Warnsveld 06-08-2019, dinsdag

We zijn van plan om op 19 augustus weer een reis te gaan maken, 2 maanden nadat we thuis zijn gekomen van onze vorige reis. Toen kondigde Everdien aan dat ze héééel lang thuis wilde blijven, dat is dus nogal mee gevallen. Ze zegt nu gekscherend tegen anderen dat ze mee gaat om mij een plezier te doen.

Nu heb ik altijd meer zin om weg te gaan dan Everdien, als we eenmaal onderweg zijn dan vinden we het alle twee even leuk. Wel is het zo dat Everdien wat langer op één plaats wil staan, niet telkens verder wil trekken. Dat langer op 1 plaats staan zal zeker in november het geval zijn , dan willen we nl. aan de Spaanse costa ‘s staan. Het weer is dan in Oost Spanje nog heerlijk omdat het water van de Midd. Zee dan nog warm is en we weten wel een paar plekjes waar het leuk is om minstens een week te staan.

                                                                         Enkele foto's die in ons tuintje zijn genomen

We gaan dus weer naar Spanje, een land dat ons altijd trekt in het voor- en naseizoen, net zoals Marokko dat doet in de winter. We willen eerst naar Noord Spanje, daar zijn we nog niet zo vaak geweest, het weer is vaak van dien aard dat we liever zonniger en drogere gebieden opzoeken.

De eerste stad die we in ieder geval willen aandoen is San Sebastian (Donostia is de Baskische naam) , deze stad hebben we nog nooit bezocht. Bijna niet voor te stellen omdat San Sebastian wel de meest culinaire stad van Europa wordt genoemd. Er zijn maar liefst 9 restaurants die een of meer Michelin-sterren hebben waarvan er 2 maar liefst 3.

Die restaurants laten we links liggen, we willen immers niet ons budget er in een paar dagen doorheen jagen, we blijven dit keer 10 à 11 weken weg. Maar waar San Sebastian ook beroemd om is zijn de pintxos, de Baskische tapas, maar die hier verfijnder zijn dan in de rest van Spanje, daar willen we zeker kennis mee maken.

Warnsveld 18-08-2019, zondag

Heel toevallig dat eergisteren het aantal bezoekers van deze site de 250.000 gepasseerd is en dat sinds okt. 2011. We vinden dit veel, het betekent 30.000 bezoekers per jaar. We willen onze volgers dan ook bedanken voor hun belangstelling.

Ooit begonnen met het schrijven van verhaaltjes bij een plakboek van onze zoon Martijn op onze eerste Marokkoreis met ons campertje in 1978, daarna ben ik een blog gaan schrijven wat uiteindelijk geresulteerd heeft in deze site in 2011. Ik vind het leuk om te doen, zolang ik er plezier in houd zal ik er zeker mee doorgaan.

Er zijn nieuwe banden onder de camper  gemonteerd, Michelin Agillis Climat Control met sneeuwvlokje, en meteen ook nieuwe remschijven. Verder zijn er nog een aantal kleine dingen in het interieur vernieuwd en Everdien heeft de binnenkant van de deur geverfd, die was erg bruin geworden , nu ziet het er weer fris uit.

 

Morgen vertrekken we , we nemen een stukje tolweg in Noord Frankrijk want we willen de eerste dag voorbij Parijs komen. We hebben er zin aan, we vertrekken wel met een dubbel gevoel omdat een goede vriend van ons ziek geworden is.

Angerville 19-08-2019, maandag

Vaak slapen we slecht voordat we weer op reis gaan, w.s. omdat we de wekker dan zetten. Dit keer zijn we vroeg naar bed gegaan, we lagen er niet lang na half 11 al in. Nu was dat niet zo’n prestatie , we hadden nog een feestje gehad dat gisterenmiddag al begon. En zie ,het was een goed idee, we hebben goed geslapen en om half 8 zijn we opgestaan, zonder de wekker te zetten waren we om 7 uur wakker.

We zijn om 8.45 uur vertrokken, via Eindhoven richting Antwerpen waar wel een paar keer wegwerkzaamheden waren. En voordat we de ring op konden rijden hebben we kilometers stapvoets gereden, wat een vrachtverkeer is er op de  weg.

In Frankrijk hebben we de tolweg genomen omdat we de 1ste dag op wilden schieten. Tot Parijs kostte ons dat €24,10, het was niet al te druk en bij de wegwerkzaamheden was de maximum snelheid 90km dus dat hield niet op.

Omdat veel Parijzenaren vakantie hebben, durfden we de Périferique wel te nemen. Een goede gok, het verkeer stroomde goed door i.t.t. tot de andere kant op, daar stond het voortdurend stil.

 

We zijn nog een stukje doorgereden na Parijs en via voorsteden kwamen we op de N20 waar we gestopt zijn in het dorp Angerville, zo’n 60km onder Parijs. We staan hier op een parking aan het begin van het dorp bij een voetbalveld. Niets bijzonders, het dorp trouwens ook niet maar om te overnachten lijkt het ons prima.

We hebben 620km gereden in nog geen 8 uur. Het is onderweg droog gebleven en hier was het vanmiddag aardig zonnig en 23º.

 

 

Parking bij voetbalveld Angerville, geen voorzieningen

N48.3144

E1.99759

 

Clérac 20-08-2019, dinsdag

We hebben vannacht uitstekend geslapen op de parking, het was goed verlicht en we hebben geen last van verkeer gehad.

