Moncofa 25-05-2019, zaterdag

Vanmorgen zijn we vertrokken uit Cullera, niet nadat we afscheid hadden genomen van Bram en Marianne, altijd leuk. Zij vertrekken morgen en gaan langzaam noordwaarts, het zou zo maar kunnen dat we elkaar nog ergens onderweg treffen.

In Torrent bij Valencia hebben we LPG en diesel getankt, erg aardig personeel, jonge vrouwelijke pompbediende was helemaal enthousiast over onze camper, wilde graag binnenkijken. Dit adres houden we erin voor een volgende keer, vlakbij de snelweg.

We zijn zo’n 100km noordelijker gereden naar de Coves de Sant Josep Een ondergrondse rivier heeft hier grotten gevormd, het is de langste ondergrondse bevaarbare rivier van Spanje. Dankzij archeologische vondsten weet men dat de grot al 17.000 jaar geleden bekend was en de grotten waren ook in gebruik tijdens de Romeinse periode, er is uit die tijd een graftombe gevonden.

 

        Mix parking La Vall d'Uixo, gratis, voorz.

        N39.82260 W0.25094

         Moncofa, gratis cp met voorz.

         N39.796235 W0.140726

          Het is een kiezelstrand bij Moncofa

De grotten zijn 2750m lang. Er is een gedeelte, ongeveer 1km, toegankelijk voor publiek. We zijn vanmiddag in de grotten geweest, €7,- voor gepensioneerden. Je loopt een klein stukje de grot in en komt dan bij een kleine ‘pier’ waar je met een groepje in een roeibootje stapt. Daar wordt je er op gewezen dat fotograferen verboden is. Vervolgens begint de boottocht waarbij je af en toe dubbel gebogen in het bootje moet liggen om je kop niet te stoten, de boot wordt voortbewogen door met een stok af te zetten op de bodem.. De doorgangen zijn weliswaar met dynamiet doorvaarbaar gemaakt, maar het plafond is af en toe wel erg laag. Ze hebben verschillende ruimtes met elkaar verbonden zodat je door kunt varen en ondertussen vertelt de gids wat er zoal te zien valt, in zeer rap Spaans. Zo zijn we in de zaal van de vleermuizen geweest, vroeger moet het hier vol hebben gezeten, nu hebben we er geen een gezien. Na 2 andere ruimtes vaar je weer een stuk rechtdoor, de rivier is hier 36m lang en 8m diep, dit terwijl de rest van de rivier ondiep is en we af en toe de bodem raakten. Bij de Rio Seco, droge rivier, stap je uit en dan loop je een stuk waarbij je aardige stalactieten tegenkomt. Ook hier oppassen dat je je kop niet stoot. Vervolgens weer het bootje in en kom je in de grootste en hoogste ruimte, de kathedraal. Dan lig je stil omdat tegemoetkomende bootjes moeten passeren en na een klein stukje lig je weer stil en gaat het licht uit. Pianospel begint, zwelt aan, paarse en violette lampen schijnen onder water en belichten delen van de stalactieten aan het plafond. Als dit tamelijk bombastisch muziekstukje is afgelopen, floepen de lampen weer aan en klappen de mede-passagiers. Het moet kennelijk als een hoogtepunt van de tocht worden beschouwd, want in de folder staat dat dit de grot maakt tot een van de meest technologische in de wereld, wij vonden het kitsch. Al met al was de tocht door de grot niet spectaculair maar wel indrukwekkend en bijzonder, maar we hebben mooiere grotten gezien, het geheel duurde 50’.

Aangezien we de enige camper waren en een stukje van het centrum stonden, zijn we naar Moncofa gereden slechts 12 km verder, iets wat ons ook door de dame van het toeristenbureau werd aanbevolen.

We staan nu op een hagelnieuwe cp, wel wat buiten Moncofa en 10’ lopen van het strand, maar het is gratis en er zijn alle voorzieningen. Bovendien ongezellig gelegen bij enkele flats maar dat deert ons niet.

Het weer is vandaag weer opgeknapt, aanvankelijk vanmorgen nog wat gespetter maar vanmiddag brede opklaringen. Het was vanmiddag in La Vall d’Uixo 23º , vanavond hier aan zee 21º.

El Grau de Castelló 26-05-2019, zondag

Er stonden ongeveer 15 campers in Moncofa, gisterenavond kwamen er nog een paar Spanjaarden bij. We herinnerden ons dat we 40 jaar geleden hier ook zijn geweest met ons 1ste campertje, op terugweg van Marokko, onze zoon Marijn sliep in die Renault Estafette in een hangmatje. We stonden toen aan het strand, er waren geen flats, alleen het strand met de stenen kunnen we ons nog herinneren. We zijn daar vanmorgen vertrokken, het strand ligt te ver weg om met een stoel naar toe te wandelen en buiten zitten is verboden. en zijn naar het 35km verder gelegen El Grau de Castelló gereden, dat ligt tegen Castelló de la Plana aan. De camperplaats is helemaal vol, vooral Spanjaarden, ook met kinderen dus die zullen vanavond wel vertrekken. Ook hier mag je niet buiten zitten, je staat dicht op elkaar maar je hebt hier het strand voor de deur en we willen hier morgen naar de Mercadona die hier dicht in de buurt ligt.

Vandaag zijn in de meeste Europese landen verkiezingen, ook in Spanje waar zoals eerder gezegd tegelijkertijd gemeenteraadsverkiezingen zullen worden gehouden. En in de meeste regio’s zijn ook autonome deelraadsverkiezingen, op een paar na omdat die om wat voor reden dan ook nog niet lang geleden zijn geweest zoals bv in Catalonië. Het is mede interessant omdat er nog een nieuwe regering moet worden gevormd. Er wordt ook hier gekeken naar wat de extreem rechtse populistische partij Vox gaat doen, gaat die profiteren van de rechts-populistische wind die door Europa waait, gevoed door angst voor immigranten en vreemde culturen. Of zal de PSOE ook profiteren van het ‘Timmermanseffect’? Op dit moment berichten de kranten vooral over een nek aan nek race tussen de huidige burgemeester van Barcelona Ada Calou (Podemos) en de centrum-linkse kandidaat Ernest Maragall van de ERC (Catalaans Republikeins Links), het gaat hier over de burgemeester verkiezingen, landelijk nog niet veel gezien, de avond is nog jong.

