Schwerin 27-07-2021, dinsdag 

We hebben vannacht slecht geslapen.

Koud hadden we gisterenavond de loftrompet gestoken over de koelkast of er diende zich een probleem aan waardoor we ons  toch wel onthand voelden

Ik had nog iets uit de garage gepakt, de warmte hing er nog dus liet ik de deur open staan. Later deed Everdien de deur dicht, het Heosafe camperslot zat er scheef in, de binnenring althans van het slotje,  waardoor de sleutel er niet meer inpaste en de deur niet meer open wilde toen hij dicht zat. Daar hadden we dus een groot probleem, de fietsen staan er in, de stoelen, dus van binnen konden we niet bij het slot om die los te schroeven. Allerlei scenario’s passeerde de revue, werden gisterenavond besproken, tolden vannacht door onze hoofden. Bijna hadden we vanmorgen bij de sloperij gevraagd of ze een slijptol hadden. Omdat we toch niet konden slapen zijn we om half acht opgestaan, zodoende waren we vroeg bij de cp in Schwerin waar we een aardig plekje kregen toegewezen, door hoge bomen was er echter geen tv ontvangst, Dan maar 2 avonden geen actualiteiten  via de tv. We hadden al wel gemeten dat het een moeilijke klus zou worden de fietsen door het andere luik naar buiten te krijgen, we zouden daar lang mee bezig zijn. Met een baco, de hamer lag achterin, en een priem heb ik een paar flinke klappen op het slot gegeven waardoor die open sprong. Niet door mijn vernuft maar door bot geweld was het gelukt, daar was ik wel een beetje trots op. Groot was de vreugde, want we konden weer overal bij, het slot hadden we toch al afgeschreven. En tegenover ons kwam een plekje vrij waar wel tv ontvangst was, Everdien kreeg het voor elkaar bij de havenmeester dat we daar mochten staan en toen bleek ook nog eens dat stroom bij de prijs was inbegrepen maakten we bijna een rondedans.

                                             Het slot Schwerin is op een eilandje gebouwd (1843- 1857)

Boven het bovenste deel van de voorgevel

 

Rechts detail voorgevel

 

Uiterst rechts torentjes zijgevel

Schwerin is gebouwd tussen 7 meren , op veel plaatsen zie je dan ook water. Ook deze cp ligt aan een meer, bij een jachthaven, vanwaar wij staan is er geen water te zien, blij met een plek want het is hier maar klein en het was al snel ‘Belegt.’

We zijn aan het begin van de middag naar het slot gefietst ( ja, het kon!) waar Schwerin beroemd om is. Het was jammer dat er donkere dreigende wolkenvelden overtrokken waardoor het slot wat somber oogde. Het slot met zijn torentjes is door de bouwer geïnspireerd op het kasteel van Chambord en doet wat bombastisch maar gelukkig ook wat sprookjesachtig aan. We hebben eerst door een groot park gefietst en we besloten al snel om niet naar binnen te gaan , een wel erg lange rij wachtenden was ons te veel, zeker als je je door slaapgebrek niet fit voelt.

Maar er was genoeg te zien, er is een mooie barokke slottuin. Niet zo groot want het slot is op een eilandje gebouwd. Middenin de slottuin is een fraaie oranjerie , met bloemenveldjes en een aardige fontein. Voeg daarbij wat beelden die er staan en je hebt een mooi geheel.

Gelukkig bleef het droog toen we bij het slot en omgeving waren en we hebben, nadat we wat boodschappen hadden gedaan, de hele middag gelezen. Ik kreeg het schitterend geschreven boek Client E. Busken van Jeroen Brouwers uit , toe het plotseling, als vanuit he niets begon te regenen, een kortdurende bui. Het klaarde snel weer op, zelfs de wolkenvelden waren verdwenen en het werd 25º.

                                                      Het slot gezien vanuit de slottuin

Op de achtergrond de de oranjerie

 

 

De fontein voor  de oranjerie

Het beeld "Herder wordt aangevallen door panter'. Een bronsplastiek uit 1852, later gerestaureerd

                                                            Achtergevel vanuit de oranjerie.

