Warnsveld 11-12-2020,  vrijdag
Hoewel we al zo’n 10 jaar een iPad hebben, dit is ons 3e exemplaar, is het voor het eerst dat we hiermee een verslag schrijven. Niet omdat we tijd genoeg hebben door  Corona, maar noodgedwongen. Maandagmorgen bleef het scherm van onze MacBook zwart, dat was wel schrikken. Contact opgenomen met Apple en het blijkt dat de backlightverlichting van het scherm kapot is. Het wordt weliswaar kosteloos vervangen omdat het bij de serie van ons MacBook vaker voor schijnt te komen, maar het is al weer een probleem wat aan het licht komt bij deze serie. Nog  geen maand geleden is het toetsenbord en de batterij vervangen, ook  dit was kosteloos. We moeten er wel voor naar Zwolle rijden, daar zit  Card Services, een officiële Apple retailer. Nog zo’n probleem en we hebben een nieuwe MacBook
😱

 

                                  Nog steeds zijn er veel grauwe ganzen  in Zutphen, hier bij de kerkhofgracht.

      Meertje bij Warnsveld met dun laagje ijs

        Berkel langs Graaf Ottosingel, centrum Zutphen.

En het was al een beetje een merkwaardige zondag geweest.

In de nacht van zaterdag op zondag kreeg ik om een uur of 5 een niesbui en daarna een loopneus, dat hield lang aan. Niet het niezen , dat was gelukkig maar een enkele keer , maar de loopneus duurde tot na 7 uur.


In het begin van de ochtend nog een enkele nies, al met al wel een reden om te bellen of het verstandig was om me te laten testen. Zeker meneer en zo kon ik om 13.22 terecht in de Coronateststraat in Zutphen. Een wattenstaafje diep en de keel en daarna 1 diep in beide neusgaten, dat was minder prettig. Na 23 uur had ik de uitslag,  gelukkig negatief, omdat we ons altijd keurig aan de regels houden hadden we ook niet anders verwacht, maar het was toch een opluchting. We konden nog mooi op tijd 's middags naar Zwolle rijden.

 

             De prachtige paarse bessen van de Callicarpa Americana, in Nederland ook wel de Schoonvrucht genoemd.

Het vaccin komt eraan, Nederland heeft de logistiek nog niet op orde, elders in de wereld wordt op de ontwikkelingen vooruitgelopen.

De IATA overweegt het, Marokko heeft al besloten om een vaccinatie paspoort in te voeren. Zonder zo’n paspoort kun je niet reizen aldus de minster van Volksgezondheid. Het geldt in ieder geval voor vliegreizen met RAM , of het ook voor bv autoreizen gaat gelden is niet bekend. Omdat het aan de vooravond van de vaccinatiecampagne bekend is gemaakt, zien veel Marokkanen die niet willen worden gevaccineerd dit niet alleen als een vorm van discriminatie , maar ook als drukmiddel. Overigens verschijnen er nu ook berichten in de pers dat er vakantielanden overwegen om zo’n vaccinatiepaspoort verplicht te stellen in 2021. Het zou gaan om landen in Azië, de Cariben maar ook om Australië.

Er heeft gisteren een uitruil plaatsgevonden waarvan  niet alleen de Sahrawi's ( bewoners Sahara) maar tevens de Palestijnen het slachtoffer zijn geworden. Trump heeft de Westelijke Sahara als Marokkaans erkend waarop Marokko heeft aangekondigd bij monde van de koning dat de betrekkingen met Israël genormaliseerd gaan worden.

Warnsveld 15-12-2020

En zo zijn we dan in een 5-weekse lockdown beland in een poging het virus de kop in te drukken. Wat ons betreft had er eerder zo’n maatregel moeten komen, oa herhaalde malen al gesuggereerd  door het Red Team, dan was wellicht 3 weken voldoende geweest.

Maar dat is achteraf gezien, nu moeten we het ermee doen, we kunnen niet anders. Andere landen gingen ons voor zoals oa Marokko, Frankrijk , Spanje of komen iets later zoals bv Duitsland.

