Warnsveld 27-04-2020, maandag

Er zijn weer nieuwe data bekend gemaakt voor ferry’s vanuit Tanger Med naar Genua die waarschijnlijk ook in Sète zullen stoppen. De datum die eerst was gepland, 11 mei, is nu verschoven naar 12 mei.  De daaropvolgende ferry zal zoals het er nu uitziet, op 18 mei vertrekken. Niets is helemaal zeker, eerst  zullen de Marokkaanse autoriteiten toestemming voor moeten geven, tot nu toe hebben ze dat wel gedaan..

Actuele cijfers zijn , voor mij althans moeilijk te vinden, daarom de cijfers van de corona-ontwikkelingen in Marokko van gisteren. Er zijn 169 besmettingen bijgekomen, totaal 4065, er zijn 2 personen overleden(161). Genezen verklaard zijn er weer 56 meer (593)

Het zal niemand verbazen dat de toeristische sector ook in Marokko zeer zwaar is getroffen door de coronacrisis. Het  CNT , de ‘Nationale Toerisme Federatie’, schat dat er dit jaar een terugval zal zijn van  74%, ongeveer 5,5,miljard euro. Er zijn door de CNT voorstellen gedaan voor compensatie van deze verliezen.

 

In Tanger is een met corona  besmette man uit het ziekenhuis gevlucht. De 65-jarige man werd tien dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis nadat hij positief werd getest op het coronavirus. De man werd aangestoken door zijn echtgenote die werkzaam is bij een visverwerkingsfabriek in Awama waarvan veel werkneemsters besmet zijn. De autoriteiten startten een klopjacht om te voorkomen dat de man anderen zou besmetten met het aanstekelijke longvirus COVID-19. De politie wist de man zondagavond in Tetouan in de kraag te vatten.

Een 17-jarige jongen is gisteren overleden in een politiebureau in de stad El Jadida. De jongen was opgepakt voor het overtreden van de lockdown. Volgens de Marokkaanse politie kreeg de jongen gezondheidsproblemen en overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Het komt geregeld voor dat gedetineerden overlijden in de Marokkaanse politiebureaus. Mensenrechtenactivisten en families van de slachtoffers zeggen dat ze overlijden aan marteling.

 

                   Boven de uiterwaarden bij Bronkhorst.

Links: het pontje over de IJssel ligt er werkloos bij.

Uit Spanje komen tegenstrijdige berichten  hoe de eerste dag dat kinderen onder begeleiding van een van de ouders naar buiten mochten, is verlopen. Op sociale media heerst verontwaardiging omdat ‘massaal’ deze 1ste dag is verlopen en is het omgedoopt tot ‘nationale dag van de verantwoordelijkheid.’ Er worden beelden vertoond van volle parken en gezinnen die met elkaar wandelden over boulevards. Het is niet na te gaan of deze beelden werkelijk van gisteren zijn. Ook sommige kranten berichten over onverantwoordelijk gedrag.

De Minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, werd door La Nación gevraagd naar zijn mening over deze beelden die gisteren verschenen op sociale media. Hij meldde dat ‘over het algemeen’ de mensen in Spanje zich goed hielden aan de versoepelde maatregelen en dat het op veel plekken wel goed ging. Hij dringt er nogmaals op aan dat het zeer belangrijk is dat burgers de sociale afstand en de nieuwe maatregelen in acht nemen en dat de overheid in zal grijpen als het uit de hand dreigt te lopen.

Er loopt nog een discussie of de geleidelijke teruggang naar een nieuw normaal via de regio’s moet lopen of via bepaalde gebieden die niet zo zwaar getroffen zijn.

Maar de deelstaatregering van  Andalucía stuurt maandag een voorstel naar het Spaanse ministerie van Gezondheid over hoe de regio de lock down wil gaan versoepelen. Het plan werd zondag uiteengezet door president Juanma Moreno, tijdens een video vergadering met alle presidenten en premier Sanchez.

Hij wil dat vanaf 11 mei aanstaande algemene commerciële activiteiten weer worden hervat. Hieronder zouden dan ook kappers en esthetisch (? Fysiotherapeuten, tandartsen etc.?)personeel vallen. Vervolgens moeten per 25 mei bars en restaurants met de nodige  beperkingen weer open kunnen. Ok zouden deze zomer de stranden weer gedeeltelijk open kunnen worden gesteld onder bepaalde voorwaarden zoals afstand houden.

                                                                   Een oude stadsboerderij

Nog meer boerderijen, die hier boven is de oudste, uit 1633, net na de brand gebouwd

We zijn vanmiddag naar het kleinste stadje van Nederland gefietst, Bronkhorst, een km of 10 van ons huis, valt dus nog onder ‘een frisse neus halen’. Bronkhorst heeft stadsrechten sinds 1462 en er wonen ongeveer 100 inwoners. De middeleeuwse gebouwen zijn in 1663 verwoest, toch zijn er nog mooie stadsboerderijen te zien. Er was  een Dickens museum mar het echtpaar wat het beheerde is inmiddels overleden. Ook het pontje over de IJssel is wegens corona uit de vaart genomen .

Het was wel wat druk in Bronkhorst, het is een toeristisch stadje waar een paar kunstenaars hun atelier hebben. 's Zomers is het hier erg druk.

Warnsveld 28-04-2020, dinsdag

Gezien de cijfers die gisteren bekend zijn gemaakt, begint men zich in Marokko voorzichtig af te vragen of men het hoogtepunt, liever gezegd het dieptepunt, van de coronacrisis gepasseerd is. Dit omdat gisteren voor het eerst het aantal nieuwe besmettingen, +55 (totaal 4120), lager was dan het aantal genezen patiënten, + 102(695 totaal).

Ook het aantal overledenen lijkt zich te stabiliseren, er stierf 1 patiënt waarmee het totaal aantal doden op 162 komt.

Echter aan het eind van de middag  werden nieuwe cijfers bekend gemaakt van vanmorgen 10.00 uur waaruit blijkt dat het aantal besmettingen in minder dan een dag meer dan verdubbeld is tot 126 (totaal)4246) en dat er ook vandaag weer 1 dode bijgekomen is, totaal nu 163. Ook zijn er duidelijk minder mensen genezen dan de cijfers van gisteren nl nu 44 genezen verklaarde patiënten. Het zijn dagkoersen maar ik kan me voorstellen dat het optimisme toch iets getemperd wordt door deze nieuwe cijfers. Toch is men wel bezig om een scenario te ontwikkelen hoe men gefaseerd en effectief weer uit de coronacrisis kan komen, ‘net zo effectief als men op het begin van de pandemie heeft gereageerd ‘, aldus een woordvoerder van het Amadeus instituut. Het Amadeus is een onafhankelijke Marokkaanse denktank, opgericht in 2008 en is gevestigd in Rabat .

Zoals bekend geldt er tijdens de ramadan een  totaal verbod om na 19.00 uur op straat te zijn. Er zijn uitzonderingen voor essentiële beroepen zoals medisch en para medisch personeel, gevangenbewaarders , leden van veiligheidsdiensten en de douane en in  het geval van een dringende medische noodzaak.

