Vic 07-06-2019, vrijdag

Het was maar een half uur rijden naar Vic waar we nu op de cp staan. Hadden we de afgelopen 5 nachten alleen gestaan op 1 nacht na toen en er andere camper naast ons kwam staan in Ginestar, staan er hier nu een stuk of 14 campers van 6 nationaliteiten, hier is het meestal druk. Dit komt omdat Vic een mooie stad is om te bezoeken en het uitzicht op de Pyreneeën vanaf de cp is ook mooi, we zijn hier zeker 5x eerder geweest. Het is alsof we de goden verzoeken want we staan nu op exact dezelfde plaats waar we 2 jaar geleden door een grasmaaier een weg spattend steentje tegen de camper kregen met een buts als gevolg.

Wat leuk was dat vrijwel tegelijkertijd met ons Hans en Riet hier de cp opreden. Zij blijken in grote lijnen een Spanjereis uit 2017 van ons te volgen, ze wisten dat we gisteren in Prats stonden maar niet dat we in Vic zouden zijn, de ontmoeting was toevallig. We hebben samen koffie gedronken en ervaringen uitgewisseld.

                                                                                Het Placa Major in Vic

Nog een paar huizen langs het plein.

 

Overal zie je nog steeds in Catalonië, spandoeken, graffiti en gele ilnten die herinneren aan het referendum van 01-10- 2017 , hier het spandoek met: 'wij willen jullie thuis' , verwijzend naar de 12 politieke gevangenen, separatisten leiders waartegen een mega proces loopt.

Cp Vic, €5,- , met voorz.

N41.93497 E2.23998

Gisterenavond is de sociaaldemocraat en interim-premier Pedro Sanchéz door koning Felipe VI aangewezen om een nieuwe regering te vormen. De PSOE won de verkiezingen in april en ze kregen 123 van de 350 zetels. Sanchėz zal eerst praten met de conservatieve partijen PP en Ciudadamos maar dat is een formaliteit omdat deze partijen al te kennen hebben gegeven niet met de PSOE te willen samenwerken. Dus misschien dat het voor de hand ligt om opnieuw een minderheidsregering te gaan vormen. De linkse Podemos wil nu wel mee gaan regeren, ze haalden 42 zetels, de vorige minderheidsregering kreeg van hun gedoogsteun.  Als dit lukt, heeft Sánchez nog meer nodig. Die resterende steun komt dan waarschijnlijk van een aantal kleinere regionale partijen. Gunstig voor hem is wel dat de drie Catalaanse separatistische parlementsleden hun zetel niet mogen innemen omdat ze terechtstaan in Madrid voor hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië in oktober 2017. De drie geven hun zetel ook niet door. Dat betekent voor Sánchez dat de drempel om een meerderheid te behalen zakt van 176 naar 173 zetels. 

Op het terrasje bij het smalste huis, met de spandoeken net boven de parasols, hebben we een drankje gedronken

Statige panden rondom het plein

Niet op het plein maar tegenover de Romeinse tempel, elders in de stad zijn ook gebouwen die de moeite waard zijn

         Detail gevel zelfde pand

Vanmiddag zijn we naar Vic gewandeld, in ongeveer 20 min. ben je in het centrum. Mooi is de markt, de Placa Major, hoewel prachtig meer op zijn plaats is om de schitterende huizen rondom het plein te beschrijven, dat nog steeds met zand bedekt is  i.p.v. met een stenen plaveisel. De huizen zijn nog mooi in tact gebleven, geen winkelketens die je overal in steden het straatbeeld ziet verpesten.We hebben een rondje gelopen en we zijn er zoals gezegd meerdere malen geweest, we blijven Vic een erg mooie stad vinden. Bij het toeristenbureau is een boekje verkrijgbaar met de beschrijving van allerlei bezienswaardigheden, daarin staat ook een route die je langs de belangrijkste daarvan voert.

We hebben op het Placa Major een drankje gedronken en tapas gegeten, ondertussen genietend van de gebouwen rondom ons en het bruisende leven op de terrasjes. We wilden morgen verder reizen, het zegt genoeg dat we besloten hebben om nog een dag te blijven, hoewel we ‘alles’ al eens gezien hebben.

Tot slot het weer van vandaag: er was eerst wat bewolking, het klaarde op in het begin van de middag en het werd uiteindelijk een zonnige middag en bij een vrij krachtige wind werd het 25º.

Vic 08-10-2019, zaterdag

Als het goed weer is dan gaan er van het veld voor de cp luchtballonnen de lucht in . Het was vanmorgen vroeg windstil en tussen 7 en 8 uur stegen er 6 ballonnen op, daar wil je je bed wel even vooruit komen, het is op nog geen 50m van de camper waar dit plaatsvond.

Hoewel volgens een recente opiniepeiling nu een kleine meerderheid van de Catalaanse bevolking tegen afscheiding van Catalonië is, wordt het straatbeeld nog altijd beheerst door gele strikken, linten, spandoeken, graffiti etc. waarmee de eis voor onafhankelijkheid kracht wordt bijgezet. Een variant op de gele strikken rondom bomen, hekken, draden, enz. zagen we de afgelopen dagen, om de 10m gele strikken die op het wegdek waren gespoten, waarschijnlijk met behulp van sjablonen. En aan een paar gemeentehuizen zagen we een spandoek hangen met de tekst ‘vrijheid voor de politieke gevangenen.

