Door een fout van mij is deel 6 verwijderd, helaas alle foto's en verhalen kwijt moet kijken of dat te repareren valt, zal op korte termijn niet lukken.

 

Tata, 16-03-2020 maandag

We zijn gisterenmiddag naar de stad geweest en hebben bij de apotheek  latex handschoenen, mondkapjes en  desinfecterende  gel aangeschaft. Die mondkapjes zijn voor Everdien bedoeld voor het geval het hier tot een grootschalige uitbraak komt. De handschoenen zijn voor als je geld moet uitgeven, geld is sowieso vies en het Marokkaanse geld helemaal, vaak oude bepotelde lappen, het papiergeld bedoel ik. We zagen ook de eerste Marokkanen met mondkapjes. Zelf hebben we het niet gehad maar er zijn hier mensen op de camping die door kinderen Corona! Corona! Krijgen nageroepen, eerder gebeurde iets soortgelijks in Nederland met Chinezen.

We vonden het stil op straat en we zagen voor het eerst 3 Marokkanen met een mondkapje.

We blijven  voorlopig in Tata, een niet te drukke stad en in het zuiden waar het toch warmer is dan in het noorden en voor zover we weten zijn de besmettingsgevallen op 1 na, allemaal in het noordelijke deel van Marokko. Die ene uitzondering was in Taroudant, een Française.

Het aantal besmettingen in Marokko zegt meer over het aantal getesten dan de werkelijke aantallen. Er wordt gevonden wat men zoekt zegt een vooraanstaand viroloog van  Marokkaanse afkomst , Youssef Oulhote, verbonden aan de universiteit van Massachusetts.  De  testcapaciteit is te gering in Marokko, in werkelijkheid zullen er al veel meer besmettingen zijn dan officieel bekend is . Er zijn dus geen 28 besmettingen maar 28 ontdekte besmettingen. Er zijn vandaag ook geen nieuwe cijfers bekend gemaakt door het minsterie van gezondheid.

                                                   Vanaf vanvond 18.00 uur is dit café gesloten

Het weinige water in de rivier de Tata staat stil en is sterk vervuild

            de Zachte Acanthus

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Marokko heeft de sluiting aangekondigd van maandag 16 maart om 18.00 uur en "tot nader order" van alle niet-essentiële openbare plaatsen.

Dit betreft cafés, restaurants, feestzalen, bioscopen, theater, sportarena's, sporthallen en speelzalen.

Deze beslissing heeft geen betrekking op de souks, de winkels en de lokalen voor de verkoop van basisbenodigdheden, deze blijven open.

In antwoord op een verzoek van koning Mohammed VI zei de Hoge Raad van Ulemas dat hij voorstander was van sluiting van de moskeeën voor de vijf gebeden en de vrijdaggebeden. De Raad beveelt de inwerkingtreding van deze maatregel op maandag 16 maart aan. Wel zal de oproep tot gebed blijven schallen.

Verder heeft koning Mohammed een noodfonds in het leven geroepen van 1 miljard euro, Enerzijds bedoeld voor de medische sector anderzijds om de getroffen economie te ondersteunen.

Er staan nu meerdere Nederlandse camperaars hier op de camping Palmier in Tata. Vanmorgen kwamen Henk en Marita hier op de camping nadat eerder al een ander Nederlands echtpaar hier was gearriveerd. Even later kwamen ook Gerrie en Annie, die we enkel jaren achtereen in Tafraout hebben ontmoet, hier ook staan.

Toen we vanmiddag bij Nico en Dinie langs gingen om afscheid te nemen omdat ze zouden vertrekken, blijkt dat ze hier nog een aantal dagen blijven staan. Zo staan we hier dus met 5 Nederlandse camper, waarvan 1 met Belgisch nummerbord.

Weer prachtig weer vandaag, 26º, veel zon. Maar ik heb de pest in omdat ik per ongeluk een hele pagina van mijn blog heb verwijderd, waardoor de verslagen van 06-03 t/m 15-03 missen.

Tata 17-03-2020, dinsdag

We hebben vannacht slecht geslapen. De snelheid waarmee het Coronavirus zich over de wereld en m.n. ook Europa heeft verspreid hadden wij niet verwacht op grond van de 80.000 besmettingsgevallen in heel China. Nu heb je in Spanje alleen al 12.000 besmettingen en in Frankrijk zo’n 7000. Degenen die vorige week uit Marokko zijn vertrokken hebben geluk en gelijk gehad, achteraf gezien.

Nu kan het niet meer, als er gevaar dreigt heeft de mens de neiging te vluchten, of in de aanval te gaan. Beide opties zijn nu niet mogelijk dus moeten we erin berusten dat we hier moeten blijven en hopen dat de maatregelen die Marokko heeft getroffen tijdig zijn geweest en afdoende om de besmettingen nog enigszins in toom te houden.

Zo leek het vanmorgen, vandaag zijn er toch weer mensen de grens met Ceuta overgestoken en staan nu te wachten op de ferry naar Algeciras. Onduidelijk is of je nog door kunt reizen als je in Spanje bent door Frankrijk, w.s. wel als je een formulier invult , dat je kunt downloaden, dat het noodzakelijk is dat je op de weg bent door Frankrijk op weg naar huis.

 

Bij gebrek aan mondkapje, doek voor de mond houden, dat zie je meer en meer.

Nog een keer de sierlijke duif de palmtortel

We hebben vanmiddag vrij plotseling besloten om wat noordelijker te gaan omdat het hier in het zuiden aan medische voorzieningen ontbreekt. Omdat Everdien COPD heeft lijkt het ons verstandiger om of het land proberen uit te komen of in ieder geval bij een grotere stad te staan omdat het hier in het zuiden ontbreekt aan de noodzakelijke medische voorzieningen mocht je tot de risicogroep behoren wat bij Everdien het geval is.

Je ziet meer mensen op straat en in de winkeltjes met mondkapjes en latex handschoenen, de zijn dan ook uitverkocht. Ook lijkt het gedrag tegenover buitenlanders wat te kantelen zij worden gezien als de boosdoeners in de corona crisis. We kregen een mailtje van Ina en Piet,  dat Piet, toen hij brood wilde kopen, de winkel werd uitgejaagd.

 

We zijn vanmiddag langs de aanwezige Nederlanders gegaan om afscheid te nemen, met pijn in het hart. Na die afscheidsronde  kwamen Marita en Henk en Annie en Gerrie langs waar we een afscheidsborrel mee hebben gedronken wat het afscheid er niet makkelijker op maakt, zo leuk was het. We komen allemaal uit de Achterhoek en Twente, lekker plat proaten en hapjes tot rookworst met mosterdsaus aan toe. En dan hebben we het nog niet over de drankjes gehad. We zullen iedereen missen hier,  maar nood breekt wet.

