Cullera 08-05-2023, maandag

Als je op een camping staat of een cp met voorzieningen, dan is het bijhouden van de was geen probleem. Als je staat op plekken waar geen water is, dan verzamel je wasgoed en gaat dan naar een lavanderia, een wassalon. Dat hebben wij vanmorgen dan ook weer gedaan, je bent er wel even zoet mee omdat niet alleen een wasmachine maar ook een droger gebruikt moet worden. Maar omdat we ook nog wat boodschappen hebben we gedaan , was de wachttijd beperkt en voor €4,- wasmachine en €2,- voor de droger waren we na 1,5 uur weer bij de camper, inclusief de 2x 15 min. wandeling.

Er stonden afgelopen nacht maar 12 campers hier, de Spaanse campers bleven weg dit weekend. Dit heeft deels te maken met dat er net een lang weekend is geweest waar er massaal campers aan de kust waren maar zeker ook met het feit dat het strand hier door de werkzaamheden moeilijk toegankelijk zijn. Op de parking bij de boulevard stonden wel 12 campers, allemaal Spanjaarden, daar is het strand  mooi breed en zijn er geen werkzaamheden. Na de COVID periode waarin er veel campers zijn verkocht in Spanje omdat camperen toen door de Spanjaarden ontdekt werd als een veilige manier om in je eigen bubbel toch nog iets van vrijheid te kunnen ervaren, (in Spanje waren de lockdownmaatregelen strenger dan in Nederland) daalden de verkoopcijfers het laatste jaar van nieuwe en gebruikte campers. Deels omdat er leveringsproblemen waren en volgens Bram, (die door zijn jarenlange verblijf in Spanje een groot deel van het jaar de Spaanse cultuur wel kent)omdat  de Spanjaarden geen zin hebben om te wachten als er niet onmiddellijk een nieuwe camper gekocht kan worden. Maar volgens een organisatie van camper en caravan verkopers, (ASEICAR) werden in de maand maart 2023 in totaal 51 nieuwe campers verkocht, wat een stijging is van 7,1%

                      Tijdens een wandeling zat een Roodkopklauwier op een elektriciteitsdraad 

Beeldbepalend voor Cullera: het kasteel annex klooster en het mooie brede zandstrand.

 

Kleine honingklaver

Trouwens ook op de tweedehandsmarkt zijn  de verkopen van campers gestegen ten opzichte van een jaar geleden: 1.923 tegenover 1.855 (+3,7%). De verwachting is dat de stijgende verkopen de komende maanden zullen aanhouden, gelukkig voor ons komen er ook steeds meer nieuwe camperplaatsen bij, vooral in het binnenland.

De tijd vliegt voorbij met lezen en een praatje af en toe met deze of gene  landgenoot, heerlijk hier.

Na een zonnige ochtend werd vanmiddag de sluierbewolking dikker en was een tijdje  zononderscheppend, maar na een paar uurtjes brak de zon weer helemaal door.. Met een windkracht 4 uit zee werd het 25º. 

De Spaanse weerdienst heeft vandaag bekend gemaakt dat de maand april de droogste en de warmste maand was sinds het begin van de waarnemingen in 1961.

La Pobla del Farnals 09-05-2023,  dinsdag

En zo ziet de plek waar we nu staan er weer geheel anders uit. We hebben vanmorgen afscheid genomen van  bekenden en zijn via de  drukke rondweg om Valencia naar La Pobla del Farnals gereden, zo’n 80 km. Het dorp ligt nog geen 20 km van Valencia en dat is  de reden dat we hier naar toe zijn gereden. We willen nl morgen met de bus naar Valencia , er is hier een bushalte vlakbij de cp. De cp ligt in een woonwijk van het dorp, is gratis en ligt nog geen km van het strand. Er zijn wel allerlei restricties op deze cp zoals je vaak ziet in Spanje, geen luifel uit, geen tafels en stoelen buiten, iets waar niet iedereen zich aan houdt wat wel begrijpelijk is met dit weer. Ook mag je hier niet langer dan 72 uur staan, dat is alleszins redelijk want het is hier vaak vol, toen wij kwamen was er in ieder geval plaats genoeg. En we hebben het geluk om tussen 2 caravannetjes te staan waarvan de kleinste  net groot genoeg is om als slaapplaats te dienen voor een jong Duits stel.Je kunt hier in ieder geval veilig je camper achter laten als je weg bent naar Valencia, als je vrij staat aan het strand, wat hier in de buurt ook mogelijk is, doen wij dat liever niet.