 

                         Afgezien van de inhoud, het linker spandoek vinden we zonder meer fraai te noemen. rechts Puigdemont

Een afdeling van de gemeente Vic met spandoek

 

Vanmorgen  omstreeks half acht pal voor onze neus, leuk om te zien.

 

Mooie gebouwen waarvan duidelijk is aan welke kant de bewoners staan.

Na het (illegale) referendum van 01-10-2017 zijn er diverse mensen opgepakt omdat zij een leidende rol hebben gespeeld. Er zitten nu 12 mensen gevangen waartegen een megaproces is gestart op 12 feb. jl., dit tot woede van de Catalaanse separatistische beweging. De meeste van de gevangenen zijn ministers van de uitgeroepen republiek Catalonië, die niet meer bestaat, ook nauwelijks bestaan heeft omdat het volgens de Spaanse grondwet niet kan en mag. Daarom werd de Catalaanse regering aan de kant gezet door Madrid en werden de ministers gevangen gezet, behalve 4 onder wie de minister-president Puigdemont die naar het buitenland vluchtten. De gevangenen worden als politieke gevangenen beschouwd, men is er van overtuigd dat het bij voorbaat een politiek proces is, daarom zijn de 4 ook gevlucht, zij verwachten geen eerlijk proces te zullen krijgen. Het proces duurt nog steeds voort, de gevangenen riskeren celstraffen tot 25 jaar. Het verhoor van ruim 400 getuigen is afgerond gedurende 45 zittingen de afgelopen maanden, de rechtbank zal op 15 juni genoeg hebben gehoord om een oordeel te kunnen vellen. De verwachting is echter dat pas na de zomer een uitspraak zal worden gedaan. Saillant detail is dat de rechtbank de ultra rechtse partij Vox als mede aanklager heeft toegelaten.

 

                                                                               De avond valt over het Placa Major

We kochten de rechter schapenkaas

Details van de prachtige panden

Een deel van de Romeinse tempel, Vic is ouder dan het middeleeuwse centum suggereert 

We zijn vanmorgen naar de markt in Vic geweest en we hebben een groot deel van de markt gezien. Vooral veel kleding, in mindere mate groente en andere levensmiddelen zoals kaas en worst. We hebben een stuk biologische oude schapenkaas gekocht, veel te duur maar ook erg lekker, dit is niet voor op brood, daar hebben we andere schapen- en geitenkaas voor in de koelkast.

We hebben niet alleen de markt gezien op het marktplein, maar voor het eerst ook het hele stuk langs de brede boulevard. Daar heeft Everdien nog een jurkje voor ‘bij de hut’ op de kop getikt. We zijn ook nog door leuke straatjes in het middeleeuwse centrum gewandeld waar veel delicatessenwinkels gevestigd zijn. Vic is bekend om zijn worst, de paar slagerijen in het centrum verkopen ook allerlei delicatessen. We zijn in een grote slagerij geweest , daar was het zo druk dat we niets gekocht hebben maar wel hebben staan te watertanden. Toen we weer bij de camper kwamen hebben we meteen een stukje schapenkaas geproefd, de heerlijke smaak bleef nog lang hangen, wat zal dat lekker smaken bij een glaasje wijn.

Reizen kost natuurlijk geld al was het maar omdat de diesel betaald moet worden. Aan de andere kant, je bespaart op de energie die je anders in de winter zou gebruiken , we kregen vandaag bericht van onze energiemaatschappij, Nuon, dat we wat geld terugkrijgen. En wat is er dan prettiger dan jezelf voor de gek te houden door te concluderen dat we geld bespaard hebben en zodoende wel weer een terrasje kunnen pakken. Daarom zijn we vanavond goedgemutst, zoals meestal trouwens het geval is, weer naar de stad gewandeld. Het viel niet mee om een plaatsje te vinden, de terrasjes zaten bomvol, maar na enig zoeken lukte dat. We hebben lekkere tapas gegeten en genoten van het bruisende leven in de mooie stad Vic, het was nog 23º na een mooie dag. Onbewolkt, een matige wind en 25º.

 

Vic 09-06-2019, zondag

En zo staan we weer in Vic terwijl dit niet de bedoeling was. Vanmorgen afscheid genomen van Hans en Riet en zijn we weggereden naar het dorp Sant Julià de Villatorta, er is daar niet alleen een cp maar er staan ook een paar modernista, Jugendstil, huizen. Er zijn echter maar 4 camperplekken op een parking, alles stond helemaal vol, er kon ook gen personenauto parkeren. En plek om weer terug te gaan maar niet op zondag, er stonden campers met picknickende camperaars. We zijn doorgereden naar een nieuwe cp in Vilanova de Sau een plek midden in de natuur niet ver van het prachtige Embalsa de Sau, een stuwmeer waar we een jaar of 10 geleden vrij hebben gestaan, slechts bereikbaar via een weggetje waar we ons nu niet meer aan zouden wagen, zo smal was het. De cp hier staat bijna vol met 14 campers, een mooie plek maar dan moet je wel brood bij je hebben die we vanmorgen in een dorp dachten te kopen. Bovendien is het naar het meer toch nog ver lopen en te steil voor Everdien. Maar met de cp is niets mis. Er zijn stroomaansluitingen voor 8 campers en er is een wc gebouwtje en alles gratis. Wel een hele steile helling, er waren meerdere campers die moeite hadden om weg te komen, met onze achterwielaandrijving ging dat een stuk makkelijker. Dus weer terug via dezelfde slingerweg door de bergen en de bossen naar Manlleu waar een cp aan de rivier de Ter is. Die is er inderdaad maar we waren de enige camper op een grote parking die nogal afgelegen is en daarom niet zo sfeervol en ook niet veilig leek om de stad in te gaan en de camper alleen achter te laten. En zo staan we weer in Vic waar we op dezelfde cp staan, na ons zondagse uitstapje.

