Xaló/Jalon 18-04-2022

Nou dat viel nog hard mee gisteren, misschien dat het zo afgesproken was met de gemeente of wat dan ook maar na 24.00 uur  hield de muziek van de bands en de botellon op binnen een kwartier. Keurige jongeren zou je haast zeggen, we kunnen ze alleen maar prijzen, we hadden ons al voorbereid op een doorwaakte nacht. Alleen verder in het dorp ging de muziek door maar daar hadden we geen last van. 

We zijn vanmorgen naar Xaló gereden, Jalon in het Castiliaans, ongeveer 110km zuidelijker.

Vanaf een afslag van de AP 7 was het nog maar 11 km , ware het niet dat er werkzaamheden waren aan een rotonde en we weer terug moesten rijden naar een andere afslag. Een omweg van  17km dwars door de bergen, een mooie rit met hier en daar een dorpje tegen de bergwand aangeplakt.

Jalon ligt in de Jalon vallei, ook wel de Vall de Pop genoemd en er zijn  naast amandel , olijf en citrusbomen ook wijngaarden. De wijn die hier wordt geproduceerd is over het algemeen zoet, bv de Muscatel komt hier vandaan en een andere dessertwijn, de Mistella.  Jalon is het belangrijkste dorp in de vallei, heeft een beetje een centrumfunctie. Er is hier een supermarkt om de hoek bij de cp. en er zijn 2 bodega’s.

De rivier Rio Gorgos, de levensader van de vallei, slingert langs de dorpen die in de vallei liggen. De mensen bedrijven hier hun arbeid zoals zij dat al eeuwen hebben gedaan. Er wonen hier nogal wat buitenlanders,  waaronder Nederlanders. Dit is zo gek nog niet. Je woont hier heerlijk rustig en de zee is in minder dan een half uur te bereiken.

Het riviertje de Gorgos stroomt hier lieflijk tussen de rotsen, bij hevige regenval is dat wel anders.

       Dorpje in de Jalon vallei

Er liggen een achttal dorpjes in de vallei.

Cp in Jalon N38.74244 W0.01500

met voorz. €5,-.

Er wonen hier ook wat campervrienden van ons, zoals Mia en Jan en Johan. Dat is ook de reden dat we hier zijn, we kennen hen van onze reizen naar Marokko. Mia en Jan zijn verhinderd maar Johan hebben we vanmiddag gezien, daar hadden we ook mee afgesproken. Johan is nl vorig jaar zijn vrouw Ria verloren na een hersenbloeding. We kennen haar als een levenslustige vrouw, altijd al vroeg met de hond aan het wandelen. Bepaald niet iemand waarvan je verwacht dat die zo plotseling een hersenbloeding zou krijgen. We hebben een tijdlang met elkaar zitten praten, natuurlijk over Ria maar het waren bepaald geen zwaarmoedige gesprekken, we hebben ook gelachen. We zijn blij dat we elkaar ontmoet hebben en wie weet gebeurt dat komende winter weer in Marokko. Het weer was iets frisser dan gisteren, 22º en er woei een af en toe vlagere wind door de vallei. We blijven hier morgen ook nog wel, we hebben aan het begin van de middag  een stukje langs de rivier gewandeld en door het dorp waar 3000 inwoners wonen.

Xalò 19-04-2022, dinsdag

Gisteren schreven we al dater hier veel buitenlanders wonen, dat is niet alleen te zien aan de buitenlandse nummerborden maar ook aan sommige producten van de supermarkt Masymas hier om de hoek. Er zijn wat Engelse producten maar ook bv Nasi Goreng mix van Conimex.

Toevallig stond er vandaag een artikel in het Nederlandse online nieuwsblaadje. “Spanje Vandaag’  ,dat er uit gegevens van het Spaanse Ministerie van Integratie, Sociale diensten en Migratie blijkt dat voor het eerst in de geschiedenis het aantal buitenlandse residenten boven de 6 miljoen personen is gekomen. Het gaat dan alleen over het aantal buitenlanders dat officieel geregistreerd en ingeschreven stond in Spanje op 31 december 2021 en niet over buitenlanders met een 2e huis in Spanje.

Er wonen ongeveer 400.000 Britten in Spanje, 70.000 Nederlanders en 45.000 Belgen.  Tot onze verbazing zijn verreweg de grootste groep buitenlandse residenten  echter de Roemenen met meer dan een miljoen*, gevolgd door de Marokkanen met ruim 800.000. We hebben het idee dat Roemenen meer als bouwvakker werkzaam zijn terwijl Marokkanen in de landbouw hun geld verdienen maar ook als marktkoopman. Toevallig kocht Everdien vandaag een jurk bij een koopman op de markt die uit Kenitra (Ma.) kwam , daar hebben we nog even mee staan kletsen.

(*Het zou kunnen dat er veel Roemenen in Spanje zijn gaan wonen en werken omdat ze wat minder moeite met de taal hebben Roemeens is ook een Romaanse taal.)