Vreemd genoeg  kwamen journalisten of medewerkers van radio of televisie niet in aanmerking voor deze uitzondering. De ‘Vereniging van de Nationale Pers’ heeft onmiddellijk  geprotesteerd tegen deze persbreidel en dit heeft succes gehad. Sinds vanmorgen kunnen journalisten etc die beschikken over een perskaart zich ook vrij  bewegen tussen 19.00 uur en 5 uur.

Niet onwaarschijnlijk is dat de snelle verandering iets te maken heeft met de kritiek die vanuit de Verenigde Naties is geuit is op bepaalde landen die misbruik maken van de coronacrisis om de bevolking verder te onderdrukken, democratische rechten te ontnemen, iets wat bv in Europa  in Hongarije  gebeurt. Ook Marokko wordt in dit verband genoemd door de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet naast  een 13-tal andere landen.

 

 

 

 

                                                             Een foto van eergisteren: een zingend roodborstje

Een visdiefje met een net gevangenen vis in de snavel. In een plas vlakbij ons, we waren wel verbaasd, nog nooit hier een visdiefje in de buurt gezien. Foto wat onscherp, te  grote afstand.

In dezelfde plas Canadese ganzen:de  Canadese gans is een gans uit Noord-Amerika en Canada. In Nederland is de soort regelmatig terug te vinden; het gaat meestal om afstammelingen van  ooit ontsnapte volière- en parkvogels. Vanaf de jaren 1975 is de grote Canadese gans als broedvogel in Nederland te vinden.

In Spanje zal premier Sanchez  het parlement vragen om de noodtoestand  te verlengen.

Op dit moment loopt de verlenging van de noodtoestand in Spanje tot 10 mei. Ondanks dat de situatie met betrekking tot de coronacrisis aanzienlijk is verbeterd, liet premier Sánchez weten voor de vierde keer het Congres te verzoeken om de noodtoestand met nog eens vijftien dagen te verlengen, in dit geval tot 24 mei.

De versoepelende maatregelen kunnen, volgens de Spaanse premier, gewoon doorgaan als de situatie met betrekking tot de coronacrisis zich blijft verbeteren.

Vandaag waren er in Spanje weer minder besmettingen en ook minder mensen overleden ten gevolge van corona, het gaat nu duidelijk de goede kant op in Spanje.

Het blijft echter noodzakelijk om waakzaam te blijven,  de effecten van de versoepeling moeten worden bekeken: dit weekend mochten  de kinderen weer wat buitenspelen, komend weekend mogen ook volwassenen naar buiten om individueel te gaan sporten of wandelen.

Wanneer de noodtoestand in Spanje niet wordt verlengd, zou het betekenen dat Spanjaarden allemaal tegelijk en vrijelijk uit hun huizen mogen komen. Dit past niet in het plaatje van een langzame de-escalatie van de noodtoestand waar de premier van Spanje in eerdere toespraken over vertelde.

De Spaanse regering is  nl. de afgelopen weken bezig geweest met diverse scenario’s van de-escalatie welke zijn gepland in de maanden juni en juli. Vanaf juli is de Spaanse regering van plan om tot het einde van 2020 in de laatste fase van opbouw aan te komen. De komende tijd zal dit nader geconcretiseerd worden.

 

Het is duidelijk ander weer geworden, doordat het vanmiddag af en toe regende zijn we niet gaan fietsen of wandelen.

In het begin van de avond waren er gierzwaluwen hoog in de lucht te zien. Waarschijnlijk zijn dit de zwaluwen die al sinds we hier wonen, meer dan 45 jaar , hier bij de kerk verblijven en nestelen. Ze kwamen meestal in de eerste week van mei, ze zijn nu een paar dagen vroeger.

Warnsveld 29-04-2020, woensdag

Gisteren al vermeld dat Marokko bekritiseerd  wordt door de VN wegens misbruik van de lockdown. Een paar voorbeelden die in de Marokkaanse media daarover verschenen de afgelopen dagen:

*Gisteren is er verontwaardigd gereageerd door activisten  op social media op een wetsvoorstel die nog moet worden behandeld door het parlement. We hebben de afgelopen jaren al vaker vermeld dat niet alleen leden van de schrijvende pers maar ook bloggers en vloggers gearresteerd zijn als zij iets schreven wat het regiem onwelgevallig was.

In het wetsvoorstel( no 2220) staat dat:  ‘Een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een geldboete van tussen 5.000 dirham en 50.000 dirham voor iedereen die opzettelijk oproept op sociale media om bepaalde producten of diensten te boycotten, of publiekelijk aanzet om dit te doen’, kan worden opgelegd.  Het wetsvoorstel is mogelijk ingegeven doordat Riffijnse activisten een paar jaar  geleden hadden opgeroepen om geld van  Marokkaanse banken te halen als protest tegen de arrestatie en   marteling van de leiders van het protest in de Rif. Een van de banken die last heeft van de boycot is Attijariwafa Bank, het is de grootste bank in Marokko en onderdeel van de holding van Mohammed VI. Het vermoeden bestaat bij de activisten dat het wetsvoorstel dient om niet alleen censuur op internet verder mogelijk te maken maar ook om de grote economische belangen van de koning en de makhzen (de macht en  de kliek rondom hem) veilig te stellen. Dit omdat het regiem kritiek krijgt op de manier waarop de repressie onder de lockdown toeneemt en de koning enorm veel financiële belangen heeft en dit een anti-boycotwet is. .

Er is veel verzet op sociale mediategen het wetsvoorstel: 'De coronaviruscrisis is geen reden om een ​​wet aan te nemen die de vrijheid van meningsuiting verstikt. Het internet is de enige plek waar mensen hun woede kunnen uiten ”, zegt iemand op internet tegen zijn miljoen volgers op Facebook.  Dat is  influencer en youtuber Mustapha El Fekkak, ook bekend als Swinga, op zijn Facebook-pagina een zeer belangrijk artikel  plaatste waarin hij zich zich kritische uitte over deze wet.   Onder de hashtag "down with article 2220" (het belangrijkste trending topic op Twitter in Marokko) is er veel protest.

De Marokkaanse regering is kennelijk geschrokken van deze protesten en verklaart dat een commissie zich nog verder over het wetsvoorstel zal buigen.

Er zijn er al wetten aangenomen tegen het verspreiden van nepnieuws via sociale media, toen we nog in Marokko waren zijn er toen al tientallen mensen gearresteerd op grond van deze wetten.

* Er zijn nu bijna 100.000 arrestaties verricht voor overtredingen van de lockdown. De meeste waren voor schendingen van het  verplichte  thuisblijven en schending van de avondklok.

* Op 27 april zijn door landmeetkundige ingenieurs in de stad Temara  drones geïntroduceerd om naleving an de lockdown te controleren. Dit  is gebeurd in samenwerking met de de veiligheidsdienst. Ze kunnen vooral worden ingezet als het donker is omdat met warmtecamera’s  de aanwezigheid van mensen op straat kan worden  ‘gezien.’

