Cullera 11-10-2017, woensdag

Vandaag viel ons op dat hier weinig buscampers staan in verhouding tot de integraal en semi-integraal campers, al dan niet met aanhanger. En dat terwijl er op de camperplaats in Daimús verhoudingsgewijs juist weer veel stonden. Zouden eigenaren van buscampers minder graag vrij staan, een ander type camperaars zijn ? Of hebben ze geen genoeg ruimte op het dak voor zonnepanelen en kunnen ze daarom niet lang vrij staan? Maar het kan net zo goed toeval zijn, maar eens kijken of we hier de komende tijd een patroon in kunnen ontdekken.

Er is een mooi strand bij Cullera en het gedeelte voor de gedoogplek is niet druk, alleen maar wat camperaars.De temperatuur van het zeewater is heerlijk, de zee is rustig dus ideaal om te zwemmen en wat af te koelen. Er was vandaag slechts een zwakke wind en het werd maar liefst 27º.

                                                                  de boom Jecaranda met bloemen en zaaddozen met dank aan Will L.

Vanmorgen is het Spaanse ministerraad in spoedzitting bijeengekomen. Het resultaat daarvan is dat Rajoy de bal bij Puigdemont heeft neergelegd want hij wil een helder antwoord op de vraag of deze nu wel of niet gisteren de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Er is voor zover bekend echter geen tijdslimiet gesteld voor wanneer het antwoord verwacht wordt.

Rajoy wordt ook gesteund door de PSOE, de sociaal democratische partij van Spanje. De Catalaanse PSOE is fel tegen afscheiding terwijl de links populistische CUP wel weer sterk voor een onafhankelijk Catalonië is. Deze laatste partij vindt Puigdemont maar een lafaard omdat hij niet duidelijk de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen terwijl hij dat wel beloofd had.

 

 

Update:

Inmiddels is er een tijdslimiet bekend:
De regiopremier van Catalonië Puigdemont heeft van de Spaanse regering de tijd gekregen tot maandag 16 oktober 10.00 uur om te bevestigen of ontkennen dat hij op dinsdag 10 oktober de afscheiding van Spanje en de oprichting van de Catalaanse republiek heeft uitgeroepen. Mocht dat antwoord negatief zijn of komt er geen antwoord dan heeft Puigdemont tot donderdag 19 oktober 10.00 de tijd om zijn beslissing te rectificeren voordat de Spaanse autoriteiten overgaan tot de acties die voortvloeien uit artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Cullera 12-10-2017, donderdag

Omdat het vandaag de nationale feestdag is, is het nu nog drukker met campers omdat Veel Spanjaarden een lang weekend hebben genomen.

Gisterenmiddag kwam er een grote Duitse camper met aanhanger, dat was de ‘caravandokter’ Ralf, erkend druktemaker, schuin achter ons staan. Toen er laat nog een camper achter ons wilde gaan staan , hoorden we in slecht Engels roepen , “nee, nee, daarginds is nog plaats genoeg .”Bleek vanmorgen dat de caravandokter zelf nog een extra plek nodig had om zijn handel zoals zonnepanelen, accu’s en generators uit te stallen, wat een brutaliteit.

 

Grappig was dat aan het begin van de middag een Nederlandse camper naast ons kwam staan en dat dat Rob en Adrie Meurs blijken te zijn. We volgen al jaren elkaars reisblogs en hebben elkaar nu dan ook in het echt ontmoet, wat een leuk toeval.

Aan het eind van de middag waren we uitgenodigd voor een apéro bij Herman en Mieke, daar kwamen hun buren Raf en Marlies ook. Dat werd toch een erg genoeglijke avond waarbij we wat later gingen eten dan we gedacht hadden.

In Madrid was vanmorgen een militair defilé in het kader van de nationale feestdag, net zoals in Frankrijk op de 14e juli. Hierbij waren natuurlijk de koning, de premier Rajoy en de premiers van de deelstaten bij aanwezig, behalve Puigdemont. Op de terugweg naar de basis stortte er een straaljager neer, maar goed dat dat niet in de stad gebeurde. 

