Uharte -Ararkil 06-09-2023, woensdag 

Je hebt soms van die dagen………

Toen we vannacht om 0.15 naar bed gingen zeiden we nog tegen elkaar  dat het ons niet vaak lukte om voor middernacht  in bed te liggen, niet wetende dat we 10 ‘  later weer naast de camper zouden staan. We lagen  net in bed en we schrokken van 2 doffe klappen  op de camper. Het bed uit , snel iets aangedaan en naar buiten. Lagen er wat appeltjes in de buurt van de camper, kwajongens dus. Een Spaanse buurman kwam ook naar buiten en liep heel relaxed op een paar jongens en meisjes af die op een bankje zaten te  chillen. Die zeiden dat ze wel wisten wie het gedaan hadden, het zal wel, terug bij de camper zagen we geen schade hadden, geen deuken te zien in het donker. Het duurde lang voordat we in slaap waren. Vanmorgen bleek dat een enigszins rot appeltje de voorkant boven het raam had geschampt, alleen een  bruine vlek. Waar die andere appel de camper heeft geraakt, het dak? We hadden in een review al gelezen dat een camper in april met stenen was bekogeld , wij kwamen met de schrik vrij zoals dat heet.

Ook hadden we gelezen in reviews dat er problemen waren bij het wegrijden van de cp, bankpasjes worden soms niet geaccepteerd . Vanmorgen bij het wegrijden stopten we het kaartje wat we hadden gekregen bij het binnenrijden per ongeluk in de gleuf waar het betaalbewijs uitkomt, met een pincet hem er weer uitgepeuterd, de schade bleef ook nu beperkt.

Het zelfde geldt voor het volgende : we zijn 13 km verder gereden ( we kennen deze mooie omgeving niet, vandaar) en bij het binnenrijden van de cp in Uharte -Ararkil schampte ik met de camper een paaltje met de zijkant, Everdien kon hem terugbuigen, voorzichtig achteruit: slechts een lichte beschadiging , een streep verf af van de onderkant van de camper een meter lang, schade alweer beperkt.

De gedroogde  Zilverdistel die op deuren is aangebracht, dient om boze geesten buiten de deur te houden. 

Nog even terugkomen op de machtspositie van Puigdemont. Hij heeft geen toespraak gehouden in het Europese parlement ( waar hij wel lid van is) maar hij heeft een persconferentie van een half uur gegeven in Brussel, waar hij de eisen formuleerde om deel te nemen aan een regering. Hij liet daarbij de mogelijkheid open dat hij niet alleen met de PSOE van demissionair Premier Sanchez wil regeren, maar liet ook de mogelijkheid open dat met de PP kan zijn , het ligt er maar aan welke hond de kluif vangt, wie zijn voorwaarden accepteert. Zo speelt Puigdemont een vies machtsspelletje.

 

Mooi creatief protest tegen de aanleg van een Hoge Snelheidslijn.

                      Foto's van het dorp Uharte- Ararkil

Ook hier weer een mooi uitzicht vanaf de cp.

Ook hier een Romaans bruggetje

Een aardig optrekje in een buitenwijk.

Cp Uharte -Ararkil N42.91405 W1.97392

€5,- met voorz. stroom extra betaald

Uharte blijkt een aardig dorp dat nog deels authentiek oogt. Wat robuuste huizen met bogen boven de voordeur, soms met een gedroogde zilverdistel op de deur. Dit om de boze geesten te weren, iets wat we vaker hebben gezien in Baskenland/Navarra. Veel huizen hadden grote, dubbele dakgoten, tegen de sneeuw. Er zijn kennelijk plannen om een TGV  lijn aan te leggen, op verschillende plaatsen zagen we protestuitingen. We kwamen ook weer een Romaans brugetje tegen, je hebt hier natuurlijk veel bergriviertjes. Op telefoondraden verzamelden zich boerenzwaluwen , klaar voor de trek zuidelijker.

Gisteren al een bont Zandoogje, dit is een Oranje Zandoogje

En hier een Bruin Zandoogje

Klein Tijgerblauwtje

Een Kolibrievlinder, dit keer niet vliegend met zijn razendsnelle vleugelslag , maar zittend.