*Vorige week is  de Marokkaanse veiligheidsdienst begonnen met een proef met apps waarmee automobilisten gevolgd kunnen worden. De app maakt het mogelijk om de route van automobilisten te volgen om te controleren of het uitgaansverbod wordt nageleefd. Overtreders worden op de hoogte gebracht van de overtreding en voorlopig nog niet bestraft totdat de testfase is afgerond en het project landelijk is uitgerold.

 

 

                                                                     Een gaai, vroeger Vlaamse gaai genoemd

             In de buurt van Almen

De Achterhoekse vlag zie je steeds meer.

Het belangrijkste nieuws uit Spanje was vanmiddag  ook al in het  nieuws in Nederland: we lenen maar even dit schema schema Rob Zoutberg, NOS correspondent in Spanje.

                            Munt vlindertje (spanwijdte slechts 10-15mm) in de tuin op het kruipend zenegroen

                                 Stinkende Gouwe

                               Look zonder look

Het kan op zijn minst opmerkelijk worden genoemd dat, terwijl in Nederland nog steeds schaarste bestaat w.b.t. beschermende middelen, in Spanje supermarkten zijn begonnen met de verkoop van mondkapjes. De Lidl en de  Carrefour verkopen mondkapjes in de meest getroffen regio’s , te weten Catalonië en Madrid. De mondkapjes worden verkocht onder de officiële, door de regering vastgestelde , prijs van €0,96. Bij de Carrefour zijn ze ook te koop echter die lijken niet te deugen. Op de bijsluiter staat dat het voor 95% beschermd tegen bacteriën, echter Covid-109 is een virus!

We hebben vanmiddag, toen het droog geworden was, een rondje Almen gefietst. Dat doen we regelmatig, meestal in de zomer of najaar wanneer we thuis zijn. Het is een rondje van ruim een uur, goed te doen dus, ook met de tegenwind op de terugweg dankzij de e-bikes. Almen is een kerkdorpje met nog geen 2.000 inwoners. Het is in de omgeving bekend om het hotel/restaurant met theetuin ‘ de Hoofdige boer”, zo genoemd naar een gedicht van de Achterhoekse dichter  Staring.

 

De laatste 24 uur zijn er in Marokko 69 besmettingen bijgekomen, totaal zijn er nu 4321 besmettingen. Dat is weer gunstiger vergeleken met gisteren.

Het aantal personen wat overleden is bedraagt 168(+6), genezen verklaard zijn er nu 928 wat 150 mensen zijn, een record.

Warnsveld 30-04-2020, donderdag

In Spanje zet de dalende lijn zich voort in het aantal sterfgevallen, vandaag was die 268, de laagste sinds 22 maart jl. Er is echter op de 3e achtereenvolgende dag een toename in het aantal nieuwe besmettingen die  vanmorgen gemeld werd van 3103. Gisteren was dat 2148, eergisteren 1308. De meeste besmettingen werden in Catalonië gerapporteerd, waarom is nog niet helemaal duidelijk, misschien heeft te maken met de toegenomen testcapaciteit.

Hadden we in Nederland al een kleine demonstratie tegen de lockdown eergisteren en zal er 5 mei mogelijk weer een zijn, er kwamen tot nu toe Anti-5G’rs  ,  Anti-Vaxxers en andere gekkies op af.

1 mei is de dag van de arbeid in Spanje die, naast demonstraties van de vakbonden, altijd met familie wordt gevierd, het is een vrije dag.

Een beweging van neo fascisten en ook anit-vaxxers lijkt de  de coronacrisis te gebruiken als voertuig om hun abjecte ideeën uit te venten. De Falange en  een een beweging genaamd  ‘Stop Confinement’ (Stop de Opsluiting) heeft opgeroepen tot demonstraties bij de  gemeentehuizen van Barcelona en Madrid. De beweging heeft op Instagram 550 volgers(gisteren). Ze zeggen dat ze geen “politieke kleur" hebben, hoewel ze het ontslag van Pedro Sánchez en Pablo Iglesias eisen. En kreten als "de beruchte sociaal-communisten regeren over ons en vermoorden onze oude mannen met het slechtste management ter wereld" en anderen die insinueren dat de regering bewust mensen vermoord : "er is een ideologische agenda (euthanasie) van links,” laten wel zien uit welke hoek de wind waait. Dit blijkt ook uit onderzoek van de nationale politie en de Guardia Civil die de groepering nauwlettend in de gaten houdt omdat ze bewust de vlam in de pan proberen te laten slaan.

Dat er niet alleen complottheorie-aanhangers zoals de Anti 5G en de AntiVax beweging tussen zitten blijkt uit de volgende zin op Instagram:

'De regering is gekocht door (magnaat George) Soros en heeft de creatie en binnenkomst van het virus in Spanje ondersteund. Ze willen ons als slaven en onder controle',  Hier komt naast een complottheorie ook het antisemitisme om de hoek kijken ( de steenrijke  Soros is Joods).

Hopelijk trappen Spanjaarden niet in deze extreemrechtse val.

 

 

 

 

 

Evenals onderstaande bloemen staat ook deze bloem in de berm van de weg  vlakbij ons.

De molen van Warnsveld maalt nog steeds

Bekende bloemen in Nederland : boven de margriet en rechts een korenbloem.

 In Marokko duurt de verontwaardiging voort over de wet 2020 (zie gisteren), er zijn al meer dan 20.000 handtekeningen verzameld tegen de wet via internet..

Politieke partijen kunnen niet om de woede over de wet heen en zijn gevraagd door het weekblad Telquel over hún standpunt over de omstreden wet.

“Voorlopig is er geen officieel standpunt van de PJD, omdat we nog steeds niet de vergadering van het algemeen secretariaat hebben gehouden, maar wat ik wel kan zeggen is dat de circulerende versie oud en verouderd is,” aldus een woordvoerder van deze grootste regeringspartij (islamitisch) .

Aan de andere kant hoor je een ander geluid van Nourredine Moudian, lid van het politiek bureau van de Istiqlal-partij ( een nationalistische partij)“Toen ik de fragmenten op sociale netwerken zag circuleren, dacht ik dat het een april grap was. Ik kon het niet geloven. Marokkaanse burgers kunnen zo'n tekst niet accepteren, zeker niet in de huidige context. Ze kunnen hun constitutionele en historische prestaties niet negeren waarvoor hun grootouders, ouders en zijzelf vochten. ‘ Het laatste woord is hier voorlopig nog niet over gezegd.

Marokko wordt door de grootmachten als belangrijk beschouwd, misschien wel om dat ze een gematigde rol speelt in de islamitische wereld. China heeft al hulp verleend vorige week en eergisteren kwam het bericht dat de VS medische hulpmiddelen aan Marokko

levert. De zending omvat onder meer beschermend materiaal voor zorgpersoneel en laboratoriumtechnici.

De Amerikaanse ambassadeur in Marokko David Fischer beschouwt het gebaar als een concreet voorbeeld van de sterke diplomatieke banden tussen de VS en Marokko.