                                                                    Het strand voor de cp in El Grau de Castelló

Er zaten aardige ringen tussen bij dit standje op de 'kunstmarkt'.

Een drankje op een zonnig terras in afwachting van de tapas.

cp El Grau de Castelló, gratis met voorz.

N39.98004 O0.02216

We zijn vanmorgen naar de gedoogplek bij de Aero club gelopen, een klein vliegveld, 2,5km hier vandaan. Er staan daar veel campers maar er is nog wel ruimte . Er is door de gemeente een tweetal containers geplaatst om de cassette te legen en je kunt buiten zitten naast je camper wat wel zo prettig is. Wij gaan daar morgen naar toe. We zijn via het zgn. Littoral Parque daarheen gelopen, een mooi wandel/ fietspad langs de zee door het lage duingebied. Er zijn daar allerlei fitnessapparaten om de paar honderd meter geplaatst, er bloeien bloemen en het was vanmorgen erg druk met wandelaars. Het strand werd ook druk bezocht, ook wij zijn daar vanmiddag naar toe gegaan. Stoelen mee en lekker lezen op het strand tot een uur of 4. Toen kwamen Tonnie en Dirk op bezoek, zij zijn vandaag op een camping in Benicasim komen staan , 11 km hier vandaan, ze waren dan ook op de fiets. We hebben gezellig bij gekletst en zullen elkaar een dezer dagen nog wel een keer ontmoeten.

Vanavond zijn we nog even naar de stad gewandeld in de buurt van de haven en hebben daar bij een bar een drankje genomen en tapas gegeten. Eerst zijn we nog langs een marktje geweest waar hoofdzakelijk eigengemaakte kunstnijverheids- en gezondheidsproducten werden verkocht. We hebben allebei daar een ring gekocht.

Het weer van vandaag doet je bijna vergeten dat het hier in de lente ook nog wel eens regent in Spanje. Het begon en eindigde stralend en met een lekkere zeebries werd het 23º.

Castelló 27-05-2019, maandag

Elke reis heb je wel een keer dat de reis tussen de ene overnachtingsplek en de volgende overnachtingsplaats, oftewel staanplaats, de kortste qua afstand is. We weten wel zeker dat de bijna 2,5km verplaatsing van de camper vanochtend de kortste afstand deze reis zal zijn.

Nadat we de nodige boodschappen hebben ingeslagen zijn we naar het vliegveldje van de Aeroclub van Castelló gereden, een bekende gedoogplaats in Spanje. ’s Winters staat het hier vol met overwinteraars, ieder zijn meug, toen we kwamen stonden er ongeveer 25, we hebben dan ook een ruime plek. Zoals gezegd zijn er 2 containers geplaatst om je cassette te legen, een ruimhartige geste van de gemeente om een gedoogplaats te faciliteren. Water uit een pomp is er aan de overkant van de kustweg die de gedoogplaats van het strand scheidt, voor ons zijn de winkels wat ver weg om te lopen( geen fietsen i.v.m. overgewicht camper) vandaar dat we vanmorgen flink hebben ingeslagen.

Aan het eind van de ochtend kwam de politie langs, we zaten buiten en het enige wat ze vriendelijk kwamen mededelen dat we voor 1 juni hier weg moesten zijn, vanaf die datum is de de parking alleen toegankelijk voor personenauto’s die naar het strand willen.

Ook op ons nieuwe plekje is een mooi breed strand aan de overkant van de weg

Er staat op het vliegveldje ook een ambulance-helicopter

Castelló gedoogplek bij vliegveldje, containers om cassette te legen, water uit pomp

N39.99900 E0.02841

De verkiezingen in Spanje kenden een hoge opkomst maar dat komt omdat er tegelijkertijd gemeenteraads- en ook in de meeste regio’s autonome regioregering verkiezingen waren.

Er zijn 64% van de Spanjaarden wezen kiezen, de meeste stemmen gingen naar de socialistische PSOE die zelfs nog iets meer stemmen kregen dan bij de landelijke verkiezingen op 28 april toen ze een grote winst op de conservatieve PP hadden geboekt. Omdat de Duitse sociaal democraten fiks hebben verloren, wordt de PSOE met 20 zetels ( een stijging van 7 zetels de grootste fractie in het Europarlement, gevolgd door de Italianen met 19 zetels. Ook de ultrarechtse Vox komt met 3 zetels in het Europarlement. Minder dan verwacht omdat voormalige PP-stemmers die in april op Vox hadden gestemd kennelijk weer op het oude nest zijn teruggekeerd. Daarom bleef het verlies van de PP beperkt tot 4 zetels, ze zakten naar 12 zetels . Ook Puigdemont haalde 1 zetel voor Junts Per Catalunya.

In de grote steden Barcelona en Madrid veranderde er ook wat door de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. In Barcelona won de centrum-linkse kandidaat Maragall van de ERC de verkiezingen, een links stuivertje wisselen met Ada Calou van Podemos.

Maar in Madrid moest de linkse burgemeester Manuela Carmena het onderspit delven omdat de PP samen met Ciudamos en Vox de meeste stemmen haalde.

Er staan hier een kleine 40 campers, er zijn er dus nog aardig wat bijgekomen, de meeste daarvan zijn Frans, dan Spanjaarden Duitsers en er staan 4 Nederlandse camper waaronder Liesbeth en Wally en in de loop van de middag kwamen Bram en Marianne hier ook staan.

Het was een prachtige dag, af en toe wat sluierbewolking en het werd met 22º iets minder warm dan gisteren.