Als je naar de besmettingen kijkt in de landen die al een lockdown gekend hebben, dan zie je dat daar de besmettingen flink gedaald zijn de afgelopen weken terwijl je in Nederland een omgekeerde beweging hebt gezien zodat we de hoogste besmettingen in Europa hebben.

Zo kent Spanje nu ongeveer 6967 besmettingen.

En Frankrijk waar de lockdown gisteren beëindigd is , 3063 besmettingen. Overigens heeft de lockdown daar 6 weken geduurd en het schijnt dat een deel van de Fransen daar neerslachtig van zijn geworden.

En in Marokko heeft in een maand tijd zo’n spectaculaire daling plaatsgevonden dat het haast ongeloofwaardig is , nl van 6195 op 17 nov. naar 1217 op 14 dec.

 

 

Marokko zal de eerste doses van het vaccin uit China  een dezer dagen ontvangen maar er is nog geen autorisatie verleend om met het vaccineren te beginnen. Wel voldoet het aan alle internationale .eisen volgens het ministerie van Volksgezondheid. 

En er is zojuist bekend gemaakt dat de EMA  maandag  zal beslissen over het Pfizer vaccin , of het al dan niet toestemming zal krijgen. Aangezien het al goedgekeurd is voor de Amerikaanse en Engelse markt, zal dat wel geen probleem op leveren. 

Er gloort licht aan de horizon, het is nog ver weg, een andere uitweg dan via een vaccin uit deze crisis is er niet.

Alleen maar  COVID gerelateerd nieuws deze keer , het is niet anders. Het beheerst ook ons leven en dan regent het ook nog, daarom hebben we geen foto’s gemaakt. Toch zijn we niet somber, we houden de moed erin.

En zojuist komt het bericht uit Zwolle dat de MacBook gerepareerd is, het duurde lang omdat men op onderdelen moest wachten. Gelukkig is het geen winkel maar een service punt, hij is dus gewoon geopend. Morgen gaan we hem ophalen.

Warnsveld 21-12-2020, maandag

Vandaag de kortste dag van het jaar en ook met de minste zonuren , ten minste, als die zou schijnen maar het regent. Maar dit telt natuurlijk niet voor de berekening van het aantal zonuren, het is de tijd tussen zonsopkomst en -ondergang, ook al zie je de zon niet. Daarom is vandaag  de astronomische winter begonnen, de meteorologische begon al op 1 dec.

Naast regen hebben we ook een paar fraaie dagen gehad de afgelopen week waarop er gewandeld en gefietst kon worden. M.n. vrijdag was een prachtige dag waarop veel mensen van de gelegenheid gebruik maakten om even aan de lockdown te ontsnappen en te fietsen of te wandelen.

In Nederland blijkt de bereidheid om zich te laten vaccineren tegen COVID de laatste tijd toegenomen van 60 naar 69%, niet verkeerd.

Uit een onderzoek gehouden in november blijkt dat  in Spanje slechts 24% van de Spanjaarden  bereid is zich laten inenten zodra het vaccin beschikbaar komt. Ruim 40% is van plan om het zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe rechtser de politieke opvattingen , hoe minder de bereidheid om zich te laten vaccineren. Dit hangt samen met het wijdverbreide geloof in complottheorieën , 40 % van de Spanjaarden gelooft dat het virus door mensen is ontwikkeld en dat er een complot achter steekt. Bij aanhangers van de ultrarechtse partij Vox is dat zelfs 55%. Er is dus een flinke klus te klaren door de regering om het tij te doen keren. En dat zal niet meevallen nu blijkt dat men minder geïnteresseerd is in info over COVID.

 

                                                       Bloeiende 'sneeuwbal'(Viburnum) in de tuin van de buren.

              Rozebottel in de zon

                      Sierappel

                   Hazelaar

Uit recenter onderzoek blijkt namelijk dat de Spanjaarden pandemie-moe zijn geworden en zich minder zorgen om het virus zijn gaan maken. Dat is natuurlijk een zorgelijke ontwikkeling met de feestdagen voor de deur en onbegrijpelijk omdat Spanje tijdens de eerste golf hard is getroffen.

