Callahorra 27-09-2023, woensdag

Vannacht hebben we allebei niet goed geslapen, Everdien vanwege koorts en ik omdat ik ook ben begonnen te blaffen. Ik slik een paar x per dag 1000mg vit. C, bij verkoudheid helpt mij dat wel en nu heb ik het idee dat ik  in ieder geval wat er aan probeer te doen  om de klachten wat te beperken. Baadt het niet, het schaadt ook niet, het teveel aan vit. C pies je weer uit.

Gisteren is de Spaanse leider van de PP begonnen met een poging een nieuwe regering te vormen, vrijwel zeker dat dat niet zal lukken.Vrijdag zal er meer duidelijk zijn in het parlement waar hij verantwoording voor zijn poging zal afleggen. Bij mislukking van de poging zal Pedro Sanchez aan zet zijn. We hebben het er al eens over gehad, dat kan alleen met behulp van de Catalaanse separatisten van Puigdemont’s partij Junts die amnestie voor politieke gevangenen eist als voorwaarde om mee te regeren. Sanchez krijgt 2 maanden de tijd, lukt het hem ook niet dan worden er in januari nieuwe verkiezingen gehouden. Hoewel  Spanje een federale staat is met autonome regio’s blijken die regio’s ook op nationaal niveau een rol te spelen. De mislukking van Feijóo om een regering te vormen komt omdat hij om een meerderheid te krijgen, hij met Vox en enkele regionale partijen met samenwerken. Nu is de ultrarechtse Vox fel tegenstander van de regionale autonomie , dus op de steun van bepaalde regio-partijen hoeft hij niet te rekenen.

 

Wel een mooi uitzicht maar verder een tamelijk haveloos uitziend straatje

Het klooster San José uit de 17e eeuw

Je krijgt er minder aandacht mee dan aan de acties van XR, maar toch ook hier bezorgdheid over de klimaatverandering.

Een klein bloempje, het Maltezer Kruis

Nog even overwogen om naar een camping te rijden met ons mobiele veldhospitaal, de dichtstbijzijnde bleek echter 40km verder, en dan ook nog via slingerwegen.

Maar we staan hier eigenlijk best goed, aan de stroom en onze Spaanse aardige buurman heeft hulp aangeboden bij boodschappen en whatever. Maar we hebben ruim ingeslagen gisteren , vooral ook fruit, rekening houdend met…

Aan het eind van de ochtend ben ik alleen wezen wandelen, met zware benen door de steile straatjes , dat viel nog niet mee. Vanmiddag hebben we allebei op bed gelegen, Everdien een groot deel slapend en ik lezend, De koorts bij Everdien zakt en ze voelt zich wat beter, bij mij is het andersom, is er ws  in ieder geval iemand op de been morgen. De temperatuur van mij loopt langzaam ondanks de paracetamol, o, 18.30 uur 38.2º, terwijl Everdien onder de 38º heeft gemeten.

We hadden het geluk dat er vandaag vrij veel hoge bewolking was waardoor de temperatuur niet zo hoog opliep, het werd 28º. Morgen kunnen we gedeeltelijk onder een boom staan.

Calahorra 28-09-2023 , donderdag

Dat heb je er nu van. Zijn we even uit bed gistermiddag om wat te eten , zeg ik tegen Everdien heb jij ook van die elastieken benen. Prompt was de oorwurm in de tamelijk doorwaakte nacht : Foxie Foxtrot met je elastieken benen. 

Met mij gaat het wel beter, vanochtend eind van de ochtend opgestaan, Everdien is hondsmoe en dook meteen weer het bed in om te slapen.

Morgen wordt  er een nieuwe wet op het dierenwelzijn van kracht in Spanje . Meteen maar even gekeken of  stierenvechten verboden gaat worden, nee hoor, aan deze wrede traditie wil niemand zijn vingers branden.Dit ondanks acties van dierenactivisten om het te laten verbieden.  Voor andere dieren betekent de wet wel een verbetering: het tentoonstellen van dieren in etalages, het kopen van dieren in winkels of via internet, circussen met dieren, hondengevechten is vanaf vrijdag 29 september verboden in Spanje.