Er kwam vanmiddag nog een andere camper, een Zweedse. Zij hadden stroom nodig omdat ze airco hadden omdat hun hondje moeilijk kon ademen met warm weer. Het bleek zo’n doorgefokt hondje met platte neus te zijn, dat dat nog niet verboden is om die beesten te fokken die het constant benauwd hebben. Maar goed weer een beetje Zweeds gepraat , hou ik dat ook wat op peil, Baskisch snap ik geen hout van. Het enige wat ik ken is : ‘Hemen zaude’ , U bevindt zich hier , wat je op de informatieborden ziet .

Aan het eind van de dag heb ik nog een wandeling gemaakt, Everdien vond het te warm. Er was dan ook weinig schaduw op het pad maar er waren wel de nodige vlinders, kon ik mooi af en toe foto’s maken zonder dat Everdien dan op mij moest wachten. Het weer: vandaag weer 30º, af en toe iets sluierbewolking en een matige  wind. ’s Nachts koelt het nu af tot 17º, de tropennachten zijn gelukkig voorbij.

Agurain 07-09-2023, donderdag

Gisterenavond kwamen er nog een Spaanse en 2 Duitse campers bij, zodat we toch nog met z’n vijven stonden . Ik dacht gisterenmiddag al dat de Zweed er een andere maatschappijvisie op na hield als ik omdat hij klaagde over Zweden, ‘je kunt beter in Argentinië wonen’.  ’s Avonds had hij het over het klimaat, de mens had daar geen invloed op, de heetste zomer aller tijden kwam door natuurlijke invloeden. We concludeerden  dat we een totaal andere kijk op de maatschappij hadden , een prettige avond nog, ik ga een een wijntje drinken met mijn vrouw.

Vanuit de camper kijken we over het zonnebloemveld naar de bergen.

Foto's van het dorp Agurain, geprobeerd andere foto's te plaatsen dan vorig jaar.

Aardige straatnaambordjes hier

Vanmorgen was het maar 45 km rijden naar Agurain, een praktische tussenstop op weg naar zee  dachte, we gisteren. Praktisch omdat er vlakbij de cp een Eroski supermarkt is waarbij een wasserette is, boodschappen doen terwijl de was wordt gedaan. We hebben hier vorig jaar in de lente ook gestaan op weg naar Pamplona, nu rijden we de andere kant op.

Praktisch ook omdat het centrum dichtbij is en we daar geluncht hebben. We hadden beter moeten weten, vorig jaar was dat ook al niet zo’n succes, nu vielen de pinxtos ook wat tegen. Omdat er geen toeristen komen hebben ze niet zoveel keuze, dan zouden ze teveel weg moeten gooien. Er hoeft in ieder geval niet gekookt te worden.

Het pand naast de apotheek staat te koop, inclusief muurschildering.

Grote Groene Sabelsprinkhaan.

De Europese Treksprinkhaan

Cp in Agurain,  N42.85345 W2.38538        gratis, met voorz.

We hebben besloten om niet naar zee te gaan, voorlopig niet althans. Bij Bilbao, waar we naar een P4N plekje wilden gaan, daar wordt het morgen nog 34º. In de loop van het weekend komt er onweer, de verwachtingen lopen nog al uiteen wanneer precies. Om dan voor een dag of 2 een omweg te gaan maken, dat is te veel van het goede.In plaats daarvan gaan we naar een meer hier in de buurt, daar kun je ook fietsen en wandelen, dat lijkt een betere keus. We waren het snel eens over deze verandering van koers, Everdien houdt niet van zwemmen, ik mag het niet i.v.m. een röntgen-ulcus. Als het weer omslaat gaan we naar een grotere stad, Vittoria Gasteiz zal het wel worden. Daar hebben ze in ieder geval lekkere pinxtos

Het was alweer een uitstekende dag qua weer, lichte sluierbewolking en 31º, morgen nog zo’n dag.

 ElBurgo, Embalse de Zadorra  08-09-2023, vrijdag

We stonden vannacht slechts met 3 campers op de cp, nog een Spaanse en een Franse camper.