Castelló 28-05-2019, dinsdag

Hoewel er hier een weg voor langs de parking loopt die overdag tamelijk druk is met plaatselijk verkeer, rijdt er ’s nachts vrijwel geen auto en hoor je er niets van.

Vanmorgen kwam Dirk op de fiets even buurten, de camping waar zij staan is hier 9 km vandaan. We hebben het o.a. gehad over het water, flessenwater, niet drinken uit de tank etc., daar zullen we morgen eens een stukje over schrijven.

 

Vorige week dinsdag hebben we het erover gehad wat de Spaanse regering wil doen om de CO2 uitstoot terug te dringen, ook regio-regeringen kunnen wetgeving maken dus ook op het gebied van het milieu. Zo heeft de Catalaanse regering vorige week een resolutie aangenomen over het milieu. Catalonië benadrukt in haar resolutie in haar beleid prioriteit te gaan geven aan 'de opties met minder gevolgen voor het klimaat en met een grotere bijdrage aan de aanpassing aan de omstandigheden die voortkomen uit de klimaatverandering'. De resolutie is vergelijkbaar met verklaringen van de Britse, Ierse en Schotse regering die het ook hebben ‘de noodsituatie waarin het wereldwijde klimaat zich bevindt.’

Nu was er in Catalonië ook wel een inhaalslag nodig, zagen we in de regio’s van Spanje waar we de afgelopen weken zijn doorheen gereisd zonnepanelenparken, windmolenparken, in Catalonië is er de afgelopen jaren weinig tot niets gebeurd op dit gebied. Sinds 2013 is er geen windmolenpark in gebruik genomen in de regio (met uitzondering van de windmolen Viure de l'Aire del Cel, een burgerinitiatief) en fotovoltaïsche energie ( de cellen die in zonnepanelen zitten)ligt in de regio aanzienlijk achter ten opzichte van andere regio's.

Dit vliegtuigje is hier opgestegen, hoog geklommen en er zijn parachutisten gedropt en keert weer terug nu.

Het was vanmiddag tamelijk druk met parachutisten hier, hier een dubbelsprong.

Als je mee wilt springen kost dat €90,-

Ook zal de Catalaanse regering wetgeving herzien om zo regels op te sporen die de uitstoot van broeikasgassen juist bevorderen in plaats van beperken en die problemen opleveren in de strijd tegen de klimaatverandering. Het parlement dringt er daarnaast op aan om elk jaar een plenaire zitting te houden over de huidige staat van de klimaatverandering en de actuele gevolgen daarvan in de regio. 

Of dit ten gevolge heeft dat er in steden in Catalonië milieuzones komen, daar is nog niets over bekend gemaakt. We hebben overigens nog nooit last gehad van milieuzones in steden die er toch al een aantal jaren in diverse landen zijn. We komen doorgaans niet verder dan een camperplaats aan de rand van een stad als we die willen bezoeken en gaan dan lopend of met openbaar vervoer de stad in.

Aan het eind van de middag hebben we bij Bram en Marianne een apéro gedronken, gezellig als altijd. Helaas waren er ook weer lekkere hapjes bij dus zeurt Thole weer dat hij te dik wordt terwijl hij dit met een mondvol zegt.

Het weer was vergelijkbaar met gisteren, doordat het zeewater nog aan de frisse kant is loopt de temperatuur ook niet hoog op aan de kust, 22º, wel heerlijk om te wandelen aan het eind van de ochtend en om ’s middags te lezen. 

Castelló 29-05-2019, woensdag

Het begon in de loop van de nacht hard te waaien, de camper stond af en toe te schudden. Nu gebruiken we diverse weer-apps, geen van deze had dat voorspeld terwijl er een aflandige wind uit het westen stond van zeker 70km p.u.

Zoals gezegd hadden we het gisteren met Dirk over het al dan niet drinken van water uit de tank. Evenals zij, drinken we op onze reizen altijd flessenwater en nooit water uit onze tank. Water uit de tank gebruiken we om ons te wassen, voor koffie of theewater of om de tanden te poetsen. Dat terwijl we in Nederland altijd kraanwater drinken, die is van prima kwaliteit en smaakt goed, het is zelfs het beste kraanwater van Europa. Voor ons geldt, hoe zuidelijker we komen, des te minder kraanwater we drinken. We vinden het niet lekker smaken en in Marokko vertrouwen het onze darmen niet toe. Bijna 50 jaar geleden dronken we wel water uit de kraan in Marokko maar we zijn nu wel 50 jaar ouder dus we zijn wat voorzichter met onze gezondheid. Dat geldt overigens niet voor alles wat we drinken want dan zouden we wel geheelonthouder zijn, dit terzijde.

Daarom ook nooit water uit de tank, daar staat weliswaar niet lang hetzelfde water in, het wordt elke dag aangevuld maar in de paar maanden dat we op reis zijn wordt zo’n tank ook nooit schoon gemaakt. In Spanje vinden we het water een bijsmaak hebben, in sommige regio’s een beetje chloorachtig. Spanjaarden gebruiken zelf ook veel flessenwater, dit tot ongenoegen van sommige milieubewegingen.

Eerst even wat feiten over drinkwater in Spanje: het is in principe drinkbaar want het is gezuiverd. Toch kiezen vanwege de smaak, veel Spanjaarden voor flessenwater, dat doen wij ook. We drinken ook geen slobberwijn, tenzij die lekker smaakt, daarom voor ons ook geen water met een bijsmaakje.

 

Volgens cijfers uit 2016, meer recente  hebben we niet kunnen vinden, gebruiken van de landen in Europa de Italianen het meeste gebottelde water, 188 ltr. per jaar p.p., gevolgd door de Duitsers met 175 ltr. p.p. Spanje staat op de 4e plaats met 126 ltr . Dit is wel een daling, ruim 10 jaar geleden, voor de crisis, dronken Spanjaarden nog zo’n 140 ltr. Met de kwaliteit van het Spaanse kraanwater is niets mis mee, het wordt gecontroleerd.

