Tàrrega 31-05-2018, donderdag

Nadat we vanmorgen gezamenlijk geconstateerd hadden dat we goede wijn hadden gedronken omdat we ons fris en fruitig voelden, hebben we afscheid genomen van Trui en Kees. Zij rijden zuidelijker, wellicht naar Portugal en wij zijn een stukje noordelijker gereden.

Eerst via de C14 die al snel van en 4 baans weg 2 baans werd, door een mooi landschap. Nadat we een afslag hadden genomen naar Vallbona de les Monges, reden we over een wat smallere, bochtige , maar goede weg. Af en toe hadden we prachtige vergezichten en we passeerden een enkel dorpje.

 

een mooi landschap vanmorgen

  een dorp onderweg

       bermkunst

smalle straatjes in Vallbona de les Monges

het klooster Santa Maria de Vallbona

In Vallbona ligt het klooster Santa Maria de Vallbona, het is één van de 3 klooster uit de zgn. Cisterciënzer driehoek. De kloosters liggen in het wijngebied DO Conca de Barberà, een streek die bekend staat om de verbouwing van de beste druiven voor de Cava (de bubbelwijn), hèt gebied voor de cava is echter rondom Penedès.

In de 11e eeuw stichten een groep monniken uit Frankrijk hun eigen kloosterorde, de Cisterciënzer orde. Zij leefden op basis van twee principes: soberheid en landbouw, vooral wijnbouw. Drie kloosters zijn bewaard gebleven: Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Poblet zijn we 2 jaar geleden geweest , zie 22-10-2016

https://www.camperreisverslagen-thole-everdien.nl/onze-camperreizen/zomer-nazomer-2016-frankrijk-spanje/frankrijk-spanje-deel-3

Een schitterend klooster, de top wat ons betreft, Santes Creus bezoeken we een andere keer.

 

de twee kerktorens gezien vanuit de binnentuin

 

rechts een beeldje in de binnentuin

de galerijen hebben een mooie lichtinval vanuit de binnentuin.

Het klooster Santa Maria de Vallbona is een bescheiden, klein klooster, voor €5,-, 65+ tarief, mochten we naar binnen. Eigenlijk moet het onder leiding van een gids maar aangezien er net een bus met ouderen (nog ouder dan wij, dat kan ook), was gearriveerd die een rondleiding in het Catalaans kregen, mochten wij na enig overleg, op eigen houtje het klooster bezichtigen. “Denk erom, geen nonnen fotograferen”, het klooster wordt nog bewoond door nonnen.

Het klooster dateert uit de 12t/m 16e eeuw en is grotendeels Romaans, voor een deel ook Gotisch. Er zijn overdekte galerijen met bogen en mooie pilaren rondom een binnentuin. Loop je door de gangen, met een mooie lichtinval vanuit de binnentuin, kom je in een kapelletje van de ‘Moeder Gods’ vind je een Romaans beeldje uit de 14e eeuw.

 

een Romaans beeldje uit de 14e eeuw

            de abdijkerk

de sarcofaag van koningin Violant

de deur van de kapel

Via een andere kapel met een prachtige deur( merendeels glas in lood) , waar de nonnen dagelijks bijeen komen om lezingen aan te horen, kom je in de abdijkerk. Romaans uit de 14e eeuw, later kwam er door gotische verbouwingen, meer licht in de kerk. In de kerk is een sarcofaag van koningin Violant van Hongarije, de 2e vrouw van Jaume I, de veroveraar( zie verslag Cullera 14-05-2018)

 

detail van de muur van de galerij

   een dubbele sarcofaag

de galerij vanuit de binnentuin gezien

graftombes voor de kerk

Terug naar de galerij vanwaar je in een oude apotheek komt met nog eeuwenoude potten, flesjes, oude geneeskunde boeken

Buiten het klooster is de ingang van de kerk met een eenvoudig Romaans portaal. Je ziet nog graftomben tegen de muur, het plein was vroeger een kerkhof.

Hoewel Vallbona een aardig gelegen camperplaats heeft, zijn we toch doorgereden naar Tàrrega, we willen morgen naar de zee en deze plek ligt op de route. TomTom stuurde ons eerst via een smal weggetje waar je niet harder mocht dan 40km, de weg stond niet eens in de gedetailleerde Michelingids Weinig bereden, gras groeide af en toe door het asfalt maar wel een mooie route. En rijk aan vogels , we zagen oa een hop en 2 wielewalen vliegen en divers ander klein grut, niet te herkennen ook al reden we maar 40km.

 

    We rijden naar  een vlakte 

     veld met klaprozen

      dorp onderweg

cp Tàrrega, gratis, met voorz.

N41.64264 E1.13817

 

Na 11km kwamen we weer op de C14 en waren we snel in Tàrrega . We staan hier op een splinternieuwe cp die nog naar asfalt ruikt. Niet mooi gelegen, wel veilig want achter het politiebureau.

Vanmiddag zijn we de stad ingewandeld, we hadden nog nooit van Tarrega gehoord, hoewel het een vrij grote stad is. En het blijkt een leuke stad te zijn, een paar mooie gebouwen, een aardige kerk en vooral de winkels zijn mooi om te zien en er is een divers aanbod van allerlei artikelen. Everdien heeft in een heel leuk winkeltje een broek en een truitje gekocht van gerecycled katoen. Nog wat rond gewandeld, ook hier overal gele strikken, en uiteindelijk naar de camper terug.

 

 

de kerk Santa Maria de Alba

 

rechts een impressie het interieur van de kerk

Het was een mooie dag met zon afgewisseld wat stapelwolken en met 25º was het ook goed om door de stad te wandelen.

Het is de bedoeling om morgen weer naar zee te gaan, het liefst naar een gedoogplaats hoewel dat boven Barcelona niet mee zal vallen.