We zijn vanmorgen om 9.30 uur vertrokken, het was maar 18 km rijden naar het meer waarbij we nu op de parking staan, zonder dat we overigens zicht op het meer hebben. Het is hier een nationaal park, Garaio. Je mag hier op deze parking , die speciaal is voor campers, overnachten, in het park is het verboden. We konden nog een plekje vinden, het is hier druk vanwege het fantastische weer. Er staan hier allerlei nationaliteiten, de Spaanse campers zijn in de meerderheid. Het meer ligt in Baskenland, de autonome regio en het wordt hier de poort van Alava genoemd. Alava is een van de provincies van Baskenland. De andere 2 zijn Biskaje en  Guipúzcoa . 

Aan het eind van de morgen heb ik alleen een fietstochtje gemaakt rond een deel van het meer. Alleen omdat Everdien slecht geslapen had. Vannacht toen we de tv, die aan een steunarm hangt , wilden opruimen, schoot hij uit een scharnier bij de wand  en wilde niet meer blijven hangen. Ze is de hele nacht bezig geweest om oplossingen te verzinnen dat is vandaag wel gelukt met een provisorische oplossing, we kunnen weer tv. kijken. 

Het stuwmeer Embalse Zarruda, ook wel Embalse Ullibarri-Gamboa

Soms fiets je vlak langs het meer, dan weer wat verder weg.

Een verlaten boerderij

Hier zie je dat het meer behoorlijk laag staat.

Het is hier een een erg mooie omgeving met 2 fietsroutes en mogelijkheden om te wandelen rondom het stuwmeer. De fietsroute vanmorgen was wel heuvelachtig , maar goed  te doen. Wat tegen viel was de afwezigheid van watervogels, ik heb slechts één reiger gezien . Ook hier staat het water veel lager dan ‘normaal’ door de droogte. Gisteren werd bekend dat in de zuidelijke delen van Catalonië en in de uitlopers van de Pyreneeën , extreem weinig neerslag is gevallen tot nu toe dit jaar. Het afgelopen regenjaar wordt  beschouwd als het droogste in de hele geschiedenis van waarnemingen van het Fabra Observatorium in Barcelona. Dit registreerde 319,2 liter. Daarmee is het het droogste jaar  in zijn 110 jaar van waarnemingen. In sommige stuwmeren staat het water zo laag dat blusvliegtuigen er niet meer kunnen landen. Een gevaarlijke situatie omdat in geval van een natuurbrand het water vanaf grote afstand moet worden aangevoerd.

 

Herststijloos

Een Bonte Vliegenvanger, beetje ver weg

Prospero Autumnale, Winterhyacinth

cp El Burgo N42.90097 W2.53545 gratis , zonder voorz.

De dag begon met wat hoge bewolking die al snel oploste, het werd opnieuw warm en zonnig met 31º. De cp staat met 20 campers hier helemaal vol, er zijn diverse camper vergeefs wezen kijken en weer omgekeerd. Overigens loopt er een voetpad achter de camper waardoor je binnen 10 min. bij het meer bent.

Wij stonden in verhouding met andere campers wel wat  ruim, iedereen staat vrij dicht op elkaar. We hadden er daarom wel rekening mee gehouden dat er nog een camper zou komen om te vragen of we wat ruimte wilden maken, wat dan ook aan het eind van de avond gebeurde. We hebben nu een Spaanse camper dicht op ons staan, we kunnen nog achter de camper zitten en ook in het bos achter de camper.

 ElBurgo, Embalse de Zadorra, 09-09-2023

Vanmorgen wakker geworden en dan lees je meteen het bericht over die vreselijke aardbeving in Marokko waarbij zoveel slachtoffers zijn gevallen. Nu zijn er natuurlijk vaker grote aardbevingen maar als dat in een land gebeurt waar we al sinds begin jaren 70 komen en sinds 2008 jaarlijks, dan leef je toch meer mee met de slachtoffers en nabestaanden. Ook natuurlijk omdat het een groot gebied betreft en wij daar wel geweest zijn, dan treft je dat dan nog meer. 