Vanaf morgen is elke vorm van verwaarlozing en mishandeling, agressie of nalatigheid die lijden, fysieke of psychologische schade of de dood van de dieren veroorzaakt verboden. Dan gaat het om bijvoorbeeld om het los laten lopen van dieren, vooral in nationale parken, weidegebieden of andere beschermde natuurgebieden.

Vanmiddag weer een  groot deel in bed gelegen, slapen/rusten. Maar we zijn optimistisch, we voelen ons  wat  minder ziek, Everdien voelt zich nog wel als een dweil. Ze heeft ook veel pijn aan haar gekneusde ribben bij het hoesten en niezen. We hebben nog een klein beetje koorts, de moeheid zal nog wel even duren.

We hopen morgen zover opgeknapt te zijn dat we  naar een andere cp te rijden meer schaduw, nu staan we om 14.30 uur in de schaduw. In het weekend worden temperaturen verwacht van 34 of 35º, extreem hoog voor de tijd van het jaar. Vandaag werd het 29º bij een onbewolkte hemel.

Cabanillas 29-09-2023, vrijdag

Vannacht nog wat koorts, Everdien was gisterenavond koortsvrij. Dus met een paar paracetamol achter de kiezen besloten naar een meer schaduwrijke cp te rijden, Niet eerst  dan dat we langs een grote Hypermercado, Carrefour,  in Tudela waren gereden. Normaal een feest, nu alleen snel doelgericht de boodschappen gedaan, kostte teveel energie. We staan nu op een aardige cp deels onder bomen, we staan zodanig dat s’morgens de zonnepanelen worden geladen, ’s middags we in de schaduw staan en ’s avonds we tv kunnen kijken, je moet ook overal aan denken als je een camper bij bomen neerzet….

De cp ligt in een landelijke omgeving en wie hier ook staat is de Spaanse Michael die we nu voor de 3e keer ontmoeten. Van hem hebben we de tip van deze cp gekregen hij bestaat pas sins juli. We zijn la Rioja weer uit en staan nu weer in Navarra. Op deze cp in een landelijke omgeving bij een dorpje waar ws. niets te beleven valt. Maar daar zijn we nog niet heen gelopen, te moe en windstil bij 31º.

Blauwvleugel sprinkhaan 

Uitgebloeide gevlamde fijnstraal

De schaduw komt er eraan, Cp Bardanillas,

gratis met voorz. N42.03406 W1.53249

Terwijl in Nederland de inflatie is gedaald dankzij vnl de dalende energieprijzen , is de inflatie in Spanje wat gestegen. Dit komt vooral door de stijging in prijs van een aantal levensmiddelen waaronder olijfolie( 50% meer dan een jaar geleden) en suiker(42%) de kroon spannen. Voor groente en fruit moet bij de kassa momenteel gemiddeld 20 procent meer worden afgerekend vergeleken met december 2022, zo blijkt uit een berekening van consumentenorganisatie Facua. In sommige supermarkten was dit zelfs bijna 40 procent. De prijs van vers fruit in het algemeen steeg ten opzichte van een jaar geleden met 12 procent en groente en aardappels met 22 procent.

Verder een prachtige dag vandaag waar we gelukkig van hebben kunnen genieten naast de hut. Allebei ongeveer een half uur geslapen in bed vanmiddag, gaat goed zo. Dat dacht ik totdat ik me om 19.30 uur  weer temperatuurde omdat ik zweterig werd, 38,4, ik red het nog niet zonder paracetamol.

Cabanillas 30-09-2023 ,zaterdag

De cp raakte aardig vol gisteren er staan hier nogal wat Fransen. Die wilden vrijwel allemaal  eigenlijk naar het woestijnachtige gebied Bardenas Reales, wij zijn daar vorig jaar ook geweest. Echter hier in Cabanillas wordt het vandaag 33º en morgen 34, dan is het op die kale vlakte wellicht nog heter, niemand waagt zich daar aan.

De poging om de leider van de Partido Partido, Alberto Núñez Feijóo, tot regeringsleider te benoemen is definitief mislukt. Het Spaanse parlement weigerde gisteren tijdens een tweede stemming opnieuw om hem het vertrouwen te geven. Waarschijnlijk mag demissionair premier Pedro Sánchez gaan proberen om een regering te vormen.

