Appeltern 01-06-2021, dinsdag

En zo zijn we dan vanmorgen vertrokken na een hectische doch leuke dag gisteren. We wilden niet te ver rijden naar Appeltern, 75km,  maar we stonden na 6 km al bij de garage van Freddy omdat de sigarettenaansteker het niet deed. Niet dat we van de stress weer zijn gaan roken, nee geen stress en we roken ook niet maar op die aansluiting zit ook de Tomtom en kunnen we de iPhones opladen tijdens het rijden. Het bleek een kapotte zekering te zijn dus dat euvel was snel verholpen.

Het was ongeveer een uur rijden naar Appeltern waar we op een camperplaats staan met een mooi uitzicht over een van de plassen hier aan de Maas. We staan in het land van Maas en Waal op de grens van Gelderland en Brabant. Een mooi gebied hier waar we nog nooit eerder zijn geweest.We hebben langs de Maas en de plassen gewandeld en genoten van het mooie weer.

Terug van de wandeling ontdekten we dat de koelkast niet brandde op gas, dat is wel even een domper. We blijven hier morgen ook nog, we willen oa naar de tuinen van Appeltern en we staan nu aan de stroom, dat heb je met zo’n onwillige koelkast..

                                              Een van de plassen hier in het recreatiegebied de Maaslanden

De Maas met op de achtergrond een veerpont , links de Antonia en rechts de Jantina, ja we zijn in Nederland.

Een Japanse rimpelroos, we noemen hem meestal een rozebottelroos. Ooit wel eens port gemaakt van rozebottels. Die smaakte prima, althans in onze herinnering.

Het  uitzicht vanaf de cp Maaslanden in Appeltern. We hebben een plekje met zicht op de plassen gevonden.

N51.83114. E5.56189 .€12,50 met stroom €15,-

Even nog over gisteren. We hadden afscheid genomen van onze zoon Martijn toen we een appje kregen van Gerrie en Annie die we kennen vanuit Marokko. Zij stonden op cp de Heicohoeve waar al meer campervrienden hebben gestaan en op bezoek zijn geweest. Zij wilden even langs komen met vrienden.

Echter eerst kwamen nog spontaan Henk en Marita langs die met de Pieterpadwandeling bezig zijn in etappes en nu in Laren stonden. Daarna kwamen Gerrie en Annie en vrienden en om 16.00 uur hadden we een afspraak met onze vrienden Trui en Kees in Zutphen waarna in het begin van de avond toen we thuis waren broer Willem nog even langs kwam. Daarna hebben we de fietsen en stoelen ingepakt + wat andere dingen en hebben even na achten maar Kwekkeboom black angus kroketten in de oven gegooid, te moe om te koken. Om 21.00 uur kwam vriendin Greet nog even gedag zeggen.

Kortom een hectische en vermoeiende dag maar erg leuk ook om al die vrienden te ontmoeten.

Appeltern 02-06-2021, woensdag

Het is toch wel een heel mooi gebied hier met die plassen en het uitzicht wat we hebben. We staan op een soort landtong tussen 2 plassen in. Er wordt hier vanzelfsprekend veel aan watersport gedaan en vandaag zag je meer bootjes van allerlei grootte en soorten voorbij varen en zeilen dan gisteren, leuk om te zien.

Er staan hier ongeveer 15 campers dus het is niet zo druk want er kunnen er veel meer staan. Een paar mensen die we gesproken hebben komen hier vaker, ze komen uit de buurt.

Morgen gaan we om 9 uur naar Druten waar we een afspraak hebben met een caravanbedrijf om naar de koelkast te kijken. Hopelijk vinden ze daar een oplossing en anders laten we er in Duitsland naar kijken. Want we hebben onze plannen iets gewijzigd, er kunnen nl stevige onweersbuien gaan vallen morgen dan is het beter om bij een stadje te staan dan in een natuurgebied (Maasduinen) zoals we eerst van plan waren.