We zijn vanmorgen naar het strand gewandeld, ongeveer 700m van de cp af. Je komt langs flatgebouwen waarin voor een deel vaste bewoners zitten maar waarin ook veel vakantieappartementen zijn. Het ziet er allemaal goed onderhouden uit en er wordt ook nog flink gebouwd.  Er is een vrij grote jachthaven, we denken dat het hier ’s zomers kneiter druk is mede gezien de vele restaurantjes die er zijn en waarvan de meeste nu nog gesloten zijn. Er is een breed strand met wat chiringuitos die een opfrisbeurt krijgen, ‘we gaan open op 1 juni’, dan begint het toeristenseizoen in Spanje. 

Langs het strand stonden deze bloemen, Middaggoud

Een deel van de grote jachthaven in Pobka del Farnals.

 

Er staan hier een aantal hoge flats, deze heeft een stuk of 20 verdiepingen.

Cp Pobla del Farnals N39.56574 W0.29229,

gratis met voorz.

Het hele kleine caravannetje staat voor ons.

 

 

Afgelopen zondag was het in Spanje moederdag. Er is een onderzoek gedaan naar de positie van de vrouw in Spanje binnen het gezin. Bij 72% van de Spaanse echtparen is het nog altijd de vrouw die voor de kinderen zorgt, zo blijkt uit een onderzoek dat door de financiële dienstverlener Edenred in Spanje is uitgevoerd ter gelegenheid van Moederdag. ’Hoewel de samenleving vooruitgang heeft geboekt op het gebied van gelijkheid, zijn er nog steeds verschillen tussen mannen en vrouwen, met name als het gaat om zorg voor de kinderen. 73% van de moeders vindt het lastig om werk en gezin te combineren, een hoger percentage dan dat van de vaders (64%). Het percentage moeders dat bang is niet aan alle behoeften van hun kinderen te voldoen (63%) is ook hoger dan dat van de vaders (56%). 

Werkende ouders  hebben behoefte om het evenwicht tussen werk en privéleven te verbeteren Denk daarbij dan vooral aan ‘meer tijd’ en ‘flexibiliteit in werkuren en locatie’. Ook aan toelagen voor kinderopvang, meer vakantiedagen en flexibelere werktijden. Het zijn nu voornamelijk de moeders die, als beide ouders werken, bv met een ziek kind naar de dokter gaan of thuis blijven als een kind ziek is. 

Gevraagd naar wat zij het meest missen, benadrukken vrouwen twee zaken: meer tijd hebben voor zichzelf en hun partner  en meer rusten , gevolgd door genieten van meer vrije tijd, Het onderzoek gaat ook in op de werkgelegenheidssituatie na de geboorte van een kind. 50% van de Spaanse vrouwen houdt na de bevalling dezelfde arbeidssituatie als voor het moederschap. 25% werkt minder uren en 22% heeft de arbeidstijd aangepast of om een intensieve werkdag – zonder pauzes - gevraagd. Moeders die hun werktijd hebben verminderd, hebben dit voornamelijk gedaan om persoonlijk voor hun kind te kunnen zorgen (57%).  Wat wij hoe langer hoe meer in het straatbeeld zien is dat er vaders met kinderen aan de hand of achter een wandelwagentje lopen.

Vanmorgen was er sluierbewolking die vanmiddag helemaal oploste. Aan het begin van de avond raakte het bewolkt , er stond vanmiddag een windkracht 4 uit zee en het werd 25º.

La Pobla del Farnals 10-05-2023, woensdag

De cp hier stond vannacht helemaal vol, het merendeel met Duitse campers. We zijn vanmorgen met de bus naar Valencia gegaan, de bushalte is 5 min. lopen van de cp. Nu zijn we al vaker in Valencia geweest dus we hebben vooraf  uitgezocht wat we wilden gaan bezichtigen. De bus doet er ongeveer 35 min. over en rijdt tot ongeveer 1 km van het centrum,  €1,75 voor een kaartje. We wilden eerst een kathedraal bekijken maar het liep allemaal weer even anders dan we van tevoren bedacht hadden. 

                                   De barokke gevel van de Iglesia del Carmen

Tegeltableau Iglesia del Carmen

Interieur van de Basílica del Sagrada Corazón de Jesús, het altaar ,  rechts de koepel.

