Tanger Med 03-04-2017, maandag

Inmiddels zitten we aan boord van de ms. Esmeralda die nog in de haven van Tanger Med ligt. We hebben een mooie ruime  hut aan de voorzijde van het schip met uitzicht over de voorplecht. En een kamer met een bureau en een bank die weliswaar doorgezakt zit, maar toch

We waren om half een in de haven en om half 4 aan boord nadat we de tickets hadden bevestigd (rij 1), door de politiecontrole (rij 2), door de douane (rij 3) en als laatste door de scan (rij 4) waren geweest. We konden zo aan boord rijden zonder rij (!)  en hadden zowaar electra waar we niet op gerekend hadden. Aan boord had je rij 5 omdat we langs de receptie moesten voor de kamers.

Uiteindelijk vertrekken we nu met 2 uur vertraging.

 

Barcelona 04-03-2017, dinsdag

We hebben weer even internet omdat we een tussenstop in Barcelona maken waar we om ongeveer 20.00 uur

zijn aangekomen wat een uur is later dan het schema. We hebben weer even internet via het simkaartje van de KPN wat we op de heenreis ook in Spanje hebben gebruikt.

 

Het eten aan boord is matig, gisterenavond b.v. had Everdien had kip curry met frites, dat ging nog wel hoewel de kipstukjes gortdroog waren. Ik had een stukje smakeloze lasagne, onduidelijke visfilet die nergens naar smaakte en in een waterige tomatensaus dreef, de frites waren ook nat. De boot is van een Italiaanse maatschappij, Grimaldi Lines, dus je verwacht wel wat meer maar het was de andere keren ook niet veel beter.

Misschien ben ik ook wel erg verwend doordat Everdien lekker kookt, dat waardeer je op zo’n moment des te meer . In Marokko hebben we ook lekker gegeten de keren dat we uit eten zijn geweest, in de Marokkaanse keuken wordt gebruik gemaakt van lekkere kruiden.

 

                                                                                         we komen in de haven van Barcelona

Het ontbijt bestaat uit 2 kleine afbakbroodjes waar je zo weer een deegbal van kunt maken, zo klef. Het beleg bestaat uit een kuipje jam en honing, ook niet geweldig als je niet van zoet houdt zoals ik . De koffie is wel goed en bij het eten nemen we ’s middags cola en ’s avonds een flesje bier, dat zit bij de prijs inbegrepen die we bij de boeking hebben betaald.

Maar het moet gezegd dat de lunch vandaag veel beter was. De 1ste gang, de pasta hebben we overgeslagen. Everdien nam een stuk kip met frites en ik calamares met frites en allebei waren we tevreden.

En vanavond hebben we zelfs tegen elkaar gezegd dat het eten lekker was, we hadden beiden gekruide kipreepjes en frites en ik had als eerste gang Marokkaanse linzensoep.

Tot zover onze culinaire avonturen, verder valt er niet veel te beleven aan boord of je moet van gokken houden, er is een casino, wat fruitautomaten.

We hebben goed geslapen omdat de ze rustig was en we niet boven de motor slapen. Ook overdag was er een rustige zee en de tijd ging snel voorbij met buiten in de zon zitten lezen, gelukkig zijn we daar beiden gek op.

05-04-2017,woensdag

We vertrokken afgelopen nacht om 0.30 uur , 1,5 uur later dan de bedoeling was. Er gingen met name nog veel vrachtwagens aan boord in Barcelona.

Was het gisteren een rustige zee met weinig wind, vannacht om 5 uur werden we wakker doordat het schip slingerde en stampte op de golven. We hadden al op de weersverwachting gezien dat in Zuid Frankrijk mistral van zo’n 60km p.u. zou zijn dus onverwacht is het niet.

Maar in de loop van de ochtend ging de wind liggen en was de reis verder rustig. Het eten was aardig maar toen kwamen we om half negen in de haven aan waar het een chaos was om van boord te komen.