Bij de rivier de Gorgoszat een fluiter. Moeilijk te fotograferen in de struiken, takken zaten in de weg. Echter de eerste keer dat we een fluiter zien, toch maar geplaatst, een prachtig vogeltje, ook zonder staart.

In een nis een ietwat merkwaardige religieuze afbeelding

De Plaça Major met de kerk Santa Maria

Een bar/restaurantje voor wielrenners in het centrum van Xalò

Bij de rivier vlogen vandaag grote groepen gierzwaluwen, ze foerageren hier voordat ze weer verder naar het noorden trekken. Er komt altijd in de 1ste week van mei een groepje bij de kerk naast ons huis om te nestelen. Wij zagen bij de rivier een fluiter , die hadden we nog nooit gezien.

Wat ons verder opvalt de korte tijd dat we in Spanje zijn is dat het lijkt of hoe langer  hoe meer Spanjaarden 2 honden hebben waarmee ze over straat paraderen. Het besef dat je hondenstront moet opruimen dringt maar moeizaam door, je moet oppassen en je ziet nog veel mensen die hun schoenzolen afschrapen aan de stoeprand om de onwelriekende smurrie proberen kwijt te raken.

Ook lijkt het er dat er steeds meer wielrenners komen, in de weekends en zeker met Pasen zie je groepjes mannen en ook een enkele vrouw voorbij zoeven. Zelfs in dit kleine dorp heb je een heuse wielrennerskroeg. Het valt op dat er hier veel bars/restaurantjes zijn. Over kroegen gesproken, gisteren was in het nieuws dat er in Spanje meer horecagelegenheden zijn per persoon dan ziekenhuisbedden. Volgens het meest recente rapport van het Spaanse Instituut voor Statistiek (INE) zijn er in Spanje 277.539 gastronomische etablissementen, waarvan het grote merendeel hiervan bars en restaurants zijn. Verdeeld over de 47.326.687 inwoners van Spanje betekent dit dat er één bar per 170 inwoners is in Spanje.  Voor de ziekenhuisbedden is dat gemiddeld één bed voor 289 inwoners. Kortom: Spanje heeft per inwoner meer bars en restaurants dan ziekenhuisbedden. Het weer was iets minder dan gisteren, er was bewolking, weinig zon maar gelukkig ook weinig wind en 20º.

Xalò 20-04-2022, woensdag

Vanaf vandaag komt er in Spanje naar ongeveer 700 dagen een einde aan de mondkapjesplicht in openbare ruimtes. We blijft het verplicht in het OV en geldt er een advies om bij drukte, wel een mondkapje te dragen.

We hebben zelf al geschreven dat we nog niet zoveel merken van de gestegen prijzen in winkels, dat komt natuurlijk omdat we de prijsstijgingen niet kunnen vergelijken met bv afgelopen najaar.

Maar winkelen in Spanje wordt wel degelijk steeds duurder . Dat is bevestigd door de consumentenorganisatie OCU die de prijzen heeft vergeleken met die van afgelopen maand . Deze stelde de gemiddelde prijsstijging vast op 9,4% ten opzichte van maart vorig jaar. Huishoudens zullen in 2022,  500 euro meer uitgeven  aan basisvoedsel. Vergeleken met vorig jaar . 84% van de producten die de OCU wat hun prijs betreft volgt (vlees, vis, fruit, oliën, zuivelproducten, algemene voedingsmiddelen, maar ook schoonmaak- en hygiëne-artikelen) ,zijn nu duurder dan een jaar geleden. De meest uitgesproken stijgingen zijn die van olie, vooral olijfolie (bijna 54% gestegen) en zonnebloemolie (ruim 49% gestegen) van huismerken in de supermarkt. Margarine, pasta, bananen van de Canarische Eilanden of zalm overschrijden ook prijsstijgingen van 30%.Spanje volgt daarmee de trend die je ook elders ziet, het is kennelijk allemaal te wijten aan de oorlog in Oekraïne. Die inflatie van bijna 10% in maart, is desastreus voor de koopkracht, die is sterk gedaald.Als de voorspellingen van de Spaanse Bank uitkomen zullen mensen in loondienst de grootste daling van hun koopkracht meemaken in bijna 40 jaar tijd. Ook in Spanje zullen de laagstbetaalden en mensen die moeten leven van een uitkering het hardst getroffen worden. We hebben nog niets gelezen van steunmaatregelen voor deze groep.

Uitzicht vanaf de tuin van het huis van Mia en Jan richting Calpe. Linksachter op de foto nog een stukje zee.

Foto rechts is de andere kant opgenomen.

