Home » huidige reis » zomer 2020 Nederland

Warnsveld 23-06-2020, dinsdag

Eergisteren zijn in Spanje de grenzen open gegaan voor buitenlandse toeristen. Als die met het vliegtuig komen moeten ze  maar liefst aan 3x  een gezondheidscontrole voldoen alvorens ze het land binnen mogen.

Ten eerste moeten ze een vooraf ingevulde gezondheidsverklaring inleveren. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht. 

Ten tweede : bij aankomst in Spanje wordt bij elke reiziger, hetzij met mobiele hetzij met speciale camera’s, de lichaamstemperatuur gemeten. Is deze lichaamstemperatuur niet in orde dan wordt de persoon ter plaatse door een arts onderzocht.

Ten derde is er een visuele controle door personeel van de Sanidad Exterior, niet bekend is hoe die er uitziet.

Spanje heeft tevens besloten om de grenzen te heropenen voor mensen uit niet-Europese landen, zoals Marokko, waar de epidemiologische situatie beter onder controle is dan in de meeste Europese landen. Ook deze reizigers, die veelal per boot zullen komen, dienen dezelfde procedure te doorlopen alvorens toegelaten te worden tot Spanje.

    Vergezicht vanaf de Posbank richting het oosten. Achter de bossen ligt de IJssel vallei en de heuvels aan de horizon zijn in Duitsland.

Foto links het wandelpad waar we over gelopen hebben. 

Foto boven is genomen op de Zijpenberg,2 km van de Posbank.

 

Op de top van de Posbank zie het geel van de vlekkige toortsen.

Frankrijk heeft aangekondigd dat Marokko waarschijnlijk bij de landen gaat horen buiten het Schengengebied waar het veilig is om naar toe te reizen, mogelijk per 1 juli. Maar de vraag is wat Marokko zelf gaat doen? Gisteren heeft de Marokkaanse minster van Buitenlandse zaken aangekondigd dat dit jaar de operatie Marhaba (Europese Marokkanen komen massaal naar Marokko voor familiebezoek/vakantie), niet door zal gaan. Marokko heeft nog niet besloten wanneer de grenzen met Spanje open zullen gaan. Vorig jaar kwamen maar liefst ruim 3 miljoen Europese Marokkanen naar Marokko, Spanje heeft er ook een economisch belang bij .

Er kunnen individuele Marokkanen naar Marokko komen volgens de minister, maar bij aankomst moeten ze dan 9 dagen in quarantaine, dat zal de lust om te komen wel dempen.

Wel zijn er nu ook onder strikte voorwaarden ferry’s uit Spanje welkom vanaf 25 juni maar wanneer de grenzen daadwerkelijk open gaan, het blijft in nevelen gehuld, misschien ook omdat er weer nieuwe Corona clusters in steden zijn ontstaan

Wel kondigde de minster aan dat de repatriëring van gestrande Marokkanen in het buitenland (17 landen) nu versneld zal worden. Dit omdat Marokko nu voldoende testcapaciteit heeft om iedereen toetsen die terugkomt.

Nu de economie in Spanje en Marokko weer op gang is gekomen en fabrieken weer zijn gaan draaien, zie je in beide landen clusters ontstaan van besmettingen in fabrieken. Zijn het in West Europese landen vaak vleesverwerkingsfabrieken waar deze massale besmettingen plaatsvinden, in Marokko en Spanje zijn het fabrieken waar geoogst fruit wordt verwerkt. In Marokko gaat het naast Kenitra ( zie vorige week) om nieuwe uitbraken in Ouezzane, Larache (veel aardbeien daar die verbouwd worden) en Kenitra , daarom worden de maatregelen in deze provincies verscherpt. In Spanje gaat het om een bedrijf in de provincie Huesca die daarmee van fase 1 (heel Spanje is in fase 1) weer naar fase 2 gaat. Misschien dat er vergelijkbare arbeidsomstandigheden zijn in de vleesverwerkende industrie en die van het fruit, zoals dicht op elkaar werken en lage temperaturen.

