Warnsveld 06-05-2020, woensdag

Voor wat het waard is, volgens de officiële cijfers lijkt Marokko het behoorlijk goed te doen in de coronacrisis. Zo neemt het aantal genezingen dagelijks toe, vallen er relatief weinig doden te betreuren en schijnt dat de capaciteit op de IC maar voor 3% benut is op dit moment en op het hoogtepunt van de crisis maar voor 5% terwijl op 15% was gerekend. Nu is het hoogtepunt van de crisis bereikt als je kijkt naar de bezetting van de IC bedden en  de geringere stijging van de doden per dag, maar niet als je kijkt naar het totaal  aantal besmettingen, die stijgt nog steeds terwijl de toename van de  besmettingen per dag fluctueert. Ook is de besmettingsgraad in het land licht gestegen naar 1,28. Dat betekent dat iemand die het virus draagt gemiddeld 1,28 andere personen aansteekt, in Nederland en Spanje ligt dat onder de 1%.

Van de 5219 besmette personen in Marokko liggen er ongeveer 3500 in het ziekenhuis. Deze cijfers hebben  het ministerie van Volksgezondheid ertoe aangezet extra ziekenhuiseenheden in een aantal steden en regio's te mobiliseren. Het betreft slechts een voorzorgsmaatregel want Marokko heeft volgens   regeringsgezinde krant Assabah, momenteel meer dan 20.000 bedden en 1.800 intensive care eenheden beschikbaar.

 

Marokko zweert nog steeds bij het middel  chloroquine als virusremmer  terwijl dat elders ter wereld allang als niet werkzaam zijnde is afgeserveerd. Op 1 mei zei de minister van Volksgezondheid nog:

'Chloroquine alleen is niet effectief. Het moet worden gecombineerd met azithromycine voor goede resultaten. Chloroquine wordt gebruikt bij de behandeling en preventie van malaria, de bijwerkingen zijn niet erg ernstig. ”

'We hebben voldoende voorraad (chloroquine, nota van de redacteur) om al onze patiënten te behandelen. De verspreiding van het virus wordt beheerst door vroege behandeling. (…) We gebruiken chloroquine sinds 23 maart en we zien een toename van genezingen. ”

Aanstaande maandag zal de regering met een plan komen hoe Marokko de lockdown af zal gaan bouwen.

Vandaag is bekend geworden dat sinds de industrie weer gedeeltelijk op gang  is gekomen, er in Casablanca een aantal nieuwe besmettingshaarden zijn geïdentificeerd. Het betreft drie naburige fabrieken in het hart van de industriële zone van  de economische hoofdstad van Marokko.

Onder de 1.000 medewerkers van de drie fabrieken werden ruim 150 mensen positief getest op het coronavirus. Bij Pretty Shoes, Cochazur en Shoes Diffusion worden schoenen gemaakt voor het Italiaanse merk Geox. De schoenen zijn bedoeld voor de export. 

 

                                                                       Het kleine kasteel Den Bramel.

Het familiewapen met een leeuw en een eenhoorn.

Een rode pavia ,een soort van Paardekastanje

Zoals gisteren al gezegd zal  het Spaanse parlement vandaag stemmen over de verlenging van de lockdown tot 24 mei.

De PP zal tegenstemmen of zich van een stem onthouden, maar met de huidige steun zal de verlenging doorgang vinden. Er is wel al iets veranderd t.ov. gisteren, premier Sanchez heeft een klein succes geboekt. De Baskische  PNV gaf afgelopen nacht pas aan akkoord te gaan en ook  Ciudadanos (gematigd rechts) zal dat doen.  Dan  zullen er 176 stemmen voor een verlenging zijn, het Spaanse parlement telt 350 leden, een nipte meerderheid lijkt dus voor te zijn maar die wordt groter als de PP zich inderdaad van stemmen onthoudt. Het is niet precies bekend hoe laat er gestemd wordt. Sanchez heeft wel beloofd beter te communiceren, hij kreeg kritiek over gebrek aan communicatie vanuit niet alleen andere partijen maar ook vanuit zijn eigen partij, de PSOE.

Voor de steun van de Baskische nationalisten was een toezegging nodig dat autonome deelgemeenschappen zelf meer mogen beslissen bij de vermindering van de beperkende maatregelen, als er minder besmettingen zijn. Aan de Ciudadonas bood hij wekelijkse vergaderingen aan. Hoewel de voorgaande toezeggingen ook door de PP waren geëist geven ze toch geen steun aan de verlenging maar zullen zich onthouden van stemming, ze stemmen niet tegen.. De ultrarechtse Vox dreigde met een motie van afkeuring en kondigde protesten aan per auto tegen de noodtoestand.

Update: aan het begin van de avond kwam het verlossende antwoord. In totaal stemden er 178 voor de verlenging van de noodtoestand, 75 stemmen waren tegen.. Onder andere partijen als PSOE, Ciudadanos, Podemos, Más País, Compromís en de PNV steunden vandaag het voorstel van premier Sánchez.

 

We zijn vanmiddag naar kasteel Den Bramel geweest om te wandelen. Het ligt in de gemeente Bronckhorst bij het dorp Vorden. Vorden ligt nog geen 10km bij ons vandaan en is bekend om zijn 8 kastelen route.  Den Bramel ligt nog dichterbij, ongeveer 8km.We hebben daar de afgelopen weken al een aantal van bezocht, dwz gewandeld over de bijbehorende landgoederen.

Voor het eerst werd de Bramel  in 1396 genoemd, van wat er toen moet hebben gestaan resteert weinig meer. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de periode 1720-1726. De hedendaagse vorm van dit kasteeltje stamt uit omstreeks 1725 waarbij ouder muurwerk van een voorgaand huis werd verbouwd. Nog wat later werd  het neogotisch 

periode verbouwd met materiaal van een voormalige kerk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de dakruiter, die voorzien is van het opschrift 'Soli Deo Gloria 1735’.

Vanavond zijn de nieuwe cijfers over de laatste 24 uur bekend gemaakt: er zijn 189 besmettingen bijgekomen waarmee het totaal op 5408 is gekomen. Het aantal doden is gestegen  met 1 tot 183 terwijl er 179 mensen zijn genezen en het totaal aantal  genezen mensen bedraagt nu 2017. 

 

Warnsveld 07-05-2020, donderdag

Marokko werd vorige week al verweten dat het de lockdown misbruikt om de bevolking te onderdrukken.  Genoemd werden politieapps die automobilisten volgen, in totaal werden sinds 23 april 426.072 controleprocedures uitgevoerd via de mobiele applicatie van de nationale veiligheidsdienst DGSN

Maar ook  drones die met warmtecamera’s mensen in het donker kunnen signaleren etc worden veelvuldig ingezet.

