Roanne 21-06-2021, maandag

Vanmorgen de fietsen uit de ‘garage ‘ gepakt  met de bedoeling om naar een laverie te gaan om de was te doen en daarna te gaan fietsen. Toen we de machine lieten draaien deden we ondertussen boodschappen bij de Intermarché. Toen we weer buiten kwamen en de was uit de machine haalden zagen we het flink betrekken. We hebben de was nog wel opgehangen bij de camper maar durfden niet te gaan fietsen vanwege de dreigende luchten. Toch duurde het nog tot bijna 14.00 uur tot de bui losbarstte, hij verplaatste zich zeer langzaam. De was was toen al bijna droog, we hebben een  paar handdoeken binnen te drogen gehangen. Er zaten een paar flinke inslagen bij de bui met enorme klappers en er viel weer veel regen maar om 16.00 was het  droog.

In Frankrijk was gisteren de eerste ronde van de regionale verkiezingen die gekenmerkt werden door een zeer lage opkomst. Ongeveer 1/3 deel van de kiezers is maar gaan stemmen. Degene die daar het meest onder te lijden heeft gehad is de RN (voormalig Front National) die een voorsprong hadden in de peilingen. Hoewel het regionale verkiezingen waren was het thema  veiligheid immigratie hoewel de regio’s daar nauwelijks iets over te zeggen hebben. Het geeft wel aan dat regionale kwesties nauwelijks spelen. De rechtse Les Republicains lijken de 1ste ronde te hebben gewonnen. Zondag is de 2e ronde, de vraag is of andere partijen een strategie gaan volgen in sommige departementen om het RN van de overwinning weg te houden.

 

 

                                                              Een berm-ooievaarsbek

De stuw in de Loire, er zijn plannen om hier een kleine hydro-elektrische centrale van te maken.

Een van de weinige beeldbepalende gebouwen in Roanne, het Theater

Evenals gisteren nog een aardige ochtend met 23º, door de regen ’s middags gezakt naar 21º. We hebben niet gewandeld meer want de plassen zijn nog rgoter geworden op het pad langs de Loire, gisteren konden we er nog net langs lopen. 

De camperplaats , waar vanmorgen diverse campers waren vertrokken, was in de loop van de middag weer helemaal vol , diverse campers die een plaatsje zochten, moesten doorrijden, zeker een stuk of 10.

Givry 22-06-2021, dinsdag

In plaats van 300km zuidelijker zijn we 125km noordelijker gereden. Vannacht om 5 uur werd ik wakker van een krampachtige pijn bij de ulcus. Die verdween gelukkig na een tijdje maar ik was klaar wakker en dacht er even over om naar huis te gaan vandaag, maar omdat de pijn niet terugkeerde hebben we besloten om in ieder geval niet zuidelijker te gaan maar een stukje noordelijker. We staan nu in de Bourgogne in het aardige dorp Givry, 10 km westelijk van Chalon sur Saône , het dorp die enige bekendheid geniet om zijn goede rode wijnen hoewel de witte ook niet te versmaden zijn. Vanmorgen hebben we tussen de buien door , door het dorp gewandeld en we vonden het wel wat hebben. Omdat er maar buien bleven vallen besloten we om ergens uit eten te gaan. Er zijn 4 restaurantjes, een pizzeria en een kebabzaak. We kozen voor een restaurantje, Everdien een menu met entrecote en ik met kikkerbilletjes. We hebben lekker gegeten, uiteraard op een terrasje, onder een grote parasol tegen de regen en het was om 15.00 uur toen we weer door het dorp liepen, weer helemaal opgeklaard. De cp in Givry ligt aan een voie verte, een fietspad die  over een oude spoorlijn is aangelegd.  We hebben een stukje over de voie verte gelopen richting die wijngaarden maar we hebben alleen maisvelden gezien. Morgen willen we gaan fietsen of naar Chalon sur Saône of langs  de wijngaarden, dat zien we nog wel, het zal wel het laatste worden. We hebben de fietsen maar in de garage gelaten, stel dat ik last van de rug krijg dan moeten ze  morgenvroeg weer ingepakt, je wordt er toch wat onzeker van.  

                                                    Een Beemdkroon met 2 snorzweefvliegen

Detail voorgevel postkantoor Givry

Sticker extreemrechtse Cvitas in Roanne

Cp Givry, N46.78012 E4.74840

gratis, met voorz.

Gisteren in Roanne hingen er op sommige lantaarnpalen stickers met daarop  ‘Ni islamique, Ni laïque , France Catholique’ van de jeugdbeweging van Civitas( Noch islamitisch, noch seculier, Frankrijk Katholiek ). Daar hadden we een vage herinnering aan  dus maar even wat speurwerk verricht .

