Cullera 04-10-2019, vrijdag

Er staan nu ongeveer 50 campers hier waaronder een paar Nederlanders. Vanavond kwamen er nog wat Spaanse campers bij voor het weekend.

Eind augustus is een wetsvoorstel van de PSOE aangenomen om de Spaanse fascistische dictator op te graven en zijn stoffelijke resten te verplaatsen naar elders. Sinds zijn dood in 1975 ligt Franco in een praalgraf in de basiliek van Santa Cruz bij Madrid naast 34.000 andere doden die vochten in het fascistische leger en gesneuveld zijn. Lange tijd hielden de conservatieve partijen en de katholieke kerk zijn verplaatsing tegen maar de kerk heeft zijn verzet laten varen en nu het wetsvoorstel is aangenomen is de verhuizing binnenkort een feit, hoewel de familie probeert de verplaatsing tegen te houden

Franco liet een monument bouwen door gevangen genomen antifascisten in de Valle de los Caldos, de vallei van de gevallenen. Het is een bedevaartsoord geworden voor franquisten, neofascisten maar ook voor buitenlandse toeristen die het graf willen zien. Ieder jaar op 20 november, de sterfdag van Franco, komen er duizenden aanhangers bijeen om hem te gedenken.

De bedoeling is nu dat de plek wordt omgevormd, net als bv de voormalige concentratiekampen van de nazi’s , als een plek van bezinning om stil te staan bij het leed dat is veroorzaakt door de burgeroorlog.

Er staat in het park een boom waaraan kleine bloemen zitten, althans gezeten hebben, ze liggen nu op de grond. Het merkwaardige is dat zo'n klein bloempje vruchten, zaaddozen vormt van bijna 15cm. 

We hebben sinds kort een app waarmee we planten en bloemen, flora, mee kunnen identificeren. Maar van deze bloem en zaaddoos raakt de app wat in de war, we weten  nog niet welke boom het is.

We blijven hier tot na het weekend, het bevalt ons hier prima. We staan helemaal in de relaxstand, kunnen zelfs een klein middagslaapje doen op het strand als we aan het lezen zijn. Ik mag niet zwemmen omdat ik een röntgenzweer heb sinds een aantal maanden. Deze is ontstaan door de bestraling van 33 jaar geleden, ik heb dat als eens eerder gehad. Half november zal hij door de huidarts, door middel van een kleine operatie verwijderd worden, zal wel een dag-opname worden.

Aanhouden fraai weer, vandaag zelf iets warmer. We zijn aan het begin van de avond naar een terrasje gegaan, je merkt dat er meer horecagelegenheden geopend zijn nu het weekend is.

Cullera 05-10-2019,zaterdag

Het is net een dorp hier, de hond van de alleen reizende Duitser tegenover ons is gisteren onder narcose een kies getrokken, hij was vandaag nog erg slaperig en van verschillende kanten wordt dan geïnformeerd hoe het met de hond gaat.

Nog wat berichten over Catalonië, we kunnen altijd nog een andere route nemen mocht de zaak uit de hand lopen

Omdat massale protesten zijn uitgebleven , lijkt het of de separatistische beweging in Catalonië aan kracht heeft ingeboet. We schreven al eerder dat er onderlinge verdeeldheid is, dat er sommigen zijn geradicaliseerd en geweld niet schuwen..

Toch wordt er gepoogd om gezamenlijk een vuist te maken zodra de uitspraak van het Hooggerechtshof bekend wordt. Er is daartoe weer een nieuwe beweging opgericht door o.a. Puigdemont, genaamd Democratic Tsunami, de bedoeling is om verwarring en chaos te veroorzaken o.a. door de al genoemde 3-daagse mars op Barcelona. Ook wordt er gedreigd Guardia Civil leden uit Catalonië te zetten, we nemen aan dat de extra 200 manschappen worden bedoeld die onlangs met oog op mogelijke onlusten naar Catalonië zijn gestuurd.

Er wordt gepoogd om op 11okt. een algehele staking in Catalonië uit te roepen, onzeker is of dit slaagt door onderlinge verdeeldheid.

De Spaanse regering verwacht kennelijk ook wel het een en ander, zo bestaat er nu 2 jaar het wetsartikel 155, waarin het Catalaans bestuur tijdelijk door Madrid kan worden overgenomen. Premier Sanchez heeft sinds kort de mogelijkheid via een minder vergaande, nationale veiligheidswet, het Catalaans bestuur over te nemen , iets wat veel sneller van kracht kan worden.

 

 

                  Weer eens wat anders dan een vlinder

Onze route van León(A) naar Cullera(I) via steden in Portugal en Spanje. Oa Guimaraés(B), Porto(C) Coimbra(E), Salamanca(G)

Wellicht wil Premier Sanchez ook daadkracht tonen nu de datum van de Spaanse verkiezingen, 10 nov. dichterbij komt.

De Catalaanse premier Quim Torra heeft nogmaals benadrukt dat hij onverminderd streeft naar een onafhankelijk republiek. Ook zei hij dat hij gratie zal verlenen aan de politieke gevangenen na de uitspraak van het Hooggerechtshof, Sanchez heeft al gezegd dat dat niet rechtsgeldig is.

Na het ultimatum om voor gisterenmiddag vlaggen van overheidsgebouwen te verwijderen heeft Quim Torra kennelijk wel de vlaggen etc van het parlementsgebouw laten halen. Ook is dat elders gebeurd in Catalonië maar Torra zegt dat hij geen bevel heeft gegeven daartoe maat hij laat het afhangen van het initiatief van de ambtenaren die daar werken.

In het begin van de avond kwamen Wilma en Gerard onverwacht bij ons langs. Ze waren hier vanmiddag gekomen nadat ze in het binnenland waren geweest. We hebben ze al diverse keren in Marokko ontmoet en vorig najaar nog in Griekenland. Bij een glas wijn hebben we gezellig bijgekletst.

 

Er was voor vandaag wind voorspeld tot 40km p.u uit zee, gelukkig is dat uitgebleven. Met een graad of 26 was het weer een stralende dag.

