffer te zijn van cyberpesten. 

Volgens de organisatie zijn deze uitkomsten het bewijs dat de coronamaatregelen enorme psychische schade hebben aangericht bij de Marokkaanse jeugd. Geen wonder als je bedenkt dat Marokkaanse huizen over het algemeen klein zijn en nu iedereen op elkaar gepropt zit.

                                        Ijspret op de Grote Gracht bij het centrum van Zutphen.

      Genoeg ruimte om coronaproof te kunnen schaatsen.

       Zowaar een neringdoende met een koek en zopie karretje.

Warnsveld 17-02-2021, woensdag

Gelukkig begint het vaccineren in Nederland eindelijk  op gang te komen en lijkt het nu, afgezien van een dip veroorzaakt  door het winterweer vorig weekend en de ijzel van afgelopen maandag, goed te verlopen. Het lijkt dat men nu op schema ligt en als er geen stagnatie optreedt in de levering van de vaccins verwacht ik toch (74 jr) over 3 weken een oproep om een afspraak te maken voor een 1ste prik in de bus te hebben (  blijft wat nattevingerwerk). Everdien (71) zal iets later aan de beurt zijn. We kijken er reikhalzend naar uit, in het besef dat we nog niet meteen na de 2 vaccinaties zullen kunnen reizen, daar speelt natuurlijk in mee hoe de situatie in andere landen is.

Maar wel  het geeft een beetje het gevoel dat je had toen je jarig was als kind en al lang van tevoren benieuwd was naar een cadeautje.

Er waren t/m gisteren in Nederland 836.000 personen gevaccineerd, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de  1ste  en 2e  prik.

In Marokko, waar men nu voldoende vaccins ter beschikking heeft, is men nu voortvarend aan het vaccineren, er waren  tot gisteren al bijna 2 miljoen mensen gevaccineerd ( 1ste prik). Koning Mohammed heeft aangekondigd dat hij wil dat er nog meer vaart wordt gezet achter het vaccineren. De koning informeerde bij zorgminister Khalid Ait Taleb naar de voortgang van de nationale vaccinatiecampagne, daarna kwam hij tot zijn uitspraak. Volgens Ait Taleb verloopt de campagne naar behoren en vertonen burgers een sterke vaccinatiebereidheid. Er wordt gevaccineerd met het AZ vaccin en vooral met het Chinese Sinopharm waarvan er weer een nieuwe batch is binnengekomen.

Dan Spanje: na een moeizame start van het nationale corona-vaccinatieprogramma op 27 december 2020, is er vaart gezet en ligt men redelijk goed op schema wat betreft het vaccineren van de bevolkingsgroepen. De laatst bekende cijfers zijn van vrijdag 12 februari , toen waren  er al  meer dan één miljoen inwoners van Spanje die inmiddels de tweede vaccinatie hebben ontvangen en dus in theorie immuun zijn tegen het coronavirus.

 

 

Ijsvermaak voor jong en piepjong op de Berkel. Dat laatste zien we het liefst, zo'n ijsskelter maakt toch wel een bult herrie.

Als afscheid van de winter? toch nog een paar winterfoto's van schaatsers op de Berkel. Het Berkelbruggetje, de andere foto's zijn genomen vanaf het bruggetje , resp. in westelijke richting , de kant van Zutphen op. De laatste foto is genomen de andere kant op, richting Almen.

En nu maar hopen dat we aanstaand  weekend , zoals voorspeld, een vleugje lente krijgen met misschien wel 17º.

Warnsveld 22-02-2021, maandag

Wat een prachtig weer is het nu geworden na die vorstperiode, zaterdag de 1ste citroenvlinder gezien en gisteren nog meer, zelfs een dagpauwoog, af en toe een fluitende merel, zingende mezen, dan neemt de lust om weer te gaan camperen wel wat toe. Het is dan verleidelijk om uit te rekenen wanneer we weer met de camper zouden weg kunnen nu de temperatuur de 17º heeft bereikt. Afgelopen woensdag dacht ik nog over een week of 3 de oproep in de bus te kunnen hebben en dan een week later gevaccineerd te kunnen zijn met de 1ste prik.

