Najaar 2022 , Warnsveld 07-09-2022, woensdag

 We gaan weer voor een aantal weken met de camper weg. Het was het plan om eind augustus naar Spanje te vertrekken waar we dan een aantal vrienden zouden ontmoeten in Catalonië die daar voor een 2-weekse vakantie zijn. Echter we hebben  prioriteit gegeven aan de pols van Everdien, die niet helemaal goed genezen is na de val van december jl. Ze houdt pijn en de orthopeed vond het nodig dat er een MRI scan werd gemaakt van de pols, dat is afgelopen maandag gebeurd.

Vrijdag hebben we een gesprek over de uitslag van de scan en we denken zaterdag te vertrekken als het niet te hard regent en er niet onmiddellijk iets aan de pols moet gebeuren . We denken naar  zuidoost Frankrijk te gaan  gezien de weersverwachtingen van diverse weer-apps op dit moment. We weten niet hoelang we weg zullen blijven, dat hangt van de pols van Everdien af en van het weer.

Het maakt ons eigenlijk niet zoveel uit waarheen we precies gaan, we hebben wel wat fietsroutes langs de Rhône uitgezocht, maar we houden niet van regen tijdens onze reizen. En ook deze reis is toch nog een beetje een testrit, de hele maand september hebben we nog garantie op onze as.

Oranje snavel, zwarte poten, duidelijk een grote zilverreiger. Een vogelsoort die de laatste decennia in aantal toeneemt.

Waarschijnlijk een zomertaling.

 

Een torenvalk die geringd is. Jonge torenvalken worden geringd om gegevens over de soort te verzamelen.

Omdat dit jaar de boeken in zal gaan als pechjaar, (spit, de achteras en een klapband) kan er kennelijk nog wel een probleem bij. In Duitsland dachten  we dat de motor een pokke-pokke-pokke geluid begon te maken als hij stationair draaide, het geluid was verdwenen als de koppeling werd ingedrukt. Het geluid was er soms wel en soms ook niet, misschien naar laten kijken als we thuis zijn was ons voornemen. Daarna kregen we de klapband en ontsnapte het wat aan onze aandacht.

Vanmiddag zijn we langs de weegbrug geweest om te kijken of we geen overgewicht hebben, 3520 kg, helemaal volgetankt  met diesel en meer dan de helft in de watertank, iets teveel gewicht dus ( 3500 is de wettelijke max, onze camper is teruggekeurd van 3850 kg  naar 3500, technisch gezien geen probleem. Nu is de Mercedes garage vlakbij en voor de zekerheid maar even laten luisteren door een monteur die achter het stuur kroop. Conclusie: het ligt aan de drukgroep  van de koppeling, een versleten druklager , tzt moet die vervangen. Er is geen reden om nu niet met vakantie te kunnen, het kan geen kwaad in dit stadium, als we terugkomen zal de reparatie moeten gebeuren.

Warnsveld 09-09-2022, vrijdag

2 dagen later en er is wat veranderd wbt onze plannen. We gaan morgen niet naar Frankrijk maar naar Duitsland voor een dag of 10.

Dat heeft met 2  dingen te maken, de camper en de pols van Everdien.

We kregen allebei het gevoel woensdagavond dat het toch niet zo verstandig zou zijn om naar Frankrijk te gaan met een versleten drukgroep, hoewel de Mercedes garage en ook onze camper garage hadden verzekerd dat het geen kwaad kon. Maar omdat we al 2x pech hebben gehad dit jaar leek het toch beter om eerst de reparatie aan de koppeling te laten verrichten, we zouden anders toch niet relaxed weggaan. We hebben een afspraak gemaakt met onze camper garage ‘Freddy’ om op 22 sept de koppeling te laten repareren, bij de Mercedes garage zou dat pas op 4 okt . kunnen. Omdat we er toch even uit willen hebben we besloten om niet te ver weg te gaan, een paar steden langs de Weser te bezoeken en te fietsen langs de rivier. En dan wat noordelijker dan het gedeelte waar we een paar weken geleden met plezier waren. Mocht er onverhoopt iets fout gaan met de koppeling, genoeg Mercedes garages in Duitsland.

Een Icarusblauwtje.

 

Een kruisspin heeft een blinde bij te pakken gekregen in zijn web en is nu bezig hem te verorberen.