De prachtige omgeving van Embalsda de Pau

Nog wat foto's van Vic, overal zie je wel oogstrelende elementen aan gebouwen 

Het Placa Major vanuit een ander hoek gefotografeerd

Gisteren bij de apotheek geweest om Saridon te kopen, drogisterijen zijn er niet in Spanje, wel heel veel apotheken. Die pijnstiller kost in Spanje 2x zoveel als in Nederland terwijl doorgaans medicijnen veel goedkoper zijn in Spanje. Dat komt omdat de kosten van veel medicijnen door de Spaanse staat worden gedragen, niet de Saridon. Mensen die werken betalen 40% van de prijs van medicijnen, iemand die gepensioneerd is betaald maar 10%. Er gaan nu stemmen op om hieraan een eind te maken, om de medicijnvergoeding afhankelijk te maken van iemands inkomen. Immers rijke gepensioneerden betalen nu veel minder dan werkende mensen met een laag inkomen, die volgens de statistieken vaker en meer medicijnen gebruiken.

Vanmiddag weer de stad in geweest, we zijn eerst naar de kathedraal geweest, we vinden dat een weinig aantrekkelijk gebouw. Een rondje door de stad gelopen en weer op het plein een terrasje gepakt. Het was lekker druk op de terrasjes en op het plein speelden kinderen en voetbalden vaders met zoontjes.

Het weer was zoals gisteren voorspeld, de hele dag bewolkt. Maar omdat er weinig wind was en de temperatuur steeg tot 24º, voelde het lekker aan.

Platja d’Aro 10-06-2019, maandag

Via de C25 zijn we via een prachtige route door de bergen en heuvels van de Montsenay naar zee gereden, naar Platja d’Aro. We zijn hier vaker geweest, maar niet op deze plaats, meestal stonden we trouwens in San Feliu de Guixols wat hier tegenaan ligt. Dat stadje heeft nog een sfeervol centrum, dat mist Platja d’Aro totaal. Maar de plek waar we nu staan is weer leuker, we staan hier vrij, dicht bij het centrum, op een onverharde parking met voor ons een braakliggend terrein begroeid met allerlei vegetatie waardoor er vlinders en wat vogels zijn.Water is er vlakbij verkrijgbaar, de cassette kan geleegd worden op de cp 10’ lopen van hier, deze is alleen in de winter open, de rest van het jaar kunnen de voorzieningen wel gebruikt worden. Bij de cp staan ook veel campers in parkeervakken langs de straat geparkeerd, dat is niets voor ons, je kunt er ook niet zoals hier buiten zitten. De zee is 10’ lopen hier vandaan, dichterbij is wel een hotel waarvan je hier de muziek hoort maar na 15.00 uur was het stil.

 

 

                                           Deze vlinder , dambordje (met dank aan Toon)vliegt voor de camper waar een stuk braakliggend terrein is.

Links de Jacarandaboom, hierboven de bloemen

Gedoogplaats Platja d'Aro N41.814098 E3.06077

Op veel plaatsen langs de Middellandse zee in Spanje zien we prachtig paars bloeiende bomen. We hebben ze ook wel in Marokko gezien, niet dit jaar overigens, het is de Jacaranda of Palisanderboom. De boom is aangeplant want ze komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. De boom bloeit niet alleen in het voorjaar maar meestal ook nog een keer in het najaar.

En juist die bloei geeft overlast, de bloemen zijn erg kleverig. Dit komt doordat er luizen opzitten en de luizen scheiden het teveel aan plantensap dat ze opzuigen uit en daar zitten suikers in, die veroorzaken de plakkerigheid. De bloemen blijven overal aanplakken, vooral aan schoenen. Daarom zijn veel gemeenten verplicht de bloemen op te ruimen met bladblazers en daarna de straat schoon te spuiten. Eerst werden luizen bestreden met chemische middelen, nu worden er gelukkig hoe langer hoe meer lieveheersbeestjes en sluipwespen ingezet een milieuvriendelijke manier van luizenbestrijding.

Bram en Marianne staan hier ook, van hen wisten we dit plekje. Verder Spaanse en Franse campers en 3 Nederlandse in totaal een stuk of 10. We zijn aan het eind van de middag naar de boulevard langs het strand gewandeld en daarna door een paar winkelstraten waaronder de brede hoofdstraat. Dan zie je dat Platja d’Aro een echte badplaats is met een groot, divers winkelaanbod waaronder een paar hele aardige, er zijn veel restaurantjes en terrasjes en er lopen veel toeristen op straat. We vinden het wel leuk, waarschijnlijk omdat we nu het toeristenseizoen, op gang gekomen is vrijwel nooit in zo’n plaats komen, het bruist wel.

Het was was vandaag een mooie dag, met veel zon en een matige wind werd het 25º, voor morgen wordt echter regen voorspeld.

