Ibbenbüren 10-08-2022, woensdag

Vanmorgen zijn we eerst om 10.00 uur langs Bandencentrum de Vries in Zutphen gereden om de wielen te laten uitlijnen. Dit omdat we last hadden van cuppende banden. Het bleek dat beide voorwielen niet spoorden, allebei een afwijking van bijna 1º naar binnen. 

We zijn meteen op weg gegaan naar Duitsland maar dat verliep niet zo vlekkeloos. Na 5 km vroeg Everdien waar mijn tasje was, die lag nog bij de Vries. Dat was maar een kleine rit terug en een kwartier vertraging.

We wilden naar Ibbenbüren , ongeveer 135km rijden, een plek waar we al eerder waren. Niet ver over de grens moesten we de afslag richting Nordheim nemen, een beetje vreemd. Everdien tuurde nog op de wegenatlas van de ADAC maar dat is al een ouder exemplaar, tot voor enkele jaren kwamen we nooit in Duitsland. We passeerden een bordje Emsland , dat kwam ons nog bekend voor, Ibbenbüren ligt ook in die streek. We vonden het gek dat we nog 20 km moesten rijden en toen al van de Autobahn werden gestuurd, Ibbenbüren ligt toch vlakbij de Autobahn en nog een stukje verder rijden. Toch maar een nieuwe wegenatlas kopen zei Everdien, ik snap niet waar we zitten. Ik ook niet antwoordde ik toen ik een richtingaanwijzer met Coevorden zag. Zal ook wel een Coevorden in Duitsland liggen zeiden we tegen elkaar. We reden door Twist, niet op de kaart te vinden zei Everdien en draaiden de cp bij het Hallenbad op, kijk daar is het meer. Het kwam ons onbekend voor, ja in  Ibbenbüren ligt  de cp ook bij het zwembad  en een meer, maar een Lidl aan de overkant?

We vergeleken de ingevoerde coördinaten met de coordinaten van onze vorige keer dat we in Ibbenbüren waren die op onze site staan. Hadden we dat maar eerder gedaan, we ontdekten dat we geen juiste coördinaten hadden. Dat  had een aanleiding kunnen zijn voor een woordenstrijd wiens schuld dit was maar op tijd ontdekten we dat bij de app van CC er verkeerde coordinaten staan bij de cp in Ibbenbüren, nl die van Twist. We hadden niet eens de pest in hoewel het een omweg was van bijna 80km en we later aankwamen in Ibbenbüren dan we dachten. Gelukkig was er plaats genoeg en konden we de camper mooi onder een boom in de schaduw zetten.

Rondom de Aasee zijn wilde bloemen in perkjes gezaaid. De meeste bloemen zijn verdord, dit perkje krijgt ws water van bewoners.

Moeder Nijlgans met jongen.

Spelevaren op de Aasee met prachtig weer.

Cp Ibbenbüren,  N52.2619 E7.7316, gratis zonder voorz.

En zo staan we op de cp waar we 2 jaar geleden ook met mooi weer stonden en toen bij de beachbar, ja zo heet die bar hoewel Duitsers doorgaans niet zo kwistig met Engelse woorden zijn, een heerlijk glas bier dronken. Dat hebben we nu ook weer gedaan , niet nadat we eerst weer een wandeling rondom de Aasee hadden gemaakt. Waarbij we even aan vroeger moesten denken toen we op de lagere school bij aardrijkskunde de Drentse Aa hebben geleerd maar die heeft blijkbaar niets met dit riviertje te maken die het natuurlijke  meer gevormd heeft.

Een prachtige dag vandaag, zonovergoten en ongeveer 30º. Morgen rijden we verder richting de Weser. De bedoeling is dat we in Kassel naar de tentoonstelling Documenta gaan, dat zal volgende week worden als het minder warm is volgens de verwachting.

Hofgeismar 11-08-2022, donderdag

Het was rustig op de cp afgelopen nacht, slechts 11 campers en op de achtergrond ’s nachts het geluid van de Autobahn, echter niet storend.