Ook in Spanje zelf zijn stierenvechten in al zijn vormen gelukkig niet meer onomstreden. Dierenrechtenorganisaties voeren er al langer oppositie tegen en dat vindt tamelijk veel weerklank onder een deel van de bevolking. Zo niet bij de conservatief rechtse partij PP en de extreemrechtse partij Vox. Die beschouwen dat als nationaal erfgoed. En laten nu deze partijen  de regering vormen in de regio Aragon. Daar, in de stad Barbastro , heeft afgelopen woensdag een vreselijk stieren-evenement plaatsgevonden. Agressieve stieren werden losgelaten op kalfjes die op de horens werden genomen. Alsof dit nog niet erg genoeg was, waren er ook kinderen bij dit wrede gebeuren. Naar aanleiding van de woedende reacties van dierenrechtenactivisten heeft burgemeester Fernando Torres van Barbastro een walgelijke reactie gegeven. Volgens hem zijn alle stieren na het evenement door dierenartsen gecontroleerd en verkeren ze in "perfecte staat”. N.a.v. schokkende videobeelden stelt de Guardia Civil een onderzoek in.

Er is sinds kort nieuwe Spaanse wetgeving omtrent dierenwelzijn en die  is duidelijk: wie een dier mishandelt kan worden veroordeeld tot tussen de 3 en 18 maanden gevangenisstraf. Als het dier sterft, kan dit zelfs oplopen tot 24 maanden, naast een boete en een verbod van één tot drie jaar om dieren te houden. 

Het dorp is in het meer verdwenen, de kerk staat er verlaten bij, letterlijk en figuurlijk.

De bergen hebben een donkerrode kleur, lijkt wel vulkanische aarde.

Op deze loopbrug, de grootse en breedste , mocht je niet fietsen, oké volgens Everdien

Een Bleek Blauwtje.

We hebben een rondje langs het meer gefietst, de kleinste route hebben we genomen, 14 km. Niet alles vond Everdien even leuk, in het begin 1 km lang over een smalle vlonder en later moesten we 2x  het meer oversteken via een loopbrug waarvan de laatste wat zwabberde. Verder echter een mooie tocht weer. Dit keer wat meer watervogels, geen bijzondere, wel honderden meerkoeten, een enkele reiger, ooievaar en  Grote Zilverreiger. Op sommige plaatsen bloeide heide , struik- en  dopheide. En hoewel het weekend was waren er niet zoveel fietsers, meer wandelaars.

Er is nog geen einde gekomen aan het mooie weer ,vanmorgen wel wolkenvelden maar in de loop van de middag weer helemaal zonnig en 30º.

Elburgo 10-09-2023, zondag

Ondanks dat het hier vol staat en ook  dicht op elkaar is er toch wel een bepaald sfeertje. Dat komt ook omdat er veel gedoogd wordt. Zo zijn er een aantal Spanjaarden dat al 3 middagen de uitgebreide lunch nuttigt onder de bomen , bomen waar wij overigens ook gebruik van maken, van hun schaduw dan.

Gisterenavond kwam er een grote alkoof camper naast ons staan met daarin 2 gezinnen met kleine kinderen. Tafels en stoelen werden naar buiten gesleept en we maakten ons al op voor een tamelijk luidruchtig begin van de nacht. Echter niets was minder waar, de tafels en de stoelen waren uit de garage gehaald omdat daar een bed was die ook nog eens in hoogte verstelbaar was. Af en toe wat kindergehuil maar niet storend en toen was het rustig. Het enige wat we als een klein beetje ‘overlast ‘ hebben ervaren, was  dat al om 22.30 uur een zwaar gesnurk klonk, tijdens de extra uitzending van Op1 over de aardbeving in  Marokko.

De omvang van de ramp wordt met het uur duidelijker, een heel groot gebied, wel zo groot als Nederland is getroffen. We hoorden dat een  deel van de medina van Marrakech ook in puin ligt. Ook het dodental va deze verschrikkelijke ramp loopt nog steeds op. Onze lievelingsstad, Taroudant die we ieder jaar bezoeken lijkt ook getroffen, er zijn in de provincie Taroudant  tot nu 453 doden geborgen.

Een leuke wandeling gemaakt langs het meer.

Kruidvlier.