Civitas îs een aartsconservatieve Katholieke beweging die in een aantal landen bestaat o.a in Nederland.  Maar in Frankrijk zijn ze het meest prominent aanwezig.Niet alleen aartsconservatief maar ook extreemrechts en ze schuwen geweld niet als het moet ,bv bij abortusklinieken. Ze zijn homofoob en strijden actief tegen het homohuwelijk, tegen homofolie( homo-waanzin). Ze hebben theatervoorstellingen  verstoord die hun onwelgevallig waren en hebben toen oa eieren en afgewerkte olie naar het publiek gegooid.  

Ze zijn vanzelfsprekend islamofoob en tegen het feminisme. Ze hebben vrouwen van Femen, die een tegendemonstratie hielden, aangevallen en geslagen. Ze voeren actie met compromitterende  fake foto’s van docenten, ze zijn fel tegen seksuele voorlichting op scholen omdat die volgens hun de gendergelijkheid wil bevorderen. Een zeer onfris clubje dus.

In 2016 hebben ze zich omgevormd tot politieke partij maar geen poot aan de grond kunnen krijgen.

Na de aanvankelijke buien van vandaag is het vanmiddag opgeklaard en werd het een heel aardig 2e deel van de middag met 23º. 

Vanmorgen bleek dat er veel meer campers stonden dan op de officiële plaatsen, het werd ook gedoogd om op het gras te staan. Hier staan er ook meer dan  10, maar i.t.t. gisteren toen er nog een andere Nederlander stond, zijn wij nu de enige Nederlandse camper

 

De 'port de L'Horloge' in het wijndorp  Givry is gebouwd tussen 1759 en 1771 en heeft een glazen pannendak.

 

 

En ondertussen was de zon ook weer gaan schijnen

Givry 23-06-2021, woensdag

Tot onze schrik ging gisterenavond de koelkast uit, na enig pogingen deed hij het weer en is hij blijven branden

Het bleef zowaar de hele dag droog met vanmorgen ook aardig wat zon. Goed weer om over de voie verte te fietsen. De voie verte hier was de eerste in Frankrijk, hij voert over een afstand van 70km van Chalon naar Maçon. Het stuk in de buurt van Maçon is mooier dan hier in de omgeving, daar heb je wat interessantere dingen te zien zoals kastelen, een abdij, en een vallei als je door een tunnel fietst. Dat stuk is wat meer klimmen en dalen , hier is het af en toe glooiend. Je kunt niet alles zien, wellicht iets om te onthouden.

We hebben wel  leuk gefietst met aardige boerderijen, wijngaarden tegen de heuvels, vlinders, vogels en een konijntje dat voor ons op het pad zat. En vrolijk groetende andere fietsers, wat zal het ’s zomers druk zijn.

Uit Givry komt , net als uit veel plaatsen in de Bourgogne, uitstekende rode wijn, de Bourgogne premier cru, verplicht gemaakt net als alle andere  rode bourgognewijnen van de pinot noir. Je zult er niet gauw een goede fles  beneden de €20,- vinden.

                             Veel vlinders hier langs de voie verte, hier 2 parende dambordjes

         Een gaai bleef even zitten

Dit konijn rende voor ons uit en ging zitten

Ook langs de voie verte, een oude boerderij

Vannacht een slaappil genomen en maar liefst 9 uur geslapen, terwijl ik standaard 6,5 uur slaap. Maar natuurlijk doodop door de pijn van de vorige nacht en zelfs gisterenmiddag toen ik probeerde te slapen kreeg ik pijn die weg trok toen ik weer opstond. Om 23.15 uur lagen we al in bed en helemaal geen pijn gehad, gelukkig maar.

Vanmiddag weer contact gehad met de dermatoloog, ik zou deze week nog foto’s opsturen en de pijn was een reden om dat nu al te doen. Hij vond dat het toch leek dat er iets verbetering in de ulcus zat en we hebben een afspraak gemaakt om langs te komen op 14 juli. Hij wil een biopt nemen, dat heeft hij bij de vorige ulcus ook gedaan, het kan ook een basaalcarcinoom worden maar nog niets verontrustends op dit moment. Voor de pijn had hij geen verklaring, die kan ook nog ergens anders door komen, als die weg blijft blijven wij voorlopig ook nog weg.

Nadat we vanmiddag hadden gelezen zei ik tegen Everdien dat ik op Weer en Radar een piepkleine bui zag ontstaan net ten zuiden van ons. De fietsen en de stoelen naar binnen gedaan en meteen daarna barstte er een hevige bui los. De lucht is zo onstabiel dat het buitje uitgroeide tot een complex, het was niet zo warm geweest , 23º, maar genoeg brandstof om flink te keer te gaan. De voie verte die achter ons loopt is daardoor een voie blanche geworden.

Vanaf Andorra tot Stutgart zien we onweerscomplexen, morgen schijnt er ook veel regen te gaan vallen.

                               Morgen vertrekken we hier, nog een paar foto's uit Givry en langs de voie verte.