Vanmiddag  zijn we bij Mia en Jan op bezoek geweest , zij wonen hier ongeveer 10 km vandaan. Mia en Jan kennen we ook vanuit Marokko, we hebben elkaar daar al lang geleden voor het eerst ontmoet en daarna nog regelmatig. Jan heeft ons opgehaald met de auto en we reden de Jalon vallei uit richting Calpe. Daar hebben ze een prachtig huis , mooi hoog gelegen met uitzicht op de zee bij Calpe. Een schitterende omgeving en we hadden geluk dat we nog een tijdje een brede opklaring hadden tussen de hoosbuien door. Zodoende konden we nog van het uitzicht over de omgeving genieten. We hebben een hele gezellige  middag gehad met een hapje en een drankje. Hopelijk zien we elkaar weer volgend jaar in Marokko.

We hebben vanavond nog wat boodschappen gedaan, hoewel het niet druk was in de supermarkt droeg nog ongeveer de helft van de mensen een mondkapje.

Het weer was vandaag naadje, het begon met hevige onweersbuien, daarna een brede opklaring. En vervolgens weer stevige buien bij een schamele 11º.

Murcia 21-04-2022, donderdag

Gisteren was toch echt een dieptepunt wat het weer betreft, op een paar uur na de hele dag tot diep in de nacht veel regen en soms ook onweer en dan die kou.  Gelukkig hadden we een hele leuke middag bij Mia en Jan, dat doet je het slechte weer zo vergeten. Er stonden de afgelopen nachten telkens zo’n 15 campers van verschillende nationaliteiten.

Vandaag zijn we naar het natuurgebied El Hondo ( El Fondo in het Valenciaans) een rit van ongeveer 125km, gerden. We moesten door Alicante maar we hebben de AP7 genomen, dat ging prima, het was ook niet zo druk. Het natuurpark is een moerasgebied en een belangrijk vogelreservaat waar vogels overwinteren en het speelt ook een rol bij de vogeltrek. Ook is het de  broedplaats voor een aantal vogelsoorten waaronder de in Europa zeldzame marmereend en de wiitkopeend, laatstgenoemde hebben we niet gezien. Het park omvat zowel zoete als zoute meren en het is een belangrijk wetlands gebied. Er is een parking bij het informatiecentrum waar je ook mag overnachten.  Hier kun je een tentoonstelling bezoeken en  je  kunt verschillende wandelroutes, een fietsroute en een autoroute krijgen.

We hebben over een vlonderpad door het park gewandeld, echter ook een gedeelte over nog modderige paden door de regen van gisteren. We hebben geluk gehad wat het spotten van vogels betreft, we hebben een aantal niet alledaagse soorten gezien en ook kunnen fotograferen. Er zijn erg veel steltkluten, natuurlijk meerkoeten waarvan sommige jonkies hadden. We zullen niet alle soorten opnoemen , de foto’s spreken wel  voor zichzelf.

                                                                 Een paartje Krooneenden. 

De zeldzame Marmereend  

                Steltkluut

          Een zwarte Ibis

We hadden nog wat in de zon zitten lezen en er stonden nog 2 vw-camperbusjes. Tegen de avond vertrok er een en niet lang daarna de andere. We wilden overnachten in het park maar toen we alleen stonden ver van de bewoonde wereld, voelde het opeens minder prettig, er waren ook geen lantarenpalen, dus duisternis. Vroeger had ik daar geen moeite nee, we hebben op eenzame plekken in Turkije en `Marokko gestaan. Maar nu, nee, dat doen we maar niet, het zal de leeftijd zijn. Dus zijn we in het begin van de avond naar Murcia gereden, slechts een half uur, waar we op een grote parking staan bij de Ikea, een geliefde plek voor overwinteraars, er staan altijd wel bekenden in de winter, het is gratis en er zijn voorzieningen. Ook nu staan er nog wel 50 campers. Wel een contrast met de rust die we overdag in het natuurpark hadden, we staan hier bij een groot winkelcentrum. We waren toch al van plan om naar Murcia te gaan, zaterdag willen we nl de stad bezoeken.

Het was wisselend bewolkt, later klaarde het behoorlijk op en het werd 23º.  Afgezien van ons overhaast vertrek was het een heerlijke dag.

De schuwe, zeldzame purperkoet, 2 x, een vanwege de kleur en hiernaast zie je de kop beter. Kwaliteit foto's wat minder.

Cp op parking bij Ikea, Murcia. Gratis, voorz. N38.02898 W1.14714

Murcia 22-04-2022, vrijdag

Er kwamen gisterenavond nog zeker 10 campers bij, het stond dan ook aardig vol vanmorgen. Er is hier maar 1 loosplek, vanmorgen was deze verstopt, een vieze bende. Er was een groenvoorziening medewerker bezig en hem  heb ik verteld dat de zaak verstopt was, of hij de gemeente wilde bellen. Hij zei dat de gemeente op de hoogte was, maar kijken of dat prioriteit heeft of dat ze denken laat die langparkeerders maar aan modderen.