Watermunt

 

's Middags hebben we een heerlijk plekje achter de camper in de schaduw om te lezen.

We hebben niet gefietst maar een wandeling gemaakt langs het meer, rondom was veel te ver, we zijn hebben ongeveer  een uurtje gewandeld. Er stonden ongeveer 20 campers op een parking die speciaal voor campers gereserveerd is, alleen overdag mag je daar staan, staat dan wel mooi met zicht op het meer. 

Weer in de buurt van de camper kwam er een echtpaar ons tegemoet, man in scootmobiel, die wezen op onze camera en zeiden hebben jullie nog vogels gezien. Nou niet veel. We begrepen dat ze naar het ornithologisch centrum wilden en keken op de telefoon, zij ook, waar dat was, niet te vinden. Kwamen er nog 2 wandelaars bij die naar dat centrum  gevraagd werden door de vrouw. Die wisten het wel en begonnen het uit te leggen. Nee zei die vrouw, zij willen er naar toe. Om de verwarring niet te vergroten zeiden we maar ja. Het was 3 km volgens de mannen, nou zeiden wij dat is te ver . Maar dan ga je toch op de fiets zei de ene man, die had ons gisteren zien fietsen. Misschien morgen wel zeiden we en met een prettige dag nog en bedankt namen we afscheid. Als ons Spaans wat beter was geweest was dit misverstand nooit ontstaan maar hadden we achteraf ook niet zo gelachen als nu.

Het was weer een fantastische dag , iets minder warm met 29º maar ook wat minder wind, wel blij dat we ook in de schaduw kunnen zitten. Veel campers zijn vertrokken, naast ons staan Nederlanders, ACSI inspecteurs, die liever vrij staan dan op campings, volgens eigen zeggen althans . Zij inspecteren campings in de Pyreneeën. Later kwam er nog een Nederland busje, Nederlandse campers zijn in de meerderheid nu.

Vitoria/Gasteiz 11-09-2023, maandag 

Gisterenavond kwam de politie op de cp controleren, er werd geen acht geslagen op luifels, mensen die buiten zaten etc. Wel kreeg een vrouw die met een bestelauto met een soort tent aan de achterklep stond een bekeuring van €80,- want zij stond met een personenauto op een parking die alleen voor campers is. Een rigoureuze maatregel, een waarschuwing vonden wij meer op zijn plaats, maar ja.

Trouwens het was gisterenavond ongeveer 2 uur aan het weerlichten, we hebben zelden zoveel ontladingen gezien. Het was een enorm onweerscomplex  die mooi langs ons heen trok, wij hadden alleen het fraaie lichtspel. Vannacht trouwens wel 2 x een bui gehad , die om 4.00 uur viel was een fikse bui. 

Het prachtige plein Plaza de la Virgen Blanca met het standbeeld en de kerk maar vooral ook de statige huizen met erkerbalkons.

Standbeeld van Hertog Wellington die Napoleon versloeg

Nog een mooi plein, het Plaza España, met arcades

 

Links: voor de kerk San Miguel staat La Virgen Blanca ( 14e eeuw), meer blauw dan wit omdat ze achter beschermglas staat.

Het was maar 21 km rijden naar Vitoria/Gasteiz, stonden we vannacht met 12 campers, toen we om 10.00 uur op de cp aankwamen stonden er wel 70. Iets totaal anders, na 3 dagen in de natuur staan we nu in de hoofdstad van Baskenland, Gasteiz op zijn Baskisch. De stad was ooit een handelsstad en kwam tot welvaart door de handel in wol en ijzer. Tegenwoordig is Gasteiz aantrekkelijk door de kleine historische binnenstad en zijn gastronomie, beide aspecten spreken ons natuurlijk wel aan. 

Voordat we naar de stad gingen zijn we eerst langs de grote. Supermarkt van Eroski gegaan om onze voorraad weer aan te vullen, de supermarkt ligt naast de cp.

Even tussendoor: filmpje van de vele ontladingen van het onweer op afstand van gisterenavond die prachtig waren om te zien. (ik kreeg hem niet op een andere plek dan middenin geplaatst.) 