Nolay 24-06-2021, donderdag

We zijn vanmorgen een klein stukje verder gereden in Bourgogne via de Route Grand Crus. Met naast wat wijngaarden reed je vooral ook langs beboste hellingen. Jammer dat het weer zo somber is vandaag, het mooie groen kwam niet zo tot zijn recht. We reden door of langs dorpjes waarvan we van sommigen de naam kennen van wijnetiketten zoals Meursault, een uitstekende witte wijn , premier cru, een Chardonnay. Zelfs bij Gall en Gall kost die €44,95 per fles.

We zijn naar het dorpje Nolay gereden, een ritje  van 34 km, een mooi dorp met een klein middeleeuws centrum. Het ligt in een vallei tussen wijngaarden en kliffen op de heuvels rondom. In het oudste gedeelte staat een grote voormalige open graanmarkthal uit de 14e eeuw. Daaromheen staan wat oude koopmanshuizen en vakwerkhuizen. Een paar aardige terrasjes maar daar was het helaas geen weer voor.

Toen we hier aankwamen  wilden we de koelkast weer op gas zetten, nada. Net zoals eergisteren moesten we ongeveer een half uur wachten , toen deed hij het wel. Campervriend Pieter verleende wel hulp op afstand maar dat ging onze technische kennis te boven.

Het is niet goed maar omdat we nu weten dat de koelkast het wel doet als we even wachten, dan kunnen we er vrede mee hebben. Het humeur was al gezakt door de motregen en toen de koelkast het niet deed hadden we bijna de Stichting Korrelatie nodig. 

Het middeleeuws centrum van Nolay met rechtsachter de oude graanmarkthal

Wat vakwerkhuizen in het centrum van Nolay

Gratis cp in Nolay, met voorz., water betaald. N46,94983, E4.62797

We hebben vanmorgen eerst boodschappen gedaan bij Colruyt, het Belgische concern dat sinds een jaar of 15 ook winkels heeft in Frankrijk. Ze zijn vooral gevestigd in het oostelijk deel van Frankrijk en gaan de concurrente aan met goedkopere supermarkten zoals LeClerc, Carrefour en Intermarché. Er zijn nu ongeveer 100 Colruyt vestigingen in Frankrijk en ieder jaar komen er een aantal bij. De Belgische markt is verzadigd, vandaar dat men zich op Frankrijk richt hoewel er nog geen winst wordt gemaakt over het algemeen, nog geen 10%  van de omzet komt uit Frankrijk.

De filialen in Frankrijk zijn geen grote supermarkten, maar buurtwinkels met verse en streekproducten, een wijn- en kaasaanbod en een traditionele slagerij. Nieuwe winkels hebben ook een ambachtelijke bakkerij die was er ook in Givry. De winkel zag er goed uit, enigszins storend was dat ze met wagens die ruimte in beslag namen de vakken aan het vullen waren.

Een gedeelte van de cp hier in Nolay, die op een grote parking is, wordt gebruikt door de plaatselijke pétanque vereniging, aan het eind van de middag komen de spelers, ze hebben hier ook een clubgebouwtje..

Morgen gaan we een stukje voie verte hier in de buurt rijden, vandaag viel er na de  regen van  vannacht en in de vroege ochtend wat motregen, het bleef somber weer en slechts 18º. Er staan een 9-tal campers, wij zijn de enige buitenlandse. De meeste campers kwamen aan het eind van de middag, je kunt hier gratis overnachten.

St Jean de Losne 25-06-2021, vrijdag

We hebben geen last gehad van de voetballers die gisteren op het veld aan het oefenen waren, maar we hadden nooit gedacht dat we last zouden kunnen hebben van  pétanque spelers. Vanmorgen kwam er een man vertellen dat we om 7 uur morgen moeten vertrekken omdat er dan een pétanque toernooi begint. Dat was ons te gortig dus zijn we vertrokken naar een andere plek waar we morgen naar toe zouden gaan. Het was weer een prachtige tocht door de Bourgogne,langs andere bekende wijndorpjes o.a langs Volnay waarover we  straks nog een anekdote vertellen.

We zijn naar de andere kant van de Rhône, gereden, het was ruim 60m naar het stadje St Jean de Losne waar we op een camping zijn gaan staan.  Een dag eerder dan we van plan waren en dat is maar goed ook, er waren niet veel plaatsen meer vrij, veel reserveringen voor het weekend naast de seizoensplaatsen. Het zal wel komen omdat het hier zo goedkoop is, we betalen €12 per nacht met ACSI-korting.

 

 

                             Een grauwe klauwier die we vanmiddag tijdens de fietstocht langs de Saône zagen

Onderweg een kasteel, we weten de naam niet

           De wijngaarden bij Volnay

We naderen de vlakte van de Saône

De omgeving is hier heel anders, veel vlakker, het doet ons een beetje aan een Hollands landschap denken, althans vlakbij de camping. Maar wel mooi langs de Saône waar je kunt fietsen want ook hier hebben we bij et Office de tourisme info gehaald. De fietsroutes heten hier niet voie verte, maar voie blue . We zitten nog  in de Bourgogne, Côte d’Or.