 

Wat het verwijderde deel 6 betreft, de tekstvan het verslag  heb ik nog wel en zal die binnenkort plaatsen, weliswaar zonder foto’s. De foto’s heb ik nog wel en zal die niet in de tekst plaatsen voorlopig niet althans omdat dat te bewerkelijk is. Voor een deel misschien in het huidige verslag, dat lijkt niet logisch omdat foto’s van Tafraout dan bij Tata staan, maar we proberen zoveel mogelijk op de camping te blijven met het oog op besmetting.

Tekst zal er nog wel verschijnen, nieuwe foto’s w.s. minimaal dus om niet alleen lappen tekst op de site te hebben, worden die mede geïllustreerd door oude foto’s.

Mooi weer ,weinig wind, zon en 25º

Marrakech bij tankstation , 18-03-2020, woensdag

Vanmorgen afscheid genomen van de Nederlanders, met een bloedend hart vertrokken. Zij blijven daar voorlopig, voor ons voelde het onveilig door de COPD van Everdien.

We zijn eerst naar Igherm gereden via een erg mooie route , de R109, door de prachtige bergen die je daar hebt. De gelaagde structuur  van het gesteente doet denken of er een kunstenaar met een hele grote kam zich uitgeleefd heeft. En dan hebben de bergen ook nog verschiilende kleuren.

 

In Igherm moesten we over de souk rijden, we zijn niet gestopt wat we onder normale om standing heden wel gedaan  zouden hebben.

Vervolgens zijn we via Taroudant, ook een mooie weg, naar de tolweg gereden om wat kilometers te maken, we hebben ruim 500 km gereden in bijna 7,5 uur.

Weinig van een vijandige houding naar ons gemerkt, er werd gewoon naar ons gezwaaid, Eenmaal maakt een jongen een niesgebaar naar ons en een andere deed of hij een steen gooide. Wel waren er opvallend weinig kinderen op de weg.

We staan nu op een parking bij een benzinestation bij Marrakech die’s nachts bewaakt is en goed verlicht is (N31.9187427 W8.0236174) Morgen willen we doorrijden naar Mehdia Plage waar wat bekende Nederlanders staan. Daar blijven we een dag en willen dan kijken of we kunnen ontdekken  hoe de situatie bij de boot is. We vermoeden dat het erg druk is, omdat er vanaf Ceuta maar een paar boten varen.

We mogen als camperaars wel door Frankrijk en Spanje rijden, we hebben daar on line formulieren voor die we van vrienden toegestuurd kregen, van twee kanten, waarvoor dank. En ze stonden ook al op de groepsapp van het camperforum.

Er wordt in Marokko ook gesproken over een lockdown maar er is nog niets  officieel bekend gemaakt.  De camping eigenaar in Errachidia heeft gasten gemaand om geld van de bank te halen zodat ze voldoende cash hebben omdat er morgen een lock down zou zijn.

Wel is er opgeroepen om zich zo min mogelijk te verplaatsen en zoveel mogelijk thuis in een gezondheidsisolatie te gaan.

Het weer is hier totaal anders dan we gewend zijn de afgelopen 7 weken. Het is nu bewolkt en het is maar 17º, dat is even wennen maar er zijn ergere dingen waar we aan moeten wennen.

 

En de foto's van onderweg zijn door Everdien gemaakt.

 

We hebben trouwens ook nog 14 campers geteld die naar het zuiden reden. Nu op de parkeerplaats kijken we op de tolweg en zien slechts een enkele voorbij komen die naar het  noorden rijdt.

Nog wat goed nieuws: de politie heeft de salafistische sjeik Abu Naim gearresteerd wegens haatzaaien. Hij heeft Marokko beschuldigd van 'afvalligheid' beschuldigd omdat moskeebezoek is verboden. Moskeebezoek kan alleen worden verboden als er mensen op straat neervallen aldus die gek.

 

Er is vanavond bekend gemaakt dat er 5 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen in Marokko waarop het aantal (geteste) besmettingen op 54 is gekomen.

Mehdia Plage 19-03-2020 donderdag

We zijn vanmorgen vroeg vertrokken en via de tolweg naar Mehdia Plage gereden. We staan hier met een kleine 10 Nederlandse campers waarvan we er 5 goed kennen, oa vanuit Tafraout. We hebben besloten om morgen naar Ceuta te rijden om te proberen een ticket te kopen, de Spaanse grens gaat zondag om 12 uur dicht, dan kom je Ceuta niet meer in.

Het voelt als vluchten uit een gebied met schermutselingen naar een oorlogsgebied omdat in Marokko ‘maar’ 54 officiële besmettingen zijn en in Spanje over de 17.000. Maar je weet niet hoe het zich hier gaat ontwikkelen. Daarom het ene onzekere voor het andere nemen, zo weinig mogelijk de camper uit en met boodschappen, zeker in Spanje , handschoenen en mondkapjes gebruiken. 

                                 Gelukkig hebben we de foto's nog van een paar dagen geleden

En vanmiddag reed er een auto met speaker door de straat, ws politie maar dat konden we niet zien, om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Ceuta 20-03-2020, vrijdag

We hebben gisterenavond besloten om on line een ticket te kopen om er zeker van te zijn dat we zondag met de boot mee kunnen. Als we zondag  voor 12.00 in Ceuta zijn, dan zijn we in Spanje voor het sluiten van de grens want 12.00 uur dat is de deadline  Dan kunnen we in ieder geval oversteken was de gedachte achter het on line boeken.

Maar we hadden afgesproken om met z’n 4’ren naar Tanger Med te rijden dus zou zo’n solo actie niet erg solidair zijn. Om 20.00uur de anderen geïnformeerd via de inmiddels opgerichte groepsapp en na ampel beraad besloten die ook on line te gaan boeken.

Dat boeken verliep aanvankelijk niet van een leien dakje, er kwamen steeds foutmeldingen als het proces afgerond zou worden. De anderen hadden daar aanvankelijk ook last van maar de een na de ander lukte het toch, zodat wij op het laatst nog als enigen  peentjes zaten te zweten. Maar niet alleen, want achtereenvolgens kwamen zowel Gerard, Wilfried als Cor, het boeken was in dit geval een mannending, om ons te helpen. Uiteindelijk is het boeken gelukt via een betaling met de creditcard van Cor, die van ons kwam in een loop.

Na 4 uur was het ons ook gelukt om te boeken, daar dronken we om 12.00 uur (nog) een wijntje op. Toen verscheen het bericht op Telquel dat Marokko met ingang van vanmiddag 18.00 uur ook een lockdown kent.

