Warnsveld 13-04-2020, maandag

Morgenochtend komen Dinie en Nico op de radio, ze worden geïnterviewd voor  NH Nieuws( voormalig RTV NH), bij ons in de regio op Ziggo op kanaal 707. Het gaat over de gift van de voedselpakketten en over de situatie van de gestrande campers in Tafraout. Ze komen live in de uitzending die om 10.15 uur begint.

 

Vandaag maar eens een begin gemaakt om de camper van binnen schoon te maken. We hadden de camper wel meteen de volgende dag dat we thuis waren leeggeruimd maar aan schoon maken waren we niet toe gekomen, beter gezegd  nog geen zin aan gehad. Maar vandaag waren de weersomstandigheden er ook geschikt voor, geen brandende zon op de camper. Nu behoeft dat schoonmaken enige nuancering, dat doet Everdien namelijk. Door mijn lichamelijke beperking kan ik niet zo goed uit de weg in zo’n kleine ruimte. Daarom heb ik vandaag thuis schoongemaakt, daar kan ik beter uit de voeten.

Spanje heeft voor een klein deel weer het werk hervat, het betreft oa de bouw, op kantoren en alleen bij bedrijven weer telewerken niet mogelijk is. Spanje is een van de eerste landen die voor een deel het werken weer toestaat, de politie deelde mondkapjes it bij het openbaar vervoer.

                                                                    Driekleurig akkerviooltje

De vakbonden vinden dat er eigenlijk niet in sommige bedrijven gewerkt kan worden omdat er niet aan de veiligheidseisen voldaan kan worden. Ook de deelstaat Catalonië kondigde gisteren  bij monde van premier Quim Torra aan dat hij wil dat de lockdown nog enkele weken langer duurt. Dit op advies van de Catalaanse gezondheidszorg. Catalonië is een van de zwaarst getroffen delen van Spanje. Torra beschouwt het als 'roekeloos' om bepaalde niet-vitale onderdelen van de economie nu weer te laten draaien. Hij waarschuwde Sánchez dat hij 'niet met zijn armen over elkaar gaat zitten afwachten en zijn eigen maatregelen gaat nemen'. 'We zullen de besluiten nemen die nodig zijn om onze burgers te beschermen', aldus Torra. 

Ook juist  vandaag heeft de WHO gezegd om niet te snel weer het werk te hervatten omdat dit tot een dodelijke opleving van het virus kan zorgen. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de WHO, werkt samen met landen om te bepalen op welke manier de lockdowns gradueel versoepeld kunnen worden. Zij reactie komt w.s. omdat Trump heeft aangekondigd dat de economie weer zo snel mogelijk moet worden open gegooid.

 

Het aantal besmettingen in Marokko vlakt zeker nog niet af, ze neemt eerder toe, Zie onderstaand schema:

Het  laatst bekend cijfer in het schema dateert van 13-04-2020 om 10.00 uur, 86 nieuwe besmettingen sinds gisterenavond 18.00 uur

 

In tegenstelling tot eerdere berichten gaat Marokko toch geen mondkapjes exporteren naar Europa. De productie die momenteel  3 miljoen stuks per week bedraagt zal na vandaag opgeschroefd kunnen worden naar 5 miljoen stuks.

Er worden in grote steden ook drones ingezet om de lockdown te handhaven. Na 18.00 uur vliegen die door wijken van de grote steden

Om de verveling te verdrijven wordt er meer wiet gerookt, maar ook alcohol en tabak worden er meer geconsumeerd in Marokko. Ook wordt er meer videogames gespeeld en uit verveling wordt er ook meer gesnaaid.

De Belgische ambassade in Marokko heeft vandaag bekend gemaakt dat België toestemming heeft gekregen om een repatriëringsvlucht te organiseren. Volgens de Belgische ambassade is het Marokkaanse regime bereid om af te wijken van de regel dat er vanaf Marokkaans grondgebied wordt gevlogen. De uitzondering geldt echter enkel voor humanitaire gevallen. Het is nog niet bekend wanneer de vlucht georganiseerd wordt.

Er zijn de afgelopen dagen wel meer vliegtuigen vertrokken, zoals we schreven naar China , maar ook naar Amerika en zaterdag naar Zwitserland.

Ondertussen blijven er zo’n 2000 Nederlanders, vaak met een dubbele nationaliteit, slachtoffer van de diplomatieke spanningen tussen Marokko en Nederland en zitten hopeloos vast, waaronder mensen die ziek zijn of zwanger.

 

De cijfers van vanavond : 1746 besmettingen ( + 102) , 126 doden (+8) en 123 genezen , wat betekent dat er een afname van de besmettingen is vergeleken met de toename van gisteren. (-14).

Warnsveld 14-04-2020, dinsdag

De coronacrisis in  Spanje lijkt ook vandaag verder af te vlakken gezien het aantal nieuwe besmettingen die wel wat zijn toegenomen maar dat komt waarschijnlijk doordat er nu sneltesten zijn.

Er zijn zowaar wat tekenen dat er ook positieve dingen kunnen voortvloeien uit deze crisis nu er een progressieve regering in Spanje is van de sociaal democraten en Podemos die links daarvan staat.

De minister van Economische Zaken, Nadia Calvino, verklaarde zondagavond op de tv dat ze ‘zo snel mogelijk' een ‘universeel basisinkomen’ te willen invoeren. De uitkering moet gezinnen in eerste instantie door de crisis heen helpen. Maar de ambitie van de Spaanse regering is dat het basisinkomen ‘blijvend is en een structureel instrument wordt’.

Gisteren bevestigde de Spaanse vicepremier Pablo Iglesias (Podemos) het plan nog eens in een interview met de krant El Diario.es. Iglesias benadrukte dat een en ander nog moet worden geconcretiseerd en overlegd met de autonome regio’s, maar hij twijfelt er niet aan dat het basisinkomen er gaat komen.

Daarmee zou Spanje het eerste Europese land zijn dat het basisinkomen zonder verdere voorwaarden zou invoeren. Hopelijk volgen meer landen, waaronder Nederland , dit voorbeeld.

Als de Spaanse regering nog iets verder kijkt als de coronacrisis verder onder de knie is, dan hebben ze ook interessante ideeën hoe het verder moet met de economie. Ze hebben een brief gestuurd aan de Europese commissie waarin ze pleiten om de Green Deal ( Timmermans)als wegwijzer te volgen voor de economische herstart na de coronacrisis. De oproep is een initiatief van Denemarken en kreeg steun van Oostenrijk, Finland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal en Zweden. In de brief waarschuwen de landen voor het gevaar van kortetermijnoplossingen 'die Europa opsluiten in een economie die afhankelijk is van fossiele brandstoffen’.

                                               Vanmiddag thuis gebleven, de azalea in de tuin bloeit.

In Marokko zijn onlangs een groot aantal gevangenen vrijgelaten, 5654, ‘gewone’ criminelen maar ook jihadisten die aanslagen hadden beraamd. Maar politieke gevangen zoals de leiders van de Rif beweging, journalisten en bloggers hebben geen gratie gekregen van de koning.

Nu is er in een gevangenis in het noorden corona vastgesteld, het zou gaan om de vrouwenafdeling van de gevangenis in Ksar Lakbir (regio Larache). Er zijn cipiers besmet, waarschijnlijk door een cipier die uit Marrakech kwam. Er is nu wel bezorgdheid ontstaan over de gezondheid van de gevangenen in Marokko. Vanmiddag kwam het bericht dat er nu ook een vrouwelijke gevangene met corona  besmet is, volgens de gevangenisdirectie kwam ze al besmet binnen.

Ondanks het feit dat het dragen van een mondkapje nu  al bijna een week verplicht is en er mensen zijn aangehouden die zo’n kapje niet droegen, wordt er over geklaagd dat niet overal kapjes te krijgen zijn. Nog niet alle verkooppunten zouden zijn bevoorraad.

Om misbruik te voorkomen is de verkoopprijs voor de komende zes maanden vastgelegd en geldt een maximum aantal per klant. In veel steden, waaronder Tanger, worden mondkapjes kosteloos uitgedeeld.

Ondanks de richtlijnen zijn er toch meldingen van verkooppunten die de verkoopprijs hebben verhoogd of zich niet houden aan het maximumaantal eenheden per klant. Zo zijn er 2 apothekers gearresteerd die i.p.v. de prijs van 0,8Dh, 5 Dh per kapje vroegen.

 

 

Vanavond is bekend gemaakt dat het aantal besmettingen 1888 bedraagt (+142), aantal doden is gelijk gebleven, het aantal genezen patiënten is nu 217(+94).

 

Warnsveld 15-04-2020, woensdag

Gisteren was de grootste stijging in het aantal besmettingen in Marokko tot nu toe,  144. Nu hoeft dat niet te betekenen dat de besmetting zich in hoger tempo uitbreidt dan de afgelopen weken, het kan ook te maken hebben met de toegenomen testcapaciteit. Tot gisterenavond waren er ongeveer 10.000 personen getest.

Gisteren heeft de Marokkaanse minster van gezondheid een verklaring afgelegd  over de huidige coronacisis. Hij zei heel veel, maar wat in het oog sprong was dat hij zei dat Marokko 6000 doden had weten te voorkomen door het tijdig nemen van maatregelen. Dit zou blijken uit studies volgens de minster.  Hij zei dat Marokko zich in de 2e fase bevond zonder te duiden wat dat inhield.  Hij. benadrukte dat in  de grote stedelijke agglomeraties zich  de meeste bevestigde gevallen concentreren, met name de regio's Casablanca-Settat, Marrakech-Safi, Fès-Meknes en Rabat -Kenitra.

Ook gaf de minister serieuze aanwijzingen over het voornemen van de regering om de duur van de lockdown, aanvankelijk gepland tot 20 april, te verlengen.Volgens hem kunnen de cijfers voor de epidemie binnen een paar uur verdubbelen en moet er waakzaamheid blijven bestaan ​​om het ergste te voorkomen. 'De noodtoestand moet voortduren totdat de epidemiologische situatie geruststellend wordt', zei hij.