Onze keus is nu gevallen op een camperplaats in Rees aan de Rijn. We mogen in ieder geval 2 dagen in Duitsland verblijven, maar gevaccineerden langer, maar dat horen we wel te plaatse.

                                                                                  Poelkikker

        Geaderd witje op Annabella

Gehakkelde Aurelia op een Perzische kruisjesplant

              Adderwortel

Vanmorgen zijn we naar de Tuinen Van Appeltern geweest, die liggen nog geen 5 km van de cp verwijderd. Eerst op de parkeerplaats nog een vrouw opgevangen die flauw dreigde te vallen, terwijl ik haar ondersteunde samen met haar vriendin heeft Everdien gauw een stoel gehaald. Ze had maandag haar 2e Pfizer prik gehad en had zich gisteren ook al niet lekker gevoeld.

De Tuinen van Appeltern zijn mooi aangelegd over een oppervlakte van 22ha. Het zijn veel verschillende tuinen want de tuindersbedrijven die ze hebben aangelegd willen natuurlijk zaken doen nadat mensen hier hun inspiratie hebben opgedaan. Zoals gezegd allerlei soorten tuinen maar ook tuinhuisjes, vijvers, bestratingen ,schuttingen, hekwerken  etc. genoeg om een heel seizoen van een RTL programma over tuinarchitectuur te vullen. En hier en daar wat kunstwerken tussen het groen en de bloeiende bloemen. Bij elkaar was het heel veel vonden wij en na ruim 1,5 uur slenteren waren we moe maar ook blij dat we er heen waren gegaan omdat het heel mooi was..

We vonden dat er maar weinig vlinders waren gezien de hoeveelheid bloemen die er bloeiden, wel waren er veel bijen en hommels.

Rees 03-06-2021, donderdag 

Tsja, zoals gewoonlijk als we de wekker zetten slapen we slecht, gelukkig hoeven we de wekker maar zeer zelden te zetten. Maar we hadden om 9 uur de afspraak in Druten bij het caravanbedrijf. Everdien ontdekte gisterenavond toen ze de deur van de garage wilde afsluiten dat het slot niet werkte, het staafje wat in het slot moet vallen zat los. We hoopten dat het een kleinigheid was, een moertje of zo maar in het donker konden we niets open maken. Maar we hadden al een afspraak immers dus kon die er ook naar kijken. Everdien lag wel te piekeren vannacht, er zou maar eens een klein onderdeeltje bij Hymer besteld moeten worden., dat gaat duren! Dan zouden we daar in Appeltern op moeten wachten, verder rijden was overantwoord omdat de deur alleen in de scharnieren hing nu hij niet op slot kon.

Precies 9 uur bij de garage en nog geen kwartier later konden we wegrijden met een schoon geblazen brander van de koelkast en een vastgedraaid moertje zodat het slot ook weer functioneerde. We moesten €10, betalen, dat hadden we graag over voor een goed gevoel.

       Op de Rheinboulevard in Rees kun je wandelen of fietsen langs de stadsmuur met een fraai uitzicht op de Rijn.

Nog een stukje van de fietsroute langs de stadsmuur.

De Rijn bij Rees is 300 m. breed. In het midden van de foto een gerestaureerd bootje waar vroeger mee op paling werd gevist.

Cp Rees vlakbij het centrum. Met voorz., €8,- incl. stroom. N51.76422 E6.38885

Het was ongeveer een uur rijden naar Rees, we moesten terug via Arnhem wat Everdien de kreet ontlokte dat ze nu al heimwee had. Op de camperplaats konden we aantonen dmv het gele boekje dat we 2x gevaccineerd waren anders waren we niet welkom, tenzij met een negatieve COVID-test (PCR). Het is druk op de cp ( 45 campers) omdat er een katholieke feestdag is, Sacramentsdag , dus veel Duitsers hebben een lang weekend vrij genomen. Dat betekende ook dat alle winkels gesloten waren waardoor we net genoeg brood voor tussen de middag hadden en ik vanavond geen rood wijntje kan drinken. Gelukkig mag ik wel wat witte wijn van Everdien, de schat.

