Méthana 05-10-2018, vrijdag

Via een schitterende kustweg die weer hoog boven de zee langs liep het eerste stuk, later wat lager maar nog steeds met prachtige vergezichten, zijn we naar het schiereiland Méthana gereden. De weg was in goede staat en pas geasfalteerd, aan 2 stukken van enkele kilometers werd nog gewerkt om daar de weg te verbreden

Via een smalle strook land is het schiereiland Méthana verbonden met het schiereiland Argolís. Voordat je bij het stadje Méthana komt , ruik je de rotte eierstank van het zwavelmeer. Methana staat dan ook bekend als kuuroord, mensen komen hier zwavel- en minerale baden nemen. Als je het stadje binnenrijdt staat er dan ook een bord met ‘Hot Springs’.We staan bij de haven van Méthana waar zowel vissers- als plezierboten liggen.

We waren er nog geen half uur of er kwamen oldtimers aangereden, dat bleken deelnemers aan een oldtimer rally, de ‘Tour du Peloponnese’. Deelnemers van diverse nationaliteiten, er deden ook wat Nederlanders aan mee en ze zijn hier gestopt om te lunchen. Er doen zeker 45 auto’s aan mee en het pronkstuk is een Bentley uit 1934.

                                            Beneden ligt de haven waar we vanochtend vertrokken zijn, linksboven op de foto

     Méthana, bij de haven,

      N37.57832 E23.38921

 

      de Bentley uit 1934

de haven van Méthana, de vulkaan op de achtergrond

Het schiereiland Methana is waarschijnlijk ontstaan door vulkaanuitbarstingen in zee, 1,5 miljoen jaar geleden. Er zijn op het eiland 30 vulkaankoepels te zien. Bang voor een vulkaanuitbarsting hoef je hier niet te zijn, het magma is relatief ‘koel’ en daardoor stug. De laatste onderzeese vulkaanuitbarsting zou in de 17e eeuw hebben plaatsgevonden. De vulkanische grond is erg vruchtbaar, in de lente bloeien hier talrijke orchideeën, jammer genoeg hebben we daar nu niets aan. Tijdens een wandeling ontdekten we toch wat orchideeën maar bij nader inzien bleken dat zgn Napolitaanse cyclamen .Op verschillende plekken in of buiten het stadje zie je de vulkaan daarboven waar je ook naar toe kunt rijden, er verwijst althans een bordje naar.

                                                                   visser die een net aan het boeten is

       de skyline van Méthana

het neo classicistische badgebouw, het melkwitte zwavelmeertje 

        Napolitaanse cyclamen

Het stadje toont tekenen van verval, er zijn wat leegstaande gebouwen en hotels, tamelijk verwaarloosd, die zullen de crisis wel niet overleefd hebben. Ook het badhuis bij het zwavelmeertje ziet er niet fris, niet uitnodigend uit

Er stond vandaag een matige wind en er was dikke sluierbewolking, de temperatuur bleef achter bij de afgelopen dagen, het werd 24º, later kwam de zon er nog af en toe door.

Galatás, 06-10-2018, zaterdag

Omdat we vlakbij een taverne stonden waar de locals ook kwamen,. ook de ‘nettenboeter’ zat er, zijn we daar ook gaan eten. Traditioneel Grieks eten, lekker maar wel veel vlees.

Vanmorgen zijn we vertrokken maar niet nadat we de 7 zwerfkatten die ons gezelschap hadden gehouden, oud brood hadden gevoerd. Het was slechts 22km naar Galatás waar we nu op een parking staan. Wat een wereldplek, we kijken uit op de skyline van het stadje Poros , de hoofdstad van het gelijknamige eiland ligt, gescheiden door een zee-engte die voor onze neus hooguit 300m breed is. Het eiland Poros dankt zijn naam aan de smalle zee-engte (póros is engte)

De huizen in Poros zijn allemaal wit of hebben een crème kleur , de luiken hebben verschillende kleuren, een lust voor het oog. Boven het stadje torent dan ook nog een mooie klokkentoren uit Door de vaargeul varen jachten, zeilboten, en af en toe een grotere passagiersboot. Je kunt met een bootje, een soort watertaxi naar het eiland varen.

Vlak voor onze neus lag een door de storm gezonken bootje. Vanmiddag werd hij door een pick-up en een quad uit het water getrokken.

 

                                                                                          af en toe een grotere boot

Galatás, pal aan het water,

N37.49520 E23.45539

de watertaxi naar het eiland Poros

het bootje is weer boven water

Hier vlakbij ligt het antieke Troezen, de resten daarvan leken ons minder interessant om te bezoeken. Ook omdat we binnenkort nog naar Mycene gaan en wellicht ook naar Nemea waarvan deze week bekend werd gemaakt  dat archeologen bij opgravingen een ongeschonden tombe uit 1650-1400 v Chr. hebben blootgelegd.

De tombe werd ontdekt op een Myceense begraafplaats in Aidonia. Het graf onderscheidt zich door een korte maar zeer brede weg, een wijde opening en een ronde koepelvormige ruimte die op sommige plekken zes meter hoog is.

Op de vloer van de grafkamer bevonden zich vier kuilen die waren bedekt met grote stenen platen – een element dat volgens het ministerie verwijst naar vroege Myceense graven. In die putten vonden de archeologen de oudste graven en serviesgoed van gedecoreerd aardewerk. Ook troffen ze sieraden, kralen van verschillende materialen, spelden, bronzen messen en zwaarden, tientallen pijlpunten van koper, obsidiaan en vuursteen en andere prestigieuze voorwerpen aan.

De Myceense beschaving, bekend om zijn vorstelijke staten, stedelijke organisatie, verfijnde kunst en schrift, had zijn bloeiperiode in Griekenland van de 17e tot 12e eeuw v. Chr. We weten niet of de nieuwgevonden tombe al te bezichtigen is.

https://greece.greekreporter.com/2018/10/05/unlooted-ancient-tomb-found-in-mycenae-photos/

Er staan hier op de parking een 10-tal campers van diverse nationaliteiten. Er was vandaag weer een matige wind en het werd bij een strakblauwe lucht met 23º iets frisser dan gisteren.