Je mag met een drone niet Marokko in als buitenlander, het gebruik ervan is ook verboden. Het was enkel toegestaan bij bv. het beheer van landbouwgronden en voor cartografische toepassingen.

sNaast  voor het volgen van mensen worden de drones ook ingezet  voor het verspreiden van boodschappen in wijken, en voor het desinfecteren van openbare ruimtes maar, ook voor ‘het uiteendrijven van illegale bijeenkomsten’. Met dat laatste wordt  met name bedoeld nachtelijke gezellige ontmoetingen  tussen buren tijdens de ramadan  of collectieve gebeden op de daken, buiten het bereik van controlepatrouilles.

Nu schijnt het volgens berichten in de media, dat het gebruik ervan door de autoriteiten explosief is gestegen. Ze worden tot nu geïmporteerd  uit China, maar Marokko wil nu  een eigen productielijn opzetten.

In deze periode  zijn drones misschien begrijpelijk omdat Marokko de pandemie onder controle wil houden. Maar het is niet te hopen dat het in de toekomst tegen de eigen bevolking zal worden ingezet, een drone als Big Brother.

Werd gisteren bekend dat in fabrieken bij Casablanca een coronahaard was vastgesteld, vandaag wordt bekend, mondjes maat, dat er ook bij de Koninklijke Garde in Rabat   128 personen zijn besmet, mogelijk 130. Verder worden er 600 personen in quarantaine gehouden die met de besmette personen in aanraking zijn gekomen. Eerder waren al bij militairen half april en eind april ook een groot aantal besmettingen vastgesteld.

Aan het  begin van de avond werd bekend dat koning Mohammed VI de generaal van de garde, Mansouri heeft ontslagen. De koning heeft chronische COPD en behoort dus tot de risicogroep.

                                                          De buitenplaats huis 't Enzerinck

Op het landgoed zijn een aantal grachten.

 

Er zijn verschillende kleuren rododendrons, alleen de paarse bloeien hier.

De meeste paardebloenen zijn nu uitgebloeid

Het hoge sterftecijfer in Spanje wordt mede veroorzaakt doordat er in verpleeghuizen een heel hoog sterftecijfer was. Autoriteiten van sommige deelstaten waren daarin  niet transparant omdat zij de cijfers niet  uitsplitsten maar alleen totaalcijfers gaven. Er is veel mis in verpleeg-en verzorgingstehuizen in Spanje en nu worden er maatregelen genomen, iets met het kalf en de put.

Tijdens de coronacrisis in Spanje zijn er meer dan 16.500 ouderen gestorven in verzorgingstehuizen in het land, wat niet het werkelijke aantal is , die ligt hoger, immers cijfers van niet alle deelstaten zijn daarin meegenomen. Afgelopen dinsdag liet het openbaar ministerie weten dat er op dit moment 143 strafrechtelijke onderzoeken lopen naar verzorgingstehuizen in Spanje als gevolg van de situatie die in de tehuizen is ontstaan sinds de uitbraak van de coronacrisis. Bijna de helft van deze onderzoeken betreffen tehuizen in de regio Madrid. Daarbovenop komen ook nog eens 176 civielrechtelijke procedures, die te maken  hebben met de omstandigheden van werknemers in verzorgingstehuizen. Vaak gaat het over het feit dat ze te lang onbeschermd door hebben moeten werken. Alleen in de regio Madrid lopen er al 61 onderzoeken naar ongeregeldheden in verzorgingstehuizen en de vele doden die de afgelopen weken zijn gevallen. Catalonië staat op een tweede plaats met 25 onderzoeken. In verder bijna alle regio’s in Spanje lopen onderzoeken naar de situatie in verzorgingstehuizen.

Spanje kent ook veel private tehuizen en veel van deze instanties hebben hun cijfers  van het aantal doden(nog) niet openbaar gemaakt. Het is dan ook zeer aannemelijk dat dit aantal de komende weken zal blijven stijgen. Zeker gezien het feit dat er op dit moment nog tienduizenden ouderen in verzorgingstehuizen besmet zijn met het coronavirus.

 

We zijn vanmiddag naar ’t Enzerinck gefietst, dat vlakbij het gisteren bezochte Den Bramel ligt, slechts iets meer dan 7km fietsen.

De buitenplaats ’t Enzerinck werd gebouwd in de jaren 1835-1836 voor de latere Vordense burgemeester en Tweede Kamer-lid jhr. C.A.E.A. van Panhuys (1811-1895) Er is een rozentuin aangelegd en er  is het zogeheten Grootvaders huisje: een huisje dat de toenmalige  landgoedeigenaar in 1920 voor zijn kleinkinderen bouwde. Het huisje is door Natuurmonumenten gerestaureerd.

 

Er zijn de afgelopen 24 uur 140 besmettingen bijgekomen , totaal 5548. Het aantal doden is voor het eerst niet gestegen (183) terwijl het aantal genezen personen nu 2179 bedraagt, (+162).

Warnsveld 08-05-2020, vrijdag

Terwijl er waarschijnlijk vanavond en mogelijk zondag weer een vliegtuig met Nederlanders uit Marokko naar Nederland zal vetrekken, zitten er ook nog steeds 27.500 Marokkanen in diverse landen over de wereld vast. Zij kunnen niet terug en hoeven ook niet te rekenen dat voor 20 mei , einde lockdown in Marokko,  daar verandering in komt.

Slechts een deel daarvan, 5.704 gestrande onderdanen ( raar woord) ,worden door de Marokkaanse overheid tegemoet gekomen in de kosten voor onderdak, levensonderhoud en medische kosten.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Marokko krijgt veel kritiek wegens het niet repatriëren van eigen inwoners, terwijl de overheid andere landen wel een helpende hand toereikt bij het terughalen van hun burgers uit Marokko. Het ministerie antwoordde daarop dat Marokkaanse vertegenwoordigers (ambassades en consulaire diensten) in het buitenland instructies hebben gekregen goed te zorgen voor gestrande reizigers. Gestrande reizigers zouden recht hebben op een toeristenvergoeding van 20.000 Dh (ongeveer €1800 euro).

Uit Saoudi Arabië komt via sociale media een noodkreet van een jonge man die nu zonder werk  vast zit, net als tientallen anderen daar die smeken om gerepatrieerd te worden.

