Gallegos de Arganán, 23-09-2019, maandag

We zijn vanmorgen om 10 uur vertrokken nadat we gisterenavond hadden besloten om niet in Coimbra te blijven. Dit vanwege het hoogteverschil die je in de stad hebt, we moeten beiden rekening houden met onze knieën. Everdien heeft een tibia plateau fractuur gehad, ik heb last van mijn kniebanden als ik ze teveel belast. Aan de ene kant jammer maar we zijn ook tevreden dat we in 8 dagen Portugal zoveel gezien hebben, vooral een paar prachtige steden hebben bezocht.

Ongeveer de halve route naar Spanje hebben we de elektronische snelweg genomen, elektronisch omdat je betaald via kentekenregistratie en niet via tolpoortjes. Met name na Penacova, waar we een paar dagen hebben gestaan, was een enorm stuk bos verbrand, dat moet vorig jaar zijn gebeurd. We hebben ongeveer 150km gereden en staan niet ver van de grens met Portugal.

 

                                                 Portugal, in de buurt van Guarda.

                                Zo landelijk staan we nu.

cp Callegos de Aganán N40.6313 W6.7071, gratis , met voorz.

Een heel contrast met gisteren, stonden we afgelopen nacht met tegen de 50 campers waaronder 6 Nederlandse in Coimbra, nu staan we helemaal alleen op een nieuwe cp in een landelijk gelegen dorp, Gallegos de Aragan. We staan ruim 100km van Salamanca, die stad willen we morgen gaan bezoeken. Daarna willen we naar de Middellandse zeekust, dan hebben we voorlopig genoeg steden bezocht en wordt het tijd voor wat lezen en luieren in de zon. We moesten wel een beetje zoeken om op de cp te komen hier, je moet over een hobbelige parking van sportvelden rijden, de cp is pas een paar maanden geopend.

Dat hebben we vanmiddag ook al gedaan, hoewel niet zo lang, er kwam sluierbewolking die dikker werd, het was 23º. En we hebben in Spanje de klok weer een uur vooruit gezet.

Salamanca

We zijn vanmorgen vrij vroeg naar Salamanca gereden. Salamanca heeft geen camperplaats wat je niet zo vaak meer ziet bij drukbezochte steden. Wij zijn gaan staan vlakbij het centrum, bij een kerkje. We moesten wel even wachten tot we hier terecht konden, er vertrok gelukkig een camper van de parking bij een kerkje.

Salamanca ligt aan de rivier de Tormes en de oude stad ( gesticht 400jr voor het begin van de jaartelling) is in zijn geheel aan de werelderfgoedlijst toegevoegd. In het historische centrum staan romaanse, gotische, Moorse, renaissance en barokke monumenten.

Salmanca is ook een studentenstad, er studeren ook veel buitenlandse studenten aan de universiteit die in 1218 is gesticht en dus ouder is dan die in het Portugese Coimbra.

De rivier de Tormes met de oude kathedraal op de voorgrond die wordt overtroffen in omvang en hoogte door de nieuwe kathedraal die er achter staat.

                De romaanse brug met de kathedralen erachter                                        Het convento de San Estaban

                                                    De facade van het convento de San Estaban

Enige fragmenten van de facade van San Estaban

We zijn eerst naar het Plaza Mayor gelopen, althans dat was de bedoeling maar na al ruim 10’ kwamen we bij de 1ste kerk met een heel mooie façade, daar kun je niet aan voorbij lopen. Het bleek de Convento de San Sebastian uit de 16e eeuw. De façade is in een renaissancestijl, het plateresco, erg mooi. In de kerk ligt de hertog van Alva begraven, de schurk.

                                                   De oude kathedraal van Salamanca

Het portaal van de oude kathedraal

 

 

 

 

Links de astronaut die een grapjas tijdens een restauratie heeft aangebracht

Niet ver daarvandaan liggen de oude en de nieuwe kathedraal, tegen elkaar aangebouwd. De nieuwe kathedraal is een stuk hoger(en groter) dan de oude kathedraal. De oude kathedraal heeft een mooie façade echter die van de nieuwe kathedraal is mooier, veel rijkelijker versierd. Als grapje zit in de versiering rondom het portaal een astronaut verwerkt, een grapje tijdens de restauratie.