Hoewel het mondkapje niet meer verplicht is in de binnenruimtes draagt nog zeker de helft van de mensen ze ook nog in de supermarkt, wij ook. Zelfs gisteren in het natuurpark zagen we nog een enkeling met een kapje lopen, iets wat ons vorig najaar ook al opviel. Net zoals er  nog mensen  met een mondkapje op de fiets zitten.

Op de Europese Covid kaart is het grootste gedeelte van Spanje grijs gekeurd, een laag besmettingsrisico en een hoge vaccinatiegraad betekent dat. Langs de westkust zijn nog donkerrode regio’s terwijl Murcia lichtrood gekleurd is, een iets hoger besmettingsgevaar. Omdat we misschien nog wel een week of 2 in deze regio zullen zijn, houden we daar rekening mee. In die zin, we willen nog naar een stadje waar een feest gevierd wordt, daar zullen we in een mensenmassa wel een kapje dragen.

Lente, meerkoet met kuiken. En niet zo meer een meerkoet, het is de zeldzame knobbelmeerkoet. ( zie boven op kop)

Een paartje gele kwikstaarten baddert in een plas, eentje gaat kopje onder met de vleugels in de 'duikstand'.

Een Kleine Zilverreiger

Er zijn nog veel Spanjaarden met paasvakantie, althans dat vermoeden we aan het aantal campers te zien. Hoewel Spanje nog veel katholieke tradities telt, neemt het aantal gelovigen sterk af. Volgens een onderzoek uit 2020 was het aantal katholieken die laatste jaren gedaald tot 61%. Het aantal mensen dat aangeeft niet gelovig te zijn is sterk gestegen. Waar in mei 1978 nog 7,6 procent van de ondervraagde geen enkel geloof aanhing, was dat percentage in juni 2020 gestegen naar 36,4 procent.

We hebben vandaag de dag een beetje op en rond het winkelcentrum doorgebracht, we moesten een paar dingen kopen, niet alles is gelukt. Wel natuurlijk de gewone boodschappen, je hebt hier de Lidl, Aldi en de Alcampo. Wij kozen voor de laatste, een hypermarkt met soms teveel keuze. Zo kun je uit maar liefst 10 soorten sobrasadas jouw favoriet kiezen en dat is dan maar een  voorbeeld van broodbeleg die we kochten. (Sobrasada is eigenlijk  zachte worst die wordt gemaakt van varkensvlees, twee soorten paprikapoeder (dulce en picante), zwarte peper en zout, wij kopen die in een kuipje  verpakt, goed smeerbaar.) Van water tot wijn, van broodbeleg tot olijfolie, de keuze is overdadig.

Bauhinia variegata, de Bloeiende Orchidee boom wordt die ook wel  genoemd, bloeit hier in 3 verschillende kleurvarianten.

En we hebben natuurlijk gelezen vandaag. In een uit de bodega meegenomen Duitstalig blaadje met regionaal Spaans nieuws las ik een artikeltje over de marmer eenden in El Hondo, gisteren hebben we daar een paartje gespot. Met een Europese subsidie van in totaal €6,4 miljoen is het gelukt om het aantal broedparen van deze zeldzame eendensoort, van 3 in 2013 tot 60 vorig jaar , te doen toenemen. Dit door een project waarbij door ingrepen zoals een stukje drooglegging van El Hondo, een optimale leefomgeving voor de marmereend is gecreëerd. Wel een leuke toevalligheid dat er juist nu een artikel over de marmereend in dat blaadje stond .

Het was vandaag een bewolkte dag, aan  het eind van de middag klaarde het op  en met 20º was het redelijk te noemen.

Murcia 23-04-2022, zaterdag.

We zijn  aan het eind van de ochtend met de tram naar Murcia gegaan. De halte is hier vlakbij,  zo’n beetje aan de  achterkant van de Aldi.  Voor €1,40  haal  je een ticket voor een enkele reis uit de automaat en in ongeveer 15 minuten ben je in het centrum.

Erg veel hebben we niet kunnen zien van de stad maar we hebben wel plezier gehad. We wilden naar de kathedraal lopen vanaf de tramhalte en het werd hoe langer hoe drukker, dat zal wel komen omdat het zaterdag is dachten we nog. Uit bars schalde oorverdovende muziek en er waren heel veel ouders met kinderen die naar het centrum liepen. Mensen waren goed gekleed,  feestelijk leek het.   Op een gegeven moment hoorden we ritmisch getrommel en bleek dat er een optocht begon die kilometers lang blijkt te zijn hebben we achteraf gelezen. De zaterdag na pasen vindt er een feest plaats dat de Entierro de la Sardina, de ‘begrafenis van de sardine’ heet. Een folkloristisch gebeuren met carnavaleske trekken , wat al een lange traditie heeft. Ieder jaar weer komen tienduizenden bezoekers naar Murcia om dit feest bij te wonen, het gaat uren door totdat er diep in de nacht een hele grote kartonnen sardine wordt verbrand naast het stadhuis. Maar in het begin van de middag, het gedeelte wat wij hebben meegemaakt, wordt er door mensen die meelopen met de vele muziekgroepen in de optocht, snoep, speelgoed en fluitjes uitgedeeld aan kinderen. Horen en zien vergaat je door het schrille geluid van de fluitjes, vermengd met de muziek van de orkestjes , een kakofonie. We hebben het een tijdje staan aankijken wat nog niet meevalt door de mensenmassa. Heel leuk om mee te maken maar ook vanwege corona niet zo verstandig om tussen die mensenmassa te staan. Bovendien waren de straten soms erg nauw. Gelukkig stond er veel wind waardoor er weinig kans op besmetting is.

