Vejer de la Frontera, 220-04-2019

Dat was een korte nacht, vanaf 4 uur constant vrachtauto’s, bussen en busje die af en aan reden, geen oog meer dicht gedaan. We hebben een paar keer op de parking van een restaurant in Ksar Seghir gestaan, rustig en 5 km van de haven. Maar toen we heengingen was de afrit van de tolweg afgesloten wegens uitbreidingswerkzaamheden van de haven.

We waren al vroeg bij de haven, om 8.45 uur, moesten even wachten en konden achtereenvolgens door de politie, douane en toen de camper nog door de scan.

Toen we bij de boot kwamen, kort na half 10 , konden we zo doorrijden en aan boord gaan. Toch vertrok de boot een uur later dan 10.00 uur, om 11.00 uur, dat was 12.00 uur Europese tijd. De boot was langzaam en deed er 1uur en 3 kwartier over. Om half 3 waren we van de boot en de douane en zijn vervolgens naar het oude , witte stadje Vejer de la Frontera gereden, een kleine 80km.

We staan daar op een mix parking in het centrum, lijkt ’s nachts rustig.

                            De prachtige fontein in het midden van de Plaza España in Vejer de la Frontera,  is bekleed met azulejos

                       detail fontein

rondom de fontein staan deze fraaie bankjes

parking Vejer de la Frontera

N36.25531 W5.96692

Via een paar trappen kom je in het hoog gelegen oude deel van het stadje met nauwe, pittoreske, straatjes en wat bezienswaardigheden. Een paar binnentuinen waren te bezichtigen, deze patio’s verraden ook het Moorse karakter, net zoals in Marokko zijn de kamers rond deze patio. Maar dat bezichtigen viel nog niet mee. Er worden telkens busladingen toeristen hier op een deel van de parking gedropt, die wringen zich allemaal door de smalle straatjes, voorafgegaan door een dame met microfoon die luidkeels uitleg geeft. En daartussen door manoeuvreren wij om te proberen foto’s te maken waar zo weinig mogelijk toeristen opstaan. Erg mooi was het Plaza de España met in het midden een schitterende fontein. Vejer is vooral bekend omdat het zijn Moorse karakter heeft weten te behouden, we waanden ons af en toe weer in Asilah waar we gisteren nog waren. Het dagblad El Pais heeft Vejer uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje, Ronda het mooist en dan Vejer dat strategisch op een heuvel ligt. Het heeft dan ook een (tamelijk onbeduidend) kasteel maar daar zijn we niet naar toe geweest. Je hebt prachtige vergezichten vanaf het op een heuvel gelegen Vejer, je schijnt op heldere avonden de lichtjes van Tanger te kunnen zien.

                                                                           Een patio in het oude deel van Vejer

Het nieuwe Vejer ligt een stuk lager

 

 

Links en rechts foto's van de smalle straatjes

Na door diverse bevolkingsgroepen bewoond te zijn geweest kwam Vejer in handen van de Moren ( 711) toen die een groot deel van het Iberisch schiereiland in handen hadden gekregen en ze dat 5 eeuwen in hun bezit hielden. Moren is de benaming voor de islamitische bevolking van het Iberisch schiereiland gedurende de Middeleeuwen. ‘De la Frontera’ is toegevoegd omdat Vejer aan het front lag toen de christenen de Moren in de dertiende eeuw belegerden. In 1264 veroverden de christenen Vejer; de Moren werden verdreven. Rond 1400 overkwam de Joden hetzelfde als de Moren ruim een eeuw eerder, je hebt hier nog een Joodse wijk.

Zo is de overgang van Marokko naar Spanje niet al te groot, maar dat is toevallig, we hebben het niet bewust zo gepland. En we moeten overschakelen van Frans naar Spaans dat we veel minder goed beheersen, ik heb maar 1,5 jaar Spaanse les gehad totdat ik ziek werd. We vinden Spaans wel een leuke taal, het lezen ervan gaat wat makkelijker dan het spreken of het verstaan, Spanjaarden praten snel.

                                                            Geen wonder dat we af en toe aan Asilah moesten denken

             Het mooie plein Plaza España en wat huizen die rondom dit plein staan

Nog enkele woorden over Marokko, we zijn wel uit het land maar het land nog niet uit ons hoofd en hart. We hebben weer een geweldige tijd gehad tijdens onze reis door Marokko. Het land en landschap telt vele gezichten, we hebben al vaker onze voorkeur voor het zuiden uitgesproken. Marokkanen zijn over het algemeen aardig en behulpzaam, kinderen kunnen zeuren in sommige streken. Misschien is het wel het beste samengevat als we zeggen dat we vast van plan zijn om volgend jaar weer naar dit heerlijke land te reizen. En niet te vergeten, we hebben weer oude vrienden ontmoet, nieuwe kennissen erbij gekregen, dan hebben we het vooral over Nederlandse camperaars.

Ten slotte het weer: gematigd zou je het kunnen nemen, 20º ,af en toe zonnige perioden en veel wind.

Sevilla 23-04-2019

We wilden vandaag een soort openluchttheater bezoeken,   in een groot natuurgebied waar moderne kunst te zien is, je kunt een route volgen langs alle objecten .Er zijn oa oehoes in het gebied en ook andere vogels.

Maar gisteren werd al duidelijk dat het vandaag geen buitenweer zou worden in Vejer, regen, dus maar een andere keer een bezoek aan dit park wat 14km van Vejer vandaan ligt. Het begon vannacht al te regenen, regen die vanmorgen vroeg steeds heviger werd.