Verder is ook Marokko bezig met het ontwikkelen van een corona app. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onlangs een oproep gedaan aan ontwikkelaars tot het indienen van ideeën en oplossingen. Inmiddels hebben zeven Marokkaanse softwarebedrijven zich aangemeld. Of de app verplicht zal zijn is niet bekend. Smart phones zijn in Marokko minder verbreid dan in andere landen.

Niet alleen in Tafraout maar ook in Aourir zijn Marokkanen betrokken bij het lot van gestrande camperaars. In Taroudant werden voedselpakketten uitgedeeld door plaatselijke winkeliers en handelaren aan de vnl. Franse camperaars, de paasattentie werd in Aourir op de camping uitgedeeld aan camperaars van diverse nationaliteiten waaronder Nederlanders.

2 Verschillende soorten katjes, wilgensoorten die groeien langs de Berkel.

 

Hierboven de boswilg en op de rechterfoto staat een schietwilg

Sinds het uitroepen van de noodtoestand en het invoeren van het uitgaansverbod zijn 30.898 personen opgepakt voor het schenden van de preventiemaatregel

Volgens de laatste cijfers van de politie telt de regio Casablanca (4.625) de meeste arrestaties, gevolgd door Rabat (4.052), Kenitra (3.608), Oujda (3.029), Marrakech (2.758) en Agadir met 2.469 arrestaties.

De Marokkaanse veiligheidsdiensten hebben de 'coronapatrouilles' aangescherpt. Mensen die worden vervolgd wegens het trotseren van de noodtoestand, waaronder het niet dragen van een mondkapje in het openbaar, riskeren een gevangenisstraf van één tot drie maanden en een geldboete uiteenlopend van 300 tot 1.300 DH.

 

De poging in Spanje om gezamenlijk op te trekken als één front tegen de crisis en de opbouw van het land na de corona, loopt op niets uit. De regering Sanchez heeft daartoe een oproep gedaan maar de conservatieve PP en de ultra rechtse partij Vox hebben gezegd onder geen beding daar aan mee te willen werken. Zij beschuldigen de regering Sanchez ervandaan ze niet adequaat optreedt  en gooiden met modder. Een afgevaardigde van de ultra rechts ,Macarena Olona, heeft  ​​de uitvoerende macht ervan beschuldigd "te profiteren van de nationale ramp en  Spanje een totalitair en communistisch regime op te leggen", dat ze heeft vergeleken met Venezuela. Zo’n dame heeft heimwee naar de Franco dictatuur.

 

                                 We staan te wachten tot de  tankwagen vóór ons gewassen is.

Ondertussen zetten de Spanjaarden hun traditie van vino y tapas voort, maar dan thuis. Het uitroepen van de noodtoestand in Spanje – en daarmee het sluiten van alle restaurants en bars – heeft er niet voor gezorgd dat Spanjaarden breken met hun tradities. Het Ministerie van Landbouw in Spanje publiceerde deze week de laatste informatie over voedselaankopen waarin een toename te zien is van producten die normaal gesproken in bars en restaurants worden genuttigd. De voedsel en drankaankopen zijn met gemiddeld 22% gestegen.

 

We zijn met de camper naar de truckwash in Doetinchem geweest. Nadat Everdien het interieur had gereinigd, was nu de buitenkant hard aan een wasbeurt toe. Met name de voorkant van de camper zat onder de insectenlijkjes, als getuige van ons overhaaste vertrek uit Marokko, door Spanje en Frankrijk. Insecten die  in Nederland helaas in veel geringere mate nog hebt.

Warnsveld 16-04-2020, donderdag

Een hooggeplaatste Marokkaanse ambtenaar heeft tegen het regeringsgezinde  Hespress gezegd dat Rabat de manier waarop Nederland de repatriëring van Marokkanen met dubbele nationaliteit vroeg afwijst. Het is niet de eerste keer dat het regime haar gecontroleerde media gebruikt om critici en bepaalde landen aan te vallen.

Dezelfde bron zei dat het regime tot op heden meer dan 500 vluchten heeft toegelaten om gestrande buitenlanders te repatriëren en dat ruim 80.000 personen terug zijn gekeerd naar hun landen.

Volgens de ambtenaar is het regime boos omdat Nederland de gestrande Nederlanders met een dubbele nationaliteit als Nederlanders ziet en daarmee als ‘buitenlanders in Marokko’. De hooggeplaatste ambtenaar zegt dat dat niet correct is en dat het regime dat duidelijk heeft gemaakt aan Nederland.

De ambtenaar voegde eraan toe dat de Marokkanen (met dubbele nationaliteit) die gestrand zijn in Marokko Marokkanen zijn en dat niemand namens hen mag spreken. Volgens hem ‘maakt het koninkrijk geen onderscheid tussen haar burgers (met of zonder dubbele nationaliteit)’.

Dezelfde bron zegt dat het regime de repatriëring van mensen met dubbele nationaliteit toelaat om humanitaire redenen die te maken hebben met de familie-, gezondheid- en werksituatie. De ambtenaar zegt dat het Marokko is die beslist wie van de Europeanen met een dubbele nationaliteit weg mag en wie niet.

De ambtenaar benadrukte dat ”het absoluut niet toegestaan is dat een vreemd land (Nederland en België) besluiten neemt voor de Marokkanen in hun eigen land”, aldus Hespress.

Het is niet de eerste keer dat Hespress wordt gebruikt om meningen van de regering naar buiten te brengen. Niet alleen Nederlanders met een dubbele nationaliteit, maar ook  ‘gewone’ Nederlanders zijn de dupe van deze rigide opvattingen van Marokko.  Volgens de Marokkaanse wetgeving kunnen Nederlanders met een dubbele nationaliteit geen afstand doen van hun Marokkaanse nationaliteit. Om humanitaire redenen zouden  de bijna 3.000  Nederlanders allemaal het land moeten kunnen verlaten, het is voor bijna iedereen schrijnend om nu al een maand vast te zitten en niet alleen voor zieken en zwangeren, hoewel daar de nood natuurlijk hoger voor is.

Een van de landhuizen in de Achterhoek, ook bekend om de kastelen, Huize de Voorst, niet ver van ons huis. Het dateert uit de 17e eeuw

De economie in Spanje  zal een klap krijgen van 8%, iets meer dan het Europese gemiddelde van 75,%. Als in Asturië een rode lap voor of uit het raam hangt, betekent dat de arme mensen die daar wonen honer hebben. In de regio Asturië leven 148 duizend mensen in ernstige armoede, 21% van de bevolking leeft op de armoedegrens. Dat zijn de cijfers van vóór de coronacrisis. Nu zit een nog groter gedeelte van de bevolking thuis zonder werk, met in het gunstigste geval een tijdelijke uitkering. Veel vrouwen die zwart hun geld verdienen en alle andere mensen die werken voor  het beleg op de boterham, zitten nu met wel heel lege handen thuis. Zonder financiële reserves, zonder gevulde voorraadkast.   Voor deze mensen is de overeenkomst die vanmiddag werd gesloten een (tijdelijke) verlichting.

In mei  namelijk zal er in Spanje basisinkomen zijn voor mensen die geen enkele vorm van andere inkomsten hebben. De regering bereikte hierover dinsdag een intern akkoord waarvan de details nog moeten worden ingevuld. Dit hebben bronnen gemeld tegen El Confidencial en ook El Periodico berichtte hierover.

Het akkoord werd gesloten tijdens een vergadering waarbij premier Sánchez aanwezig was samen met de vicepremier Pablo Iglesias en de minister van Belastingzaken María Jesús Montero.

Het voorstel is een basisinkomen van 500 euro plus 200 euro per volwassene in het huishouden en 150 euro per kind. Alleen mensen die geen enkele andere vorm van inkomen (pensioen of uitkering) hebben, komen hiervoor in aanmerking.

Het universele basisinkomen dat de partijen PSOE en Podemos zouden willen invoeren in Spanje moet nog even wachten en is iets anders dan het noodbasisinkomen voor de komende maand mei. Vanwege de complexiteit van de materie wordt hierover waarschijnlijk pas na de zomer besloten. Het noodbasisinkomen kan bij decreet worden doorgevoerd.

in Spanje is het aantal besmettingen vandaag gestegen van 177.633 naar 182.816 personen, een stijging van 5.183 besmettingen. Daarnaast zijn er ook nieuwe COVID-19 doden bijgekomen waardoor dit aantal is gestegen van 18.579 naar 19.130 een stijging van 551 sterfgevallen. Dit toont nog steeds de ernst van de situatie in Spanje, wel een afvlakking maar geen duidelijke vermindering van het aantal infecties.

 

De cijfers van vanavond wijzen uit dat corona in Marokko nog steeds voor meer besmettingen zorgt.

In 24 uur zijn er nu 259 nieuwe besmettingen bijgekomen ( gisteren +136) , waarbij het totaal op 2283 komt. Het aantal doden is gestegen met 3 naar 130. Genezen zijn er nu 249,  dat zijn er 22 meer dan gisteren.

Warnsveld 17-04-2020, vrijdag

In de Marokko app vertelde Martijn van het NKC vanmiddag dat het nog steeds niet bekend is of op de ferry naar Genua, die voor 21 april gepland staat, ook campers mee mogen, de Marokkaanse autoriteiten moeten daar toestemming voor geven en die hebben nog niets van zich laten horen.

Aanstaande zondag zal de klok in Marokko om 2 uur  een uur worden teruggezet, net als in de  wintertijd, die in Marokko is afgeschaft. Dit omdat donderdag 23 april de Ramadan maand begint in Marokko, na die maand gaat de klok weer vooruit. Nu zijn er stemmen opgegaan om de lockdown wat te verlichten tijdens de ramadan . Maar omdat er juist in die periode mensen bij elkaar op bezoek gaan ,  er na zonsondergang samen  gegeten wordt, lijkt dat een heel slecht idee. Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe in Marokko. Waren er gisteren in 24 uur tijd al een record aantal nieuwe besmettingen bij gekomen, tot vanmorgen 10 uur waren er al 245 nieuwe besmettingen gemeld zodat het record  aantal van gisteren, +259,  vanavond waarschijnlijk wel overschreden zal worden.

