Herrara de Pisuerga 13-07-2022, maandag

Het was gisterenavond om 23.00 uur nog 35º buiten, ongekend hoge temperaturen. We kregen een telefoontje van de chauffeur dat hij flink had doorgereden en hij verwachtte om een uur of 11 in Valladolid te zijn.

Dus vroeg uit bed en we waren oom een uur of half 10 bij de garage zodat we konden beginnen met het uitpakken van de spullen. De chauffeur kwam tegen half 12 en Everdien begon als een razende de spullen weer in te pakken in de nieuwe camper omdat om 13.00 uur de garage ging sluiten. Ondertussen moest ik met de chauffeur een procedure doorlopen, een niet onbelangrijk onderdeel daarvan is dat  de eventuele schade aan de camper moet worden geconstateerd. Vlakvoor 13.00 uur was alles in orde, althans, de camper was ingepakt maar nog bijna niets lag goed op zijn plaats.

                                                  Mooi interieur van de Ermita de Pieda 

Eenvoudig van buiten, de Ermita

We zijn druk aan het uitpakken

Herrera de Pisuerga  N42.5902 W4.3333, gratis, met voorz.

We zijn 125km verder gereden naar een dorp waar het niet zo heet zou worden, 31º ,dat 7 º lager is dan in Valladolid. Daar is Everdien verder gegaan met de spullen te ordenen en moesten we nog allerlei dingen ontdekken aan de camper, oa hoe de koelkast goed werkt en hoe we de binnenverlichting aan moesten krijgen. We ontdekten ook dat er helemaal geen 220v was, alleen 12v zodat we nog geen telefoon kunnen opladen. Dat betekent dat we de komende tijd dus veel aan de paal op cp’s met stroom of kleine campings moeten gaan staan. Dat zoeken we wel uit. Everdien is doodop door het harde werken, ze gunt zich ook geen rust en moet worden afgeremd.

Vlakbij de cp is nog een klein kerkje, de Ermita de la Piedad. Daar zijn fresco’s en er is een mooi altaar. Herrera is een legioensplaats van het Romeinse leger geweest, er zijn archeologische vondsten gedaan. Al met al hebben we nog niet zo veel van het dorpje gezien, we weten alleen dat ze bekend staan om hun lekkere rivierkreeftjes. Dat zullen we vanavond dan we even zien. We zullen morgen nog wat verder naar het westen gaan, de hittegolf duurt nog een paar dagen.

 

                                            Vanavond nog even in de Ermita geweest en nog wat foto's gemaakt

Inmiddels zijn we weer terug uit de stad waar we heerlijk gegeten hebben. Geen rivierkreeftjes want er was vandaag niet gevist.* We konden pas na 20.30 uur aan tafel en zoals we de gewoonte  hebben en iets erg goedkoop is, vermelden we dat even. We hadden gamba’s aioli, plakjes lomo ( gekruide varkensfilet) en patatas aioli , ook met knoflooksaus . En dat smaakte heerlijk, goed gekruid en goed gebakken. We hadden iets meer consumpties dan gewoonlijk omdat we moesten wachten en  omdat het  nog zo warm was , 1 gin-tonic, 2 witte wijn  en ik 3 flesjes bier. Voor al deze heerlijkheden moesten we slechts €29,.80 betalen.

*Er zijn ook gekweekte rivierkreeftjes, daar is men hier fel op tegen.

We staan trouwens leuk aan een riviertje met zingende vogels en af en toe een kwakende kikker. We zitten nu lekker af te koelen, geweldig hoe hard Everdien gewerkt heeft, ongeveer 11 uur, slechts de 1,5 uur dat we reden zat ze stil. Nu om 22.00uur is het 24º, dat wordt weer een vrij normale nacht qua temperatuur. Toch gaan morgen meer westelijk, het wordt hier ook 34 º morgen en de dagen daarna..