Rees is een klein stadje, 22.000 inwoners, de oudste in het Niederrhein gebied, zonder noemenswaardige monumenten. Of het moet de imposante stadsmuur zijn die langs de leuke Rheinboulevard ligt. We hebben vanochtend slechts een klein stukje gefietst omdat er onweer voorspeld was. De hele middag wel gerommel maar dat waren van buien die over Nederland trokken. Dus hebben we heerlijk gelezen bij de camper, het was wat benauwd weer met een graad of 26. En het is zelfs tot in de avond droog gebleven, een goede keus om een stukje naar het oosten te rijden.

Rees 04-06-2021, vrijdag

Vanmorgen hebben we wat boodschappen gedaan bij de Lidl die hier vlakbij is. We hebben meteen wat professionele mondkapjes (FFP2) gekocht die soms vereist zijn als je een winkel of een terras betreedt. Maar volgens het toeristenbureau waar ik gisteren wat info inwon, is dat nu niet meer nodig hier. Maar je weet maar nooit , we zijn Duitsland nog niet uit en die dingen kosten €0,74. Ze wisten ons daar ook te vertellen dat omdat we gevaccineerd zijn niet ons na 48 uur moeten laten testen.

We kregen fietsroutes mee, fraaie brochures, Rees afficheert zich als fietsvriendelijke gemeente. We hebben de kortste route uitgezocht, die bleek 25 km te zijn. Daar hebben we geen spijt van gekregen. Het was een mooie route, eerst een stukje over de Rijndijk en daarna bogen we af naar een landelijke omgeving van weilanden  omzoomd door hagen, met  af en toe  een oude eik erin. De route voerde niet alleen langs een paar dorpjes maar ook rond 2 grote meren . Bij een beekje die we passeerden stond wat informatie, oa dat hier de erg zeldzame platte zwanenmossel in voorkwam naast 3 andere grote mosselsoorten. Er waren nogal wat puttertjes , we hoorden de koekoek en we zagen een groene specht. In een poel in de uiterwaarden van de Rijn foerageerden 4 lepelaars, kortom , een fijne fietstocht, we zijn blij dat we de fietsen weer mee hebben genomen.

In een poel in de uiterwaarden van de Rijn waren 4 lepelaars aan het foerageren

De putters en de groene specht vlogen weg, de koeien hadden geen moeite met een foto

Dit is een drijvend object van de kunstenares Christel Lechner. Je ziet overal in Rees beelden, er is zelfs een klein beelden parkje. Daar staat o.a. onderstaande foto. De foto rechts is van een niet bij naam bekende kunstenaar , het kunstwerk is langs de Rijnboulevard.

In het stadje Rees staan tamelijk veel beelden, waaronder enkele leuke. We hebben aan het begin van de avond een pilsje gedronken op de Rijnboulevard, vanaf het terras had je een mooi uitzicht over de Rijn.

En het gele boekje heeft voor de 2e keer zijn/haar dienst bewezen. We kwamen terug van de boulevard en hadden bij de Chinees wat te eten meegenomen. Aan de camper zat een briefje van de gemeente Rees dat ze ons helaas niet hadden getroffen en of we daarom morgen tussen 10.00 en 17.00 uur òf een vaccinatiebewijs òf een negatieve PCR test wilden laten zien. Even later zagen we de beambte op het terrein lopen, hij ging bij alle campers met dezelfde vraag langs. Met gepaste trots lieten we ons gele boekje zien. We kunnen nu langer in Duitsland blijven volgens de aardige man.