Daarom zijn we naar Sevilla gereden, 150km , eerst via de gratis autovia daarna een stuk via de tolweg, zo’n 100km voor €7,45. En het was ondertussen droog geworden tot we in Sevilla weer een bui kregen. De flora (oa. Spaanse margrieten, bloeiende brem en bloeiende bougainvilles en wat we zagen van de fauna (koereigers en een paar ooievaars) lijken sterk op dat van het noorden van Marokko.

We staan op een plek die door sommige mensen als afschuwelijk zal worden beschouwd wat het ook is als je het als louter camperplaats beschouwd. Want: we staan achter een opslagloods voor campers en caravans, op een stukje terrein waar wat caravans gestald staan en er is ruimte voor nauwelijks een 10-tal campers die hier komen om te overnachten. Bovendien loopt op 25m afstand achter de camper een spoorlijn langs waar om de 30 min. treinen passeren. Voor de loods loopt een brede autoweg en er is een vliegveld vlakbij.

Echter voor ons een ideale plek om Sevilla te bezoeken. Je staat hier veilig, het is bewaakt, er stopt een bus voor de deur naar het centrum, via een loopbrug kom je bij een hele grote Carrefour en er zijn voorzieningen. De trein schijn ’s nachts niet te rijden, de autoweg hoor je nauwelijks omdat de opslagloods ervoor staat en het vliegtuiggeluid valt ook wel mee. We komen voor de stad, een mooie camperplaats zoeken we wel in de natuur, wij vinden het hier prima, we hebben het vaker gezegd, we zijn flexibel. En mocht het lawaai tegenvallen, dan zien we wel wat we doen.

We hebben 7 jaar geleden ook al eens Sevilla een paar dagen bezocht, toen stonden we mooi bij een jachthaven in een voorstadje, maar daar is het aantal cp’s teruggebracht tot slechts 5, die zijn vast bezet, de schoolvakanties duren hier t/m 26 april.

We hadden geen brood en omdat het sowieso een feest is om zo’n grote Carrefour hipermercado te gaan bezoeken, hebben we dat eerst gedaan. Dat kwam goed uit , de hoosbui was over toen we boodschappen hadden gedaan.

                                                                De helft van het prachtige Plaza de Espana 

    nog meer foto's van het Plaza de Espana

Na de lunch zijn we na de volgende bui de stad ingegaan, als het mooi weer is , is dat leuker. We hebben geen haast, we hebben al het een en ander gezien van Sevilla dus zijn we eerst naar het Plaza España gegaan. Dit halvemaanvormige plein is in 1929 gebouwd en een prachtig gebouw is daaraan gelegen, het Paviljoen de España. Het is in een veelheid van stijlen opgetrokken maar vormt toch een eenheid. In het oog springend zijn de vele azulejos die er in zijn verwerkt . We zijn trouwens begin dit jaar naar een azulejosmuseum geweest in het stadje Onda.       Marokko winter 2019 (22-01-2019)

                                              En dan moeten we nu toch een beetje aan Venetië denken

Hier de provincie Guadalajara in azulejos

We hebben ons bijna en uur vergaapt aan dit prachtige bouwwerk met zijn vele mooi details. Onderaan de gevel zijn langs het hele gebouw 50 afbeeldingen gemaakt van de 50 Spaanse provincies, allemaal weer van azulejos.

Daarna zijn we naar de universiteit van Sevilla geweest, een groot gebouw maar niet echt bijzonder. We wilden naar het toeristenbureau maar daar binnen stond een grote rij wachtenden. De grootste gotische kathedraal van Europa, Santa Maria de La Sede, konden we zelf wel vinden zonder plattegrond dus zijn we daar naar toe gewandeld. Het kent een paar mooie portalen, het mooist vinden we eigenlijk wel de minaret naast de kathedraal die 100m hoog is, uiteraard in Moorse stijl in de 12e eeuw gebouwd. Toen een aardbeving in de 14e eeuw het bovenste deel van de minaret verwoest, werd er later een klokkenstoel in renaissancestijl op gebouwd. Het interieur met o.a. het praalgraf van Columbus hebben we al eerder bezocht

                                                                                                La Giralda

De kathedraal Santa Maria de la  Seda

Sevilla, cp bij camper/caravan stalling

N37.41151 W5.94117  Alle voorz. €10,- , elektra €3,-  , douche €1,-

Toen werd het tijd om naar de Real Alcázar te gaan, het koninklijk paleis in mudéjarstijl. 7 Jaar geleden wilden we er ook naar toe maar toen was het te druk dus nu in de herkansing. Toen we er kwamen stond er een enorme rij en 2 bewakers verzochten ons en anderen morgen weer te komen, het was vol. Dat was jammer maar we proberen het nog wel een keer een dezer dagen. Inmiddels was de rij wachtenden bij het toerismebureau danig geslonken en hoefden we niet zo lang te wachten. Naast een plattegrond wilden we tickets kopen voor het Alcázar maar dat kon alleen voor donderdag en dan nog alleen kaartjes voor €28,- per stuk met een gids erbij. Dat vonden we wel veel geld en we weten niet of we hier wel 3 nachten staan, dat hangt van het lawaai op de cp af. En de weersvooruitzichten zijn niet best dus om ons vast te pinnen door nu al tickets te kopen vonden we wat voorbarig.

Nog wat foto's van het Plaza de Espana, we kunnen er geen genoeg van krijgen.

Uiteindelijk zijn we na nog wat rond gewandeld te hebben weer naar de camper gegaan , we waren best wel moe geworden van dat geslenter. Je kunt niet telkens doorlopen, het was net alleen heel druk maar er moesten ook wat foto’s gemaakt.

Na de regen van vanmorgen vielen er tot in het begin van de middag een paar hoosbuien, daarna bleef het droog, wel slechts 17º.

Sevilla 24-04-2019, woensdag

Er reed vannacht om half 5 een goederentrein en de 1ste treinen begon kort na half zeven te rijden dus met de geluidsoverlast viel het hard mee, misschien moeten we wat eerder naar bed gaan.