We hebben vanochtend eerst getankt bij LeClerc voor €1,375, 20 cent goedkoper dan langs de tolweg, diesel is duur in Frankrijk. We hebben nadat we eerst de N20 tot voor Orléans hadden gereden, weer een stuk tolweg genomen. We hebben een nieuwe Tomtom Camper/caravan met real time verkeersinfo. Er was een ongeluk gebeurd en tegelijk met het waarschuwen hiervoor op de radio ‘ info Autoroute ‘ verscheen de waarschuwing ook bij ons op het schermpje van de Tomtom. Er lag een auto op zijn kop, er waren al mensen bij en we konden via de vluchtstrook passeren. We zijn wel blij met deze Tomtom hoewel Everdien, zij bedient dat ding, wel eerst moest wennen. Bij het verlaten van de tolweg moesten we teveel betalen, we waren voor klasse 3 aangeslagen, vrachtverkeer, terwijl wij klasse 2 zijn. Van de winter op heenreis naar Marokko hebben we dat ook al eens gehad, een email in mijn beste Frans naar de tolmaatschappij en het geld werd geretourneerd

Was het landschap eerst nog vrij vlak met grote graanvelden, althans stoppels, het graan was al geoogst, later werd het meer heuvelachtig en na Tours kwamen er velden met zonnebloemen. We zijn een flink stuk via de N20 gereden, die is gratis en ook 4-baans en nu staan we in Cognacstreek , veel wijngaarden hier.

 

                              Camperplaats Clérac, gratis , met voorzieningen, N45.179080 W0.227490

Te koop deze oude boerderij vlakbij de cp. een 'ik vetrek' project?

               een hooibeestje

 We wilden in Montguyon gaan staan maar daar bleek dat er geen water getankt kon worden, onze Visa kaart deed het niet. Het leek een aardig dorp, we zijn 7km verder gereden naar Clérac, het dorp is hier niet bijzonder daarentegen is het plekje wel heel aardig. Het ligt aan een vennetje, er zijn 5 plaatsen die in de loop van de middag bezet raakten. Naast ons staan aan de ene kant aardige Fransen en aan de andere kant Engelse jongeren met een camper en een stel (Duits/Engels) met een caravan, ze hebben een zoontje die 2-talig is. Ze komen uit Baskenland waar wij naar toe op weg zijn.

Vieux Boucau les Bains woensdag, 21-09-2019

We zijn vanmorgen vroeg vertrokken met de gedachte niet al te veel te rijden vandaag maar gezien het mooi weer ergens ten zuiden van Bordeaux een plaatsje aan de kust te zoeken. Vlak voor Bordeaux werd de N10 de A 10, hij bleef wel tolvrij. Rondom Bordeaux was het erg druk, vooral heel veel vrachtauto’s, er wordt wat af geconsumeerd. Ten zuiden van Bordeaux maakten grote maisvelden plaats voor uitgestrekte dennenbossen toen we Les Landes in reden.

We gingen van de snelweg af en hebben bij een hypermarché van LeClerc wat boodschappen gedaan, oa tarama , een smeersel van gerookte kabeljauweitjes voor op het brood. Als je van zoute haring houdt vind je dit ook lekker. Na 145 km zijn we gestopt bij een tamelijk groot meer bij Gastes waar een camperplaats is. We konden het terrein niet oprijden, er bleek een storing in de automaat te zijn. Gebeld en weldra kwam de politie die zei dat het gerepareerd zou worden en we werden naar een parkeerplaats verwezen. Daar konden we wachten tot het weer in orde was. Er kwamen steeds meer wachtende campers en omdat er nog maar een paar vrije plaatsen waren , zijn we na 1,5 uur vertrokken om elders ons geluk te gaan beproeven.

Cp Vieux Boucau les Bains, €14,-

N43.779700 W1.400800 met voorz.

Het dorp ligt aan een baai die wordt omgrensd door duinen/dennenbossen

Het was druk vanmiddag op het strand.

Uiteindelijk zijn we 100km zuidelijker beland in Vieux Boucau les Bains , een dorp wat aan de Atlantische Oceaan ligt, zo’n 50km ten noorden van Bayonne. We staan op een grote cp, 150 plaatsen en konden een van de laatste plekjes bemachtigen, met een pad naast ons zodat we wat ruimte hebben om te zitten. Was de 1ste cp vanmorgen €8,-, deze is met €14,- wel wat aan de dure kant maar hij ligt 200m van zee. Bovendien is de electra bij de prijs inbegrepen maar die hebben we niet nodig. maar die hebben we niet nodig Maar  we stààn tenminste want wat zijn er veel campers op de weg, ongelooflijk, het is voor de Fransen nog hoogseizoen en met dit fraaie weer trekt iedereen naar de kust. Op wat velden sluierbewolking na was het zonnig en het werd bij weinig wind 27º. We blijven hier morgen ook nog, even een dag niet rijden maar relaxen, iets wat we vanmiddag ook al met een boek gedaan hebben.

Vieux Boucau les Bains, 22-08-2019, donderdag

Het is hier meer een campercamping dan een camperplaats. Er staan naast Fransen ook wat Spanjaarden, andere nationaliteiten niet gezien op een enkele Duitser na. Er zijn hier nogal wat gezinnen met kinderen, dan is €14,- natuurlijk niet duur vergeleken met een camping aan zee.