                   Detail achtergevel

       Everdien bewondert het slot

Cp Marina Nord N53.64664 E11.43427

€16,- , met stroom

Schwerin 28-07-2021, woensdag

We zijn aan het eind van de ochtend weer naar de stad gefietst, dit keer naar het historisch centrum, die Altstadt. Hoewel Schwerin niet veel te lijden heeft gehad van de 2e WO, staan er niet veel echte monumenten. Wel wat aardige gebouwen en huisjes en natuurlijk de Dom van Schwerin. Deze kathedraal wordt , ondanks het feit dat de toren neogotisch is, beschouwd als het voorbeeld van de gotische baksteenarchitectuur in het Oostzeegebied . De toren kan beklommen worden, dat hebben we niet gedaan. Wel hebben we het interieur bezichtigd, die was best aardig maar als je de katholieke kerken in Zuid Europa gezien hebt met zijn pracht en praal, dan is dit wat sobertjes.

We hebben wat rond geslenterd door de Altstadt waar het aardig druk was maar wel veilig, men hield voldoende afstand. Op de marktplaats voor de Dom en het Rathaus was een kleine markt waar vooral delicatessen zoals kaas en worst werden verkocht, naast stalletjes waar allerlei vleesproducten op Holzkohle bereid werden. Dat was niet het enige eetkraampje, ook de Backfisch ontbrak niet en nog een paar andere eetkraampjes zodat er flink gegeten werd op straat, het was ook tussen de middag.

Nadat we de REWE hadden bezocht op de terugweg voor wat boodschappen, waren we rond 14.00uur weer terug. We hadden nog nooit een REWE supermarkt bezocht, we dachten dat het een discount winkel zou zijn  à la Lidl en Aldi maar dat viel hard mee. De winkel had een goede uitstraling en zit meer in het hogere segment.

                                                      Een drieluik in de Dom 'de kruisiging.'

De baksteengotische Dom St Maria en St Johannes

    Een rozet in de Dom

 

Rechts een messing gravure in de Dom, gerestaureerd.  Uit de 2e helft van de 14e eeuw, gemaakt door ws meerdere Vlaamse meesters. Het is eigenlijk  een grafplaat.

In de stad zagen we een affiche hangen van Queerdenkers, anti-coronamaatregelen activisten zoals bij ons Viruswaarheid en anderen onfrisse clubjes. Dit affiche was van de Basisdemokratische Partij Deutschland, het bleek op het partijbureau te hangen, de naam roept associaties op aan idealistische linkse bewegingen. Maar niets is minder waar, hoewel de oprichters van de partij, juli 2020 en 30.000 leden, beweren dat ze noch links noch rechts zijn en er uit andere partijen afkomstige leden zich aansloten( zoals van de Groenen , ws omdat er in het begin meer esoterische dan politieke uitspraken werden gedaan), zijn ze in de praktijk de extreemrechtse richting opgeschoven. Steeds meer aanhangers van complottheorieën zijn tot de partij toegetreden evenals mensen uit de antroposofische hoek die van oudsher anti-vaxers zijn.* Kwalijker is dat hun Bondsdag kandidaat, de arts Bakhdi in een videoboodschap antisemitische uitingen heeft gedaan en de  partij hier geen afstand van neemt. Reiner Fuellmich,  een andere Bondsdagkandidaat van de partij, relativeerde de Holocaust door te zeggen dat de federale regering “slechter” is omdat ze “een soort concentratiekamp” wil opzetten voor degenen die niet zijn gevaccineerd. 1 augustus is er weer een anti coroanamaatregelen demo in Berlijn, extreemrechts zal weer prominent aanwezig zijn.

*In onze gemeente Zutphen, waar door de aanwezigheid van Vrije Scholen,  een groot aantal antroposofen wonen, zie je ook dat een aantal van hen in de extreemrechtse hoek is beland en daarvan uiting geven op een website. Denk ook  aan aan de yogameisjes, wellness rechts, een term die zo treffend gebruikt wordt door Roxane van Iperen, en die door de uitingen van Baudet aangetrokken worden..

