Mérida 01-05-2019, woensdag

Onze Italiaanse buren klaagden gisterenavond dat het zo warm was, ze blijken zelf uit Turijn te komen en hielden meer van bergen en sneeuw. Dan hadden ze beter de Alpen in kunnen gaan , hoefden ze ook niet zo ver te rijden. Dat moesten wij ook niet vandaag het was slechts 44km naar Mérida.

In Spanje geldt 1 mei als een nationale feestdag, de internationale dag van de arbeiders, ‘El Dia Internacional de los Trabajadores’. Iedereen is dus vrij, de meeste winkels zijn gesloten. Veel Spanjaarden maken er meteen weer een lang weekend van door donderdag en vrijdag ook vrij te nemen, er wordt dan ook gewaarschuwd voor verkeersdrukte, het was ook druk op de weg. 

We wilden op een gedoogplaats aan de rivier de Guadiana gaan staan, een plek met een mooi uitzicht maar totaal verlaten, geen plek waar je je camper alleen achter zou laten om de stad te bezichtigen. Daarom zijn we doorgereden naar de camperplaats in het midden van de stad op een mixparking waar ook bussen staan. Geen mooie omgeving, tussen een stuk braakliggend terrein en huizen, maar wel praktisch om de bezienswaardigheden te bezoeken, want die zijn hier in de stad.

Mérida is een soort openluchttheater door de aanwezigheid van Romeinse oudheden, en ook wat Moorse bezienswaardigheden. Omdat veel historische monumenten in een goede staat verkeren zijn ze door de Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst.

                                                                        De decorwand in het Romeinse theater

Het standbeeld boven de hoofdingang is van Livia, de vrouw van keizer Augustus

       Het theater bevat 6.000 zitplaatsen

Dit is het amfitheater, hier vonden o.a. gladiatoren gevechten plaats

Niet ver van de cp zijn de belangrijkste bezienswaardigheden, een ticket kost €15,- en dan heb je toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Gezien onze leeftijd moesten wij de helft betalen. Omdat het 1 mei is was het museum gesloten, jammer dan.

Er vlakbij ligt het amfitheater dat plaats bood aan 14.000 toeschouwers dat vlak na de jaartelling is aangelegd. Er werden wagenrennen gehouden en er werden zelfs zeeslagen nagebootst waarvoor de piste onder water werd gezet. Ook werden er gladiatorengevechten gehouden.

Het naastgelegen Romeins theater is nog veel ouder en bood plaats aan 6.000 bezoekers. De decorwand is erg mooi, de beelden zijn replica’s.

                                      Detail van een mozaïek vloer in een Romeins huis, een Cherubijntje met duif in de armen

het opgegraven Romeins huis, links een mozaïek vloer, in het midden een trap die naar de zomerkamers voerde die rechtsonder te zien zijn.

Het Alcabaza, althans de muren rondom. De resten van het gebouw in het midden was ooit een toren met 3 verdiepingen.

           De 792m lange Romeinse brug

Het was een eindje wandelen naar de volgende bezienswaardigheid, het ‘casa de Mitro’ dat is een opgegraven Romeinse woning met mozaïek vloeren en diverse kamers. ’s Zomers waren er kamers ondergronds tegen de hitte. Helaas waren de meeste mozaïeken slachtoffer van de tand des tijds.

Op weg naar het Alcabaza hebben we nog even bij een 1 mei manifestatie gekeken, die was eigenlijk al afgelopen. Het Alcabaza is een hele grote Moorse burcht gebouwd in 835, ooit waren er woningen binnen de dikke muren, nu is het vooral een leeg omhulsel. Het is gebouwd op de resten van Romeinse kerken en Visigotische kerken.

Je ziet vanaf de muren van het Alcazaba fraai de Romeinse brug liggen. Deze is 792m lang en telt 60 bogen van blokken graniet en is meerdere malen gerestaureerd.

Door de 1 mei manifestatie kon je niet goed het mooie Plaza de España zien waar een aantal mooi gebouwen aan liggen .

                                                     De Romeinse tempel van Diana met erachter het Moorse paleis.

Het onderste deel van dit huis stond op instorten, doodzonde

Bovenste deel van een huis aan het Plaza de España met azulejos en veel keramiek.

De bosbrandweer op de 1 mei manifestatie

Mérida, cp met voorz. €12,-

N38.91958 W6.33723

We waren wel een beetje moe van al het gewandel en geslenter maar voordat we het ons toestonden op een terrasje een versnapering te nemen, hebben we eerst nog de tempel van Diana bezichtigd. Alleen de buitenkant, hij was gesloten. Er is een Moors paleis over het Romeinse forum gebouwd, wat er van rest vonden we erg mooi en bijzonder.

Daarna hebben we de uitgespaarde euro’s van de tickets verbrast aan een drankje en wat tapa’s en zijn vervolgens terug naar de camper gelopen waar we in de schaduw van een boom konden zitten. Het was erg warm vandaag, 31º en er kwam een camper tussen ons en die van de Engelse buren staan, hun stroomkabel was anders te kort, ze staan op een meter afstand van ons. Ze, dat zijn een Spaans echtpaar met 2 kinderen en 2 honden die gelukkig rustig zijn, die honden dan. De temperatuur in de camper liep op tot 35.6º. 

Alegrete 02-05-2019, donderdag

Gisterenavond liep de camperplek liep helemaal vol, om half elf nog kwam de laatste Spaanse camper, zoals verwacht hebben kennelijk veel mensen een lang weekend genomen. In de regio Madrid is iedereen 2 mei sowieso vrij, er wordt dan herdacht dat het Madrilleense volk in opstand kwam tegen de Franse troepen. Napoleon had in die tijd zijn broer Jozef Napoleon tot koning van Spanje uitgeroepen.