De coronamaatregelen in  Marokko hebben ook een positief effect:  zo zijn er 80% minder verkeersdoden  gevallen sinds de lockdown van kracht werd en is de criminaliteit 20% minder  geworden. Ondanks de daling van het aantal fraudegevallen is het aantal arrestaties voor andere financiële delicten, gerelateerd aan de coronacrisis, gestegen. Er werden meer mensen opgepakt die misbruik maken van de noodtoestand door zelfverrijking ten koste van anderen. Zo werden er meer arrestaties verricht voor frauduleuze fondsenwervingen, het ongeoorloofd hamsteren van essentiële producten zoals mondkapjes en gasflessen en het fabriceren en verkopen van fake ontsmettingsmiddelen en onveilige mondkapjes.

De Marokkaanse politie heeft de afgelopen 24 uur 2.686 mensen gearresteerd voor hun vermeende betrokkenheid bij het overtreden van coronamaatregelen, meldt de nationale veiligheidsdienst DGSN in een verklaring. Zo'n 19.300 personen zijn inmiddels voorgeleidt van de totaal aangehoudenen die nu al 37.000 bedragen, de meeste arrestaties vinden plaats in de grote steden, daar waar ook de meeste besmettingen zijn.

Niet alleen Nederlandse toeristen en toeristen van andere nationaliteiten zijn gestrand in Marokko, ook zo'n 18.000 Marokkanen zitten vast in het buitenland nadat passagiersverbindingen vanwege het coronavirus werden opgeschort. Veel reizigers zitten al langer dan drie weken vast en zijn inmiddels door hun centen heen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten een uitzonderlijke 'toeristenvergoeding' toe te kennen aan de in het buitenland gestrande Marokkanen. Gegadigden kunnen online een verzoek indienen. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken moeten reizigers wel de reden van hun verblijf in het buitenland toelichten. Ook moeten reizigers aantoonbaar maken dat ze door hun eigen financiële middelen heen zijn.

De vergoeding zal 20.000Dh bedragen , ongeveer €190.

Vanmiddag tijdens het fietsen zagen we dat op een net omgeploegde akker wel 30 ooievaars ( en ook roeken) zaten. Onduidelijk is of dit late ooievaars van de trek uit Afrika zijn of dat ze hier in de Ijsselvallei broeden, we vermoeden het laatste, maar het waren er wel veel.

 

Vanaf vandaag 17 april mag er weer van Spanje naar Nederland gevlogen worden. Tenminste, als je over een 'fit-to-fly-verklaring' beschikt. Een dergelijke verklaring wordt al gebruikt door de KLM voor reizigers uit de VS.

De luchtvaartmaatschappij geeft elke passagier op het vliegveld een gezondheidsverklaring om in te vullen. Ook krijgen passagiers in het vliegtuig te horen welke beperkingen in Nederland gelden waar ze zich aan moeten houden. Vervolgens komt het aan op ieders eigen verantwoordelijkheid om bij aankomst in Nederland minimaal twee weken in thuisquarantaine te blijven.

In Spanje, net zoals in andere landen is een team van experts bezig om te kijken hoe, als de besmettingen met het coronavirus verder onder controle zijn, men weer stapsgewijs naar een samenleving moet die ‘normaal’ is.

Omdat Spanje zo zwaar getroffen is, zullen de maatregelen wat afwijken van die in andere landen.

Er is nu een strenge lockdown die verlengd zal worden tot 11 mei is de verwachting. Mogelijk zullen kinderen dan weer naar buiten mogen, in meer beroepen mag dan worden gewerkt, mensen zullen individueel weer kunnen sporten. Scholen zullen waarschijnlijk pas na de zomervakantie weer beginnen.

Degenen die het moeilijker zullen hebben, zijn mensen boven de 70, die tot de zomer thuis moeten blijven. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, ging een paar dagen geleden zelfs zover dat ouderen tot het einde van het jaar in huis  zouden moeten blijven.

Onder experts bestaat consensus dat er deze zomer geen massa-evenementen zullen zijn. Geen culturele festivals of sportshows. Het doel is dat er nergens een grote drukte is, ook niet op het strand of bij de patroonheiligen festiviteiten ( daar zijn er nogal wat van in de diverse regio’s), want bij uitbraken is het erg moeilijk om geïnfecteerden  en hun contacten onder controle te houden.

Iets waar de experts het over eens zijn, is dat het eind van de lockdown langzaam moet gebeuren, zodat als bewezen kan worden dat iets niet heeft gewerkt, je een stap terug kunt doen om opnieuw virusverspreiding te voorkomen. Hoelang moeten deze regels worden gevolgd? Het antwoord is unaniem: totdat er een vaccin is.

                                                                      Gehoornde klaverzuring

Omdat onze verwachting is dat we langere tijd niet met de camper weg zullen kunnen, ook totdat er een vaccin is, hebben we vanmiddag een camperstalling kunnen vinden voor een redelijke prijs, €52,50 per meter wat voor onze camper ongeveer €340,- per jaar zal zijn. We kunnen hem net zo vaak  halen en brengen als we willen, mits we dat 24 uur van tevoren melden. Ook kan hij 1 dag per week aan de stroom, we hebben daarvoor een timer gekocht. We gaan de camper schorsen voor de belasting, dat kost €75,-, daarvoor  kan hij meerdere malen geschorst worden in een jaar. We betalen nu €75,-  belasting  per maand, als we hem 6 maanden zouden schorsen dan spelen we ongeveer  quitte.

Everdien heeft al meerdere malen aangegeven niet zo lang als nu, ca. 8 maanden per jaar, weg te willen, dus dat komt dan nu mooi uit.

 

Er zijn in Marokko weer meer nieuwe besmettingen bijgekomen dan tot nu toe, vandaag 281 waarmee het totale aantal op 2564 komt.

Het aantal doden is nu 135, + 5. De genezen personen bedragen 281, een aardige stijging van 32, ook de meeste op één dag.

Warnsveld 19-04-2020, zaterdag

De meesten die het aangaat zullen het wel weten, toch maar even het bericht plaatsen dat in de Marokko app van George(  is inmiddels van naam veranderd in “wij willen naar huis”) gisterenavond is geplaatst:

de Marokkaanse overheid heeft toestemming gegeven aan de ferry van GNV die naar Genua  vertrekt vanuit Tanger Med, om campers aan boord te laten gaan.

Mocht er nog iemand mee willen, dan wel snel handelen: ticket boeken bij GNV, dan de NKC informeren die voor een vrijgeleide zorgt van de ambassade in Rabat om te mogen reizen naar Tanger Med. W.s. is er op 5 mei een andere ferry naar Genua.

 

Op weg naar de stalling langs langgoed Suideras gereden, hierop staat kasteel Suideras. Het is geen echt kasteel want het huis in de huidige vorm is gebouwd in 1890-1891. De geschiedenis gaat echter terug tot 1326 toen het voor het eerst werd beschreven

De coronacrisis heeft in Marokko positieve gevolgen voor Marokkanen die willen trouwen. Om de rechtbanken niet te belasten en om een kans op besmetting te verminderen ,  is er een website, die voor later gepland was, versneld on line gekomen.

De bruid en bruidegom kunnen via de website juridische documenten downloaden die nodig zijn om de aanvraag bij de notaris te ondertekenen. De notaris zal de documenten vervolgens indienen bij de familierechtbank om de trouwvergunning te verkrijgen. De verstrekte vergunning wordt dan vervolgens door het kersverse bruidspaar ondertekend op het kantoor van de notaris.

 

Ook in Marokko proberen bedrijven weer opnieuw operationeel te worden door aanpassingsmaatregelen te treffen waarmee ze ‘coronaproof’ zullen zijn.

Renault Maroc is bezig met voorbereidingen om haar twee fabrieken in Tanger en Casablanca aan te passen om tijdens de coronacrisis het werk te kunnen hervatten, aldus berichtte het concern gisteren De Marokkaanse dochteronderneming van de Franse autofabrikant is van plan eind april weer volledig operationeel te zijn.

Renault Maroc Groupe stopte 19 maart alle activiteiten in haar twee productielocaties in Tanger en Casablanca. De sluitingsmaatregel was een gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en had direct effect op zo'n 11.000 werknemers verdeeld over de twee fabrieken. 

Hoewel Renault financieel hard getroffen werd door de sluitingsmaatregel heeft het bedrijf haar 11.000 werknemers wel doorbetaald.

Aan het eind van de middag is er een video-vergadering begonnen door een regeringsorgaan in Marokko over het verlengen van de lockdown. Omdat er de laatste dagen een verhoging het aantal besmettingen is, wordt verwacht dat de lockdown wordt verlengd tot na de Ramadan, die tot 22 mei duurt.

 Bloemen op landgoed Suideras: hierboven het bleeksporig bosviooltje.      Rechts de giftige Cipreswolfsmelk.

Ondertussen wordt er in Spanje wat meer bekend over wat wel het 2 fasen beleid wordt genoemd om te economie weer opgang te brengen. De 1ste fase zou beginnen na 11 mei, wat de nieuwe datum wordt waarop  de lockdown wordt beëindigd (waarschijnlijk). In die 1ste fase, tot de zomer ( vaag begrip)  zou de productie weer op gang moeten komen, de werknemers kunnen  in verschillende sectoren weer aan de slag gaan.

Maar  Minsiter Diaz van Arbeid en Sociale Economie waarschuwt dat de tweede fase tot eind 2020 zal duren en betrekking zal hebben op toerisme, cultuur en vrije tijd. Dit betekent dat de door de lock down al zwaar getroffen horecasector voorlopig nog vanaf de zijlijn moet toekijken. Vanuit het ministerie wordt nadrukkelijk verwezen naar het ministerie van Gezondheid die de uiteindelijke beslissingen zal nemen over de terugkeer naar de normaliteit. 