Everdien is vanmorgen bij de chirurg geweest.

De MRI wees uit dat er een aantal dingen niet goed zijn na de breuk. Onder andere een pees die niet goed ’spoort’, wat  ‘bandjes  ‘die uitgerekt zijn, en een scheurtje in het weefsel. De chirurg heeft haar verwezen naar een plastisch chirurg waar we aan het begin van de middag nog terecht konden, we werden gebeld toen we winkelden bij AH. Als we zo snel mogelijk kwamen dan kon de plastisch chirurg er nog naar kijken voordat we morgen vertrekken. In no time waren we in het ziekenhuis, we hebben zelfs betaald……

De plastisch chirurg heeft Everdien verwezen naar de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in handtherapie. Mogelijk is dan een operatie niet nodig, er wordt geprobeerd de pols meer mobiel te maken en de pijn te doen verminderen. Dat scheurtje in het weefsel is niet zo erg volgens de plastisch chirurg, die ,voordat ze vanmiddag ging opereren ,nog plaats voor ons vrijmaakte ivm ons campertripje, waarvoor lof.

Inmiddels is de 1ste afspraak met de handtherapeut op 22 sept. , gelijk met de camperreparatie.

We denken na 22 sept niet naar Frankrijk te kunnen, prioriteit heeft nu de pols van Everdien. Mogelijk kunnen we wel naar Marokko in januari, ook niet verkeerd.

Nienburg 10-09-2022, zaterdag

Vanmorgen vertrokken we om 10.00 uur toen de regen  met bakken uit de lucht kwam vallen. We reden kennelijk de goede kant op want na zo’n km of 10 werd het droog en dat is de hele dag zo gebleven.

We zijn naar Nienburg gereden, een stad met  32.000 inwoners aan de Weser, ruim 300 km van huis. Het was ons zo  goed bevallen, de vorige keer dat we in Duitsland waren ongeveer een maand geleden, toen we ook langs de Weser en de Fulda  hebben gestaan, dat we opnieuw naar  het Wesergebied zijn gereden. We staan zo’n 50 km van Hannover af, we zullen vanaf hier wat plaatsjes aandoen in zuidelijke richting, dus stroomopwaarts. 

 

                                                             Foto's van de Altstad van Nienburg

De cp hier in Nienburg bleek bomvol te zijn toen we daar tegen 14.00 uur kwamen, wellicht omdat het weekend is? Er zijn echter 2 gedoogplekken in Nienburg, wij zijn op een parking gaan staan niet ver van de Altstad af, er staan nog 2 andere campers..

Vanmiddag hebben we wat door de Altstad gekuierd, er schijnen hier nogal wat asperges in de buurt te worden verbouwd, er is hier een aspergemuseum. De Altstad is aardig, niet zo groot en er zijn wat leuke terrasjes, het was gelukkig nog net terrasweer. Er staan hier natuurlijk vakwerkhuizen maar ook een paar  huizen met trapgevels.

We zagen onderweg dat de diesel duurder is dan in Nederland, langs de Autobahn €2,45 , hier in het stadje was het €2,10. Er zat een korting op de brandstof, 35 cent korting op benzine en 17 cent op diesel, maar dat presentje van de regering is per 1 sept afgeschaft.

Zoals gezegd, het was vandaag droog, wel grotendeels bewolkt en 21º.

Een beeldengroep van aspergestekers.

Parking Nienburg, €3,- , N52.63475, E9.20701

Wunstorf, Steinhuder See, 11-09-2022, zondag

Een rustige plek waar we vannacht stonden in Nienburg en gunstig gelegen t.o.v. de Altstad. Bovendien moesten we maar €1,- betalen. We zijn 35 km verder gereden naar een groot meer, de Steinhuder See. We staan op 1 van de 2 cp’s die aan het meer liggen. Niet de goedkoopste , deze plaats kost  €15,-, de andere aan de overkant van het meer kost €10,- maar is kleiner, minder staanplaatsen. En gezien de ervaring van de afgelopen dag met de volle cp in Nienburg zijn we maar voor zeker gegaan. De cp hier is erg groot, telt 164 plaatsen die gelukkig ruim zijn zodat de massaliteit niet op valt. Er zijn douches, toilet en een wasmachine, daar zullen we geen gebruik van maken. Er vertrokken veel campers vanochtend zodat er plaats genoeg was. We staan 500m van het meer en 800m van het dorp en er ligt een fietspad rondom het meer. Het meer is 29,1 km²  en ligt 25km  ten noordwesten van Hannover.