Koning Felipe VI zal in de komende dagen een nieuwe ronde van gesprekken beginnen met alle spelers met parlementaire vertegenwoordiging. Daarna wijst wij een nieuwe kandidaat aan om de regering te vormen. Dat zal zeer waarschijnlijk Pedro Sánchez zijn. 

Of het de socialistische Sánchez gaat lukken om met een links blok een meerderheid te vormen, is nog maar de vraag. Hij heeft de steun nodig van Catalaanse separatisten, maar die stellen hoge eisen. Waaronder amnestie voor iedereen die in 2017 betrokken was bij een poging om Catalonië van Spanje af te scheiden. Sánchez overweegt de amnestie, wat leidt tot kritiek in Spanje, zie de demo van vorige week zondag in Madrid.

Als het Sánchez in de komende twee maanden ook niet lukt om een regering te vormen, dan worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Dat zal waarschijnlijk in januari zijn.

Beklierd Mottenkruid, een toortsbloem

De meest moderne kerktoren die we in Spanje gezien hebben

Om 19.50 uur gaat de zon onder , dit was gisterenavond om ongeveer 20.15 uur

Omdat ik zo ontzettend blijf hoesten, ook ’s nachts, vandaag maar eens langs de farmacia gegaan om iets tegen het hoesten te halen. Naast 2 bars , 1 kleine supermarkt annex tabakswinkel is er ook een farmacie in dit dorpje van ongeveer 1500 inwoners. Ook even rondgewandeld, er moet nog een oud romaans kerkje zijn, wij zagen alleen de meest modere kerk die we ooit in Spanje zagen. We wilden niet verder zoeken, de temperatuur liep op en het was windstil. Wellicht dat we morgen nog een poging wagen als we beter hebben geslapen en fitter zijn.

Het is behoorlijk warm bijna 33º en ik zeg tegen Everdien dat ik straks wel een biertje zou lusten, dat lijkt me toch een goed teken dat ik aan de beterende hand ben. Wat een ( tijdelijke) tegenvaller, bij het gebruik van de medicatie tegen die hoestbuien, wordt alcohol ontraden vanwege mogelijke bijwerkingen. Gaan googelen op de werkzame stof,  dextrometorfan  , blijkt dat het gaat om  mogelijke effecten op de maag en darm. Aangezien ik al een maagbeschermer slik, esomeprazol, neem ik daar vandaag 2 tabletten van. Het begint weer leuk te worden.

Cabanillas 01-10-2023, zondag 

Voor het eerst in ongeveer een week weer heerlijk geslapen, beiden geen koorts meer en de medicatie tegen die vreselijke hoestbuien helpt goed. En dat na al een heerlijke avond buiten met een biertje en later een wijntje.

Het is hier heerlijk rustig ondanks de weg die er langs loopt (’s nachts geen last van), er zijn hier vliegende  blauwvleugel sprinkhanen, koerende duiven en vlinders. En regelmatig een bonte vliegenvanger.

Een nadeel wat moet worden genoemd is dat hier erg veel vliegen zijn, misschien omdat je op het platteland zit. En geen gewone huisvliegen, nee een soort die ook af en toe steekt.

Een Bonte Vliegenvanger, probeerde al 3 dagen hem goed op de foto te krijgen

Dit is ons uit zicht vanaf de cp, je ziet oa een windmolenpark

Een Geraniumblauwtje, wat heet, het zijn er twee.

Je ziet nogal wat windmolenparken in Spanje , ook hier zien we ten noorden zowel als ten zuiden van ons een windmolenpark. Spanje heeft meer dan 1300 windparken met bijna 23.000 windmolens. Deze windturbines produceren momenteel een kwart van de Spaanse energiebehoefte en na Duitsland is Spanje het land met de hoogste capaciteit windenergie. Voor 2030 wil Spanje ook nog eens 17 drijvende windparken installeren op zee , daar waar de zee te diep is voor funderingen op de bodem.

