Sant Jaume d’ Enveja 22-05-2023 , maandag

Vannacht is er wat regen gevallen, niet veel, maar het toont wel de onstabiliteit aan van het Spaanse weer de laatste dagen en ook de komende tijd ziet het er niet zo florissant uit. Omdat we weer eens een wasmachine wilden gebruiken,  had ik er een ontdekt in de buurt waar wij stonden. Wellicht niet duidelijk genoeg gecommuniceerd met Everdien want die zei vanmorgen ‘we rijden de verkeerde kant op’. Ze had niet verwacht dat de cp met lavanderia in de Ebro Delta lag, ze had al eerder aangegeven geen zin te hebben daar heen te geen gaan: muggen, saaie dorpen en veel modder door de rijstvelden. Daarom was ik verbaasd met haar goedkeuring gisterenavond toen ik zei dat in Sant Jaume een lavanderia bij de cp was. Het sombere weer stemde aanvankelijk ook niet vrolijk, na enige wederzijdse boze blikken was ons beider conclusie dat de communicatie beter had gekund.

De Zwarte Ibis, door het sombere weer komt de kleur niet echt tot zijn recht.

Wilde Cichorei

Castanet, Doornig Sterrenkroos

Cp in Sant Jaume d,Enveja N40.70531 E0.71294

 De Ebro Delta is een van de gebieden in Spanje waar rijst verbouwd wordt, het is zelfs het op een na grootste gebied waar rijst wordt verbouwd . Zagen we gisteren al artisjokvelden, nu staan we tussen de rijstvelden. Beide gewassen zijn in Spanje geïntroduceerd door de Moren, evenals trouwens sinaasappels. Het Spaanse woord voor rijst arroz komt van het Arabische roz. Restaurants in de omgeving worden vaak aan geduid naar hun specialiteiten zoals Pizzeria of Arroceria waar je allerlei soorten rijstgerechten kunt eten zoals he bekende paella maar ook arroz negro. Deze zwarte rijst met zeevruchten krijgt zijn kleur door de inkt van de inktvis. Wij zijn hier vnl voor de watervogels zoals de zwarte ibis.  Die hadden we rijdend hier naar toe al gespot maar in de buurt van de camper niet gezien.

Maar tijdens een wandeling naar de Ebro gelukkig wel maar door het sombere weer waren de kleuren, zwart met een metallic glans, niet zo mooi als we ze hebben gezien met zonnig weer.

We hebben even gekeken hoe het met het weer is in de gebieden waar we afgelopen maanden telkens te warm weer hebben gehad. Zowel in Marokko als in Spanje zijn de temperaturen (ver) beneden die van het seizoensgemiddelde. Sterker nog om 15.30 uur was het in oost Nederland 24º, dat was nergens in Spanje zo en pas in de Sahara (in Zagora) werd het met   26º warmer, heel bijzonder. Het zei de mensen in Nederland natuurlijk van harte gegund na dat natte en koude voorjaar. Het was vandaag zwaarbewolkt, slechts af en toe een flauw zonnetje en slechts 20º. Wel weinig wind, het voelde niet koud aan.

Amposta 23-05-2023, dinsdag

Het was maar 12 km rijden naar de cp in Amposta, een stad aan de Ebro waar we nog nooit zijn geweest. We zijn hier naar toe gereden ivm de onzekere weersituatie in Spanje. Er valt veel regen momenteel in diverse gebieden van Spanje wat wordt veroorzaakt door een DANA, een lage druk gebied op grote hoogte boven de Middellandse Zee. Het is niet precies te voorspellen waar de regenbuien gaan vallen, gisteren lag het zwaartepunt in de regio’s Murcia en Valencia en rondom Barcelona is ook veel regen gevallen. Er waren wat ondergelopen wegen , scholen waren gesloten doorat er wegen waren overstroomd, dat was het geval in liefst 40 gemeenten. Er viel in Murcia en omgeving meer dan 100 mm regen. Die regen is natuurlijk welkom maar omdat door de droogte de grond verhard is wordt het water niet opgenomen maar spoelt weg.