In Barcelona waren duizenden mensen op de been met Spaanse en Catalaanse vlaggen die demonstreerden voor de eenheid van Spanje waarbij ze o.a. scandeerden “Puigdemont moet in het gevang”.

In Cullera was niet veel te merken van de feestdag, er was een historische markt en er waren veel restaurantjes open. Ook op de boulevard en op het strand was het aardig druk.

Cullera 13-10-2017, vrijdag

Het is vandaag vrijdag de 13e maar daar worden de Spanjaarden niet koud of warm van, wij ook niet trouwens. In Spanje geldt dinsdag de 13e als ongeluksdag. Toevallig hebben wij woensdag de 13e, een maand geleden, een poging tot inbraak gehad.

Vanmorgen een babbel gemaakt met de achterbuurman Ralf, de caravan dokter. Die bleek toch veel aardiger dan ik hem op grond van zijn gedrag had ingeschat. Misschien dat ook meespeelt dat we iets gemeen hebben: we zijn allebei ex kankerpatiënt. Hij is 10 jaar geleden genezen verklaart van longkanker, iets wat je niet zo vaak hoort. Hij heeft toen zijn leven helemaal omgegooid, is met de camper gaan reizen met zijn partner en omdat hij nog tamelijk jong is, in onze ogen dan, probeert hij de kost te verdienen met reparaties aan campers op plekken zoals deze. Maar die worden schaarser in Spanje, er komen meer verbodsborden. Zijn partner maakt sieraden, er zijn er meer die dat doen, dus de spoeling lijk ons dun.

Aan het eind van de middag hebben we nader kennis gemaakt met Rob en Adrie Meurs onder het genot van een drankje en een hapje. Ze reizen ook al jaren en we hebben flink wat ervaringen uitgewisseld, aardige mensen ,leuk dat we ze ontmoet hebben.

Ondertussen wacht Spanje in spanning af wat Puigdemont zal gaan antwoorden op de vraag van Rajoy om duidelijkheid. De linkse Catalaanse regeringspartner CUP van Puigdemont heeft gevraagd of hij de onafhankelijkheid van Catalonië wil uitroepen.

 

Cullera 14-10-2017, zaterdag

Van verschillende kanten hadden we gehoord dat je bij het restaurantje bij het haventje, met de weinig originele naam ‘El Puerto” , goed en goedkoop kunt eten. Dan moesten we maar eens de proef op de som nemen en daarom zijn we in de loop van de middag daar gaan eten. We waren er kort na drie uur en er kwam net een tafeltje vrij want het zat er stampvol met Spanjaarden.

We hebben het menu van de dag genomen à €10,-, door de week schijnt het €8,50 te kosten. Everdien koos voor Cesar salade en vervolgens paella Valenciana (met kip en konijn), ik voor fideua de marisco (pasta met zeevruchten) en daarna pescadito frito de la longa(kleine gefrituurde visjes). Daarbij een glas wijn en ik een flesje bier en een flan (puddinkje) en ik koffie als postre (nagerecht). En het was inderdaad heel lekker en dat voor die prijs.

En het blijft prachtig weer, vanmorgen eerst wat wind die vanmiddag afnam en het werd 26º.

En de druk op Puigdemont om maandag een republiek af te kondigen blijft toenemen. De CUP (zie ook gisteren) heeft vanmiddag na een vergadering Puigdemont een ultimatum gesteld : hij moet maandag de republiek Catalonië uitroepen anders zal de ‘parlementaire dynamiek van de CUP kunnen veranderen’ zonder te specificeren wat dat dan inhoudt.

                                              dinsdag vergeten te plaatsen: we zijn toen van Daimús (F) naar Cullera (G) gereden

Cullera 15-10-2017, zondag

Het was leuk druk in de stad , op het stand en op de boulevard. We hebben lekker op een terrasje gezeten waar het in de zon en wat uit de wind haast te warm was.