We zijn om een uur of half 10 vertrokken en zijn via een aanvankelijk drukke  Autobahn richting Osnabrück gereden, na de afslag naar Paderborn werd het rustiger.

Tussen Paderborn en Warburg was een reusachtig windmolenpark , daarom moesten we denken aan de sluiting van de kerncentrales in Duitsland. Waartoe besloten is na de kernramp in Fukushima .  Er zijn er nu nog 3 in bedrijf, in Ibbenbüren zagen we gisteren een kerncentrale die gesloten was. De 3 andere centrales zouden aan het eind van dit jaar gesloten worden maar er wordt van verschillende kanten , oa door  minister Jetten , gevraagd of die sluiting niet uitgesteld kan worden ivm de Russische chantage met de gaslevering. Langer open houden zou de afhankelijkheid van Russisch aardgas verminderen. We hebben nog niet gelezen of er al een beslissing over is genomen.

De mooie Marktplatz in Hofgeismar met rondom middeleeuwse gebouwen. Onderste foto's huizen andere kant van het plein.

Bij Warburg stuurde de TomTom ons het Duitse platteland op, via smalle wegen reden we door een heuvelachtig landschap richting Hofgeismar , ons doel van vandaag. Af en toe kwamen we door een schilderachtig dorpje met mooie vakwerkhuizen, al vast een voorschot op het stadje waar we nu staan. Het is niet druk op de cp in Hofgeismar, hooguit een 15-tal campers terwijl er plaats is voor het 3-voudige. We hebben dit stadje 2 jaar geleden ook al eens bezocht, net als Ibbenbüren, kiezen we alleen maar voor de gebaande paden? Kiezen we voor zekerheid? De reden dat we hier weer op naar toe  gaan is dat het fraaie marktplein vorig jaar op de schop lag en we toen niet optimaal van de schoonheid van dit stadje konden genieten.

Want mooi is het zeker met zijn fraaie middeleeuwse vakwerkhuizen. Bovendien ligt het op de route naar de rivier de Weser waar we morgen heen rijden.

Vlakbij dit stadje staat een kasteel dat de gebr, Grimm heeft geïnspireerd tot het schrijven van Roodkapje. We zijn dan ook vlakbij de Märchen ( sprookjes ) route niet al te ver hier vandaan ligt bv Hameln.

Vanmiddag niets meer ondernomen, het was warm, 31º, heerlijk om in de schaduw te lezen.

Net buiten het centrum een prachtig huis met een serre met fraaie glas-in-lood ramen.

Standbeeld van Doornroosje met de prins op het marktplein.

Cp Hofgeismar, N51.49535 E9.37539, gratis met voorz., eventuele elektra betaald.

Hann. Münden 12-08-2022, vrijdag

Het was maar 30km, een half uurtje rijden naar Hann. Münden. Het laatste stuk daalden we af via een smal weggetje, die in slechte staat verkeerde ,  het dal van de Fulda in , naar het dorp Fuldatal.  Wel een mooie omgeving maar omdat je zo op de weg moest letten, hebben we er weinig van gezien.

Er was nog plaats genoeg op de cp, we hadden het drukker verwacht, het is dan ook niet de mooiste cp , op een mix parking. Wij staan op het gedeelte voor de personenauto’s omdat we daar ’s middags schaduw van een boom hebben. Gelijk de app ParkByPhone gedownload, anders moesten we met munten betalen, nu kan het met de iPhone. De parking ligt aan het punt waar de rivieren  de Fulda en de Werra zich verenigen en verder stromen als de Weser. Naar dat punt komen toeristen kijken hoewel er niet veel bijzonders te zien valt , er staat een gedenksteen uit 1899 met een gedicht.

Het Rathaus van Hann. Münden gebouwd van 1603- 1618 geldt als een belangrijk monument in de Weserrenaissance stijl gebouwd

Aan veel huizen zijn gedeeltes uit Bijbelse verzen geschilderd

Bovenstaande foto's geven een impressie  van de Altstad van Hann. Münden.