Het voorspelde onweer is nog uitgebleven, het was weer een prachtige, enigszins benauwde dag met 27º. Voor vannacht en morgen wordt er regen en later buien voorspeld zodat we van plan zijn om wat zuidelijker te gaan rijden, ws wordt dat het Ahrtal. We zijn per slot van rekening op weg naar Frankrijk.

Mayschoss 05-06-2021, zaterdag

Gisterenavond een fikse onweersbui gehad die duurde van 22.00 uur tot 23.30 uur. Daarom was het vanmorgen wat nevelig toen we vertrokken en er vielen aanvankelijk wat lichte buitjes. We vertrokken om ongeveer 10.00 uur en het was eerst niet zo druk op de weg maar dat veranderde in het Roergebied. Toch scheelde het dat er nauwelijks vrachtverkeer was op de zaterdag. Wel waren er de nodige ‘Baustellen’ maar erg veel vertraging hadden we niet daardoor.

Toen we de Autobahn verlaten hadden reden we via een klein weggetje met een tamelijk steile afdaling het Ahrtal binnen. We staan nu op een cp in Mayschloss langs het riviertje de Ahr die hier door het dal stroomt. Het water is modderig en het riviertje stroomt snel door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen. Mayschloss is een toeristisch Eiffeldorpje waar niet veel te beleven valt of het moet zijn dat je hier kunt wandelen en fietsen langs de rivier. Hoewel er slechts enkele druppels vielen hadden we toch geen zin om te fietsen vanwege de dreigende luchten. 

Er wordt hier trouwens uitstekende rode  wijn gemaakt maar de prijzen in een Wijnkeller hier vonden we toch al  te gortig, de goedkoopste was €16,-. Gelukkig hadden we al Ahrwijn bij de Lidl gekocht gisteren voor de helft van de prijs.

Aan het begin van de avond werd het nevelig, en het was al behoorlijk somber weer. De wijngaarden liggen tegen de steile hellingen.

  Onze overburen, Hotel Weinhaus Klös.

De cp in Mayschloss langs de modderige Ahr. N50.51738 E7.02004, €8,-

 

Er zijn een paar hotels in het dorp, dit toont wel het toeristische karakter. Dit is trouwens de hoofdstraat van Mayschoss.

In Nederland hebben we het mondkapjesschandaal van de schijnheilige  christelijke ‘weldoener’ Sywert van Lienden die 9 miljoen €’s in eigen zak stak, zonder winstoogmerk!

Ook Duitsland kent een mondkapjesschandaal van een iets andere aard maar niet minder schandalig. Hier heeft het ministerie van Volksgezondheid in het voorjaar van 2020 voor naar schatting 1miljard € ondeugdelijke , want niet goedgekeurde mondkapjes van China gekocht die nu dus in de magazijnen liggen te verstoffen totdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Daarom kwam, de ook al christelijke, minster van Volksgezondheid Jens Spahn op het lumineuze idee om deze mondkapjes uit te delen aan werklozen met een uitkering( HartzIV-ontvangers) , gehandicapten en daklozen. Deze kapjes vormen mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid en kunnen volgens de minster dus gegeven worden aan deze mensen die hij daarmee degradeert tot 2e rangs burgers, daar zou zeker een Duitser zich toch diep voor moeten schamen. Het ministerie van Arbeid, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van maskers, weigerde zijn toestemming te geven. Politiek links heeft woedend gereageerd op het voorstel van Spahn, "Wat zegt dat over Jens Spahns beeld van de mens als hij toestaat dat inferieure maskers worden uitgedeeld aan ontvangers van Hartz IV, daklozen en mensen met een handicap?" Een minister die bereid is deze kwetsbare groepen bewust in gevaar te brengen "is niet acceptabel”.

Morgen reizen we weer een stukje verder, met dit grauwe weer komen de heuvels langs het riviertje niet tot hun recht.