Dus toen we vanmiddag eindelijk de office de tourisme hadden gevonden, fietsroutes hadden gekregen en weten dat voie verte en voie blue dezelfde soort fietspaden zijn, en dat alleen de naam verschilt, zijn we langs de Saône gaan fietsen richting Dole. Op een gegeven moment komt het kanaal  du Rhône au Rhin in de Saône uit en gaat het fietspad verder richting Dole.  We vonden het genoeg na 11 km  en we zijn omgekeerd, gelukkig maar, want 2,5 km van de camping verwijderd kreeg Everdien een lekke achterband, dezelfde die net nieuw is. Dat werd dus een half uur terug wandelen naar de camping.  Met de band moet iets bijzonders  aan de hand zijn, een fietsenmaker is er niet in dit dorp, dus voorlopig wandelen. Jammer want er liggen hier uitstekende fietspaden.

                                          Een riviertje die uitkomt in het kanaal  du Rhône au Rhin

De Saône die langs de camping stroomt.

Het dorp Saint Jean de Losne

Camping les Herlequins, St Jean de Losne,

N4.10219 E5.27553,  €12,-

Dan over de Volnay wijn: begin jaren ’70 werd ik aangenomen als vormingswerker bij het Vormingscentrum voor Werkende Jongeren in Zutphen nadat ik mijn diploma Sociale Academie had behaald. Naast ons zat een mosterdfabriekje die ook in dranken handelde en net een oude kelder van een wijnimportbedrijfje had overgenomen. Het was een mooie kelder met middeleeuwse gewelven en wij als vormingswerkers mochten die bezichtigen. In een stoffig hoekje zag ik enkele oude flessen bourgogne liggen, die waren door de vorige eigenaar achtergelaten.

Ik vroeg of die te koop waren, ja dat kan wel maar wat moeten die kosten, die staan niet in onze catalogus. Na onderling overleg moest ik 5 gulden per fles betalen.

Dat weekend kwam een vriend van ons, een vinoloog die een vinotheek bezat, zo heette dat in de jaren 70, bij ons op bezoek en ik liet hem blind proeven. Dat is een Volnay Grand Cru uit 1961 ( of zoiets) zij hij verrast, niet te geloven , hij had aan ‘Wedden dat” mee kunnen doen. Toen ik hem vertelde wat ik ervoor betaald had vertelde hij dat die bij hem 55 gulden kostte. Helaas had ik maar een paar flessen, in mijn herinnering de lekkerste wijn die ik ooit geproefd heb.

Het weer werd na een zonnige start bewolkt en tijdens de fietstocht klaarde het weer op en werd het een heerlijke 22º.

St Jean de Losne, 26-06-2021, zaterdag

We voldoen geheel aan de wet van Murphy, want niet alleen de band ging voor de 2e keer lek, lijkt toch op een montagefout. We kregen al een suggestie van een volger dat het velg-lint er wellicht niet goed op lag. Omstreeks middernacht gaf ook de koelkast aan dat het genoeg was geweest, die stopte definitief  met het koelen op gas, die wilde niet meer ontsteken. Gelukkig stonden we naast een stroompaal en hebben hem vannacht ingeplugd. Vanmorgen keurig naar de receptie om te melden dat we nu stroom gebruikten, meneer dat zit bij de ACSI prijs van €12,- inbegrepen.

We hebben inmiddels wel besloten om richting huis te rijden maandag, de snelheid waarmee wordt mede bepaald in welke mate de onweersbuien die worden voorspeld zullen vallen.  .We hebben geen zin om weer naar reparateurs te zoeken ( die maandag gesloten zijn) en daar tijd te verprutsen, dat kan ook wachten tot we thuis zijn.

Het is per slot van rekening pas de 2e keer dat we fietsen bij ons hebben ( sept. vorig jaar in Duitsland voor het eerst) en op een kleine camping staan zoals hier is ook geen straf. We stonden eigenlijk nooit op campings behalve in Marokko bij gebrek aan cp’s maar nu het nog niet al te druk is in het voorseizoen, is de luxe van een douche , een wasmachine en een restaurantje hier mooi meegenomen. Alleen het vrijstaan missen we een beetje, we hebben wel mooie plekjes gezien, maar nu even niet zonder koelkast. Het idee dat we nu afhankelijk zijn om te reizen van campings staat wat tegen,  we zijn beperkt in onze mogelijkheden en dat voelt nooit zo goed als je de vrijheid gewend bent.