                                                                   nog een paar foto's uit het aardige stadje Tàrrega

Morgen is de uitslag van de stemming over de motie van afkeuring die Sanchez(PSOE) vandaag heeft ingediend. Het is spannend,

 de regering Rajoy wankelt .

Arenys de Mar 01-06-2018, vrijdag

We zijn eerst een stuk via de A2, de gratis snelweg, gereden door een mooie golvend landschap waar de klaprozen langzaam plaats maakten voor bloeiende brem. Daarna zijn we via secondaire wegen door een gebied met veel bebouwing gereden, Manresa, Terrassa en wat voorsteden van Barcelona. Erg druk met verkeer maar geen opstoppingen, het reed aardig door. Tussen Manresa en Terrassa hadden we voortdurend zicht op de bergketen van Montserrat.

Op de app van Park4Night hadden we een grote parkeerplaats gezien waar het gedoogd wordt om buiten het seizoen te staan, ondanks de verbodsborden voor campers, het is bij Arenys de Mar. We hebben de gok maar gewaagd en zijn op de mooie plek pal aan het strand gaan staan. Er loopt hier een spoorlijn op 50m achter ons langs, de treinen heb je weinig last van en ’s nachts schijnen ze niet te rijden. Wel een verschil met vroeger, de treinen maakten toen zo’n ijzeren railgeluid, op een paar honderd meter afstand had je er nog last van als je vrij stond langs het strand.

 

 

bloeiende brem en verkiezingsleuzen van afgelopen jaar

in de bergen een gele strik uit protest tegen de politieke gevangen

de bergkam van de Montserrat

      Arenys de Mar, vrij staan

       N41.58197 E2.56810

Nog voor het middaguur is de motie van wantrouwen tegen Rajoy aangenomen. Rajoy is afgetreden en de 46-jarige Pedro Sanchez is nu de nieuwe-minister president. Alleen de partij Cuidadanos, momenteel de grootste in de peilingen , steunde de motie niet, zij wilden liever nieuwe verkiezingen, wat natuurlijk logisch is als je er zo goed voorstaat in de peilingen. De verkiezingen zullen er komen, wanneer is niet bekend, zo lang blijft Sanchez minister president.

Om de benodigde stemmen voor de motie te krijgen, had Sanchez de steun nodig van niet alleen de Baskische partij PNV, maar ook van de Catalaanse onafhankelijksheidspartijen . Deze gaven die steun gisteren na overleg met Sanchez, ze hadden als voorwaarde voor hun steun de vrijlating van de politieke gevangen geëist. Interessant is het om te zien of dat ook gaat gebeuren binnenkort. Het wordt sowieso koorddansen voor Sanchez, hij wordt gesteund door een bonte mengeling van partijen.

Een prachtige dag vandaag aan zee, iets landinwaarts is het 28º, hier vlak aan zee 25 door een lichte zeebries.

Sant Feliu de Guixols, 02-06-2018, zondag

Er kwamen gisterenavond nog 2 campers bij ons in de buurt staan. Bovendien brandden er lantaarnpalen, stonden we tussen 2 chirunguitos (strandbarretjes/restaurantjes), kortom we voelden ons veilig op deze leuke plek. Van de treinen hebben we ’s nachts geen last gehad, na 12 uur rijdt er een tijd geen trein meer, de eerste die we hoorden was om 5.15 uur en 5.30 uur daarna hebben we niets meer gehoord. Overdag parkeren er wel auto’s , vooral nu het weekend is, de tijden dat we ergens helemaal alleen konden staan in Spanje, liggen al een tijdje achter ons.

vanaf het strand gezien, Arenys

het strand richting Canet de Mar

een vissersboot vlak langs de kust

 strandbar 's avonds, bij de camper

Vanmorgen zijn we een eind richting Arenys gelopen, er is daar een grote jachthaven. Een leuke wandeling langs de zee en langs de boten, er is een platform bij de haven gebouwd vanwaar je een mooi uitzicht hebt.

Toch zijn we vanmiddag van die mooie plek weggereden, er zijn flinke onweersbuien voorspeld voor vannacht en morgen , er kan wel 20 mm regen vallen. Aangezien we door een droge rivierbedding weg moesten rijden was de vraag of dat morgen nog wel kon en misschien een aantal dagen wel niet. We hadden geen zin om ons opgesloten te voelen dus zijn we naar Sant Feliu de Guixols gereden , waar we bij de kurkfabriek staan. Aan het begin van deze reis hebben we hier in januari ook gestaan, hier sta je wel safe met overvloedige regenval.

 

Cp Sant Feliu de Guixols, €5, met voorzieningen.

N4178266 E3.0220

       de zijkant van het klooster

                        gevelversiering

Aan het eind van de middag zijn we naar de stad gewandeld oa om de €5,- voor een overnachting te betalen. Dan voel je je wel een beetje gekke Henkie, er staan hier 8 campers, vrijwel allemaal Spanjaarden en die vertikken het om te betalen.

Sant Feliu heeft een paar aardige winkelstraten en een bodega met honderden soorten cava. Maar we kwamen voor de oude port van het vat die hier €4,30 per liter kost en die we traditiegetrouw kopen als we in Sant Feliu zijn, gewoon omdat hij lekker is.

Op weg naar de stad kwamen we ook nog Elly en Ton tegen die op de andere cp hier staan, ze zijn hier al een paar dagen, we hebben even bij gepraat.

