Vitoria Gasteiz 13-09-2023 woensdag

Het was al vroeg rumoerig vannacht, het is vanochtend markt naast de cp en de  laad- en loosplek is afgesloten met een hek  gedurende de markt maar dat hadden we al gelezen. Midden in de nacht werd de plek eerst schoongespoten met een hogedrukspuit, dat gaf lawaai. Vervolgens het geluid van het opbouwen van de kraampjes, we hebben beter geslapen. Maar dit hoort bij de grote stad.

De markt stelde weinig voor, we hebben markten zoals deze al tamelijk veel gezien. Sfeerloos omdat er zoveel troep werd aangeboden, althans in onze ogen dan. Heel veel goedkope schoenen, kleding waarbij ondergoed weer prominent aanwezig was. Weinig groentekramen, 1 kraam met  hammen en wat worsten. Maar bv geen gebraden kippen, olijven, kazen. Bovendien was het een vrij kleine markt. 

In Spanje is opnieuw ophef ontstaan omdat er weer een vrouw is aangerand in Spanje, een verslaggeefster  van de Spaanse tv werd in Madrid op haar kont getikt  en vervolgens door haar haar gestreken, het was live op de tv te zien. Grote verontwaardiging alom, een veroordeling van dit seksueel geweld door de minister van Gelijkheid. Voor de vrij nieuwe wet “alleen ja is ja” worden seksuele handelingen zonder expliciete toestemming beschouwd als seksueel misbruik. Sinds de goedkeuring van de wet worden dit soort handelingen allemaal als seksuele aanranding beschouwd, ongeacht of er geweld of dwang werd gebruikt. De man is gearresteerd en  inmiddels voorgeleid voor de rechter. De interim-minister van Gelijkheid heeft gezegd dat wat tot nu toe als “normaal” werd beschouwd, dat nu niet meer is. “Het is voorbij” (se acabó) is de kreet van Spaanse vrouwen om te zeggen dat seksuele vrijheid voor alle vrouwen een recht is.

In het Palacio Zulueta is het Museo de Belles Artes gevestigd

Langs deze boulevard staan prachtige huizen.

Een van de  prachtige vllla's die langs de boulevard staan.

Ook een modern kantoorgebouw staat langs de boulevard.

Wat meer informatie over de stad Gasteiz, ze is de hoofdstad van Baskenland en telt ongeveer 255.000 inwoners , de grootste stad van de regio op Bilbao na en de regioregering zetelt er..  Baskenland is een van de 17 autonome regio’s  en geniet sinds 1979  een aanzienlijk autonomie. Het parlement streeft naar een nog grotere onafhankelijkheid van de centrale Spaanse regering. Basken zijn sterk nationalistisch over het algemeen en hebben zich altijd als een apart volk beschouwd met een eigen taal en wetten . Zij hebben altijd geïsoleerd geleefd van de rest van Spanje en toen Spanje zich meer ging centraliseren in de 19e eeuw voelden de Basken zich bedreigd en gingen zich verzetten. Aan het eind van de 19e eeuw kreeg Baskenland autonomie die later weer door de fascistische  dictator Franco werd ingetrokken. Daarop begonnen in de jaren 60 de Basken een gewapende strijd tegen de onderdrukking door Franco, de verzetsbeweging heette ETA. Na de dood van Franco in 1975  kreeg Baskenland opnieuw autonomie  wat voldoende was voor de meeste Baskische nationalisten. Echter niet voor de ETA die in het hele land bomaanslagen pleegden , zij vertegenwoordigden echter een Baskische minderheid. In 2011 staakte de ETA de gewapende strijd en hief zichzelf op. Ter nagedachtenis an de 845 slachtoffers die ze hebben gemaakt staat er nu een centrum voor de slachtoffers van terreur in Gasteiz.

Deze jongen en meisje speelden prachtige muziek en kondigden aan dat ze later een gratis optreden zouden verzorgen.

In het centrum van Gasteiz staat o.a. dit modernista gebouw, de Pando Arguelles, begouwd tussen 1911 en 1913. De architect is Julián Apráiz.

Midden n de stad bloeit deze dubbelkelk..

 

 

Deze non, vlak voor onze camper , deed goede zaken met groenten, cakejes en wijn van het klooster.

