Pylos 14-06-2017, woensdag

Nog even terug komen op het bezoek aan de vesting in Methoni gisteren. Er stond een pilaar die er later neergezet is, deze is afkomstig uit het wrak van een schip die vergaan is bij voor de kust van Methoni. Deze granieten pilaar, hoogte 3,76m, moet toch een flink gewicht hebben. Dat moet in die tijd, omstreeks het eind van de 15e eeuw, een hele klus zijn geweest omdat dat gevaarte van de bodem te lichten en aan land te brengen.

                                                                              de granieten pilaar in Methoni

We zijn vandaag in Pylos gebleven, 4 jaar geleden zijn we er ook geweest maar toen was het te druk (augustus) en te warm en zijn we weer vertrokken.

                                                                                   de baai van Navarino 

We kijken uit op het langwerpige eiland Sfaktiria dat in de baai van Navarino ligt en zo een natuurlijke haven van Pylos vormt. Pylos, wat toen nog onbewoond was, is door de Turken tot oorlogshaven gekozen en werd er na 1571 een fort gebouwd.

De baai van Navarino heeft een belangrijke rol gespeeld in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Er vond in 1827 een zeeslag plaats tussen Franse, Russische en Engelse geallieerden met 27 schepen en de Turken, gesteund door Egypte, met 89 schepen.

                                                                       diverse maten kanonskogels

De Turken werden in de pan gehakt en verloren drie vierde van hun vloot. Daarmee kwam er een einde aan de bijna 4 eeuwen durende Turkse overheersing. Er zat ook nog een Nederlands tintje aan de overwinning van de geallieerden, een van de bevelhebbende admiraals was de van oorsprong Drentse admiraal van Heyden die in Russische dienst was getreden.

We zijn vanmorgen naar het fort Neokastro gewandeld en daar rondgekeken. Het fort is eerst door de Turken gebouwd en door der Venetianen aangepast. We zijn eerst naar een tentoonstelling geweest van voorwerpen die duikers de afgelopen decennia uit zee hadden gehaald, de zgn. onderwaterarcheologie. Er waren beelden (waar zijn die hoofden toch gebleven?) en amphoren en er stond uitleg bij.

                                                                                de Sotiras kerk

Er staat een kerk die eerst een Turkse moskee is geweest uit 1573 met een eenvoudig doch aardig interieur. De moskee is na de Venetiaanse herovering in 1686 de Sotiras kerk geworden.

We zijn naar boven gelopen over het grote, nog deels ommuurde terrein, naar het eigenlijke kasteel Neokastro waar de Fransen barakken hebben gebouwd in 1828. Je kon boven op de muur komen op het hoogste punt van de citadel vanwaar je een erg fraai uitzicht over de baai van Navarino hebt.

                                                         kruik (1600-1400 v chr.) gevonden in een graftombe 

                             drinkkom van glas 3e tot 1e eeuw v. chr.                                gedecoreerde drinkkom met band van rozetten 2e tot 1e eeuw v.chr. 

Er was nog een klein museum met vooral voorwerpen die men in Messinië in graven had gevonden of bij een begrafenisritueel waren gebruikt.

Het 3e vestiging bezoek in 2 dagen, maar weer heel anders van karakter m.n. ook door de 2 kleine musea.

Aan het eind van de middag kwamen Monroe en de Ruttentuttels ook hier zodat er weer 5 Nederlandse campers staan .

 

                         Pylos: een uitstekende locatie voor al Uw bruidsreportages,  vooral bij zonsondergang (vraag vrijblijvend offerte......)

Marathopoli 15-06-207, donderdag

Vanmorgen zijn we eerst langs Romanos gereden om te kijken of we daar konden staan. We hadden al op een Duitse site gelezen dat er een hotel gebouwd was dus het was geen verrassing dat er inderdaad het hotel Navarino in de buurt stond. Bij het strand van Romanos stond een nieuw groot bord dat het verboden was om hier te staan, een fikse bekeuring kon bij overtreding het gevolg zijn. We zijn toen doorgereden om naar Agia Kyriaki te gaan maar we kwamen door een dorp met wat winkels, Marathopoli. Hé, had Monique het er niet over dat in Metapoli of zoiets je ook kon staan volgens de site van Digiwalker. Gestopt in het dorp en op de iPad gekeken en jawel hoor, ‘leuk parkeren en water in de haven’. Nog even er over gehad dat parkeren geen overnachten is maar laten we maar eens aan kijken.

                                         Marathopoli, N37º31'41"  E21º34'37", waterkraan bij het haventje. Voor ons het eilandje Proto.

En zo staan we in Marathopoli op een braakliggend stukje grond in de buurt van een hotel bij het haventje. We zijn wel zo gaan staan dat het hotel/restaurant geen last van ons heeft in die zin dat we voor gasten uitzicht belemmerend zijn. Wij worden ook niet in ons panoramisch uitzicht op de zee belemmerd, rechts van ons het haventje en de zee, voor ons de zee en het eiland Proto en links alleen maar de zee.

Het enige nadeel is dat je hier niet kunt zwemmen, dat halen we de komende weken nog wel in. Dat is w.s. ook de reden dat er vanmiddag 3x een camper even kwam kijken en vervolgens weer wegreed. Dat is voor ons gunstig, het hotel zal met meerdere campers niet zo blij zijn kunnen we ons indenken.

Het was weer een mooie dag, een briesje van zee en 27º, niet te warm dus.

                                               Vandaag van Pylos (I) naar Marathopoli (J) gereden,  nog geen 40km 

Marathopoli 16-06-2017, vrijdag

Vanmorgen vroeg is er nog een camper bij gekomen met een ouder Italiaans echtpaar uit Italië, Napels. De man wil voortdurend een praatje maken maar het blijft voor ons moeilijk om wat te begrijpen voor hem om iets duidelijk te maken. Ze zijn nog maar en paar dagen in Griekenland en maken het rondje Peloponnesus in tegengestelde richting als wij. Ondanks het feit dat ze de camper in de breedte hebben neergezet, zo’n 50m voor het hotel kwam de cost guard voorbij zonder iets te zeggen. Gisterenavond was de politie ook al voorbij gereden.

De vissersboten uit het haventje varen hier voor onze neus langs, vooral tegen de avond varen ze uit. Waarom er vooral ’s nachts gevist wordt, daar kunnen we weinig tot niets over vinden op internet. Het gebeurde ook al toen we bijna 40 jaar geleden met ons campertje op het strand stonden en iedere avond zag je een rij lichtjes de zee opvaren vanuit Vilanova Y la Geltrü. Misschien was het toen om de volgende ochtend dagverse vis aan te voeren, nu is er wellicht een andere verklaring voor het ’s nachts vissen.

In de zee tussen het eiland en het vaste land komt af en toe een jacht voorbij en regelmatig een zeilboot. Vrijwel allemaal varen ze op de motor omdat er nauwelijks wind is vandaag.

Ook wordt er gedoken bij het eiland Potri, met zeer snelle rubberboten worden duikers vanuit het haventje er naar toe gebracht.

Van 2 Franse dames, die hier met hun busje een tijdje gestaan hebben, hoorden we dat op een camping waar ze gestaan hadden veel Nederlandse campers waren , wel 15, dat moet haast een groep zijn van de NKC.

Tsjonge, tsjonge, tsjonge, wat gebeurt er eigenlijk veel op zo’n middag dat we hier zitten te lanterfanten.

Staat de Peloponnesus al vol met olijfbomen, de dorpen en steden staan vol met restaurantjes en terrasjes, zo ook hier op de kleine boulevard waar het over een afstand van 500m bijna een aaneenschakeling van tavernes is. En dat terwijl er geen strand is en nauwelijks een mogelijkheid tot zwemmen door de rotsen. Je vraagt je af of het allemaal wel uit kan. In de steden zie je ‘s morgens al wel veel mensen aan de koffie of een drankje maar in de dorpen loopt het niet erg storm. Wellicht als het hoogseizoen losbarst er dan meer klandizie komt.

Hebben we gisterenavond al bij het hotel een ouzo met wat heerlijke mezes ( de Griekse tapas) genuttigd, vanavond hebben we onze bijdrage aan de Griekse economie gegeven door een biertje te drinken bij een taverne hier vlakbij. Want met weinig wind en ruim 29º was het een dorstig weertje vandaag. De taverne was aardig trendy ingericht met bijbehorende loungemuziek.Wel een verschil met het tamelijk chique hotel van gisteren, we voelen ons meer thuis in de hippe tent van vandaag.

Ayia Kyriaki 17-06-2017, zaterdag

Het was nog geen 8 km naar Ayia Kyriaki, waar we, toen we vanmorgen aankwamen , helemaal alleen stonden. Maar omdat hier een natuurlijk zwembad is in een haventje, kwamen er al gauw badgasten die hun auto’s op de parking parkeerden. Maar lang niet zoveel als 4 jaar geleden toen we hier ook hebben gestaan maar toen was het hoogseizoen, augustus.

                             Ayia Kyriaki, bij een natuurlijk zwembad N37.118246  E21.575005,  waterkraan en douche

We zijn dus op bekend terrein, 4 jaar geleden zijn we hier gestopt en niet zuidelijker gegaan ( op een dagtrip naar Pylos na) omdat het toen te warm was. De komende weken gaan we langzaam noordelijker dan zullen we wel meer op bekende plaatsen staan.

Omdat we maar een klein stukje verder zijn gereden zien we het eiland Potri nog liggen. En de bodem is hier net zo rotsig als in Marathopolis. Doordat er holletjes in de rotsen zitten waar opspattend zeewater in blijft staan en weer verdampt ontstaan er zoutpannetjes. 

 

Dit schijnt een uitstekende habitat te zijn voor de kleine plevier, we zagen er al een gisteren in Marathopolis. Hier zijn er echter een paar die af en toe voor onze neus rond trippelen, hele levendige vogeltjes.

Gelukkig wat meer wind dan gisteren , zwak tot matig uit zee bij 28º en het zeewater is ook heerlijk.

 

Aya Kyriaki

We hebben gisterenavond lekker gegeten bij een van de 2 restaurants hier. Was hier 4 jaar geleden nog een lounge bar, nu is daar een groot restaurant voor in de plaats gekomen. We hebben daar oa garnalen Saganaki gegeten, garnalen in een tomaten feta saus uit de oven.

Nog even aan de klets geraakt met de eigenaar van het restaurant en zijn vrouw n.a.v. het T-shirt wat hij droeg ‘Amsterdam best city for bikers’. Hij vertelde dat in het buurdorp wiet werd geteeld en hasj gemaakt, the best in Greece, maar het is wel illegaal.