Ontaneda 14-06-2022, dinsdag

We hebben vannacht goed geslapen, het was lekker fris17º dus een hele verademing na die hitte. Ons doel vandaag was nog aangenamer weer dus zijn we naar de richting van Santander gereden. Boodschappen onderweg bij de Lidl gedaan omdat je daar altijd goed kunt parkeren is onze ervaring, bij de andere supermarkten zoals Mercadona waar we meestal komen durfden we het niet aan met deze grote camper.  De camper rijdt trouwens goed, 6 versnellingen, motorinhoud weet ik nog niet en hij heeft pas 8300km gereden. We moeten natuurlijk wennen aan de indeling en de alkoof boven de voorstoelen, beiden blijven we onze kop stoten. Ook hebben we wat kleine mankementen ontdekt, die zullen we doorgeven aan de verhuurder. Sommige dingen vinden we niet praktisch, een beetje klungelig ook, zeker  voor een dure camper maar dat komt omdat we kunnen vergelijken. En we ontdeden dat we toch nog wat dingen vergeten zijn, oa ons Dyson stofzuigertje en de Swiffer maar daar hebben we bij de Lidl al een soortgelijke vervanger voor gekocht.

                            Word je wakker , kijk je uit het raam, een Cirlgors. Gelukkig bleef hij even zitten.

Veel stenen, een bergriviertje, de rio Pas.

Vanmiddag koeien, vanavond geiten op het pad naast de cp .

Cp Ontaneda N43.20344 W3.92577, €7,- met stroom.

Het was ruim 100 km naar Ontaneda, we staan daar op een cp omringd door bergen , we staan zon 50km onder Santander. Er stroomt hier een riviertje vlakbij , we staan naast een boerderij, en er kwam vanavond een herder met geiten langs. We staan hier aan de stroom. Gisteren nauwelijks 12v gebruikt, een spaarzame lamp aan en toch was de huishoudaccu van 12,7v naar 12,5 v gedaald , we kunnen dus nauwelijks vrij staan. Everdien had een terugslag vandaag van het harde werken en de spanning van de afgelopen dagen, ze was erg moe. Dus ben ik alleen langs de rivier gaan lopen, weer nieuwe bloemen ontdekt en vlinders gespot. En heerlijk weer, 29º en een lekker windje.We blijven hier morgen ook nog wel, daarna zien we verder, de bedoeling was naar Bilbao maar de hitte komt ook die kant op. Dan wordt het wellicht wat anders, Bilbao zijn we vaker geweest. Er zijn hier 36 plaatsen met evenzo vele stroom aansluitmogelijkheden. Toch staan we hier maar met 3 campers. Er loopt hier ook een Via Verde langs, fietsen hebben we in de andere camper gelaten, vanmiddag heb ik er over gewandeld. 

Een dambordje, de vlinder dan.

          Knoopkruid

                Kruidvlier

Ontaneda 15-06-2022, woensdag

Het was vannacht 18º, dus vergelijkbaar met gisteren Ook de avond was een stuk aangenamer dan een paar dagen geleden in Valladolid,  om 20.30 uur 23º terwijl dat in Valladolid 35º was. En er komt nog geen eind aan de hittegolf, ook hier de voorspelling dat het morgen 35º wordt dus we gaan richting de westkust. Extreem hoog waren de temperaturen in het binnenland afgelopen middernacht, op sommige plaatsen nog 35º. De hoogste temperatuur gisteren was 42,3º, gemeten op een tweetal plaatsen en de hoogste nachttemperatuur was in Sevilla  28,8º. In de kranten wordt geschreven dat dit mensenlevens gaat eisen met name onder ouderen die zich geen airco kunnen permitteren, wat dat betreft geen verschil met Nederland natuurlijk.

Vanmorgen het dorp in geweest, dat stelt niet veel voor. Er is wel een botanische tuin maar niet duidelijk was hoever dat nog lopen was en omdat het toen nog windstil was voelde het warmer aan dan het was en zijn we weer naar de camper gewandeld. 

Naast de cp een boerdrij, er zijn camperaars die klagen over de stank van koeienstront.  Vervelend vinden we wel de bijbehorende vliegen.

Het kerkje van Ontaneda.

'De landelijke omgeving leeft, windmolenparken niet'

          Vleugeltjesbloem

We zitten hier op het platteland van Cantabria, precies tussen 2 plekken in waar we vorig jaar gestaan hebben. De ene ligt aan het Ebromeer en de andere is  Pedrosa de Valdeporres waar we vorig jaar gieren hebben gespot. Leuk om daar weer heen te gaan, ware het niet dat het morgen daar ook  36º wordt. Dus gaan we maar naar zee toe, louter en alleen omdat de temperaturen daar aangenamer zijn als we maar zuidelijk van Bilbao blijven waar het  38º wordt vrijdag. We hebben het  veel over het weer maar de situatie is dan ook voor de Spanjaarden zelf erg uitzonderlijk. Er wordt gediscussieerd over een versnelde energietransitie tegen klimaatverandering , aan de andere kant is er verzet tegen de vele windmolens die hier staan en geplaatst gaan worden. Ook hier in het dorp affiches op verschillend plekken waarin wordt opgeroepen om op 25 juni in Santander te gaan demonstreren.