Sézanne 06-06-2021, zondag

We zijn onverwacht  in Frankrijk beland na een avond met tegenstrijdige emoties. We kregen ’s avonds een bericht op het camperforum met een link waarin stond dat Frankrijk per 2 juni een groot aantal Europese landen, waaronder Nederland  tot groen gebied hadden verklaard. Daardoor waren toeristen die 2x gevaccineerd waren welkom in Frankrijk zonder PCR-test, dus Thole, jullie kunnen naar Frankrijk aldus de afzender. Toen we de link hadden bekeken, kwamen we tot dezelfde conclusie, leuk! We hadden gisteren nl het gevoel gekregen date toch een beetje in de wachtkamer zaten nu het weer omgeslagen was.

Het vreugdegevoel verdween toen de koelkast er opnieuw mee ophield na zo’n 6 uur gebrand te hebben. We zijn nog met de fietspomp in de weer geweest om de brander weer schoon te blazen maar het was vergeefse moeite. 

We hebben vandaag een aardig stuk gereden, 425 km in 7 uur tijd.  Het eerste stuk door Duitsland was het een file van campers die terugkwamen van de Moesel na een lang weekend.

Omdat we aan de stroom moeten staan, het is zondag dus we kunnen niet naar de koelkast laten kijken, zijn we bij Sézanne op een camping municipale gaan staan. Een mooie camping die nog erg goedkoop is ook, alleen de omgeving is was saai met veel koren- en koolzaadvelden die hier helaas nog niet in bloei staan.

            Een paar foto's van bloemetjes hier in de buurt an de camping. Hierboven de Bermooievaarsbek

De avondkoekoeksbloem

Vijfvingerkruid , een Ganzerik soort

Camping Municipal Cézanne, N48.72161 E3.70216. €9,70, met stroom €12,-. Douche gratis

Omdat we vrijwel het hele stuk over de tolweg hebben gereden had ik tijd genoeg om te denken. Toen we al bij Reims reden zei ik tegen Everdien : “volgens mij zijn we ‘illegaal’  in Frankrijk. Er staat wel dat Nederland groen is geworden en dat we volgens het schema zonder PCR-test als 2x gevaccineerden weer Frankrijk in mogen. Echter helemaal boven aan het stuk waar de link naar verwijst staat dat toeristen per 9 juni weer welkom zijn. De datum van 2 juni heb ik ( en niet ik alleen) verkeerd geïnterpreteerd denk ik. Ik kom erop omdat het nergens nieuws is in Nederland”

Nu we er eenmaal zijn is het niet anders. Maar we wilden wachten tot 9 juni omdat we geen zin hadden om €200,- te betalen voor de PCR-testen en toch de regels wilden respecteren die Frankrijk hanteert om de pandemie de baas te worden. 

Nu zijn we dan toch in Frankrijk beland , niet omdat het glas van ons morele kompas barsten vertoont, maar doordat we waarschijnlijk het bericht uit de link verkeerd hebben geïnterpreteerd. 

Hier de bewuste link:

https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/document/document/2021/06/dossier_de_presse_-_reouverture_des_frontieres_a_partir_du_9_juin.pdf

Beaugency 07-06-2021, maandag

Het echtpaar dat de camping beheert in Cézanne was erg behulpzaam om een camperbedrijf te vinden die onze koelkast kan repareren. Helaas zijn alle bedrijven op maandag gesloten daarom zijn we een stukje zuidelijker gereden. Eerst een stuk over D-wegen met de onvermijdelijke dorpjes en rotondes maar wel af en toe mooie velden met klaprozen. Helemaal mooi waren de kleuren rood en blauw als er niet alleen klaprozen stonden maar ook veel korenbloemen ertussen. Maar stoppen op die smalle wegen , hop maar.