Vorige week had Frankrijk al financiële steun toegezegd:

het Franse ontwikkelingsagentschap (AFD) heeft Rabat twee nieuwe leningen toegekend. De leningen, in totaal 150 miljoen euro (+/-1.6 miljard dirham), zijn bedoeld ‘voor de financiering van de Marokkaanse plannen tegen de corona crisis’. Het toegewezen bedrag zal de komende drie maanden worden uitbetaald.

Marokko heeft op zijn beurt aan Rusland steun gevraagd in de strijd tegen het coronavirus. Marokko verwacht dat het de hulp zal krijgen omdat toegezegd was dat Rusland in staat was om hulp te verschaffen aan landen die het nodig hebben.

Volgens officiële cijfers van gisteren is de gezondheidssituatie in Rusland zorgwekkend. In het land werden ruim 100.000 coronavirus besmettingen vastgesteld, wat meer is dan in China.

 

Geen fiets- of wandeltocht vanmiddag, we konden de camper ophalen van de garage en hebben die wat uitgeruimd zodat hij de stalling in kan.

 

Weer wat meer besmettingen dan gisteren de laatste 24 uur, er kwamen er 102 bij waarmee het totaal komt op 4321. het aantal doden is nu 170 ( + 2) en genezen zijn er 984 (+56)

Warnsveld 01-05-2020, vrijdag

Gisteren stond er in 2  Spaanse kranten het bericht dat Spanje zijn grenzen gesloten houdt tot oktober voor buitenlandse toeristen. Er was daar echter niets over kunnen vinden in andere Spaanse kranten.

Integendeel , Spanje zei gisteren nog dat ze zich zou conformeren aan een Europees protocol.

Het zijn waarschijnlijk speculaties van deze kranten, mogelijk gebaseerd op uitlatingen van de Britse ambassadeur in Spanje die zei dat Britten er niet op moesten rekenen dat ze  voor oktober naar hun 2e huis in Spanje zouden kunnen. Engeland is uit de EU dus valt niet meer onder de Schengen landen en daar zou dus een andere regeling voor kunnen gelden: pas in oktober naar Spanje.

Wat het toerisme betreft, eerst zal het binnenlands toerisme langzaam op gang komen, daarna pas het het internationale.

Dat kon een badplaats in Andalusië kennelijk niet snel genoeg gaan en daarom heeft het stadje La Zahara de los Atunes het strand bespoten met 1000 liter water vermengd met bleekwater om het coronavirus te doden, zodat kinderen weer op het strand konden spelen. Dat is kennelijk goed gelukt, het hele ecosysteem is nu naar de kloten, geen leven meer over, geen insect meer te vinden en ook het broedgebied van de strandplevier is verwoest. Het gebied heeft een speciale beschermde status.

https://elpais.com/sociedad/2020-04-29/lejia-en-una-playa-de-cadiz-para-luchar-contra-el-coronavirus.html

 

Morgen mogen ook ouderen weer het huis uit zonder dat hun doel de supermarkt of de apotheek is:

in overleg met de diverse deelstaten is men tot tijdzones gekomen:

06-10 en 20-23 uur Wandelen en sporten personen ouder dan 14 jaar

10-12 en 19-20 uur Wandelen personen slechte mobiliteit en 70-plussers

12-19 uur Kinderen tot 14 jaar onder begeleiding van één volwassene

 

In dit kader opent Barcelona 70 parken en sluit 44 straten af om meer ruimte te geven aan mensen die naar buiten mogen.Madrid houdt zijn parken nog gesloten tot 9 mei.

Er werd vanmiddag bekend dat de Spaanse economie enorme klappen krijgt door de coronacrisis. De Spaanse economie beleeft dit jaar een recessie van historische omvang, met een daling van 9,2% in het bruto binnenlands product (bbp) als gevolg van het coronavirus, volgens prognoses van de regering. Ok zal de werkloosheid stijgen van 14% ( wat al hoog is)naar 19%. De sectoren die het hardst worden getroffen zijn de commerciële (handel)- , de transport- en horecasector.

 

 

 

 

                                                                                      Jacobsladder

Nog meer tuinbloemen : boven de Lomelosia caucasica, schurftkruid, ook wel duifkruid ( met dank aan Leen en Suus)

 

Links een bloedooievaarsbek

Op de  Marokko app stond een artikel uit moroccoworldnews.com waarin stond dat de lockdown na 20 mei niet verlengd zou worden.

Ik kon daar niets over vinden in Franstalige Marokkaanse kranten, wel de weergave van een interview van gisterenavond met de minster van Volksgezondheid waarin hij zei dat Marokko succesvol was in de aanpak, dat het virus nog niet niet onder  controle is en dat hij zodoende niet weet wanneer de lockdown zal worden opgeheven.

Ook is nog volkomen onduidelijk wanneer de grens met Spanje weer opengaat. Fernando Marlaska, Spaanse minister van Binnenlandse zaken, heeft laten weten dat de heropening van de grenzen tussen Marokko en Spanje enkel afhangt van de verbetering van de gezondheidssituatie in beide landen.

Volgens Marlaska zullen de grensovergangen van Ceuta en Melilla pas weer open gaan voor toeristisch verkeer wanneer de coronacrisis over is.

 

Meer dan 30 organisaties in binnen en buitenland hebben zich aangesloten bij het protest tegen wetsvoorstel 22.20. ( zie bv gisteren)

In een persbericht spreken de organisaties hun verbazing uit over de manier waarop het wetsvoorstel tot stand is gekomen. De NGO's omschrijven het doordrukken van de controversiële wet gedurende de wereldwijde coronacrisis als een nieuwe aanval op de vrijheid van meningsuiting. Ook hekelen de organisaties het gebrek aan transparantie: de besluitvorming werd niet gepubliceerd in de staatscourant zoals bepaald in artikel 78 van de Grondwet.

Niet duidelijk is of de wet nu wel of niet is aangenomen, dit komt ws omdat het niet in de Staatscourant heeft gestaan maar  de wet is kennelijk al op 19 maart door de ministerraad aangenomen.

Daarom heeft de PAM ( Partij van de Authenticiteit en de Moderniteit, tamelijk progressief en de 2e partij in grootte) een schriftelijke vraag gesteld aan Mohamed El Hajoui, secretaris-generaal van de regering, over "de waarheid" rond de aanneming van wetsvoorstel 22-20 door de regering.  Hij voegt eraan toe: “Een officiële correspondentie van het secretariaat-generaal van de regering bevestigt de aanneming van het wetsvoorstel tijdens de regeringsraad op 19 maart Maar toen kwam er een persbericht van de staatsminister van mensenrechten die de aanneming van de tekst ongeldig maakt. Hij legt nl. uit dat de tekst wordt besproken in een technische commissie en een andere ministeriële vergadering, gevormd na het verzet van verschillende ministers tegen bepaalde bepalingen van de tekst. “ Hij wil nu weten hoe de vork werkelijk in de steel zit tegen deze, door velen  zo ervaren, knevelwet. “We hebben al mondkapjes, nu probeert men ons verder de mond te snoeren,” is een veel verspreide slogan via internet.