Nu is op dit moment de verwachting dat 75 t/m 80 jarigen volgende week een uitnodiging in de bus krijgen, volgens min. De Jonge is dit een grote groep en is de vaccinatiebereidheid bij ouderen onwaarschijnlijk hoog. Dus ben ik bang dat die eerder door mij verwachte 3 weken er wellicht 4 zullen worden voordat ik die oproep krijg. Dan zitten we al eind maart als ik de 1ste prik krijg. Zoals het er nu voorstaat zou ik dan na 6 weken de 2e prik met het Pfizer/BioNTech vaccin krijgen. Dat is dan half Mei en 2 weken later zou ik dan maximaal beschermd zijn. Everdien zal niet veel later dan ik de 1ste prik krijgen omdat in het 2e kwartaal meer batches van het P/B vaccin zullen binnen komen naar verwachting en het tempo van vaccineren kan worden opgeschroefd.

Dus juni met de camper pas weg? Het is rijkelijk laat maar het klopt misschien niet wat ik bereken, ik vind het wel leuk om een beetje te stoeien zo met die verwachtingen omtrent de vaccinaties. Kunnen we altijd later nog zien of het een beetje klopte.

.

Voor anderen heel gewoon, maar wij hadden door ons verblijf in de winter al 14 jaar geen krokussen als lentebode gezien.

 

De natuur begint in een week tijd, na van -15º tot + 17º helemaal tot leven te komen. Niet alleen de eerste vlinders maat ook lieveheersbeestjes, krokussen en sneeuwklokjes zoals hier rechts op de foto

In Nederland is volgens de laatste onderzoeken  van het RIVM een vaccinatiebereidheid van 77%, dat zou ongeveer genoeg moeten zijn om een groepsimmuniteit te bereiken.

In Spanje, waar naar verhouding al meer personen zijn gevaccineerd, is die bereidheid nog hoger. Naarmate de vaccinatiecampagne in Spanje vordert, tonen steeds meer mensen zich bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus: nu is dat al bijna 83 procent van de Spanjaarden versus ruim 72 procent een maand geleden.

Dat blijkt uit de laatste enquête die het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) hield tussen 3 en 11 februari onder bijna 4 duizend Spanjaarden. Vergeleken met de maand december is het percentage respondenten dat zich bereid toont tot vaccinatie zelfs verdubbeld, toen was dat nog 40,5 procent. 

Tegelijkertijd daalt in Spanje het percentage vaccinweigeraars van 16,5 procent in januari naar 6,5 procent deze maand. 31 procent van de groep mensen die ervoor kiest zich niet te laten inenten geeft aan het vaccin niet te vertrouwen. 18,5 procent is bang voor de gezondheidsrisico’s van het vaccin of eventuele bijwerkingen. 

Warnsveld 28-02-2021, zondag 

Wat een prachtige week hebben we achter de rug, 6 dagen boven de 15º maar liefst. En zo hebben we mooi van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat vrienden te ontvangen bij ons op het terras en zijn we tevens bij een vriendin op bezoek geweest in de tuin. Voorlopig maar weer kalm aan en geen bezoek ontvangen totdat we gevaccineerd zijn.

Gisteren zijn we naar kasteel de  Wildenborch in Vorden geweest, ooit heeft daar de dichter Staring gewoond. We hebben daar vorig jaar ook wel gewandeld nadat we daar naar toe waren gefietst. Maar we zijn nog nooit in de tuinen geweest die een paar maal per jaar geopend zijn. Zo ook dit weekend tijdens de zgn ‘sneeuwklokjeswandeling.’ Voor €5,- pp mag je de tuinen in voor een mooie wandeling langs sneeuwklokjes die als een sneeuwtapijt onder de soms majestueuze bomen liggen. Er bloeiden nog wat winterakonieten, niet zo veel als anders, de meesten waren aardig aangetast door de strenge vorst en wat verwelkt, anderen zaten nog in de knop. 

Er staan ook beelden in de tuin maar die waren voor het merendeel afgedekt door een tentje ter bescherming tegen de vorst. Wellicht zien we die met Pinksteren als er weer open dagen zijn. Het was een mooie wandeling langs de waterpartijen rondom het kasteel. Naast de sneeuwklokjes en winterakonieten  waren er ook bloeiende krokussen en narcissen te zien. Af en toe hoorde je een specht hameren en was ook de vinkenslag regelmatig te horen. Een hele leuke wandeling door de tuinen van een van de 11 kastelen van Vorden die we vorig jaar voor het merendeel hebben bezocht en waar we dit jaar ook wel door de bossen zullen dwalen.