Daardoor onrustig geslapen, de volgende morgen waren het er over eens om vandaag naar de haven te rijden, waar we om 15.00 uur kwamen. We moesten lang wachten, er was kennelijk een boot weg, maar we stonden al bijna op Spaanse bodem.

Om 16.30 uur gingen de hekken achter ons  dicht, geen idee waarom, misschien dat degen die nu binnen zijn met de boot van vanavond meekunnen.

We staan met ruim 100 campers voor de ferry te wachten van Balearia. Voor een andere maatschappij staan er ook zoveel. Met geluk kunnen we vanavond nog weg uit Ceuta

Algeciras 21-03-2020, zaterdag

Gisterenavond en vanmorgen vroeg zijn er 2 boten vertrokken maar zonder ons. Het is erg druk en het zijn niet zulke grote boten.

Omdat we vannacht allemaal slecht geslapen hebben, blijven we in Algeciras staan.

Uiteindelijk is de boot van 11.30 ook zonder ons vertrokken, de 3 andere campers zijn wel aan boord. Als vanmorgen vroeg de Spanjaard in zijn camper gewoon was wakker geworden, dan hadden wij er niet omheen moeten rijden en dan stonden we nu ook op de boot.

Er zijn in Marokko nu officieel 86 besmettingen gemeld. In Spanje staat het aantal op ongeveer 25.000 en zijn er 1326 doden. Men verwacht dat dit aantal zal oplopen tot over de 4.000 binnen een week. Italië zal worden ingehaald w.b.t. het aantal overledenen volgens de kranten.

Verwacht wordt dat de volgende ferry, waarmee wij zeker kunnen vertrekken , zo om een uur of 3 vanmiddag zal zijn. We staan nu nl. vooraan.

 

Vanmiddag zijn we uiteindelijk om 16.00uur vertrokken en wasren we om 17.30uur in Algeciras.

Doodop maar we moesten ook nog boodschappen doen, dat heb ik alleen gedaan met mondkapje en plastic  handschoenen aan terwijl het winkelwagentje bij de Carrefour eerst met desinfecterende spray werd bespoten. Het was onwerkelijk stil op de weg, in de Carrefour wat normaal een erg druk bezochte supermarkt is, was het ook erg stil, wat een bizarre wereld.

We gaan morgen met 3 Nederlandse campers, Wilfried en Ria, Wil en Cor en Gerard en Margot verder reizen, het is nog een kleine 2500km naar huis.

 

We werden door deze camperaars, die al een boot eerder hadden kunnen nemen, trouwens warm onthaald  met gezwaai en zelfs een borrel.

Vallodolid 22-03-2020, zondag.

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de steun en de vele reacties die we hebben ontvangen per  mail , Whats App en in het gastenboek op onze site, fijn om te weten dat er zo veel mensen zijn die met ons meeleven..

We zijn vanmorgen al voor 8 uur vertrokken met 4 campers en we staan in de buurt van Valladolid. WE hebben doorgereden tot 17.30, met enkele stops en we hebben 740km gereden. Dat is veel maar we moeten er nog 1721km voordat we thuis zijn.

Het was onwerkelijk stil op de snelweg die trouwens helemaal tolvrij was.  Ook weinig vrachtverkeer, het is zondag en personenauto’s helemaal weinig. Het meest zie je campers en een enkele caravan die zich vanuit Marokko maar ook vanuit Portugal noordwaarts spoeden. De tankstations zijn gewoon open, wel tanken we regelmatig om niet voor verrassingen te komen te staan.

Op dit matrix bord staat dat er controles zijn bij het verlaten van de steden

 

 

 

 

Op het filmpje zie je hoe onwerkelijk leeg de snelweg is., de camper voor ons is die van Wilfried en Ria

Parking bij benzinestation bij Valladolid

N41.5172513 W4.9453212

Op matrixborden werd gewaarschuwd dat je niet zonder justitiële toestemming de straat op mocht en dat de politie patrouilleerde in de straten. Misschien mocht Elly Lust ook wel mee.

Bij een van de stops zat bij een tankstation een hop op een lantaarnpaal. Na de diadeemroodstaart, de bijeneter, de e roodborsttapuit  en de klapekster is zo’n hop toch ook een geliefde vogel van ons en blij dat wie die aan het rijtje gefotografeerde gevederde vrienden hebben kunnen toevoegen.

We staan nu achter een benzinestation , de vrachtwagens staan op redelijke afstand, dat lijkt niet een storende factor te worden als ze wee gaan rijden vannacht. En we staan hier weer met onze campermaatjes, we kunnen alleen niet een gezamenlijke borrel drinken.

We hebben goed weer gehad om e rijden, wel fris met 14º , de laatste 50km een paar buien waaronder een fikse hagelbui waardoor de temperatuur meteen zakte.

 

Eindelijk de hop, op een rare plek en ook nog eens met de rug naar ons toe. maar toch...

In Spanje is de noodtoestand met 14 dagen verlengd door pemier  Sanchez na een triest record vandaag van 400 nieuwe doden, et totaal overledenen komt daarmee op meer dan 1700 komt te staan. Er zijn nu 28.572 besmette personen.

In Marokko wordt morgen  in het parlement  een voorstel besproken om overtreding van de noodtoestand te bestraffen met maximaal 3 maanden gevangenisstaf en een geldboete. Ook worden de lockdown maatregelen mogelijk verder aangescherpt

.Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag gemeld dat het aantal corona besmettingen is gestegen naar 108. De corona besmettingen, volgens de officiële cijfers, zijn verdeeld over de volgende regio’s als volgt: Rabat-Sale-Kenitra: 27 Casablanca-Settat: 24 Fes-Meknes: 21 Marrakech-Safi: 13 Tanger-Tetouan-Al Hoceima: 7 Souss-Massa: 6 Oriental: 5 Bni Mellal-Khenifra: 3 Guelmim-Oued Noon: 1 Draa-Tafilalt: 1

Later op de avond werd er gesproken van 115 besmettingen in Marokko volgens Telquel..

 

De berichten uit Nederland vinden we verontrustend, zo weinig discipline , niet te geloven.

In Spanje kom je sommige benzinestations  soms niet in, wordt je vanachter glas geholpen om te betalen, de straten zijn leeg.

Het leger in zetten zoals in Marokko om erop toe te zien dat mensen zich aan maatregelen houden is het andere uiterste, maar een lockdown in Nederland is w.s. onvermijdelijk.

En de noodtoestand is verlengd tot 20 april.

St Jean d’Angely 23-03-2020 maandag

Allereerst weer bedankt voor de vele reacties. We kunnen ze helaas niet allemaal beantwoorden, we willen zo snel mogelijk doorreizen naar huis, ook ’s avonds nog wat ontspannen, de persoonlijke  reacties  waar we niet aan toe komen, komen later wel.