 We zijn nu in Amposta  gaan staan omdat de weersverwachting nog gunstig is voor deze regio. Zo zouden er vandaag en morgen enkele onweersbuien vallen, vandaag bleven die uit  maar  vielen die wel  20 km landinwaarts. Donderdag wordt voor heel Spanje veel regen verwacht, we blijven hier daarom tot vrijdag want we staan hier prima en er is zelfs gratis stroom. Bovendien kun je hier buiten zitten, de politie controleert hier en tolereert het.

 

Monniksparkiet, ook wel Argentijnse papegaai. In sommige steden worden ze als een plaag ervaren, deze lawaaipapegaai

Aanplakbiljetten met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen zie je overal in het stadsbeeld.

Een van de paar modernista huizen in Amposta.

De cp in Amposta N40.70501 E 0.58559  gratis met voorz., zelfs elektra is gratis

Bovendien is Amposta ook wel een aardig stadje, tamelijk levendig doordat het een regiofunctie vervult. Er zijn verschillende scholen voor voortgezet onderwijs,  er zijn een paar grote supermarkten en tijdens een wandeling kwamen we door een aardige winkelstraat waar niet alleen wat restaurantjes zijn maar ook  een paar modernisme gebouwen staan. Eigenlijk moeten we zeggen modernista want zo heet die bouwstijl in het Catalaans en we zijn in Catalonië.

 Er zijn zondag regio- en gemeenteraadsverkiezingen, die leven in Catalonië meer dan elders in Spanje. Je ziet overal dan ook aanplakbiljetten van diverse politieke partijen. Er is een enquete gehouden naar hoe de mensen zullen stemmen a.s. zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen. De PSOE (sociaal democraten) zou de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande zondag winnen door 30,2% van de stemmen te behalen, gevolgd door de PP ( conservatieven), die de tweede kracht zou zijn met 27,9% van de stemmen, volgens deenquête uitgevoerd door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) . )

We begonnen met het weer en we eindigen , zoals gewoonlijk, ook met het weer. Na wat bewolking in de morgen werd het een prachtig zonnige middag en met 26º was Amposta een van de warmste plekjes in Spanje. Alleen in Girona en La Jonquera werd het nog warmer met 28º. Dat terwijl de temperatuur in Andalusië, gewoonlijk de regio met de hoogste temperaturen, de temperatuur op 23º bleef steken door de regen. Het weer was veel  beter dan verwacht, we kijken op meerdere weer apps.

Amposta 24-05-2023, woensdag

Er hebben ongeveer 25 campers overnacht hier in Amposta. We vinden dit een prima cp op ruim 10 min. lopen van het centrum. De plek is nog in ontwikkeling, er zijn provisorische voorzieningen, zo is er een container voor het legen van de cassettes. Het water wordt aangevoerd door een zwarte slang van zo’n 50 m bovengronds, ’s middags is dat warm door de zon. Maar er zal gewerkt worden om goede voorzieningen te realiseren. Vermoedelijk zal het in de toekomst geen gratis plek meer zijn, althans zal er voor de elektriciteit betaald moeten worden, anders wordt dit wel een heel populaire plek

 Dit voorjaar had Spanje voor het eerst meer dan 18 miljoen inwoners. De toename van het aantal inwoners komt vooral door immigratie. De belangrijkste nationaliteiten van de immigranten in het eerste kwartaal van 2023 waren Colombiaans (met 44.300 aankomsten in Spanje), Marokkaans (23.200) en Venezolaans (21.500). Tegelijkertijd (r)emigreerden er ook mensen uit Spanje maar dat waren er veel minder.

Bijna een derde van de in 2021 in Spanje geboren baby's (32,4%) heeft ten minste een buitenlandse vader of moeder. In de provincies Madrid, Barcelona en Guadalajara is dat zelfs 40% of meer.

Dit komt vooral door de toename van de immigrantenbevolking in de afgelopen decennia, waardoor er zes en een half miljoen meer autochtone buitenlanders in Spanje wonen dan 25 jaar geleden.

 

             De prachtige ramen in de gevel van de overdekte markt, de Mercat.