De bedrijfsverenigingen in de vrije tijds- en horecasector zijn met stomheid geslagen en vrezen een catastrofe. Zij zijn van mening dat de ondernemingen, weliswaar met aanpassingen, eerder dan  voor het einde van het jaar weer open zullen kunnen.

Of er een catastrofe volgt of niet in de belangrijke sector,  hangt af van de uiteindelijke beslissing van de regering over regelingen om de werkgelegenheid te beschermen zoals een speciale regeling waarop men beroep kan doen’ wegens overmacht.’ Op basis hiervan kunnen bedrijven werknemers tijdelijk ontslaan, zodat deze uitkeringen ontvangen en bedrijven niet failliet hoeven te gaan. Het parlement vergadert weer op 22 april en dan komt er misschien meer duidelijkheid over de 2 fasen en over de verlenging van de lockdown tot 11 mei.

Oorspronkelijk was 'Huize 't Meijrinck' een kleine havezate, een adelijk huis in het bezit  van Zutphense graven en bewoond door  Conrad van Leesten,  in 1329 eigenaar geworden . Naar de fam. van Leesten is het dorp Leesten vernoemd, nu gem. Zutphen. In 1629 kreeg het deze opmerkelijke  gevel. Het is sinds 1757  het een boerderij.

 

Van maar liefst  3 kanten werd ik erop gewezen dat mijn berekening van de kosten van  schorsing en van de stalling niet klopt. Zo heb ik de 15% fijnstofbelasting niet meegerekend en omdat onze camper 16 jaar oud is kost de schorsing slechts €24,10. Willen we hem 2 of 3 x schorsen per jaar betaal je per aangevraagde schorsing weer €24,10. Al met al lucratief voor ons om te gaan schorsen en te stallen. De camper kan weliswaar gratis bij ons huis staan (ontheffing van de gemeente) maar we kunnen hem niet schorsen omdat hij op de openbare weg staat. Bovendien is het beter om hem niet in weer en wind te laten staan voor langere tijd’.

We zijn aan het eind van de ochtend naar de stalling gefietst, ruim 8 km van ons huis. We kwamen over weggetjes waar we lang niet geweest zijn , het was een leuke fietstocht door een mooie omgeving. Misschien dat ik af en toe wat schrijf over het fietsen als we wat bijzonders zien. Vandaag was dat in ieder geval kasteel Suideras en op de kleine wandeling daarheen zagen we een paar aardige bloemen bloeien.

 

Everdien had al 2 jaar een elektrische fiets en ik heb er ook een gekocht, die ik volgende week krijg . De fietsenmaker vertelde dat hij veel elektrische fietsen verkocht aan mensen die niet met vakantie gaan deze zomer, niet de gehele middenstand wordt zwaar getroffen door de huidige crisis.

 

Vanavond is bekend gemaakt dat de lockdown tot 20 mei is verlengd. Ik denk dat dat een wijs besluit is, de ramadan begint donderdag en is een sociaal gebeuren. 's Avonds komen families bij elkaar om te eten, als ze dit niet hadden besloten was de lockdown van de afgelopen maand w.s. voor niets geweest. We heel vervelend voor alk die Marokkaanse gezinnen die vaak in te kleine woonruimte op elkaar gepakt zitten. En ook sneu voor de camperaars die vast zitten in Marokko.

 

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft in de afgelopen 24 uur 121 nieuwe corona besmettingen  geregistreerd, dat is ruim de helft minder dan gisteren. Het totaal aantal  komt daarmee op 2.685. Hopelijk komt er nu een eind aan de stijgingen van de afgelopen dagen. Wel zijn er weer 3 mensen meer overleden, totaal nu 138.  Er zijn 314 patiënten genezen, 33 meer dan gisteren.

Warnsveld 19-04-2020, zondag

In Spanje heeft premier Sanchez gisteren aangekondigd dat de lockdown tot 10 mei verlengd zal worden. Er komt een versoepeling voor kinderen om het huis te verlaten, mogelijk onder het toezicht van een ouder. Na 10 mei zal een nieuwe fase ingaan, zonder dit nog nader te specificeren , iets wat de minister Diaz van Arbeid en Sociale Economie gisteren wel deed zoals we schreven.

In de persconferentie wees Sanchez  er op dat de resultaten die zijn geboekt bij het beheersen van de gezondheidscrisis nog steeds onvoldoende en kwetsbaar zijn 'We kunnen onszelf niet in gevaar brengen met overhaaste beslissingen. We moeten meer vooruitgang boeken voordat we de volgende fase ingaan, de de-escalatie en de overgang naar het nieuwe normaal ”, aldus de premier, het ‘nieuwe normaal’ wie heeft die uitdrukking eigenlijk verzonnen, ik dacht eerst dat het Rutte was? Sanchez moet nog wel toestemming krijgen van het parlement.

De regering zal een prijs voor gezondheidsmaskers gaan vaststellen om   te voorkomen dat mensen, de coronaprofiteurs,  een slaatje willen slaan uit deze crisis.

Er zijn in de lockdown 300.00 boetes uitgedeeld wegens overtreding van de noodwet. Overigens staat 92% van de Spanjaarden achter de maatregelen die de regering heeft genomen.

En het lijkt effect te sorteren, vandaag het laatset aantal doden in een maand, 410, 155 minder dan gisteren, het aantal besmettingen waren er  4.000 meer en bedragen nu bijna 200.000.

 

 

Zutphen wordt wel torenstad genoemd. Hier de Drogenapstoren, 1444-1446, oorspronkelijk een stadspoort. Links zie je nog een stuk van de stadsmuur met huizen erin gebouwd.

Om het aantal dagelijkse tests in Marokko op te voeren mogen een aantal regionale ziekenhuizen voortaan ook testen op COVID-19 infecties.

Dat meldt het Marokkaanse Ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie heeft voor de screening een staf van medische experts alsook de noodzakelijke medische apparatuur beschikbaar gesteld. De maatregel is bedoeld om besmettingen met het Covid-19 virus sneller op te sporen maar ook om de onzekerheid en psychologische druk bij geteste personen te verminderen door de wachttijd te verkorten. 

Dit werd meegedeeld op 16 april. Toch is het aantal geteste personen in Marokko nog  steeds aan de lage kant, ongeveer 13.000.

We vragen ons wel af hoe de Marokkaanse bevolking gaat reageren als de ramadan gaat beginnen, in normale omstandigheden een sociaal gebeuren, gezamenlijk eten ’s avonds. De lockdown zal dan al een week of 5 duren, hoeveel discipline zal een bevolking kunnen opbrengen gedurende zo’n lange tijd die aan het eind van de ramadan dan ruim 9 weken heeft geduurd. Het zou ons niet verassen dat het tot sociale spanningen zou komen.

Op de foto hierboven zie je dit huis als je onder de poort van de Drogenapstoren door hebt gewandeld.

 

In de binnenstad van Zutphen zie je nog veel historische gebouwen, sommige hebben weer de originele naam op de gevel staan.

Je ziet hier een gebouw met een trapgevel met links ernaast een klokgevel.

 

Omdat we ervan uitgingen dat het in het buitengebied met dit weer wel eens druk zou kunnen zijn, zijn we de andere kant opgewandeld ,

naar Zutphen.  We wilden de stad weer eens zien, er van uitgaande dat er wel weinig mensen in het centrum zouden wandelen. En dat klopte ook wel, er waren weinig mensen op straat, alleen bij 2 ijsverkooppunten was het druk, het drukst bij banketbakker Jolink, daar stond een rij van wel 20 mensen, het lekkerste ijs van Zutphen zegt men. Ook bij Talamini was  het druk zij het iets minder, maar we lieten deze beker maar aan ons voorbij gaan. Iedereen hield wel keurig de vereiste 1,5 m. afstand , behalve een hardloper van een jaar of 35 die ons achterop kwam en rakelings langs ons heen rende. Wat verder opviel was dat hondenbezitters  kennelijk denken dat ze, nu het toch crisis is, hun hond rustig op de stoep kunnen laten schijten. Overal lag hondenpoep in het centrum, veel winkels zijn gesloten, anders zullen winkeliers het wellicht opruimen. In Spanje zijn we die hondenstront wel gewend maar in Nederland niet.

We hebben een beetje met toeristenogen naar Zutphen gekeken, wat een mooi historisch centrum heeft het toch.

 

De dagelijkse update: het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft in de afgelopen 24 uur 170 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het totaal aantal besmettingen komt daarmee op 2.855, dat is een stijging t.o.v. gisteren.

Er zijn nu 141 mensen overleden aan het virus (+3). Er zijn 327 patiënten  genezen ( +13). Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in heel Marokko 15.123 mensen getest.

 

Warnsveld 20-004-2020, maandag

Degenen die het onder ‘normale’ omstandigheden al moeilijk hebben in Spanje, en niet alleen daar, zijn de daklozen

Volgens de meest recente telling dat is opgesteld door Samur Social (Spaanse hulpverlening instantie) leefden er in Madrid, als epicentrum van het coronavirus, op het moment van het afkondigen van de noodtoestand 2.772 mensen op straat. Cijfers van vorig jaar vertellen dat er in heel Spanje tussen de 30.000 en 40.000 mensen op straat leven.

Door de noodtoestand in Spanje lopen deze mensen niet alleen extra risico op het oplopen van het virus, ze lopen ook het risico te worden gearresteerd aangezien de Spaanse politie de opdracht heeft gekregen daklozen te arresteren als zij geen onderdak accepteren van de hulporganisaties.

Veel daklozencentra worden beheerd door Samur Social. Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft het Rode Kruis samen met Samur Social, plus 40.000 vrijwilligers en een budget van ruim 11 miljoen euro maar liefst 86 daklozencentra opgericht door heel Spanje. Scholen en gebouwen voor vrijetijdsbesteding zijn in verschillende Spaanse gemeentes in korte tijd omgebouwd tot een tijdelijk opvangcentra voor daklozen.