We kwamen nl bij een kerk die waarvan de barokke  gevel ons wel beviel en we zijn even op een bankje gaan zitten. De kerk, Iglesia del Carmen kon je in zijn geheel  niet goed zien door mooi  bloeiende Jacaranda bomen. We zetten een route via de iPhone uit naar het Museo Nacional de Cerámica maar onderweg was er een kerk open die we even naar binnen zijn gegaan, met een aardig interieur hoewel de naam misschien wel mooier was: Basílica del Sagrada Corazón de Jesús.

En laat die nu tegenover de Lonja de Sedo (Zijdebeurs) liggen die we pas na een bezoek aan het keramiekmuseum wilden bezichtigen. Dus werden de plannen gewijzigd en zijn we naar binnen gegaan, een ticket kost voor gepensioneerden €1,-.  Valencia dankt zijn welvaart niet alleen aan de fruitteelt maar ook aan de zijdehandel. Kooplieden lieten in de 15e eeuw deze flamboyant gotische beurs bouwen die een plaatsje heeft veroverd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het hoofdgebouw is indrukwekkend en heeft niet alleen gotische kruisribgewelven maar er staan ook zuilen, heel apart. De zaal heeft ook prachtige ingangen en via de oranjerie zijn we de trap opgeklommen naar de zaal van het zeegerecht die over een bijzonder mooi bewerkt houten plafond beschikt.

                              De Lonja de Seda met gotische kruisribbogen en pilaren in het hoofdgebouw.

Links een van de toegangspoorten van het hoofdgebouw. Hierboven een detail van de omlijsting. 

Bovenstuk gevel van de oranjerie van de Lonja de la Seda

Het houten  plafond van de zaal van het zeegerecht is fraai bewerkt , hier een detail

Vlakbij staat de kerk Santos Juanes, mooi gelegen aan een plein waaraan ook de achterkant van de zijdebeurs is en er tegenover de Mercado. De kerk is gebouwd op een moskee, oorspronkelijk gotisch maar na een brand is het nu voorzien van een barokke gevel.

De Mercado, de overdekte markt van Valencia, hadden we wel van de buitenkant gezien maar we waren er nog nooit in geweest. Van binnen is hij ook mooi maar het watertanden kwam toch van de delicatessen die daar te koop waren ( o.a vlees, kaas,  vis en schaal- en schelpdieren) . Het is de grootste markt van verse producten in Europa.  Het grote gebouw doet van binnen denken aan de Eiffeltoren door de ijzeren kolommen en het bestaat uit tegels en  grote ramen.

De Mercado van Valencia trekt veel bezoekers, waaronder de nodige toeristen

OP de voorgrond Maria, het gaat vooral om de achtergrond waar je goed de constructie van het gebouw kunt zien.

Links een koepel in de Mercado.

 

Rechts de de kerk Santos Juanes met een detail van de barokke voogevel

Na wat omzwervingen via o.a. brede boulevards met statige monumentale gebouwen kwam we aan bij het  Museo Nacional de Cerámica. Wat een schitterend gebouw is dat! Het is het paleis Palacio del Marqués de Dos Aguas, met een hele mooi  barokke gevel van albast uit 1740, het gebouw is uit de late 15e eeuw. En toen we naar binnen wilden gaan, shit, net gesloten voor de siësta. Om 16.00 uur gaan we weer open, helaas voor u.

Mooie gebouwen aan statige boulevards

We zijn gaan lunchen ( menu del dia , eenvoudig maar lekker voor €11,- inclusief drankje en koffie) en hebben de bus terug genomen naar de cp met het voornemen morgen beter op de tijd te letten en dan alsnog het keramiek museum te gaan bezoeken. We vinden Valencia een mooie bruisende stad met soms smalle straatjes naast deftige boulevards. En met de nodige toeristen, er werd opvallend veel Nederlands gesproken. We hebben geen toeristenbureau gezien en we misten verwijzingen op bordjes naar belangrijke monumenten. We hebben inmiddels wel de website van de stad gevonden, wellicht hebben we daar morgen nog wat aan.

Detail van de barokke voorgevel van het prachtige gebouw  het paleis Palacio del Marqués de Dos Aguas, waarin het keramiekmuseum

Bovenaan de voorgevel het beeld van Maria en, onderaan, rond de ingang, komen twee waterstromen  naar beneden uit kruiken die twee rivieren symboliseren die zich vermengen met  bijzondere vegetatie. Daar komt ook  de naam van het paleis vandaan , Dos Aguas , 2 wateren

Links het gebouw van de zijkant en boven een detail van het rechtertorentje.