                                                                                     Een koereiger

       Nee, geen propaganda voor de PVV

Langs het wandelpad bij de zee veel bloemen.

Weer een routekaartje:A :Saucedilla, B: Oropesa, C:Daimiel, D:Valdepeñas. E; Cullera, F: El grau de Castelló, G: Castelló de la Plana 

We hebben momenteel drinkwater in gebruik met een spreuk erop die aan gezond leven refereert,'ook voor diegenen waarvan je houdt.' Dit water is van het merk Aquabona, het blijkt dat dat een van de twee merken is waaronder Coca Cola flessenwater in Spanje verkoopt. Flessenwater is een miljarden business, vandaar dat allerlei grote kapitalistische concerns zoals Coca Cola, Nestlé maar ook Danone, bedrijven die niets met water te maken hebben, flessenwater verkopen, het gaat immers om winstmaximalisatie. Die bedrijven hebben er dus baat bij dat er een gezond image kleeft aan het drinken van flessenwater. De omzet in 2016 bedroeg 1,2 miljard euro , dus hebben bovengenoemde bedrijven zich gretig op deze markt gestort, naast nog ongeveer 100 andere kleine bedrijfjes.

Zoals gezegd zijn milieuorganisaties tegenstander van het gebruik van flessenwater. Voor het vervaardigen van 1 liter flessenwater is ongeveer 5 liter water nodig volgens Green Peace, verspilling van goed water dus. Omdat kraanwater door leidingen loopt en niet in plastic wordt verpakt is de CO2 uitstoot 400x lager, ook omdat vanwege de leidingen het niet over de weg vervoerd moet worden door vrachtauto’s. Als we het goede water in Nederland niet gewend waren, zouden we in Spanje water uit de kraan drinken, echter nooit uit de watertank.

Vanmiddag zijn Tonnie en Dirk bij ons langs gekomen ze zijn goede vrienden van ons die we al ruim 50 jaar kennen. Nadat we een borrel gedronken hebben bij de camper, zijn we vanavond bij een restaurantje bij het strand tapas gaan eten niet allemaal even lekker, maar het scoorde wel een ruim voldoende. Al met al hebben we het met elkaar heel leuk gehad.

Vandaag weer een aardige dag wat het weer betreft, na de stormachtige wind van vannacht was er wel een matige tot vrij krachtige zeebries , bij onbewolkt weer werd het opnieuw 22º.

Castelló 30-05-2019, donderdag

Omdat we zo’n 50m van de weg staan, waar ’s nachts geen verkeer over komt, valt het op hoe vaak de politie patrouilleert. Politie in personenauto’s, busjes en op motoren, allemaal van de lokale politie uit Castelló. Ook elders in Spanje zie je veel politieauto’s rondrijden, veel meer dan in Nederland waar agenten vooral veel tijd zijn aan administratieve taken.

We moeten hier morgen vertrekken, 1 juni begint het toeristenseizoen en mogen er alleen personenauto’s op de parking staan.

 

 

                                                                     19.30 uur , de beachbar is lekker druk

Bij de beachbar liggen een 7-tal beachvolleybal veldjes

Langs het wandelpad staan op diverse plekken fitness apparatuur

Deze oudere man wilde wel poseren, kon hij meteen uit hijgen

Er zijn de afgelopen week vlonders neergelegd op diverse plekken, zodat er een pad gecreëerd is van de weg naar het strand. Zodoende hoeft men niet door de duinen te lopen en blijven deze in tact. De 3 strandbars op dit gedeelte van het strand zijn al wel de hele week open, vooral de bar tegenover ons op het strand heeft het ’s avonds erg druk. Dan zijn er veel sporters die daar een drankje komen drinken. Want er wordt wat af gesport in Spanje. ’s Avonds is het erg druk met geparkeerde auto’s van mensen die komen wandelen, hardlopen, skeeleren, zwemmen, kite surfen of volleyballen. Bij de beachbar hier zijn 7 beachvolleybal veldjes, verderop nog meer. Langs de wandelroute door het park langs de zee staan overal fitnesstestellen langs de route, een sportief volkje , die Spanjaarden. Elke ochtend komt hier een hardlopende jonge vrouw voorbij die ondertussen een kinderwagen voortduwt. Afgelopen weekend was het op de wandelroute zo druk als in een winkelstraat met wandelende, hardlopende mensen.

De eerste dagen was het rustig met de parachutisten, gisteren en gisteren steeg het vliegtuigje wel 7 à 8 keer op om parachutisten te droppen, soms sprongen er wel 10 tegelijk, leuk om te zien hoe ze vlak voor ons landen. Voeg hierbij het prachtige strand en we vinden het hier een prima plek voor een aantal dagen.

                                                          Dit zie je vlak voor je neus, toch fascinerend om te zien

Afgelopen zondag was het druk op het wandelpad.

Bloemen in de duinen langs het wandelpad, hier de beschermde Olanthus Maritimus?

Aan het eind van de ochtend zijn Bram en Marianne hier vertrokken, het toeval wil dat Joke en Siem hier vanmiddag belandden. Joke is de zuster van Marianne, ze zijn op weg naar Nederland vanwege problemen met de koelkast.

Het weer was vergelijkbaar met gisteren, alleen veel minder wind, heerlijk dus.

Er staan hier nog maar 14 campers, waaronder 3 Nederlandse, een Roemeense en een Russische camper, die zie je toch niet dagelijks.

Torrenostra 31-05-2019, vrijdag

Vanmorgen toen we wegreden kwamen net 2 politieagenten op een scooter de parking op om iedereen te waarschuwen dat het vandaag de laatste dag voor campers was, vanaf morgen mogen daar alleen personenauto’s parkeren.