 

Zowel in Spanje  als in Marokko is 1 mei virtueel gevierd. In Marokko gebeurde dit door de vakbonden door  aan de regering te vragen nu eindelijk eens een verdrag uit 1948  te ondertekenen van de  ILO (International Labour Organization) :

het verdrag No. 87 betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht.

Ook eisen de vakbonden dat er eindelijk eens een stakingsrecht komt.

Verder vragen ze aandacht voor de slechte arbeidsvoorwaarden in het onderwijs en met name voor die van contractwerknemers, leerkrachten die van de ene op de andere dag kunnen worden ontslagen. Vorig jaar in Tata hebben we een demonstratie van die contractleerkrachten gezien.

 

Afgelopen 24 uur weer een behoorlijke stijging in het aantal besmettingen in Marokko van 248, meer dan een verdubbeling vergeleken met gisteren. Het totaal is nu 4569. ER kwam 1 dode bij en het totaal is 171. Het aantal genezen personen bedraagt nu 1083, een plus van 99.

Warnsveld 02-05-2020, zaterdag

Eind maart is Marokko begonnen met het zelf fabriceren van mondkapjes. Met subsidie  van de regering zijn een 19-tal textielfabriekjes geschikt gemaakt om mondkapjes te produceren. De productie werd geleidelijk aan opgevoerd en nu is men in Marokko er in geslaagd om 7 miljoen mondkapjes per dag te maken. Dat is ruim voldoend om in de eigen behoefte te voorzien, daarom is Marokko begonnen met het exporteren van mondkapjes naar Europa. Het zijn de zgn chirurgische mondkapjes, niet de professionele FF2 of FF3 kapjes.

Op dit moment zijn vierendertig bedrijven begonnen met de productie van niet-gesubsidieerde herbruikbare stoffen mondkapjes. Ook daarvan is een deel daarvan  bestemd voor export.

De wet 22.20, die nog steeds de gemoederen bezig houdt in Marokko, blijkt n.b. afkomstig van de minister van justitie die van de USPF, de socialistische partij in Marokko, is. De secretaris van de partij zegt van niets te weten, “ik ben geen lid van de regering. Hoe wil je dat ik commentaar geef op iets dat verband houdt met overheidsoptreden? Ik was niet op de hoogte van deze zaak.”

Veder wil niemand van de regeringspartijen reageren terwijl de oppositiepartijen unaniem zijn in hun afwijzing van deze wet.

 

De prijzen van het  voedsel tijdens ramadan zijn niet gestegen dit jaar terwijl dit andere jaren wel het geval was, maar integendeel over het algemeen zijn ze  zelfs gedaald. Er is ook voldoende voedsel aanwezig voor iedereen, dit is in ieder geval de boodschap die het Ministerie van Landbouw en Zeevisserij wil uitdragen. Die beweert, ondanks de beperkende voorwaarden van de noodsituatie op het gebied van de gezondheid en de risico's van verspreiding van het virus, dat er dagelijks een goed marktaanbod is van alle voedingsproducten.

Het enige slechte nieuws: de prijs van  linzen daarentegen vertoont een abnormale stijging van 20% in vergelijking met 2019. En laat nu net linzen het  belangrijkste voedsel van de armen zijn.

De jonge  grauwe ganzen worden al wat groter.  Benieuwd welke kleur ze uiteindelijk zullen krijgen als deze groot zijn. Van oorsprong is de grauwe gans een trekvogel maar een groot aantal blijft nu in Nederland. Hij komt nu erg veel voor in Zutphen en omgeving.

Diverse soorten akelei uit diverse tuinen

Vandaag mochten mensen  ouder dan 14 jaar naar buiten en daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt, er werd veel gewandeld en het leek of heel Spanje aan hard lopen doet.

Mogelijk worden de maatregelen van de noodtoestand eerder versoepeld in de dunbevolktere gebieden van Spanje. Het virus centreert zich voornamelijk in Madrid, Catalonië en de twee ‘Castillas’, de rest van Spanje hoeft niet persé te starten in fase 0.

Gebieden in de streek Levante, het noorden van Spanje, Andalusië en natuurlijk veel gebieden op het Spaanse platteland lijken gezien de lage besmettingscijfers het virus onder controle te hebben. Om deze reden bestudeert de Spaanse regering of deze gebieden niet al eerder over kunnen gaan op versoepelende maatregelen. Een van de maatregelen is het flexibeler maken van de sociale contacten. Bezoek aan familie en de heropening van restaurants zou eerder plaats kunnen vinden, wel altijd met behoud van de hygiënemaatregelen i.v.m. corona.

Hoewel deze aanvulling nog niet is goedgekeurd door de betreffende partijen maakt de regering al wel duidelijk dat de regio’s Madrid, Catalonië, Castilië en León en Castilië-La Mancha niet behoren tot de gebieden waar de maatregelen in sneller tempo kunnen worden versoepeld. De regionale verruiming van sommige maatregelen  zal te maken hebben  met enerzijds de verstikkende beperkende maatregelen waarvoor natuurlijk moeilijker begrip valt op te brengen in gebieden waar relatief gezien weinig aan de hand is. Anderzijds zal dit laten zien dat de regering perspectief wil bieden aan mensen  waar dat kan. Bovendien liet de regering weten nog in gesprek te gaan met de autonome regio’s en de politieke partijen, dit in de wetenschap dat Sánchez het aanstaande woensdag niet makkelijk zal krijgen wanneer hij goedkeuring wil krijgen van het parlement voor een vierde verlenging van de noodtoestand met vijftien dagen.

 

Het ziet er naar uit dat niemand , of althans te weinig mensen, hebben gehoor gegeven aan de oproep van de neo fascisten om vandaag te demonstreren  tegen de lockdown en de  Spaanse regering in het bijzonder, er was niets over in de kranten te vinden.

Een kolibrievlinder in onze tuin, je ziet de lange roltong in de bloem verdwijnen

Tot nu toe hebben we deze vlinder alleen maar in Marokko gezien

           Gewone wolzwever

De gewone wolzwever lijkt op een hommel of bij, hoewel deze laatsten vliesvleugeligen zijn, dus geen familie. Deze gelijkenis is geen toeval, maar berust op mimicry; het verschijnsel dat ongevaarlijke soorten op minder onschuldige soorten lijken, zoals ook voorkomt bij de verwante zweefvliegen. Wolzwevers hebben namelijk geen angel, maar hommels en bijen wel. Dieren die graag vliegen eten, maar hommels of bijen vrezen en ontwijken worden zo misleid door de wolzwevers.(Wikipedia)

Vorige week op een avond in de schemering zagen we een kolibrievlinder in onze tuin  honing zuigen uit  de bloemen van het kruipende zenegroen. Die heeft paarse bloemen, een kolibrievlinder heeft kennelijk voorkeur voor paarse bloemen, in Marokko zagen we ze altijd op paarse bloemen. In Nederland schijnt deze vlinder tamelijk zeldzaam te zijn

Het was al te donker voor een goede foto , gewacht of er de afgelopen dagen  nog een keer een zou komen, maar  helaas. Daarom ,naast een toch maar geplaatste  foto, ook  een filmpje  van de Vlinderstichting van deze, zich zeer snel verplaatsende vlinder, die daarna weer stil hangt om honing uit een bloem te zuigen.

https://www.youtube.com/watch?v=CLxJij-IaBY

Een filmpje van You Tube geplukt van de kolibrievlinder 

 

In de 42 jaar dat we camper rijden is de camper voor de eerste keer geschorst. We hebben 1x eerder een paar jaar een stalling gehad en vanmorgen hebben we dan de camper naar onze ‘nieuwe’ stalling gebracht. Het voelt wel definitief zo, we nemen in ieder geval voor een paar maanden of langer afscheid van deze camper waar we al veel plezier van hebben gehad.

