Warnsveld 16-08-2023, woensdag

We zijn na onze laatste camperreis nu weer een week of 11 thuis. In de afgelopen weken hebben we perioden met mooi weer gehad zoals in het begin in juni en ook nu de afgelopen dagen, maarr zeker ook veel regenachtig fris weer, tot vervelens toe.

We hebben deze weken  gebruikt om vrienden  te bezoeken, we hebben een paar musea bezocht en zijn 2x een weekendje met de camper weggeweest. 

 

Wat foto's uit onze tuin, hierboven de Citroenvlinder.

De Gehakkelde Aurelia.

Een Bruinrode heidelibel.

 

Links een Stadsreus, de grootste zweefvlieg in Nederland

Omdat we besloten hadden de camper niet te verkopen hebben we het interieur laten opknappen door ‘onze garage’ , Hanzestad Campers. Er zijn andere ISRI stoelen voor in de camper geplaatst, 2e hands, maar ze ogen nog behoorlijk nieuw. Ook is de douchevloer verstevigd en er zijn een aantal kleinere verbeteringen aangebracht, onderdelen vervangen. Hij is nu bijna klaar, het wachten  is nog op nieuwe raamsluitingen, die zijn besteld maar vandaag pas bij de garage afgeleverd. Zoals gewoonlijk, sinds vele jaren, gaan we weer op reis als de vakanties voor de meeste mensen die nog werken  (bijna) afgelopen zijn, eind volgende week.

 

Toen we naar het Kroller Muller museum zijn geweest, zagen we in het park de de Hoge Veluwe een roedel edelherten, allemaal bokken

De bedoeling is dat we naar Spanje gaan, te beginnen in de Pyreneeën, daarna kijken we vooral naar de weersverwachtingen. Mogelijk gaan we naar Rioja, daar zijn we 3 jaar geleden ook geweest maar we hebben niet alles gezien natuurlijk. Maar omdat we een hekel hebben om gedwongen binnen te zitten door regen, althans meerdere dagen, bekijken we wel waar we heen gaan, daar waar het weer goed is. We hebben nog overwogen om naar een ander land te gaan, bv Italië, maar Spanje trekt ons toch allebei.

We moeten nog wel allebei  langs een specialist voor we kunnen vertrekken, we verwachten niet dat er iets bijzonders zal zijn. We zullen iets korter weg kunnen dan we gewend zijn, op 23 okt krijgen we bouwvakkers die hier in huis andere ramen gaan plaatsen met beter isolerend glas. 

Vanaf volgende week dus opnieuw reisverhalen op deze site.

Assevillers 24-08-2023,donderdag.

We zijn weer op reis!

Ook de nieuwe raamsluitingen zijn maandag aangebracht, de camper is nu gepimpt na onze aanvankelijke bevlieging in het voorjaar om hem te verkopen. Gezien onze leeftijd en af en toe wat medische perikelen hebben we voor het opknappen gekozen.

Wat dat medische aspect betreft, Everdien is maandag bij de cardioloog geweest ivm hartritme stoornissen, dat bleek ook bij de fietsproef.  Ze  moet daar weer naartoe voor een MRI scan van de hartkransslagaders, op 2 nov. Er was geen reden om niet op reis te gaan volgens de cardioloog.

Vanmorgen moest ik nog voor de laatste uitslag bij de MDL arts zijn  na eerdere onderzoeken dit jaar. Er was een verdenking van gluten intolerantie (coeliakie) nav een biopt die was genomen. Echter bloedonderzoek wees dat niet uit, ws een vertekend beeld door bestraling van 37 jaar geleden.

Omdat ik al om 8.30 uur bij de specialist moest zijn, en we geen bijzonderheden hadden verwacht, hadden we de camper helemaal gepakt klaar staan voor vertrek. Een uur later, tegen 9.30 zijn we vertrokken, ook al omdat er onweer werd voorspeld. Daar hebben we weinig last van gehad, de eerste bui was net voorbij Antwerpen getrokken toen wij daar kwamen.Het was zoals gewoonlijk druk met een langzaam rijdende  file over de ringweg van Antwerpen,  die gelukkig niet stilstond maar langzaam doorreed.