 

De façade, van de nieuwe kathedraal met wat fragmenten

De barokke patio van een van de universiteitsgebouwen

Via een paar aardige straten met kleine kerkjes en mooi gevels, je kunt niet blijven fotograferen, kwamen we op het Plaza Mayor waar ook de touristinfo gevestigd is. Het Plaza Mayor geldt als een van de mooiste pleinen van Spanje. De Plaza Mayor en veel andere gebouwen in het oude centrum, hebben de bouwstijl van de familie Churriguera, ook wel het Churriguerisme genoemd, het is een barokstijl. Er stonden wel erg veel stoelen bij de terrasjes, dunbevolkt, i.t.t. de andere terrassen in de stad. We hebben als lunch dit keer wat verschillende broodjes zoals empanadas en wat andere waar de naam van vergeten zijn en het was nog wel een specialiteit van Salamanca.

 

                                                                         Het Plaza Mayor, panorama foto

Nog wat foto's van het Plaza Mayor, de terrassen zijn nauwelijks bezet

Wat we niet wilden missen was het deel van de universiteit, die overal mooie oude gebouwen in het centrum heeft., met de plateresco voorgevel. In het universiteitsgebouw ernaast is een hele mooie patio in Spaanse barokstijl. We waren ondertussen weer richting rivier gelopen en hadden geen behoefte om een kerk of kathedraal te bezichtigen, we hadden al zoveel moois gezien. Wel wilden we langs het Art Deco museum vanwege de gevel met glas-in-loodramen, die vielen wat tegen. Via de Romaanse brug met zijn 26 bogen zijn we naar de camper gewandeld, nog vol van indrukken. We hadden het wat koud gekregen het was helemaal bewolkt geworden en de wind was toegenomen tot vrij krachtig. Bij de camper stonden links en rechts van ons een andere camper en voor ons een hoge aarden wal, het gaf een enigszins benauwd gevoel.

                                 De wat ons betreft mooiste façade, in Salamanca, de plateresco gevel van de oude universiteit.

Fragmenten van de prachtige façade van de universiteit

We zijn toen doorgereden naar de vestingstad Avila, het oude deel is geheel ommuurd. We staan daar op een grote parking achter het politiebureau en er staan hier meer campers.

Op het gevaar af om voor Japanse Nederlanders ( Japanners zien Europa in een paar dagen) te worden uitgemaakt zijn we nog wel even het stadje in geweest om een indruk te krijgen. De muren zijn imposant, je kunt er helemaal overheen lopen. Ze zijn12m hoog, 3m breed en tellen 88 torens en 9 poorten.

Net op het moment dat we nog even in Avila wilden kijken, kregen we een telefoontje dat een goede vriend van ons is overleden, dit na kort ziek te zijn geweest. Een vriendin die ons daarover belde had ook nog slecht nieuws over haarzelf, voor de 2e keer was er borstkanker bij haar geconstateerd. Daarom zijn we ook maar  een klein stukje Avila ingewandeld maar na dit vreselijke nieuws hadden we geen zin meer.

                                                                   Een van de poorten in de muren van Avila.

 

Rechts de ramen van het art deco museum in Salamanca

 

Parking in Avila N40.6617 W7051,

gratis, geen voorz.

Het weer viel tegen vandaag. Er waren zonnige perioden voorspeld in Salamanca, het was bewolkt en 21º en er stak een vrij krachtig wind op. In Avila was het beter, zonnige perioden en 23) en minder wind, wel goed weer om steden te bezoeken.

Alcazar de San Juan 25-09-2019, woensdag

We hadden nog vanochtend Avila kunnen bezichtigen, maar het mooie weer aan de Middellandse zee trekt, het was vanmorgen weer koud buiten, ongeveer 8º. Er hadden zo’n 20 campers overnacht op de parking waarvan 4 Nederlandse.

We zijn via de N403 naar Toledo gereden, aanvankelijk nog vrij vlak maar daar na werd het heuvel- en bergachtig, zodat de weg bochtig werd. Wel een mooie route. Na Toledo kwamen we op de snelweg, eerst nog mooie uitzichten, later werd het wat vlakker.

                                    Het blijft een iconisch beeld voor La Mancha, de windmolens,gezien van de snelweg wel ver weg.

