Warnsveld 06-05-2020, woensdag

Voor wat het waard is, volgens de officiële cijfers lijkt Marokko het behoorlijk goed te doen in de coronacrisis. Zo neemt het aantal genezingen dagelijks toe, vallen er relatief weinig doden te betreuren en schijnt dat de capaciteit op de IC maar voor 3% benut is op dit moment en op het hoogtepunt van de crisis maar voor 5% terwijl op 15% was gerekend. Nu is het hoogtepunt van de crisis bereikt als je kijkt naar de bezetting van de IC bedden en  de geringere stijging van de doden per dag, maar niet als je kijkt naar het totaal  aantal besmettingen, die stijgt nog steeds terwijl de toename van de  besmettingen per dag fluctueert. Ook is de besmettingsgraad in het land licht gestegen naar 1,28. Dat betekent dat iemand die het virus draagt gemiddeld 1,28 andere personen aansteekt, in Nederland en Spanje ligt dat onder de 1%.

Van de 5219 besmette personen in Marokko liggen er ongeveer 3500 in het ziekenhuis. Deze cijfers hebben  het ministerie van Volksgezondheid ertoe aangezet extra ziekenhuiseenheden in een aantal steden en regio's te mobiliseren. Het betreft slechts een voorzorgsmaatregel want Marokko heeft volgens   regeringsgezinde krant Assabah, momenteel meer dan 20.000 bedden en 1.800 intensive care eenheden beschikbaar.

 

Marokko zweert nog steeds bij het middel  chloroquine als virusremmer  terwijl dat elders ter wereld allang als niet werkzaam zijnde is afgeserveerd. Op 1 mei zei de minister van Volksgezondheid nog:

'Chloroquine alleen is niet effectief. Het moet worden gecombineerd met azithromycine voor goede resultaten. Chloroquine wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van malaria, de bijwerkingen zijn niet erg ernstig. ”

'We hebben voldoende voorraad (chloroquine, nota van de redacteur) om al onze patiënten te behandelen. De verspreiding van het virus wordt beheerst door vroege behandeling. (…) We gebruiken chloroquine sinds 23 maart en we zien een toename van genezingen. ”

Aanstaande maandag zal de regering met een plan komen hoe Marokko de lockdown af zal gaan bouwen.

Vandaag is bekend geworden dat sinds de industrie weer gedeeltelijk op gang  is gekomen, er in Casablanca een aantal nieuwe besmettingshaarden zijn geïdentificeerd. Het betreft drie naburige fabrieken in het hart van de industriële zone van  de economische hoofdstad van Marokko.

Onder de 1.000 medewerkers van de drie fabrieken werden ruim 150 mensen positief getest op het coronavirus. Bij Pretty Shoes, Cochazur en Shoes Diffusion worden schoenen gemaakt voor het Italiaanse merk Geox. De schoenen zijn bedoeld voor de export. 

 

                                                                       Het kleine kasteel Den Bramel.

Het familiewapen met een leeuw en een eenhoorn.

Een rode pavia ,een soort van Paardekastanje

Zoals gisteren al gezegd zal  het Spaanse parlement vandaag stemmen over de verlenging van de lockdown tot 24 mei.

De PP zal tegenstemmen of zich van een stem onthouden, maar met de huidige steun zal de verlenging doorgang vinden. Er is wel al iets veranderd t.ov. gisteren, premier Sanchez heeft een klein succes geboekt. De Baskische  PNV gaf afgelopen nacht pas aan akkoord te gaan en ook  Ciudadanos (gematigd rechts) zal dat doen.  Dan  zullen er 176 stemmen voor een verlenging zijn, het Spaanse parlement telt 350 leden, een nipte meerderheid lijkt dus voor te zijn maar die wordt groter als de PP zich inderdaad van stemmen onthoudt. Het is niet precies bekend hoe laat er gestemd wordt. Sanchez heeft wel beloofd beter te communiceren, hij kreeg kritiek over gebrek aan communicatie vanuit niet alleen andere partijen maar ook vanuit zijn eigen partij, de PSOE.

Voor de steun van de Baskische nationalisten was een toezegging nodig dat autonome deelgemeenschappen zelf meer mogen beslissen bij de vermindering van de beperkende maatregelen, als er minder besmettingen zijn. Aan de Ciudadonas bood hij wekelijkse vergaderingen aan. Hoewel de voorgaande toezeggingen ook door de PP waren geëist geven ze toch geen steun aan de verlenging maar zullen zich onthouden van stemming, ze stemmen niet tegen.. De ultrarechtse Vox dreigde met een motie van afkeuring en kondigde protesten aan per auto tegen de noodtoestand.

Update: aan het begin van de avond kwam het verlossende antwoord. In totaal stemden er 178 voor de verlenging van de noodtoestand, 75 stemmen waren tegen.. Onder andere partijen als PSOE, Ciudadanos, Podemos, Más País, Compromís en de PNV steunden vandaag het voorstel van premier Sánchez.

 

We zijn vanmiddag naar kasteel Den Bramel geweest om te wandelen. Het ligt in de gemeente Bronckhorst bij het dorp Vorden. Vorden ligt nog geen 10km bij ons vandaan en is bekend om zijn 8 kastelen route.  Den Bramel ligt nog dichterbij, ongeveer 8km.We hebben daar de afgelopen weken al een aantal van bezocht, dwz gewandeld over de bijbehorende landgoederen.

Voor het eerst werd de Bramel  in 1396 genoemd, van wat er toen moet hebben gestaan resteert weinig meer. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de periode 1720-1726. De hedendaagse vorm van dit kasteeltje stamt uit omstreeks 1725 waarbij ouder muurwerk van een voorgaand huis werd verbouwd. Nog wat later werd  het neogotisch 

periode verbouwd met materiaal van een voormalige kerk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de dakruiter, die voorzien is van het opschrift 'Soli Deo Gloria 1735’.

Vanavond zijn de nieuwe cijfers over de laatste 24 uur bekend gemaakt: er zijn 189 besmettingen bijgekomen waarmee het totaal op 5408 is gekomen. Het aantal doden is gestegen  met 1 tot 183 terwijl er 179 mensen zijn genezen en het totaal aantal  genezen mensen bedraagt nu 2017.