Cañada de Gallego 24-04-2023, maandag

Vanmorgen zijn we vertrokken naar zee  omdat het erg heet gaat worden in de regio Murcia waar we nu zijn gekomen. We wilden vandaag aanvankelijk naarLorca gaan maar hebben daar gisterenavond vanaf gezien omdat het daar vandaag al 29 zou worden en de komende dagen nog hoger . We hadden 10 jaar geleden gestaan op een plekje wat bekend staat onder overwinteraars als de Ziegenwiese, de Geitenwei. We hadden gehoord van Rob en Adrie die hier vorige week gestaan hebben dat je hier nog steeds kunt vrij staan en ook de cassette nog kunt legen. Dat leek ons een prima plek om de hitte van  de komende dagen in het binnenland te ontvluchten en hier een paar dagen te verblijven. Vanmorgen gas getankt en vervolgens ruim ingeslagen bij de Carrefour zodat we genoeg levensmiddelen hebben. En wat blijkt, het is hier helemaal niet druk, we kunnen pal aan zee staan, erg ruimtelijk. En wat voelt dat lekker vrij , je bent meteen vergeten dat je hier heen rijdt tussen de plastic kassen door. Er werd trouwens ook geoogst van de volle grond, seizoensarbeiders waren druk bezig groenten in kratten en in vrachtwagens te laden. Rob en Adrie hebben we op een haar na gemist, dat is jammer, we hadden ze graag weer willen ontmoeten. Wellicht een kleine kans dat het later deze reis nog gebeurt.

Gisteren niet gelukt om te fotograferen, vandaag wel tijdens een wandeling, de Europese Kanarie.

Het fietspad naar Mazarron met links de kassen, afgeschermd door doek.

Een andere vrije plek maar wel met kassen in de achtertuin, wij staan mooier.

 vrij staan,Cañada de Gallego, de Ziegenwiese, N37.53504 W1. 137199

Het hete weer van de komende week wordt ook gevreesd door de olijfboeren.  In Marokko was de olijfolie ook al duur door de droogte, even duur al is Spanje terwijl de rest van de boodschappen er vele malen goedkoper zijn.

Spaanse boeren vrezen dat hun oogst tot de helft kan worden verminderd, omdat de hitte samenvalt met een delicaat moment voor de olijfbomen. Vorig jaar zorgde een vroege hittegolf in mei in combinatie met droogte voor een slechte olijvenoogst. Dit jaar was de verwachting dat het wisselende teeltpatroon de oogst zou verdubbelen, maar nu hangt alles af van het weer. De bomen zijn al verzwakt door de droogte. Sommige boerderijen geven nu maar anderhalf uur per dag water in plaats van de gebruikelijke 12 uur.  De extreme hitte kan ook gevolgen hebben voor de natuur. Zo is het risico op bosbranden hoger dan normaal in deze periode van het jaar. De autoriteiten hebben dan ook opgeroepen tot voorzichtigheid en gevraagd om geen vuur te maken in het bos en de nodige maatregelen te nemen om de brandveiligheid te waarborgen. Dat er kennelijk idioten bestaan die in het bos  een kampvuur maken lijkt toch haast onbestaanbaar?

Vanmiddag een wandeling gemaakt over een onverhard fietspad, dat gaat door tot Mazarron. Dat fietsen doen we nog wel van de week een keer. De zee is aan de ene kant als je loopt, aan de andere kant een zee van plastic gescheiden van de zee door het fietspad  en een stukje stenig strand of rotsen. Geen vlinders gezien, wel een enkele vogel, waaronder de Europese kanarie. En hier aan zee prachtig weer, een zwak briesje uit zee zorgde ervoor dat het niet warmer werd dan een heerlijke 24º, doordat de zon hoog staat en veel kracht heeft voelt het warmer aan.

We staan hier op een groot stuk met alleen een Franse buurman die alleen reist. Hij maakte me een compliment dat ik goed Frans sprak, dat klinkt onbescheiden om dat hier te vermelden en dat is het ook, maar ik vond het wel leuk om te horen. Verderop staan een 15-tal over een afstand van ongeveer 200 m verspreid, het merendeel Duitse campers.

