El Grao de Castelló, 26-09-2021, zondag

Er zijn nog 2 beachbars open op het strand, diegene die het dichtst bij is is een cocktailbar, Sole , reggae Beach bar. Daar was de hele avond muziek, overigens niet de vervelendste, die hier goed hoorbaar was maar die om 12,15 uur stopte toen we net in bed lagen, wat een timing. Maar even gekeken hoe het met de regels voor de horeca is in de regio Valencia, ze mogen tot 3 uur open zijn, dus er zal na middernacht nog maar weinig klandizie zijn geweest.

Vanmorgen om 8.30 werd er al gesprongen door parachutisten, het was toen windstil weer. En de bewolking die gisterenavond ontstaan was behorende bij 2 onweersbuien was vanmorgen opgelost. Onweersbuien die merkwaardig genoeg ons net niet bereikten gisterenavond maar hier uitdoofden zodat we geen neerslag maar wel bliksem en een paar flinke onweersklappen hadden.

Het was erg druk vandaag op het strand vanwege het mooie weer. Er was bovendien een triathlon , kanoën, zwemmen en hardlopen, waar ook tamelijk veel mensen op af kwamen.

Wij zijn vanmiddag naar de haven van El Grao gefietst en hebben daar geluncht. Er zijn 8 restaurantjes bij elkaar, we konden om 14.30 nog net een tafeltje vinden . Even later werd het zo druk dat er zich rijen vormden van mensen die moesten wachten tot ze aan de beurt waren. En het was niet goedkoop daar om te eten, niks geen goedkoop menu del dia. We hebben lekker gegeten maar het was qua prijs/kwaliteit verhouding niet wat je zou mogen verwachten, we hebben voor de helft van het geld lekkerder gegeten.

                                                       Het jachthaven gedeelte van El Grao de Castelló

Bij de haven van El Grau zijn 8 restaurantjes, bij een ervan hebben wij gegeten.

 

 

De beachbar vlak bij ons op het strand.

 

Beeld in de haven, vrouw neemt afscheid van haar man die de zee opgaat.

Gisteren las ik in  Spaanse kranten  over een macro-botellón in Barcelona vrijdagavond met 40.000 jongeren op en rondom de Plaza de España. Dat viel samen met het feest ‘ Fiesta de la Mercè’ een 5-daags durend feest ter ere van de patroonheilige van Barcelona. Het is eigenlijk het afscheid van de zomer en een welkom aan de koelere herfst. Het gaat gepaard met veel vuur, o.a, vuurspuwende draken, ‘vuurlopen’ wat een soort optocht is van mensen met vuurwerk en alles wat maar kan vonken, en ‘duivels’ die ook  vuur verspreiden. Mensen moeten mutsen, beschermende brillen en dikke shirts met lange mouwen meenemen die hen beschermen tegen de rondvliegende vonken. Het is niet geheel ongevaarlijk en er vallen elk jaar wel gewonden. Minder gevaarlijk maar niet minder spectaculair zijn de Castellers, menselijke torens die ook bij dit feest horen. Het doel van de Castellers is om een menselijke toren te bouwen en een jong kind naar de top van de toren te laten klimmen om er op te staan. Het vereist een enorme hoeveelheid planning en samenwerking om een menselijke toren te bouwen, en het is behoorlijk indrukwekkend om te zien omdat ze tot wel 10 verdiepingen hoog kunnen zijn . We hebben dit nooit in Barcelona maar wel in Vic gezien.

We hebben al eerder over botelliones en macro-botellónes in Madrid en Barcelona geschreven maar dit was met 40.000 jongeren de grootste ooit. 

De burgemeester van Barcelona, Ada Calou ligt nu onder vuur. Zijzelf zegt echter dat dit soort momenten niet meer mogen voorkomen in Barcelona. Daarom wordt er vanaf nu extra door de politie gesurveilleerd in de weekenden. Het is vrijwel onmogelijk om hier tegen op te treden, via sociale media zijn er zo duizenden jongeren opgetrommeld op een onverwachte plaats.

Het was een heerlijke dag, kon haast niet beter, De hele dag volop zon en bij net genoeg zeewind werd het 29º.

El Grao de Castello, 27-09-2021, maandag

Het was een heerlijke avond maar als de zon onder is dan moet je de camper in want dan komen de muggen, zowel gisteren als vanavond. Wel jammer maar het is niet anders, zelfs in de camper moeten we Deet gebruiken.