"Er zijn mensen die hier  met hun gezinnen wonen en geen enkele hulp krijgen.", zegt hij, eraan toevoegend dat de situatie in Marokko veel beter is. In Marokko hebben mensen die het financieel moeilijk hebben sinds de afkondiging van de noodtoestand namelijk recht op een kleine uitkering. In Saoedi-Arabië is de situatie "heel anders".

"Elke keer als ik vragen stel over onze situatie, krijg ik als antwoord dat ons land ons niet wenst. Het is een schande. Ik stel de vraag niet meer om het antwoord niet meer te horen. Het is zo jammer." De maker van het filmpje vraagt aan de Marokkaanse regering om het nodige te doen om alle Marokkanen die in het buitenland zonder werk vastzitten, zo snel mogelijk terug te halen.

Familieleden van gestrande Marokkanen hebben de afgelopen dagen gedemonstreerd in Marokko op verschillende plaatsen. Ook in het buitenland hebben gestrande Marokkanen bij consulaten gedemonstreerd, in Istanboel is daarbij de Turkse vlag verbrand. En voor 11 mei zijn met name in Frankrijk weer demonstraties aangekondigd tegen de weigering van de Marokkaanse regering om haar  landgenoten terug te halen.

 

                                                                  Kasteel Vorden

                         linkerzijkant kasteel

          De brede oprijlaan naar het kasteel.

Nadat in andere landen ook al een paar maal  dieren , meestal katten, besmet zijn geraakt met het coronavirus, is dit nu ook in Spanje gebeurd. De kat was het huisdier van een gezin in Catalonië waarvan meerdere gezinsleden Covid-19 hadden. Toen het dier met ademhalingsmoeilijkheden en hartfalen naar de dierenarts werd gebracht, besloot deze om hem in te laten slapen en voor sectie over te dragen aan het diergeneeskundig onderzoekscentrum Cresa in Barcelona. Het dier is vervolgens overleden niet aan corona maar aan hartfalen waar zij al langer last van had.

Het onderzoekcentrum CSIC heeft onderzocht of het coronavirus via water kan worden overgedragen nu mondjesmaat de stranden weer worden opengesteld voor het publiek zoals bv. in Barcelona het geval is sinds vandaag, dit om te te kunnen sporten. Het rapport begint met de vermelding dat persoonlijk contact de voornaamste manier is om besmet te raken. Op het strand en in het zwembad blijft het belangrijk om de onderlinge sociale afstand te bewaren. Het CSIC schrijft dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het COVID-19-virus gedurende een periode kan overleven in zout water, het zout doodt het virus.  In theorie kan het zand op het strand besmet worden met virussen door druppels van geïnfecteerde mensen door niezen, urine en ontlasting. Onduidelijk is hoelang het zand besmet  kan blijven onder invloed van de sterke opwarming van het zand door de zon. Chloor in zwembaden doodt het virus ook, camping-en hoteleigenaren zullen hier blij mee zijn. Het virus kan wel  tijdelijk overleven in zoet water dus er dient extra voorzichtig worden omgegaan bij het zwemmen in rivieren, plassen en meren. Vooral een groot aantal mensen bij elkaar  in een kleinere oppervlakte zoet water kan gevaarlijk zijn en dan wordt het risico op een besmetting groter. Het rapport is overgedragen aan de regering ter bestudering en minister Salvador Illa ( Gezondheid) moet dan een besluit te nemen wanneer en onder welke voorwaarden zwembaden weer open mogen.

In Spanje is het aantal op COVID-19 positief geteste personen op vandaag met 1.095 gestegen naar 222.857 personen. Daarnaast zijn er ook nieuwe COVID-19 doden bijgekomen waardoor dit aantal met 229 is gestegen naar 26.299 overleden personen. Het aantal herstelde corona-patiënten is met 2.637 personen gestegen naar 131.148 personen. Er zijn 762 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld waarvan 85 personen op de intensive care. Daarmee zijn het aantal doden en besmettingen weer hoger dan gisteren (resp. +16 en +241), de situatie blijft toch tamelijk zorgwekkend.

En de link met Marokko is ook niet positief: Er is in Barcelona een Marokkaan gearresteerd die banden zou hebben met ISIS . Hij kwam in beeld in een gezamenlijk onderzoek met de Marokkaanse en Amerikaanse veiligheidsdiensten. "De verdachte was van plan om een terroristische aanslag te plegen in Barcelona , waarvan de details onbekend zijn", liet de Spaanse militaire politie vrijdag in een verklaring weten.

De achterkant van het kasteel , rechts  de voor- en  rechterzijkant

We zijn vanmiddag naar Vorden gefietst, niet alleen om daar bij onze zoon een kop koffie te drinken maar ook  om een een wandeling te maken bij het kasteel Vorden, ruim 9 km fietsen. Het kasteel Vorden dateert uit ongeveer de 12e eeuw, het werd toen bewoond door Steven van Vorden, naamgever van niet alleen het kasteel maar ook van het dorp , maar het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de 16de eeuw. Deze winkelhaakvorm kwam toen veel voor. Kenmerkend is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de 19de eeuw omgebouwd tot landhuis. In 1873 werd de ingang aan de noordelijke vleugel geplaatst, met een houten brug over de slotgracht. Nadat het Geldersch Landschap en de Gemeente Vorden het kasteel in hun bezit hebben gehad, het is gemeentehuis van Vorden geweest. Het  kasteel nu weer in particuliere handen van Fam. De Rouw die niet alleen de laatste jaren aan het festival Mañana, Mañana een terrein verhuurde maar ook negatief in het nieuws kwam omdat ze mensen verjoegen van het wandelpad.  Wat niet conform de afspraak was met de verkoopvoorwaarden van de gemeente Vorden, het wandelpad moest toegankelijk zijn voor het publiek en dat is het nu ook weer . Neemt niet weg dat kasteel Vorden waarschijnlijke het mooiste kasteel hier in de nabije omgeving is. De andere kastelen zijn over het algemeen meer land- en buitenhuizen en havezaten en daar zijn er nogal wat van in de omgeving, niet minder mooi daarom en vrijwel allemaal voorzien van een prachtig landgoed met wandel- en fietspaden.

Vanavond in Marokko zijn er weer 163 besmettingen bijgekomen waarmee het totaal op 5711 komt. er zijn 3 personen overleden ( 186) en genezen zijn er weer 145 meer en  het totaal bedraagt nu 2324.