Onder ‘pandemie-moe’ wordt een toenemende onverschilligheid verstaan jegens de preventieregels en de restricties om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gaat veelal gepaard met afnemende zorgen over de gezondheidsrisico’s van COVID en minder interesse in informatie over de ziekte en de pandemie en met risicovoller gedrag. 

Er zijn al 2 eerdere onderzoeken geweest en het percentage personen dat COVID ziet als een ernstige of zeer ernstige ziekte is gedaald van 43 (in het eerste onderzoek) naar 36 procent nu. 

Ook houden Spanjaarden zich steeds minder goed aan de bekende preventieregels als frequent handen wassen, sociale afstand houden, ogen, neus en mond niet aanraken en het vermijden van sociale contacten.

Verder laten de gegevens zien dat de pandemie-moeheid vaker voorkomt bij jonge mensen, lager opgeleiden, volwassenen zonder kinderen en mensen die zelf niet werkzaam zijn in de zorg. Deze groep mensen, die ook het minst vaak naar informatie zoekt, is van mening dat de overheid niet de juiste of overdreven maatregelen getroffen heeft. 

Warnsveld 22-12-2020, dinsdag

Even nog een bericht over Marokko dat gisterenavond bekend werd : Marokko heeft voor 3 weken een avondklok ingevoerd.

Omdat in Marokko de noodtoestand geldt tot 10 jan.(na de zoveelste verlenging met een maand) kan Marokko dit soort maatregelen nemen.

Omdat het eigenlijk de laatste weken goed gaat met het aantal besmettingen in Marokko, zo werden er gisteren bv "maar" 877 besmettingen gemeld (inwoneraantal ruim 36 miljoen), zal dit wel als preventieve maatregel moeten worden gezien. Inmiddels heeft ook Marokko vandaag zijn luchtruim gesloten voor vluchten vanuit het V.K.

Nu wordt kerst niet gevierd in Marokko en Oud en Nieuw nauwelijks, eigenlijk alleen maar door toeristen in bv Marrakech en Agadir.

En juist die toeristen blijven weg dus die maatregel is enigszins onbegrijpelijk maar past wel in het Marokkaanse beleid om onmiddellijk fors in te grijpen als er een opleving van het virus dreigt, zoals nu met de mutaties gemeld vanuit Engeland en Zuid Afrika.

Daarom is het aantal besmettingen in Marokko relatief gezien laag gebleven, 418002 sinds 2 maart, terwijl dat in Nederland 700873 bedraagt.

Wel ligt het aantal COVID doden hoger dan in Nederland , ook weer relatief gezien vergeleken met het aantal besmettingen., Marokko meer dan 7000 en in Nederland 10.519.

Dat zal alles te maken hebben met het feit dat de gezondheidszorg in Marokko op een lager peil staat dan in het westen.

We hebben ervaring met een streekziekenhuis op het platteland in Marokko , voor wie het nooit gelezen heeft:

 

https://www.camperreisverslagen-thole-everdien.nl/onze-camperreizen/camperreis-marokko-2016/marokko-deel-3-1

Warnsveld 29-12-2020

En zo is in  geheel Europa het vaccineren begonnen, behalve in Nederland, hier wil men het ‘zorgvuldig’ doen. Een schandalige manier van  formuleren dat we weer achter de feiten aanhobbelen ,  eerst de beschermde kleding voor verzorgend personeel, de mondkapjes, het testen het bron- en contactonderzoek. We hebben weer de zaken niet op orde. Als er geen coronacrisis was, had het kabinet al lang zijn biezen moeten pakken.

Is in Spanje de bereidheid om te vaccineren laag, zie het verslag van vorige week, ook in Frankrijk is dat maar ongeveer 40%. Ook de Fransen zijn erg gevoelig voor complottheorieën, er moet minstens 60% van de bevolking gevaccineerd worden wil het effect hebben.