Galatás 07-10-2018, zondag

Gisteren kwam een Nederlandse buscamper naast ons staan, ’s avonds kreeg de man bezoek . Het bleek dat hij vloeiend Grieks sprak, later aan de praat geraakt en hij vertelde dat hij al 40 jaar hier in deze regio kwam. Hij had hier ook gewerkt, was een tijdje weg geweest, kon in Nederland niet aarden en had daarna in Londen gewerkt. Nu is hij weer terug hier, hij knapt een oude boot op en wil hier weer gaan wonen. Een aardige man, type vrije vogel.

Vanmorgen vroeg om 7 uur begonnen de kerkklokken te beieren om dat daarna nog een paar maal te doen. En tussendoor was de priester aan het bidden en klonken er Gregoriaanse/Byzantijnse gezangen, dit allemaal vanaf de overkant uit Poros, versterkt door luidsprekers. De dienst duurde tot 10 uur en was in de kerk pal tegenover. Het klonk luid over het water, evenals gisterenavond laat het geluid van meerdere disco’s goed te horen viel, gelukkig is er dan ohropax zodat we toch goed geslapen hebben.

Vanmorgen komt een oudere man op een brommer aangereden en stopt, de stoelen buiten zijn niet toegestaan riep hij. Vervolgens reed hij weer weg. Even later kwam er een Griek die hier met zijn camper staat een praatje maken. Hij bleek een zakenman uit Athene en voor zijn werkzaamheden ook in Nederland en Marokko geweest. Hij kende de man op het brommertje ook , zei dat die niet helemaal spoorde, een soort zelfbenoemde Bromsnor. Nog wat later stopt een politieauto hier vlakbij en gaat een paar uur een verkeerscontrole houden. Kijken zelfs niet naar de campers, ’s middags reed er nog een politieauto langs, ook die lieten de campers ongemoeid. Tot nu toe nergens in Griekenland problemen gehad met vrij staan.

Het stadje Poros van de andere kant gezien

Je hebt dure campers, er varen hier ook dure jachten voorbij

Er is een onderzoek gedaan in Europa naar het geluk, het welbevinden van mensen, , gepubliceerd in het Duitse financiële blad ‘Wirtschafswoche’. Nu scoort Nederland altijd goed op diverse lijstjes/onderzoeken naar oa geluk maar nu blijkt dat de Grieken zich het ongelukkigst voelen van Europa, nog ongelukkiger dan de inwoners van het arme buurland Albanië. Dat valt allemaal te lezen in de ‘Atlas of Happiness 2018’ die op 11 okt. in Hamburg gepresenteerd zal worden. Volgens het te verschijnen rapport heeft de crisis diepe wonden achtergelaten bij de Grieken. Het Duitse blad heeft een Griekse econoom, professor Drakopoulos om commentaar gevraagd.

Volgens de Griekse professor zijn "het BBP en de werkloosheidscijfers bepalende factoren voor het geluksniveau in een land", zei Drakopoulos onder meer. "Een dergelijke snelle verslechtering van belangrijke economische indicatoren zoals Griekenland heeft mee gemaakt is een zeldzaam verschijnsel in de ontwikkelde wereld. Dit kan alleen in reële termen worden vergeleken met de situatie tijdens oorlogsperioden, "zei hij. Naast de krimping van het inkomen per hoofd van de bevolking en de stijgende werkloosheid, is corruptie een belangrijke factor waarom Grieken zo ontevreden zijn, aldus de Griekse professor.

Er moet in Griekenland een beleid worden ontwikkelt dat effectief de belastingontduiking bestrijdt. Corruptie vermindert het gevoel van geluk. “Omdat belastingontduiking een belangrijk aspect van corruptie is, zou een doortastend beleid om ervoor te zorgen dat alle belastingen worden betaald een sterk positief effect moeten hebben op het gevoel van geluk, "zei Drakopoulos.

We wilden eerst vandaag met een bootje naar het eiland maar er kwamen hier diverse keren bussen aan op de parking, veel mensen die vandaag het eiland gingen bezoeken. We hadden geen zin in die drukte en gaan nu wellicht morgen.

Er zijn vandaag alleen maar campers vertrokken en geen nieuwe meer bij gekomen zodat alleen wij en nog 2 Duitse campers hier nog staan. Weer een fraaie dag met weinig wind, veel zon en 24º.

Galatas 08-10-2018, maandag

Nadat vanmorgen de laatste, Duitse, camper hier vertrok richting Nafplio, bleven we alleen over. Aan het eind van de ochtend kwam er nog een Nederlandse camper, ze zijn voor het eerst in Griekenland.

Afgelopen week is het 34ste slachtoffer overleden aan de gevolgen besmetting met het west-nijlvirus sinds de uitbraak in 2010 in Griekenland. Ieder jaar overlijden er wel Grieken aan de gevolgen van deze besmetting, dit jaar ziij het er weer meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Er liggen nog 25 mensen in het ziekenhuis en daarvan zijn er 15 die in kritieke toestand verkeren. De 34 slachtoffers die zijn gevallen zijn allemaal ouder dan 69 jaar. De meeste besmettingen vinden plaats in de regio West Atitca, de regio ten westen van Athene.

Het west-nijlvirus komt vooral voor in Centraal- en Zuid-Afrika, India en de landen rond de Middellandse Zee. De laatste jaren wordt het sporadisch ook aangetroffen in landen met een meer gematigd klimaat. In Nederland is het nog niet gesignaleerd, maar deskundigen sluiten niet uit dat dit op termijn zal gebeuren. 