Cañada de Gallego, 25-04-2023, dinsdag

Vanmorgen bij het ontwaken was het vrijwel windstil en was de zee heel rustig, slechts kleine kabbelende golfjes. Wat een geluk om zo mooi op dit plekje te kunnen staan. We zijn na de koffie gaan wandelen naar het nabijgelegen strand Playa de Perchelles,  via een pad door een stuk  bosachtig gebied met struiken waar we weer nachtegalen hoorden zingen. Ook schoot er regelmatig een Moorse  Franjeteenhagedis over het pad weg, een leuk paadje  om te wandelen. Bij Playa de Perchelles gekomen was het eerst even slikken. We wisten van Rob en Adrie dat er een betaalde  cp was gekomen met heel veel plekken om te staan  à €7,50 . Er is plek voor wel meer dan 100 campers, die stonden er nu niet maar toch wel meer dan 40. En op een enkele Spanjaard na allemaal Duitsers, we begrijpen nu dat het hier zo rustig is. Alleen het zandstrand is mooi, gelegen aan een fraaie baai, omzoomd door palmbomen. Niets voor ons, we zwemmen toch niet en we vinden het veel te massaal. En eigenlijk jammer van die mooie plek zo’n grote concentratie van campers.

Het mooie strandje Playa de Perchelles wordt omzoomd door palmbomen. Campers zie je staan boven aan de forto van links naar rechts.

De baai waaraan Playa de Perchelles ligt

Wij staan aan de golf van Mazarron, aan de overkant ligt Mazarron.

Een Audouins meeuw.

Tot de jarem '70 zeldzaam, daarna sterk in aantal toegenomen in Spanje.

Je heb in Nederland mensen die ontkennen dat er een klimaatverandering plaatsvindt die door de mens veroorzaakt wordt en levensbedreigend is. Je vindt die klimaatontkenners vooral in de rechts extreme hoek bij partijen zoals de FVD en PVV, Ja 21 etc. En in de wappiehoek, die zijn net zo makkelijk voor Rusland als tegen klimaatmaatregelen. Maar ook omroep ON verspreidt als spreekbuis van alles wat vies en voos is, regelmatig desinfo over de klimaatverandering. Wat is de link met Spanje? Je hebt in Spanje de weerdienst AEMET (vergelijkbaar met het KNMI in Nederland)... . Aemet bericht regelmatig over de gevolgen van de klimaatcrisis zoals waterschaarste, vaker voorkomende fenomenen zoals hittegolven, intense regenbuien of weersomstandigheden waarin gemakkelijk hevige bosbranden ontstaan.  Dat doet het op basis van wetenschappelijke informatie. Die berichten vallen niet in goede aarde bij klimaatsceptici die daar heftig op blijken te reageren. Op Twitter laat AEMET weten dagelijks door gebruikers beledigd en bedreigd te worden. Gebruikers die de informatie van het weerinstituut zien als "gemanipuleerd". Ze ontvangen bedreigingen als "we houden jullie in de gaten", "moordenaars", "criminelen", "miserabelen", "huurmoordenaars van informatie ten dienste van het kwaad" of "jullie gaan dit betalen". Het agentschap benadrukt dat de medewerkers en journalisten gewoon "blijven werken" ondanks de voortdurende "aanvallen van trollen". Toen dit bekend werd gemaakt vorige week kreeg  AEMET gelukkig ook massaal steunbetuigingen.

                                          Een uitgebloeide bloem van de Agave

Moorse Franjeteenhagedis

Dezelfde hagedis , deze heeft de staart afgeworpen.

Ws een ander soort hagedis

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=15539#:~:text=Als%20een%20hagedis%20door%20een,redmiddel%20om%20te%20kunnen%20ontsnappen.

Via bovenstaande link kun je info vinden waarom een hagedis soms als redmiddel zijn staart afwerpt.

 

Terwijl er landinwaarts extreem hoge temperaturen heersen, m.n. in de regio’s Andalusië en Murcia waar wij nu zijn, hadden wij weer een prima dagje aan zee. Doordat het zeewater nog niet zo warm  is en wij 10m van zee staan, werd het bij ons 20º. 10 km het binnenland in, in Canada de Gallego, werd het 30º en in Murcia 35º. 