Onze aardige Duitse buurvrouw heeft het niet mee gezeten in het leven. Nadat haar man 10 jaar geleden overleden is, heeft ze een nieuwe partner gekregen waarmee ze met de camper reisde. Helaas is deze man vorig jaar maart overleden, dan moet je wel veel pech hebben. Ze heeft zich goed herpakt en een nieuwe camper gekocht , ze blijft een half jaar in Spanje, ze gaat , nadat ze hier ws vrijdag vertrekt naar een officiële cp om daar te overwinteren.

Vanmorgen zijn we naar Benicàssim gefietst, we wilden de villa’s bezichtigen die daar aan het begin van de vorige eeuw in Belle Époque stijl zijn gebouwd.

Toen er een spoorlijn aangelegd werd in 1872 om de steden Castellon en Tarragona met elkaar te verbinden heeft de ingenieur Joaquín Coloma Grau een villa laten bouwen voor zijn vrouw Pilar Fortis waar ze konden verblijven.

Wat deze ingenieur zo aantrok aan deze plek waren de mooie stranden in Benicàssim. De eerste villa werd dan ook naar zijn vrouw vernoemd “Villa Pilar”. De boulevard / promenade heeft dan haar naam behouden, “Pilar Coloma”.

Deze villa, met de weinig originele naam 'Villa con Torre ' , vonden we de mooiste, ongetwijfeld door de toren met de prachtige trap aan de zijkant.

Villa Ampora in Amerikaans koloniale stijl heeft een rijke historie in de burgeroorlog

Villa Victoria, Franse stijlelementen. Deze villa stond bekend om de fessten van de 'High Society"

Een villa in een moderne architectuur, Everdien zou daar willen wonen, ik ook wel, even de staatsloterij trekking afwachten.

In 1920 stonden er 54 villa’s die alleen in de zomer bewoond waren en in de winter verbleven er alleen bewakers en tuinmannen. Vanaf dat moment vestigden Valenciaanse families van de bourgeoisie zich in Benicàssim . Ze gaven er grote feesten  tijdens de zomer en pronkten met hun weelde door ook prachtige tuinen en terrassen aan te laten leggen. Tijdens de Spaanse burgeroorlog moesten de families de villa’s verlaten en  de regering van de Republiek nam de villa’s in beslag en kregen de villa’s nieuwe namen, ontleend  aan gebeurtenissen van de Republiek of de landen van herkomst van de brigade leden die hadden gevochten tegen Franco. 

Rond de jaren ’50 kwam het toerisme weer op gang en werd Benicassim weer een zomervakantie bestemming. Bewoners kwamen weer terug en tegenwoordig zijn de villa’s eigendom van de erfgenamen van de families uit vroegere tijd. Voor de villa’s zijn informatieborden geplaatst waar de geschiedenis op beschreven staat.

Tot zover een stukje geschiedenis, er stonden mooie villa’sn die helaas , de meesten althans ,voor een deel aan het oog onttrokken waren door hoge hagen of  groene tuindoeken. Er waren flats tussen gebouwd en sommige villa’s hadden lelijke zonwering of rolluiken, maar ja er wordt ook in gewoond natuurlijk. Een aantal villa’s worden trouwens nog gerestaureerd. En ik weet dat je niet mag vergelijken maar het haalt het niet bij de schitterende Belle Époque huizen in Mers les Bains bij Le Tréport.

Het weer was vergelijkbaar met gisteren, het enige verschil was dat er lichte sluierbewolking was.

El Grao de Castelló 28-09-2021, dinsdag

Vorig jaar zijn we in sept voor het eerst met de camper naar Duitsland geweest voor een iets langere vakantie en voor het eerst hadden we toen in 20 jaar weer fietsen bij ons. Nu zijn we voor de 4e keer weg met de camper met fietsen, dit jaar Frankrijk, Noord Duitsland en nu Spanje.

Dus we  zijn dan ook op de fiets boodschappen gaan doen in El Grao. Misten we eerst de fiets niet, nu is het  zo dat we merken dat we nu moeilijk zonder zouden kunnen en meer dingen kunnen doen die anders veel moeilijker waren omdat je die met het openbaar vervoer zou moeten doen. Zo waren we nog nooit bij de villa’s geweest in Benicássim die we gisteren bezocht hebben en gaan we een dezer dagen ook nog wel naar de stad Castelló die hier 8 km verder ligt en we nog niet kennen.

Van dit vliegveldje stijgen ook 'paramotors ' op, ze worden ook wel anders genoemd. Deze heeft zelfs 2 mensen 'aan boord'.