Vanmorgen was het niet druk op de weg toen we richting Portugal reden. We hadden snelweg tot Elvas, niet ver van de Spaanse grens, ook een mooie stad maar we wilden even uitwaaien aan een meer. Na een kleine 100km waren we bij het stuwmeer Barregem de Caia, 5 km van Campo Maior. We stonden daar op een kleine parking bij een restaurant die nu gesloten was. Er loopt een weg langs met af en toe verkeer vooral wat vrachtwagens, we hoopten dat die ’s nachts niet zouden rijden. We keken prachtig over het meer uit die wat lager ligt en waar een paar vissers waren.

 

                                 Onderweg van het stuwmeer naar Alegrete kwamen we langs het dorp Arronches

           Het stuwmeer Barregem de Caia

      Portugal is groen en je ziet veel bloemen

Deze 2 bloemen zijn, hoewel verschillend gekleurd, duidelijk familie van elkaar.

We hadden een wandeling gemaakt langs het meer en we zaten een tijdje buiten te lezen toen een gemeentearbeider het gras en bloemen op de parking kwam maaien. We hadden 2 jaar geleden in Spanje al eens een steentje door een grasmaaier tegen de camper gehad, schade €1000,- , vergoed door de verzekering. Dit was geen zit- maar een handmaaier maar we hoorden toch kleine steentjes tegen de camper tikken en hebben die toen verplaatst. De rust was van korte duur want na een tijdje begon Thole het vrachtverkeer te irriteren en het was ook warm met 29º, we hadden meer wind verwacht bij het meer. “En stel je voor dat er ’s nachts ook verkeerslawaai is “,zei de neuroot. Omdat we de klok toch een uur terug konden zetten vanwege het tijdsverschil zijn we 44km verder gereden naar een leuk dorpje Alegrete, daar staan we op een kleine parkeerplaats bij het zwembad, geschikt om te overnachten, maar meer ook niet. We zijn via witte weggetjes, op de kaart dan, door lieflijke witte dorpjes gereden en genoten van het heuvelachtige landschap en de velden met bloeiende bloemen. We staan in het natuurpark ‘Natural de Sâo Mamede, een stukje de bergen in en meteen 3 graden frisser.

                                    Praten bij de dorpspomp, weer wat anders dan bij de koffiemachine

Links het kasteel en rechts de kerk van Alegrete

       Alegrete is een aardig dorp

Er is wat hoogteverschil, soms een trap, meestal een steil straatje

Alegrete, parking langs de straat

N39.24073 W7.31866

Gisterenmiddag en –avond zat een spreeuw op de antenne van een nabijgelegen huis de hele tijd te zingen waarbij hij allerlei zang van andere vogels imiteerde, Zo hoorden we de merel, een kanarie en de roep van de bijeneter. Vanmorgen was het repertoire nog uitgebreid met het geluid van een remmende auto en een rolfluitje. De zwarte spreeuw kom je niet alleen in Spanje en Portugal tegen maar we hebben hem ook vaak in (het noordelijk deel) van Marokko gezien.

Het weer was warm en ruim 29º toen we bij het meer stonden. We staan nu op ongeveer 500m hoogte en was het 26,5º om 17.00uur Portugese tijd. Af en toe dreven er enkele wolken uit de bergen over.als Anjerrevolutie, Mário Soares,

Vila Velha de Rodão, vrijdag 03-05-2019

Om half zeven vanmorgen begon een enkele auto te rijden dus we zijn redelijk vroeg opgestaan. We zijn naar Vila Velha de Rodão gereden, eerst via een aardig vlakke weg, toen via een heuveltje op , heuveltje af weggetje met kurkeiken en vervolgens door de bergen naar Vlia Velha gereden, een dorpje aan de rivier de Taag, Tejo op zijn Portugees. Kilometers voor Vila Velho zag je dat hier een van de enorme bosbranden heeft gewoed die vooral eucalyptusbossen in de as hebben gelegd, in 2017 kwamen hierbij 60mensen om het leven.

 

                                                  Portugal is erg mooi in de lente, ondermeer door de volop aanwezige bloeiende bloemen.

Zelfs kurkeiken langs de weg

In het dal stroomt de Taag

De cp in Vila Velha de Rodão, gratis, met voorz.

N39.65174W7.67196

De camperplaats ligt in een parkje bij de Taag, die kun je niet zien vanaf de cp. Het nadeel hier is de stank van een papierfabriek en af en toe een bromgeluid uit een waterzuiveringsinstallatie hier vlakbij maar daar waren we op voorbereid door de commentaren die we hadden gelezen op Campercontact en Park4Night, de 2 apps die we doorgaans raadplegen op zoek naar cp’s. Ons viel het alleszins mee met genoemde overlast.

Toen we gisteren bij het stuwmeer stonden kwamen door het monument daar uit 1962, met een spreuk van de toenmalige dictator Salazar, weer allerlei herinneringen omhoog uit ons linkse verleden. Naast Spanje met de fascistische dictator Franco, had ook Portugal een rechtse dictator Salazar, na zijn dood opgevolgd door Ceatano.. Woorden als koloniale Portugese onderdrukking van Angola, Mozambique, Anjerrevolutie, Mário Soares, borrelden naar boven. Een dezer dagen iets meer over de actuele politieke situatie in Portugal.

Als je vanaf de cp naar de Taag loopt kom je bij een plek waar in de pré-historie, 50.000 al een nederzetting van Neanderthalers was, er zijn daar overblijfselen van bewoning aangetroffen met vuurplaatsen. Tot 30.000 jaar geleden was hier een nederzetting waar de laatste Neanderthalers van Europa nog leefden, dit naar alle waarschijnlijkheid. Er zijn geen hutten of grotten meer gevonden uit deze periode, wel botjes e.d. van dieren die gejaagd werden door deze Neanderthalers. Ook stenen gereedschappen gemaakt van materiaal uit de bergen rondom Rodâo. Van de benen en houten voorwerpen die hoogstwaarschijnlijk  gebruikt werden is vrijwel niets terug gevonden. Ook leefden hier de laatste olifanten van Europa, evenals de neushoorns. Of deze ook gejaagd werden door de Neanderthalers, daar zijn geen bewijzen van aangetroffen. Naast paarden, joegen zij vooral op kleinere dieren zoals konijnen, vogels en vissen.