Sant Feliu de Guixols 03-06-2018, zondag

De hele ochtend was het weliswaar zwaar bewolkt, maar droog. We zijn naar de markt gegaan die op een leuke plek, op de boulevard onder de platanen, wordt gehouden. Het was druk in de stad, een markt op een zondag trekt doorgaans veel publiek. Aan het begin van de middag begon het wat te druppelen maar het zette niet door terwijl op de radar te zien was dat er een groot onweersgebied ten zuiden van ons lag, geen spijt dat we gisteren vertrokken zijn uit Arenys waar een groot deel van de dag regen gevallen is.

links de markt in Sant Feliu

bloemen achter de camper

de contouren van een boerenzwaluw

We hebben de laatste weken weer diverse malen gehoord dat er ingebroken is in campers. Vorige week nog in Cassà de la Sela, daar hebben ze ’s nachts een raam uit de rubbers gesneden en een laptop gestolen uit een camper die daar op de camperplaats stond. En in Cullera werd een paar weken geleden uit een Nederlandse camper, ten wij daar ook stonden, 2 smartphones, een portemonnee en een laptop gestolen. Ook wijzelf hebben 3x tot een mislukte poging tot inbraak te maken gehad in Spanje, de laatste keer in september vorig jaar. Mislukt, maar wel met de nodige schade tot gevolg. Maar eens gaan googelen op kleine criminaliteit in Spanje, daar zijn eigenlijk nauwelijks cijfers over te vinden. Wel over inbraken in campers maar dat zijn dan ervaringen van mensen die dat zelf hebben meegemaakt en dit online hebben gezet. Het lijkt er op dat dat soort cijfers niet gepubliceerd worden uit angst dat het schade aan het toerisme zal toebrengen.

Wel vonden we wat cijfers over de criminaliteit in Spanje in 2016. Daaruit bleek dat de criminaliteit licht gedaald was, drugsgerelateerde misdrijven en diefstallen van voertuigen zijn toegenomen. Over diefstallen uit voertuigen is niets te vinden op internet.

Het is misschien eentonig om te zeggen dat we al weer de dans ontsprongen zijn met dit onstabiele weer in Spanje. Er werd verwacht dat hier meer dan 10mm regen zou vallen, er is een fikse bui geweest en voor de rest bleef het droog maar wel slechts 21º.

 

 

 

De hoogste tijd om weer eens een routekaartje toe te voegen.

Op 18-05-2018 zijn we uit Cullera vertrokken en naar Almenara Platja gereden(A)

Daarna zijn we naar Castellon de la Plana(B) gereden, we hebben daar op 2 verschillende plaatsen gestaan. Iets verder langs de kust naar Torreblanca(C) gegaan. Omhoog langs de kust naar BenicarloD) en niet ver daar vandaan ligt Vinaros(E). Iets van de kust af naar Reus(F) en 10km verder naar La Selva del Camp(G) . Nog iets verder van de kust af naar Tarrega(H) en weer naar het strand bij Arynes de Mar(I).

Gisteren zijn we dan in sant Feliu de Guixols aangekomen(J)

 

Sant Pere de Pescador 04-06-2018, maandag

Het was maar 68km naar Sant Pere de Pescador, eerst via de C31 die tot voorbij Palamos een 4 baans weg was, daarna via smallere wegen. Iets voorbij Palamos zagen we ons eerste ongeluk in de bijna 5 maanden dat we nu op reis zijn, er lag een ambulance op zijn kant op de vangrails. Zelfs in Marokko geen ongeluk gezien, Marokkanen staan erom bekend dat ze slechte chauffeurs zijn. In Spanje is de verkeersveiligheid de laatste jaren verbeterd. Er vallen nu ongeveer net zoveel dodelijke slachtoffers in het verkeer als in Nederland, nl 37 per miljoen inwoners in 2016.

 

vrij staan  Sant Pere de Pescador

N42.18869 E3.0860

         rivier de Fluvia

hier zijn we niet gaan lunchen

We staan in Sant Pere de Pescador vrij bij de rivier de Fluvia, een mooi plekje. We staan vlakbij een brug en we zagen heel veel Nederlandse fietsers( fietstassen) caravans en een Nederlands bootje voorbij komen. Toen we het dorp inliepen en zelfs een bordje met het op schrift Nederlandse Cafetaria zagen hebben we maar eens opgezocht hoeveel campings er zijn, maar liefst 7. Die moeten wel populair bij Nederlanders zijn. Je ziet hier dan ook vlakbij het natuurgebied Aiguamolis de Empordá. En je bent hier maar een km of 7 verwijderd van de opgravingen van de Griekse en Romeinse nederzettingen, het gerucht gaat dat de Retsina wijn oorspronkelijk uit deze streek komt. De opgravingen gaan we niet bezoeken, wat we er van zien op internet valt dat alleen maar tegen bij wat we in Turkije en Griekenland hebben gezien.

Naast de nodige caravans zien we ook veel campers over de brug komen, het voorseizoen is duidelijk begonnen.

Nadat we lekker geluncht hadden , een dagmenu voor €12,50, kwam er kort na 4 uur een onweerbui opzetten vanuit de Pyreneeën en regende het stevig, bijna 2 uur, nadat het eerst prachtig zonnig was met 25º. Het weer wil nog steeds niet stabiel worden in het zuiden, lees Frankrijk en Spanje, Portugal valt nog wel mee.

San Pere de Pescador 05-06-2018,dindag

Vanmorgen hebben we een flinke wandeling gemaakt langs de rivier de Flavium langs het natuurgebied Aiguamolis de Empordá. We wilden eigenlijk tot aan de zee lopen maar dat bleek te hoog gegrepen, dat was te ver. Het natuurgebied is een moerasgebied van 5000ha groot en met name in het voor- en najaar interessant vanwege de trekvogels. Er zijn in het gebied 323 verschillende vogelsoorten waargenomen. We hebben weinig vogels gezien, maar wel gehoord, omdat ze verscholen in het riet of struikgewas zaten te zingen. We hoorden de grote karekiet, de Cetti’s zanger, de Europese kanarie en we zagen een nachtegaal die niet gefotografeerd kon worden omdat er takken en rietstengels voor zaten zodat het toestel de vogel niet scherp kon krijgen. Het is hier een waar paradijs voor nachtegalen, we hebben er zeker 20 gehoord. We zouden geen plek weten waar meer nachtegalen zitten. De enige foto die we hebben van een nachtegaal is gemaakt door Everdien in Portugal op 20-04-2015.