We zijn naar Torrenostra gereden, 35 km noordelijker. Daar is een kleine parking aan zee, vorig jaar hebben we hier ook gestaan, er ligt een dijkje tussen de parking en de zee. Bram en Marianne staan hier ook, ze zijn hier heen gereden omdat ze hier , i.t.t. Castelló, met de hond op het strand mogen. Wij zijn hier naar toe gegaan omdat je hier een natuurgebied hebt, wetlands. Vanmorgen zijn we daar wezen wandelen, hoorde je vorig jaar veel karekieten , nu zijn we een week later en hebben we er geen één gehoord laat staan gezien. Wel zijn er veel kleine zilverreigers en wat witwangsternen en visdiefjes, erg sierlijk vliegende vogels, af en toe in het water duikend om een visje te verschalken.

Het parque Natural de El Prat Cabanes-Torreblanca

Één van de vele kleine zilverreigers.

parking Torrenostra N40.19066 E0.21786

achter het dijkje ligt de zee.

Vorige week heeft Carles Puigdemont, na zijn verkiezing tot Europees Parlementslid, zich samen met een andere voormalige minister uit zijn regering , Toni Comin, die ook tot EP parlementslid werd verkozen, gemeld bij het EP om een voorlopige pas aan te vragen. Hun werd de toegang geweigerd, het EP is in gegaan op een verzoek van 3 Spaanse politieke partijen, PP, PSOE en Cuidamos, om hun de toegang te weigeren op formele gronden. De partijen beroepen zich op het feit dat Spaanse wetgeving niet toestaat dat Spanjaarden toe treden tot het EP voordat ze eerst in Madrid beëdigd zijn en trouw hebben gezworen aan de grondwet. beiden verblijven in het buitenland waarheen ze gevlucht zijn, als ze naar Madrid zouden gaan, zouden ze zodra ze een voet op Spaans grondgebied gezet hebben, onmiddellijk worden gearresteerd.

 

Voor een kleine parking staan er wel tamelijk veel campers, 6 stuks en een busje met caravan erachter en nog een caravan. 1 Duitse camper is een truck, een omgebouwde brandweerwagen die wel erg groot is en de caravan heeft er een bouwwerk van zeilen aangemaakt, tussen de caravan en de bus zodat ze veel ruimte innemen. Maar ja, het zijn Spanjaarden en die zijn wellicht vaker hier geweest en weten welk gedrag getolereerd wordt. We houden er in ieder geval rekening mee dat we weggestuurd kunnen worden.

Opnieuw een stralende dag, de zeewind wordt wat tegen gehouden door de dijk, het was 23º.

 

Torrenostra 01-06-2019, zaterdag

We zijn gisterenavond nog even over de boulevard gewandeld, Torrenostra is totaal niet toeristisch. Weinig mensen op de been, een paar restaurantjes  zijn open, massatoerisme zul je hier niet aantreffen.

Vanmorgen weer een wandeling door het moerasgebied gemaakt, het lukt maar niet om de sternen goed te fotograferen, ze zijn veel te wendbaar. Wel nog 2 purperreigers gezien en een enkele karekiet horen zingen.

 

             Moeilijk om te fotograferen en te determineren, we houden het op een witwangstern, die duikt hier in het water om een visje te verschalken.

             nogmaals 2x de witwangstern

Nog niet kunnen determineren welke soort stern dit is, een lange gevorkte staart.

De Spaanse banken maken zich wat zorgen omdat de Spanjaarden zo weinig sparen en veel consumeren. Van elke €100,- spaart een Spanjaard gemiddeld nog geen €5,-, dat is nog nooit zo laag geweest. Ter vergelijking, Nederlanders sparen, 6,43%. Spanjaarden sparen maar 1,75%.

Nu lijkt veel consumeren goed voor de Spaanse economie en dat is natuurlijk ook zo. De schaduwzijde is echter dat juist diegenen met een laag inkomen veel consumeren en op krediet leven. Daarom kwam de Spaanse Bank voor het eerst sinds de vastgoedbubbel die de huizenprijzen deed ineen storten, met een waarschuwing : ook toen de crisis begon leefden de Spanjaarden op krediet, leenden ze teveel. Het verschil met toen is dat ze het geleende geld in vastgoed investeerden, terwijl ze het nu consumeren zodat als het fout gaat ze geen activa hebben die de schulden dekken. De Spaanse Bank constateert dat het salarisniveau minder snel is gestegen dan het consumptieniveau en ziet nu een bedreiging voor economische groei, vandaar de waarschuwing.

Vanmiddag tijdens het lezen zag ik met mijn linkeroog minder scherp. Die is een tijd geleden al eens gelaserd tegen staar  en een jaar of 4 geleden tegen nastaar. Dus zei ik tegen Everdien dat ik misschien weer staar had. Een tijd later vroeg Everdien of ik wellicht een brillenglas kwijt was, geen idee na de lunch had ik een andere leesbril opgezet. Toen viel het kwartje, niks geen staar, wel een hilarisch moment.

                                                                                                   Een steltkluut

De baai tussen Torrenostra en Oropesa

      Er zijn hier muggen dus ook libellen, hier de Zuidelijke oeverlibel

Deze vogel roept en zingt hier niet, dus ietwat misleidend, we huden het voorlopig op een jonge  kwikstaart, vrouwtje

Het is geen verkeerde keuze geweest om ruim 2,5 week geleden van het binnenland naar zee te gaan. Na een kleine dip met wat regen eind vorige week is de temperatuur aan zee door het nog relatief frisse zeewater, altijd zo rond de 22 à 23º. Ga je het binnenland in dan zijn de temperaturen een stuk hoger en liggen ze al geruime tijd ruim boven de 30º in Andalucia en Extremadura waar we geweest zijn. De Spaanse weerdienst waarschuwt dit weekend voor temperaturen die in die regio’s de 37º kunnen bereiken, deze hete lucht stroomt zondag richting Nederland.

Onveranderlijk weer hier vandaag, alleen iets meer wind.