Vanmiddag een leuke wandeling gemaakt door een park, vervolgens langs een boulevard met prachtige, grote huizen. We zijn naar het Museo de Belles Artes gewandeld, die hebben we niet bezocht, het was bijna sluitingstijd. Ons volgende doel was een lunch is een pintxo-restaurant die goede recensies heeft op Tripadvisor. Komen we daar hebben ze vakantie tot 18 sept, dat hebben wij weer. Omdat de lucht er nogal dreigend uitzag hebben we de tram gepakt en zijn we naar een restaurant gegaan dichtbij de camper. Hier geen pinxtos, jammer dan, maar wel een menu del dia voor €16,- inclusief een fles witte wijn. Niet het beste wat we ooit gegeten hebben maar het was lekker en voor ons niet zo alledaags.

Het weer viel weer tegen vandaag, vanochtend nog wat opklaringen, de huishoudaccu was aan het eind van de ochtend weer helemaal geladen. Verder was het een groot deel van de middag zwaar bewolkt, tegen 16.00 uur klaarde het helemaal op, een voorteken van mooi weer die op komst is en het werd slechts 22º.

Getxo 14-09-2023, donderdag.

We staan in de buurt van Bilbao op een parking aan een baai op een klif met uitzicht over aan de ene kant de haven van Bilbao en aan de andere kant kijken we op zee, waar de rivier de Nervion in de Golf van Biskaje uit mondt. Er gaat wel een verhaal aan vooraf hoe het komt dat we hier staan. We zijn nu  3 weken onderweg, na ongeveer een week begon de koelkast te stinken. Dat kwam ons bekend voor, dat wordt veroorzaakt door roetvorming in de schoorsteen. De oorzaak van die roetvorming is nog steeds niet achterhaald. Nu hebben we vaak genoeg gezien hoe zo’n schoorsteen schoon wordt gemaakt, toch wagen we ons daar niet aan, teveel gepriegel voor ons. Eergisteren vonden we de stank niet meer te harden en zijn we maar eens gaan bellen naar camperbedrijven , we hebben 3 bedrijven benaderd, nee helaas , we zitten de hele maand vol. Daarom hebben we ook vrij slecht geslapen gisteren, het kwam niet alleen door de markt. Gisteren bedachten we een andere tactiek, we zouden gewoon langs een garage rijden en de zielige kaart spelen, althans van  deze toch wat gehandicapte man. 2 Garages uitgezocht in Vittoria Gasteiz, 2 in Logrõno en 2 de hele andere kant op , bij Bilbao in de buurt. Met één van die bedrijven bij Bilbao konden we  appen, gisterenavond een keurig appje gestuurd. Vanmorgen wilden we wegrijden van de cp om de 1ste garage te gaan bezoeken toen we een appje terugkregen uit Bilbao. Of we vandaag langs konden komen, nou en of!  Dus zijn we 51 km verder gereden naar de garage die makkelijk te vinden was op het industrieterrein van Asua bij Bilbao. Een eenvoudige garage, een éénmansbedrijf  met receptioniste maar zonder gelikte showroom. We waren vrijwel meteen aan de beurt en na een half uur waren de wokkel en  de schoorsteen, die erg beroet was, schoongeraggerd en met met hogedruk  ook de  brander  en aanverwante dingen doorgeblazen. Wij blij en een half uur later zaten we weer in de camper, €30,05 moesten we afrekenen, dat vonden we niet veel. Niet dat de oorzaak van het roeten nu is opgelost maar we kunnen weer een paar weken verder, daar vertrouwen we althans op.

Als we in de camper zitten , kijken we uit op de Golf van Biskaje, er komt net een schip binnen van Brittany Ferries.

Achter de haven aan de andere kant van de baai ligt Bilbao, de grootste stad van Baskenland.

Zo hebben we het graag, een gedoogplaats waar je voor de camper kunt zitten. Alleen moet iemand de prullenbak nog even legen.

 

De brander wordt losgehaald om ook die zo schoon te blazen

Parking Getxo N43.36796  W3.03209 , gratis. Water op  200m afstand bij fontein, evenals openbare toiletten.