Cullera 06-10-2019, zondag

Vandaag geen boodschappen gedaan maar vanochtend eerst over de boulevard gewandeld en vervolgens in het park water gehaald. Omdat het prachtig weer is en tevens zondag, was het druk op het strand en dat op 6 okt.

Spanjaarden zijn gek op ham, je hebt verschillende soorten, de een schijnt nog lekkerder te zijn (en duurder) dan de ander. We kennen allemaal wel de Serranoham uit Spanje, tijdens de feestdagen in Nederland kun je hammen, al dan niet met hamklem bestellen bij de supermarkten. Deze ham bouten hangen in Spanje het hele jaar in de winkel. De gewone ham wordt ook wel ‘de Cebo’ genoemd, ze komt van varkens die op de boerderij mengvoer hebben gekregen, vaak komt de ham van varkens uit de intensieve veehouderij.

Daarnaast is een duurdere soort de Duroc ham, van het Duroc varken.

De duurste ham in Spanje is de Pata Negra (zwarte poot) :  Komt van een Iberisch zwart varken dat vrij losliep in de weilanden en in de laatste maanden van het mesten is gevoed op natuurgras en eikels. We hebben die ham wel eens gekocht, we vonden hem erg lekker maar veel te duur.

Er zijn in Spanje meer dan 50 miljoen varkens, meer dan inwoners. En toch is het kennelijk lucratief om fraude te plegen met ham. De 3 genoemde soorten ham moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, van een bepaalde varkenssoort komen. Het blijkt nu dat een van de grootste varkensvleesproducenten, Navidul, van de de Campofrio Food Group, voor een deel Poolse varkens gebruikt om Jamon Ibérico, Spaanse ham, van te maken. Dit volgens de Spaanse economische nieuwssite Economia Digital. De consument is hier onwetend van, het bedrijf overtreedt hiermee zowel een Spaans als een Europees regelement omdat er onjuiste info op het etiket staat. Navidul verkoop zijn ham voornamelijk in de supermarktketen Alcampo onder de vermelding dat het de meest verkochte ham in Spanje is. Onder de naam Trevedul wordt ham uit Polen als Spaanse ham in de supermarkten van Carrefour en Consum verkocht. Inderdaad Consum, waar wij in Cullera onze boodschappen doen, ham hebben we nog niet gekocht.

6 oktober, omdat het zondag is, is het natuurlijk extra druk op het strand.

         Een bijna dagelijks ritueel, water halen in het park.

Eten bij de Japanner, hier oa kip reepjes, krabbenpoten,  spiesjes met vis/garnalen. En een briefje met de nummers van de gerechten die je wilt bestellen.

We hebben vanmiddag weer bij het Japanse restaurant in Cullera gegeten, dat was ons in mei jl. erg goed bevallen. Je kunt voor €13,50 pp kiezen uit veel verschillende gerechten , allemaal erg smakelijk, ieder keer een andere smaak. En je kunt eten zoveel je wilt. Nu zijn wij niet zulke grote eters, zeker niet van vlees, maar we hebben genoten. We hebben 13 verschillende gerechten geprobeerd, waarbij ik vooral vis/zeevruchten heb gegeten, Everdien iets meer vlees.

Het blijkt dat Wilma vandaag jarig is, we werden voor een borrel uitgenodigd. We dronken eerst lekkere cava, daarna een wijntje . Evenals gisteren hebben we weer genoeglijk zitten babbelen.

Het was weer prachtig weer, in de loop van de middag kwam er wel wat sluierbewolking, 26º.

Cullera 07-10-2019, maandag

Maandag wasdag was het vroeger, dat gold voor ons zowel vorige week als nu ook. Zaterdag kwam de jonge eigenaresse hier over de gedoogplaats met flyers om op het bestaan van de wassalon te wijzen. Wel slim, maar wij wisten al van het bestaan.

 

Momenteel zie je vrij veel Oranje Luzerne vlinders hier. Het is een trekvlinder , op weg naar zuidelijker streken of wellicht Marokko.

Er zijn hier sprinkhanen, niet zo groot maar er zijn er wel veel.

Spanjaarden gaan over het algemeen laat naar bed, ook als ze de volgende dag moeten werken. Een van de redenen is dat ze ’s avonds laat gaan eten. Nu is er een onderzoek geweest naar vermoeidheid onder Spanjaarden en , misschien niet zo verwonderlijk, wat blijkt, bijna 70% van de Spanjaarden geeft aan zich vermoeid te voelen. Het gaat om 75,9% van de vrouwen en 65,3% van de mannen. Het onderzoek is ingesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau n.a.v. van de documentaire ‘leven zonder energie.’

De hoofdoorzaken van deze vermoeidheid zijn een slechte nachtrust (51,9%), het werk (47,1%) en het gebrek aan beweging (38,5%). Enkel 29,3 procent van de Spanjaarden geeft aan dat hun moeheid niet te erg is.

Bij het werk als hoofdoorzaak van vermoeidheid wordt aangegeven dat de hoge werkdruk en de nieuwe technologieën zorgen voor een gevoel van uitputting aan het eind van de dag. Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft aan te sporten waarbij fitness het meest beoefend wordt.

De leider van de oppositiepartij Ciutadans( in Spanje Ciutadamos, rechts liberaal) heeft vanmorgen een motie van afkeuring ingediend tegen Quim Torra ;wegens separatisme en het naar de afgrond brengen van Catalonië. De motie is verworpen.

Het was weer een mooie dag, het warmst was het om 1uur in de stad, 26º. ’s Middags kwam er vrij krachtige wind uit zee en koelde het af naar 24º.

Cullera 08-10-2019, dinsdag

We hebben vandaag nog eens extra goed gekeken naar de hammen die bij de Consum hangen en die in de vitrines liggen. Er is een enorme keus aan kwaliteit en prijs, de duurste waren de jamon bellotas, van de vrije uitloop varkens die eikels hebben gegeten. Die kost maar liefst €19,90 per 100 gr, wij hebben er ooit in Extramadura €14,90 voor betaald. Lekker maar het geld niet waard vonden we.