De volgende bui was net Lille voorbij toen wij daar langs reden, slechts nog wat gespetter. Ook op de plek waar we nu staan, het gehucht Assevillers , was zwaar onweer geweest maar we hadden er geen last meer van.

 

Assevillers, een kerk , een school en het gemeentehuis, dan heb je het dorp wel gehad.

Standbeeld van Cecil Haly, een Australische luitenant, gesneuveld in 1918 in Assevillers

Gedoogplaats op parking, Assevillers, N49.89777 E2.83634, geen voorz.

We staan hier op historische grond die doet denken aan de loopgraven oorlog nu in Oekraïne. De  verschrikkelijke slag aan  de Somme in 1916 heeft zich in dit gebied, op de glooiingen van de rivier de Somme afgespeeld. Het Duitse offensief was in deze omgeving in 1914 vastgelopen in een loopgraven oorlog en het dorp Assevillers was soms in handen van de Duitsers en dan weer werd het bevrijd door de Engelsen samen met de Fransen.

Om deze patstelling te verbreken besloten de geallieerden tot een onafgebroken bombardement op de Duitse linies. Het is op een fiasco uitgelopen om diverse redenen. Het resultaat was een slachting met aan beide kanten ongeveer evenveel slachtoffers, bij elkaar meer dan  een miljoen doden in een paar maanden tijd, krankzinnig.

Er zijn hier dan ook vele begraafplaatsen in de buurt, ook bij het dorp Assevillers.

We staan hier rustig op een kleine parking, 10 minuten rijden van de A1. Na 15.00 uur  bleef het droog en  scheen een waterig zonnetje waardoor de temperatuur opliep van 19º  tot 25º aan het begin van de avond waarmee het toch nog een hele aardige middag was.

Saint Benoît du Sault 25-08-2023, vrijdag

Vanmorgen om 7 uur barstten de eerst buien in alle hevigheid los, in een mum van tijd stond de parking en de straten blank. Toen de buien minder werden zijn we om 9.00 uur vertrokken. Leuk is anders om in de stromende regen te rijden maar we namen de tolweg, dat leek ons toch veiliger ook omdat het onweerde. 

We zijn om Parijs heengereden via de Francelienne, een omweg van zo’n 30km maar het verkeer reed over het algemeen goed door. 3 Jaar geleden zijn we nog via de Péripherique gereden, dat valt  nu binnen de milieuzone en aangezien wij een Franse  milieusticker klasse 4 hebben is die voor ons verboden. De gratis snelweg van Parijs naar Orléans hebben we niet genomen, in Parijs stonden borden dat er door werkzaamheden ernstige verkeershinder was op die route, de N20. De hele weg hebben we regen gehad, niet altijd buien, vaak ook motregen en gespetter maar we konden goed doorrijden. Het was druk op de weg, veel terugkerend vakantieverkeer waarbij opviel dat de daktent in opmars is. We hebben iets verder gereden dan de bedoeling was, de regen nodigde niet bepaald uit om eerder te stoppen en bovendien bleek een cp  die we hadden uitgezocht gesloten vandaag.

De zon schijnt na een bui op het kasteeltje waar wij op uit kijken, het ligt aan de andere kant van een dal

De kerk die oorspronkelijk uit het jaar 1000 dateert.

Het enige vakwerkhuis in het dorp.

Een van de 2 café's in het dorp.