En naast het weer wordt er hier ook weer over de toenemende besmettingen met Covid geschreven, ook in Spanje (en Marokko)  is Covid weer aan een opmars bezig, evenals in Nederland. Ook hier gaat het ook 2 varianten die vooralsnog geen ernstige klachten geven want het leidt tot op heden tot weinig ziekenhuisopnames. Wel wordt tot voorzichtigheid gemaand, ‘Alerta por un nuevo repunte de covid.’ Vanmiddag was er gelukkig wat wind, het was zonnig en 31º en nu tegen 20.30 nog 28º, de warmte heeft zich al verder over Spanje uitgebreid. We staan hier trouwens maar met 2 campers.

Cóbreces 16-06-2022

Vannacht om 1.30 uur onweerde het, er vielen slechts een paar druppels regen, maar we lagen er wel een tijdje wakker van

Gisterenavond zitten puzzelen waar we naar toe zouden rijden vandaag. Daarbij was de grote leidraad,  het weer. Bilbao hadden we een paar dagen geleden al laten vallen ,38º,Santander leek een betere optie , minder warm met 31º. Een aardige plaats gevonden net te ver van Santander, echter vanochtend bleek volgens weerapps  dat ook daar de warme luchtstroom met oostelijke wind de temperatuur tot 36º zou stijgen. Vanochtend weer even gekeken en een P4N plekje bij Cóbreces aan zee gevonden waar de temperatuur door zeewind een aangename 27º zou worden. Het was maar een kleine 50 km en we werden een zeer smal weggetje ingestuurd. Volens TomTom zou  na 300 m de  P4N plek zijn maar daar was  slechts een boerenpad, het asfalt hield op. Via een open hek lukte het na talloze keren steken en de nodige zweetdruppels te draaien, obstakels waren grote keien en een boompje.  Gelukkig kwam er geen tegemoetkomend verkeer en zijn we naar een cp vlakbij gereden. Daar hebben we elkaar gecomplimenteerd dat we zo relaxed waren gebleven en goed hadden samengewerkt bij het draaien op dat landweggetje.

                     We kijken uit op het dorp Cóbreces, , de buurman van de cp heeft een lekker rommelig erf

Uitzicht 1,5 km van de cp

Je kunt naar beneden afdalen, niet gedaan.

Cp Cóbreces N43.38896 W4.21074, €12,- en stroom €3,-

Geen spijt dat we naar deze cp zijn gereden, een mooi uitzicht op het dorp met een wel heel grote kerk voor een dorpje, en ook een grote abdij ,  echter goed voor ons uitzicht. En je wandelt hier naar een uitzichtpunt, slechts 1,5 km maar door het stijgen en dalen toch een pittige wandeling. Vanaf de klif heb je een mooi uitzicht over de zee en de rotsen en kun je een klein watervalletje zien waar een riviertje in de zee komt. De wind was van zee naar het oosten gedraaid en plotseling werd het veel warmer, een graad of 35º. 3 apps hadden de temperatuur voor de middag te laag ingeschat, dus was de terugweg behoorlijk pittig. De enige app die we niet hadden geraadpleegd was Buienradar en die gaf om 15.00 uur een temperatuur aan van 34.6º. Toch weer gezeur over het weer, je ontkomt er niet aan.

Want ook het volgende heeft te maken met de extreme hitte in Spanje: er woeden momenteel 12 bosbranden in Spanje waarvan er 3 in Catalonië.  Vooral die in Catalonië zijn groot en  inwoners van de getroffen gebieden vrezen voor  uitbreiding van de branden door de droogte.

Van een heel andere aard zijn de slachtoffers van de hittegolf , jonge gierzwaluwen.In Sevilla zijn de nesten die gemaakt zijn o.a. onder stalen constructies van gebouwen zo heet geworden, dat de  klei nesten ovens zijn geworden. Er zijn al honderden van deze jonge gierzwaluwen gestorven en ook nog eens 500 gewonde jongen naar de vogelopvang gebracht, ze waren uit hun nest gevallen door de hitte. Het zijn er zoveel dat vrijwilligers  de drukte niet aan kunnen. De gierzwaluw geldt in Spanje als beschermde diersoort. 