De sfeer in die daklozencentra is goed aldus een vrijwilligster, daklozen hebben immers  een dak boven hun hoofd en ze kunnen zelfs Netflix kijken.

                                                             Het kasteel Hackfort.

       De 300 jaar oude watermolen, rechts de Baakse beek.

Spanje is het op een na drukst  bezochte land door toeristen, in Europa, alleen Frankrijk ontvangt meer toeristen. De toeristische sector en  daarmee de Spaanse economie worden heel hard getroffen door de coronacrisis.  De toeristische sector is goed voor 12,3% van het Spaanse bbp.

Naar schatting werd er alleen al tijdens de Santa Semana 19 miljard aan inkomsten misgelopen. Volgens de toeristische lobby-organisatie Exceltur zullen de directe in indirecte verliezen als gevolg van de coronacrisis voor de sector 92,5 miljard euro bedragen; dat is een verlies van 61% ten opzichte van het vorig jaar. Gabriel Escarrer van Melía Hotels International schat het verlies zelfs in op 100 miljard euro en verwacht dat de problemen pas opgelost zullen zijn op het moment dat er een vaccin beschikbaar komt. En omdat Spanje een negatief imago heeft bij veel mensen als coronahaard, zou het negatieve effect hiervan op de komst van toeristen nog wel eens een tijdje na kunnen ijlen, misschien wel meerder jaren.

Het aantal doden ten gevolge van  het Covid-19 virus is in Spanje weer gedaald, er overleden 399 mensen, het laagste aantal sinds 22 maart.

Het aantal besmettingen is wel weer toegenomen met 4.266 personen en ligt nu boven de 200.000.

 

                   boshyacint

 

 

 

links een Spaanse hyacint.

               sterhyacint

De voor morgen geplande ferry vanuit Tanger Med  naar Genua gaat door , ze hebben nog steeds toestemming om te vertrekken. Het ziet er naar uit dat er 6 Nederlandse campers mee gaan. Wellicht gaan er in mei ook weer een aantal ferry’s , afhankelijk van de starre houding van de Marokkaanse autoriteiten. Via Genua zal voorlopig de enige , sporadische, ontsnappingsmogelijkheid zijn voor campers.

De bijna 3.000 gestrande vliegtuigreizigers uit Nederland zitten ook nog steeds vast, Marokko is onwrikbaar.

 

Maar Marokko doet ook nog niets voor gestrande Marokkaanse onderdanen die overal in het buitenland zitten. Waarom Marokko deze mensen niet repatrieert is volstrekt onduidelijk. Zoals eerder gemeld krijgen ze wel een geldelijke ondersteuning , althans diegenen die daarvoor geselecteerd zijn door ambassades en consulaten in de desbetreffende landen. Duizenden mensen zijn hiervan het slachtoffer, in Egypte heeft een wanhopige Marokkaanse vrouw zichzelf in brand willen steken voor de ambassade in Caïro, uit protest omdat ze niet gerepatrieerd werd.  Ze had zichzelf overgoten met benzine maar de politie slaagde er in om op tijd in te grijpen.

 

Een verschijnsel dat uniek is in de moslimwereld , Marokkanen die alcohol drinken stoppen over het algemeen hiermee 40 dagen voor de ramadan. Deze gewoonte, waar een deel van de economie onder lijdt, is  een typisch onderdeel van de Marokkaanse cultuur en komt niet voort uit enige religieuze tekst in de koran. Er zijn met name in het noorden in de steden nogal wat Marokkanen die alcohol drinken, vooral ook in de midden- en hogere klasse. De verkrijgbaarheid in het noorden is ook bij makkelijk, in het zuiden moet  je er moeite voor doen en is het duur.

                                                                              Wilde kievitsbloem

                    zomerklokje

 

Foto rechts: hazeklokje

 

 

foto uiterst rechts: grootbloemige muur

 

Alweer een mooie dag maar met een stevige vlagerige oostenwind was het niet geschikt om te fietsen. Daarom de auto gepakt en naar het landgoed Hackfort gereden, een ritje van nog geen 9 km.

Hackfort is een van de 8 kastelen die  rond Vorden liggen, allemaal niet ver bij  ons vandaan. We hadden de wandeling over het landgoed nog nooit  gemaakt, het paste dus prima in het kader van ‘ontdek je plekje’. Het landgoed behoort bij het kasteel Hackfort, oorspronkelijk uit 1392, de 2 torens stammen nog uit deze tijd, daarna meerder malen uitgebreid en verbouwd, de laatste keer  in 1788.

We hebben een prachtige wandeling over het landgoed rondom het kasteel gemaakt. Wat het prachtige betreft, dt komt vooral omdat er in het parkbos allerlei lentebloemen bloeien, je ontdekt steeds weer andere soorten. Het zijn zgn. stinzenplanten die bloeien, ze  behoren van oudsher plaats op landgoederen en buitenplaatsen. 

 

Er zijn vanavond  in Marokko 191 nieuwe besmettingen gemeld, hiermee komt het totaal aantal op 3046. Er zijn nu 143 mensen overleden en het aantal genezen mensen bedraagt 350.

Warnsveld 21-04-2020, dinsdag

In Marokko heeft de minister van Volksgezondheid , Santé Khalid Ait Taleb , zich op een persconferentie optimistisch getoond  over de aanpak en de resultaten van het coronavirus.

"We hebben snel en efficiënt gehandeld, we hebben ons aangepast aan de verspreiding van het virus.” Dat was samengevat de kern van de antwoord op vragen van de pers. Aanvankelijk werden de besmettingen vooral verspreid via fabrieken, dit is aardig onder controle, besmettingen vinden nu plaats binnen het gezin.

We hebben de testcapaciteit enorm uitgebreid , "We zijn van 1000 naar meer dan 2000 tests per dag gegaan en we zullen dit cijfer verhogen.” Dit moet dan in korte tijd zijn gebeurd want volgens de cijfers van het ministerie waren er tot gisteren ongeveer 13.500 getest, een beetje merkwaardig omdat dat op 13 april iets meer dan 7000 waren volgens het zelfde ministerie.

De minister gaf ook aan dat het aantal besmettingen door 1 persoon van 3 naar minder dan 1 is gedaald, dat is hetzelfde als in Nederland.

'Met minder dan 5% is het sterftecijfer in Marokko laag in vergelijking met het wereldtarief.’ Wel zei hij dat de situatie nog niet onder controle is en dat er daarom een noodzakelijke verlenging tot 20 mei van de lockdown is.

Een positief punt is dat de minister de herstructurering van de zorg benadrukte. Hij zei dat dat al wel op stapel stond maar door de Covid-19 zal versneld worden. Hij zei dat de scheidingsmuren tussen openbare en particuliere zorg gerecht moeten worden.

En ook in Marokko waardering voor de manier waarop werknemers in de zorg werken, zei het dat het hier wat anders wordt omschreven: “Het budget voor de gezondheidssector moet omhoog. De menselijke hulpbronnen van het ministerie van Volksgezondheid zijn de prioriteit van de koning en van de regering, en we danken de verpleging heel erg voor hun inspanningen. ”

 

 

 

 

 

                                                                   Huize Welgelegen

Een kijkje in de tuin. Rechts : in de tuin de beelden van de dames Verloren-Themaat

In Spanje is  vanmiddag een minimale versoepeling van de noodtoestand alleen voor jongeren aangekondigd door een minster namens de regering. Het komt er op neer dat jongeren tot 14 jaar naar buiten mogen vanaf 27 april, maar dan alleen onder een begeleiding van een oudere die in directe relatie staat met de jongere. Jongeren vanaf 14-18 jaar mogen alleen naar buiten. Maar alleen als daartoe een noodzaak bestaat, dwz dat die jongeren, evenals de eerstgenoemde groep, alleen naar buiten mogen om boodschappen te doen, naar de apotheek of bank te gaan. Dus scooterrijden, skaten en fietsen is er voorlopig niet bij.

Gedurende de tijd die minderjarigen buiten hun huis doorbrengen, heeft de minister erop gewezen dat het belangrijk is om contact met andere mensen te vermijden en dat kinderen alleen uitgaan met de volwassenen met wie ze gewoonlijk samenleven.

Ouderen moeten binnen blijven gezien het grote besmettingsgevaar, meer specifiek was 80% van de overledenen ouder dan 70 jaar.

 

                                                                              De vaantjesboom

Gisteren zagen we al de het hazeklokje in paarse kleur, hier een wit hazeklokje.

 

 

 

 

Rechter foto:  Hondstad, een akeleiachtige bloem

Landgoed Hackfort ( zie gisteren) was vandaag nog in het nieuws. Het is eigendom van Natuurmonumenten en is  als eerste terrein aangewezen om toegang te betalen  als je daar wilt wandelen, €1,75 per uur en met een maximum van €7,- per dag.  Dat  entree heffen zal voor meer bezittingen van Natuurmonumenten gaan gelden.

Een frisse neus halen kan nog dichter bij huis dan Hackfort. Aan de overkant van de weg bij ons ligt een landhuis wat nu dient als particulier verzorgingshuis voor ouderen. Er bij ligt  een mooi aangelegde parkachtige tuin, met stinzenplanten en bijzondere bomen. Sinzenplanten komen uit andere delen van Nederland of uit het buitenland.  Kenmerkend voor stinzenplanten is dat ze op oude buitenplaatsen zijn verwilderd en ingeburgerd. Er zijn plekken waar het voormalig landhuis niet meer staat, maar waar de stinzenplanten ieder jaar nog steeds uitbundig bloeien.

Op de plek van huize Welgelegen lag in de late middeleeuwen een boerderij, later werd het een herberg  ‘de Roskam’ (van 1650 tot 1832 ) later zelfs met een jenever- en brandewijnstokerij.

