Almenara, platja Casablanca, 18-05-2018, vrijdag

Verrek, dat lijkt de camper van Mia en Jan wel zeiden we vanmorgen tegen elkaar. En tot onze verrassing waren dat Mia en Jan, ze konden dit jaar helaas niet naar Marokko maar we hebben toch nog even bij kunnen praten.

Daarna hebben we afscheid genomen Van Bram en Marianne, Atie en Peter en René en zijn we vertrokken, met enige weemoed , dat mag wel worden gezegd.

We zijn 100km noordelijker gereden en staan voorbij Sagunt(o) op platja Casablanca bij Almenera. We staan op een parking aan zee en het is hier rustig, slechts af en toe wat vissers die een bootje te water laten.

 vrij staan Platja Casablanca

N39.74581 W0.17297

We staan niet aan de zeekant maar wel met zicht op zee vanuit de camper.

 

mojito's in de plaatselijke bar

Aanvankelijk stonden we op de parking aan de zeekant met een mooi uitzicht. Maar omdat het weekend wordt zijn we aan de andere kant van de parking gaan staan, minder mooi, maar we staan hier in ieder geval niemand in de weg. Bovendien kunnen we vanuit het raam de zee gewoon zien als we binnen zitten, daar was het weer overdag te mooi voor, volop zon en 24º.

We staan aan de rand van het dorp Casablanca, de andere kant op is een moerasachtig gebied waar je wandelmogelijkheden hebt.

Het dorp Casablanca is niet toeristisch, er is alleen laagbouw, is gewoon bewoond en de 5 restaurantjes in het dorp hier vlakbij zijn allemaal open.

Aan het begin van de avond zijn we een drankje gaan drinken in één van de restaurants, een mojito kost maar €2,50, duidelijk een prijs voor een dorp waar geen toeristen zijn.

En voor het eerst in lange tijd zijn we beiden door een mug gestoken,  toen we langs het riet wandelden.

Almenara 19-05-2018, zaterdag

Het was een goed inschatting om niet langs de zeekant van de parking te gaan staan. Vanmorgen vroeg redende eerste auto’s met aanhangers met daarop bootjes van de vissers de parking op. Ook trouwens jetski’s op een aanhanger. We hadden er nu geen last van, anders waren ze vlak langs ons gereden. Verder was het rustig vannacht, alleen de nachtegaal was voortdurend te horen, in een verder stille nacht klinkt dat luid, zo luid dat Everdien er wakker van lag totdat ze ohropax in had gedaan. ’s Ochtends zingt de nachtegaal ook, ’s middags is hij stil.

Je kunt een heel eind langs het strand over de promenade wandelen, in de verte ligt Sagunto, eigenlijk zie je  de haven van El Grau de Sagunto waar grote zeeschepen af en aan varen, de haven speelt een belangrijke rol bij de uitvoer van zuidvruchten. Het strand hier bestaat uit kiezelstenen, borden waarschuwen dat de bodem hier onregelmatig is, er zijn rotsen onder water, geschikt om te zwemmen is het dus niet. Tijdens de wandeling zagen we ook weer een hop en vlak voor de camper in de oleanderstruiken zit een grauwe vliegenvanger en de al eerder genoemde nachtegaal.

 

                                        de grauwe vliegenvanger

Of het door de klimaatverandering komt is nog speculeren, feit is wel dat de Portugese oorlogsschepen, langzaam langs de oostkust zich noordelijker aan het verspreiden zijn. Kwamen ze eerst wel voor in de buurt van Cadiz, in maart werden er enkele exemplaren gespot die aangespoeld waren op de stranden van Malaga en Marbella. De afgelopen week zijn langs de Costa del Sol, in de buurt van Alicante, diverse stranden gesloten , in totaal 20km strand werd afgelopen donderdag gesloten omdat er Portugese oorlogsschepen gesignaleerd zijn.

Een Portugees oorlogsschip wordt wel een reuzenkwal genoemd, het is echter een kolonie van honderden poliepen. Het heeft tentakels tot meer dan 30 meter, bedoeld om kleine vissen te verlammen en te vangen. Die tentakels zorgen ook voor de ‘beet’ die bij mensen  erg pijnlijk kan zijn, koorts en ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Er zijn mensen verdronken die verward raakten in de lange tentakels vandaar de voorzorgsmaatregelen om de stranden preventief te sluiten.

El Grau de Castellón, 20-05-2018, zondag

Vanmorgen hebben we eerst LPG en diesel getankt in de buurt van de cp waar we nu staan. LPG is lang niet overal in Spanje te krijgen, maar gelukkig is daar een app voor.

We hebben 45km gereden in noordelijke richting en staan op een officiële cp in El Grau de Castellón. Het is een gratis cp , vrij nieuw, die er mooi uitziet, vorig jaar zijn we hier ook geweest. Maar een officiële cp dus gelden er regels tav campinggedrag. Gelukkig is het strand aan de overkant van de weg en we hadden water nodig, anders ga je hier niet staan met al die regels, hoe mooi de cp ook is. We staan bij het planetarium, op de foto lijkt het wel een kerncentrale.

de mooi aangelegde cp in El Grau de Castillon, N39.98004 E0.02216, gratis                             de toegang tot het strand tegenover de cp

Op weg hier naar toe zagen we overal groepjes wielrenners, druk pratend met elkaar tijdens het rijden. We hebben ooit eind jaren 70, toen we met ons campertje in Spanje waren, een onderzoek gelezen wat Spanjaarden het liefst deden, praten met vrienden scoorde toen heel hoog. En er wordt wat afgekletst in Spanje!