Het weer leek wat op dat van gisteren, iets meer bewolking, de bui kwam iets later en het werd 24º.

Oude vakwerkhuisjes in de Altstadt

Nog een paar vakwerkhuisjes.

 

Rechts niet alleen een fontein, met  links daarvan 2 etende dames en rechts vakwerkhuisjes, typerend voor het stadsbeeld van vanmiddag, die laatste 2 elementen dan.

                                                                  Bloeiende watermunt

Een van de 7 meren in Schwerin

Enigszins vervreemdend deze blauwe, nep klassiek beelden op een bankgebouw in de winkelstraat van Schwerin

 

Rechtsextremistische wappies roepen op tot een demo in Berlijn op 1 augustus.

 

Mölln 29-07-2021, donderdag

We hebben de deelstaat Meckelenburg/Vorpommern en daarmee de voormalige DDR verlaten en staan in  Mölln, een stad van 20.000 inwoners in Sleeswijk-Holstein. Weer heel anders van karakter dan Schwerin , lieflijker,  waarschijnlijk omdat het kleiner is.

En een kleine maar sfeervolle Altstadt, per voet in 10 min. bereikbaar.

De legende wil dat Tijl Uilenspiegel hier in 1350 is overleden, de stad heeft als bijnaam Uilenspiegelstad. Op een paar plaatsen wordt je aan Tijl herinnerd, zo is er een Eulenspiegelbrunnen, een gedenksteen en er is een museumpje aan hem gewijd.

Tegenover het museum ligt het Rathaus, waar de Turistinfo is gevestigd en daarnaast ligt de St. Nicolaaskerk. Een kleine kerk met een aardig interieur met wandschilderingen en historische kerkbanken. Het orgel wordt momenteel gerestaureerd door Nederlanders.

Eén van de bekendste inwoners van Mölln was de apotheker Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, de nogal omstreden alternatieve geneeswijze die door wetenschappelijke instituten niet wordt erkend als werkzame geneeswijze omdat het w.s. berust op psychologische effecten.

Ook Mölln ligt aan 7 meren, je kunt hier prima fietsen, wij hebben gekozen voor een wandeling, rondom de Stadtsee gezien de harde wind.

Tijdens een wandeling ronde de Stadtsee konden we Mölln vanaf de andere oever fotograferen

De Eulenspiegelbrunnen

In het linker pand uit 1582 is het Uilenspiegel museum gevestigd

 

 

 

 

Cp in Mölnn, N53.62583 E10.68343

€7,-  inclusief electra.

De donkere wolken gevolgd door opklaringen, campers staan al in de zon, waren typerend voor het weer van vandaag

Nog steeds heeft het Ahrtal te maken met de naweeën van de verschrikkelijke overstromingen. Er wordt nog schoongemaakt en er worden nog kelders leeggepompt. Die Zeit meldde vanochtend dat jonge neonazi’s van de NPD ( jeugdafdeling JN) zich voordoen als hulpverlener, daadwerkelijk ook helpen met bv het verdelen van goederen, maar T-shirts dragen met het partijlogo. Daarvan plaatsen ze dan foto’s en filmpjes op sociale media voor propaganda doeleinden. Het hulpcentrum in Ahrweiler, van waaruit ze opereerden, is door de autoriteiten gesloten.

                      Het Rathaus uit de late middeleeuwen en de St Nicolaaskerk ( rond 1250) daarachter

         De kansel in de kerk

Muurschildering in de kerk, dit moet wel Tijl Uilenspiegel zijn. Naast de ingang van de kerk is een Uilenspiegel gedenksteen uit de 2e helft 16e eeuw

Bungelend aan het plafond, we weten niet wat het voorstelt...Mooi vonden we het wel.

Het was bijzonder weer in die zin dat er de ene keer dreigende luchten waren waar slechts enkele druppen regen uitvielen, dan weer brede opklaringen. En daarbij stond er een harde wind, 55 km p.u. Het was op nog maar 20º, de eerste keer dat we ‘middags voor het grootste deel binnen hebben zitten lezen.