Veel vis te koop in de Mercat.

Rechts de brug Pont Penjant uit 1921, geïnspireerd door de Brooklyn Bridge

Een van de modernista huizen in Amposta.

 

Daarnaast heb je ook de instroom van asielzoekers, in Spanje is de opvang beter geregeld dan in Nederland. Op tientallen plaatsen kan asiel worden aangevraagd en die procedure verloopt relatief snel. Maar op de Canarische Eilanden kunnen ze de grote stroom uit Afrika lang niet altijd aan. De vluchtelingen kiezen dan vaak voor een leven op straat in plaats van in een tentenkamp en belanden dan in de illegaliteit. Naar schatting verblijven er nu zo'n 500.000 mensen illegaal in Spanje.

De bevolkingssamenstelling begint in Spanje in een sneller tempo te veranderen dan in veel andere landen van Europa. Dat heeft er voor een groot deel  mee te maken dat Marokko een buurland is en Spanje dringend behoefte heeft aan goedkope arbeidskrachten. Je zou zeggen dat er ingrediënten aanwezig zijn  voor racisme en vreemdelingenhaat. Hoe zit het daar mee in Spanje,  misschien morgen daar maar eens verder induiken.

Vanmorgen weer de gebruikelijke wandeling gemaakt voor de broodnodige beweging. We zijn oa naar een aardige brug over de Ebro gewandeld. Daar vlakbij was het kasteel van Amposta, dat stelde niets , het oogde als een soort stadsmuur met daarop een recenter bovenstuk gezet. Het enige leuke was dat de academie voor kunst en design erin gevestigd was. Wel aardig waren de ramen in de wanden van de Mercat, de overdekte markt. Leuk om even daar te kijken, veel aanbod van vis. We zagen een aardig restaurantje en zijn daar ’s middags gaan lunchen en we hebben daar het menu van de dag genomen. Dat was verrassend lekker en goedkoop , 3 gangen, €12,50 inclusief drankje, het restaurantje heette Vintastik, een naam om te onthouden want we hebben hier een van de lekkerste lunches gehad in Spanje.

Het weer leek op dat van gisteren, alleen begon het onbewolkt en toen er later weer onweersbuien ontstonden dreef er af en toe wat hoge bewolking over, wel weer 26º

 

1ste gang, Everdien salade met groente en fruit met pittige zoetzure dressing. Ik gegratineerde aubergine met een romige tomaten/paprikasaus.

Vervolgens: E Zalm met groenten, T zacht broodje gevuld met kleine octopussen en een citroenmayonaise.

Beiden: ijs met gekarameliseerde ananas

Amposta 25-03-2023 , donderdag

Het begon eerder te regenen dan voorspeld, we hadden gedacht vanochtend nog te kunnen wandelen.  Maar nee, het regende al hard toen we nog in bed lagen, en dat deed het de hele ochtend, het ging wel minder hard  regenen met korte droge momenten. Als de droogte en nu de overvloedige regens het 20.00 journaal en andere media in Nederland haalden dan kun je je voorstellen dat er in Spaanse media natuurlijk ook berichten staan in de trant van: 'de week van de dansende DANA’s. ‘ Vandaag is dan de laatste DANA over Spanje aan het trekken, komende dagen wordt het droger echter niet overal. 

Dit weekend kwam racisme in Spanje in het nieuws door een tweet van de Braziliaanse voetballer Vinícius Júnior, die in de wedstrijd tussen Valencia en Real Madrid meerdere malen werd uitgescholden voor aap door supporters van Valencia. Hij twitterde dat hij Spanje een land  vol racisten vond en dat dat in Brazilië ook zo gezien werd. Heeft de voetballer daar een punt, is Spanje vol racisten? Je hebt wel de politieke partij Vox, ultra rechts, die fulmineert tegen immigratie en die openlijk racistisch is. Als er nu algemene verkiezingen zouden worden gehouden, zou Vox 15,4% van de stemmen krijgen, een tiende meer dan een maand geleden en heel dicht bij de 15% van 2019, ze is daarmee de 3e partij van het land.(peiling april 2023)

Deze foto's zijn van gisteren toen het nog prachtig weer was.  Een modernista gebouw in Amposta

Duizendblad met rechts een Afrikaanse Lelie.