Spanje-Portugal -Frankrijk 2015

 

de rivier de Flavium 

vlinder

een kuifleeuwerik, nu eens niet zingend hoog in de lucht maar hoog in een boom

is er één monument in Sant Pere, zetten ze er een batterij vuilniscontainers voor

 

Nog wat kort politiek nieuws: afgelopen zaterdag is Pedro Sánchez als mister-president van Spanje beëdigd. Sánchez is de zevende premier van Spanje, maar de eerste die de eed aflegde zonder bijbel of kruisbeeld. Het Spaanse koningshuis heeft in 2014 de regels van de beëdigingsceremonie veranderd en mogelijk gemaakt dat de eed ook afgelegd kan worden zonder verwijzing naar het geloof. De nieuwe Spaanse premier koos er ook voor om tijdens zijn beëdiging het woord ‘beloven’ te gebruiken in plaats van ‘zweren’. 

Sánchez heeft al vaker aangegeven niet gelovig te zijn en vindt daarom ook dat het geloof binnen de kerk moet blijven en niet geïntegreerd moet worden in scholen of overheidsinstanties.

En vandaag heeft geheel onverwacht ex premier Rajoy besloten om zich terug te trekken al partijleider van de PP. Hij overweegt zelfs zich geheel uit de politiek terug te trekken. Het zal hem dan wel niet veel moeite kosten om een baan in het bedrijfsleven te vinden, genoeg politieke vriendjes op invloedrijke posities.

Er viel vandaag pas om 5 uur een onweersbui en lang niet zo hevig als gisteren. Daarom konden we aan het begin van de avond pas het dorp inwandelen, gisteren kwam het er niet van toen kwamen we niet verder dan het restaurantje. Het dorp heeft dan ook weinig te bieden, wel een paar leuke restaurantjes, een paar winkeltjes waaronder 1 Chinese, een kerkje en één monument een stuk stadsmuur oorspronkelijk uit de 7e eeuw. Wel redelijk druk op straat met al dan niet Nederlandse toeristen en veel Afrikaanse jongemannen die klaar zijn met hun werk. Er is hier in de omgeving veel verbouw van fruit, je ziet veel appelboomgaarden, zij zijn de goedkope arbeidskrachten.

 

La Jonquera 06-06-2018, woensdag

Het was een half uur rijden naar het dorp Peralada wat vlakbij Figueres ligt. We zijn op de cp aan de rand van het dorp gaan staan, de weg over, poort onderdoor en je staat in het middeleeuwse centrum. Peralada is een schattig dorp met een aantal monumenten, oude pleinen en een kasteel. We zijn rondgewandeld door het dorp, in 1,5 uur heb je alles wel gezien. Ook omdat de kasteeltuin gesloten was, ’s middags zou er een rondleiding zijn door een gids. Je kon nog wel zien dat er veel ooievaarsnesten in de grote bomen van de tuin zaten, daar is Paralada om bekend.

Waar het dorp ook om bekend is, is de wijn, met name worden er uitstekende witte- en rosé wijnen alsmede cava gemaakt. Vlakbij het kasteel zijn de wijnkelders, we hebben daar een aantal flessen gekocht.

cp Peralada

N42.30608 E3.00839

gratis, met voorz.

 

 Peralada, toegangspoort

Placa Gran, sinds de middeleeuwen is dit het hart van de stad geweest

Er was weer een enorm onweerscomplex, van Barcelona tot aan de Pyreneeën, dat schampte net langs Peralada, gisteren is er nog een weeralarm geweest in delen van Catalonië Toen het na een paar uur ook droog was geworden in La Jonquera, zijn we daar naar toe gereden maar er ontstonden weer nieuwe buien op weg daarnaar toe . We willen morgen Frankrijk in en aangezien er weer grootschalig onweer wordt verwacht scheelt het weer een half uur rijden van waar we nu staan, misschien kunnen we voor de buien uit rijden. We staan nu op de plek waar we op 12-01 jl ook stonden op weg naar Marokko, op de parking van een groot winkelcentrum waar we de laatste Spaanse boodschappen hebben gedaan in de stromende regen.

 

overblijfselen van het klooster

het kasteel van Peralada uit de 14e eeuw

een van de vele ooievaarsnesten

In het dorp San Pere de Pescador was een Chinese winkel zoals we gisteren schreven. Nu is dat niet zo bijzonder, heel. Spanje lijkt overspoeld met Chinese winkels. Die zijn niet plotseling uit de lucht komen vallen maar 15 jaar geleden zag je ze niet. Wel vergelijkbare ‘Winkels van Sinkel’ waar je alles goedkoop kon kopen, “Todo a cien” [alles voor honderd (peseta’s)], later “Todo a 1 Euro”. Deze winkels zijn verdwenen, maar na de economische crisis van 2008 was er behoefte aan winkels met goedkope producten. Chinezen met hun fijne neus voor handel zijn in dat gat in de markt gedoken. Zo zagen we twee weken geleden in een middelgrote stad als Cullera zeker 10 Chinese winkels. De winkels werden ook hoe langer hoe groter, werden bv gevestigd in leegstaande hallen en je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te koop. Er is nu toch wel een verzadiging opgetreden en het gaat economisch wat beter in Spanje en wat doen de Chinezen? Ze zijn winkels begonnen met bv kleding (in badplaatsen met badkleding) of woondecoratiewinkels , dit alles met een meer ‘Spaanse’ uitstraling.