Het was iets drukker op de weg ,aanvankelijk ook met woon- werkverkeer, maar ook meer vrachtwagens. We zijn in Spanje geen enkele keer gecontroleerd , bij de Franse grens stond een file van 5km.

Na een kwartier waarin het niet opschoot ze ik ik tegen Everdien , we staan in de verkeerde rij, deze is alleen voor vrachtwagens. Toen waren we zo bij de grens zonder controle.

Helaas kreeg Wilfried pech, het bleek later een gescheurde turboslang te zijn. Iets voor de grens was er ook al iets met de turboslang, maar hij dacht het toen met tie ribs gerepareerd te hebben, Dit bleek echter niet afdoende te zijn geweest vanwege de scheur die ook in de slang bleek te zitten. Beide keren drong hij er op aan dat wij door moesten rijden, de eerste keer was het snel verholpen, maar de 2e keer zijn we dan toch doorgereden omdat de ANWB gebeld zou worden en het ongewis was hoe lang het zou duren.

Wij hebben besloten om toen alleen verder te rijden, zonder de andere 2 campers, omdat we sneller rijden dan de anderen en minder pauzeren zodat we vermoeden sneller thuis te zijn. Everdien is bang dat ze een corona virus niet zal overleven gezien het feit dat ze na een ernstige longziekte, een ingekapselde ontsteking, weinig longinhoud meer heeft. Haar longen zijn ontstekingsgevoelig  en ze gebruikt de maximale doses van de ontstekingsremmende medicatie, 3x zoveel dan normaal. Everdien hoortt bij de zgn risicogroep.

Niet leuk voor de anderen en het voelde bij ons ook naar, maar het is een keuze ingegeven door emoties.

We willen ze nogmaals bedanken voor de steun die we hebben ondervonden bij het boeken en het samen reizen.

We naderen San Sebastian

               Wilfried krijgt pech

We staan zo’n 150km boven Bordeaux in het dorpje St Jan d’Angely waar de prachtig aan het water gelegen cp wegens Clovis gesloten bleek. We zijn toen maar , wellicht wat cynisch, op de parking van een ziekenhuis gaan staan.

Wij hebben iets meer dan gisteren gereden, toen 740km , nu 5 km meer. Toen we stopten pm 18.00 uur was het zacht, 18º

 

Inmiddels hebben we vernomen dat de grens bij Ceuta dicht zit, er schijnt een rij met 750 campers aan de Marokkaanse kant van de grens in de rij te staan. We zijn verstandig geweest en hebben geluk gehad dat we op tijd uit Marokko weg konden komen.

Ontzettend triest dat het zoveel anderen niet gelukt is, er moet toch politieke druk op Spanje worden uitgeoefend om de gestrande camperaars( en anderen) te repatriëren.

  Er zijn 153 besmettingen gemeld in Marokko  vanavond .

 

Warnsveld 24-03-2020 , dinsdag

We kunnen het kort houden , we zijn thuis!

Het was onze bedoeling om vandaag naar België te reizen maar we kregen toch heel veel zin om door te rijden naar huis. Het was de afgelopen dagen alleen maar kilometers  maken, genieten van de lente die nu ook in Spanje en m.n zuidwest Frankrijk zichtbaar was door bloeiende  bomen  en struiken zoals de gaspeldoorn, was er niet echt bij. We hebben vandaag bijna 1000 km gereden. eigenlijk gekkenwerk

We wilden onze volgers en iedereen die gereageerd heeft even laten weten dat  we moe maar blij zijn

En nu moeten we 14 dagen in quarantaine.

Morgen zullen we wat meer schrijven.

Warnsveld 25-03-2020, woensdag

Nogmaals willen we om te beginnen iedereen bedanken die ook gisteravond weer en vandaag ons bedolven onder reacties , hetzij, in ons gasten boek, hetzij via e-mail of app en niet te vergeten de telefoontjes want dat kan ook weer nu we thuis zijn, heel fijn dat medeleven. We zullen de komende dagen proberen iedereen een persoonlijk bedankje te sturen, dat zal wel even duren.

Heel onwerkelijk om in je eigen bed te ontwaken, waar staan we nu, oh ja, thuis. En hoewel we goed geslapen hebben voelen we ons nog niet optimaal fit, we hebben de kilometers nog in de benen. Gisteren de hoogste gemiddelde snelheid ooit gehad met onze camper, over de 971  deden we 11 uur, als we daar de filevertraging van ruim een half uur aftrekken blijft er een gemiddelde snelheid over van  zo’n 90km per uur.

 

 

Nog een beeld van gisteren , lente langs de tolweg

Blauwe druifjes, niet alleen in de tuin maar ook bij ons op de tafel, evenals  forsythia takken, we hebben de lente in huis gehaald.

Heel bizar, we ontdekten vandaag deze fles , vacuüm gezogen inde kast. Die hadden we gedronken vlak voor vertrek, er zit nog een restje in.

Wanneer kwam bij ons het omslagpunt om te willen vertrekken uit Marokko? Een tijdslijn

Aanvankelijk bleef het aantal besmettingen vrij stabiel in Marokko,  ongeveer 9 stuks. We besloten zelfs nog een stukje zuidelijker omdat volgens de info die we toen hadden zou het Covid virus  hoge temperaturen  van zo 26 à 27º niet overleven, info die later niet bleek te kloppen. 10 dagen geleden, op 15 maart gooide Marokko de grenzen dicht, vertrekken bleek niet mogelijk.

Er kwamen wat besmettingen bij maar dat was officieel, Marokko was niet toegerust om iedereen te testen, dus hoe groot was het aantal besmettingen.?

Everdien begon erg bezorgd te worden toen we ons beseften dat Marokko een massale uitbraak niet aan zou kunnen. Vandaar dat er al snel rigoureuze maatregelen door de Marokkaanse autoriteiten werden genomen.als een van de eerste landen.

Het gebrek aan medische voorzieningen zoals beademingsapparatuur ,  deed de bezorgdheid  bij Everdien, COPD patient na een ernstige longziekte een jaar of 5 geleden  omslaan in angst,  zodat we op 18 maart zijn vertrokken. Eerst nog met de bedoeling om in de buurt van een grote stad te gaan staan maar toen bleek dat via Ceuta je Marokko toch konden verlaten besloten we naar de boot te gaan. We hebben donderdagavond met hulp,( onze visa card kwam in een loop) , waarvoor onze grote dank, een boot kunnen boeken voor zondag jl  . Vrijdag zijn we naar de haven gereden en na 25 uur wachten konden we zaterdag, een dag eerder dan we hadden geboekt , met de boot over. En toen in 3 dagen naar huis gereden.