Vanmiddag zijn we in de 2e helft van de middag naar Zutphen gewandeld, het was toen niet meer zo druk in het centrum, maar je blijft toch alert om de vereiste sociale afstand te houden zodat je blij bent als je weer uit het centrum bent.

 

Het aantal besmettingen in Marokko is toegenomen met 160, dat zijn er minder dan gisteren, het totaal is nu 4729.

Met 171 doden is dit aantal gelijk gebleven terwijl het aantal genezen personen nu 1256 bedraagt, een stijging met 173.

Getest zijn nu 34.638 mensen.

Warnsveld 03-05-2020, zondag

Het aantal overledenen in Spanje was opnieuw recordlaag, het laagste  sinds 18 maart, 164.

Spanje stelt nu mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.

Vanaf maandag 4 mei, morgen dus,  zullen zo’n veertien miljoen mondkapjes worden uitgedeeld om de eerste exit-fase uit de lockdown zo succesvol mogelijk te laten verlopen. De mondkapjes gaan naar drukke openbaar vervoersknooppunten, gemeenten, provincies en hulpverleningsorganisaties als het Rode Kruis en Cáritas

In de VK van gisteren staat een reconstructie van hoe het mis ging met een grote zending mondkapjes vanuit China. Ook Spanje heeft problemen met de levering van mondkapjes. Het wordt omschreven als een wild-west markt waar niet het land die het het meest nodig heeft de kapjes krijgt , maar degene die het meest betaalt. Zo kon het gebeuren dat een deal met een Chinees bedrijf bijna rond was en net voor de betaling kwam er een  cowboy die meer geld bood en de koop voor Spanje ging niet door.

 

 

Er zou een tijdelijk basisinkomen ingevoerd worden maar die  komt er niet door allerlei andere problemen , corona gerelateerd, die eerder besproken moeten worden. Nu wordt er onderhandeld door de vice premier Pablo Iglesias (Unidas Podemos) en het ministerie van Sociale zaken over een een permanent basisinkomen. Werd eerst gemikt op half mei dat deze voorziening zou worden gerealiseerd, nu denkt men dat het half juni zal worden.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat huishoudens zonder enige vorm van inkomen die in ernstige armoede leven, dat wil zeggen minder dan 30 procent van het  gemiddelde inkomen tot hun beschikking hebben, aanspraak kunnen maken op het basisinkomen. In Spanje gaat het om iets meer dan één miljoen huishoudens. 10 procent betreft  eenoudergezinnen (circa 3 miljoen personen) volgens de schattingen van het ministerie van Sociale Zekerheid. 

Men is het wel eens over de hoogte van het basisinkomen, 500 euro. Hier komt per maand 100 euro bij voor elke minderjarige persoon en/of 150 euro in het geval van eenoudergezinnen tot een maximum van 950 euro. Voor mensen die geheel of deels (meer dan 33 procent) invalide zijn zal het basisbedrag 600 euro zijn. Is de invalide persoon een minderjarige dan komt er bij de 500 euro 120 in plaats van 100 euro en 180 euro als deze minderjarige in een eenoudergezin leeft.

                                               Kasteel Wildenborch ligt in de buurt van Lochem

Robuuste beelden weerszijden van de voordeur

Boven de achterkant van het kasteel.

Links een stukje van de linkervleugel.

Nadat de VS al medische hulpmiddelen aan Marokko geschonken, heeft de regering  Trump gisteren een nieuwe donatie van 5,7 miljoen dollar aan het Marokkaanse regime aangekondigd om ‘de impact van het coronavirus te verzachten’, aldus de media waaronder de krant Assabah. Eind maart had Rabat ook al een Amerikaanse donatie ontvangen van 670.000 dollar om ‘de strijd tegen het coronavirus te financieren’.

Niet zo vreemd als je ziet dat Marokko een flinke afnemer van Amerikaans wapentuig is, het is de 2e grootste afnemer in Afrika.

Vorig jaar besteedde Marokko bijna 4 miljard dollar aan wapens, niet alleen gekocht in de VS maar ook in Frankrijk.

Ook Nederland heeft trouwens geld gedoneerd aan Marokko, evenals Noorwegen. Het zijn  bijgedragen aan een visteeltproject dat deze week  in Marokko is gestart. Het project is bedoeld om ‘de aquacultuurindustrie, technieken en vaardigheden in Marokko te promoten’.  Noorwegen schonk 1,65 miljoen euro en Nederland 0,85 miljoen.  Het wordt tijd dat Marokko nu eens ophoudt met het chanteren van Nederland met de ongeveer 2700 Nederlanders die nog in Marokko vast zitten.

Het Marokkaanse parlement weigert af te zien van onkostenvergoedingen, die toegekend worden voor hotelovernachtingen en brandstofkosten (zoals diesel/benzine kosten, treinkaartjes ed) ten behoeve van verplaatsingen van de 450 parlementariërs.

Deze weigering is opmerkelijk, aangezien het parlementaire jaar tot stilstand is gekomen vanwege de corona-epidemie.

De volksvertegenwoordigers incasseren bij elkaar zo’n 30 miljoen dirham als onkostenvergoeding in deze periode, terwijl zij hun werkzaamheden nagenoeg volledig tot stilstand zijn gekomen.

Het is geen geheim dat de Marokkaanse staatsfinanciën er niet al te best voor staan, de economie in het land, net zoals overal in de wereld.

                                                                 Waterviolieren in de gracht rondom het kasteel 

Broedende meerkoet herschikt zijn nest wat.

Een roze bloeiende meidoorn in het kasteelpark

Oude zwammen op een dode boom, haast versteend

We zijn vanmiddag naar kasteel de Wildenborch geweest, hier heeft de dichter Staring gewoond tot zijn overlijden in 1840. Het kasteel is niet toegankelijk evenmin als de Engelse tuinen die rondom het kasteel liggen. Daar staan ook verspreid beelden maar vanwege de coronacrisis zijn er geen rondleidingen die anders wel, zei het sporadisch, plaats vinden.

De oudste vermelding dateert van 1371, als de Wildenborch in het bezit is van roofridder Sweder Rodebaert van Wisch , een prachtige naam overigens, als uit een jongensboek over ridders.

Uit die tijd zijn nog wat restanten in de robuuste toren bewaard gebleven na de vele verbouwingen .