In Nederland vind je nauwelijks die Chinese winkels, daar is de Action aanwezig en er wordt veel online gekocht bij AliExpress

We hadden al gezegd dat het een paar uur gestroomd heeft van de regen in La Jonquera, de temperatuur was ook gekelderd. Hadden we in Peralada nog zonnig weer en 24º, hier is ze gedaald naar 14º. Echter in het begin van de avond werd het droog en om 7 uur scheen warempel de zon wat.

Salin de Giraud, 07-06-2018, donderdag

Vannacht goed geslapen, geen verkeerslawaai, goede verlichting, we stonden met 15 campers, evenals in januari is de conclusie dat dit een prima overnachtingsplek is.

Omdat er bakken met regen werden verwacht waren we al voor 9 uur aan het rijden. Op een weer app zagen we een enorm regencomplex op zee liggen die vanaf de Italiaans/Franse grens tot Barcelona reikte. We hebben dan ook de tolweg genomen en er werd voor veel regen gewaarschuwd op de radio. Wonder boven wonder wel dreigende luchten maar wij hielden het droog, de dans ontspringen, waar kennen we dat ook al weer van. In de Camargue waren een paar plekken waar je kon zien aan de grote natte plassen, dat het flink geregend had. We zagen ondereg hier naar toe nog wat zwarte ibissen in de rijstvelden foerageren. We kwamen droog over in Salin de Giraud (Camargue)waar we op de cp staan en waar het om 13.00uur, een half uur na onze aankomst, begon te regenen.

We hebben 295km gereden , 250km via de tolweg, kosten €37,15.

We zijn hier voor het laatst geweest in sept. 2015, sindsdien is er veel veranderd. We hebben hier op Plage de Piemanson zo’n 15 jaar gestaan in de zomervakantie, vrij op het strand. Nu is het verboden om nog op het strand te overnachten( €135,- boete), je mag er wel overdag staan. ’s Avonds moet je dan naar het dorp Salin de Giraud waar we nu staan. Er is daar een grote nieuwe cp gekomen op een voormalig sportveld, een kaal terrein. Bij de brandweer kazerne, de oude cp, zijn nog de voorzieningen. Op de sportvelden naast de cp zijn er vanavond voetbaltrainingen.

 

 

Cp Salin de Giraud, N43.41255 E4.735586

voorzieningen 750 m verder.

                  zwarte ibissen

 vlinder? Ik heb iets meer verstand van         vogelsoorten

En zo hebben we afscheid genomen van Spanje met het goede nieuws dat Sanchez 11 vrouwen en 6 mannen tot minister heeft benoemd. De vice premier is een vrouw, Carmen Calvo en is meteen minister van Gelijkheid. Veder zitten er vrouwelijke ministers op ‘zware’ posten: oa economische zaken, financiën, justitie en defensie. Zijn keuze voor veel vrouwen onderbouwde hij met een verwijzing naar de grote feministische staking op 8 maart jl. Na die dag kon het niet anders dan het punt van gelijkheid tussen mannen en vrouwen zeer hoog op de agenda te zetten. Daarbij liet de nieuwe premier weten hoog in te gaan zetten op het milieu en beleid tegen klimaatverandering.

Het is de hele middag bewolkt gebleven met af en toe wat gedruppel, flinke droge perioden en 22º, geen strandweer. Morgen moet het weer beter zijn en dan gaan we wel naar het strand, kijken hoe het daar is.

Salin de Giraud 08-06-2018, vrijdag

De nieuwe cp is dit weekend tijdelijk afgesloten, er vindt een onzinnige folklore plaats, in onze ogen dan, het stierenrennen. We hebben het al eens in de herfst meegemaakt maar het is dus vaker naar nu blijkt. Nu is dit stierenrennen pas zondag maar morgen is er een voetbaltoernooi, dus dan wordt de cp als parkeerplaats gebruikt. Maar de oude cp bij de brandweer kan wel worden gebruikt, daar waar de voorzieningen ook zijn.

Op vrijdag is er een kleine markt in Salin, hooguit 10 kramen. We hebben wat groente en olijven gekocht, het was helemaal niet druk op de markt. Hier is dus goed te merken dat het strand niet meer toegankelijk is om er te kamperen. Eigenlijk was het ook totaal uit de hand gelopen met het gedoogbeleid. Al wel 40 jaar kon men met een tentje of caravan, later ook met campers op het strand staan. Eerst het hele jaar door, de laatste 10 jaar werd het alleen tussen 1 mei en 1oktober dat gedoogd. Een caravan alleen was niet meer voldoende, er werden hele bouwwerken van gemaakt met bouwmaterialen die begin mei met kleine vrachtauto’s werden aangevoerd Zo ontstond er een lint van bebouwing waar in de maanden juli en augustus ongeveer 10.000 mensen woonden, een fors dorp wat inwoneraantal betreft. En dat in wat eigenlijk een uniek natuurgebied is aan de monding van de Rhône.

Al deze mensen moesten ook boodschappen doen, een deel ervan deed dat in Salin de Giraud, anderen gingen bv 1x per week naar Arles of namen de pont naar Port Saint louis aan de overkant van de Rhône. De plaatselijke middenstand was dan ook fel gekant tegen de sluiting van het strand, die waren bang voor inkomstenverlies, terecht, naar nu gebleken is. Ook wij hebben trouwens 15 jaar met veel plezier op het strand gebivakkeerd. We hadden 7 weken zomervakantie en een deel daarvan waren we op het strand en we maakten vandaar trips van een week of langer de Provence of de Languedoc in.