Toen we terugkwamen uit de stad kwam René ook even buurten. Hij staat ongeveer 2 km verderop vrij langs het strand.

Prima weer om de stad te bezoeken, wat wind, af en toe wat sluierbewolking en 25º.

La Pobla del Farnals 11-05-2023, donderdag

Vannacht was de cp niet vol, er waren nog een aantal plaatsen onbezet. Mocht dit de komende nacht weer zo zijn dan overwegen we om nog een dag hier te blijven. De 72 uurs regel is toch vooral bedoeld om anderen de kans te geven om hier ook nog te kunnen staan, als er nog ruimte is voor anderen dan voelen we ons niet bezwaard als we een dag extra blijven. We vinden het erg leuk in Valencia, het blijkt dat het al bijna 10 jaar geleden is dat we hier waren. We zouden nl ook graag weer naar de Ciudad de Sciences willen met zijn prachtige moderne architectuur.

 

Een mooie binnenmuur van het Museo Nacional de Cerámica

Een plafond in een van de kamers.

Detail van een muur

Vazen in de 'Chinese kamer'

We hebben vandaag wel een bezoek gebracht aan het Museo Nacional de Cerámica en dat viel eerlijk gezegd wat tegen. De permanente collectie bestaat uit eeuwenoude keramische voorwerpen vnl uit Spanje maar ook uit China. Wij hadden duidelijk een verkeerd verwachtingspatroon , hadden meer moderne keramiek verwacht dat was echter alleen maar aanwezig in een kleine zaal waar een tentoonstelling was van hedendaagse keramisten. Daar was wat werk van o.a. de Nederlandse  sieraadontwerper en edelsmid  Felieke van der Leest te zien , zij woont in Noorwegen. 

 

Deel van de zgn 'Rookkamer'

Een van de antieke borden

Tijdsperiode zijn we vergeten

De 'Rode kamer.'

De keuken

Porseleinen stoelen 

Een van de antieke koetsen, deze is de gouden koets uit 1753

Het interieur van het gebouw is aan de ene kant prachtig als je het oorspronkelijke bouwwerk ziet. Aan de andere kant is het ons te protserig met een overdaad aan gouden frutsels, spiegels en andere versieringen. Dan hebben we het over de verschillende zalen die er zijn, er is een rookkamer, 2 slaapkamers, een keuken, een Chinese kamer, een rode kamer. En in die kamers zijn oude keramische voorwerpen, vooral schotels en kannen en kruiken, uit de laatste 600 jaar. Op zich wel mooi maar ook weer veel, de toegang was overigens gratis voor gepensioneerden. Er stonden ook een paar oude koetsen tentoongesteld, die van de oorspronkelijke eigenaar, Marqués de Dos Aguas.

 

Werk van de Nederlandse sieraadontwerper Felieke van der Leest

2 borden van Picasso

We zijn richting La Seu gewandeld , de grote kathedraal van Valencia. Daar tegenover is een kerk , de Basílica Virgen Descamparados, die we eerst bezocht hebben. Daarna zijn we de kathedraal ingegaan, €6,- met reductie.  De stijl van de kathedraal van Valencia is overwegend gotisch en het gebouw was oorspronkelijk een oude Romeinse tempel en later een moskee. Hij is erg groot en er is op de bovenverdieping een museum gevestigd met religieuze  gebruiksvoorwerpen, beschilderde panelen, beelden en veel gouden en zilveren objecten zoals kelken, monstransen en schilderijen van oa Goya, dat schilderij hebben we niet kunnen ontdekken. In de kathedraal is een mooi hoofdaltaar en er zijn verschillende kapellen. 

 

Het voorportaal van La Seu,  de kathedraal van Valencia

Een van de zijportalen van de kathedraal

Het schip van de kathedraal

Het hoofdaltaar

Linksboven het bovenste deel van het hoofdaltaat.

 

In zijbeuken zijn mooie glas-in-loodramen. 