In 1832 werd de voormalige herberg verbonden met een nieuw gebouwd herenhuis in classicistische stijl. Uit deze tijd dateert de tuinaanleg in de landschapsstijl, die veel bijzondere bomen en planten herbergt. Er woonden diverse eigenaren, het is nog een kostschool voor meisjes geweest. In 1897 werd het verworven en bewoond door de familie VerLoren van Themaat, die ook het huis 'Alpha' aan de overkant van de weg (voor de kerk) bezat. De tuin kreeg toen de naam ‘Overtuin’, we hebben de dames nog gekend toen we de eerste jaren in Warnsveld woonden. Van 1972 tot 1986 was het eigendom van de familie Brouwer-Naumer. Onder hun beheer zijn bijzondere bomen aangeplant en is de tuin uitgebreid met een strook weiland ten westen van de oorspronkelijke tuin. Midden jaren .60 kwam ik regelmatig in de tuin omdat de moeder van een vriend, de bekende Warnsveldse  pottenbakster Annebet Stam daar haar atelier had.

                                                                               Daslook

                                 Vogelmelk                                                                               Nieskruid

We hebben door de tuin gewandeld waar ook een paar prieeltjes zijn.

Vanaf 1986 is de buitenplaats eigendom van de Stichting Warnsveldse Monumenten.  Er is een Stichting de Overtuin die onder normale omstandigheden rondleidingen verzorgt in de tuin. We waren er misschien 20 jaar niet geweest, onze buurvrouw Annette is verbonden aan de stichting, voor ons een buitenkansje. Het is een prachtige tuin met veel dezelfde planten als gisteren op Hackfort maar ook een paar andere.

Van de bomen is Nederlands oudste honingboom misschien wel de meest bizondere. Er staan wel meer bijzonder bomen zoals de vaantjes boom, een sneeuwklokjes boom, treurbeuk, duivelswandelstok etc.

Afgezien van de vaantjesboom stonden de bomen niet in bloei, behalve de oude fruitbomen dan.

Een vrij groot stukje Warnsveldpromotie, maar het ligt dan ook naast de deur, deze prachtige tuin.

 

 

We hadden gelezen dat camperaars die gelijk met ons overstaken, het ticket vergoed hadden gekregen. Daarom hadden wij ook een verzoek zijnde verzekering ingediend en jawel hoor vandaag kregen we het religie bericht dat we het volledige bedrag, €337,08, van de verzekering vergoed hebben gekregen.

 

 

Zoals gebruikelijk weer de cijfers hoe het virus zich ontwikkelt in Marokko:

er zijn vandaag weer 163 nieuwe besmettingen bijgekomen, het totaal komt daarmee op 3209.

Het aantal doden bedraagt 145 (+2), de genezen patiënten dat zijn er nu 393 (+47).

Het lijkt erop dat de coronacrisis iets begint af te vlakken in Marokko.

Warnsveld 22-04-2020, woensdag

We zouden ook wel eens wat leuker nieuws over Spanje of Marokko willen schrijven maar net als hier in Nederland wordt het nieuws helaas beheerst door de coronacrisis.

Na hevige protesten vanuit de samenleving en de politieke oppositie, is de regering na een paar uur overstag gegaan wat betreft de kinderen onder de 14 jaar, een nederlaag voor de Spaanse regering. Mochten ze eerst alleen maar  naar buiten om vergezeld door een ouder om boodschappen te doen, nu mogen ze ook een stukje fietsen, wandelen,  maar wel onder toezicht van een ouder. Dit vanaf maandag a.s,. Daarbij mogen   minderjarigen vanaf 15 jaar ook hun huizen verlaten  maar alleen  om naar de supermarkt, kiosk( krant, tijdschrift of tabak), apotheek of bank te gaan, dat wil zeggen, dezelfde dingen doen als volwassenen volgens de regels  die onder de noodtoestand zijn toegestaan.

Vanmiddag vond er een kamerdebat plaats waarin premier Sanchez steun vroeg aan de politieke partijen om de noodtoestand te verlengen tot 11 mei. Tegelijkertijd zei hij ook dat er mogelijk versoepelingen komen per 15 mei maar dat het nog te vroeg is om daar wat concreter over te worden. “De de-escalatie van de beperkende maatregelen zal langzaam en geleidelijk zijn,” zei hij, geluiden die je in Nederland en elders in Europa ook hoort.

     Huis 't Velde , de voorkant links en de achterkant op de rechterfoto. Het wordt ook wel het huis met de 2 gezichten genoemd.

Sinds het uitroepen van de noodtoestand zijn in Marokko 50.136 mensen gearresteerd wegens het niet naleven van de preventiemaatregelen.

Alleen in de afgelopen 24 uur zijn al 2.993 mensen opgepakt, meldt de nationale veiligheidsdienst DGSN op Twitter. In een week tijd is het aantal arrestaties gestegen van 30.898 naar 50.136, een toename van 62%. En dan moet de ramadan nog beginnen, a.s. vrijdag en niet donderdag zoals ik eerder schreef.

Als de zon onder is gegaan is het de gewoonte in Marokko om naar de moskee te aan om samen te bidden. Nu is dit verboden maar sinds een aantal dagen wordt via internet opgeroepen om het verbod te negeren. Om te laten zien dat dat ook veilig zou kunnen,  gebruiken de aanstichters foto’s van biddende moslims in Rusland die op één meter afstand van elkaar blijven. Ook moeten de moskeeën worden ontsmet, mondkapjes worden gedragen en moet iedereen zijn eigen gebedstapijt gebruiken, aldus fundamentalisten op internet.

Daarentegen hebben de hoogste Marokkaanse  islamitische geleerden, de Raad van Ulema’s, opgeroepen om thuis te bidden en af te zien van het gezamenlijke gebed ’s  tijdens de ramadan, de Tarawih. Thuis bidden is volgens deze Raad net zo goed als anders omdat de uitzonderlijke situatie dit gebiedt.

                            Een bont zandoogje

                                    Dotterbloem

We hebben vandaag langs de Berkel  en door de bossen rondom Huis het Velde gewandeld, een van de landhuizen op loopafstand van ons huis. De bossen heten dan ook niet voor niets het Veldese bos.

Huize het Velde (ongeveer 16e eeuw, maar al in 1326 stond hier al een soort boerderij) heeft adellijke bewoners gekend en is sinds 1976 in gebruik als politieacademie . Er in zijn gevestigd de School voor Politie Leiderschap (SPL) en  een conferentie- en studiecentrum. Op 21 maart 2006 werd in het park achter het koetshuis de Tuin van Bezinning geopend; een nationaal monument bedoeld om politiemensen te herdenken die tijdens het uitoefenen van hun dienst om het leven gekomen zijn.

 

Er zijn geen cijfers bekend van vanavond 18.00 uur, die normaal verschijnen omstreeks 21.30.

Vanmorgen om 11.00 waren er sinds gisterenavond 18.00 uur 168 nieuwe besmettingen en 4 personen meer overleden

 

 

Warnsveld 23-04-2020 , donderdag

Toch wat ander nieuws over Marokko maar niet bepaald nieuws om vrolijk van te worden. We hebben het vaker gehad over het gebrek aan persvrijheid in Marokko, journalisten en bloggers worden gearresteerd   die worden gearresteerd als ze iets publiceren wat het regiem onwelgevallig is.

Gisteren werd bekend gemaakt dat Marokko op plaats 133 van de World Free Press index.

Reporters Sans Frontières zei het volgende over de persvrijheid in Marokko: ‘De Marokkaanse media worden nog steeds het slachtoffer van gerechtelijke intimidatie. Naast de processen van een aantal mediafiguren die zich al jaren voortslepen, zijn er verschillende nieuwe vervolgingen gestart en zijn zware straffen uitgesproken. Veel journalisten en burgerjournalisten zitten nog steeds gevangen. De afschaffing van het ministerie van communicatie en de oprichting van een persraad hebben er niet toe bijgedragen dat de omgeving voor media en journalisten vreedzamer is geworden.’

Nederland is een plek gezakt op de World Press Freedom Index en staat nu op plaats vijf.

Het aantal besmettingen in Marokko schommelt wat. Na een aantal dagen van een lichte daling werd gisterenavond laat pas bekend gemaakt dat er weer een stijging was. Er waren 237 nieuwe besmettingen, eergisteren waren dat er 163.  Er stierven 3 personen.

De toename van de besmettingen valt voor een deel misschien te verklaren omdat in een gevangenis in Ouarzazate 68 besmettingen zijn vastgesteld zowel onder gevangenen als cipiers, de bron van de besmetting bleek de directeur.

Er waren desinfectie poortjes in Marokko die volgende week in gebruik zouden worden genomen. Ze zijn echter verboden voordat ze op de markt kwamen, het middel bleek erger dan de kwaal: ze bleken gevaarlijk voor de volksgezondheid.

 

                             Zutphen met de IJssel, genomen vanaf de dijk vlakbij de nieuw IJsselbrug

Ook Spanje staat natuurlijk op de World Free Index en wel op de 13e plaats. Dat is lager dan de meeste andere Europese landen en komt volgens de organisatie door de ultra rechtse partij die de pers in Spanje op een negatieve manier probeert te beïnvloeden

De linkse regering in Spanje heeft als noodmaatregel voor de maand mei een basisinkomen aangekondigd om de nood van de mensen die in moeilijkheden zijn gekomen door de coronacrisis te helpen.

Dit basisinkomen zal vervolgens structureel gaan ingevoerd worden als een wetsvoorstel hiertoe zal worden aangenomen. De rechtse oppositie is hier natuurlijk tegen.

Ook de bisschoppen Spanje hebben zich tegen een basisinkomen verklaard. Dit is een welkome steun  in de rug rechtse partijen, de katholieke kerk heeft nog steeds veel macht. Het is van god geklaagd dat de bisschoppen zich met politiek bemoeien, “ het is beter dat mensen werk zoeken dan dat ze zomaar een uitkering krijgen”, aldus de bisschoppen

Dat terwijl Spanje voor de crisis al een werkloosheid kende van 14% in 2019.

De Spaanse regering heeft verklaard dat ze de coronacrisis aardig onder controle krijgt. Dit komt door het sneltesten. Van de 4635 nieuwe coronabesmetingen  zijn vrijwel alle gevallen door sneltesten aan het licht gekomen, ze worden geïsoleerd en hun contacten worden nagegaan.