                                                                    vrachtauto's achteruit de nauwe helling af 

Eerst moesten er vrachtwagens achteruit een smalle ‘brug’ af om het benedendek te bereiken om de ferry af te rijden. Die werden nog geholpen door personeel. Daarna moesten personenauto’s, busjes en campers via diezelfde brug naar beneden maar het stond muurvast. Niet alleen omdat er geen personeel was om e.a. in goede banen te leiden , van 2 dek helften probeerden de voertuigen bij de brug te komen waarbij wij( onze dek helft met busjes en campers eerst achteruit moesten rijden) maar omdat Savona een kleine haven is en de douane zich op 100 m. van de Ferry uitgang bleek te bevinden was er een file van het bovendek tot bij de douane.

Lucca 06-04-2014, donderdag

Tegen 12 uur waren we vannacht eindelijk door de douane en toen misten we de TomTom node om ons naar de dichtstbijzijnde camperplaats te brengen. We hadden geen wifi, KPN bundel bleek op en het Spaanse simkaartje functioneerde niet om ons toen onduidelijke reden, maar hadden gelukkig nog wel een offline kaart van Italië waar een cp in Vado Ligure opstond waar we het adres van hadden genoteerd. Dat koste ons wel wat moeite om die te vinden midden in de nacht , 1 keer helemaal verkeerd gereden en 1 x gevraagd, maar toen konden we er niet op. Afgesloten met slagboom, parkeerautomaat ernaast maar die werkte niet , totdat we eindelijk ontdekten dat er alleen toegang tussen 8 en 23.00 uur was. Een zoektocht resulteerde uiteindelijk in het vinden van een parkeerplaats , alles vol of te klein voor onze camper, in een buitenwijk waar we nog net oppasten, over 1 uur inmiddels. Toen we doodmoe nog een paar glazen wijn dronken van een fles die we bij een benzinestation hadden gekocht ( :”gelukkig hebben we geen aanhangwagen, dan hadden we helemaal geen plek gevonden”, zei Everdien nog) , gingen we om 2 uur slapen.

De nacht was rustig maar kort na zessen kwam het woon- werkverkeer op gang, niet veel auto’s maar een enkele motor rijdt over je hoofdkussen, wederom een kort nachtje.

En dan voel je je tamelijk hulpeloos omdat je je beseft dat we afhankelijk zijn geworden van ons navigatiesysteem en van internet en omdat onze intocht in Italië weinig glorieus is , evenals vorig jaar toen door de gebroken knie van Everdien.

Maar de zon scheen en we besloten richting Lucca te rijden via de tolweg. We hebben het idee de halve weg ondergronds gereden , zoveel tunnels waren er en vooral rondom Genua was het erg druk. Onderweg hebben we in een wegrestaurant een lunch genomen en gebruik gemaakt van de wifi om de KPN bundel à €7,50 voor onbeperkt een maand online (lage snelheid) aan te schaffen.

 

 

We zijn naar Lucca gereden, hebben wat boodschappen gedaan en zijn op de cp daar gaan staan niet ver van het historische centrum.

 

 

De camperplaats waar in het begin van de middag een onweersbui nadert.

cp Lucca N43.16667, E10.30000, voorzieningen €10,-

Toen we internet  hadden en de mail van TomTom hadden gelezen : de kaartdownloaden maar niet via een USB-hub en internet liefst via de kabel ( dat kan niet bij onze Apple) besloten we een nieuwe navi te kopen, toch handig om een reserve te hebben zeiden we sussend tegen elkaar.

                           de top van de voorgevel  van de kerk San Michele met de aartsengel Michael  ( 13e-14e eeuw, bedekking van marmer)

 

Maar daar is niets van gekomen vandaag, het begon wat te onweren en daarna regende het geruime tijd bij 17º. Ik zal niet meteen over het goede weer in Marokko beginnen te zeuren want om 16.00 uur brak de zon door en werd het zelfs zonnig en bij weinig wind toch nog 21º.