Gisteren schreef ik dat de zee hier 200m vandaan is maar eigenlijk is dat een binnenzee. Ideaal om te zwemmen voor kinderen want je hebt hier geen branding of golfslag. De zee is een stukje verder lopen en daar is het erg druk met badgasten en surfers.

We hebben wat rondgewandeld vanmorgen, niet alleen naar de zee maar ook over een marktje waar veel toeristen waren. Er werden de nodige delicatessen verkocht , duidelijk te zien dat we niet zo ver van Spanje zijn aan de aard van de verkochte producten.

Het strand van Vieux Boucau les Bains, druk met badgasten en surfers 

       Op de markt waren oa diverse soorten paellas te koop

Vanmiddag weer lekker geluierd met een boek op de camperplaats waar weer de nodige campers in de loop van de middag tevergeefs een plekje zochten.

We hebben de eerste dagen problemen met de waterpomp gehad, beter gezegd waarschijnlijk van een luchtbel die ergens in het systeem zat, mogelijk in de boiler. Everdien heeft het diverse malen ontlucht maar dàn hadden we gewoon water, hadden we een stuk gereden, dàn niet meer. De volgende dag weer wel na het rijden en vervolgens etc. Maar sinds gisterenmorgen functioneert het water weer naar genoegen.

Morgen rijden we door naar Spanje, het wordt de komende dagen nog iets warmer dan vandaag toen het weer 27º werd, het was zonovergoten vandaag.

Hondarribia 23-08-2019, vrijdag

Om 9 uur zijn we vanmorgen vertrokken omdat er mogelijk oponthoud kon zijn rondom Biarritz omdat daar dit weekend de G7 top wordt gehouden. In een grote straal rondom Biarritz was er veel politie op de been maar wij konden langs de politieposten heen de tolweg op voorbij Capbreton. Er worden in Biarritz gele hesjes en anti-globalisten verwacht, men is er duidelijk zenuwachtig over. Op matrixborden werd gewaarschuwd voor overlast bij de grens ivm met de G7, wij reden probleemloos de grens over. Vlak na de grens was een file wegens wegwerkzaamheden, het verkeer reed stapvoets. Wij zijn de snelweg afgegaan, niet alleen om de file te omzeilen maar we moesten `LPG tanken en dan hadden we iets verder de weg af gemoeten. Bij het tankstation was een Lidl, daar hebben we wat boodschappen gedaan oa een fles cava die we vanavond gaan ontkurken op dit prachtige plekje.

 

                         Uitzicht op Hondarribia en aan de andere kant van het water ligt het Franse Hendaye

Foto's genomen tijdens een wandeling rondom de parking, de bomen zitten een mooi uitzicht nog wel eens in de weg

Parking bij de berg Jaizkibel, er is een wc, water en je kunt vuil water lozen.

N43.36776 W1.82109

Want we staan op een parking bij de berg Jaizkibel, bekend van het wielrennen, met een prachtig uitzicht. Niet meteen vanaf de parking maar wel als je een eindje een pad afloopt.

We wilden naar San Sebastian maar zijn er we nog nooit geweest wegens slecht weer, nu is het weer prachtig maar te goed om de stad te bezoeken naar ons idee, het wordt ruim 30º. Vandaar deze keuze , een plek in de vrije natuur.

Je kunt hier wandelen maar het is wel steil op sommige gedeelten. Te steil voor onze knieën, we missen daarom wel het mooiste uitzicht over de oceaan maar we zijn erg tevreden over deze plek.

Zoals gezegd warm in San Sebastian, maar  hier ook 31º, vanmiddag een lichte zeebries.

24-08-2019, zaterdag

Er waren vannacht 27 campers die hier overnacht hebben, vrijwel alleen Spaanse campers, een enkele Fransman. We zitten dan ook dichtbij Frankrijk, we ontvangen hier het 4g signaal uit Frankrijk, weliswaar zwak en af en toe helemaal niet maar Spaanse zendmasten staan kennelijk ver weg. Vandaag wel even verbinding met Vodafone Es.

We zijn vanmorgen o.a rond een voormalige militair fort hier gewandeld, het is gebouwd in de jaren 1890 tot 1900. Het heeft de welluidende naam ‘Nuestra Señora de Guadalupe’. Het fort heeft ook nog een tijdje dienst gedaan als militaire gevangenis. In 1989 is het overgedragen aan de gemeente Hondarribia. Het fort is niet te bezichtigen en je ziet er weinig tot niets van omdat het grootste gedeelte ondergronds is.

We zijn op tijd de grens overgekomen gisteren want ook van de Spaanse zijde zijn maatregelen genomen om de veiligheid van de G7 deelnemers zoveel mogelijk te waarborgen. Er waren blokkades aangekondigd van wegen en spoorlijnen, er schijnen ook Spaanse gele hesjes, ‘chalecos amarillos’ te zijn die naar Biarritz of omgeving willen Daarom zijn er zeer grondige grenscontroles op de A63 en zijn kleinere grensovergangen gesloten. Vrachtwagens mogen tot maandagavond 18.00 uur de grens niet over .De hele ochtend cirkelden hier helikopters rond, vanmiddag waren die verdwenen.