 Dansend reden we het dorp uit, niet zozeer van vreugde maar meer omdat we meer dan 20 verkeersdrempels over moesten. We gingen op weg naar een P4N plekje , slechts 13 km verder. We wilden hier 2 weken geleden  naar toe rijden maar toen was het 31º. Nu wordt voor het weekend opnieuw 31º voorspeld maar nu is de keus om hier naar toe te rijden bepaald door praktische omstandigheden . Het uitzicht op de industriehaven mag dan niet de mooiste zijn, wij vinden het wel wat hebben , er is wel enige bedrijvigheid en het uitzicht de andere kant op is fantastisch, af en toe komen er grote boten binnen of vertrekken. En omdat we weer  buiten kunnen zitten met de stoeltjes voor de camper, maakt dit voor ons een ideale plek. Dat hebben we dan ook gedaan vanmiddag, heerlijk met een windje erbij in de zon lezen. En we hebben hier over de boulevard gewandeld , mooi aangelegd met telkens zich over de baai en veel bankjes. Was het overdag nog rustig, met  mensen die hier kwamen om in de zon te zitten , aan het begin van de avond werd het drukker, mensen kwamen om te  wandelen al dan niet met honden , naast ons zit in een auto een jongen vreedzaam een jointje te roken.  Kortom een prima sfeer hier, de politie kwam langs bij een camper vanmiddag om te zeggen dat ze binnen moesten lunchen, buiten zitten was geen probleem.  

Na wat bewolking vanmorgen was het vanmiddag zonnig en omdat er een matig windje stond was het met 26º uitstekend weer.

Getxo 15-09-2023, vrijdag

Er hebben hier vannacht een 12-tal campers overnacht, overdag zijn de meesten weer vertrokken. We staan hier niet ver van het vliegveld van Bilbao, overdag zijn er opstijgende en dalen vliegtuigen te zien en te horen. Echter die vliegen na 23.30 uur niet meer en toen ook wat jongeren die iets verderop zaten te kletsen stil waren kort na middernacht, was het verder rustig. ’s Morgens hoorden we zacht het motorgebrom van een veerboot? , die binnenkwam of vertrok, we lagen nog in bed. Er is een ferryverbinding met het Engelse Portsmouth evenals met het Ierse Rosslare, beide steden afvaart  2x per week.

Nog even iets over huurbescherming in Spanje nav de huisuitzetting dinsdag in  Vitoria Gasteiz . In April dit jaar is er een nieuwe huurwet aangenomen in Spanje  die huurders beter moet  beschermen. Tijdens de corona-epidemie en de lockdown in Spanje was het verboden om mensen hun huis uit te zetten als ze de huur niet konden betalen. Na het opheffen van de noodtoestand mochten mensen hun huis weer worden uitgezet bij een huurachterstand, er werden 40 tot 50 duizend huisuitzettingen verwacht. Daarom is er een nieuwe huurwet gekomen waarin mensen die hun huur niet kunnen betalen maximaal 3 jaar de tijd krijgen om een andere woonruimte te vinden. De wet is moeizaam tot stand gekomen, de sociaal democratische regering  van Sanchez ondervond veel tegenwerking van rechts, de PP en Vox. Daarom is het een ingewikkelde wet geworden met compromissen, regio regeringen kunnen de wet negeren .  Het zijn vooral grote vastgoedbezitters die mensen hun huis uit zetten bij een huurachterstand.

 

                                                                    Een Tapuit

Een ferry vertrekt naar Ierland of Engeland?

               Bleek Cyoergras

           Rood Guichelheil 

 We staan op een landtong , slechts 8 km verwijderd van Sopela waar we 4 jaar geleden stonden, ook een leuk plekje maar hier heb je veel meer ruimte om buiten te zitten.. Vanmorgen hebben we een wandeling gemaakt over de boulevard naar Getxo, we kwamen ook dichtbij de haven van Bilbao, omdat de riviermonding  smaller werd.

Er is weer  een Dana het land opgetrokken en vanmorgen vroeg  stonden in Madrid straten blank evenals autowegen. Dat is de 2e keer in korte tijd dat Madrid wordt getroffen door noodweer, het lijkt Valkenburg wel.  Er  gold een weer alarm voor de regio’s Valencia en Murcia. Wij hadden vooral veel wind vanmorgen die vanmiddag is gaan liggen. Er is wel een klein beetje regen gevallen vanmiddag maar dat was de moeite niet. Wel was er veel bewolking en het werd 28º, aan het eind van de middag klaarde het prachtig op. De Spaanse weerdienst AEMET waarschuwt vandaag dat er meer fronten zullen overtrekken de komende week, we houden het wel in de gaten.Wij blijven hier waarschijnlijk tot maandag, water en wc’s vlakbij. Het hangt er ook vanaf hoe druk en rumoerig het wordt in het weekend, we zien wel.

Getxo 16-09-2023 , zaterdag

Vandaag 16,2 km gelopen, 3 verdiepingen oftewel 23.915 stappen, terwijl dat echt niet van plan waren, daarover later meer.

Hoewel er hier 20 campers stonden was het toch een rustige nacht. Aan de ene kant staat een Frans echtpaar waar we wel een babbeltje mee maakten aan de andere kant een jong stel uit Portugal, surfers, die alleen hun busje uit kwamen om met de hond te wandelen.