De laatste dag van ons verblijf hier in Cullera. We zullen met enige weemoed vertrekken, we hebben het hier fijn gehad.

Het begint nu drukker te worden, er komen overwinteraars met grote campers met een aanhanger vaak een auto erop of een quad erin. Ze hebben zich hier geïnstalleerd om enige maanden hier te verblijven, misschien wel een half jaar. In de winter staan hier meer dan 200 campers, dat is niets voor ons. Bovendien vinden we het te koud in Spanje in de winter ,vaak waait er een koude zeewind.

 

De die hard overwinteraars zijn gearriveerd, wie het breed heeft laat het breed hangen, letterlijk en figuurlijk.

 

 

 

Links wat hammen in verschillende prijsklassen

De algemene staking die op 11 okt. in Catalonië zou worden gehouden, is een week uitgesteld tot 18 okt. De reden hiervan is dat men wil wachten tot na de uitspraak van het Hooggerechtshof omdat dan de werknemers meer gemotiveerd zouden zijn om te staken. Die bereidheid lijkt vooralsnog niet al te groot. Bovendien doen de 2 belangrijkste vakbonden, (CCOOP en UGT) niet mee.

Het gaat trouwens over meer dan een protest tegen de veroordeling van de politici, er is een breed eisenpakket van economische maar ook sociale eisen. Zo wil men een invoering in Catalonië van een minimumloon van €1200,-, een actief milieubeleid en men eist geen sekse discriminatie en gendergelijkheid op de werkvloer.

De staking wordt georganiseerd door een Catalaanse vakbond, het onafhankelijk syndicaat CSC, verwacht wordt dat er vooral in het onderwijs en door ambtenaren gestaakt zal worden.

De Monarchvlinders vormen toch wel de kers op de taart van deze heerlijke vrije plaats. Op de rechterfoto vlinderporno, parende Monarchvlinders.

Voor de laatste keer aan het begin van de avond langs de plek gewandeld waar de Monarchvlinders zitten sinds we hier gekomen zijn. We vermoeden zo dat ze niet migreren, deze soort, en op deze plek zullen blijven.We hebben een eindje verder nog langs de rivier de Jucar gelopen.

Het was weer een schitterende dag, zeker 26º op het strand. Nog wat zuidelijker in Spanje wordt het elke dag nog boven de 30º, te warm voor deze tijd van het jaar, in Andalusië en Extremadura werd het gisteren plaatselijk nog 34º.

Onda 09-10-2019, woensdag

Vannacht om 0.45 werd er vuurwerk afgestoken in Cullera, het duurde gelukkig maar kort. We hebben vanmorgen afscheid genomen van onze Duitse buren en van Wilma en Gerard. We zijn naar Onda gereden waar we in januari ook al zijn geweest. We hebben toen o.a. het azulejos museum hier bezocht, leuk. De streek hier staat bekend om zijn keramiek van tegels tot wc potten, de weg naar Onda toe, ruim 8km lang , is een aaneenschakeling van keramiek fabrieken, van tegels of tiles zoals ze hier zeggen.

 

Een van de vele keramiekfabrieken langs de weg naar Onda.

Een schoorsteen van een keramiekfabriek.

Cp Onda N39.96809 W0.27147

gratis, met voorz.

Van Wilma hoorden we dat hier een natuurhistorisch museum is met o.a. vlinders. Nu dachten we dat we daar geweest waren, de omschrijving kwam overeen. Maar we kunnen er niets over in ons verslag vinden bij Onda, dat moet ergens anders zijn geweest, we zien teveel lijkt het soms wel. Wel zijn we in januari bij het kasteel van Onda geweest. Als we hier al veel gezien hebben ,wat doen we hier eigenlijk dan? We wilden eigenlijk naar een dorp hier dichtbij met muurschilderingen, maar daar is maar een kleine vrije plaats en aangezien het een feestdag is kan het weleens druk zijn, zijn we eerst naar Onda gegaan. We kwamen gelijk met een andere Nederlandse camper aan, die mensen zijn voor het eerst wat langer van huis weg. Verder kwam er geen camper meer bij.

                              De Resedavlinder is een van de trekvlinders die we hier zien.

 Nog een trekvlinder: de distelvlinder , legt eitjes op distels.   

 Een ander soort sprinkhaan dan in Cullera, deze vliegen een stukje.

Vandaag is de regio Valencia een feestdag. De communidad Valencia bestaat uit de provincies Valencia, Castellon en Alicante. Veel winkels zijn gesloten, veel mensen zijn vrij en er zijn processies, middeleeuwse markten en er is vuurwerk. De meeste festiviteiten vinden plaats in Valencia, Castellon en andere steden. Wat wordt er eigenlijk gevierd op deze dag? Op 9 okt 1238 veroverde koning Jaime I Valencia op de Moren. Het wordt als opmaat beschouwd tot de stichting van het koninkrijk Valencia in 1304-1305. Koning Jaime I wordt in Nederland Jacobus I van Aragon genoemd, ‘de veroveraar.’

De herovering van wat nu bekend staat als de Comunidad Valencia gebeurde eigenlijk tussen 1229 en 1245 waarbij Jaime 16 jaar nodig had om alle regio’s te heroveren op de Moren. De herovering gebeurde in verschillende fases waarbij deze begon in het noorden zoals Burriana, Peñíscola en Morella in de huidige provincie Castellón gevolgd door de verovering van Valencia op 9 oktober 1238 en later verder naar het zuiden in de huidige provincie Alicante tussen 1242 en 1245.

In Cullera staat nog een kasteel van Jaime I en hier in Onda ook, we zijn daar in januari al geweest zoals we al zeiden.Voor historie Onda, de azulejos en het kasteel zie hier ons bezoek 21-01-2019:

Marokko winter 2019

 

Bovenste deel gevel in het oude centrum van Onda

Het Plaza de Almudins stamt uit de tijd van de Moren

Een van de kopjes van de  fontein op het plein.

Een zonnewijzer op een huis die aan het plein staat.

Toch ook wel leuk om weer even van de zee weg te zijn in een andere omgeving te verblijven. Een paar andere trekvlinders zijn hier aanwezig, de sprinkhanen en libellen zijn soms hetzelfde maar er zitten ook andere soorten tussen. Vogels hebben we hier niet gezien.