Het virus wordt overgedragen door muggen, die zijn op hun beurt geïnfecteerd zijn geraakt door trekvogels, en maakt vooral slachtoffers bij vogels, maar ook bij paarden en mensen als die gestoken worden door zo’n mug. Meestal gaat het virus onopgemerkt voorbij. In gebieden waar het voorkomt is minder dan 1 procent van de muggen drager, en veroorzaakt slechts minder dan 1 procent van de muggenbeten ernstige symptomen. Tegen het virus bestaat tot nu toe geen geneesmiddel of vaccin.

                                                                                             wat foto's van Poros

met een bootje naar het eiland Poros. naar het gelijknamige stadje.

Poros bij ondergaande zon

We zijn vanmiddag met een bootje, €1,-, naar het eiland gegaan , naar het stadje Poros. Dat viel wat tegen in die zin dat we het veel te toeristisch vonden. Een aaneenschakeling van terrasjes, een keten van plezierboten langs de kade waarop mensen aan het borrelen waren. En wat dikbuikige Engelsen die met blikjes bier over de kade liepen en ook bij een zeilboot bleken te horen. Het archeologisch museum was al om 15.00 uur gesloten, daar waren we te laat voor. Poros is het chiquere zusje van Galatás , we zijn er niet te lang gebleven en zijn op een terrasje in Galatás tussen de oude mannen een drankje gaan drinken. Één van de mannen zei dat camper rijden in Griekenland je onmogelijk wordt gemaakt, de belasting zou €5000,- per jaar bedragen. Toch nog eens bij een Griekse camperaar informeren.

Vanmiddag kwamen er nog een paar campers bij zodat we nu met een Duitse, een Spaanse, een Franse en 3 Nederlandse campers hier staan. Dat er regelmatig Nederlanders hier komen komt omdat het op de app van CC vermeld staat.

Ermioni 09-10-2018, dinsdag

Via een zeer bochtige weg, althans de 1ste helft ,die vlak langs de zee ging, zijn we naar Ermioni gereden. Een mooie route, niet alleen langs de zee maar ook door de olijfboomgaarden die tegen de berghellingen aanliggen. Het was maar 40km , toch deden we er ruim een uur over, door de talloze bochten lag de snelheid erg laag. Onderweg hebben we bij een kerkje de watertank gevuld, je weet nooit of je bij de volgende plek water hebt. We staan op een grote parking bij scholen, aan het water met zicht op de baai, het haventje en het stadje. Wellicht een minder fraaie skyline dan de afgelopen dagen maar we doen het er zeer zeker voor, je kunt niet altijd de hoofdprijs hebben. Bovendien is hier hier veilig, we staan bij het bureau van de kustwacht in de buurt.

Ermioni, parking bij haven en stadje

N37.38756 E23.24706

mooie baai bij Ermioni, links boven de kerk, rechts een close up ervan

in de verte het eiland Hydra

Het laatste jaar is Griekenland niet meer zo in het nieuws gewest als het over de toestroom van vluchtelingen gaat, wel Italië, Malta en later Spanje. Maar hoe is de situatie eigenlijk in Griekenland?

Volgens gegevens vrijgegeven op vrijdag door de U.N. Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), neemt het aantal migranten en vluchtelingen dat Griekenland binnenkomt vanuit Turkije toe. Tegen het einde van september waren er 23.419 mensen in Griekenland gearriveerd, wat een stijging van 17 procent vertegenwoordigt ten opzichte van dezelfde periode in 2017, aldus het agentschap in Athene.

Nog eens 560 mensen kwamen aan op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee in de eerste vier dagen van oktober, zei het ministerie van migratie in Athene. 

Ondertussen is het aantal aankomsten via de Evros-rivier, die de grens vormt tussen Griekenland en Turkije, verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

In 2017 staken 5.500 migranten de grens over naar Griekenland, wat in de eerste negen maanden van 2018 rond de 12.000 was, vertelde minister Dimitris Vitsas van de regering aan het Griekse parlement.

 

In het centrum van Thessaloniki bivakkeren enkele tientallen asielzoekers op een plein bij het hoofdbureau van politie. Daar zijn ook vrouwen en kinderen bij die in de open lucht slapen. Ze zijn vaak door mensensmokkelaars gedropt. Afgelopen zondag werden na een schotenwisseling in Thessaloniki 2 mensensmokkelaars aangehouden die in hun auto 9 vluchtelingen vervoerden. Er zijn altijd schoften die de ellende van een ander uitbuiten voor eigen gewin.

Ondertussen heeft de Griekse officier van justitie van het Hooggerechtshof, opdracht gegeven voor een vooronderzoek naar misbruik van EU gelden die bedoeld zijn voor de vluchtelingen- immigratiecrisis, dit naar aanleiding van publicaties in de pers. De minister van Migratiezaken, Vitsas, liet een verklaring uitgaan waarin hij de beweringen als leugens bestempelde.

de haven van Ermioni

foto's van winkeltjes en de kerk in het stadje 

Vanmiddag zijn we iets dichter bij het haventje gaan staan, daar stonden eerst 4 Fransen. Er heerst hier iets meer bedrijvigheid, we staan ook dichter bij het stadje nu. Ermioni is nog tamelijk authentiek, niet zo toeristisch, hoofdzakelijk Grieken en geen buitenlandse toeristen.

Aan het eind van de parking is een openbare wc en er is water verkrijgbaar, ook hebben we een wasserette ontdekt. Dat water ontdekten we trouwens omdat er een Duitse camper kwam en het echtpaar vroeg of er ook Wasserhahne waren, niet dat we weten. Volgens de Führer moeten die er wel zijn. Waarop mij er uitschoot dat de Führer nicht immer recht hat, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Gelukkig konden ze er hartelijk om lachen en zij vonden het water en de wc. We blijven daarom zeker morgen ook nog, we moeten oa nog een wandeling maken naar een kerk, ommuurd, met daarachter een windmolen, zij liggen mooi links boven op de heuvel als blikvanger in de baai. Het water heet hier de Golf van Hydra en is genoemd naar het eland Hydra die we in de verte zien liggen.