Een paartje wilde eend, vrouwtje broedt niet maar zit in het gras.

De meidoorn komt tot bloei overal hier

      Paarse seringen  bij de buren.

Wij hebben witte seringen in de tuin

Vandaag heb ik de elektrische fiets gekregen die ik gekocht heb,( Everdien had er al een) heerlijk om daarmee over de weg te zoeven. We hebben een rondje gefietst over de nieuwe IJsselbrug, langs de Veluwezoom, door een wijk van Zutphen waar ik geboren ben en over de oude IJsselbrug weer naar huis. Everdien zag de eerste boerenzwaluw, de meidoornheggen staan in bloei en ruiken heerlijk. Maar van de geluiden van vroeger was alleen die van de scholekster te horen, geen kievit gezien, laat staan een grutto gehoord.

 

 

In de laatste 24 uur zijn er 122 nieuwe besmettingen bijgekomen in Marokko en is het aantal besmette personen opgelopen tot 3.568.

Er zijn nog eens 6 mensen overleden wat het aantal op 155 brengt.

 

Warnsveld 24-04-2020, vrijdag

Gisterenmiddag was er bij omroep Max dan eindelijk de , meerdere malen uitgestelde, uitzending waarbij er aandacht was voor de gestrande camperaars in Marokko. Er was een zelf opgenomen video filmpje van Marjolein, deelnemer aan  de Marokko app groep, waarin ze uiteen zette hoe de situatie was en ze pleitte voor een ‘zeebrug’ voor campers

Namens de ANWB zat Jeanine in het programma die goed in de materie bleek ingevoerd. Ze zei ondermeer dat er een laatste mogelijkheid was geweest om ruim een maand geleden via Ceuta het land te verlaten ( wat anderen en wij  hebben gedaan). Voor degenen die toen  te ver weg zaten bestaat er nu de mogelijkheid om met een ferry naar Genua weg te willen, maar het blijkt dat sommigen dat te duur vinden. Haar advies, ongetwijfeld i.s.m de NKC tot stand gekomen, boek zo snel mogelijk! Waarschijnlijk gaan er weer ferry’s op 4 en 11 mei waarbij op de laatste ook honden mee kunnen.

Het ziet er naar uit dat er dan eindelijk zondag een vlucht vanuit Casablanca naar Nederland gaat om schrijnende gevallen zoals zieken en zwangeren mee te nemen. De VK heeft emails in handen, het ministerie van Buza heeft het nog niet bevestigd. Minster Blok opereerde erg voorzichtig toen hij vanochtend zei dat hij niet in wilde gaan op krantenberichten.

Hoe fragiel de betrekkingen tussen Nederland en Marokko is bleek gisteren. Marokko maakt het  wel  heel bont in haar politieke spelletje. Het beschuldigt Nederland en België van discriminatie omdat ze voorrang  zouden willen geven aan repatriëring van Nederlanders boven een  repatriëring van Nederlanders met een dubbele nationaliteit. Daarom zijn er wel vluchten naar andere landen geweest maar nog niet naar Nederland en Belgie, aldus de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, die zei daar over gegevens van  te beschikken. Dat is natuurlijk bullshit, het is Marokko die opnieuw een politiek spelletje speelt, het is juist Marokko die Nederlandse Marokkanen als hun eigen onderdanen beschouwt. Het zit de Marokkanen nog steeds dwars dat Nederland ‘zich heeft  bemoeid’ met de interne politieke aangelegenheden in Marokko toen ze de hoge celstraffen aan Rif activisten veroordeelde. Daarom loopt minister Blok nu op eieren om het lot van 3.000 niet nog verder te verslechteren.

Verder deelde de minster van handel trots mee dat er tot 7 maart geen mondkapjes werden geproduceerd in Marokko maar dat er  nu al dagelijks zes miljoen van de beschermende mondmaskers gemaakt worden door 17 fabrieken.

In een interview met TV-zender 2M zei minster  Elalamy dat tot nu toe meer dan 80 miljoen maskers zijn geproduceerd. Het productieproces wordt volgens de minister op de voet gevolgd en om de kwaliteit van de maskers te borgen is gekozen voor een externe dienstverlener die daarop toeziet. En er geldt nog steeds een vast gestelde prijs van €0,80.

                                                                 De akelei bloeit in de tuin

                 Hierboven bloempje longkruid

Links de ééndaagsbloem

Gisterenavond was er in de Keuringsdienst van Waarde te zien onder wat voor erbarmelijke omstandigheden (illegale) werknemers in de enorme  plastic kassen-zee rondom Almeria hun werk moeten doen.

De Spaanse regering heeft besloten om jonge migranten tussen 18 en 21 jaar, die legaal in Spanje verblijven en geen werkcontract hebben, een tijdelijke werkvergunning te geven zodat ze in de landbouwsector kunnen werken ondanks de sanitaire crisis.

De Marokkaanse krant Al Massae bericht dat enkel migranten wier verblijfsvergunning verloopt tussen de datum van de inwerkingtreding van de noodtoestand en 30 juni dit jaar, van deze uitzonderlijke maatregelen gebruik kunnen maken.

Marokkaanse migranten hadden er een gewoonte van gemaakt om tijdens het oogstseizoen zonder arbeidsovereenkomst en sociale zekerheid in de Spaanse landbouwsector te werken. Ook zij werken in de kassen rondom Almeria.

Verder komen er uit Spanje vooral cijfers over corona die uitgesplitst zijn per regio.

Het nieuwe coronavirus heeft in 24 uur voor 367 nieuwe sterfgevallen gezorgd, een daling ten opzichte van donderdag, toen 440 werden geregistreerd, en brengt het totaal aantal doden op 22.524. Deze  nieuwe sterfgevallen zijn het laagste cijfer sinds 22 maart jongstleden, aangezien op zaterdag 21 maart 324 doden werden geregistreerd.

 

Bovendien zijn in totaal 202.990 mensen besmet door het virus en zijn er 92.355 genezen, volgens de laatste gegevens die vrijdag door het ministerie van Volksgezondheid zijn gepubliceerd.

De nu nog dorre Gorsselse heide met rechts een vennetje.

We zijn vanmiddag een kant op gefietst waar we ook al een tijd niet waren geweest, nl de Gorsselse heide. Dit is een voormalig schietterrein van defensie waar een oom van me vroeger kantinebeheerder was en we toe met mijn ouders vaak kwamen.

Eerst zijn we langs de nieuwe sluis in Eefde gefietst, er kunnen in de dubbele sluis nu 2 x zoveel schepen passeren naar en van het industriegebied Twente. Het Twente-kanaal verbind dit gebied met de IJssel . Het is een hypermoderne sluis die zo druk werd bezocht de afgelopen week dat er nu schermen zijn geplaatst, mensen hielden onvoldoende afstand.

De Gorsselse heide staat pas later in het jaar in bloei, nu alleen wat brem, kruipende brem en veel citroenvlinders. Wel mooi om daar te wandelen, in het weekend is het daar ongetwijfeld te druk.

 

Opnieuw de laatste cijfers vanavond. Weer wat meer besmettingen dan gisteren , het blijft wat schommelen.

Het aantal besmette personen is vanavond met 190 toegenomen tot 3758. Er zijn 3 mensen meer overleden , totaal nu 158.

Genezen verklaard zijn er nu 486.

Warnsveld 25-04-2020, zaterdag

We zeiden het al eerder , ander nieuws dan over corona is moeilijk te vinden in de Marokkaanse en Spaanse media.

Eerst maar positief beginnen met Spanje, wees vast gewaarschuwd over afschuwelijk nieuws uit Marokko.

Doordat de Spanjaarden massaal gedwongen zijn thuis te zitten, durven de dieren die in Spanje leven terug te keren naar  het  domein waar ze ooit leefden. Zo worden er al sinds eind maart in diverse Spaanse steden steenbokken, wilde zwijnen en pauwen gesignaleerd. Een bijzonder moment deze week toen zo’n tien flamingo’s flaneerden langs playa de Misericordia, een beroemd strand bij Malaga. Niet alleen flamingo’s profiteren van de afwezigheid van mensen, ook doken video’s op van dolfijnen die ineens heel dicht langs de kust van Málaga zwommen. Normaal foerageren flamingo’s in brak water, dat maakt het extra bijzonder dat ze nu langs het strand te zien zijn.

Langzaam wordt in Spanje steeds meer gesproken over de versoepeling van de beperkende maatregelen, voorlopig blijft het grotendeels speculeren. Zeker is wel dat de kinderen onder toezicht vanaf dit weekend even buiten mogen spelen, beetje wrang is dat het slecht weer is met onweersbuien en veel wind. Waarschijnlijk is dat de beperkende maatregelen het eerst worden versoepeld op het platteland in die regio’s die het minst getroffen zijn , evenals op de eilanden, die worden ook genoemd.

Hoewel de coronacrisis in Spanje is afgezwakt waren er vandaag toch weer meer doden en besmettingen dan gisteren respectievelijk 378 (gisteren 367 ), totaal nu 22.902 doden en er zijn vandaag 3.353 besmettingen gemeld (gisteren 2796) waarmee het totaal nu komt op 95.708 besmettingen.

 

                                                                         Het huis Voorstonden 

De gracht bij het huis staat vol met 'penseelbladige waterranonkel'

                    Een vijver in het Engelse park

Afschuwelijk nieuws uit Marokko, ik zei het al. Er circuleert al een paar dagen een videofilmpje op internet waarin te zien is dat in Boulmalne Dades, zwerfhonden worden afgeschoten . Niet alleen worden ze achterin een pick-up gegooid en daarna in een put buiten het stadje gegooid maar ook nog eens met  de nog levende, jankende puppy’s er achteraan. Nu is de  Marokkaanse bevolking niet het meest diervriendelijke  volk wat er bestaat, dieren staan nog meer dan hier ten dienste van de mens, maar het verandert wel. Daarom heerst er nu veel verontwaardiging over deze praktijken. De gemeentearbeiders handelden in opdracht van de gemeentelijke autoriteiten. Het afschieten en vergiftigen van zwerfhonden in Marokko,  die soms voor overlast zorgen en er heerst nog hondsdolheid, is verboden. Honden mogen wel worden gevangenen en vervolgens gesteriliseerd.