Over wandelen gesproken, er wordt heel wat afgewandeld in Spanje, ook hier over de boulevard . Er staan her en der ook circuits van fitnessapparaten en opvallend is het aantal bankjes wat hier staat, zo ongeveer om de 20 m staat er wel een.

Het is nu al een week dat XR actie voert in Den Haag voor stopzetting van subsidies op fossiele brandstoffen. Dat met een niet aflatende inzet van de demonstranten en sympathisanten. Dankzij hun acties heeft Jetten nu ook verklaard dat hij voor de geleidelijke afschaffing van de subsidies is en dat die subsidies veel hoger zijn dan XR had laten berekenen, nl wel 39,7 tot 46,4 miljard euro aan belastingvoordelen voor het gebruik van fossiele brandstoffen. 

Wereldwijd gingen gisteren  tienduizenden mensen de straat op om tegen het gebruik van fossiele brandstoffen te protesteren. XR is een internationale organisatie en ze hebben ook in Spanje bij de haven van Ibiza actie gevoerd tegen de cruiseschepen, 11.000 passagiers werden zo verwelkomd door deze actie.  In een persbericht laat de groep weten dat cruiseschepen extreem vervuilend zijn. In 2022 stoten cruises in Europa meer zwavel uit dan een miljard auto's samen. "De uitstoot is vergelijkbaar met 50.000 vluchten van Parijs naar New York," lichten ze toe.

XR wijst ook op de bredere maatschappelijke impact. Deze schepen dragen niet alleen  significant bij aan klimaatverandering door het uitstoten van broeikasgassen. Bovendien opereren veel cruisebedrijven onder vlaggen van belastingparadijzen. Dit leidt tot minder werknemersrechten, lagere salarissen en soepele milieuregels. En de belasting  van het milieu wordt steeds erger, de cijfers liegen er niet om. De vloot van cruiseschepen in Europa is in 2022 met 24% gegroeid. In Ibiza was de groei zelfs 31,8%, met 145 aankomende schepen van april tot september. 

Gisteren een Tapuit, vandaag een Roodborsttapuit tijdens onze wandeling door de duinen.

In de haven van Bilbao een (klein) cruiseschip, erg vervuilend weten we dankzij XR

Links olieopslagtanks, rechts de windmolens, oude en nieuwe energie 

Het wandelpad door de duinen voert langs mooie kliffen.

Vanmorgen een mooie wandeling gemaakt door de duinen, langs de kliffen, een geliefde route bij de plaatselijke bevolking. Op een gegeven moment kijk je prachtig uit over de Atlantische Oceaan waar veel zeilboten waren. We wilden niet te ver wandelen ( wat een vooruitziende blik zou later blijken) want we wilden ’s middags gaan lunchen in een restaurantje wat ruim 1 km van de parking verwijderd was. Die hadden we gevonden via Google Maps. Om 14.00 uur zijn we naar het restaurantje gewandeld wat een café bleek waar ze niets te eten hadden, 3 pinxtos stonden er op de bar. De eigenaar verwees ons naar een restaurant bij de kerk, 200 m verder die in werkelijkheid bijna 1 km bleken toe zijn. Overigens een prachtig uitzicht over de duinen onderweg daar naar toe. Het restaurant bleek bomvol te zitten, completo, volgens Google Maps zat er vlakbij een ander restaurantje. Dat bleek een vrij louche tent te zijn, dat zullen we niet gauw vinden maar nu zijn we doorgelopen, 1 km zat weer een restaurant. De 4e keer lukte de poging wel en we ploften neer op de stoelen, we hadden al 4 km gelopen, heuvel op, heuvel af bij 29º. Er stond een tv aan op het terras , de restaurantbezoekers keken al etend naar de voetbalwedstrijd, wij kwamen alleen voor het eten. Geen menu dit keer  maar pinxtos van de vrij beperkte kaart maar wel lekker.

 

Het is weekend , er waren veel zeilboen op het water.

Een klein vissersbootje, 2-koppige bemanning.

Langs de wandelboulevard staan heel veel bankjes.

De olieopslagtanks gisterenavond toen de zon net onder was.

