Warnsveld 09-07-2022, zaterdag

Verschillende mensen hebben geïnformeerd hoe het met onze achteras is. Ik heb toen gezegd dat we als dat als er te melden zou zijn, ik het dan op onze site zou plaatsen.

Inmiddels zijn we ruim een week thuis en we hebben inderdaad nieuws over de achteras. Eergisteren hebben ze  bij ‘Hanzestad campers’, voor ons ‘Freddy’, de diagnose gesteld dat inderdaad de achteras moet worden vervangen. Er waren een paar  opties die we via allerlei kanalen kregen aangeleverd als mogelijke oplossingen. Er bleven wat ons betreft 2 mogelijkheden over:

A reviseren van onze achteras

B een gebruikte eronder laten plaatsen.

De eerste optie bleek het duurst te kunnen uitpakken als blijkt dat er veel onderdelen vervangen zouden moeten worden, in het ergste geval tot €5.000. Een bedrijf zou op korte termijn kunnen beginnen, een ander pas in oktober wegens drukke werkzaamheden. Omdat wij met de camper na een eerste diagnose in Segovia nog eens ruim 80 km verder zijn gereden naar een andere garage in Valladolid en het lawaai dat van de achteras kwam alleen maar erger werd, vermoeden we wel dat er meer aan de hand is dan alleen revisie van de lagers en dat het reviseren wel eens duur zou kunnen uitvallen. Nadeel van de revisie  is dat de camper naar het bedrijf moet worden getransporteerd en daar een bedrijf voor moet worden ingehuurd.

Blijft over optie B. Onze garage had op de onderdelenlijn gevraagd naar een achteras, campervriend Gerrie ging enthousiast voor ons aan de gang , hij heeft als gepensioneerd monteur contacten in de regio met sloopbedrijven. Vanmorgen belde Gerrie, ‘ik heb er één.’ Die kostte €500,-  en was zonder garantie. Even later bleek onze garage ‘Freddy’ in Vierakker, via de onderdelenlijn er ook een had gevonden, €1000, maar dan met 3 maanden garantie. We hebben voor de laatste mogelijkheid gekozen, iets meer zekerheid. Nadeel is wel dat we nu de komende tijd wat proefritten zullen moeten maken zodra de as gemonteerd is…………

Maar eerst moet hij er nog onder worden gemonteerd, nader nieuws volgt wellicht.

 Wat tuin foto's : Landkaartje, moet pas ontpopt  zijn, na de overwintering in de lente zien ze er anders uit

Citroenvlinder, evenals landkaartje 1ste generatie.

Groot koolwitje

Geen 2 vliegen, wel in één klap: links boven een rode halsbandwants en rechtsonder een dooshoofdzweefvlieg

Warnsveld 15-06-2022, vrijdag

Inmiddels is de as binnen bij de garage. Het duurt nog even voordat hij eronder wordt geplaatst, dat heeft voor een deel te maken met de drukte bij Freddy. Voor een ander deel zijn we daar zelf ook debet aan.

We hadden de camper geschorst op 2 juli in de verwachting dat het nog even zou duren voordat een vervangende as gevonden zou worden en geplaatst. Op 2 aug is mijn zuster in Groningen jarig dus dat leek ons wel een aardig ritje om de as te ‘testen’. Je wilt in die 3 maanden garantie toch wel even een paar een testritje maken. Dus hebben we gezegd plan hem maar in, we hebben niet zo’n haast als hij maar voor 2 aug. klaar is, in de veronderstelling dat we hem 2 aug. weer konden ontschorsen, immers minimale schorsing is 1 maand, anders gewoon belasting betalen. Voor de zekerheid maar even gebeld met de belastingdienst , na overleg kwam het antwoord: ‘meneer , u heeft hem op 2 juli geschorst dat betekent dat u hem weer kunt ontschorsen per 3 aug. anders moet  gewoon de MRB betalen. Nu kunnen we wel vinden dat dat langer dan 1 maand is, maar daar heeft de belastingdienst, die toch ooit met u meedacht, geen boodschap aan.

Dan ons verlies maar nemen en hebben we wel gezegd tegen Freddy dat mochten jullie er eerder ruimte voor hebben om hem te plaatsen , dan graag. 

Één testritje is natuurlijk niet voldoende, we willen ook nog een keer in aug. een paar dagen naar Duitsland, o.a. naar de Documenta in Kassel (320 km ), de jaarlijkse 5 jaarlijkse tentoonstelling van actuele hedendaagse kunst, die als een van de belangrijkste van de wereld wordt beschouwd. En waar we in sept. naar toe gaan, dat beslissen we later.

                                                                            Bijenbrood

           Een Koevink

         Beklierde Basterdwederik

           Clematis

Warnsveld 31-07-2022, zondag

De achteras is vervangen, sinds vrijdag staat de camper weer bij ons huis. Het heeft ongeveer 2000,- gekost, ongeveer 1/5 deel wat ons een nieuwe achteras in Spanje zou hebben gekost. De remschijven van de oude as zijn overgeplaatst omdat die beter waren en ook de remblokjes zijn vervangen. Ook de koelkast is gerepareerd, het bleek dat de gasklep moest worden vervangen. Maar we zijn er nog niet helemaal, het bleek dat de voorbanden cuppen. Raadselachtig hoe dat kan, ze liggen er pas 3 jaar op. En we hebben achterwielaandrijving schijnt ook bijzonder te zijn dat dan juist het cuppen bij de voorbanden het geval is. Het zij zo, sippen helpt niet dan maar weer dezelfde soort eronder, Michelin Agilis Crossclimate, speciale camperbanden, geschikt voor alle seizoenen. Dat moeten de beste zijn hoewel je er bijna aan zou gaan twijfelen. Kosten wel ongeveer €200,- per stuk, met montage.

                             Een Hooibeestje

                     Een Gewone Goudoogdaas.

Zo af en toe komen hier camperaars, de meeste  ervan kennen we vanuit  Marokko. Zo ook gisterenavond, toen hadden we Henk en Marita en Gerrie en Annie op bezoek. We hebben het erg gezellig gehad, in het begin van de middag zijn ze weer vertrokken. Hopelijk kunnen we aankomende winter weer naar Marokko, dan zien we elkaar zeker weer.

Eerst a.s. dinsdag naar Groningen naar mijn zus die dan haar verjaardag viert en misschien nog even naar Duitsland. Dat laatste is nog niet helemaal zeker, we willen de nieuwe banden er snel onder hebben zodat we wellicht die week erop weer een paar dagen naar Duitsland gaan.