La Marina 26-04-2023, woensdag

What a difference a day makes. Zelfde mooie plek wakker worden, zelfde stralende zon maar met een totaal niet stralend humeur. Dat ik het nog zo omfloerst en  zo netjes  kan omschrijven is wel knap , maar goed dan maar de feiten. Toen we eergisteren op de Ziegenwiese aankwamen dacht Everdien dat ze de koelkast hoorde tikken, het zal wel verbeelding zijn. Totdat we aan het eind van gisterenmiddag ontdekten dat de koelkast het niet meer deed. Nee we verzinnen dit niet, de werkelijkheid is helaas soms meer bizar dan de fantasie. De koelkast weer aangezet, deed het weer , het ligt dus niet aan de nieuwe ontsteking die er vorige week maandag ingezet is. Lang verhaal kort, 4x hield de koelkast er gisterenavond mee op, 4x weer aangezet, hetzelfde vannacht 3x. Lekker geslapen heb ik niet, ook dat nog. Bedroefd namen we afscheid van het mooie plekje met de belofte om weer terug te komen.

Een bedrijf gevonden en gisterenavond laat een appje gestuurd. Het bedrijf is van een Nederlander en zijn zoon, dat maakt de communicatie wat makkelijker. Dat bleek toen we een appje terug kregen dat we volgende week woensdag om 9.00 uur terecht konden. Via internet een ander bedrijf gevonden, wie niet van rampverhalen houdt kan beter stoppen met lezen. Het bedrijf konden we onmogelijk vinden via de Tomtom en de coördinaten die ik had via google maps klopten uiteindelijk wel maar toen waren we 40 km via kleine weggetjes omgereden en zo ongeveer op een boerenerf gestrand  en was het humeur tot een dieptepunt  gezakt. Uiteindelijk het bedrijf gevonden, na een half uur wachten had een  monteur tijd voor ons die aan de slag ging. Binnen een half uur was de zaak gepiept, hij zei dat er een slecht contact was waardoor de gasklep niet telkens opende. Er moet eigenlijk een nieuw stekkertje in maar hij heeft het behandeld met contact spray. Ook de brander had hij schoongemaakt, nu moet het voorlopig voldoende zijn maar de connector (letterlijk verbindingsstuk, wij denken een soort stekkertje?) moet tzt vervangen, die had hij niet op voorraad. Als we het allemaal goed begrepen hebben tenminste. En het kostte €30,-, ons humeur begon aardig op te klaren, helaas niet voor lang.

En wat blijkt? Net als bij onze mooie plek nestelen hier ook Roodstuitzwaluwen in een verlaten huis, dat is goed voor het humeur.

Gisterenavond nog een foto genomen van het fraaie plekje, we wisten al dat we de andere dag naar een monteur voor de koelkast moesten zoeken.

Camper aerea El Pinet Playa, N38.15130 W0.62227, €13,- , stroom €0,70 per KwH ( hebben we hopelijk niet nodig.

 

Onze camper bij het bedrijf  Caravanas Sangar in Los Beatos, ( Cartagena, Murcia)

vriendelijk personeel.

Vertrouwen moet weer groeien in de koelkast voor de zoveelste keer  deze reis, dus leek het ons verstandig om een cp met stroom te zoeken voor het geval dat. Ik had er een gevonden bij een  natuurgebied  maar deze poging strandde op een pad waar een palmboom overheen hing. Dat gaan we niet doen zei Everdien en ik was het daar mee eens. Een nieuwe cp niet ver daar vandaan gevonden en je raadt het al, via kleine weggetjes door een natuurgebied in een woonwijk beland , geen cp te vinden, de coordinaten klopten toch echt, ook bij deze cp. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, waarom worden wij aan deze beproevingen onderworpen? En dan ook nog bijna een hop doodgereden die verschrikt opvloog en rakelings langs ons voorraam scheerde, ging gelukkig goed. Nog hadden we de moed om verder te zoeken, geput uit onze tenen ,  14 km verder vlak aan zee zit  een andere cp , beheerd door een jong Nederlands echtpaar, volgens een review hadden mensen daar heelijk patat met een frikandel gegeten. Vooruit, wat kan ons dat schelen en dit keer feilloos naar de betreffende cp gereden, waar natuurlijk veel landgenoten staan op de goedgevulde cp, waar we om 15.30 uur aankwamen , wat een ellendige dag, zeer vermoeiend. Gelukkig kunnen ontspannen en we kwamen weer aardig bij. Het is een hele andere situatie dan het vrij staan, maar ook dat was snel gewend. Nu is het morgen koningsdag, we hopen niet dat we morgen om 8.00 uur gewekt worden met het Wilhelmus, wel geruststellend dat de vermeende luidsprekers wifiversterkers blijken te zijn. En dan ook nog wat meegekregen van het weer, bij de garage was het 27º, hier aan zee 23º  met wat sluierbewolking af en toe, kortom dat was heerlijk.

