Warnsveld 06-06-2020, zaterdag

Er worden de laatste dagen telkens veel nieuwe mensen genezen verklaard in Marokko.

De plotselinge toename van het aantal herstelde personen  zorgt voor een vertekend beeld van de epidemiologische situatie in Marokko.

Zodra mensen uit het ziekenhuis worden ontslagen  worden ze als genezen verklaard. De opnametijd van coronapatiënten is verkort van 20 naar 10 dagen en dat is net zolang als de duur van de kuur van het omstreden antimalaria-medicijn hydroxychloroquine. Ook worden patiënten voortaan op de negende dag opnieuw getest op het longvirus COVID-19 zodat deze bij een negatieve testuitslag het ziekenhuis op de tiende dag kunnen verlaten. Patiënten met een positieve testuitslag die geen symptomen vertonen worden ook ontslagen en moeten de quarantaineperiode thuis uitzitten.

Marokko gaat onverminderd door met het toedienen van het middel chloroquine aan coronapatiënten. De WHO stopte met de klinische proeven met hydroxychloroquine na een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet maar is er inmiddels weer mee begonnen.  Dit nadat de auteurs van het artikel in The Lancet hun schrijven  hebben toegetrokken nadat het bleek dat het was gebaseerd op onvolledige gegevens.  De Marokkaanse minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb zei eerder al dat "goede resultaten" zijn geboekt met het toedienen van het middel.

                                                                     Een bont zandoogje

Een ooievaar in de uiterwaarden van de IJssel in het pas gemaaide gras.

Een buizerd die een veldmuis in zijn klauwen heeft

Een meikever achter ons huis die een schuilplekje tegen de regen zoekt, druppels op zijn schild.

De economie is in Spanje hard getroffen en de werkloosheid, die in Spanje altijd al hoog was,  is op dit moment 36% ,wat hoger is dan tijdens  de economische crisis van 2008. Toch zijn er in mei mensen die weer werk hebben kunnen vinden, te weten 187.000. Dit betekent een eerste groei van de werkgelegenheid in Spanje sinds de coronacrisis. Voornamelijk in de bouw, de landbouw en het toerisme zijn mensen weer gestart met werken.

-In Spanje gaan Barcelona en Madrid  maandag naar fase 2 en de helft van Spanje naar fase 3 waar weer wat meer toegestaan wordt. Dat betekent dat de regeringen van die regio's de maatregelen bepalen in die laatste fase waarna een gebied in principe is teruggekeerd naar de ‘normaliteit’ en de corona-crisis is overwonnen. Maar ook in fase 3 en waarschijnlijk ook daarna moeten er mondkapjes buiten worden gedragen. En moet er de veilige afstand van 2 meter in acht worden genomen en dus niet 1,5 meter. De noodtoestand zal wel, als de ontwikkelingen zich gunstig blijven ontwikkelen, op 21 juni worden opgeheven.

Met dit  mindere weer begint zo langzamerhand het verlangen weer te ontwaken om te gaan camperen. Daarom blijven we de ontwikkelingen in Spanje ook volgen, het liefst zouden we daar in september weer naar toe gaan als we het veilig achten.

 

Weer een update van de Marokkaanse cijfers: er zijn in 2 dagen 148 besmettingen bijgekomen waarmee het totaal op 8151. Een persoon is overleden, in totaal zijn dat er nu 208 in Marokko.

Warnsveld 09-06-2020, dinsdag

Uit een onderzoek van de Universiteit van Barcelona in samenwerking met de waterzuiveringsinstallatie in de Catalaanse hoofdstad blijkt dat deeltjes van het COVID-19-virus al op 15 januari zijn gedetecteerd in het afvalwater van Barcelona. Dit is precies 41 dagen voordat de eerste persoon – een 36-jarige Italiaanse vrouw die op vakantie was in Catalonië – positief werd getest op COVID-19. Gemiddeld 5,21 procent van de Spanjaarden heeft het coronavirus gehad. Zo blijkt uit een tweede reeks serologische onderzoeken over COVID-19 in Spanje. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de positief geteste deelnemers antistoffen heeft opgebouwd.

