Zaragoza 18-09-2021, zaterdag

Nadat we vanmorgen afscheid hadden genomen van Marjos en André, waren we al voor half 10 op pad omdat we ons van een plekje wilden verzekeren op de cp in Zaragoza. Gelukkig vertrokken er campers om half 11 toen we er waren zodat er plek genoeg was. De cp ligt in een buitenwijk van Zaragoza weliswaar langs een weg maar we staan op de achterste van de 2 rijen zodat het verkeerslawaai vannacht hopelijk wat meevalt. Weer eens iets geheel anders, gisteren in een gehucht met 65 inwoners, vandaag staan we in de 5e stad qua grootte in Spanje met 665.000 inwoners. We hadden in het begin van de reis nog geaarzeld of we wel een grote stad wilden bezoeken maar het aantal besmettingen is flink gedaald in Spanje en is lager (3222 gisteren) dan in Nederland. Bovendien lopen ook hier nog veel Spanjaarden buiten met een mondkapje op ( onze overburen kwamen net met de scooter terug en hadden allebei een mondkapje op, dat is toch wat potsierlijk) en wij hebben voor de tram en binnenruimtes FFP2 maskers.

Zo’n binnenruimte was bv de Carrefour die hier op 10min. lopen vandaan ligt , na paar dagen zonder winkels in de buurt moesten er  weer wat levensmiddelen gekocht worden.. En de Carrefour was 2x zo groot als die in Logroño, er waren 2 verdiepingen, 1 met non food en de benedenverdieping met food.

De kathedraal,  Basilica de Nuestra Señora del Pilar, is toch het boegbeeld van Zaragoza en terecht, hij/zij is prachtig!

De andere kant van een gedeelte van de kathedraal en van het langgerekte plein ' Plaza del Pilar' ook wel het plein van de kathedralen genoemd, er staat er nog een.

Ook op het Plaza del Pilar de kathedraal Del Salvador , ook genoemd El Seo. Gebouwd tussen de 12e en 17e eeuw

Cp Zaragoza N41.68337 W0.89035, gratis met voorz.

We zijn na de lunch naar de stad gefietst, dat is goed te doen , er loopt een mooi fietspad naar het centrum en het is ongeveer 6km. Vanaf de brug over de Ebro heb je een mooie kijk op de Basilica de Nuestra Señora del Pilar, een iconisch beeld.. Maar we zagen vanaf de brug ook een donkere lucht aankomen, snel op een weer-app gekeken en over 3 kwartier zou er een onweersbui vallen. We zijn toen alleen op het grote langgerekte plein  Plaza del Pilar geweest en hebben bij de Turist info een plattegrond gehaald en hebben ons weer richting de camper gespoed. We hadden de fietsen net in de garage gezet en toen begon het te regenen. De bui trok grotendeels langs ons heen, morgen zijn we ook hier en gaan we wel weer de stad in, oa tapa’s eten in de wijk El Tubo.

We zijn nu voor de 3e keer in Zaragoza, de 1ste keer in het midden van de jaren 80 met broer Willem en zo’n 20 jaar geleden met z’n tweeën.  De basiliek blijft betoverend en heeft een lange geschiedenis. Ooit zou er een Maria verschijning hebben plaatsgevonden en daarom is er op deze plek aan de Ebro een kerk gebouwd ter ere van ‘ onze lieve vrouw van de pilaar’.

Er zijn in de loop der eeuwen verschillende kerken over elkaar heen gebouwd en de huidige kathedraal dateert uit de periode 1681-1872 en is in Spaanse barokstijl gebouwd en heeft 4 grote klokkentorens. Ook zijn er verschillende koepels versierd met geel/blauw geglazuurde dakpannen.

Het weer was aanvankelijk mooi  in Zaragoza na een bewolkte start in de bergen, ’s middags raakte het merendeels bewolkt met later enkele lichte buitjes met aardig wat wind, 23º.

Het staat hier helemaal vol, ook op een parkeerplaats hiernaast waar het gedoogd wordt, er staan wel meer dan 50 campers.

Zaragoza 19-09-2021, zondag

We zijn weer de stad in geweest , nu wat langer dan gisteren…..