We hadden na de maaltijd voldoende moed verzameld om  de terugweg te aanvaarden, het was nog weer een eindje tippelen per slot van rekening . Google Maps was de draad kwijt, overgestapt op Kaarten van Apple, bleek dat we via een omweg aan het lopen waren en tenslotte dwars door de stad moesten. Alsof we al niet genoeg moesten lijden door de grote omweg die we gelopen hadden met het klimmen en dalen, passeerden we zeker 25 restaurants in het centrum van Getxo, de dichtstbijzijnde misschien 2 km lopen vanaf de camper. Met de tong op de schoenen kwamen we weer bij de camper , we hadden 14 km gelopen om te lunchen, een rondje om de stad gemaakt. Onderweg hebben we flink gemopperd op Google Maps die ons naar een restaurant had gestuurd wat geen restaurant bleek te zijn en ons later de verkeerde kant op had gestuurd. Het positieve is dat we in ieder geval voldoende beweging hebben gehad vandaag, het was een middag-vullend programma die lunch.

Er was vandaag vrij veel bewolking, vanochtend weer veel wind die vanmiddag af nam tot matig, het werd wel 29º. Aan het begin van de avond viel een klein buitje.

Getxo 17-09-2023, zondag

Gisterenavond hebben we om ongeveer 20.00 uur een onweersbui gehad, even daarna was er boven zee een prachtig rood gekleurde lucht te zien door de ondergaande zon. 

Na de fikse wandeling van gisteren hebben we vannacht uitstekend geslapen, van 0.00 uur tot 8.30 uur, voor mij is dat ongewoon lang omdat ik meestal aan 6.30 uur slaap voldoende heb. Kennelijk had het lichaam dit nodig. We zijn vanmorgen weer in de duinen gaan wandelen,  Everdien had spierpijn in beide benen en ik had  beetje spierpijn in het scheenbeen als gevolg van de wandeling van gisteren. Er werd weer druk gewandeld, hardgelopen en gefietst en een hardloopster leek precies op Dilan Yesilgöz, we waren slechts verbaasd en we behielden ons goede humeur.

                                Op de bloem, Wilde Cichorei, zit een Groot Dikkopje

Een vliegtuig van Vueling, een Spaanse low budget maatschappij, zet de landing in.

Vanmorgen weer de geplaagde beenspieren trainen.

Gisterenavond, na een onweersbui, de zonsondergang., een mooi rood gekleurde hemel.

De Spaanse politiek is ook niet bepaald in rustig vaarwater gekomen de afgelopen dagen, de tegenstellingen lijken zich toe te spitsen en de interim premier Sanchez komt aardig klem te zitten ,zo lijkt het althans als wij de ontwikkelingen interpreteren vanuit onze camper. De Catalaanse separatistische partij Junts is nodig om Sanchez aan een nieuw te vormen meerderheidsregering te helpen.  Op een bijeenkomst in Mataró hebben ze nogmaals de zaak op scherp gezet: er komt geen steun voor de regering van Pedro Sánchez zonder amnestie ( voor politieke Catalaanse gevangenen). Dit zei Miriam Nogueras, de woordvoerder van Junts, afgelopen zaterdag.

Tegelijkertijd is er volgende week zaterdag een demonstratie van rechts in Madrid tegen de mogelijke amnestie als Junts mee gaat regeren, de voormalige premier Aznar van de PP heeft opgeroepen tot een nationale opstand. Slechts 24 uur na deze oproep aan de samenleving om in opstand te komen, pakt de algemeen secretaris van de PP, Cuca Gamarra, de handschoen op en kondigt aan dat haar partij zich zal aansluiten bij sociale mobilisatie-initiatieven. De PP heeft zich bij deze oproep aangesloten in de hoop volkswoede op te porren, de Catalaanse onafhankelijksstrijd ligt heel gevoelig bij Spaanse nationalisten. 

                De mooie kliffen langs de Golf van Biskaje

Niet alleen veel bankjes maar ook wat fitness apparaten

Tere bloempjes van de Brede Klaverzuring.

De Ulex Minor, de Dwerggaspeldoorn

Na de wandeling van vanmorgen hebben we een tijdje in de zon zitten lezen, de temperatuur liep snel op en dat bleek teveel voor de onstabiele atmosfeer. Er ontwikkelden zich buien waarvan er eentje langs ons schampte, weinig regen, wel veel wind en wat onweer. Daarna klaarde evenzo snel weer op  als de bui zich ontwikkeld had en zaten we de rest van de middag en het begin van de avond weer heerlijk buiten in de zon te lezen. De temperatuur bleef wat lager dan de afgelopen dagen met 27º. Vanaf 19.00 uur loopt de hele parking hier vol met wandelaars en mensen die nog in de avondzon gaan picknicken of chillen.