 

olijven en worst voor bij de apero

                 luifeluitzicht

              kleine zilverreiger

     veel flamingo's maar ver weg

We zijn aan het eind van de ochtend naar het strand gereden, 12,5km van de cp af. Je kunt nog op een afgepaald deel van het strand staan, dat wordt als parking gebruikt. Tussen 23.00 uur en 7 uur is dat verboden, boete kan €192,- bedragen. Het strand was door de regen van gisteren nat, wij zijn op de parking naast de weg, de dijk genoemd, gaan staan. Niet verkeerd met uitzicht op een binnenmeer, étang, en op de zee. Op het binnenmeer zitten veel knobbelzwanen, diverse meeuw soorten en kleine zilverreigers. De flamingo’s, die hier in grote getale voorkomen , zaten nu verder weg het meer op.

We hebben geen bekenden gezien, we hadden wat tegenstrijdige gevoelens. We zijn het aan de ene kant eens om het strand weer het hele jaar terug te geven aan de natuur, aan de andere kant missen we toch een uniek strand waar we altijd een optimale vrijheid hebben genoten op het naturistengedeelte. We zullen het met de herinneringen moeten doen en waar we nu stonden was zoals gezegd niet verkeerd. We zijn wel aan het eind van de middag terug gereden naar de cp, volgens onze Franse buren die dit ook deden, maakt de politie ’s nachts foto’s van de nummerplaten van campers die daar toch blijven staan en krijg je vervolgens de bekeuring op de mat.

Het weer was gelukkig opgeknapt, aan zee stond een matige zeebries en was het 24º, in het dorp op de cp 26º en er was veel zon. Er zitten hier in het riet achter de cp een nachtegaal en een Cetti’s zanger.

Salin de Giraud, 09-06-2018, zaterdag

Er hebben hier zo’n 15 campers overnacht op de cp , een rustige plaats, geschikt voor een overnachting en om overdag weer naar het strand te gaan.

Er zijn momenteel wat festiviteiten omdat de voetbalvereniging van Salin de Giraud 110 jaar bestaat. Er is een voetbaltoernooi en de stierenrennen, gezamenlijke maaltijden en muziekavonden.

Salin de Giraud betekent zoiets als de zoutpan van Giraud. Als je naar het strand rijdt kom je meteen al buiten het dorp de zoutpannen tegen. Het zout wat gewonnen is wordt met schepen en voor een klein deel met vrachtwagens vervoerd. De firma Péchiney begon in het begin van de vorige eeuw met de zoutwinning. Hiertoe werden arbeiders in verschillende landen geworven, Italianen meteen al vanaf het begin, Armeniërs die gevlucht waren voor de Turkse genocide, Noord Afrikanen, Spanjaarden die het Franco regime ontvlucht waren en vooral ook Grieken, een hele bonte mengeling arbeidskrachten. Er reed een speciaal treintje door de Camargue van Arles naar Salin de Giraud om de arbeiders te vervoeren, niet in wagons maar in open laadbakken. Zo is het dorp ook ontstaan, arbeiders die in de zoutwinning werkten werden hier gehuisvest en het dorp werd naar de zoutpannen genoemd. Omdat er zoveel Grieken waren heeft de firma Péchiney een Grieks Orthodoxe kerk geschonken aan de Griekse gemeenschap. Het arbeiderswijkje bestaat nog evenals de kerk die er in de buurt staat.

 

   een flinke zoutberg

machine met transportband om het zout te transporteren

Grieks Orthodoxe kerk

Het water van de Rhône staat tot boven aan de dijk

Dit was om 11.30 uur op het strand. Een paar uur later was het veel drukker, morgen een andere foto 

 

Als je naar het strand rijdt, kom je niet alleen langs de zoutpannen maar op een gegeven moment rijdt je ook vlak langs de Rhône. We vonden gisteren al dat de Rhône bijzonder hoog stond. Vanmorgen hebben we de regiokrant gekocht, la Provence, iets wat we vaker doen als we hier in de buurt zijn. Nu is dat niet bepaald een kwaliteitskrant maar je leest wel wat plaatselijk nieuws. Zo stond er vandaag in de krant dat er door de talrijke onweersbuien de afgelopen 3 lentemaanden, er een record hoeveelheid regenwater was gevallen. Bv. in Orange was dat 348mm tegen 175mm gemiddeld, een verdubbeling dus. En al dat water dat valt stroomt door de Rhône naar zee, de monding is tussen Port Saint Louis du Rhône en Plage de Piemanson.

Vandaag was het net zulk mooi weer als gisteren, na het weekend worden er weer onweersbuien voorspeld. We hebben vandaag op het strand gestaan, het was eerst rustig toen we kwamen, vanmiddag werd het behoorlijk druk, het is weekend. Maar het strand is ongeveer 500m breed, ruimte genoeg.

Beausemblant 10-06-2018, zondag

Vanmorgen hadden we niet verwacht dat we vanavond in Beausemblant zouden staan. De dag begon met bewolking, de verwachting was dat het wel zou opklaren maar daar zag het voorlopig niet naar uit. En er stond een stevige wind vanuit zee, dus voorlopig geen strandweer. Dus zijn we eerst het dorp ingelopen waar een fanfare speelde, dit bleek de opmaak tot het stierenrennen.

We hadden gisteren het al even over het stierenrennen, regio folklore. Nu is folklore voor iemand die hier niet geboren is natuurlijk moeilijk te begrijpen, zeker niet als het een vorm van dierenmishandeling betreft. De jonge dieren worden niet lijfelijk mishandeld maar raken toch gestrest. We hebben het ook al in Spanje een paar x meegemaakt, het zit diepgeworteld en zal zeker niet zomaar verdwijnen. Tegen stierenvechten bestaat wel hoe langer hoe meer weerstand maar is ook nog steeds niet verboden in Spanje noch in Frankrijk. Wel had Catalonië het stierenvechten verboden in 2012 maar het Spaanse hooggerechtshof heeft dit verbod ongedaan gemaakt in okt 2016 omdat het in 2013 tot cultureel erfgoed werd verklaard. Daarom ook achtte het gerechtshof Catalonië niet bevoegd en bovendien werd het gezien als een vorm van protest tegen Spanje in het kader van de onafhankelijkheidsstrijd.

