Stralsund 20-07-2021, dinsdag

We zijn vanmorgen van het eiland afgereden , het was 60 km naar de Hanzestad Stralsund die zichzelf afficheert als Poort naar Rügen. Eerst kwamen we op een cp die pal aan de weg naar de brug lag, zeer veel lawaai , daar zijn we snel vertrokken. Daar schuin tegenover ligt de cp waar we nu staan, een grote, luxe cp, met douches en toiletten. Dat hoeft dan niet voor ons, we willen de stad bezoeken maar je hebt een categorie camperaars die wel behoefte heeft aan die luxe, je ziet het hoe langer hoe meer, ook in Nederland. Dan lees je een review op CC waar men een laag cijfer geeft omdat de luxe sanitaire voorzieningen ontbreken en schrijft men verder wel een leuke plek maar wel een lage waardering.

Een iconisch beeld van Stralsund: de Alte Marktplatz met het Rathaus met de 6 torentjes en de st Miichael kirche daar linksachter.

Voorbeelden van baksteengotiek, hier het Dielenhaus

Nog een gevel, het kan Everdien minder bekoren, die vindt het te somber.

Het Wulflamhaus uit de 14e eeuw

Stralsund is een mooie stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ondanks dat de stad in zijn historie door Denen, Zweden en Hollanders belegerd is zijn er nog veel historische monumenten en  burgerhuizen met mooie gevels bewaard gebleven, maar liefst 811 genieten een beschermde status.

Vanaf de cp is het ongeveer 2 km met de fiets naar de Altstad, het historische centrum. De fietsen hebben we neergezet aan de rand en we zijn eerst naar de Alte Markt gewandeld waar de Turismuszentrale , zo heet dat hier ,gevestigd is.

Nog een paar panden aan de Alte Markt, met in het midden het Wulflamhaus, dit wordt beschouwd als een van de mooiste panden.

Van recentere datum(1751) is het Commandanthus van de Zweedse garnizoenscommandant  midden op de foto.

Enkele huizen aan de Alte Markt met links de kleine St Nicolai kerk

Daar zijn al veel bezienswaardigheden waaronder het bijzondere Rathaus ( 13e eeuw) met zijn 6 torentjes. Daar linksachter staat de St Michael kerk. Onder het raadhuis door zijn zuilengangen waar je doorheen kunt lopen. Rondom het plein staan diverse historische panden zoals het gotische Wulflamhaus en het barokke hoofdkwartier van de Zweedse commandant. De Altstad is heel prettig  om doorheen te slenteren, je ziet overal huizen met mooie gevels, natuurlijk is hier net als in Wismar ook de baksteengotiek prominent aanwezig. Leuk zijn de diverse kleuren van de huizen, zoals diverse pastel-en aardetinten maar ook mintgroen, heel goed op elkaar afgestemd. Ook de (ver)nieuwbouw  in sommige aanloopstaten zijn in passende kleuren opgeknapt.

 

Dit is de zgn Zweedse straat, de Zweedse periode heeft zijn sporen op diverse plaatsen in de stad nagelaten

De Zweedse straat van de kant van de haven

Mooie kleuren, zorgvuldig afgestemd

Gevelvormen die ons soms aan Zutphen doen denken, maar natuurlijk uniek.

De moeite waard is een wandeling door het havengebied waar ook middeleeuwse panden staan. Daar is tevens het modern vormgegeven Ozeaneum, het dak kun je beklimmen maar we hadden nog pijnlijke kuiten van de heuvel-op heuvel-af wandeling van gisteren.

Het was een leuke middag in deze prachtige stad, aan het eind van de middag beklonken met een drankje op de Alte markt met zicht op het Rathaus.

De camperplaats bleek in de loop van de middag helemaal vol geraakt, de lucht daarentegen leger, de wolken losten op, de wind werd wat minder en met 21º was het te fris voor de tijd van het jaar maar dankzij de zonkracht toch aangenaam.