Mungia 18-09-2023, maandag

Het is half één, nu volgen de mededelingen voor land- en tuinbouw. Het weeroverzicht: een uitdiepende depressie in de Golf van Biskaje, zal de komende dagen voor onstuimig weer zorgen in ons land etc.

Dat spookte me de hele nacht door het  hoofd vanaf 2 uur toen we wakker werden van het schudden van de camper.  Lange tijd geleden werd er geluisterd naar dat weerbericht ’s middags, ik geloof nog voor ene zekere Pelleboer zijn weerwijsheden de ether in slingerde via oa de Wereldomroep.

We kregen vannacht de volle laag van een onverwachte storm op de klif bij de Golf van Biskaje, er was 55 km p.u. voorspeld maar dat was voor beneden in het dorp, het zal wel meer dan 100 km zijn geweest. Zo erg hebben we het zelden meegemaakt, alleen op Plage de Piemanson toen de mistral eens meer dan 100 km te keer ging. Om half 4 de camper op een andere plek gezet met de neus in de wind, althans een poging daartoe, de windstoten kwamen ook nog eens niet telkens  uit dezelfde richting, kortom , geen oog meer dicht gedaan. Af en toe waren de windstoten zo hard en stond de camper zo te schudden dat het best beangstigend was. 

Omdat we niet telkens over de koelkast willen zeuren hebben we nog niet vermeld dat na het schoonmaken van de schoorsteen, eigenlijk na enkele uren al,  de koelkast weer verschrikkelijk stonk en begon te roeten. We zijn dan ook vanmorgen naar de garage gereden, toen we afdaalden het dorp in was de wind gelijk heel wat minder,  en hebben de monteur verteld dat hij zijn werk weliswaar goed had gedaan maar dat het probleem ergens anders moest liggen, misschien was het de brander wel. De monteur was zeer verbaasd hoe in een paar dagen alles weer helemaal onder het roet zat.  Gelukkig had hij  nieuwe onderdelen op voorraad en we werden meteen geholpen. Er is een nieuwe brander, sproeier en thermokoppel ingezet. Na een uur zaten we weer in de camper ,we moesten €103,-  afrekenen wat ons meeviel. We waren de monteur erg dankbaar dat we weer onmiddellijk geholpen werden, erg aardige man.Hopelijk zijn we nu van het stinken en roeten verlost, anders moeten we naar huis.

Het gemeentehuis van Mungia, een robuust gebouw, zoals meerdere gebouwen in Mungia.

Kerk in het centrum, naam weten we niet.

De belangrijkste bezienswaardigheid: het kasteel de Billela is nu een multi functioneel centrum.

Cp Mungia, N43.35647 W2.84302, gratis, met voorz.

Rechterfoto: op het trapje boen de steeksleutels, liggen de vervangen onderdelen. Hopelijk waren dit de boosdoeners.

We zouden vandaag in Getxo Rob en Adrie ontmoeten die uit Portugal langzaam weer naar huis rijden. Maar omdat het vanmorgen toen we wegreden nog steeds stormde , leek het ons bepaald geen goed idee om daar weer heen te gaan. Omdat we moe waren door slaapgebrek zijn we naar een cp gereden in Mungia, 14 km van de garage. Eerst moesten we nog LPG tanken en we draaiden een rotonde op bij het vliegveld, wat heet , van het vliegveld, om bij het tankstation te komen. Het bleek dat we 1 liter gas meer verstookt hadden dan anders, de gasvlam zal te hoog hebben gebrand?, vandaar die stank en dat roeten is onze interpretatie. 

We staan nu op een eenvoudige cp in Mungía waar we niet veel van gezien hebben, een stukje centrum, daar was ook niet veel te zien, aan bezienswaardigheden dan. Van een lunch in de stad nuttigen kwam ook niets, te moe. Maar wel hebben we in de supermarkt hier gamba’s gekocht, die smaken vanavond vast prima met Ailioli .

Er staan hier een paar campers, maar personenauto’s staan hier ook op de camperplaatsen, ten onrechte. Wij zijn een stukje opgeschoven zodat er nog een Nederlandse camper tussen kon. Die mensen staan voor het eerst op een cp, staan anders alleen op campings. Vonden ze wel veilig dat wij dichtbij stonden. De eerste keer op een cp en niet de mooiste, zal wel de laatste keer zijn. Ook al omdat er aan de overkant van de parking vrachtwagens geparkeerd staan. 