Overigens zijn er in Spanje meer uitbraken oa in  een verzorgingstehuis in Lerida (Catalonië) en in Murcia. Op dit moment zijn er 12 uitbraken van corona-besmettingen actief en zijn een twintigtal uitbraken onder controle, aldus het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje. De minster hiervan benadrukte dat er weliswaar nu een eind is gekomen aan de noodtoestand maar als er grote uitbraken komen zal de regering niet aarzelen die weer in te voeren, hetzij in heel Spanje hetzij in delen ervan.

We zijn vanmiddag per auto naar de Veluwe gereden, de Posbank, 22 km van ons huis. Al weer een tijd geleden dat we daar geweest waren, het is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Het was wel erg droog, als we later in het jaar niet op reis zijn gaan we hier zeker weer naar toe als de heide bloeit.

 

De afgelopen 3 dagen zijn er 505 nieuwe besmettingen bijgekomen in Marokko, op nieuw een sterke stijging tot 10344. De stijgingen komen vooral door uitbraken in fabrieken. Het aantal overledenen is nu 214(+1).

 

Warnsveld 25-06-2020, donderdag

Iedere keer als ik denk ik stop maar eens met dit blog dan gebeurt er weer wat waardoor ik toch nog even door ga. Nieuwe coronasclusters in zowel Marokko als Spanje bv, of het fotograferen vanmiddag van een kleine ijsvogelvlinder, dan  toch nog maar iets schrijven, er zijn nog steeds voldoende mensen die de moeite nemen dit te lezen.

Eerst maar even over Marokko. Daar ging het goed met het beheersen van de besmettingen, totdat de fabrieken weer gingen draaien, mensen weer aan het werk gingen. Zo is daar de uitbraak geweest de afgelopen dagen in de Renaultfabriek in Tanger, Daar werden begin  deze week 32 besmettingen vastgesteld waarop men het personeel ging testen. Tot gisteren stond de teller op 92 besmettingen en nu wordt het personeel in Casablanca van de Renaultfabriek daarom getest en zal het resultaat vrijdag bekend gemaakt worden.

Eerder al gemeld dat er uitbraken waren van personeel van fruitconservenfabrieken, nu is het personeel, hoofdzakelijk vrouwen, die aardbeien oogsten op grote boerderijen, ook daar besmet geraakt in grote getale. De arbeidsomstandigheden zijn daar slecht, vrouwen worden onderbetaald kortom het zijn helaas weer de have nots die het hardst worden getroffen. En die vrouwen durven niet te klagen, hebben het geld hard nodig. (Overigens komen er nu ook in Zuid Frankrijk corona uitbraken voor bij seizoensarbeiders die in de fruitoogst werken.)Zo kan het dat gisteren in Marokko de meeste besmettingen werden geteld op 1 dag  sinds de uit braak van de Covid 19 besmettingen, maar liefst 563!

-De corona app is in Marokko sinds zijn lancering 3 weken gekleden maar liefst 2 miljoen keer op smartphones geïnstalleerd. De app zou  je alleen maar waarschuwen wanneer je langer dan 15’ contact hebt gehad, binnen een afstand van 1 meter .

 

                                                                         De kleine ijsvogelvlinder.

                                        Huize Dorth

                 Een van de plassen die op het landgoed zijn.

Ondertussen is er vanuit Madrid gereageerd op het niet doorgaan van de Marhaba, Spanje zit niet te wachten op honderdduizenden Marokkanen die via Algeciras naar Marokko gaan v.v. Volgens het buurland is het een "voorzichtig en juist besluit" dat ook positief is voor Spanje. "We moeten Marokko bedanken voor zijn besef van de risico’s en de voorzichtigheid waarmee werd gehandeld.", aldus Simon die directeur is van een coördinerend Gezondheidscentrum in Spanje.

Ook in Spanje zijn weer clusters gemeld van coronabesmetingen. Zoals als eerder gemeld in Huesca bij een fruitverwerkingsfabriek en verder  in totaal 10 andere provincies oa in verzorgingstehuizen , een kazerne en een paar vleesverwerkingsbedrijven.

Regiobesturen doen een beroep op de verantwoordelijkheid van de Spanjaarden en hopen dat de regering geen drastischere maatregelen moet invoeren om een nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanmiddag zijn we naar een landgoed gegaan waar we nog nooit geweest zijn, het landgoed bij het Huys  Dorth, 15 km bij ons vandaan.

