Warnsveld 15-01-2015 donderdag

Toen we de weersverwachting voor Noord Frankrijk zagen, leek het ons verstandig om vandaag maar thuis te blijven en morgen te vertrekken. Windstoten tot 85 km p.u. en veel regen, m.n. dat eerste is met een camper niet relaxed rijden.

Hoe dichter de datum van vertrek dichterbij kwam des te meer zin hadden we om via de tolweg te gaan. In de winter is het toch minder aantrekkelijk om langzamer door Frankrijk te trekken.

Niet van die vrolijke plaatjes maar de werkelijkheid is voor de meeste moslims in de westerse landen ook niet zo rooskleurig na de afschuwelijke aanslagen in Parijs. Ze worden gevraagd om openlijk afstand te nemen, alsof het overgrote deel van de moslims die aanslagen  niet net zo veroordeeld als ieder ander. En Pegida in Duitsland en Wilders roeren de populistische trom tegen alle moslims. Het is te hopen dat de maatschappelijke tegenstellingen niet verder op de spits worden gedreven, dan trappen we in de valkuil van de terroristen.

 

Pont à Mousson 16-01-2015 vrijdag

We zijn vanmorgen om 9.30 uur vertrokken bij redelijk weer met een waterig zonnetje. In de Ardennen werd het somber en het begon te motregenen. We hebben in Luxemburg goedkoop getankt, voor 1,06, dat was Ultimate diesel. De gewone diesel kostte €0,98 dankzij de drastisch gezakte olieprijzen.

Het verkeer stroomde lekker door en voor half 4 waren we in Pont à Mousson, de plek waar we naar toe wilden. We zijn al vrij vaak op deze camperplaats geweest, er is stroom en wifi en het is weer duurder geworden, het kost nu 9,20. De plek ligt wel mooi aan de jachthaven aan de Moezel maar het oogt nu wat triest met de motregen, ondanks de vele witte zwanen. Er staan hier altijd campers, nu staan er ook een stuk of 12.

We hebben ook wel op een andere camperplaats gestaan hier vlakbij , ook aan de Moezel. Daar sta je ook niet gek maar daar willen in het weekend hangjongeren die hun stekkie bij de camperplaats hebben nog wel eens voor lawaai zorgen.

 

Pont à Mousson camperplaats

Het is hier helemaal vernieuwd in die zin dat de captainnerie helemaal verbouwd is en dat de douch en wc gebouwen in datzelfde nieuwe gebouw zitten. Dat zit er goed uit, alleen jammer dat de wifi het dan niet doet, er schijnt een storing te zijn.

 

Beausemblant 17-01-2015 zaterdag

Vanmorgen toen we vertrokken was het weer somber met motregen maar tegen de middag klaarde het wat op. Er was weinig verkeer, nou ja, weinig vrachtauto’s op de zaterdag . We hebben weer ongeveer 500 km gereden en we staan nu op de gratis camperplaats in Beausemblant met nog 4 andere campers. We hebben hier al eens eerder gestaan , in 2008. We zijn ongeveer 40 km boven Valence, het is hier een rustige plek. Het dorp stelt niet veel voor met 1 bar, 1 kruidenier/tabac ( geen Charlie Hebdo meer, misschien morgen aldus het papiertje op de deur) 1 bakker en een pizzaria. In de pizzaria hebben we kunnen internetten, er was wifi. Via ons Italiaans Vodafone simkaartje hebben we hier hele slechte ontvangst.

 

Camperplaats Beausemblant

Arles 18-05-2015 zondag

Vannacht heeft het een paar graden gevroren en toen we om half elf vertrokken was het behoorlijk mistig. Er was misschien 150m zicht en het was opvallend hoeveel auto’s er nog zonder licht reden. Maar voorbij Valance brak de zon door en was de mist spoedig verdwenen. We zijn naar Arles gereden, 250km verder waar we op de camperparking aan de Rhône staan bij het college Frederic Mistral. In Arles zijn we al vaak geweest, we vinden het een leuke stad om doorheen te wandelen. Je hebt leuke oude straatjes, een mooi plein de Place de la République met zijn gemeentehuis en een kerk met een fraai portaal.  Er zijn de nodige historische plekken te bezichtigen uit de Romeinse tijd oa het amfi-theater dat men nog steeds aan het restaureren is. En veel herinneringen aan Vincent van Gogh, we zijn nog in de tuin van Hotel Dieu geweest, hier is Vincent verpleegd toen hij zijn oor had afgesneden.

                                                                               Camperparking Arles

Een zingende zwerver in Arles die erg vrolijk was

                                                                          detail kerkportaal

                                                                      tegeltableau in  Arles

We zijn net terug van de wandeling en nu komt het aan het eind van de middag met bakken uit de hemel vallen. Voor vannacht geldt code oranje ivm onweersbuien.

Morgen willen we eerst langs de Géant Casino rijden om nog wat delicatessen te kopen voordat we naar Spanje rijden.

 

La Colonia de Güell 19-01-2015 maandag

Het was vandaag Blue Monday en dat hebben we geweten ook, je zou depri worden van het weer. We hebben geen onweer gehad maar er vielen gisterenavond wel zware buien. Daar na begon het flink te regenen en dat ging de hele nacht door, we hoorden om 11 uur op de radio dat er al 100 mm was gevallen op sommige plaatsen en code oranje gold nog steeds. Het regende de hele dag stevig door en m.n. bij Barcelona was het zicht slecht want door het vele verkeer vernevelde het opspattende water. Niet lekker ontspannen rijden dus.

 

camperparking La Colonia de Güell,  N41.36528º E2.02567º

Om half 4 kwamen we aan in La Colonia de Güell waar een gedeelte van de grote parking gereserveerd is voor campers, gratis en met voorzieningen. We waren net op tijd want daarna stroomde de parking vol met auto’s die echter na een half uur weer vertrokken, het bleek dat ze kinderen van school hadden gehaald. We willen hier in het dorp wat van Gaudi bezichtigen maar het regent nog steeds,  wellicht morgenochtend dan als het droog is.

                                                            kerk van Gaudí in La Colonia de Güell

Miami Platja 20-01-2015 dinsdag

Gelukkig was het vanmorgen droog en zijn we in het dorp naar de kerk gegaan die ontworpen is door de architect Gaudí. Het was erg de moeite waard om de kerk in de typische Gaudí-stijl te bezichtigen. Zowel de buitenkant als het interieur zijn prachtig.

 

 

 

 

Het bijzondere interieur van de kerk met zijn mooie vormen die je ook in de bankjes terugziet

                                                        de prachtige buitenkant van de kerk

De kerk is onderdeel van een industriële kolonie die in1890 werd gebouwd rondom een textielfabriek. Er staan mooie huizen die oa door de architect Berenguer zijn ontworpen. Zo is een dorp ontstaan met bijzondere gebouwen.

We zijn verder gereden naar Platja Llarga bij Tarragona, daar stonden nu verbodsborden voor campers. Er stond 1 camper die net wilde wegrijden en laten dat nu Chris en Foka zijn die we al jaren van Plage de Piemanson kennen. We zijn samen doorgereden naar Miami Platja, 40 km onder Tarragona waar we nu met zijn tweeën staan op een parking aan zee met een mooi uitzicht over de zee.