We dachten vanmiddag dat we wellicht wat zouden kunnen slapen, niets is minder waar. Er staat achter de cp een open sporthal waar ze hockey spelen op skates, dat geeft enig lawaai , er blijft ons niets bespaard vandaag…..Het positieve is het feit dat de koelkast het nu goed lijkt te doen, maar niet al te vroeg juichen. En we zullen Rob en Adrie morgen in Haro ontmoeten, leuk!

Na de storm van vannacht doet de wind van 55 km p.u. die hier waait haast weldadig aan. Na een bewolkte ochtend klaarde het vanmiddag breed op en werd het 24º.

Haro 19-09-2023, dinsdag. 

Het lukte ons om bijtijds naar bed te gaan, voor 23.00 uur lagen we erin. Het sporten was toen allang afgelopen en van sporadisch langsrijdend verkeer hadden we geen last dus hebben we heerlijk geslapen. We zijn van Haro eerst naar Vittoria Gasteiz gereden, dit keer niet via de tolweg . Een mooie route maar wel veel stadjes en rotondes, vooral in het begin, daarna een rit door de bossen met bochten waardoor je weinig uitzicht had. Eigenlijk rijden we meestal net zo lief over de snelweg, vaak zie je dan nog meer van de omgeving omdat je verder weg kunt kijken dan de naast de weg gelegen bossen. Het laatste stuk van Gasteiz naar Haro was weer voor een groot gedeelte autovia. We hebben de 140 km hier naar toe door 3 regio’s gereden. Gestart in Baskenland, toen een stukje door de regio Burgos en nu staan we in La Rioja. Meteen toen we de grens over reden begonnen ook de uitgestrekte wijngaarden. We hadden een hartelijk weerzien met Rob en Adrie, in mei hebben we elkaar voor het laatst ontmoet in Cubellas. En toevallig staan we ook nog naast elkaar op de cp die in een woonwijk ligt op een kwartier lopen van het centrum.

Foto's onderweg genomen an Mungia naar Haro

CP Haro, N42.57108 W2.84592, gratis met voorz.

.

Haro is de 2e  wijnhoofdstad van La  Rioja Alta. Bij het woord Rioja zullen wijnliefhebbers niet alleen een belletje gaan rinkelen , nee kerkklokken zullen  gaan beieren. Het is de bekendste wijnstreek van Spanje en er komen gerenommeerde wijnen vandaan. Rioja Alta is het noordelijke deel van Rioja en Haro is welvarend geworden door de wijn. Dit komt mede doordat Franse wijnmakers, die last hadden van een schimmel in hun druiven, zich in Haro en omgeving gingen vestigen en hun techniek om wijn te maken mee brachten en hun kennis overdroegen. Zo werden de Riojawijnen naar een hoger plan getild  en van slobberwijnen naar  heerlijke wijnen  getransformeerd. Belangrijk voor de ontwikkeling van het gebied was de aanleg van een spoorlijn in de 2e helft van de 19e eeuw, daarvoor gebeurde het transport van de wijn met paard en wagen. Enkele bodega’s vestigden zich in de buurt van het station en hadden een eigen dok die toegankelijk was voor treinen. Dat er altijd al  veel geld werd verdiend in de wijnbouw, valt o.a.te zien aan de Palacios,  de statige herenhuizen.  Ook zijn er in de stad veel bodega’s gevestigd. Die gaan we morgen wel bezoeken.

We zijn vanmiddag  met Rob en Adrie pinxtos wezen eten en daar zit dan ook een kleine wijntoer aan vastgekoppeld. Dit natuurlijk nadat we eerst een wandeling door de stad hadden gemaakt, Rioja heeft een mooie binnenstad.  Er zijn wel de nodige bars/restaurants  maar het duurde even voordat we een keus hadden gemaakt, uiteindelijk bij 3  bars/restaurants op het terras beland. Het was een hele leuke middag zo met z’n vieren, heerlijke hapjes gehad en voortreffelijke wijnen gedronken.

 