Vanavond hebben we met Bram en Marianne een afscheidsdrankje gedronken, wij gaan morgen weer iets noordelijker rijden.

Vinaròs 02-06-2019, zondag

Het was nog geen 50km rijden naar Vinaròs waar we op een parking staan aan de boulevard. We zijn niet de enigen,

Er blijkt nl een triatlon te zijn, Triatlio Castellón , de finish is recht voor onze neus. We konden met moeite een plekje vinden tussen alle geparkeerde auto’s, nadat we door afgesloten wegen al via sluipdoor/kruipdoor straatjes hier waren beland.

We zijn meerdere malen in Vinaròs geweest, we vinden het een aardig stadje met een leuke boulevard. De parking neem je dan maar voor lief, een heel andere plek dan waar we de afgelopen 2 nachten hebben gestaan. Maar het is al heel wat dat je hier gedoogd wordt zo dicht bij het centrum.

 

 

Panorama foto van de hoefijzervormige kleine baai tegenover de parking, een groot en druk strand is iets verder op de boulevard, bij de terrasjes.

Met de tong op de schoenen de finish gehaald

Parking Vinaròs N40.47404 E0.48056

Foto midden: veel terrasjes langs de boulevard

Hoe zit het met de pensioengerechtigde leeftijd in Spanje, iets wat weer erg actueel is in Nederland. In Nederland is in 2019 de pensioenleeftijd 66 jaar en 4 maanden en zal geleidelijk aan verhoogd worden tot 67 in 2021, daarna wordt bekeken wat er dan gaat gebeuren afhankelijk van de levensverwachting, tenminste als de plannen doorgaan die nu door acties van de vakbonden op losse schroeven staan.

In Spanje is de pensioenleeftijd nu 65 jaar en 8 maanden en gaat met stapjes omhoog tot 67 jaar in 2027.

Er staat hier merkwaardigerwijs geen een andere camper, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt, er staan hier altijd meerdere campers, misschien dat het iets met de triatlon te maken heeft die overigens in het begin van de middag afgelopen was..

Omdat er morgen wat bewolking wordt verwacht en er ook nogal wat wind staat, lijkt het ons beter om dan een klein stukje het binnenland in te rijden. We wilden morgen een wasserette gebruiken, die bleek ook vandaag open te zijn. In de wasserette staan een paar wasmachines en drogers, het is zelfbediening. Wassen en drogen kost ieder €3,-, we hadden niet al te veel was dus vandaar die €3,- voor een kleine wasmachine.

Onveranderlijk weer, zon, wat wind en 23º.

Tortosa 03-06-2019, maandag

Evenals vorig jaar hebben we weer een overheerlijke pizza gegeten, gehaald bij de pizzeria vlakbij op de boulevard. Quatro Quesos en Marinera, €8,50 per stuk en je doet er 2 dagen mee, dan is het niet duur.

We zijn naar Tortosa gereden, dat stadje ligt aan de Ebro, niet ver van zee. We staan op een camperplaats aan de Ebro die je niet kunt zien. Wat je wel ziet is de brug die boven de cp ligt, je hoort hem ook , maar we dachten dat dat ’s nachts wel mee zou vallen. Tortosa, ligt in Catalonië, deze regio zullen we wel blijven tot we Spanje verlaten.

                           In het gebouw Pau Monguió is zowel het museum als het toeristenbureau gevestigd, modernista met mudejar

het Pau Monguió was vroeger een abattoir

de mercat municipal werd gebouwd door een leermeester van Gaudí, Juan  Torras

er zijn groenten, vlees en delicatessen te koop

We zijn in Tortosa eerst naar de office de Turismo gewandeld. Onderweg kregen we al een beetje een indruk van de stad die zeker niet verkeerd was. We zijn langs de Ebro gelopen en vonden de modernista markt, mercat op z’n Catalaans een fraai gebouw, ook het interieur is mooi en er worden nog steeds allerlei producten, vooral delicatessen , verkocht. Het toeristenbureau bleek in een voormalig abattoir te zijn gevestigd waarin ook het museum zit, dat bleek vandaag gesloten. Maar het gebouw is prachtig, modernista met mudejar invloeden.

                                                              Aardig torentje in de nabijheid van de kathedraal

de lelijke barokke gevel van de kathedraal is in de 18e eeuw eraan geplakt

hier is het platte dak goed te zien

Het pleintje aan de achterkant van de kathedraal heeft wel zijn charme

We zijn door de stad gewandeld, de kathedraal is merkwaardig te noemen( 14e eeuw), het heeft geen dak, althans het heeft een plat dak en er zijn geen torens. Het is een gotisch gebouw gebouwd op de resten van een Romeins forum en een Romaanse kerk. Ze waren volop bezig met archeologische opgravingen. Het platte dak heeft niets met geldgebrek te maken, maar omdat torens in het schootsveld van het kasteel de la Suda zou staan, dat er vlak achter ligt. We liepen verkeerd naar het kasteel de la Suda, daarin is nu een parador gevestigd, moesten om er te komen een andere klim wagen, we vonden het te warm. We hebben zodoende wel een mooi uitzicht over de hele stad gemist. Er zijn mooie winkels in Tortosa en een paar mooie modernista huizen van rond de vorige eeuwwisseling. We vinden Tortosa een mooie stad, we hebben nog niet alles gezien, het bisschoppelijk paleis was ook gesloten, het is de moeite waard om hier nog een keer te komen. Dan kunnen we wellicht ook naar de voormalige Joodse wijk die gedeeltelijk ommuurd is.

Iets na 2 uur waren we weer bij de camper, het verkeer over de brug bleek toch wel storend, na de lunch zijn we vertrokken.

We zijn door het prachtige Ebrodal een stukje noordelijker gereden en beland in het aardige dorpje Ginestar, meer een naam voor een spijkerbroek.