Geen ramp want 25 km verder dan die gesloten cp staan we nu in het middeleeuwse dorp Saint Benoît sur Sault op  een cp met een schitterend uitzicht over een dal. En de cp is aan de rand van het mooie dorp die uit de 10e eeuw stamt. Er staan een aantal mooie middeleeuwse huizen en een wandeling langs de bezienswaardigheden duurt ongeveer een uur. Gelukkig bleef het droog zodat we even lekker de benen konden strekken na de rit van zo’n 6,5 uur. Het dorp is een van ‘les plus belles villages’, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het is ook een mooi dorp om doorheen te wandelen, nogal wat middeleeuwse huizen  huizen lijken wat op elkaar met de torentjes die kenmerkend zijn voor dit dorp met ongeveer 600 inwoners. Er waren maar weinig toeristen aanwezig, dat zal ongetwijfeld met het naderend einde van de vakanties te maken hebben en het regenachtige weer.

Dit is een 15e eeuwse poort, die versterkt is om het dorp te verdedigen.

Enkele huizen waarbij je de typische middeleeuwse architectuur van dit dorp ziet, de torentjes. Het 15e eeuwse huis recht heeft zelfs 2 torentjes. ( de 2e zie je niet)

De gratis cp met voorz in Satnt Benoît du Sault.

N46.44154  E1.39233

De natuur in deze omgeving is ook mooi heuvelachtig nadat we eerst vrijwel de hele dag door een vlakke, vaak bosachtige omgeving hadden gereden.

 Vanaf het eind van de middag bleef het droog  en het werd 23º. Stonden we vannacht alleen op de gedoogplaats, nu staat er een camperbusje naast ons. We hadden het hier drukker verwacht maar gelukkig is dat niet het geval want er zijn hier maar 4 plaatsen.

Eymet 26-08-2023 , zaterdag

Vanmorgen was er een klein markje op de parking naast de cp, 2 groentekramen, wat kaas en gegrilde kippen, we hadden niets nodig. Toen we het dorp uitreden zagen we een prachtig oud klooster bij de oude stadsmuren maar we konden niet stoppen. Het was een gedeelte van het dorpje waar we gisteren niet geweest waren omdat we terug gingen naar de camper omdat er een dreigende lucht aankwam.

We zijn eerst een stuk over de gratis snelweg gereden naar Limoges waar het aardig druk was met terugkerend vakantieverkeer. Voorbij Limoges zijn we via de N21 door de Périgord gereden, af en toe een dorpje passerend. Boerderijen adverteerden met reclameborden voor foie gras en truffels en een enkele voor notenolie, er stonden dan ook de nodige walnotenbomen.  Af en toe een kasteeltje maar vooral 2e hands autohandelaren bij garages langs de weg. En veel bochten en rotondes, dat weet je als je binnendoor rijdt. Bij Bergerac begonnen de wijngaarden van de gelijknamige wijn, vooral de rode is lekker.

Het mooie plein in het centrum van Eymet is getransformeerd tot een kermisattractie, erg jammer.

De mooie historische gebouwen rondom het plein komen niet tot hun recht, althans dat vinden wij, doodzonde toch?

We hebben vandaag 245km gereden en zijn gestopt in Eymet, een aardig dorp in de Dordogne. Een braakliggend veldje heeft de gemeente als experiment als een officiële cp verklaard, zonder voorzieningen, €1,50 per overnachting en €0,20 pp toeristenbelasting. De cp ligt vlakbij het riviertje de Dropt.

Eymet heeft een leuk klein centrum met een pleintje als middelpunt omzoomd met historische gebouwen met galerijen. Maar wat een wansmaak heeft dan iemand bij de gemeente, of wellicht een commissie, dit pleintje is versierd met slingers. In  het midden van het pleintje staat een fontein, vanaf die fontein zijn allemaal slingers met blauwe en witte bollen vast gemaakt aan de huizen rondom. Het mooie pleintje wordt in onze ogen totaal verpest, men denkt kennelijk dat toeristen dit op prijs stellen. Toen we betaalden bij het office de Tourisme hebben we gezegd dat we die guirlandes een enorme afbreuk vonden doen aan de schoonheid van het pleintje. “Het is slechts zo in de maanden juli en augustus’. De prijs voor het lelijkste toeristische project gaat naar de gemeente Eymet wat ons betreft. Maar er zijn wel gezellig aandoende terrassen in het dorp en we hebben een leuke wandeling gemaakt. In een klein kasteeltje  was een tentoonstelling van een paar artiesten, het werk van een fotograaf sprak ons het meest aan.