De Spaanse autoriteiten gaan een register bijhouden van mensen die weigeren om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren. De gegevens zullen worden gedeeld met andere Europese landen, maar niet publiek gemaakt worden. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa maandag gezegd. Dit zal w.s. wel koren op de molen zijn van de anti-vaxxers die zich toch al danig roeren op sociale media. Ik zou zeggen maak je niet druk, eenieder beslist zelf wel of hij/zij zich laat vaccineren, wij in ieder geval wel. Niemand wordt gedwongen om zich te laten vaccineren hoewel de tegenstanders van vaccinatie het hebben over vaccinatiedwang.

Na de storm van zondag was het gisteren een aardige dag, af en toe wat zon en niet teveel wind. Een kleine wandeling in de buurt gemaakt.

In Zutphen  zijn op een 15-tal muren,  zgn muurgedichten geschilderd. Het zijn dichtregels van dichters die in Zutphen wonen of gewoond hebben. Bij de VVV is een folder verkrijgbaar met een muurgedichten wandelroute. 2 Van die muurgedichten zijn vlakbij ons in Warnsveld, een zelfs op de gevel van onze buren.

Nu het weer niet zo uitnodigend is om in de natuur te wandelen, laat staan te fietsen, zullen we wellicht de komende weken wat vaker muurgedichten hier plaatsen.

 

                        Het haantje op de  St Martinuskerk in Warnsveld. De kraai op de richtingwijzer is echt.

2 van de 15 muurgedichten die in Zutphen op de muren zijn aangebracht. Deze 2 staan in Warnsveld, vlakbij ons huis.

Het gedicht hierboven op de foto is van J.C. Bloem.

Vorige week is er een diplomatieke rel ontstaan tussen Marokko en Spanje na een uitspraak van de Marokkaanse premier over de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Noord Marokko.

Premier El Othmani deed de gewraakte uitspraken maandag bij een Egyptische nieuwszender. "Ceuta en Melilla is een kwestie die moet worden aangeroerd", heeft El Othmani gezegd. "De kwestie staat al sinds vijf of zes eeuwen open, maar op een dag zal die aan bod kunnen komen.”

De Marokkaanse steden Ceuta en Melilla werden respectievelijk in de 16e en de 17e eeuw veroverd door Spanje. Het zijn de enige overblijfselen van de voormalige Spaanse koloniale bezittingen op het Afrikaanse continent.

Onmiddellijk werd de Marokkaanse ambassadrice in Madrid ontboden om verantwoording af te leggen. Deze verklaarde dat de positie van Marokko met betrekking tot Ceuta en Melilla ongewijzigd is en dat het land de twee enclaves nog steeds als bezette gebieden beschouwt, meldde het Spaanse La Vanguardia. Maar in de betrekkingen tussen die 2 landen zal de kwestie niet centraal komen te staan aldus de ambassadrice.

De betrekkingen tussen Spanje en Marokko waren toch al aardig verkoeld door de kwestie over de Westelijke Sahara.

Die voormalige kolonie van Spanje wordt geclaimd door Marokko, maar ook door de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

 

De verklaring van El Othmani kwam slechts een paar dagen nadat de Verengde Staten heeft toegezegd een consulaat te zullen openen in het Zuid-Marokkaanse Dakhla. De VS erkent daarmee de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara; een belangrijke doorbraak voor de Marokkaanse diplomatie.

Een paar weken eerder liepen de spanningen tussen de twee buurlanden al op door een tweet van de vicepresident van Spanje Pablo Iglesias. Op 15 november riep hij de Verenigde Naties indirect op om de bevolking van de Sahara hun recht op zelfbeschikking te laten uitoefenen.

Vermoedelijk heeft Marokko de betrekkingen met Israel genormaliseerd om verzekerd te zijn van steun van de VS in de Sahara kwestie, een gevoelige kwestie in Marokko en bij de bevolking die erg nationalistisch is ingesteld.

Deze kwestie zal de heropening van de grens tussen Marokko en Spanje, die nu al ruim 9 maanden gesloten is, vermoedelijk niet dichter bij brengen.