Eerst zijn we het langste plein van Europa over gewandeld, de Plaza del Pilar, hier staan de mooiste bezienswaardigheden van Zaragoza.Helemaal aan de andere kant van het 1500m lange plein staat de Iglesia de San Juan de los Panetes, met een eenvoudige gevel en een toren die wat uit het lood staat. 

                                               Het lange plein Plaza del Pilar

Iglesia de San Juan de los Panetes, de toren staat scheef naar rechts maar dat is op de foto niet te zien.

 

Rechts het voormalige 16e eeuwse handelsgebouw La Lonja met aan de gevel de beeltenissen van de vorsten van Aragon

De Mudéjar stijl aan de linkerzijde van El Seo

Naast El Pilar en El Seo staat hier o.a. ook het gemeentehuis en  La Lonja, het 16e eeuwse handelsgebouw die tegenwoordig wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Die moet een mooi interieur hebben maar was gesloten. Toen we langs El Seo liepen kon je duidelijk de Moorse Mudejarstijl zien aan de zijkant. Een rondje daar in de buurt gelopen en weer terug op het plein wordt je dan weer getroffen door de schoonheid van de kathedraal El Pilar.

We zijn de leuke wijk El Tubo ingewandeld met zijn nauwe straatjes , gezellige pleinen en vele terrasjes(en zijn vele tapasbars. Hier lopen ook wij met onze mondkapjes op, FFP2 maskers uit Duitsland, want je kunt gaan afstand houden, maar wat bruist het daar van leven. Het komt natuurlijk ook omdat het zondag is maar er moet altijd een leuke sfeer heersen. 

                    Hier zijn duidelijk de geglazuurde dakpannen te zien op de koepel van de kathedraal El Pliar

                       De gezellige wijk El Tubo kent pleintjes , terrassen en veel tapasbarretjes.

Het viel niet mee om een terrasje te vinden maar we vonden er toch een op  een soort binnenplaats met wel een plek in de zon. We hebben daar heerlijke tapas gehad, op safe gespeeld met de calamares en de patatas bravas die heerlijk waren maar nog lekkerder waren de gefrituurde aubergine reepjes met Andalusische rietsuikerstroop met limoen.

Tevreden nog wat rondgewandeld en tegen half 5 zijn we in de lange rij gaan staan van mensen die evenals wij de kathedraal wilden bezoeken. Klokslag half 5 ging de deur open en konden we naar binnen. Het interieur was mooi maar we hebben mooiere katholieke pracht en praal gezien. 

                                          Een van de versierde koepels in de kathedraal El Pilar

Het hoofdaltaar uit de 16e eeuw

Wel een fraai plafond natuurlijk.

 

Kunstenaars hebben op verschillende plaatsen hun interpretaties van Goya als standbeelden neer gezet

                                                  Een fresco van Goya in een van de koepels.

Veel Spanjaarden komen hier om de zuil te kussen waarop Maria was verschenen volgens de overlevering. Maar dat kussen is er niet bij in coronatijd. Fotograferen is binnen verboden maar wij hebben wel een paar foto’s gemaakt evenals vele anderen, maar het was donker in de kerk dus de foto’s  zijn niet best. De schilderijen van Goya die er hangen waren helemaal te donker. Wel mooi zijn de fresco's die zijn aangebracht in de koepel o.a. van de hand van Goya. De kathedraal moet het echt van zijn imposante uiterlijk hebben wat ons betreft. Wat Goya betreft, op diverse plaatsen in de stad wordt er aandacht besteed aan zijn 275-tige geboortejaar. 

Op de fiets weer terug en blijkt dat er naast ons een leipdoos is komen staan met de deur naar ons toe die al meer dan 3 uur telefoneert, in en uit de camper stappend met een schoothondje. Het lijkt wel of het telefoneren fake is want hij voert een luidruchtige monoloog. Maar goed , de zon schijnt en het was 24º bij windkracht 4.

Albalate  de Arzobispo 20-9-2021, maandag

Vanmorgen zijn we eerst 90 km door het dal van de Ebro gereden naar Escatrón.  Het laatste stuk, 19km ging over een slechte weg, je kon niet harder dan 50 à 60km rijden en de camper  rammelde aan alle kanten en dan nog bleek later dat de fietsen in de garage verschoven waren terwijl die o.i. toch goed vast staan.