Maar eens gekeken naar de wetgeving in Griekenland t.a.v. cannabis. Hoewel er al lang cannabis wordt verbouwd en zelfs in de oudheid bekend was is er een strenge wetgeving. De Griekse wetgeving omtrent cannabis is zeker streng als je het vergelijkt met de meeste andere Europese landen. Bezit voor eigen gebruik kan al leiden tot 5 maanden gevangenisstraf, handel leidt tot veel hogere straffen.

Historische teksten suggereren dat de medicinale eigenschappen van cannabis al minimaal 2500 jaar bekend zijn bij de Grieken, en dat het al veel langer werd verbouwd om zijn vezels.

Ongeveer 100 jaar geleden werd er  hasj gemaakt van de cannabis in Griekenland omdat er na de val van het Ottomaanse rijk, etnische Grieken vanuit Anatolie culturele tradities meenamen waaronder naast muziek en culinaire gewoonten ook het roken van hasj behoorde.

In de Peloponnesus werd cannabis verbouwd en werd de hasj geëxporteerd naar andere Europese landen.

Nu wordt er vooral op Kreta cannabis verbouwd en is daar in handen van niets ontziende criminelen die er niet voor terugdeinzen om de politie te beschieten.

                                          hier is de zee nog rustig en zijn er een paar witte dobberhoedjes aan het keuvelen

We hebben vanmorgen zowaar weer eens regen gehad, gelukkig niet te lang, om half 12 was het weer droog. Dat had wel tot gevolg dat er vanochtend nauwelijks badgasten waren. Dat is n.l. een van de leuke dingen van dit plekje, de dobberhoedjes. Ouderen met witte hoedjes die een tijd in het water watertrappelen en met elkaar de laatste nieuwtjes uitwisselen.

                                                                      de zee is ruw geworden, niemand is meer in het water

Pas om een uur of 3 werd het zonnig en kwamen er wat mensen om te zwemmen die echter snel het water uit kwamen toen het begon te waaien. Er kwam een flinke golfslag zodat het te gevaarlijk was om in het haventje te zwemmen. Wel lieten kinderen zich op de kant nat spatten door de golven die tegen de kant beukten. Het was mooi om te zien hoe het water steeds hoger kwam voor de camper, waar de holletjes in de rotsen zich weer met water vulden dat de komende tijd weer zal verdampen.

Kalo Nero 19-06-2017, maandag

Vanmorgen zijn we eerst langs de Lidl in Kyparissia gereden om wat boodschappen te halen, o.a. Gorgonzola, Taramosalata, pikante Macedonische kaassalade(ook zelf te maken van yoghurt, feta, Spaanse peper en knoflook),allemaal broodbeleg die we elders wat minder makkelijk kunnen kopen.

Gisteravond laat kwamen er nog 2 Tsjechische jongeren in een mooie bus camper hier staan , de eerste nacht hebben we hier alleen gestaan.

                                                 Kalo Nero, N37.29763 E21.69508, water bij kerkhof

Hoe anders is het dan in Kalo Nero waar we nu staan, 27km verder. Hier staan 15 campers van verschillende nationaliteiten waaronder 2 Nederlanders maar het merendeel is Duits en staat hier al langer. Dan krijg je gedrag wat niet klopt op een gedoogplek, er reed een camper weg, w.s. naar de Lidl in Kyparissia en die liet een stoel staan om de plaats gereserveerd te houden alsof hij op een camping of een betaalde cp stond. De Tsjechen zijn hier vanmiddag ook gekomen en staan weer naast ons.

We staan op ongeveer dezelfde plek als 4 jaar geleden en we zien hier ook weer de schildpadnesten op het strand, gemarkeerd door vrijwilligers van het Archelon. We vinden het leuk hier in Kalo Nero met zijn winkeltjes en restaurantjes.

 

                            's middags nam niet alleen de bewolking maar ook het aantal campers toe, dan ziet het plaatje er ineens heel anders uit

En terwijl Nederland puft bij hoge temperaturen, in onze woonplaats Warnsveld  werd het 31º, is het hier vanmiddag bewolkt geraakt en werd het met moeite 24º.

 

Kalo Nero 20-06-2017,dinsdag

Er stonden uiteindelijk 16 campers van 7 nationaliteiten waaronder 2 Nederlanders hier op de gedoogplaats.

Nog even terugkomen op het o.i. misplaatste gedrag te weten het reserveren van een plek op een gedoog/vrije plaats.

Als je op een camping staat dan zijn er regels opgesteld door de eigenaar/beheerder en omdat je betaalt voor een plaats kun je die ook reserveren als je een boodschap doet met de camper. Onduidelijker wordt het al op een betaalde cp, soms staan daar wel regels op een bord , zeker in Nederland, maar in andere landen niet. Toch zal men er niet vreemd op aan worden gekeken als men een plaats tijdelijk reserveert, je betaalt immers voor een plaats.

Maar op een gratis officiële cp is het in onze ogen not done om een plek voor je bezet te houden door een stoel o.i.d. En al helemaal niet op een gedoog of vrije plaats, dat doe je niet want waar haal je het recht vandaan om een stukje grond als de jouwe te claimen?

Een uitzondering op de regel was Plage de Piemanson, het laatste vrije strand in Frankrijk. Daar was het paradoxaal wel de gewoonte om, als je boodschappen ging doen, het plekje waar je stond af te palen.

Je hebt al jaren ongeschreven regels camperaars als je vrij staat, er is de laatste jaren een explosie van het aantal campers, mensen willen ‘vrijheid’ en hebben daarom de caravan ingeruild voor een camper, maar als je een plaats gaat claimen beperken ze de vrijheid van een ander.

We camperen bijna 40 jaar, misschien dat we ons daarom storen aan gedrag wat wat vroeger als asociaal werd beschouwd maar nu door enkelen als gewoon.

 

 

Nog zo’n ongeschreven regel: ga niet te dicht boven op elkaar staan. Aan het begin van de middag was er een gebeurtenis die wel bedoeld leek om ons stof tot schrijven te geven, een realiteit waar we graag gebruik van maken. We stonden tussen een Franse camper en een kleine Oostenrijkse camper gebouwd op een klein Mitsubishi busje L300 of zoiets. Daarnaast stond weer een Italiaanse Hymer camper. De Oostenrijkers vertrokken en er kwam een grote Adria alkoof camper voor in de plaats, behoorlijk dicht boven op de ander. De Italianen van de Hymer camper komen terug van een wandeling en het ontaardde in een verbaal gevecht waarbij ze ook nog eens dreigden om elkaar te lijf te gaan. Uiteindelijk is de Hymer met een kwade kop vertrokken. We begrepen dat de Hymer kwaad was geworden omdat de Adria er te dicht boven op was gaan staan. Overigens de 2e keer in Griekenland dat er wat trammelant waarbij Italianen bij betrokken zijn, een temperamentvol volkje.

Was het dan alleen  kommer en kwel hier op de gedoogplaats vanmiddag? Welnee, de Franse buren, die  uit de buurt van Montpellier kwamen,  daar hadden we leuk contact mee, ze zijn aan het eind van de middag vertrokken. En we konden weer zwemmen, het water was rustiger en het werd ruim 26º bij veel zon. En we genieten nog steeds van het lezen.

Kalo Nero 21-06-2017

Het is vandaag niet alleen de langste dag, (doordat het hier een uur later is gaat de zon al om 20.52 onder) maar ook de dag dat het bezoekersaantal op onze site de 150.000 gepasseerd is. En dat sinds 29-10-2011, we vinden dat een behoorlijk aantal. Het zijn natuurlijk geen unieke bezoekers, er zijn veel trouwe volgers waaronder ook die onze site elke dag volgen. Dat is leuk om te weten en bedankt daarvoor , ook voor de reacties via de mail en het gastenboek die we af en toe mogen ontvangen.

 

                                                                                  zuidelijke mierenleeuw

Het idee om een site over onze reizen te gaan maken is ontstaan toen we een reis naar Italië hebben gemaakt van 6 weken in de zomervakantie van 2001. Ter voorbereiding van deze reis hebben we toen een paar reisverslagen van anderen gelezen en hebben adressen van camperplaatsen genoteerd, een TomTom hadden we toen natuurlijk nog niet. We hadden toen al het plan om eerder te stoppen met werken, met prepensioen te gaan als ik 61 jaar zou worden. Uiteindelijk ben ik met 60 jaar gestopt en dat jaar zijn we met een blog begonnen, later is dat een reisverslag op JouwWeb geworden waar nu vanaf 2008 onze reizen op staan.

In eerste instantie was het blog bedoeld om andere camperaars te informeren ( vandaar de coördinaten) maar we merken dat ook anderen onze site min of meer regelmatig volgen. Misschien omdat we altijd wel wat natuur en cultuur beschrijven omdat dat ook onze interesse heeft.

Als we het niet leuk zouden vinden zouden we het niet meer doen maar we schrijven ook zodat we onze reizen nog weer na kunnen lezen, als je veel reist wordt het onmogelijk omdat te onthouden, we zijn zo langzamerhand ook de jongsten niet meer.

We hebben eigenlijk al reisverslagen avant la lettre geschreven toen we met onze zoon Martijn met ons campertje naar Marokko gingen eind jaren ‘70. Hij verzamelde allerlei dingen op straat zoals snoeppapiertjes , blaadjes uit een schoolschrift e.d. , Everdien droogde bloemen met een persje en plakte die in ,er kwamen foto’s bij, ik schreef er een verhaaltje bij en dat heeft geresulteerd in veel plakboeken die bij ons thuis liggen.

 

                                                                                   zwaluwstaarthaft 

Vanmiddag kwamen hier Rob Breedveld en zijn Chinese vrouw Ma Ying met hun camper. Rob ‘kennen’ we al een aantal jaren via het camperforum maar we hadden elkaar nog nooit ontmoet, meerdere malen bijna maar dan kwam er een kink in de kabel op de een of andere manier.

We hebben met Rob een ouzo gedronken ( zijn vrouw ging boodschappen doen en koken voor 6 kennissen die hier staan) en we hebben gezellig bij gekletst.

 

                                                                     dolkwesp, kan tot 4cm lang zijn

 

Kalo Nero 22-06-2017, donderdag

We hadden al 2 dode zeeschildpadden gezien en toen er hier in Kalo Nero ook nog eens minder nesten waren op het stukje strand hier voor de camper, dachten we dat in de 4 jaar dat we hier niet geweest waren het aantal schildpadden drastisch verminderd zou zijn. Niets blijkt minder waar , volgens de vrijwilligsters van Archelon( het zijn bijna allemaal meisjes die vrijwilligerswerk doen) is het aantal nesten dit jaar in vergelijking met 4 jaar geleden 2x zo veel, dit jaar zijn er 4.000 nesten geteld en beschermd in de Golf van Kyparissia, het gebied waar we nu zijn.