Er kunnen hier 25 campers staan, er staan er nu nog een stuk of 15, enkele campers kwamen hier een paar uur om de stad te bezichtigen.

Lübeck 30-07-2021, vrijdag

We zijn naar Lübeck gereden, de laatste stad die we zullen bezoeken in Noord Duitsland. We hadden deze stad op de heenweg overgeslagen met het idee die op de terugweg aan te doen. Nu hebben we wel vaker voornemens maar dit keer zijn deze toch uitgekomen.

Lübeck is een oude Hanzestad die erg belangrijk is geweest, het was in 1500 een van de grootste steden in Europa.

Er zijn tal van bezienswaardigheden in Lübeck daarom zijn we ook 2 dagen hier. 

In de loop van de ochtend zijn we naar de Altstad gefietst in nog geen kwartier. Je komt de Altstadt binnen door de Burgtor die meteen al verwachtingen schept omdat hij zo mooi is. Hij maakte deel uit van de vestingwerken en heeft een barokke koepel.

 

 

De Burgtor, het middenstuk telt 5 verdiepingen  met mooie ramen en de barokke koepel is er later,  in 1596 op geplaatst.

Via een straat met een aantal statige panden die uit rond 1900 dateren zijn we naar een werkelijk schitterend middeleeuws ziekenhuis gelopen, Heiligen-Geist-Hospital. Eigenlijk moeten we zeggen dat vooral  het interieur schitterend is, met zijn fresco’s, 2 altaren , beelden en glas-in-lood ramen.

We kwamen bij de Jakobikirche met een interieur die de moeite waard is. Het is een 15e eeuwse kerk en bezit 2 orgels. 

                                                               De st Jakobikirche uit de 15e eeuw.

Een van de 2 orgels in de kerk

 

 

Rechts, er is een hoofdaltaar en dit is een nevenaltaar in de zuidkapel.

Dit is het Buddenbrookhaus, hier heeft de beroemde schrijver Thomas Mann gewoond

Vlak daarbij is het Rathaus (1226), wellicht het mooiste gebouw van Lübeck en het beroemdste stadhuis van Duitsland. De kant van de Breite Strasse , heeft niet alleen torentjes maar ook een doorgang naar het plein erachter met een mooi element  boven een van de poortjes die naar het Rathaus plein gaan, onder het Rathaus door. Op dat plein zie je niet alleen de achterkant van het Rathaus maar ook de Mariënkirche die we overigens nog niet bezocht hebben, evenmin als de Dom. Jammer dat er dan een draaimolen en de kennelijk in Duitsland onvermijdelijke vreettentjes staan. 

 

                                                              Het Rathaus plein met links de Mariënkirche

                       Het Rathaus

Een fraaie gevel boven een van de poortjes waardoor je onderdoor het Rathaus  kunt lopen.

De gevel van het Rathaus aan de kant van het plein.

 Een eindje verder,  met in zijstraten weer huizen in baksteenarchitectuur, zijn we naar de Holstentor (1466-1478) gewandeld, ooit de enige toegangspoort tot de stad. Daarachter ligt een park waar we even op een bankje hebben gezeten, kijkend naar niet alleen de poort maar ook naar de toeristen die selfies maakten.

We zijn weer naar onze fietsen geslenterd in de wetenschap dat we morgen weer naar de stad zullen gaan maar dan niet met de fiets maar met de bus. Dit omdat het morgen onstuimig weer belooft te worden, met onweersbuien en een stormachtige wind. Vandaag wat het ook winderig maar vrij zonnig en het werd 24º.

                                   De eerste toegangspoort tot de stad Lübeck, de Holstentor

De poort van de uitgangskant van de Holstentor  heeft nog 3 extra torentjes

Huizen langs de Trave, bij de Holstentor.

Mooie deurklinken  zitten op de zijdeur van de Mariënkirche

We hebben erg genoten vandaag, Lübeck heeft toch iets speciaals, je ziet veel van  de rijke historie terug.