                                                        De brug over de Taag bij Vila Velha de Rodão, op daarachter de 'portas de Rodâo.

De Taag van boven uit het dorp gezien

De streek Alentejo staat bekend om zijn grote schoorstenen, de eigenaar van dit huis heeft zich wellicht door kastelen laten inspireren.

Een vale gier, wel hoog, maar toch een foto omdat hij vrij zeldzaam is.

We hebben wat bijeneters bij de Taag gezien en hoog boven ons hoofd cirkelden af en toe groepjes vale gieren. Dit gebied is een van de plekken waar ze broeden. Het zijn grote gieren met een spanwijdte van wel 2.50m.

Het weer blijft prachtig, vrijwel onbewolkt en weer 29º.

Barragem de Povoa 04-05-2019

Gisterenavond besloten om toch niet nog een dag langer te blijven in Rodão. De plek beviel ons prima maar we wilden ook nog bij een stuwmeer staan waar we 4 jaar geleden ook stonden. En omdat er voor volgende week een paar dagen buiig weer wordt voorspeld, hebben we de plannen wat aangepast. We zijn eerst langs een supermarktje gereden, wat brood gehaald en vervolgens 34 km gereden naar het stuwmeer barragem de Povoa. Er is hier een officiële cp maar het wordt ook gedoogd om langs het meer te staan.

Zo zijn we nu weer in de provincie Alentejo, Rodão ligt net in de provincie Beixa, de gemeente is de provincie grens. Portugal telt 11 provincies, de bekendste is de Algarve, de grootste is Alentejo. Deze bestuurlijke indeling in provincies is achterhaald, ze dateert uit 1936, ze is vervangen door een indeling in 18 districten die weer onder zijn verdeeld in 308 municipios of concelhos, een soort gemeenten, dit is sinds 1976 zo Toch voelen veel Portugezen zich inwoner van een bepaalde provincie en de provincienamen worden ook nog gewoon gebruikt. Zo passeerden we vanmorgen op weg hier naar toe al na 5 min. het bord met Alentejo erop, ze mogen dan niet meer de bestuurlijke functie hebben, ze dienen nog wel als geografische aanduiding.

We staan nu aan het Barragem de Povoa, concelho Castelo de Vide dat 14km verderop ligt.    

 

 

Vrij staan Barragem de Povoa, 200 m verder is een serviceplek met voorz. N39.48223 W7.54759. De bakker komt tussen 8 en 9 uur langs.

    De Taag bij ons vertrek vanmorgen

                           2 graftomben

       En ook hier overal bloemen

Een hele mooie plek hier aan het stuwmeer, je kijkt prachtig over het water uit. Regelmatig zie je een ooievaar of een reiger en ook de rode wouw duikt af en toe op. Er loopt een wandelpad langs het meer en natuurlijk zingen nachtegalen het hoogste lied maar ook andere zangvogels, echter ze houden zich goed verborgen. De wielewaal horen we ook en we zagen hem vliegen maar fotograferen ho maar.

Op een paar plaatsen langs het meer zijn nog graven te vinden uit de 5 t/m 7e eeuw. Vlakbij waar wij staan is nog een necropolis met 8 tomben, ze worden slecht onderhouden, ze zijn helemaal met gras overwoekerd. Aan de andere kant van het meer zijn nog 2 tomben naast elkaar die er beter uit zien..

We zagen dat het aan het meer wat frisser zou zijn, en dat klopte ook, het werd 26º, strakblauwe lucht, zeer aangenaam weer.

Barragem de Povoa , 05-05-2019, zondag

Vandaag stonden we een tijdje alleen aan het meer, we hadden een Oostenrijkse buurman die zijn vrouw ging ophalen in Porto waar ze met het vliegtuig zou aankomen. In de loop van de middag kwam er een Nederlandse en later een Duitse en Italiaanse camper. De Nederlandse man wandelde een paar keer langs met zijn hond maar keek niet op of om, zo kan het ook, zelfs geen lekker weertje meneertje.

In 1974 kreeg Portugal weer een democratisch gekozen regering onder leiding van de socialist Soares, vandaag de dag is er al een tijdje een linkse minderheidsregering onder leiding van de socialist Antonio Costa aan de macht, gesteund door andere linkse partijen. Waar in de rest van Europa populistisch rechts oprukt, krijgt die beweging in Portugal geen poot aan de grond. Hoe zit dat eigenlijk?

Toen Portugal werd getroffen door de economische crisis van 2008 voerde een centrumrechtse regering drastische bezuinigingsmaatregelen door. Het land was onder curatele van Europa geplaatst wegens de verspilzucht en de regering van Coelho was er trots op dat het nog harder bezuinigde dan het door Europa was opgelegd. De gevolgen voor de bevolking waren dramatisch: 250.000 banen gingen verloren, een half miljoen Portugezen emigreerde, de kinderarmoede steeg snel, de staatsschuld werd torenhoog , de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg gingen flink omlaag enz.

 

                                                                           Dit is ons 'luifeluitzicht', hier in de avondzon

Een ooievaar legt 3 tot 5 eieren, hier zijn 2 jongen zichtbaar.

Als je rond het meer wandelt vliegen er voortdurend bloemkoolsprinkhanen op.

Één van de vale gieren die hier overvlogen op tamelijk grote hoogte. Deze sloeg net een keer met zijn vleugels.