 

 

Deze bescherming gebeurt d.m.v. het afzetten van de nesten met bamboerietstokjes en er een stuk gaas overheen te leggen. ’s Nachts gaan de vrijwilligsters al op pad om nieuwe nesten te ontdekken en te markeren. De eieren, het kunnen er wel 120 stuks zijn in een nest, worden onder het zand begraven. Het leggen gebeurt in de periode van half mei tot eind augustus en de eieren komen uit na 60 dagen in het warme zand te hebben gelegen.

’s Nachts kruipen de schildpadjes richting zee en het grootste deel zal het water wel bereiken. Toch sterven er veel schildpadden nog voor hun 3e jaar want dan zijn ze het kwetsbaarst omdat hun schild nog niet uitgehard is. Uiteindelijk zal maar een gering aantal schildpadden , naar schatting van de 1000 eieren 1 schildpad , na ongeveer 26 jaar door instinct terug komen op het zelfde strand waar zij geboren is om eieren te gaan leggen.

Bovenste foto een gele Brugmansia. De linker foto daaronder een onbekende plant en rechts daarvan een bloeiende boom die we ook in Marokko regelmatig zien

We hebben vanmiddag een borrel gedronken bij Rob en Ma Ying waarbij we o.a. een kijkje hebben gekregen op de zeer snel veranderende Chinese maatschappij.

We hebben aan de ene kant als buren een Italiaanse camper met een echtpaar waarvan de vrouw meerdere talen spreekt, o.a. Frans en Engels. De andere buren zijn een jong Duits stel , hipsters, met 2 jonge kinderen van 10 maanden en 3 jaar. Leuke mensen die veel reizen en via een regeling in Duitsland waarbij de vrouw 3 maanden verlof krijgt met behoud van 60% salaris, al enkele jaren reizen maken van een paar maanden.

Elia 23-06-2017, vrijdag

Vanmorgen hebben we afscheid genomen van Rob en Ma Ying en zijn eerst naar Kyparissia gereden waar we we langs de groenteboer en de Lidl zijn gegaan om voldoende proviand voor minstens een week in te slaan.

Daarna zijn we naar het bos van Elia gegaan, slechts 10 km van Kalo Nero, maar weer heel anders. Stonden we in Kalo Neo nog op een parking op steentjes bij een dorp, hier staan we op een open plek in het bos met wat oleanders en cactussen met bloemen en vijgen rondom ons. Het bos van Elia is een pijnbomenbos waar het gedoogd wordt om te staan met camper of tent, althans buiten het hoogseizoen. We zijn 4 jaar geleden hier weggestuurd in augustus maar toen kon je nergens staan in de gemeente Kyperassia, ook in Kalo Nero niet, nu is het geen probleem.

 

                                        vrij staan in het bos van Elia N 37º22'5"  E 21º41'14" , 4 watertappunten in het bos

Er zijn hier 4 waterkranen waar je je ook kunt afdouchen. Daar hangen ook A4’tjes met wat regels waaraan je je moet houden. Ze zijn eigenlijk vanzelfsprekend zoals geen vuur maken, de natuur respecteren, ’s nachts niet op het strand komen vanwege de zeeschildpadden.

Er is hier ook een naturistengedeelte op het strand en daar staan wij bij . We voelen ons uitermate thuis hier, wat een vrijheid ervaar je hier, we denken hier zeker een week te zullen staan. Over 2 weken gaat de boot, dit vinden we wel zo’n beetje de kers op de taart van onze Griekenlandreis, het lijkt wel vakantie!......

Het water is heerlijk en er was vanmiddag geen wind op het strand, daardoor voelde de 30º die het was nog heter aan, dus maar weer een verkoelende duik in het water. 

                                                                                      we zijn  nu in Elia (J)

Elia 24-06-2017, zaterdag

Valt er dan helemaal niets af te dingen op dit paradijsje? Vooruit, we zien de zee niet omdat er een lage duinenrij voor ligt, we moeten 150 m lopen voordat we bij de zee zijn , er is geen dorpje vlakbij noch een vissershaventje. Maar wat een rust en een mooie natuur, we vinden het hier geweldig en er zijn 2 restaurantjes op ongeveer een kwartier lopen. Op het lange strand zijn hier inderdaad veel nesten van de caretta caretta.

Er staan hier over een afstand van bijna 3 km ongeveer 20 campers, evenveel tentjes en zo’n 5 caravans. De caravans en tentjes zijn van Grieken uit de buurt en zijn nu in het weekend grotendeels bewoond.

Er is hier een groep van wel 20 jonge bongospelers die les kregen en de hele middag ritmisch speelden, leuk om dat bij tropische temperaturen aan te horen. We hebben daar een tijdje staan kijken maar omdat ze 200 m verder in het bos staan kun je ze bij de camper ook goed horen.

Wij staan vlakbij een waterkraan met een slang om je af te douchen en we kunnen de was doen. In het bos staat ook forumlid Cor en zijn vrouw Annie. We hebben ze 4 jaar geleden ook hier ontmoet, zij gaan volgende week weer terug naar huis en komen in september weer naar Griekenland, juli en augustus vinden ze het te warm.

 

                                              een zwarte hommel, w.s. de houtbij maar die heeft blauwe vleugels

 

Elia 25-06-2017, zondag

We hebben tot nu toe op 32 plekken gestaan en daarvan slechts 1x 3 dagen op een cp waar je voor moest betalen. Nu zijn er ook erg weinig officiële cp’s in Griekenland, wel campings natuurlijk maar daar gaan we niet heen tenzij het niet anders kan zoals in Marokko.

Met het geld wat we zo besparen kunnen we uit eten gaan, wat we dan ook regelmatig doen. En na onze aanvankelijke scepsis t.a.v. het Griekse eten, worden we af en toe wel verrast, zoals gisterenavond. We hadden wel eens gegeten bij Yannis, een authentiek aandoende taverne maar gisteren zijn we bij het andere restaurant geweest. Daar hadden ze gefrituurde garnalen op de kaart staan en dat bleken grote garnalen, gamba’s , te zijn, smaakte prima. En we hebben ook weer imam erbij gegeten, aubergines uit de oven gevuld met tomaten, ui en knoflook. We hebben ze ook wel eens gehad met kaas er in , ook erg lekker.

                                                   een groene distel soort die 's zomers paars wordt

Vanmiddag was er een onweersbui in de bergen maar die bleef daar hangen, alleen wat gerommel en wat bewolking kregen we er van mee. En dat terwijl het hier kurkdroog is, een paar x per dag patrouilleert er een brandweerauto, dus er mag wel eens wat regen vallen.

Zijn de temperaturen overdag rond de 30º, de nachttemperaturen mogen er ook wezen. Als de temperatuur boven de 20º is ’s nachts in Nederland, spreekt men van een tropische nacht. We hebben nu ’s nachts temperaturen van 23 à 24º, niet mis dus. Maar omdat hier geen muggen zijn, hoe is het mogelijk in Griekenland, kunnen we tot laat ventileren door alle ramen tegen elkaar open zetten en de deur ook, zonder horren. Het enige wat binnen vliegt is een of ander merkwaardig insect die meestal weer door het open raam verdwijnt. En we zij heel blij met onze MaxxFan, de grote ventilator die in het dak zit op de plaats van een dakluik, we hebben hem nu voor het 2e jaar. ’s Avonds staat hij constant te draaien, hij gebruikt 4 Ah, we hebben gelukkig stroom genoeg dank zij onze 2 AGM accu’s van 95Ah en 300 watt aan zonnepanelen. We slapen daardoor goed onder een lakentje, we hebben het nog niet te warm gehad ‘s nachts.

Elea 26-06-2016, maandag

Gisterenmiddag zijn Rob en zijn vrouw Ma Ying ook hier gekomen, van de 20 campers zijn er nu 5 Nederlandse, de Duitsers zijn ook hier in de meerderheid. Je ziet weer meer Duitse campers in Griekenland, een aantal jaren durfde men niet zo goed. Nu hoor je Griekenland niet meer over Merkel, althans wij niet , maar wel over Schäuble en Dijsselbloem maar we hebben niemand gesproken die vijandig bejegend is.

Je zit middenin de natuur en dat merk je o.a. aan de insecten die je hier ziet, soorten die we niet kennen, sommige hebben we nog nooit gezien, andere wel maar daar kennen we de naam niet van. Nu wilden wespen met een gesteeld achterlijf een nest gaan bouwen in de uitlaat van onze Truma kachel, dat vermoedden we althans omdat ze af en aan vlogen. Daarom de uitlaat afgeplakt met duct tape, kunnen ze een andere plek zoeken, we hebben ze ook al eens in de luifelpoot gehad.

 

                                                                                   

links de gesteelde wesp (bovenlijf, 'steeltje' , achterlijf), met hangende geel/zwarte poten , ongeveer 4cm lang

hierboven een of andere roofwesp die een insect verschalkt heeft en die op onze stoelpoot verorbert

Van Rob en Adrie Meurs, die al vaak in Griekenland zijn geweest kregen we een reactie op onze site over het restaurant waar we gegeten hebben, we plaatsen het even om dat het iets zegt over hoe het er een aantal jaren geleden in Griekenland aan toe ging:

Leuk weer te lezen over Elea. Toen wij daar de eerste kwamen in 1992 kwam er s'avonds een mannetje op fiets 5 drachme stageld ophalen, volgens onze griekse vrienden voor de burgemeester. ( hoe grieks kan het zijn).
Vasilli waar jullie nu gegeten hebben had toen een heel klein eettentje en heeft een aantal jaren geleden gebruik gemaakt van een toenmalige regeling van de regering om het toerisme te promoten. Men kon toen 60% krijgen als kon aantonen dat zelf 40% kon financieren van je plan, 
hij was een van de gelukkige die daarvan gebruik heeft gemaakt want het niet lang geduurd, liep zoals gebruikelijk compleet uit de hand.

een tor op de camperwand en links een sprinkhaantje op een hemdje 

                                                                            kleine sprinkhaan voor de camper

Er komt hier elke morgen een bakker om 10.00 uur dus dan hebben we vers brood, volkorenbrood kun je bestellen.. We eten ’s avonds hier ook altijd laat , zo omstreeks 9 uur, dan is het wat afgekoeld.

