Mont Blanc 28-05-2023, zondag.

De cp was bijna vol vannacht, er stonden zo’n 12 campers. Je hebt soms kleine dingen die je kunnen irriteren of lastig ziin op een cp. In Gironella was dat het constante fluiten van een papegaai, het leek of hij  het fluitje van mijn vader imiteerde die dat floot  als we thuis moesten komen om te eten. Peanuts eigenlijk maar moeilijk te negeren omdat het maar doorging met een schel geluid. Wat leuk was dat we  nog 8 vale gieren zagen  overvliegen, te hoog om te fotograferen.

We zijn vertrokken uit Gironella met de bedoeling om naar La Jonquera te gaan om daar boodschappen te doen in de grote shopping mall waarin ook een supermarkt gevestigd is, daar te lunchen en ook te overnachten. Maar omdat het zo stil was op de weg, althans er reden geen vrachtauto’s , hebben we dat plan bij gesteld. Wel boodschappen gedaan en geluncht maar vervolgens Frankrijk in gereden, te meer ook omdat het 28º was in La Jonquera en zich onweersbuien ontwikkelden boven de Pyreneeën . Dus zijn we via een niet al te druk stukje tolweg naar Béziers gereden en zijn daar de A75 op gegaan. We staan nu bij het dorpje Mont Blanc wat niets van doen heeft met de berg, dit dorp ligt zo’n 25 km boven Béziers . We staan hier bij een boerderij te midden van de wijngaarden en er zingen hier nachtegalen, de hop roept, kortom heerlijk rustig op het Franse platteland. En ze verkopen er lekkere rosé.

Bij het winkelcentrum in La Jonquera zie je de onweersbui boven de Pyreneeën. 

We staan temidden van de wijngaarden in Mont Blanc.

Mpnt Blanc, cp Le Tipis du Soleil. N43.38619 E3.34979, €10,- met voorz.

Ten noorden van ons ( en te westen in de Pyreneeën) vallen weer de nodige onweersbuien evenals ook weer in Spanje en Portgal. Hopelijk raken de stuwmeren wat meer gevuld, je zou het wel denken. Zeker als je de weersverwachting voor de komende week leest van de Spaanse weerdienst. De instabiliteit zal aanhouden in heel Spanje, behalve in het noorden, daar zullen de temperaturen ook hoog liggen. In het zuiden daarentegen zullen de temperaturen te laag zijn, zo’n 5 tot 10º zelfs.

 De enkel van Everdien  lijkt toch verstuikt. Bij het zitten in de camper heeft ze niet zo’n last, als ze gaat lopen komt ze moeilijk op gang met veel pijn, daarna gaat het beter. Toen het drukverband eraf ging ( met vette watten)  schrokken we wel, de enkel was flink gezwollen en was helemaal blauw. Geluk bij een ongeluk is dat het aan het eind van onze reis gebeurd is.

Al wat over het weer gezegd maar nog niet hoe het hier vanmiddag was. Tussen 2 onweerscomplexen in was het hier heerlijk zonnig en met 27º en een matig windje heelijk weer.

Molinet 29-05-2023, maandag.

Een heerlijk rustig mooi plekje waar we hebben overnacht, heerlijk in de natuur. Nu staan we op een ander mooi plekje, er zit wel 500 km tussen. We wilden niet zo heel ver rijden vandaag, maar op de A75 was helemaal geen vrachtverkeer, Dat hadden we niet verwacht, we dachten dat de Fransen niet zo van de 2e pinksterdag waren. We kennen de A75 goed omdat we een vriend hebben gehad die een camping heeft gehad bij Pas de L’ Escalatttfe, dat is als je de hoogvlakte, het Massif Central  op gaat. Vlak nadat we de pas waren opgeklommen, het laatste deel via een tunnel, zagen we een groep van wel 50  gieren, althans zoveel waren het er volgens Everdien, ‘kijk voor je op de weg!’ In de buurt van Clermont Ferrand hebben we even gepauzeerd en we besloten toen om geen secondaire wegen door Noord Frankrijk te rijden maar de tolweg te nemen. Eerst een stuk van de tolweg naar Parijs en vervolgens via de nieuwe tolweg de A79 naar Saint Pourcain  te rijden. Maar omdat er nog steeds geen vrachtverkeer was en we beiden ons fit genoeg voelden, hebben we geluncht en besloten nog een stukje verder te rijden . De tolweg werkt volledig electronisch, als je een tolbadge hebt wordt die geregistreerd en geld afgeschreven. We hebben wel een tolbadge maar die werkt niet achter ons raam omdat die een speciale coating heeft. Dus worden wij geregistreerd en moeten dan betalen via www.aliae.com binnen 72 uur. 

 

Het kanaal van Digoin naar Roanne bij Molinet, daar ligt de cp aan. Het wit op het water zijn bloemblaadjes.

Zoals altijd wanneer we de imposante brug over het dal bij Millau passeren, een foto.

Een muurhagedis.