Het meer ziet er somber uit met het weer van vanmorgen. De meeuwen en het bootje vangen een sprankje zon.

Hierboven: in  de oorspronkelijke arbeiderswoningen zitten nu winkeltjes.

 

Links foto's langs de waterkant waarbij zelfs de Bratwurst niet ontbreekt.

Via het bruggetje kun je over de rest van de 'boulevard' lopen.

We zijn vandaag via een voetpad langs het meer gewandeld, het was niet ver naar de boulevard van het dorp Steinhude. Het is zondag, het was erg druk met toeristen die flaneerden, op terrasjes zaten, bootjes huurden, kaartjes voor een boottochtje kochten etc. Er zijn hier vlakbij de cp 1000 parkeerplaatsen bij het meer en er waren de nodige touringcars . Hoewel het erg druk was, was het niet storend, wel grappig al dat leven op en rondom het water. Het weer was niet zo mooi omdat het zwaarbewolkt was, de beloofde opklaringen kwamen pas halverwege de middag.

Opgeprikte insecten en vlinders, hierboven een sprinkhaan uit Madagaskar. Wel allemaal achter glas, wat weerspiegeling te zien op de foto's.

Roodpoot vogelspin in terrarium.

Dus kwam het goed uit dat we een vlinderfarm  en insectenmuseum ontdekten. Er was een ruimte waar vlindersoorten uit de hele wereld, vooral uit tropische gebieden waren opgeprikt. Dat niet alleen, ook allerlei soorten insecten zoals sprinkhanen, grote torren,  kevers, mieren etc. Er stonden verschillende terraria met vogelspinnen, schorpioenen en vreemdsoortige insecten die als voedsel voor de vogelspinnen dienden. 

                                 Tropische vlinders  in de vlindertuin, geen idee hoe ze heten.

Het mooist was de tropische vlindertuin waar allerlei soorten vlinders in een warme, vochtige omgeving rond fladderden. Er was een ‘poppenkraamkamer’ en vlinders gingen soms op je haar zitten, zoals bij Everdien die dat minder leuk vond voelen dat gefladder. We hebben daar een tijdje rondgewandeld en gefotografeerd, de lens besloeg telkens door de vochtige warmte ( 30º, luchtvochtigheid 90º) maar er zijn toch wel foto’s gelukt. Heel leuk trouwens om daar rond te wandelen.

In de loop van de middag stroomde de cp weer vol en was er nauwelijks een plek meer vrij. 

Er waren vanmiddag vanaf een uur of 3 brede opklaringen afgewisseld door wolkenvelden en het werd 21º. We gaan straks een broodje vis of iets degelijks eten, we zitten in Noord Duitsland en dat is te merken aan het aanbod van visproducten in de restaurants en de eettentjes.

 

                                                   Deze vlinder zet eitjes af.

Vlinder op hoofd Everdien

cp Steinhuder See, N52.44888 E9.35454

€15,- voor water en stroom extra betalen.

Wunstorf 12-09-2022, maandag

Gisterenavond koelde het snel af en het was vannacht 10º, je merkt dat we in de herfst zitten.

Vanmorgen zijn we een stukje gaan fietsen rondom het meer, we reden in de richting van Winzlar. Er is daar aan het meer een speciale biotoop waar je doorheen fietst, een hoogveengebied, het    Meerbruch Moor. 

Deze gebieden zijn slechts op een paar plaatsen in de wereld te vinden. Ze behoren tot de "oerlandschappen" van de aarde. Er ontstonden heidevelden waar het grootste deel van het jaar een overschot aan water was. Dode plantendelen kunnen in deze natte omgeving niet volledig worden afgebroken, waardoor veenvorming ontstaat. Hoogveen zijn speciale habitats. Ze zijn arm aan voedingsstoffen en 90% water. Slechts enkele dier- en plantensoorten hebben zich aangepast aan deze extreme omstandigheden. Ze komen alleen voor in het hoogveen, wij hebben ze niet gezien vandaag..