                                                      Een. van de vele muziekgroepen.

Hier konden we nog vooraan aanstaan

Verder het centrum in werd het erg druk

Hier zie niet alleen dat het druk is maar ook hoe nauw sommige straatjes zijn

Daarom zijn we op een gegeven moment de kathedraal ingewandeld waar een bordje met ‘stilte svp’ lachwekkend aandeed omdat het lawaai van buiten genadeloos  tot in de kathedraal doordrong waar een priester de mis voordroeg. Het interieur van de kerk is niet zo mooi op een paar kapellen na, de barokke buitenkant van de kathedraal is daarentegen prachtig . Deze dateert, na een verbouwing, uit de 18e eeuw, oorspronkelijk was het een gotisch bouwwerk (1394-1462).

Doordat de binnenstad verstopt zat hebben we verder niet veel van de stad gezien. Het plan om ergens te gaan eten hebben we laten varen, ws was er nergens meer een plekje te vinden en we waren bang dat we geen plaats meer in de tram terug zouden kunnen krijgen, niet wetende op dat moment dat het feest nog lang zou duren.

                                            Boven het hoofdportaal prachtige decoraties

Decoraties exterieur kapel

 

Bij het zijportaal de haast onvermijdelijke bedelaars

De kerktoren van de kathedraal is 92 m hoog

We zijn op de tram gestapt en zijn terug gereden naar de cp, net op tijd om omstreeks 14.30uur een tafeltje te kunnen bemachtigen in het uitstekende Italiaanse restaurant La Tagliatella in het grote winkelcentrum Thader. Erg populair, een half uur later stonden mensen geduldig in de rij te wachten tot ze een plaatsje konden krijgen.  Everdien at een pizza met 7 verschillende kazen en ik een risotto met garnalen en paddestoelen. Als dessert resp. krokant chocolade-ijs en mascarpone met chocoladesaus. Het was niet goedkoop maar wel heel erg lekker.

Het weer was vandaag zonnig met veel  wind en 21º.

                                                                 Bovenste deel retabel

Foto boven is een van de kapellen

Links zit de priester die aanstonds de mis zal voordragen

Rechts een van de gebrandschilderde ramen

Ceutí 24-04-2022, zondag

Hoewel er de afgelopen dagen wel 70 campers stonden, was het ’s nachts toch rustig in Murcia en hebben we prima kunnen slapen. Geen haast om te vertrekken vanmorgen want we zijn maar 17km verder gereden naar het dorp Ceutí, ruim 11.000 inwoners. We staan hier op een grote parking waar ook campers mogen staan, er zijn  gratis voorzieningen. Met 5 campers en 3 caravans is het hier rustig te noemen. Er zingen hier putters in de bomen en groenlingen hoewel het geluid wat zij maken je niet zo snel onder gezang zou scharen.

’s Winters staan er altijd de nodige Nederlandse campers in Murcia, nu waren er misschien maar 1 of 2 andere dan wij. Hier staan Spaanse, een Zweedse en een Franse camper, maar daar reizen Nederlanders in die in Frankrijk wonen. 

Tussen 11 en 13.00 uur klonken er geregeld zeer luide knallen in het dorp en je zag rookpluimen in de buurt van de kerk. Misschien een dorpsfeest was onze gedachte maar toen we naar het dorp gewandeld waren bleek er een feestje te zijn bij een bar, feestgangers staken zwaar vuurwerk af. 

               Er zijn een paar tegeltableau's  aangebracht in het enigszins vervallen dorp Ceutí, dat  brengt nog wat sfeer

              De kerk in Ceutí

Buren zeggen nee tegen 5G , in Ceutí . Meer krachtig dan  de slechte  rijm zal het verzet niet zijn

Cp Ceutí N38.08099 W1.26717, gratis, met voorz.

Dat bleek ook de enige reuring in het dorp dat er op zondag verder verlaten bij ligt. De winkels zijn gesloten, weinig mensen op staat en omdat er ook nogal wat leegstaande winkels zijn,  er verder  wat vervallen woningen staan stemt  het geheel bijna somber. Ook omdat het museum voor hedendaagse kunst ook gesloten bleek. Ware het niet dat er her en der wat kunstwerken staan en wat tegeltableau's zijn aangebracht, er een uitbundig spuitende fontein was en bovendien  de zon het geheel weer opvrolijkte, was het toch een aardige wandeling door het dorp. We hebben verder niet  gewandeld maar hebben ons naast de camper in de zon gevleid en een groot deel van de middag gelezen. Af en toe nog gepoogd putters te fotograferen maar die zaten te veel verscholen tussen het bladerdek van de bomen.