Één kapel is wel bijzonder, de Kapel van de Heilige Graal, vooral voor de erg gelovige katholieken. En wel hierom, (voor de objectiviteit maar een citaat), voor ons als niet gelovigen is het een beetje lachwekkend:

 De muren en deuren beschermen ook waardevolle schatten zoals de heilige graal. Uit documentatie en archeologische studies blijkt dat de graal van Valencia door Jezus werd gebruikt tijdens het laatste avondmaal. Daarom hebben Paus Johannes Paulus II en Benedictus XVI dit relikwie gebruikt bij de viering van de Eucharistie tijdens hun bezoeken aan Valencia. Het pronkstuk is gepolijste agaat van oosterse oorsprong. Volgens de overlevering nam de heilige Petrus het na het laatste avondmaal mee naar Rome en de pausen die hem opvolgden hielden het daar tot de heilige Sixtus II. Hij stuurde de relikwie naar Huesca en tijdens de islamitische invasie werd de kelk verborgen in de Pyreneeën en was het Alfons de Grootmoedige die de koninklijke reliek naar het paleis van Valencia bracht. Tegenwoordig is het te zien in de kapel van de heilige graal.

We zagen natuurlijk overal in de kathedraal bv  bij het hoofdaltaar biddende mensen en in de kapellen biddende mensen, bij de heilige graal viel ze zelfs op de knieën , het waren hoofdzakelijk vrouwen.

De Kapel van de Heilige Graal

En hier is hij dan, de heilige graal.

Een van de gouden voorwerpen in het museum

Een beeldengroep in het museum.

Het was ondertussen na drieën  dus tijd voor een lunch, daar om zijn we naar de gezellige historische  wijk El Carmen gewandeld met leuke straatjes en de nodige restaurantjes. We hebben voor tapas gekozen dit keer, wel duurder dan een menu del dia maar wel erg lekker. We hebben de bus van 17.00 uur terug genomen naar de camper waar we een beetje moe aankwamen, we hadden 10 km gelopen al met al.

 

We zien natuurlijk meer dan kerken en musea. 

In het kleine smalle straatje op de achtergrond  in de leuke wijk El Carmen hebben we lekker gegeten.

Ook in de wijk

 En toen moesten we nog boodschappen doen en heeft Everdien nog wat huishoudelijke klusjes gedaan, zoals het wassen van de voorkant van de camper, spierpijn morgen?

Het weer is wat minder aan het worden, vandaag half bewolkt en 23º.

Almenara, Platja Casablanca 12-05-2023, vrijdag

De cp stond vrijwel vol gisteren met diverse nationaliteiten, zelfs 4 Nederlandse campers. Omdat het weekend wordt hebben we besloten om weg te gaan om plaats te maken voor andere campers. Gisterenavond is trouwens een grote camper, voormalige touringcar , meer dan een kwartier bezig geweest om van de cp af te komen. Telkens kwam hij vast te zitten en moest opnieuw gaan steken, uiteindelijk is het gelukt met aanwijzingen van andere camperaars die paaltjes probeerden te verwijderen. Zij vrouw was al die tijd druk aan het telefoneren.

Wij zijn 30 km noordelijker gereden naar een cp in  Almenara bij  het vakantiedorp Platja de Casablanca, een cp vlakbij het strand, gescheiden daarvan door een verdord grasveld en hele lage duinen zodat we een mooi  zeezicht hebben. Er zijn hier ook voorzieningen, alleen het water doet het  niet, dat hadden we al gelezen dus we hebben voldoende voorraad bij ons. De plaatsen zijn smal, vanmorgen was er ruimte genoeg, vanavond gebint het vol te lopen. We hebben hier ooit al eens gestaan aan de noordkant van het dorp, 2 km hier vandaan. Er kwam vanmorgen  een boer met fruit op de cp, we hebben mandarijnen, sinaasappels en loquats gekocht, Japanse mispels, erg lekker.

 

De Groene Trompetboom staat prachtig in bloei

Deze camperbus was langer dan een kwartier bezig om van de cp te komen. Man links voor de camper probeert paaltje uit de grond te trekken.

Het strand bij Platja de Casablanca bestaat uit kiezelstenen

Cp Platja de Casablanca, N39.72714, W0.18746, gratis met voorz., water functioneert al langere tijd niet

We hebben vanmorgen langs de boulevard gewandeld, we hadden geen spierpijn van gisteren overgehouden. In het begin  over houten vlonders, meer naar het dorp toe over steen. Langs de zeekant staan nog veel vakantiehuisjes die in de jaren ’50 zijn gebouwd die er leuk uitzien, verder is er een kleine dorpskern met een paar restaurantjes en een kleine supermarkt. Er is ook nieuwbouw, echter geen hoge flats, hoogstens een paar verdiepingen. Nu is het dorp nog rustig, in de zomer zal het anders zijn, er zijn veel parkeerplaatsen voor vakantiegangers/badgasten.