                                                 Een zwartspriet dikkopje

Aan de overkant  van de Saône ligt Losne

Een klein deel van de grote, enigszins chaotisch aandoende haven van St Jean de Losne. Er liggen van oorsprong Nederlandse vrachtboten als woonboot

              Wit Vetkruid

Maar het was een prachtige dag, dat maakt een hoop goed. We hebben een wandeling in en rondom het dorp gemaakt die blijkt te beschikken over een erg grote jachthaven. Eigenlijk is het meer een mix haven want naast veel jachten liggen er de nodige woonboten voormalige vrachtschepen waaronder oude Nederlandse.

Er is nog een Nederlandse camper hier gekomen met een echtpaar wat hier is gekomen om een stuk van de voie blue  te rijden, net zo als wij van plan waren en gisteren ook een stukje gedaan hebben tot……

 Verder valt het mee met de drukte hier, veel vaste bewoners hebben hier hun caravans staan maar zijn er zelf niet. We gaan vanavond in het restaurant eten, gisteren al besproken. 

Zoals gezegd een prachtige dag, zonovergoten, en het werd 26º.

St Jean de Losne 27-06-2021, zondag

We zeiden gisteren nog dat het zo rustig was op de camping, ondanks de reserveringen. We zaten gisterenavond te eten in het restaurant met als hoogtepunt het dessert ( Everdien ijs met crème de cassis en ik ijs met wodka en citroen) toen er wel heel grote caravans arriveerden,  bijna allemaal met een busje ervoor. Toen we de Engelse nummerborden zagen viel het kwartje, het zijn Engelse travellers die hier vermoedelijk als seizoenarbeider in de buurt werken, ze schijnen hier ieder jaar wel een tijdje te staan en veroorzaken geen overlast. Ze hebben allemaal nieuwe  reuzenformaat caravans en òf een busje er voor òf een dure SUV zoals een BMW of Audi. En net zoals de Franse voyageurs hebben de travellers kennelijk ook een voorliefde voor Fendt caravans.

 

St Jean du Losne is van oudsher bekend bij de beroepsvaart , tegenwoordig ook bij de pleziervaart . We verwonderden ons er gisteren al over dat er zo’n grote haven was, maar St Jean blijkt de eerste rivierschiphaven van Frankrijk te hebben. Dat komt omdat er  3 belangrijke (vroeger althans) waterwegen bij elkaar komen: de Saône, het Canal du Rhône au Rhin, en het Bourgogne kanaal. Via deze waterwegen werd zout uit de mijnen van Franche-Comté vervoerd. Nu is er nauwelijks nog beroepsvaart, slechts een heel enkel schip vaart hier voorbij.

                                                                       Zuidelijke Keizerlibel

Duizendblad met een Ingekeepte Smalboktor en nog enkele kleine kevers

Bitterzoet, behoort tot de familie va de nachtschade net zoals bv de aardappel

      De moerasandoorn

Grappig is dat van de Nederlanders die hier staan, de man in 1969 met een Renault Estafette naar Afghanistan is geweest met een aantal vrienden. De Renault Estafette was ons eerste campertje, we zijn daar toen mee in 1978 en ’79 met onze zoon Martijn (van toen 4 resp. 5 jaar ) naar Marokko gereisd. Dus hebben we wel wat raakvlakken met die Nederlanders hier en we hebben wat ervaringen uitgewisseld oa over vogels.

We hebben vandaag weinig gedaan, wat gewandeld langs de Saône, gekeken naar bootjes maar vooral ook wat bloemen en insecten gefotografeerd. Een vooral lekker gelezen, iets wat nooit verveeld.

Het weer was wat onstabiel. vanochtend zijn er wat lichte buitjes gevallen. Vanmiddag was het echter droog en brak de zon af en toe  door. Het was wat benauwd,  het begon dan ook te onweren om kort na 18.00 uur, toen was de voetbalwedstrijd net begonnen. Gelukkig regende het niet hard genoeg om de ontvangst te verstoren. Zo hebben we kunnen zien dat Nederland jammerlijk heeft verloren. En we begonnen nog zo enthousiast aan de wedstrijd  met een Belgisch biertje en Hollandse kaasbolletjes. Maar van der Poel in het geel in de Tour en Verstappen heeft ook gewonnen naar we hebben begrepen.

Tintigny 28-06-2021, maandag

We hadden gisteren een plannetje gemaakt om wat oostelijk te gaan naar Baume les Dames en dan vervolgens via Colmar naar Duitsland te rijden zodat we met een dag of 10 thuis zouden zijn.

Vanmorgen werden we om 7.00 uur wakker van een regenbui, toen maar eens even naar de weersverwachting gekeken, niet alleen van daag buien, maar de komende 4 dagen, een slechtere voorspelling dan gisteren het geval was. Toen was de beslissing niet zo moeilijk, we gaan naar huis. 