Platja d’Aro, 11-06-2019, dinsdag

Het was voorspeld dus het was geen verrassing dat het vanmorgen vroeg al begon te regenen, een reden om langer in bed te blijven liggen lezen. Waren het vanmorgen nog periodes met regen, vanmiddag plensde het aan een stuk door. Daarbij kelderde de temperatuur van 15º vanmorgen tot 10º in de loop van de middag, gisteren zaten we in de zwembroek. Al met al was het een dag om binnen te zitten, lezen, internetten, dames voetbal te kijken en ons te buigen over de terugreis. We zijn nu bijna 5 maanden onderweg en we willen nu ook zo langzamerhand weer familie en vrienden zien. We verwachten nu voor het eind van volgende week weer terug te zijn, ook afhankelijk van hoe het weer onderweg zal zijn.

We hebben trouwens weinig regen gehad deze reis, dat we een hele dag binnen moeten zitten is wel heel uitzonderlijk, voor zover we ons weten te herinneren was dat ook nog een keer in het begin van onze reis in Marokko. Maar misschien hebben we het mis, we kunnen het altijd nog nalezen, we berichten immers dagelijks over het weer.

We zijn de deur niet uit geweest, deze meeuw, kleine mantelmeeuw, liep rond de camper in de regen. Door het beregende raam genomen staat hij er toch niet zo wazig op als we dachten toen de foto genomen werd.

De route van El Grao de Castellón maar Platja d'Aro waarbij we een klein stukje van hetCatalaanse binnenland hebben gereden.

We zijn zelfs de deur niet uit geweest om boodschappen te doen en dat terwijl er aan supermarkten hier in de buurt geen gebrek is. Het dichtst bij is de Carrefour, ongeveer 5’ lopen. De Mercadona, de Lidl en de Aldi liggen iets verder, ruim 10’. Het liefst gaan we naar de Mercadona, ruim gesorteerd, goede kwaliteit. De Spanjaarden trouwens ook, 24,9% van de Spanjaarden gaat naar de Mercadona. Maar de discounters Lidl en Aldi winnen wat terrein , dit lijkt overigens ten koste te gaan van de supermarkten van Eroski en de Carrefour. Maar veruit marktleider blijft de Mercadona met 24,9%, de Lidl heeft een aandeel van 4,8% en de Aldi blijft achter met 1,5%. De Mercadona zie je overal in Spanje , er zijn 1630 winkels, in Vic waren er 3 maar degene dicht bij de cp daar is gesloten omdat die niet rendabel was. De Lidl heeft 600 winkels in Spanje en de Aldi heeft er de helft minder.

Platja d’Aro 12-06-2019, woensdag

Na de 14 uur regenval van gisteren volgde een koude nacht met maar 9º, niet verwonderlijk als gisteren overdag de temperatuur al zo gezakt was naar 10º, 15º kouder dan de dag ervoor. De kou inval vanuit het noorden kwam tot halverwege de regio Valencia, in de Pyreneeën heeft het gesneeuwd. Meteen vanmorgen maar de camper 2 meter naar achteren gereden want we stonden in de schaduw van een grote boom, zodoende kon de ochtendzon de camper, waar het 14º in was, niet opwarmen.

(Seksueel) geweld tegen vrouwen is een groot probleem in Spanje, mede door grote demonstraties van de vrouwenbeweging als er weer eens een slachtoffer was gevallen ,  is er aandacht voor dit probleem gekomen. Spanje is nog steeds een macho samenleving, geweld tegen vrouwen werd gezien als ‘huiselijk’ geweld wat maar zo veel mogelijk binnenkamers moest blijven. Pas in 1997 ging de PP akkoord met een wetswijziging, dit na een gruwelijke moord (verbranding) op een vrouw door haar echtgenoot, die het hele land schokte. Een uitgebreidere wetgeving kwam enkele jaren later tot stand doordat feministische groeperingen druk bleven uit oefenen op de regering. De wet tegen geweld tegen vrouwen is de laatste jaren geactualiseerd, er is nu bv ook gendercriminaliteit in opgenomen. Nu kun je wel een wetgeving hebben maar dat brengt natuurlijk niet meteen een mentaliteitsverandering tot stand, vooral bij mannen niet. Afgelopen zaterdag werd bekend dat een 29-jarige vrouw die in Alboraya(Valencia) vermoord werd aangetroffen het 1000-ste slachtoffer is sinds 2003 toen de geweldsmisdrijven vrouwen statistisch werden bijgehouden. , De Krant El Periodico heeft daarom besloten alle namen van de 1000 vrouwen te publiceren , uit respect voor de slachtoffers en als aanklacht tegen deze verschrikkelijk realiteit, aldus de krant. Die 1000 vrouwen zijn overigens maar een deel van de vrouwen die door seksistisch geweld zijn omgekomen, nl alleen die door hun (ex)partner zijn vermoord, vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van anderen zijn nog niet in de statistieken opgenomen.

Dit jaar is het aantal vrouwen dat slachtoffer bedraagt van geweld al 23, 11 meer dan vorig jaar in deze periode.