Warnsveld  03-01-2021, zondag

Marokko heeft eerder meegedeeld te beginnen met de vaccinatie in de 3e week van december. Echter dit was een voorbarige mededeling, de aangekochte vaccins waren nog niet eens goedgekeurd door de producerende  landen. Dat is nu wel gebeurd met het Chinese vaccin Sinopharm waarvan 40 miljoen doses zijn aangekocht en met Oxford/Astra Zeneca, 20 miljoen stuks.

Verwacht wordt dat omstreeks 8 jan. de Marokkaanse geneesmiddelenregistratiecommissie AMM het vaccin van Sinopharm  zal goedkeuren. Het heeft een effectiviteit van iets meer dan 79%.

De autoriteiten streven er naar om binnen vier maanden 80% van de volwassenen in het land te vaccineren. Dat komt neer op ongeveer 25 miljoen mensen. 

Zorgminister Ait Taleb benadrukte eerder al dat er geen dwang is in deelname aan het vaccinatieprogramma. Wel herinnerde hij eraan dat het land in een epidemische gezondheidscrisis verkeert en dat deelname vanuit patriottisch oogpunt een nationale plicht is. Ook zei Ait Taleb dat in een later stadium een coronapaspoort noodzakelijk zal zijn om naar het buitenland te kunnen reizen.

 

Ondanks het "vrijwillige" karakter van de vaccinatiecampagne lijkt de kans groot dat de bewegingsvrijheid van niet-gevaccineerden zal worden ingeperkt, daar wordt in regeringsgezinde kranten op gezinspeeld. Of daarmee alleen buitenlandse reizen worden bedoeld is niet duidelijk.

In de aanloop naar de nationale vaccinatiecampagne die de komende weken van start gaat hebben critici aan regeringsleden gevraagd zich publiekelijk te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Af en toe bloeit er nog wat in de winter. Hier de Zuurbes.

 

In de binnenstad van Zutphen een muurgedicht van Ida Gerhardt

Spanje heeft bekend gemaakt dat het zijn grenzen met niet Schengen landen gesloten houdt. Het besluit is één dag voor het verstrijken van de vorige grenssluiting op 31 december bekend gemaakt. Spanje houdt al zijn grenzen buiten de Schengenzone, met name de grensovergangen bij Ceuta en Melilla, tot 31 januari 2021 gesloten. Hierdoor wordt de huidige grenssluiting met een maand verlengd, meldt de krant El Faro de Ceuta.

Wel worden er uitzonderingen gemaakt voor inwoners van het Schengengebied, niet bekend is of dat betekent dat je met de camper weer Marokko in zou kunnen of er weer uit. We hebben niet kunnen lezen dat er weer boten varen anders dan voor goederenvervoer, o.a. vrachtauto’s dus.

Warnsveld  09-01-2020, zaterdag

Er gloort wat licht aan de horizon, een sprankje hoop bekruipt ons nu Nederland  eindelijk is begonnen te vaccineren, dit nadat er 164.000 doses vaccins ongebruikt 2 weken  in de opslag waren blijven liggen omdat een plan van aanpak ontbrak.

En het vaccineren was de eerste week zo’n succes, geweldig natuurlijk die vaccinatiebereidheid, dat de vaccins nu op zijn. 

Volgende week komt een nieuwe batch, daar moet nog een plan voor worden gemaakt. Onder druk van alweer de kamer, zal min. De Jong met een planning komen. Elke 2 weken komt er een nieuwe planning heeft de Jong toegezegd nu blijkt dat er een miljoen doses minder komen dan hij maandag nog in een brief aan de kamer schetste. Het vaccinatie schema is dus weer aan herziening toe en daarom , de klus is de minster alweer boven zijn hoofd gegroeid, heeft Groen Links voorgesteld om de Jong ondersteuning te geven door een speciale   ‘regeringscommissaris vaccinatie’ te benoemen.

Het zal dus nog wel even duren voordat wij aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden, de vraag of wij in  mei weg kunnen richting Italië is te beantwoorden met niet erg waarschijnlijk.

Maar omdat het weer doorgaans niet zo uitnodigt om naar buiten te gaan, ben ik deze week met een online  cursusje basiskennis Italiaans.