Naast de parking , bij het uitzichtpunt, is een kerkje. Nadat de fietsen gezegend waren moest er nog een foto met de pastoor gemaakt. 

Foto vanaf het uitzichtpunt, nu ingezoomd.

Hier cirkelden de helikopters vamorgen

Een fraai grasje naast de camper

       Een blauwoogvlinder

Toevallig waren we tijdens de G7 top in Genua ook in de buurt, dat was in 2001. We stonden vrij op een plek aan de kust waar jongeren , veelal in omgebouwde vrachtwagens , waarvan verwacht werd dat ze gingen demonstreren in Genua, door de politie van de weg werden geplukt en bij ons op het terrein werden neergezet. Het werd daar een gezellige boel in tegenstelling tot Genua waar door het gewelddadige optreden van de politie honderden gewonden en zelfs een dode te betreuren viel.

Het was aanvankelijk weer stralend weer maar vanaf een uur of 4 kwam er bewolking van zee binnen drijven en kelderde de temperatuur van 28º naar 24º en omdat de wind toenam zijn we aan het begin van de avond binnen gaan zitten.

San Sebastian/Donostia 25-08-2019, zondag

We wilden het liefst op de camperplaats staan in San Sebastian(Baskische naam Donostia) omdat je daar geen last van verkeer hebt. We zijn vroeg vertrokken omdat de cp meestal vol staat maar voor 11.00uur zijn er weer campers die vertrekken, je mag maximaal 72 uur hier staan. We reden om 9.30uur de cp op en konden een plek vinden. Een half uur later waren er zeker weer 5 vrije plaatsen, mensen vertrekken op zondag kennelijk later, vanmiddag stond hij wel helemaal vol.

Aan het eind van de morgen zijn we met de bus de stad ingegaan. We zijn eerst naar de boulevard gewandeld en hebben ons verbaasd hoe druk het was op het strand, ondanks het wat tegenvallende bewolkte weer. Je kijkt mooi over de baai uit vanaf de boulevard naar de heuvel Monte Urquel, daar kun je naar boven wandelen en dan schijn je een mooi uitzicht te hebben, wij geloven dat graag maar we hebben ons daar niet aan gewaagd.

 

De boulevard van San Sebastian.

Op de achtergrond het oude casino en de heuvel Monte Urquel

De Plaza de Constitión

 

Links de barokke gevel van de basiliek de Santa Maria del Coro

Vervolgens zijn we naar de oude stad gelopen die vlakbij de boulevard ligt. Bij een brand in 1813 is de oude stad voor een deel verwoest en is herbouwd in neoclassicistische stijl waarbij het middeleeuwse stratenplan behouden is. Er zijn geen echte noemenswaardige dingen te bezichtigen in San Sebastian. De kathedraal ‘del Buen Pastor’ stond in de steigers met zeildoek. Vandaar loopt de ongeveer 1km lange Calle Mayor, de hoofdstraat van de oude stad naar de basiliek de Santa Maria del Coro welke in een mix van bouwstijlen is gebouwd en die een aardige barokke gevel bezit met 2 torens.

We zijn naar het plein ‘Plaza de la Constitución gewandeld, vroeger werden hier stierengevechten gehouden. Het plein is omgeven door arcades maar we vinden het bij lange na niet het mooiste plein van Spanje.

Wat maakt San Sebastian dan zo bijzonder? Dat zijn de talrijke bars in de oude stad waar ze pintxos serveren. Het zijn tapas die veelal geserveerd worden op stukjes stokbrood en iedere bar heeft weer andere variaties. De pintxos liggen uitgestald op de bar, je krijgt een bordje en kunt dan een keuze maken uit datgene wat je wilt proberen. En dat hebben we dan ook gedaan want zoals we al op 06-08 schreven, we wilden naar San Sebastian voor de pintxos. De pintxos zijn een echte cult geworden, er lopen drommen mensen door de straatjes van de oude stad waarvan de meesten voor de pintxos komen.

                        Een deel van de pintxos in de bar Casa Tiburcio waar we een keuze uit hebben gemaakt

  Onze bordjes met woest lekkere pintxos

         Een andere pintxos bar

Het was kneiter druk in de straatjes van de oude stad

Wij zijn naar de bar ‘casa Tiburcio’ geweest waar we diverse soorten pintxos hebben geproefd. En het moet gezegd, het was heerlijk, niet goedkoop, maar het geld dubbel en dwars waard. Later zijn we nog naar een bar dichtbij de cp geweest waar we opnieuw wat pintxos hebben gegeten, deze waren minder verfijnd maar niettemin ook lekker. Het bezoek aan San Sebastian mag dan ook geslaagd worden genoemd.

We hebben het al eerder geschreven, San Sebastian wordt wel de meest culinaire stad van Europa genoemd. Er zijn maar liefst 9 restaurants die één of meer Michelin-sterren hebben waarvan er 2 maar liefst 3. Ook is hier een ‘academie voor gastronomie’ waarvan alleen mannen lid zijn. Het is de eerste gastronomische faculteit ter wereld, hier worden getalenteerde koks opgeleid. De faculteit is mede opgericht door chef-kok Pedro Subijana , specialist in moleculair koken.

Ook elders in het noorden zijn er trouwens pintxos te proeven, vermoedelijk blijft het niet bij vandaag.