Er zijn een paar groentewinkels in de stad en die zijn ook op zondag open. We wisten dat de mandarijnen die nog wat groen er uitzien toch rijp zijn en erg lekker smaken. Er zijn hele kleine appeltjes te koop die hier uit de streek komen, ze zijn een beetje zoetig , niet echt onze smaak.

In Spanje is het ook herfst maar het lijkt wel zomer. Warme lucht uit Noord Afrika stroomt al een tijdje naar het noorden over Spanje. Gisteren was het in Agadir 38º en voor de Canarische eilanden geldt een weeralarm omdat de temperatuur daar ook boven de 35º uit zal komen. Eerder deze week was het in Andalusië al 35º, temperaturen die dit weekend ook bereikt worden. De Spanjaarden hebben er een woord voor in de spreektaal die ook nu op het nieuws op de tv gebruikt wordt: verõno. Dit is een samenvoeging van verano (zomer) en otõno (herfst).

Hier aan de zee wordt het ongeveer 26º, door de invloed van de zee, het zeewater is 25º. Ga je wat landinwaarts dan zit je al gauw richting de 30º of hoger.

Morgen om 10.00 uur loopt het ultimatum af  over de vraag die Rajoy heeft gesteld aan Puigdemont om helderheid te krijgen: heb je wel of niet de republiek Catalonië uitgeroepen.

Ondertussen hebben honderden bedrijven Catalonië verlaten. In de praktijk komt het er op neer dat alleen de financiële hoofdkantoren zich elders gevestigd hebben. Ze willen zich verzekeren dat ze zo in de EU blijven, Catalonië als zelfstandige staat zou niet meer tot de EU behoren.

Ondertussen is het groeicijfer van de Spaanse economie naar beneden bijgesteld en naar verwachting zou de Catalaanse economie wel eens in een recessie kunnen belanden.

Cullera 16-10-2017,maandag6

Vanmorgen zijn onze buren Elly en Ton vertrokken. En er staat weer een andere Nederlandse camper voor in de plaats. Morgen gaan wij ook voor een paar dagen een stukje het binnenland in om dan vrijdag weer terug te komen hier.

De temperatuur was vandaag iets lager waardoor het met 25º even warm was als in sommige plekken in Nederland.

                                                                            zaaddozen wonderboom van Zanzibar

In zijn antwoord aan Rajoy heeft de Catalaanse Premier Puigdemont geen ja en geen nee gezegd maar opgeroepen tot dialoog en gevraagd de onderdrukking van het Catalaanse volk stop te zetten door de 12.000 agenten van de Guardia Civil en de Policia National terug te trekken. Omdat hij de door Rajoy gevraagde helderheid niet verschaft wordt verwacht dat nu de uitvoering van artikel 155 van de grondwet in werking wordt gesteld.

Officieel heeft Puigdemont nog tot donderdag 10.00 uur de tijd om antwoord te geven.

Bij de exodus van bedrijven die hun fiscale kantoor buiten Catalonië vestigen (meer dan 100 per dag) , heeft zich nu ook de cava producent Codorníu gevoegd. Dit hoewel ze de reputatie hebben separatistisch te denken, maar ze willen zo een halt roepen aan de fikse daling van hun omzet omdat de Spanjaarden hun cava boycotten.

 

Bellús 17-10-2017, dinsdag

Na een week op de gedoogplaats in Cullera, hebben we, m.n. Thole even behoefte aan verandering van behang en daarom zijn 70km het binnenland ingereden met de bedoeling om over een paar dagen weer naar Cullera terug te gaan. We hebben wel afscheid van Rob en Adrie genomen omdat die niet weten of die er dan nog staan. 

 

 

 

We staan midden in de natuur bij het dorpje Bellús op een cp met voorzieningen à €2,- op een mix parking. In Bellús is niet veel te beleven, er zijn een bakker en een slager, het restaurantje en de bar zijn gesloten.

De omgeving is echter mooi en er zijn hier in de buurt ook grotten, daar zijn we nog niet geweest.

 

 

cp Bellus    N38.94131 W0.48059,  met voorzieningen, €2,- te betalen op het gemeentehuis

Wel hebben we over de dam van het stuwmeer van Bellus gewandeld en van daaruit heb je een mooi uitzicht over het Albaida dal. Het stuwmeer staat laag wegens gebrek aan regen.