Er heeft hier oorspronkelijk het kasteel Dorth gestaan, nu staat er een landhuis (1930) die wel tamelijk goot maar niet echt bijzonder is, Bijzonder is wel dat er veel water is, sloten en plassen vind je overal op het landgoed. En de kleine ijsvogelvlinder komt er voor, die hadden we nog nog niet eerder gezien. Nu wel en gefotografeerd ook, dat maakt de wandeling, die overigens mooi is, helemaal compleet.

 

Update Marokko: r zijn in 2 dagen tijd 994 besmettingen bijgekomen waarmee het totaal nu op 11.338 is gekomen. Het aantal overledenen is nu 217, 3 meer.

Warnsveld 27-06-2020, zaterdag

Het is natuurlijk begrijpelijk dat in Nederland, net zo als in veel andere Europese landen, de corona maatregelen versoepeld worden. Jammer is dat het RIVM per 1 juli stopt met de dagelijkse update van het aantal besmettingen, i.c. opnames etc. Als je ziet wat er bv in Spanje en met name Marokko gebeurt de laatste week, lijkt het me toch de bedoeling dat je goed geïnformeerd blijft hoe het virus zich ontwikkelt met de versoepelingen.

We willen, als het meezit met de covid 19 ontwikkelingen, in september naar Spanje gaan, te beginnen in de Rioja streek. Daarom zullen we de komende tijd nauwlettend de ontwikkeling van het virus in Spanje blijven volgen en daar zal nu Frankrijk ook bij komen. Immers we willen rustig door het land rijden en zullen ons dan ook de komende tijd ook informeren over de situatie in Frankrijk, iets wat we eigenlijk nauwelijks gedaan hebben de laatste maanden.

We zullen dus af en toe wat schrijven over Spanje en Frankrijk de komende tijd.

Over Marokko minder omdat we daar weer naar toe gaan niet eerder dan dat er een vaccin beschikbaar is. En bovendien omdat er nu bijna niemand meer met de camper in Marokko is.

 

 

                                              Wat foto's uit eigen tuin: de blauwe breedscheenjuffer (vrouwtje)

                          Verbena

                 Ballonklokje 

                Anemoon

-Spanje blijft nieuwe uitbraken registreren sinds de opheffing van de noodtoestand afgelopen maandag, Een uitbraak wordt door het ministerie van Volksgezondheid  gedefinieerd als een groep van drie of meer infecties.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldde donderdag ongeveer 12 actieve uitbraken van het coronavirus in het hele land. Een dag later waren er 9 uitbraken, oa in Almeria en in het noorden van Spanje in Galicië.

-Vandaag stond in de krant La Vanguadia dat er in het rioolwater van Barcelona, in maart 2019 al sporen van coronavirussen zijn aangetroffen. Dat is dus ruim voor de Covid19 uitbaak in Wuhan. Overigens waren in de maanden erna geen virussen meer in het rioolwater. Er zullen mogelijk wel nadere berichten over deze ontdekking volgen.

-In Marokko komen er nog steeds honderden besmettingen bij, dit zijn ws besmettingen die in familieverband plaatsvinden door mensen die òf in fabrieken òf in de aardbeienoogst werken en daar eerder besmet zijn geraakt. Overigens werken er nu duizenden mensen in die oogst in de regio Gharb die een hongerloontje van nog geen €6,40 per dag verdienen. De aardbeien worden naar Europa geëxporteerd.

 

En zo kamen er weer 539 nieuwe besmettingen bij in Marokko de afgelopen 2 dagen, 11.877 in totaal.

Ter vergelijking: in Nederland kwamen er vandaag 79 nieuwe besmettingen bij. De verhoudingen zijn nu helemaal omgekeerd, ondanks dat Marokko een strenge lockdown kende. En dat is  voor een groot deel  te wijten aan de beroerde arbeidsomstandigheden in Marokko.

Warnsveld 30-06-2020, dinsdag

Eerst maar eens iets over Frankrijk. Wat opvalt is dat in de Franse kranten, anders dan bv de Spaanse of de Marokkaanse, veel minder nieuws te vinden is over het coronavirus. Dit komt ten dele door de gemeenteraad en burgemeesterverkiezingen.