We zijn gisterenmiddag in het restaurantje vlakbij de parking waar wij stonden wezen eten, €10,- voor een dagmenu, 3-gangen inclusief een drankje, eenvoudig maar lekker, dit even terzijde. We hoorden al van verre dat we zeker niet de enigen zouden zijn daar op het terras. Het was een gekakel van jewelste, alsof er net een bus toeristen neergestreken was. Nu zaten er ongeveer 20 personen, waaronder een groep van 10 oudere vriendinnen. Spanjaarden staan erom bekend dat ze een luidruchtig volk zijn. Telefoongesprekken worden luid gevoerd, in restaurantjes kan men 3 tafels verder nog meegenieten van een gesprek. En grof taalgebruik wordt over het algemeen niet geschuwd door alle leeftijden en rangen en standen, net als in Nederland trouwens. regelmatig hoor je coño(kut), cojones(kloten) of mierda(shit).

 

het festival bij de haven, een meidengroep

een van de foodtrucks

picknick in het park

de grote barbecueplaats

Aan het begin van de middag zijn we hier in de buurt gaan wandelen, we staan hier tegen het havengebied aan. Bij de jachthaven was een 3-daags feest gaande, er speelde een bandje en er waren wat foodtrucks. Ook waren er wat kraampjes met wat prulleria, bij ons in Nederland zou dat een braderie genoemd worden.

In het park hier niet ver vandaan waren veel mensen, gezinnen aan het picknicken. Dat is een geliefde bezigheid in Spanje( en meer landen waar het vaak mooi weer is zoals Marokko) en er wordt uitgebreid gegeten. En zoals in veel parken was hier ook een grote overdekte barbecueplaats aangelegd door de gemeente waar veel gebruik van werd gemaakt.

Omdat het zondag was en 25º was het vanmiddag op het strand behoorlijk druk. Wat opviel was dat er ook weer door jonge meisjes topless gezond werd, lange tijd was dat alleen nog gebruikelijk bij wat oudere vrouwen die de jaren 70 nog hebben meegemaakt.

Castellón de la Plana 21-05-2018, maandag

Vanmorgen kwam de toezichthouder op de camperplaats een Nederlander waarschuwen dat hij zijn luifel in moest draaien omdat dat verboden was. In het weekend is deze man afwezig en controleert de politie, die zijn minder streng.

We zijn slechts 2,5km verder gereden, de kortste afstand van deze reis. We staan nu bij het vliegveldje van Castellón de la Plana, waar sportvliegtuigen ,helikopters en parachute springers te zien zijn Het strand is aan de overkant van de weg, waar ook wc’ s zijn en drinkwater uit een pomp is.

We waren koud hier aangekomen of er stopte een politieauto. Er stapte een jonge agent uit, die ons een flyer overhandigde: vanaf 1 juni mogen er hier op de parking alleen nog personenauto’s staan. Hij was heel vriendelijk en hij wenste ons nog een prettige vakantie.

Castillon la Plano, gedoogplaats bij vliegveldje, 

N39.99900 E0.02841

Eergisteren hebben we al iets over het Portugese oorlogschip geschreven. Het eerste slachtoffer is een 11 jarig jongetje die verstrikt raakte in de tentakels van zo’n ‘kwal’. Dat gebeurde op het strand van La Marina(Elche), provincie Alicante. Daar waren al verschillende stranden gesloten vanwege die kwallen, juist dit strand niet. Hulpverleners hebben de tentakels kunnen verwijderen waarna de jongen buikkrampen kreeg en misselijk werd waarop hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Er staan hier een paar bekenden, oa Martin en Diny die we nu voor de 4e keer zien. En Ton en Elly die we vorig jaar in Cullera hebben ontmoet staan hier ook, leuk om ze weer te zien. Aan het eind van de middag hebben we een apero bij hun gedronken.

De hele middag trokken er onweersbuien voorbij in het binnenland, je hoorde het rommelen maar het bleef droog en zonnig, wel wat frisser met 21º.

Castellón de la Plana 22-05-2018, dinsdag

Vanmorgen vroeg kwamen tot onze verrassing Roel en Tietie, campervrienden van  Plage de Piemanson maar die we 3 jaar al niet gezien hadden. We hebben uitgebreid koffie gedronken en hadden heel wat te vertellen.

De plek hier is hier helemaal niet verkeerd zo in mei, ’s winters is het hier erg druk. Nu is dat niet het geval, vannacht 22 campers , je hebt ruimte genoeg rondom de camper. Van het verkeer van de weg die hier langs loopt heb je ’s nachts geen last, er komt lokaal verkeer over en die komt om zo’n uur of 7 op gang. De vliegtuigjes en helikopter zijn leuk om te zien en die vliegen ’s nachts niet maar zo vanaf 8.30 uur. We kijken uit over de zee aan de voorkant , het strand is mooi, het weer goed, wat wil je dan nog meer. En je kunt hier beide kanten op wandelen langs de zee, vanmorgen zijn we tot vlakbij de cp in El Grau de Castellón gewandeld, een mooie route langs de zee, een half uur heen en dan weer terug.