Het was vandaag zwaarbewolkt weer en het werd niet zo warm met 24º. Wel prima weer om de stad te bezoeken.

 

Cp San Sebastián N43.307690 W2.014170

€7,60, met voorzieningen

Onze route: 1ste stop A, Angerville, B, Clérac, C, Vieux Boucau les Bains, D, Hondarribia E, San Sebastian 

Elorrio 26-08-2019, maandag

In de buurt van de cp stonden gisterenavond wel 60 campers geparkeerd rondom de universiteitsgebouwen, dat wordt getolereerd. Maar je staat wel aan de weg dus ook ’s nachts auto’s langs de camper. Een andere plek om te staan is bij de oude arena, daar zijn ook voorzieningen maar je hoort wel wat lawaai van het verkeer. Waar wij stonden was het muisstil vannacht, geen verkeerde keuze gemaakt voor weinig geld voor een overnachtingsplaats in een grote stad.

Na de drukte van gisteren, vandaag weer iets geheel anders. We zijn 75 km richting Bilbao gereden en toen een stukje het binnenland in. We staan op een cp in Elorrio, gelegen in een bergachtige omgeving met een mooi uitzicht vanaf de cp. Een aantal jaren geleden was Elorrio te bereiken via een tamelijk moeilijk begaanbare pas maar nu is er een tunnel gekomen van 2 km lengte en is het een fluitje van een cent.

Cp in Elorrio, N43.12837 W2.54594, gratis met voorzieningen. Eventueel stroom via muntje verkrijgbaar bij politie of toeristeninfo

Rondom het aardige plein zit horeca

17e eeuws stadspaleis Arespakotxaga

Fraai hoekpand met een wel  heel  grote houten erker

Vanmorgen zijn we het dorp ingewandeld, de eerste indruk was prettig, het stadje oogt authentiek en je hebt er vrijwel geen toeristen. Het stadje is gesticht in 1356 en was aanvankelijk ommuurd en had maar 2 straten en 30 huizen. Door oorlogen en branden bleef er weinig over van het dorp en het werd aan het eind van de middeleeuwen opnieuw opgebouwd en heeft nu een klein centrum. Enkele straten er om heen bevatten, zo te zien, huizen uit de 16e en 17e eeuw waaronder een paar stadspaleizen. Morgen weten we waarschijnlijk meer hierover, de toeristeninfo was gesloten vandaag. We blijven morgen hier ook nog wel , er is een leuk plein met wat barretjes/restaurantjes en in het kader van ons vergelijkend warenonderzoek moeten we hier vanavond ook nog wat pintxos proeven.

                Karakteristieke panden ook met houten erkers

 

Huizen mooi gelegen aan het riviertje

 

Het weer was heel aardig vandaag, het begon bewolkt maar vanmiddag waren er brede opklaringen, er trokken 2 buien over de bergen maar hier bleef het droog en het werd 29º. Aan het begin van de avond begon het af en toe flink te waaien, er zijn in een groot deel van Spanje onweersbuien, mogelijk dat het daar mee te maken heeft.

Elorria 27-08-2019

Dat pintxos proeven was geen groot succes gisteren. Everdien zei van tevoren al dat we ’s middags moesten gaan voor de pintxos, ik vind ’s avonds leuker in een bar/restaurant, hoewel Spanjaarden niet voor 21.00uur gaan eten. We gingen tegen 20.00uur weg bij de camper, we hadden wel een regenjas bij ons want we hadden op de buienradar gekeken. Het was heel druk voor de maandagavond , de terrassen puilden uit en omdat de lucht pikdonker werd door een naderende bui zijn we binnen gaan zitten bij een bar aan het plein. Daar was nog weinig keuze meer in pintxos, waarschijnlijk was het over van de middag. Met de smaak was echter niets mis mee en omdat het was beginnen te regenen namen we eerst nog een drankje. Everdien had gelijk gehad toen ze zei dat pintxos in zo’n klein stadje meer iets voor de middag is. Spanjaarden eten één of 2 pintxos voordat ze later echt gaan eten. Toeristen eten er meer, als maaltijdvervanger, vandaar dat in toeristische steden in het Baskenland er de hele dag een ruime sortering pintxos aanwezig is. DE drankjes en de pintxos waren een stuk goedkoper dan in San Sebastian, 4 drankjes en 4 pintxos voor slechts €13,60.

Toen het begon te regenen spoedde iedereen zich naar huis, toen het wat later even wat minder regende zijn we naar de camper gegaan. Het onweerde nog een tijdje door zonder dat het echt te keer ging. Er waren nog 3 campers bij gekomen zodat we met 4 campers op de cp hebben overnacht.

Niet alleen heraldiek in de vorm van 2 wapenschilden op dit stadspaleis, maar ook een spandoek tegen vrouwengeweld

Op de diverse stadspaleizen en andere oude gebouwen, inderdaad uit de 16e en 17e eeuw, vind je wapenschilden. 

We hebben bij de toeristinfo een plattegrond van de stad gehaald , zo weten we wat meer van de oude gebouwen en stadspaleizen. Ook de route van de Greenway, dat is een wandelroute die bij de camperplaats begint en vervolgens naar een stuk voormalig treinspoor gaat waarover het pad is aangelegd. Het is daarom behoorlijk vlak zonder grote hoogteverschillen en is in totaal meer dan 9km lang. Wij hebben ongeveer 1/3 deel gelopen, dat ging door een bosachtige omgeving en langs een industrieterrein waarop een enorm magazijnen complex staat van de supermarktketen Eroski.