Aan het eind van de middag begon het bewolkt te worden op nadering van een onweersstoring die morgen , mogelijk vannacht al, voor buien zal zorgen.

                                                                          jonge blauwe reiger

 

 

 

het stuwmeer Bellús en op de rechterfoto het dal van Albaida

Hoewel er vandaag wat buien zijn gevallen in de buurt van de grens met Portugal, woeden er in Spanje en Portugal talrijke bosbranden, vermoedt wordt dat een deel zijn aangestoken. De meeste branden in Spanje woeden in het momenteel kurkdroge Galicië, een streek die normaal gesproken regelmatig regen krijgt. In Portugal zijn al meer dan 30 mensen om het leven gekomen, in Galicië 4.

In Madrid zijn gisterenavond ‘los Jordis’ in hechtenis genomen verdacht van opruiing.  Jordi Sánchez van ANC en Jordi Cuixart van Òmnium Cultural zijn de leiders van 2 afscheidingsbewegingen in Spanje en ze moesten gisteren voor het Hooggerechtshof in Madrid verschijnen waarna ze in afwachting van hun proces gevangen werden gezet. Dit heeft gisteren al geleid tot felle politieke reacties en tot cacarolades in oa Barcelona. Dit is het maken van zoveel mogelijk lawaai door het slaan op koekenpannen( Cacerole is koekenpan).

Voor vanavond zijn er in verschillende steden in Catalonië demonstraties aangekondigd, nadat vanmiddag er al demonstraties hebben plaatsgevonden waarbij in Barcelona en Girona ook de burgemeesters hebben gedemonstreerd en geprotesteerd tegen de gevangenneming van de 2 Jordis .

Vanuit de gevangenis hebben de mannen een oproep gedaan om te protesteren maar wel geweldloos te blijven. De arrestatie is wel olie op het vuur, de situatie blijft gespannen.

En ondertussen heeft het toerisme in Catalonië ook flink te lijden van de politieke crisis. En niet alleen in die zin dat er minder buitenlandse toeristen naar Barcelona komen, afgeschrikt door het politie optreden op 1 okt. Ook het binnenlandse toerisme naar Catalonië is met 50% afgenomen omdat Spanjaarden minder zin hebben naar Catalonië te gaan zolang de huidige situatie blijft bestaan.

 

 

                                                                                                                   Bellus

Bellus 18-10-2017,woensdag

Omdat er voor vandaag onweer werd voorspeld hebben we voor ons doen vroeg, we begonnen om 9.45 uur , een wandeling gemaakt door de kloof van de rivier de Albaida. Het gebied heet de Estrat de les Aigües. 

 

Het is een wandeling door een prachtig gebied met bronnen, een dam uit de 18e eeuw om een molen van water te voorzien en met 2 grotten die sinds 2011 op de wereld erfgoedlijst staan. Deze grotten werden 130.000 jaar gelden al bewoond door neanderthalers die vanuit hier jaagden en primitieve rotstekeningen hebben gemaakt. De tekeningen kon je niet bij komen, te stijl tegen de wand omhoog. In de grotten is ook stenen gereedschap gevonden.

 

We zijn tot bij de eerste grotten gelopen , genaamd cova de la Pextina, 2 grotten naast elkaar , waarvan de grootste genoemd is naar de vorm van de kleinste, Pextina betekent schelp.In de rechter zijn de rotstekeningen.

We hebben nog een stukje langs de rivier gewandeld en zijn weer naar de camper terug gelopen.

Omdat het nog droog was zijn we naar de rivier vlakbij de camper gewandeld. Eerst kwam je langs een wit/beige rots van een soort kalksteen. We hadden al gelezen dat de vallei van de Albaida vruchtbaar is en dat er daarom druiven worden gebouwd, ook konijnen gedijen hier goed. De rots zat vol konijnenholen en we hebben ook een paar konijnen in de buurt van de camper gezien. We zijn nog even afgedaald naar de rivier, die hier ook door een mooie omgeving stroomt , vol met waterplanten en er zijn waterhoentjes en reigers. Al met al hebben we dik 2 uur gewandeld wat best lang is voor ons daar we doorgaans elke dag ongeveer een uur wandelen.