We waren in 2015 in Portugal en zagen veel leegstand en verpaupering aan huizen en winkelpanden. We hadden gesproken met werkloze afgestudeerden die aan emigreren dachten. In deze dramatische economische en sociale situatie vonden er in 2015 parlementsverkiezingen plaats. Weliswaar bleef de partij van Coelho nog de grootste maar de socialisten onder António de Costa haalden bijna 1/3 deel van de stemmen. Er werd een brede coalitie verwacht zoals vaker in het verleden maar Costa slaagde erin een minderheidsregering op poten te zetten gesteund door de communisten en het Links Blok die ook verkiezingswinst hadden geboekt. Zo was er de wedergeboorte van Portugees links die sinds de Anjerrevolutie elkaar alleen meer ideologisch de maat namen. De 3 partijen vonden elkaar op het basisprogramma : het terugdraaien van de bezuinigingen.

Er werd een totaal andere koers ingeslagen: de minimumlonen werden verhoogd, de ingevoerde regressieve belastingen teruggedraaid, de ambtenarenlonen en pensioenen terug op het niveau van voor de crisis gebracht, de 4 geschrapte feestdagen geherintroduceerd, de sociale zekerheid voor de armste gezinnen uitgebreid, een luxetaks op huizen van meer dan 600.000 euro ingevoerd, enzovoort. Een prachtig links programma, een ramp voor het land wat tot verdere bezuinigingen zou leiden volgens de oppositie.

En wat is gebleken: het werkt! 3 Jaar geleden werd Portugal van het Europese strafbankje gehaald. De regering-Costa creëerde banen en nog eens banen: zo’n 270.000 de voorbije twee jaar. Het werkloosheidscijfer viel in december 2017 voor de eerste keer in 13 jaar onder de 8% (daar waar dat in 2013 nog 17% bedroeg) en het bbp kende het vorige trimester een groei van 2,7%. Dat is hoger dan het eurozone gemiddelde van 2,5%; de eerste keer overigens in deze eeuw dat dit gebeurde. Het overheidstekort viel in 2016 terug tot 2,1%; het laagste percentage sinds Portugal in 1974 een democratie werd en ver onder de gevraagde 3% door Europa. In 2015, toen de regering-Costa er aan begon, bedroeg het overheidstekort nog 4,4%. Gek genoeg kan ik geen economische cijfers over 2018 vinden.

Er zit een nest van een rode wouw in een hoge boom hier niet ver vandaan. Er zitten krijsende jongen in maar afgezien van een witgekalkte grond zie je niet van de wouwen, behalve als ze in de verte over het meer vliegen. Toen we een wouw zagen vliegen en volgden, hopelijk komt hij dichterbij om te fotograferen, zagen we een groep van 12 vale gieren hoog boven ons zweven. Vlak daarachter kwam er nog een groep van een stuk of 18. We zijn een paar jaar geleden in Valderobbes geweest bij een gierenobservatorium, gieren van heel ver komen daar de kuikens verorberen die daar uitgestrooid worden. Wellicht was dit een groep die daarvan terug kwam, hemelsbreed ongeveer 400km hier vandaan.

Het was ongeveer vergelijkbaar weer als gisteren, 27º, een matige wind en wat sluierbewolking vanmiddag.

Castelo de Vide 06-05-2019, maandag

Er werd al enkele dagen een weersverandering aangekondigd en dat was al meteen merkbaar bij het opstaan: zwaarbewolkt en een frisse wind over het meer. Dan is het geen weer om bij het meer te blijven staan, voor de komende dagen worden ook buien en/of lichte regen voorspeld. Dus pakken we de draad op van een paar dagen geleden , we gaan weer wat steden bezoeken. Vandaag zijn we nog in Portugal gebleven, we zijn naar het stadje Castelo de Vide gereden. We zijn hier al een keer eerder geweest en vinden het een leuk stadje, best nog een keer een bezoek waard. Stonden we de vorige keer nog bij een sporthal, nu staan we onderaan de stadsmuur op een parking waar je een mooi uitzicht hebt bij mooi weer. Vanmorgen eerst niet met laaghangende bewolking ,maar vanaf het begin de middag klaarde het op.

Een rouwkwikstaart, heel vaak gezien deze reis rondom de camper, vooral ook in Marokko, nog nooit een foto geplaatst, bij deze dan.

De kerk St Maria de Devesa heeft wel een likje verf nodig

                 Câmera Municipal

parking Castelo de Vide N39.41606 W7.45817

We staan nog geen 5 min. lopen van het centrum, het plein ‘Praca D Pedro V’ is mooi en er staan een aantal gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. Zo is er de Câmera Municipal (Paco de Concelho)met overwelfde galerij, het barokke gebouw palácio Torre, het ziekenhuisje Santo Amaro wat nauwelijks opvalt. De Santa Maria kerk is voorzien van een grote voorgevel en 2 barokke torens maar het interieur is niet interessant.

Er is een kleine Joodse wijk uit de middeleeuwen maar net zoals elders in het stadje, zijn sommige huizen knap vervallen. De steile smalle straatjes zijn leuk om te zien, er staan veel bloemen bij de huizen. Helaas scheen de zon niet toen wij er waren, in onze herinnering was het allemaal wat fleuriger. Het meest bijzonder in deze wijk vonden we de 16e eeuwse Fonte da Vila, een renaissance fontein van marmer die als wasplaats dienst deed.

We zijn vanmiddag uit eten geweest tegen redelijke prijs en een goede kwaliteit, ongeveer hetzelfde prijsniveau als in Spanje. Everdien had gegrilde biefstuk met frites en garnituur van groenten, het varkensvlees met mosselen, een specialiteit uit de Alentejo naar het schijnt, was voor Thole. Lekker gegeten terwijl de tv aanstond en er nieuws was over een koninklijke baby, voorafgegaan door een item over een politieke crisis in Portugal. Afgelopen weekend heeft premier Costa gedreigd op te stappen als het parlement op 15 mei instemt met een voorstel van de oppositie, gesteund door 2 regeringspartijen, de communisten en het links blok, om de lerarensalarissen te verhogen. Omdat leraren af en toe het werk hebben neergelegd, evenals andere ambtenaren zoals verplegend personeel, politieagenten en gevangenispersoneel, kwam de regering onder druk te staan om de salarissen te verhogen. Dit omdat de cijfers voor de Portugese economie gunstig zijn uitgevallen de afgelopen maanden. Costa stelt dat dit ’sociaal onrechtvaardig en financieel niet haalbaar is’ op dit moment. Dit gaat 800 miljoen kosten, we moeten wachten tot we in 2020 een begrotingsoverschot hebben aldus Costa, anders zullen we dan opnieuw moeten gaan bezuinigen.