Het was nog een saai smal weggetje ook, bij een tegenligger moest je even wachten in  de berm. Er zat 1 mooi stuk in toen we moesten afdalen naar de Ebro, toen keek je mooi het dal in.

We zijn naar een gedoogplek aan de Ebro gereden in het dorp Escatrón, het is een vrij grote parking die bij een restaurant ligt. Er stond veel wind, windkracht 5 , niet echt aangenaam. Maar goed, eerst door het dorp gewandeld, die maakte een wat armoedige indruk. Een paar mooie oude huizen, maar dat was vergane glorie.Brood gekocht en naar de camper gelopen  waar we aardig door vrachtauto’s werden ingebouwd die kwamen lunchen in het restaurant. Het stoof af en toe door de wind zodat we besloten een andere plek te zoeken. 

                                        Een ietwat bizar landschap , dit stukje Ebrodal

                 Kerkje in Escatrón

Was ooit een mooi karakteristiek pand in Escatrón, nu helaas vervallen.

Het klooster Monesterio de Rueda in Escatrón, het interieur hebben we niet kunnen bezichtigen.

Maar niet nadat we het vlakbij gelegen klooster Monesterio de Rueda hadden bezocht. Althans , dat was de bedoeling maar je moet reserveren en krijgt dan een rondleiding die om het uur is. Aangezien er net een rondleiding was vertrokken moesten we een uur wachten op de volgende en dat werd ons teveel. Ook omdat we een indruk kregen door wat we zagen dat het klooster kapot gerestaureerd was, veel te gladjes allemaal. En we zagen galerijen achter glas, ook niet mooi. Maar het kan best dat we wat gemist hebben, jammer dan , maar Spaanse kloosters genoeg gezien. We zijn 30 km verder gereden, gelukkig over een andere, veel betere weg. Via een mooie omgeving zijn we naar Albalate de Arzobispo gereden, alleen voor zo’n mooienaam zou je er al gaan staan. De cp ligt mooi aan de voet van het stadje in een groene omgeving waar je naar de andere kant op rotsen kijkt. Kortom we zijn tevreden dat we hier naar toe zijn gereden, morgen klimmen we wel naar het dorp, nu even in de omgeving gewandeld  en verder in de zon zitten lezen. Het waait hier gelukkig minder, windkracht 4 maar goed te doen, vrijwel onbewolkt en 23º.

Vanmiddag stond hier nog een Belgische camper met een jong stel maar die zijn vanmiddag vertrokken zodat we weer eens alleen staan.

Een historisch beeld die iets met de geschiedenis van deze streek te maken heeft. Info bordje was bekrast, onleesbaar

Cp in Albalate de Arzobispo N41.12129 W0.50852, gratis met voorz.

Albalate  de Arzobispo 21-09-2021, dinsdag

Er kwamen gisterenavond nog 2 Spaanse campers hier staan.

Vannacht rustig geslapen, geen onrustige nacht door botellones.*  Het was wel een koude nacht, buiten was het 12º.

We zijn vanmorgen het dorp ingewandeld en zijn toch doorgelopen naar het kasteel ‘Castillo Palacio Arzobispal ‘vanwaar je een mooi uit zicht had over het dorp en de omgeving. Het kasteel was alleen te bezichtigen na afspraak, daarvoor moesten we ons melden op het gemeentehuis maar daar  waren we al geweest op het plein voordat we de steile straatjes naar het kasteel ingingen. Alabate is een aardig dorp, er is een pleintje vlakbij het medisch cenrtrum, kan toevallig zijn, maar daar zitten ouderen, mannen met mannen en vrouwen met vrouwen, gezellig met elkaar te keuvelen. De kerk is wel mooi met Mudéjar invloeden verder zijn er geen bezienswaardigheden. Wel in de buurt, je hebt hier nog en het prehistorische rotstekeningen en iets verder heb je het Culurele Park van de rivier de Martin, die kloven en canyons heeft gevormd.

Wij zijn slechts een stukje langs de rivier de Martin gelopen, maar afgezien dat hij flink stroomt  is hij hier niet spectaculair.