                                                            Miami Platja N41.01979 E0.95485

 

El Saler (Playa de la Dehesa) 210-01-2015

Vanmorgen hebben we afscheid genomen van Chris en Foka, zij gingen naar El Saler bij Valencia en wij wilden naar Vinaroz. Fris gewassen, dat net nog wel, wilden we gaan ontbijten toen we ontdekten dat de waterpomp het niet meer deed. Hoewel de zon eindelijk wat scheen werd het humeur verre van zonnig. Toevallig hadden we gisteren op internet gelezen dat er bij Valencia een camperreparatiebedrijf was, dus op naar Valencia. De monteur haalde de pomp er uit en het bleek dat kalkaanslag de oorzaak was We hebben voor €40,- een reservepomp gekocht, die van ons is al wat oud.

                                          El Saler, Playa de la Devesa, N39.36282º W0.31789º

We zaten 29km van El Saler en zijn daar naar toe gereden. Er stonden een paar Nederlandse campers en Chris en Foka ook die net waren gearriveerd, met naast hun een politieauto. Het bleek dat net een inbraak was geweest in een van de campers waarvan de mensen aan het wandelen waren. In de camper ernaast zaten gewoon mensen die niets merkten. Een flatbewoner zag het gebeuren vanaf zijn balkon en belde de politie. De mensen die terug kwamen van hun wandeling misten een portemonnee met geld en bankpasjes, telefoon en een duur fototoestel. Dus was de politie iedereen aan het waarschuwen om bij de campers in de buurt te blijven. Jammer van deze mooie plek aan zee met wat lage duinen en vogeltjes, oa baardmannetjes . De zon schijnt nog steeds, even buiten gezeten, wel een frisse wind en 14º.

Tavernes de la Valdigna 22-01-2015 donderdag

Vanmorgen deed de waterpomp het weer niet , gelukkig hadden we een reservepomp. Chris heeft hem verwisseld, we hebben weer water, wil iets minder. De ‘oude’ pomp had een capaciteit van 19 l. per minuut , deze 15, het water komt met minder kracht uit de kranen. Bij thuiskomst laten we er wel een andere inzetten. 

 

                camperplaats la Finca in Tavernes de la Valdigna, N 39.08192   W -0.2125

Het was slechts 70km naar Tavernes waar we nu staan. We wilden een wasmachine gebruiken omdat door het slechte weer van de afgelopen dagen de was zich had opgestapeld. In Tavernes is een nieuwe camperplaats gekomen op voormalige gedoogplaats waar we vorig jaar hebben gestaan. Een mooi aangelegde camperplaats met alle voorzieningen , wc’s, douches, wifi voor de alleszins redelijke prijs van €6,-, elektra €3,-. En er zijn 2 wasmachines. En Chris en Foka zijn hier ook vanwege de was. In de loop van de dag raakte de camperplaats helemaal vol en staan er campers op een apart terreintje wat hier bij hoort. Het vrij staan is voorbij in Tavernes. We blijven hier morgen ook staan. Het weer is tamelijk zonnig maar koud, 12º, in de luwte is het in de zon wel prettig. 

Tavernes 23-01- 2015 vrijdag

Gisteren een afscheidsborrel met Chris en Foka gedronken, zij zijn vanmorgen vertrokken. Wij blijven nog een dag , hoewel we liever vrij staan, staan we zo gek nog niet. Aan de ene kant staat een auto en een aanhangwagen en aan de andere kant staan aardige Fransen die op de terugweg zijn uit Marokko, de man spreekt ook Duits en Engels.

Altea 24-01-2015 zaterdag.

Vanmorgen eerst langs de Carrefour in Gandia geweest want ze hadden ons een simkaartje verkocht die niet in onze dongel werkte. Een andere gekocht en die doet het wel, geprobeerd in de winkel door de verkoopster.

De weg tussen Gandia en Oliva was druk met groepjes wielrenners en ook met hoertjes die op stoeltjes langs de weg zaten. De laatste 30 km van de weg was mooi maar bochtig door de bergen en langs Calpe met zijn karakteristieke rots. We staan nu bij Altea op een plek aan zee waar het met meer dan 20 campers aardig vol is. We zijn hier om Bram en Marianne te zien die we al een jaar of 10 kennen, ook van Piemanson. Het is hier een mooie plek bij een riviertje die in zee komt en waar riet naast ons waar vogels in zitten.

De vreugde over het nieuwe simkaartje was van korte duur. Heb even kunnen internetten en kreeg een mededeling dat door een opgetreden fout er geen tegoed was opgeladen , de mededeling was verzonden toen we nog in de winkel waren aan het tijdstip te zien. Wel betaald en niets gekregen, maandag maar langs de Carrefour, waar haal je de puf nog vandaan, kennelijk uit de lust om te kunnen internetten. We hebben nog wel het Italiaanse simkaartje, die kost €3,- per dag, toch wat veel om iedere dag te internetten, dat hebben we afgelopen week wel gedaan, daarom dat goedkopere Carrefour alternatief aangeschaft wat nog steeds niet werkt

                                          plek bij Altea waar we weggestuurd zijn

Toen we met Bram en Marianne en nog een paar mensen genoeglijk een aperitief zaten te drinken kwam de politie mensen sommeren om binnen 5 minuten te vertrekken. Alleen de 9 campers die op een aangrenzend stukje stonden mochten blijven staan , dat was privéterrein. Dus daar zijn een paar andere campers, waaronder wij, ook gaan staan, de rest vertrok. Aanvankelijk weigerde een Fransman die ruim in de breedte stond om 2 Spaanse campers, die morgen weer vertrekken, er bij te laten door in de lengte te gaan staan. Pas na een stevige discussie heeft de man uiteindelijk zijn camper anders gezet, wat een aso.

 

                                                  we staan nu 10m verder van waar we eerst stonden

Altea 25-01-2015 zondag

Vanmorgen kwam de politie alle kentekens noteren. We konden wel blijven staan, maar het mocht niet te lang zijn. Hoe lang, dat lieten ze in et midden. Wij willen in ieder geval overmorgen een stukje verder rijden. We staan wel op een plek met een mooi uitzicht over de zee en de riviermonding met zijn vogels.

Vanmorgen kwamen er wel 30 vogelaars , er zou een bijzonder soort gespot zijn. Wel wezen kijken maar we zagen alleen meeuwen, eenden en waterhoentjes.

En vanmiddag kwamen er veel surfers, er waren hoge golven, flinke rollers dus ideaal om te surfen.

Velez Rubio 26-01-2015maandag

We hebben weer internet met het simkaartje van de Carrefour, er was een vertraging van 10 uur en toe was hij opgewaardeerd.

Hoewel we het een leuk plekje vonden en we het gezellig hadden, hebben we vanmorgen afscheid genomen van Bram en Marianne en Siem en Joke. We vonden het toch te koud met 12º. In de luwte was het heerlijk maar zodra de zon draaide werd het koud. In de buurt van Malaga is het weer zachter dus zijn we vanmorgen via de Via Mediterrano naar Velez Rubio gereden, zo’ n 250 km.

mooi gelegen camperplaats in Velez Rubio, N 37.65233   W 2.07386

Hier staan we nu op de camperplaats aan de rand van het stadje met een aardig uitzicht op de bergen, we zijn in het binnenland. De camperplaats heeft alle voorzieningen, zelfs stroom en is gratis. Vanmiddag viel de stroom uit en een Fransman die hier al 4 dagen staat, belde de politie, die zorgde voor een monteur et voilà.