Aan het eind van de ochtend zijn we naar de Historische Altstadt gelopen, het oude centrum ligt op 5 min. lopen van de cp, even  een brug over de Fulda over  en je staat al voor het Rathaus wat als een belangrijk voorbeeld van de Weserrenaissance geldt. Hann. Münden heeft een prachtig historisch centrum met veel vakwerkhuizen. ( we hebben 2 jaar geleden al eens iets over de geschiedenis van de vakwerkhuizen geschreven, klik: Nazomer Duitsland 2020 deel 3, datum 23-09-2020, ).

 Wat heet veel, er staan er maar liefst 700. Het historisch centrum is helemaal intact gebleven omdat het nooit heeft geleden onder oorlogen of branden. Maar het is geen openlucht museum, het centrum is tamelijk levendig  mede omdat het een tamelijk grote  winkelstraat heeft. En het aantal toeristen viel ons nog mee, misschien omdat het geen weekend is maar natuurlijk wel vakantie. We zijn een tijdje door het centrum gewandeld en nadat we bij de camper geluncht hadden zijn we in de schaduw van de boom gaan zitten lezen. Het voelde in de schaduw helemaal niet aan als de 30º die het was, er stond in het dal een matige droge oostenwind. Daardoor koelt het ’s nachts ook lekker af, komende nacht wordt het 12º.

Afwachten is of we last hebben van een feest wat hier vlakbij is, het begint zo om 20.00 uur. Maar eerst gaan we naar de stad om een hapje te eten.

Foto met tegenlicht vanaf de voetgangersbrug over de rivier de Fulda van de kade van Hann. Münden.

Van links komt de rivier de Fulda, vanaf rechts stroomt de rivier de Werra, samen gaan ze verder al de Weser.

 

De gedenksteen uit 1899 met een veel geciteerd gedichtje

Cp op mixparking in Hann. Münden, 

N51.41972 E9.64830, €7,20 per dag, met voorz., water betaald.

Hann. Münden 13-08-2022, zaterdag

Gisterenavond was het druk op terrasjes in de stad. Bij het Griekse restaurant voor het Rathaus was het bomvol. Wij hebben toen Döner Kebab gehaald en meegenomen naar de camper, in de zaak was het snikheet. Lekkere kebab trouwens met veel groenten.

Er was een DJ  op het ‘Inselfest’ die keihard house draaide, de bas trilde door de stoelzitting en de muziek was niet bepaald onze smaak. En de DJ stond op zo’n 300m van ons zijn best te doen.Gelukkig was het om 12 uur afgelopen en was het daarna behoorlijk stil op de parking.

 

We wilden eerst gaan fietsen langs de Weser maar kozen er toch voor om nog even door het stadje te wandelen, wel ’s ochtends ivm het warme weer. We wilden wel eens weten of de band die vanavond zou spelen er ook om 12.00 uur mee zou stoppen. Eerst bij het naastgelegen hotel geïnformeerd, toen bij de pizzeria en vervolgens bij  het gemeentehuis, niemand kon vertellen hoe laat het feest afgelopen zou zijn. 

Dus hebben we maar het zekere voor het onzekere gekozen en zijn naar een alternatieve plaats gegaan die ons was aangewezen door de gemeenteambtenaar. Het plekje staat ook op CC en ligt naast de parking van het zwembad op een grasveld.

De hoofdingang van het Rathaus , een voorbeeld van de Weserrenaissance stijl

Op de foto hierboven en rechts zie je de Weserrenaissance vormen aan de vakwerkhuizen 

De Werrabrücke (1250 )is een van de oudste stenen bruggen van Nrd Duitsland.

Leuk hoekje met  terrasje in de schaduw

Vrij staan bij het zwembad in Hann. Münden, N51.40683 E9.64609.  Geen voorz.

Even over de Weserrenaissance bouwkunst : de renaissance ging vooraf aan de Barok en besloeg ruwweg de jaren 1400-1600. De Weserrenaissance ontstond zo rond 1520 toen er in dit gebied een bloeiende economie ontstond dankzij de verbouw van graan. Bouwmeesters namen impulsen over uit buurlanden en probeerden hun bouwkunst in creativiteit te overtreffen. Zo hebben ze prachtige kastelen gebouwd en hier in Hann. Münden het Rathaus. Je ziet het ook hier aan sommige vakwerkhuizen, er zijn soms mooie vormen aan de gevel die tot de Weserenaissance behoren.