Vandaag weer 32º, in het weekend een hittegolf als de voorspellingen uitkomen met temperaturen tot 38º.

 

Elea 27-06-2017, dinsdag

Gisterenavond om een uur of 8 kwam Ben ( camperforum naam Bensto) een wasje doen bij de kraan vlakbij en zag ons staan. Hij was mooi op tijd voor de apero (zoals gezegd we eten laat), we hebben kennis gemaakt. We hadden al eens digitaal contact gehad maar nu met een wijntje echt kennis gemaakt, leuk. Hij staat ook met zijn vrouw in hun camper hier in het bos.

                                                                                   

                                                                Elea, een stukje verder, wat meer schaduw  N37º36'14" E21º35'38"

Griekenland zucht al onder een hittegolf, maar deze week loopt het kwik nog verder op. Een hete luchtmassa afkomstig uit Noord-Afrika veroorzaakt de extreme hitte.

Meteorologen verwachten dat de temperatuur aan het einde van de week zelfs kan stijgen tot zo’n 43 graden bij Larissa en in de regio rond Athene. De hitte gaat ook nog eens gepaard met een hoge luchtvochtigheid.

We zijn er op voorbereid door wat meer schaduwmogelijkheden ook om zelf te zitten als we niet op het stand zijn, we staan wel iets verder van de waterkraan/douche maar wel dichter bij het strand.

Het zag er 4 jaar geleden nog niet goed uit hier in Elea. Hele stroken grond waren bouwrijp gemaakt, de grond was omgeploegd en bomen en struiken gerooid, de strook grond langs de zee was verkocht aan een Russische projectontwikkelaar en die wilde er vakantiewoningen neer zetten. Dat stuitte op verzet van milieuorganisaties waaronder Archelon (bescherming zeeschildpadden) die een rechtszaak hebben aangespannen en gewonnen. De grond is nog wel eigendom van de Rus maar hij kan er niets mee.

                                                                                   een cirlgors                                                                     

Elea 28-06-2017, woensdag

We zijn nu al vanaf vrijdag in het bos bij Elea en zullen hier blijven tot ons drinkwater op is, hopelijk tot na het weekend. We hebben tot nu toe elke dag sinds we begin januari vertrokken zijn, een verslag/blog van onze reis geplaatst en we kunnen ons voorstellen dat lezers denken dat het wel een beetje prietpraat wordt zo langzamerhand. Want als je pas op de plaats maakt zoals wij nu hier bij het strand dan kan ik me voorstellen dat mensen afhaken bij het gejubel wat we uiten over deze fantastische plek. Maar omdat we dit verslag ook schrijven voor ons zelf om het later nog eens na te kunnen lezen, blijven we schrijven zolang we dat zelf nog enigszins zinnig vinden.

Want het is steeds moeilijker om een plek als waar we nu staan te vinden in Europa. We zijn 15 jaar lang ieder jaar wel een keer, in een van de 3 vakanties die we per jaar hadden, voor 1 of meer weken naar de Camargue gereden naar Plage de Piemanson waar je met je camper zo het strand op kon rijden en waar het gedoogd werd om te staan, wij stonden daar op het naturisten strand. Sinds 2 jaar is dit aan banden gelegd en is er een parking gekomen waar je alleen mag overnachten buiten het hoogseizoen , het strand mag je niet meer op. We kunnen ons daar nog wel iets bij voorstellen als je ziet wat voor troep er na een weekend op het strand overbleef ( niet van camperaars maar van dagjesmensen), ondanks de vuilcontainers die er stonden, maar ja daar moet je iets moeite voor doen. En zo vervuilde een uniek natuurgebied met o.a. zijn vele flamingo’s iedere keer een beetje meer.

                                                                   ons watertapppunt/douche plekje

                                                                                                       rechterfoto ' ons' terrasje

Nu staan we op een plek die ons wat doet denken aan Plage de Piemanson: je wordt hier getolereerd met de camper, je hebt hier een naturistenstrand ( we zijn geen hard core naturisten, meer als de gelegenheid zich voordoet) en je ervaart het ultieme gevoel van vrijheid. En het is bovendien ook een uniek natuurgebied vanwege de zeeschildpadden die hier hun eieren leggen op het strand.. Volgens Cor ( die vandaag de boot terugneemt) op het camperforum:

Half mei is hier wel een keer politie langs geweest dit was omdat er een mail vanuit Brussel gestuurd was naar de politie in Kyparissia dat vrij staan in het natuurgebied niet was toegestaan vanwege de schildpadden.
De politie zei toen dat het officieel niet was toegestaan maar als we snachts niet op strand zouden komen en we met de campers niet op strand of in duinen zouden gaan staan ze voor het bos een oogje dicht zouden knijpen.
Sindsdien is regelmatig de politie langs gereden en ze zwaaien vriendelijk maar sturen niemand weg.

Dat is natuurlijk goed nieuws, het was van den gekke dat de gemeente Kyperissia of welke eigenaar dan ook de grond heeft verkokocht aan een particuliere projectontwikkelaar die daar n.b. vakantiehuisjes neer wilde zetten in het beschermde natuurgebied. Als de regels geëerbiedigd worden richten tentbewoners of camperaars geen schade aan aan dit mooie gebied.

Er zijn hier overal ronde terrasjes aangelegd van de stenen die hier in het bos en op het strand liggen o.a. bij de watertappunten. Maar ook waar wij staan en waar we ‘s avonds naar de ondergaande zon kunnen kijken, overdag schijnt de zon er op.

We hebben een apéro gedronken met Rob en Ma Ying en met Ben en partner. We hebben het bijzonder gezellig gehad en we hebben zelfs later gegeten dan we gewend zijn omdat de flessen wijn maar niet leeg raakten, een soort van doos van Pandora effect.

 

 

                                                                                        een bonte kraai op ons terrasje 

Nog meer prietpraat: waarom zeggen we geen borrel gedronken of een aperitiefje maar apéro? Dat doen we ook wel maar het is er zo ingeslopen in de omgang met Franse vrienden op Plage de Piemanson, die hadden het altijd over een apéro.

Het was weer een warme dag vandaag, vanaf morgen moet dan de voorspelde hittegolf beginnen die 4 dagen zou aanhouden.

En dan te bedenken dat ik eigenlijk over al dan niet luie Grieken had willen schrijven, dat komt nog wel.

 

Elea 29-06-2017, donderdag

Vanmorgen hebben we Rob en Ma Ying uitgezwaaid, ze gaan een stukje verder noordwaarts langs de kust.

Er wordt nogal eens gezegd door Noord Europeanen dat Grieken lui zijn, dat ze niet hard genoeg werken , en dat ‘wij er maar ons zuur verdiende belastinggeld heen sturen.’

Je zou kunnen zeggen dat Grieken niet zozeer lui zijn maar meer gemakzuchtig, althans volgens onze subjectieve waarneming. Als je in een dorp of stad door de nauwe straatjes rijdt dan staan auto’s dubbel geparkeerd voor b.v. de bakker omdat men te beroerd is om een stukje te lopen vanaf een parkeerplaats. Liever lui dan moe luidt het gezegde, of het van toepassing is weten we niet , in onze ogen wel maar er wordt ook niet tegen opgetreden en Grieken wachten rustig tot ze kunnen passeren zonder ogenschijnlijke ergernis, geen ongeduldig getoeter, het zal wel bij de Griekse cultuur horen.

Te lui om te werken zijn ze zeker niet als je kijkt naar de duur van de  Griekse werkweek in vergelijking met andere Europese landen. De OESO houdt van 33 landen de lengte van de werkweek bij.

Grieken werken veruit de meeste uren per week gemiddeld 42,1 uur, Nederlanders de minste, 30 uur. Dit komt vooral omdat Grieken weinig part time werken en er veel zzp’rs zijn in Griekenland (agrarische sector) die sowieso al lange werkweken maken. En omdat uit economische noodzaak mensen soms 2 baantjes hebben. 

 

                                                                        de oostelijke smaragdhagedis

Ook werken Grieken langer door tot ze met pensioen mogen. Was dat in 2006 nog met 59 jaar nu is dat 67 jaar geworden waarmee ze behoren tot de landen in Europa waar ze het langst doorwerken, in Nederland ligt de pensioenleeftijd op 65 jaar en 9 maanden en wordt stapsgewijs verhoogd tot 67 jaar en 3 maanden in 2022.

Gelukkig ontdekten we vanmorgen de mogelijkheid om water en eventueel wat andere levensmiddelen te kunnen kopen, we waren helemaal vergeten dat er 2 mini markets op 15’ lopen zijn. Met de hitte hier viel het vandaag mee, 33º, landinwaarts werd het een stuk heter.

Elea 30-06-2017, vrijdag

Ben en zijn partner kwamen vanmorgen afscheid nemen en zijn vertrokken , we zijn nu nog de enige Nederlandse camper in het bos, er staan er nog maar een stuk of 10.

Onder druk van Brussel en het IMF moet het aantal ambtenaren in Griekenland verminderen. Daarom mogen tijdelijke arbeidscontracten van vuilnismannen in Athene niet in vaste banen worden omgezet. Daar dit echter door de Griekse regering wel was toegezegd , het zou om 10.000 banen gaan, waren de vuilnismannen in Athene in staking gegaan. Alleen het afval van ziekenhuizen werd wel opgehaald. Het gevolg was dat overal in de Griekse hoofdstad bergen rottend huisvuil lagen en de stank enorm was. Omdat de laatste dagen de temperatuur tot 40º was opgelopen, hebben de vuilnismannen besloten om hun staking op te schorten vanwege de volksgezondheid die in het geding komt . Ook in andere Griekse steden hebben vuilnismannen gestaakt, de vakbonden bezinnen zich op andere acties. Het zal ongeveer 3 dagen duren voordat het rottende afval verwijderd is.

                                                                                       

                                                                                 ook een soort dennenboom 

Vandaag was het ruim 33º, in de camper vanmiddag ook omdat alles open staat en het doortocht, de temperatuur in de koelkast was 10º , hij doet het matig maar moet ook hard werken. Om een handje te helpen hebben we in het supermarktje een fles bevroren water gekocht en die in de koelkast gelegd. In het binnenland van de Peloponnesus 40º en in sommige delen van Griekenland 43º, we staan zo gek nog niet hier in het bos.

En dan nog even dit, ik ben aardig verkouden geworden als om te onderstrepen dat verkoudheid niets met kou te maken heeft maar alles met een virus. Nu maar hopen dat Everdien niet besmet is geraakt.