 

 

                    Bij het kasteel lopen pauwen waaronder 1 witte. Deze pauw probeert te imponeren met zijn verentooi.

Echt heel veel sneeuwklokjes zie overal onder de bomen staan.

           Winter akonieten

Er zal wel voor de zomer een Europees vaccinatie certificaat  komen, we staan daar een beetje beetje ambivalent tegenover . Maar aangezien mensen die principiële bezwaren hebben tegen vaccinatie ook kunnen reizen met een negatieve PCR-test ( en ook  diegene die immuun zijn na een eerdere COVID besmetting) en dat dat ook in dat paspoort komt te staan, lijkt het ons zo gek nog niet. Bovendien lopen de mensen die zich laten vaccineren levensgevaar volgens anti-vaxxers, dus voor die gevaccineerde helden mag daar wel wat extra’s tegenover staan……..

Zo’n certificaat komt er onder druk van Zuid Europese vakantielanden en enkele andere landen, een stuk of 9 in totaal. En als er geen vaccinatiepaspoort komt in Europees verband, dan zullen de zuidelijke landen hem zelf wel invoeren, zij hopen zo nog toeristen te kunnen ontvangen deze zomer. Als er zo’n Europees paspoort komt zal Marokko zeker niet achter blijven, ze verlangen nu al van de eigen inwoners als die gaan reizen dat ze een bewijs van vaccinatie hebben.

De meeste beelden in de tuin staan nog afgedekt tegen de vorst. Toch zijn er noh enkele te zien.

Beeldje links is groen uitgeslagen door weersinvloeden.

          Door de elfenbankjes op deze dode berkenstam lijkt hij wel wat op een totempaal.

 

Warnsveld 06-03-2021, zaterdag

Gisteren kwam het bericht van de RIVM dat 75 t/m 79 jarigen tussen vandaag en de komende 2 weken een uitnodiging voor een vaccinatie in de bus kunnen verwachten. Hoewel ik in mei 75 wordt hoor ik toch tot deze groep want de uitnodiging wordt verzonden naar diegenen die in de jaren 1941 t/m 1946 geboren zijn. Ik had er niet op gerekend dat ik tot deze groep zou behoren, gezien mijn geboortedatum was ik er van uitgegaan dat ik tot de volgende groep, die van de 70 t/m 74 jarigen zou worden gerekend. Het voelt als een welkom cadeautje. Everdien zal een paar weken later de uitnodiging ontvangen.

Het lijkt er aardig op dat mensen klaar zijn met de maatregelen nu de meest kwetsbaren gevaccineerd zijn. Vanmiddag naar de markt in Zutphen geweest, droeg 2 maanden geleden vrijwel iedereen een mondkapje, nu vrijwel niemand. 

Ook vanuit Marokko komen berichten dat mensen zich minder aan de maatregelen houden. De noodtoestand is verlengd tot 10 april. Het vaccineren gaat door in een aardig tempo, tot gisteren hadden 3.877.687 mensen de eerste coronaprik ontvangen, daarvan hebben inmiddels 499.942 ook de tweede inenting gehad. De besmettingen liggen nu al weken onder de 500 per dag.

          Bij kasteel Hackfort bloeiende gele kornoelje. Met een minuscuul  spinnetje die een teer  web heeft gesponnen.

Kasteel hackfort met daarvoor een veld met bloeiende krokussen.

 

                      Rechts het narcisklokje.

        De Vroege Sterhyacinth

Het zijn wel de weken van de temperatuurschommelingen. Hadden we 3 weken terug in 1 week 30º verschil van -15 tot + 15º, ook deze week is er , weliswaar minder extreem, ook een groot verschil in temperatuur in de eerste dagen van de week en de laatste. Ook nu weer  + º15 de eerste dagen en afgelopen  nacht -5º.

Dus we wandelen nu weer i.p.v. dat we fietsen, daar vinden we het nu te koud voor.