Langs de parking hier loopt een fiets/wandelpad langs de Fulda richting Kassel. We hebben daar aan het eind van de middag een stukje over gewandeld maar na een half uur zijn we omgekeerd, geen water gezien omdat het fietspad parallel aan de Fulda loopt gescheiden door akkers. En bovendien was het warm vandaag, het is vochtiger met wat bewolking af en toe en daardoor drukkend warm met ruim 31º. Het is  wel een heerlijke avond en we horen in de verte de band spelen, 1,8 km van ons af , een acceptabel geluidsniveau. We staan hier met 5 campers.

Fritzlar 14-08-2022, zondag

Uiteindelijk stonden we met 7 campers vannacht, het merendeel leek ons het geluid ontvlucht omdat ze laat kwamen. Het was een zeer rustige nacht en we vertrokken om een uur of half 10, gewoontemensen lijkt het wel.

Fritzlar was maar 50km en eerst hebben we nog even gas getankt , LPG en diesel , ongeveer even duur als in Nederland.

We staan op een grote cp althans het terrein is groot met officieel 18 plaatsen maar er kunnen er veel meer staan. Net als gisteren is hier ook een zwembad vlakbij , geluiden van kinderen op de achtergrond.

                                                                 De prachtige Marktplatz in Fritzlar

Het marktplein de andere kant op en rechts foto's van huizen aan het marktplein.

We zijn het ommuurde stadje ingewandeld, gelegen op een heuvel, ongeveer 20 min. lopen vanaf de cp. Dan denk je we zullen het nu wel gezien hebben al die vakwerkhuizen maar dit stadje heeft weer een heel eigen karakter. Wel weer een prachtig plein met goed gevulde terrasjes, de zondag zal daar aan bijgedragen hebben. Er is een kerk, ooit nog gesticht door St Bonifatius die bij Dokkum werd vermoord zoals iedereen nog wel weet. De  kerk werd later, in de 11e eeuw verbouwd in een laat-romeinse stijl en werd toen de dom ( toen de bisschop erin ging zetelen) St. Petrus. Er moeten nog middeleeuwse schatten in de kerk te bezichtigen zijn maar Everdien was een mondkapje vergeten en die wordt hier op prijs gesteld.

Ook is in Fritzlar een fraai marktplein met vakwerkhuizen. Veel huizen zijn hier van ‘plakjes’ hout die dakpansgewijs langs de gevels liggen.

De stadsmuur is trouwens 2,7 km lang en telt 12 torens waarvan we er een paar gezien hebben.

                             Later zouden de terrasjes op het marktplein drukker worden.

Bij het linkerhuis zie je de dakpansgewijze kleine stukjes hout als schubben aan  de gevel zitten

Waar je ook kijkt, prachtige vakwerkhuizen in het kleine historische centrum

We wilden aanvankelijk bij de Griek eten maar dat werd bijna een Griekse tragedie. We moesten al heel lang op ons bestelde drankje wachten en zagen dat er met de bestellingen aan de tafels naast ons het een en ander mis ging. Als er eten werd bezorgd barstte het meteen van de wespen dus we vertelden dat we alleen maar wat wilden drinken. Even later werden er 2 schaaltjes  met wat sla op ons tafeltje gezet, we hebben niets besteld, maar dit is jullie voorgerecht, we willen alleen maar wat drinken zeiden we nogmaals. Nadat mensen  eten hadden gekregen zonder bestek en na vragen  die alsnog kregen, wilde ik afrekenen en daarvoor moest ik mee naar het souterrain. Op de trap daarheen kwam een serveerster met 2 voorgerechten aangelopen die ook niet nodig waren, ik moest van de baas naar boven zei ze twijfelachtig. Aan de bar moest ik wachten en er heerste een gespannen sfeer, flessen en glazen werden met kracht neergezet en degene bij wie ik moest afrekenen was half in tranen waarop ik een troostende rol op me heb genomen. Kortom blij dat we daar niet gegeten hebben, alles liep daar in het honderd. Met ons gelukkig alles goed gegaan......