Sevilla is een stad die al 2000 oud is en heeft verschillende beschavingen gekend zoals de Romeinen en de Moren. Deze hebben hun sporen in de stad nagelaten, vooral de invloeden van de Arabische cultuur zijn in de beroemdste monumenten terug te zien zoals je trouwens overal in vooral Andalusië de sporen van de Moorse periode terug ziet. Je ziet daarnaast Middeleeuwse, Renaissance en Barok invloeden in de stad. Ook Spaanse Joden (Sefardim)hebben er altijd gewoond, m.n. in de wijk Santa Cruz, zelfs in de Moorse tijd werden zij ongemoeid gelaten maar na de reconquista, de herovering door de christenen, sloeg langzamerhand het tij om en werden Joden gedwongen zich tot het christendom te bekeren, althans diegenen die de pogrom van 1391 hadden overleefd. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje.

Sommigen beweren dat de bevolking duidelijk sporen van de verschillende bevolkingsgroepen in der loop der eeuwen heeft nagelaten, ze noemen Sevilla wel een multiculturele stad. De Socialistische partij(PSOE) heeft altijd de meerderheid behaalt in de stad, tot de crisis van 2011 en de economische verslechtering er voor zorgden dat er voor het eerst een rechtse partij, de Partido Popular (PP) won. Maar eens kijken hoe het gaat met de verkiezingen van a.s. zondag ( daar moeten we het ook nog over hebben een dezer dagen).

We zijn om een uur of 11 naar de stad gegaan, met bus 28 voor €1,40 p.p. ben je in 20 min. in het centrum. Vol goede moed togen we richting Alcazar, we gingen het gewoon weer proberen. Maar toen de eerste regendruppels vielen en we de rij van minstens 400m zagen, dachten we eensgezind daar beginnen we niet aan.

 

Wat foto's uit de wijk Santa Cruz: hierboven en linksonder een speciaalzaak, midden onder een van de kerken die je daar ziet en tenslotte een fraai huis.

We zijn de wijk Santa Cruz ingewandeld, je vindt daar een mengeling van kleine straatjes, winkelstraten, warenhuizen, galerieën, kleine speciaalzaken etc. Gewoon een hele leuke wijk om doorheen te wandelen. Ook hier erg veel toeristen en toen we zelfs voor de kerk San Salvador een rij mensen zagen wachten kwamen we tot de conclusie dat we toch een verkeerde keuze hadden gemaakt om nu Sevilla te bezoeken. Waren we er de vorige keer vlak voor de Semana Santa en zijn we nu bewust tot na die heilige feestwijk in Marokko gebleven, we hadden er niet op gerekend dat de scholen in Spanje en w.s. de rest van Europa vakantie hebben. We wilden een stadspaleis bezoeken, Sevilla telt 3 van deze paleizen waar particulieren hebben gewoond.

                     Casa Pilatos met de hoofdpatio in Mudéjarstijl, de Renaissance fontein in het midden en in een hoek een Griekse god

In de hoek een Griekse godin

Aan de muur een  borstbeeld van een  de 24 Romeinse keizers die er hangen

de fontein wordt gedragen door monsterlijke wezens

We kozen voor Casa de Pilatos, dit wordt ook wel het min-Alcazar genoemd, een beetje als pleister op de wonde, nou ja, het schaafwondje. Het kostte ons 3 kwartier wachten tot we binnen waren en toen konden we alleen de begane grond bezoeken. De bovenverdieping kon alleen onder begeleiding van een gids bezocht maar dan moesten we nog eens 3 kwartier wachten, daar hadden we geen zin in. Tijdens het wachten hadden we besloten om morgen weg te gaan uit Sevilla, een leuke, prachtige stad waar we zeker nog eens terug komen buiten feestweek en schoolvakanties om, we kunnen lange wachtrijen missen als kiespijn.

Casa de Pilatos dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd in een mix van voor Mudéjar- en ook Italiaanse renaissance stijl. De muren zijn bekleed met azuléjos, zowel de tegeltjes als de kunstvorm ,die door de Moren vanuit Perzië hier werd gebracht, worden zo genoemd. Niet alleen in de muren met zijn mozaïeken van azuléjos, ook in de plafonds zie je de Moorse stijl terug. In de hoofdpatio zie je in de marmeren zuilen en bogen de mudéjarstijl terug terwijl de fontein renaissance is. Er staan in de hoeken Griekse beelden en aan de muren hangen 24 borstbeelden van Romeinse keizers. Verschillende kamers, weer met mooie muren en plafonds, komen op de patio uit en er zijn ook mooi aangelegde tuinen. Deze zijn weer in Renaissance stijl, een mooi geheel vormt zo deze benedenverdieping. Van de bovenverdieping vingen we een glimp op van enkele fresco’s en mooie plafonds.

We vingen niet alleen een glimp van de bovenverdieping op, maar tevens een druppel op de lens.

Een deel met fontein van een van de Renaissance tuinen

marmeren zuilen en azuléjos aan de muur

Verschillende mozaïeken met azuléjos

We vonden Casa Pilatos een mooi paleis maar we moeten tegelijk erkennen dat we erg verwend zijn met Moorse stijl in de bouwkunst. En dan hebben we het niet alleen over het Alhambra maar in Marokko hebben we daar ook het een en ander van gezien in de talrijke keren dat we daar geweest zijn. Zo hebben we een dag of 10 geleden nog de mooie kasbah Telouet bezocht.

Na het bezoek regende het eerst pijpenstelen waarop we besloten om naar de bus te gaan. We waren nauwelijks weer terug in de camper of er kwam weer een hoosbui. En zo ging het de rest van de middag door, telkens fikse buien en ook nog eens een stormachtige wind, 17º.