-‘Met de informatie die we tot nu toe hebben, lijkt het concept ‘groepsimmuniteit’ nog ver weg”, zo concludeert met Ministerie van Volksgezondheid. Dit kan volgens deskundigen pas worden bereikt wanneer 60 tot 70 procent van de bevolking het coronavirus heeft gehad. Vergelijkbare cijfers w.b.t. groepsimmuniteit hoor je in Nederland.

 

In Nederland heeft ruim 5,5%  van de inwoners een coronabesmetting gehad , wij hebben eerder maatregelen kunnen nemen dan Spanje die zich heeft laten overrompelen, daardoor ligt de sterfte ten gevolge van Covid-19 ook veel hoger dan in Nederland.

-Op 22 juni wordt in Spanje de noodtoestand beëindigd , dan zal er bekend worden gemaakt welke regels zullen gelden tot het virus verslagen is. In adergeval zal men afstand moeten houden, de 2 meter zal worden teruggebracht naar 1,5 meter. De verwachting is dat het dragen van mondkapjes nog enkele maanden verplicht zal blijven.

Op het niet dragen van een masker of het niet houden aan de sociale afstand kan 100 euro boete volgen. Het mondkapje zal dus nadrukkelijk aanwezig zijn in het openbare leven, of het nu gaat om werkplekken, scholen, winkels en winkelcentra, openbaar vervoer of op straat als er veel mensen bijeen zijn.

 

                                                                    Herman Gordijn: hoer met cyclamen

       3 portretten van Levi van Veluw

 

De regering in Marokko zou volgens sommige bronnen de lockdown willen verlengen tot het eind van deze maand.

Gisteren zou er een videovergadering plaatsvinden die verplaatst is naar vandaag .

Omdat er nieuwe uitbraken zijn geweest in de regio Casablanca en Marrakech zou na afloop van die vergadering  bekend worden gemaakt of de lockdown wordt beëindigd of verlengd zal worden maar de bekendmaking  is verplaatst naar morgen, om 15.00 uur wordt er  bekend gemaakt wat er gaat gebeuren wel of geen verlenging..

De oproep aan bedrijven die weer actief zijn om personeel massaal te laten testen, zou om verschillende redenen nog niet zijn opgevolgd., dit speelt ook mee in de afweging om de lockdown al dan niet te verlengen.

 

Enkele dagen voor de  mogelijke beëindiging,, werd nog met trots bekend gemaakt dat  “het reproductiepercentage nu  0,7%  bedraagt  en het sterftecijfer niet meer dan 2,6%, er kan worden gesteld dat dit de ingrediënten zijn om te zeggen dat de pandemie achter de rug is.  Momenteel volgen niet meer dan 600 of 650 patiënten het behandelprotocol op basis van hydroxycholoroquine en azytromicyne, wat ongelooflijke resultaten oplevert,”

Marokko behoort zelfs tot de landen met de minste slachtoffers ter wereld. En misschien zelfs de minste hoeveelheid besmetting aldus een woordvoerder van het ministerie v, an Volksgezondheid.

Dit lijkt in tegenspraak met een mogelijke verlenging, dus het is nog even afwachten.

                                                                     Carel Willing: de Zilveren Bruiloft

          Jan Beutener, 3 schilderijen

We zijn vanmorgen weer naar het museum geweest en wel het museum More in Gorssel, 9 km van ons huis. Al met al zijn we nog steeds niet veder weggeweest dan zo’n 15 km rondom ons huis en nog zijn we niet uitgekeken.

Het museum More bevat werken van Nederlandse moderne realisten uit de vorige eeuw. Er is nu  een tentoonstelling van Jan Mankes met veel van zijn werk. Ok loopt er een tentoonstelling met werk van Jan Beutener dat ons meer aansprak dan het werk van Mankes. Beuterner werkt met grote vlakken en speelt met licht en schaduw op een bijzondere manier.  Het was zeker de moeite waard om het museum te bezoeken op een dag dat het weer nog steeds tegenvalt.