                                          Vanaf het kasteel kijk je mooi over het dorp Albalate uit

     Het Castillo Palacio Arzobispal

De kerk van Albalate heeft wat Mudéjar invloeden , zoals veel gebouwen in Aragon

Details van de verschillende  Azuléjos banden rond de kerk

We willen ook nog naar de Middellande Zee maar daar is weer een DANA actief geworden volgens de Spaanse weerdienst Aemet. Die waarschuwt voor onweersbuien met grote hoeveelheden neerslag langs de costas, waar precies is moeilijk aan te geven. Precies 3 weken geleden richtte zo’n DANA schade aan en zorgde voor overstromingen mn bij de Ebro Delta en rondom Benicasím waarover we toen schreven. De storing is vandaag, morgen en overmorgen en  zolang blijven we nog in het binnenland dat ook wel een staartje mee zal krijgen.

Vandaag was het nog mooi weer maar na de zon van vanochtend kregen we steeds meer wolkenvelden. Het was maar 22º maar aangezien er nauwelijks wind was voelde het prettig aan.

                                                         Uitzicht op Allbalate met op de voorgrond de rivier Martin

Uitzicht over de omgeving vanaf het kasteel

Deze cactus, lijkt haast aaibaar

Onze route van de afgelopen dagen:

A: Arguedas, B: Los Fayos, C: Trasmoz D:Zaragoza, E Escatrón, D: Albalate de Arzobispo

  • Gisteren kregen we een mailtje van camperaars  die ons virtueel  volgen ( bedankt Elze en Laus) die ons er op wezen dat er op de grote parking,  waarvan een gedeelte is voor campers, wel eens botellónes worden gehouden. We hebben geantwoord dat we dat nu  niet verwachten omdat de scholen zijn begonnen, het weekend voorbij is en dat het niet zo warm is. 

Een botellón is een fenomeen dat in Spanje in het begin van de jaren 90 is ontstaan. Een botellón bestaat uit een verzameling vrienden, vooral jongeren, die in een park of op een andere plaats in de buitenlucht samenkomen om alcoholische dranken te drinken. Sinds het einde van de 20e eeuw worden ook macrobotellónes georganiseerd, waarbij zich duizenden deelnemers verzamelen, vooral in de Spaanse grote steden. Deze worden georganiseerd met behulp van sociale netwerksites Afgelopen weekend was de grootste in Madrid met 20.000 deelnemers en in een andere universiteitsstad Barcelona 8.000. Dit keer waren het vnl studenten. Hoewel botellónes verboden zijn, zeker in coronatijd, kan de politie er weinig tegen beginnen, ze zijn te massaal en op andere keren in de zomer  op veel plaatsen tegelijkertijd. Bij die botellónes wordt er veel gezopen en keiharde muziek gedraaid , muziekinstallatie in de kofferbak van de auto.

Alcañiz 22-09-2021,woensdag

We vermoedden gisteren al dat we een staartje van de DANA zouden mee krijgen en jawel hoor, hoewel het niet voorspeld was wat bij zo’n DANA ook moeilijk is waar het gaat regenen , regende het al voor 8 uur. Het regende vanmorgen niet constant en we konden dan ook met slechts af en toe gedruppel de 40km naar Alcaniz rijden. Afgezien van de eerste 11km was het een vrij  vlakke weg, wel wat bochtig maar de N232, verkeerde in een goede staat. Eerst zijn we weer gas gaan tanken, diesel hadden we een paar dagen geleden al getankt, en tegenover het Repsolstation was de Lidl, dat kwam goed uit. We tankten trouwens 2 dagen geleden diesel het goedkoopst tot nu toe bij een agrarische coöperatie voor €1,207, we hebben ook al €1,443 betaald. Brandstofprijzen kunnen enorm verschillen aan de pomp in Spanje , veel meer dan in andere landen. Ook is de LPG hier nu goedkoper dan in Nederland , we lazen vanmorgen dat daar in Nederland meer dan €1,- per liter voor wordt betaald terwijl wij vanmorgen €0,759 betaalden.

We hebben een wasserette op 100m afstand en toen het vanmiddag droog was hebben we de was gewassen en gedroogd voor €6,50.

Alcañiz is een mooi stadje met 17.000 inwoners maar het is zeker 25 jaar geleden dat we hier geweest zijn. We hebben toen ook een paar dagen vrij gestaan aan het meer hier vlakbij waar we na een stortbui vast kwamen te zitten in de blubber en een passerende vuilnisauto ons vlot heeft getrokken. 