We zijn vanmiddag het kleine historische centrum in geweest, wel aardig maar niet heel erg bijzonder, waarschijnlijk omdat we het al een keer gezien hadden.

Het was ook hier mooi weer, paar schapenwolkjes en bij een matige wind werd het 27º. In het begin van de avond werd het helemaal bewolkt en koelde het snel af.

Onda 10-10-2019, donderdag

We hebben nog even de site bezocht van het ‘Museum El Carmen voor natuurwetenschappen’ hier in Onda maar dat is niet het museum wat we bezocht hebben. Gisteren gezocht op onze site maar de zoekterm leverde niets op en verder zoeken bleek veel mb’s te kosten vanwege de foto’s. Daar willen we zuinig mee zijn, na het weekend wordt de uitspraak van het Hooggerechtshof verwacht en dan willen we het nieuws volgen, als er blokkades komen moeten we mogelijk een andere route, om Catalonië heen kiezen. Er worden nu honderden extra agenten van de oproerpolitie ingevlogen in Catalonië, zondag moet het totaal op bijna 2000 manschappen zijn gebracht. Ze zullen onder gebracht worden in hotels een ruime straal rondom Barcelona.

 

Wellicht dat we een andere keer naar het museum gaan, die ook gesloten was vandaag hoorden we van de buren, we hebben gekozen voor iets heel anders. Het was maar 11km naar het dorpje Fanzara dat bekend is om zijn muurschilderingen in het dorp. Via een mooie route, bochtig doordat de weg door een laaggebergte ging, reden we naar het dorpje. We hebben een beetje moeten manoeuvreren om op een hele kleine parking te komen die aan de rand van het dorpje ligt. De plek hadden we op P4N gevonden, we pasten niet onder een tunneltje door en moesten een steile helling af maar het is gelukt. We hebben op een plekje gestaan met een mooi uitzicht over de bergachtige omgeving en een kerkje op een rots.

Onder de naam MIAU, Museo Inacabado de Arte Urban ((het niet afgemaakte museum voor Urban Art, straatkunst) is het hele dorp een project, een museum zonder deuren. De opzet is om een interactie tussen bewoners, artiesten, vrijwilligers op gang te brengen . Kunst hoeft niet tussen muren te zijn maar kan een onderdeel zijn van het dagelijks leven van de mensen aldus de filosofie erachter. Het schijnt dat toen de eerste muurschildering werd aangebracht, vrijwel geen van de inwoners iets van Urban Art of graffiti wist en dat ze er nu zelfs uitleg over kunnen geven, althans volgens een artikel in The Guardian want het project heeft internationale aandacht kunnen trekken.

Er zijn 6 keer nieuwe muurschilderingen erbij aangebracht zodat het geheel in ontwikkeling blijft. Wel bijzonder dat in een dorpje met nog geen 300 inwoners, 150 muurschilderingen zijn die gemaakt zijn door 85 artiesten. Zo is het hele dorp als museum te beschouwen, het verbaasde ons wel dat er slechts enkele groepjes bezoekers in het dorp waren.

We hebben uitgebreid rondgekeken en gefotografeerd, we vonden het geweldig. Het is over het algemeen van een goed niveau, sommige zijn ronduit prachtig, andere weer grappig of vernieuwend. En er worden niet alleen muren gebruikt, ook bv elektriciteitshuisjes, glascontainers ect. We hebben een geweldig leuke dag gehad.

In ieder geval verstandig dat we niet op de feestdag hierheen zijn gegaan want er is maar weinig parkeerruimte in het dorp.

Onze parkeerplaats in Fanzara, het is een kleine parking bij een speeltuintje. Je kunt er overnachten en er is water.

N40.017452 W0.316989

Verder gaan andere tradities voort hier in het dorp, zoals het stierenrennen a.s. zaterdag, daar hoeven we niet bij te zijn. Maar er werden al hekken en schotten, waar de weg waar de stieren over lopen mee wordt afgezet, geverfd.

We wilden aanvankelijk blijven overnachten in Fanzara maar aan het eind van de middag zijn we naar Onda teruggereden, daar hebben we voorzieningen en het was toch geen terrasjesweer. Het weer was groot deel van de dag bewolkt, slechts af en toe de zon vanmiddag en met 23º was het frisser dan we gewend zijn .

El Grao de Castelló 11-10-2019, vrijdag

Het was maar 45km rijden naar El Grao de Castellón, de cp waar we nu staan. Stonden we vannacht nog met 4 campers, naast de 2 Nederlandse ook nog 2 Spaanse campers, nu staan we hier met 48 campers, het is helemaal vol. Konden we de afgelopen weken rustig buiten zitten, natuurlijk op de gedoogplek bij Cullera maar ook in Onda de afgelopen dagen, hier mag niets van dit alles. Zelfs de luifel 10cm uit zou niet mogen, er is hier een beheerder die zich uiterst secuur van zijn taak kwijt en onmiddellijk zou toesnellen. Wat hebben we hier te zoeken?. Je hebt hier een mooi strand voor de deur, even de weg over en je kunt je stoeltje zo neerplanten. Je kunt hier fijn wandelen en de Mercadona is op loopafstand. Eigenlijk willen we vrij gaan staan bij het vliegveld morgen, dat is hier 2km vandaan, daar heb je hetzelfde strand maar daar is voor ons de winkel te ver lopen, i.v.m. overgewicht hebben we immers geen fietsen bij ons. Na het boodschappen doen op zaterdag gaan we daar dan wel naar toe.