Beeld hier vlakbij , 1000 jaar Catalonië een groot beeldhouwwerk, 6,2m hoog. Catalonië hier als jonge vrouw met belangrijke gebeurtenissen uit de 100-jarige historie

Aardige winkels in de hoofdstraat van Platja d'Aro

                      Grote lijster

Het begint wat drukker te worden hier, er staan nu 5 Franse, 4 Nederlandse, 2 Spaanse en 1 Duitse camper wij staan tussen 2 Nederlandse campers in. We moesten al een tijdje nieuwe ruitenwissers hebben, omdat de noodzaak ontbrak omdat het niet geregend heeft, na gisteren bedoel ik natuurlijk niet toen we reden, hebben we bij een van de vele Chinese winkels hier, een paar ruitenwissers gekocht, verpakt per 2, we hebben er 3 nodig dus waren we de som van 2x€2,95=€5,90 kwijt voor deze wissers. Buurman Ad was zo aardig om ze even voor ons te monteren.

Na de koude start vanochtend was het een prachtige dag, wel te koud voor de tijd van het jaar met 20º, maar omdat het onbewolkt was en wij wat uit de matige wind zaten , voelde het door de sterke zonkracht veel warmer aan. We wilden aanvankelijk morgen een stukje noordelijker rijden maar omdat het ons hier prima bevalt, blijven we nog een dag.

Platja d’Aro, 13-06-2019, donderdag

Vanmorgen is er nog een Nederlandse camper gekomen, dus er werd al vroeg gezellig bijgepraat door een aantal mensen. Toch vertrekken we morgen, in het weekend het hier overvol met Spanjaarden.

Hier dichtbij de gedoogplek is een park met een plas-dras gebied. Er zijn niet veel vogels te zien, wilde eenden, meeuwen , kleine zilverreiger en de dodaars. En een paartje ganzen, ze zijn vermoedelijk sierganzen. In het park is een tentoonstelling van metalen sculpturen van de Spaanse kunstenaar José Luis Pascual, het is best aardig werk maar er zit weinig variatie in, hij borduurt teveel op hetzelfde thema volgens ons en dan krijg je het gevoel we hebben het allemaal al gezien.

 

Nijlganzen in het park, inmiddels overal in  Europa 'ingeburgerd', in de jaren 50 ontsnapt uit vogelparken of bij particulieren (met dank aan Toon)

                         Een dodaars

Een witte daffodil, grotere bloemen dan we kennen vanuit Marokko

Dona, een beeld in het park hier van José Luis Pascual

De pensioenen en het pensioenstelsel staan in Nederland volop in de belangstelling, hoe staat het met de financiering van de pensioenen in Spanje?

Pensioenen worden in Spanje uitgekeerd door de regionale overheden. De pensioenen in Spanje staan onder druk, de meeste regio’s beschikken over te weinig geld om de pensioenen te betalen. Dit blijkt uit onderzoek hierna door het Instituut van Pensioenen. De oorzaken klinken bekend in de oren: er worden minder Spanjaarden geboren, de Spanjaarden worden ouder en daarnaast speelt ontvolking van het platteland in Spanje ook mee zodat er in sommige regio’s erg veel ouderen wonen in verhouding tot het aantal werkenden. De verhouding tussen het aantal gepensioneerden en het aantal werkenden is ontzettend belangrijk voor het slagen van het Sociale Zekerheidsstelsel. De belastingbijdrage van werknemers wordt namelijk gebruikt om de pensioenen van de oudere inwoners te betalen. Er zijn al 4 regio’s waar het aantal gepensioneerden 1 op 4 inwoners is. De huidige situatie kan zo niet doorgaan, we hebben ergens nergens oplossingen voor het probleem gezien, misschien dat het bij het formeren van de regering aan de orde komt.

Omdat het de laatste dag is zijn we vanavond op een terrasje neergestreken en hebben naast dat we een drankje dronken, ook wat tapas gegeten. Lekker, maar het wordt wel een eenheidsworst met die tapas. We komen nauwelijks nog home made tapas tegen, het komt allemaal uit de fabriek. Vooral in Baskenland schijnen ze het nog uitdagend te vinden om iets origineels te maken, wellicht interessant om dat eens dit najaar te onderzoeken…..

Het was weer een fraaie dag met minder wind en een graadje hoger dan gisteren, maar 22º is nog te laag voor het seizoen.

Jonquera 14-06-2019, vrijdag

Omdat we maar een klein stukje zouden rijden, hadden we geen haast om weg te komen vanmorgen. Er was een markt tegenover de Carrefour, daar zijn we overheen gewandeld waarna we tegen 11.00 zijn vertrokken met zwaarbewolkt weer en een stevige wind. Maar niet nadat we afscheid hadden genomen van Bram en Marianne die we een paar maal zijn tegen gekomen de afgelopen weken, de anderen waren naar de markt.

We hadden van vriendin Ginie de tip gekregen dat niet ver van waar wij stonden, een botanische tuin is waar tevens een beelden park bij is. Het zag er goed uit op internet, het was een kleine omweg wel waard. Daar gekomen bleek dat de personenauto parking zo vol was dat onze camper er niet op paste, de busparking lag vol met bouwmaterialen zodat die met de 3 bussen die er al stonden ook vol was. Er was nog een andere parking niet al te ver weg maar toen de eerste regendruppels vielen en we op de weer-app zagen dat er fikse buien zaten besloten we door te rijden en dit uitstapje een andere keer maar te doen. Voor geïnteresseerden, het is Jardin de Cap Roig, Pallafrügel. We zijn via kleine weggetjes tussen rijstvelden en wijngaarden door gereden naar La Jonquera vlakbij de grens, we hebben slechts een paar druppels regen gehad, die zaten wel vol Saharazand. In La Jonquera hebben we vaker gestaan, je staat op een grote parking bij een outlet shopping mall die vooral veel Fransen trekt, niet in de laatste plaats omdat ze daar in de aanwezige supermarkt de nodige drank in slaan die een stuk goedkoper is dan in Frankrijk, ze komen zelfs met bussen hier.