Even de stad in geweest voor een 1ste indruk, het is 16 jaar geleden dat we hier waren. Ook gevraagd bij de toeristeninfo waar we een TomTom o.i.d. kunnen kopen, daar gaan we morgen achteraan. Het was trouwens al aardig druk met  toeristen in de stad, o.a. bussen met schoolkinderen waarvan de jongens snelle, indrukwekkende kapsels hadden.

 

                                                                         Piazza San Michele

Lucca 07-04-2017, vrijdag

Eerst zijn we een TomTom gaan kopen, zonder gaat wel met enige moeite, Everdien is gelukkig naast het gebruik van de TomTom, die zij bedient, (gedetailleerde) kaart blijven lezen. Maar in steden en zeker als het donker is, zoals eergisteren in Savona, merk je dat je er eigenlijk niet meer buiten kunt. We zijn langs de stadsmuren naar Euronics gewandeld waar we een eenvoudige TomTom hebben aangeschaft.

Lucca heeft brede stadsmuren waar je overheen kunt wandelen. Dat hebben we al een keer gedaan, vandaag maar even niet, het zou een omweg naar de winkel hebben betekend. De muren dateren uit de 15e en 16e eeuw en waren bedoeld als verdediging tegen Florence. Ze zijn gebouwd van rode baksteen en 4km lang.

                                                                         basilica de San Fredriano

We zijn via een van de poorten schuin tegenover Euronics weer de oude stad ingelopen naar de Basilica de San Fredriano, een tamelijk sobere basiliek uit de 12e eeuw. Gelukkig werd er in de 13e eeuw nog een mozaïek ‘ de hemelvaart van Christus de verlosser’ aangebracht die je mooi kunt zien van het plein Piazza de Fredriano.

                                                               Piazza Anfiteatro

Een overblijfsel uit de Romeinse tijd is het plein Piazza Anfiteatro, de huizen die hier staan zijn gebouwd op de restanten van het voormalige amfitheater. Je vindt het ook terug in de ovale vorm van dit schitterende plein waar nu veel terrasjes zijn.

Vandaar was het niet ver naar de toren van Guinigi, gebouwd door de invloedrijke familie Guinigi in de 14e eeuw. Op deze 45m hoge toren zijn 7 steeneiken geplant, een beetje vervreemdend gezicht als je dit al van verre af kunt zien, een toren met bomen.

                Op de foto's de San Martino kathedraal, vervolgens het interieur, een kleine tempel en San Martino op zijn paard

Alle monumenten liggen dicht bij elkaar in het centrum en we waren dan ook snel bij de kathedraal de San Martino. Deze heeft een mooi interieur met verschillende

grote schilderijen en beeldhouwwerken. Ook is er een graftombe van een ons onbekende dame die fraai is om te zien. Als je de kerk binnenkomt, is er rechts het beeld van ‘San Martino en de arme man’, San Martino zit op een paard en geeft een aalmoes.

Omdat Everdien de kerk San Michele gisteren niet gezien had zijn we daar vervolgens heen gewandeld en hebben ook het mooie plein weer bewonderd.

Daar achter ligt de Torre delle Ore, een toren met een uurwerk er bovenin. Deze toren uit de 13e eeuw is de hoogste van de stad Lucca en het uurwerk is in de 18e eeuw wat gemoderniseerd.

We vinden Lucca een mooie stad, alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Je vindt er talrijke pleinen en huizen in mooie kleuren zoals zalmroze, geel , terracotta, donkerrood etc en leuke smalle straatjes. Het enige minpuntje is dat er af en toe nog auto’s door de straatjes rijden maar je zou er maar wonen, dan zou je af en toe ook behoorlijk toeristen moe zijn.

Al met al hebben we 2,5 uur gewandeld zonder dat Everdien last van haar knie had. We hebben zelfs niet op een terrasje of bankje gezeten omdat we nieuwsgierig naar de werking van de nieuwe TomTom waren.

 

                                                             een van de vele pleinen in Lucca

Naast de camper staat een vrij grote boom waar zangvogels inzitten die we niet kunnen zien omdat er bladeren aan de boom zitten. Wat lager zit in de stam in een holte van een afgezaagde tak een spreeuwennest met jongen. De spreeuwen vliegen aan met voedsel zoals larven en verlaten weer het nest met een ‘pakketje’ met uitwerpselen van de jongen.