Dat dachten we althans totdat we hier geregeld campers tevergeefs zagen komen en weer vertrekken omdat het helemaal vol is. Tsja en waar zullen die dan heengaan zeiden we al tegen elkaar. Vanmiddag zijn we naar het strand gegaan, heerlijk in de zon en wind zitten lezen. We waren nauwelijks terug bij de camper en toen kwam Siem daaraan gewandeld. Die kennen we al jaren en hij staat nu met Joke bij het vliegveld en hij vertelde dat het daar aardig vol was. Nu wilden we aan het eind van de middag toch gaan wandelen en zijn we naar het vliegveld gewandeld. Niet alleen Joke gedag gezegd maar ook geschrokken van het grote aantal campers. Zo waanzinnig druk hebben we het nog nooit gezien, er stonden 97 campers en er waren maar een paar smalle plaatsjes vrij, dat gaat hem niet worden. Als we daar staan willen we niet aan de kant van de doorgaande weg staan maar aan de kant van het vliegveld, we zullen wat anders moeten verzinnen.

 

Je begint je wel af te vragen of het voor ons nu ook in het najaar te druk wordt in Spanje aan de kust, wel  in de winter in ieder geval. Maar we hebben het in het najaar nog nooit zo druk gezien als nu, in Cullera niet in deze tijd en bij het vliegveld in Castellón ook niet. Je ziet ook meer nationaliteiten, naast Siem en Joke stond aan de ene kant een Roemeense camper, aan de andere kant een Zweedse. Er stonden daar nog 3 Zweedse campers en een Noorse. We hebben hier ook 2 Zweedse en een Ierse camper gezien naast de gebruikelijke Spaanse, Franse, Duitse , Nederlandse, Engelse en Italiaanse nationaliteiten, in volgorde van welke nationaliteiten er de meeste campers staan. Zelfs vanavond kwamen er nog campers tevergeefs.

De verkoop van nieuwe campers stijgt nog steeds in Spanje en Nederland, dat is wat we zeker weten. In andere landen zal het wel niet anders zijn. Mensen willen allemaal een camper voor de vrijheid, in de praktijk blijkt die dan vaak uit hutje mutje staan. Of zoals vriend Bram op zijn site http://www.camperverhalen.info,  schrijft:

Veel mensen horen alleen wat ze willen horen, en geloven wat ze willen geloven.

En vooral op een beurs, met mooie foto's van de aangeboden campers op romantische plekken aan een blauwe zee, met de palmbomen erbij en de BBQ voor de camper.

Het was vanmorgen eerst zwaarbewolkt weer maar gaandeweg de ochtend werd het zonnig. Vanmiddag was er wel af en toe sluierbewolking maar met 26º een heerlijke middag.

El Graó de Castellón 12-10-2019, zaterdag

Het is vandaag 12 oktober, de nationale feestdag in Spanje. Overal in het land wordt dat gevierd, al dan niet met militaire parades. Op 12 okt. zette Columbus voet aan land in Amerika en vanaf dat moment werd Spanje als koloniale macht steeds belangrijker in de wereld.

In Madrid vindt een militair defilé plaats waarin de strijdkrachten hun spierballen tonen aan de koning en de minister-president. Dit jaar zal voor het eerst ook de Policia Nacional meedoen aan deze poppenkast.

Er vond nog een grappig incident plaats vanmorgen tijdens het defilé. Traditie is dat een parachutist wordt gedropt met de Spaanse vlag en dat die voor de koninklijke tribune landt. Dit keer kwam hij in een lantaarnpaal terecht en heeft hij daar enkele minuten gehangen.

Geen strandweer vandaag, slechts enkele mensen op het strand en wat  kitesurfers.

        Het planetarium naast de cp

Een vissenkop van mozaïek bij de haven. 

In Catalonië, waar de sfeer toch al gespannen is i.v.m. de verwachte uitspraak van het Hooggerechtshof op maandag zijn er enkele demonstraties geweest, die rustig zijn verlopen. Het separatistische deel van de Catalanen is er niet zo happig op om die feestdag te vieren. Vooral rechts en ultra rechts (PP en Vox) grijpen die dag wel aan om hun nationalistische gevoelens en anti separatistische gevoelens te uiten in een mars, de pro Spaanse sociaal democraten lopen niet mee. Zij doen wel mee aan de andere plechtigheden en feestelijkheden.

Verder hebben ultras (neo) fascisten van de Falange en franquisten bij Mont Juic esteladas( Catalaanse vlag= de Spaanse vlag met een witte ster in een blauwe driehoek) verbrandt en anti fascisten hebben op hun beurt ook gedemonstreerd in het centrum. Ondanks dit in potentie explosieve mengsel is de dag redelijk rustig verlopen in Barcelona. Er waren 10.000 mensen op de been bij de pro Spanje demonstratie en 250 (neo) fascisten. Over de opkomst van de anti fascisten zijn geen cijfers bekend.

Veel winkels zijn vandaag door de feestdag de gehele of een halve dag gesloten. Zo niet de Mercadona in El Graó de Castellón, die is gewoon de gehele dag open. Compleet met de bedelaar die je bij de ingang van veel supermarkten in Spanje vindt. Bedelen is in Spanje niet verboden, in grote steden zie je aardig wat bedelaars in de straten zitten met een bord met een tekst, zoals:’ ik ben werkloos’ of ‘ik heb honger’.

Nog even over de grote hoeveelheid campers: normaal is men op 12okt vrij, het is een officiële vrije dag. Maar omdat deze op een zaterdag valt mogen Spanjaarden deze dag naar voren schuiven  of doorschuiven naar maandag. Wellicht verklaart dit voor een deel de grote hoeveelheid Spaanse campers die je nu ziet.

Het was vandaag half bewolkt en er viel zelfs een klein buitje aan het begin van de middag. De temperatuur bleef wel goed met 26º. Het was niet echt strandweer, we hebben gewandeld en binnen zitten lezen en internetten, er is hier nl gratis wifi, we hebben de nodige updates gedaan voor apps op de iPhones en de iPad.

We zijn vanavond naar de haven gewandeld , er waren meer restaurantjes open dan in mei en hebben daar wat tapas gegeten. Het was lekker druk op straat maar van de feestdag hebben we niet veel gemerkt, er was een klein marktje met populaire kunstnijverheid, er was een clown die niet echt leuk was en er had net een blaaskapel opgetreden.