                           Als industrieel erfgoed staan er nog een viertal torens van steenbakkerijen in Ceutí

Deze beeldengroep , Semana Santa staat bij de kerk.

 

Zonder beelden en tegeltableau's stelt het dorp niet veel voor, zeker niet op een stille zondag .

De beeldhouwwerken in Ceutí zijn geplaatst in de bebouwde omgeving, die hier boven nog een beetje gestileerd aandoet wat past bij het beeld, vinden wij althans.

 

 

Het beeld links staat gewoon voor een woonhuis, ook dat heeft zijn charme.

 

Er hingen een paar affiches in het kleine centrum tegen de aanleg van een 5G netwerk in Ceutì. In Nederland is er bij antivaxers een deel die zich ook tegen 5G verzet, in Spanje is er nauwelijks sprake van een antifax beweging. We hebben gegoogeld of er soms wel een breed verzet is in Spanje tegen 5G die al vrij breed in het land is uitgerold, een frequentieveiling van  5G is in 2020 uitgesteld vanwege  het coronavirus. 

Het was de mooiste dag tot nu toe in Spanje, zonovergoten, 24º en vrijwel windstil. Een prima dag om aan het eind van de middag nog even een terrasje te pakken, iets wat we nog nauwelijks gedaan hebben, wel om te eten maar nog niet voor een drankje.

In het hele dorp is gratis wifi, ook op de cp , dankzij EU subsidie.

Archena 25-04-2022, maandag.

Al om 7.30uur vanmorgen werd er gras gemaaid door gemeentelijke plantsoen arbeiders, met zo’n handgrasmaaier met een snaar die zo’n gierend geluid maakt, ook goedemorgen.

Maandag wasdag. Voor ons wel in ieder geval, we zijn vanmorgen naar een benzinestation gereden waar een wasserette bij was. Een paar wasmachines en drogers, waarvan  2 grote wasmachines, daarvan hebben we er een gebruikt, €6,- . Droger kostte €3,- , we hebben veel was gedaan, waaronder beddengoed. Er is een wasstraat voor auto’s bij waar je ook met de camper in kunt, dat hebben we niet gedaan, wel handig als je camper onder het Saharazand zou zitten. De wasserette, 2,5 km van de cp in Ceutí, hebben we gevonden via de app van P4N, zo handig dat er wasserettes op staan. Zeker nu Everdien last van haar pols heeft en ik van de pezen in mijn schouders, zullen we veel van wasserettes gebruik maken.

Het was maar 7km rijden naar Archena waar we nu staan op een grote parking bij sportvelden. Een gedeelte is voor campers, dat is  het mooist gelegen deel, waarvan wij dan , vinden we , het mooiste plekje hebben. Er loopt hier nl de rivier de Segura en beneden ons is  een weliswaar niet hoge, maar wel heel brede waterval die we kunnen zien vanuit de camper. En we kijken op de sportvelden waar aan het eind van de middag kleintjes voetballes kregen en in het begin van de avond wat grotere jongetjes op het veld verschenen.

                                   De brede waterval in de rivier de Segura vlakbij de cp

De helling doet dienst als glijbaan, lekker glad door algen

De rivier heeft een kloof gevormd,  de Valle del Ricotte.

De cp in Archena, N38.12215, W1.29429,

gratis met voorz.

We hebben nog niets van het stadje gezien, we hebben gekozen voor een wandeling langs de rivier. Veel zangvogels  in het riet, die je wel hoort maar niet ziet. De rivier heeft een kloof gevormd, de Valle del Ricote, Na ongeveer een half uur gelopen te hebben kwamen we bij een enorm welness complex, thermale baden, vakantiehuisjes, 3 hotels, een casino en zelfs een kapelletje op het terrein. De dresscode is wit, iedereen flaneert daar in hagelwitte badjassen. We keken onze ogen uit , zo’n groot Spa resort hebben nog nooit gezien, groter nog dan bv Baleruc les Bains in Frankrijk. Even een citaat: ‘Balneario de Archena beschikt over water afkomstig uit een thermale bron met minerale-medicinale kwaliteiten. De kenmerken van dit bijzondere water maken van dit uitstekende mediterrane wellness resort een toonaangevende instelling voor medisch toerisme in Spanje, up-to-date met de laatste trends in wellness- en hydrotherapie. Het is de ideale plek voor een korte spa break, een volledige kuur of een luxe wellness vakantie in Spanje.’ We hebben ons niet laten overhalen door deze enigszins ronkende reclame, ons medisch toerisme bestond vanmiddag weer uit het in de zon zitten lezen, het was  wederom een prachtige dag met 24,5º.