Er was vanmiddag tamelijk veel wind, windkracht 4 maar dat was niet storend, er waren af en toe wolken en het werd 25º.

Ermioni 10-10-2018, woensdag

We zeiden het gisteren al, als er toeristen zijn, dan zijn het Griekse. Ze komen dan om vanuit hier met een ferry naar één van de eilanden te gaan die vanuit hier bereikbaar zijn: Hydra, Spetses en jawel, Poros, daar stonden wij afgelopen weekend tegenover. Een gezin met kinderen die hun camper achter ons parkeerden ,vertelden dat ze naar Hydra gingen en dat het €8,- kostte, dat was voor een enkele reis. Niet zo duur maar we gaan toch maar niet hoewel we hier morgen ook nog bljven. We hebben was naar de wasserette gebracht en dat is morgen klaar.

Vanmorgen kwam een ferry die een paar vrachtauto’s aan boord had van een of ander eiland, daarna werd hij volgestouwd met allerlei goederen op pallets om tegen de avond weer te vertrekken, bedrijvigheid genoeg hier.

Er liggen wel vissersboten hier in de haven maar niet zoveel. Ermioni is geen typische vissershaven. Of het dat ooit geweest is, weten we niet. Het heeft w.s. niet te maken met het slopen van vissersboten.

                                                                        één van de vissersboten hier in het haventje

 

deze ferry komt ws van Poros, dit type zagen we daar ook varen

de andere kant van Ermioni

een van de leuke visrestaurantjes

hier hangen inktvissen te drogen, zo zijn ze langer houdbaar en kunnen later in gerechten verwerkt worden.

Er moet een einde komen aan het vernietigen van de traditionele houten vissersboten. Daarom lanceerde de Zuid-Egeïsche regio samen met de Vereniging voor Traditionele Griekse Boten de online campagne #savekaikia.

De campagne doet een beroep op de Griekse overheid om te stoppen met de vernietiging van traditionele vissersboten (‘kaikia’ in het Grieks) die wordt gefinancierd door de EU. Er wordt 45 miljoen euro aan EU-geld besteed aan de sloop van honderden kaïks en traditionele vissersboten.

Er bestaat al decennia lang een regeling dat vissers die hun boten laten slopen daarvoor EU subsidie krijgen, dit in een poging om overbevissing tegen te gaan.

Vanwege de economische crisis was voor veel vissers de aangeboden financiële compensatie de afgelopen jaren te verleidelijk om te laten lopen. De bedragen die de vissers ontvangen variëren van 6000 tot 260.000 euro, afhankelijk van de grootte van de boot.

Volgens de Vereniging voor Traditionele Griekse Boten zijn de afgelopen 20 jaar meer dan 12.500 houten boten vernietigd.

 

Doodzonde om deze prachtige bootjes, vaak cultureel erfgoed , te laten vernietigen.

Want wie zorgen er nu werkelijk voor overbevissing? Dat zijn de grote trawlers met hun sleepnetten die de zeeën leegvissen, daar hebben we al vaker over geschreven andere jaren.

we zien wel vaker in Griekenland deze versieringen bij de dakpannen

hier zijn er wel erg veel, misschien omdat hier een steenbakkerij heeft gestaan

ze lijken op elkaar maar de kopjes zijn weer net even anders, ligt er aan  w.s. hoe ze uit de mal zijn gehaald

op onze reis over het schiereiland

zijn we in Ermioni(e) beland 

Vanmorgen zijn we gaan wandelen door het stadje, liever gezegd eerst langs de ene waterkant, vervolgens dwars door het stadje naar de andere kant , want Ermioni ligt op een landtong. Ook een heel aardige  kant van Ermioni met leuke visrestaurantjes Een aardige wandeling waarbij we soms moesten klimmen, traplopen vooral toen we weer naar 'onze kant' liepen, door het stadje heen. En we allebei last van de knie hadden vanmiddag, niet al te erg maar wel een waarschuwing dat we kalm aan moeten doen.

Er staan op de grote parking hier verspreid in totaal 6 campers, behalve wij allemaal Fransen. En voor ons bivakkeert een zigeunerfamilie, niet te geloven hoe ze met z'n vieren in de auto passen en hoeveel dekens, kussens en prullaria ze er ook nog bij in weten te stouwen. En het hele dak ligt dan ook nog vol met riet en een soort wilgentenen om manden te vlechten.

Ermioni 11-10-2018, donderdag

We weten nu dat de ‘dakpan-ornamenten’ bedoeld zijn om boze geesten te verjagen,(met dank aan Julian) we hebben het al eerder over Grieken en bijgeloof( het boze oog) gehad.

Vandaag is niet alleen een stakingsdag maar ook marktdag in Ermioni. Het was al vroeg druk met auto’s, nog meer dan normaal rond 8 uur als ouders, vrijwel alleen moeders, hun kinderen naar de 2 scholen hier brengen. We waren dan ook ingebouwd door auto’s, maar goed dat we niet wilden vertrekken vandaag.

En onze buren ,de zigeunerfamilie, sliepen eerst rustig door, bijna allemaal op de stoep, de tamelijk jonge opa binnen in de auto. Ze zwaaiden vriendelijk naar ons toen ze wakker waren. Even later werd de handel afgeladen en werd er geprobeerd de mandjes te verhandelen. En er werden niet alleen nieuwe mandjes gevlochten, maar er werd ook fanatiek gebedeld. omdat ze onze buren zijn vandaag hebben we een kleine inkijk gehad in het zigeunerleven, één ding is zeker, we willen absoluut niet ruilen. We zien een man, de opa, misschien in de ’70, die leeft zijn hele leven zo. Kleindochter , een jaar of 8 zal misschien hetzelfde leven gaan leiden, niet naar school maar ze heeft wel leren bedelen. Opa en oma zijn wel de hele dag bezig, aan het manden vlechten . De dochter bedelt en doet boodschappen en kookt.