Het vliegtuigje met de parachutespringer stijgt omhoog, de sprong uit het vliegtuigje is geweest en de landing is bijna voltooid.        een watervliegtuig

Er ligt dus een weg tussen de parking een het strand, wat nu opvalt zijn de vele politieauto’s en –motoren die heen en weer rijden om te patrouilleren. Nu is dat overal in Spanje wel zo, iets wat je in Nederland toch veel minder in het straatbeeld ziet, daar klagen agenten over papierwerk achter het bureau. Maar hier zijn er wel erg veel, toeval wellicht? Of we zitten in een overlap gebied van de verschillende politiekorpsen: de Guardia Civil, de Policia Nacional en de Policia Local(ook wel Municipal). We hebben er al eerder over geschreven , wat doen die verschillende korpsen ook al weer?

De Guardia Civil, in Spanje ook Benemérita genoemd, is een politie-eenheid met militaire en civiele functies, net als de Nederlandse Koninklijke Marechaussee. De Guardia Civil opereert vooral op het platteland en in dorpen en steden onder de 20.000 inwoners maar is overal in Spanje te zien. De Guardia Civil heeft als taak om de bevolking te beveiligen, op zee acties uit te voeren, terrorisme te bestrijden en dieren en natuur beschermen met speciale afdelingen.

De Policia Nacional heeft ongeveer dezelfde taken maar opereert vooral in grotere steden.

De Policia Local treedt alleen binnen de gemeentegrenzen op.

Na een zonnige morgen raakte het aan het begin van de middag bewolkt en vielen er wat regendruppels, in het binnenland onweerde het wat. De temperatuur bleef met 21º ook weer wat achter en we hebben bij Roel en Tietie een apéro gedronken in de camper. We hadden veel te vertellen dus het eten was wat later dan gewoonlijk, maar het was dan ook heel leuk om ze weer te ontmoeten.

Torrenostra 23-05-2018, woensdag

We hebben vanmorgen afscheid genomen van Diny en Martin, Elly en Ton en onze campervrienden Roel en Tietie en we zijn eerst naar Benicarló, gereden, 9km noordelijker. Daar is een serviceplek, je kunt er ook staan maar dat ligt aan een drukke weg. Nadat we bij de Mercadona waren geweest zijn we doorgereden naar Torrenostra , dat vlakbij Torreblanca ligt.

Weer een totaal andere plek dan gisteren, een kleine parking aan zee, van het strand gescheiden door een dijkje.

hierboven de witwangstern, beetje ver weg

 

links het natuurgebied bij de parking

parking Torrenostra N40.19066 E0.21786

 

 

 

je zou toch zeggen verboden voor parasols

 

Toen we hier over de boulevard wandelden zagen we een bord in het Catalaans dat we niet konden   lezen, uit het symbool kon je begrijpen dat het verboden was voor parasols. Maar met Google Translate zijn we er achter dat er staat dat op dagen dat het strand wordt schoongemaakt het verboden is om dingen op het strand achter te laten. Meestal staat het er ook nog in het Spaans(Castillaans) bij.

We zitten al weer een poosje in de regio waar teksten op borden, aanwijzingen, plaatsnamen etc. vaak 2-talig worden aangeduid. Hoe zit dit eigenlijk met de talen in Spanje?

Er zijn 5 officiële talen. Wat wij Spaans noemen is eigenlijk Castiliaans, in de grondwet van 1978 is dit vastgelegd. Daarnaast zijn er 4 andere talen die regio gebonden zijn . Allereerst het Catalaans, bij ons het bekendst door de onafhankelijkheidsstrijd. Het wordt niet alleen in de deelstaat Catalonië gesproken maar ook in Valencia ( met wat kleine nuances) en de Balearen, door zo’n 18% van de Spaanse bevolking.

Dan heb je het Baskisch: wordt gesproken door iets meer dan 1 miljoen mensen in Baskenland en Navarra, 2,3% van de totale Spaanse bevolking. De Baskische taal vertoont geen enkele overeenkomst met welke andere taal dan ook.

Galicisch: wordt gesproken door iets meer dan 2,5 miljoen mensen, 5,7% van de totale Spaanse bevolking in Galicië, en delen van León en Asturië. De taal lijkt meer op Portugees dan Spaans.
Aranees: wordt gesproken door slechts 4000 mensen in de Val d'Aran in Catalonië. Taalkundig gezien is Aranees een dialect van het Occitaans, dat voor het overige vooral in Frankrijk wordt gesproken. 

Stonden we gisteren nog met 25 campers bij het vliegveld, vandaag staan met hier met een Duitse camper. Omdat het in Noord Europa maar mooi weer blijft met een krachtig hoge drukgebied, blijft het weer in het zuiden, waaronder ook Spanje, duidelijk achter. In het binnenland voor de zoveelste dag op een rij weer onweersbuien, hier grotendeels zonnig maar met 24º blijft de temperatuur wat te laag voor het seizoen.