 

Warnsveld 09-05-2020, zaterdag

Terwijl aan de ene kant berichten in de  Marokkaanse media verschijnen dat het aantal genezingen toeneemt en het aantal bedden op de IC maar een besmettingsgraad van zo’n 3% van de beschikbare capaciteit bedraagt, verschijnen er ook andere berichten over de zwaarst getroffen regio’s. Dan hebben we het over Casablanca-Settat, Marrakech-Safi en Tanger Tetouan waarvan de laatste regio  artsen zeggen “ De ziekenhuiscapaciteit van deze regio is niet meer geschikt voor extra gevallen.”  De waarschuwing werd gegeven door verschillende artsen en directeuren van ziekenhuiscentra die de staat oproepen om veldhospitalen te bouwen om de ziekenhuiscapaciteit van de regio te versterken. In Casablanca, met meer dan 1400 besmettingen, lijkt de situatie ook de verzadiging te naderen. Met twee openbare ziekenhuizen, CHU Ibnou Rochd en Moulay Youssef Hospital, en enkele privéklinieken die hun medische capaciteiten ten  dienste hebben gesteld van het ministerie van Volksgezondheid, loopt Casablanca het risico officieel verzadigd te raken in termen van ziekenhuiscapaciteit als de gevallen van Covid-19 sterker toe zouden nemen.

Toch wordt er ook gesproken over afbouw van de lockdown na 20 mei, zekerheid wordt daar w.s. pas op 18 mei gegeven.

De regering Trump heeft woensdag 21 militaire voertuigen gedoneerd aan het Marokkaanse leger, melden verschillende media waaronder het regimegezinde Hespress. Volgens een persbericht van de Amerikaanse ambassade in Rabat wordt de waarde van de voertuigen geschat op 1 miljoen dollar. Het is een gebaar om de goede relatie tussen beide landen te benadrukken.  De Amerikaanse generaal Cajun: “de sterke militaire banden tussen de twee grote landen de komende jaren zullen blijven groeien.”  Zoals we eerder hebben vermeld  is Marokko  een belangrijke afzetmarkt van Amerikaanse wapens, vorig jaar was het de tweede grootste importeur van Amerikaanse wapens in Afrika. De wapendeals hebben de VS miljarden dollars opgeleverd.

 

Komend vanuit Voorst zicht op Zutphen, met de st. Janstoren 

Gracht bij Voorst waar we vroeger schaatsten.

       De Clematis is nu in bloei

Maandag zal ongeveer de helft van Spanje  overgaan naar fase 1, de andere helft zal vanwege de minder gunstige ontwikkelingen wat besmettingen betreft  in fase 0 blijven. (zie schema 29-04)

 

Verder is er niet veel nieuws uit Spanje te melden wat echt relevant is.

Ik denk er over om het verslag zo langzamerhand af te bouwen, er vertrekken meer campers per ferry uit Marokko de komende tijd, het aantal volgers  per dag fluctueert maar daalt toch langzaam. Heb je al een overdosis aan corona-nieuws gehad, kun je het vervolgens hier ook nog eens lezen. Er gaat ook wel wat tijd in zitten en zo langzamerhand vind ik het wat minder leuk omdat we nu ook bezoek ontvangen en ik daarna nog wat aan het verslag doe zoals vandaag. De komende week , wellicht weken zal ik misschien 1x per 2 of 3 dagen wat plaatsen, al naar gelang ik vind dat er iets relevants te melden valt.

Vandaag de IJssel weer eens  overgestoken en een rondje Voorst gefietst, vooral het 2e deel van de route gaat tussen mooie boerderijen en weilanden door, waarbij je af en toe de torens en ook de windmolens van Zutphen ziet.

 

Vandaag zijn er weer 199 nieuwe besmettingen bij, 36 meer dan gisteren. totaal 5910. Aantal doden bleef gelijk op 186.

Genezen zijn er nu 2461, een plus van 137.

Warnsveld 10-05-2020, zondag

-Marokko staat  op het punt (juiste datum niet bekend) een app te lanceren waarmee de voor Covid-19 positief geteste personen kunnen worden opgespoord en de mensen met wie ze contact hebben gehad, kunnen worden geïdentificeerd. Een app die tot doel heeft snel mensen te isoleren die mogelijk besmet zijn, maar die vragen op werpt over de verwerking van persoonsgegevens, is de privacy wel gewaarborgd?

-Niet alleen het leger kun je in deze coronatijd in Marokko beter niet zitten vanwege enige besmettingshaarden , noch in grote fabrieken. Ook het overkoepelend orgaan voor Marokkaanse gevangenissen meldt dat het aantal coronagevallen in de gevangenis ‘Tanger 1’ gestegen is naar 60. Drie van deze gevangenen zijn overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling, meldt de Marokkaanse krant Assabah.

 

 

 

 

                                                         Kasteel de Kiefstkamp

Beeldengroep voor het kasteel.

Blinden van boerderijen zijn versierd met het wapen van de eigenaar van het kasteel

Het bos wordt af en toe onderbroken door weilanden die ecologisch beheerd worden

-In Spanje zal  fase I maandag voor bepaalde provincies gaan gelden: niet alleen kledingwinkels zullen vanaf maandag weer opengaan. Ook de banksector zal dan weer een deel van hun winkels openen voor klanten. Veel supermarkten, die de afgelopen twee maanden wel open waren, zullen vanaf maandag deels teruggaan naar de gebruikelijke openingstijden.

- Er is in de bijeenkomst vanmiddag van presidenten van de autonome regio’s  door sommigen wel gemopperd dat ze in fase 0 moeten blijven maar de oppositie daartegen is wel wat getemperd bij de presidenten van Catalonië en Baskenland. Die van de regio Madrid ,Valencia en Andalusië blijven strijdlustig ageren tegen het feit dat ze in fase 0 moeten blijven. Maar op  die klacht  reageerde de regeringswoordvoerder, even krachtig: "Het ritme forceren kan ons duur komen te staan."

-Terwijl in Nederland zich mensen verzetten tegen de term ‘het nieuwe normaal’, is de term in Spanje tamelijk algemeen, tenminste in de kranten wordt hij vaak gebruikt.

Zo zijn in Catalonië gemeenteraden bezig plannen te ontwikkelen voor het nieuwe normaal. Daarbij wordt vooral gedacht aan meer ruimte voor de voetganger en fietser. De gemeente L’Hospitalet de Llobregat wil de maximumsnelheid in deze dichtbevolkte gemeente terugbrengen naar 20 km per uur voor gemotoriseerd verkeer.

Critici zullen wel gaan zeggen dat het coronavirus wordt misbruikt voor vergroening.