 

Een Jacaranda boom in het park naast de cp.

Bieslelie

De tweet van Vinícius heeft wel  discussie losgemaakt.  Zelfs president Pedro Sánchez en de woordvoerder van de regering, Isabel Rodríguez, hebben zich uitgesproken en het tegenovergestelde verklaard, namelijk dat "Spanje antiracistisch is”. Maar ze ontkennen niet dat er een probleem is. Uit cijfers blijkt dat er wel een toename is van aangifte van haatmisdrijven (racisme en xenofobie, maar of dat zegt dat er werkelijk een toename is? Er kan nl ook spraken zijn van een grotere aangiftebereidheid. Volgens Europese cijfers blijkt echter dat  van 80% van haatmisdrijven geen aangifte wordt gedaan, vooral van uitingen op sociale media niet. Actiegroepen tegen racisme wijzen op structurele problemen in Spanje zoals moeilijkheden met verblijfsvergunningen of moeilijke toegang tot een huurwoning, uitkering, of de toegang tot de arbeidsmarkt. Dit institutionele racisme kennen we in Nederland helaas ook maar al te goed, denk bv aan de toeslagenaffaire.  De voetbalrel heeft in ieder geval naast discussie ook wettelijke gevolgen. Real Madrid liet weten naar de rechter te zijn gestapt vanwege de ernst van de gebeurtenissen. Volgens de club vormen deze een directe aanval op de samenleving en democratie van Spanje. Hierbij wordt verwezen naar artikel 124 van de Spaanse Grondwet. Tegelijkertijd liet minister Irene Montero van Gelijkheid afgelopen weekend weten dat er een strengere wet tegen racisme in de maak is. Montero pleit ervoor om deze wet direct in te laten gaan. We weten dus dat er racisme in Spanje voorkomt maar in welke mate blijft wat onduidelijk voor ons.

Vanmiddag begon het te waaien en werd het aanvankelijk  droog. En omdat het maar 18º was hadden we geen zin om eruit te gaan, binnen was het behaaglijk. En het was misschien wel de 1ste keer sinds half februari dat we een dag binnen zijn gebleven. In de loop van de middag kwam er buiige regen met af en toe een klap onweer en zakte de temperatuur weer verder.

Tàrrega 26-05-2026, vrijdag

Vanmorgen viel er wat regen voordat we vertrokken, toen we wegreden was het droog , maar het zou gaan onweren in Amposta. We zijn eerst een stuk via de AP7 tot Tarragona gereden en daarna het binnenland in en reden door een omgeving die steeds mooier werd. We reden een stuk over een hoogvlakte en daalden toen af naar Tárrega waar veel wijngaarden in de omgeving zijn. We zijn naar Tàrrega gereden omdat de cp daar op asfalt is, ook hier in Catalonië is erg veel regen gevallen, we houden daar dus rekening mee waar we gaan staan. We zijn al eens eerder in Tàrrega geweest, in 2018, het ligt wel ongeveer op de route richting huis, wellicht dat we maandag Frankrijk in rijden.

.

Onderweg naar Tàrrega zijn niet veel dorpjes, hier een op de achergrond

We dalen de hoogvlakte af, Tàrraga ligt ergens in de verte.

Af en toe een bouwval onderweg

Cp Tàrrega, N41.64261 E1.13810, gratis met voorz.