 

                              Onderweg naar Toledo

In La Mancha zagen we een afwisseling van olijfgaarden en wijn gaarden op de rode aarde,

Het was een afwisseling van olijfbomen en wijngaarden, de oogst van de druiven was in volle gang. Op veel percelen werd nog met de hand geoogst. Er wordt in la Mancha op grote schaal wijn verbouwd, zeker als sinds de Middeleeuwen en het heeft het predicaat DOC (Denominación de Origen) Er wordt hier vnl witte wijn verbouwd, verschillende druivenrassen oa Verdejo, Viura , Sauvgnon Blanc en Chardonnay. Er zijn in deze regio ongeveer 15.000 wijnboeren actief die zo’n 90 miljoen flessen produceren waarvan bijna de helft voor de export bestemd is. Regelmatig rijden er tractoren door het stadje over de weg voor de cp, die trouwens net ver van het centrum ligt. We staan in Alcazar de San Juan, na 240km rijden. Toen we na Toledo reden zagen we de naweeën van de Gota Fria, die ook hier in afgezwakte vorm was overgetrokken. Op sommige landbouwgronden stond nog water, andere waren blubberig omdat het water nog maar net was weggetrokken.

Na veel zoeken eindelijk een bar, mooie gevel maar de weinige bezoekers waren niet uitnodigend, we zijn echt niet kieskeurig.

Natuurlijk hier in La Mancha Don Quijote en Sancho Pancha.

Cp in Alcazar de San Juan, N39.3897 W3.2191

bj de arena, gratis , met voorz.

Zoals gezegd staan we in La Mancha, zelfs in het hart ervan, bekend van Don Quijote en zijn gevecht tegen de windmolens. Naast windmolens zijn er hier ook meren in de omgeving, die hier lagunas worden genoemd. Er ligt tegenover de cp een erg groot park met meerdere speeltuinen en waterpartijen. Volgens een info bord komen er hier 42 verschillende vogels voor, we hebben 6 huis-tuin-en keuken soorten kunnen ontdekken

Alcazar heeft geen echte bezienswaardig heden, trouwens die zijn er in de hele regio niet veel of het moeten de windmolens zijn waar vele dorpen van proberen te profiteren op verschillende manieren, in het recente verleden hebben we hier al eens wat overgeschreven..

We zijn aan het begin van de avond naar het Plaza Mayor gewandeld. Dat bleek een half uur lopen te zijn en de moeite van de wandeling niet waard, het hele centrum heeft trouwens weinig allure. We hadden het voornemen om ergens tapas te gaan eten, tot onze verrassing hebben we nog nooit zo weinig bars en restaurantjes in een toch tamelijk grote stad gezien. Of we moeten ze over het hoofd hebben gezien wat tamelijk onvoorspelbaar is want we hebben er een fijne neus voor. Wel 6 winkels met bruidskleding maar wat koop je daar nu voor. We hebben een drankje gedronken en gelukkig hebben we genoeg voorraad in de camper om te kunnen improviseren wat het eten betreft. En dat terwijl het een mooie avond was, windstil na een heerlijke dag met 25º.

Cullera 26-09-2019, donderdag

De dag begon al goed vanmorgen, toen ik het gordijn openschoof zag ik een zwarte eekhoorn in het park tegenover ons over het gras rennen en een tijdje bleef hij tegen de stam hangen van de boom waar hij ingeklommen was.

Dat was goed voor mijn humeur want het bleek dat ik òf verkeerde wijn had gepakt waarvan ik dacht dat het een aanbieding was òf men had het verkeerd geprijsd in de winkel, hoe dan ook 2 flessen wijn met een prachtige naam , Marques de Rival, €13,- per stuk ipv de 4,- waarvoor ik ze dacht gekocht te hebben. Dan kun je terug gaan naar de winkel of ze bewaren voor een speciale gelegenheid, het laatste maar gedaan. We stonden vannacht met 4 campers, de weg ervoor langs was ’s nachts niet storend totdat de nijvere boeren om half zeven begonnen aan hun wijnoogst en daarvoor met trekkers met aanhangers over de verkeersdrempel denderden.

Zeker in het begin in de wijde omtrek van Tomelloso werd er druk geoogst en had je onafzienbare rijen druivenstokken staan.

We zijn hier in mei ook over dezelfde weg gereden toen we van Extremadura kwamen, toen waren het stokken met uitlopers, nu druivenstruikjes.

Sommigen verafschuwen dit beeld, wij vinden dit een soort landscape art, wij kijken door de bril van de duurzame energie.

Ondanks de overvloedige regenval van 2 weken geleden in deze regio, staat het waterpeil in het stuwmeer nog steeds laag.

Gedoogplaats Cullera, N39.1611 W0.2432

put om cassete te legen.

Het was niet al te druk onderweg , echter het verkeer begon toe te nemen z’n 100km voor Valencia en bij Valencia was het ronduit druk. We hebben alleen maar snelweg gereden en we waren binnen 4 uur in Cullera , afstand 333km vandaag.