Tussen de buien door weer naar de Carrefour geweest om nog wat voorraad aan te leggen. In het winkelcentrum was ook een kapperszaak gevestigd, daar heeft Everdien zich het haar laten wassen en vervolgens knippen voor €22,50, niet zo goedkoop als in Marokko maar zeker niet duur.

Carmona 25-04-2019, donderdag

Zoals we gisteren hadden besloten, zijn we vanmorgen uit Sevilla vertrokken, weg van de toeristendrukte . We zijn 30km oostelijker gereden naar de stad Carmona, een stad van zo’n 30.000 inwoners die op een heuvel ligt. Dat is een strategische ligging, het historische gedeelte van de stad is dan ook ommuurd. Bij een poort, de Cordoba poort, is een parking waar we met de camper staan, er staan er 11, daarmee is de parking wel zo ongeveer vol. We kijken niet alleen uit op de poort , maar ook wijds uit over het landschap wat bestaat uit weilanden en akkers. Een erg mooie plek om te staan, ook omdat er hier zo’n 3 paartjes bijeneters zijn neergestreken die hier rondvliegen en in een vijgenboom en op elektriciteitsdraden neerstrijken.

Carmona is al een eeuwenoud stadje en is net als Sevilla bewoond geweest door Carthagen, Romeinen, Feniciërs, Moren en Christenen en dat heeft de nodige monumenten opgeleverd.

We zijn vanmorgen voor een eerste indruk het stadje ingewandeld en we vinden de relatieve rust niet alleen een verademing bij het drukke Sevilla maar we vinden het ook nog eens een mooi stadje. Er zijn wel wat toeristen maar die we hebben gezien waren niet met busladingen aangevoerd. Er zijn, naast de nodige kerken en een klooster, ook een mooi plein, Plaza San Salvador, mooie huizen ,veel erkertjes aan de huizen waar aan de onderkant azulejos tegenaan zitten. Ook allerlei overblijfselen uit de Romeinse tijd die te bezichtigen zijn, wellicht dat we dat morgen doen want we blijven dan ook nog hier. 

                     Nog wel een beetje ver weg deze bijeneters  maar in Marokko lukte niet wat hier wel het geval was.

Een herder met een grote kudde geiten kwam over de parking

De Cordoba poort in de stadsmuur dateert van rond het begin van de jaartelling maar door veel verbouwingen i er van de oorspronkelijke triomfboog  niet veel over

Carmona gedoogplaats, N37.47683 W5.63240 

Er zijn in februari, toen de Spaanse premier Pedro Sánchez zijn begroting niet door het parlement kreeg, vervroegde verkiezingen uitgeschreven die nu zondag ,28 april, plaatsvinden. De sociaaldemocratische minderheidsregering die in juni vorig jaar gevormd werd, had de steun van de Catalanen nodig om zijn begroting goedgekeurd te krijgen. Die eisten in ruil daarvoor dat er een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië zou worden gehouden die rechtsgeldig zou zijn, iets wat Sánchez niet wilde toezeggen. Het is nu de 3e keer in krap 4 jaar tijd dat er in Spanje parlementsverkiezingen plaats zullen vinden.

Volgens de laatste peilingen die enkele dagen geleden gehouden zijn, wordt een overwinning van de PSOE (sociaaldemocraten)van Sánchez voorspeld, zij zouden echter te weinig zetels behalen voor een linkse meerderheidscoalitie ( samen met de partijen Unidos Podemos en Compromis) en zouden weer afhankelijk worden van de nationalistische partijen.

De PP( Partido Popular, rechts conservatieven) van Pablo Casado zou de grootste nederlaag in haar geschiedenis behalen.

Een rechtse meerderheidscoalitie zit er op basis van deze peilingen ook niet in(samen met de rechts liberalen van Ciudadamos en de extreem rechtse Vox). Ongeveer 1/5 deel van de oorspronkelijke PP stemmers zouden nu extreem rechts stemmen. Overigens gaf 25% van de kiezers aan nog geen keus te hebben gemaakt dus er is nog veel mogelijk. Er zijn 350 zetels te verdelen in het Spaanse parlement.

Het is niet te hopen dat Vox, daar zitten Franco-aanhangers in ,meer zetels zal halen dan de 32 zetels die ze nu volgens peilingen zouden halen. Deze partij houdt er verfoeilijke denkbeelden op na. Natuurlijk is ze tegen immigranten, is ze voor het afschaffen van de wet tegen huiselijk geweld, ze zijn anti islam, anti feministisch, zeer katholiek , xenofoob, anti Catalaans. Ze zijn ook nog ergens vóór, voor een traditioneel Spanje met klassieke rolpatronen voor mannen en vrouwen.

Ze hebben een aantal franquisten op hoge verkiesbare posities gezet, het fascisme is wel verslagen in Spanje maar nooit helemaal weggeweest.

  De Romeinse mozaïek in het gemeentehuis, in het midden Medusa, linksboven de winter, rechtsboven de zomer, rechtsonder de herfst, linksonder de lente

         Het mooie Plaza de San Salvador

     Aan het plein ligt dit mudejár huis

 

 

 

Ook het Romeins forum ligt aan het plein

In het gemeentehuis is een mozaïek die uit een Romaans huis komt en daar op nieuw gelegd is. Die is te bezichtigen en we zijn daar vanmiddag naar toe gegaan. Op de mozaïek staat in het midden de afbeelding van ‘het monster Medusa’ en de 4 jaargetijden er omheen. Heel aardig om te zien, het heeft de tijd aardig doorstaan.

Er waren, vanmiddag vooral, brede opklaringen en bij en nog wel vrij krachtige wind werd het 19º.