Eroski komt oorspronkelijk uit Elorrio. In het stadje is een vrij kleine Eroski supermarkt waar we boodschappen hebben gehaald. Doorgaans zijn het hypermarkten , het bijzondere is dat het een coöperatie is. Eroski supermarkten zijn niet de goedkoopste maar 10% van de winst gaat naar goede doelen. Zo hebben we niet alleen lekkere dingen gekocht maar zijn we al doende ook een beetje sociaal bezig geweest……......

             Tijdens de wandeling ook natuurlijk wat foto's gemaakt, hierboven de 'Gewone Engelwortel' (Angelica)

    Verbouwde Baskische boerderij

             Een hooibeestje

    bont zandoogje (Toon bedankt)

Het lijkt of er vanavond wat te doen is in de stad, er staan op 3 plaatsen tenten en er werd aan het begin van de avond wat vuurwerk afgestoken.  Er hangen wel affiches maar daar begrijpen we geen hout van. We zijn wel taalgevoelig, mn ik (Thole), maar Baskisch is toch wel een heel bijzondere taal.Ook klinkt er nu wat fanfare-achtige muziek vanuit de stad. Beneden de cp staat een drumband te spelen, eerst kinderen, later jong volwassenen.

Het was vandaag frisser dan gisteren en de zon liet zich ook niet te vaak zien, het werd 25º.

16e eeuws stadspaleis 'Esteiibar Arauna'

17e eeuws stadspaleis 'Askarraga'

 17e eeuws stadspaleis 'Aldapebeitia'

Sopela 28-08-2019

We hadden begrepen dat er ‘iets’ te doen zou zijn vanaf 21.30uur gisterenavond. We zijn tegen 20.00 uur naar de stad gegaan waar we op een terrasje wat hebben gedronken en wat pintxos gegeten, dan hoefde er niet gekookt te worden.

Toen er om een uur of 21.00 nog niets te bespeuren was van muziek of iets anders wat er op duidde dat er straks opgetreden zou worden zijn we naar de camper gegaan. Toen we een tijdje in de camper waren was er muziek te horen, we hadden geen zin meer om terug naar de stad te wandelen, niet lang na middernacht hield de muziek op.

Er stonden vannacht maar liefst 12 campers en 1 caravan op de cp, hoewel er 10 officieel kunnen staan.

Vanmorgen zijn we naar Sopela gereden, een ritje van 3 kwartier. Het stadje ligt niet ver van Bilbao en van hier gaat de metro naar Bilbao.

                We staan op een parking op een rots bij Sopela, 15 m lopen en je hebt voor de camper dit uitzicht

Het uitzicht de andere kant op is even mooi

  Hier zie je dat de rots steil afloopt

parking Sopela N43.384830 W3.001200,

drinkwater, €6,- voor dag + overnachting

We zijn eerst boodschappen gaan doen en hadden het warm toen we weer bij de camper kwamen die we op de cp in Sopela hadden gezet. Omdat het in Bilbao 28 of 29º zou worden, besloten we naar zee te gaan en niet naar Bilbao. Na 2,8km stonden we op een drukke parking boven op een rots waar we een mooi plekje konden vinden. Via het voorraam kijken we uit op zee, als je 15 m. loopt heb je een fantastisch uitzicht. En 100m naar links kijk je van de andere kant van de rots af met opnieuw een uitzicht waarvan je zegt: wat goed dat we hier heen zijn gegaan. Daar springen ook de paragliders van de rotsen. We staan hier aan de golf van Biskaje, bekend omdat hier vaak depressies ontstaan.Het is nu nog zo druk omdat de Spaanse vakanties nog  niet zijn afgelopen. Er zijn hier veel surfers met hun busjes, veel badgasten ook natuurlijk maar ook zoals gezegd paragliders, in de loop van de middag was de parking vol.

Omdat het wat waaide en 24º was, konden we heerlijk buiten zitten lezen in de zon. Aan het begin van de avond raakte het bewolkt.

Sopela 29-08-2019, donderdag

Er hebben hier vannacht zeker 50 campers/surferbusjes gestaan. Waarschijnlijk omdat je ’s nachts niet hoeft te betalen kwamen er gisterenavond nog wel 10 campers bij. Wij stonden in een rustig hoekje met 4 campers, een Franse, Duitse en een Portugees busje waarin 3 vrolijke blowende Italianen bleken te zitten. Een stukje verder klitten de overige campers en busjes samen.

Omdat het nog steeds vakantie tijd is, Spaanse werknemers hebben doorgaans de hele maand augustus vakantie, begint de parking vanaf half 10 verder geleidelijk vol te stromen, er kunnen hier honderden auto’s staan. Die staan er dan omstreeks 17.00 uur dan is de parking vol.

De lagere scholen beginnen 2 sept nog niet, die starten een week later en na 3 maanden vakantie beginnen de middelbare scholen dan op 16sept. Het schijnt dat 1/3 van de Spaanse werknemers als ze weer beginnen te werken een soort postvakantie-depressie hebben. Die uit zich ,naast het hebben van depressieve gevoelens ,ook in gebrek aan eetlust, chagrijnigheid, slaperigheid en hartkloppingen. Wij hadden gewoon weinig zin om na de zomervakantie weer aan het werk te gaan, hoewel we alle twee leuk werk hadden maar die 7 weken vakantie waren nog leuker.