De campers die nu in Ceuta staan, worden allemaal naar een groot parkeerterrein verwezen bij Tanger Med waar faciliteiten zijn.

Franse camperclub probeert met de Franse Buza een boot te regelen van Tanger med naar Sete. Hopelijk lukt dat en kunnen camperaars van allerlei nationaliteiten mee.

Verder proberen camperaars op verschillende manieren om druk uit te oefenen op BuZa om actiever te worden om te proberen ook camperaars met camper te repatriëren . Er is gemaild, Margot heeft de VK en AD geïnformeerd en ik heb BuZa gebeld. Formeel gesprek, voor zover niet gebeurd kunnen mensen die in Marokko zitten  0247247247 bellen. We leven erg met de mensen die nog in Marokko mee, mede omdat we een aantal persoonlijk kennen.

 

En zo zijn we voor het eerst  eerst in 13 jaar weer in de  lente in Nederland  en zijn we in de staat magnolia bomen in bloei staan en ook in onze tuin bloeit er het een en ander

Leuk was dat gisterenavond bij thuiskomst de buren ons op gepaste  afstand begroetten,  en er lag bij de achterdeur een lief briefje met een schattig vogeltje op  een stokje van een vriendin.

 

In Marokko zijn nu 55 nieuwe besmettingen gemeld waardoor het totaal op 225 komt.

 

Warnsveld 26-03-2020, donderdag ,dag 2 quarantaine

We kunnen helaas niet waar maken om iedereen die gereageerd heeft persoonlijk in een mailtje te bedanken, het zijn er teveel, dus tegen onze gewoonte in sturen we een algemeen mailtje  aan iedereen die de laatste dagen heeft gereageerd. Dat is ongeveer vanaf de dag dat we  moesten terugrijden, toen konden we   het niet meer bij benen, we moesten terugrijden , kilometers vreten.

We zijn heel blij met de vele reacties en ze waren en zijn een morele steun voor ons. We hopen niet dat we iemand vergeten, mocht dat het geval zijn, mea culpa als we iemand over het hoofd hebben gezien.

We hebben wel een mailtje gestuurd/geappt/gebeld aan mensen die nog in Marokko vastzitten, we leven erg met hen mee en duimen voor een oplossing.

We hebben gemaild  met Bram van Ojik,  van GroenlLinks die in de vaste Kamercommissie  Buitenlandse Zaken zit , om het probleem van de gestrande camperaars onder de aandacht te brengen.

                                                               Japanse ranonkelstruik

In Tanger Med lijkt toch wat beweging te zitten in de zaak. De Franse consul heeft de namen van de camperaars van de 230 campers die daar staan genoteerd. Tevens is er opgeroepen om niet naar Tanger toe van andere plaatsen te rijden maar af te wachten. Het lijkt er op dat er geprobeerd wordt  om een ferry voor deze campers te charteren om ze te repatriëren. En hopelijk dat er dan nog meer ferry’s volgen, maar dat blijft speculeren vanuit een hoop.

In Tafraout staan nu nog zo’n 100 campers waaronder verschillende Nederlanders. Ze zitten wel in beperking, er mag maar 1 persoon naar het dorp om boodschappen te doen, verder mag je het terrein niet verlaten

We kennen camperaars die in Merzouga zitten en die kunnen ook niets anders doen dan afwachten tot Marokko de noodtoestand opheft. We leven mee  met iedereen die vast zit in Marokko, het zijn moeilijke tijden.

 

Everdien heeft  gisteren aan een stuk doorgewerkt, camper leeg gepakt,  opgeruimd ,wasmachines gedraaid. Omdat ik zelf weinig kan dragen hebben we anders hulp daarbij, meestal van onze zoon, nu heeft ze alles alleen gedaan , keihard gewerkt,   petje af voor haar energie die ze na die lange rit toch nog uit haar tenen kon halen.

Leuk was dat er een paar keer vrienden bij de heg kwamen zwaaien en dat vriendin Marjolein een tasje bij de heg had gezet met daarin een flesje wijn, een bosje tulpen, chocola, poffertjes en andere lekkere dingen , naast de Volkskrant die we vanaf morgen zelf weer in de bus krijgen.

 

Vandaag iets rustiger gedaan en zelfs even buiten in de zon kunnen zitten.

Er is gevraagd of we af en toe nog wat op ons blog kunnen zetten als er nieuws is uit Marokko, dat doen we graag, dus het is nog niet het einde van ons blog vandaag.

 

Vanavond is bekend gemaakt door het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid  , dat er vandaag 50 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, het totale aantal is hiermee op 275 gekomen. Er zijn 10 personen overleden en er zijn 9 genezen verklaard.

De coronabesmettingen zijn verdeeld over de volgende regio’s als volgt:

Casablanca-Settat: 87
Fes-Meknes: 51
Rabat-Sale-Kenitra: 50
Marrakech-Safi: 43
Tanger-Tetouan-Al Hoceima: 16
Souss-Massa: 10
Oriental: 7
Bni Mellal-Khenifra: 7
Draa-Tafilalt: 3
Guelmim-Oued Noon: 1

De besmettingen zijn dus hoofdzakelijk in het noorden geconcentreerd. Andere jaren hebben we altijd lifters meegenomen, dat hebben we , althans de laatste maand, niet gedaan, daar zijn we wel blij mee.

Warnsveld 27-03-2020, dag 3 quarantaine

 

Er is nog steeds hoop dat er weer een ferryverbinding tussen Tanger Med en Sete tot stand komt, de toestemming van de Marokkaanse autoriteiten schijnt rond te zijn.

Er zij camperaars die verslag doen van de situatie in de haven van Tanger Med waar Marokko een tijdelijke parking voor campers heeft ingericht, hieronder staan de links  naar de sites van 2 van hen:

 

http://www.elenes.nl

 

https://wobbie-en-wim.jouwweb.nl/marokko-2020-deel-2

 

Er is voorlopig nog niet duidelijk waneer de ferry gaat varen, laat staan wat het gaat kosten.

 

 

Er wordt in  Marokko geëxperimenteerd met het middel chloroquine.

Chloroquine helpt misschien tegen het coronavirus zoals blijkt uit meerdere onderzoeken zoals door de universiteit van Leuven.. Maar dit is nog niet zeker. Er wordt verder onderzoek gedaan om duidelijk te krijgen of dit echt zo is. Artsen geven chloroquine in sommige situaties aan mensen met corona die heel erg ziek zijn en in het ziekenhuis liggen. Als chloroquine werkt, dan worden deze mensen minder ernstig ziek. Maar het is geen oplossing tegen de verspreiding van het virus. Het zorgt er dus niet voor dat je het virus niet kunt krijgen.