Torrenostra 24-05-2018, donderdag

We hebben vanmorgen een wandeling door het natuurgebied gemaakt. Je kunt kiezen voorwandelroutes van diverse afstanden, wij hebben die van 4,5km gekozen. Er zijn in het natuurgebied diverse rietzangers, helaas verscholen dus je hoort alleen het gezang. Wel zijn er een paar witwangsterntjes die in het meer duiken om vis te vangen, mooie vogels die door hun sierlijke wendingen wel wat van grote zwaluwen weg hebben.

Spanje blijft toch in de ban van het Portugese oorlogsschip. Op 22-05 jl werden alle stranden in Spanjes bekendste badplaats Benidorm gesloten dit omdat er 1 Portugees oorlogsschip was waargenomen. En ook op Mallorca zijn een paar stranden waar het verboden is om te zwemmen Er zijn tot nu toe 2 gevallen bekend van zwemmers die door die ‘kwal’ zijn gebeten. Maar er zijn toeristen die beweren dat er meer gevallen zijn maar dat die worden verzwegen door de autoriteiten nu de opening van het toeristenseizoen voor de deur staat. Men vermoed nu dat de kwallen door stormen van de afgelopen tijd noordelijker de Middellandse zee zijn ingedreven.

Als de stranden gesloten zijn wil dat zeggen dat je er niet mag zwemmen. Je mag wel het strand op om bv te zonnen maar omdat de rode vlag gehesen is mag je niet zwemmen. Het is verboden om de zee in te gaan, doe je dit toch dan riskeer je een boete.

       het strand bij Torrenostra             het natuurgebied El Prat is afwisselend, er liggen meertjes maar ook grote rietvelden         een fuut met een jonge

Nu hadden we een keer op tv of You Tube een filmpje gezien van Fat Boy, een zitzak. Een paar keer slaan met het nog slappe plastic en je had een zitzak waar je comfortabel in kunt lezen. Omdat het geen ruimte in neemt omdat het een klein pakketje is, had Everdien daar wel oren naar. Vanmiddag kwam er een camper met een jong Engels stel, hipsters. Toen ze zich geïnstalleerd hadden, ontvouwden ze een pakketje, interessant, een Fat Boy. Toen ontvouwden zich hilarische taferelen voor onze ogen en konden we even niet verder lezen. Veranderde de slappe zitzak in het instructiefilmpje op haast magische wijze na een paar keer slaan in een zitzak doordat hij zich ogenblikkelijk met lucht vulde, de werkelijkheid was toch weerbarstiger. Eerst probeerde de jongen het, daarna het meisje, helaas ,het bleef een slappe zak. Omdat het op het strand wellicht harder waaide, toog de jongen richting zee om na 5 minuten weer met het vormeloze stuk plastic terug te komen. Het meisje begon met het stuk plastic over de parkeerplaats te rennen, resultaat nada, ook niet toen de jongen hetzelfde ritueel herhaalde. Omdat het meisje nog niet naar het strand was geweest, moest zij het ook nog maar eens daar proberen. En zie, er was zowaar wat lucht ingekomen en ze legde de zak op de grond en ging er op zitten om er vervolgens weer af te vallen. Na nog een zitpoging te hebben gewaagd waarbij ze er weer afrolde, is ze naast haar partner op een stoeltje gaan zitten. De neiging om te applaudisseren voor dit optreden hebben we weten te onderdrukken, we hebben ons wel kostelijk geamuseerd

Het leek Everdien toch niet zo’n geweldig idee meer om zo’n zak aan te schaffen, maar misschien was het er wel een van de Chinees, zei ze nog wel aarzelend.

Benicarló 25-05-2018, vrijdag

Afgelopen nacht stonden we in Torrenostra met 6 campers van 5 verschillende nationaliteiten, 4 campers daar zaten jongeren in wat we altijd leuk vinden, leeftijdsgenoten treffen we genoeg.

We zijn 30km noordelijker gereden naar de cp in Benicarló. We wilden aanvankelijk hier alleen laden/lossen maar er vertrokken wat campers zodat we , op een cp die op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk leek, een plaats kregen met niet alleen zicht op de zee maar ook op Peñíscola die iets terug langs de kust ligt, een km of 5. Bovendien staan we door de bebouwing aan de ene kant, wel mooi in de luwte van de stevige wind die er vandaag waait. Dus gaan we niet vrij staan maar blijven we in eder geval vandaag hier staan. Er is een winkel van de keten Bonpreu aan de overkant, kortom , het is nog niet zo verkeerd om hier te staan.

 

uitzicht vanuit ons voorraam, niet verkeerd, de zon was jammer genoeg verdwenen

       vanaf de cp zie je Peñiscola liggen

cp Benicarló, N40.40391 E0.42037, gratis, met voorzieningen

Nu is Bon Preu een Catalaanse winkelketen, we staan dan ook nog maar zo’n 10km van Catalonië af. We verwachten daar ruim een week te zullen verblijven alvorens verder te reizen naar Frankrijk, richting huis. Daarom letten we ook weer wat meer op het Catalaanse nieuws. De opstelling van de nieuwe Catalaanse regering onder Quim Tora en en de afwijzing daarvan door Madrid heeft als gevolg dat Madrid het bestuur in handen houdt(artikel 155), doen de gemoederen weer wat oplopen in Catalonië.