Stralsund 21-07-2021, woensdag

Hoewel de besmettingen in Duitsland ook toenemen de laatste 10 dagen, blijven ze ver achter bij die in Nederland. Zo werden er gisteren 1707 nieuwe besmettingen gemeld, in Nederland  4x zoveel, dat terwijl Duitsland veel meer inwoners heeft, meer dan 80 miljoen.

 

Dit is de Mariënkirche die uit de 14e eeuw stamt, oorspronkelijk stond hier een kerk uit 1289. Hij heeft een 8-kantige toren.

Een houten retabel uit 1440. Het houtsnijwerk is van een onbekende meester

De engel hangt voor het orgel en is alleen van de zijkant goed te zien.

 

Het orgel dateert uit 1659 en is gemaakt door de Duitse orgelbouwer Friedrich Stellwagen

 

We zijn vanmiddag weer de stad in geweest , allereerst zijn we naar de Mariënkirche geweest. Deze kerk met 8-kantige toren stamt uit de 14e eeuw en geldt als een schoolvoorbeeld van laat Noord Duitse baksteengotiek. De toren was ooit het hoogste gebouw ter wereld, in de 16e en 17e eeuw met een hoogte van 151 m. De toren is door de bliksem getroffen in 1647 en herbouwd met de huidige barokke koepel en is nu 104m, hoog. De Het interieur is niet heel bijzonder maar  wel een kort bezoek waard. Het bevat een mooi orgel uit 1659 en een beschilderd retabel van hout , de kroning van Maria, uit 1440.

Daarna zijn we nog in het Heilgeistkloster geweest, maar dat was niet om naar huis te schrijven, niks bijzonders.

Het Ozeaneum, moderne architectuur tussen de baksteengotiek langs de havenkade, wij vinden het een mooi contrast.

Straatje naast de  St. Jakobikirche, gespaard gebleven in de 2e W.O.

De St Jakobikirche uit de 13e eeuw werd in 1944 zwaar getroffen door een bombardement en het interieur werd ook nog eens geplunderd. Tegenwoordig is het een cultuurkerk. Er worden concerten, theateruitvoeringen, tentoonstellingen, markten en beurzen georganiseerd. 

 

Rechts een zijportaal van de Jakobikirche

Nadat we nog wat aardige straatjes, hofjes en wat gevels hadden bezichtigd, moesten we in een winkelstraat zijn om een joggingbroek te kopen. Gisterenavond was het fris in de camper en toen ontdekte ik dat ik vergeten was een joggingbroek mee te nemen. Daarom hebben we geshopt, doelgericht, en zijn uiteindelijk geslaagd bij C en A.  Zo’n winkelstraat hier in het noorden is vrijwel inwisselbaar met een Nederlandse. Je ziet C en A, P en C, Hünkemöller etc. en ook Roemenen die muziek maken ontbreken niet. 

Het weer was vandaag niet denderend, het was een groot deel van de dag zwaarbewolkt en met windkracht 4 en 20º kon nog net de korte broek worden gedragen.

 

Een paar voorbeelden van de Imbisse waar ze vis en garnalen verkopen, gerookt, gebakken, met frites of op een broodje, voor elk wat wils. Ook wij hebben er een paar x gebruik van gemaakt en ben ik er achter gekomen dat men hier onde Krabben geen krab verstaat maar garnaaltjes.

En een foto van de cp waar we staan, 's morgens zijn er wat campers vertrokken, in de loop van de middrag helemaal vol.

Cp 'An den Regenbrücke'  N54.30223 E13.09907  €18,-, water betaald.