Elea 01-07-2017, zaterdag

Hoe zit het nu met het betalen van belastingen in Griekenland? De belastingmoraal is altijd zeer laag geweest in Griekenland om het maar eens eufemistisch te zeggen. Maar de controle op betaling van belastingen wordt steeds beter, kreeg je vroeger nooit een bonnetje als je had betaald bv in een restaurant, nu hebben we dat elke keer wel gehad, ook in kleine winkels is dat het geval.

Tax Freedom Day is een symbolische manier om uit te drukken hoe hoog de belastingdruk in een land is. Simpel gezegd komt het op er  neer dat het een datum is waarop we niet meer voor de staat maar voor onszelf werken. In Nederland zitten we wat betreft de hoogte van de belastingdruk in de middenmoot van Europese landen. Tax Freedom Day was vorig jaar op 12 juni, van dit jaar heb ik geen datum kunnen vinden. Wel voor Griekenland, daar ligt de belastingdruk aanzienlijk hoger en valt Tax Freedom Day dit jaar op 23 juli, dat is 15 dagen later dan in 2016. De belastingdruk is dus fors toegenomen, vooral voor zelfstandige ondernemers die van iedere €100,- inkomsten €82 betalen aan de belasting en andere afdrachten.

                                                               vlakbij de camper, een zingende kleine zwartkop

Nu het zo warm is gaan we iets vaker uit eten. Dat hoeft niet duur te zijn, zo kost een pita broodje kebab €2,-, wij hebben genoeg aan 1 zo’n broodje p.p., komt nog wel de prijs van een koel drankje bij, een halve liter bier kost €3,- en een groot glas witte wijn €2,-. Het kan nog goedkoper, een broodje kebab kost €1,80.

Gisteren hebben we een zalmsalade gemaakt, ook prima met dit weer. ’s Ochtends hebben we 4 aardappelen en 3 eieren gekookt omdat het dan nog niet zo warm is, hoewel het om 10 uur al 30º was. ’s Avonds maken we het af: een blik rode zalm (450gr.) erdoor, sjalotje, prei, mayonaise en wat kruiden zoals vissaus, zwarte peper, Herbamara en iets pittigs, in ons geval chilivlokken. En we hebben het gegeten met wat brood erbij, lekker.

Voor het eerst was er in de 8 dagen dat we hier nu staan ’s middags wat wind, een matige zeebries, daardoor bleef de temperatuur steken op bijna 34º, iets verder van zee af 40º zo komen we mooi de hittegolf door die nog tot en met morgen duurt. Het was wel de warmste dag van onze reis tot nu toe.

Elea 02-07-2017, zondag

Nog even iets culinairs: het was heet dus lekker gegeten gisteren in het restaurant, grote garnalen, gamba’s heten ze in Spanje, hoe ze in Griekenland heten weten we niet want we kregen de menukaart in het Engels. We kregen de garnalen op 2 manieren bereid: gefrituurd en van de gril, smaakten heerlijk.

 

                                                                                             het was erg lekker

We hebben het al over uiterst links, de anarchisten , gehad in Griekenland nav van de bombrieven die verstuurd zijn naar politici in Europa.

Ook uiterst rechts is hier extreem, zelfs openlijk fascistisch. De ‘Gouden Dageraad’ werd in de jaren 80 opgericht als een neo nazi partij maar tijdens de crisis in 2009 omgevormd tot populaire extreemrechtse partij. Ze plegen niet alleen aanslagen op buitenlanders maar aan de andere kant proberen ze goodwill te kweken door af en toe voedsel uit te delen in arme wijken van grote steden, alleen aan Grieken natuurlijk. En onder het mom om ze te beschermen tegen buitenlanders, begeleiden ze ouderen naar de bank. Mede daarom heeft de partij 18 zetels (van de 300) in het parlement waar ze zich meerdere malen gewelddadig hebben opgesteld tegen andere partijen, vooral tegen leden van de communistische en andere min of meer linkse partijen. Meer dan 10% van de Grieken overweegt of ze de volgende keer op de ‘Gouden Dageraad’ zullen stemmen.

De politie heeft bij het geweld tegen buitenlanders en linkse activisten altijd weggekeken tot er een Griek werd vermoord door messteken (september 2013), de rapper en anti fascist Pavlov Fyssas, toen waren de rapen gaar. Omdat leden van de partij erbij betrokken waren werd de partijleiding gearresteerd, waaronder de partijleider Nikolaos Michaloliakos (hij ontkent het bestaan van gaskamers in Auschwitz).

In 2015, 20 maanden na de moord begon er een proces om de ‘Gouden Dageraad’ tot criminele beweging te bestempelen maar het proces is verdaagd omdat een van de verdachten geen advocaat had en een maand later weer omdat anarchisten de rechtszaal waren binnen gedrongen.

Het proces is nog steeds niet afgrond , het is een mega zaak waarbij 69 partijleden terecht staan en de aanklacht 700 pagina’s bevat ,de verdachten bij worden gestaan door door ruim 100 advocaten De partijleider is wel voorlopig op vrije voeten gesteld , maar is wel onder huisarrest.

Dat het moeilijk is de aard van het fascistische beestje te veranderen bleek op 17 januari dit jaar:

Een groep Gouden Dageraad-aanhangers is vandaag onder aanvoering van prominent parlementslid Yiannis Lagos een basisschool binnengevallen. Daarbij werden enkele leraren en ouders bedreigd. De school in Perama, een voorstad van Piraeus, is van plan lessen te organiseren voor 25 vluchtelingkinderen.

De aanval zou gepland zijn door Lagos, die buiten de school ook verbaal geweld gebruikte tegen een politieagent. Daarna drong een groep Gouden Dageraad-aanhangers de school

binnen en deelden ze klappen uit aan leraren. “In 27 jaar als leraar heb ik dat nog nooit meegemaakt”, zei een van de leraren in een reactie tegen Skai.

Volgens ooggetuigen was er wel politie aanwezig maar trad die niet op. Nu maar afwachten hoe het proces af zal lopen.

                                                                                 vink pikt zaadjes uit een dennenappel 

Hoewel het nog wel warm was vandaag was het met 33º net een graadje minder dan gisteren, wel uitstekend strandweer.

Elea 03-07-2017, maandag

Het weekend is weer voorbij, er is niet alleen een eind aan de hittegolf maar er zijn ook minder tentjes , er stonden er minstens 60. Toch zie je dat de vakanties begonnen zijn, er zijn iets meer mensen in hun tentje in het bos gebleven. Ook enkele gezinnen met kinderen zijn er nu, de schoolvakanties in Griekenland zijn lang 12 weken voor het basis onderwijs en 10 weken voor het voortgezet onderwijs.

Vlakbij ons hebben in het weekend 2 tentjes met   8 pubers van een jaar of 13 gestaan, jongens en meisjes, hun ouders staan ook in de buurt. Ze zijn weer vertrokken , de laatste 4 vanmorgen met hun moeder.

Want de kinderen mogen dan wel vakantie hebben, de ouders moeten hopelijk werken. Want om nog even te memoreren, het Griekse werkloosheidspercentage is de hoogste van de EU, 23% en daalt erg langzaam. En onder jongeren is het nog hoger, maar liefst 48% zit zonder werk.

                                                                           zwemmen was er niet bij vandaag

We hebben maar oppervlakkige kennis van het (Nederlandse) voetbal, wat meer is soms een pré. Niet alleen in Marokko, maar ook in Griekenland hebben we gemerkt. De restauranteigenaar begon over Ajax en een puber in het tentje achter ons begon een hele rij Nederlandse voetballers op te sommen die we gelukkig wel allemaal kenden omdat ze al wat langer mee spelen, Arjen Robben was een makkie maar gelukkig wisten we ook dat Jasper Cillissen een keeper is.

Het weer is omgeslagen, het is koeler, er staat aardig wat wind maar de zon schijnt en het is 26,5º geworden.

Door de wind (kracht 5 tot 6) kon je niet zwemmen, de zee was erg ruw. We zijn wel naar het strand geweest, daar was het prima uit te houden.

                           hier zijn de lange naalden nog groen, die vandaag uit de boom vielen zie je op de foto met de vink van gisteren.

Nu merk je dat het een week lang weinig tot niets gewaaid heeft. Uit de parasoldennen waar we onder staan, vallen door de toegenomen wind lange naalden en ook zaadjes dwarrelen naar beneden. Dat wordt morgen, als de wind is gaan liggen, de zonnepanelen schoon maken, er ligt een heel tapijt op.

We hoorden nog van een vader van een van de pubers dat je ook in augustus weer hier mag staan, dat is toch goed nieuws. 4 jaar geleden , toen wij er waren is het tijdelijk verboden omdat sommigen bouwwerken in het bos hadden geplaatst.

Elea 04-07-2017, dinsdag

Op Mani heeft zondag een grote bosbrand gewoed, waarbij het dorp Kotronas geëvacueerd moest worden. Nu zou ons dat anders weinig gezegd hebben, ware het niet dat we daar eind mei 2 dagen op de pier bij het haventje hebben gestaan en in de omgeving hebben gewandeld. Gelukkig zijn er geen persoonlijke slachtoffers , wel zijn er honderden stuks vee en heel veel olijfbomen verbrand. Er kwam hier zondagavond een Duitser die daar in de buurt had gestaan en vertelde dat het daar 42º. De hoogste temperatuur de afgelopen dagen was 45,9º op Kreta en er hebben ongeveer 50 bosbranden gewoed, de meeste konden snel worden geblust. De branden ontstonden door de combinatie van de zeer hoge temperaturen en de grote droogte.

 

                                                        hier in het bos van Elea ook kurkdroog, de schapen doen veel stof opwaaien

Hoewel het werkloosheidspercentage onder  Grieken  zoals gezegd hoog is ,werken er nog steeds buitenlanders in de landbouw, vooral illegalen uit Bangladesh . Ze worden vaak onderbetaald maar voor have nots is dat kennelijk geen probleem. Hier worden langs de bosrand paprika’s, aubergines, meloenen etc verbouwd en ook hier zie je Bengalen of Pakistani die op het land werken. Vermoedelijk zijn ze niet al te riant gehuisvest, ze komen emmers water halen bij de kraan om zich te gaan wassen. Vanmiddag met 2 jongens proberen te praten toen ze hun kleren wasten. Verder dan dat ze uit Pakistan komen kwamen we niet.