We zijn vanmiddag door het stadje gewandeld, niet een erg bijzonder centrum maar wel een grote kerk met een fraai interieur.

En hoewel het hier ook maar 13º is , is het windstil en hebben we vanmiddag in de korte broek en T-shirt buiten kunnen zitten lezen. Het bevalt ons hier wel, we blijven hier morgen ook nog alvorens we weer naar zee gaan.

Velez Rubio 27-01-2015 dinsdag

Lekker gelezen vandaag en wat gewandeld. Een paar dingen vallen hier op , er wordt ’s middags veel gewandeld alsof de pantoffelparade zich verplaatst heeft van de avond (te koud?) naar de middag. En de vele kleine hondjes, keffertjes , waar men mee wandelt. En ook dat er nog veel gerookt wordt op straat, vooral ook door vrouwen. Hoewel Spanje het roken ontmoedigt heeft dat nog geen zichtbaar effect. Spanje heeft sinds 02-01-2011 de strengste rookwet van Europa. Roken is niet alleen verboden in alle openbare gelegenheden maar ook bv op schoolpleinen en in de buurt van ziekenhuizen. 

 

                              Velez Rubio: het kleine kerkje El Carmen

Salobreña 28-01-2015 woensdag

We stonden vannacht met 5 campers, een Franse, Spaanse, Finse en naast ons stond een Nederlandse Hymer B574, net zo’n model als onze vorige camper. De mensen hadden hem 2 maanden geleden gekocht en dit was hun eerste vakantie er mee.

Het was een mooie route via de tolvrije A92 die voor een deel via besneeuwd gebied ging. En een groot deel van de route had je prachtig zicht op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.

                                               de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada

Het was dan ook een beetje ontluisterend om Granada in een waas van Smog in het dal te zien liggen. We zijn naar Salobreña gereden waar we op een weitje staan, 300m van de zee. Niet de mooiste plek misschien , wat modderig , er staan hier zo’n 20 campers, vnl. Duitse en Engelse , wij zijn de enige Nederlandse camper.

                                       gedoogplaats in Salobreña,  N36.73932 W3.591205

Almayate 29-01-2015 donderdag

We stonden naast Engelsen die het wel bont maakten, ze hadden een tuintje achter de camper aangelegd. Goed voor het gedogen, zo verpesten ze het voor een ander.

We zijn niet zo tevreden over de nieuwe waterpomp, er zit wat weinig kracht achter het water wat uit de kraan komt. We wilden vrij gaan staan in Rincon de la Victoria, vlak voor Malaga en dan morgen doorrijden naar Algeciras. We wisten dat vlakbij Rincon een camper/caravanbedrijf is waar ze onderdelen verkopen. Daar zijn we heengereden en ze hebben inderdaad een betere pomp die wel zal passen bij ons als er een verandering aan de elektriciteitsdraden wordt gemaakt. De monteur komt morgenochtend dus zijn we op de laatste plaats gaan staan die vrij was op de camperplaats die bij het bedrijf is. We hebben hier vorig jaar in mei met 5 campers gestaan, nu is het dus bomvol. De camperplaats is niet duur, €4,-, elektra €3,-. 

Het was trouwens de warmste dag vandaag tot nu toe, 20º maar wel veel wind.

                                               camperplaats Almayate, N36.72372 W4.13999

Marokko, 30-01-2015 25 km voor Tanger, vrijdag

De waterpomp werd vanmorgen snel verwisseld en voor 10 uur reden we richting Algciras met af en toe een motregenbuitje. We hebben bij Carlos (N36º10’46’’ W5º26’28’’) voor open tickets €220,- betaald en konden nog met de boot van 14.00 uur mee. Ben je nog niet in Marokko en de verwarring begint al. Bij de ticketcontrole zei men naar gate 4, de politieagent van de paspoortcontrole zei gate 2 en uiteindelijk werden we naar gate 3 verwezen. Hè, hè, dachten we maar daar kwam een ferry van FRS en wij hadden voor Acciona geboekt. Maar weer aan een politieagent gevraagd en jawel, gate 4, en 10  andere auto's volgden ons gedwee.

                               Algeciras haven, de ferry naar Tanger meert aan (gate 4!)

We waren trouwens de enige camper maar wel veel vrachtwagens die achteruit de ferry in moesten manoeuvreren . We vertrokken met ruim 2 uur vertraging en de overtocht duurde ook langer door het ruige weer, veel wind en flinke deining.

We waren wel redelijk snel door de douane en via de tolweg zijn we naar een parking bij een benzinestation gereden, hier hebben we vorig jaar ook gestaan. Het weer was te slecht om verder te rijden, weinig zicht door harde wind en motregen, het was ook 20.00 uur, tijd voor een borrel en daarna eten.

Mohammedia 31-01-2015 zaterdag

Het was me wel een onrustig nachtje, door de stormachtige wind stonde de camper te schudden en hebben we weinig geslapen. Het waaide nog steeds hard toen we vertrokken en er vielen (mot)regenbuitjes tot voorbij Moulay Bousselham. Er stond een stevige zijwind , 70km p.u., en we zijn via de tolweg naar Mohammedia gereden door een nat en modderig landschap, er is veel landbouw in Noord Marokko. Toen we op de secondaire weg naar de camping reden moesten we donders goed uitkijken, er zaten enorme gaten in de weg die ook nog eens gevuld waren met regenwater en zodoende moeilijk te onderscheiden waren van het modderige asfalt.

                             camping Ocean Blue, Mohammedia, N33.73683 W7.32356

We staan op camping Ocean Blue , een grote camping met goed sanitair en ruime staanplaatsen. En er staan voornamelijk Fransen, zoals zo vaak in Marokko. De camping ligt aan de oceaan en die is momenteel erg onstuimig, wel mooi om te zien met dat spierwitte schuim. Het is vanmiddag wel droog gebleven en de wind is wat afgenomen, maar met 17 graden zit je toch liever binnen.

Was het was weer vanmorgen al tamelijk depressief, de Marokkanen kunnen er zelf ook wat van. Volgens de Marokkaanse minister van Gezondheid, El Hossein El Ouardi lijdt 26% van de Marokkaanse bevolking aan een depressie en heeft 14% al eens een zelfmoordpoging gedaan. Ook zou bijna de helft van de Marokkanen aan een psychische aandoening lijden.

http://www.bladna.nl/marokkanen-zelfmoordpoging,10112.html

Mohammedia 01-02-2015

Gisterenmiddag geruime tijd in het Italiaans gechat, met behulp van Google Translate, om er achter te komen waarom ik de dag ervoor alle tegoed, €12,96 van het Italiaanse Vodafonekaartje kwijt was. We hadden ons Marokkaanse simkaartje nog niet opgewaardeerd maar binnen no time was het Italiaanse simkaartje zonder tegoed. Blijkt dat je in Afrika, dus ook Marokko, geen 500mb hebt maar slechts 30mb per dag. Nu op de camping hebben we wifi, morgen het Marokkaanse kaartje op laten waarderen.