 

                     De  grote kerk de Iglesia de Santa María Mayor domineert de stad al van verre.

De voorgevel van de kerk

Het portaal van de kerk is mooi, morgen maar eens een detailfoto maken.

Cp Alcañiz N41.05197 W0.13917 gratis met voorz.

De cp ligt niet zo mooi maar wel vlak bij het centrum, prima dus.

We zijn maar even de stad in geweest, het weer is niet zo betrouwbaar en voordat de was opgeborgen was hadden we niet al te veel puf meer , ook omdat de middag al ver gevorderd was. In ieder geval wel bij de officina de Turismo geweest die vlakbij de grote kerk, de Iglesia de Santa María de Mayor ,in het historisch centrum ligt.

We hebben het er nog niet over gehad omdat het eigenlijk tamelijk triviaal is, maar wel irritant, vliegen. Al 10 dagen lang hebben we veel last van vliegen, zit je buiten dan zitten er in no time minstens 10 op je benen, de armen niet eens meegerekend. Everdien zit dan met een vliegenmepper  te lezen,  ik heb minder last van het gekriebel. En ze komen natuurlijk ook mee de camper in als je daar in stapt. Maar vandaag hebben we er totaal geen last van, dat valt dus op. Het positieve is dat we vrijwel geen muggen hebben gehad, Everdien is 1x gestoken en kreeg meteen een muggenbultontsteking waar ze 4 dagen last van heeft gehad, een ondraaglijke jeuk. Het weer klaarde vanmiddag wel op en na 17.00 werd het zelfs zonnig, niet zo warm met 21º.

We gaan vanavond hier vlakbij tapas eten, nu schijnt de zon nog en DANA is nog niet uitgeraasd dus wat het weer morgen zal zijn?. Hier vlakbij aan de costa’s worden er weer zware onweersbuien voorspeld voor morgen en we zagen beelden van auto’s die in Lorca door de straten dreven.

El Grao de Castelló 23-09-2021, donderdag

Er stonden  vannacht 15 campers in Alcañiz, 1 Belgische, 2 Nederlandse en de rest waren Spaanse campers.

Een omvangrijke onweersstoring die langs de kust langzaam naar het noorden trok, heeft ons vannacht net niet bereikt. Het zwaartepunt lag vanmorgen boven de Ebro delta waar in een meteorologisch station in een half uur tijd 31 mm werd gemeten.

Trouwens lekker gegeten gisterenavond en niet duur €23,10 inclusief 3 wijn en 1 bier maar toen ik vanmorgen bij de bank keek, bleek er €32,10 afgeschreven te zijn. We zijn terug gegaan en hebben het teveel betaalde  geld teruggekregen, we gaan er vanuit dat ze ons geen poot hebben willen uitdraaien maar abusievelijk de eerste 2 cijfers hebben verwisseld.

We zijn vanmorgen door het stadje gewandeld, het historisch centrum is maar heel klein. 

We hadden om 13.00 uur de belangrijkste dingen wel gezien en dachten, omdat het inmiddels weer bewolkt geworden was, waarom rijden we vandaag al niet naar zee. Niet dat daar het weer beter was , maar dan hoeven we die 200km morgen niet te rijden. Dus hebben we boodschappen gedaan bij Dia Plaza, het chique zusje van Dia %, omdat we dan de komende dagen niet met de fiets naar de winkel moeten. Dia Plaza is een mooie, modern ogende winkel met een bio/veganistische afdeling.

                                                      Detail voorportaal van de Iglesia de Santa María Mayor

Het middelpunt van het historisch centrum van Alcañiz is hwet Plaza de España.

 

Achter het Plaza de España staat de Iglésia de los Escolapios ( foto rechts)

 

Naast de toren zei je een stukje van het Castillo de los Calavatros, we zijn daar niet naar toe geklommen, er zit een Parador ( herberg)  in.

Na de lunch was het 200km rijden naar El Grao de Castello waar we nu staan. Een mooie route door de bergen waar helaas wat motregen viel waardoor de natuur wel somber oogde. Er zijn 2 klein passen in de weg , de hoogste 1258m maar goed te rijden. Bij de afdaling van de 2e pas kwamen we achter een vrachtauto met betonplaten te zitten, die vanwege het gewicht  wel erg langzaam moest afdalen. De  laatste 70km hebben we over de snelweg gereden die per 1 sept tolvrij geworden is , naast nog een aantal andere wegen in v.n.l . oost Spanje.