We wilden aanvankelijk naar Thionville op een stadscamping gaan staan maar we lazen dat die tussen 12 en 16.00 uur gesloten was wegens de middagpauze. Toen leek ons Metz wel wat maar het was nog vroeg in de middag, de lucht betrok, dus zijn we doorgereden naar België. Niet nadat we in Luxemburg weer de tank vol hadden gegooid met diesel voor €1,21 per l.

 

             Niet uitbundig zonnig, toch zoeken koeien schaduw bij de drenkplaats in het riviertje de Lure

                       Hertshooi

                Adderwortel

              Gewone Brunel

We zijn naar het dorpje Tignity  gereden, net buiten het dorp is een camping met voor de camping camperplaatsen. We staan aan de stroom en er is hier een groot veld waar je overal kunt staan, wij staan , omdat we afhankelijk zijn van stroom, in een rijtje. Je kunt hier ook staan aan het riviertje de Lure die een paar honderd meter verder samen vloeit met de Semois.

Er staan hier een 10-tal campers, er is een terrein met stacaravans, er is een taveerne zoals dat hier genoemd wordt maar die is gesloten omdat het seizoen nog niet begonnen is. Anders lijkt het ons hier best een leuke ongedwongen bedoening, iets om te onthouden. De andere campers zijn Belgen op 1 andere Nederlandse camper na.

                                                                 Een weidebeekjuffer, een vrouwtje

                  Een grasklokje

    Waarschijnlijk een moerasspirea

Cp voor camping  Au Deux Eaux.

N49.69197 E5.52413, €12,50 met stroom

 

Gisteren was de 2e ronde van de regioverkiezingen in Frankrijk met alweer een lage opkomst, slechts 1/3 van de kiezers kwam opdagen. Noch Marine le Pen, noch Macron hebben winst weten te boeken, wel de rechtse Republicains en de socialisten, partijen die in de presidentsverkiezingen, zoals het er nu uitziet, weer geen rol zullen kunnen spelen.

Het blijkt dat er Belgische lotgenoten naast ons staan. Aan het eind van de middag zien we onze buurman een band plakken. Het was niet alleen die lekke band, we raken aan de praat en het blijkt dat ook zij problemen met de koelkast hebben, enigszins vergelijkbaar als die wij hebben, wel frappant. Maar we hebben sinds gisteren ook een lekkage aan een waterleiding van de wastafel in het douche/wc hok, dat kon er nog bijgeschreven worden op het lijstje van te repareren dingen. De leiding zit achter een wand, die zal er voor weg moeten. Ook een klusje voor Freddy, al jaren onze campergarage .

We hebben vandaag 360km gereden in ongeveer 5 uur, morgen moeten we nog ongeveer dezelfde afstand en dan zijn we thuis.

We hebben vanmiddag buiten kunnen zitten, het werd 22º met wat zon.

Warnsveld 29-06-2021, dinsdag

We hadden de route vanuit Frankrijk keurig in tweeën geknipt, gisteren 360km , vandaag 364. Geen opstoppingen oid onderweg, zelfs droog gehouden nadat we gisterenavond laat tijdens de voetbalwedstrijd wel weer onweer hadden.

Toen we Limburg binnen reden was er net een interview met min. De Jonge met Sven Kockelmann. De minister kwam met het advies om je te laten testen bij terugkomst vanuit het buitenland, ook al was dat land groen.  Dus waren we om half 2 thuis en om 16.00 uur al getest.

Toen was in 3 kwartier de camper al uitgepakt dankzij de hulp van onze zoon martijn.

Het voelt weer even vreemd om thuis te zijn, hoewel we maar 4 weken weg zijn geweest , maar het went ook  weer snel.

De fiets brengen we morgen weg, Everdien wil naar een nieuwe kijken, niet vanwege de band, maar kijken of er intussen lichtere elektrische fietsen op de markt zijn. Die van haar is ondertussen 4 jaar oud, de accu is zwaar en is eerder leeg dan die van mij.

Donderdag brengen we de camper naar de garage.

Vanmiddag nog naar het weer gekeken in Frankrijk, op veel plaatsen onweer, een goede beslissing geweest.

                                                                                     Knoopkruid

                         Grasmuur

Bizar veel vuurwantsen op een boomstronk.

Warnsveld 29-06-2021, woensdag

Gisteren in de teststraat de mededeling dat het 24 tot 48 uur zou duren voordat  de uitslag er zou zijn, tot die tijd binnen blijven. Gisterenavond om 23,30 uur was de uitslag er, negatief zoals verwacht.

We zijn dus maar 4 weken weggeweest en hebben veel tegenslag gehad. Het meest vervelend is natuurlijk de röntgenulcus, daar heb ik eigenlijk nauwelijks pijn meer aan en  hoewel het blijft pussen ziet het er toch wat beter uit volgens Everdien.

En dan die materiële pech, dat begon al met de koelkast in Appeltern de 1ste dag dat we op pad waren. Brander schoon laten blazen maar de 1ste dag in Frankrijk hadden we opnieuw hetzelfde probleem: hij wil niet op gas branden.