Neustrelitz 22-07-2021, donderdag

We zijn vanmorgen kort na 9 uur vertrokken, nadat we eerst diesel hadden getankt, €139,9, per liter, dat zal ongeveer even duur zijn als in Nederland. Het was 135 km naar Neustrelitz waar we nu staan. Het eerste stuk was de Autobahn, het laatste stukje over een 2-baans weg, die door mooi heuvelachtig gebied voer. We waren 11.15 uur op de cp., de  een na laatste camper die nog een plaats kon krijgen, de overige vrije plaatsen waren gereserveerd. Nu lijkt dat reserveren een trend te worden , op de plek waar we gisteren en eergisteren waren waren ook veel plaatsen gereserveerd. Ook in Nederland schijnt dat te wel te gebeuren, wij vinden dat  je zo een stukje vrijheid wordt ontnomen, het zijn camperplaatsen die op campings gaan lijken met dat reserveren en die luxe. Ook hier zijn wc’s en kun je douchen maar dat is 50m verder in het gebouw waar de havenmeester zit, de cp ligt bij een haventje. De havenmeester gaat ook over de verdeling van de cp’s, ‘vanwege de actuele situatie’. We zullen hier 3 dagen blijven, je kunt hier fietsen en wandelen want Neustrelitz ligt aan een meer,  de Zierkersee.

De met gele baksteen gebouwde  Schlosskirche vinden we kenmerkend omdat het het enige is wat herinnert aan het verdwenen slot

Boven het hoofdportaal zie je de beelden van de 4 evangelisten. In de kerk vinden tentoonstellingen plaats van hedendaagse kunstenaars.

De Stadtkirche 1778, de toren werd er in 1831 bijgebouwd. Op de voorgrond het waterspel en aan weerskanten van de kerk 2 van de 8 wegen.

De cp in Neustrelitz bij de haven,

N53.36544 E13.05529, €8,-.  De voorz.   betaald met munten uit automaat. Druk bezocht, reserveren mogelijk.

 

Neustrelitz staat bekend om zijn laat-barokke stratenplan die uniek is in Europa. Het middelpunt van het stadje is de grote marktplaats met in het midden een plateau beplant met 32 essen en een waterwerk met 36 fonteinen. Vanuit de 1 ha grote marktplaats voeren 8 wegen stervormig naar alle ‘Himmelsrichtungen’. Het ontwerp ervoor dateert uit 1736.

Ooit stond in Neustrelitz een slot maar die is verdwenen in 1949, waardoor is ons nog niet duidelijk geworden. Wat er van rest is wel een prachtige barokke tuin, waarvan we nog maar een stukje hebben gezien omdat we een stuk langs het meer hebben gewandeld. Dat komt nog wel. Wel hebben we de Schlosskirche( 1855 tot 1859) gezien, althans de buitenkant, en die vonden we mooi in de omgeving passen. Hij is voorzien van neo-gotische versieringen en aan de voorgevel prijken de 4 evangelisten

Het was vandaag een prachtige dag, af en toe wat wolkenvelden maar minder wind en 23º.

 

 

Bij de slottuin hoort de ingang naar de dierentuin, de herten dateren uit 1824.

Even een blik in de slottuin: De Drake-Vase

Bij de haven staat de voormalige graanopslagplaats uit 1848

Neustrelitz, 23-07-2021, vrijdag

We ontdekten gisteren waar de naam van de Strelitzia vandaan komt. We zagen op een rotonde een gestileerd beeld van wat ik dacht dat dat een kraanvogel was, Everdien hield het op een bloem. Zij had gelijk, het was  een Strelitzia, ook wel  paradijsvogelbloem, oorspronkelijk afkomstig uit Afrika.  De bewoonster van het slot hier, de Britse koningin Sophie Charlotte , prinses von Meckelenburg Strelitz had in de oranjerie het eerste exemplaar in Duitsland. De bloem is naar haar vernoemd.  Sinds 1995 heeft de bloem de status van Stadtblume van Neustrelitz. 

We hebben vanmorgen een fietstocht rond het meer gemaakt. Van het meer zag je weinig, het ging voor een deel over een pad door de bossen en daarna over een geasfalteerd weggetje tussen korenvelden door. Toch een mooie fietstocht, het was wat aan de korte kant 13km.