We staan op de parking waar campers gedoogd worden tussen 1 sept en 1 juni, het is bij een sportvliegtuigveldje. Er loopt een weg tussen de parking en het tamelijk brede strand.  Eer worden  de laatste jaren grote tonnen geplaatst waar de cassette in geloosd kan worden, die staan er nu nog niet. Maar er is een officiële  cp een paar km verderop, waar we de cassette kunnen legen als we er op de fiets naar toe aan. Bovendien  hebben we  2 cassettes bij ons, geen probleem dus.

Er staan hier ongeveer 40 campers van verschillende nationaliteiten wel hoofdzakelijk Frans, zo staan we tussen een Engelse en Franse camper in.

Het is hier aan zee bewolkt, windkracht 4 en 24º. De komende dagen komt er wel een weersverbetering.

     Op het strand zat een prachtige, geringde meeuw, een Audouins meeuw. Deze soort zie je niet dagelijks, vandaar ws die ring.

Er wordt een nieuwe brug gebouwd in het kader van de verbetering van de C232

Een leeg strand, harde wind, rode vlag en een reddingsboot.

Gedoogplaats El Grao de Castelló N39.99904 E002898, waterkraan overkant weg, voorz .op cp 2 km verder.

El Grao de Castelló  24-09-2021, vrijdag

Het was een warme nacht, buitentemperatuur niet benden de 22º, binnen bleef het 24º ondanks de goede ventilatie.

De dag begon  met een regenbui , het is nog steeds de DANA die zorgt voor het slechte weer in grote delen van Spanje. Gisteren is met name  Andalusië getroffen met plaatselijk grote neerslaghoeveelheden, daar gold code rood. Vooral kustgemeenten in de provincie Huelva werden getroffen door overstromingen, 8 scholen moesten worden geëvacueerd. De verwachting is wel dat DANA naar het noordwesten zal wegtrekken.

Wij zijn vanmorgen verhuisd, we stonden vannacht te dicht op elkaar naar onze zin nadat een Spanjaard  zich er nog tussen had gewrongen, die overigens vanmorgen weer vertrok. Er kwam een plek vrij naast het hek  van het vliegveld zodat we aan één kant geen campers naast ons kunnen krijgen, dat voelt toch vrijer. De wc’s aan het strand blijken nog gewoon open te zijn, vandaar dat er w.s. nog geen tonnen staan voor de cassettes.

Een biddende torenvalk achter de camper. moeilijk om te fotograferen omdat hij snel met zijn vlegels slaat

 

t Naar verwachting zal de vulkaanuitbarsting op La Palma  ook in Spanje merkbaar zijn zonder dat dit overigens gevaar voor de volksgezondheid zal opleveren. De vulkaanuitbarsting in Cumbre Vieja op La Palma heeft dagelijks tussen 6.140 en 11.500 ton zwaveldioxide (SO2) uitgestoten, volgens metingen van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden.

Via Noord Afrika kwam  de zwaveldioxide In de regio’s Valencia, (waar wij zitten) en Murcia het Spaanse vasteland op om vandaar uit verder naar het zuiden te trekken. Dit wordt gemonitord door Europese Copernicus-systeem die verzekeren dat de toxische stoffen geen gezondheidsrisico voor de bevolking vormen, omdat de concentratie bij aankomst heel laag is.

Groot nieuws in Spanje is de arrestatie van Puigdemont,  Carles Puigdemont werd aangehouden toen hij landde in de stad Alghero op het Italiaanse eiland Sardinië. Hij wordt vandaag  overgeleverd aan de Italiaanse justitie. Het Hof van Beroep van Sassari beslist of hij wordt vrijgelaten of aan Spanje wordt uitgeleverd. Tegen Puigdemont was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Voor het Italiaanse consulaat in Barcelona is al gedemonstreerd door woedende Catalanen.

                               We zijn verlastns achteruitzicht, de zon scheen heel even op de bergen.