We hebben groente en fruit op de markt gekocht, helaas geen geschikte boontjes kunnen vinden. De groente- en vismarkt, waar ook andere etenswaren werden verkocht , was behoorlijk groot. Er was ook een kledingafdeling waar je kon zien dat de panterprint hier nog hoogtij viert.

 

 

                                                                          moeder kan rustig even boodschappen doen

gisterenmiddag kregen we nieuwe buren

ruim aanbod van vis op de markt

niet alleen kruiden maar ook wijn, rosé €2, voor 1,5 liter

de radijsjes kun je gerust radijzen noemen

Vandaag wordt er gestaakt door personeel van musea en archeologische sites, tot de staking is opgeroepen door de vakbond. Dit naar aanleiding van geruchten dat de Griekse regering deze sites en musea zou willen privatiseren, ze zou willen verkopen aan een investeringsfonds.

Eind september beweerde de Griekse Vereniging van Archeologen dat het ministerie van Cultuur een aantal archeologische vindplaatsen, musea en historische gebouwen – voornamelijk in en rond Chania op Kreta – heeft overgedragen aan een privatiseringsfonds. De vereniging noemde het een schande: “Monumenten worden beschermd door de grondwet, ze kunnen niet worden overgedragen of verkocht.”

Het ministerie van Financiën heeft begin september meer dan 10.000 openbare eigendommen overgedragen aan het privatiseringsfonds. Of daar ook historische monumenten en musea bij zitten is niet bekend. Het ministerie van Cultuur ontkent dat er openbare musea en archeologische vindplaatsen van de hand zijn gedaan, maar is verder niet in detail ingegaan op de zorgen van de werknemers.

Om de druk op de ketel te houden en de regering te laten afzien van deze plannen wordt er vandaag dus gestaakt, toeristen die bv de Acropolis willen bezoeken komen voor een dichte deur. Sneu, maar het is niet anders, wij hebben dat ooit in Napels meegemaakt, museum gesloten wegens een staking

                                                                               het zigeunerleven speelt zich grotendeels op straat af

je kunt goed zien dat Ermioni op een landtong ligt.

        het eiland Hydra

wij staan in het midden van de foto op de kade

We zijn vanmiddag naar de kerk en de windmolen gewandeld vanwaar je een prachtig uitzicht over de baai hebt en over het stadje Ermioni, ook kijk je richting het eiland Hydra. De kerk was niet bijzonder, gebouwd in 1998 en de windmolen was behoorlijk aan het vervallen. Er had een restaurant bij gezeten die de crisis niet overleeft heeft, jammer want met dat uitzicht was het een toplocatie.

Het weer had ongeveer hetzelfde patroon als gisteren : het begint met enkele schapenwolkjes, weinig wind en de temperatuur loopt op naar 24º. Vanaf het middaguur neemt de wind toe tot matig met af en toe een flinke windstoot en dan begint vanaf 16.00 uur de temperatuur langzaam terug te lopen maar het blijft zonnig.

Aan het begin van de avond waren we onbedoeld getuige van een familiedrama bij onze buren. Er werd heel erg geschreeuwd en even later vertrok oma, althans dat denken wij, met een deken onder de arm met het kleine meisje, nog steeds scheldend. Enig temperament kan ze niet ontzegd worden.

Kilada 12-10-2018, vrijdag

Even ter geruststelling : in de loop van de avond is oma weer teruggekeerd, zo is het nog een mooi Roma sprookje geworden. Er kwamen trouwens nog 2 andere Roma gezinnen hier staan, in pick-ups met een huif, dat slaapt wat comfortabeler, een soort camper avant la lettre.

Kilada is maar 14km verwijderd van Ermioni maar eerst hebben we in Kranidi boodschappen gedaan en getankt. De pompbediende vroeg of we uit Holland kwamen, dan woont jullie koning hier een kilometer of 4 hier vandaan. WA heeft inderdaad een aardig stulpje aan zee hier vlakbij waar we nu staan.

De plek in Kilada waar we vorig jaar stonden is verboden voor campers, sinds een paar maanden zijn daar aan de bomen ‘no camping ‘bordjes verschenen. We staan nu bij het haventje geparkeerd, daar krijgen we maar niet genoeg van deze reis lijkt het wel. Voor onze neus zijn vriendelijke vissers netten aan het boeten. En af en toe pruttelt er een vissersbootje voorbij. Iets verder liggen 3 grotere vissersboten, vanmorgen was er een truck met oplegger om hier vis halen.

                                                               de jongens hadden octopussen en andere vis gevangen

Onze achterburen zijn bijna klaar voor vertrek vanmorgen

Kilada op de boulevard bij het haventje: N37.41388 E23.12655

   het haventje van Kilada

We blijven wat op de hoogte van het Griekse nieuws door 2 Engelstalige kranten. Nieuws over vluchtelingen is er bijna dagelijks, een greep daaruit van uit de afgelopen dagen:

--Woensdag zijn de lichamen van 3 jonge vrouwen, 2 van hen naar schatting tussen de 15 en 18 jaar, gevonden in de buurt van de rivier de Evros aan de Griekse kant. Hoogstwaarschijnlijk vluchtelingen die vanuit Turkije illegaal de grens zijn overgestoken. Ze hadden geen papieren en aan de hand van DNA onderzoek probeert men de identiteit te achterhalen. Vandaag wordt autopsie verricht op de lichamen in Alexandropoulis. Omtrent de daders is niets bekend, er doen wel speculaties de ronde, volgens de politie is roof uitgesloten.

-dinsdag is een vluchtelingenboot gezonken tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Chios. Er zijn 7 doden geborgen , 30 mensen worden nog vermist waaronder 5 kinderen.