Er wordt hier flink gebouwd, overal worden appartementencomplexen uit de grond gestampt. Ook rondom de camping zijn allemaal bouwactiviteiten, over een aantal jaren zal de camping helemaal ingesloten zijn.

El Jadida 02-02-2015

Gisterenavond lekkere tajines gegeten in het campingrestaurant, kip- en kefte tajine, heerlijk gekruid. We hadden nl gelezen in een Frans campingcar boekje dat je daar lekker kunt eten, dat klopt.

 

 

                                               camping  International, El Jadida, N 33.24012   W 8.48873 

We zijn 130km zuidelijker gereden en staan op de camping in El Jadida op een zonnig plekje. We zijn hier al meerdere keren geweest en sinds de 1ste keer dat we hier waren in 2008 is er niets verbeterd aan de slechte toestand van de camping, mn het sanitair is verwaarloosd. Maar goed we staan op een zonnig plekje en de grauwe buulbuuls kwetteren en de merels zingen, geeft toch een lentegevoel, zeker als je de bloeiende struiken en wilde bloemen hier ziet. En dan was het heerlijk zonnig weer met niet te veel wind en 17º.

El Jadida is aardig als tussenstop, mn op de boulevard en op het strand en in het park is het levendig met spelende kinderen en flanerende mensen. De Portugese wijk en de cisterne zijn de moeite waard om te bezichtigen.

                                                                    strandvertier in El Jadida

Ergerlijk is dat we vanmiddag het Marokkaanse simkaartje hebben opgewaardeerd, een sms’je ontvangen dat het succesvol verlopen is maar verbinding ho maar. Het mislukken van de internetverbinding blijft ons het afgelopen jaar achtervolgen op onze reizen, Turkije, Griekenland, Spanje en nu dan Marokko.

El Jadida 03-02-2015 dinsdag

Vanmorgen zijn we naar de Portugese wijk geweest, deze staat op de Werelderfgoedlijst. De wijk is deels ommuurd , je kunt over de brede muren heen lopen en er zijn 4 bastions. Van een van de bastions kun je mooi over de haven van El Jadida uitkijken.

                                            huizen in de Portugese wijk El Jadida

Het belangrijkste gebouw is de ondergrondse cisterne, in 1514 gebouwd door de Portugezen. Eerst deed het dienst als voorraadkamer, toen als wapenopslagplaats en in 1541 werd het een waterreservoir die diende om de stad van drinkwater te voorzien in geval van langdurig beleg. Een aantal jaren geleden hadden we de cisterne al eens bezocht maar de werkelijkheid is toch indrukwekkender dan de foto’s van toen. Gelukkig waren we alleen in de cisterne want toen we het gebouw verlieten kwam er een groep Japanners naar binnen, voorzien van mondkapjes, de vrouwen althans. We hebben nog wat gegrilde sardientjes gekocht en zijn toen naar de camper gegaan.

                                                              de cisterne in El Jadida

 

Toen kon het leukste deel van de dag beginnen maar niet heus. Ik kom er niet omheen om nog even over het Marokkaanse simkaartje te zeuren: van 14.30 uur tot 18.30 uur in de winkel van Maroc Telecom geweest, men kreeg het kaartje niet aan de praat. De APN zou opnieuw ingesteld moeten worden, geen resultaat wat er ook geprobeerd werd. Vervolgens het advies gekregen om een nieuwe modem (dongel) te kopen met hetzelfde non resultaat, wel het geld weer terug gekregen. Omdat er vorig jaar nog geen problemen waren gaan we proberen bij een goede wifi verbinding om een oudere versie van OSX (het besturingssysteem van Apple MacBook ) te installeren omdat ik een paar maand geleden een nieuwere versie heb geïnstalleerd. Anders kunnen we alleen maar internetten als we wifi hebben en dat zou oa ten koste gaan van de actualiteit van het reisverslag.

En dan nog iets vrolijkers: vanmorgen zagen we een paartje merels paren, als dat geen lente is, hoewel het wel een bewolkte dag was.

Ounagha 04-02-2015 woensdag

De taxi naar de camping reed gisterenavond eerst langs de McDonalds om daar een andere passagier af te leveren. Vorige week is in El Jadida de 35ste vestiging van McDonalds geopend sinds 1992, ook in Marokko rukt de fast food op. Er hingen al reclameborden in de stad voor big macs.

Aan het eind van de nacht viel er een fikse regenbui zodat de N1 mn in de dorpen erg modderig was. De weg was , op een stuk na van zo’n 10km, goed te berijden. Eerst was het landschap vlak met wat landbouw en wat veeteelt, ongeveer 70 km voor Ounagha veranderde het landschap. Niet alleen verdwenen de plassen langs de weg en in de velden maar werd het ook heuvelachtig, lage bergen en verschenen de eerste Arganbomen, een mooie omgeving. 

                                                     camping Des Oliviers N31.53216º W9.54780

We staan nu op de camping in Ounagha, daar komen we bijna ieder jaar wel. Een prettige camping met veel bloemen en bloeiende struiken die goed onderhouden worden. Het weer is wat gematigd, tamelijk veel bewolking en 17º. Maar het humeur is zonnig, het is gelukt om vanmiddag het Marokkaanse simkaartje aan de praat te krijgen. En eigenlijk heel eenvoudig: het simkaartje uit de Marokkaanse dongel gehaald, andere (de oude) profile naam en APN et voilá. Had ik eerder het licht gezien, dan was het gisteren een aangenamere middag geweest, maar goed.

Ounagha 05-02-2015 donderdag

Eergisteren is de gedoogplaats bij Taghazout ontruimd. Nu zat dat er al wel aan te komen met de bouwactiviteiten daar , er worden hotels en een golfresort gebouwd. Het gerucht gaat dat de koning binnenkort het golfresort komt openen, dan kun je er geen campers bij in de buurt hebben. Het betekent wel einde verhaal voor de talrijke ambulante handelaren in van alles en nog wat die langs de campers kwamen, van verse paling t/m zonnepanelen, velen zullen nu werkeloos zijn.

Op de camping hier vinden ook allerlei activiteiten plaats, er wordt gesnoeid, wat verbouwd etc. Er is nl een nieuwe eigenaar, vanmiddag kregen we een sapje van de camping aangeboden. En we zagen de eerste diadeemroodstaart, we zitten nu al aardig zuidelijk, als we zuidelijker gaan zien we ze veel meer, een erg mooi vogeltje. 

                                                                           de diadeemroodstaart

Zo ontmoet je als je reist mensen som vaker dan 1 keer. De Duitser met zijn caravan die naast ons stond in El Jadida en op weg is naar Marrakech om zijn vrouw van het vliegtuig te halen, staat ook hier. En er staan ook vrienden van Jannie en Adrie ( die we al een paar maal in Marokko hebben ontmoet) op de camping, we hadden ze ook al gezien in Mohammedia .

In Nederland schijnt het morgen een ijskoude dag te worden door een snijdende N.O. wind . Er staat vandaag en de komende dagen hier ook een frisse N.O. wind , alleen met 17º en zonnig weer kon  je  vandaag in de luwte in de zwembroek zitten. 