                                                                                  de 'witte' rots met talrijke konijnenholen

Het verwachte onweer barstte om 14.15 uur los, niet zo veel ontladingen maar wel rukwinden en slagregens en het was pikdonker. Een uur later was het droog maar het bleef wel bewolkt en later op de middag druppelde het nog wat en de temperatur was gezakt van 23º naar 16º. De regen had een soort wormen, donkergrijs, geactiveerd die massaal uit de grond waren gekropen.

Gisterenavond hebben in Barcelona 200.000 mensen met kaarsen gedemonstreerd voor de vrijlating van ‘Los Jordis’. De demonstratie is vreedzaam verlopen maar vanaf 11.00uur gisterenavond was La Diagonal uren voor al het verkeer gesloten om het kaarsenvet te verwijderen.

Als Puigdemont morgen nieuwe verkiezingen uitschrijft zal wetsartikel 155 niet in werking treden heeft Rajoy vandaag verklaard.

En om de zaak nog verder op scherp te zetten heeft de Spaanse minister van defensie verklaard dat de gewapende macht verplicht is de grondwet en de nationale soevereiniteit te verdedigen.

Simat de la Valldigna, 19-10-2017, donderdag

Het was ongeveer 50km van Bellús naar Simat de la Valldigna. De eerste 15 km waren mooi door de bergen naar Xativa waar voor de stad 2 kastelen op een bergkam staan. Geen mogelijkheid om te stoppen en geen foto, misschien een volgende keer bezoeken , het schijnt een aardige klim te zijn.

De rest van de route was niet bijzonder, we reden door boomgaarden met kaki vruchten, ook wel dadelpruimen genoemd. Meer naar Simat kwamen de mandarijnen- en sinaasappelplantages , daar staan er in Valencia heel veel van.

 

 

 

 

We staan nu op de cp in Simat de la Valldigna , aan het eind van de middag kwam er nog een camper op de cp.

 

cp N39.04118 W0.30792, gratis , met voorzieningen

We wilden naar Simat om het klooster nog een keer te zien, het ligt niet ver van Cullera waar we morgen weer heen gaan en we hadden vorig jaar lekkere tapas gegeten.

Dat laatste ging niet door sterker nog, ook 2 andere restaurantjes zijn alleen maar in het weekend ’s avonds open. We hebben pizza’s gekocht in het supermarktje en een stuk roquefort en geitenkaas om er extra over te doen, dat wordt ook vast lekker.

We hebben wel genoten van het klooster Santa Maria de la Valldigna, m.n. van  de kerk die nog steeds gerestaureerd wordt. Het grootste deel van het klooster is vervallen.

DezelL’ Església Parroquial de Sant Michel Arcàngel  heeft een erg fraai interieur met barokke versieringen en plafond schilderingen. Ook waren een paar archeologen bezig om nog meer restanten van het eens zo grote klooster bloot e leggen. Meer over het klooster en Simat de la Valldigna in ons verslag van 29-09 en 30-09-2016.

Het weer was half bewolkt vanmiddag en aan het eind van de middag trok er een onweersbui ten oosten van ons langs, wel bliksem en donder maar hier bleef het droog bij 23º.

 

eergisteren zijn we van Cullera (G)naar Bellús (H)gereden. Vandaag naar Simat de la Valldigna (I)

Cullera 20-10-2017, vrijdag

Aan het eind van de ochtend zijn we weer in Cullera gekomen waar flink wat campers staan, het is weer wat drukker geworden met campers. Maar Rob en Adrie vertelden dat er net 2 campers waren vertrokken en zodoende hebben we nu een mooie, ruime plek gescheiden van het strand door een smalle rietkraag die de zeewind tegen houdt. Wind die we vandaag wel konden gebruiken want het werd ruim 25º vanmiddag, dus was het haast te warm achter het riet want de zon heeft nog aardig wat kracht.