In de Steinhuder See ligt een kunstmatig eiland, het is de Wilhelmstein, het kleinste bewoonde eiland van Duitsland. Het is een eilandvesting, gebouwd tussen 1761 en '63 in opdracht van Graf Wilhelm zu Schaumburg-Lippe. Een bijzonderheid: een prototype voor de allereerste onderzeeboot werd hier ontwikkeld.

Vakwerkboederij met rood baksteen, typerend voor deze streek.

We liepen in 'verboden' gebied toen er een busje aankwam. Daar zul je het hebben, maar het bleken 2 medewerksters van het ekologisch centrum. Zij vervoerden een dood wild zwijn, voedsel voor aaseters.

Een grote zwavelzwam.

Er moeten daar visarenden voorkomen,  maar die hebben we niet gezien tijdens onze fietstocht die we hebben gemaakt. Trouwens ook weinig hoogveen, er waren gebieden afgezet, bovendien is het natuurlijk erg droog we hadden er meer van verwacht. Maar de fietstocht was wel mooi, door een afwisselend landschap , door bos, langs het meer en langs velden. De fietstocht het meer rond is 32 km, dat hebben we niet gedaan, we zijn naar Winzlar gereden, daar is een ecologisch centrum met niet alleen voorlichting maar ook een tentoonstelling oa over de visarend. Maar laat dat centrum nou net op maandag gesloten zijn. Geen ramp , we genoten wel van het fietsen en we waren niet de enige, het was erg druk. Blij dat we gisteren niet zijn gaan fietsen, dan was het voortdurend oppassen geblazen op de smallere stukjes van het overigens prima fietspad die over asfalt en een gedeelte over gravel ging.

De rode wouw komt voor in de Meerbruchs Moor. De vogel heeft een spanwijdte van 1,60m. Er zijn in Nederland sins 2010 ook broedende rode wouwen, er zijn nu ongeveer 10 paartjes. Jammer dat het nog bewolkt was, bij zon mooiere kleuren.

We hebben een paar keer een rode wouw gezien, weliswaar geen visarend maar ook leuk. In Winzlar zag je de boerderijen die typerend zien voor deze streek, vakwerk met rode baksteen.

We hebben bijna 25 km gefietst, er was weinig wind en er was sluierbewolking die in de loop van de middag wegtrok. Toen hebben we in de zon gelezen bij de camper bij bijna 24º. Al met al een hele leuke dag vandaag. En de cp was minstens even druk als gisteren, er zijn toch een hoop, vnl oudere, camperaars op pad.

Rinteln 13-09-2022, dinsdag

Het was ruim 50km naar Rinteln, ongeveer de helft over B-wegen door dorpjes en de andere helft over een zeer drukke Autobahn, vooral vrachtauto’s.

Omdat we de afgelopen dagen volle cp’s hadden meegemaakt waren we een beetje benauwd dat we geen plek zouden vinden op de cp. Tot onze verbazing was het helemaal niet druk op het veld waar 40 campers kunnen staan en er maar 12 stonden toen we kwamen. De cp ligt vlak bij de Weser maar geen zicht op de rivier. De streek heet hier Weserbergland waarschijnlijk omdat het heuvelachtig is.

Het voormalige Ratshaus, tegenwoordig Ratskeller, op de marktplatz. Een prachtig voorbeeld van de Weserrenaissance stijl waarbij je de Hollandse invloed op deze bouwstijl ziet aan de trapgevels.

Het centrum van Rinteln, de Marktplatz.

De Marktplatz , de andere kant op .

Pand aan de Marktplatz

Aan het eind van de ochtend zijn we het stadje ingelopen wat een alleraardigst oud centrum heeft met veel vakwerkhuizen. Mooie exemplaren staan er aan de Marktplatz, dit zijn voormalige huizen van rijke kooplieden uit de 16e eeuw. De vakwerkhuizen hebben veel bontgekleurd houtsnijwerk aan de gevels. Je ziet aan de huizen dat de kooplieden  goed geld verdienden aan de handel in de 16e eeuw met de stad Bremen en Holland. Uitgevoerd werden granen , leer, steenkool en ijzer, ingevoerd uit Skandinivië o.a. vis, olie, traan en boter.

Ook aan de marktplaats staat het vroegere Rathaus, tegenwoordig Ratskeller) is een fraai voorbeeld van de Weserrenaissance, duidelijk zie je hier de Hollandse invloeden aan de trapgevel. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw maar werd in 1583 herbouwd in de Weserrenaissance stijl.