Nu de ramadan is begonnen, is de avondklok ook een uur later van kracht. Het is dan tussen 19.00 uur en 5.00 uur niet toegestaan de straat op te gaan, met uitzondering van mensen met vitale beroepen met een verplaatsingsvergunning. De huidige avondklok geldt van 18:00 uur tot 6:00 uur. Overdag blijft de strenge lockdown onverminderd van kracht.

                                                                                      Maarts viooltje

                             Bosvergeet-mij-nietje

 

 

                                                                                 Ereprijs

Eergisteren werd bekend dat de directeur van de gevangenis in Ouarzazate de bron was van de besmetting van 68 gevangenen en cipiers. Vandaag wordt gemeld dat het aantal besmettingen ondertussen is opgelopen tot 270 waarvan 207 gevangenen.

De echtgenote van een gevangene die onlangs vrij kwam uit de gevangenis in Ouarzazate en besmet is met het coronavirus waarschuwt voor de verspreiding van het virus. Er waren nog slechts 2 besmettingen onder de gevangenen toen haar man en een andere gevangene werden vrijgelaten. In een ziekenhuis werden ze niet getest, alleen gevraagd of ze geen symptomen hadden, vervolgens kregen ze een document om te reizen.  Die andere man ging naar Fes waar hij vandaan kwam, háár man op weg naar Zagora en sliep onderweg bij een gezin in Agdz. Thuis kreeg hij opnieuw bezoek van autoriteiten om hem te testen omdat inmiddels het aantal besmettingen in de gevangenis snel aan het stijgen was. De man bleek besmet te zijn met het coronavirus en zijn gezin is in quarantaine geplaatst. Zijn echtgenote zegt dat de man onderweg naar huis vele mensen tegenkwam en waarschuwt dat deze mensen op hun buurt het virus hebben verspreid en dat zijn en hun  contacten niet meer zijn na te gaan. Wellicht zie je dit in de cijfers van de besmettingen in die regio terug ,hoewel je weet maar nooit in Marokko.

                                                                                       Oranjetipje

                                  Citroenvlinder

                   Broedende zwaan in de parkvijver

Vandaag zijn we weer naar de Veluwezoom geweest. We kwamen langs de historische herberg ’t Kanon die gisteren helemaal afgebrand is, doodzonde .

We zijn naar het landgoed bij huis Voorstonden gefietst. Als kind zwierven we daar vaak door de bossen en hebben ooit een vuistbijl gevonden die we naar het Zutphens museum hebben gebracht.

Huis Voorstonden is eigenlijk een havezate die dateert uit 1570. Het is in handen geweest van diverse adellijke families en in de jaren 70 werd een architect eigenaar. Toen huurde een vriend van ons een gedeelte van het huis en hadden wij daar korte tijd een moestuintje, pikant detail, er stonden een paar wietplanten in.

Het landgoed  is in Engelse park-stijl met water partijen en waarschijnlijk uit 1825. Het is nu eigendom van natuurmonumenten behalve het huis Voorstonden die ook nog  een eigen privé park heeft die voor een klein deel toegankelijk is.

 

Nog geen officiële cijfers gezien, zal wel later zijn i.v.m. de ramadan.

Warnsveld 26-09-2020, zondag

Er zijn gisterenavond een paar Nederlandse campers thuis gekomen, blij dat ze op 21 april de ferry naar Genua hebben genomen. Ook de reis over de weg verliep vlotjes, een enkeling werd gecontroleerd op de juiste papieren. Dat hebben ze snel gedaan, in 4 dagen.

Omdat Telquel gisteren geen cijfers publiceerde over de ontwikkelingen van de coronacrisis, heb ik een nieuwe bron ontdekt, die in de krant ‘lOpinion. Daarin staat dat er gisteren 139 besmettingen zijn bijgekomen (53 personen zijn genezen). Ook per regio ( ook soms wel elders te vinden) staan de besmettingen vermeld:

De regio’s die het meest getroffen zijn:

  • . Casablanca-Settat, de regio die het meest door Covid-19 werd getroffen, overschreed de duizend besmettingen de eerste dag van de Ramadan (1041). Marrakech-Safi registreert bijna 22% van de in Marokko geteste positieve gevallen (818 gevallen). Gevolgd door Fès-Meknès (503), Tanger Tetouan Al Hoceima (502) en vervolgens Draa-tafilalet (403), die een uitzonderlijke hausse kende na de uitbraak in de  gevangenis Ouarzazate, en ten slotte Rabat-Salé-Kénitra met 299 patiënten.
  • Totaal zijn er nu tot gisterenavond 3897 besmettingen

 

                                                                           landhuis 'de Velhorst'

Er staan niet alleen maar bossen op landgoed 'de Velhorst' , hier bloeiend koolzaad.

 

 

 

 

 

 

                          Dit paadje leidt naar de zgn 'koepel van Staring'.

Ondanks de hoge boetes die staan op overtredingen van de lockdown, worden er steeds meer mensen gearresteerd..

Het dagelijkse aantal arrestaties neemt gestaag toe. Veiligheidsdiensten arresteerden 20 april 2.993 overtreders, de dagen daarop liep het aantal toe met 3.277 aanhoudingen op 21 april, 22 april (3.590), 23 april (4.126) en op de vooravond van de ramadan, vrijdag 24 april stond de teller op 4.261.

In Telquel staat een interview met de minister van economische zaken. Het opmerkelijkste wat hij zei :

“Momenteel zijn we in gesprek met Chinese topinvesteerders. Onze discussies gaan over de grootste investering die we tot nu toe hebben gezien. Dit zijn internationale spelers waar we nog niet eens bij stilstonden ', aldus de minister. Er worden geen verdere details gegeven over deze beroemde Chinese investeerders.

Voer voor degenen die zeggen dat China op zijn minst als economische winnaar uit deze crisis komt en het  meer landen van China afhankelijk wil maken.

Vanavond werd bekend dat een Chinese zakenvrouw  in de regio Casablanca-Settat, de regio die het meest door Covid-19 werd getroffen, een ziekenhuis wil gaan bouwen. Het ziekenhuis zou in recordtempo in Casablanca worden neergezet. Ook zou er voor allerhande beschermingsmiddelen, testen en ontsmettingsmiddelen worden gedoneerd. Onduidelijk is of de minsier gisteren hier op doelde.

Ieder jaar als de ramadan begint geeft koning Mohammed VI het startsein tot een hulpactie om de armen en behoeftigen te voeden.

De hulpactie van dit jaar breidt het aantal begunstigden uit van 2 miljoen naar 3 miljoen mensen. De campagne richt zich vooral op weduwen , ouderen en mensen met een handicap uit arme gemeenschappen in het hele land. De hulpactie van 85 miljoen DH (ongeveer 8 miljoen Euro) zal ten goede komen aan 600.000 kwetsbare en kansarme gezinnen. De hulp bestaat uit voedselpakketten waarin essentiële voedingsmiddelen zitten: 10 kg bloem, 4 kg suiker, 5 liter olie, 1 kg linzen, 1 kg pasta, 800 gram tomatenpuree en 250 gram thee.

                                                                     Bloem van een rododendron

                                Een gele rododendron 

                                    Vogelkers

Het was al in het nieuws: als de coronacrisis zich zo blijft ontwikkelen In Spanje zoals nu, het aantal besmettingen moet blijven dalen, mogen volwassenen vanaf volgende week zondag ook naar buiten om te wandelen of te sporten, voor hoeveel uur per dag wordt misschien dinsdag duidelijk als de Spaanse ministerraad ook meer bekend zal maken hoe de exitstrategie er uit zal komen te zien.

Er doet zich door corona een merkwaardig verschijnsel voor: Marokkaanse illegalen die van Spanje naar Marokko proberen te komen in bootjes en daar criminelen ongeveer €5.000 voor betalen.

Het leven voor illegale vluchtelingen in Spanje is vooral tijdens de quarantaine vrijwel onmogelijk geworden. De economie in Spanje ligt stil waardoor deze migranten geen geld kunnen verdienen en dus in armoede leven. Deze erbarmelijke situatie zorgt ervoor dat Marokkanen – ondanks de strenge maatregelen in hun eigen land – graag terug willen naar hun families in Marokko, vooral nu de Ramadan is begonnen.

Overigens komen ook na de lockdown ook nog vluchtelingen in bootjes naar Spanje .

 

Nog een stukje merkwaardig nieuws uit Spanje: door de corona zijn ook de stierenrennen in Pamplona en de stierengevechten in heel Spanje verboden. Volgens een bekende  stierenvechter moeten nu dierenactivisten die tegen het  stierenvechten zijn hun verantwoordelijkheid nemen en zien te voorkomen dat duizenden stieren naar de slachtbank zullen worden afgevoerd.

We zijn vanmiddag weer een stukje de Achterhoek in gefietst , dit keer naar de uitgestrekte bossen tussen Almen en Lochem die grotendeels tot landgoed de Velhorst behoren  die eigendom is van Natuurmonumenten. Richting de Berkel staat het huis de Velhorst,  De bebouwing heeft een rijke geschiedenis maar het huis in zijn huidige vorm bestaat sinds 1817 en is ook eigendom van Natuurmonumenten evenals de bossen en landbouwgronden. Er staan momenteel al aardig wat rododendrons in bloei in diverse kleuren. 2 km van de Velhorst staat de koepel van Staring, genoemd naar deze Achterhoekse dichter, maar vanwege corona momenteel gesloten. Het was uitstekend fietsweer met niet teveel wind en een graad of 17. We boffen nog steeds met het lenteweer in Nederland.

 

 

klik hier voor deel 3: lente Nederland 2020 deel 3

 

 

.