Wat opvalt bij de Mercadona is dat ze een heel ruime keus aan artikelen hebben maar geen aparte bio/vega  afdeling. Voordat we hier naar toe gingen hadden we in Alcañiz flink in geslagen zodat we voldoende levensmiddelen zouden hebben voor de eerste dagen. We deden de boodschappen bij een luxe Dia Plaza, waar wel  een tamelijk grote bio/vega afdeling is, daar hebben we een broodsmeersel, Papaya y Curry gekocht, lekker. En hoewel ze een veel minder grote variatie in producten hebben, hebben de Lidl en de Aldi , i.t.t. de Mercadona, wel een aparte afdeling voor bio producten en staan daar zelfs bekend om in Spanje, zeker onder de in Spanje wonende buitenlanders die mede om die reden deze discountwinkels vaak bezoeken. Zo heeft de Lidl in het assortiment steeds meer biologische producten van het eigen merk “BIO Organic” en biedt de Aldi veel goede biologische producten aan onder de naam “GutBio”.

De Spaanse keten Mercadona heeft op dit moment de meeste supermarkten in Spanje met meer dan 1.630 winkels gelegen in heel Spanje. De Duitse supermarktketen Lidl iheeft in Spanje op dit moment rond de 600 winkels. De andere Duitse keten Aldi heeft op dit moment meer dan 340 winkels in heel Spanje.

Er staan hier nu veel campers, de rij waarin wij staan met de rug tegen het vliegveld is vol, er staan er nu ook een stuk of 10 tegen de wegkant aan, in totaal staan hier 65 campers. En we zijn vanmiddag naar de cp gewandeld bij het planetarium, helemaal vol, veel Duitsers. 

Opnieuw prachtig nazomer weer, ‘veranillo’ zoals het hier wordt genoemd . 

El Grao de Castelló 29-09-2021, woensdag

Vanmorgen zijn we naar Benicassim gefietst omdat Everdien eergisteren in een flits een winkeltje had gezien waar ze Indiase jurkjes verkochten. Ze heeft er even  rondgesnuffeld maar het was het net niet.

We vonden de plastic tasjes van de Mercadona zo zacht aanvoelen dat we dachten dat kan geen plastic zijn. We hebben maar even gegoogeld en het blijkt dat Spanje’s meest geliefde en populaire supermarktketen Mercadona alle plastic draagtasjes en zakjes voor eenmalig gebruik bij de groente en fruitafdeling in alle supermarkten in Spanje uit de winkels heeft gehaald. Vanaf nu worden alleen nog zakjes en tasjes gemaakt van tapiocazetmeel (fécula de patata) aangeboden. Het zijn tasjes/zakjes die net zo sterk zijn als plastic tasjes is onze ervaring. Deze nieuwe zakjes, die een groot bruin symbool hebben, kunnen in de biologische afvalbakken gegooid worden omdat ze van natuurlijk materiaal zijn gemaakt. Ideaal dus om GFT afval in weg te gooien in de biobak.

                                   Weer wat flora en fauna rondom de hut, hier de putter

Palissanderboom, (Jacaranda) regelmatig te zien in Spanje en Marokko

Een veldsprinkhaan, Acrida Cinerea.

      Een strandnarcis

De Mercadona loopt hiermee vooruit op een decreet van de Spaanse regering die eerdaags wordt verwacht om het gebruik van plastic  tasjes per 2023 te verbieden. Frankrijk zal dat al per 2022 verbieden en Nederland kent wel een verbod op gratis  plastic tassen (EU-norm) maar nog niet op plastic zakjes voor bv groente en fruit.

Volgens milieubewegingen is het de hoogste tijd dat Spanje een goed werkend recyclesysteem voor verpakkingen gaat invoeren. Zo kent Spanje in tegenstelling tot een aantal andere EU-landen, waaronder Nederland, geen statiegeld op plastic flessen.

Vandaag was het weer iets anders dan de afgelopen dagen, het begon vanmiddag wat meer te waaien en aan het eind van de middag kwam er bewolking uit de bergen zetten van een bui die daar tot ontwikkeling kwam. Het bleef hier echter droog en met 27º was het weer een aangename dag.

El Grao de Castelló 30-09-2021 donderdag

We zijn vandaag naar Castelló de la Plana gefietst via een goed fietspad. Castello is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is een vrij grote stad met  ongeveer 173.000 inwoners. Helaas is er in de Spaanse Burgeroorlog ( 1936-1939)  een groot deel van de binnenstad verwoest zodat er veel historische gebouwen verloren zijn gegaan

We zijn eerst naar het park Ribalta gefietst , (9 km) omdat daar wat banken zijn , maar liefst 13 in getal, die bekleed zijn met azulejos. Die azulejos zijn op meer plekken te zien in Castelló, ze hebben zelfs een Ruta de la Céramica uitgezet waaronder ook  huizen in  Modernista stijl ( elders in Europa Jugendstil, Art Nouveau, allemaal uit ongeveer dezelfde periode)  gerekend worden.