We hebben een Luca app, daarmee moet je je hier aanmelden via het scannen van een QR-code als je bv een kerk wilt bezichtigen, dan hoef je geen formulier in te vullen. Dit ivm mogelijke besmettingen, dit is voor het bron- en contactonderzoek. Die hebben we hier weer gebruikt.

Lübeck 31-07-2021, zaterdag

Lubeck werd  getroffen in 2e Wereldoorlog door het eerste grote bombardement op Duitse steden. Hoewel de stad zwaar werd getroffen, zijn veel monumenten gespaard gebleven en viel de schade mee, zeker als je het vergelijkt met andere Duitse steden. Alleen de St Jakobikerk, die we gisteren al bezochten, bleef helemaal ongedeerd, maar bv de Dom werd wel getroffen evenals de Mariënkirche, beide stortten gedeeltelijk in maar zijn voortreffelijk weer gerestaureerd. In beide kerken zijn een groot deel van de originele inrichtingen en kerkschatten  bewaard gebleven. Ongeveer 1/3 deel van Lübeck werd platgebombardeerd en is weer mooi herbouwd.

De Altstad  van Lübeck staat op de Unesco werelderfgoedlijst sinds 1987 .

 

               Vanaf een bruggetje over de Trave zie je 3 van de 7 torens van Lübeck. Ook de huizen aan de kade zijn mooi.

                                        Karakteristiek huizen in het wijkje tussen de Dom en de Trave

We zijn eind van de ochtend met de bus naar de stad gegaan, dit gezien de weersverwachting . Met 10min ben je in de Altstad, €9,50 retour, voor 2 pers., niet goedkoop vinden we.

We zijn eerst naar de Dom gegaan, nadat we nog even bij het Rathaus binnen hadden gekeken en  bij de markt onder de bogen van het Rathaus hadden geschuild voor de eerste bui. Bij de Dom gekomen bleek dat er een doopdienst gaande was en de kathedraal zodoende gesloten was tot 14.00 uur. Hadden we mooi even de tijd om af te dalen , door een wijk met huizen met trapgevels waardoor we weer even de associatie met Zutphen kregen,  naar de Trave vanwaar we vanaf een bruggetje een fraai uitzicht hadden over de rivier met de kade en daarachter een paar van de 7 torens.

            Het kostbaarste pronkstuk in de Dom is een houten kruisbeeld  vervaardigd door een plaatselijke kunstenaar.

Een astronomisch uurwerk uit 1628.

 

 

Dit drieluik is van voor de reformatie

Dit bronzen doopvont dateert 1445.

De Dom was gratis toegankelijk, het is het huis van God meneer, en we hebben daar een korte tijd rondgewandeld. Niet te lang want er kwamen zware buien aan en we wilden ook nog naar de Mariënkirche. De Dom heeft de vorm van een gotische hallenkerk Het pronkstuk van de Dom, tevens het kostbaarste eigendom,  is het 17m hoge kruisbeeld, die door een plaatselijke kunstenaar uit één eikenboom is gebeeldhouwd. Mooi is verder, naast wat andere bezienswaardigheden het bronzen doopvont uit 1455.

We zijn weer teruggewandeld naar de Mariënkirche hoewel duidelijk evenals de Dom een protestants Gotteshaus, moesten we hier wel €4,- p.p. entree betalen. Als je binnenkomt valt het hoge plafond op , het is met 40m het hoogste gewelfde  bakstenen plafond ter wereld. In de kerk is als een herdenken aan de beschadigingen die er in de oorlog zijn ontstaan, de neer beneden gestorte bronzen klokken als een soort monument blijven liggen.

Mooi vinden we het vergulde drieluik uit 1476-1478,  er zijn bijbelse en Maria taferelen op afgebeeld. Bizar de is dodendanskapel, met een dodendansorgel en gebrandschilderde ramen. Ook stond er een groot astronomisch uurwerk van na de oorlog, het oorspronkelijke werd nvernietigd door het bombardement.

We hadden het goed getimed want we waren op tijd voor de bus en stonden in het bushokje toen de eerste van een serie buien losbarste die tot in de avond voortduurde.