Torreblanca 13-10-2019, zondag

Vanmorgen zijn we weggereden van de cp in El Graó, niet alleen omdat de maximale 48 uur dat je er mag staan bijna voorbij waren, maar we vonden het wel voldoende zo. De plaatsen zijn erg krap, je zit bijna bij de buren op schoot. Niet iedereen houdt zich aan die 48 uur, in het weekend is er geen controle. Maar we maken graag plaats voor anderen die hier willen staan, langer blijven dan mag vinden we in dit geval asociaal.

We zijn een kilometer of 50 noordelijker gereden, onderweg kwamen we de nodige overwinteraars tegen die zuidelijk reden, tamelijk veel Nederlandse campers waren daartussen. We staan vrij in Torrenostra, op een grote onverharde parking aan zee, daarvan gescheiden door een lage duinenrij. Het is bij een moerassig natuurgebied, we hebben hier 2x eerder gestaan. Dat was afgelopen mei en het jaar daarvoor ook in het voorjaar. Toen was er veel meer leven in het natuurgebied, er broedden hier toen witwangsternen en er zongen karekieten.

Nu hoor je geen karekieten, de witwangsternen zijn verdwenen je ziet alleen meerkoeten, een enkele meeuw en veel libellen en sprinkhanen.

                   Het strand bij Torreblanca

 

 

gedoogplaats in Torreblanca, N40.19066 E0.21786

Het lijkt al weer lang geleden dat we ons te goed deden aan de pintxos in Baskenland. Het lijkt lang omdat we in de tussentijd veel verschillende dingen gezien en gedaan hebben. Het is nu een week of 7 geleden dat we er waren en af en toe lees je nog een bericht over die regio met meer belangstelling dan je zou doen wanneer je er niet onlangs was geweest. Dat geldt trouwens ook voor de andere regio’s in Spanje en voor Portugal.

Iedere regio heeft zijn eigen regering en dus ministeries en nu heeft het ministerie van gezondheid in Baskenland besloten om de strijd aan te binden tegen junkfood, met name bij de jeugd. Het blijkt dat obesitas een probleem bij jongeren begint te worden. 34,2 procent van de Baskische kinderen tussen de 6 en 9 jaar hebben last van overgewicht of obesitas. Ook blijkt dat 5,6 procent van de jongens en 7,9 procent van de meisjes in de leeftijd tussen 7 en 14 jaar helemaal niet doet aan enige vorm van lichaamsbeweging.

Om de strijd tegen overgewicht aan te gaan wil het ministerie de belasting op producten die veel suiker, zout en vet bevatten verhogen. “Het kan niet zo zijn dat een appel duurder is dan een donut,” aldus de minister van Volksgezondheid. Er komt een vorm van gezondheidsopvoeding op scholen, de uren sport per week zullen worden uitgebreid naar 3. Ook wordt scholen opgeroepen snackautomaten te verwijderen. En er zal binnenkort een gezondheidsapp worden gelanceerd.

 

Het strand hier aan de andere kant van de duin is veel smaller dan in mei, er is een stuk weggeslagen, het is stenenstrand. 100m verder begint het zandstrand en de boulevard. Ondanks dat het zondag was, was het niet zo druk op het strand en de boulevard, maar dat zijn we hier wel gewend hier.

Het was prachtig weer vandaag, een zwakke zeebries, een enkel wolkje en 26º. En het is hier rustig op deze plek. Er staan 4 campers, een Duitse, een Belgische, een Franse en wij en ook nog een Spaans bestelbusje.

Torreblanca 14-09-2019, maandag

De Duitse die naast ons stond is alleen reizend en praat goed Nederlands. Hij heeft hier in Spanje gewerkt en had een Nederlandse baas.

We zijn aan het begin van de middag verkast naar een parking aan de andere kant van het dorp die we ontdekten tijdens een wandeling vanmorgen.. Daar staan we op asfalt, er was onweer voorspeld voor vanmiddag. Omdat in het natuurgebied toch niets te beleven viel had ik niet zo’n moeite mee om daar weg te gaan. Hier staan trouwens 7 campers, 2 Franse, 2 Duitse, 1 Spaanse , 1 Engelse en wij. We staan aan de kant van de zee en hebben mooi zeezicht.

Vandaag is uitspraak geweest door de 7 rechters van het Hooggerechtshof tegen de 12 politici die al 2 jaar in voorarrest zitten en door de Catalaanse separatisten als politieke gevangenen, als martelaren worden beschouwd. 9 van de 12 zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn niet veroordeeld voor geweld maar voor opruiing. 3 zijn veroordeeld tot geldboetes wegens ongehoorzaamheid.

Verwacht wordt dat nu een langdurige juridische strijd van de veroordeelde politici zal volgen om hun straffen ongedaan te maken. Omdat voor de separatistische beweging alleen vrijspraak een optie was, wordt er veel onrust verwacht, vooral op straat maar ook in het Catalaanse parlement.

 

 

    Vanmiddag onweer boven de zee

    Er bloeien hier zeeasters

      Torreblanca, N40.1985 E0.2306

Quim Torra, de Catalaanse premier heeft de gerechtelijke uitspraak scherp veroordeeld: "Het is een belediging voor de democratie en een minachting voor de Catalaanse samenleving." "De regering en ik verwerpen deze straffen, ze zijn oneerlijk en ondemocratisch, en omdat ze deel uitmaken van een politiek proces en deel uitmaken van een zaak tegen onafhankelijkheid," zei hij. "Een referendum maken is geen misdrijf, het recht op zelfbeschikking wordt internationaal erkend", voegde hij eraan toe. "Feiten zijn verzonnen en er is een vals verhaal gebouwd voor wraak en niet voor gerechtigheid." De weigering van de staat om een dialoog aan te gaan zal ons niet stoppen als het gaat om de overgang naar onafhankelijkheid na te streven."

Enkele uren na de uitspraak heeft het Spaanse Hooggerechtshof opnieuw een internationaal arrestatiebevel voor de voortvluchtige voormalige premier Carles Puigdemont doen uitgaan.