Carmona 26-04-2019,donderdag

We hebben vannacht met 4 campers gestaan en het was heel rustig. Vanmorgen waren de bijeneters al weer vroeg in de weer, ze lieten zich niet dicht benaderen. En het was weer Everdien die weer een hop zag op de parking niet al te ver van de camper af.

We kijken vanaf de camper ook op een Romaanse brug, pal daarachter maar wel 10km verwijderd, dat is wel grappig vanwege het contrast, ligt de zonnecentrale, de enige die Spanje rijk is. Het is wat anders dan een veld met zonnepanelen, die zijn er veel meer, maar hier wordt door middel van veel spiegels een zoutwater substantie in een hoge toren enorm opgewarmd en zo wordt d.m.v stoom een turbine aangedreven die stroom opwekt en 25.000 huishoudens van energie voorziet. Iets uitgebreider hebben we de de deze CSP (Concentrated Solar Power) beschreven bij onze Marokko reis, bij Ouarzazate ,.deel 9 Marokko 2019,  11-04-2019

Parmantig liep deze hop bij de camper

deze vijgenboom is een geliefde plek van bijeneters

Onderop de foto de oude Romeinse brug, daar helemaal boven zie je het licht van de toren van de CSP

Vanmorgen zijn we naar het archeologische complex van Carmona geweest die bestaat uit enige pre-Romaanse grafheuvels, de tamelijk grote Romaanse necropolis en een amfitheater. We zijn naar de necropolis geweest, waarvan de opgravingen in de 2e helft van de 19e eeuw zijn begonnen en in 1885 voor het publiek werden opengesteld en er is een klein museum bij waar wat grafvondsten worden tentoongesteld

De 1ste Romaanse graven in de necropolis in Carmona dateren van ongeveer de 2e eeuw voor onze jaartelling. Kenmerkend hierbij is dat ze door een bepaald begrafenisritueel in een kromme houding zijn begraven en ze met het gezicht naar het oosten zijn geplaatst.

De gezamenlijk ruimte bij de graftombe van de olifant. Rechtsboven is de stenen tafel waaraan gegeten werd, links daarvan een zwembadje. Links zie je nog een stuk van de muur van de graftombe.

De graftombe van de olifant( zonder slurf)

Een kringvormig mausoleum, hier lagen familieleden begraven 

 

 

Rechts:v ia een ladder afgedaald naar een graftombe

Bij het begin van het Romeinse keizerrijk is een fundamentele verandering ingetreden in de rituelen en de bouw van de graven. De crematie deed zijn intreden en er werden grafkamers, tombes, in de rotsen uitgehakt, waarin families werden begraven. Daar is meteen al een mooi voorbeeld van te zien als je de necropolis binnenkomt, dan heb je een cirkelvormig mausoleum, via een ladder kun je afdalen in zo’n grafkamer. Een ander voorbeeld van zo’n onderaardse graftombe is de Tombe van de olifant. Zo na de jaartelling raakte deze manier van begraven buiten gebruik en werden de overgebleven botten na een crematie samen met de as bewaard in dezelfde tombe maar dan in een nis gezet. Hoewel we bv in Turkije een erg mooie dodenstad hebben gezien, was het bezoeken van deze necropolis zeker de moeite waard.

Nog een hele grote graftombe, deze is in hellenistische stijl. De foto links laat zien dat je afdaalt de tombe in, de middelste foto daar was je ooit ondergronds , er staan nog resten van zuilen en op de rechterfoto zie je de de graftombe die ooit muurschilderingen bevatte.

We stonden aan het eind van de middag helemaal alleen op de leuke plek en we wilden vanavond wat tapas gaan eten. Dan voelt het toch niet goed omdat de mevrouw van het toeristenbureau zei dat we beter in de stad op een parking konden staan, daar zijn huizen. Maar omdat we met meer campers waren gisteren vonden we het geen probleem daar te staan. We zijn toch maar begin van de avond verkast naar een parking in de stad en zie we staan al vlak tegenover een bar/restaurantje.

Het was vandaag weer mooi weer, weinig wind en het werd zo’n 20º

 

                                                                            Er zijn veel kerken in Carmona

Hierboven het Alcazar, fort en gevangenis

We hebben nog niet alles gezien in Carmona, toch gaan we morgen verder. We hebben nog geen kerk van binnen bekeken, we hebben het Alcazar niet bezocht, we hebben alleen op een pleintje wat gedronken en nog geen tapasbar bezocht. Dat gaan we vanavond doen , voor 20.00 uur hoef je daar niet te komen. Een leuke stad, echter  het wordt warmer we gaan eens bij een meertje kijken.

Alange 27-04-2019, zaterdag

Het was een rustige nacht, geen last van verkeer gehad, een goed alternatief. (N37.46425 W5.64936)

Onze eerste eet-ervaring in Spanje , het bezoeken van de tapasbar ‘El Pata Negra tegenover waar wij stonden, is toch wel even het vermelden waard. We hadden al niet van die hoge verwachtingen, het ‘menu del dia’ was al erg goedkoop, €8,50,inclusief een afsluitend drankje. Maar het was voor de deur , er waren telkens eters , dus we hebben het gewoon geprobeerd.