                                    De oude Bonifatiuskerk is sinds de 11e eeuw de dom St.. Petrus.

Het Rathaus.

 

Rechts een Gotisch trapgevel huis uit 1310, gebouwd voor rijke mensen. de muren zijn 1,5m dik. 

 

Uiterst rechts een van de 12 torens van de stadsmuur.

We zijn weer naar de cp gewandeld waar we  een eenvoudig lunch hebben genomen , brood met Aufstrich (Everdien ei/bacon en ik zure haring/augurk/biet) waarna we weer hebben gelezen zoals gebruikelijk.

Vanavond na 20.30 uur eten we wel warm als de wespen verdwenen zijn. Van muggen hebben we nog geen last gehad.

 

Beneden het Eder dal

De Touristinfo zit ook in een 'schubbenhuis' maar was vandaag gesloten

Cp Fritzlar N51.12421 E9.26477, €7,- met voorz.

Fritzlar 15-08-2022, maandag

De laatste zin van gisteren was kennelijk de goden verzoeken, Everdien is vannacht door een mug geprikt. 

Gisterenmiddag zag je al dat het weer minder stabiel werd, zowel oostelijk als westelijk van Fritzlar trokken enkele buien langs. Gisterenavond laat viel ook hier een bui, met een paar klappen onweer. Kort na 12.00 uur was het weer droog tot vanmorgen 8.00uur ook toen een bui  met wat onweer. Gedurende de hele ochtend vielen daarna kleine buien zodat we verplicht binnen moesten zitten  tot na 14.00 uur na de lunch.

Aan het oude Rathaus, benedenstuk 12e eeuw, er  in de 15e eeuw er een stuk bovenop gebouwd. Hier zit een reliëf  van St Maarten die een deel van zijn mantel aan een arme bedelaar geeft,

In de dom een oude fresco van St Maarten, linkerdeel gaat schuil achter muur.

De  kansel in de St Petrus dom.

Nog wat foto's van het interieur van de dom.

Toen reden we naar de loosplek en Everdien hoorde een metalen geluid bij het achterwiel, iets wat ik ook al tijdens het rijden meende te horen. Shit, het lijkt wel of er een steentje achter de wieldop zit maar gezien het feit dat we met een proefrit bezig zijn toch maar naar een garage, de wieldop kregen we er niet af. Ik wilde het geluid zelf ook wel eens horen en er stond een echtpaar met een 4x4 truck bij de loosplek en vroeg of de man even in onze camper  kon rijden (Everdien rijdt geen schakelbak). Hij wilde ook wel luisteren en 4x4 rijders zijn doorgaans technisch en hij had binnen no time de wieldop eraf. Everdien ontdekte toen dat een balanceerloodje langs de wieldop had geschaafd, er moet wat frictie inzitten in die dop, er zaten sporen op het loodje, wat een opluchting. Wieldop eraf en geen gek  geluid meer! Vanavond drinken we daar een borrel op.

Nog een fresco uit de dom 

Wat zou een kerk zonder glas-in-lood ramen zijn.

In de rivier de Eder die achter de cp stroomt groeien waterranonkels. Moeilijk te fotograferen door de sterkte stroming bewegen ze sterk.

We hadden gisteren het plan nog om vanochtend te gaan fietsen, door de regenbuien kwam daar niets van terecht. De dom hadden we nog niet bezichtigd en we hadden gelezen dat de kerk rijk is aan historische schatten. Het interieur viel ons  tegen, vermoedelijk zijn de schatten te bezichtigen in het dom-museum maar die bleek op maandag gesloten. Jammer dan, maar we hadden wel weer onze dagelijkse beweging gehad door naar het stadje op de heuvel te klimmen.