Het was wel een beetje spannend of we weer op de gedoogplek konden staan, 2 weken geleden was die nog afgesloten met een ketting en een bordje privéterrein. Vorige week kregen we bericht dat er al weer 20 campers stonden. Jawel hoor, er staan er nu ongeveer 40, we hebben een plek tegen het riet, daarachter ligt het strand en we hebben ruimte genoeg. Achter ons staat een Deense camper met een grote Concorde die klaagde dat hij bijna nergens kon staan aan de kust ten zuiden van Alicante. Er zijn veel verbodsborden met verboden voor 3,5 ton en op cp’s vinden ze zijn camper te groot.

Wij zijn heel blij dat we hier weer staan, een optimaal gevoel van vrijheid hebben we hier en we zijn dan ook van plan hier zeker een week te blijven. Even iets geheel anders dan de afgelopen weken, gelukkig houden we van én het strand, én steden én de natuur.

Het is hier meteen een stuk warmer, 27º vandaag, volop zon. Vanmiddag hebben we dan ook bij een zeebries op het stand zitten lezen.

En alsof de feestvreugde al niet groot genoeg was zagen we vanmiddag een Monarchvlinder vliegen. Die zagen we voor het eerst vorig jaar herfst in Griekenland, in maart in Marokko en nu dan hier.

We zijn vanavond naar de boulevard gewandeld, hoewel de zon weg was en de wind matig uit zee woei, hebben we toch nog lekker op een terrasjes gezeten en tapas gegeten.

Cullera 27-09-2019, vrijdag

We hebben het zo fijn en dan die berichten uit Nederland van onze vrienden deze week. Goede vriend overleden, vriendin borstkanker en gisteren een appje dat een vriend die darmkanker heeft en waar het goed mee ging met spoed is geopereerd, een stoma heeft gekregen en een chemokuur moet. Natuurlijk kunnen we er niets aan doen, we moeten ons niet schuldig voelen dat we genieten ondanks de schaduw die er over hangt. We worden weer geconfronteerd met de betrekkelijkheid van het leven, maar goed dat we niet weten wat ons nog te wachten staat.

Er stonden vannacht hier ongeveer 40 campers, veruit het merendeel zijn Duitsers en Fransen. Verder de Deense buren en maar 3 Nederlandse campers, dat is toch weinig als je het vergelijkt met andere jaren. Omdat een Nederlandse camper vanmorgen weer is vertrokken is de spoeling met Nederlanders wel heel dun. Nu het weekend begonnen is, zijn er ook wat Spaanse campers gekomen, die vertrekken zondagavond weer.

 

 

                                                                      Monarchvlinder

Omdat we de afgelopen weken nog al wat steden hebben bezocht ook ons weinig verdiept in de Spaanse of Portugese samenleving, nu we pas op de plaats maken hebben we daar weer tijd voor gekregen. Wat we wel weten, het zal ook wel in Nederlandse kranten hebben gestaan, is dat de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering zijn mislukt, de PSOE en Podemos zijn niet nader tot elkaar gekomen en op 10 nov. komen er nieuwe Spaanse verkiezingen, voor de 4e keer in 4 jaar, iets waar de Spanjaarden helemaal geen zin in in hebben.

Het is 1okt 2 jaar geleden dat het (illegale) referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië werd gehouden. Nu die datum nadert lopen daar de spanningen op zagen we zonet toen we een Catalaanse krant online inzagen, mogelijk morgen meer daarover als we wat gelezen hebben.

Het was warm vandaag, niet veel wind, in de stad ruim 30º, hier bij het strand 28º.

 

En toen we aan het begin van de avond nog een eindje gingen wandelen, zagen we op zo’n 200m van de camper vandaan wel 30 Monarchvlinders. Wat een buitenkans om die zo maar weer te zien.

Cullera 28-09-2019, zaterdag

De nachten zijn warm in Cullera , dat komt ook door de hoge luchtvochtigheid ’s nachts, 95%. We hebben ook voor het eerst deze reis muggen in de camper gehad, we staan dan ook dicht tegen het riet aan.

Er is hier een put waar de cassette geleegd kan worden en we halen water uit een pomp in het park bij de stad. De supermarkt Consum is ongeveer een kwartier lopen, daar gaan we met ons boodschappenwagentje heen. Aan de andere kant van de stad liggen de grote supermarkten naast elkaar, Mercadona, Lidl, Carrefour.