Vorig jaar hebben  we een paar x gewandeld rondom kasteel Hackfort en dinsdag zijn we daar weer naar toe geweest, het is maar 11km van ons huis. We willen daar de komende tijd wel vaker naar toe gaan om met name de stinzeplanten die daar groeien te zien bloeien. Door daar af en toe heen te gaan zien we mogelijk verschillende planten bloeien. We hebben nu oa het narcisklokje en de vroege sterhyacint gezien, planten die we nog niet kenden.

Warnsveld 13-03-2021, zaterdag

Het is al bijna weer een jaar geleden dat we vervroegd uit Marokko terugkwamen door de corona. We zullen nog wel terugblikken op het afgelopen jaar, maar er is al wel een conclusie te trekken. En die is dat zoals we er nu over denken, we vorig jaar een periode van ongeveer 15 jaar hebben afgesloten dat we het grootste deel van het jaar met de camper op reis waren. De laatste 10 jaar zelfs ongeveer 8 maanden, restte  4 maanden dat we thuis waren. Maanden  waarin we dan tamelijk haastig leefden in die zin dat om sociale contacten te onderhouden, we elk weekend één of meerdere afspraken hadden met vrienden. Want contacten verwateren wat als je zo lang weg bent.

Waarom denken we dat we die hele leuke periode nu achter ons gelaten hebben? 

Everdien was het al langer van plan, ik heb me daar moeiteloos in kunnen schikken.Dit omdat ik, doordat het niet anders kon, ook het plezier van het langer weer thuis zijn weer ontdekt heb. Het wil natuurlijk niet zeggen dat we stoppen met camperen, die liefde blijft gewoon bestaan. Ons eerste campertje kochten we in 1978, de camper die we nu hebben zal wel de laatste zijn, hij bevalt ons nog prima. En we kijken best weer uit naar de dag dat we weer met de camper weg zullen kunnen.

 

Omdat het weer het niet toe laat om er op uit te trekken, kunnen we vanuit de huiskamer vogels in onze tuin gade slaan.

De mezen hebben het nestkaste als slaapplaats gebruikt de afgelopen maanden. Nu het broodseizoen nadert, bakenen ze het nestkastje af als broedplek. Dit doen ze door met hun snavel rondom de vliegopening markeringen aan te brengen.(deze foto's door raam gefotografeerd, wat minder scherp)

Het roodborstje is de hele winter hier gebleven en is er nu ook nog, we nemen aan dat het tenminste dezelfde is .

Ook de houtduiven zijn er af en toe

Sinds een paar weken een vink in de tuin, hopelijk gaan ze hier in de buurt nestelen.

De besmettingen in Marokko zijn nog steeds op een laag niveau, beneden de 500 per dag. Trouwens ook in Spanje  zijn de besmettingen flink gedaald tot ongeveer 6.000 per dag, ongeveer net zoveel als in Nederland en dat terwijl Spanje bijna 3x zoveel inwoners heeft.

 

We hebben de laatste jaren het milieubewustzijn in Marokko zien toenemen, zo zijn in de loop van de afgelopen jaren de taxi’s, de sterk vervuilende  oude diesels uit de Mercedes D klasse, vervangen door meer recentere auto’s, veelal de 7 persoons Dacia Lodgy die in Marokko wordt geproduceerd.

Ook zijn al een aantal jaren de plastic zakken, die je overal op straat en in het landschap zag, voor een deel verdwenen omdat winkeliers die niet meer mogen verstrekken bij de boodschappen. 

Marokko produceert jaarlijks meer dan een miljoen ton plastic afval, waarvan 60% zonder voorafgaande controle op openbare stortplaatsen terecht komt, 33% in de natuur wordt gedumpt en slechts 7% wordt gerecycled.

Met name het feit dat er zo weinig plastic gerecycled werd werd dit opgepikt door de  in 2016 opgerichte Nederlandse sociale onderneming Searious Business. Dit bedrijf is van plan om een project te starten samen met enkele grote supermarkten concerns zoals de Marjane en Label’Vie.

 Er zal in Rabat een proef starten dat tot doel heeft de inzameling en recycling van plastic voedselverpakkingen te verbeteren en uiteindelijk een recyclingsysteem met detailhandelaars op te zetten om de hoeveelheid plastic afval die in de natuur wordt gedumpt te verminderen. Het project wordt mede gefinancierd door het Nederlandse minsterie van BUZA.

Klik hier voor vervolg :lente 2021