 

Ons luifeluitzicht , cp Molinet N46.47146 E3.94079, gratis, voorz €2,-

We konden nog een plekje krijgen aan een kanaal bij Digoin in het dorpje Molinet en het is een gewild plekje, meer dan vol hoewel wij een ruime plek hebben . Tot in de avond komen er campers binnen die weer om moeten keren. Er zijn hier 14 plaatsen, op het gras zijn er 4 extra gaan staan. Het is dan ook een leuk plekje, aan het kanaal met af en toe een tuffend bootje die voorbij komt.

Het weer was fantastisch, de onweersbuien boven het Massif Central zijn we voor gebleven, wij hadden prachtig weer met 27,5º. Omdat we hier om 15.30 uur waren hebben we nog heerlijk buiten kunnen zitten. We deden ruim 6 uur over de 500 km.

Nog even over het resultaat van de Spaanse verkiezingen van gisteren. Omdat de PSOE van Premier Sanchez op veel plekken stemmen verloor en de conservatieve PP juist won bij de regionale en gemeenteraadsverzieingen, heeft de premier besloten vervroegde  landelijke  verkiezingen uit te schrijven en wel op 23 juli.

Bulgnéville 30-05-2023, dinsdag

Het was een rustige nacht ondanks het feit dat er een weg achterlangs de cp loopt in Digoin. Daar hebben we geen last van gehad. We hebben in Digoin getankt bij Leclerc, €164,9, zo’ n 20 cent goedkoper dan langs de tolweg. We zijn meteen daar boodschappen gaan doen, dat duurde eerst nog even. Een oudere vrouw, ze zal van onze leeftijd zijn geweest, reed achteruit en reed tegen onze rechtervoorbumper aan. De gevolgen waren niet zo ernstig, een kras op de in Marokko gespoten   bumper. We waren met de vrouw aan het overleggen en we hadden zelf al zo iets van we laten het er maar bij zitten. Allerlei geregel met de politie erbij en je bent zo een halve dag verder. We zagen echter aan het gedrag van de vrouw dat ze er van door wilde gaan, dat is natuurlijk heel laf, we hebben  foto’s zowel van het nummerbord als van haar in de auto gemaakt . Toen ze wegscheurde nog wel geschreeuwd dat we de politie zouden bellen, we hadden met onze sleutel over haar portier kunnen krassen, gelukkig lieten  we zo’n primitieve reactie achterwege. Jammer van de bumper maar we ondernemen verder geen actie. Wel vinden we het zeer asociaal om weg te scheuren, het was het type vrouw die af zou kunnen geven op gedrag van de jeugd van tegenwoordig.

Het stuk van Digoin naar Chalons was tolvrij, grotendeels 4-baans er zijn daar 3 stukken waar ze de weg 4-baans maken , zodra dat klaar is dan zal dit ook wel tolweg worden. We vonden het een prima route om te rijden, minder druk dan de route door het Rhônedal, de Autoroute du Soleil, en goedkoper ook omdat de A 75 tolvrij is en blijft. En je hoeft niet door of langs Lyon.

Bij de cp in Bulgnéville is een meertje. Met dit mooi weer zijn er de nodige vissers.

 

2 dagen geleden nog gieren gezien, nu staan er Madeliefjes en Boterbloemen in het gras bij de camper.

Cp Bulgnéville, N48.20701 E5.83892, €5,- met voorz.

Toen we van de A79 af waren maakten de vele campers die ons tegemoet kwamen plaats voor caravans, de meeste van Nederlanders. Het was aanvankelijk nog druk op de tolweg, vooral tussen Chalons en Saône, daar kwamen we weer de A6 op, veel vrachtauto’s ook. 

Dat we Nederland naderen was ook te  merken aan de campers op de cp hier, zeker 1/3 van de 20 campers die hier staan zijn Nederlandse. Trouwens een prima cp voor op doorreis, er is wat kleinschalige horeca hier, maar dat is nog net iets te ver voor de oiet van Everdien We hebben het vandaag wat kalmer aangedaan en 300km gereden. Morgen rijden we naar België en donderdag naar huis.

Er was eerst wat sluierbewolking, ’s middags was het zonnig en 23º en de wind was 40 km p.u.

Als laatste weer een aflevering van de feuilleton van Dr Dushkind en Zr Belinda: het lijkt weer wat beter te gaan met de voet van Everdien. Het op gang komen met lopen is pijnlijk, maar als ze eenmaal loopt gaat het wel wat beter weer dan gisteren.

Rodt 31-05-2023, woensdag

Toen we vanmorgen gewekt werden door beierende kerkklokken moesten we er aan denken dat er tussen de gebedsoproep van de imam in Marokko, wel wat vroeger trouwens , en het gebeier nu al  ruim 7 weken zitten, zo lang zijn we al uit Marokko weg.

We zijn via de een klein stukje tolweg en daarna via de autoroute langs Nancy en Metz naar Luxemburg gereden. Daar hebben we getankt voor €141,5 en we realiseerden ons dat ,na het tanken aan de Spaans/Franse grens , we slechts 1x in Frankrijk hebben getankt, in Digoin.