Behoorlijk hypocriet, maar we zijn wel even wezen kijken bij het stierenrennen, we zijn er wel tegen maar zijn geen dierenactivisten, we houden nog altijd meer van mensen. Het is ook in het centrum van het dorp, je kunt er bijna niet omheen ( zei hij om het geweten wat te sussen)en eerlijk gezegd waren we ook wel een beetje nieuwsgierig.

In een straat, afgezet met hekken, staan 2 veewagens op 500m van elkaar. In de ene zitten jonge stieren, de andere is leeg en staat met de laadklep open. Eén 3-tal stieren wordt losgelaten, willen weg rennen maar er zitten 5 mannen en 1 vrouw te paard die dat verhinderen door een soort blokkade te vormen waardoor de stieren niet harder kunnen rennen dan de paarden kunnen lopen, maar er ontsnapt ook wel eens een stier en die rent dan bliksemsnel naar de laadklep en de wagen in, omstanders die op de straat staan, springen dan fluks achter de hekken. En dat ritueel herhaalt zich een paar maal. 2 Ruiters werden van hun paarden geworpen en kwamen met de schrik vrij  

  de fanfare treedt aan 

achter de paarden de stieren

een stier gaat er vandoor

2 ruiters zijn afgeworpen

het publiek kijkt gespannen toe

We hadden een Nederlands stel uit een andere camper ontmoet en wat staan babbelen, gisteren en ook vandaag. Zij kwamen van een cp bij Sommières en konden die aanbevelen, bij een leuk oud centrum. Dus toen na het stierenrennen bleek dat er zich buien ontwikkelden boven zee en dat er morgen en overmorgen onweer werd verwacht met daarna een paar dagen mistral, dachten we dat we maar naar Sommières moesten rijden. Dat bleek echter niet zo op de route richting huis te liggen waarop Everdien zei dat we dan beter wat noordelijker konden rijden, want zondag, geen vrachtverkeer. Een goed idee waarop we via de toeristische route langs de Côtes du Rhône zo’n 240km noordelijker zijn gereden. Langs talrijke wijngaarden, een paar middeleeuwse dorpjes en een paar kastelen, kortom een leuke route maar het schoot niet op door de ontelbare rotondes. We deden er dan ook 4,5 uur over voor we de cp in Beausemblant opreden en we de een na laatste plaats om 18.00 uur innamen, 5 min. later kwam er nog een camper.

Hoe verder we van zee weg reden, des te warmer het werd, ten noorden van Valence was het maar liefst 32,5º, toen we aankwamen nog 29º.

 Een tijdje niet gebeurd, maar we hebben weer eens problemen met internet. W hebben een zeer langzame internetverbinding, foto's kunnen niet upgeload worden, dat gebeurt dan later wel.

 

 

 

de cp in Beausemblant

N45.21829 E4.83369

gratis, met voorzieningen

Besançon 11-06-2018, maandag

Vanmorgen vroeg begon het al te plenzen, de vooruitzichten waren van dien aard dat we besloten om de tolweg te nemen om weer wat noordelijker te rijden. We besloten naar Besançon te gaan , een stad waar we meermaals voorbij zijn gereden maar die we nog nooit bezocht hebben.

Het was zelfs een tijdje droog onderweg maar het begon weer te regenen. Toen we na bijna 4 uur rijden, 320km , in Besançon kwamen om een uur of 2 , regende het pijpenstelen, We zijn op de cp gaan staan bij de rivier de Doubs, niet ver van het centrum. Na een tijdje werd het droog, brak de zon door en warmde het snel op van 16º in de regen tot 24º aan het eind van de middag.

Allereerst op zoek naar het office du tourisme waar bij we ons verlopen hebben. We waren al moe voordat we aan de stadswandeling begonnen zodat we lang niet alle bezienswaardigheden gezien hebben. Maar toen hadden we al wel een stuk over de kade gewandeld langs de rivier de Doubs waarbij je aan de overkant de mooie middeleeuwse huizen ziet met galerijen. En langs de Saint Madelaine kerk die net zo ver van de cp af ligt.

 

cp Besancon, met voorz.

N47.23715 E6.01611

€7,- per dag

de rivier de Doubs met de karaktristieke middeleeuwse huizen

de rivier de Doubs met hoog boven de stad de citadel

 kerk Saint Madelaine

de synagoge

winkelstraat Grande Rue

Hoog boven de stad ligt het verdedigingswerk de citadel , gebouwd in 1668-1711, naar ontwerp van de militair ingenieur Vauban. Het hele complex is 11 ha groot en een bezichtiging vergt meer dan 2 uur, dat hebben we maar niet gedaan. Wel zijn we door een prachtig park gewandeld langs de Doubs met torenhoge platanen, waarbij je langs een stroomversnelling in de rivier de Doubs komt.

Deze rivier vormt een hoefijzervormige lus waardoor de historische binnenstad op een soort schiereiland ligt. Hier liggen de meeste bezienswaardigheden en we zijn een stuk door het oude centrum gewandeld. Brede straten met robuuste gebouwen, mooie winkels waaronder de “Galaries Lafayette’ die je in grote steden vindt. Besancon is een mooie, wat statige stad, zo komt het althans op ons over.

We zijn aan het eind van de middag nog op een terrasje neergestreken, nu kon het nog , wellicht dat de komende dagen het weer minder daar toe uitnodigt.