We hebben nog overwogen, omdat het na de lunch en de boodschappen nog tamelijk vroeg was , om verder te rijden Frankrijk in maar daar is het erg onweersachtig. Dan gaan we morgen wel verder, hoewel er dan ook nog steeds wat onweer wordt voorspeld, zei het minder hevig en de wind is dan ook minder.

Er zijn niet alleen honderden gerechten om uit te kiezen, het is ook nog eens erg groot. Je hebt o.a.een salade-, vis en schelpdieren-, vlees- ,pasta, pizza-, dessertbuffet.

parking La Jonquera

N42.39993 E2.88244

Er is hier een Buffet Libre, we hebben geaarzeld of we daar wel naar toe zouden gaan, er zijn ook een paar fast food restaurantjes, de keuze is niet groot of je moet voor een nogal duur Italiaans restaurant kiezen.. Maar nadat we eerst vanmiddag eens binnen zijn gaan kijken was de indruk dat het wel heel erg groot was maar dat de keuze overweldigend is. Er is vlees vis en schelpdieren, salades, vleeswaren, diverse kazen, olijven en nog veel meer, het kost €17,- inclusief wijn en koffie. We hebben er gegeten en het was vooral veel, je zou er keuzestress van krijgen zoveel verschillende gerechten. Het is niet overdreven als we zeggen dat je uit honderden gerechten kon kiezen , dat is ons wel gelukt. Het ziet er mooier uit dan het smaakt, je kiest vooral voor gerechtjes die je niet elke dag eet zoals slakken in rode wijnsaus, scheermessen, zeeslakken, aubergine-ratatouille etc. De smaak was vrij vlak, we hebben veel gegeten, de desserts die Everdien nam waren het lekkerst wat ze had geproefd vanavond , voor mij was het de sepia.(inktvis). En de witte wijn was prima, kortom veel eten en drinken voor weinig geld.

Toen we tegen 22.00 uur teug kwamen waren er nog wat campers bij gekomen, vrijwel allemaal Fransen, zodat we nu met ongeveer 25 campers hier staan

Na een bewolkte ochtend scheen vanmiddag de zon in La Jonquera, ondanks een stevige wind voelde het wat benauwd aan en werd het 27º.

Montpeyroux 15-06-2019, zaterdag

Vanmorgen zijn we om 9.00 uur vertrokken met mooi weer en 22º. We hebben een stukje tolweg genomen tot aan Béziers en zijn daar de A75 opgereden. We zagen aan de andere kant in de richting Béziers een paar auto’s met gele hesjes die langzaam reden, verrek ze bestaan nog, waardoor er een file achter reed.

Bij Clermont l’Herault begon het wat te regenen, toen we de mooie brug bij Millau ( tol €16,10) over waren begon het te plenzen. De bedoeling was om te stoppen in La Canourgue maar de temperatuur was inmiddels gezakt tot 13º en aangezien het 12.00 was zijn we doorgereden. Er kwamen stevige onweersbuien, meer een aaneengesloten complex want het onweerde, hagelde en er vielen slagregens gedurende 1,5 uur. We moesten met aangepaste snelheid rijden, zoab lag er niet, dus het overvloedige regenwater verstoof door de auto’s. We zijn doorgereden tot Montpeyroux , 20 km voor Clermont Ferrand, waar het even vrijwel droog was maar toen de voetbalwedstrijd begon plensde het weer flink, het beeld viel gelukkig niet weg.

 

De mooie brug bij Millau, het onweerscomplex ligt aan de overkant van de vallei.

Mixparking Montpeyroux, gratis met voorzieningen N45.62466 E3.20093

Aan het begin van de avond wat opklaringen

We staan in Montpeyroux op een mixparking, het is een schilderachtig dorpje maar met dit weer ga je het niet bezoeken, dat hebben we al een paar x eerder gedaan, het is nu een grote modderbende buiten. We staan hier nu met 12 campers.

Aan het begin van de avond klaarde het op , de temperatuur steeg tot uiteindelijk 16º, morgen moet het een stuk beter worden.

Saint Florentin 16-06-2019, zondag

De dag begon een beetje mistig maar dat was snel opgetrokken. We zijn hoofdzakelijk via D-wegen een stukje noordelijker gereden. Het was een mooie route qua landschap, afwisselend weilanden met Limousin koeien, bossen, heuvelachtig , graanvelden. Maar er kwam maar geen eind aan omdat je door talloze kleine dorpjes moest. We zijn een km of 30 voorbij Auxerre gestopt, Auxerre zelf hebben we al meerder malen gestaan. We staan in Saint Florentin aan een jachthaven aan een kanaal, we staan hier met 7 campers.

We zijn aan het begin van de avond het dorp ingewandeld met in ons achterhoofd de gedachte op een zonnig pleintje een terrasje te pakken. We moesten het met de gedachte doen, Saint Florentin was behoorlijk uitgestorven, geen terrasje te bekennen. Er was ook nog al wat leegstand, het maakte een wat verwaarloosde indruk. Er waren een paar vakwerkhuizen, verder was er niet veel te bekijken maar de plek aan het haventje is hier mooi.