We bestelden een aantal tapas om te beginnen, er was nog meer keus maar dat kon altijd nog. We namen eerst patatas bravas en die kwamen al snel en onze reactie was ‘zo kunnen we het ook’. We zijn bij patatas bravas andere dingen gewend dan patat met een saus uit een flesje, maar op de smaak was niets af te dingen. Achtereenvolgens kwamen er calamares, boquerones ( gefrituurd) en stukjes kip omwikkeld met pata negra ham en wat bleek, alle verschillende tapas werden geserveerd op een bord met frites en groente garnering, we konden er wel met 4 mensen van eten. En de smaak viel zeker niet tegen, we wilden geen koffie maar Licor 43. Dat was niet in huis maar willen jullie cobo caramelo proberen? Daar waren we wel voor in, het bleek een likeurtje met room en streepjes caramel, erg lekker. Daar bestelden we er nog een van en vroegen aan de uiterst spontane serveerster de rekening. We dachten het verkeerd te verstaan te hebben maar we moesten toch echt voor al het eten en 2 wite wijn, 2 bier en 4 cobo caramelo slechts het belachelijk lage bedrag van €15,50 betalen, we hadden 1 cobo van het huis gehad om te proberen, zo vertelde men. Wellicht verrast door de lage rekening die onze ervaring wat gekleurd heeft, hebben we met een tevreden gevoel het café verlaten, ook met een gevoel van ongeloof over het lage bedrag waarvoor we gegeten en gedronken hadden.

Vlakbij de parking was een Mercadona en we weten natuurlijk dat Marokko spotgoedkoop, we houden altijd geld over, dus is het behoorlijk wennen aan de prijzen in Europa. Een voorbeeld: betaalden we in Marokko €0,19 voor een kilo mandarijnen, hier betalen we €1,79 voor een kilo, groente en fruit zijn in Marokko spotgoedkoop.

Na de boodschappen om een uur of 10 vertrokken voor een rit van bijna 230km naar Alange. Alange ligt niet ver van Mérida in de regio Extramadera aan een stuwmeer wat dan ook de Embalse (stuwmeer) van Alange heet. De cp ligt onder aan voet van het dorp, dat tegen een heuvel gebouwd ligt. We staan hier met maar met 3 campers, een leuke plek bij sportvelden, 2 ooievaarsnesten in lichtmasten, putters en groenlingen hoor je zingen en huis- en boerenzwaluwen halen hier modder uit een plas om een nest te bouwen en er zijn hops. De camperplaats is gratis met voorzieningen en ligt 200m van het meer..

                                                                             Paartje putters, vrouwtje verzamelt nestmateriaal

           Het stuwmeer Embalse de Alange 

Het mannetje en vrouwtje ooievaar broeden om beurten, het duurt ongeveer 100 dagen voordat de jongen uitvliegen na het leggen van het 1ste ei

de cp Alange gratis met voorzieningen

N38.78365 W6.24331

Spanje wordt door veel buitenlandse camperaars bezocht, in de winter vooral om te overwinteren, ons trekt de mix van klimaat, cultuur en natuur. Daarnaast kopen steeds meer Spanjaarden een camper, de verkopen stegen in een jaar tijd met 22%. Ook het aantal camperplaatsen is flink gestegen, in 10 jaar tijd van 183 naar 904, zo’n 400%, dit volgens de ASEICAR, een ondernemersvereniging in de camper- en caravanbranche. Er komen er gemiddeld 5 nieuwe camperplaatsen per maand bij. Maar  in Carmona was geen officiële camperplaats, er zijn echter wel 3 plekken waar het staan en overnachten gedoogd wordt. Op een vraag bij het toeristenbureau naar een cp zei men dat er wel wordt over gedacht omdat er behoefte aan is. Vaak is een cp een gemeentelijk initiatief, particulieren vragen meestal een prijs van ongeveer €10,- voor een overnachting, gemeentelijke cp’s ongeveer de helft of gratis. Gemeenten plaatsen cp’s met voorzieningen omdat ze zo meer toeristen kunnen verwachten, een paar euro voor een cp te moeten betalen is voor de meesten niet bezwaarlijk. Toeristen moeten leven, hun dagelijkse boodschappen halen en zo af en toe een terrasje bezoeken. De eerder genoemde vereniging heft berekend dat campertoeristen gemiddeld zo’n €100,- per dag uitgeven aan bar en restaurantbezoek, apotheek(?),winkelen en tankstations. Een overdreven bedrag lijkt ons, in Nederland wordt een bedrag van €65,- genoemd, ook dat lijkt ons aan de hoge kant. Het zal wel gaan om mensen die dan een weekendtrip of een korte vakantie maken of zo , voor ons geldt die in ieder geval niet, dan zouden we deze manier van leven niet lang kunnen volhouden, 250 dagen per jaar x €100 x de 12 jaar dat we dit nu zo doen, financieel gewoon onmogelijk.

Aan het eind van de middag zijn we het dorp ingewandeld, wellicht komen we nog een aardig terrasje tegen was onze verwachting. Wat een deceptie, een uitgestorven dorp waar de enige actie een opblaaskussen voor kinderen was. Uiteindelijk was vlakbij de cp een bar/restaurantje waar we een drankje hebben gedronken.

Het weer was heerlijk vandaag, strakblauwe hemel, zwakke tot matige wind en 24º.

Alange 28-04-2019, zondag

Ooievaars klepperen ’s nachts niet dus het was een stille nacht hier. We zijn vanmorgen een eindje rondom het meer gewandeld, er was weinig wind en het werd al snel warm na een frisse nacht met 10º.

Tegenover ons is een hotel waar mensen in badjassen in en uit lopen. Het blijkt dat vlak naast het hotel thermische baden zijn die nog dateren uit de Romeinse tijd, het hotel is, zoals dat nu heet, een Spa hotel. Spa betekent ‘Sanitas per Aqua, oftewel gezondheid door water, mensen denken gezond te blijven/worden door het nemen van baden.

 

 

Er zijn zoals we gisteren al zeiden, veel zwaluwen in de weer om modder voor hun nesten te halen uit plassen hier dichtbij. Het zijn hoofdzakelijk huiszwaluwen, diegene die komt aanvliegen is een boerenzwaluw.