Een kijkje in een van de aardige straten in Eymet

Er zijn ook kleine, pittoreske straatjes te vinden.

Een oude wasserette met watermolen in de rivier de Dropt.

We hebben de 1ste kerk van deze reis bezichtigd, de neogotische Notre Dame. Zowel de kerk als het interieur was niet bijzonder, het enige wat we mooi vonden waren de gebrandschilderde ramen.

Na een zonnige start, als de zon schijnt rijdt je toch met een vrolijk gevoel,  werd het vandaag grotendeels bewolkt, aan het eind van de middag kwam er af en toe een  opklaring en werd het 25º. Maar het leef in ieder geval droog , de komende dagen wordt er in de Pyreneeën veel neerslag verwacht, dat was vandaag al zo. Dus gaan we ws pas dinsdag naar de Spaanse kant, dan wordt het weer weer beter. 

 

Dit is is een klein kasteeltje met een donjon.

Een van de foto's van de persfotograaf Robwert Munoz die langs de oude muren van het kasteeltje waren tentoongesteld.

 

Een van de vele gebrandschilderde ramen van de kerk de Notre Dame.

Cp in Eymet €1,90 per overnachting. zonder voorz. :

N44.66501 E0.39568

Mont de Marsan 27-08-2023, zondag

We stonden vannacht met 4 campers op de cp, een rustige plek. We zijn via de D933 naar Mont de Marsan gereden door het département Lot en Garonne. Landschappelijk  een iets minder mooie route dan gisteren, nu was het tamelijk vlak maar wel reden we door uitgestrekte bossen. Ook de dorpjes die we passeerden waren minder mooi dan die in de Périgord. 

We zijn vandaag maar 130 km gereden want zoals we gisteren al schreven wordt er in de Pyreneeën vandaag en morgen veel neerslag verwacht, zo kan er bv in Pau 50 mm vallen. Onderweg kwamen we heel veel campers tegen en de cp waar we nu staan  waar plaats is voor 45 campers staan er nog niet de helft. Het lijkt erop dat voor veel Fransen de vakantie voorbij is en ze zijn naar huis vertrokken, zeker ook gezien het grote aantal campers die we zijn tegengekomen.

We hebben onderweg trouwens goedkoop getankt, €1,754 per liter bij supermarkt ‘Super U’. Doorgaans betaal je in Frankrijk tegen de €2,-, in Spanje daar is de diesel goedkoper, hoeveel  dat zien we over een paar dagen wel. 

Mont de Marsan ligt in het département Les Landes net te zuiden van het grote bosgebied van Les landes, het grootste bos van Europa.

De uitgebloeide bloemen van de bosrank zien er prachtig uit.

Een voorbeeld van een mooi gebouw in de stad die sterk verwaarloosd is, jammer.

Er zijn een paar aardige pleintjes in Mont de Marsan, op dit terras hebben we gezeten.

Cp Mont de Marsan, N48.89026 W0.47519

€10,70 per overnachting. Water €1,- voor 5 min.

Vanmiddag zijn we de stad ingelopen, het centrum viel ons wat tegen. Nu moeten we zeggen dat we niet in het oude gedeelte zijn geweest waar volgens zeggen leuke kleine straatjes moeten zijn. Maar toen er een spetterbuitje kwam zijn wij op een overdekt terras neergestreken en daarna vonden we het welletjes voor vandaag, genoeg gelopen. De oude gebouwen die we in het centrum zagen hadden het allemaal net niet of waren verwaarloosd. 

Nog even over de prijzen van de consumpties op het terras, die waren vergelijkbaar als bij ons in Nederland. We moesten €7,60 afrekenen voor een biertje en een glas witte wijn.

Een paar beelden fleuren het stadsbeeld op, deze is voor het Office de Tourisme

Een leuke  loopbrug tussen 2 huizen. 