-dinsdagnacht is de ‘Held va de Egeïsche zee’ onverwacht overleden. Deze kapitein Papadopoulos heeft op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in 2015 en 2016, meer dan 5000 mensen uit zee gered van een verdrinkingsdood. Er is een korte documentaire over hem gemaakt, ‘4.1 Miles’.

--dinsdag heeft een Iraanse vluchtelinge van 12 jaar ou in Thessalonilki geprobeerd haar polsen door te snijden. Ze kwam uit het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Daar is ze waarschijnlijk getraumatiseerd geraakt. Artsen zonder grenzen heeft gezegd dat in het kamp iedere week meerdere tieners zelfmoord proberen te plegen of zichzelf beschadigen(automutilatie ).Ook komen er onder tieners paniekaanvallen, angst, agressieve uitbarstingen en constante nachtmerries voor.

"Deze kinderen komen uit landen in oorlog, waar ze zeer extreem geweld en trauma’s hebben meegemaakt. In plaats van zorg en bescherming te ontvangen in Europa, worden ze in plaats daarvan onderworpen aan voortdurende angst, stress en episoden van verder geweld, waaronder seksueel geweld, "zegt Dr. Declan Barry, de medische coördinator van AZG in Griekenland. De erbarmelijk situatie in Moria beschadigt deze slachtoffertjes nog meer terwijl ze juist behoefte hebben aan een veilige omgeving.

--Griekenland heeft Turkije ervan beschuldigd de Grieks-Turkse grens bij de Evros rivier niet goed te bewaken.

Daarom heeft Griekenland maandag een klacht ingediend bij de Europese commissie.

Volgens Dimitris Vitsas, de Griekse minister van migratie, bedroeg het aantal illegale migranten dat naar Griekenland kwam via de grens in Evros 3.300 in 2016 en 5.500 in 2017.

In 2018 is de situatie nog veel erger geworden, omdat tot nu toe al meer dan 12.000 migranten de grens in Evros zijn overgestoken om Griekenland binnen te komen. Er zijn vooral Albanese en Bulgaarse mensensmokkelaars actief.

--Vandaag stond in de krant dat op 10okt., de Europese Commissie een lijst met geldontvangers in Griekenland heeft gepubliceerd om de migratiecrisis aan te pakken. Een bedrag van in totaal 1,6 miljard euro is toegewezen aan 16 NGO’s, internationale organisaties en Griekse regeringsinstanties, alsmede de politie en de kustwacht.slechts de helft ervan is uitbetaald in de periode van 2015 tot nu toe.

 

 

                                                                                  Dit is geen gay café, Onan is de buurman

voor ons boeten vissers netten

één van de weinige bloeiende planten hier

er staan er 10 op de foto, er waren 12 katten

blik uit het raam bij laagstaande zon

Er was veel bewolking vandaag, uitstekend weer om een wandeling te maken. We zien maar weinig vogels in Griekenland, vandaag wat mussen en 1 tortelduif en 1 torenvalk. Vlinders zie je wat meer echter nog geen bijzondere gezien. Er bloeien nog maar weinig bloemen, wel hier ook Napolitaanse cyclamen en een soort dopheide.

Door de bewolking was het vandaag maar 22º, vanmorgen tijdens het wandelen was er nauwelijks wind, vanmiddag stak er een matige wind op en hebben we binnen zitten lezen.

Nafplio 13-10-2018, zaterdag

Gisterenavond zijn we bij het restaurant vlak achter uit eten geweest. En tikje chique tent, aardig wat gasten waren aanwezig zo vanaf een uur of 8. Everdien had grote garnalen met citroensaus en geroosterde groentes , dat viel wat tegen , de garnalen waren aan de droge kant. Ik had de specialiteit van die avond, rijst met stukjes inktvis en garnaaltjes in de inkt van de inktvis. Het zag er niet uit , zwarte smurrie op het bord maar het smaakte heerlijk. Ik kreeg er pikzwarte lippen van, alsof je een bord Norit zit te eten volgens Everdien.

Het was ruim 80km naar Nafplio, eerste stuk ging dwars door de bergen, een mooie route maar met veel wind, naar Palea Epidavros. Vandaar ging er een goede , vrij brede weg naar Nafplio. Daar moesten we nog ruim 1km rijden naar de grote parking in de buurt van de haven toen we in een file terecht kwamen. Stapvoets reden we verder, de weg werd nauwer omdat er auto’s dubbel geparkeerd stonden. Het bleek dat er markt was, daar reden we links langs heen, het was haast te smal voor de camper, een paar cm aan weerszijden was er nog over, nog 300m naar de parking maar toen stonden we op de markt. Geen borden met waarschuwingen, maar goed we konden met behulp van een Griek draaien, de weg op die in tegenovergestelde richting liep. We bleven allebei zo rustig dat het wel leek of we van de Valium pot hadden gesnoept. Via een omweg kwamen we toch op de parking, we hebben eerst nog wel even moeten uitblazen maar er is geen krasje op de camper gekomen.

Everdien wilde naar de kapper, vorig jaar was ze hier ook geweest. Kom dinsdag maar om een uur of 11,  op naar de volgende, daar kon ze maandag terecht maar 3x bleek scheepsrecht. Na een half uur wachten was ze aan de buurt, wassen en knippen, €17,-. Misschien een tikje aan de korte kant maar dat groeit weer aan.

 

 

          kerk Nafplio, Metamorphosis, met de klokkentoren van de vesting Akronafplia, hier zijn we vorig jaar naar toe geklauterd, is een lege huls

Nafplio parking nabij haven

N37.56953 E22.80184

de rijst met inktvis en garnalen in de inkt, het oog wil ook wat.......

het was in ieder geval lekker

Everdien heeft uiteindelijk toch nog een kapper gevonden

    deel interieur kerk

Vanmorgen vroeg om 5 uur is er een vreselijk ongeluk gebeurd in Noord Griekenland in de buurt van Kavala. Daar botste een busje met 11 vluchtelingen ,die waarschijnlijk illegaal vanuit Turkije de Evros waren overgestoken, frontaal op een vrachtauto. Beide voertuigen vlogen onmiddellijk in brand, alle vluchtelingen zijn levend verbrand, de vrachtwagenchauffeur kon net op tijd uit de cabine springen.