En terwijl we dit schrijven , doet de koelkast het al 7 uur probleemloos!

La Marina 27-04-2023, donderdag

Goed geslapen, de koelkast doet het nog steeds en de cp, die eigenlijk een camperpark is, is ook zo gek nog niet. Mooi aangelegd, mooie inloopdouches en  2 wasmachines waar we er een van  gebruikt hebben vandaag. En dan staan we ook nog eens in de internationale hoek, niet omringd door Nederlanders maar we hebben Engelse, Franse en Duitse buren. De Duitse buurvrouw doet verwoede pogingen  om te hoelahoepen, komisch om te zien. En wat heel leuk is, we staan ongeveer 1 km van een plekje waar we heel wat jaren geleden vrij in een bos stonden op een voormalige camping vlak aan zee. Vandaar dat we wisten dat er ook een natuurpark is waar veel watervogels zijn ( Parque Natural de las Salinas de Santa Pola). Die  hebben we dan ook kunnen zien en fotograferen, die vogels hadden we anders ws niet gezien als we niet op deze cp. waren beland, je zou je haast aan een Cruijffiaanse filosofie gaan bezondigen. Ook hier waren de gevolgen van de droogte goed zichtbaar, we moesten verder lopen om bij het water te komen dan de laatste keer dat we hier waren , 12 jaar geleden.

 

Er zijn hier enkele tientallen flamingo's aan het foerageren. in de zoutmeren, we konden hier vogels van dichtbij observeren.. 

Een kluut, ook meerdere waren daar aanwezig.

Evenals steltkluten , leuke vogels om te zien.

Vanmorgen een bericht in het nieuws over de Hoorn van Afrika: door de opwarming van de aarde is de kans op droogte daar 100x groter geworden. Overal begint er een nijpend tekort aan (drink) water te ontstaan. In het noorden van Spanje is er een verbod om particuliere zwembaden te vullen ivm de droogte in de gemeente Aïnsa. Dit stadje ligt in de Pyreneeën waar doorgaans geen gebrek aan water is. Het verbod geldt ook voor 20 omliggende dorpen. Er zijn op diverse plaatsen plekken waar ontziltingsinstallaties zijn om zoet water uit zeewater te winnen. Een nogal ingewikkeld en duur proces maar het zal wel moeten. Ook in Marokko staan een paar ontziltingsinstallaties evenals in Spanje. Nu wil een Spaanse zakenman uit Cartagena de grootste ontziltingsinstallatie ter wereld laten bouwen in de regio Murcia. Dit omvangrijke project zou over 4 tot 6 jaar operationeel  moeten zijn. Er is erg veel energie voor nodig die opgewekt gaat worden door een enorme hoeveelheid zonnepanelen. Het is in die regio van Murcia hard nodig, niet alleen als drinkwater maar ook voor de landbouw. Boeren in dat gebied onttrekken in rap tempo grondwater en lozen tegelijkertijd water vervuild met nitraten  in de grote binnenzee , de Mar Menor, die daardoor vergiftigd raakt. Er is een snelle groei van groene algen en de lagune stinkt. Daardoor blijven toeristen weg van dit grootste zeewatermeter van Europa en sterven er massaal vissen. Om deze ecologische ramp een halt toe te roepen heeft Mar Menor in sept. ‘22 de status van rechtspersoon gekregen. Dit nadat milieugroeperingen alarm sloegen omdat ze de lagune zagen veranderen in een groene stinkende soep. De lagune heeft a.h.w. voogden gekregen die voor de belangen van het gebied op komen. Als individuen of bedrijven nu schade toebrengen aan de lagune, moeten zij die vergoeden na een veroordeling.  Naar  verwachting kan het wel 20 jaar duren voordat het natuurlijke evenwicht in het gebied hersteld is.

              Op een eilandje broeden visdiefjes, deze stond net zijn veren op te schudden.