          Het mooie brede strand bij ons 'voor de deur'.

In het park hier dichtbij staat een bladverliezende boom, de Bauhinia purpurea, die prachtige bloemen heeft. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid Oost Azië.

Wat meer in de Spaanse kranten gedoken. Er is in Catalonië een radicale afscheidingsbeweging, naast de politieke partijen die voor afscheiding zijn. Deze beweging , de CDR, heeft in het verleden gedreigd met ontregelende acties. Het blijkt nu dat leden van de CDR ongeveer een jaar lang zijn geschaduwd door de politie wat heeft geresulteerd in 7 arrestaties deze week. Ze worden er van verdacht dat ze terroristische activiteiten aan het voorbereiden waren en dat ze explosieven in hun bezit hadden. In verschillende steden zijn protesten geweest tegen hun arrestatie en de Catalaanse regiopremier Quim Torra heeft geprotesteerd bij de demissionaire premier Sanchez, die heeft geantwoord dat Torra juist elke vorm van geweld moet afwijzen. Er zouden nl filmpjes en foto’s zijn waarop de verdachten te zien zijn toen ze materiaal kochten om explosieven te fabriceren. Ook zouden er opnamen zijn dat explosieven tot ontploffing werden gebracht in een verlaten mijngroeve. In kringen van de separatistische beweging en politieke partijen in Catalonië wordt beweerd dat de politie alles in scene heeft gezet. Dit valt echter moeilijk staande te houden nu 2 van de 7 verdachten hebben toegegeven dat ze in het bezit waren van explosieven. Ze ontkennen echter dat ze terroristische aanslagen wilden plegen maar dat de explosieven gebruikt zouden worden om de infrastructuur schade toe te brengen door middel van aanslagen op bv het elektriciteitsnetwerk en dat er zeker geen gewonden bij mochten vallen. Alle verdachten zijn overgebracht naar Madrid waar ze verhoord worden.

Ook in het Catalaanse parlement heeft de arrestatie voor tumult gezorgd. De separatistische partijen zeiden achter de gearresteerden te staan en betitelen ze als politieke gevangenen, de partijen die tegen onafhankelijkheid zijn hamerden op het respecteren van de wet. De spanningen tussen de verschillende partijen liepen zo hoog op dat de voorzitter van het parlement voortijdig en einde aan de zitting maakte.

De dag begon met wat bewolking en rond het middaguur begon de zon door te breken, het was een zonnige middag, iets minder warm dan gisteren. Toch heeft de zon zoveel kracht dat je bij de camper in de schaduw moet zitten, op het strand is het met een lichte zeebries heerlijk.

Cullera 29-09-2019, zondag

Gisteren om een een uur of half 12 reed er een politieauto met zwaailicht over het veld hier. Hij reed even rond maar kort daarna kwamen er 2 politieauto’s met zwaailicht over het veld rijden. Een auto stopte vlakbij onze camper, een agent stapte uit en liep met zaklantaarn onze kant op. Ik ben uitgestapt en de agent begon in het Spaans te ratelen. Hij sprak geen Engels dus vroeg ik hem om langzamer te praten. Hij vroeg of we problemen hadden, nee, dank u, en na gegroet te hebben vertrok hij weer. En dat allemaal op vriendelijke toon, je denkt als er 2 politieauto’s met zwaailichten komen in eerste instantie aan een ontruiming.

 

 

                                  Tapuit, vrouwtje

 

 

 

 

 

Roze trompetklimmer, deze is van dezelfde familie als de Campsis die we vroeger langs de muur naar ons balkon groeide.

Zoals misschien nog bekend is , zitten er nog steeds 12 Catalaanse politici in voorarrest, nu al bijna 2 jaar , o.a. Puigdemont wist te vluchten naar het buitenland. Ze worden o.a. beschuldigd van rebellie en opruiing. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het referendum 2 jaar geleden en de gevolgen daarvan. Nu doet de rechtbank uitspraak tegen de 12, voor 15 okt. Verwacht wordt dat ze tot lange gevangenisstraffen zullen worden veroordeeld.

Op het moment van de uitspraak hadden de CDR leden 7 dagen lang het Catalaanse parlement willen bezetten, bomaanslagen willen plegen op de AP7 tolweg en het elektriciteitsnetwerk alsmede op telecommasten en op gebouwen, althans volgens de beschuldigingen. De politie spreekt ook over het topje van een ijsberg, dat de radicale beweging veel groter is dan de 7 die nu zijn aangehouden.