Het is leuk om weer terug te zijn hier na 3 dagen , vertrouwd maar ook weer een beetje nieuw door het andere plekje en de nieuwe buren: achter ons staat een Franse, voor ons een Zweedse en naast ons een Engelse camper. Hoe is het mogelijk met zoveel Duitse en Nederlandse campers. We hebben alleen nog met de Fransen een praatje gemaakt.

We zagen op het journaal en bij DWDD een item over de schrikbarende afname van het aantal insecten in natuurgebieden de afgelopen 30 jaar met 75%. Nu staan we meestal in de natuur als we met de camper weg zijn en er vliegt, kruipt of springt altijd wel wat om ons heen in de mediterrane landen waar we meestal vertoeven. Of het aantal insecten wat we tegen komen verminderd is, geen idee, hieronder een paar foto’s van vandaag en gisteren van een paar insecten rondom de camper.

                                               Boven een wandelend blad, beneden een of andere tor  en rechtsonder een sprinkhaan

En dan maar weer het dagelijkse stukje over Catalonië, je ontkomt er niet aan als je nu in Spanje bent omdat het de gemoederen bezig houdt en we nu eenmaal altijd wel maatschappelijk geïnteresseerd zijn in het land waar we verblijven met de camper.

Via sociale media hebben de Catalaanse burgerbewegingen Òmnia en ANC opgeroepen om vandaag massaal geld te pinnen bij de 2 grote banken die hun financiële hoofdkwartieren buiten Catalonië hebben geplaatst. Ze proberen de banken tijdelijk te ontregelen uit protest tegen de overplaatsing maar zien dit ook als het begin van meer acties :

"Je zegt dat je niet kunt, je bent onbelangrijk, maar vergeet niet, je bent niet alleen, we zijn met velen en samen kunnen we allemaal, met vreedzame acties, de kracht tonen van het volk"

 

Of de oproep tot deze actie massaal gevolg heeft gegeven weten we op dit moment niet, het ontregelen van de banken lijkt ons toch ook op het snijden in eigen vlees.

Cullera 21-10-2017, zaterdag

Op het strand wordt het zand momenteel afgegraven en verplaatst met vrachtwagens richting de overkant van de rivier. Rob vertelde dat dat ieder jaar gebeurt, sinds er een strekdam is gekomen wordt er door een andere stroming zand weggeslagen en aan deze kant van de rivier spoelt dat weer aan.

Aan het eind van de middag komen Rob en Adrie en Herman en Mieke een apero drinken.

 

Er is besloten in de Spaanse ministerraad om artikel 155 in werking te stellen en meteen met de zwaarst denkbare maatregelen. Dit besluit moet nog door de senaat worden goedgekeurd volgende week, w.s. op vrijdag.

In ieder geval wordt premier Puigdemont en de vicepremier vervangen en wordt de hele regering naar huis gestuurd. In de loop van dit weekend worden meer maatregelen bekend gemaakt.

Er is meteen woedend gereageerd door de separatisten, er wordt gesproken van een staatsgreep en er zijn spontane cacerolades. Om 17.00 uur is er een grote demonstratie begonnen waaraan Puigdemont ook deelneemt en daarna komt hij om 21.00 uur met een verklaring.

Cullera 22-10-2017, zondag

Er zijn dagen dat we ons fitter hebben gevoeld.

Na een uitermate gezellige avond, waarbij we gelachen hebben en de tijd voorbij vloog gingen we na 1 uur naar bed.

Om 3 uur waren we er weer uit , we hadden de luifel niet ingedraaid omdat het windstil was en nu was de wind opgestoken en stond de luifel te klapperen. Dus in het pikkedonker de luifel weer ingedraaid. Klaarwakker, moeilijk weer in slaap komen, Everdien heeft nog wel wat geslapen maar ik nauwelijks en ben om 8 uur maar opgestaan.

Toen we vanmorgen over de boulevard liepen, kwamen we Ria en Johan tegen die we al jaren in Marokko tegen komen. Leuk om die te ontmoeten, het blijkt dat ze hier ook staan een eindje verder op.