Vervolgens bij een camperbedrijf in Meung sur Loire onderdelen laten vervangen, alles bleek in orde maar afgelopen weekend  hield hij er mee op.  De achterband van de fiets van Everdien,  binnen- en buitenband laten vervangen in Auxerre, week later weer lek,  dat was  op dezelfde dag dat de koelkast er voor de 2e x mee ophield. En als sluitstuk de lekkende leiding in de badkamer.

Is het dan alleen maar kommer en kwel geweest deze reis , welnee we hebben leuk gefietst, lekker gegeten en gedronken, het was  leuk met elkaar, en ondanks de  tegenslagen maar 1x woorden gehad.  

En het was leuk de Franse sfeer geproefd te hebben en om er even tussenuit te zijn na een tijd in een bubbel te hebben geleefd.

Toen we vanmiddag op internet de beelden zagen van het noodweer wat de Vogezen en later het aangrenzende deel van Duitsland getroffen heeft, hadden we opnieuw het gevoel een juiste beslissing genomen te hebben om naar huis te gaan.

Beter met 16º in de motregen dan tot je heupen in de hagel zoals in Remiremont.

Warnsveld 01-07-2021, donderdag

Gisterenmiddag en avond verschillende malen de koelkast geprobeerd, hij deed het gewoon. Vanmorgen de camper naar de garage gebracht, koelkast op 12v , daarna op gas, hij deed het niet. Na een kwartier wachten weer geprobeerd, brandde hij wel weer. Er wordt gedacht dat het de thermokoppel kan zijn, iets wat we ook van oa van Pieter en later ook  Leen als mogelijke oorzaak hadden doorgekregen. De lekkage lijkt niet vanachter de wand te komen, er moet een nieuw rubber bij de kraan worden gemaakt, waarschijnlijk is dat de oorzaak van het water op de grond .

Dat lijkt dus mee te vallen.

Vanmorgen naar de huisarts geweest, die vond het nodig om de afspraak met de dermatoloog te vervroegen omdat die röntgenulcus er nog niet goed uitziet. Dus kan ik er morgen om 14.20 uur al terecht, mooi geregeld.

    We hebben om vlinders en insecten te lokken, 3 soorten verbena in de tuin. Deze soort, Ijzerhard ,heeft hele kleine bloempjes. 

Het probleem van de lekke achterband van de fiets van Everdien is ook opgelost, ze heeft een nieuwe iets gekocht. De Sparta was nog goed, 4 jaar oud, maar zwaar vergeleken met de Cube die ik heb. Ze heeft nu een Dutch ID, inderdaad een fiets die in Nederland gefabriceerd wordt en handgemaakt is. Hij fietst fijner dan de andere en we hebben vooral ook gekeken of hij handiger is om in de camper te zetten. Ondanks het slechte weer toch een kleine fietstocht gemaakt, de maidentrip.

Warnsveld 03-07-2021, zaterdag

Het was vanmorgen uitstekend weer om te fietsen, we hebben een rondje Vorden gereden en via kasteel Hackfort weer naar huis. Dan kom je langs de garage van Freddy en daar zijn we even gaan kijken of men al iets aan de koelkast had kunnen ontdekken. Hij had van donderdagmiddag, toen we hem brachten, constant gebrand tot gisterenmorgen. Toen even uit gezet en vervolgens weer aan. Tot vanmorgen had hij gebrand, daarna hadden ze hem uitgezet, hij koelde heel goed. Vanmiddag hebben wij hem nog even geprobeerd, het duurt iets langer voordat hij aangaat maar dat kan door de nieuwe brander komen. Kortom, als hij niet echt in storing valt kunnen ze niets ontdekken.

                            Everdien is in haar nopjes met de nieuwe fiets. Vanmorgen weer een leuk rondje gefietst.

Nog niet zoveel insecten in de tuin. Wel bloemen.

Links de Clematis en hierboven  de anemonen.

Gisterenmiddag bij de dermatoloog geweest nadat de huisarts me met spoed had doorverwezen. De dermatoloog  vond het nodig dat er ook een chirurg en een wondverpleegkundige naar de ulcus keken, dat kon gelukkig  ’s middags nog gebeuren. De dermatoloog vond het nodig dat anderen er naar keken omdat de wond tegen de wervelkolom aanzit. Er is wat in geprikt door de chirurg om te zien hoe diep de wond was, of er nog veel pus zat.

De conclusie was dat dat niet het geval leek, ze vonden dat de ulcus er wel tamelijk schoon uitzag, iets wat Everdien ook al als verbetering had aangemerkt de laatste dagen.

Het positieve is dat het in ieder geval niet  iets kwaadaardig is, er is geen sprake van een basaalcelcarcinoom. Minder is dat de wond waarschijnlijk nooit meer zal genezen, opereren is in bestraald gebied uit den boze. Dus zal ik de rest van mijn leven wondbehandeling nodig hebben, iets wat Everdien gelukkig kan. 