Er zijn nu oplopende spanningen in Catalonië vanwege én dat het 2 jaar geleden is dat het referendum werd gehouden en vanwege de uitspraak van de rechtbank in Madrid. Er zijn uit voorzorg 200 agenten van de Guardia Civil naar Catalonië gestuurd die de Catalaanse politie ( de Mossos) bij ongeregeldheden moeten bijstaan.

Onze Deense buren zijn vertrokken en daarvoor in de plaats ie een Spaans echtpaar uit Mallorca hier komen staan. Aardige mensen die ook een beetje Engels praten. Ze zijn aan het begin van de avond weer vertrokken, ze gaan naar huis, 8 uur varen naar Mallorca

Opnieuw een warme dag vandaag, 29º bij niet veel wind. Een typisch strandweertje dus. Dat vonden veel mensen want het was druk op het strand.

Cullera 30-09-2-19, maandag

We zijn vanmorgen naar de wasserette hier in de stad geweest, die is in het centrum, N39.1644 W0.2456. Een wasmachine voor 12 kilo kost €4,- en een droger €2,-. Niet ver daar vandaan zit een ‘afhaal Spanjaard’ we hebben daar paella en gevulde aardappelen gekocht, een complete maaltijd vanavond voor €7,-.

Vanmorgen contact gehad met de Vlinderstichting over de Monarchvlinders. Men is van mening dat de waarnemingen die wij hebben gedaan in Griekenland, Marokko en nu hier in Cullera, mogelijk de Kleine Monarchvlinder betreft, deze lijkt heel erg op de Monarchvlinder Het feit dat we ze nu al 3 reizen achter elkaar zien zou op louter toeval berusten. In Zuid Europa zouden ze trekken, in Marokko overwinteren zoals meerdere trekvlindersoorten doen.

De zwarte spreeuw, ze komt voor in Spanje, Marokko. Als hij zingt, zoals hier, heeft hij een duidelijk zichtbare baard. Hij is wat groter dan de gewone spreeuw en heeft geen spikkels.

We zijn wat gefascineerd door de Momarchvlinder, hij is 8 tot 10cm groot en vliegt mooi zwevend. Hij eet giftige planten, is er zelf immuun voor. Hij is zo wel giftig voor insecteneters en de rupsen ook.  

Wat is eigenlijk die CDR waar die 7 leden van zijn gearresteerd? CDR betekent ‘Comités ter verdediging van de Republiek’, ze bestaan uit separatistisch denkende Catalanen. Ze zijn actief geworden na de arrestatie van de politieke leiders in Catalonië en hebben in het recente verleden autowegen en gebouwen bezet. Er zouden meer dan 280 van deze groepen bestaan in dorpen en steden in Catalonië. Er is geen sprake van een duidelijke structuur hoewel het lijkt dat, w.s. door het gebruik van sociale media, de acties beter gecoördineerd worden.

Die 7 leden van de CDR blijken lid van een soort cel binnen de CDR en waren bereid om verder te gaan met hun acties zoals nu blijkt omdat ze hebben geprobeerd Goma-2 (een explosief) te fabriceren.

Die cel heet de ERT (‘Equipos de Respuesta Táctica’, zoiets als ‘team van de tactische reactie) en ze willen de vorming van een Catalaanse republiek bewerkstelligen met alle middelen, inclusief geweld.

Hoewel 1 van die ERT-leden contact heeft gehad met de Catalaanse premier Quim Torra, heeft de laatste gezegd dat hij geweld , net zoals de CDR, ten allen tijde zal veroordelen.

De Mossos heeft een waarschuwing afgegeven aan de agenten in verband met mogelijke ongeregeldheden morgen.

Verder heeft de secretaris van het ANC op de tv verklaard dat er 3 marsen op Barcelona zullen komen zodra het Hooggerechtshof uitspraak heeft gedaan. De bedoeling is om 3 dagen het verkeer te ontregelen. Ook wordt er volgens hem een grote eenheidsdemonstratie voorbereid alsmede andere acties waar niets over verklaard kan worden dit moment.

De Assemblea Nacional Catalana (ANC), ook wel genoemd Moviment per la Independència (Onafhankelijkheidsbeweging), is een Catalaanse pluralistische koepelvereniging die streeft naar de vorming van een onafhankelijke Catalaanse staat.

Deze beweging bestaat naast de CDR, en betreurt dat er geen eenheid is.