 

De laatste 3 dagen zijn er in Marokko 286 nieuwe besmettingen bijgekomen, waarvan gisteren alleen al 135. Totaal zijn er nu 8437 besmettingen. Het aantal doden is met 2 gestegen tot 210.

De stijging van het aantal besmettingen aan de vooravond van de beslissing over wel/niet verlengen noodtoestand zal wel wijzen op een verlenging.

Warnsveld 12-06-2020, vrijdag

Marokko heeft de noodtoestand verlengd met een maand tot 10 juli. Er lag een plan om de lockdown zelfs tot 10 augustus te verlengen , maar dit wetsvoorstel werd op het laatste moment gewijzigd.

Er zijn de laatste dagen weer meer nieuwe besmettingen bijgekomen, waarschijnlijk doordat families weer bij elkaar op bezoek gingen om het einde van de ramadan te vieren.

Wel zullen er per regio versoepelingen worden doorgevoerd in bepaalde regio’s die minder hard door het Covid-19 virus zijn getroffen. In grove lijnen zou je het land in tweeën kunnen delen: het noorden , althans bepaalde stedelijke regio’s  die  het zwaarst zijn getroffen, zal in fase 1 blijven. Dat houdt in dat er nog allerlei beperkingen zullen zijn. In fase 2 zal er meer bewegingsvrijheid zijn, wel zullen restaurantjes en de rest van de horeca gesloten blijven, behalve voor afhalen.

-De hoge raad van Ulema heeft woensdag laten weten dat de moskeeën in Marokko voorlopig dicht blijven en pas zullen heropenen wanneer het ministerie van Gezondheid daar groen licht voor geeft.

-Eindelijk is de repatriëring Marokkanen die vast zitten in het buitenland op gang gekomen. Het gaat in fasen, eerst Marokkanen in Spanje en dan  uit landen  in een steeds grotere  afstand van Marokko. Het zal nog wel even duren voordat alle 32.000 gestrande Marokkanen weer terug thuis zullen zijn. En bij aankomst in Marokko moeten ze eerst 9 dagen in quarantaine. Er zijn al demonstraties in verschillende landen geweest bij consulaten, zo ook vandaag in Rotterdam door gestrande Marokkanen, ze willen al maanden nu naar huis.

-Op sociale media proberen radicale moslims om mannen uit de korte broek te krijgen. En daarna vanzelfsprekend weer in een lange broek. Het komt er op neer dat ze het onzedelijk  vinden, stel je voor dat onze vrouwen en dochters achter blote mannenbenen moeten lopen, brrrrr. Vermoedelijk zal de Marokkaanse politie hard optreden tegen salafisten die het dragen van een korte broek onmogelijk willen maken, toerisme heeft Marokko hard nodig zodra het weer kan.

 

 

 

 

          Het lijkt op een schilderij, deze waterlelie ( niet gefotoshopt) in het meertje bij camping de Grasplas.

          Japanse kornoelje.

Het meertje bij  camping de Grasplas.

Het duurt niet lang meer of deze jonge ooievaars zullen uitvliegen.

De EU wil dat de binnengrenzen van Europa per 15 juni weer open gaan en per 1 juli ook weer open voor mensen van  buiten Europa. Ongetwijfeld stoelt dit advies op economische overwegingen, veel landen hebben het toerisme hard nodig.

Het is een advies . De Spaanse vice-premier Nadia Calviño heeft de ontvangst van het verslag van de EC bevestigd, maar benadrukte dat alle beslissingen over het opheffen van de grenscontroles in Spanje gedaan zullen worden op basis van gezondheidsoverwegingen. 

Andalusië wil wel Duitse toeristen ontvangen per 15 juni ( er is een experiment met 10.000 Duitse toeristen die dan  naar de Balearen en de Canarische eilanden mogen)  en reizigers uit enkele andere landen.

Overigens mag de helft van Spanje nog steeds de regiogrenzen niet overschrijden  vanaf maandag omdat ze nog in fase 3 blijven, de andere helft in fase 2.