 

                    Een paar van de ongeveer 13 banken in het `Parque Ribalta die bekleed zijn met azulejos ( vanaf 1927)

We vinden dit prachtig, elke Spanje reis komen we wel wat Modernista  of azulejos tegen, of een combinatie van beide zoals hier 

Het is trouwens een mooi groot park waar ook waterpartijen zijn maar die werkten niet vandaag.  Vlakbij het park zijn wat Modernista huizen aan het Plaza de Indenpencia die we bewonderd hebben en daarna zijn we weer het oude centrum in gefietst over de trambaan waar fietsers ook mogen rijden. Na nog wat rondgekeken te hebben, we vinden Castelló een mooie stad, zijn we op een pleintje waar veel restaurantjes waren tapas gaan eten. Daarna weer terug gefietst en wonder boven wonder brak de zon door toen we bij de camper kwamen. Een uitstekende dag om de stad te bezoeken met die bewolking.

                                                  Enkele mooie Modernista huizen aan het Plaza de Indenpencia

Een detail van het 'blauwe huis, die het "Casa de las Cigüeñas' heet.( het huis van de ooievaars)

 

Aan de gevel beneden zijn dan ook 5 azulejos afbeeldingen van ooievaars

Het postkantoor is ook in Modernista stijl, (1930)

Er wordt nog flink gesprongen door parachutisten en omstreeks half 5 riep de buurvrouw dat er een scherm kapot was. We zagen iemand recht naar beneden vallen, wellicht wat afgeremd door een noodparachute, maar hij kwam met een behoorlijke snelheid op de grond een paar honderd meter bij ons vandaan. Omdat er niks meer bewoog en we ook geen activiteiten zagen elders op het vliegveld ,112 gebeld. Er kwam toen wel een busje gereden naar de plek waar die persoon ongeveer neer was gekomen en even later kwamen er 2 ambulances. We werden terug gebeld, alles was in orde, bedankt nog, en een tijdje later vertrokken de ambulances weer. Het vliegverkeer lag ruim een uur plat alvorens er weer werd gesprongen. Kennelijk is het met een sisser afgelopen, daar waren we blij om, we hadden er een vervelend gevoel over terwijl we eerst zo’n leuke dag hadden gehad in Castelló.

Vanmiddag zijn hier ook Siem en Joke gekomen, die kennen we al jaren we konen ze altijd wel een keer ergens tegen in Spanje, ieder jaar weer.

Het werd doordat het een groot deel van de dag bewolkt geweest is iets minder warm, 25º.

El Grao de Castelló 01-10-2021, vrijdag

Het strandseizoen is aan het aflopen, waren er de afgelopen dagen al wat Dixies weggehaald, vlonder-paden over het strand ook opgeruimd, was het  gisterenavond de laatste avond dat de beachbar hier open was. Er was een swingende drumband, even wezen kijken en dan valt de tegenstrijdigheid op wat mondkapjes betreft. Het was druk maar niemand van de (hoofdzakelijk jonge) aanwezigen had een mondkapje op. Nu hoeft dat ook niet maar nog steeds zie je op strtaat veel mondkapjes, ook gedragen door jongeren. En niet alleen in een stad zoals in Castelló, maar ook hier op de boulevard zelfs  bij  hardlopers, wandelaars en een enkele keer bij fietsers.Intussen was gisteren 77,17% van de mensen in Spanje boven  de 12 jaar volledig gevaccineerd, het aantal stijgt nog steeds. Het percentage ligt iets lager dan in Nederland waar ongeveer 80% in dezelfde leeftijdscategorie is gevaccineerd. Het aantal besmettingen was gisteren 2400 en is stabiel.

Het was een dag in het teken van huishoudelijk taken in die zin dat we boodschappen hebben gedaan en naar de wasserette zijn geweest. De was draaide toen wij boodschappen deden, dus we hadden volle fietstassen en een tas onder de snelbinders op de terugweg. Ja, we waren op de fiets  om het feit dat we die bij ons hebben nog maar even te bejubelen.

De bloem van de zijdeboom, de boom heet zo omdat , als in de lente de zaaddozen openbarsten, er heel veel witte pluizen worden verspreid.

Niet alleen azulejos maar ook mozaïek in Castelló .

 

 

Een wel erg mooie lantaarnpaal midden op het Plaza de Indenpencia in Castelló.