We wilden eerst vanmiddag gaan eten bij een buffet libre, eten zoveel je wilt voor €10,-, meer een vreetschuur waar naar het schijnt een Nederlander vorig week zoveel heeft gegeten dat hij 2 dagen ziek is geweest. Maar het trok ons toch niet en we zijn gaan eten bij restaurant Zodiac. Heerlijk gegeten , menu van de dag €13,- .

Was het gisteren nog ruim 26º, vandaag was het wat frisser, er stond een matige zeebries en het was 23º.

                                             de gedoogplaats grenst aan 2 flats die 22 verdiepingen hoog zijn

Puigdemont heeft gisterenavond woedend verklaart dat het Spaanse ingrijpen de ergste aanval op het volk is sinds de dictatuur van Franco .

Het Catalaanse parlement zal volgende week bijeenkomen voor een reactie.

Inmiddels zijn er meer maatregelen bekend die worden genomen op grond van artikel 155 van de grondwet. (mits de senaat die vrijdag goed keurt wat vrijwel zeker zal gebeuren omdat de PP van Rajoy daar de meerderheid heeft.)

-de Catalaanse regering moet opstappen

-het parlement wordt niet ontbonden maar krijgt veel minder bevoegdheden

- er zullen verkiezingen worden gehouden binnen 6 maanden.

- de Catalaanse politie (Mossos) komt onder leiding van de Spaanse regering te staan

-de Spaanse regering neemt de verantwoordelijkheid over belasting, financiële en economische zaken over

-de dagelijkse leiding over de regionale tv(TV3) en radio wordt overgenomen

De separatisten beramen zich op allerlei mogelijke vormen van actie zoals stakingen, blokkades, barricades, bezettingen.

 

Als echter Puigdemont zelf verkiezingen uitschrijft volgende week, dan gaan de maatregelen niet door. De kans dat Puigdemont dat doet wordt klein geacht.

Grau de Castellón 23-10-2017, maandag

Vanmorgen kwamen achtereenvolgens Rob en Adrie en Herman en Mieke afscheid nemen, die reizen vandaag een stukje verder.

Omdat het op dat moment nog bewolkt en wat fris was leek het ons ook geen gek idee om vandaag een stukje te rijden en niet morgen zoals eerst het plan was. Dus namen we op ons beurt afscheid en wel van Ria en Johan en Joke en Siem. We zijn naar El Grau de Castellón gereden, een mooie officiële cp met voorzieningen, zelfs toilet, aan zee. Maar omdat het een officiële cp is, mag er dan ook niets, geen stoelen buiten, geen was etc.

Maar het strand is hier vlakbij dus voor 1 nacht is t het geen punt en we kunnen water tappen. 

 

 

 

Mieke en Herman zijn hier ook nog even wezen kijken maar die zijn naar de lunch verder gereden naar een vrije plek iets verder.

Toen we de cp op reden zagen we meteen Coby en Toon, die we   de afgelopen jaren  af en toe op Plage de Piemanson tegen kwamen en die 1x per jaar we ook ontmoeten bij ze zgn Meppeler criminelen, een camper bijeenkomst van een 10-tal campers die elkaar via het forum kennen. We hebben aan het begin van de avond bijgepraat onder het genot van een drankje.

 

Grau de Castellon, N39.98043 W0.02247, gratis met voorzieningen, ook wc gebouwtje

 

Op donderdag a.s. zal het Catalaanse parlement bij elkaar komen en naar verwachting de Catalaanse republiek uit roepen en mogelijk ook verkiezingen uitschrijven.

Als Puigdemont de republiek uitroept zal hij gearresteerd worden.

Ondertussen hebben een groep van intellectuelen en zakenlieden er voor gepleit om verkiezingen te houden in Catalonie en zo het toepassen van artikel 155 te voorkomen, ze verwachten anders een chaos in Catalonië

                                            Vandaag 130km noordelijker gereden van Cullera (A) naar El Grau de Castellón(B)

 

We kwamen lang geleden wel met vakantie in Le Grau du Roi . Nu staan we in El Grao de Castellón.