Archena 26-04-2022, dinsdag

Hoewel het heerlijk slapen zou moeten zijn met het geruis van de waterval op de achtergrond, sliep Everdien minder omdat ze last van een spier kreeg in  haar schouder. Dat betekent masseren met Voltaren Forte, wat doorgaans goed helpt. Het komt misschien doordat ze de pols nog niet goed gebruiken kan, wat af en toe toch wel moet  met bepaalde werkzaamheden. Met het fietsen voelt ze ook oneffenheden op het fietspad, daarom hebben we ook nog niet gefietst in Spanje. We willen dat nog wel gaan doen op Vias Verde , die lopen vaak over oude spoorbanen en zijn daarom vaak mooi vlak, hoewel we in het najaar ook anders hebben meegemaakt. We vermoeden dat ze , als we weer terug zijn, weer langs de chirurg moet om een foto van de pols te laten maken, dat is al min of meer afgesproken . Het knobbeltje wat aan de buitenkant van de pols zit, is afgebroken, het lijkt erop dat die bewegingen blokkeert. Maar al met al redt ze zich er toch aardig mee.

En dan binnen een week 3 zangers/componisten overleden, stuk voor stuk iconen in de pop/rock/hedendaagse muziek. Eerst Jan Rot, toen Arno Hintjens en gisteren Henny Vrienten. De dood is onvermijdelijk, wel toevallig dat het zo kort achter elkaar gebeurt en ze nog vrij jong waren.

Vanmorgen vroeg een eekhoorntje vlakbij de camper.

Deze muurschildering staat op de muurtjes van een trapje richting centrum en bestaat uit 3 verschillende delen.

De rotsen achter de camper aan de overzijde van de rivier.

Links: midden in het centrum deze  muurschildering.

Vanmorgen naar het stadje gewandeld om het centrum te bekijken. Dat viel heel erg tegen, eigenlijk geen bezienswaardigheden en ook weinig sfeer. Er was een kerk, modern maar erg lelijk. En het museum voor oudheden was gesloten en ging om 17.00 uur open. Wel een paar muurschilderingen die aardig waren, die kom he toch vrij veel tegen in Spanje, die ‘murales’. Maar we waren er snel uitgekeken en hebben later nog wat langs de rivier gewandeld. Dat doen meer mensen hier, veel van de locals kuieren voorbij, een paar meter van de camper is een trapje naar het voetpad. Zo net nog nog een gezinnetje, vader moeder met 2 kinderen, allemaal een mondkapje op. Morgen nog maar eens wat meer over mondkapjes in Spanje schrijven.

De cp ontleent zijn charme aan de natuur, die hier mooi is. Het is toch geweldig als je ’s morgens de vogels in het riet hoort fluiten en een eekhoorntje huppelt over de muur waar het hek van het voetbalveld op staat en niets vermoedend richting camper komt en je aanstaart. Het was vandaag mooi weer, wel wat sluierbewolking en 22º.

Mula 27-04-2022, woensdag

Het was maar 22 km naar Mula, via een slingerende weg duurde het een half uur. We zijn eerst langs de Mercadona gereden, maar helaas die is midden in de stad met alleen een parkeergelegenheid voor auto’s. Doorgereden naar de cp die iets verder ligt bij sportvelden en ook een zwembad, zoals vaker het geval is. En achter en naast ons heerlijk geurende sinaasappel- en citroenboomgaarden. Omdat er veel regen werd voorspeld snel het boodschappenkarretje gepakt en het was 10’ lopen naar de Mercadona. Op de terugweg begon het te regenen, we kwamen nog aardig droog over. Er kwam in de eerste regen Saharazand mee maar de camper spoelde in de loop van de dag schoon, wat geholpen door Everdien met een wisser. We kijken  op het stadje Mula vanuit ons camperraam met een historisch centrum en een kasteel op de heuvel erboven

                                               Het stadje Mula met het historisch centrum en het kasteel

           Straatje naar het kasteel

De Klokkentoren en rechts de kerk van San Miguel

Cp Mula N38.03957 W1.48130. gratis, met voorz.

Uiteindelijk werd het aan het eind van de middag toch nog droog zodat we , wel met de regenjassen aan, naar het stadje zijn gelopen. Mula heeft een klein historisch centrum met wat mooie gebouwen en kerken. We zijn in een kerk geweest maar het interieur was sober, geen roomse pracht en praal. Je kon ook boven naar het kasteel klimmen maar dat  was niet geopend vanmiddag werd ons verteld in het offiçina de turismo. Daar vertelden ze ook dat er belangrijke mensen op bezoek waren in het kader van een Europees project. Nu zie je in Spanje altijd al veel blauw op straat, al dan niet in een auto, lopend of op een scooter, nu waren er extra veel aanwezig. En hoewel het een klein historisch centrum was, waren we blij dat we even een frisse neus konden halen en flink de benen konden strekken vanwege de soms steile straatjes.