Een post punk dame? ook zij had goedkope parfum op waar Spanje door geteisterd wordt, het lijkt wel Tolet Airia volgens Everdien 

En laat er nu markt zijn in de straat waar de wasserette zit, leuk om daar even over heen te lopen waarbij Everdien meer belangstelling heeft voor de kledingkraampjes en ik voor de niet alledaagse groente en paddestoelen.

We raakten in gesprek met een Nederlander over fietsen en dat ik mijn band niet kon oppompen omdat we wel een fietspomp maar geen nippel voor mijn ventielen bij ons hadden. Hij had een elektrische pomp op 12v waarmee je niet alleen banden kon oppompen van de camper maar ook mijn fiets. Tevens kon je met die pomp er bij een lekke band een smurrie inspuiten, een noodreparatie , waarmee je dan de garage kunt bereiken. Die moeten wij ook hebben, wij hebben immers geen reserveband bij ons maar fietsen, dit omdat we deze keuze hebben gemaakt omdat we anders overgewicht zouden hebben.

Everdien ruikt heel slecht na een zware verkoudheid een aantal jaren geleden. Alleen uitgesproken vieze geuren zoals rotte vis, poep of een brandlucht ruikt ze wel. En hier in Spanje de geuren die vooral dames (een enkele man) verspreiden door een goedkoop soort parfum  waarmee ze zich rijkelijk besproeid hebben. En dan niet alleen in de stad of in een bepaalde regio, nee overal waar we tot nu toe geweest zijn. We hebben een keer bij een drogisterij grote flessen zien staan,  we hebben zo’n vermoeden dat er bulkvoorraden van dat spul zijn ingeslagen , we kunnen ons niet herinneren dat we dit andere jaren roken.

Het is goed te merken dat het weekend is want, hoewel het weer niet stralend is, af en toe een wolkenveld en 25º, komen er nu toch Spanjaarden voor het weekend hier staan.

El Grao de Castello, 02-10-2021,zaterdag

Vanmorgen zijn we naar Castelló gefietst, we wilden bij de grote auto accessoires zaak Norauto kijken of ze daar een bandenpomp annex reparatie set verkochten. Maar Norauto bleek met de fiets nogal moeilijk bereikbaar, die komen we nog wel tegen. We hebben maar gewoon een rondje Castello gefietst. Op de terugweg zijn we nog even naar het centrum va El ~Grau gereden waar het erg gezellig bleek. Er speelde een bandje, er was een soort ‘stierenvechten’ voor kinderen en dat geheel mengde zich met een aantal uitgelaten dames die een vrijgezellenfeestjes vierden. Een uitermate vrolijke boel waarbij er ook gedanst werd. Eigenlijk veel leuker dan naar een automaterialen zaak te gaan.

 

Zo is 'stierenvechten' leuk, als het maar niet 'jong geleerd, oud gedaan' is. Trouwens de oppositie tegen het stierenvechten groeit.

Hier zie dat jong en oud danst tijdens een feestje in El Grau.

Aan het eind van de middag voor de cp een heel ander vermaak op het strand

We doen zo onze dagelijkse dingen, het noodzakelijke corvee ’s morgens, lezen ,wandelen of fietsen, heerlijk om in zo’n ritme te komen als je ergens langer staat, iets wat we bv ook kennen in Marokko in het keteldal bij Tafraout hoewel je daar natuurlijk veel mooier staat.. Sinds dit jaar hoort daar helaas het zwemmen niet bij vanwege de röntgen-ulcus die ik heb. Nu is me zwemmen in zee niet expliciet verboden maar het voelt voor mezelf niet goed om het te doen. Ik heb het uit mijn systeem verbannen , ik ben gek op zwemmen maar ik kan het goed laten en mis het dan niet. Everdien hield toch al niet van zwemmen, dus dat scheelt natuurlijk. Over die ulcus gesproken, er is door zowel de huidarts als door de chirurg en wondverpleegkundige gezegd dat het chronisch is, het zal niet meer genezen. Everdien behandelt de wond, om de 3 dagen ( mag om de week)  ontsmetten en een nieuwe speciale pleister met zilver erop en ze ziet de laatste tijd wat verbetering. Ze is zelfs zo optimistisch dat ze zegt dat als het zo doorgaat het haar niet zou niet verwonderen dat de wond zich gaat sluiten. Zo ver is het natuurlijk nog niet, maar het klinkt wel hoopvol.

Het was een prachtige dag met nauwelijks bewolking en een lichte zeebries, 27º, wij zijn er blij mee.

Najaar Spanje 2021 deel 6