Het is eigenlijk een medicijn tegen malaria en andere (chronische) ziekten en het middel chloroquine wordt in Marokko geproduceerd door een Franse firma. De Marokkaanse regering heeft alle voorraden van dit medicijn gevorderd .

Het medicijn wordt ook in Zeewolde geproduceerd

                             Vanmiddag zat er een Gehakkelde Aurelia op een van de tuinstoelen op ons terras

We  hebben de krant weer ontvangen, de VK, we ruilen die met onze buren voor de lokale krant zodat we ook via de papieren nieuwsvoorziening op de hoogte zijn en blijven.

We hebben het vandaag nog weer rustiger aan kunnen doen dan gisteren. Met dit weer is het ook geen straf om in quarantaine te zitten, we hebben in de zon de krant gelezen, wat onkruid geschoffeld en getrokken uit de tuin, die keurig door onze zoon Martijn was bijgehouden.

Vanmorgen had broer Willem boodschappen voor ons gehaald bij AH en vanavond was vriendin Ginie zo aardig om bij de Lidl  boodschappen te halen.

Omdat in Tanger ’s nachts toch nog mensen de straat zijn opgegaan zijn meerdere predikers met megafoons de straat op gegaan om bewoners te overtuigen de preventiemaatregelen te respecteren.

De imams proberen vanuit religieus oogpunt uit te leggen dat het de plicht is van elke moslim om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. "Wees niet de beste bondgenoot van het virus!", luidt de boodschap. Vanuit religieus oogpunt is het verboden om jezelf of anderen in gevaar te brengen.

58 nieuwe gevallen van infectie met het nieuwe coronavirus (Covid-19) werden op vrijdag 27 maart om 18.00 uur in Marokko geregistreerd, kondigt het ministerie van Volksgezondheid aan tijdens een persconferentie op de tv. Dit brengt het totaal aantal geïnfecteerde mensen op 333. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen per dag zal stijgen de komende tijd.

Warnsveld 28-03-2020, zaterdag, dag 4 quarantaine

Het is nu wel zeker dat er in ieder geval 2 ferry’s gaan vertrekken uit Tanger Med naar Séte, morgen en de volgende op donderdag.  Men is bezig mensen die nu op de parking bij Tanger Med staan, te registreren. Er schijnen op dit moment geen nieuwe camperaars meer te worden toegelaten tot de parking, diegenen die er nu al een paar dagen staan te wachten krijgen voorrang. De prijs zal voor een camper beneden de 7 meter , inclusief hut en 6 maaltijden , ongeveer €1400,- bedragen, boven de 7m €100 per meter meer, geen kinderachtig bedrag voor een enkele reis.

 

Onder de besmette personen in Marokko zijn 16 joden, die gezamenlijk het Purim feest hadden gevierd op 9 en 10 maart,

Bij een sekte in Zuid Korea begon de uitbraak in dat land, je zult maar zeer godvrezend zijn, bang voor de toorn van de heer, dan zijn de dagen te kort om te bidden.

 

                                                     perenbloesem bij de buurman in de tuin

 

Gisteren was er een interview in het  Marokkaanse weekblad Telquel waarin een vooraanstaand viroloog voorspelde dat het aantal Corona besmettingen ieder dag hoger zal worden de komende tijd.

En vandaag doet de krant Assabah een voor Marokko wel zeer gewaagde uitspraak, het riskeert hier mee een verschijningsverbod.

De krant suggereert dat Marokko de cijfers van de besmettingen bewust te laag naar buiten brengt in de dagelijkse update dat het Ministerie van Volksgezondheid naar buiten brengt elke dag in een verklaring om 18.00 uur. Men wil zo de onrust onder de bevolkingen in  toom houden.

In een ander artikel zegt de krant dat het ministerie van Volksgezondheid onder vuur ligt omdat het percentage coronadoden hoog ligt, 6.3% van de coronapatiënten is inmiddels overleden ( 333 besmettingen en 21 doden). De krant vergelijkt ook de cijfers in Marokko met andere landen zoals Bulgarije (293 besmettingen en 3 doden), Armenië (329 besmettingen en 1 dode), Libanon (391 besmettingen en 8 doden) en Egypte (495 besmettingen en 24 doden).

Dit hogere percentage doden zal wel te verklaren zijn door de slechte gezondheidszorg in Marokko.

In Nederland, 17,5 miljoen inwoners , zullen volgende week 1600 ic bedden zijn.  In Marokko 37 miljoen inwoners , zijn ook zo’n 1600 ic bedden, het streven is om dit aantal uit te breiden tot 3000 ic bedden. Nu zeggen deze aantallen niet alles, de ic in Nederland zijn beter geoutilleerd dan in Marokko.

 

Bij ons viel het thuis zitten en voor een deel nog buiten mee doordat er pas vanaf een uur of 3 bewolking kwam en het frisser werd. De verveling heeft nog niet toe geslagen.

Gisterenavond kwam er een kleine emotionele breakdown, de spanningen van de afgelopen week kwamen naar buiten toen in de laatste aflevering van DWDD, Ilse de Lange op verzoek van Matthijs, Turn, Turn, Turn van de Byrds zong, zo mooi!

En. Even later werd er gebeld en lag er een bosje tulpen op de grond voor de deur gebracht door vriendin Greet. We praten af en toe met de buren op afstand. Maar er komen een paar koude dagen aan ,  dan zullen we niet buiten kunnen zitten, we zien wel.

 

Vanavond is bekend gemaakt dat het aantal besmettingen in Marokko gestegen is naar 358 en er 1 persoon is overleden, totaal nu 22 doden.

Warnsveld 29-03-2020, zondag, dag 5 quarantaine

Beginnen met goed nieuws, vanavond zal de eerste boot vertrekken van Tanger Med naar Sète. Vervolgens vertrekt  er donderdag dan een 2e ferry. Op dit moment is nog niet bekend of er nog meer ferry's gaan varen.

Vandaag zijn we de hele dag binnen gebleven, het was slechts 6º maar door de harde noordenwind was de gevoelstemperatuur veel lager.

Nu zijn we wel gewend om binnen te ziten, een hele dag gebeurd niet vaak in de camper gezien onze voorkeur voor Mediterrane landen.

Maar omdat we al zo’n jaar of 14 ongeveer 8 maanden per jaar in de camper ‘wonen’, dan valt het in zo’n ‘groot’ huis helemaal mee. Alleen ons tuintje is kleiner dan de halve wereld die we anders rondom de camper hebben.

Je zou maar een slechte relatie hebben, er was zelfs al een relatietherapeut met adviezen op tv.

In Marokko komt vrouwenmishandeling op grote schaal voor.

Een onderzoek van de Verenigde Naties  uit 2018 concludeerde dat 58% van de Marokkanen vindt dat vrouwen geweld moeten tolereren.