Het weer is nog verre van stabiel, we kwamen rond het middaguur in Mont de Marsan aan  in een fikse regenbui. Daarna bleef het droog met opklaringen en hebben we buiten kunnen zitten op een klein buitje na en een nog kleinere toen we in de stad liepen . Het werd 24º en er stond een stevige wind.

Navarrenx 28-08-2023, maandag

Er zijn vannacht en vanmorgen flinke plensbuien gevallen op de cp in Mont de Marsan , we stonden met flinke plassen om ons heen. We wilden aanvankelijk nog een dag hier blijven ivm de regen in de Pyreneeën maar omdat het ’s middags droger zou worden zijn we toch een uur de Pyreneeën in gereden. Morgen is het nl droog aan de Spaanse kant terwijl het aan de Franse kant regenachtig blijft, dan kunnen we morgen naar Spanje doorrijden.

Deze struik met fraaie bloemen groeit tegenover de cp in een heg, het is de Caliiante.

Hier zie je een gedeelte van de vestingwerken. De muren zijn zo dik dat er een gang doorheen loopt, schoorstenen zorgden voor frisse lucht voor de soldaten.

Dit is het 'Bastion van de echo's', het wordt beschreven als een primitieve fortificatie.

Dit is het 'Bastion van de bel', het beschermde de brug die links ligt (niet zichtbaar)

De route verliep droog, we hadden gewacht tot er opklaringen waren en dankzij de app Weer en Radar konden we het juiste moment om te vertrekken bepalen. Het was maar 70 km naar Navarrenx,  een mooie route door een heuvelachtige omgeving. We staan aan de voet van de Pyreneeën maar die hebben we nog niet kunnen zien, door de regen waren die in nevelen gehuld. We staan in het departement Pyrénées-Atlantique.

Er zijn nogal wat dorpjes in de regio Zuidwest Frankrijk waarvan de naam begint met Bastide , zoals bv la  Bastide Clarence. Een Bastide is een Franse middeleeuwse stad, gesticht in de 13e en 14e eeuw in voornamelijk Zuidwest-Frankrijk ten tijde van de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Typerend voor de bastide is een rechthoekig stratenpatroon dat de stad verdeelt in acht huizenblokken rondom een centraal marktplein, dit zagen we bv in Eymet. Er zijn in die dorpen vaak nog oude stadsmuren die deel uit maakten van de verdediging.

Het stadje Navarrenx is klein maar er zijn wat aardige huizen zoals dit hoekje hier.

L'Arsenal is het oude huis van de koningen van Navarra, later een wapenopslagplaats.

Het centrum is niet autovrij, een paar pleintjes staan vol auto's, dit valt nog mee.

Cp Navarrenx N43.32109 W0.76098, gratis, geen voorz.

Zo’n Bastide is ook Navarrenx waar we nu naar toe gereden zijn, het is het eerste vestingstadje van Frankrijk (1316). Het is strategisch gelegen aan het riviertje Le Salys.  We staan op een cp bij een gedeelte van de oude stadsmuren, die dateren uit de tijd dat Engeland een deel van Frankrijk bezet hield en dienden om vijandelijke Franse of Spaanse troepen buiten de muren te houden.

We hadden een droge periode uitgezocht om het kleine stadje te bezichtigen, overal zie je stukken van de geschiedenis zoals de indrukwekkende muren.

Want droog bleef het ook vanmiddag niet al waren de buien minder zwaar dan vanmorgen, het was 22º.

Jaca 29-08-2023,  dinsdag

Er stonden vannacht 8 campers in Navarrenx, ’s nachts geen last gehad van verkeer die overdag  over de nabij gelegen weg reed.