 

                               Een muurgedicht van de voormalige Zutphense stadsdichter Ton Luyten

Kerkhofgracht Zutphen aan de achterzijde van de beide kerkhoven.

                 Wilde eenden, 2 woerden en vrouwtjeseend

Over de bestorming van het Capitool door Qanon aanhangers , Proud Boys en andere neonazi’s zal ik maar geen woorden vuil maken. Wel dat Viruswaarheid een Tweet retweette dat in Nederland ook het parlement maar bestormd moest worden. Misschien aardig om in het achterhoofd te houden als de über-narcist Willem Engel liefde predikt en spirituele  oudere meisjes bloemen uitdelen.

 

Marokko zal weer de noodtoestand voor een maand verlengen, dat is vanmorgen besloten door de regering.  Onder die noodtoestand, die dus alweer voor de zoveelste keer verlengd wordt met een maand tot 10 februari, kan de regering alle maatregelen nemen  die ze maar wenst zonder overleg met het parlement te hebben. Ook per regio,  gemeentes en provincies  kunnen verschillende maatregelen getroffen, worden zoals het gesloten houden van scholen en restaurants.

Er wordt helemaal niets gezegd over de avondklok die momenteel van kracht is, dit tot woede van veel Marokkanen.

 

Warnsveld 13-01-2020, dinsdag 

Ondanks eerdere toezeggingen is Marokko nog steeds niet begonnen met vaccineren. Er zou begonnen worden met het Chinese vaccin van Sinofarm, echter daar is nog geen goedkeuring voor afgegeven. 

Op woensdag 6 januari gaf de minister van Volksgezondheid, Khalid Aït Taleb, echter zijn goedkeuring voor de tijdelijke toestemming voor noodgebruik van het vaccin van Oxford/AstraZeneca. Merkwaardig maar aangezien de Marokkaanse overheid niet uitblinkt in transparantie is niet duidelijk waarom het vaccin van Sinofarm niet wordt goedgekeurd.

Marokko heeft in totaal 65 miljoen doses van de beide  vaccins besteld. Het gaat om 25 miljoen doses van Oxford/AstraZeneca en 40 miljoen doses van het Chinese Sinopharm.

 Ondertussen is er nog niemand gevaccineerd..

Op maandag 11 januari hebben verschillende media de informatie doorgegeven waarin de komst van een miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin aanstaande vrijdag in Marokko werd aangekondigd, dat wil zeggen vóór de Chinese vaccins van Sinopharm.

Vaccinatie zal niet verplicht zijn in Marokko maar volgens de krant Assabah zouden de voetbalstadions onder strenge voorwaarden in februari weer supporters kunnen ontvangen.

Om toegang te krijgen tot het stadion zouden de supporters moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd

Een muurgedicht van H.C. ten Berge op de muur van 'de Bult van Ketjen", een oud verdedigingsbolwerk, deel van de vestingsmuren.

Aalscholver op de IJssel, beetje ver weg , niet al te scherpe foto's

Ik ben geboren op een steenworp van de IJssel, aalscholvers zag je vroeger niet daar. Nu overal hier in de buurt

Roeken verzamelen zich in de schemering tegenover ons huis, ze vliegen weer verder naar een overnachtingsplaats

Terwijl in Nederland de geesten rijp worden gemaakt voor een mogelijke avondklok, is die al een tijdje in andere landen in Europa. In Frankrijk en Antwerpen zijn  duidelijke effecten merkbaar op het aantal besmettingen in gunstige zin.

Ook in Marokko zou het relatief aantal lage besmettingen wel eens te danken kunnen zijn aan de avondklok. Deze is (opnieuw) sinds 23dec van kracht en is deze week weer met een week verlengd tot 21 januari, dit mede i.v.m. de angst voor de Britse mutatie van het virus. De landelijke lockdown omvat een avondklok waardoor het niet toegestaan is om tussen 21.00 uur en 06.00 uur de deur uit te gaan. Ook moeten alle winkels, horeca en supermarkten dagelijks om 20.00 uur de deuren sluiten. In besmettingshaarden Casablanca, Marrakech, Agadir en Tanger is de horeca helemaal op slot.