 

Gewone Ereprijs

Het bos begint neteen achter de cp

Het biermuseum

Rodt cp N50.29705 E6.06243, gratis, geen voorz., 

Omdat het ons bevalt om ’s middags als het mooi weer is te stoppen, hebben we vandaag ook maar 300 km gereden. We zijn via een klein stukje Duitsland net over de grens met België gereden, we staan in Rodt, niet ver van Sankt Vith. Er is daar in het bos een cp bij een biermuseum/restaurant. Nu is dat biermuseum in het restaurant, alle wanden zijn bedekt met vitrines met daarin ongeveer 4000 biersoorten uit  een groot aantal   landen, dat is dus het museum. 

De omgeving is hier mooi om te wandelen, je loopt meteen de bossen in en het is vlak tot glooiend, ook geschikt als je wat minder goed ter been bent. Maar vanwege de verzwikte enkel van Everdien ( waar het elke dag weer wat beter mee gaat) ben ik alleen gaan wandelen, onderweg realiserend dat dat bijna nooit voor komt. We doen eigenlijk alles samen, zijn erg goede maatjes met vrijwel dezelfde interesses. Als ik alleen ben kan ik wel wat meer tijd nemen om wat langer stil te staan om wat bloemetjes etc te fotograferen, die  hier natuurlijk lijken op wat er  in Nederland groeit.

                      Lijsterbes

Kruipende Boterbloem

Robertskruid

Grote Muur

Kruipende Groene Zene, die staat ook bij ons in de tuin

De keuken van het restaurant sluit al om 19.00 uur, we zijn dan ook veel vroeger dan we gewend zijn naar het  restaurant gegaan wat een Duitse keuken heeft en heel veel soorten bier serveert. We hadden afgesproken om 18.30 uur in het restaurant te eten, toen we daar kwamen was de keuken al gesloten wegens gebrek aan klandizie. We hebben wel een huisgemaakt biertje geproefd, die smaakte prima. Vervelend is wel dat Everdien nog wat te eten in elkaar moet flansen , dat moet dan maar terwijl ik voor de digitale communicatie zorg.

Het was weer een zonnige dag, niet warm met 22º en een vrij krachtige oostenwind, maar wel heerlijk in de luwte.

Warnsveld 01-06-2023, donderdag

Het was vandaag nog 286 km rijden naar huis, de route door de Ardennen beviel ons wel. We waren nog nooit in dit deel van België, de Hoge Venen, geweest. Het was in het begin ook niet druk, later richting Luik werd dat wel anders, rondom Luik zat het verkeer helemaal vast zodat we ongeveer een kwartier vertraging hadden. We waren voor 13.00 uur thuis en dan is het even de buren begroeten alvorens we met de uitpak werkzaamheden begonnen. Onze zoon Martijn heeft vakantie en die kwam helpen met sjouwen, we waren net op tijd terug want morgen is hij naar het 2-daagse Dauwpop festival.

En het lijkt dan flauw om het over het koude weer te hebben maar daar ontkom je toch niet aan. Bij het uitpakken van de camper scheen eerst nog de zon maar het werd bewolkt en de temperatuur was maar 16º, zo koud hebben we het in 4 maanden niet gehad en ik had voor het eerst weer een lange broek aan. Zo is het weer ook bijzonder aan het eind van deze reis, dat is het eigenlijk de hele tijd zo geweest. Te koud toen we vertrokken, te koud de eerste 2 weken in Marokko en daarna vanaf half februari eigenlijk alleen maar abnormaal hoge temperaturen gehad tot  3 weken geleden het weer in Spanje omsloeg met heel veel regen. Dat na het droogste voorjaar sinds de metingen .  Wij hebben van de regen  gelukkig weinig last  gehad, slechts 1 dag binnen gezeten.

De rozen bloeien momenteel mooi in ons tuintje

Knolspirea. Helaas is de passiebloem dood gegaan, morgen meteen een nieuwe kopen.

We hebben het erg fijn gehad deze reis, soms samen met vrienden, maar ook met ons tweetjes, je bent toch de hele tijd samen en daar genieten we van. Voor het eerst dat Everdien de laatste dag van de reis gisterenavond zei dat ze aan de ene kant zin had om naar huis te gaan, maar aan de andere kant het leven in de camper ook zo fijn vond. Meestal overheerst bij haar wel het gevoel van naar huis willen aan het eind van deze reis. 

Grappig was dat we tussen Brummen en Dieren onze vrienden Kees en Trui zagen rijden, wij zijn samen met hun overgestoken naar Marokko, heel toevallig dat we ze nu zo vlak bij huis zagen rijden .

Nu kunnen we ons de komende tijd buigen over wat we zullen doen, de camper laten restaureren of verkopen, we neigen toch naar het eerste. Iedereen bedankt die ons heeft gevolgd op onze reis!

 

We hebben meermalen over de ramp geschreven die zich voltrekt in het natuurgebied Doñana in Andalusië. Er is nu een Duits initiatief  om op te roepen om Spaanse aardbeien te boycotten:

https://aktion.campact.de/trinkwasser/duerre-erdbeeren/teilnehmen

Je kunt daar een petitie ondertekenen.