 

Zijgevel van het modernista gebouw Casa Grego o Pilar Fontanet met ronde en slingerende vormen

Veel glas in de voorgevel van Casa Grego

               Casa Focundo Sagarra

   raam in de voorgevel boven de ingang   

De Ebro ligt hier vlakbij, reden we door een bergachtige route langs de Ebro hier naartoe , hier is het tamelijk vlak en er zijn wijngaarden waar we op uit kijken, achter ons zijn perzikbomen. De cp hier is klein, 4 plaatsen, wij zijn de enige camper. We zitten op het Spaanse platteland met af en toe voorbijrijdende tractoren met vriendelijk groetende mensen.

Het was aanvankelijk nog tamelijk zonnig, vanmiddag raakte het af en toe bewolkt, de temperatuur was wel hoger dan aan zee, 28º met een matige tot vrij krachtige wind. 

 

Casa Brunet is een modernista gebouw geïnspireerd door de barok, er zit nu de kamer van koophandel in

fragmenten van de zijgevel van Casa Brunet

cp Ginestar, gratis met voorz.

N 41.043760 E0.634790

 

We hebben hier op het platteland een matige internetverbinding, met horen en stoten dit verslag kunnen plaatsen.

Ginestar 04-06-2019, dinsdag

Vanmorgen om half zeven reed de eerste trekker hier al voorbij op weg naar werkzaamheden in de boomgaarden.

Ook de plaatselijke bevolking weet de cp hier te vinden, agrariërs komen hier om grote watertanks die achter hun tractor hangen, te vullen of om de auto te wassen. Maar misschien was de waterkraan er al eerder dan de cp, op het gebouwtje naast de cp staat zoiets als dat ‘dit waterpompstation is gerealiseerd met 80% financiering door een Europees fonds dat zich inspant om de sociale en economische ongelijkheid tussen de bevolking van de diverse lidstaten te verminderen.’ Als we tenminste juist uit het Catalaans vertaald hebben.

We zijn vanmorgen door het dorp gewandeld, vriendelijke mensen alom. Het toeristenbureau waarnaar verwezen werd door bordjes bleek niet meer te bestaan, we werden verwezen naar het gemeentehuis. Het leek wel of we de 1ste toeristen van het seizoen waren, op een vraag naar een plattegrond werd er naarstig gespeurd door 2 vrouwelijke beambten naar info, uiteindelijk werd er een folder in het Catalaans gevonden. Er is een markante kerk, gebouwd door een ridderorde in de 17e eeuw, een paar mooie huizen en dan heb je het wel gehad. Er zijn veel tractoren, met aanhangers, die perziken in kratjes vervoeren. Verder zijn er op meerdere plaatsen in het dorp wijnboeren gevestigd waar je wijn en olijfolie kunt proeven en kopen.

Vervolgens zijn we naar de Ebro gewandeld, die stroomt ongeveer 1 km van de cp verwijderd. De rivier stroomt hier snel, er zijn veel zingende vogels, vooral nachtegalen.

 

                                Het dorp Ginestar gezien van het weggetje dat tegenover de cp naar de Ebro loopt.

De kerk is beeldbepalend in het dorp.

    De hoofdstraat van Ginestar

       typerend dorpsbeeld

Om dat zowel in de Comunidad Madrid als ook in de stad Madrid de PP met steun van Ciudamos en Vox de verkiezingen heeft gewonnen komt er een nieuwe president van de PP in de regio, dit zal w.s. Isabel Diaz Ayuso worden. Zij heeft aangekondigd dat zij de milieumaatregelen die de vorige linkse burgemeester van Madrid heeft ingesteld, terug te zullen draaien. Dit omdat files, ook om 3 uur ’s nachts, tot de culturele identiteit behoren van Madrid, aldus de gedoodverfde president.

De milieumaatregel die de naam heeft gekregen “Madrid Central’ heeft er voor gezorgd dat de milieuvervuiling in Madrid enorm is afgenomen.

Er komt w.s. ook een rechtse burgemeester van de PP, deze heeft ook gezegd dat hij Madrid Central wil aanpakken. Als dit gebeurt is het de eerste Europese stad waar milieumaatregelen worden teruggedraaid.

Maar de president- en de burgemeestersbenoemingen zijn nog geen feit, binnen de centrumrechtse Ciudamos begint zich verzet af te tekenen tegen samenwerking met de ultrarechtse Vox dus wie weet hoe dit afloopt.

Het was vandaag een zonnige dag, er was bewolking voorspeld. Opnieuw een stevige wind en het werd 28º.

Navàs 05-06-2019, woensdag

Het was vanmorgen zwaarbewolkt en er zou een bui kunnen vallen, een goede dag om te rijden. Eerst zijn we via een aanvankelijk prachtige route via de C44 naar de snelweg bij Reus gereden, daarna via A27 naar Valls , vervolgens via een klein weggetje de C51 en nog een stukje de TP2002 naar het klooster Santes Creus gereden. Zo, voor de puzzelaars maar eens een keer de wegnummers vermeld.

Het klooster van Santes Creus behoort tot de zgn ‘Cisterciënzer driehoek’, gevormd door de kloosters El Poblet, Valbona les Monges en Santes Creus. De eerste twee die hebben we al eens bezocht de afgelopen jaren, nu was Santes Creus aan de beurt, het enige klooster wat na een brand in 1835 niet meer bewoond is. In de 11e eeuw stichtte een groep monniken uit Frankrijk een eigen kloosterorde, de Cisterciënzer orde. Van de kloosters van deze orde in Catalonië zijn deze 3 kloosters bewaard gebleven.

 

                                                                                           Het klooster Santes Creus

De poort, El Puerta de la Ascuncíon

Detail van deze Romaans-Gotische poort

De beide torens vanaf de binnentuin

Ze liggen alle drie in het mooie gebied van de wijngaarden van de D.O. Barbara la Conca, in het gelijknamige dorp zijn wij in januari nog op de cp geweest bij de wijncoöperatie.