Ook lopen er over de stam smaragdhagedissen, je ziet en hoort nog eens wat als je zit te lezen bij de camper bij dit mooie weer vandaag.

   

Florence 08-04-2017, zaterdag

De nieuwe TomTom heeft zijn dienst vandaag wel bewezen, zonder navi hadden we de cp waar we nu staan nooit gevonden.

                                                                      

 

 

 

We zijn vanmorgen naar Florence gereden en staan op een kleine cp in een woonwijk, omringd door lage flats. We werden ontvangen door de vriendelijke beheerder en de cp kost €15,- met elektra en andere voorzieningen, behalve water , dit door tegenwerking van de autoriteiten.

In het pre-TomTom-tijdperk reden we b.v. door Italië en vonden we cp’s doordat we uitdraaien van een routeplanner bij ons hadden.

cp Stop and Go ,Florence N43.807080 E11.236200

 

 

 

 

Vanmiddag zijn we Florence in geweest en buslijn 2 stopt vlakbij de camping. De bus rijdt naar het station en vandaar is het ongeveer 10’ lopen naar de dom waar we het eerst naar toe zijn gelopen. Die hadden we eerder gezien maar we stonden ons opnieuw te vergapen aan de schoonheid van dit kolossale bouwwerk , het is de op 3 na grootste kathedraal van Europa.

De kathedraal Santa Maria del Fiore ( met de koepel, kortweg de Duomo oftewel de dom). Het gebouw op de rechts op de voorgrond is het baptisterium.

De bouw is eind 13e eeuw begonnen maar de huidige voorgevel dateert uit het eind van de 19e eeuw. Het bouwwerk is veel te groot om in 1 keer te fotograferen, we zijn er omheen gewandeld en hebben foto’s gemaakt.

                                                 links de facade, in het midden de toren en rechts de koepel van de dom

 

     

 

 

 

 

links de campanile (  toren van Giotto), hierboven de facade en onder een deel van de  facade

Bijzonder fraai zijn de bronzen deuren in het baptisterium naast de dom met afbeeldingen van, hoe kan het ook anders, bijbelse taferelen.

                                                                bijbelse taferelen op de bronzen deuren van het baptisterium

Het interieur van de kathedraal is vergeleken met de buitenkant erg sober vinden we. Wel mooi is de erg grote fresco in de koepel in het plafond, voorstellende ‘het laatste oordeel’ compleet met paradijs en vagevuur.

 

                                               binnen in de dom een grote fresco voorstellende 'het laatste oordeel'

                                     boven de koepel van Brunelleschi en 2 foto's van de achterzijde van de dom

Je kunt ook de beroemde koepel van Brunelleschi bezichtigen maar de lange wachtrij schrikte ons af. Dat was jammer maar er was genoeg te bewonderen, de achtergevel was ook erg mooi.

Want wat was het druk, we moesten ons een weg banen door een ijsjes etende, selvies makende toeristenstroom waarin niet alleen Japan rijkelijk was vertegenwoordig maar we hoorden allerlei talen spreken. Misschien komt het door de paasvakantie dat het zo druk was, het is natuurlijk altijd wel druk in Florence.

We zijn naar het Palazzo Vecchio gelopen (begin 1300) , waar het interieur erg mooi is en de buitenkant sober.

                         Palazzo Vecchio

 

 

Bij binnenkomst kom je in de haast sprookjesachtig binnentuin met mooi versierde pilaren, fraai beschilderde muren en plafonds. De rest van het Palazzo is een museum.