 

Vanmiddag gewandeld bij de Kiefstkamp. Dit is een landgoed bij Vorden, met een kasteel erop. Het is het enige kasteel rondom Vorden wat niet uit de middeleeuwen stamt maar uit 1776 en het werd gebouwd in de Louis XVI-sijl. In de hal van het huis is  rococostucwerk op het plafond, het huis is echter niet toegankelijk omdat het bewoond wordt. Het wordt wel een kasteel genoemd maar is eigenlijk een landhuis.  De naam de Kiefstkamp komt van kievit, in het Achterhoeks dialect kieft(e).

Het landgoed  is vrij toegankelijk om te wandelen of te fietsen en het grenst aan landgoed Vorden waar we eergisteren waren.

 

Er zijn in Marokko vandaag 153 nieuwe besmette personen bijgekomen, het doden aantal steeg met 2.

Warnsveld 12-05-2020, dinsdag

Er is nogal een gedoe met Nederlandse campers die proberen weg te komen via Genua wegens onbetrouwbaar handelen van de Italiaanse maatschappij GNV. Ze proberen zoveel mogelijk campers op een boot te krijgen en cancelen kennelijk daarom afvaarten als dat niet lukt. Het is voorgekomen dat mensen dan indat geval hun geld niet terugkregen maar vouchers die alleen dit jaar geldig zijn. Vandaag kwam er een bericht in de Marokko app dat jezelf je gekochte ticket kunt cancelen maar dan moet je €126,- boete betalen. Bij de Nederlandse  ambassade hebben zich 58 campers gemeld die weg willen.

-In Spanje is zondag in Valencia een kerkdienst gehouden met meer dan 200 personen waarmee de regels werden overtreden van de noodtoestand. Zij deden dit om de ‘Maagd van de Hulpelozen’ te eren. De bisschop van de gelijknamige basiliek wordt  er nu  van beschuldigd dat hij de wet heeft overschreden, evenals de verzamelde gelovigen.

-, Nu ongeveer de helft van de provincies in Spanje zich in fase 1 bevinden van het de-escalatieplan van de Spaanse regering mogen bars en restaurants hun terrassen weer geopend zijn voor gasten vanaf gisteren. Hierbij dienen eigenaren zich wel te houden aan een maximale bezetting van 50 % (was 30%), niet meer dan tien personen aan een tafel en de inachtneming van een  voldoende afstand tussen de tafels van 2 meter. Spanje en Italië zijn de eerste landen waar de bars en restaurants eerder open gaan dan de scholen.

-Het Spaanse leger gaat in een document uit van een wel heel sombere coronaverwachting: ze houdt rekening met een 2e en 3e golf. De eerste uitbraak van het coronavirus wordt in het document gesitueerd tussen 21 februari en 21 mei van dit jaar, een tweede uitbraak tussen 21 november en 21 februari (met de helft minder besmettingen dan nu het geval is) en een derde tussen 21 november 2021 en 21 februari 2022 (met een kwart van het aantal besmettingen van de huidige uitbraak). Een vaccin zal naar verwachting van het leger in jan/feb 2021 beschikbaar zijn, maar die zal geen 100% bescherming bieden.

Nu heb ik nooit veel met defensie gehad maar dit lijkt me toch natte vinger werk.

 

Als de koolmezen het nestkastje ingaan om de jongen te voeren, kun je ze goed fotograferen. Als ze er uit vliegen gebruiken ze geen stokje maar vliegen ze rechtstreeks eruit met een grote snelheid. Foto's maken lukt niet , zelfs filmen geeft een schim te zien. Zou misschien time laps moeten, maar daar heb ik (nog) niet naar gekeken.

In Marokko zal, zoals eerder gemeld een app worden gelanceerd, om corona te monitoren en contacten op te sporen  verwacht wordt dat het heel snel zal gebeuren. Op een persconferentie werd al iets over de app onthuld, het systeem lijkt op de apps  die in Nederland werden afgekeurd en in Singapore gebruikt wordt. Hj werkt op basis van blue tooth, Wanneer twee gebruikers , die dicht bij elkaar zijn , de app  gebruiken,  worden er  geanonimiseerde identificatoren uitgewisseld via Bluetooth tussen de twee smartphones. Als een van de gebruikers besmet blijkt te zijn, ontvangt de ander een melding.

Benadrukt wordt dat het op vrijwillige basis ingevoerd zal worden en zodra de coronacrisis voorbij is alle gegevens vernietigd zullen worden.  Het moment van uitbrengen van de app wordt goed getimed genoemd omdat , na de opheffing/versoepeling van de lockdown , de mensen  zich weer meer gaan verplaatsen. De app heeft de naam "Wiqaytna" (onze bescherming).

Overigens zal het fysieke monitoren van besmette personen, zoals nu gebeurt, gewoon doorgaan.

-Te midden van de coronacrisis lijkt er in Marokko een sector te zijn die geen last heeft van de crisis niet : de bouw en het herstel van moskeeën. Volgens verschillende documenten, heeft het ministerie van Islamitische Zaken gisteren  meerdere contracten afgegeven voor de bouw van nieuwe moskeeën en de renovatie van verschillende andere, kosten,  tientallen miljoenen dirhams.

 

Gisteren kwamen er in Marokko 218 nieuw besmette personen bij. Van het totale aantal coronapatiënten is 9% jonger dan 14 jaar. Van de 546 besmette kinderen was 93% asymptomatisch, of hadden slechts milde symptomen. De toename van 218 wordt door een woordvoerder van het ministerie, aan de vooravond van de mogelijke versoepeling van de lockdown, verontrustend genoemd. De cijfers over vandaag worden later vanavond bekend gemaakt.

 

We hebben een nestkastje voor mezen aan de noordkant van ons fietsenschuurtje hangen en hoe toevallig, dat is 1,5 m. van onze achterdeur verwijderd. Er zit een nestje van koolmezen in, het aantal eieren weten we niet maar ze zijn afgelopen weekend uitgekomen.

Fascinerend om het af en aanvliegen van de ouders te zien, het is er prima weer voor nu we weer veel  binnen zitten door het frisse weer. Het kan wel bijna 3 weken duren voordat de jongen uitvliegen, hoe groter ze worden, des te meer de ouders moeten vliegen.

 

Het aantal besmette personen in Marokko is nu 6418, er kwamen vandaag 137 nieuwe besmette mensen bij.

Het aantal doden is nu 188, dat aantal blijft vrij laag en stabiel.