Daarnaast is het logisch dat er ook de nodige energie wordt gewonnen uit zonnepanelen. De productie van elektriciteit uit zonne-energie in Spanje heeft in 2022 een recordhoogte bereikt. Het land versloeg Duitsland als grootste producent van zonne-energie op land in de EU en verdubbelde het eigen gebruik van zonne-energie vergeleken met 2021.

Het gaat hierbij om zonne-energie uit zonneparken maar ook die uit panelen bij particulieren op het dak. De zonne-energiesector zorgt voor flink wat werkgelegenheid, in 2022 waren er in Spanje bijna 200.000 mensen werkzaam in de fotovoltaïsche sector, bijna een verdubbeling met het jaar daarvoor. 

Boven het portaal van het Romaanse kerkje, een dier met het hoofd van een mens.

Een schitterend portaal, met  verschillende bogen , elk met hun eigen figuren

De achterkant van het kerkje, de voorkant is gemoderniseerd.

We zijn vanmorgen naar het romaanse kerkje gewandeld dat aan de oostkant van het dorp ligt. Een man gevraagd naar de weg, ik was naar hem toegelopen, hij vroeg aan Everdien die iets verderop stond of zei wist waar het romaanse kerkje was. Er waren tijden dat Everdien een Spaanse schone werd genoemd, niet door mij overigens, ze heeft kennelijk nog iets  Spaans over zich.

 Van het oorspronkelijke kerkje uit 1142 zijn nog delen over. Interessant is het kleine portaal met versieringen van dieren met mensenhoofden of duivelskoppen. 

Het is een deur waarover veel gepraat wordt, want hoewel hij voor sommigen puur romaans is, kiezen andere geleerden ervoor om hem als gotisch te classificeren, ondanks de iconografische programmering die hij heeft geërfd van een onbetwistbare romaanse traditie. Hoe dan ook leuk om daar een wandeling heen te maken, het kerkje is sinds 1936 nationaal erfgoed.

 We moeten nu weer energie opbouwen. We liepen voor onze ziekte gemiddeld 11,2 km per dag,( te zien op een app), gisteren en vandaag ongeveer 3 km, het begin is er weer. En alleen ’s morgens’ middags hangen we al lezend rond bij de hut, het is te warm, vrijwel geen wind wolkenloze hemel en 33º.

Falces 02-10-2023, maandag

Vanmorgen zijn we eerst weer het proviand  aan gaan vullen , ditmaal bij de Lidl. Daarna wel erg goedkoop getankt, via de site Fuel Flash een adres gevonden op de route. Daar is ook een app van maar die kan niet via IOS, alleen Android. Maar gelukkig is er ook een site van.

Via een mooie route door een heuvelachtig gebied naar Falces gereden waar we op de cp staan. Onderweg nog een groot stuk afgefikt pijnbomenbos gezien, het is nog steeds kurkdroog en dus erg brandgevaarlijk. De cp ligt aan de rand van het dorp met uitzicht op een rotswand waar ’s zomers gieren nestelen. Falces ligt ook in Navarra , de regio waar we de komende week wel zullen blijven. Navarra is een oud koninkrijk dat groot en machtig was in de 10e eeuw. Navarra is een kleine regio, dunbevolkt maar wel bosrijk. Naar het noorden toe in deze regio kent het een sterk Baskisch karakter, zeg maar ten noorden van Pamplona. Het gebied waar wij nu zitten daar wordt Spaans gesproken. Dit gedeelte van Navarra  kenmerkt zich door een Mediterraan klimaat.

 

We staan op de cp in falces en tot onze grote vreugde zijn hier bij de rotswand vale gieren. Kijken of we morgen een betere foto kunnen maken.

Inde rotsen staan nog wat oude, vervallen huizen.

 

Het centrale plein in Falces

Cp Falces, N42.39251 W1.79554, gratis , met voorz.