Morgen willen we naar de Documenta in Kassel, een van de belangrijkste kunstexposities van hedendaagse kunst in Europa die eens in de 5 jaar gehouden wordt. En nu maar hopen dat we een plek kunnen vinden op de cp, dat het niet te druk is. Wat dat betreft hebben we tot nu toe overal makkelijk een plek kunnen vinden, we vinden het zelfs vrij rustig. Misschien heeft het te maken dat veel ouderen , net als wij gewoonlijk doen buiten de schoolvakanties weggaan en ouders met kinderen eerder naar zee gaan met dit warme weer. Hoewel het met die warmte wel meeviel vandaag, door de regenbuien van vanochtend werd het 25º maar het voelde wel drukkend warm aan door de hoge luchtvochtigheid.

Kassel 16-08-2022, dinsdag.

Nadat we nog een korte babbel hadden gemaakt met de hulpvaardige Duitsers die uit Berlijn kwamen , zijn we vertrokken naar Kassel. We waren er al om 10.00  uur, de cp was vol en de camping ook. We hebben even gewacht en toen vertrok er gelukkig een camper. 

Deel van een 4-tal schilderijen door Tokyo Art Beat

Japanse kunst met aubergines, wij deden vroeger iets met kastanjes .

Congolese stamoudste over de roof van grondstoffen.

En toen op de fiets naar het centrum, een makkelijke route voor een deel langs de Fulda. Eerst  kaartjes gekocht voor 2 dagen à €45,- pp. Niet goedkoop dus maar dat wisten we.

Tot nu toe werd de Documenta telkens door een andere curator samengesteld, toen wij er waren in 1992 was Documenta georganiseerd door de Belgische curator Jan Hoet. Dit jaar is voor een totaal andere opzet gekozen, geen curator dit keer maar een Indonesisch kunstenaarscollectief , Ruangrupa heeft de tentoonstelling georganiseerd. Daarom geen werk van westerse kunstenaars maar van kunstenaars uit andere werelddelen. Het dwingt je daarom te kijken vanuit een ander dan een  westers perspectief.

Kunstwerk met messen.

 

Keramieken pistolen met bloemkolen

Aandacht voor Suriname, Anton de Kom en Zwarte Piet.

Ruangrupa heeft als uitgangspunt gekozen voor Lumbung. Een lumbung is een gemeenschappelijke rijstschuur waar iedere boer het overschot van zijn oogst heen brengt om te verdelen onder dorpsgenoten, het collectiviteitsbeginsel . Ruangrupa heeft kunstenaars en collectieven van over de wereld uitgenodigd om te werken aan lumbung door duurzaamheid en collectiviteit als kunst te tonen. Het gevolg is wel een allegaartje waarbij het voor ons soms moeilijk was om dat uitgangspunt te ontdekken . We zagen politieke uitingen, oral history, pamflet-achtige uitingen , archief-achtige presentaties , veel teksten op de muren bv in het museum Fredericianum. 

Kunstenaarscollectief uit Nairobi heeft de Documentahalle bekleed met golfplaten en een toegangsgebouwtje dat geïnspireerd is op Masai woningen.

Keramiek vissen met foetussen.

 

 

 

 

Kijken naar een film vanuit een stoel die vertelt hoe kunstenaars oa die stoel gemaakt hebben.

 

Rechts de emancipatie van Algerijnse vrouwen.

Ons viel op de nadruk op emancipatie van minderheden, naast onderdrukking,  uitgebeeld in verschillende kunstuitingen. Vooral ook in  audiovisuele beelden in verschillende ruimtes die je voor kortere of langere tijd kon bekijken. Bv. over Suriname, vrouwen emancipatie in Algerije en gezongen verhalen uit Koerdistan, een kunstenaarsgroep uit Oeganda. We hebben veel bekeken rondom de Friedrichsplatz omdat daar een concentratie is van tentoonstellingen  in verschillende gebouwen. Veel te veel indrukken doe je zo op en vandaar dat het soms als een allegaartje over kwam maar er zaten genoeg aansprekende dingen bij, soms konden we de betekenis van iets niet doorgronden.

Een kunstenaarscollectief uit Oeganda maken films en de foto's boven komen van de filmset.

Morgen gaan we wat gerichter kijken naar kunst in gebouwen wat verder weg van het centrum.

Aan het eind van de middag waren we weer terug bij de camper waar nog steeds af en toe campers en caravans tevergeefs trachtten een plekje te vinden.