 

Warnsveld 14-05-2020, donderdag

En zo is er plotseling een ferry van Tanger Med naar Algeciras gegaan . Het is de Britse ambassade kennelijk gelukt om vandaag ( 15.00 uur)een ferry te laten varen van Tanger Med naar Algeciras met Britse campers. Ook andere nationaliteiten konden hiervoor intekenen, last minute werk, kosten tussen €560,- en €205,- , afhankelijk van de bezettingsgraad van de ferry. Toch knap dat de Britse ambassade hiervoor toestemming heeft gekregen, de grenzen zitten potdicht, Marokkaanse grens onduidelijk , de Spaanse grens naar verwachting tot 1 juli. Het is een wat merkwaardig verhaal van die ferry.

-Spanje staat bekend om zijn stierengevechten die door protesten van oa dierenactivisten onder druk staan. Nu tijdens  de coronacrisis worden er natuurlijk helemaal geen gevechten gehouden en gaan de stieren naar het slachthuis, zoals we al eerder geschreven hebben.

Een andere vorm van dierenmishandeling die minder bekend is zijn hanengevechten in Spanje. Behalve op de Canarische eilanden zijn deze overigens in de rest van Spanje verboden.  Maar er worden nog wel illegale hanengevechten gehouden, vooral in Andalusië waar speciale vechthanen worden gefokt.

Nu de lockdown wat versoepeld  is in ongeveer de helft van Spanje, zie je dat de behoefte om uit de band te springen toeneemt, vooral  daar waar nog steeds de fase 0 van kracht is. Agenten van de Guardia Civil hebben meer dan 80 personen aangehoudenen in een dorp in Andalusië, een deelstaat waar  nog wel de lockdown geldt.

Toen de Guardia Civil lucht kreeg van de illegale bijeenkomst en op onderzoek uitging, waren de gevechten bij aankomst nog in volle gang. De aanwezigen bij de gevechten stonden dicht tegen elkaar aan in de ring en droegen geen mondkapjes. Toen de aanwezigen ( ongeveer 120) op de vlucht probeerden te slaan, kon de Guardia Civil, nadat ze om versterking hadden gevraagd, de verdachten alsnog aanhouden.  Volgens de Guardia Civil is bij de weddenschappen van deze illegale hanengevechten een grote hoeveelheid geld gemoeid. Een aantal van de aangehouden gevechtsassistenten hadden tussen de 5 en 6 duizend euro aan contant geld op zak. In het totaal kunnen hanengevechten meer dan 40 duizend euro opleveren. Van de  aangehouden personen was een deel al eerder veroordeeld wegens drugsdelicten.

Overtreding van de lockdown fase 0 vond afgelopen weekend ook  plaats in Madrid. Hier hebben coronaverklikkers en/of boze buren dit weekend de politie gewaarschuwd waarna agenten 400 feesten in woningen ontruimd hebben.  Er zijn in Madrid  zaterdag- en zondagnacht 97 'botellones' (mensen komen ergens op straat of in een park samen en nemen hun eigen drank mee) gesignaleerd op verschillende punten in de Spaanse hoofdstad waarna de politie er een einde aan maakte. Niet bekend is of er ook mensen zijn beboet dan wel gearresteerd.

-Al bijna een week is bekend dat premier Sánchez opnieuw de noodtoestand in Spanje wil verlengen. Ook bekend is dat hij er nu de voorkeur aan geeft dat te doen voor vier weken en niet voor veertien dagen zoals tot nu toe steeds het geval is geweest. Dat zal nog een klus worden om toestemming van het parlement te krijgen, Vox en PP zijn faliekant tegen.

-Sinds maandag lopen het aantal besmettingen per dag in Spanje  weer op na een gestadige daling.

-. Zondag 10 mei....................... 224.390 (+ 621)

Maandag 11 mei...................... 227.436 (+ 373)

Dinsdag 12 mei...................... 228.030 (+ 426)

Woensdag 13 mei................. 228.691 (+ 439)

DONDERDAG 14 MEI................. 229.540 (+ 506)

 

Dit is vooral bij 90+'rs maar ook bij kinderen tot 14 jaar. Het laatste lijkt te maken te kunnen hebben met het feit dat kinderen sinds 28 april weer naar buiten mogen om te spelen op bepaalde uren, het aantal besmette kinderen is sterker gestegen dan die in andere leeftijdsgroepen. Maar het is nog te vroeg om een conclusie te trekken, het kan ook zijn dat er andere factoren in het spel zijn daarom moet er verder wetenschappelijk onderzoek worden gepleegd aldus Spaanse media. Wel worden de cijfers door het ministerie van Volksgezondheid met enige bezorgdheid bekeken.

Eergisteren bleek trouwens dat in Marokko ook een flink aantal kinderen met corona besmet te zijn, 9%, terwijl je er hier eigenlijk weinig over hoort.

Het toont wel aan dat het virus nog lang niet onder controle is en het reizen per camper naar Spanje er deze zomer w.s. niet in zit.

 

Op de begraafplaats streek een koninginnepage neer. Een geluk, pas de 2e keer dat we die in Nederland waarnemen. 

2 foto's van de gracht om het kerkhof. In het buitenland fotograferen we wel op een begraafplaats, hier vinden we het niet zo kies

Dit kastje hangt in de poort van de ingang van de Algemene begraafplaats.

Voor het 2e achtereenvolgende jaar is het in Marokko te droog dit jaar. Met name in de eerste 3 maanden, wij hebben 7 weken zomers weer gehad, waren de temperaturen te hoog en bleef neerslag uit. Daarna is er wel regen gevallen maar dit kwam te laat om de oogst van de wintergranen  te redden waardoor daar nu een tekort aan granen dreigt te ontstaan. De opbrengst kan wel de helft minder zijn dan voorafgaande jaren aldus  de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)

  • Een positief gevolg van de lockdown tijdens de coronacrisis is dat de lucht in de grote steden in Marokko aanmerkelijk is verbeterd, net zo als elders in de wereld. Volgens metingen was dit al meteen meetbaar na de lockdown in maart. Fijnstof, zwaveldioxide (SO2), stikstofmonoxide (NO),  deze stoffen vervuilen nu het milieu aanzienlijk minder door het afgenomen lucht- en wegverkeer en doordat vervuilende industrieën op een laag pitje draaien.
  • Nauwelijks een week voor het einde van de lockdown lijkt de handhaving van de politie hierop te verslappen. Volgens Hebdo Maroc zijn er op de publieke tv. hiervan dagelijks beelden te zien. Souks die behoorlijk vol zijn, samenscholingen op straten en dit in een tamelijk ontspannen sfeer zonder de sociaal wenselijke afstand . Er ging een filmpje viraal van een begrafenistoet in een wijk in Casablanca waar honderden mensen op af gekomen waren , sommigen zonder mondkapje en van 1,5m afstand was al helemaal geen sprake . N.a.v. het filmpje is de verantwoordelijke ambtenaar van de wijk geschorst.
  • Het ministerie van Gezondheid geeft geen cijfers meer over de coronabesmettingen meer maar percentages, dit w.s. na kritiek uit 2 regio’s dat de aantallen besmettingen niet klopten.