               Nest van Huiszwaluw

Bij het meer zagen we een oeverloper.

                  Het dorp Alange

Ongeveer 2500 jaar geleden is deze cultus ontstaan bij de Grieken en Romeinen zoals blijkt uit archeologische vondsten. Het was mede zo populair omdat keizer Nero de uitspraak deed: ‘Sanitas per Aqua’. Tegelijkertijd was ook de leus in zwang: Sana in corpere Sano’ , een gezonde geest in een gezond lichaam. Oorspronkelijk bezocht men kuuroorden om medische redenen, later groeiden deze termen uit tot sociale ontmoetingsplaatsen waar gezamenlijk werd gebaad en waar masseurs en schoonheidsspecialisten zich bezig hielden met het welzijn van hun klanten. In duizenden jaren heeft het zich ontwikkeld tot het kuren van nu en in bepaalde landen zoals Duitsland en Frankrijk heeft het een hoge vlucht genomen en is de basis gelegd voor spa’s met een preventieve gezondheidszorg. Er is kennelijk ook een curatieve werking aangetoond omdat sommige zorgverzekeraars diverse behandel methoden (deels) vergoeden. Je hebt diverse types spa’s, er wordt gemasseerd, er wordt aan fitness gedaan, schoonheidsbehandelingen worden er gegeven De zogeheten ‘mineral spring spa’s’ bieden behandelingen aan met het bronwater wat rijk is aan mineralen, thermale baden.

Uit een folder van een thermaalbad:

  1. Je lichaam warmt op en bloedvaten verwijden zich;
  2. Het bevordert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen;
  3. Je bloeddruk daalt en je hartslag versnelt iets;
  4. Je stofwisseling krijgt een impuls en het zuurstof in je bloed wordt beter opgenomen;
  5. Je ervaart gewichtloosheid en dat ontlast spieren en gewrichten en kan pijn verzachten;
  6. De bromide mineralen werken desinfecterend
  7. Magnesium zorgt voor een kalmerende en spierontspannende werking;
  8. Jodium zorgt ervoor dat het de schildklier activeert en het heeft een gunstig effect op ontstekingen in je lichaam;
  9. Massagestralen in thermale baden versterken de ontspannende werking.

We hebben nog nooit de behoefte gehad om zo’n bad te bezoeken, we staan er enigszins sceptisch tegenover, we vinden het een onderdeel van de hedendaagse lichaamsgerichte gezondheidscultuur met veel fitness- en sportscholen, gezonheidsgoeroes en influencers.

                                        Bij het meer staan bloemen die we in Marokko ook zagen maar ook andere, zoals deze

We komen een oude bekende tegen: de luzernevlinder, die hebben we al een poosje niet gezien.

            Een cactusbloem

Vanmiddag hoorden we: ‘hé levensgenieters, kunnen jullie het zo een beetje vol houden’, we zaten te lezen in de zon. Bleek dat het René was die we met zijn vrouw Dinie in Mhamid bij het nomadenfestival hadden ontmoet. Na een wandeling langs het meer en een bezoek aan een leuk cafeetje vlakbij de cp, hebben we aan het begin van de avond een apéro bij hun gedronken wat heel gezellig was. We hebben als gezamenlijke interesse o.a. vogels dus genoeg te praten.

Het was een dag met veel zon, wat lichte sluierbewolking en ruim 28º, weinig wind, prima weer dus.

Medellín 20-05-2019.

Via een binnen weggetje zijn we naar Medellín gereden wat ongeveer 40 km rijden was. We staan nu oostelijk van Mérida waar we overmorgen heen zullen gaan. De camperplaats hier in Medellín ligt aan de rand van het dorp, ongeveer 3.000 Inwoners, onder jonge platanen aan de rivier de Guadiana. Er zijn in Medellin nog een paar Romeinse opgravingen en er is een kasteel uit de 13e eeuw wat hoog boven het dorp uitsteekt, er zijn echter fundamenten die veel ouder zijn en die uit de Moorse tijd stammen, zo moet er nog een cisterne zijn. Op maandag zijn de weinige bezienswaardigheden echter gesloten, evenals het Officina de Turismo. Medellín is al een hele oude stad, mede door de gunstige ligging waardoor over de rivier gewaakt kon worden. Er zijn ook nog aanwijzingen dat hier al in de pré-historie gewoond werd. Wie hier waarschijnlijk ook al heel lang wonen zijn de ooievaars, op ieder hooggelegen plekje op gebouwen vind je wel een nest.

                                                                      Uitzicht vanaf het kasteel, links achter de brug ligt de cp.

De brug over de rivier de Guadiana, naast de cp.

 

 

 

     Linker foto :het kasteel vanaf de rivier gezien

De cp onder de platanen in Medellín

N38.96575 W5.96303, gratis met voorz.

Nu vrijwel alle stemmen zijn geteld, zo’n 99% , na de Spaanse verkiezingen van gisteren, is duidelijk dat zoals verwacht de PSOE( de sociaaldemocraten van Sancho Pánchez) de grote overwinnaar is geworden. Zij zullen 123 zetels behalen (28,79%), wel wat minder dan in de opiniepeilingen werd voorspeld. De grote verliezer is de PP (de rechts conservatieve Partido Popular van Pablo Casoda) die meer dan halveert, van 135 zetels in 2016 naar 67 zetels nu (16,68%). Zoals eerder al gezegd telt het Spaanse parlement 350 zetels.