In Le Monde stond een artikel over de beroemde/beruchte viroloog Didier Raoult die vooral populair is in rechts-populistische kringen. Hij is bekend van de behandeling met hydroxychloroquine en  azithromycine ( antibiotica). Nu hadden Franse virologen , die twijfels hebben bij zijn bewering dat hij al veel patiënten met zijn behandeling had genezen, om bewijs gevraagd. Die heeft hij niet kunnen geven: ‘nul de chez nul’ zei de adjunct directeur van het Pierre-Louis Institute of Epidemiology and Public Health (Sorbonne Universiteit). Zij noemde de redenen waarom de vergelijking tussen behandelde patiënten en anderen  niet geldig is: degenen die  door Raoult werden behandeld weken af van andere patienten, ze  zijn gemiddeld jonger, minder vatbaar voor chronische ziekten, hebben minder ernstige symptomen en longschade - allemaal factoren waardoor de behandelde groep in het voordeel zijn en omdat een controlegroep ontbreekt is er geen wetenschappelijk bewijs. Waarop Raoul op Trumpiaanse wijze riep: “maar ik ben een geweldige wetenschapper” Ook in Marokko worden patiënten met hydroxychloroquine gehandeld.

                                                Kasteel Ruurlo: de glazen brug leidt naar de ingang

-In Marokko wordt gevreesd dat er mogelijk een 2e golf van besmettingen kan komen waarvan de oorzaak gezocht moet worden in fabrieken en de agro-industrie. Na de al eerder genoemde uitbraken in het noorden is nu ook in Laayoune een uitbraak onder arbeiders van een visconservenfabriek.

Eindelijk heeft het Ministerie van Volksgezondheid gereageerd op de sterke toename van het aantal besmettingen. In geruststellende bewoordingen wordt gezegd dat de meeste gevallen vroegtijdig worden opgespoord en dat ze a-symptomatisch zijn. Het belang van het mondkapje op de juiste manier dragen, sociale afstand nemen, hygiëne, installatie van de Wiqaytna-app, worden nogmaals benadrukt. Ook wordt gewezen op het relatief lage aantal overledenen en zouden de nieuwe geïnfecteerden over het algemeen niet al te ernstige ziekteverschijnselen vertonen.

-De EU zal morgen zijn grenzen openen voor mensen uit Marokko die naar Europa willen reizen, nu Marokko nog. Die houdt naar verwachting de grenzen tot 10 juli nog gesloten.

                                                                Carel Willink: 'zebra's in rood rotslandschap'

Laatste schilderij van Carel Willink: 'landschap met kerncentrale'. (1982)

 

Mathilde Willink in luipaardjurk van  Fong leng geschilderd door Carel

 

Foto van Paul Hof met Fong Leng en Mathilde Willink

-Spanje begint met een proef met een corona-app, genaamd Radar Covid,  op het eiland La Gomera, een van de Canarische Eilanden. De pilot zal een uitbraak van 300 gevallen van coronavirus simuleren om de efficiëntie van het volgsysteem te testen. 17 juli moet de testfase zijn afgerond en zou daarna de app gelanceerd kunnen worden.

-In Spanje is een lichte stijging van het aantal coronabesmettingen te zien, m.n. in Catalonië, Aragon, Andalusië en de regio Madrid. Ook hier gaat het in ongeveer 50% om a-symptomatische besmettingen.

 

We zijn vanmorgen naar Kasteel Ruurlo geweest, naar het museum More. Er is daar altijd een vaste collectie met het werk van modern-realistische schilder Carel Willink. Sinds 2017 worden er ook een aantal kledingstukken, kunstwerken, van de vooral in de jaren 70 en 80 beroemde ontwerpster van extravagante kledingstukken van Fong Leng tentoongesteld. De excentrieke 3e vrouw van Carel Willink, Mathilde,  droeg vaak creaties van Fong Leng.

Een mooie tentoonstelling in een mooi interieur van het kasteel waar in de houten vloeren de plafondversieringen a.h.w.. worden weerspiegeld.

Omdat er in het museum niet gefotografeerd mocht worden, hebben we wat foto’s van internet geplukt.

Het aantal besmettingen in Marokko blijft maar stijgen, ondanks de geruststellende woorden van het Ministerie van Volksgezondheid kwamen er de afgelopen 3 dagen 1656 nieuwe besmettingen bij. Er zouden 17 mensen in kritieke toestand op de i.c. liggen. Het aantal overledenen is nu 228.