We zijn langs het grote museum Uffizi gelopen, die hebben we nog nooit bezichtigd en ook nu niet , er stonden weer lange rijen voor de kassa en het was prachtig zomerachtig weer. We zijn verder gewandeld naar de middeleeuwse brug (1345) Ponte Vecchio. Die trekt hordes toeristen vanwege de juwelierswinkeltjes die op de brug gevestigd zijn. Die zijn aan ons niet besteed, we vinden de brug leuk aan de buitenkant waar je de uitbouw van de winkeltjes aan de brug kunt zien ‘hangen’. En vanwege de blik over de Arno en de huizen erlangs vanaf de brug.

We zijn door de duurste winkelstraat van Florence gelopen waar alle bekende modemerken zijn vertegenwoordigd. Prachtige kleding en schoenen , daar niet van, maar onbetaalbaar, leuk om te zien.

                                                      het was af en toe wel erg druk

We gingen aan het eind van de middag aardig moe naar de camper toe waar we een koud biertje dronken want het was om 18.00 uur nog 25º.

Florence 09-04-2017, zondag.

We zijn vanmiddag eerst naar het plein Santa Croce gewandeld. Omdat het palmzondag is zie je overal mensen lopen met gezegende olijftakken, een Griekse traditie. Het plein Santa Croce is een mooi plein wat nu ontsierd werd door tenten die daar stonden i.v.m. de finish van de halve marathon van Firenze.

 

 

 

 

de kerk Santa Croce met een enorm beeld van Michelangelo

Gelukkig niet voor de mooie kerk Santa Croce waar links voor de trappen een groot beeld van Michelangelo staat.

We trotseerden de wachtrij voor de kassa en waren binnen 15’ in de kerk die erg mooi is. Hij is bekend omdat er bekende inwoners van Florence hun laatste rustplaats hebben in praalgraven, zoals de veelzijdige wetenschapper Galileo Galilei, de o.a politiek filosoof en militair strateeg Machiavelli , de componist Rossini , de o.a. beeldhouwer en kunstschilder Michelangelo en van de schrijver en dichter Dante is er een gedenkteken omdat hij elders begraven ligt.

                       het praalgraf van Michelangelo met de 3 zittende beelden  3 disciplines voorstellen waarin hij uit blonk

De linker foto: het praalgraf van de componist Rossini

 

Rechts is het gedenkteken van Dante

De kerk is ook beroemd om zijn fresco’s o.a. van Giotto. De fresco’s zie je op de muren en plafonds van de kerk, in zij zalen, het is haast too much. Dan zijn er ook nog de nodige schilderijen te zien van Italiaanse meesters.

                                   detail schilderij

                                                                     een van de vele fresco's

In de kloostergang die bij de kerk hoort ligt een mooie kapel van Brunelleschi,( die van de koepel van de dom) een van de meesterwerken uit de renaissance in Florence. In een koepel in de kloostergang voor de kapel is een mooie decoratie die ons aan een omgekeerd Marokkaans bord deed denken.

                                                de Pazzi kapel van Brunelleschi met rechtsonder de kloostergang

We zijn naar het beroemde plein Piaza della Signoria gewandeld waar we gisteren naar het Palazza Vecchio zijn geweest. Helaas was de prachtige Neptunus Fontijn door schuttingen aan het zicht onttrokken omdat het gerestaureerd wordt. Maar links voor het Palazzo staat wel een mooie 19e eeuwse replica van de David van Michelangelo.

                                                                                       David , Michelangelo

Tegenover het Palazzo is een beeldengalerij van het Uffizi museum (Loggia dei Lanzi, 1376-1382)waar een aantal mooie beelden staan. Toen we die bekeken hadden vonden we het wel genoeg voor vandaag niet nadat we nog langs de dom, een andere lichtinval nu, naar de bushalte zijn gewandeld.

                                                                              beeld in de beeldengalerij van het Uffizi (Perseus en Medusa, Cellini 1554)

Want het was weer druk en warm en te midden van de ratelende rolkoffers zijn we naar het station gelopen om de bus te nemen. Het werd vandaag de zomerse temperatuur van 26º.

                                          nog één keer de dom, badend in het zonlicht als een afscheid van Florence

Trouwens overal bij toeristische attracties gewapende militairen en gepantserde voertuigen, een niet zo'n fijn beeld maar je beseft je wel dat het noodzakelijk is.