We hadden gisterenavond zelf all een camperbedrijf gevonden in Meung sur Loire bij Orléans. Daar was zelfs een cp vlakbij met stroom maar dat feest ging niet door want de stroom functioneerde niet. Ook niet op een andere cp in de buurt , het zoeken beu zijn we toen naar een camping gegaan. Die was gesloten in het voorseizoen tussen 12 en 14.00 uur zodat we eerst boodschappen zijn gaan doen.

                                               De rivier de Loire vanaf de brug bij Beaugency gezien.

De bloem is het Grijskruid, de spin is de Gewone Sprietspin.

Nog maar een macro opname van een heel kleine vlinder, de grasmot.

Vanaf onze camper hebben we zicht op de Loire, de brug  en Beaugency.

Camping Deux Rivières, N47.77627 E1.64280. €17, 40 met stroom.

Op de camping , die mooi aan de Loire ligt in Beaugency, was ook deze beheerder behulpzaam zodat we nu 2 camperbedrijven hier in de buurt weten waar we morgen ons geluk kunnen gaan beproeven. Bij 1 bedrijf staat wel op de site dat ze beperkt open zijn vanwege COVID. We zullen zien.

In ieder geval vanmiddag lekker lui bij de camper genoten van het mooie weer. Iets anders konden we niet doen, fietsen kan hier niet want je moet een nauwe, vrij drukke weg over. Ook loopt hier geen mooi wandelpad, maar we hebben heerlijk gerelaxt, aardig wat zon en 24º. De camping is groot, wel 2 voetbalvelden maar er zijn nog weinig campinggasten.

Ondertussen is Spanje open voor gevaccineerden per vandaag 7 juni, dat komt mooi uit. Maar voorlopig zijn we niet in Spanje, eerst de koelkast maar gemaakt zien te krijgen.

Chaumont sur Loire 09-06-2021, 08-06-2021

De campingbeheerder was zo vriendelijk vanmorgen om beide garages te bellen voor ons. Hoewel ik het Frans aardig beheers is de ervaring dat aan de telefoon het wat moeizamer kan verlopen Bij een van de bedrijven  werd de beheerder  zeer onbeschoft afgewimpeld en bij de andere waren we welkom. We waren er om 9.30 en om 10.30 waren we aan de beurt, liever gezegd de camper. Eerst werd hij ontsmet, met een spuitbus werd er een nevel in het ventilatiesysteem gespoten die het vervolgens door de camper verspreidde, alles tegen de COVID meneer, kostte wel €14,90. Maar er werd ook in het bedrijf serieus met COVID om gegaan.

Met een uur was de camper klaar, er is een nieuw gasblok ingezet en een nieuwe brander, alles bij elkaar €194,79. We werden keurig geholpen, het was een groot bedrijf met aardig wat personeel. Het bedrijf had een vertrouwenwekkende uitstraling

 

                                       Het mooie kasteel van Chaumont gezien van de overkant van de Loire

           Een weidebeekjuffer

                 Slangenkruid

De camping municipal in Chaumont sur Loire, N47.48481 E1.19447, €10,-

 

We zijn om een uur of 12, toen de camper klaar was,  maar een klein stukje verder gereden, 60km, en omdat we zeker willen weten dat de koelkast het goed doet zijn we weer op een camping gaan staan zodat we eventueel aan de stroom kunnen gaan staan mocht de koelkast weer kuren gaan vertonen. Het is een camping municipale aan de Loire met weer een mooi uitzicht over de rivier. En maar €10,-, je zou van campings gaan houden i.p.v. camperplaatsen. Eerlijk is eerlijk, zo buiten het hoogseizoen is het wel heerlijk rustig en is er eigelijk niets mis mee. Het voordeel is , naast de ruimte, dat er ook een wasmachine is en hoewel er aardig wat campers kwamen in de loop van de middag, staan de naaste buren 25 meter van ons verwijderd.

Het is een mooie omgeving hier om te fietsen, er zijn wijngaarden en het kasteel van Chaumont is hier vlakbij. We blijven morgen ook nog hier, dan gaan we richting Blois fietsen. Nog steeds prachtig weer met 26º.