Een prachtig  Jugendstil huis waarbij het vakwerk mooi past in het historisch centrum van Rinteln.

Vakwerkhuizen in diverse straten van Rinteln

We hebben een wandeling gemaakt langs de diverse bezienswaardigheden die wat ons betreft vooral de oude vakwerkhuizen zijn, de paar kerken konden ons minder bekoren.

Er zijn nogal wat winkels die tussen de middag sluiten, veelal tussen 13.00 en 14.30 uur. Gelukkig niet allemaal, zodoende was het geen dode boel. Jammer was dat het de hele tijd tijdens onze wandeling zwaar=bewolkt weer bleef , daardoor was het wat somber in het stadje.

Op straat zie je af en toe nog een mondkapje en sommige winkels vermelden dat ze het op prijs stellen dat je een mondkapje draagt. In apotheken is het mondkapje verplicht en ook in het openbaar vervoer moeten er FFP2 maskers gedragen worden.

Dat dit gebied vroeger al agrarisch was, denk aan de uitvoer van granen ,  nu  is dit zeker niet minder. Momenteel is de oogst van mais in volle gang , tractoren met aanhangers vol met gehakselde mais rijden af en aan.

Er is veel kleur gebruikt in diverse vakwerkhuizen

Een gezellig terras op de Marktplatz, het duurde even voordat we hier een plekje hadden.

Cp Rinteln, N52.19233 E9.07852, €10,-, water apart betaald.

Aan het eind van de middag brak de zon wat door en zijn we op een terrasje gaan zitten, dat zal wel niet vaak meer gebeuren, zeker niet tijdens deze korte reis. De temperatuur werd   22º.

Daarna hebben we bij de Turk gegeten, Döner Kebab met patat. Veel te veel en goedkoop maar wel heel lekker.

Rinteln 14-09-2022, woensdag

We zijn weer op dezelfde cp als waar we vanmorgen vertrokken. 

Het was 26km naar Hameln, we hadden kennelijk verkeerde coordinaten van een cp bij een kanoclub aan de Weser want we reden ons vast. Daarom zijn we naar een andere cp gereden in de stad op een industrieterrein, uitzicht op verwoestte wagons en lawaaierige buren,. We kwamen net op tijd want het liep snel vol, er zijn maar 20 plaatsen.We hadden gelezen dat om 6 uur het geluid van de vrachtwagens en vorkheftrucks begint, overdag hoor je alleen rolcontainers. Wel prima gelegen om de stad te bezoeken, 15 min. lopen. Daarom leek het ons verstandig om in de loop van de middag terug te rijden.

 

Een van de prachtige versieringen die hier op de Weserrenaissance huizen te zien zijn

Detail  foto hierboven komt van dit huis, het Stiftsherrenhaus.

Daar is hij dan, een beeld van de rattenvanger van Hameln.

En rechts in glas en lood in de St. Nikolaikerk

Hameln wordt tot de mooiste stadjes van Duitsland gerekend vanwege de vele vakwerkhuizen uit de 16e tot 18e eeuw die in de Altstad staan. En Hameln is natuurlijk bekend om de ‘rattenvanger van Hamelen’, het bekende sprookje die natuurlijk hier toeristisch wordt uitgebuit. De voor zijn werk niet betaalde rattenvanger die als wraak met zijn fluitspel 130 kinderen meelokte en die nooit meer zijn teruggekomen. Althans volgens het sprookje van de Gebr. Grimm.

Deel van de prachtige gevel van het Leisthaus, natuurlijk gebouwd voor een rijke koopman (1585-1589)

Boven op de 2 verdiepingen beslaande erker van het Leitshuis, zie foto rechts, staat onder een hangende schelp Lucretia.

Aan de rechtergevel van de st. Nikolaikerk hangen 31 klokken

Wij vinden Hameln een prachtige stad, niet eens zozeer vanwege de vakwerkhuizen, daar hebben we al genoeg mooie voorbeelden van gezien. Maar meer omdat er erg veel schitterende voorbeelden te zien zijn van huizen in de Weserrenaissance stijl. De huizen zijn op een mooie manier gesaneerd en gerestaureerd tussen 1969 en 1993, een enkel huis in de wat smallere straatjes wordt nu ook nog gerestaureerd. 