  - in een wijk van Tanger werden veel overtredingen van de lockdown  gepleegd De in- en uitgangen van de wijk zijn       gisteren afgesloten en toegangswegen zijn gebarricadeerd met betonblokken. Ook is de   toegang van en naar     winkelgebieden en woonwijken beperkt. De verscherpte maatregelen zijn het gevolg van een flinke toename in het   aantal schendingen van het uitgaansverbod.

 

Het lijkt op het tarten van het noodlot in deze coronatijd onze wandeling van vanmiddag:

in Zutphen, op een steenworp afstand van ons huis, liggen 2 oude begraafplaatsen, een openbare en  een katholieke. Er worden alleen nog mensen bijgezet in een familiegraf op de openbare, er is al decennia een nieuwe openbare  begraafplaats  in Zutphen, de katholieke is nog in gebruik. De oude begraafplaatsen zijn gebouwd op een voormalig kloosterterrein in een Engelse landschapsstijl en ze worden omgeven door een gracht. Ze waren vroeger door een dam met elkaar verbonden, daarna waren ze  een hele tijd gescheiden, sinds 2009 weer verbonden door een bruggetje.  De Algemene Begraafplaats en de katholieke begraafplaats zijn beide Rijksmonument. Je wandelt over de begraafplaatsen door een mooie omgeving met prachtige bomen en dan hebben we ook nog  het geluk om daar een koninginnepage te fotograferen.

Er zijn de laatste 2 dagen 189 besmettingen bij gekomen in Marokko, het totaal aantal is nu 6607, het aantal doden blijft stabiel en is nu 190 (+2).

 

Update: de ferry met Britse campers die naar Algeciras vertrekt  is verplaatst naar a.s. maandag. Er kunnen ook andere nationaliteiten mee zoals we al vermeld hebben.

Warnsveld 16-05-2020, zaterdag

Op 19  mei vertrekt er een ferry van Tanger Med naar Genua , geregeld door de Nederlandse ambassade:

https://mailchi.mp/cde77e51cdc5/ot4byrf9ja-407794?e=6fd9f2f73c

Uit het bericht blijkt wel dat de NKC flink wat werk heeft verricht achter de schermen, ze zijn de afgelopen weken actief geweest in de ondersteuning , niet alleen van de camperaars maar ook van de ambassade, en dat ze het nu wel genoeg vinden, ze trekken zich langzaamaan terug.  Maar goed eindelijk is de ambassade in actie gekomen, onduidelijk is hoeveel van de ongeveer 100 Nederlandse  campers die nog in Marokko zijn, hier gebruik van zullen maken.

 

-Ook in Spanje vinden er demonstraties plaats tegen de strenge maatregelen die onder de lockdown gelden,  met name in Madrid die nog in fase 0 is. Afgelopen woensdag deden er maar liefst 2.000 mensen mee aan de demonstraties in Madrid in een rijke wijk waar de gevolgen van de pandemie minder voel- en zichtbaar is dan in armere wijken. Je zou echter eerder dergelijke demonstraties in die arme wijken verwachten waar ze niet lekker in de tuin kunnen zitten maar veelal  opgesloten zitten op hun flatje. Natuurlijk is de rechts extremistische partij Vox er als de kippen bij om de onvrede te politiseren en op te roepen tot meer demonstraties tegen de linkse regering.

-De Spaanse ferry maatschappijen van met name Baleària en Trasmediterránea verkeren in financiële problemen omdat ze sinds de sluiting van de grenzen tussen Marokko en Spanje rond 20 maart, nauwelijks meer varen. Alleen nog naar de Balearen en de Canarische eilanden maar hun inkomsten zijn met 70% gedaald en daarom hebben ze steun aangevraagd bij de Spaanse regering.

                                                             Het huis de Voorst te Eefde

Rijk versierd hekwerk bij de ingangen van het huis.

-Nu het aantal dagelijkse besmettingsgevallen in Marokko begint af te nemen lijkt het er op dat veel mensen zich minder strikt houden aan de preventiemaatregelen tegen het coronavirus. De drukte op markten en in winkelstraten is de afgelopen dagen fors toegenomen. Dat doet de vrees bij de autoriteiten toenemen dat er nieuwe besmettingshaarden kunnen ontstaan. In Marrakech heeft men bepaalde winkelstraten en winkelcentra daarom afgesloten met betonblokken om ze minder toegankelijk te maken. Was in Tanger al een woonwijk afgesloten afgelopen donderdag, ook in Tetouan zijn  uit angst voor nieuwe besmettingen de in- en uitgangen van een aantal dichtbevolkte volkswijken afgesloten en toegangswegen gebarricadeerd met betonblokken. De doorgang voor gemotoriseerd verkeer wordt verder ingeperkt en reizen tussen woonwijken mag alleen in noodgevallen.

In het zuiden van Marokko is het veel gemoedelijker, zo kan er in Tafraout vanaf de camperplaats nog steeds een wandeling worden gemaakt in de prachtige omgeving.

  • Er wordt in Marokko met belangstelling uitgekeken naar de persconferentie van a.s. maandag van premier El Othmani nu de lockdown lijkt af te lopen op 20 mei. Het waren tot  nu toe nietszeggende toespraken van de premier maar nu is het belangrijk wat hij gaat zeggen wat er gaat gebeuren. Aan de ene kant heb je gunstige cijfers over de ontwikkelingen van de besmettingen met  het coronavirus. Aan de andere kant zijn er geruchten dat de noodtoestand met 20 dagen verlengd gaat worden. Niet alleen geruchten, ook bepaalde voortekenen wijzen in die richting zoals het afsluiten van hele wijken( zie hierboven) en het uitstel van de opening van scholen tot 1 september.
  • Bovendien heeft de minster van Volksgezondheid gisteren gezegd dat de noodtoestand wat hem betreft met 2 weken verlengd moet worden, dit omdat de R factor nog boven de 1 is. De minster,  Ait Taleb, deed de aanbeveling in het crisisteam dat momenteel de regie voert over het beheer van de coronacrisis in Marokko

Merkwaardig omdat de officiële cijfers over besmettingen al een paar dagen een lagere besmetting laten zien.