Het was een benauwde dag met 29º, een dreigende bui die gelukkig voorbij trok .

Kassel 17-08-2022, woensdag

Onbegrijpelijk dat er nog tot 22.00 uur campers proberen een plekje te vinden, mensen die niet op de hoogte zijn van Documenta, anders dan kun je toch op je vingers na tellen dat er allang geen plek meer is.

We zijn naar wat andere plekken gegaan vandaag , wat verder van de Friedrichplatz waar we eerst naar WH 22 zijn gefietst. Dat is een cultureel centrum met een grote binnentin waarin een groep Vietnamese immigranten een moestuin heeft aangelegd. Maar wij kwamen voor een groep Marokkaanse kunstenaars , Le 18, we bekeken een klein filmpje over hun atelier in de medina van Marrakech. Dat bleek het begin te zijn van een reeks films die we zouden zien vandaag. In de prachtige, zeer donkere kelders van het gebouw keken we een stukje van een film van een Marokkaanse regisseuse, maar die was wat SM-achtig, dat hadden we gauw bekeken. Hup op de fiets naar een volgende locatie, het Stadtmuseum van Kassel.  Daar was  een aangrijpende film te zien over een Syrische vluchteling die jaren had vast gezeten op het ‘Mangus Island’ daarheen werden vluchtelingen die aankwamen in Australië naar toe gedeporteerd. Hij had zijn troost gevonden in de Hard Rock, hij trad op met een bandje.

Prachtige foto's van het collectief Fafswag van mensen uit culturen op eilanden in de Stlle Oceaan.

In hetzelfde museum was een fototentoonstelling te zien van het collectief Fafswag. Goed voor iedereen die denkt dat queer en non-binaire identiteiten typisch een modeverschijnsel  van deze tijd zijn. Niets is minder waar, het collectief laat zien dat in veel verschillende culturen al heel lang woorden bestaan voor mensen die niet in het hokje m/v passen. Voorbeelden in foto’s en niet te vergeten een film over opgroeiende jongeren in de inheemse culturen van Samoa en andere eilanden in de Stille Oceaan.

Toen we bij de volgende locatie kwamen, het Hessische Landesmuseum, wees de conciërge op ons fototoestel en zei dat we boven op de toren foto’s konden maken van de stad en de omgeving. 3 verdiepingen met de lift, daarna via een tiental trappen omhoog om vervolgens over de stad te kunnen kijken wat echter niet zo spectaculair was als we dachten. Het waren eigenlijk de zweetdruppels niet waard. Gelukkig konden we zittend naar een prachtige film kijken van een Koerdische kunstenaar die naar het geboorteland van zijn vader in Anatolië was gegaan. Het was een mooie film, shots van besneeuwde bergtoppen,  een groep mannen uit een dorp die gewapend met batsen probeerden hun dorp bereikbaar te houden door een pad door de sneeuw te banen. Maar ook over de Armeense genocide en de teloorgang van de Koerdische cultuur door de Turken.

                                                            Nog een foto van het collectief Fafswag

Still uit de SM film van de Marokkaanse regisseuse

De Syrische vluchteling die naar het eiland was gedeporteerd door Australië .

Performance met potten en pannen door een straatmuzikant

Het was ondertussen al 16.00 uur en we hadden nog steeds niet geluncht. Bij de vele foodtrucks lands de Friedrichsplatz waren er vooral vegetarische maaltijden verkrijgbaar, we besloten naar een Chinees restaurant te gaan in een mooi park vlakbij de camperplaats. Authentiek Chinees eten, niet al te goedkoop, wel heel lekker. IJs als dessert  en we waren tegen zessen met een volle buik bij de camper. Scheelt wel een maaltijd vandaag, het was trouwens veel te benauwd om te koken, 30º, hoog vochtigheidsgehalte. Nog even ervaringen uitgewisseld met onze buren Paul en Marian die weer hele andere dingen hadden gezien op de Documenta.

En er is al een uurtje een popconcert bezig hier vlakbij aan de Fulda, geen onaardig bandje trouwens.

Warnsveld 19-08-2022, vrijdag.