We hebben weer nieuwe buren, dit keer Duitsers, die eerst iets verderop stonden maar last hadden van 2 nieuwgekomen Belgische campers, die waren kennelijk luidruchtig.

Die Duitse buren komen uit Kassel, of we dat kennen. Ja, daar zijn we wel eens naar de kunstmanifestatie Dokumenta geweest. Blijkt de man directeur van het museum in Kassel te zijn geweest.

Het weer is onveranderlijk mooi, volgens de kranten een mooie ‘veranillo’ , een nazomer of volgens de buren Spätsommer.

Cullera 01-10-2019, dinsdag

Everdien is vanmorgen naar de kapper geweest hier in Cullera. Dat na het debacle toen ik hier in mei mijn haar heb laten (ver)knippen. Everdien was erg tevreden over het resultaat, mijn haar had ze zelf genipt eergisteren.

Vanmorgen vroeg was het onrustig in Girona, een van de steden waar nogal wat fanatieke separatisten wonen. Voormalige premier Puigdemont van Catalonië is daar bijna 5 jaar burgemeester geweest. Afgezien wat wat opstootjes in Lleida en Barcelona is de herdenking van het referendum over het algemeen rustig verlopen tot nu toe. Er zijn toespraken geweest van Puigdemont, Quim Tora over de republiek Catalonië. Het zou nog onrustig kunnen worden tijdens manifestaties die voor vanavond gepland staan.

Libelle 

   Albizia, Perzische slaapboom ook hier in het park in Cullera

In Spanje wordt veel gerookt, ook op straat zie je rokende mensen. De afgelopen 2 jaar is het percentage rokers zelfs nog gestegen met 3,3% naar 23,3% van de bevolking. Ter vergelijking: in dezelfde periode daalde het aantal rokers licht in Nederland tot 22,4%. Het verschilt niet zoveel van elkaar, toch is roken in Spanje veel meer aanwezig in het straatbeeld, daardoor dachten we dat het percentage rokers hoger lag.

In een poging om mensen te laten afkicken van hun nicotineverslaving gaat de Spaanse overheid een medicijn vergoeden die ze helpt bij hun poging om te stoppen. Het is het middel Varencicline waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het werkt. Het middel zal volgens het Ministerie van Volksgezondheid in eerste instantie aan 70.000 mensen worden toegediend. Verwacht wordt dat het aantal mensen die succesvol weet te stoppen met behulp van het medicijn, 10x hoger zal zijn dan wanneer er geen middelen worden gebruikt om te stoppen. Roken zorgt voor ongeveer 50.000 doden per jaar in Spanje.

Het was vandaag een hele warme dag aan de costas, hier op het strand lekker met een zeebries en 29º, iets verder het binnenland van de provincie Valencia in werd het 32º, in de provincie Malaga plaatselijk 34º.

Vanavond gebeurde er iets wat niet zo vaak voorkomt, de wind werd al om 19.00 uur aflandig, meestal is dat om 22.00 uur,

met als gevolg dat de warme lucht uit het binnenland hier naar toe stroomde Dus werd het om 19.30 het warmst met 31º.

Cullera 02-10-2019, woensdag

Vannacht onrustig geslapen, we hadden 7 muggen in de camper, voortdurend gezoem , voortdurend  op jacht en roosteren met de elektrische vliegenmepper en toen de DEET was uitgewerkt zijn we verschillende keren gestoken. Die muggen zijn wellicht binnen gekomen omdat we tot 12.00 uur alles tegen elkaar open hadden staan vanwege de hitte, omdat de camper wat ouder is sluiten de horren niet naadloos. En het heeft wellicht ook met de warme aflandige wind te maken, daarvoor hadden we er  af en toe er een of twee in de camper.

Toevallig heeft de Spaanse gezondheidsdienst voor de provincies Alicante en Murcia een waarschuwing afgegeven voor de tijgermug. Na de overstromingen van een paar weken gelden tijdens de Gota Fria en de hoge temperaturen nu zijn er ideale broedplaatsen voor deze mug ontstaan. De gemeenten hebben opdracht gekregen om stilstaand water te behandelen zodat de larven sterven voordat ze muggen worden. Tijgermuggen kunnen dragers zijn van ziektes zoals Dengue(knokkelkoorts), Zika (gevaarlijk voor zwangere vrouwen , foetus beschadiging ) en chikungunya (o.a. ernstige gewrichts- en spierpijnen). Wij zitten in de provincie Valencia, daarvoor geldt de waarschuwing niet .