Een jaar later is er een onderzoek geweest in Marokko naar geweld tegen vrouwen. De cijfers zijn schrikbarend : maar liefst 54 procent Marokkaanse vrouwen zijn al minstens één maal in hun leven, het slachtoffer geweest van huiselijk geweld .

Het moet in in deze tijden waarin ook Marokkanen geacht worden zoveel mogelijk thuis te blijven een ramp zijn voor veel vrouwen.

 

Zoals verschillende verenigingen die de mensenrechten verdedigen en vrouwelijke slachtoffers van geweld over de hele wereld helpen, lanceerde de Alternative Movement for Individual Freedoms (MALI) op donderdag 26 maart in Marokko een waarschuwing over geweld in huwelijken waarvan vrouwen tijdens deze periode van gedwongen opsluiting het slachtoffer zullen worden.

Dat geweld hoeft niet louter fysiek te zijn maar kan ook bestaan uit b.v. mentaal geweld en seksueel geweld. M.A.L.I. roept het maatschappelijk middenveld daarom op om "in een netwerk te werken om vrouwelijke slachtoffers van geweld tijdens deze pandemie  te  helpen door alert te zijn op signalen  

Dat het werkelijke aantal  besmette personen in Marokko in werkelijkheid hoger ligt dan vanmorgen 8.00 uur, 457 personen, bekend werd gemaakt, blijkt wel uit het interview met het hoofd de infectieziekten  van het Ibn Rochd Universitair Ziekenhuis in Casablanca van eergisteren.

 

TelQuel: het laatste rapport van het ministerie van Volksgezondheid meldt 275 gevallen van Covid-19-infectie. Moeten we de komende dagen een stijging van het aantal verwachten?

 

Prof. Abdelfattah Chrabi: Ja, vanaf volgende week verwachten we 75 tot 100 nieuwe gevallen per dag.

 

Zijn volgens u de cijfers die dagelijks worden meegedeeld, werkelijk de realiteit?

 

Ja en nee. Ja, omdat deze cijfers eigenlijk overeenkomen met het aantal echte gevallen dat elke dag in Marokko wordt gediagnosticeerd. En nee, want Marokko heeft, zoals veel landen, niet gekozen voor systematische screening. Deze strategie zal geen diagnose stellen van patiënten met Covid-19 die asymptomatisch zijn.

 

De WHO en verschillende artsen over de hele wereld vragen om meer screeningstests. Landen als Duitsland en Zuid-Korea doen het al. Moet Marokko volgen?

 

Het uitbreiden van testen hangt af van het vermogen om te testen voor elk land, en teststrategieën evolueren in veel landen. De strategie van Marokko kan veranderen als het land andere zeer gevoelige en specifieke sneltests heeft.

 

Waarom is inperking belangrijk in de strijd tegen deze pandemie?

 

Opsluiting is tot op heden de enige manier om contact van de Marokkaanse bevolking met niet-gediagnosticeerde patiënten te vermijden.

 

Als het wordt gerespecteerd, is het dan nog voldoende?

 

Neen. Het is ook noodzakelijk om het maximale aantal patiënten te screenen en te diagnosticeren en vervolgens te behandelen. Het isoleren en vroegtijdig behandelen van deze patiënten zal de bescherming van de bevolking versterken.

 

 

Vandaag is bekend geworden dat de Marokkaanse regering op 26 maart een contract  heeft getekend met de fabrikant van medische hulpmiddelen Osang Health Care, een dochteronderneming van de Zuid-Koreaanse groep Osang, voor de aankoop van 100.000 snelle covid-19-kits. Volgens een verklaring in de lokale media leidde de Marokkaanse ambassadeur in Zuid-Korea Chafik Rachadi, de operatie. "Omdat we in overleg waren met meer dan 60 landen over de hele wereld, kwam de Marokkaanse ambassadeur bij ons op bezoek en werd het contract snel gesloten", aldus een bedrijfsfunctionaris.

 

Na de overeenkomst heeft Osang Health Care zich ertoe verbonden om gratis 10.000 aanvullende kits aan het Koninkrijk te verstrekken. Eerder bestelde een Roemeense openbare operator de invoer van 2 miljoen vergelijkbare apparaten.

Omdat Marokko het luchtruim heeft gesloten zal er een speciale vlucht komen waarover nog wordt onderhandeld. De bedoeling is nl dat er Zuid Koreanen uit heel Afrika  met het toestel gerepatrieerd gaan worden.

 

Vanavond kwamen er nieuwe cijfers naar buiten over het aantal besmettingen in Marokko, het zijn er nu 463 dat is een verdubbeling van het aantal slachtoffers sinds woensdagavond.

Warnsveld 30-03-2020, maandag, dag 6 quarantaine

Gisterenavond is de ferry met enige vertraging uit Tanger Med richting Sète vertrokken om 22.30 uur . Verwacht wordt dat de ferry morgen om een uur of 9 in Sète zal arriveren. Er is een mogelijkheid om te what’s appen aan boord maar die functioneert gebrekkig.

We hadden vorige week Bram van Ojik van Groen Links, vast lid van de 2e kamer commissie voor buitenlandse zaken, een mailtje gestuurd over de situatie hoe  die donderdag was met de toen gestrande campers bij Ceuta. Vanmorgen vroeg een antwoord gehad, gelukkig is de situatie geheel anders en kunnen campers Marokko verlaten als ze dat willen.

We krijgen wel een mailtje vanmorgen uit Merzouga van Piet en Ina dat de Nederlandse ambassade in Rabat zaterdag niet op de hoogte was dat er boten gingen varen: hoe weten jullie dat, niet te geloven toch!.

 

 

Vandaag binnen gebleven vanwege het koude, sombere weer. Dus vanachter het raam maar gekeken naar een paartjes merels dat gaat nestelen.

In Nederland bestaat de angst doordat de scholen gesloten zijn en ook blijven, dat er bij kinderen die nu al in een achterstandssituatie zitten, een nog grotere leerachterstand ontstaat om dat het in die gezinnen soms ontbreekt aan internet en/of laptops.

Ook in Marokko zijn de scholen gesloten en zullen dat ook blijven. De voorjaarsvakanties zullen niet doorgaan, dat lijkt gek maar het wil zeggen dat het leren op afstand gewoon doorgaat.

Omdat er nogal wat armoede heerst in Marokko, gelukkig kun je bijna overal in Marokko  internet op 4G snelheid ontvangen, wordt er ook onderwijs via de tv gegeven. Duidelijk mag zijn dat ook in Marokko de kinderen uit arme gezinnen minder goed onderwijs of zelfs geen onderwijs krijgen.

Het academische onderwijs is wat dat betreft het beste af, daar heeft men de zaakjes wel goed voor elkaar.