De situatie werd in de loop van de middag wat chaotisch en onoverzichtelijk in Catalonië. In een grote kring rondom Barcelona zijn wegen geblokkeerd en vindt het verkeer hinder door protesten. In verschillende steden zijn demonstraties gaande en er is opgeroepen de luchthaven van Barcelona te blokkeren, de Mossos hebben dat geprobeerd te verhinderen maar er zijn duizend mensen op de luchthaven, er zijn al 120 vluchten geannuleerd . Nog steeds zijn er mensen te voet onderweg naar de luchthaven nadat ‘Democratische Tsunami’ heeft opgeroepen de infrastructuur te verlammen. Ook is de spoorlijn tussen Barcelona en Girona geblokkeerd evenals de AP7 , de tolweg bij Girona. We hebben vanmiddag een paar regenbuien gehad, het onweer bleef op zee en de neerslaghoeveelheid viel hard mee. Het werd toch nog 25º, na de buien zakte de temperatuur wat.

Torreblanca 15-10-2019, dinsdag

Er zijn gisteren 20 Catalaanse wegen geblokkeerd geweest voor kortere of langere tijd. Wij hebben besloten om met een omweg naar Nederland te gaan, misschien zelfs om Catalonië te mijden. Een andere mogelijkheid is om in ieder geval met een boog om Barcelona en Girona te rijden. Er zijn diverse acties aangekondigd, sommige zijn bekend, zoals de 3-daagse mars op Barcelona, andere zijn verrassingsacties die via Instagram worden georganiseerd. En de onrust zal nog wel aanhouden, op 10 nov zijn er nationale verkiezingen.

Overigens was het spoor bij Mataró vanmorgen om 8.15uur al geblokkeerd door activisten van de CDR. Verder zijn er de hele dag blokkades van wegen geweest in Barcelona en dat duurt aan het begin van de avond door. en ook d AP7 bij Girona is geblokkeerd geweest. Deze blokkade heeft 3 uur geduurd en om 17.00 uur heeft de politie er een einde aan gemaakt. 

Ook werd bekend gemaakt dat er gisteren 131 , over het algemeen, licht gewonden zijn gevallen en dat daarbij ook journalisten zijn. Die zouden zowel van de demonstranten als van de politie klappen hebben gekregen.Dit is gebeurd bij de blokkade van het vliegveld, uitgevoerd door 10.000 mensen. Vanavond lijkt het speerpunt het Catalaanse parlementsgebouw waar zich duizenden mensen verzamelen.

 

Het natuurgebied bij Torreblanca

Kleverige alant, deze plant bloei hier erg veel.

         Geelpootmeeuw

Vanmorgen zijn we naar het natuurgebied gewandeld, langs de parking waar we gisteren vertrokken zijn. Er stond een Nederlands busje op de plek waar wij hadden gestaan en ik hoorde mijn naam roepen. Bleek dat het Alex en Anita waren waar we via het camperforum al eens contact mee hadden gehad. Leuk om daar even mee te hebben gepraat.

Het seizoen is ten einde ,de gemeente ruimt de houten vlonders op waarvan de paden van de boulevard een stukje het strand op zijn gemaakt. Toch zijn er nog een 4-tal restaurantjes open waar nog wel klandizie voor is. Er zijn hier appartementen en er is een camping vlakbij.

Vanmiddag nog gezwommen maar toen ik uit het water kwam stak er een vrij krachtige wind uit zee op en was het niet zo aangenaam meer op het strand. Bij de camper kwamen net onze Engelse buren thuis, een tijdje met Steve staan praten, een aardige kerel.

Hoewel het een stralende dag was, werd het door een vrij krachtige wind van zee niet warmer dan 22º, iets te koud voor de tijd van het jaar.

Benicarló 16-10-2019, woensdag

We zijn maar 35 km verder gereden vandaag naar Benicarló. Vlak voor Benicarló stonden een 10-tal politieauto’s langs de weg, we zijn vlak bij de Catalaanse grens. We staan op een mooie plek op het strand aan de rand van Benicarló met een fraai uitzicht over de zee. In de verte zie je Peñíscola met het kasteel liggen. Achter ons is een park, naast ons een tuin met muurtje, aan de andere kant een pad en dan pas de andere campers, we staan aardig vrij ondanks dat er hier op dit stukje 12 campers staan. We staan ongeveer 200m van de officiële cp af waar voorzieningen zijn.

 

                                                      Muurschildering op een flat in Benicarló

Vrij staan aan zee, Benicarló, rechts kijken we op Peñiscola

We staan op 25 m van de zee

gedoogplek Benicarló, N40.4041 E0.4214

voorz. vlakbij op officiële cp.

We zijn nog 25 km van de Catalaanse grens, je kunt bij wijze van spreken de kruitdampen ruiken. Overigens zijn de hevige rellen die vannacht in 5 Catalaanse steden zijn geweest, door aanhangers van de radicale CDR georganiseerd , waarvan eerder 7 leden zijn gearresteerd omdat ze verdacht werden explosieven te willen gebruiken. De protesten bij het vliegveld maandag waren georganiseerd door ‘Democratische Tsunami’, politiewoordvoerders verdenken oud premier Carles Puigdemont en de huidige Premier Quim Torra hiervan
Vanmorgen vroeg zijn uit 5 verschillende steden de 3-daagse marsen op Barcelona begonnen. Vrijdag moeten die in Barcelona eindigen, op de dag dat er de regionale staking is uitgeroepen . Ook is vandaag een 3daagse studentenstaking begonnen in Catalonië. De HSL, die in het Spaans natuurlijk anders heet, kon niet rijden tussen Barcelona en Figueres wegens sabotage.

De AP-7 snelweg ter hoogte van Sant Sadurni d’Anoia is geblokkeerd geweest. Er zijn files en langzaam rijdend verkeer vanwege de zogenaamde ‘mars voor vrijheid’ die op weg is naar Barcelona, ‘Marchas por la libertad’. Gedurende de hele dag waren er , en de komende dagen kunnen er problemen zijn op de AP-7, A-2 en andere grote wegen zoals de N-340 en N-II in Catalonië, dit door de marsen.