                                     Op  een muurtje hier vlakbij de camper zat een tapuit

  Salto springen, leuk strandvermaak.

                  Surfles

Het strand van bovenaf de klif gezien, 's morgens is het nog niet druk.

De Spaanse krant El Economista heeft zelfs een aantal tips opgesteld voor werkgevers om de overgang van vakantie naar de dagelijkse routine, voor sommigen sleur, wat soepeler te laten verlopen. Allemaal voor de hand liggende tips, het vermelden niet waard.

Je kunt hier mooie wandelingen maken over een pad die over de kliffen loopt, je hebt dan een wijds uitzicht over de Golf van Biskaje. Al heb ik vanmorgen een wandeling alleen moeten maken. 2 Maanden geleden heeft Everdien een teen gebroken, laat ze nu gisteren diezelfde teen hebben gestoten aan de koelkast. Gekneusd of gebroken? Het is in ieder geval te pijnlijk om grote stukken te lopen. Wel hebben we een kleine wandeling samen langs het strand gemaakt, dat ging wel goed.

Het weer blijft aangenaam, iets meer wind dan gisteren maar met 25º een graadje warmer, de zon heeft nog veel kracht.

Sopela/Sopelana 30-08-2019, vrijdag

Op 2 manieren gespeld, Sopela is Baskisch, Sopelana is Spaans, over Baskisch straks iets meer.

Vanmorgen over de klif gewandeld naar de andere kant ervan, daar is ook een strand, echter minder mooi, maar daar is ook een parking waar je met je camper kunt staan. Er stond daar wel meer gaspeldoorn in bloei, er komt waarschijnlijk minder zon. We stonden vanmorgen eerst alleen, de andere busjes waren vertrokken. Het werd in de loop van de middag steeds drukker, nog drukker dan de andere dagen. Misschien omdat het de laatste vakantiedag was, omdat het mooi weer was met een stukje het binnenland in 29º terwijl het aan zee 24º was.

Om een uur of 5 kregen we het idee, omdat we morgen naar Blbao willen, om vanmiddag nog naar de officiële cp te gaan en ook boodschappen te doen, zodat we morgen op ons gemak zonder verdere bezigheden met de metro naar Bilbao kunnen gaan.

Stond er nog een rij auto’s om de volle parking op te kunnen rijden, een even grote rij stond er om er af te rijden. En soms was er nog maar 5cm ruimte over aan weerszijden om langs geparkeerde auto’s te kunnen, dat bleek voldoende, we hebben geen krassen opgelopen.

Boodschappen gedaan , hoe kan het anders in Baskenland, bij de Eroski, hoewel er ook wel een Lidl in de buurt is. En zo staan we dan op de cp, 3km van het strand waar niet zoveel campers maar wel gewone auto’s staan geparkeerd.

Zoek de verschillen. Vanmorgen als enige camper op het eind van de parking, links van het huis, ingezoomd van boven op de klif. Rechterfoto vanavond op officiële cp in Sopela. N43.373700 W2.989760, gratis met voorz.

De instructeur van de surfklas moet natuurlijk blond zijn

Op de klif: links een wespenspin in de gaspeldoorns, rechts bloem 'zwart knoopkruid'

Nog wat over het Baskisch. Het is bekend dat de Basken een trots nationalistisch volk zijn , de tijd van de gewelddadige acties ligt alweer een tijdje achter ons. Het nationalisme heeft wel weer een beetje een impuls gekregen door het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven, je ziet het aan de spandoeken in sommige straten, met kreten waarvan we alleen Euskadi, Baskenland, kunnen begrijpen. Want we hebben het eerder gezegd, je snapt er geen hout van, behalve een paar woorden die je kunt herleiden.

Het Baskisch wordt dan ook beschouwd als een geïsoleerde taal, het valt niet te herleiden tot de zgn Indo-Europese talen. Er zijn maar liefst 4 verschillende theorieën over het Baskisch, de taalgeleerden zijn het duidelijk niet eens. Het varieert in verwantschap met bepaalde Afrikaanse talen tot de Kaukasische talen, ongeveer 6000 jr voor de jaartelling oud, en vanuit Anatolië, (Turkije) in Noord Spanje is beland. Taalwetenschappers bestrijden elkaars theorieën, de taal blijft nog raadselachtig. Wel is het de oudste Europese taal, hoe oud dat blijft ook omstreden, in ieder geval minstens 5000 jr oud. Als je er verder in verdiept, wat we niet zullen doen omdat in supermarkten bv ook de aanwijzingen in het Spaans staan, dan zijn er ook in het toch kleine Baskenland weer regionale taalverschillen, proat mien er neet van.

Sopela 31-08-2019, zaterdag

We zijn 7 jaar geleden in Bilbao geweest, we wilden al jaren het Guggenheimmuseum van de architect Frank O. Gehry zien. Ook nu is dit een van de belangrijkste reden om naar Bilbao te gaan maar ook om meer van de stad te zien omdat we toen ons bezoek wegens een poging tot inbraak in onze camper hebben afgebroken, het plezier was er even af.