Nog even kort de kenmerken van de Weserrenaissance stijl (ook wel de vrolijke tegenhanger van de ernstige Italiaanse architectuurstijl genoemd: rijke gevelversieringen, maskers en monsterachtige koppen, sierlijsten met inscripties en rijk versierde erkers. En natuurlijk tengevolge van de Hollandse invloed de trapgevels.

We hebben wat door de stad gedwaald en hebben ons er erg vermaakt  met het bewonderen van de mooie huizen en met de vele, voornoemde  bijzondere elementen die er aan de huizen te ontdekken waren. 

Nu wordt er in een stad zoals bv Hameln natuurlijk geleefd dus ook gewinkeld. De benedenverdieping  van fraaie huizen bestaat vaak uit winkels met glazen puien, het is per slot van rekening geen open-lucht-museum. Maar dat zoiets als op bovenstaande foto wordt toegestaan, Timmi in afschuwelijk blauw waardoor een deel van het schilderwerk en de tekst verloren gaat, onbegrijpelijk.

Detail van het huis hierboven

Van dit huis was alleen het bovenstuk van de gevel heel mooi.

Rechts het Dempterhaus, ooit burgemeesterswoning

En wat hadden we een geluk met het weer, een omvangrijk regengebied trok  net ten zuiden van de stad langs, in midden Duitsland en het zuiden van Nederland is veel regen gevallen, wij kregen slechts enkele druppels. 

We hebben besloten om morgen naar huis te gaan, er komt een weeromslag met kouder weer wind en buien. Vandaag werd het nog 17º met weinig wind, we hebben zonder jas door Hameln gewandeld .

Aan de marktplaats staat de St Nikolaikerk.die in 1945 bijna helemaal werd verwoest. Ooit 800 jaar oud, mooi herbouwd in de oorspronkelijke stijl tussen 1957 en 1959.

Genoeg terrasjes in Hameln.

Vooruit, toch nog  een vakwerkhuis.

Een huis wordt gerestaureerd, wat een houtwerk.

Warnsveld 15-09-2022, donderdag

We waren omstreeks het middaguur thuis, slechts 250km, de drukte op de weg viel mee en het bleef droog. Het lukt mij aardig om de snelheid aan te houden die beter bij mijn leeftijd past, vaak een tijdje achter vrachtauto’s als die tenminste 90km  rijden , anders wat boven de 90 maar al minder snel dan ik altijd gewend ben geweest. Reden we eerst 1op 9, nu is dat 1op 10. Met die dure dieselprijs is dat natuurlijk ook beter. Die dieselprijs varieert in Duitsland gedurende de dag hebben we gezien, we hadden het ook al eens gelezen. Zelf tankten we bij een pomp in Rinteln voor €2,089, toen we ’s middags uit Hameln terugkwamen zagen we een prijs van €2,049 en vanmorgen was die €2,129. Het lijkt erop dat de beste prijs om te tanken in Duitsland in de middag is, als onze ervaring tenminste exemplarisch is. 

We waren van plan om 10 dagen weg te blijven, het zijn er 6 geworden. Voor morgen en het weekend wordt er aanzienlijk slechter weer voorspeld, voor ons is  de beslissing om naar huis te gaan dan niet zo moeilijk. We hebben leuke stadjes gezien, 2 dagen meer in de natuur vertoefd en vooral, we hebben het leuk gehad.

Vanmiddag gebruikt om te camper uit te pakken en op te ruimen. Nog schoonmaken en dan volgende week naar de garage om de koppeling te laten repareren. En wellicht dat we daarna de camper voor 3 maanden gaan schorsen, Everdien krijgt handtherapie tegen de pijn en om de pols beter te laten functioneren, geen idee hoelang dat duurt en in het slechtste scenario moet er geopereerd worden.

Herfst in Nederland, meestal zitten we in Spanje en komen begin nov. thuis. Van de diesel die we nu uitsparen door niet te gaan kunnen we dan de hoge gasprijzen gaan betalen. En als we dan w.s. in jan naar Marokko gaan, kunnen we  zeggen dat we stookkosten uitsparen  en daar de diesel van betalen. Zo kun je jezelf rijk rekenen.

Maar het is nog niet helemaal zeker dat we de camper schorsen, het hangt van de therapie af of we nog weg kunnen mocht er een mooie nazomer komen, maar in ieder geval niet ver weg.