We hebben vanmiddag geluncht in het dorp, in het enige restaurant die tamelijk vol zat deze maandagmiddag met werklieden. Het menu del dia stond niet op een bord buiten ook niet op een kaart maar handgeschreven in een ruitjesschrift. Het voorgerecht was wel te begrijpen, Russisch ei,  het hoofdgerecht , daarvoor ging Everdien op zekerheid en koos kalkoen filet. Ik daarentegen ging voor een plaatselijk gerecht met een welklinlkende naam. Dat smaakte best goed, veel botjes met vlees in een smakelijke saus De bediende kwam wel 3x informeren of het beviel, kennelijk bestellen niet veel toeristen dit gerecht, toen maar gevraagd wat het eigenlijk was: gestoofde varkenspootjes….. Het chocoladeijsje was wel weer heel herkenbaar.

Zijn we weer op de cp, komt er een Nederlandse camper aangereden. Zegt die vrouw maar ik ken jullie, jullie zijn toch kennissen van Gerrie en Annie? Het kwartje viel zij , Sinty en René ,waren een jaar of 2 geleden samen met Gerrie en Annie bij ons op bezoek. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, het camperwereldje is soms maar klein. We hebben als Achterhoekers, brekken en angoan, een bijzonder gezellig aperitiefje gedronken, zelf de muggen hinderden ons niet erg, het was te  leuk. Zij hebben ruime reiservaring met de camper en motor en waren al in 2010 in Albanië, we waren niet snel uitgepraat..

Er was lichte sluierbewolking en gelukkig sinds een paar dagen weer wat wind en 31º..

Falces 03-10-2023 , dinsdag

Dat was al een tijdje geleden, vanmorgen vroeg was het zwaarbewolkt. Het waren de restanten van een omvangrijk bewolking- en regengebied die zich uitstrekte van Noorwegen tot over het noorden van Baskenland. 

De scholen zijn al 2 weken  weer begonnen in Spanje dat is ook te merken aan de afgenomen drukte op cp’s. Gisterennacht stonden we nog maar met z’n tweeën , vannacht hier in Falces met z’n drieën, er was ook een Spaanse camper bijgekomen. Spaanse schoolkinderen hebben 3 maanden zomervakantie, dat is de langste vakantie van heel Europa.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor  was/is de hoge temperatuur gedurende de zomermaanden maar dat is allang niet meer zo lastig op de scholen vanwege de airconditioning die de meeste scholen hebben. Daarnaast vielen vroeger de lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender vanwege de aanplant en oogst periodes in de zomermaanden terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen naast school ook meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo maar het Spaanse schoolsysteem is een beetje vast blijven zitten.

Vanmiddag naar de rotsen gewandeld waar we wat gieren konden fotograferen

Volgens studies zijn lange onderbrekingen van school niet goed aangezien de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen graag dat het huidige systeem verandert en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaat, zodat de studenten tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter verdeeld wordt over het jaar. Bovendien zou het ouders (en in de praktijk ook grootouders) ontlasten van de zorg voor de kinderen als ze vakantie hebben. In totaal hebben kinderen in Spanje 175 lesdagen. Naast de zomer vakantie hebben ze een schoolvakantie van 2 weken gedurende Kerstmis en  2 weken gedurende Pasen. We hebben vanmorgen een wandeling gemaakt over de dijk van de rivier de Arga die hier vlakbij de cp stroomt. We kwamen langs olijfboomgaarden die er goed uitzagen, ze worden bevloeid met water die uit de River de Arga wordt gepompt. Hoe anders is het in een groot deel van Spanje waar de bomen staan te verhogen waardoor de prijs van olijfolie volgend jaar nog hoger dreigt uit te vallen. Ook Marokko heeft last van droogte, olijfolie kost daar nu €8,- per liter en in een poging  de prijs stabiel te houden heeft de Marokkaanse regering de export van olijfolie verboden. 

Een Zwarte Roodstaart

            De rivier de Arga

Renée en Sinti zijn hier gebleven vandaag, we hebben een afscheidsborrel gedronken, was weer erg gezellig. Na de bewolkte start klaarde het omstreeks het middaguur op en werd het 27º. Omdat er een stevige wind stond, konden we in de zon zitten lezen, niet nadat we eerst nog even bij de rotswand naar gieren waren gaan kijken en we een paar foto’s naar tevredenheid konden maken.

Komt er vanavond nog een camperbusje aangereden die hier gaat staan, staan hier 3 Nederlandse campers, verder geen andere, toeval..