Volgens het laatste nieuws reed de chauffeur, volgens de politie een mensensmokkelaar, met hoge snelheid nadat hij een signaal van de politie om te stoppen voor een controle, had genegeerd.Het busje had valse kentekenplaten en was in het verleden ook bij mensensmokkel betrokken geweest. Normaal zijn we niet zo van het rampennieuws, maar dit is toch wel heel triest. Waarschijnlijk zijn ze gevlucht uit Syrië voor oorlogsgeweld, door mensensmokkelaars over de gevaarlijke rivier de Evros geloodst om dan 'veilig' in Griekenland zo wreed aan hun einde te komen.

                                        visueel grapje:kleurrijk gebouw, waarin United colors of Benetton , daarvoor Everdien in kleurrijk jurkje

een straatje in het sfeervolle oude stadsdeel van Nafplio

de Agios Georgios kerk met daarboven nog een gedeelte van de Palamidi vesting

 

de kerkdeur is gesloten , de 'papa' belt

een leuk doorkijkje om een selfie te maken

Vanmiddag zijn we wat wezen slenteren ( of sladderen zoals onze campervriend Karel pleegt te zeggen) in het oude gedeelte van Nafplio dat heel sfeervol is. Eerst langs de kade met veel visrestaurantjes waar de vis in vitrines liggen uitgestald om uit te kiezen. Daarna door de kleine straatjes, vaak met bougainvilles overdekt. Opvallend zijn de vele winkeltjes met ,over het algemeen leuke, sieraden. En natuurlijk overal terrasjes al dan niet op pleintjes.

Er waren vanmiddag erg veel bussen hier op de grote parking, meest Griekse maar ook enkele buitenlandse. Dat was bij de ongeveer 25 campers die hier stonden net andersom, een enkele Griekse camper, de rest van allerlei nationaliteiten, waaronder 5 Nederlandse campers. En het weer klaarde ook helemaal op waardoor het vanmiddag zonnig was, bij een matige wind werd het 23º, een stuk vriendelijker dan gisteren. Het haalt het niet bij onze woonplaats waar het vandaag uitzonderlijk warm werd met 27º.

Nafplio 14-10-2018, zondag

Dat Nafplio een zeer levendige stad is, was gisterenavond wel te merken. Vanaf een uur of 9 begon de parking vol te stromen met auto’s en dat ging maar door. Daarom hebben we de camper wat verplaats, al die auto’s moeten ’s nachts weer de parking af.

Vanuit de camper kunnen we nog net de vesting Bourtzi zien liggen die door Venetianen in 1471 is gebouwd op een eilandje voor Nafplio. Door middel van een ketting verbonden met Nafplio kon zo de enige vaargeul in de baai afgesloten worden.

We zijn vanmorgen naar het museum in Nafplio geweest. Voor het museum was men aan het volksdansen, iets wat altijd weer de belangstelling van Grieken geniet , wij vinden het iets oubolligs hebben. Het museum ligt aan het Sintagmaplein en is geheel geplaveid met marmer.

                                                volksdansers voor het museum, leuk om even te zien, verder voor de liefhebbers

           de vesting Bourtzi

straatje typerend voor Nafplio

      het fraaie Sintagmaplein

In het museum zijn voorwerpen te zien uit de Myceense periode, dat was de late bronstijd van ongeveer 1700-1200 v. Chr. Deze voorwerpen komen uit opgravingen uit de buurt van Nafplio, oa uit plaatsen waar wij ook geweest zijn de afgelopen weken zoals Palea Epidavros en Mycene, noordelijk van Nafplio waar we morgen naar toe gaan.

                                                                                  de vaas met de octopus

een gouden ring,  paard  bij drinkbak

 

het pronkstuk van het museum: de bronzen Myceense wapenuitrusting met de helm met everzwijntanden.

 

 

 

een terracota masker gebruikt bij rituelen 

dit schild werd ook gebruikt bij rituelen. de beschildering is een van de eerste vormen van narratieve(verhalende)  mythologische inhoud. Je ziet o.a. een grote krijger die een vrouw wil neerslaan, waarschijnlijk Achilles die Penthesilea vermoord.

Het belangrijkste object is een bronzen wapenuitrusting met een helm belegd met everzwijntanden. Ook bijzonder is de vaas beschilderd met een octopus. Er is een grote collectie aardewerk , sieraden, gebruiksvoorwerpen etc. uit de prehistorie en latere tijdperken. Het zijn voorwerpen die veelal in graven en graftombes zijn gevonden. Een museum met een interessante collectie, zeker de moeite waard om die te bezoeken.

                                                                      verschillende sieraden ,kettingen en een gouden armband 

nog meer sieraden

meeste voorwerpen zijn in graven gevonden

rechts een miniatuur troon

mooi gedecoreerd met paardjes

                                                                     mooi gedecoreerde vazen in graven gevonden

op de voorgrond een bronzen dolk met zilveren klinknagels, daarboven een kopje met een ringoor

vrouwen beeldjes uit de 7e en 8ste eeuw v. chr.

vazen staan symbool voor eten en drinken wat de doden werd meegegeven op hun reis naar de onderwereld

in de vazen werden vaak granaatappels van klei gestopt, dit als symbool voor vruchtbaarheid en eeuwig leven

Wat het weer betreft hadden we de andere 3 musea hier ook wel kunnen bezoeken, het was somber weer want zwaarbewolkt, 22º.De komende dagen komt er een weersverbetering.