De Abdij  Cisterciense de Viaceli Salvé en Gregiriano, wat we begrijpen kun je hier 's avonds om 21.00 uur naar Gregoriaans gezang luisteren.

              Beemdkroon

Heel veel slakken op paaltjes bij de Oceaan

Dit riviertje komt via watervalletje in de Oceaan uit.

En dan was het vandaag ook nog nationale tapas-dag  in Spanje. De tapasbar hier in de buurt is echter gesloten, dus heeft Everdien zelf een heerlijke salade gemaakt van kleine paarse tomaatjes, komkommer, rode ui, tonijn , mayonaise en kruiden zoals zoutvlokken, daarbij een tortilla.

Maar eerst hebben we nog in het dorp heuvelopwaarts een paar kleine boodschappen gedaan en we vonden dat we ook wel een koud drankje verdiend hadden, zeker toen de verkoper in het kleine winkeltje vertelde dat het 36º was geweest. Toen we op een terrasje zaten, met een prachtig uitzicht over de omgeving, stak er plotseling een stormachtige wind op waardoor de parasol aan ons tafeltje uit de standaard vloog en rakelings langs ons heen , en wat minstens net zo erg is, net langs  onze glazen viel. We hadden de luifel uit en de ramen van de camper open, als een haas gelukkig heuvelafwaarts naar de cp gelopen, waar alles nog in orde was. Onze Spaanse buurman vertelde dat hij een oogje in het zeil had gehouden. Er zit een groot onweerscomplex in de buurt, plotseling ontstaan, dat is ook de oorzaak van de wind.

Cóbreces 17-06-2022, vrijdag

Het onweerscomplex van gisteren heeft alleen maar voor stormachtige wind gezorgd en is zuidelijk van ons langsgetrokken, wel zorgde het voor een tamelijk aangename temperatuur ’s avonds in de camper van 26º om 24.00 uur, dat is lang geleden.

In Spanje wordt nu ook een 2e boosterprik voor iedereen aangeboden maar dat zal waarschijnlijk pas in de herfst zijn,  zei de minster van Volksgezondheid Carolina Darias.  De vierde dosis wordt, net als bij de eerdere vaccinatierondes in Spanje, eerst aan 80-plussers gegeven en daarna wordt de leeftijd verlaagd. Ze zei dat in een reactie op het oplopende aantal besmettingen en zei ook dat haar ministerie bang is voor een nieuwe golf.

Koning Mohammed van Marokko heeft nu ook Corona opgelopen, hij schijnt weinig symptomen te hebben. Mensen in Marokko maken zich zorgen omdat de koning een hartoperatie heeft gehad in Parijs. En hij heeft overgewicht maar dat wordt natuurlijk niet gemeld in die kranten, dat zou wel eens minder goed af kunnen lopen voor journalisten.

                                           De prachtige bloemen van de Groene Trompetboom

          De Rode lampenpoetser.

De boer naast de cp heeft een emoe.

Een klooster uit de 10e eeuw , San Felices y San Pedro, een klooster die in de middeleeuwen pelgrims op weg naar Santiago de Compostela aandeden.

Gisteren was het de dag van de tapas. Tapas eten is een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur. Het is een buitengewoon populaire, culinaire en sociale ervaring. Spanje heeft dan ook het hoogste aantal bars per inwoner in de wereld met 1 bar per elke 175 inwoners. In het grootste deel van deze bars kun je ook tapas eten en meer dan de helft (58%) bieden bij elk drankje gratis tapas aan. Nu moet je je daar niet al te veel van voorstellen, vaak is het een bakje chips, pinda’s o.i.d., maar als je geluk hebt een stukje stokbrood  met iets lekkers, bv tomaat met ansjovis.