Ook worden de armen het hardst getroffen door de Corona crisis. Neem de gezondheidszorg. In Nederland dreigt een tekort aan IC-bedden. Marokko heeft slechts 1,1 ziekenhuisbed per 1000 inwoners  in openbare ziekenhuizen(in Nederland 5) en er zijn in het hele land slechts 250 IC bedden, terwijl dit in Nederland aan het eind van de week er 2400 meer moeten zijn dan er nu beschikbaar zijn, naast de ruim 1100 die er nu beschikbaar zijn voor coronapatienten en zo’n 500 voor niet coronapatienten..

Rijke mensen kunnen in Marokko nog uitwijken naar particuliere klinieken die veel beter uitgerust zijn. Armen moeten naar de openbare ziekenhuizen.

 

Vanavond zijn er weer nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal besmettingen in Marokko:

het zijn er nu  534 in totaal,  71 meer dan gisteren. Er zijn nu 33 mensen aan het virus overleden en er zijn 14 genezen verklaard. 

 

Rectificatie:

ik schreef dat  campers Marokko kunnen verlaten maar het blijkt dat dat niet het geval is. Donderdag vaart de laatste boot zoals het er nu naar uitziet. Ik baseerde deze info op een vaag die ik iemand gesteld had en die vervolgens verkeerd geïnterpreteerd is blijkt nu bij navraag. De mensen waar ik mijn vraag over stelde blijken niet voor donderdag te hebben geboekt maar nu op de boot te zitten naar Sète

Gelukkig kreeg ik een mailtje van Piet en Ina die me meteen op mijn vingers tikten en me het volgende mailtje stuurden:

Hoi Thole.
toch wel met grote schrik lees ik op je site dat je vermeld dat de situatie veranderd is en campers nu Marokko kunnen verlaten indien ze willen.
Ik weet niet hoe je hier aan komt, maar aangezien wij al dagen bezig zijn om ook de Ferry te kunnen nemen en dit niet lukt, werd ik van dit bericht niet vrolijk.
Er gaat immers maar 1 boot meer, en via Duitsers die daar staan horen we dat er niemand meer op de tijdelijke CP mag.
Ook de politie schijnt erg moeilijk te doen als je door Marokko wil rijden.
Heel boos dat sommige toch op weg zijn gegaan.
Je kunt wel tickets boeken voor donderdag, maar als je er niet door Marokko kunt komen ben je je geld kwijt.
En aangezien er al vele stonden te wachten zullen wij zeker naast het net vissen.
Verder schijnt het echt de laatste boot te zijn.
Ambassade geeft geen info.
NKC alleen na aandringen en maar half, half.

Vriendelijke groeten.
Piet en Ina
 
Ik zal morgen weer een mailtje sturen aan Bram van Ojik en hem informeren over hoe het nu werkelijk is, dat er camperaars willen vertrekken maar niet weg kunnen. Het punt is wel dat Bram vroeg hoeveel campers het betreft die weg willen, daar kan ik geen concreet antwoord op geven. Ik ken wel mensen die willen blijven, slechts een enkele die weg wil, zoals Piet en Ina.
Onderstaande info staat op facebook pagina NKC, Ben en Ingrid bedankt.
 

⚠️ BEITRAG AKTUALISIERT: TELEFONNUMMER ⚠️
❗️❗️WICHTIGE INFORMATION FÜR GESTRANDETE CAMPER ❗️❗️
-- 30.03 13:00 -- 
-- AUSREISE PER FÄHRE AM DONNERSTAG --
-- REISEVERBOT --

- Für die in Marokko gestrandeten europäischen Camper, die sich bereits auf den Parkplätzen in Tanger Med aufhalten, wird am Donnerstag (02.04., Nachmittag) eine weitere Fähre der Linie Baléaria nach Frankreich (Séte) ablegen. Insgesamt können ca. 170 Campingfahrzeuge transportiert werden.

- Alle europäischen Camper (EU + assoziierte Staaten), die sich bereits auf dem Parkplatz vor Tanger Med aufhalten, können – unabhängig von der jeweiligen europäischen Nationalität – direkt vor Ort ein Ticket erwerben. Die Preise richten sich nach Größe des Fahrzeugs und Personenzahl, beginnend ab 1200,-- EUR.

- Die verbleibenden Tickets können von gestrandeten Campern, die sich jetzt noch nicht in Tanger Med aufhalten, ab heute (30.03) Spätnachmittag/Abend unter einer speziellen Telefonnummer reserviert werden. Diese Telefonnummer und Zeitpunkt der Freischaltung werden wir an dieser Stelle veröffentlichen, sobald bekannt. Folgen Sie daher unseren Veröffentlichungen oder beobachten Sie die Website von Balearia. 

- Für eine Reservierung gelten folgende Bedingungen: 
(1) Die Tickets können von allen europäischen Campern unabhängig von der Nationalität erworben werden. Es gilt: First come, first serve.
(2) Es können nur Campingfahrzeuge transportiert werden. KEINE normalen KfZ oder Motorräder und KEINE Fußgänger
(3) Jede Reservierung ist verbindlich – für beide Seiten.

- Campingfahrzeuge, die eine Reservierungsbestätigung haben, können gemäß den durch Marokko erlassenen Regeln mit dieser Bestätigung durch Marokko zu den Parkplätzen am Fährhafen Tanger Med reisen. Die Botschaft kann eine erfolgreiche Durchreise jedoch nicht garantieren.

- Der Parkplatz vor dem Fährhafen ist ab sofort nur noch für Camper geöffnet, die eine Reservierungsbestätigung für die Fähre am Donnerstag haben. Camper ohne Reservierungsbestätigung werden NICHT mehr auf die Parkplätze gelassen.

- Seit gestern gilt ein verschärftes Reiseverbot für Campingfahrzeuge in Marokko. Sofern Sie keine Reservierungsbestätigung für die Fähre haben: Bleiben Sie bitte in Ihrem Quartier und versuchen Sie keinesfalls eigenmächtig nach Tanger oder zu einem anderen Ort in Marokko zu reisen.

- Für alle weiteren in Marokko verbliebenen Deutschen werden wir Informationen zu etwaigen weiteren Fähren oder etwaigen anderen Ausreisemöglichkeiten auf diesem Kanal veröffentlichen, sobald diese sich abzeichnen. Bis dahin ist, angesichts von Ausgangssperre und Reiseverbot, dringend zu empfehlen, das bestehende Quartier nicht zu verlassen.

- Folgen Sie uns bitte aktiv auf Facebook und auf unserer Website.

 

Bovenstaand bericht is van de Duitse ambassade Rabat

 

We gaan verder met het verslag onder een andere naam , klik hier voor: Lente Nederland 2020