Het is de vraag wie er de baas is op straat, afgezien van de overheid dan. Zo zijn er op dit moment vier groeperingen en organisaties die de separatisten oproepen tot acties en manifestaties maar allemaal op een andere manier. Het gaat om Tsunami Democratic, CDR, ANC en Omnium Cultural. De laatste 2 groeperingen bestaan al wat langer en zitten achter de marsen die nu worden gehouden. Tsunami Democratic, die van de blokkade van het vliegveld afgelopen maandag, ziet af van oproep tot acties de komende dagen totdat de marsen en de staking van vrijdag voorbij is. CDR, die verantwoordelijk is voor de heftige rellen in Barcelona van afgelopen nacht, heeft voor vanavond 19.00 uur opgeroepen tot een demonstratie in Barcelona op een kruispunt van de Gran Via. De bedoeling is dat iedereen wc papier mee neemt omdat er heel wat shit moet worden opgeruimd.

We zijn vanmiddag naar Benicarló gewandeld, er staan hier over 4 plaatsen 32 campers. Leuk was dat we Manfred en zijn vrouw (naam vergeten) tegenkwamen, onze Duitse buren in Cullera. Minder leuk was dat ze de vakantie hadden moeten afbreken omdat zij erg last van haar heup had, ze kon de camper niet meer in en uit stappen. Ze wisten niet dat er wegen geblokkeerd waren en we hebben ze verteld in welke krant (El Periódico) een kaartje staat afgebeeld welke wegen in Catalonië zijn geblokkeerd.

Het was weer een stralende dag met gelukkig slechts een zwakke wind in de ochtend en matig in de middag, 24º.

Benicarló 17-10-2019, donderdag

Benicarló heeft zowel een vissers als een jachthaven, beide van redelijke omvang , er zijn ongeveer 25 vissersboten. Deze varen uit tussen 6 en 7 uur en om 16.00 en 17.00 uur keren ze met hun vangst terug, er is hier dan ook een visafslag. Rondom de haven zijn wat (vis)restaurantjes, niet allemaal zijn ze geopend nu het toeristenseizoen te einde is.

Er wordt hier door sportvissers, zoals dat heet, gevist op inktvissen. Op de manier zoals we dat vanuit Griekenland kennen: de visdraad op een spoel en met een nep krab als aas wordt geprobeerd inktvis te vangen. Gisterenavond voor onze camper ving zo’n visser binnen een uur tijd 5 inktvissen.

Demissionair premier Sanchez heeft gisteren verklaard :
de regering ziet momenteel geen redenen om de nationale veiligheidswet of artikel 155 van de grondwet in Catalonië toe te passen als gevolg van de rellen die gisteravond plaatsvonden in verschillende Catalaanse steden, met name in Barcelona. Maar na een ontmoeting met de leider van de PP, Pablo Casado heeft hij gezegd dat hij niets uitsluit, dat alles mogelijk is.

Sanchez veroordeelde het geweld van groepen demonstranten en riep premier Torra op hetzelfde te doen. Die heeft inderdaad gisterenavond het geweld veroordeeld die demonstranten gebruiken. Hij heeft opgeroepen om hier mee te stoppen, dit is niet iets waar de separatistische beweging voor heeft gevochten, aldus Torra. Hij kwam dus pas met zijn verklaring nadat Sanchez hem hiertoe had opgeroepen en nadat voortvluchtig voormalig premier Puigdemont, het geweld had afgekeurd evenals sommige van de gevangen zittende politici. Ook krijgt hij kritiek omdat hij geen woord over de politie en veiligheidsdiensten heeft gezegd.

Wel sprak hij zich vanochtend uit voor het houden van een 2e referendum. Gelijk was er onenigheid in het Catalaanse parlement.  Torra is van de JxCat partij maar de coalitiepartner ERC wist van niets en is met stomheid geslagen over het voorstel van Torra, want men was hiervan niet op de hoogte.

            De vissersboten komen terug om 16.00 uur naar de haven nadat ze vanmorgen om 6 uur zijn vertrokken.

Het kasteel van Peñiscolá ligt op een landtong in zee.

Dankzij onze 'Picture this' app, weten we dat dit loodkruid is

             Vleugeltjesbloem

Gisterenavond braken voor de 2e achtereenvolgende dag hevige rellen uit bij de demonstratie in Barcelona, georganiseerd door CDR, dit toen de politie, de Mossos, met flessen en rotjes werd bekogeld. Later werd de politie bekogeld met flessen bijtend zuur en brandbommen en werden er auto’s en containers in brand gestoken. De politie reed met gepantserde voertuigen hard op de demonstranten in om ze te verdrijven. Er hadden zich ook gemaskerde demonstranten tussen de tienduizenden demonstranten gemengd die zeer gewelddadig zijn. Er zijn in totaal 80 gewonden gevallen waaronder 46 politieagenten.

En ook de materiële schade is groot: er is een net een nieuw cijfer bekend gemaakt wat de schade voor de stad Barcelona is, €1.127.000 , doodzonde natuurlijk.
De schade aan particuliere auto's niet mee gerekend , die is moeilijker te becijferen.

Veel vreedzamer ging het er aan toe op de 2e dag van de 3 daagse mars op Barcelona, daar werd alleen het verkeer door gehinderd. Ook demonstreerden duizenden studenten in Barcelona.

De vraag is of de staking morgen een succes wordt, de 2 grootste Spaanse vakbonden willen nog steeds niets van een staking weten.
Wel is de Seat fabriek in Martorell bij Barcelona vanmiddag al gestopt met werken. Door blokkades kunnen vrachtwagens geen onderdelen meer bij de fabriek afleveren. En morgen zou de fabriek door de staking plat liggen. 6.900 werknemers zullen niet werken en het zal een miljoenenstrop zijn voor SEAT. Ook de( separatistisch gezinde) directie van de Catalaanse supermarktketens Bon Preu en Esclat heeft besloten de deuren morgen gesloten te houden. Bon Preu zit hier vlakbij ons maar we zijn nog niet in Catalonië.

Het was het grootste deel van de dag prachtig weer, zonnig totdat in het 2e deel van de middag sluierbewolking kwam opzetten en dikker werd. Het was met 24º een normale temperatuur voor deze periode van het jaar.

                       voor het vervolg, zie :Spanje najaar 2019 deel 7