Dus toeristen per 15 juni in Spanje, geen sprake van, wellicht per 1 juli zoals nu het plan is.

 

We hebben de afgelopen dagen weer ontmoetingen gehad met enkele campervrienden die we oa vanuit Marokko kennen. Eergisteren kwamen Pieter en Leny op bezoek, ze stonden op een camperplaats in de buurt, erg leuk. Vanmiddag zijn we bij Jan en Ria langs gefietst die  in Vorden staan, op een mooie kleinschalige camping aan een meertje. We hebben een leuke middag gehad, Jan en Ria kennen we  ook uit Marokko. Zo ontmoeten we langzamerhand weer mensen iets buiten de directe vrienden- en kennissenkring waarbij we de vereiste veilige afstand prima in stand blijven houden.

 

De laatste 3 dagen zijn er in Marokko 173 besmettingen bijgekomen, totaal nu 8610. Overleden zijn er 2, totaal 212.

Warnsveld 15-06-2020, maandag

Je merkt overal dat de economische druk toeneemt om de coronamaatregelen te versoepelen. Geheel onverwacht heeft Spanje aangekondigd dat het zijn grenzen wil openstellen voor Europese toeristen op 21 juni. Dit is w.s. gebeurd onder druk van de EU die immers wil dat alle landen op 15 juni weer bereikbaar zijn voor toeristen en ook door de toeristische sector in Spanje die al enorme verliezen heeft geleden dor gebrek aan inkomsten door het toerisme. Terwijl Spanjaarden vandaag  nog niet mogen reizen van de ene regio naar de andere, gaan over  een week de grenzen weer open met Frankrijk, Portugal zal nog moeten wachten tot 1 juli en over de grens met Marokko wordt niet gerept. En dan maar hopen dat het allemaal goed gaat, dat zal dan over een paar weken moeten blijken, corona lijkt aardig onder de knie in Spanje maar is zeker niet verdwenen.

En hoewel de regio Madrid nu nog in fase 2 zit wordt fase 3 doodleuk overgeslagen en zal volgende week ook die regio voor toeristen weer bereikbaar zijn. De regio heeft zijn zorgen al uitgesproken dat er passagiers kunnen landen op het vliegveld die coronaverschijnselen hebben, die zouden meteen moeten worden geïsoleerd.

                                        De eerste passiebloem in onze tuin stond vandaag in bloei

             Een klein koolwitje

 

              Rechts een groot geaderd witje.

Een knobbelzwaan met jongen.

Iets soortgelijks, die economische druk, zie je ook  in Marokko. Ieder jaar heb je de Marhaba, dat is wanneer honderduizenden Europese Marokkanen weer naar Marokko komen om vakantie te vieren en daar geld uit te geven. Hoewel de Spaanse minister van Buitenlandse zaken van niets weet wil Marokko de Marhaba dit jaar gewoon weer door laten gaan, weliswaar later dan anders wanneer de Marhaba half juni begint. Nu zou deze op 15 juli van start moeten gaan en dan niet via de enclaves Ceuta en Melilla waar normaal de meeste Marokkanen Marokko binnen reizen maar via Algeciras. Nu maar wachten op de officiële aankondiging en op toestemming van de Spaanse autoriteiten.

De officiële cijfers in Marokko ( 36 miljoen inwoners) over de coronacrisis blijven gunstig, afgezet tegen bv de ontwikkelingen in Nederland. (17,4 miljoen inwoners)

Komen er in Marokko ongeveer tussen de 70 en 100 nieuwe besmettingen bij de laatste week, in Nederland is dat ongeveer tussen de 150 en 200  per dag. Het totale aantal besmettingen is in Marokko 8885 terwijl in Nederland er  49155 zijn(Johns Hopkins).

In Marokko zijn er 212 Personen overleden aan Covid-19 en in Nederland zijn dat er 6084 (bron Johns Hopkins).