In januari zagen we op diverse plaatsen dat er gele strikken om lantaarnpalen waren gehangen of in bomen, dit als eerbetoon aan de gevangen zittende separatistische Catalaanse politici. Nu met het toeristenseizoen voor de deur hebben onafhankelijkheidsactivisten, 10-tallen gele kruizen op diverse stranden in Catalonië geplaatst. Hierbij kwam het soms met confrontaties met tegenstanders van deze actie oa .Barcelona op het strand van Canet waar gemaskerde mannen de kruizen wilden verwijderen en separatisten die dat wilden voorkomen. Volgens de politie zijn hierbij 3 mensen lichtgewond geraakt. Vanuit Duitsland riep Puigdemont op om niet te wijken voor de acties van deze provocateurs.

Ook de separatisten laten zich niet onberoerd, bv. de radicale separatistische groep Arran verspreidde een video waarop drie mannen gekleed in het zwart met capuchons op te zien zijn die grote foto's verbrandden van premier Rajoy, PSOE-leider Pedro Sánchez en Ciudadanos-leider Albert Rivera. Aan het einde van de video kwam 'Laten we 155 omverwerpen, laten we een einde maken aan het regime'.

 

Na een zonnige start van de dag raakte het vanmiddag al vrij snel zwaarbewolkt . De wind nam toe tot 50km per uur en we hebben binnen gezeten want de temperatuur zakte tot maar 20º. Aan het eind van de middag nog moed verzameld voor een wandeling richting het centrum. Dat was een centrum zonder ziel, daar waren we gauw uitgekeken. De wind was wat afgenomen en we zijn terug gelopen via een wandelpad

Er staan hier nu een 8-tal campers en achter ons staan de Engelse hipsters die gisteren zo dapper in de weer waren met de Fat Boy. Er mogen hier maar 7 campers staan, er is een Belg die naast de cp woont die als er meer staan de politie schijnt te bellen. Hoewel het een officiële cp is kun je je er wel iets bij voorstelen dat je liever geen campers voor je (dure) appartement wilt hebben.

Benicarló 26-05-2018, zaterdag

De politie hoefde niet eens te komen, de Belg en zijn vrouw hebben de Zwitserse camperaar duidelijk gemaakt dat er maar 7 campers mogen staan. Met name de vrouw geniet een zekere faam onder camperaars omdat zij weinig tactvol optreedt. Verder is het hier een rustige plek waar we vandaag ook zijn blijven staan. We zijn vanmorgen naar de haven gewandeld daar vlakbij is een plek waar je vrij kunt staan. Inderdaad een mooie plek maar er stond verder niemand en het bleek dat er bordjes met nummers op het strand stonden dus er zal een viswedstrijd gaan plaatsvinden, wellicht nachtvissen? Daarom maar gewoon blijven staan op deze plek.

Wat ons opviel waren de vele Nederlandse leeftijdgenoten die we tegenkwamen op de fiets. Die staan ongetwijfeld hier ergens in de buurt op een camping of hebben een appartementje gehuurd. Nu zien we altijd wel Nederlanders fietsen langs de kust(fietstassen en Nederlandse merken van de fietsen) maar zoveel als hier….

 'rondom de hut' foto's ,  een groenling             een houtduif                                       een gele luzernevlinder                        een gele bloem?

 

Het zijn weer eens roerige tijden in politiek Spanje.

Tegelijkertijd arrestaties wegens corruptie met ontwikkelingsgeld in Catalonië en ook in Spanje wegens corruptie, beide kanten zijn zo een wapen uit handen genomen om elkaar mee om de oren te slaan. Wat is er aan de hand?

In Catalonië gaat het om fraude met geld wat was bestemd voor ontwikkelingssamenwerking. De fraude zou zo’n 2 miljoen Euro betreffen.

Het verduisterde geld zou zijn gebruikt voor organisaties die waren gelieerd aan het vroegere onafhankelijkheidsproces, maar in principe werd het niet direct uitgegeven om het onafhankelijkheidsproces te financieren. Er zijn 22 personen donderdag gearresteerd, dit kan oplopen tot wel 30 wordt verwacht. Onder de arrestanten bevinden zich een ex burgemeester, een ex topambtenaar en andere belangrijke personen die zich sterk hebben gemaakt voor de strijd van onafhankelijkheid van Catalonië.

Groter nog is het corruptieschandaal in Spanje en betreft vooralde PP , het is zelfs bedreigend voor de positie van de minister-president Rajoy.

Het betreft hier maar liefst 2 afzonderlijke corruptie zaken. Afgelopen dinsdag werd de voormalige minister van de PP

Eduardo Zaplana in Valencia gearresteerd door de Guardia Civil. Het voormalige PP-lid wordt verdacht van vermeende witwaspraktijken, corruptie en het aannemen van steekpenningen

Zaplana was minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid binnen de regering van Aznar, en was van 1995 tot 2002 de president van de autonome regio Valencia. Daarnaast zijn nog 7 anderen gearresteerd, waaronder een hoge politiefunctionaris en diverse belangrijke zakenlieden.

Een grotere corruptiezaak is de zgn Gürtel zaak, deze overtreft alles.