De besmettingen liggen nu de afgelopen dagen onder de 1000 per dag terwijl dat een maand geleden nog rond de 4000 lag.

In Spanje  daarentegen vindt momenteel een fikse stijging plaats van het aantal besmettingen, dit als gevolg van de afgelopen feestdagen toen mensen toch bij elkaar op bezoek zijn geweest. Zo steeg het aantal besmettingen in een paar dagen van 5900 op 1 jan. naar 25.438 gisteren.

Per regio zijn de maatregelen daarom aangescherpt.

Wel is sinds het vaccineren begonnen de vaccinatiebereidheid gestegen bij de Spanjaarden, de precieze cijfers zijn nog niet bekend gemaakt.

Warnsveld 17-01-2020, zondag

De met de nodige bombarie aangekondigde sneeuwval , de eerste sinds 2019, stelde niet veel voor. Het begon te sneeuwen ten het donker was en het dooide toen we opstonden. Dan hebben we een jaar geleden toen we naar Marokko gingen, in de buurt van Malaga meer sneeuw gehad.

Wij hebben deze week het besluit genomen om geen bezoek meer te ontvangen, noch op bezoek te gaan. Dit i.v.m. de toename, ook in Nederland, met de besmettingen van de Britse variant van het COVID virus. Nu waren we toch al spaarzaam met onze ontmoetingen, 1x per week 2 personen, coronaproof, maar met het vaccin in aantocht leek het ons toch beter om nog voorzichtiger te worden. Immers de helft van de besmettingen ontstaan thuis, al dan niet door visite. Bovendien waren we met de 1ste golf voorzichtiger dan nu , ontvingen we bezoek alleen buiten. Dit gedrag zien we overal, wel voorzichtig maar minder voorzichtig. Vandaar dat het aantal besmettingen zo moeizaam onder controle te krijgen valt. Het moet dan nog maar even zo, een paar maanden? doorbijten. Zodra het weer beter wordt kun je elkaar weer buiten zien, al dan niet met een warme jas aan. Alleen onze zoon zullen we nog zien. Voorlopig dus alleen contact via whats app etc.  Immers , mocht Everdien besmet worden dan is het einde verhaal gezien de conditie van haar longen na een ingekapselde ontsteking  6 jaar geleden.

 

 

 

De weinige  sneeuw is al helemaal  gesmolten, vanuit de kamer zien we nog wel wat vogels in de tuin, een roodborstje en een pimpelmeesje

In Spanje zijn de gevolgen van de kerstperiode zichtbaar in het aantal besmettingen, die zijn namelijk schrikbarend gestegen tot boven de 40.000, het allerhoogste sinds het begin van de pandemie.

Hoewel de Spaanse regering een lockdown zoals in maart tot nu toe van de hand heeft gewezen, vertellen epidemiologen dat dit echter de enige manier is om een halt toe te roepen aan de explosief stijgende cijfers. Deskundigen waarschuwden het ministerie van Volksgezondheid in december al dat als de regering tijdens de kerst zou versoepelen er in januari en februari sprake zou zijn van ‘zwarte maanden’. Deze voorspelling is uitgekomen.

Zowel deskundigen als bestuurders van autonome regio’s vragen de Spaanse overheid óf opnieuw een landelijke lockdown af te kondigen óf de regiobesturen de macht te geven een thuisblijfplicht of lockdown voor de eigen regio op te leggen. Zij kunnen dat nl onder de huidige wetgeving niet zelf doen, dat moet vanuit Madrid geregeld worden. Regio’s kunnen wel restaurants sluiten of een avondklok invoeren, in Madrid is die met ingang van dit weekend vervroegd naar 23 uur en de restaurants moeten om 22.00 uur gesloten worden wat vroeg is voor Spaanse begrippen. In de regio Murcia moeten de restaurants om 17.00 uur sluiten.

 

   Klik hier voor vervolg Winter 2020/2021, deel 2