Het was 5 min. lopen naar de metro, in ruim een half uur ben je in Bilbao voor €1,90 p.p., enkeltje. Vanaf het metrostation Moyua ben je in ongeveer 10 min. lopen bij het Guggenheimmuseum, sinds 1995 de trekpleister van de stad. We hebben de vorige keer het museum al bezocht, we vinden de architectuur zo bijzonder dat we ons alleen aan de buitenkant hebben lopen te vergapen, prachtig! Hoewel de verrassing natuurlijk minder groot was als toen we de eerste keer het gebouw zagen. De façade bestaat uit titaniumplaten die slechts 3 mm dik zijn maar mede bijdragen aan het futuristische karakter van het gebouw. Rondom het museum heerste een leuke sfeer, er waren wat optredens van straatartiesten en veel mensen, ook kinderen waren aanwezig

                           Het Guggenheimmuseum, gezien vanaf de andere oever van de rivier de Rio Bilbao

Deel van de facade met de zuil van 'zilveren' ballen van Anish Kapoor

'Puppy' van Jef Koons bestaat uit bloemen die van binnenuit water krijgen.

de spin Maman van Louise Bourgeois

Links van het Guggenheim de brug de Puente del Salva, maakt onderdeel uit van de omgeving van het museum evenals de toren in de vorm van een zuil, daarin is een trappenhuis naar de brug.

            Optreden van straatartiesten bij het museum

Ons volgende doel was Casco Viejo, de oude stad, ongeveer een half uur lopen langs de rivier Rio Bilbao. Eigenlijk is het Ria de Bilbao, een Ria is een inham in de kust zoals je in Noord Spanje regelmatig ziet. Vlakbij Casco Viejo zijn langs de rivier een aantal laat 19e eeuwse gebouwen in eclectische bouwstijl, dwz dat verschillende bouwstijlen gecombineerd zijn. Aan de rivier ligt ook het fraaie oude treinstation Estación de Santander. Aan de andere oever bij de ingang van het Casco Vieja ligt het Teatro Arriaga, uit het begin van de 20ste eeuw, rijk versierd met gevelbeelden.

We zijn de oude stad ingewandeld en hebben wat door de straten gedwaald, langs de Catedral de Santiago. Net als in San Sebastián heb je ook hier barretjes met pintxos op de toonbank. We zijn in de overdekte markt Mercado de Ribera geweest. Op de benedenverdieping zijn talrijke barretjes waar ze pintxos verkopen, omdat het water ons uit de mond liep zijn we een plaats gaan zoeken om te gaan zitten. Dat duurde even, het was erg druk, zo te zien met allemaal locals dus dat gaf wel een goed gevoel. Heerlijk gegeten, diverse soorten pintxos geproefd en het was aanmerkelijk goedkoper dan in San Sebastian, het scheelde bijna de helft. Na de pintxos zijn we weer met de metro teruggegaan, er waren heel veel winkels inmiddels gesloten en er waren minder mensen op straat.

Als je San Sebastian vergelijkt net Bilbao vonden we de sfeer in de oude stad van San Sebastian intiemer omdat de straatjes smaller zijn. Daarentegen heeft Bilbao meer te bieden qua gebouwen en kerken, er is meer te zien naar onze smaak.

En het was uitstekend weer om de stad te bezoeken. We waren op tijd terug in de camper, om 18.00 uur begon het te regenen.

                                           Straatkunst, een muurschildering in het Casco Viejo

               Het Teatro Arriaga

de markt Mercado de Ribera is geen bijzonder gebouw, er zijn wel een paar mooie, grote glas-in-lood ramen

    Onze lunch bestond uit pintxos

          Deel gevel van het voormalige Estatición Santander

                  Pleintje voor de kathedraal Santiago 

Het chagrijn maar voor het laatst bewaard, ik heb met mijn stomme kop per ongeluk 66 foto’s gewist voordat ze op de MacBook waren opgeslagen.

Omdat we in het voorjaar moeite hadden om met een kabeltje foto’s van het fototoestel naar de Mac te verplaatsen, hebben we een cardreader gekocht waar het SD kaartje in geplaatst wordt en vervolgens worden de foto’s over gezet naar de Mac. Er is nu echter een extra stap nodig, ‘importeer de (geselecteerde) foto’s’ . Deze stap ben ik vergeten en ik had de foto’s van de SD kaart naar de prullenmand verplaatst, gewist dus, maar ze komen niet in de prullenmand terecht waar vanuit je ze terug kan zetten.

Via het gedownloade programma Disk Drill geprobeerd ze terug te zetten, maar dat lukte helaas niet, althans ze werden wel teruggevonden maar om ze op de laptop te downloaden moest je het ‘gratis’ programma upgraden naar Pro en dat kostte €80, dat vinden we te gortig. Toen het programma Ease Us gedownload, en ik barstte, na een half uur, los in luid gejuich: het lukte om ze gratis weer op de Mac te loaden .Al met al toch wel 1,5 uur mee bezig geweest.We hebben de beelden nog wel in ons hoofd maar voor de ouder wordende mens is een foto natuurlijk iets extra’s, zo vervaagt de herinnering niet.

Zo blijft Bilbao niet in onze herinnering hangen als de stad waar we een poging tot inbraak hebben gehad en waar we de foto’s zijn kwijtgeraakt, ze zijn , hoera, weer terug dankzij het programma Ease Us.

 

                                    klik hier Spanje najaar 2019 deel 2