Arlon 12-06-2018, dinsdag

Gisterenavond tegen 21.00 uur begon het te plenzen dankzij een weerapp hadden we de bui al zien aankomen en hadden we net op tijd een broodje shoarma gehaald. Vanmorgen zwaar bewolkt weer en de weersverwachting, daar werd je ook al niet vrolijk van. Hadden we gisterenavond nog wat mogelijkheden overwogen, bv Belfort bezoeken ( moet ook een mooie stad zijn) of Metz( eindelijk dan eens), maar door het weer daar vanaf gezien. En als het weer wat minder is dan is het ook niet erg om richting huis te rijden, iets eerder dan we dachten maar we houden van goed weer.

Eerst nog wat laatste Franse boodschappen gedaan en uiteindelijk om 10.30uur vertrokken. Een mooi heuvelachtig landschap maar toen het begon te motregenen (begrafenisweer zou Karel zeggen) was er weinig meer te genieten. Dan de poot maar wat meer op het gas en met een snelheid van 110km richting de grens met Luxemburg gereden, mooi de treintjes vrachtwagens voorbij. Want geen ZOAB betekent stuifwater die het zicht beperkt als je tussen de vrachtwagens blijft hangen.

 

 

cp Arlon N49.69016 E5.81884

gratis, met voorz., stroom ook gratis

om het sombere weer wat op te vrolijken, 2 foto's van afgelopen zondag in de Camargue, een zwarte bij en een ? vlinder

In Luxemburg begon het harder te regenen, dan pas je de snelheid wel aan, ook hier stukken zonder ZOAB, dus was het zicht minder. We zijn doorgereden tot Arlon, toen vonden we het welletjes. We hadden 355km in 4 uur gereden, dat is aardig opgeschoten richting huis, morgen nog bijna 370km.

De camperplaats in Arlon is bij de brandweerkazerne, een parking op asfalt, met regen helemaal troosteloos, maar wat maakt het uit voor een overnachting (en ’s middags lezen binnen). Want het regende hier niet alleen maar het was ook maar 12º dus de lange broek en een trui maar weer eens opgezocht.

 

 

 

Onze reis van ruim 5 maanden zit er bijna op.

Daarom hier het laatste routekaartje.

 

Op 02-06 waren we nog in Spanje, in San Feliu de Guixols(a)

Via Peralada(b) en La Jonquera(c) zijn we naar Salin de Giraud(d) gereden waar we op 07-06-kwamen.

Zondag 10-06 zijn we aan de terugreis begonnen, 1ste overnachting in Beausemblant(e) Vannacht hebben we in Besancon (f) gestaan en onze laatste overnachting zal vannacht 12-06 in Arlon zijn

Warnsveld 13-06-2018, woensdag

We zijn op 10-01-2018 vertrokken en vandaag thuisgekomen na dus iets meer dan 5 maanden op reis te zijn geweest. We vertrokken omstreeks 9 uur uit Arlon na een rustige nacht, als er brand was geweest dan waren er de sirenes van de uitrukkende brandweerauto’s geweest en het portofoon verkeer gaat dan een tijd door.

We hebben nog goedkoop getankt in Martelange wat op de Luxemburgs/Belgische grens ligt €1,117 per liter voor de diesel, in Frankrijk betaalden we €1,52 en eerder bij de Carrefour €1,45. Diesel is duurder geworden in de maanden dat we weg waren.

Het was niet zo druk op de weg, wel al de nodige campers en caravans, het voorseizoen is duidelijk begonnen. Het was goed weer om te rijden want het was droog, het schoot lekker op en om half 2 waren we thuis. Martijn onze zoon stond ons al op te wachten en na een knuffel hielp hij ons mee de camper uit te laden, dat ging lekker vlot zo. En dan begint het opruimen, ordenen, wasmachines draaien, administratie bekijken , oa weer een abonnement op de VK die zaterdag weer komt, kortom druk , druk , druk, en tussendoor kwamen de buren van weerskanten nog even goedendag zeggen.

We hadden uit Spanje natuurlijk wat wijnen  meegenomen  , oa de Pescador wijnen uit Peralada, uiteraard wat cava's en dan realiseerden we ons door hoeveel wijngebieden we eigenlijk zijn doorgereden in Spanje en Frankrijk, zelfs in Luxemburg de Moezelwijn route gezien, ook in Limburg en de Achterhoek worden aardige wijnen geproduceerd. Wat moet er een wijn geproduceerd worden en uiteraard, ook weer geconsumeerd.

 

 

 

 

 

 

een kleine selectie van wijnen die we uit Spanje heben meegenomen

Daarom maar eens gekeken welk land de meeste wijn produceert. Er blijkt een “Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn bereiding te zijn. Uit onderzoek van deze organisatie blijkt dat Italië het meeste wijn produceert, gevolgd door Spanje en Frankrijk en de Verenigde Staten. Deze 4 landen zijn goed voor de helft van de wereldwijde wijnproductie., 250 miljoen hectoliter.

Het land dat de meeste wijn exporteert blijkt dan weer Spanje te zijn, we zien dan ook meer bierdrinkende dan wijn drinkende Spanjaarden.

Wie gieten er wereldwijd wijn door hun keelgaten zoals wij dat bv doen? Het blijkt dat de Portugezen het meeste wijn drinken, 51,4 liter op jaarbasis, op de voet gevolgd door de Fransen(51,2liter), de Italianen dan de Zweden. De Spanjaarden staan pas op de 10e plaats met25,2 leter, gevolgd door Nederland als 11e met 1 lier minder.

Tijd voor een wijntje, zo ik zo zeggen niet nadat we kunnen zeggen dat we weer een heerlijke reis hebben gehad. Het weer was niet altijd geweldig door hoge druk boven Noord Europa maar we hadden over het algemeen leuke ontmoetingen met oude kennissen en hebben ook weer nieuwe mensen ontmoet, veel dingen gezien ook, aardige boeken gelezen, lekker gegeten en gedronken, kortom we hebben genoten. En wat hadden we het weer leuk samen , de kunst van het samenleven op de vierkante meter  hebben we aardig onder de knie.