Taroudant 06-02-2015 vrijdag

We staan op een plek waarvan we dachten dat we daar pas morgen zouden staan. We wilden langs een marabout(plaats waar een heilige begraven ligt) in de buurt van Chichoua en vervolgens in dat stadje gaan overnachten op een bewaakte parking. De marabout hebben we niet kunnen vinden , de parking was bij een paar winkels, leek leuk voor een overnachting maar niet om daar aan het eind van de ochtend al te gaan staan.

                                      de besneeuwde toppen van de Haut Atlas

Daarom zijn we naar Taroudant gereden via de tolweg, de N8 is een mooiere route, die hebben we wel eerder gereden, we wilden niet te laat in Taroudant zijn omdat we nog een plekje bij hotel Palis Salam wilden hebben. Via de uitlopers van de Haut Atlas met zijn besneeuwde bergtopen en zijn mooie landschap, soms wat vulkaanachtige rotsgrond, roodbruin van kleur.

Dus staan we nu zoals gewoonlijk bij Palais Salam aan de stadsmuur, zoals gewoonlijk omdat we hier ieder jaar wel komen. We vinden Taroudant een prettige stad, er heerst hier een gemoedelijke maar levendige sfeer. Er zijn 2 overdekte souks, er is een plein waar artiesten optreden zoals verhalenvertellers en slangenbezweerders.

 

 

              deur bij de parking van Palais Salam, N30.47379º W8.87100º

De parking hier kost nog steeds 20Dh (€1,84), daar moeten 3 bewakers die in wisseldienst werken van leven. In een maand of 3 moeten ze zo hun geld verdienen door stageld van de campers te incasseren en de rest van het jaar maar hopen dat ze wat bij kunnen verdienen.

 

 

                                                                    winkeltje in de souk

Grappig is dat we, omdat we hier al vaker zijn geweest, herkend worden door diverse mensen. Natuurlijk door de handelaren waar we wel eens een ring of riem etc. hebben gekocht maar ook door anderen waar we wel eens een praatje mee hebben gemaakt. Dus handen schudden, lachen en wat koetjes en kalfjes.

                                                      straatmuzikanten op het plein

Daarna zijn we naar de Plas An Nasr(Berber naam Talmoklate) gegaan waar het aan het begin van de avond al lekker druk was, met mannen wel te verstaan. Er waren kruidenverkopers (natuurlijk weer goed voor de potentie), verhalenvertellers en een muziekgroepje, een leuke sfeer heerste er.

                                           op en rondom het plein zie alleen maar mannen

Op weg naar huis (de camper) langs het eethuisje gegaan waar we vorig jaar ook wat te eten gekocht hadden . Toen we op de heenweg waren stond er een rij van meer dan 10 mensen, nu waren we vlot aan de beurt. We hebben 3 broodjes gekocht , 1 met vlees en 2 met vis , verder zat er kleine frietjes , zwarte en groene olijven, tomaten- en een hete saus over. Meegenomen en we hadden een heerlijke maaltijd voor €1,45

 

                                de vrouwen hebben hun eigen plein

Vlakbij ons zijn Nederlanders komen staan met een zelfde Hymer Starline als wij hebben. Ze zijn hier omdat hun zoon een weekje heeft meegereisd en morgen met de bus naar Marrakech gaat om het vliegtuig naar Nederland te nemen. We zijn al meerdere mensen tegen gekomen waarvan een familielid tijdelijk meereisde, je kunt al voor €60,- een enkele vliegreis boeken.

                                                                 Taroudant heeft 7 km lange stadsmuren

Taroudant, camping du Jardin, 08-02-2015

Omdat de lakens moeten worden gewassen zijn we naar camping du Jardin gereden. De camping ligt net buiten Taroudant, is landelijk gelegen en heeft 2 wasmachines waaronder 1 waar 8 kilo in kan, daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. We zijn vorig jaar ook op deze camping geweest, die was toen net geopend, nog wat kaal toen, verbazing wekkend hoe snel de jonge aanplant gegroeid is.

Maar eerst zijn we vanmorgen naar de wekelijkse souk geweest. Gisterenavond was aan de vrachtwagens met stro die voorbij reden al te zien dat er vandaag markt was. Die wagens zijn zo volgeladen dat het een wonder is dat ze niet omkiepen.

                                                                                 op weg naar de markt

Het was flink druk op de weg naar de markt en in de buurt van de markt was het zo druk dat Rode Kruis medewerkers preventief te werk gingen door het verkeer te regelen en door gehandicapten en bejaarden de straat over hielpen steken. Én toeristen zeiden we tegen elkaar toen we bij de arm werden gepakt en de straat werden over geleid.

Eerst kom je langs een vrij grote beestenmarkt waar voornamelijk schapen en lammeren werden verhandeld. Verder veel goed uitziende groenten en (huishoudelijke) voorwerpen, gereedschap, kleding, olijven, koekjes, noten, kruiden en een grote afdeling met 2e hands kleding. De ezel wordt als lastdier langzamerhand verdrongen door pickups en door motoren (Dockers) met een bak.

Het was een gekrioel van mensen en een kakofonie van geluiden, wat een gekkenhuis was een gevleugelde uitdrukking deze morgen. Maar vooral ook erg leuk om daar rond te schuifelen wat het tegelijk ook weer vermoeiend maakte.

Taroudant, camping du Jardin, 09-02-2015

Hier op de camping staan Klaas en Marion , ze zijn voor de 1ste keer in Marokko en zijn zo enthousiast dat vandaag naar de politie gingen om 3 maanden verlenging aan te vragen. Ze kwamen weer onverrichter zake terug omdat ze pas verlenging aan konden vragen als ze 2½ maand in Marokko zijn geweest. Vrijwel tegelijkertijd kregen we een mailtje uit Tafraout met dezelfde inhoud, het officiële beleid is dus gewijzigd, eerst dan verlenging aan kunnen vragen als je 2½ maand in Marokko hebt verbleven.

                                               camping du Jardin , Taroudant N30.47748 W8.84334

Ieder jaar schrijven we iets over tegenstellingen in Marokko, vooral die tussen arm en rijk. Armoe zie je overal in Marokko en rijkdom ook, vaak geëtaleerd door bv het rijden in dure auto’s. Nu is er een filiaal van Maserati in Marokko geopend en de verkopen zijn boven verwachting. Men verwachtte in een jaar 70 Maserati’s te verkopen, dat werden er al 78 in de eerste paar maanden na de introductie. De goedkoopste Maserati Ghibli Diesel kost meer dan €80.000 en de benzine uitvoering meer dan €93.000….

                                                                               Tifnit, N30.19451 W9.63756

Tifnit 10-02-2015 dinsdag

Vanmorgen zijn we eerst in Taroudant koffie wezen drinken bij Piet en Elly, dat was heel leuk om die weer te ontmoeten. We hebben Piet en Elly in 2009 voor het eerst ontmoet in Marokko en vorig jaar weer op de terugreis uit Turkije in Griekenland, daar waren zij ook geweest. We hebben even bij gekletst en toe zijn we via de supermarkt Marjane naar Tifnit gereden. Tifnit is nog een authentiek vissersdorpje die we 6 jaar geleden ook al eens bezocht hebben, toen mocht je er nog niet staan. Nu staan er over een afstand van een paar honderd meter verspreid zo’n 50 campers. We staan op een plateau boven de oceaan met uitzicht over het vissersdorpje. We blijven hier morgen ook nog wel, het is hier door een frisse zeewind met 16º wel een paar graden koeler dan in het binnenland , maar de zon schijn en het is hier mooi.