 

                                                                                               Saint Florentin

            Een van de vakwerkhuizen.

Aan het begin van de avond ligt het haventje er rustig bij, de dagrecreanten zijn naar huis.

Parking bij de Halte Fluviale van Saint Florentin

geen voorz. N47.997390 E3.732940

Omdat we gisteren Gele Hesjes ‘in actie’ zagen, maar eens even de Franse kranten erop nageslagen, op internet dan. Het was gisteren de 31ste zaterdag dat de Gele Hesjes in actie kwamen. Volgens de kranten loopt het animo om actie te voeren de laatste weken sterk terug. Er waren gisteren in heel Frankrijk nog maar 7000 actievoerders op de been, naar schatting dan, waarvan 950 in Parijs. De week ervoor waren er 11300 actievoerders, in Parijs waren er toen 1100. De grootste opkomst was gisteren in Toulouse met bijna 1000 deelnemers aan een demonstratie die vlak na het begin flink uit de hand liep. Actievoerders gooiden met alles wat los en vast zat, de ordetroepen schoten met traangasgranaten en gaven elkaar achteraf de schuld. Ook in Parijs liep het wat uit de hand, zij het in mindere mate.

Het was niet meteen hoogzomer na het slechte weer van gisteren maar het was alleszins redelijk weer, brede opklaringen en met weinig wind werd het 23º, we hebben buiten gezeten tot het journaal begon. En daar zagen we dat we gisteren aardig de dans zijn ontsprongen wat het weer betreft. Het noodweer is ontstaan op het Centraal Massief, juist toen wij daar reden. Vervolgens is het geïntensiveerd en oostwaarts getrokken waar het in sommige gebieden van de Loire en de Rhône voor fikse schade heeft gezorgd, ontelbare ruiten en autoruiten zijn vernield door hagelstenen zo groot als golfballen.

Trépail 17-06-2019, maandag

We zijn weer een stukje verder gereden in noordelijke richting, niet zo ver want het is mooi weer, dan is het jammer om lang in te auto te zitten. Maar het liep toch nog wat anders dan we dachten vandaag.

We zijn eerst naar het dorp Pogny gereden, dat ligt aan de Marne. Daar is een kleine camperplaats die aan het kanaal de la Marne ligt. Dit kanaal ligt parallel aan de Marne die niet bevaarbaar is door de stroomversnellingen. We hebben wat door het dorp gewandeld, dat telt slechts 600 inwoners. Alweer geen terrasje dat moet toch anders kunnen, maar eerst hebben we lekker gerelaxt aan het water waar sporadisch een plezierboot en een enkel klein vrachtschip doorheen voer. Er kwam nog een Nederlandse camper met een echtpaar die na 3 maanden Spanje in ongeveer hetzelfde tempo huiswaarts rijden als wij doen.

 

 

                                                    De meivlieg, behoort tot de haften, eendagsvliegen ( met dank aan Henk en Toon)

De Marne heeft hier een stroomversnelling

 

 

Het dorp Pogny

De cp in Pogny, gratis, met voorz.

N48.858030 E4.480150

Maar aangezien Chalons en Champagne slechts 16 km verder ligt en we daar in 2017 ook mooi aan een kanaaltje bij het centrum stonden, leek het niet zo’n verkeerd idee om in de loop van de middag daarheen te rijden, het vooruitzicht van een terrasje lonkte. Bovendien is er wel wat te zien , een kathedraal bv en een paar aardige winkelstraten. De kathedraal hebben we ‘gezien’ ik had w.s. verkeerde coördinaten doorgegeven aan Everdien, er hoeft maar 1 cijfertje verkeerd te staan of je komt ergens anders uit, in dit geval aan de voet van de kathedraal. Dwars door het drukke verkeer een parkeerplaats bij het station gevonden en de juiste coördinaten ingevoerd. Komen we bij de gedoogplaats, is er een bouwput, ‘wij realiseren 379 parkeerplaatsen’ , dus dat konden we vergeten. We vonden geen alternatief in de stad dus de eerste de beste cp buiten de stad ingetoetst. Het was inmiddels 27º en de reclameborden met het lokale bier ‘Chalonais’, lachten ons uit.

 

                                                                 Trépail, dit wijnhuis produceert geen bio Champagne

Uitzicht over de cp, het dorp en de wijngaarden van de Champagne.

Cp in Trépail , gratis met voorz.

N49.109520 E4.182200

Houtbij, op een Lathyrus bloem, rondom  de cp bloeien ze op veel plaatsen. De houtbij komt oorspronkelijk zuidelijker voor, meer in de mediterrane regio's. Nu uitbreiding naar het noorden, w.s. door de klimaatverandering.

Dus staan we nu in een dorpje midden in de Champagnestreek, geen terras te bekennen, zelfs geen winkel hier dus ook geen bakker, maar wel 23 champagneboeren in het dorp. Er is dus veel activiteit van de boeren die bezig zijn met het onderhoud van de wijngaarden, wat hier vooral betekent gif spuiten. Het dorp ligt op de flanken van een heuvel en omdat we wat hoger staan is het hier ook wat koeler dan eerder op de dag. Er zijn hier fluitende vogels, het uitzicht is mooi, we doen het er mee.