                                                        De Fonte de Vila, de stadsfontein, vroeger een wasplaats

Azulejos plateau aan de gevel bij het begin van de Joodse wijk

Er zijn een paar leuke straatjes in deze wijk(rechts)

De andere linkse partijen hebben tot nu toe het socialistische minderheidskabinet van Costa gesteund, nu lijkt er een scheuring in het linkse blok te zijn ontslaan. Op 15 mei wordt er in het parlement gestemd over het voorstel van de loonsverhoging voor leraren ( ook de andere ambtenarenbonden willen die), wordt die aangenomen dan valt de regering en krijg je vervroegde parlementsverkiezingen verkiezingen die voor 6 okt. gepland staan. Waren we niet uit eten geweest, dan was dit nieuws ons waarschijnlijk ontgaan, we hadden het nog net elders gelezen, nu lezen we maar beperkt Nederlandse kranten en we hebben slechts 1x een Portugese krant on line ingezien vorige week, met Spaanse kranten doen we dat vaker, dan kun je wel bepalen of het artikel interessant genoeg is om het met Google Translate te bekijken. Het zou toch wel merkwaardig zijn overgekomen als we wel de ontwikkelingen van de laatste jaren over de regering Costa hadden vermeld maar de actualiteit niet, maar goed, als je er geen weet van hebt.......

Het weer tenslotte: het klaarde na de bewolkte ochtend op, er stond tamelijk veel wind en met 17º was het ronduit fris. Er staat hier nog een andere camper, een Belg.

Cáceres 07-05-2019, dinsdag

Vanmorgen zijn we met motregen vertrokken maar het werd al snel droog. We zijn Spanje weer ingereden waar het Europese zomertijd, dus een uur later is. Evenals gisteren in Castelo de Vide, zagen we ook nu onderweg weer vale gieren rondcirkelen, dit keer vlak over de grens in de buurt van een nationaal park waar we de naam niet meer van kunnen vinden. Dit is nu al de 5e dag op rij dat we vale gieren zien en we zijn nog niet eens in het nationaal park Monfragüe waar we eind deze week naar toe willen gaan. Een beetje afhankelijk van het weer want na een paar dagen een dipje moet het tegen het weekend sterk opwarmen met in en na het weekend temperaturen dik boven de 30º. Maar nu is het prima stadsweer en zijn we naar Cáceres gereden, een rit door een mooi landschap over een goede weg van 122km. Cáceres is een grote stad met bijna 100.000 inwoners.

Een deel van de muren zie je hier. De toren is nog origineel Moors, de Torre de Bujaca. Via de trappen en het poortje kom je in het historisch centrum

Nog een deel van de Plaza Major de rechtertoren is de Torre del Horno

Achter de camper zong een groenling.

cp Cáceres, N39.48046 W6.36652

gratis, met voorz.

We zijn weer in de Extremadura waar we bijna een week geleden uit vertrokken zijn. Juist afgelopen weekend werd bekendgemaakt door het Spaanse bureau van de Statistieken(INE) dat Spanje er de afgelopen 18 jaar niet in geslaagd is om de kloof tussen rijke en arme autonome deelstaten te dichten. De rijkste deelstaat is Comunidad de Madrid en de armste Extremadura, net zoals eeuwen geleden toen dat de reden was dat de conquistadores uit de Extremadura probeerden hun rijkdom elders te vinden, bv in Latijns Amerika zoals we al op 30-04 jl. schreven. Cáceres is een stad met een prachtig middeleeuws centrum, met muren die gebouwd werden in de tijd van de Almohaden( Moren) die nog vrijwel geheel in tact zijn. We zijn hier al eens eerder geweest en wilden deze mooie stad, waar in opdracht van de met goud beladen teruggekeerde conquistadores fraaie stadspaleizen in renaissance- en vroege barokstijl werden gebouwd. We zijn vanmorgen eerst voor een hernieuwde indruk naar het historische centrum gewandeld en zijn bij het toeristenbureau langs geweest. Dat ligt centraal aan het mooi Plaza Mayor, vandaar kun je een wandeling starten door het historische centrum. Die hadden we al een beetje gemaakt omdat we de weg wat kwijt waren. Je ziet dan wel mooie gebouwen, straatjes en kerken maar mist de achtergrondinfo.

                                 Iglesia de San Francisco Javier. De kerk speelt een belangrijk rol in  de Samana Santa

Palacio de los Gofinos de Abajo. Stadspaleis van de familie Golfin, gotisch met mudéjar invloeden

Palacia de Mayoralgo met een renaissancegevel waarin 2 mudéjar ramen

Casa de Cáceres-Nido. 2 leeuwen houden een schild vast. In het schild zie je rechts onderin 2 beren tegen en boom. 

Daarom zijn we vanmiddag opnieuw de stad ingegaan, voor een kleine wandeling, morgen zijn we ook nog hier. Met een minuut of 15 ben je op het Plaza Mayor vanaf de cp. We hebben wat paleizen bekeken en langs kerken gelopen, dezelfde als vanmorgen, alleen nu hadden we wat meer aandacht voor de gebouwen. Niet alleen omdat we een plattegrond van het toeristenbureau hadden, we hadden ook een boek bij ons. Bovendien hangen bij belangrijke gebouwen en kerken informatiebordjes, dus info in overvloed.