   Ons uitzicht aan de ene zijkant

Rechts vrij uitzicht, naar links de buren

Een selfie van Arjan ter herinnering aan een leuke ontmoeting

We kregen een Duitse buurvrouw die alleen reist, ze is op weg om een half jaar te gaan overwinteren. Ze komt uit Vreden, in de buurt van ‘Obelink’ , ook in Duitsland een begrip.

In de loop van de middag kwam Arjan hier met de camper, dat was niet onverwacht. Hij is onderweg naar Denia en vroeg zich eergisteren af in een appje die we kregen of onze paden elkaar wellicht  kruisen, ja hoor. Heel leuk om hem weer te ontmoeten, we hebben elkaar al een paar x in Marokko gezien. We hebben getoost op ons weerzien en een glaasje, nou een paar dan , gedronken en gezellig bijgepraat. Het was heel leuk om hem weer te ontmoeten na 1,5 jaar.

Het was vandaag na de bui droog, eerst bewolkt en daarna wat spaarzame opklaringen en 25º. En omdat de wind ook ging liggen was het toch nog een hele aardige dag, wat weer en natuurlijk ook het weerzien.

El Grao de Castelló 25-09-2021,zaterdag

Arjan is vanmorgen weer vertrokken, van de ongeveer 50 campers die hier vannacht stonden zijn er 8 Nederlandse. Veel camperaars gebruiken deze plek als een tussenstop op weg naar zuidelijker oorden om te overwinteren.

We hebben de fietsen weer uit de garage gehaald en zijn een stukje langs zee gefietst aan het eind van de ochtend.  We zijn naar Benicàssim gereden wat hier vlakbij ligt, een mooi vlak fietspad. Er waren zowel hier in Grao als in Benicàsím nog aardig wat mensen op strand, het is dan ook weekend en het is er prima weer voor. 

Ook kennelijk omdat het weekend en goed weer is werd er vooral na de siësta flink gesprongen hier door de Aeroclub Castelló. Om het kwartier steeg er een vliegtuigje op die dan na een minuut of 10 stijgen, 10 parachutisten dropte die dan weer voor onze neus landden. Gisteren gebeurde het ook al maar in mindere mate. Toen zagen we al stunt springers , bovenop de parachute van de een stond een andere parachutist . Vanmiddag zagen we 2x over een team springen waarboven op een parachute maar liefst 2 anderen stonden, vlak boven de grond gingen ze er pas af.  Iedere keer kijk je toch omhoog, terwijl je aan het lezen bent, het blijft een fascinerend gezicht.

                                                         Een stuntteam an parachutisten aan het werk.

Op grote hoogte springen er een tiental parachutisten uit het toestel.

Ook een vlag voert het team bij zich

En het vliegtuigje waaruit de parachutisten zijn gesprongen is bezig met de landing. 

Omdat het aantal besmettingen in Spanje blijft dalen, gisteren bv 2746 (Spanje heeft ruim 50 miljoen inwoners), besluiten hoe langer hoe meer regio’s tot versoepelingen. Want het zijn uiteindelijk de regio’s die dit mogen bepalen en niet de centrale regering..  Zo is het nachtleven in de horeca in sommige regio’s voor een deel open, maar zijn er verschillen. De horeca mag in Andalusië  tot 3 uur open zijn met 75 procent capaciteit en binnen 8 en buiten 10 personen aan tafels . In Catalonië is het alleen toegestaan om de terrassen tot 3 uur open te houden en binnen niet. Madrid gaat het verst, daar mag bijna alles weer, ook in de horeca, zo wil de rechtse burgemeester de linkse regering pesten. Dansen is in vrijwel geen enkele regio toegestaan. Waar in Nederland vandaag de 1,5 m regel niet meer geldt is dat in Spanje nog wel het geval , zelfs als dat buiten niet mogelijk is moet je ook daar een mondkapje op. Verder moet je in openbare binnenruimtes, zoals winkels, bars, restaurants, musea, een mondkapje dragen. Dit is wel een landelijke maatregel en er wordt nog niet gediscussieerd op dit moment over afschaffing van die 1,5 m maatregel. Spanje kent geen coronapas zoals in Nederland sinds vandaag verplicht is .

Het was een prachtige dag met veel zon en weinig bewolking, 27º bij een lekkere zeebries.

 vervolg klik hier najaar Spanje 2021 deel 5