Het was 35 min. lopen naar de stad, het is niet meer zo bloedheet, laten we dat maar doen. Nu hadden we wel gelezen dat er zowel een bus als een tram naar de stad gingen, maar och. Echter nadat we een minuut of 5 gelopen hadden kwam er een tram aan en wij waren  vlakbij een halte. Snel de tram in, oei, waar kun je een kaartje kopen, shit bij de halte in de automaat natuurlijk en niet bij de conducteur, het is de buschauffeur in Groningen niet waar we ruim een maand geleden nog een kaartje kochten. 2 Haltes illegaal meegereden  maar toen uitgestapt, het gaat ons niet om slechts €1,50 per kaartje te besparen. Het was toen niet zover meer lopen  naar het centrum, we wilden allereerst naar het oficina de turismo maar kwamen eerst in een dreigende confrontatie tussen de politie en demonstranten terecht. Het bleek dat zij een huisuitzetting wilden voorkomen van mensen die de huur niet meer konden betalen.

Ook maar eens wat moderne architectuur: het congresgebouw Europa. De gevels zijn mooi begroeid en trekken vlinders en insecen aan middenin de stad.

Demonstranten die solidair zijn met een gezin die het huis worden uitgezet omdat ze de huur niet kunnen betalen.

Gescheiden door een straat staan daar de agenten die moeten zorgen dat de huisuitzetting door kan gaan.

Dreigende lucht boven de cp Gasteiz N42.86678 W2.68538, gratis met voorz.

Uiteindelijk een plattegrond van de stad gehaald en wat rondgekeken. De eerste indruk is dat het een prachtige stad is met fraaie pleinen en dito parken. Een heel mooi plein is het Plaza de la Virgen Blanca. De witte maagd staat voor de Iglesia de San Miguel. Op het plein staat een standbeeld van de hertog van Wellington die hier in 1813 tijdens de onafhankelijkheidsoorlog de Fransen onder leiding van Napoleon versloeg. Het plein is omzoomd door prachtige huizen die allemaal voorzien zijn van erkerbalcons..

Vooral Everdien had trek gekregen en we zijn op het terras van een restaurant neergestreken waar we ons tegoed hebben gedaan aan heerlijk pinxtos, die wel wat van sushi's weg hadden , qua vorm dan, kleine verfijnde hapjes en we namen er voor de maagvulling nog een portie patatas bravas erbij. 

Omdat er onweer dreigde hebben we keurig een kaartje gekocht voor de tram en waren we weer bijtijds in de camper. 

Slechts een klein buitje volgde om een uur of vijf, het zware onweer bleef westelijk van ons, net als gisterenavond trok het over Bilbao naar zee. Het werd met 27º weer iets minder warm dan gisteren, de hitte is voorbij.

Vitoria Gasteiz 12-09-2023, dinsdag

Gisterenavond wat  onweer gehad wat ons onmiddellijk deed denken aan 11 jaar geleden toen we hier ook waren. Het zag er hier toen wel anders uit in onze herinnering. We weten nog wel dat het zo hard onweerde dat bij een enorme klap na een inslag er verschillende autoalarmen afgingen. We stonden hier om aangifte te doen van een poging tot inbraak in onze (vorige) camper waarbij een zijraam was vernield. De dienstdoende agent kwam bij ons in de camper en was nogal gecharmeerd van Everdien en bij het weggaan kuste hij haar op beide wangen op een manier die acceptabel was. Anders zou ze mogelijk veroordeeld zijn voor mishandeling van een politieagent wegens het uitdelen van een klap.

De platereske gevel van het Palacio de Escoriaza-Esquibel

Het Plaza de Machete

Omdat het Casco Viejo op een heuvel gebouwd is, kijk je mooi over de stad. Rechtsachter de neogotische Catedral Nueva uit de 19e eeuw.

Even ingezoomd op het huis wat je links op de vorige foto ziet. Bovenop is een soort zolderverdieping gebouwd, een dakkapel avant la lettre.

Een van de muurschilderingen in de middeleeuwse wijk Casco Viejo.