Als je zo rondwandelt krijg je af en toe ook het idee van overvloed: het is allemaal wel wat veel , een beetje sombere bouw ook, maar die stijl hoort nou eenmaal bij die periode. We vinden mudejar over het algemeen mooier en niet te vergeten azulejos. Als we die gedachten wat opzij weten te zetten en het geheel goed op ons in laten werken is het toch uniek wat je ziet, je kunt je er in de middeleeuwen wanen , afgezien van de busladingen toeristen dan.

Het weer begon met motregen vanmorgen, toen wat opklaringen , meest bewolkt maar het werd nog 21º.

Cáceres 08-05-2019, woensdag

Er kunnen met passen en meten 14 campers op de cp staan, die stonden er dan ook. Je staat dicht boven op elkaar, het zijn kleine plaatsen, voor een stad die zo populair is als toeristische bestemming, is deze cp te klein. Maar er wordt niet moeilijk over gedaan als er buiten het terrein geparkeerd wordt, daar stonden er ook een stuk of 10. Van de 22 campers waren er 4 Nederlands, dat zijn we wel gewend deze aantallen in het Spaanse binnenland. De meeste campers waren Frans, mede omdat er een groepje van 4 was, er waren daarnaast een aantal Spaanse campers. 10 Dagen geleden schreven we al dat het aantal verkochte campers volgens de camperbranchevereniging ASEICAR in een jaar tijd met 22% was gestegen. Nu maakte deze vereniging bekend dat de verkoop van campers in de maand april voor het eerst de 1000 camper-grens is gepasseerd door de recordhoge verkoop van 1184 campers. Dat is maar liefst 548 meer dan april vorig jaar en 334 dan in de maand maart. Nu worden deze campers niet alleen aan particulieren verkocht maar ook bv aan verhuurbedrijven maar het geeft wel een trend aan nl de enorme populariteit van campers. Het meest verkochte merk is het Spaanse Benimar, daarna McLouis gevolgd door Carado. Dat zijn merken in de meer goedkopere klasse, een duidelijk andere voorkeur dan onze oosterburen. Ook werd gevraagd waar Spaanse camperaars het liefst overnachten, ongeveer de helft op cp’s en toch nog 38% op campings.

                                                    Plaza Mayor, rechtsachter het podium met de enorme geluidszuilen

Onder de arcaden is een galerij waar winkeltjes en restaurantjes zijn

 

Santa Anna poort, de beeldjes zijn st Anna, dochter Maria en kleinzoon Jezus

        Casa del Sol, kip of ei kwestie

Vannacht vielen er wat regenbuien, vanochtend miezerde het af en toe een beetje zodat we aan het eind van de ochtend , toen het helemaal droog was, de stad weer zijn ingegaan. Men is daar bezig op het Plaza Mayor een groot podium neer te zetten met enorme geluidsboxen. Overal worden bierstandjes opgebouwd, morgen hier een bekend techno festival, het WOMAD festival gehouden. Althans volgens een wat oudere medewerker van het toeristenbureau die hiermee te kennen geeft weinig kennis van zaken te hebben, althans wat deze muziek betreft die hier toch al 36 keer eerder heeft plaats gevonden. Het is nl helemaal geen technofestival, WOMAD is in 1980 oa door Pete Gabriel(Genisis, later solo met het mooie nummer ‘Sledge Hammer) opgericht en betekent World Of Music, Arts and Dance. Het festival wordt jaarlijks op een 8-tal plaatsen op verschillenden continenten opgevoerd, Cáceres is een van deze plaatsen, hier vindt sinds 1992 dit festival plaats. Het festival hier duurt van 9 t/m 12 mei en er treden artiesten op die in het genre World Music te vatten zijn. Ook zijn er films en workshops en straatartiesten en alles is gratis. Dit was even een lang terzijde om te zeggen dat er van het Plaza Mayor nu minder mooie foto’s te maken zijn. Niet alleen door het podium maar ook door de vele bestelbusjes, gisteren zelfs een vrachtauto, die allemaal materialen voor het festival komen aandragen. We hebben nog even overwogen om hier nog te blijven om wat van het festival te zien maar: A het lijkt ons te massaal, B gezien de geringe afstand van het podium tot de cp en de reputatie van Spaanse feesten die tot diep in de nacht doorgaan, hebben we er maar vanaf gezien. Voorgaande argumenten klinken wat verzachtender dan meteen maar te zeggen dat we misschien wel te oud worden voor deze festiviteiten.

                                                              Casa de las Veletas, keramiek bovenaan de voorgevel

In het Casa de Las Veletas is nu een archeologisch museum gevestigd.

Mooi kopje op een vervallen Moorse fontein

            Niet alles is fraai gerestaureerd

We hebben nog wat gebouwen bekeken en toen het begon te regenen zijn we naar de camper gegaan. We hadden nog het interieur van een kerk kunnen bezichtigen of naar een museum kunnen gaan maar we vonden het wel goed zo en terrasjesweer was het al helemaal niet. We hebben in de 16 dagen dat we in Spanje/Portugal zijn meer regendagen en meer de lange broek aan gehad dan in 3 maanden Marokko. Vanmiddag werd het na een paar uur regen weer droog, tegen de avond begon het weer te motregenen, zon hebben we niet gezien en het werd 17º.

Trujillo 09-05-2019,donderdag

We zullen het verder maar niet over voetballen hebben, een geweldige prestatie van Ajax, helaas toch verloren. Vanmorgen met wat motregen vertrokken naar Trujillo , een rit van slechts 45km via de gratis snelweg, de autovia. We zijn bij de oude stierenvechtersarena gaan staan, ongeveer een kwartier lopen van het oude centrum verwijderd.