Tot nu toe hier 2 libellensoorten gezien. Gisteren een  geplaatst, vandaag een andere soort.

      Wasmalve uit de kaasjeskruid familie, in  het park hier

Er zijn in diverse steden manifestaties geweest gisterenavond  in Catalonië maar alles is rustig verlopen op een korte bezetting na van de AP7 bij Tarragona door 200 mensen . De diverse separatistische bewegingen en politieke partijen benadrukten dat er meer eenheid moet komen zodat er gezamenlijk kan worden opgetreden na de uitspraak van het Hooggerechtshof  die vòòr half oktober wordt verwacht.

De Catalaanse kiesraad heeft premier Quim Torra opdracht gegeven alle symbolen die gebruikt worden om sympathieën uit te drukken voor de strijd voor onafhankelijkheid, van overheidsgebouwen te laten verwijderen. Bedoelt wordt hier mee de Estalada, de Catalaanse vlag (Spaanse vlag met ster), gele linten of strikken, foto’s van de 12 gevangen politici , posters, die je overal ziet in Catalonië vooral in de grote steden. Voor vrijdagmiddag 15.00 uur moet hier gehoor aan worden gegeven. Zo niet dan loopt hij kans strafrechtelijk te worden vervolgd.

Het blijft maar mooi weer, weliswaar met 27º wat minder warm dan gisteren.

Cullera 03-10-2019,donderdag

Op donderdagmorgen is er altijd markt in Cullera, daar zijn we naar toe geweest omdat we naar de Orange winkel moesten om te kijken of we nog voldoende GB’s hadden We hebben een simkaartje gekocht ongeveer een maand gelden omdat we aan de 20GB van ons Vodafonekaartje niet genoeg hebben. De markt werd in de straten bij de Orange winkel gehouden maar het was kleding en schoeisel wat werd aangeboden en dat was niet veel soeps, beter gezegd, onze smaak niet. Over het algemeen vinden we Spaanse markten niet veel bijzonders, zo ook nu. De markt wordt in het oude gedeelte van Cullera gehouden, daar staan nog aardige huizen en wat leuke straatjes. Later zijn er in Cullera appartementen, nieuwe winkelstraten  en de boulevard gekomen.

              Voor €1,- kun je al een fraai kleedje aanschaffen. Het is natuurlijk niet allemaal van deze troep op de markt. 

Bij ons op de markt heb je een frites- of viskraam, hier heb je de zoete lekkernij churros.

 

Straatje in de oude stad met op de achtergrond het kasteel.

Spanje najaar 2019 deel 6Eergisteren hadden we het erover dat de Spaanse overheid nicotineverslaafden gaat helpen met stoppen met roken door het vergoeden van het medicijn Varencicline, bekend in Spanje onder de merknaam Champix, trouwens in Nederland ook .

De werkzame stof in Champix is zoals gezegd varenicline. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Dit heeft twee gevolgen: Enerzijds zijn de receptoren tevreden en anderzijds zijn de receptoren al 'vol'/ geblokkeerd waardoor de sigaret geen of minder extra kick/ beloning geeft. 

Anderzijds werkt Champix ongeveer hetzelfde als nicotine: het stimuleert de afgifte van dopamine. Hierdoor denken de nicotinereceptoren, en dus de hersenen, dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

Champix is een redelijk effectief stoppen met roken middel. Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. 40% van de gebruikers is na 12 weken Champix-gebruik gestopt, maar de helft hiervan begint toch weer met roken. Toch wordt Champix als het enige effectieve medicijn gezien door de medische wereld. Volgens berekeningen van de Spaanse overheid kost een kuur ongeveer €400 en men verwacht 70.000 rokers te kunnen helpen met gesubsidieerde Champix wat de Spaanse overheid uiteindelijk zo’n 28 miljoen euro zal gaan kosten. Champix zal alleen te verkrijgen zijn bij de Spaanse apotheken met een recept van de dokter. In Nederland stijgt het aantal mensen wat afkickt van nicotine als er naast de medicatie ook een ‘stoppen met roken’ cursus wordt gevolgd. Everdien is ongeveer 20 jaar geleden gestopt met behulp van een ander medicijn, Zyban. Tegenwoordig wordt dit middel niet zo vaak meer voorgeschreven omdat het met name bij 65-plussers nogal wat bijwerkingen kan hebben.

Het weer blijft mooi, weliswaar weer een graadje minder met 26º dan gisteren, maar we zitten ook al in oktober.

                                                     klik hier voor Spanje najaar 2019 deel 6