 

Op 2 km van ons huis ligt het Huis de Voorst in Eefde, gebouwd in 1695 in opdracht van een adellijke familie, zoals zoveel kastelen en landhuizen in de Achterhoek. Oorspronkelijk stond hier een havezate die in de 14e eeuw al vermeld werd. Het gebouw met de vorstelijke uitstraling heeft in de begintijd als bijnaam ‘het Versailles van de Achterhoek’ gehad. Het heeft vroeger een prachtig aangelegde landschapstuin gehad in Franse stijl, er zijn  nu weilanden.

Het hoofdgebouw is in 1943 uitgebrand tijdens schilderwerkzaamheden en werd daarna weer gerestaureerd. Helaas zijn de prachtige  houtsnijwerk en muurschilderingen niet bewaard gebleven. Omdat het voor ons zo gewoon is zie je pas dat het een mooi gebouw is als je het weer eens aandachtig bekijkt.

Tegenwoordig is het eigendom van de vereniging van Gelderse Kastelen, er heeft o.a een opleidingscentrum voor butlers ingezeten en is ingericht als sfeervolle locatie voor overnachtingen, huwelijksfeesten en zakelijke evenementen.  

Je kunt overal rondom het huis wandelen en fietsen, het fietspad naar Almen loopt over het landgoed.

Er zijn in Marokko de laatste 2 dagen 134 besmettingen bij gekomen, totaal 6741. Er zijn 2 doden bijgekomen (192)

Warnsveld 18-05-2020, maandag

-Gisteren is, zoals gewoonlijk op zondag weer een video-vergadering geweest met de regio-premiers. Zoals verwacht zocht premier Sanchez steun voor zijn voornemen om de noodtoestand met een maand te verlengen. Hij krijgt daar w.s. nog een harde dobber aan, niet iedereen staat over zijn voorstel te juichen.

Vrijwel zeker zullen overal in de openbare ruimte mondkapjes verplicht worden. In dorpen met minder dan 10.000 inwoners zouden mensen tussen 6 en 23.00 uur weer op straat mogen.

- Madrid en Barcelona blijven vandaag  in fase 0 maar met wat minder beperkingen

 

De regering in Spanje houdt zich ook nog bezig met andere dingen als het beteugelen van de coronacrisis. Omdat de huidige regering ervan overtuigd is dat de CO2 uitstoot moet worden teruggedrongen en dat het autoverkeer daar een belangrijke bron van is, komt ze met een plan om alle auto’s in Spanje in 2040  zoveel mogelijk elektrisch te laten rijden. De ministerraad zal zich morgen buigen over het plan van de minister van Ecologische Transitie en vicepremier Teresa Ribera met maatregelen om personenauto’s in de loop van de komende twintig jaar geleidelijk aan minder vervuilend te maken, totdat deze in 2040 jaar nul co2-uitstoot hebben. Benzine- en dieselauto’s mogen dus wel nog worden verkocht, maar moeten klimaatneutraal zijn. Om dat te realiseren zal de autosector technologieën moeten ontwikkelen om het brandstofverbruik efficiënter te maken.  

Tegelijkertijd komt er een samenwerkingsverband van bedrijven die zonne-energie opwekken, de Spaanse Fotovoltaïsche Unie (UNEF), met een ambitieus plan om Spanje flink op de kaart te zetten als producent van deze zonne-energie. Volgens het  Spaanse nationale energie- en klimaatplan 2021-2030 dient er tegen 2030 zo’n 30.000 megawatt aan nieuwe zonne-energie te worden geïnstalleerd. Spanje moet hiervoor ongeveer 20 miljard euro investeren. Volgens de UNEF is dit de kans voor de Spaanse fotovoltaïsche zonne-energiesector om een echte groene revolutie te bewerkstelligen. Ten opzichte van andere landen is Spanje natuurlijk enorm in het voordeel als het gaat om het aantal zonne-uren.

 

 

 

                                                         Kasteel Huize Baak te Baak

 

 

 

We hebben na de fietstocht de kleine wandeling gemaakt rondom kasteel Huize Baak. Je komt dan langs een vijver en een hertenparkje waar ook pauwen zijn

In Marokko is vanmiddag door de premier El Othmani bekend gemaakt dat de noodtoestand met 3 weken verlengd  is tot 10 juni.

De situatie is onder controle, maar niet geruststellend, zegt het hoofd van de regering. Vandaar de noodzaak om volgens hem niet "een beslissing te nemen die alle inspanningen en opofferingen van alle componenten van de natie in gevaar zou brengen”.

Er zal zeker meespelen dat er nog steeds besmettingen plaatsvinden door familieleden onderling. Zondag  is het einde van de Ramadan, de autoriteiten vrezen dat een versoepeling vlak voor de vieringen rondom Eid al-Fitr zal leiden tot een toename in het aantal besmettingen doordat families op bezoek gaan bij elkaar.

-Marokko ontving een medische donatie van  China , oa medische beschermingsmaskers, de zending  arriveerde donderdagavond op de luchthaven van Casablanca  met een vlucht uit Beijing.  Met dit soort initiatieven wil de China ‘de samenwerking tussen Marokko en China ondersteunen in de strijd tegen de pandemie, evenals het versterken van de bilaterale economische en sociale banden’, aldus de officiële staatspersbureau van China Xinhuanet.

- Marokko heeft in India 6 miljoen tabletten hydrochloroxine gekocht. Hoewel het middel intussen in verschillende landen als riskant (ernstige bijwerkingen)  en niet effectief wordt beschouwd, oa in de V.S. en Nederland( huisarts gisterenavond bij Op1die door de inspectie Gezondheidszorg is teruggefloten) blijft Marokko het als een goed medicijn om Covid-19 te bestrijden, inzetten.

 

We zijn een stukje in zuidelijke richting gefietst door de Ijsselvallei en op ruim 8 km van ons huis heb je het kasteel  Huize Baak in het gelijknamige dorp. Het was oorspronkelijk een oud slot van de Graven van Gelre,  omringd door waterpartijen. Die laatste  zijn er nog steeds maar het slot werd herbouwd en vernieuwd in 1738 en 1739.

Tegenwoordig is het gebouw eigendom van een internationale  christelijke ( sekte-achtige?)geloofsgemeenschap die in gebedsgenezing geloven , Ellel Ministries Nederland.

Op en rondom  het landgoed zijn wandelroutes van diverse afstanden gemaakt, de Helmich routes, 3 tot 9km lang.

 

De laatste 2 dagen zijn er geen doden bij gekomen door het coronavirus, totaal 192, terwijl er wel 211 nieuwe besmettingen werden getest, nu 6952.

 

                                             klik hier lente Nederland 2020 deel 5