Blijven fascinerende vogels

Er is een smal strand hier, Playa El Pinet.

Rood Guichelheil

Nu de koelkast het goed doet is er geen reden meer om hier te blijven. Morgen rijden we een klein stukje verder naar Santa Pola waar Rob en Adrie momenteel ook zijn. We hadden al gedacht dat we elkaar mis zouden lopen, wij zouden oorspronkelijk 1 mei in Murcia willen zijn. Echter het is anders gelopen en we zoeken een plek om het weekend te staan, de Spanjaarden zijn vrij op 1 mei en zullen ook dit lange weekend gebruiken om het hete binnenland te ontvluchten en naar de kust  gaan. Hier is het lekker, wat sluierbewolking, een zeebries en 24º, we zagen dat het in Cordoba 37º was.

Santa Pola, Playa  Carabassi 28-04-2023, vrijdag

Iemand op het camperforum heeft als motto : ‘wat er niet in zit kan ook niet kapot gaan’. Wel nu, we hebben een tv, eergisteren deed hij het niet . Na een tijdje , toen we op het EPG knopje op de afstandsbediening hadden gedrukt deed hij het weer. Dat zal wel toeval zijn geweest, EPG is de elektronische programmagids. Gisterenavond hetzelfde , blauw beeld met ‘geen signaal’. Na een tijdje in en uitschakelen, antenne laag en omhoog weer beeld. Beeld sprong na 10 min. weer op zwart  etc , handelingen herhaald, uiteindelijk kunnen kijken naar OP1 wat grotendeels over Koningsdag ging, ook dat nog..

Vanmorgen om 9.30 uur waren we bij een groot camper/caravanbedrijf in Elche, Cruz Caravanas, iemand kwam kijken en zei dat er een software update nodig was. Dat zou een technicus doen, die kwam straks volgens de receptie. Dat straks werd  12,45 uur , hij bekeek de zaak en zei ook dat er verouderde software voor de satelliet  in zat. Hij zou dat downloaden op de computer en om 16.00 uur ( na de siësta)  kwam hij weer terug om de zaak te installeren. 

Wij dachten toch echt aan een kapotte tv maar goed , verstand hebben we er ook niet van. Grappig was dat de jongen een paar woorden Nederlands sprak en aardig verstond, hij had een jaar in Arnhem gewoond en gewerkt. .

 

Het camper/caravan bedrijf waar we uiteindelijk prima zijn geholpen.

Bij het camperbedrijf vlak bij een rotonde , een enorme bos Tumbleweed

Santa Pola, Playa de Carabassi, vrij staan, geen voorz. N38.22662 W0.51086

Foto genomen bij ondergaande zon dier versluierd was.

Ondertussen af en toe een praatje gemaakt met een Duits echtpaar die ook met pech stond , hun koelkast deed het niet meer , niet op gas en niet op elektriciteit. Het is een spiksplinternieuwe Niesmann + Bischoff  , eerst een weekje proef gedraaid en nu een toer door Spanje. Ze vreesden dat ze hun reis moesten afbreken. Zij zouden om 10.30 uur geholpen worden en dat werd ook 16.00 uur.

Iets na 16.00 uur kwam de monteur weer terug en stopte een kaartje in de display van de  Oyster en die begon met een update, we liepen 4 updates achter, en we hadden weer beeld. Helemaal geweldig en ook de Duitsers hadden slechts een klein probleem bleek, 4 gelukkige mensen  konden hun reis voortzetten, wij nadat we €28,70 hadden afgerekend, daar liggen we niet wakker van.

 

We zijn naar Santa Pola gereden, PLaya de Cabanossi, ons uiteindelijke reisdoel 30 km verder. Daar hebben we eerder gestaan maar we hebben het nog het nog nooit zo druk gezien. 

Was het vandaag alleen maar kommer en kwel , welnee, in Santa Pola hebben we Rob en Adrie ontmoet, een hele hartelijke begroeting .  Ze staan daar met hun vrienden Jo en Nick en we hebben samen een borrel gedronken met hapjes en het was heel gezellig. Leuk om met hun vrienden kennis te hebben gemaakt.

Het is ook fijn om hier weer vrij te staan in Santa Pola, een leuk plekje bij een klein kapelletje. We hebben hier in 2017  ook een paar dagen gestaan.