Het Monestir de Santes Creus is een fraai groot klooster, gebouwd in de 12e eeuw. En het gebouw behoort tot de mooiste gotische architectuur van Catalonië. De poort, El Puerta de la Ascuncíon is erg mooi, je komt daarna op een grote binnenplaats. Het klooster is van binnen sober maar heeft wel prachtige gotische kruisgangen. In de arcaden zijn bovenin de opening, filigraan geometrische figuren. De zuilen hebben mooi versierde kapitelen met gebladerte en dierlijke afbeeldingen. In de grote kerk zijn stoffelijk overschotten van diverse vorsten van het Aragonese vorstenhuis. Het was jammer dat het altaar in de steigers stond, het werd gerestaureerd. Hoewel de Cisterciënzer monniken sober leefden, mochten ze een halve liter wijn per dag drinken.

                                                                                         De bovenkant van de arcaden 

                 De versierde zuilen

 

 

 Mooie gotische kloostergangen

De fontein in de binnentuin

Toen we het klooster wilden verlaten viel er een fikse regenbui. We hadden op de parking bij het klooster kunnen overnachten maar het was nog vroeg in de middag. Waarom niet op de parking bij een ander bekend klooster, die van Montserrat overnacht? Via een erg smalle kronkelige weg waar we over een afstand van zeker 20km geen tegenligger tegenkwamen kwamen we in Igualada en we zouden weer een smalle kronkelweg naar Montserrat moeten nemen. Daar hadden we geen zin in en we zagen op de route naar het noorden een hotel met cp, dat leek ons een beter alternatief. Nou mooi niet, een weinig aantrekkelijke , afgelegen plek en die kostte €9,-, het water deed het niet, daarom doorgereden naar een plek in het dorp Navàs, 14 km . Hier staan we ook weinig romantisch op een parking, bovendien nog geen 40km van de plek waar we morgen naar toe willen maar we hadden geen puf meer om de bergen in te gaan, we hadden al met al 185km gereden.

Het was gematigd weer vandaag, zoals gezegd een bui gehad, veel bewolking, een stevige wind en 23º.

Prats de Llucanès 06-06-2019, donderdag

We hebben een smal weggetje genomen naar Prats de Llucanès, dat was maar 20km, de helft van afstand van de weg die we gisterenavond van plan waren te nemen. We kwamen maar 2 auto’s en een kleine vrachtauto tegen, precies op stukken waar het net iets breder was,( meestal is het omgekeerde het geval) de vrachtauto konden we stapvoets passeren. Het was wel een mooie route, heuvelachtig en met veel bossen.

We staan op een nieuwe cp bovenop een heuvel aan de rand van het dorp Prats de Llucanès met een schitterend uitzicht. Hoewel we in de Pyreneeën staan is het hier eerder heuvelachtig dan bergachtig en we staan op 700m hoogte. Er is hier op de cp gratis internet, er is een wc/douche gebouwtje waar je voor €1,- 2 uur gebruik van kunt maken, gedurende die tijd heb je ook stroom.

Een klein nadeel van deze mooie cp is dat er een boerderij vlakbij ligt met een kippenfokkerij, varkens en koeien. Dat brengt wel een landelijke geur teweeg, daar hebben we niet zo’n last van mede omdat de wind uit en gunstige hoek woei, wel van zwermen kleine vliegjes, eerder minuscule kevertjes want ze hebben een harde schild. Maar dat viel ook wel mee omdat we een groot van de middag hebben binnen gezeten, je staat deel hier op de heuvel veel wind te vangen en het was bewolkt, dan is het niet aangenaam.

                                   Vanaf de cp in Prats de Llucanès heb je een mooi uitzicht over de omgeving

We kwamen weinig dingen tegen in het dorp die de moeite waard zijn, wel een hele mooie, ons niet bekende bloem.

 

 

 

In het dorp staat een kerkje, mooier is de kloosterkerk boven op een heuvel maar dat was te ver om te lopen.

Cp Prats de Llucanès, gratis met voorz.

voor €1,- kun je douchen en tegelijkertijd krijg je dan 2 uur stroom.

N42.004490 E2.033860

Er trekt vandaag een storm over het noorden van Spanje, Miguel, in 12 provincies geldt een code geel. Nu zijn er wel vaker stormen in Spanje, maar deze situatie schijnt uniek te zijn voor juni. Er valt heel veel regen en op zee zijn hoge golven. De storm trekt weg over het westen van Frankrijk en zal zaterdag Nederland bereiken. Wij ontspringen mooi de dans hier, het is wel kouder dan normaal in juni, bewolkt maar droog en afgelopen nacht was het maar 7º, we waanden ons even in Marokko met zijn koude nachten in het binnenland door het landklimaat.

Nog even over een ander klimaat, de mogelijke opheffing van de milieuzone Madrid Central als rechts aan de macht komt zoals we afgelopen dinsdag hebben geschreven. Er zijn diverse meetpunten in de stad en 14 van de 24 hiervan hebben in mei de laagste vervuiling in 10 jaar gemeten. Volgens de lokale autoriteiten is de emissie van stikstofoxide met 38% en van koolstofdioxide met 14% gedaald. Het is voor de Madrileense bevolking te hopen dat de samenwerking op rechts mislukt zodat de huidige linkse burgemeester kun aanblijven en Madrid Central gehandhaafd blijft.

Zo mooi als de cp is zo saai is het dorp, zelfs de kerk kan ons niet bijzonder boeien, maar ja , soms kun je niet alles hebben.

We hebben het al over het weer gehad, na een zonnige start raakte het hoe langer hoe meer bewolkt en de temperatuur was met 19º laag te noemen, gevoegd bij een harde wind was het geen aangenaam weer. Pas aan het eind van de middag kwam de zon er door en zag het er wat vrolijker uit buiten. We zijn echter binnen gebleven, wat lezen, internetten, toch een leuke middag gehad. En straks is er voetbal.

                                         klik hier voor deel 5 Spanje voorjaar 2019