P,aza MAYOR, Haro

Overal verwijzingen naar wijn

Grotenselecxtie Riojq wijnen

Rioja is een trotse wijnstad

Het erg gezellige buurtfeestje

En dan kom je weer bij de camper en zit je gezellig bij elkaar met zijn vieren , is er al een tijdje enig  rumoer te horen, Adrie gaat kijken en komt met een glas wijn in de hand terug en zegt wij zijn uitgenodigd om een wijntje te drinken door een aantal mensen. Blijkt dat een vriendenclubje een appartement huurt in de  flat naast ons op de begane grond waar ze 1x per week samen komen zonder vrouwen om te eten en te drinken.  Het was even wennen want de vrienden stonden aan de ene kant van het hek en wij de andere. Het leek wel of we op  bezoek waren in een penitentiaire inrichting, alleen wij kwamen geen wiet brengen maar kregen wijn over het hek aan gereikt, en wat voor een wijn. Even een foto genomen van de fles  via VIvino en een fles  kost €23,- in Nederland. Er kwamen meer campers op de cp en iedereen werd uitgenodigd om een glas mee te drinken waardoor het een dolle boel werd, niet alleen Spanjaarden,  Catalanen en ook  2 net gepensioneerde Duitsers uit Potsdam, er werden  ondanks de prijs telkens glazen gevuld . En hoewel de ene man bareigenaar was en  de andere kok was dit niet als klantenbinding bedoeld maar louter uit gastvrijheid en behoefte aan een feestje of zoiets. In ieder geval een hele leuke avond ondanks af en toe wat haperende taal. De bareigenaar heeft wel een bar hier vlakbij, daar gaan we morgen beslist een hapje eten. Geen klantenbinding, de dure wijn krijgt hij er niet uit, maar gewoon leuke mensen. Al met al een heerlijke, knotsgekke avond.

Het was vandaag een prachtige zonnige dag , 25º.

Haro 20-09-2023, woensdag

Vannacht heerlijk geslapen, niet in de laatste plaats natuurlijk door de wijn van gisteren. Maar ook omdat de cp rustig gelegen is in een woonwijk omringd door flats , de cp is afgesloten met een hek wat automatisch geopend kan worden.

Haro heeft een mooie  gotische  basiliek de Nuestra Señora de la Vega, die is geweid aan de gelijknamige patroonheilige van Haro. De buitenkant is erg sober, daarvoor maak je er geen wandeling heen. Het interieur is mooi, met als hoogtepunt  een erg fraai barok hoogaltaar waar natuurlijk deze dame , Nuestra Señora de la Vega, prominent aanwezig is.

Een onderdeel van het hoofdaltaar  basiliek Nuestra Señora de la Vega, met de Señora als detail 

Links het hoofdaltaar.

Daarna zijn we  naar de bekendste wijk van Haro geweest, bij het station en dichtbij de Ebro, de wijk wordt ook wel deGouden Mijl van de Rioja-wijn’ genoemd. Hier vind je de grootste concentratie aan eeuwenoude bodega’s ter wereld, er staan er meer dan 20, tegenwoordig zijn ze gemoderniseerd. Ze hebben allemaal een terras en sommige organiseren proeverijen alsmede rondleidingen, voor het laatste vooraf boeken.. Daar hebben we ons nog niet aan gewaagd het was nog vroeg op de dag. Verwacht daar niet veel schoonheid aan te treffen, het bijzondere zit hem in de grote concentratie aan bodega’s. Je ziet er bekende namen van wijnhuizen voorbij komen,  van een enkele daarvan hebben we wel eens wijnen gekocht, de meeste kennen we van etiket, die zijn te duur voor ons.

De Bodega Bilbainas, hier wordt de Pomal wijn gemaakt die je hier ook kunt proeven.

De prijs is voor 2 flessen, voor ons te duur

De bodega van Cune, deze wijn hebje al voor ongeveer €6,-. Die kopen we wel eens.

Ook een bekend merk

Evenals gisteren staan hier op de cp een stuk of 10 campers , de meeste zijn geen busjes. Dat was wel anders toen we in Getxo stonden, daar waren juist opvallend veel busjes aanwezig waaronder de nodige nieuwe vw busjes. We lazen dat na de hausse aan camperverkopen tijdens de COVID periode er nu weer een dalende trend is in de verkoop van campers in Spanje, behalve bij buscampers, daar zit nog steeds een stijgende lijn in. Dat verklaart waarom we er zoveel zagen daar.

Muurschildering in Haro

Links de kerk en hierboven het voorportaal van de kerk San Tomas

Een palacio in Haro, 

ooit behoorden deze stadspaleizen aan rijke wijnhandelaren

We gaan vanavond met  Rob en Adrie naar de bar La  Mazo , waarvan de eigenaar ons gisteren zo gul trakteerde.

Het was een prachtige dag, ’s middags af en toe wat stapelwolken maar met 27º heerlijk.

Deze mooie maar chique winkel zat in het fraaie pand links op de foto.

Omdat alles in het teken van de wijn staat in Haro, zie je op verschillende plaatsen standbeelden die met wijn maken van doen hebben

 

Voor het vervolg klik hier Najaar 2023 Spanje deel 5