Het weer zit nu in een dip, het is afgelopen met de te  hoge temperaturen, de temperaturen komen vandaag en de komende dagen lager uit dan de seizoensgemiddelden. De Spaanse weerdienst AEMET had code oranje gegeven wegens intense regenbuien  op vrijdag voor de omgeving van Barcelona. Code geel gold ook  voor de rest van de Catalaanse kust en de Pyreneeën bij  Girona. Verder kregen het binnenland van de provincie Valencia en het noordelijke binnenland van de provincie Alicante een gele waarschuwing voor regen en onweer. Op de weerapps was te zien dat het heel onrustig was in de atmosfeer met grote onweerscomplexen in genoemde gebieden. Trouwens van het uiterste zuiden van Frankrijk tot in Zuid België vielen er vandaag ook buien. Dan hebben wij nog geluk gehad, vanmorgen viel er een buitje, er waren daarna  hele brede opklaringen en   de middag verliep grotendeels zonnig terwijl er wel buien zichtbaar waren meer het binnenland in achter de bergen. Je mag hier niet buiten zitten op deze cp, we hebben na de wandeling dan  ook binnen gezeten om te lezen. Je kunt wel voor de camper zitten in het gras bij een picknickbankje maar we vonden de zeewind wat fris, het was 21º.  We zijn duidelijk verwend en misschien ook wel wat koukleumen.

Platja de Casablanca 13-05-2023, zaterdag

De cp was helemaal vol gisteren maar vanmorgen reden er weer wat campers weg waarvoor er weer anderen in de plaats kwamen in de loop van de dag. Ook gisterenavond zijn de buien uitgebleven, er zijn slechts enkele druppels gevallen. Dat was wel anders in Catalonië, daar zijn plaatsen waar meer dan 50 mm regen is gevallen , in de Pyreneeën viel sneeuw. In de straten van Barcelona lagen op sommige plaatsen de  hagelstenen meer dan 2 cm hoog. De buien bleven steken ter hoogte van de Ebro Delta en trokken daar  de zee op. Omdat er vrijdag ook al veel regen was gevallen en de komende week er ook nog wel buien worden verwacht lijkt het erop dat in Catalonië het minder droog aan het worden is. Hopelijk kan er weer wat water in de stuwmeren komen , die staan bijna record laag en in 3 stuwmeren kunnen blusvliegtuigen geen water meer innemen. De droogte in Catalonië heeft nu al 30 maanden geduurd, misschien komt er nu langzaam een eind aan maar dat is nog lang niet zeker. In Catalonië heeft de regering de uitzonderingstoestand afgekondigd in 224 gemeenten. Dit betekent dat er beperkingen zijn op het gebruik van water, namelijk 40% minder voor landbouwgebruik en 15% minder voor industrieel en recreatief gebruik.

                                     Langs de kust groeit hier Zilverkruiskruid

Vakantiehuisjes in Platja de Casablanca

Gebouwd in de jaren '50

Een groot deel van de dag stralend weer en dit is ons uitzicht.

Omdat de droogte elders in Spanje  blijft aanhouden trekt de regering 2,2 miljard uit voor een noodplan om de droogte te bestrijden. Naast verbetering van de waterinfrastructuur komt  er ook steun aan de agrarische sector, waaronder naast de landbouw en veeteelt ook de bijenhouderij zal worden gesteund. Die laatste sector heeft het moeilijk omdat er minder honing wordt geproduceerd doordat er minder bloemen bloeien door de droogte.  We schreven al eerder over een particulier initiatief in Murcia voor de bouw van de grootste ontziltingsinstallatie ter wereld, ook de staat gaat de bouw van ontziltingsinstallaties op zich nemen in Catalonië (met een fabriek in Tordera), in Malaga en Almería. De minister gaat er wel van uit dat "ze deze zomer nog niet operationeel zullen zijn". Ook zal er meer aandacht komen om het stedelijk afvalwater te gaan hergebruiken.