Het weer was eerst onbewolkt , later ontstonden er stapelwolken. Er was heel weinig wind en de temperatuur was een groot deel van de middag 27º, in het hoger gelegen Trépail was het 24º.

We zagen erg veel windmolens, eigenlijk was het één groot windmolenpark tussen Vitry le François en Chalons en Champagne, we hebben echter geen zin om ons te verdiepen in de duurzame energie in Frankrijk, ze hadden altijd een achterstand met het ontwikkelen hiervan.

We durven het bijna niet meer over terrasjes te hebben, voordat we tegenover ons huis op het terras van de Pauw zouden belanden, wat we al jaren niet meer gedaan hebben, vinden we vast nog wel een terrasje in België.

Esneux 18-06-2019, dinsdag

We stonden met 2 andere campers vannacht, een Franse en een Italiaanse. Nu staan we op een prachtige plek aan de Ourthe in de Ardennen, niet gedacht vanmorgen dat we hier zouden belanden.

We wilden naar Bouillon, daar zijn we ook heen gereden. Een mooi stadje net over de grens in België. Met de cp was ook niets mis, we vonden het alleen wat ver wandelen naar het stadje. Geen nood, niet ver daar vandaan is er in St Hubert een nieuwe cp gekomen. Ook daar zijn we geweest, maar nadat we er even gestaan hadden, vonden we het te rumoerig, naast een gemeentewerkplaats met af en aan rijdend verkeer en een weg voor de deur, dat moet toch beter kunnen.

 

                                                                                  Canadese ganzen met jongen

                          Het dorp Esneux langs de Ourthe

     Vrij staan langs de Ourthe bij Esneux N50.533210 E5.564360

 

 

 

Wat is er leuker dan een heerlijke reis van  5 maanden af te sluiten met een Belgisch biertje, zoals Rochefort 10º of een Karmeliet Triple?

En dan moest de frites kot nog komen.

Inmiddels hadden we gezien dat het donderdag geen goed weer is om thuis te komen en de camper uit te pakken, dus rijden we morgen naar huis, hopelijk zijn we er voor het verwachte onweer losbarst. Daarom is de vrije plek waar we nu staan om vandaar uit morgen weg te rijden naar huis geschikt, het is nog ruim 3 uur rijden. We staan zoals gezegd op een prachtige plek bij het aardige dorp Esneux in de Ardennen, pal aan de Ourthe. Een mooi uitzicht op het dorp en over de rivier waar meer dan honderd Canadese ganzen zwemmen. Een visser klaagde erover dat ze zich vermenigvuldigden als ratten, we mogen ze niet afschieten meneer. De Canadeze ganzen broeden zo ongeveer sins 1975 in Nederland en België, ze zijn oorspronkelijk  afkomstig uit Amerika en Canada en zijn hier de nakomelingen van ooit ontsnapte exemplaren uit bv een vogelpark.

En jawel, er zijn hier terrasjes op loopafstand aan de kade , het is allemaal goed gekomen.

Het weer was vandaag prima, wel wat aan de benauwde kant omdat er nauwelijks wind was, opklaringen, overtrekkende wolkenvelden en het werd 28º. Op deze mooie plek staan 4 campers, 2 Engelse, 1 Belgische en wij.

Warnsveld 19-06-2019, woensdag

Vanmorgen zijn we al vroeg vertrokken, althans voor ons doen, we reden al om 8.45uur weg uit Esneux. Bij Visé, ten noorden van Luik, was net een bui voorbij getrokken en de temperatuur zakte meteen van 25º naar 20º.

Verder noordelijk in Nederland, bij Cuyk, was een nieuwe bui die ons voor bleef. We kwamen zodoende niet voor de buien thuis, maar de bui voor ons, we hebben het droog gehouden, om 12.00 waren we thuis.

Gelukkig was onze zoon er om de camper te helpen uitpakken, dat was met een uur gepiept, daarna kon het verder opgeruimd worden en zullen er vele wasmachines gedraaid moeten worden.

Eerst is het een beetje vreemd om weer huis te zijn, alles lijkt groot als je 5 maand in een kleine ruimte hebt gewoond, voor zover we niet buiten waren dan. Maar al snel is het weer als vanouds, we wennen overal snel. Wat leuk is dat er in het mezenkastje dat we vorig jaar hebben opgehangen jongen zitten, nu maar hopen dat we het nest niet verstoren door onze aanwezigheid.

We kijken terug op opnieuw een heerlijke reis waarin we veel gezien en gedaan hebben, leuke mensen hebben ontmoet en het ook weer heel fijn met elkaar hebben gehad.

Bijzonder waren de grote groep heremietibissen(kaalkopibissen) die we hebben gezien bij Sid Rbat en ook groene bijeneters in het noorden van de Drâ vallei. En nadat we ze in het najaar al in Griekenland hadden gezien, ook in Zuid Marokko dit jaar Monarch vlinders gezien. Maar mooie steden in Spanje en natuurgebieden, leuke plekjes om vrij te staan maakten de reis afwisselend, boeiend en erg plezierig.

Het is leuk om te weten dat veel mensen ons gevolgd hebben, we willen bedanken voor de reacties die we hebben ontvangen.

En nu maar zien wanneer de volgende reis zal zijn, Everdien wil héééel lang thuisblijven……..