 

  • Koning Mohammed werd 2 jaar geleden aan zijn hart geopereerd in Parijs en  werd gisteren opnieuw in Rabat geholpen aan hartritmestoornissen. In ronkend taalgebruik waarin Allah erg wordt geprezen wordt daar vandaag melding gemaakt in Marokkaanse media.

Vanmorgen hebben we gewandeld bij het kasteel Huize ’t Medler, tussen Vorden en Ruurlo. Je kunt niet dicht bij het huis komen want het wordt nog bewoond door de adellijke familie Van Dorth tot Medler, het kasteel is al sinds 1688 in het bezit van deze familie.  De geschiedenis van het huis gaat terug tot 1483 toen er voor het eerst melding van werd gemaakt. We hebben het huis niet kunnen fotograferen maar wel in de bossen kunnen wandelen.

Er zijn in Marokko nu 8885 besmettingen een toename in 3 dagen van 275 personen. Het aantal overledenen is gelijk gebleven op 212.

Warnsveld 18-06-2020, donderdag

Op 20 juni zal premier Othmani van Marokko bekend maken hoe de verdere versoepelingen de komende weken zullen plaatsvinden tot de lockdown op 10 juli zal zijn afgelopen. Dit na toenemende kritiek vanuit het parlement dat de bevolking zijn geduld verliest na 3 maanden lockdown en meer vrijheden wil. Zoals eerder gemeld is Marokko ingedeeld in 2 zones, grofweg zou je kunnen zeggen het noorden en het zuiden. Volgens de regeringsleider zullen in de volgende fase zowel de eerste als de tweede zone te maken krijgen met versoepelingen en kan eventueel worden gestart met het hervatten van culturele en toeristische activiteiten.

De premier lichtte toe dat in de derde fase sprake kan zijn van de hervatting van grootschalige bijeenkomsten en het gebruik van openbare ruimtes. Ook zou het internationale verkeer in de derde fase kunnen worden hervat.

-De  corona app Wiqaytna is al meer dan een miljoen keer gedownload sinds de lancering op 1 juni.  Er is een enquete , hieruit blijkt dat 72% van de respondenten van mening was dat hun vertrouwen in de app, vanuit het oogpunt van gegevensbescherming, "goed" is en 23% vond het  "zeer goed”. Over de vraag naar de effectiviteit van de app in de strijd tegen de pandemie, is 91% van de ondervraagden van mening dat dit type app betrouwbaar en noodzakelijk is om de verspreiding van Covid-19 te beperken.

-Nog steeds zijn niet alle Nederlanders weer terug in ons land nadat ze in Marokko waren gestrand tijdens hun vliegvakantie in maart. Het zou nu nog om enkele honderden Nederlanders gaan die wachten om gerepatrieerd te worden.

                                          Aardhommel op zoek naar honing in vingerhoedskruid

                      Hooibeestje

De 2 vorige foto's genomen op de fietstocht vanmiddag door de IJssel-vallei. Foto hierboven in onze tuin: een sluipwesp.

    Ook in de tuin, een boomblauwtje.

We schreven al dat de regio Madrid nu nog in fase 2 zit en fase 3 overslaat omdat per  21 juni heel Spanje weer toegankelijk is voor toeristen. De afgelopen weken heeft de regio telkens aangedrongen op versoepeling van de maatregelen omdat de  Spaanse regering die regio daar, gezien het aantal besmettingen, nog niet rijp voor achtte. De regioregering heeft veel geklaagd over de wijze hoe de Spaanse regering of meer het Ministerie van Volksgezondheid de regio behandelde. Nu trapt de regioregering plotseling op de rem en zeggen ze dat de versoepeling te snel gaat. De regioregering in de Comunidad de Madrid heeft geen haast en wil stap voor stap naar de nieuwe normaliteit ( la Nava Normalidad)overschakelen. Deze nieuwe houding van een van Spanje’s meest getroffen gebieden wat betreft het aantal besmettingen en corona-doden is verbluffend en geeft dus de Centrale regering gelijk dat ze terughoudend waren. Maar het zal vooral ingegeven zijn door politiek opportunisme, om weer eens de regering Sanchez te sarren. De conservatie partij PP is de grootste in het Madrilleense parlement en de premier Garrida is ook van de PP en ligt vaker overhoop met de sociaal-democraat Sanchez.