We reden kort na 9 uur weg en hebben op de weg naar Oloron achter een vrachtwagen gereden, dat vonden we wel best, we leren het wel om ons niet te ergeren. Het was al vrij snel begonnen met regenen maar dat ging richting de Pyreneeën over in lichte regen. Jammer dat het weer zo somber was, de omgeving waar we doorreden was erg mooi maar er was ook laaghangende bewolking in de bergen waardoor het zicht wat beperkt was. De weg was goed, meestal breed genoeg maar op een paar gedeelten was er wisselende voorrang omdat de weg te smal was daar.

 

Aan de Spaanse kant van de Pyreneeën zijn we gestopt in Canfranc bij dit grote voormalige treinstation, nu is het een hotel.

Onderweg door de Pyreneeën" vaak vlak langs snelstromend riviertje.

De weg was over het algemeen goed, foto's zijn genomen door het voorraam.

Een dorpje in de Pyreneeën , we zien weinig van de bergen door nevel.

We zijn door de tunnel van Somport gereden, bijna 9 km lang en aan de Spaanse kant van de Pyreneeën scheen zowaar af en toe de zon. We waren vorige week nog van plan om op een parking van een skipiste te gaan staan maar toe was het weer nog heel anders dan nu. Omdat het maar 12º was en er een koude wind van 70 km p.u. stond hebben we daar natuurlijk van af gezien. Wel zijn we in Canfranc gaan kijken bij het oude station die nu een hotel is. Het was een langgerekt gebouw, mooi om te zien. Canfranc is een ski dorp en ook nu was het toeristisch. We zijn er maar kort gebleven, te koud daar. We zijn doorgereden naar Jaca en staan daar op een cp vlakbij het centrum.

De kathedraal van Jaca vinden we. niet de mooiste, het terrasje geeft wel sfeer.

Het interieur van de kerk vonden we wel mooi.

Rechterfoto bv het plafond.

Het was helaas erg donker in de kathedraal , zodoende niet veel foto's kunnen maken, uiteraard flitsen we niet.

Na de lunch hebben we even gewacht alvorens de stad in te gaan, tijdens de siësta is het doorgaans rustig in de stad. Dat was het inderdaad behalve de terrasjes die na 15.00 uur nog stampvol zaten. Daar gaan we morgen ook wel eentje van bezoeken, eerst hebben we vandaag de stad bekeken. Onze indruk is dat het een  mooie stad is met een lelijke kathedraal, althans van de buitenkant. Van binnen is hij mooi, via de kathedraal kom je in het museum voor middeleeuwse kunst het Diocesan Museum. De belangrijkste attractie in het museum zijn wel de Romaanse en Gotische fresco’s die gedurende een periode van bijna 60 jaar uit verschillende kerken zijn gekomen naar Jaca. Er waren erg mooie bij en het waren er vooral ook veel die in de ruimtes van het oorspronkelijke klooster te bezichtigen waren. Tevens waren er sieraden, beeldjes en schilderijen uit diverse periodes, t/m de barok te zien. Het was het  entreegeld van €4,50 pp voor pensionados meer dan waard. We hadden het idee dat we de enige bezoekers in het museum waren, verder niemand gezien. 

Een kleine selectie van de vele fresco's die in het museum in Jaca te zien zijn.

We zijn zeker niet de enige camper op de cp in Jaca. We hadden de voorlaatste plaats, het is een gewilde plek bij de stad. Aan het eind van de middag kwamen er nog steeds campers  en er staan er een 15 tal in de straten hiernaast.

Er was vandaag tamelijk veel zon en het werd 21º, dat vonden we toch wel een verademing na al die somberheid en regen van de afgelopen dagen tijdens onze reis. We hebben best veel gelopen vanmiddag in de stad, 9916 stappen oftewel 6,5 km.

 

Naast de fresco's zijn er ook adere vormen van religieuze kunst in het museum zoals dit fraaie zilveren kistje.

Kapiteel 'Koning David en de muzikanten, een van de 3 delen hierboven.

 

En de `Virgen met niño' , maagd met kindje, was ook meerdere malen te zien, hier een beeldje achter glas

Een beeldengroep van hout (achter glas)

Voor het vervolg van de reis klik hier: Najaar 2023 Spanje deel 2