                                                                            uitzicht vanuit het raam op Tifnit

Tifnit 11-02-2015 woensdag

Het was een prachtige dag vandaag, volop zon en weinig wind ,19º. En het begint hier drukker te worden, een soort ‘Klein Taghazout’. De campers die bij de Marjane stonden zijn daar verwijderd en staan overal op parkings in Agadir, een deel komt deze kant op, er staan nu wel 70 campers.

                                                                                               in de verte het witte lint

Gelukkig wordt het karakter van het dorpje niet aangetast maar buiten het dorp vormen de campers wel een wit lint. Voor het dorp zelf houdt het asfalt op , de laatste 300 meter moet je of over het strand naar het dorp of bovenlangs ook door het zand. Verder ziet het dorp eruit alsof de tijd heeft stilgestaan, rul zand in de nauwe straatjes, geen elektra dus ook geen verlichting.

De meeste campers die hier staan zijn Frans, een paar Duitse en de Nederlanders die hier staan kennen we allemaal. Gisteren waren Klaas en Marion hier al gekomen, vandaag kwamen Elly en Piet en ook Anne en Nel die we kennen van voorgaande jaren in Marokko kwamen hier ook vandaag evenals de vrienden van Janny en Adrie, Gerard en Wilma. Het camperwereldje is soms klein. 

                                                                                                    huizen dorp Tifnit

Tifnit 12-02-2015 donderdag

Vanmorgen zijn we een eind wezen wandelen langs de vissershuisjes die in de grotten zijn . Ze zijn diep in de rotsen uitgehouwen, hengellengte. De meeste zijn nu niet in gebruik, er wordt nu meer met bootjes gevist dan met de hengel. Er zijn wel wat nieuwere woningen tegen de rotsen aangebouwd die als weekendverblijf dienen.

                                                                              vissershutjes in de kliffen uitgehouwen

Er was nu een enkele visser en 2 mannen waren bezig de mosselen die ze geraapt en gekookt hadden  van hun schelpen te ontdoen.( 6 jaar geleden toen we met een gids het nabijgelegen natuurpark bezochten waar oa heremiet ibissen zijn , zijn we hier in een vissershutje geweest en daarna zouden we in Tifnit bij 2 Franse vrouwen die hier een huisje hadden gaan eten, maar die waren te dronken om te koken) Nu zijn we onderlangs de huisjes over het strand gewandeld en later weer omhoog geklommen de klif op. We wilden hoger over de klif lopen maar werden door een militair weer naar beneden verwezen, we liepen over militair schietterrein

                                                                         geraapte en gekookte mosselen worden van hun schelpen ontdaan

Naast ons staan aardige Belgen, wat ouder dan wij die hier in 2004 voor het eerst waren. We hebben afscheid genomen van de Nederlandse kennissen want we gaan morgen vertrekken, het is geen Nederlandse kolonie hier, ze staan verspreid.

                                                                       de zeldzame heremietibissen

Tifnit 13-02-2015 vrijdag

Toen we gisteren de weersvoorspelling voor Tafraout zagen, ons beoogde reisdoel voor vandaag, 10º met bewolking, hebben we besloten om nog maar een dag te blijven. Hoewel het vrijdag de 13e is, hebben we zeker geen spijt van deze beslissing gekregen. Afgezien van het mooie weer , hebben we ook van dichtbij een groep erg zeldzame heremietibissen kunnen gadeslaan. We hoorden van Gerard dat hij een vlucht heremietibissen had gezien.

We gingen wandelen maar een duingebied ten noorden van Tifnit en nog vlakbij het dorp zagen we een groep van meer dan 20 heremietibissen zitten die we vrij dicht konden benaderen en fotograferen. De heremietibis is één van de meest bedreigde diersoorten die alleen nog in 2 kolonies in Marokko langs de steile kliffen voorkomt. 6 jaar geleden , toen we met de eerder genoemde gids het natuurpark Sous Massa in zijn geweest, hebben we slechts een glimp van deze zeldzame vogels kunnen zien. En dan nu dit buitenkansje die je zo maar in de schoot wordt geworpen, daar word je wel blij van. Daarna zijn we verder de duinen in gewandeld die hier vrij hoog zijn.

Op de terugweg vroegen Klaas en Marion of we bij hun een kopje koffie kwamen drinken , we hebben gezellig gezeten. En de rest van de dag in de zon zitten lezen.

Sidi Wassay 14-02-2015 zaterdag

We zijn nog niet het binnenland ingegaan maar aan de kust gebleven. Everdien heeft door het klauteren over de steile kliffen en door de duinwandeling een spierblessure opgelopen. In haar linkerbovenbeen heeft ze een overbelaste spier of zoiets wat bij het lopen pijnlijk is.

                                              Sidi Wassay, parking bij de Marabout

We staan hemelsbreed zo’n 20km verder dan gisteren op een veld, een parking die behoort bij de camping die 300m verder ligt. Op de camping zijn we al vaker geweest, dit terrein is w.s . pas door de campingeigenaar gekocht. Je staat hier heel basic, er is water, je kunt je cassette legen en er is een bewaker. Het kost dan ook maar €3,70. We blijven hier een paar dagen tot Everdien weer fatsoenlijk kan lopen want je kunt hier prachtige strandwandelingen over het brede strand maken.

We staan hier met een mooi uitzicht over de oceaan naast een marabout en vanuit de camper zien we de zonsondergang.

Sidi Wassay 15-02-2015 zondag

Er zitten hier 4 torenvalken bij de marabout, het zal wel een Marokkaanse soort zijn want  we hebben ze nog niet zien bidden, wat toch kenmerkend is voor het jagen op muizen etc. Ze vliegen veel zwevend en maken sierlijke glijvluchten. (met dank aan John: we weten nu dat het de Kleine Torenvalk is.)

                                                                            kleine torenvalk

Het was vandaag zondag en dus was het druk op het strand met picknickende, voetballende, wandelende en pootje badende mensen. Everdien heeft ook een stukje gelopen , dat gaat al beter en ook de pijn wordt minder. Het was net als de afgelopen dagen weer een prachtige dag en 20º.

                                                                  de schaduwen worden langer, het strand wat leger 

Sidi Wasay 16-02-2015 maandag

We hebben vanmorgen een uur over het strand gewandeld en dat ging prima met Everdien haar been. We staan hier nog maar met 2 campers op dit veld, er zijn er 3 vertrokken. Behalve wij staat er nog een Iers stel met een tot camper omgebouwde vrachtwagen.

                                                                                    de marabout

We zijn bij de naastgelegen marabout wezen kijken, er was niemand maar de deur stond wel open. We zijn maar niet naar binnen gegaan maar we konden wel naar binnenkijken. Daar zagen we een kleine ruimte met het graf van de heilige die gedrapeerd was met doeken. Er hing een zoete weeïge geur, ws een of ander reukwater. Enigszins besmuikt hebben we een foto genomen.