Kwamen we terug van de borrel, wilden maar eens gaan eten , stond daar Gra aan de deur, de Engelsman die onze camper wilde kopen, je zou er toch paranoïde van worden. Ook daar weer even mee gebabbeld , we hadden vanmorgen contact gehad via de app dus hij wist dat we hier waren. 

Het was een laat tijdstip dat we gingen eten, hoe kan een dag wat voor een deel uit vervelend wachten bestond, toch leuk eindigen door de ontmoetingen en omdat de tv het weer doet.

Het weer raakte vanmiddag wat bewolkt, was het in Elche 28º , toen we aan zee kwamen was het 22º. We kregen in Elche trouwens een weerwaarschuwing dat het daar morgen 36º zou kunnen worden.

Gran Alacant, Playa Carabassi  29-04-2023, zaterdag

De plek waar we staan is eigenlijk in Gran Alacant, gemeente Elche, de grens met de gemeente Santa Pola ligt 200m terug dus we hebben de naam van de plaats aangepast.

Er hebben hier naar schatting 60 campers gestaan, best veel, vanmorgen zijn er weer een aantal vertrokken maar er kwamen er nog meer voor terug. Veder waren er vissers vannacht maar daar had je geen last van.  Toch hebben we een  onrustige nacht achter de rug: tegen 4 uur kwam er een regenbui, kort maar tamelijk hevig. Dus het bed uit om dakramen te sluiten tegen inregenen.  Dan ben je toch even  klaarwakker maar de regen hield er snel mee op. Overigens was de Apple weer-app de enige van de 4 apps die we regelmatig raadplegen  die al een week onweer voorspelde. Dat is het niet geworden, wel weerlichten op zee en ook later dan voorspeld maar we zijn heel tevreden met die app.  Omstreeks 6.00 schrokken we wakker door een harde bons, net of er iemand tegen de camper aanreed. Wij het bed uit, naar buiten maar niets bijzonders te zien , raadselachtig. Het enige wat we  vandaag   konden ontdekken was dat er emmers in de grage omgevallen waren maar of dat nou zo’n klap kan geven?

We zijn vanmorgen een eindje gaan wandelen richting het vliegveld van Alicante, daar ligt Urbanova met veel flats met vakantieappartementen . Daar was het heel druk op het strand, een lang weekend en heet weer. Gisteren een nieuw Europees record temperatuurrecord  in Cordoba, 38,8º.

 

Door de zeewind groeien hier bomen dezelfde kant op, soms levert dat .een mooi gezicht op

Die creativiteit komt van iemand anders.

 

Mooi doorkijkje, vinden wij althans

 

Kapelletje hier bij het strand, de emerita  Virgin del Rocio

Wat we nu in alle steden /dorpen gezien hebben waar we zijn geweest tot nu toe , is dat er restaurants zijn die een of meerdere dagen per week gesloten zijn wegens personeelsgebrek. In Nederland zijn veel werknemers vertrokken uit de horeca tijdens de COVID -periode en is er ook een personeelstekort in de horeca. Zo ook in Spanje, 2,8% van de horecamedewerkers die er vóór de pandemie werkte, niet is teruggekeerd naar zijn/haar baan. Uit een onderzoek van Eurofirms Group blijkt dat de horecasector niet aantrekkelijk genoeg is om talent aan te trekken en te behouden. De werkuren zijn te lang en het salaris is te laag, is de algemene mening. De salarissen in de horeca in Spanje staan steevast onderaan de lijst van salarissen.  Onderzoekers hebben een mismatch geconstateerd met betrekking tot de voorkeuren van professionals bij het kiezen van het type vestiging waarin ze willen werken, aangezien plattelandshuizen (Turismo Rural) (34,6%), luxehotels (27,7%) terwijl stadshotels (11,8%) en kleine restaurants (11,5%). Geen wonder dat sommige restaurants een of mer dagen per week gesloten zijn.

Gra gaf vanmiddag ook weer blijk van zijn belangstelling voor onze camper, hij heeft een aantal foto’s van  ons interieur gemaakt. Een aardige knaap, tikje ADHD maar je kunt er wel mee lachen.

We staan hier toch op een plekje met veel ruimte om ons heen nu de Engelse camper die hier achter ons stond van morgen is vertrokken . We hebben aardige Belgische achterburen die net als wij het liefst alleen reizen.