Kalo Nero 15-10-2018, maandag

We zijn vandaag in Kalo Nero beland aan de westkant van de Peloponnesus. Dat was eerst niet de bedoeling, we zouden hier morgen naar toe gaan. Maar eerst nog even over gisterenavond, als we in Nafplio zijn gaan we altijd wel een keer een broodje giros halen. Zo ook gisteren, bij het restaurant Trendy waar ze een aparte fast food afdeling hebben, €2,40 heerlijke pita broodjes met kip giros, patat, sla, tomaat, ui en saus , geen geld.

Nadat we vanmorgen bij een copyshop de tickets voor de boot van 30okt hebben laten printen en we niet alleen LPG maar ook water hebben getankt, zijn we naar de opgravingen van Mycene (Mikines) gereden, een half uurtje rijden.

                                                                          de wereldberoemde leeuwenpoort

                                                                           van bovenaf zie je goed Grafcirkel A

de gang naar de ingang

naar de bijenkorfgraftombe

een fraai staaltje bouwkunst deze graftombe

in het midden van de foto is de muur van de citadel te zien (wel goed kijken), op de heuvel heeft het koninklijk paleis gestaan.

Mycene is een van de vroege voorbeelden in Griekenland van de zgn. citadel-architectuur, een andere voorbeeld daarvan in in Tiryns hier in de buurt. Beide staan dan ook op de werelderfgoedlijst en hebben een belangrijke rol gespeeld in de culturele ontwikkeling van het klassieke Griekenland. Het was een ommuurd paleiscomplex, binnen de muren woonde de heersende klasse in het op een heuvel gelegen paleis, de werklieden en kooplieden woonden buiten de muren. Dat waren overigens kolossale muren die cyclopische muren werden genoemd, ze konden niet anders dan door een reus gebouwd zijn. De muren bestaan uit onregelmatig gevormde, enorme blokken kalksteen.

Eerst hebben we het een stuk buiten de muren gelegen koepelgraf(tholos) ‘ het ‘Schathuis van Atreus’ bezocht. (14e eeuw v.Chr.) Er zijn 10 van die koepelgraven buiten de muren gevonden, deze is de bijzonderste. Het is één van de 2 graven met 2 kamers in Griekenland. Je komt in de tholos door een 36m lange openluchtgang(dromos). De tholos bestaat uit 33 rijen gemetselde stenen in cirkels. De diameter wordt steeds kleiner tot er één steen in het gewelf overblijft. Vanwege de vorm wordt het daarom een bijenkorfgraftombe genoemd. In het midden van de koepel lag de overleden koning, het hele bouwwerk, behalve de ingang , werd afgedekt met aarde.

on top of the hill, van het paleis resten slechts de vloeren, het uitzicht is prachtig, het weer werkte niet zo mee, links achter de zee

de noordoost poort

de achterkant van de leeuwenpoort, hier kun je goed de muur zien met de grote onregelmatige stenen

de koepel is ingestort, dit was ooit de leeuwen grafkoepel

Je komt de citadel binnen door de zgn. leeuwenpoort, genoemd naar de leeuwinnen, helaas zonder koppen, er wordt wel vermoed dat die van brons waren en geroofd zijn.. Het is Europa’s oudste monumentale sculptuur. Binnen de muren gekomen is dan rechts Grafcirkel A(17e eeuw v. Chr.) dat dus een oudere manier van begraven was dan de koepelgraven. In de grafcirkel zijn 6 schachtgraven gevonden van een koninklijke familie met 16 skeletten met daarin gouden grafgiften. Achter de grafcirkel staan nog wat fundamenten van particuliere huizen. In deze huizen zijn kleitabletten gevonden met Myceens schrift. Na een studie werd in 1952 ontdekt dat dit zgn. Lineair B schrift, een vroege vorm van het Grieks is.Helemaal boven op de heuvel zijn nog slechts de vloeren van het koninklijk paleis te zien, je hebt er wel een wijds uitzicht tot aan zee, helaas waren de weersomstandigheden niet optimaal. We zijn aan de noordkant de heuvel afgedaald, daar is nog een cisterne (ondergronds waterreservoir) maar we zijn de trappen er naar toe niet afgedaald, het reservoir is opgedroogd. Daar is iets verder nog een andere ingang , de noordoost poort.

                                                                                      een antromorfe vaas

keramiek slang

een aantal zgn. antromorfe(menselijke gedaante) beeldjes 

Voor het museum is nog een Koepelgraf, de Leeuwen tholos, daar kun je inkijken omdat het ingestort is, er is geen koepel meer.

Het museum zijn we na enige twijfel toch in geweest, we hadden gisteren immers al veel gezien in het museum in Nafplio. Toch naar binnen gegaan en geen spijt gehad. We hebben wat krenten uit de Myceense pap gehaald, weer mooie dingen gezien oa gouden voorwerpen die uit Grafcirkel A komen.

                                                                                                       kopje van ivoor

de beeldjes links en hierboven komen van een heiligdom binnen de citadel

   

       leeuw van ivoor

     sieraden uit Grafcirkel A

We wilden in de buurt gaan overnachten bij een restaurant maar toen we daar kwamen waaide het hard, het was bewolkt en de omgeving was ook niet zo uitnodigend. Een blik op de weer app deed ons besluiten om naar Kalo Nero te rijden, aan de westkant van de Peloponnesus. Dat was 150km waar we minder dan 2 uur over deden , grotendeels via de tolweg. Deels door de bergen en langs een ravijn, het laatste deel was vlakker. Toen de afslag naar Kalo Nero, 35 km via een weg waar af en toe een flink gat in zat. Voor 15.00 waren we in Kalo Nero, na de lunch hebben we daar een wandeling gemaakt langs de zee. Het was heerlijk weer, weinig wind, af en toe een brede opklaring en 24º. Er staan hier 13 campers, waarvan 5 Nederlandse.

                                                 afkomstig uit Grafcirkel A deze replica van een gouden dodenmasker (origineel in Athene)

de sieraden op de foto's hierboven en hiernaast komen ook uit Grafcirkel A

        Kalo Nero

N37.29763 E21.69508