Het is een corruptieschandaal die zich afspeelde in 2001t/m 2009. Het gaat om het ontvangen van steekpenningen door kopstukken van de PP.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Gürtel

In deze langslepende rechtszaak zijn donderdag 31 personen veroordeeld. Het Spaanse gerecht heeft het brein achter de corruptiezaak Gürtel, Francisco Correa, tot 51 jaar gevangenisstraf veroordeeld o.a. wegens het witwassen van geld. De man had al 13 jaar cel uit te zitten wegens een andere zaak.

Daarnaast is de voormalige boekhouder van de Partido Popular, Luis Bárcenas, veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en het betalen van een boete van ruim 44 miljoen euro wegens witwassen. Zijn vrouw, Rosalía Iglesias kreeg 15 jaar. Ook acht het hooggerechtshof nu bewezen dat de regeringspartij PP er jarenlang een dubbele boekhouding op na hield. De adviseur van Correa en tevens voormalig secretaris van de PP in GaliciË, Pablo Crespo moet 37 jaar naar de gevangenis. Ook is de PP zelf veroordeeld tot het betalen van bijna 2,5 ton boete.

 

Vanwege de ernst van deze zaak, de PP liet zich jarenlang betalen door zakenmensen die in ruil daarvoor orders en opdrachten kregen, dreigt nu een kabinetscrisis in Spanje. Rajoy beweert dat hij niets van de betalingen heeft af geweten. De PSOE , de gedoogpartij van de minderheidsregering van Rajoy, eist dat hij moet aftreden. Doet hij dat niet dan zal zij een motie van wantrouwen indienen die w.s. brede steun zal krijgen maar of het genoeg zal zijn hangt af van de liberale partij Cuidanos. Rajoy op zijn beurt beschuldigt de leider van de PSOE, Pedro Sanchez, dat hij regeringsleider wil worden en daarom uit is op de val van Rajoy.

De grote gedoogpartij Cuidanos eist dat er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven, gebeurt dit niet dan zal zij wellicht de motie van de PSOE steunen, zij hebben belang bij vervroegde verkiezingen omdat ze het heel goed doen in de pelingen, beter dan de PP van Rajoy. Onduidelijk is wanneer de motie in stemming komt.

We maken nogal eens turbulente politieke tijden mee in Spanje. En vanwege de belangen van de diverse partijen interessant, voor ons althans.

 

 

een winkelpand met Jugendstil motieven

         een opgeleukte flat

vrij grote vissersboten in Benicarló

We staan op minder dan 50m. afstand van het strand, daar zijn we aan het eind van de ochtend en vanmiddag naar te gegaan om lekker te zitten lezen. De zee was nog een beetje ruw, zwemmen was er niet bij maar het was lekker weer met af en toe wat zeebewolking en 24º, het was een heerlijke dag.

Vinaros 27-05-2018, zondag

We zijn vandaag 15km dichter bij huis gekomen door naar Vinarós te rijden. We staan hier aan de boulevard met zeezicht, ’s middags auto’s badgasten, ’s avonds rustig.

Vinarós hebben we vorig jaar ook bezocht, dat is ons toen goed bevallen. Je staat hier dicht bij het aardige centrum , bij de boulevard met veel restaurantjes en bij zee. Bovendien staan we hier op een betonplaat, ook een reden om hier naar toe te gaan want er is onweer voorspeld.

Na de zware politieke kost van gisteren, nu een wat luchtiger onderwerp, hoewel we het elke dag ook wel even over het weer hebben….. We hebben nl wat te vieren, we hebben een jubileum ( bij dit woord moeten we gelukkig nog altijd aan Van Kooten en de Bie denken)

https://www.youtube.com/watch?v=eNcJs7aoTM0

En niet zo maar een jubileum, nee ons 40-jarig camper jubileum. Ergens in de maand mei, 40 jaar geleden , hebben wij ons eerste campertje aangeschaft, een Renault Estafette. Dit was het begin van een vakantie met campers, we gingen 6 weken in de zomervakantie meestal naar Spanje. Nu is het reizen met de camper geworden, eigenlijk meer een manier van leven omdat wij de laatste 11 jaar gemiddeld 8 maanden met de camper rond reizen.

Nu hebben we niet al die 40 jaar aaneengesloten een camper gehad, ruim 30 jaar geleden kreeg ik kanker en toen hebben we een aantal jaren geen camper gehad. Die ziekteperiode was wel een aanleiding om eerder te stoppen met werken en rond te gaan reizen met de camper, iets wat we ons hadden voorgenomen om te gaan doen toen ik weer beter was geworden. We hebben de voornemens die we toen hadden waargemaakt, zoiets als het opschrift achterop de camper van onze Duitse buurman hier in Vinarós op de foto hieronder

.

 

 

gedoogplaats Vinarós N40.47404 E0.48056

            de baai voor de gedoogplek

          de jachthaven van Vinarós 

We hebben de camperwereld enorm zien veranderen in de 40 jaar camperen. In de beginjaren kon je overal vrij staan, aan zee, rivier of meertje, je had toen weinig campers. We zijn met ons campertje 40 jaar geleden naar Marokko gereden, onze toen 4-jarige zoon Martijn sliep in een hangmatje achterin de camper. We hadden een kleine huishoudaccu in die tijd met een lampje en een petroleumlamp, geen wc maar een schepje om het bos in te gaan, geen koelkast maar een koelbox met koelelementen of ijsblokken, een jerrycan met 10ltr water met een voetpompje, een radio wereldontvanger etc.