                                                         Verguld drieluik uit 1476-1478

Het gedecoreerde 40m hoge gewelfenplafond

Een zandsculptuur, het laatste avondmaal.

De klokken uit de 2e WO ,als momument blijven ze liggen

De cp hier ligt in een weinig inspirerende omgeving, een industrieterrein, echter naast een soort techbedrijf aan de ene kant en de bowlingbaan, die de cp beheert aan de andere kant. Als je betaalt, €12,- per dag, krijg je een kortingsbon van €1,- als je in het restaurant gaat eten. Er staan hier ook een stuk of 5 Nederlandse campers, zoveel hebben we er nog niet gezien.

Het weer was wisselend, vanochtend was het weliswaar bewolkt maar droog, in het 2e deel van de middag vielen er buien en het werd 19º bij windvlagen tot 70km p.u.

De ramen in de dodenkapel in de Mariënkirche

De premier van Sleeswijk-Holstein, Daniel Günther, heeft de federale regering gevraagd om zo snel mogelijk kosten in rekening te brengen voor coronatests. "De federale regering zou de komende week een specifieke datum moeten vastleggen voor de omschakeling naar  het zelf betalen van  de coronatests", zei de CDU-politicus . Die datum zou 20 september kunnen zijn. "Tot die tijd zou iedereen die nog niet is ingeënt alsnog de kans krijgen om zich volledig te laten vaccineren.”

De laatste berichten uit regeringskringen duiden erop dat de Duitse regering inderdaad de voorstellen van Günther zal overnemen.

Niet verplicht vaccineren, maar de discussie dat ongevaccineerden de vrijheid van gevaccineerden beperken en daarom minder rechten moeten hebben dan gevaccineerden is wel in volle gang in Duitsland.

 

Nog even de achterkant van het Rathaus, goed zijn nu de portjes onder het huis te zien. De straat is nat van de eerste regenbui.

Altaar van Maria Magdalena in de Dom

 

 

Links het Haus de Sciffergselschaft moet een mooi interieur hebben maar er zit een chique restaurant in. Wij moeten het doen vanavond met een eenvoudig diner in de naast de cp gelegen bowlingbaan. We hebben nog een tegoedbon van een Euro en we komen droog over

Cp 'Tref Lübeck' N53.89508 E10.71072

€12,- alle voorz. ,met elektra en tegoedbon €1,- pp voor korting maaltijd in het bowling restaurant Kosten cp betalen bij de bowlingbaan tussen 15.30 uur en 22.00.

Lübeck Altstad ruim 10' per fiets, bus stopt ook naast de deur.

Westerstede, 01-08-2021, zondag

Het klinkt als de naam van een Nederlands stadje, dat klopt ook aardig, Westerstede ligt voorbij Oldenburg, we zijn Nederland al aardig genaderd. We hebben vandaag weer eens wat meer gereden, bijna 250km , het was toch slecht weer en we willen morgen in Groningen zijn want mijn zuster is jarig.

Eerst nog diesel en LPG getankt in Lübeck, wat een rare aansluiting voor de LPG. Aan de caissière gevraagd of ze nieuwe aansluitingen hadden voor Autogas, meneer u staat bij het Erdgas.

Het was druk met vakantieverkeer waaronder veel campers en in mindere mate ook caravans, de meeste gingen de andere kant op dan wij, het verkeer stroomde lekker door. We hadden nog tamelijk geluk met het slechte weer, toen we Lübeck uit reden begon het te plenzen, de bui duurde een minuut of 20. Daarna bleef het gelukkig droog tot we in de buurt van Oldenburg kwamen, daar regende het zo hard dat er water op de weg kwam en het verkeer nog maar 40 km p.u. reed. Toen we een half uur later de cp op reden, was het weer droog, hier had het minder gehoosd, de plassen waren bescheiden van omvang.

Vaker gezien en gefotografeerd, Koninginnekruid. Vaak zitten hier vlinders of andere insecten op, daarvoor was het weer vandaag ws te slecht.

St Petri kerk, 1e deel gebouwd in 1232.