                                                                                    het graf van de heilige

Bij een marabout komen vaak mensen die genezing zoeken, ze geloven dat er een geneeskrachtige werking van uit gaat bv tegen onvruchtbaarheid. Marokkanen zijn vaak niet alleen gelovig maar ook bijgelovig. Zo is er vorige week nog een vrouw overleden door exorcisme. De pas getrouwde vrouw was ws een psychiatrisch patient die aan wanen leed. Er werd door de familie een exorcist (fkih) bij geroepen. Vorige week zondag liep het echter uit de hand schrijft de krantAl Ahdat Al Maghribya. De fkih las de Koran en vroeg aan zijn assistent om op de benen van de vrouw te gaan zitten. Hij zelf ging op haar borst zitten om haar stil te houden. Maar de jonge vrouw stikte onder het gewicht van de twee mannen. De fkih moet deze week voor de rechtbank verschijnen.

Tiznit 17-02-2015 dinsdag

Gisterenavond kwamen er nog weer 2 Franse campers bij. Niet de gezelligste mensen, de mannen begonnen meteen te zeiken dat 40Dh te duur was, je krijgt er niks voor. Flauwekul, je hebt een basic voorziening en een fantastisch uitzicht en als ze willen douchen gaan ze maar op de camping staan.

                                              parking in Tiznit N29.69293º  W9.72716º

Toen we vanmorgen vertrokken zagen we vlakbij nog 2 steenuiltjes zitten in een boom vlak langs de weg.We zijn naar Tiznit gereden en onderweg kun je op sommige plekken nog de schade zien van de overstromingen. Zo was er een brug weggeslagen maar die was weer gerepareerd.

                                                                                         visafdeling in de souk

We staan nu op een stoffige parking bij het centrum van Tiznit . Vooral praktisch want we zijn de stad in geweest op zoek naar andere huishoudaccu’s, de huidige zijn wel snel leeg de laatste dagen. Dat heeft nogal wat tijd gekost, we konden geen gelaccu’s vinden, dus worden het andere, wel onderhoudsvrij. In Tiznit is het altijd heel druk met campers, de camping hier in de stad is vol, we staan met meer dan 30 campers op de parking. Omdat er zovee;l campers zijn, vind je hier ook allerlei bedrijfjes die van alles en nog wat te koop anbieden , van zonnepanelen, schotels, receivers, tot hoezen voor camperbanden. Maar geen gelaccu's.

                                                            groente en fruit, over het algemeen van goede kwaliteit

We zijn nog in 2 overdekte souks geweest, in de ene was veel vis te koop in de andere van alles en daar hebben we groente en fruit gekocht.

Tiznit 18-02-2015 woensdag

Het leek er op dat de accu het nog niet zo slecht deed gisterenavond, misschien dat we de avond ervoor wat lang de tv en de verwarming aan hadden gehad waar door de accustand de volgende morgen 12.1v was, zo laag hadden we de stand nog niet gezien, vandaar dat er een alarmlampje ging branden, wellicht ten onrechte.

We hebben onze twijfels voorgelegd aan de monteur bij het bedrijf en hij heeft een aantal dingen gemeten, oa of de zonnepanelen goed laden. Dat was het geval, de conditie van de accu’s moet echter in de praktijk blijken als we een tijdje niet aan de stroom staan. Nu staan we echter op de camping in Tiznit net buiten de stad bij hotel Riad Assllaf, aan de stroom. Op deze camping hebben we vaker gestaan en het was altijd behoorlijk vol. Nu is er plaats genoeg, er zijn toch minder Fransen in Marokko uit angst voor IS en voor een deel ook Ebola.De camping is vrij kaal, er is wel nieuwe aanplant maar wij staan op een stukje met wat palmbomen. Ze hebben hier wat pauwen lopen, ook witte , en  een groep parelhoenders die een geluid maken alsof er gezaagd wordt. 

                                                                            Tiznit, camping Riad Assllaf, N29.69483º W9.70970º

We wilden vanmiddag naar de stad maar er stak een harde wind op met windvlagen en weldra was er heel veel stof en zand in de lucht. Dus zijn we de camper ingevlucht. De temperatuur is trouwens ook maar 18º en voelt met die wind fris. We blijven hier morgen ook nog maar, in Tafrout waar we naar toe wilden is het morgen ook winderig en bewolkt en maar 12º omdat het op ruim 1100m hoogte ligt.

Tiznit 19-02-2015 donderdag

Vanmorgen zijn we naar de souk geweest die hier in Tiznit op woensdag en donderdag wordt gehouden. Vandaag was dat een hele grote groentemarkt waar allerlei soorten groente en fruit te koop was.

Langs de rand was er een rommelmarkt maar dan ook echte rommel, van verroeste spijkers tot 2e hands kleren.

Vanmiddag op de camping gebleven , de camper zat onder het stof en Everdien heeft die gewassen. Ook hebben we was naar een vrouw bij het hotel gebracht . Vanavond konden we die om 7 uur ophalen en omdat ze ook kookt voor camperaars hebben we ook een tajine kip bij haar besteld die we gelijk met de was konden ophalen, €8,40 voor 2 personen. En dat homemade voedsel smaakt prima.

We hebben ons verbaasd wat de Fransen allemaal meeslepen, heel veel hebben een aanhanger met een quad erin bij zich. En de campers worden groter en groter. De grootste die hier staat is een Carthago Liner de luxe van bijna 11 m., daar staat een auto achterin de garage.

Tafraout 20-02-2015 vrijdag

Het was 103 km naar Tafraout, de 1ste 40km is wat heuvelachtig en echt mooi wordt het na de Col de Kerdous. Het landschap wordt opgefleurd door bloeiende brem en wat bloeiende fruitbomen, vnl. amandelbloesem. In het dorpje Ida Oussemlal was souk en druk met mannen met een donkerbruine boernoes met een puntcapuchon.

 

Vorig jaar waren er nog wegwerkzaamheden maar de weg van Ida Oussemlal naar Tafraout is op het laatste stuk na verbreed, dus geen one way lane meer. We staan nu in het keteldal bij Tafraout waar weer veel campers vrij staan. Wij staan wat aan de zijkant en hebben een zee van ruimte om ons heen, het keteldal is dan ook groot. Er staan hier een 20-tal bekenden, Charel en Judith vertrekken morgen en Charel kwam nog even een wijntje drinken en Anne schoof ook nog even aan voor een glas. We blijven hier wel een week.

                                             Tafraout, N29.72162, W8.982085, er staan hier wel 100 campers, toch een zee van ruimte

Tafraout 21-02-2015 zaterdag

We genieten hier van de wondebaarlijk mooie omgeving in het keteldal , omgeven door kale graniet rotsen die soms eigenaardige vormen hebben. Hier woont de Chleuh Berberstam die tot de Ameln behoren. Zag je onderweg hierheen vrouwen met een witte omslagdoek die tot een andere stam behoren , hier hebben de vrouwen een zwarte omslagdoek , afgezet met een kleurige of gouden bies.

Vanochtend zijn we het stadje in geweest, het staat bekend om zijn sloffen, de babouches die hier in kleine werkplaatsen/winkeltjes worden gemaakt. Omdat zaterdag de dag is dat er vers vlees wordt aangeleverd, hebben we biefstuk van de haas gekocht die hier nog geen €1,50 per ons kost.