Grieken willen niet in de landbouw werken, althans niet om te wieden en te oogsten, van oudsher is er met immigranten gewerkt, na de val van de muur vooral door Bulgaren en Roemenen. Ook jonge Griekse werklozen vinden het werk te zwaar en niet passen bij Grieken en ze kunnen ook niet gedwongen worden want maar 10% van de Grieken heeft een werkloosheidsuitkering, cijfers van dec 2016. Wie in Griekenland zijn baan kwijt raakt krijgt een jaar lang een uitkering van €360,- per maand. Omdat Griekenland geen bijstandsuitkeringen kent zijn werklozen daarna aangewezen op hulp van hun familie, de kerk, gemeente of humanitaire organisaties.

                                                            nog een keer de cirlgors, in een boom bij de camper

Hoewel er vandaag weinig wind was, was de zee nog te ruw om te zwemmen. Helaas was dit vandaag onze laatste dag in het bos van Elea, mochten we weer naar Griekenland gaan dan komen we hier zeker terug.

Kylini 05-07-2017, woensdag

Vanmorgen met enige weemoed vertrokken uit Elea, een plaats waar we 12 dagen hebben gestaan, dat is ongeveer even lang als in Tafraout (Mar.), ook een geliefde plek van ons.

Eerst LPG getankt bij Pyrgos, dankzij de handige LPG app, gas is lang niet overal verkrijgbaar op de Peloponnesus. Wat boodschappen gedaan en naar Kylini gereden.

We staan op een parking op een soort plateau, een paar meter boven de zee met een mooi uitzicht. Voor ons liggen 2 eilanden, Zakynthos en Kefalonia waar naartoe vanuit de haven van Kylini een veerbootdienst wordt onderhouden.

Het is een mooie plek hier , totaal niet te vergelijken met Elea, maar we hebben heerlijk zitten lezen met een matige zeebries bij 29º, terwijl je af en toe over de branding staart, we passen ons snel aan de nieuwe situatie.

 

uitzicht op het eiland Zakynthos

 

 Kylini beach,N37.89040 E21.11214 water bij  taverne, uitzicht op eiland Zakynthos                  Onze Slowaakse buurman laat het breed hangen

Er staan hier 12 campers, waaronder 2 Italianen met kleine kinderen, een Duitse camper met een aardige echtpaar die niet ver van ons in Elea stonden. Rechts van ons staan 5 Tsjechische campers met dertigers met kleine kinderen en links staat een Slowaakse camper.

Het is hier een parking, wij zetten onze stoelen wel buiten met een bescheiden tafeltje, de Tsjechen hebben een hele uitstalling rondom hun campers alsof ze op een camping staan. Bovendien laten ze hun afvalwater zo onder de camper weglopen wat natuurlijk niet zo’n fris gezicht is.( wij moeten ons afvalwater natuurlijk ook kwijt maar doen dat in emmers en gooien het in de bosjes) Onze Slowaakse buren nemen 3 parkeerplaatsen in beslag, luifel uit, aanhanger ernaast, als dat maar goed gaat met dit gedrag, gelukkig is het niet zo druk met auto’s vanmiddag. 

                                                                          een Oosterse hoornaar op bezoek

En nog even dit:het was vandaag ongeveer 85 km van Elea naar Kylini Beach

                   Het was vandaag 85 km van Elea(F) naar Kylini Beach(G), we naderen de haven van Patras, links van het midden , boven in de kaart

Kylini 06-07-2017, donderdag

Gisterenavond zijn verscheidene campers vertrokken, m.n .die waarin gezinnen met kleine kinderen zaten. Die zijn w.s. naar campings in de buurt gegaan.

We hebben, toen 3 Tsjechische campers vertrokken, onze camper verplaatst omdat het nogal waaide. We hebben een iets minder mooi uitzicht maar die fraaie uitzichten hebben we de afgelopen weken genoeg in Griekenland gehad.

                                             ons nieuwe uitzicht, we doen het er voor

Uitgerekend op de laatste 2 dagen van onze reis is het internet traag, we staan ver van een zendmast af. Meestal maar 1 of 2 bolletjes signaalontvangst op de iPhone en van 11 uur tot 19.00 uur geen 3G maar Edge (zeer langzame verbinding) maar overdag hebben we toch niet zo’n behoefte om te internetten. Verder zijn we erg tevreden met de KPN onbeperkt online simkaart voor €7,50 p.m. Eergisteren nog even een speedtest gedaan in Elea: 10,81Mbps download en 3,89Mbps upload.

Hoewel de zon het grootste deel van het jaar schijnt, zie je niet zo veel zonnepanelen in Griekenland, zeker niet van die grote velden met zonnepanelen die je in Spanje ziet en ook in Marokko bij Ouarzazate. Ook zie je minder windmolens dan in andere landen. Dat zou wel eens kunnen komen door de invloed van de machtige vakbond DENOP-DEH van de Griekse openbare elektriciteitsmaatschappij, de DEH. Zij is geen voorstander van nieuwe, duurzame energiebronnen omdat die haar monopoliepositie kan doorbreken. Begin juni gaf de vakbond een verklaring uit dat ze niet gelooft in “de mythe van de klimaatverandering”. De Griekse elektriciteitsmaatschappij DEH beheert de winning van de grondstoffen ligniet ( het vervuilende bruinkool), de centrales die de ligniet verbranden, het distributienetwerk en de meters in de huizen natuurlijk en heeft zo doende een aardige monopoliepositie.

Nu is de Griekse regering overeengekomen met de Europese schuldeisers dat delen van de elektriciteitsmaatschappij verkocht zullen worden. Deze privatiseringsplannen stuiten op verzet van de vakbond DENOP-DEH en van een aantal Griekse politici. Als de vakbond tegen deze plannen in het verzet komt heeft ze een machtig wapen in de handen: de elektriciteit. In 2008 hebben ze dit wapen gehanteerd om hoge lonen te eisen , een land zonder elektriciteit is natuurlijk een ramp als het geen andere energiebronnen heeft. Maar eens kijken hoe het gaat verlopen de komende tijd met de privatisering en het mogelijke verzet daartegen.

             de parking in Kylini beach vanmorgen, er staan nog geen auto's van zwemmers, we staan nu wat beschutter tegen de wind

De Duitser die ook in Elea stond, kwam een stuk watermeloen brengen en een praatje maken. De taverne hier is gesloten, hij vertelde dat de eigenaar w.s. problemen met de belastingen heeft. De Duitser gaat morgen ook met de dezelfde ferry als wij, zoals hij zei 07-07-2017 om 17 uur. Dat was ons nog niet opgevallen terwijl 7, toen ik nog een kind was, mijn ‘geluksgetal’ was. Dus de getallen opgeteld en gekeken wat 2048 volgens de Arabische  numerologie betekende: Profeet Isa(vzmh) keert in 2048 terug op aarde en hij zal de Dejjal verslaan etc.. Verder niets gevonden dus 2,4, en 8 is 12, het getal 12 behoort tot de meestergetallen, we wonen op nr 12, nu wordt het tijd om op te houden, we hebben geen zonnesteek.

Nu geloven we niet in handoplegging, piskijken en niet in numerologie dus die flauwekul maar gauw vergeten, het was weer een prachtige dag.

En over Duitsers gesproken: als je vanaf de parking over het strand loopt dan zijn er een paar hotels die ligbedden op het strand hebben staan, de voertaal is daar Duits, dat was 4 jaar geleden ook al zo. Bovendien zullen al die vakantiegangers die on line willen zijn, ook wel voor traag internet zorgen.

                                                       vanmiddag zat er een sprinkhaan in mijn stoel te zonnen

De 2 overige Tsjechische campers lieten vanmorgen het water weer vrolijk weglopen, nu kun je je blijven ergeren maar in plaats daarvan duidelijk gemaakt dat het er niet fris uitziet voor derden als je komt zwemmen en er loopt water onder een camper weg. Dat konden ze wel begrijpen en gelukkig was het geen vervelend gesprek.

Had er al een E-reader de geest gegeven, onze reserve E-reader is nu ook bezig te bezwijken. Gelukkig kunnen we de iPad nog gebruiken om boeken op te lezen, aan de E-reader van Everdien mankeert gelukkig niets.

Patras 07-07-2017, vrijdag

Bijna 2 uur tijd we hadden gisterenavond nodig om de site online te krijgen, een foto stond er dubbel op, stukken tekst verdwenen, allemaal door de slechte verbinding, uiteindelijk is het toch gelukt. Als het iedere keer zo was gegaan dan was ik er al lang mee gestopt.

Het was 81 km naar de haven van Patras via een weg met af en toe gaten en stalletjes met pompoenen langs de weg.

We staan nu in de haven van Patras waar de boot naar verwachting met een uur vertraging zal vertrekken. De sfeer rondom het haventerrein was een beetje grimmig , groepjes jonge vluchtelingen klommen over het hek en dan was er een kat en muis spel met de politie. Ook rondom de vrachtwagens die geparkeerd stonden soortgelijke groepjes en vrachtwagenchauffeurs met ijzeren staven. Het is allemaal begrijpelijk maar ook in en in triest.

 

 

                                                                    haven Patras, N 38.22830 E21.72283

Cesena 08-07-2017, zaterdag,

Het inschepen ging heel snel gisteren maar we vertrokken wel met een uur vertraging om 18.00 uur. De vaart verliep rustig, kalme zee en nu 6 uur varen kwamen we in Igoumenitsa waar we vannacht om 2 uur weer vertrokken nadat de nodige mensen en voertuigen aan boord waren gekomen waardoor er weer meer vertraging bijkwam.

Een korte nacht gehad en vandaag overdag op het dek zitten lezen. Na 23 uur varen kwamen we om 16.15uur ( uur tijdsverschil) in Ancona aan en met een kwartier waren we weer van boord , opnieuw razendsnel dus omdat we gunstig stonden om van boord te rijden.

        Cesena , N44.14561 E12.22857 , gratis cp met voorzieningen, niet om het mooie uitzicht maar wel praktisch om te overnachten als je van de boot komt

Via de autostrada zijn we naar het stadje Cesena gereden ( 140 km )waar we staan op een gedeelte van een parking welke gereserveerd is voor campers. Het is bij een hippodroom en wat sportvelden, nu zijn er nog veel auto’s maar het zal wel rustiger worden.

En ook in Italie is het heet, 35º onderweg en nu om 19.00 uur nog 33,5º. En er is geen zee in de buurt die voor een verkoelende bries kan zorgen.

                                                                 de route vandaag : Ancona (A) naar Cesena (B), 140 km ,€8,20 tol

 

Ivrea 09-07-2017, zondag

Het was gisterenavond druk rond het Hippodrome op de parkings, honderden auto’s. In de maanden juli en augustus zijn er iedere avond hippische evenementen hoorden we van een aantal jongeren. Na 12 uur werd het rustig en we hebben redelijk geslapen. Dit ondanks een mug (lang niet binnen gehad) en de hoge temperaturen.