Gisteren aan het eind van de middag zijn we thuisgekomen maar ik had gisterenavond helemaal geen puf meer om het verslag van die dag te schrijven .

We vertrokken mooi bijtijds om 9.15 uur want het was de bedoeling om naar huis te rijden, we hadden ons testritje voor de as wel gemaakt en er werden buien voorspeld de komende dagen.

Het was niet al te druk, wel waren er regelmatig treintjes vrachtauto’s die te zacht reden naar onze zin, wij vinden zo rond de 90km tegenwoordig wel een mooie snelheid. Na het passeren van zo’n treintje reden we weer keurig 90km, gelukkig maar:  een harde klap, we konden de camper mooi laten uitrollen de vluchtstrook op. Een flitsgedachte het is de as, maar we hadden een klapband en dat bij een band die nog geen 500km had gereden. Geluk bij een ongeluk was dat we vlakbij een praatpaal stonden en toen ik een klein stukje verder had gereden stonden we veilig bij die paal.  Gele hesjes aan , gevarendriehoek geplaatst en gebeld via de paal. Bent U lid van de ANWB, prima we sturen de ADAC. Na niet te lang wachten kwam er een truck met een lepel, maar daar kan een camper niet op met een lekke achterband . Ondertussen ook contact gehad met de ANWB zodat er een dossier gemaakt kon worden en de ADAC wilde zeker weten dat ze door de ANWB gedekt waren in de kosten. De man van de ADAC belde een bedrijf die ter plekke de band kon verwisselen voor een andere, het wachten op dat bedrijf duurde wat langer maar het karwij zelf was zo gepiept. Het is een gespecialiseerd bedrijf die ook vrachtauto's met lekke banden helpt  langs de Autobahn.

           De ADAC had een gespecialiseerd bedrijf gebeld die na een tijdje wachten arriveert.

De monteur kon niet met een kleine krik de camper omhoog krijgen, dat moest met een speciale krik, een luchtkrik.

 

In de truck werd de band verwisselend.

Na 3 uur konden we weer op pad met een nieuwe band en de band die kapot was want zowel de man van het bedrijf dat de band verwisselde als de ADAC man zeiden dat een klapband bij een nieuwe band meestal aan een montagefout ligt, hoewel een productiefout ook niet  helemaal uitgesloten is. Het bedrag viel ons nog mee, €230,57. Daarvan krijgen we de voorrijkosten+montage  vergoed door de ANWB via onze reisverzekering, de band natuurlijk niet.

Vlak na de klapband hadden we ons al gerealiseerd dat we erg geluk hadden dat het gebeurd nadat we het treintje vrachtwagens gepasseerd waren en niet tijdens het inhalen. En toen we thuisgekomen het nieuwsbericht lazen dat bij een ongeluk met een camper bij Hooghalen de 76 jarige bestuurder was omgekomen, even oud als ik dus, hebben we maar een borrel genomen nadat ik hardop het voornemen tegen Everdien had uitgesproken dat ik ook bij het inhalen van vrachtauto’s mijn snelheid zal matigen in het vervolg. Ik mag nog wel eens vergeten dat als je ouder bent je reactievermogen ook vermindert. En we prezen onszelf dat we wederom heel beheerst waren tijdens de klapband  en na de afhandeling daarvan en net contact met de hulpdiensten.

Bij de afdeling 'Onderdelen van wat er fout ging bij Feith', ligt nu naast de as ook de band. Op 11.50 zie je de scheur in de band zitten.

Vandaag al bij onze garage geweest, die heeft een nieuwe camperband besteld, weer een Michelin Agilis Climate Cross. En ze zullen de band ook vergoeden, een Barum Vanis All Season , die er door het Duitse bedrijf is ondergezet, een merk waar we nog nooit van gehoord hebben.

Jammer dat Murphy weer met ons meegereisd is, naast de klapband hield de tv er ook mee op een paar dagen geleden. We hebben via de laptop nieuws kunnen kijken, was dus geen ramp . 

Verder was het een leuke korte trip met mooie steden en de Documenta, soms te warm maar niet zo dat we niets konden ondernemen, we zijn het gewend kennelijk.