                          Een deel van de Schlossgarten met op de achtergrond een tempel, de Hebetempel

De Oranjerie, wegens verbouwing momenteel gesloten

   Dit beeld heet "Jäger mit Hund'"...........

          de 'Venus van Capua'

De besmettingen in Duitsland beginnen nu toch aardig op te lopen, gisteren waren het er met 2118 al 2x zoveel als 2 dagen eerder, ook hier slaat nu de Delta variant toe. Omdat Nederland donkerrood gekleurd is door Europa gaat Duitsland de maatregelen aanscherpen voor Nederlanders die naar Duitsland willen reizen. Als men niet gevaccineerd is moet men eerst 5 dagen in quarantaine, de maatregelen gaan dinsdag in.

Er wordt in meerdere landen nagedacht over beperkingen voor niet-gevaccineerden. Zo mag je binnenkort in Engeland niet meer naar bv grote bijeenkomsten en nachtclubs als niet gevaccineerde. Ook Israel gaat beperkingen opleggen aan niet gevaccineerden en in Griekenland heeft men van regeringswege gezegd dat de staat gerechtigd is mensen eventueel tot vaccinatie te dwingen. Frankrijk gaat nog een stapje verder en wil dat verzorgend personeel verplicht gevaccineerd is in september, zo niet dan volgen er sancties. In Nederland is men heel terughoudend, daar zal verplichte vaccinatie er niet komen. In Duitsland is er nu wel een discussie gaande over verplichte vaccinatie, er wordt gesteld door enkele academici, in een poging de discussie verder aan te zwengelen, dat verplichte vaccinatie ethisch verantwoord is.

Het was een prachtige dag vandaag met wat meer zon dan gisteren en 23º.

We gaan vanavond eten in het restaurant hier vlakbij, met zicht op het haventje, een mooie plek om te zitten.

Neustrelitz 24-07-2021, zaterdag

Dat ging mooi niet door gisterenavond, dat eten aan de haven. Het ene restaurant ging net sluiten, Feierabend, die waren ’s avonds dus gesloten.  En het restaurant ernaast was helemaal vol, de hele avond gereserveerd. Dus zijn we de stad ingegaan, we hadden daar overdag 2 goedgevulde terrassen gezien op de marktplaats. Merkwaardig genoeg waren die om 19.30 ook gesloten. Wel was een Thais restaurant geopend, die zat in de winkelstraat. Daar hebben we voor gekozen en hebben daar lekker gegeten, niet uitzonderlijk lekker omdat Everdien regelmatig Thais kookt en we verwend zijn. Bovendien lijkt het erop dat Duitsers minder pittig eten gewend zijn, Everdien had een gerecht ,aanbevolen door de chefkok ,wat als pittig omschreven stond( veel eendeborstfilet) en ik Drachenfeuer (scherp) maar we zouden beide gerechten liever als enigszins pittig willen omschrijven Bovendien was het  terras in de winkelstraat ook niet zo’n geweldige ambiance .Van Belgische buren hoorden we dat er aan de andere kant van de haven nog 2 restaurantjes zijn met zicht over het meer , die hadden we gemist.

Een stelletje jonge kokmeeuwen bij elkaar. Bij een volwassen kleed dan hebben ze een chocoladekleurige kap op de kop.

Dit is het Zierker meer, een van de 300 meren in Meckelenburg/Vorpommeren.

De cp ligt bij het kleine haventje van Neustrelitz.

Er staan hier statige huizen maar een aantal ervan is totaal verpauperd

De hele dag door komen hier tevergeefs campers proberen of ze op de cp kunnen. Nu is het hoogseizoen en deze plaats relatief goedkoop met zijn €8,—, de meeste plekken hier in het noorden zijn zeker 2x zo duur. Toch willen we morgen naar een andere plek, we zijn hier wel uitgefietst en -gewandeld voor 10.00 uur moeten we hier vertrokken zijn. Niet zo’n geschikte dag om te vertrekken, de zondag  maar we  zien wel , we hebben  een paar alternatieven uitgezocht en we kunnen wellicht ook naar een camping uitwijken..