Was het gisteren nog heerlijk weer, vandaag stond er een harde, frisse wind, niet bepaald aangenaam weer.

 

Tafraout 22-02-2015 zondag

Er staan hier toch wel erg veel campers, veel meer dan andere jaren. Hier in het keteldal staan er wel 200 , het is hier ruim, maar in het palmenbos bij Taszka, hier een paar honderd meter vandaan staan er ook meer dan 100. Het is goed te merken dat Taghazout ontruimd is, veel campers zijn hierheen getrokken. Er zijn hier vnl. Fransen dan Duitsers en Nederland is een goede 3e . Als dat nog maar gedoogd wordt, zo’ n grote concentratie van campers.

Omdat de slippers van Everdien van vorig jaar versleten waren, heeft ze nieuwe leren slippers gekocht met weer een mooi gekleurd motief en natuurlijk handgemaakt.

                                         's morgens

                         's avonds bij ondergaande zon

                                 's middags

Het is hier genieten van de rondom het dal liggende bergketen, die verandert van kleur al naar gelang het tijdstip van de dag de zon er op schijnt, 's avonds kleurt hij bijna oranje door de ondergaande zon.

                                                                 het dal met de campers bij Tafraout

Tafraout 23-02-2015 maandag

We zijn vanmorgen door het keteldal gewandeld en het was windstil weer. Het was daardoor erg warm en toen we bij de camper kwamen bleek dat het al dik boven de 20º was. Uiteindelijk werd het 26,5º in de schaduw, een heel verschil met zaterdag toen het slechts 14º was.

een(onbekende) boom met mooie bloemen                                          parende kikkers, het mannetjes is kleurrijker dan het vrouwtje

Nu we een aantal dagen vrij staan weten we dat er niets mankeert aan de accu’ s we hadden ze gewoon te zwaar belast. We hebben wel een ander probleempje, meer van cosmetische aard. Zowel aan de voor- als aan de achterbumper laten er stukjes los van de vernislaag die over de kunststof zit, iets wat ook wel bij metallic lak van auto’s schijnt te gebeuren. Het kan geen kwaad maar het oogt gewoon wat minder. Daarom heeft Mohamed van de bekende garage Farih de zaak bekeken en de voornoemde onderdelen worden deels afgeschuurd en daarna wordt alles opnieuw gespoten. Een aardige klus, dat moet 1500 Dh ( €147,-) kosten, een stuk goedkoper dan wanneer dat in Nederland zou gebeuren. Morgen om 10.00 uur wordt er mee begonnen.

Tafraout 24-02-2015 dinsdag

Vanmorgen naar de garage gereden waar het 1ste deel van de werkzaamheden zijn gedaan, schuren, slechte stukken plamuren, over het geplamuurde weer een hechtlaagje . Morgenmiddag moeten dan de onderdelen gespoten worden. Er staan 14 campers en er lopen zo’n 10 jongeren aan te werken aangestuurd door Mohamed en zijn broer.

 

 

enkele foto's genomen op de souk in Tafraout

Wij zijn ondertussen naar de souk geweest die op dinsdag niet zo druk is, op woensdag is de eigenlijk marktdag en dan is het veel drukker. Nu waren er evenveel camperaars en andere toeristen dan Marokkanen. Daarna hebben we water getankt, er komt hier ook een tankwagen maar Mohamed zei dat we bij hem water konden pakken.

Vanmiddag waren we weer terug en toen hebben we met z’n tienen pétanque gespeeld.

Tafraout 25-02-2015 woensdag

Vanmiddag zijn de bumpers en spatborden gespoten nadat alles wat niet mee gespoten moest worden met kranten was afgeplakt.

Vervolgens wat primer op de geschuurde plekken en daarna werden de onderdelen met metallic lak gespoten . Als laatste is er een laag vernis overgekomen. En alles door de spuiter zonder mondkapje. We zijn tevreden over het resultaat, het ziet er strak uit, maar omdat de metallic lak wat donkerder is heb je nu wel een kleurverschil met de zijschorten. Daar moeten we maar eens een nachtje over slapen. 

De souk was vandaag aanmerkelijk drukker. Omdat we moesten wachten tot de verf gedroogd was, zijn we over de markt gewandeld. En dan is het natuurlijk bijna voor de hand liggend om gebakken visjes te kopen. Voor de 3e dag op rij was de temperatuur boven de 25º.

Tafraout 26-02-2015 donderdag

We hebben besloten om de lak even zo te laten en het een paar weken aan te zien. Als we ons er aan storen kunnen we altijd nog op de terugweg uit de Sahara langs Tafraout rijden om dan de zijschorten te laten spuiten in dezelfde keur, dus iets donkerder.

                                                         de Zuidelijke Klapekster, vrij algemeen in Marokko

Vanochtend even een “sociaal rondje” langs een paar mensen die hier vlakbij staan en die pas waren aangekomen. Pieter hadden we al gezien dus hebben we Greta even goedendag gezegd evenals Piet en Elly die we nu voor de 3e keer deze reis ontmoeten. En niet te vergeten Ankie en Ruud die we een jaar geleden op de boot naar Marokko tegenkwamen en tijdens de 1ste overnachting hebben we bij een borrel heerlijk gekletst. Nu hebben we bijgepraat bij een glas water, het was pas midden op de dag.

Tafraout 28-02-2015 vrijdag

Zondag willen we hier vertrekken en richting het zuiden gaan rijden. De kortste weg is via Igherm en dat is tevens de slechtste, hele stukken zijn piste en vorig jaar zijn toen de kastjes los van het camperplafond gerammeld zodat ze gestut moesten worden. Maar er gaan geruchten dat er een nieuwe weg is waardoor je niet het hele stuk hoeft te rijden naar Igherm.

Nu zijn Wilma en Gerard vandaag vertrokken en die hebben de nieuwe weg gevonden en gereden. Ze waren zo aardig om ons te informeren per email zodat we weten hoe we moeten rijden zondag.

Aan het eind van de middag hebben we met een stuk of 12 mensen na het pétanque spelen een borrel gedronken wat, het kan haast niet anders, erg gezellig was. 

Tafraout 28-02-2015 zaterdag

Vanmorgen zijn we naar het Berberdorpje Tazka gewandeld. Eerst kom je door het palmenbos vlakbij Tazka waar ook veel campers vrij staan, water wordt gehaald uit een put .

Tazka is een klein authentiek dorpje wat tegen en gedeeltelijk in de rotsen gebouwd is, een heel pittoresk dorpje ook waar we ieder jaar doorheen lopen en genieten. We kwamen buiten het dorp een oude vrouw tegen die we 4 jaar geleden ook ontmoet hebben. Ze is dement en Everdien heeft weer even met haar gebrabbeld.

De amandelbomen zijn nu wel uitgebloeid, er komen al vruchten aan. Volgend weekend is in Tafraout het amandelbloesemfeest, wij vertrekken echter morgen.

We hebben vanmiddag een afscheidsborrel bij Piet en Elly gedronken , Pieter en Greta kwamen ook langs dus we hebben weer even leuk gezeten.

                                                             de alternatieve route van Tafraout naar de R109 die naar Tata gaat

                                                                      We hebben Tafraout verlaten , blik op het Ammelndal

                                            KLIK HIER Marokko 2015 deel 2