Chaumont 09-06-2021, woensdag

De koelkast heeft de hele nacht prima gefunctioneerd , de zon scheen ’s morgens al volop, een goed begin van de dag dus. Nu hebben we er wel vertrouwen in dat de koelkast goed blijft functioneren en zijn we niet afhankelijk van stroom.

Ook hebben we de wasmachine hier gebruikt, €5,15, zodat we op een paar dingen na niets met de hand hoefden te wassen. Nu we ouder worden is het wel prettig als we af en toe wasmachines kunnen gebruiken, alleen het regelmatig cleanen van het interieur van de camper moeten we wel zelf doen hoewel we ook sinds een aantal jaren naar tevredenheid een Dyson stofzuiger gebruiken.

                                                    Het kruidenierswinkeltje in Chaumont sur Loire

       Klaprozenveld langs de Loire.

                      Korenbloem

   De penseelbladerige water-ranonkel

Aan het eind van de ochtend zijn we gaan fietsen richting  Blois via speciale aangelegde fietspaden. Dan weer door een stukje bos, dan weer  over open veld waar we ook nog 2 herten zagen wegspringen.

We zijn een paar dorpjes doorgekomen maar behalve dat die slaperig aandeden valt daar weinig over te vertellen. Een paar km voor Blois zijn we weer omgekeerd, er zaten een paar rij steile hellingen in het traject en we hadden 25 km gefietst toen we terug waren bij de camper. Geen spectaculaire fietstocht maar wel heerlijk gefietst met dit mooie weer. Vanmiddag lekker gelezen, het meest in de schaduw daar de zon veel kracht heeft en en het 27º werd. Het mooie weer zal ook de reden zijn dat het wat drukker wordt op deze camping, vooral met campers.

Pont de L’Arche 10-06-2021,donderdag

Zo zijn onze plannen, door omstandigheden zoals dat heet, drastisch gewijzigd. Het plan om naar Spanje te gaan is gecanceld.

Sinds zondag heb ik nl pijn, een soort spasmen, in het bestraalde gebied in mijn rug. Everdien had al wat vaker opgemerkt de laatste dagen dat we Spanje w.s. niet zouden halen, ze maakte zich wat zorgen over mijn rug. Uiteindelijk , na een paar keer diep slikken, kwam ik ook tot het inzicht dat het erg onverstandig zou zijn om verder van huis te rijden als ik problemen met mijn rug  heb. Daar kan geen huisarts  hier wat aan doen, alleen specialisten die mijn rug al jaren kennen zouden wat kunnen betekenen. Nadat we geconcludeerd hadden dat we altijd nog in het najaar naar Rioja kunnen gaan, leek het beter om een stukje noordwaarts te rijden.

Wel een beetje een teleurstelling, aan de andere kant is het eigenlijk de eerste keer nadat ik 35 jaar geleden die tumorverwijdering uit mijn rug heb gehad dat we belemmerd worden in onze plannen. Afgezien van de eerste jaren dan toen ik überhaupt geen auto kon rijden. En nu al sinds 2008 iedere winter naar  Marokko, ook niet naast de deur, dus het kon een keer fout gaan en die keer is nu kennelijk. We zitten nu op redelijke afstand rijden van huis en wachten hier in de buurt af hoe de klachten zich ontwikkelen , bij geen verbetering  gaan we naar huis.

Camperplaats Pont de L'Arche met zicht op de rivier de Eure. N49.30552 E1.15737 . -

Een aantal beeldbepalende huizen in Pont de L'Arche

We staan nu ongeveer 20km ten zuiden van Rouen in het dorpje Pont de L’Arche. De camperplaats ligt aan de Eure die hier in de Seine uitmondt, en het dorp heeft een aardige middeleeuwse kern met vakwerkhuizen. We zitten nu in een regio waar de besmettingen hoger zijn, je ziet dat  omdat hier iedereen verplicht met een mondkapje op, op straat loopt. Behalve op een terrasje, mag het kapje af, we hebben met dit lekkere weer een koud biertje gedronken.