Nu hebben we alle mogelijke luxe aan boord vergeleken met toen, koelkast, wc, douche( die we niet gebruiken), satelliet tv, internet, stromend water, zonnepanelen, grote AGM huishoudaccu’s etc., we zijn selfsupporting en hoeven niet aan de stroompaal.

Er rijden nu erg veel campers, het vrij staan is aan banden gelegd en vindt nu plaats op gedoogplaatsen, er zijn officiële camperplaatsen gekomen, gratis of betaalde en er zijn meestal voorzieningen aanwezig.

We staan nu op zo’n gedoogplaats, er wordt hier getolereerd dat je op een stoel naast je camper zit te lezen wat lang niet overal het geval is. We staan hier nu met 4 campers, vorig najaar was het aanzienlijk drukker.

 

meisjes in klederdracht voor de kerk

Aan het begin van de avond zijn we de stad ingewandeld, het was druk op de terrassen en met wandelaars. Bij de kerk Iglesia Arxiprestal waren meisjes in klederdracht. Bij navraag bleek dat het een feestdag was, een of andere heilige maagd werd geëerd volgens een fotograaf. Welke maagd wist hij niet maar het had ook iets met de gemeente te maken volgens hem.

Na een bewolkte start van de dag kwam de zon er goed door en werd het weer een prachtige middag, 24º en een beetje benauwd. Voor vanavond/vannacht wordt er onweer voorspeld.

Vinarós 28-05-2018, maandag

Gisterenavond hebben we lekkere pizza’s gehaald hier vlakbij op de boulevard. Dat was teveel, daar hebben we vanavond ook nog wat aan, grote bak yoghurt met aardbeien erbij en nog een dagje met een makkelijke maaltijd.

Tot nu toe waren we er nog goed vanaf gekomen met het onstabiele weer in Spanje. Er vallen nu al een tijdje onweersbuien in Spanje sinds het mooi weer is in Noord Europa, maar aan de kust, waar we nu al ruim 3 weken zijn bleef het droog.

,Tot vannacht dan, toen de eerste stevige buien vielen. Vanochtend kregen we kort na 9 uur een onweersbui met stortregens waarna het een hele tijd droog is gebleven.

Mooi om de dagelijkse boodschappen te halen en daarna te wandelen door de stad. Verder vandaag nog buiten kunnen zitten lezen tot om half 4 zich de volgende bui aandiende.

het centrum van Vinaros. Er zijn hier wat mozaïek banken en -fonteinen , enkele historische gebouwen.

               auditorium

           casa Giner

               casa Sendra

De Spaanse bevolking krijgt zo langzamerhand de buik vol van corruptieschandalen waarbij vooral de regeringspartij PP van Rajoy bij betrokken is. En alsof de PP van Rajoy niet genoeg onder vuur ligt worden er na klachten van werknemers van de publieke radio en tv omroep (RTVE) van Spanje over censuur, vragen gesteld van uit de EU.

Een voorbeeld van de censuur betreft het verhoor van premier Rajoy in de Gürtelzaak( zie dit verslag zaterdag). Omdat het de eerste keer was in de geschiedenis dat een Spaanse premier moest getuigen in de rechtbank zonden alle zenders dit uit, behalve RTVE. Dit is slechts één voorbeeld, sinds een aantal weken gaan werknemers van RTVE elke vrijdag in het zwart gekleed als ze voor de camera’s moeten verschijnen. Zo willen ze duidelijk maken dat het bestuur van RTVE zich noch aan de Spaanse, noch aan de Europese wetgeving houdt. De PP oefent via de raad van bestuur van  de RTVE macht uit en bewerkstelligt zo censuur. Vorig jaar zijn een paar journalisten die zich kritisch uitlieten over Rajoy ontslagen.

RTVE schendt zo één van de fundamentele principes in de Europese Unie: Het recht van de inwoners op informatie en de persvrijheid. Zonder dat kan een democratie niet naar behoren functioneren. 

Werknemers van de RTVE zijn vandaag naar Brussel gereisd om een aanklacht in te dienen bij de Commissie verzoekschriften van het Europese Parlement.

De leden van het Europese parlement uitten na een debat met de RTVE-werknemers hun bezorgdheid over de situatie bij de publieke omroep. De Spaanse regering zal een brief ontvangen waarin om uitleg wordt gevraagd over hoe een en ander op dit moment in zijn werk gaat.  

Reus 29-05-2018

Omdat er volgens de weersverwachting nog steeds onweersbuien kunnen vallen, zijn we ruim 100km noordelijker gereden naar de stad Reus bij Tarragona.