Het was gisterenavond de warmste avond van onze reis, om 12 uur nog 28º. Dat komt omdat we de laatste maanden vrijwel altijd aan zee hebben gestaan en dan koelde het af.

We hebben besloten om niet via Zwitserland terug te reizen maar via Frankrijk, door de Mont Blanc tunnel. We denken dat we een beetje overgewicht hebben, we wegen vermoedelijk rond de 3600kg terwijl we 3500 mogen wegen. Technisch gezien kan de camper tot 3850 kg beladen worden maar dat geldt niet. Oostenrijk en in mindere mate Zwitserland zijn landen die nogal streng op gewicht controleren. In andere landen, waaronder Nederland , wordt een overschrijding van 5% van het toegestane gewicht getolereerd.

Dus rijden we via Frankrijk, het is niet eens zo ver om en het weer is overal onweersachtig de komende dagen in de Alpenlanden. We zijn weer via de tolweg gegaan , vanmorgen om 9.00uur vertrokken en het was toen al 29º. Het eerste stuk naar Bologna was erg druk, herhaaldelijk in de rem omdat van 110km per uur door onduidelijke redenen de 3 banen dichtslibden en de snelheid naar 20km ging, na een minuut kon je weer verder rijden . Na Bologna werd het 4 baans en stroomde het drukke verkeer goed door. Rond Milaan viel de drukte mee en de weg Milaan –Turijn was zelfs rustig te noemen. Het landschap onderweg in Emilia Romana was wat saai, want vlak en door de Po-vlakte is het eentonig.

 

 

 

 

Nu staan we in Ivrea (Piemonte) op een kleine, volle camperplaats, met smalle plekken, gescheiden door een parkje van een rivier met een erg brede waterval, waar je ook kunt raften. De camperplaats staat Italiaans vol, deur aan deur. Een mooie omgeving hier aan de voet van de Alpen ten noorden van Turijn.

 

cp Ivrea, N45.46343  E7.87620, met voorzieningen, kosten: een gift, gebruikelijk is €5,-

Het stadje zelf maakt een wat deftige indruk door de statige gebouwen, er zijn wat leuke pleinen en er is een kasteel maar daar zijn we niet aan toe gekomen want het begon te regenen, lang geleden dat we dat gehad hebben.

                          het aardige stadje Ivrea met zijn brede waterval, ligt er nu wat sombertjes bij door lichte regenval

 

                                                                 een enkeling was aan het raften

In het stadje is momenteel een feestweek, die van San Savino. Er is een braderie met de gebruikelijke rommel waar veel mensen op af komen. Leuker vinden we de kraampjes met de regionale producten, de worsten en de kazen, maar dat zegt dan weer wat over ons. We hebben in ieder geval een blauw ader kaas gekocht en een erg oude ,overrijpe, blauw ader kaas kregen we er gratis bij. Die was door de warmte zacht geworden en wat uitgelopen maar dat doet aan de smaak niets af, verrukkelijk.

Verder waren er oude motoren, oude auto’s en heel veel landbouwwerktuigen en bedrijfsauto’s. Het braderie publiek bestond dan ook voor een deel uit boeren , al dan niet op hun zondags gekleed. Er was een kermis, een optocht van ridders en knechten , kortom er was leven in de brouwerij.

Jammer van de regen maar er was zwaar onweer voorspeld, dan zijn we de dans toch aardig ontsprongen want dat trok vanuit Frankrijk ten noorden van ons door de Alpen. En de temperatuur daalde van 32º onderweg naar 28º toen we tegen 2 uur hier aankwamen, een aangename temperatuur.

 

 

                                    de gereden route vandaag ging van Cesena (B) naar Ivrea (C), 426km over de tolweg, €35,50 tol 

Morgex 10-07-2017, maandag

We wilden vandaag naar Frankrijk rijden naar het oosten van de Bourgogne maar toen we de weersverwachting zagen, zware onweersbuien, hebben we dat plan snel laten varen.

In plaats daarvan zijn we in Italië gebleven, we staan nu aan de voet van de MontBlanc in de Aosta vallei. We zijn via de tolweg naar Morgex gereden, door een aantal lange tunnels van zo’n 3 km lengte. Daarom was de prijs van de tolweg er ook naar, €21,50 voor 100 km, duur dus. De weg hier naar toe was schitterend door de Valle d’Aosta, hoge bergen met dorpjes tegen de bergwanden aan.

We staan weer gratis op een cp , weliswaar zonder voorzieningen, alleen drinkwater. We staan in het bergdorp Morgex naast de rivier de Dora Baltea, zeer snelstromend , waar ook weer mensen aan het raften zijn. Dus af en toe groepjes mensen, meest mannen, met strakke Goretex pakken aan en witte of gele helmpjes op die een eindje stroomopwaarts in de rubberen boten stappen.

mooi gelegen gratis cp in Morgex  N45.75856 E7.02957, alleen water ( drinkwater uit de bergen), op de naast gelegen rivier wordt geraft

We zien vanaf de cp een gletsjer op de `Mont Blanc liggen, de rivier de Dora Baltea ontstaat door een samenvloeiing van 2 gletsjerrivieren van de Mont Blanc en stroomt door het dal van Aosta om na 160 km uit te monden in de Po.

 

                              de rivier de Bora Baltea stroomt langs de cp                                    in de verte zie je een gletsjer op de Mont Blanc

Het dorp Morgex is aardig maar niet bijzonder, alle huizen hebben houten balkons met bakken met geraniums er aan . Er is een kerk met een interieur dat best aardig is.

 

                                                                       de kerk Santa Maria de Assunta

We hebben hier lekker gerelaxt, het geruis van de rivier naast ons en stevige buien trokken ten zuiden van ons langs bij Aosta, we kregen hooguit enkele druppen, 25 º en half bewolkt. Op de buienradar zagen we boven Oost Frankrijk telkens buiencomplexen, niet verkeerd om het vandaag bij een korte rit te houden

                                   vandaag een korte route i.v.m weersomstandigheden Frankrijk , 100km van Ivrea(C) naar Morgex(D)

Om 19.30 is een enorm onweerscomplex, van Metz tot Gap, de Alpen overgestoken en nu onweert en regent het hier behoorlijk. We waren van plan geweest om nog een pizza te gaan eten in het dorp maar dat feest gaat niet door, dan maar zelf koken, Everdien althans.

                              op het hek naast de camper zat vanmiddag een jonge zwarte roodstaart ( nog een beetje geel aan de  wortel van de snavel )

Stonden we gisteren nog op een kleine cp met 9 campers zo dicht op elkaar dat je er niet aan moet denken dat er brand uit zou breken, nu staan we op deze cp in Morgex helemaal alleen. En dit terwijl de omgeving hier prachtig is, het gratis is en je hier kunt wandelen langs de rivier. Iets verder op een parking dichter bij het dorp staan ook nog 3 campers.

Dole 11-07-2017, dinsdag

Vanmorgen bleek dat er op de toppen van de hoge bergen door de onweersbuien van gisterenavond verse sneeuw was gevallen. De hoeveelheid neerslag waar wij stonden viel gelukkig mee.

                                                                         We naderen de Mont Blanc

 We zijn via de Mont Blanc tunnel ( wel schrikken, €58,60) Frankrijk ingereden. Een mooie route door de bergen en later meer afdalend naar de Bresse, waar de bekende kippen vandaan komen. Daar zagen we ook dat er op de andere baan een vrij ernstig ongeluk was gebeurd, een auto was over de kop geslagen en had plat dak, afgezien van en kop-staart botsing in Italië hebben we gelukkig geen ernstige ongelukken meegemaakt op onze reis.

                                                         we zijn aan de Franse kant van de Alpen

We zijn naar de Géant Casino gegaan in Lons le Saunier en hebben wat kazen , worst ( we kunnen het niet laten) en wijn gekocht . Daarna zijn we naar het nabijgelegen Beaurepaire en Bresse gereden waar we op de cp wilden gaan staan. Die bleek naast een doorgaande weg te liggen en was geen succes omdat er ook nogal wat vrachtwagens voorbij kwamen.

 

We zij daarom verder gereden naar Dole waar we nu op een mixparking staan bij Aquapark ISIS (what’s in a name) met nog wat andere campers, de politie surveilleert regelmatig hier op de parking . Dole schijnt een aardig stadje schijn te zijn, er is ook een cp in de stad maar die schijnt door het verkeer wat rumoerig te zijn. Wij hebben gekozen voor de relatieve rust hier waar overdag wel wat bezoekers van het pretpark en sportvelden zijn maar waar geen doorgaande weg is.

 

cp Dole op een mixparling bij Aquapark ISIS, gratis met voorzieningen

N 47.07332,  E 5.48667

 

Er stroomt een rivier langs de parking, de Doubs die verder in de Saône uitkomt en we zijn in het dep. Jura, regio Bourgogne/ Comté.

We hebben vanmiddag een klein buitje gehad, verder vrij veel bewolking en 23º, wel goed weer om te rijden. We zijn via de tolweg gereden, morgen rijden we of tolweg( bij slecht weer) of binnendoor, in het eerste geval zijn we donderdagmiddag thuis, anders  later.

 

            het begint al een traditie te worden, hier weer de gereden route van van daag : van Morgex(D) naar Dole (E), 340km 

Dole 12-07-2017

We hadden gisteren een slechte dag wat ons humeur betreft, geïrriteerd naar elkaar toe. Gisterenavond kwamen we tot de ontdekking dat we helemaal nog niet naar huis wilden, nog niet zo snel althans. We zouden ook zondag of maandag a.s. thuis willen zijn omdat Everdien voor een gesprek op 18 juli in het ziekenhuis in Arnhem moet zijn maar door het mindere weer ging het wat sneller en dan konden we ook naar een feestje dit weekend. Nu is het weer in Nederland en Noord Frankrijk helemaal naadje, heel veel neerslag er wordt gewaarschuwd voor aquaplaning, dus hebben we besloten, ook omdat het hier droog is , om maar aan ons oorspronkelijk plan w.b.t. thuiskomst vast te houden. Overigens is dit voor Everdien geheel nieuw, zodra zij het huis ruikt dan wil ze ook zo snel mogelijk thuis zijn, ik had dat toch al niet zo.

 

 

 

Dus zijn we vanmorgen naar Dole gereden waar we nu op een mix parking bij het oude stadscentrum staan. Omdat het met het verkeerslawaai hard meevalt blijven we hier ook vannacht staan. Er staan hier meer dan 20 campers.