We zien vandaag voor het eerst wat Nederlandse toeristen, sporadisch nog, maar je merkt dat sinds gisteren er weer toeristen komen. We hebben , toen we op het terrasje zaten, nog even kunnen genieten van de capriolen van een Nederlander met caravan die zich in de nauwe straatjes had vast gereden. Na veel zweten lukte het hem om , met behulp van een wel heel druk gesticulerende Fransman, een nauwe bocht te nemen.

Hoewel we slechts ongeveer 260km noordelijker zijn, is de temperatuur hier met 23º, 5º lager dan vandaag aan de Loire. Maar de zon schijnt volop.

Heurteauville 11-06-2021, vrijdag

In het kader van ‘we wachten de ontwikkelingen met de rugpijn verder af en willen daarom niet te ver van huis zijn’, zijn we slechts 60 km verder gereden en staan nu zo’n 40 km westelijk van Rouen aan de Seine. De camperplaats waar we staan is  nog tamelijk nieuw  en mooi ingericht, er is veel aandacht aan besteed. Het is een plek die gewild is en waar je ook kunt reserveren, iets wat je vaker tegenkomt bij particuliere camperplaatsen, ook in Nederland.

We waren er al om 10.30 uur en van de 20 plaatsen waren er nog 6 vrij, er stonden 4 campers maar de rest was gereserveerd voor het weekend. Zodoende zien we maar een klein stukje van de Seine, de plekken vlak bij het water worden natuurlijk als eerste gereserveerd. We willen hier in ieder geval 3 dagen blijven staan, tot na het weekend want door het mooie weer is het druk met campers.

Er is hier een fietsroute maar daarvoor moeten we eerst met het pontje over naar de andere kant van de Seine. Omdat er niet zoveel bruggen zijn, zijn de pontjes gratis, morgen gaan we wel aan de overkant fietsen. Vanmiddag hebben we aan deze kant gefietst, naar een ander dorpje dan waar wij nu bij staan . Die had nog een aardig pleintje, iets wat dit dorp moet ontberen.

Veel bloemen langs de Seine, hier een bloem die veel door insecten aantrekt, Dodemansvingers, een wat lugubere naam.

       Tegenover de cp krijtkliffen.

Een van de meerdere gratis pontjes waarmee je de Seine kunt oversteken bij gebrek aan een brug.Veel auto's steken over, echter niet op zon- en feestdagen. dan moeten ze omrijden naar een brug.

Cp la Palmeraie in Heurteauville, €10,80.

N49.44809 E0.81512

Even iets heel anders: woensdag is de wekelijkse souk in Zagora totaal afgebrand, er zijn 900 kraampjes en stalletjes verwoest. Een ramp voor de kleine ondernemers die niet alleen hun stalletje maar ook hun handelsvoorraad kwijt zijn. Er is souk op 2 dagen in Zagora, op zondag en op woensdag, dan is er ook een gedeelte waar vrouwen hun nijverheidsspullen verkopen.

Het lijkt iets beter te geen met mijn rug, vannacht goed geslapen en de spasmen zijn minder hevig. Ik had gisteren bij een apotheek een medicijn gehaald die vooral bestaat uit wat vitaminen en mineralen zoals magnesium, koper, Vit. B etc. Dat middel helpt tegen spierkrampen en is onschuldig, een arts zou Tramadol voorschrijven maar daar kun je geen auto mee rijden omdat het te versuffend werkt. Bovendien werkt wijn ook spierverslappend en daar slaap ik ook goed op. 

Het begon bewolkt vandaag en eindigde helemaal zonnig, 24º.

Klik voor vervolg hier: zomer 2021 deel 2