Monte San Savino 10-04-2017, maandag

Hoewel het maar ongeveer 110km was naar Monte San Savino, deden we er toch nog ruim 2 uur over. Dat kwam voornamelijk door de laatste 25 km toen we via, overigens een mooie route door het Toscaanse heuvel landschap, een bochtige weg reden naar Monte San Savino waar we nu onderaan het stadje op een camperplaats staan.

De gratis cp ligt op een grasveld en heeft voorzieningen.

                                               cp Monte San Savino N43º19' 51" E11º43'22"

 

Even nog wat over de wegen : om Florence in en uit te komen rijd je over slechte wegen met versleten of verzakt asfalt met af en toe kuilen. Ook de 4 baans snelweg naar Siena kende slechte stukken.

                                                      Monte San Savino: de 16e eeuwse villa Palazzo del Monte

We staan bij het stadje Monte San Savino, 9.000 inwoners, het is totaal anders dan de afgelopen dagen in de steden, een tegenstelling die we zelf opzoeken. We staan op het platteland in een wijnstreek bij een aardig stadje om doorheen te wandelen.

                                                                                              smaragd hagedis

                                               De bloemen linker foto kennen we niet, foto rechts is vogelmelk, in Nederland beschermd. De bol is eetbaar

Als het gras vanmiddag niet was gemaaid, dan was het helemaal rustig geweest maar de geur van vers gemaaid gras heeft ook wel wat. We hebben nog foto’s van wat bloemen gemaakt voordat die gemaaid werden. Het weer blijft onveranderd mooi, zonnig en ongeveer 25º.

Monte San Savino 11-04-2017,dinsdag

Vanmorgen is hier nog een camper bijgekomen, een Oostenrijker. Omdat we eerst de enige camper waren en je boodschappen doet, word je ‘herkend’, anders dan wanneer je anoniem bent in de toeristenmassa zoals de afgelopen dagen. We stonden bij de slager, daar kwam de kruideniersvrouw ,in haar kleine winkeltje waren we even daar voor geweest) binnen, met een groet en een blik van 'jullie ook hier'. De slagersvrouw tegen ons: “wat zijn jullie bruin, jullie lijken wel uit Afrika.” “Dat klopt, Marokko.” Small talk? Wellicht maar niet anders dan in Nederland of waar dan ook bij de slager. Alleen Italianen kletsen veel meer met elkaar, of het meer woorden zijn dan inhoud  kunnen we niet beoordelen. Er zijn trouwens veel slagers hier misschien omdat Monte San Savino niet alleen een wijn stadje is, città del vino, maar er wordt ook porchetta gemaakt , gevuld varken aan het spit. Daar hebben ze het Guiness book of Records mee gehaald, de langste porchetta, 49,7 m lang, waarin een stadje al niet uit kan blinken.

                                                                               Chiesa de San’Agostino

Het stadje geeft een klein historisch centrum met enkele monumenten. Het heeft een oud klooster maar dat stelt niet veel voor vonden we. Interessanter is het naastgelegen kerkje uit de 14e eeuw, de Chiesa de San’Agostino met een vrij eenvoudig doch mooi interieur. Het altaar met daarboven een fresco in het plafond vonden we de moeite waard. Aan de muren hangen een paar schilderijen en zijn er nog wat fresco’s.

Vlakbij is een ander kerkje met een ingetogener interieur door wat kleurgebruik. Het is de Pieve dei Savino, oorspronkelijk uit de 12e eeuw maar geheel herbouwd in de 2e helft van de 18e eeuw. Er stonden 2 lijkkoetsen uit het begin van deze eeuw als permanente tentoonstelling in deze kerk.

Verder is er nog een keramiekmuseum en een open markthal uit de 14e eeuw, de Loggia dei Mercanti.