Het gebied hier heet de Meckelenburger Seenplatte, er zijn hier talrijke meren ( meer dan 300), moerassen en rivieren. Veel meren zijn onderling verbonden door kanalen zodat dit gebied bij uitstek geschikt is voor watersporters. Het gebied is hier 18.000 jaar geleden ontstaan tijdens de ijstijd. Er zijn ook veel camperaars in dit gebied maar misschien is het nu overall druk in Duitsland omdat veel mensen toch in eigen land blijven.

We hebben vandaag niet gefietst maar gewandeld en deze eindigde in de slottuin niet omdat die vlakbij de cp is maar vooral omdat hij mooi is met beelden en grote, eeuwenoude rode beuken. En omdat het vandaag warm was, 28º, was het daar prettig toeven.

Vanmiddag kwamen er wel 20 oude tractoren voorbij puffen, er zal wel ergens een show zijn. Bovendien reed er ook een treintje uit DDR-tijd, net als weleer liep er een man met rode lag en fluitje voorop om het verkeer te waarschuwen.

 

Tijdens het fietsen zat er een raaf in een veld in een dode boom. Everdien vond het rauwe Krroa, krroa een beetje angstaanjagend.

In de Schlossgarten zat een cirtoenvlinder op de Verbena

 De  Kinderbrunne staat achter de Oranjerie

 

 

 

Het beeld rechts  in de Schlossgarten is Jupiter

Klein Pritz 24-07-2021, zondag 

Het zou ons niet meer gebeuren , we zouden het anders gaan doen. Dus gingen we gisterenmiddag langs de diverse restaurants, , liever gezegd  we bekeken de menukaarten die daar hingen, een restaurant die onze interesse had vanwege de gerechten en het terras aan het water, viel af omdat daar een besloten bijeenkomst was ’s avonds. Uiteindelijk hadden we iets leuks gevonden, niet aan het water maar wel met een leuke tuin en binnenplaats achter het restaurant, de Louise Stube. Daar hadden we gereserveerd  om 19.00uur,  we zijn in Duitsland en niet in een Mediterraan land waar we later gaan eten. 

Dat later eten lukte trouwens prima maar op een manier waar we niet voor gekozen hadden.

Nadat we een drankje hadden besteld en vervolgens ieder een gerecht hadden gekozen,  en nog maar eens een drankje hadden genomen en weer  gezegd hadden tegen elkaar dat we hier toch wel heel leuk zaten in een omgeving waar aandacht aan was besteed, vonden we na ruim 1,5 uur wachten dat het toch tijd werd om iets assertiever te worden. Sorry, mijn fout zei de aardige, erg magere  jongeman die ons bediende, edit, zou bedienen. Bleek dat hij onze bestelling had vergeten door te geven , excuses werden aanvaard, niet nadat we een gratis glas wijn hadden bedongen vanwege het lange wachten. Want uiteindelijk tegen 21.00 uur, na bijna 2 uur wachten ,kregen we eindelijk het verlangde eten.

Dat was wel het wachten waard maar de sfeer was wat minder geworden, we hadden teveel begrip gehad omdat het zo druk was en verschillende mensen tevergeefs hadden geïnformeerd of er nog plaats was, blij dat we gereserveerd hadden.

 

                               Een geelgors, een rode wouw hebben we nog niet goed genoeg op de foto gekregen.

De Kleinpritzer See

Wilde peen, schermbloem met zaadjes

cp Schwarzbier Oase, Klein Pritz,

N53.64038 E11.94850, €6,- electra 2,-.

En over reserveren gesproken, gisterenavond gebeld met de plek waar we nu staan. Voor de zekerheid, tegen onze principes, maar we 

leren wel hoe het er aan toe gaat bij de nieuwe generatie camperaars. Ja hoor, er was plek, dat sliep wat rustiger vannacht , we hoefden geen 115km westelijk te rijden met het risico dat er geen plaats was.