De 3e partij is geworden de rechts liberale Ciudadanos met 57 zetels terwijl de 4e partij de linkse Unidas Podemos met 42 zetels is. Weliswaar haalde het uiterst rechtse Vox 24 zetels maar dat was een stuk minder dan in opiniepeilingen voorspeld werd nl 32. Het politieke landschap in Spanje is nu behoorlijk verdeeld, zeker al je het vergelijkt met een tijdje geleden toen het een kwestie van kiezen was tussen de PSOE en de PP. Het zal nu tamelijk ingewikkeld worden om een regering te vormen, het linkse blok heeft wel gewonnen maar zal toch moeten terugvallen op enkele Catalaanse separatistische partijen om een meerderheidsregering te kunnen vormen, want dat er een linkse regering gevormd zal worden, staat bijna buiten kijf. En juist het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven heeft voor een grote opkomst gezorgd, zo’n 75% en dat is een stuk hoger dan in 2016. Ook de opkomst van de ultra nationalisten van Vox is te danken, of te wijten, aan dat Catalaanse streven, zij verfoeien de Catalanen, althans dat deel dat voor onafhankelijkheid is.

Over de rivier de Guadiana ligt een brug uit de 18e eeuw, deze ligt vlakbij de cp. ‘s Avonds schijnt hij verlicht te zijn, op dit moment is de zon nog niet onder. Er loopt een wandelweg langs de rivier de Guadiana, welke wij een stuk hebben gelopen. Het is een mooie rivier met ongerepte oevers met o.a riet waarin je rietzangers hoort zingen.

Het was prachtig weer, een enkel mooi weer wolkje en 29º bij weinig wind.

Medellín 30-04-2019, dinsdag

Gisterenavond zijn er nog 2 campers bijgekomen, een Fransman en een Belg. Het bleef nog lang warm gisterenavond, zodat we alles open hadden staan, weliswaar met horren voor de deur en de ramen maar er komen toch kleine motvlinders binnen.

We zijn vanmorgen niet meer het dorp in geweest, gisteren waren we al langs de gesloten monumenten gewandeld en daarvan zullen we er nog genoeg zien in Mérida. Gezien het mooie weer en de hoge temperatuur zijn we langs de rivier de Guadiana gewandeld. We hebben niet alleen nachtegalen horen zingen maar ook 2x een blauwe ekster gezien

We zijn nu in de regio Extremadura, provincie Badajoz, nadat we Andalusië 3 dagen geleden hebben verlaten. Spanje telt 17 regio’s die weer onderverdeeld zijn in 52 provincies, naast de provincie Badajoz is de andere provincie van Extremadura Cacares.

Extremadura is , op het westen na waar een paar bekende steden liggen, toeristisch nog weinig ontgonnen, het is voor een deel ook onherbergzaam en onbewoond.

 

De slachter van Mexico, de in Medellín geboren conquistador Hernán Cortes. Wij geven hem hier ook een podium maar we zijn geëxcuseerd, het is ter illustratie van ons verslag.

2 Vliegen in één klap of gewoon een cliché foto

Een oude herder, volgens ons licht dementerend kwam 2x per dag langs en maakte soms even een praatje

We kwamen uit Marokko aan in A:Algeciras, gingen naar B: Vejer de la Frontera, C: Sevilla, D: Carmona E: Alange F:Medellin

Er komen nogal wat conquistadores uit Extremadura, dat verklaart ook waarom je steden in andere werelddelen met dezelfde naam hebt als hier in Spanje. Zo heb je Albuquerque in Extremadura maar ook in Amerika, Guadaloupe is ook een stad in Mexico en Bolivia en Medellín ligt behalve in Spanje ook in Columbia.

Conquistadores betekent letterlijk veroveraars, het was de term voor de soldaten, avonturiers, ontdekkingsreizigers die in de 15e tot de 17e eeuw grote delen van Latijns Amerika en de Filippijnen gingen kolonialiseren en evangeliseren. Het begon allemaal na de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus. In het begin traden de conquistadores zeer wreed op , Indianen werden vermoord of tot slavernij gedwongen, kunstschatten geroofd oa van de Inca’s en de Azteken, hele steden van laatstgenoemden werden vernietigd. Door het moorden en door het meebrengen van vreemde ziektes is naar schatting de helft van de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid. Later kwam er vanuit Spanje verzet tegen deze schandalige praktijken en werd het allemaal wat beter toen er een koloniale wet werd aangenomen om de indianen beter te beschermen.

En dan hebben we de link met Extremadura en met Medellín : veel van deze conquistadores kwamen uit Extramadura , ze waren meestal verarmde adel en hoopten elders het fortuin te vergaren wat hun hier niet lukte. De prachtige stadspaleizen in o.a. Cáceres en Trujillo laten zien dat zij daarin geslaagd zijn, wel te kostte van de inheemse bevolking. Soldaten waren vaak boeren en landarbeiders die op de weinig vruchtbare grond een bar bestaan leden in Extremadura. Een van de wreedste conquistadores was Hernán Cortes, geboren hier in Medellín en vereerd met een standbeeld, zoiets zou in Nederland niet meer mogelijk zijn in deze tijd. Hij voerde onder meer een oorlog tegen de Azteken en staat als de veroveraar van Mexico in de Spaanse geschiedenisboekjes.

https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/132272-hernan-cortes-1485-1547-ontdekkingsreiziger.html

Er kwamen vanmiddag wat campers bij nadat de campers die hier vannacht stonden zijn vertrokken. Allereerst kwam er een Nederlandse camper, we hebben het even over Marokko gehad. Ze vonden het nog een beetje eng om daar alleen naar toe te gaan, we hebben ze een link naar onze site gegeven. Later kwamen er nog een Duitse, Italiaanse en een Spaanse camper bij. We hadden wat meer Spsnjaarden verwacht aangezien het morgen 1 mei is.

Het weer was ongeveer hetzelfde als gisteren, alleen werd het nog een graadje warmer met 30º, maar er was iets meer wind dus dat kwam goed uit.

                    klik hier deel 2 Spanje voorjaar 2019