De Wildenborch lag in een waterrijk en wild, moerassig gebied en die ligging maakte van het versterkte huis een bijna onneembare vesting. Aangenomen wordt dat het huis oorspronkelijk uit een sterke, vierkante woontoren bestond, omgeven door een moerassig, meermalen omgracht terrein. Het moerassige  terrein is nu een loofbos, door het werk van de dichter Staring, die heeft gezorgd voor ontwatering en grondverbetering.

De grachten zijn niet meer in  rechte lijnen, nodig voor de verdediging ,maar er zijn nu bochten in. Het is een genoegen om rond het kasteel door de bossen te wandelen.

 Het aantal besmettingen in Marokko is nu 4903, een stijging van 174, iets meer dan gisteren. Genezen zijn er nu 1438, dat zijn er 182 meer dan gisteren. Het aantal personen dat is overleden bedraagt nu 174,  3 meer dan gisteren.

 

Warnsveld 04-05-2020-, maandag

Spanjaarden hebben lang binnen moeten zitten en mogen sinds dit weekend weer naar buiten om te wandelen en te sporten, op bepaalde tijden.

Doordat ze zo lang hebben binnen gezeten en weinig konden bewegen, zijn veel Spanjaarden dikker geworden. Daarom is het bezoek aan obesitas klinieken met 200% toegenomen, enerzijds om dat men zich te dik acht, anderzijds omdat mensen met obesitas tot de risicogroepen behoren. Uit gegevens van het Academisch Ziekenhuis van Sanchinarro blijkt dat de thuisquarantaine bij Spanjaarden tot gemiddeld een kilo gewichtstoename per week heeft geleid. 95% van de diëten waarmee wordt gestart, wordt niet afgemaakt en resulteert dus ook niet of nauwelijks in gewichtsafname.

 

Vanaf volgende week maandag, de start van fase 1, mogen in Spanje , de hotels weer open.(zie ook schema 29-04). Nu lijken de meeste hotels van plan om gesloten te blijven, men ziet niet hoe dat met de beperkende maatregelen rendabel kan zijn . Ze mogen wel gasten ontvangen maar het restaurant , zwembad en bar moeten gesloten blijven. Bovendien mogen  eventuele hotelgasten alleen maar binnen de eigen provinciegrenzen reizen. Vermoed wordt dat grote hotelketens pas open gaan als niet alleen nationaal maar ook internationaal gereisd kan worden. De bijdrage van buitenlandse toeristen vormt normaal gezien circa 60 procent van de inkomsten voor de Spaanse toeristische sector. Het gaat hier om directe en indirecte inkomsten. Inmiddels verloor de sector in twee maanden tijd al 26 miljard euro. Dit blijkt uit gegevens van de toeristische organisatie Exceltur.

Deze organisatie is ook bang voor een prijzenslag om de binnenlandse toerist te trekken. Als iedereen in dezelfde binnenlandse vijver moet vissen is de verleiding groot om toeristen met lagere prijzen te lokken. 'Dat is een verkeerde strategie want later wordt het heel moeilijk om de prijzen weer te herstellen',  volgens Exceltur. Die  is voorstander van het zoeken naar formules om de belastingdruk voor bedrijven in de sector te verminderen, financiële steun te verlenen en uitgaven te verminderen met een verlenging van eventuele tijdelijke ontslagregelingen wegens overmacht om te kunnen overleven tot het volgende seizoen.

Woensdag legt premier Sanchez de verlenging van de noodtoestand voor aan het parlement. Op dit moment dreigt de PP van Casado, de grooste oppositie partij , dit wetsvoorstel  niet te steunen. Wellicht is hier morgen meer over bekend, eerder was al duidelijk dat rechtse partijen proberen de coronacrisis te politiseren.

De kruittoren  is rond 1320 gebouwd . In deze tijd werd vooral nog gebruik gemaakt van pijl en boog als wapen. Van buskruit (wat al wel uitgevonden was) was nog geen sprake. De naam is dan ook later pas gegeven aan de toren toen er buskruit werd opgeslagen.

De Bourgonjetoren. In de vijftiende-eeuwse Bourgonjetoren stonden vroeger de kanonnen van de stad Zutphen. De toren is gebouwd tijdens Bourgondische dreiging en moest Zutphen beschermen tegen de Bourgondiërs. De toren is twaalf meter hoog en heeft muren van wel vier meter dik. De koepel bovenop stond eerst voor het huis 't Waliën  achter de toren (vernietigd in de oorlog door de Duitsers), het heet nu de Martinetkoepel naar Ds Martinet die in de koepel zijn 'catechismes der natuur schreef.'

Het is nog niet bekend in Marokko of de scholen na 20 mei, als de noodtoestand afloopt(als hij niet verlengd wordt) ook weer gaan beginnen en hoe dat gaat gebeuren. Het ministerie heeft tot op heden daarover niets meegedeeld. Wel dat hier internationale richtlijnen over bestaan, Deze richtlijnen, gepubliceerd door de educatieve, wetenschappelijke en culturele organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO), UNICEF en het Wereldvoedselprogramma (WFP), bieden praktisch advies aan nationale en lokale autoriteiten over hoe ze kinderen kunnen beschermen wanneer ze weer naar school gaan. "De heropening van scholen is een positieve ontwikkeling omdat we weten dat de sluitingen ernstige gevolgen hebben, vooral in termen van toenemende ongelijkheid. Het is essentieel dat onderwijsinstellingen op een ordelijke manier worden heropend, in overeenstemming met een aantal voorwaarden ", aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO.

Het wordt tijd dat Marokko met een plan komt hoe men denkt de heropening van de scholen aan te pakken. De laatste jaren waren door de leerplicht heel veel kinderen gemotiveerd geraakt , ook op het platteland en  met name ook meisjes om naar school te gaan. Hopelijk gaan die weer als de scholen openen en worden ze niet ingezet om in  het gezin te helpen als die in armoede is vervallen door de coronacrisis.

Toen de noodtoestand werd uitgeroepen werden  er veel gasflessen gehamsterd, er zijn zelfs 2x vrachtauto’s met gasflessen overvallen.  Met de ramadan wordt er altijd meer gas gebruikt maar er is nu geen tekort. Dit omdat winkeltjes waar ze gasflessen verkopen nu alleen maar een volle fles mogen meegeven als de oude lege wordt ingeleverd.

                                                                               De Berkelruïne

                                      De Spanjaardspoort

De zgn waltoren aan het Armenhage, een van de 4 waltorens die Zutphen telde

Vanmiddag naar Zutphen gewandeld, het was er goed weer voor.

Zutphen is een oude grafelijke stad, de naam ’s Gravenhof herinnert hier nog aan.  Zutphen is ook hoofdstad geweest van het Graafschap Zutphen. Een van die graven liet in de 13 eeuw een stadsmuur bouwen en niet veel later kwam er een muur om de Nieuwstad die op de andere oever van de Berkel lag. Hoewel de stadsmuren grotendeels zijn afgebroken, zijn er op diverse plaatsen nog stukken stadsmuur te zien waarvan de bekendste  de Berkelruïne  is wat een waterpoort was over de Berkel om de 2 stadsdelen met elkaar te verbinden.