We staan in het gehucht Klein Pritz, 93 inwoners, op een heel basic cp midden in de natuur. Niet iedereen wil hier staan, zie de commentaren op CC,  die variëren van camperaars die enthousiast zijn midden in de natuur te staan  tot sommigen die  zijn omgekeerd toen ze zagen dat er een kleine sloperij is bij de buren, die je alleen maar ziet als je het terrein van de cp oprijdt. Wij vinden het prima hier, we zien rode wouwen overvliegen en tijdens een wandeling naar het meer, die door bomengroei, niet overal te bereiken is, zagen we een hert. Later toen we een fietstocht rond het meer maakten, 12 km, stak er een hert 100m voor ons de weg over. Voeg daarbij het mooie enigszins heuvelachtige landschap en het meer, dan hoor je ons niet klagen, integendeel. Het primitieve hier steekt gelukkig positief af bij de luxe cp’s waar we ook gestaan hebben, wij prefereren dan deze plek. En ook nog eens een heel hartelijke ontvangst.

Er trokken aan het eind van de middag wat onweersbuien voorbij na een half-bewolkte dag met 29º, hier viel om 18.00 uur een stevige bui met slechts 1 klap onweer.

Klein Pritz, 26-07-2021, maandag

We hebben hier vannacht met 7 campers gestaan terwijl er plaats is voor wel 15. Hebben wij geluk dat we zowel van de natuur als van steden houden en ons prima kunnen redden zonder luxe voorzieningen.

 De cassette kan geleegd worden in een ondergrondse container, als die vol is staat daarnaast een dixi. Er moet wel €2,- betaald worden voor het legen van de cassette, als die vol is moet er een bedrijf komen om die leeg te pompen. Het drinkwater wordt opgepompt en is door een laboratorium gekeurd en is gratis. Je zoekt maar zelf een plaats uit, kortom lekker ongedwongen.

En dan hebben we ook nog eens aardige Duitse  buren, waar we opvattingen betreft wel raakvlakken hebben. Hoe anders was dat de afgelopen dagen met onze Belgische buren , een aardige vrouw maar de man was een opdringerige betweter met ADHD. Dat laatste daar kan kan hij niets aan doen natuurlijk ,maar hij sprong daardoor heen en weer  als hij iets beweerde, “vertel mij niets over accu’s, daar weet ik alles van.”

                                             Dit is de , althans in Nederland, zeldzame Grauwe Klauwier

Ook zeker geen alledaagse verschijning, de Grauwe Gors.

Ook weer een niet veelvoorkomend vlindertje, de Kleine Vuurvlinder

Ook de vrouwelijke Grijze Klauwier verscheen nog even.

We hebben weer een fietstocht gemaakt door de bossen rondom het meer. Een aardige, heuvelachtige route, je passeert slaperige dorpjes met namen als Kukuk, Dabel, Schlow en Bokow. Toen was het nog mooi weer met 25º, om half 3 begon het onweren, de bui duurde bijna 1,5 uur en het regende ontzettend hard met de nodige onweersklappen . Het hele veld stond hier blank, het is de eerste keer dat wij ons portie meekrijgen van het onstabiele weer in West Europa.

Maar toen de zon weer begon te schijnen warmde het weer op, het water trok weg, de natuur begon weer te leven. Daarom nog een klein stukje gefietst om te kijken of het lukte de rode wouw te fotograferen. Die vlogen te hoog, wel een paar andere vogels gefotografeerd waaronder de zeldzame grauwe klauwier , een mannetje en later een vrouwtje. Dan ben je toch blij dat je hier in een natuurgebied staat.

Als koelkast geen kuren had gehad waren we nooit beland in Noord Duitsland, je zou bijna vergeten dat we met een proefrit bezig zijn. Maar tot nu toe niets dan lof over de koelkast en daar hebben we toch maar deze mooie reis aan te danken, quatsch natuurlijk maar we vermaken ons prima. Morgen weer iets geheel anders.

Voor deel 3 klik hier Noord Duitsland zomer 2021 deel 3