 

mixparking Dole,  N47.09501 E5.49781, geen voorzieningen , wel 3km verder bij Aquapark

Dole is een stad met een vrij klein historische centrum met een paar bezienswaardigheden. De kerk de Notre Dame ( 1507-1560) heeft een aardig interieur met mooie gebrandschilderde ramen.

                                                       leuk hoekje met op de achtergrond de kerk Notre Dame

 

 

 

 

 

 

Een paar foto's van het interieur van de Notre Dame.

Er zijn nissen met beelden.

Een van de vele gebrandschilderde ramen en er zijn 2 kansels

Dole is de geboorteplaats van Louis Pasteur, de uitvinder van de desinfectie methode  door verhitting, het pasteuriseren en een vaccin tegen hondsdolheid(rabies). Hij was de zoon van leerlooiers, in het souterrain van zijn geboortehuis is nog een leerlooierij te zien.

 

Een kleine mooie wandeling kun je maken langs het Canal des Tanneurs (leerlooiers) waar in de hoog oprijzende smalle woningen de leerlooiers woonden, met hun leerlooierijen in het souterrain aan het water dat nodig was voor de 1ste bewerkingsfase van de huiden, uit Marokko weten we dat dat vreselijk stinkt.

We zijn ook bij een bron, de Grande Fontaine, geweest die ondergronds is. Het is een z.g.n. Vauclusebron , hij ontspringt op de Mont-Roland en komt door ondergrondse kalklagen aan de voet van de stad uit. Hij wordt al in 1274 vermeld en werd de laatste eeuwen als wasplaats gebruikt, i.t.t. de legende die verteld dat hij aan leprozen was voorbehouden.

Er zijn in Dole leuke straatjes met oude huizen die soms mooie poorten hebben.  

Heb je in iedere Franse stad wel een Rue Pasteur , hier is er wel een erg hoog Pasteurgehalte, de stad is erg trots op zijn vroegere inwoner.

Het was een heel aardige dag met ‘s middags brede opklaringen en 28º terwijl het wat noordelijker met bakken uit de hemel kwam.

Lamarche sur Saône, 13-07-2017,

Gisterenavond hebben we een pizza gegeten bij, hoe kan het ook anders, restaurant Louis Pasteur. Vannacht hebben we totaal geen last van het verkeer gehad, we hebben heerlijk geslapen.

Toen we vanmorgen wegreden zeiden we tegen elkaar dat het net was of we een soort bedevaart reisje gingen maken. Stonden we vanmorgen nog in de Jura, nu staan we 27 km verder in de Bourgogne ( Côte d’Or) bij het dorp Lamarche sur Saône. Hier zijn we vorig jaar ook geweest na de knie operatie van Everdien, we hebben toen ons 1ste ‘oefen’ reisje gemaakt. Lamarche was onze 3e plek waar we stonden en hier ging het fout met de knie van Everdien. We moesten onze reis voortijdig afbreken omdat Everdien een vochtophoping in haar knie kreeg die daardoor erg gezwollen en pijnlijk was. Het kwam w.s. doordat de temperatuur tot boven de 30º was opgelopen.

Het is bijna op de dag af een jaar geleden dat we hier waren en er komen weer allerlei herinneringen omhoog, gelukkig gaat het goed met de knie van Everdien.

 

                              cp Lamarche sur Saône N47.27282 E5.38658, gratis met voorzieningen, voor het water moet worden betaald

We vinden de cp in Lamarche een prachtige plek, je staat op een soort weiland aan de rivier de Saône en als je geluk hebt, zoals wij nu, sta je vooraan bij het water zodat je over de Saône uitkijkt. Er varen plezierjachten voorbij en voor de cp is een aanlegplaats.

En wat een verschil met gisteren toen we in de stad stonden, nu bij het dorp Lamarche ( waar niets te beleven valt) middenin de natuur, gelukkig vinden we beide plekken even fijn, hoezeer ze ook verschillen, dat is het plezier wat we aan camperen beleven.

                                                                              ons 'luifel' uitzicht over de Saône

Het was vandaag wisselend bewolkt en met weinig wind werd het 27º, dat mag je wel een mooie dag noemen en dat doen we dan ook.

                                                               slechts 27km van Dole(E) naar Lamarche sur Saône(F) 

Bulgnéville, 14-07-2017, vrijdag

Zo langzamerhand ontluikt vandaag het verlangen om naar huis te gaan, eindelijk, het zou merkwaardig zijn als dat niet zo was. Thuis zijn is namelijk ook leuk maar we hebben het zo naar ons zin deze reis( eigenlijk alle reizen) en omdat het onze langste reis is (zowel in tijd als in kilometers) hebben we het toch wel met elkaar getroffen in die zin dat we elkaar niet in de weg zitten op een paar vierkante meter leefruimte, we zijn dan wel veel buiten natuurlijk, maar toch.

 

 

 

 

 

Dus kicken we langzaam af van deze reis, voor ons geen cold turkey. We zijn daarom een stukje verder gereden richting huis en staan 154km noordelijker in Bulgnéville op een cp aardig gelegen aan een meertje waar druk gevist wordt.

 

cp Bulgnéville, N48.20752 E5.83812, €3,- met voorzieningen

Er was al aardig wat vakantieverkeer onderweg naar het zuiden waarbij de laatste jaren de aanhangwagens met vakantiespullen zijn vervangen door dakkoffers op de personenauto’s en de caravans die je ziet zijn vrijwel alleen Nederlandse.

Het is vandaag de nationale feestdag 14 juli, hier en daar klinkt geknal van vuurwerk en in een zaaltje bij de cp speelt een fanfare. In veel dorpen en steden schijnt er gisteravond al vuurwerk te zijn geweest uit respect voor de gruwelijke aanslag in Nice vorig jaar.

                                      waterlelies                     

                                           

We hebben Nederlandse buren, die gaan ieder jaar een half jaar naar Nepal, ze hebben daar een project geadopteerd en zijn helemaal verliefd op het land en de mensen, geweldig dat idealisme.

Het is te merken dat we noordelijker zijn, van die typische ‘Hollandse’ luchten met stapelwolken en brede opklaringen en het was nog 24º.

 

                                           vandaag zijn we van Lamarche sur Saône(F) naar Bulgnéville(G) gereden

Blégny-Mine 15-07-2017, zaterdag

Vanmorgen zijn we verder naar het noorden gereden en zagen een massale uittocht van vakantiegangers. Het was vanaf de Luxemburgse grens tot 20km ten zuiden van Nancy eigenlijk 1 file die af en toe stapvoets reed, mede omdat er i.t.t. gisteren nu ook vrachtverkeer was. Wij gingen de goede kant op en konden goed doorrijden, er was niet al te veel verkeer.

We hadden al via het camperforum vernomen dat je in Bastogne niet meer mag overnachten, jammer, we hebben dat meerdere malen gedaan. Een alternatief is de parking Baraque Fraiture maar toen we daar kort na enen voorbij reden was het slechts 15º, zo koud hebben we het in maanden niet meer gehad. Daarom zijn we doorgereden naar Blégny-Mine, net voorbij Luik, waar het wat minder koud is met 21º.

     cp Blégny-Mine, N50.68614 E.5.72382, gratis met voorzieningen

 

 

We staan hier op de grote parking waar een gedeelte voor campers gereserveerd is.

De mijn hier behoort tot de 4 mijnen in Europa die bezocht kunnen worden zodat men een indruk kan krijgen hoe het werken er in de mijn aan toe ging.

 

Wat ook wel bijzonder is dat er op het voetbalveld naast de parkeerplaats een culturele manifestatie van de PKK is met muziek, dans en toespraken. We mochten eerst het festivalterrein niet op maar hebben wel mee kunnen genieten van de muziek vanuit de camper, om buiten te zitten is het ons te fris. Later konden we naar binnen en vertelde een Koerd dat dit een jaarlijkse manifestatie is georganiseerd door jonge Koerden. Er waren vanmiddag tussen de 3 en 4 duizend Koerden uit verschillende Europese landen geweest.

In Duitsland zijn Koerdische vlaggen en vlaggen met afbeeldingen van Öcelan er op verboden, hier geen probleem. En geen politie te bekennen, dat wordt kennelijk niet nodig geacht. Leuk omdat even zo mee te kunnen maken.

Morgen rijden we naar huis, het is nog 224km, dan komt er aan eind aan een fantastische reis.

 

 

                                De grens van Nederland is al te  zien, vandaag van Bulgnéville(G) naar Blégny(H) gereden, 343km.

Warnsveld 16-07-2017, zondag

De boterham met oude kaas hebben we achter de kiezen, de wasmachine snort, ergste onkruid is uit de tuin en we hebben de eerste visite ontvangen, kortom we zijn weer thuis.

De reis is probleemloos verlopen vandaag, niet al te druk.

Morgen even kijken hoeveel km’s we gereden hebben, dan weten we ook hoeveel we zijn aangekomen, wat niets met elkaar te maken heeft

 

 

Een wel zeer beknopte samenvatting van onze reis:

voor geuren en kleuren moet je in Marokko zijn, de vrijheid om te camperen vind je nergens anders zo dan in Griekenland en de cultuur in Italië is indrukwekkend, we hebben voor ons gevoel het beste op campergebied in één reis kunnen beleven, wat een heerlijke reis hebben we gehad.

En wat hebben we genoten, ook van elkaar, het is dat Everdien dinsdag een gesprek heeft in het ziekenhuis, anders waren we nog even in Frankrijk gebleven.

Warnsveld 17-07-2017, maandag

Wat zijn we thuis weer snel gewend, er moet dan ook het nodige gedaan worden als je een tijd op reis bent geweest.

Nog een paar cijfers:

-we hebben bijna 11.500 km gereden

-we zijn bijna 6.5 maanden weg geweest

-we hebben op 35 verschillende plekken overnacht in Marokko, 5 in Italië en 31 in Griekenland waarvan we slechts voor 1 camperplaats hebben betaald (3 nachten à €10,-) , de rest waren gedoogplaatsen.

-we hebben 45 boeken gelezen, althans ik, Everdien iets minder.

-we zijn zonder autopech de reis doorgekomen, wel moeten er wat reparaties aan het interieur plaatsvinden, dat krijg je als je er een poos in woont.

We gaan zeker weer op reis , waarnaar toe en wanneer weten we nog niet, begin september?

Eerst moet Everdien volgende week een schildklierbehandeling ondergaan , een radioactieve jodiumkuur in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Eerst maar eens kijken hoe dit verloopt.

En iedereen bedankt die ons gevolgd heeft!