Er staan nu 2 Nederlandse en 1 Belgische camper hier, en zoals als gezegd, een groot deel van de dag regende het en met maar 15º fris.

Dit zal de aartsengel San Miguel moeten voor stellen in de gelijknamige kerk. Nu dacht ik, weinig bijbelvast als ik ben, dat Sint Michael de draak, die eigenlijk een vermomde duivel was, versloeg. Hier is het de de duivel die nog niet in 'transitie' is gegaan.

Mooi versierde balustrade in de kerk San Miguel 

Dit is een deel van het fraai beschilderde huis 'Casa Pintada'. Straatje was te smal voor het hele huis.

Het loont de moeite om af en toe eens omhoog te kijken in de smalle straatjes.

Mula 28-04-2022, donderdag

Wat een walgelijke vent die Johan Derksen. Eerst vol bravoure vertellen dat hij begin jaren 70 een bewusteloze vrouw had verkracht met een kaars om vervolgens gisterenavond dat proberen te verzachten. En dat onder het mom dat er door de woke en cancelcultuur van tegenwoordig er niets meer kan, dat  de normen en waarden anders waren  in de 60- en 70-tiger jaren. Er waren in die tijd misschien meer vrijheden die gezocht werden ook op seksueel gebied , de seksuele moraal werd losser, maar verkrachting was toen ook verkrachting. Maar aan de machowereld van Derksen en soortgelijke figuren is de 2e feministische golf in die tijd gewoon voorbij gegaan. Vrouwen moeten niet zeiken daar komt het bij die ‘heren’ op neer. Gelukkig dat het OM zich over deze zaak gaat buigen, vreselijk die smerige uitspraken voor slachtoffers van seksueel geweld.

Zoals voorspeld begon het vanmorgen vroeg al te regenen en het zou nog lang duren voordat het droog werd, pas in de avond. En dan te bedenken dat we deze plek  hadden uitgezocht een week of wat geleden om hier te gaan fietsen omdat hier een Via Verde is. Mula ligt in het natuurpark Sierra de Espuna, maar het gebergte ,wat als een van de groenste van zuid Spanje geldt, begint een tiental  kilometers verderop. Het moet een mooi, nog ongerept natuurgebied zijn. En kennelijk een oefengebied voor straaljagers want we horen die regelmatig , wel hoog in de lucht gelukkig, maar gisterenavond  vanaf ongeveer 20.00 uur tot ongeveer 23.30 uur.

Gisterenochtend toen het nog droog was ingezoomd vanaf de cp, deze kerk Santo Domingo de Guzman, toch wel 1,5 km verwijderd van de cp. Wilden we vandaag bezoeken, de regen deed ons anders besluiten.

Naast de camper bloeien de citroenbomen

2 staartloze vogels. Een jonge merel heeft nog geen staart.

 

Bij de camper op een hek een Europese kanarie,  de staart achter een hekpaal.

Het is nu ruim een week geleden dat de mondkapjesplicht in Spanje grotendeels is afgeschaft. Toch lijkt het of sommige Spanjaarden er naar moeilijk afstand van kunnen nemen, ook in Mula liep iedereen in de Mercadona met een mondkapje . Dat heeft natuurlijk voor een deel te maken met  een zekere ingebakken angst voor het onzichtbare virus, en ook, zoals ook bij ons het geval is, met voorzichtigheid in bepaalde drukke situaties .

Er lijkt toch ook iets anders mee te spelen in Spanje wat men het ‘lege gezichtssyndroom ‘  (Mask Fishing) is gaan noemen. Uit Spaans onderzoek blijkt dat vooral onder pubers en adolescenten het idee om hun mondkapje af te laten zelfs angst veroorzaakt.  Die jongeren zitten juist in een periode van veel veranderingen waarin ze onzekerheden ervaren en kunnen  het masker een beschermend element ervaren. Zo heeft het masker gedurende deze twee jaar gediend als een beschermend schild waarmee ze acne, baardgroei of een 'beugel' hebben kunnen verbergen. Daar komt nog bij dat veel kinderen elkaar of hun leraren nog nooit zonder mondkapje hebben gezien.

Maar 'mask fishing' is niet alleen iets voor jongeren,  ook volwassenen kunnen er last van krijgen, zeker  nadat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen door het dragen van het masker. Het dragen van een mondkapje zal langzamerhand vanzelf wel verdwijnen, behalve natuurlijk als het virus weer op zal leven.

Een waardeloze dag wat het weer betreft, regen, veel regen en aan het eind van de middag druppelde het nog wat, zodat we nog even in de buurt van de camper hebben gelopen. We kunnen ons niet herinneren dat we een reis hebben gemaakt waarin we zo vaak in zo’n korte tijd hebben binnen moeten zitten vanwege de regen. Gelukkig dat we boeken genoeg op de e-reader hebben.

 klik hier voor lente Spanje 2022, deel 4