We staan op een parking in het centrum waar 4 plekken voor campers zijn gereserveerd. Achter de parking is een groot modernistisch gebouw, het ‘Casa Enologica’ uit 1901. En naast de parking, het houdt niet op , is de Escorxador uit 1889, nu is er een bibliotheek in gevestigd.

mixparking Reus, N41.15389 E1.10079

€9,- p.d. geen voorzieningen

                      casa Enologica

                Escorxador, nu bibliotheek

Omdat de parking zo centraal ligt is het een mooie stek om het centrum te verkennen, we gaan altijd eerst langs de ‘Officina de Turismo’ in een stad om een plattegrond te halen en info over mogelijke bezienswaardigheden.

Wat een mooie stad is Reus, we hadden de stad altijd al eens willen bezoeken omdat het de geboortestad van Gaudí is. Er zijn mooie winkelstraten, grote pleinen en er zijn modernisme gebouwen, de Spaanse Jugendstil of Art Nouveaux zou je kunnen zeggen.

casa Gasull (1911-1912)

           Louis Domènec i 

casa Rull (1900)

dezelfde architect

Montaner

detail gevel casa Rull

Placa de Prim

Placa Mercadal

We hebben de ‘la Ruta del Modernisme’ gelopen die langs de belangrijkste huizen van verschillende architecten voert. Er zaten prachtige exemplaren tussen, het mooiste huis vonden we het Casa Navas van de architect Louis Domeneche i Montaner. Ook het interieur schijnt erg de moeite waard te zijn maar die kun je pas bezichtigen vanaf 1 juni.

Je bent in Catalonië dus je komt er niet om heen dat er overal gele strikken en spandoeken aan gebouwen hangen om de vrijlating van de politieke gevangenen te eisen, ook soms aan de gevels van historische gebouwen.

    Casa Navas (1901)

Louis Domènec i Montaner

rechterfoto de hoekgevel

casa Navas,

raam voorgevel links,

foto boven detail raamversiering

s Middags gingen we opnieuw naar de stad en zijn toen oa naar ‘El Palacio Borafull’ geweest, ons aangeraden door de dame van het toerisme bureau. We vonden de gevel van het gebouw uit de 18e eeuw, al pompeus. Er was een niet gerestaureerde zaal te bezichtigen maar ook die kon ons helemaal niet bekoren. Omdat er een tentoonstelling was van moderne schilderijen, veel van hetzelfde, was het gebouw gratis toegankelijk, anders was het zonde geld geweest.

 

 

 

Casa Homdedeú (1893)

Pere Caselles i Tarrats

Casa Tomas Jordi (1909)

Pere Caselles i Tarrats

Er is hier ook een Gaudí centrum maar we hadden geen puf meer om dat te bezichtigen, moe van het geslenter en gebouwen en winkels bekijken.

Bovendien was het weer veel beter dan voorspeld, aardig wat zon en 25º, een beetje jammer om dan binnen te zijn.

Het beeld op de binnenplaats van de bibliotheek verandert 's avonds voortdurend van kleur, mooi vanuit de camper te zien.

 

La Selva del Camp 30-05-2918, woensdag

We hebben kort geslapen vannacht, omdat het lawaaiig was op straat zijn we tegen 1 uur naar bed gegaan. Om ongeveer 6 uur werden de vuilnisbakken geleegd en kwam het verkeer op gang. Dit kun je verwachten als je midden in de stad staat, het is maar voor 1 nacht.

 

We zijn naar La Selva del Camp gereden wat slechts op een 10-tal kilometers van Reus ligt. Het is een gratis cp en er is zelfs gratis stroom wat ons goed uitkomt want we hebben de koelkast ontdooid, er was veel ijsvorming.

cp La Selva del Camp

N41.20979 E1.13962

gratis, inclusief stroom

 

de kerk San Andreu

interieur kroeg

jammer van de tl- verlichting

We kregen gisteren een mailtje van Trui en Kees dat ze in de buurt stonden en we hebben afgesproken in La Selva. Trui is een vriendin van vroeger van Everdien uit de tijd van de vrouwenbeweging. Ze hebben een tijd in Limburg gewoond en nu hebben ze weer een huis gekocht in Zutphen. En ze hebben een camper waar ze nu ook mee door Spanje reizen.

La Selva del Camp is een dorp met nog geen 6000 inwoners. We hebben in de loop van de middag een wandeling door het dorp gemaakt. Een aardig dorp maar zonder echt bijzondere dingen om te zien. Het dorp is helemaal ommuurd geweest, stukken muur zie je nog terug, ze hebben nu een woonfunctie gekregen.

 

het kerkhof

het kasteel van La Selva

stukje stadsmuur

bovenstuk poort 'portal de Matas'

We hebben aan het eind van de middag een apéro gedronken en uitgebreid bij gekletst, erg leuk om elkaar hier zo te ontmoeten. We hadden elkaar zoveel te vertellen dat het al ruim na middernacht dat we naar bed gingen. Het verslag was toen al wel grotendeels klaar maar er moesten nog een paar foto’s bij. Het was dus al de volgende dag dat dit verslag geplaatst is, toch maar de datum niet veranderd.

We zijn vandaag de dans aardig ontsprongen wat het weer betreft. Er was een waarschuwing voor zwaar onweer maar dat trok vlak langs, dat begon al om 9.00 uur. ’s Middags brede opklaringen en af en toe een onweersklap in de bergen maar het bleef droog maar wel tamelijk fris met 21º.

 

We gaan  hier verder:

deel 4 Spanje voorjaar 2018