 

                                                                          de omgeving van de camperplaats  

Mergo 12-04-2017, woensdag

Het was 145 km naar Fabriano ( Marche) waar we op de camperplaats wilden gaan staan. Dat viel tegen, de cp was een strook gras langs de weg, iets voor bermtoeristen maar niet ons kopje thee. Bovendien was hij een stukje van het centrum verwijderd maar wel was er een Lidl vlakbij.

Nadat we wat boodschappen hadden gedaan zijn we 30km verder gereden naar Mergo waar we eigenlijk morgen naar toe zouden gaan. We wilden hier morgen naar toe omdat we hier 4 jaar geleden ook al gestaan hebben maar toe in de motregen. Dan wordt zelfs de mooiste omgeving triest dus hadden we al gezegd dat we hier wel een keer wilden staan als het mooi weer was.

                                                   cp Mergo, gratis met voorzieningen en prachtig uitzicht N43.47399 E13.03566

Dus staan we nu bij het dorpje Mergo op een gratis cp met voorzieningen, zelfs gratis stroom midden in de natuur in een schitterende omgeving met mooie vergezichten, wel op een betonplaat waar we in de regen toen profijt van hebben gehad.

Het dorpje stelt niet veel voor , een restaurant, een parochiaal ontmoetingscentrum met bar en een supermarkt. Daar hebben we nog wijn en kaas gekocht, de middenstand mag wel beloond worden voor zo’n mooi gelegen gratis camperplaats.

We zijn nog 50km van Ancona verwijderd waar we vrijdagmiddag op de ferry naar Griekenland stappen.

Het was vanmiddag wel frisser met 17º (gisteren nog 23) en half bewolkt.

Offagna 13-04-2017,donderdag

We zijn vanmorgen eerst nog in Mergo gebleven voor wat huishoudelijke klusjes zoals de camper schoonmaken en nog een wasje doen. Je hebt hier in de buurt prachtige grotten, de grotten van Frasassi maar die hebben we 4 jaar geleden bezocht. We zijn in de loop van de ochtend naar Ancona gereden en hebben op de camperplaats bij de Auchan in een voorstad van Ancona. We hebben nog wat laatste Italiaanse specialiteiten gekocht en wilden blijven overnachten op de cp. Echter het bleek dat de spoorlijn niet ver van de cp was en dat was al storend bij het lezen, ’s nachts zal het wel meevallen met de frequentie van de treinen maar dan heb je de goederentreinen nog.

                      cp bij dorp Offagna, gratis + elektra en andere voorzieningen, N 43.52429,  E 13.43646

Daarom zijn we 13 km het binnenland in gereden, de heuvels in , en we staan nu op een nieuwe cp in Offagna, boven op een heuvel met een uitzicht die op een ansichtkaart ‘Groeten uit Le marche’ niet zou misstaan. Want wat is het hier weer mooi, een prachtige omgeving nog mooier dan gisteren. Ook het dorp is de moeite waard om doorheen te wandelen. Toscane heeft de naam maar het natuurschoon van Le Marche , met pittoreske dorpjes op de heuvel, mag er zeker zijn.

                                           Uitzicht verschillende kanten op, kleurverschil komt of door tegenlicht of het tijdstip van de middag

Het weer heeft zich kwa temperatuur en zon ook weer helemaal hersteld, het werd 23º.

We hebben vanavond pizza gegeten in het dorp, een paar punten met verschillende smaken, heerlijk. En we zijn eerst door het kleine historische centrum gelopen met o.a. een klooster en een burcht.

 

 

Ancona 14-04-2017 ms Olympia,

Vanmorgen zijn we eerst nog op het mooie plekje in Offagna gebleven , nog heerlijk in de zon gelezen.

Daarna zijn we naar de haven gereden, hebben ons ingecheckt en toen was het wachten geblazen, we zouden om 16.30 vertrekken.

Uiteindelijk zijn we om 17.30 aan boord gegaan, toen moesten er nog de nodige vrachtwagens inschepen.

Er zijn ongeveer 20 campers aan boord , Italianen, Duitsers en Zwitsers, wij zijn de enige Nederlandse camper.

 

                                             

                                         klik hier voor  vervolg Griekenland deel 2