Het was vandaag een bloedhete dag, met vrij veel sluierbewolking en een vrij krachtige aflandige wind, straalkacheltje  gevoel. De temperatuur liep op tot 33º, wel een beetje teveel van het goede. Zeker als de wind soms een tijdje stil viel. En nu is er onweer op komst, het bliksemt uit een dreigende lucht boven de bergen. De vraag is of het onweer de zee zal bereiken.

Gran Alacant 30-04-2023, zondag

Gisterenavond in inderdaad een onweersbui gehad, die ongeveer een uur duurde. Het dreigde al even maar we twijfelden of het onweer hier kwam, niet door het gedrag van de zich ontwikkelende bui te observeren maar dat van onze nieuwe Spaanse achterburen die omstreeks 20.00 uur arriveerden. Een ouder echtpaar met een superklein caravannetje, de oude vrouw was rollator-afhankelijk en moest de auto uitgeholpen worden door haar man en nog iemand die met een wit bestelbusje was gearriveerd , hun zoon ws. Hoewel het al bliksemde en rommelde en wij inmiddels al naar binnen waren gegaan, werd de oude vrouw in een stoel getild. Wij dachten dat ze wel op de hoogte waren van de onweersbuien aan zee, maar niets was minder waar. Er vielen om 20.30 uur dikke druppels en oma moest weer in de auto worden getild, in de caravan was kennelijk alleen maar plaats om te slapen. Maar goed dat we op onze eigen weerwaarneming hadden vertrouwd en de stoelen al droog in de garage hadden staan.

Gisterenavond, vlak voordat de onweersbui losbarstte, scheen de zon nog op Alicante , aan de overkant van de baai.

Zo wonen mensen onderaan de berg hier.

Mensen die meer bevoorrecht zijn wonen op de berg

Er kwam een plekje vrij aan zee en onze achterburen met hun mini-caravan zagen hun kans schoon.

Zo’n onweersbui is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat van  de extreme droogte. Gisteren was in het nieuws advocado/ mango oogst dreigt te mislukken in Andalusië. Het gaat over het gebied  Axarquía waar wij zijn geweest omdat onze vrienden Henry en Saskia daar wonen. Toen we van hun huis naar zee reden kwamen we onderweg veel plantages met die subtropische vruchten tegen. Producenten en distributeurs van groenten, fruit en subtropische gewassen vertrouwen daarom op de belofte van de Andalusische overheid om het toekennen van de vergunning voor de nieuwe ontziltingsinstallatie te versnellen. Als er geen veranderingen worden doorgevoerd zullen tientallen putten in de kustgemeenschappen zonder water komen te zitten. Daardoor komt de belangrijkste inkomstenbron van meer dan 2.000 gezinnen in gevaar. Nu worden gevreesd voor het verlies van 5000 directe banen. Het ontziltingsprojekt is bedacht door de universiteit van Malaga en de energie moet komen van drijvende zonnepanelen. De Andalusische overheid hoopt dat het hele administratieve proces in de komende maanden zal worden afgerond om het project toe te wijzen, boerenorganisaties vrezen voor de gevolgen van de droogte op korte termijn.

 

                                                                                  Kerrie plant

         Gekartelde Wolfsmelk

                Zonneroosje

Een bij ( Magachile Canariensis met dank aan Toon) op een Wollige Saffloer

Vanmorgen gewandeld over paden onderlangs de berghelling. Je kon zo mooi zien dat het niet alleen hier maar ook langs de smalle weg die langs zee naar Santa Pola gaat, overal vol staat met campers op parkeerplaatsen. Een leuke wandeling trouwens, af en toe door een stukje pijnbomenbos , dan weer over een meer open vlakte. Omdat we we wat hoger boven de  zee liepen kon je zien dat er allerlei vormen van watersport werden bedreven.

Vanavond zijn Adrie en Rob en hun vrienden Jo en Nick bij ons op bezoek geweest, wij staan niet pal aan zee , het waait hier iets minder hard en ’s avonds koelt het wat af omdat het water ongeveer 21º is. We hebben genoeg om over te praten gehad, een leuke afsluiting van de dag.

 

Voor het vervolg klik hier: Spanje lente 2023 deel 4