Maar eerst langs de Orangewinkel om een Spaans simkaartje aan te schaffen. We hebben een contract met Vodafone, 20GB per maand voor €25,-, geldig in heel Europa. Daar hebben we probleemloos gebruik van gemaakt, tot we gisteren een melding kregen dat we 80% van 10GB gebruikt hadden. Merkwaardig, gisterenochtend hadden we 5GB in 7 dagen in mei in Spanje verbruikt , even gekeken en inderdaad als we verbinding hadden met internet vlogen de mb’s er doorheen. Zo hebben we gisteren ineens zo’n 4,5 GB verstookt in een paar uur tijd. Het probleem ligt niet bij Vodafone maar bij de hotspot, bij nader inzien aan de MacBook, daar was een grootverbruiker actief. We hebben proberen te achterhalen wat het kon zijn (via hulpprogramma’s, activiteitenweergave), automatische updates zijn uitgeschakeld. Vanmorgen verscheen er een popup van de virusscanner op het scherm van de MacBook, dat er ‘clutter’, rommel was aangetroffen. Een virusscan gedaan maar geen virussen aangetroffen. Hoe dan ook , we hebben voor 21 dagen nog ruim 10GB wat veel te weinig is. Daarom naar de Orangewinkel en hebben voor €20,- 15gb aangeschaft, dat simkaartje gebruiken we alleen in de dongel in de Mac. Tot nu toe normaal verbruik gehad, zo eindelijk weer eens gezeurd over internet, het was al een tijdje goed gegaan.

                                             Het prachtige Plaza Mayor in Trujillo, links het standbeeld van Pizarro

    Rondom zijn mooie, statige gebouwen 

Jammer van de rommel die nog moet worden opgeruimd

In een hoekje het paleis van justitie

Vervolgens naar het Plaza Mayor gewandeld, eerst nog onderweg in de kerk Convento de San Francisco geweest met een aardig interieur. Het was eerst een moskee, op die plek is in de 15e eeuw een Franciskaner klooster gebouwd en nu is het een kerk met een barok altaarstuk. We hebben eerst nog getwijfeld of we wel naar Trujillo moesten gaan nadat we al 2 dagen Cáceres waren geweest. Immers, Trujillo staat ook wel bekend als ‘de stad van de conquistadores’ met weer een aantal paleizen gebouwd met geroofd goud en andere waardevolle bezittingen , in dit geval van de Inca’s in Peru. De veroveraar van Peru, Franscisco Pizarro is hier geboren. Op het Plaza Mayor gekomen waren we blij dat we naar Trujillo waren gegaan. Wat een mooi plein, één van de mooiste en sfeervolle pleinen die we in Spanje gezien hebben, dit ondanks het feit dat er een of ander feest geweest was en werklieden de boel nog aan het afbreken en opruimen waren. Er staan enkele kapitale, karakteristieke gebouwen aan het plein wat gedomineerd wordt door de kerk San Martin met daarvoor het standbeeld van Pizarro te paard. En nog meer Pizarro, één an de mooiste huizen is het Palacio de los Pizarro(Marqués de la Conquista), de bouw begon in 1560 en zijn broer en zijn dochter hebben hier gewoond. Het is gebouwd in een renaissancestijl met invloeden van de Extremadura.

 

                                                                            Het Palacio de Los Pizarro, hieronder 3 forto's met details

Een deel van het schild waarop de verovering en de knechting van de Inca's staat uitgebeeld

Ook worden de gebroeders Pizarro met hun echtgenoten afgebeeld

We weten niet wie Francisco is of zijn broer, op de linker- of rechterfoto

Aan de andere kant van het plein valt het Palacio del Marqués de Piedras Albas op, het is gotisch met een torentje en arcades. We zijn de kerk San Martin in geweest maar waren niet onder de indruk van het interieur. Er tegenover ligt nog een paleis , het Palacio de los Duques de San Carlos. Het dateert uit de 17e eeuw en is tegenwoordig een nonnenklooster. Na nog wat rondgekeken te hebben vonden we Trujillo frivoler, minder bombastisch dan Cáceres, ook omdat het kleiner is. Echt een prachtige stad maar dat zeiden we geloof ik ook toen we voor de 1ste keer in Cáceres kwamen.

                                                                  Palacio de Marqués de Piedras Albas

Palacio de los Duques de San Carlos

De kerk San Martin lijkt wat grimmig of zou het komen doordat de veroveraar Pizarro zo prominent aanwezig is.

 

Links: boven  het portaal van de kerk San Martin

Op de terugweg naar de camper kwamen we langs een wasserette waar we om 5 uur de lakens en handdoeken hebben gebracht en die we zo om 8 uur weer kunnen ophalen. We ontdekten vlakbij ook een buurtcafé/restaurantje, daar kunnen we daarna dan wel een hapje gaan eten, we vinden dat we dat wel verdiend hebben want we zijn vanmiddag ook nog langs de supermarkt Leclerc gewandeld om boodschappen te halen met ons handige boodschappenkarretje, moeten we de camper niet eerst inpakken om er langs te rijden. Die zal wel niet lang meer bestaan als althans het klantenaantal van vanmiddag maatgevend is, we dachten eerst alleen te zijn maar ontdekten later nog een aantal klanten, maar er waren er verbazingwekkend weinig.

Het weer houdt nog steeds niet over, vanochtend eerst wat motregen, tijdens ons bezoek aan de stad vrijwel droog en vanmiddag hebben we tussen de regenbuien boodschappen gedaan en naar de wasserette geweest. Met een vrij krachtige wind werd het 19º.

Saucedilla 10-05-2019, vrijdag

Nog even over gisterenavond: voor het wassen en drogen moesten we maar €6,- betalen, voor het gebruik van een wasmachine alleen waren we in Marokko 4 à 5€ kwijt.

Het buurtcafé waar we gisterenavond om 21.00 uur wilden gaan eten, daar werden we wat bevreemd aan gekeken, ‘de keuken gaat over een uur open’. In de buurt een restaurant gevonden met huisgemaakte streekproducten, daar viel het eten tegen, dat gebeurt ook wel eens. Huisgemaakt en dan kreukelfrites van de Aviko serveren, dat valt niet te rijmen.