Verder is er ook nog de Spanjaardspoort zo genoemd omdat hier tijdens de 80-jarige oorlog de Spanjaarden de stad zijn binnengetrokken waarna een groot deel van de bevolking werd vermoord.

 

Omdat het aantal besmettingen vandaag met 150 is gestegen, zijn er nu meer dan 500 besmettingen, nl 5053.

Er zijn 179 mensen overleden ( +5) en het aantal genezen personen bedraagt 1653, dat zijn er 215 meer, nog nooit waren er zoveel op een dag.

Warnsveld 05-05-2020, dinsdag

5 mei, lang gedacht dat vrijheid bestond uit het reizen met de camper , nu voelen die vrijheid  ook omdat we nog  de mogelijkheid hebben  om te kunnen fietsen en wandelen, het zijn bizarre tijden. Maar liever mijden we de stad, het alert zijn en het ontwijken van mensen heeft soms iets weg van een rituele dans.

Omdat de situatie  in Marokko perspectiefloos is, zeker wat betreft het weer naar Spanje te kunnen reizen, kiezen hoe langer  hoe meer camperaars voor de mogelijkheid om per ferry naar Genua te vertrekken. Sinds gisteren kan er ook naar Sète geboekt worden voor   9 en 16 mei is te lezen in de Marokko app. Omdat de maatschappij GNV zoveel mogelijk campers aan boord wil hebben op een schip, wordt er soms met data geschoven maar de Marokkaanse autoriteiten hebben nu toestemming gegeven voor deze 2 afvaarten naar Sète.

Niet alleen in Spanje  is de toeristische sector hard getroffen, ook in Marokko is dat het geval. Omdat de grenzen voorlopig dicht zijn, kunnen er geen toeristen komen. De Marokkaanse minster van Justitie, Nadia Fettah Alaoui, verwacht dat Frankrijk niet voor september zijn grenzen opent  voor internationale reizen , 50% van het toerisme in Marokko is afkomstig uit Frankrijk.

Daarom wordt er een dringend beroep gedaan op Marokkanen om vooral toch hotels te boeken in eigen land om nog iets van het verwachte verlies van de toeristische sector (omvattend 3.500 toeristische hotels,  riads,  vakantieresorts etc., 1.450 reisbureaus, 1.500 transportbedrijven, 500 cateringbedrijven en 1.500 autoverhuurbedrijven)  van 13,5 miljard euro wat te verzachten. Niet zo’n groot verlies als in Spanje maar gerekend naar het aantal toeristen, Spanje vorig jaar 83,7 miljoen toeristen en Marokko 13 miljoen, dan is de schade ongeveer even groot in beide landen.

Ook de Marokkaanse vliegtuigmaatschappij Royal Air Maroc is zwaar getroffen omdat het luchtruim gesloten is. Bovendien heeft de maatschappij een vergeefs beroep gedaan op de regering om financiële steun. Die krijgt ze niet omdat het geen eerste prioriteit heeft. RAM denkt niet eerder dan in september weer te kunnen vliegen.

 

 

 

                                                                   landhuis het Waliën , Warnsveld

Teksten uit het verleden die nu bewaard zijn. Ook wij deden dat vroeger, soms als je verliefd was

 

Een rode beukenlaantje met een zandpad.

De minster van onderwijs van Spanje heeft aangekondigd dat het onderwijs in september nog niet volledig zal worden hervat. Het plan is dat er 15 kinderen per klas na de zomer zullen kunnen zijn totdat er een vaccin is, er moet zoveel mogelijk thuisonderwijs plaats vinden via teleleren.

Dat heeft voor  onrust gezorgd in Spanje bovenop de spanning die er toch al is of de voorgestelde verlenging van de noodwet tot 24 mei wel door het parlement komt.

Er vindt koortsachtig overleg plaats met de Catalaanse partij ERC die zegt tegen te stemmen. Catalonië zegt dat ze het zelf beter kunnen regelen rondom de coronacrisis dan de centrale regering.

De oppositie is ook tegen, de extreemrechtse partij Vox sowieso en de conservatieve partij PP is ook niet an plan voor te stemmen , ze stemt òf tegen òf onthoudt zich van stemming. Deze partij wil het liefst opheffing van alle beperkende maatregelen.

Premier Sanchez heeft gezegd dat als de verlenging niet  wordt aangenomen er een chaos dreigt omdat dan alle deelstaten hun eigen maatregelen nemen en dat de lockdown van de afgelopen tijd voor niets is geweest omdat dan het aantal besmettingen weer snel dreigt toe te nemen. Zo is corona een politieke strijd tussen links en rechts geworden en tussen de centrale regering  en de deelstaten  die naar autonomie streven zoals Catalonië en ook niet helemaal duidelijk is wat Baskenland zal gaan doen.

Dat de coronacrisis de regering zorgen blijft baren blijkt wel uit de cijfers  over gisteren die vanmiddag werden bekend gemaakt: het aantal op Covid-19 positief geteste personen +867; aantal corona-doden +185. Met name het aantal nieuwe besmettingen is meer dan 2x zo hoog dan gisteren toen het om 356 nieuwe besmettingen ging. Ook het aantal doden ligt 11 hoger dan gisteren, in hoeverre het weekend, net als bij ons , een rol speelt, is onduidelijk.

 

                                                                           Een landkaartje

Niet ver van ons huis, tussen Warnsveld en Lochem ligt een grote wandelroute van wel 17km over de landgoederen De Velhorst en Het Waliën. Op eerstgenoemd landgoed zijn we vorig week al geweest, Het Waliën , wat nog wat dichter bij ons huis ligt,  daar   zijn we vandaag naar toe geweest. Dit landgoed is nog niet zo heel oud, er is een loofbos geplant op voormalig moerassig gebied. Er zijn ook nog wat vennetjes tussen de bomen en je kunt ook  rondom het landhuis het Waliën wandelen. Ongeveer op  de plaats waar nu het landhuis staat stond eerst een boerderijtje met landerijen dat in de 19e door de Achterhoekse adellijke familie van Heeckeren werd gekocht.

Het huidige landhuis op 't Waliën is gebouwd in 1915. In diezelfde periode werd door landschapsarchitect Springer een tuin in landschapsstijl aangelegd. Rondom het landgoed met zijn bos, poelen en bomenlanen kun je heerlijk wandelen. Het huis en de directe omgeving zijn niet toegankelijk. Er woont nu een woongroep van 55+’rs, er is plaats voor 8 à 9 personen die over het algemeen een culturele belangstelling hebben.

 

Het aantal besmettingen in Marokko is vandaag met 166 omhoog gegaan, een lichte stijging van 16 vergeleken met gisteren, het schommelt wat, de ene dag hoger de andere dag lager . Het totaal aantal besmettingen bedraagt 5219.

Overleden zijn er nu 1819 +2).  Het aantal genezen mensen bedraagt 1838 dat is 185 meer dan gisteren.

 

klik hier voor het vervolg Lente Nederland 2020 deel 4