Middeleeuws gebouwtje naast de kerk en het kleine kerkhof met een paar graven slechts, wel uit de 17e eeuw.

Cp Westerstede, N53 24976 E7.93447,

€12,- met voorz. Stroom kost €1,- per Kw.

Aan het eind van de middag zijn we nog even naar het stadje gewandeld. Het is er een van 13 in een dozijn, marktplein met wat terrasjes, geen bezienswaardigheden, het enige monument is de kerk St. Petri.

Op de demonstratie in Berlijn van zgn Queerdenkers tegen de corona maatregelen ,waren aanvankelijk een paar honderd mensen afgekomen volgens een schatting van de politie. Dat was in eerste instantie, later waren er kleine demonstraties overal in de stad door naar schatting enkele duizenden mensen'. Tijdens de demo, die overigens verboden was, probeerden demonstranten herhaaldelijk door een politieversperring te breken die daarop een waterwerper inzette. Vooraf was aangekondigd dat demonstranten , die ondanks een verbod naar Berlijn zouden komen, op een boete van €1000,- konden rekenen. Dit heeft  maar voor een deel afschrikwekkend gewerkt, er werden ongeveer 500 mensen gearresteerd, De politie was met meer dan 2000 aanwezig ,  een onbekend aantal politieagenten raakte gewond.  Volgens de politie waren de demonstranten vooral afkomstig uit de rechtsextremistische en esoterische hoek, een huwelijk die je in Nederland ook ziet.

Na de buien van eerder op de dag bleef het ’s middags droog met tamelijk veel bewolking en 19º. Op de wandeling naar het stadje na hebben we dan ook binnen gezeten,  misschien de 2e keer tijdens deze reis.

Warnsveld 03-08-2021,dinsdag

Vanmiddag om een uur of 12 waren we weer thuis , we zijn precies 3 weken weggeweest. De missie is geslaagd in die zin dat we in eerste instantie weg wilden om de koelkast te proberen , geen enkele keer een probleem geweest.

Gisteren was het maar 110 km rijden naar Groningen, we waren er zo, geen opstoppingen of zware buien. We hadden in de buurt van Oldenburg overnacht op de cp in Westerstede waar je je alleen kunt aanmelden tussen 8.30uur en 11.00 uur ’s ochtends. Dus aanmelden en meteen betalen in ons geval van 1 overnachting. We moesten nog wel, als mosterd na de maaltijd, ons gele boekje met de vaccinaties laten zien. 

Everdien vertelde dat haar vader vroeger op zondag wel heen en weer reed van hun toenmalige woonplaats Groningen  naar Oldenburg met de auto omdat je in Duitsland hard mocht rijden. Everdien ging echter nooit mee op dat zondagse uitje.

In de tuin staan weer andere bloemen in bloei dan toen we 3 weken geleden vertrokken. Op de bloeiende anemonen zit een snorzweefvlieg.

Cp Kardinge Groningen, N53.23994 E6.59712, geen voorz., gratis

We hebben in kleine familiekring een heel leuke verjaardag van mijn zuster gevierd, het was voor het eerst sinds dec. 2019, dat we zo weer bij elkaar konden zijn. We hebben overnacht op de cp Kardinge in Groningen waar we altijd staan als we in Groningen met de camper zijn. Vandaar uit kun je met de bus lijn 3 of 4 in een minuut of 10 in het centrum zijn.

Zoals gezegd vandaag om een uur of 12 weer thuis, onze zoon Martijn heeft ons helpen uitpakken, dat was snel gebeurd. De camper moet nog wel schoongemaakt, er moeten wat kleine dingetje aan gebeuren waaronder een nieuw heosafe garageslot. Augustus zullen we thuis zijn, in de loop van de maand maar eens kijken waar we naar toe kunnen , dat is evenals de afgelopen keren weer afhankelijk hoe de pandemie zich ontwikkelt in de diverse landen.

Voorlopig kunnen we terugkijken op een paar leuke weken in Noord Duitsland, we hebben steden bezocht waar we nooit zijn geweest en hebben genoten van de natuur.