                           We hebben veel vale gieren gezien, ze fotograferen is een ander ding, meer een vage gier

                 Nog ééntje dan

De Taag heeft zich een weg door de rotsen uitgesleten

De Taag vanaf het kasteel gezien.

We zijn vanmorgen naar het natuurpark Monfraqüe gereden. Dat is een park bij de Taag in de buurt van Plasencia. Een prachtig natuurgebied waar we hoopten de scharrelaar te zien, maar nee hoor. We zijn naar een infocentrum gegaan vanwaar een busje je gratis naar het kasteel Monfragüe, althans wat daar van over is, vervoert. Vandaar kun je vale- en monniksgieren spotten, we hadden het weer niet mee, zwaarbewolkt en buien op komst. Daardoor zijn we niet zo lang boven gebleven zodat we de gieren alleen van onderen konden fotograferen. Wel een geweldige ervaring om ze van behoorlijk dichtbij te kunnen zien. We wilden overnachten bij een restaurant op de parking maar het was nog slecht weer in het begin van de middag.

Hier staan wat vogelsoorten die hier te spotten zijn

 

Vrij staan in het Ornithologisch park Arrocamp.

N39.84867 W5.67899

Vrij staan in het Ornithologisch park Arrocamp.

N39.84867 W5.67899

Weer eens een kaartje: we beginnen in A Medellín

B Mérida, dan naar Portugal C Alegrete, D Vila Velha De Rodoa, E barregem de Povoa, F Castelo de Vide, we zijn weer in Spanje G Cáceres, H Trujillo, I Saucedilla

Daarom zijn we doorgereden naar een ornithologisch park, Arrocampo, bij Saucedilla. Tot onze verbazing mochten we daar met de camper in en zelfs overnachten. Dus staan we nu op een prachtige plek te midden van de zingende karekieten. Er zitten hier purperreigers die we vooralsnog op een afstand zien vliegen. Verder komen hier nog oa.het purperkoet, de ijsvogel en de ralreiger voor en met heel veel geluk schijn je de visarend te kunnen spotten. Wel vloog vlak voor onze camperneus een woudaapje weg uit het riet. We hebben de sleutel van een observatie hut naast ons, morgen hopen we wat vogels te kunnen fotograferen.

Na nog wat buien in het begin van de middag werd het droog en tegen de avond kwam de zon door en liep de temperatuur op naar 24º..

Er staat hier nog een andere camper , daarmee zijn Wim en Jane hier naartoe gereden, zij zijn enthousiaste vogelaars.

Vanavond hebben we de eerste vogels, weliswaar op afstand vliegend, gefotografeerd. 

                                                                             Purperkoet

                           purperreiger

                     lepelaar

                  kleine zilverreiger

Oropesa 11-05-2019, zaterdag

Meteen bij het opstaan vanochtend was het duidelijk dat het totaal ander weer zou zijn vandaag. Volop zonneschijn, vanochtend nogal  fris met nog meer 11º om 8.30 uur. Maar wel een genot om naar buiten te kijken in dat natuurpark.

We zijn daar dan ook een groot deel van de dag gebleven, het purperkoet liet zich niet meer zien, wel vale gieren, de rode en zwarte wouw, kleine arend en het woudaapje. Deze laatste vliegt laag over het riet en duikt er dan meteen in weg, onmogelijk om die te fotograferen. We zagen ook 1x een kwak vliegen, mooi om te zien.

Er kwamen vandaag heel wat vogelaars, in groepjes, al dan niet met een gids en 1x een bus vol Deense vogelaars. Sommige hebben niet alleen indrukwekkende apparatuur bij zich, grote lenzen in camouflagekleuren, maar vooral de Engelsen haal je er weer uit omdat die het nodig vinden om belachelijke hoedjes te dragen. Wim en Jane zouden vanochtend om een uur of 10 vertrekken, dat werd uiteindelijk 14.00 uur, ze zijn enthousiaste vogelaars en hadden wel de kwak en het woudaapje gefotografeerd, de bofkonten.

We kregen van Jos, een campervriend die we o.a. uit Marokko kennen en die in Portugal woont nog een aanvulling n.a.v. de politieke situatie in Portugal die we een paar dagen geleden beschreven. Hij schreef dat door de crisis van een aantal jaren geleden veel medisch personeel, dus artsen, specialisten en verpleegkundigen 5 jaar geleden naar elders in Europa zijn vertrokken omdat ze daar beter verdienden. Dit heeft zo zijn effecten gehad op de werkdruk van het personeel in de staatsziekenhuizen.

                                                            De purperreiger vloog wat dichterbij langs dan gisteren

                                         de rode wouw

 

Everdien wast de insecten van de voorruit op de Cp In Oropesa, gratis cp

N39.92117 W5.126742

We zijn in de loop van de middag bijna 50km oostelijker gereden naar het dorp Oropesa. We wilden nl naar en camperplek met voorzieningen om de cassette te legen en water aan te vullen. In Oropesa staan we op een rustig gelegen , kleine cp, daar is alles mee gezegd, je kunt het niet vergelijken met de prachtige plek in het vogelpark. Het is wel een aardig dorp met een groot kasteel die je al van 10km afstand kunt zien liggen. Het kasteel was van de hertogen van Prias en werd tussen 1366 en 1402 gebouwd.

Het was vandaag weer eens een prachtige dag, hete lucht vanuit de Sahara is over Spanje gestroomd. In Marrakech was het 43º, in Cordoba 37 en hier in Oropesa 29º.

 

 

                                                                           De klokkentoren op het Plaza Navarra 

           Het kasteel van Oropesa

              Niet mooi, maar wel bijzonder

 

Restaurant La Perla waar we tapas hebben gegeten