Een studie heeft aangetoond dat de tapas  gewoonten van de inwoners van Spanje en toeristen heel erg verschillen. De vakantieganger haal je er gemakkelijk uit, aangezien die van een sangria drinkt bij de tapas, terwijl Spanjaarden een lekker fris biertje verkiezen (73%) of een glas wijn. De populairste tapas onder toeristen zijn tortilla en paella. Serranoham en patatas bravas (gefrituurde aardappeltjes met een pikante tomatensaus) zijn zowel onder toeristen als onder de locals populair. Nu vinden we dit beschreven onderzoek wel een beetje flauwekul, wij kennen niemand die sangria drinkt bij een tapa. Paella kun je moeilijk een tapa noemen, dat is een maaltijd. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat  favoriete tapas van de locals  onder andere zijn:  croquetas (warme, krokante kroketjes met een romige bechamelsaus en een vulling van ham), calamares (gefrituurde inktvisringen) en ensaladilla rusa (verwarrend genoeg Russische salade genoemd) gemaakt met aardappelen. Wij zijn dol op tapas, we houden van patatas bravas en daarnaast van gamba’s, calamares en ik ook van sepia (inktvis),en niet te vergeten beiden vinden we kleine garnalen in olie met schijfjes knoflook heerlijk. 

Het was vandaag weer een warme dag, om 10.00 uur al 28º, het koelde iets af door wind van ze en later was het weinig wind en werd het 33,6º volgens de Buienradar app. Omdat we geen doek bij ons hebben om aan de luifel te bevestigen, die zit in onze eigen camper, kregen we van de buren zo’n doek tegen de zon. Vanavond kregen ze bezoek van vrienden  en we dronken en glaasje wijn mee na aandringen van hun kant en wat (valse ) bescheidenheid van de onze. Ze hadden kaas en biologische worst, wij nog wat oude Hollandse kaas. Toch even weer wat leuk  kunnen praten, een van de bezoekers sprak evenveel Franse woorden als ik Spaanse. Leuk deze ontmoetingen, we houden van dit land.

Cóbreces 18-06-2022 zaterdag

Vannacht om 2 uur hebben we een kleine onweersbui gehad,  wellicht de aankondiging van een weersverandering. De temperatuur steeg snel vanmorgen en  was om 10.00 al 29º. Toen draaide de wind naar zee, werd matig en de temperatuur kelderde naar 20º om 12.00 uur. Omstreeks die tijd vertrokken ook onze aardige buren die uit Valdepeñas komen, ze wilden ons een hand geven maar wij houden het bij een elleboog. En met een ‘misschien tot volgend jaar’ vertrokken ze.

We zijn aan het bekijken waar we de laatste dagen in Spanje nog naar toe zullen gaan en bijna ongemerkt zoeken we toch naar officiële cp’s. Vrije plekjes zoals bv op P4N staan vermijden we liever, we voelen toch een zekere verantwoordelijkheid omdat we niet met onze eigen camper op pad zijn. Je laat deze camper minder gauw achter om te wandelen als je vrij of alleen staat, we missen wel een stukje keuzevrijheid maar dat is dan maar zo. Ook staan we liever aan de paal, we hebben nogal wat dingen die telkens opgeladen moeten worden: 2 iPhones, een iPad, een MacBook, het fototoestel, onze Fat Boy lamp en de e-readers en dat  meerdere keren per dag, behalve de e-readers, die slechts af en toe.  Het kost een paar centen meer maar tot aan onze pech hadden we vrijwel niets uitgegeven aan overnachtingen.

                                                               Robertskruid

Een Duitse pelgrim op weg naar Santiago de Compostela.

Een wilde peen. Als je dan inzoomd ze je 3 soorten vliegen en een mier.

 

De kaas, Trapa,  gekocht bij de abdij.

Het dorp hier ligt aan de Camino de Santiago de Compostela. Pelgrims kunnen hier in de abdij overnachten. Wij hebben bij het winkeltje wat bij de abdij hoort een kilo kaas gekocht à €10,50, het is koeienkaas, semi curado, een maand oud. De kaas wordt door de monniken gefabriceerd, we zijn liefhebbers van oude kaas maar deze is wel erg smaakvol.

Vanmiddag was het helemaal bewolkt geworden en nog slechts 19º met een harde zeewind, we zijn binnen gaan zitten, het was niet leuk meer buiten. En dat terwijl het in Bilbao op hetzelfde moment 40º was, dat kon niet goed gaan. Er ontstond op de scheidslijn van de warme en koude lucht een onweersbui, wij kregen daar een staartje van mee. Later vielen er nog een paar buitjes totaal slechts enkele mm, hier in ieder geval veel te weinig om  een eind te maken aan de droogte. In de provincie Zamora  ( Castilia y Léon)  moesten gisteren 11 dorpen ontruimd worden vanwege een enorme, dagen durende bosbrand waarbij 20.000 hectare bos verbrand is.

klik hier voor het vervolg: Lente Spanje 2022, deel 10