Er zal een ander soort speciale wondpads  moeten worden  gebruikt, die ook antibacterieel werken. Eerst moet de wond worden behandeld met een bacteriedodend middel, vervolgens kan dan 1x per dag een pad worden aangebracht. Omdat het een chronische behandeling betreft, zal de verzekering dit wel gaan vergoeden.

Omdat het vandaag lekker weer was, dachten we dat we wel een terrasje konden pakken. We hebben dat dan ook gedaan en met vrienden gezellig zitten kletsen, het was 25º. Om 19.30 viel de eerste bui en toen waren we net thuis.

Warnsveld 09-07-2021, vrijdag

We hebben de camper dinsdag weer opgehaald, ze hebben nog eens gekeken naar de thermokoppel, alles ziet er goed uit. Blijft dus een raadsel waarom hij in Frankrijk meerdere malen in storing viel en nu niet. We hebben ook bij huis de koelkast een paar x geprobeerd, ook nu probleemloos. Dus zijn we helaas gedwongen om een proefrit te maken van ongeveer 2 weken, er zit niets anders op. Het valt soms niet mee………

We willen volgende week gaan fietsen in Duitsland, en stukje langs de Weser en de Fulda en wat stadjes bezoeken. Dat zal onze 2e vakantie in Duitsland worden nadat het ons vorig jaar uitstekend bevallen is in september, prachtig aangelegde fietspaden langs rivieren en de Duitsers zijn over het algemeen goed te pruimen..

Het plan om eind augustus naar Spanje te gaan lijkt op dit moment twijfelachtig, de besmettingen lopen flink op in diverse, eigenlijk de meeste Europese landen. Dit komt o.a. door de versoepelingen en omdat het leven in de horeca en het het nachtelijk uitgaansleven weer op gang is gekomen. Vooralsnog zijn hoofdzakelijk jongeren besmet, die worden minder ziek zodat de besmettingen zich (nog)  niet in meer ziekenhuisopnames hebben vertaald.

Het moet niet te gek worden in Nederland met de besmettingen  anders wordt het straks weer moeilijker om toegelaten te worden tot andere landen, hoewel dat voor volledig gevaccineerden hopelijk niet zo’n vaart zal lopen.

Ook dit jaar is er weer de Ijsselbiënnale , een kunstroute van 120 km langs de rivier. 27 kunstenaars hebben hier werken tentoongesteld in de buitenlucht . Verder zijn er op diverse plaatsen binnen theater, muziek en andere kunstuitingen. Het thema is dit jaar Tij, Tijd en Tijdelijkheid  en de biënnale duurt van 17 juni tot 19 sept. Dit kunstwerk is van Louise te Poele en zij is geïnspireerd door het Koelhuis in Zutphen. Zij stelde de 'Bont en Boterroute' samen . Bont hoort bij de routes naar landgoederen en Boter bij de aanvoerroutes van boerderijen naar de boerderijen en de melkfabrieken. Het Koelhuis in Zutphen is tegenwoordig een industrieel café waar ook evenementen plaatsvinden.

Ook dit jaar weer af en toe een bruinrode heidelibel in de tuin. Dit is een vrouwtje, die heeft niet zo'n rood achterlijf.

Om vlinders en andere insecten te ttrekken gebben we o.a. 3 soorten Verbena. 

Vanmiddag zat er een Grote Vos op de muur van ons huis. Dit is een vrij zeldzame vlinder, leuk!

Toch wel jammer dat het kabinet te snel versoepeld heeft terwijl wij  ons braaf tijdens de lockdown  aan de maatregelen hebben gehouden en zodoende gezamenlijk  de besmettingen omlaag wisten te brengen. In een keer wordt door een foutieve beslissing,  (want net te vroeg omdat er nog niet genoeg gevaccineerden zijn,  dansen met Janssen zonder 14 dagen wachttijd),  het aantal besmettingen in een week vertienvoudigd zijn.

Dus kondigde de regering met schaamrood op de kaken een gedeeltelijke terugdraaiing van de versoepelingen aan. Maar niet heus, geen woord erover dat de versoepelingen te snel zijn gegaan.

De jongeren krijgen de schuld ( door veel ouderen) van de grove verkeerde inschatting van het OMT, ‘testen voor toegang’  bleek lek en zoals gezegd de grootse fout was toegang tot de feesthoreca meteen na een vaccinatie zonder de vereiste wachttijd.

En het blijkt dat de regering de resultaten en adviezen van de Fieldlab experimenten voor een deel genegeerd te hebben .

Hopelijk zullen nu de besmettingen niet verder stijgen hoewel dat niet meteen morgen al zal zijn.

Klik hier voor het volgende verlag: Noord Duitsland zomer 2021