Gisteren schreven we al dat er een nieuwe wet zou komen tegen discriminatie, El Pais bericht daar vandaag over.  Het wetsvoorstel omvat wijzigingen in het wetboek van strafrecht, met als doel alle vormen van rassendiscriminatie op verschillende gebieden, waaronder onderwijs, gezondheidszorg, politiediensten en de werkplek, te voorkomen en te elimineren. Bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten binnen een jaar na inwerkingtreding van de wet een plan ontwikkelen dat maatregelen omvat om alle vormen van rassendiscriminatie op de werkplek te voorkomen, uit te bannen en te corrigeren. De wet zal zich ook richten op onderwijs en opleiding, met een focus op leraren, politie en zorgverleners, die racisme en discriminatie vanuit een gender- en intersectioneel perspectief zullen moeten bestuderen. De voorgestelde wet schetst ook overtredingen en straffen in verband met discriminatie, met boetes variërend van 300 tot 500.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Daarnaast staan er aanbevelingen in voor manieren om gegevens over racisme in Spanje te verzamelen. Onder de "ernstige overtredingen" beschouwt het wetsontwerp het "uiten van uitdrukkingen (...) die haat op basis van racisme propageren, aanzetten tot, bevorderen of rechtvaardigen ...", hieronder zou ook het ‘aap’ schreeuwen tegen Real Madrid-speler Vinicius Jr.  vallen door een groep losgeslagen idioten vanaf de tribunes van het Valenciaanse Mestalla-stadion op zondag.

 

Voor de parochiekerk Santa Maria de L'alba  staat een kruisbeeld, hier het bovenste deel

De parochiekerk Santa Maria de L'alba

 

Een van de smalle straatjes in het historische centrum van Tàrrega

Een erg leuk winkeltje gerund door 2 aardige dames waar Everdien een leuke broek en jurkje heeft gescoord.

We zijn vanochtend de stad ingewandeld. Tarrega heeft een aardig historisch centrum met wat middeleeuwse gebouwen alsmede enkele modernista huizen. Er zijn enkele leuke pleinen met terrasjes, er zijn leuke smalle straatjes en er zijn veel arcaden. De kerk hadden we de vorig keer al bezichtigd en het museum ging net sluiten zodat we alleen rondgewandeld hebben. Everdien kon zich nog een winkeltje herinneren waar ze de vorige keer leuke kleding had gekocht. Dat is haar deze keer natuurlijk ook weer gelukt.

Hier vlakbij is een supermarkt van de keten Esclat/Bon Preu. Vanmiddag daar boodschappen gedaan en meteen een klantenkaart aangeschaft, kunnen we morgen tanken voor €1,259 per liter. We hadden al een Carrefour 65+ kaart, willen we optimaal gebruik maken van de korting van deze kaarten moeten we regelmatig naar Spanje….

Bovenste deel van een modernista huis, onder zit een lelijke winkel

Nog een modernista huis met een winkel eronder, het wordt daardoor verpest, maar er moet ook geld verdiend.

Net iets buiten het historische centrum staat dit aardige kerkje

Markant gebouw aan de Plaça Mayor

Het was vandaag heelijk weer, vanmiddag brede opklaringen, een matige wind en 25º. Gelukkig dat het terrasjesweer was , hier niet te ver vandaan hebben we even leuk gezeten met een drankje.

Via Toon van het camperforum kregen we deze link van de Vogelbescherming, een artikel over de ramp in het natuurgebied Doñana waar we eerder over geschreven hebben en een mogelijkheid om een petitie te tekenen. En vergeet de boycot van Spaanse aardbeien niet , 3/4 van de aardbeien in Europa komt uit Spanje waarvan 97% uit Doñana.

https://www.vogelbescherming.nl

Even scrollen naar Aktueel en daar staat een stukje over Doñana met de mogelijkheid om de petitie te ondertekenen ( wel in het Spaans)