-Reizigers die vanuit Nederland met het vliegtuig komen, moeten een verklaring bij zich hebben dat ze coronavrij zijn. Een gezondheidsverklaring hoef je niet aan te vragen bij een huisarts, maar kun je gewoon zelf downloaden, uitprinten en naar waarheid invullen.

 

Toch nog even doorgaan met wat  Corona getallen over Marokko: er zijn de afgelopen 3 dagen weer 189 besmettingen bijgekomen, totaal 8885. Het aantal personen dat is overleden is gestegen met 1 en bedraagt nu 213. 

Warnsveld 20-06-2020, zondag

Bijna heel Marokko gaat over naar fase 1 op 24 juni. Dat betekent dat burgers in vrijwel heel Marokko geen toestemming meer nodig hebben om de deur uit te gaan. Ook kappers, schoonheidssalons en andere contactberoepen worden hervat. Openbare ruimtes zoals parken en tuinen worden weer geopend en individuele buitensport activiteiten zoals wandelen en fietsen zijn weer toegestaan. De regio's Tanger-Asilah, Marrakech, Larache en Kenitra blijven voorlopig geclassificeerd in het relatief streng gereguleerde Zone 2. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid vrijdagavond in een gezamenlijke verklaring.

Er is gisteren een sterke stijging van het aantal besmettingen gemeld in Marokko, uitgerekend aan de vooravond van de versoepelingen, dit is een klap in het gezicht van de regering. De besmettingen zijn vnl. ontstaan in een aardbeienconservenfabriek doordat er onvoldoende afstand werd gehouden en doordat er niet strikt mondkapjes werden gedragen. Er werden 457 besmettingen vastgesteld waarvan de meeste personen geen symptomen vertoonden. Ook elders kwamen er gisteren 82 besmettingen bij.

                                                                           Een weidebeekjuffer

Heel jonge meerkoeten, rechts een jonkie die al wat meer uit de kluiten gewassen is. 

Jonge wilde eenden

Zoals bekend heeft de Marokkaanse regering de sanitaire noodtoestand tot 10 juli verlengd. Pas dan zal worden besloten of de grenzen weer open gaan en internationale vluchten opnieuw worden toegestaan en ferry’s weer gaan varen.

Hoewel er dus geen enkele duidelijkheid bestaat over wanneer de grenzen weer open gaan, beginnen  goedkope luchtvaartmaatschappijen vluchten naar Marokkaanse steden aan te bieden. Om te boeken is riskant, de kans is groot dat de mensen, voornamelijk Marokkanen die wonen en werken in het buitenland en die op vakantie willen naar Marokko, hun geld kwijt zijn als de vlucht niet door gaat. Maar ook buitenlandse toeristen boeken deze goedkope vluchten en lopen kans   in deze misleiding te trappen.

Ryanair heeft de afgelopen dagen op haar website aangekondigd dat het haar activiteiten vanaf 1 juli 2020 zal hervatten en is van plan haar aanbod voor vluchten naar Marokko geleidelijk uit te breiden. Voor de maand juli zijn er al reserveringen voor de steden Agadir, Casablanca, Essaouira, Fez, Marrakech, Nador, Ouarzazate, Oujda, Rabat, Tanger en Tetouan. 

                                     Groot Dikkopje

                           Muskuskaasjeskruid

Er zijn in 2 dagen maar liefst 954 besmettingen bijgekomen in Marokko waarmee het totaal komt op 9839. Het grootste deel van de besmettingen  komt van de aardbeienconservenfabriek in Kenitra. Dit moet de autoriteiten toch zorgen baren nu er verdere versoepelingen zijn aangekondigd. Op sociale media cirkelen er foto's van bussen in Casablanca waarin meer mensen zitten dan de helft die er volgens de richtlijnen in mogen zitten.

 

Klik hier voor zomer 2020 Nederland