San Martin de Unx, 04-10-2023, woensdag

Vanmorgen hebben we afscheid genomen van Renée en Sinti die richting Burgos gaan. We zijn eerst 20 km verder gereden naar Olite, een middeleeuws stadje met een groot kasteel in het centrum. De late middeleeuwen betekende voor Olite een echte gouden eeuw toen het werd gekozen als een van de favoriete verblijfplaatsen van de koningen van Navarra. Het Koninklijk Paleis van Olite, het hof van de Navarrese koningen, was een van de meest luxueuze middeleeuwse kastelen in Europa. Het was een pareltje van Navarese gotiek. Na een felle brand werd het in de 19e eeuw herbouwd.

Het imposante,, heel grote kasteel van Olite , het Palacio Real.

Iglesia de Santa Maria Real

We hadden al geen hoge verwachtingen van de cp, de doorgaande weg liep bij ons achter het bed langs, veel vrachtauto’s met hout en allerhande ronkende agrarische voertuigen, snel weer vertrokken, wel jammer van het mooie stadje. Geen nood, 8 km verder diende zich een ander middeleeuws stadje aan, Tafalla. 

Daar bleek een circus te zijn neergestreken op de plaatselijke cp dus opnieuw naar een alternatief gezocht, 11 km verder ligt San Martin de Unx met cp. Tomtom wilde ons een paadje in sturen die te breed leek voor een kinderwagen, dus Everdien wilde doorrijden. Daar had ik helemaal geen oren naar en nadat we het gevraagd hadden in het dorp kwamen we alsnog op de juiste ( nieuwe )cp.

 

Uitzicht vanaf het dorp San Martin de Unx

Iglesia de Santa Maria de Po, 14e eeuw.

San Martin de Unx is een middeleeuws wijndorpje, met 436 inwoners, de specialiteit hier is de rosé. We hebben een wandeling door het dorp gemaakt, daar ben je snel klaar mee. Het dorp kent wel leuke snelle middeleeuwse straatjes. In een bar met een fantastisch uitzicht vanaf het terras hebben we een paar eenvoudige pinxtos gegeten en een heerlijk glas rosé gedronken. De bodega’s waren gesloten vanwege siësta  , we hebben nog geen rosé kunnen kopen.

In Nederland zijn biologische producten ongeveer 45% duurder dan gewone producten. In Spanje  is het  prijsverschil tussen biologische en niet-biologische veel meer nl 100%. Biologisch eten is zo in Spanje weggelegd voor de happy few, consumenten zullen in een tijd waarin de inflatie is opgelopen to 10,5 % zich toch vooral door de inhoud van hun portemonnaie laten leiden. Een gunstige uitzondering vormt de Lidl, biologische producten zijn daar 54% duurdere. De Mercadona komt niet voor in het onderzoek, die verkoopt geen biologische producten meer.

Fraai uitzicht vanaf het terras van de bar waar we hebben gegeten.

Mooie deur in het dorp

Cp San Martin de Unx, N42.52586 W1.56385, gratis met voorz.

Waarom zijn biologische producten duurder?.Daar is ook onderzoek naar gedaan: “ het onderzoek biedt inzicht in de factoren die bijdragen aan dit prijsverschil. Enkele belangrijke factoren zijn onder andere de inflatie, de perceptie dat biologische producten een luxe zijn, tijdsgebrek en zorgen over de gezondheid. Deze factoren kunnen consumenten belemmeren om voor duurzame producten te kiezen.”  Wij vinden dit nietszeggende verklaringen, ‘de perceptie dat biologische producten een luxe zijn,’, dat is geen perceptie dat is gewoon zo in Spanje.

De kop van een Egyptische treksprinklhaan

De Egyptische treksprinkhaan

Een Blauw Zwarte Houtbij

Een Kaasjeskruiddikkoppje

Ook hier zie je dat er brand geweest is in de heuvels, er is een flink stuk afgefikt, jammer weer. Het was opnieuw schitterend weer, en met 27º niet al te warm.

 

Voor het vervolg klik hier: Najaar 2023 Spanje deel 7