Vanmorgen zijn we naar de stad gegaan omdat er voor vanmiddag buien werden verwacht. Het kaartje voor de tram kopen lukte zonder hulp en we waren al voor 11.00 uur in de stad. We zijn naar het kleine middeleeuwse centrum gegaan dat boven op een heuvel ligt. Daar kon je ook met de roltrap naar toe, wat we natuurlijk gedaan hebben. Het viel op dat er nog al wat bezienswaardigheden in de steiger stonden, zo ook de buitenkant van de kathedraal de Santa Maria , de Gotische gevel uit de 14e eeuw was achter zeildoek verborgen. De kathedraal was ook voor bezichtiging gesloten. Het was al somber weer  en sommige gebouwen oogden ook somber, misschien dat er daarom een aantal muurschilderingen waren om de boel wat op te fleuren. Het Palacio de Escoriaza-Esquibel uit de 16e eeuw is een gebouw in renaissance stijl en heeft een fraaie platereske gevel.met kettingachtige ornamenten onderlangs het dak.

 

Deel van het hoofdaltaar in de kerk San Miguel

Mooi gebrandschilderd raam.

 

 

Links het barokke hoogaltaar uit de 17e eeuw

 Via de Plaza de Machete,  waar in een nis een kapmes ligt waarop ooit de leiders van de stad trouw aan de wet zworen, kwamen we trappen afdalend bij de Iglesia SanMiguel die nu te bezichtigen was. En het interieur vonden we zeker een bezichtiging plaats. En niet alleen om het mooie Barok hoogaltaar uit het begin van de 17e eeuw maar ook door het vele houtwerk aan het plafond. De kerk is geheel geweid aan de witte maagd, de Virgin Blanca, waarvan we gisteren al een foto plaatsten van het beeld uit de 14e eeuw dat buiten  staat. Via het prachtige plein de La Virgin Blanca dat het sombere weer wat opvrolijkte, kwamen we in een winkelstraat bij een leuke boetiek. De overijverige Martien Meiland-achtige verkoper, wel wat gezetter, droeg niet te stuiten kledingstukken aan die hij dan voor Everdien hield en iedere keer riep hij ‘oh I love it!’ Maar Everdien had allang gezien wat ze wilde hebben en we gingen erg tevreden naar buiten, wat geld armer maar Everdien een prachtige jas en een dito jurk rijker.

Het was veel drukker dan gisteren, overal liepen groepjes toeristen onder leiding van een gids. Om half één begon het wat te druppelen dus leek het ons tijd om naar de camper te gaan. 

 

Dit is ze dan, La Virgin Blanca, de witte maagd.

 

Links de fraaie kapel van La Virgin Blanca.

De tickets voor de tram kopen, dat verliep verre van vlekkeloos. Bankkaart, creditcard en contant geld, geen resultaat, printfout verscheen er telkens in het scherm. Een behulpzame Spanjaard, die zelf ook een kaartje nodig had, probeerde het ook vergeefs en via een info-knop belde hij. Het bleek dat de ticketautomaat  kapot was, we moesten een kaartje kopen aan de andere kant van de tramlijn, dat lukte en we konden nog net in de tram springen terwijl de behulpzame Spanjaard enigszins beteuterd keek want die miste net de tram . Evenals gisteren was die overvol en deze oude kromme man kreeg een zitplaats aangeboden. Wat gebrabbel met een nog oudere man naast mij en toen hij vroeg waar wij heen wilden zei hij dat we in de verkeerde tram zaten wat door een vrouw beaamd werd. Wij roetsj de tram uit en een ‘Belgische Spanjaard’ ( hoor ik daar Nederlands praten) wees ons de goede weg en we besloten terug te lopen in plaats van 11’  te wachten omdat bij de halte gekomen,  de tram net wegreed. En zo waren we na 11.400 stappen gelopen te hebben oftewel 7,7 km, tamelijk vroeg in de middag weer bij de camper, het spetterde nog steeds wat. We zijn nog naar een wasserette geweest die vlakbij de cp is, dat kwam goed uit. En laat het nou de rest van de middag, tegen de verwachtingen in, droog blijven. Een omvangrijk buiengebied trok onder Gasteiz langs en het was een stuk frisser, 22º.

 

Klik hier voor het vervolg Najaar 2023 Spanje deel 4