Gironella 27-05-2023, zaterdag

We kennen deze omgeving hier in Catalonië vrij goed , we hebben alle kloosters in de omgeving waarvan wij denken dat ze de moeite waard zijn, wel bezocht. Maar er zijn nog genoeg leuke dorpen/ stadjes de we nog niet hebben bezocht. Een van die dorpen is Gironella ( door Limoncello vergeet ik de naam telkens, niet doordat ik dat nu  gedronken heb maar door de associatie) . We zijn hier beland omdat we aanvankelijk naar Vic wilden gaan waar op zaterdag een leuke markt is. Maar de cp in Vic is op gras en dat leek ons minder om daar heen te aan na de zondvloed van de afgelopen week. Het was trouwens maar 100 km rijden. Naar Gironcella.  Gisteren zijn er in deze regio nog buien gevallen , dus kozen we voor een alternatief. Het fijne van internet is dat je kunt bepalen waar je naar toe gaat qua goede omstandigheden om te staan. In het pré internet tijdperk lazen we in Spanje, waar we sinds de dood van Franco vaak komen , kranten om het te verwachten weer te zien. Een bui is niet erg maar stortregens kunnen zeer ernstige gevolgen hebben. Zo zagen we ooit in een café het Spaanse weerbericht op tv ( het was 1996 we hadden toen nog geen satelliet tv, maar goed dat we van een drankje houden) dat er in een gebied waar wij naar toe wilden , Huesca , erg slecht weer werd verwacht. Wij hebben onze plannen bijgesteld, zijn ergens anders heen gegaan en lazen in een krant dat er overstromingen waren geweest en een camping was weggespoeld. Een vreselijke ramp waarbij 87 doden zijn gevallen. 

 

Het mooi gelegen dorp Gironcella aan de rivier de Llobregat

De oude stad is deels ommuurd

Ik ben alleen nog even naar boven gewandeld naar de oude stad en je hebt een mooi uitzicht over de rivier richting de Pyreneeën

Een herenhuis uit 1800

Recenter nog, in okt 20129 stonden we in het dorp Ginestar waar we zagen dat er een weeralarm, DANA, was afgegeven voor het deel van Catalonië waar wij stonden. Wij zijn toen naar la Selva del Camp gereden omdat je daar op beton staat op de cp. Er is de ongelooflijke hoeveelheid regen van 167mm gevallen, we hebben nog nooit zo’n noodweer meegemaakt. Er zijn toen 6 mensen verdronken bij ons in de buurt ( zie ons verslag 21, 22, 23, 24-10 2019) en er is een vreselijke ravage aangericht. Deze rampen even gememoreerd om aan te even dat we nu altijd bij onstabiel verwacht weer de diverse weer apps raadplegen en een veilige plaats opzoeken zoals we de afgelopen 3 dagen hebben gedaan toen we in Amposta stonden.

Vanuit onze camper hebben we een mooi uitzicht

Terwijl ik naar boven ben gelopen zag ik Everdien zitten bij een fonteintje waar ze haar verzwikte enkel koelde met koud water. Dat ging de zwelling wel tegen.

Cp Gironcella N42.02750 E1.88723 gratis, met voorz. Ook elektra aanwezig, €5,- per 24 uur.

We zijn vanmorgen het dorp ingewandeld om een restaurantje uit te zoeken voor de lunch van vanmiddag. En we wilden het dorp, wat over een klein historisch centrum beschikt, een beetje verkennen. Daar is helaas weinig van terecht gekomen, Everdien verzwikte haar voet bij een stoeprand en we moesten terug naar de camper, Everdien strompelde maar het ging nog redelijk. In de camper de voet ingetapet en nadat we in de zon hadden gezeten zijn we in een langzaam tempo naar de stad gelopen om te lunchen, Everdien had ter ondersteuning een Nordic Walking stick. We kwamen zodoende pas om 15.15 uur bij het restaurant zodat   de ramp verslaggeving  hier eindigt. We hebben heerlijk gegeten, voor weinig geld , wat zullen we dat missen als we Spanje verlaten hebben. 

We zullen nu toch echt aan de terugreis moeten beginnen, zolang Everdien pijn heeft en slecht kan lopen is de lol er wat af. De pijn valt trouwens wel mee nu na het slikken van paracetamol. Wandelingen in de natuur of een stad zijn er niet meer bij, we wilden eigenlijk toch al richting huis gaan, we zijn er eigenlijk al een tijdje mee bezig, weliswaar  met kleine stapjes en leuke omwegen.

Het was fantastisch weer vandaag , volop zon en weinig wind en het werd 28º. Aan het eind van de middag stak er even een matige wind op, we staan hier bij de uitlopers van de Pyreneeën.

 Voor het vervolg  klik hier : Spanje/Frankrijk lente 2023, deel 8