De oppositiepartijen zoals de Partido Popular (PP) zeggen dat deze financiële hulp te laat komt en bekritiseren het moment van de presentatie omdat dit als een verkiezingsstunt gezien wordt. Daarmee proberen ze het zelf uit te buiten bij de verkiezingen door deze kritiek. Op 28 mei zijn er in Spanje gemeente- en regionale verkiezingen., vandaar.

We zijn vanmorgen de andere kant opgewandeld, richting Sagunto. Daar was de boulevard op een gegeven moment verdwenenen moesten we over een zanderig pad lopen. We kwamen bij een grote camping, die zal wel de reden zijn dat de politie hier op de cp regelmatig komt controleren of er geen mensen buiten zitten. Omdat er gisteren alleen maar 2 Duitsers voor op het grasveld zaten en geen  Spanjaard, zijn wij met onze stoelen naar het strand gewandeld om daar te gaan zitten lezen. Omdat er een matige zeewind stond en het nog  geen 21º was, was dat net te doen omdat de zon scheen tot 16.30 uur. . We zagen dat het in onze woonplaats 22º was vanmiddag en dus warmer dan bij ons. Er zijn een paar lichte buitjes gevallen na 17.00 uur, de straat werd niet eens nat hier.

Platja de Casablanca  14-05-2023, zondag

We zijn vanmorgen naar de weekmarkt geweest hier in het dorp, eindelijk een leuke markt. Voornamelijk omdat het een kleine markt is en er ook een paar groentekramen waren en de lingeriekramen niet overheersten. Er waren ook 2 kraampjes van 2 plaatselijke politieke partijen, over 2 weken zijn er gemeente- en regioverkiezingen.

In april is de inflatie in Spanje afgevlakt tot 4,1 % Het inflatiecijfer is gunstiger dan het Europese gemiddelde. Bepaalde levensmiddelen, worden echter nog steeds duurder zoals het geval is voor suiker, bijna 50%, boter (31%), melk 27% en sauzen en specerijen (26%), evenals olijfolie (22%). Aan de andere kant dalen zonnebloem- en andere oliën , hun prijs daalt met 26% in vergelijking met april vorig jaar. “Alles wijst erop dat de prijs van voedsel zijn hoogtepunt al heeft bereikt, hoewel de onbekende effecten van de droogte onvoorspelbaar zijn. zegt María Jesús Fernández van Funcas. Ángel Talavera, hoofd Europese Studies aan Oxford Economics, benadrukt ook dat "de voedselinflatie eindelijk begint af te nemen, hoewel de prijzen waarschijnlijk erg hoog zullen blijven.”De minister van Economie, Nadia Calviño, benadrukt de voordelen van een lagere inflatie dan de Europese partners. Hij stelt omdat Spanje een lagere inflatie heeft dan de rest van Europa, dit gunstig is voor de concurrentiepositie van Spaanse bedrijven. Zij kunnen hun export verhogen en marktaandeel winnen.

                                                  Duifkruid

Als je dit huis ziet staan langs de boulevard dan denk je ook dat er gelukkig verschillen in smaak bestaan, afschuwelijk.

Een schilder was bezig met deze eenzame boom.

Het strand vanaf de noordkant van Platja de Casablanca met in de verte de haven van Sagunto. We staan iets rechts van het midden, 2 km verder. De haven kunnen we niet zien vanaf de cp, die is nog 5 km verder.

Nadat we net als gisteren op het strand hadden zitten lezen zijn we naar een restaurantje hier in de buurt gegaan om te lunchen. Tegen 15.00 uur zat het daar bijna helemaal vol, dat was al veelbelovend. We hebben voor verschillende tapas gekozen, er waren originele bij zoals calamares met  een vleug pinda-hoisin saus.  Ook de tortilla met pulpo hadden we nog nooit ergens gezien, laat staan gegeten. Zelf de patatas bravas met aioli en een bijzondere huisgemaakte saus waren erg lekker.  Kortom we hebben een goede keus gemaakt.

Het weer was duidelijk beter dan gisteren, prachtig zonnig, wel een vrij krachtige zeewind en 23º. Het was erg druk vandaag met wandelaars en fietsers over de boulevard, mensen genoten van het mooie weer. En opvallend veel mensen met honden ook, het lijkt wel of er ieder jaar meer honden komen. En vaak meerdere honden ipv één, helaas worden er de nodige honden in Spanje ‘afgedankt.’

 

Voor het vervolg klik hier:Spanje lente 2023 deel 6