Voor zover we kunnen achterhalen betekent Grau of Grao zo iets als inham of haven. Dat kan wel kloppen omdat Le Gau du Rroi een vissershaven heeft en El Grau de Castellón de haven is van Castellón.

Peñíscola 24-10-2017, dinsdag

De cp was gisteren helemaal vol met campers, een stuk of 30, we zijn benieuwd hoe lang het hier nog gratis is. Je mag er 48 uur staan en daar wordt op gecontroleerd, terecht vinden we, zo voorkom je lang parkeren

We hebben afscheid genomen van Coby en Toon , zij gingen 9 km verder bij het vliegveld staan, wij zijn doorgereden naar Peñíscola. We kwamen wel langs de parking bij het vliegveld (voor sportvliegtuigjes ) waar wel meer dan 30 campers stonden waaronder de nodige Nederlandse. De plek leek ons minder aantrekkelijk omdat de parking van zee gescheiden was door een doorgaande weg.

                                                                       Peñíscola N40.34138 E0.38668

We zijn 55 km verder gereden naar Peñíscola waar we ongeveer 3 km ten zuiden van staan in een natuurgebied. Een hele mooie plek op een rotspunt die in zee steekt en met een prachtig uitzicht op Peñíscola met het kasteel. Wellicht het mooiste plekje van onze reis tot nu toe. En dan ook nog prachtig zonnig weer en 24º.

 

Een rotsachtige kust hier ( niet zwemmen dus), het lijkt een bescheiden afspiegeling van de Algarve.

Peñíscola heeft een vrij grote vissersvloot, tussen 15.00 en 16.00 uur komen er wel meer dan 30 witte vissersbootjes binnenvaren die we vanaf onze plek mooi kunnen volgen.

De vice-premier van de regering Rajoy heeft de zaak verder op scherp gezet. Zij heeft verklaart dat het uitschrijven van regionale verkiezingen door Puigdemont niet voldoende zal zijn om de uitvoering van artikel 155 van tafel te halen. Zij weigerde in te gaan op de vraag wat er zou gebeuren als Puigdemont de onafhankelijkheid niet zou uitroepen.

De PSOE (sociaal democraten ) zijn het daar niet mee eens zij willen vast houden aan het oorspronkelijke plan om als Puigdemont verkiezingen uitschrijft, artikel 155 niet zal worden toegepast.

Vinaros 25-10-2017, woensdag 

Gisterenavond kwam er een andere Spaanse camper hier staan, anders is het hier toch wel eenzaam. Ook de politie kwam voorbij en het wordt hier dus gedoogd.

Mooi was het om Peñíscola ‘s avonds te zien liggen met het verlichte kasteel, het deed ons wat denken aan de Mont Saint Michel.

 

                                                                      ons luifel uitzicht op Peniscola

We hebben vanmorgen over een wandelpad langs de zee gewandeld, een mooie omgeving. Verder hebben we veel gelezen vandaag en genoten van het mooie weer, het wordt bijna gewoon.

Aan het eind van de middag vertrok de Spaanse camper, een Baskische jongen waar we wat mee hebben gepraat.

Toen voelden we die eenzaamheid weer en waarschijnlijk omdat we die inbraakpoging hebben gehad voelde het dat het wel eens een onrustige nacht kon worden omdat ik dan waaks ben zullen we maar zeggen.

                                                                  een octopus visser staat op een rots voor onze camper

We wilden morgen naar Vinaròs maar daar zijn we aan het eind van de middag naar toe gereden. Iets totaal anders, we staan hier met zo’n 15 campers ( van verschillende nationaliteiten) op een parking, gescheiden van zee door een rustige weg. En meteen al een praatje met de diverse Nederlanders die hier natuurlijk ook staan, ons hoor je niet klagen over onze nieuwe omgeving, hier wandel je zo de stad in, dat heeft ook zijn charme.

En maar goed dat we vandaag zijn gegaan, morgen is er markt hier rondom, dus dan hadden we hier niet kunnen komen. Dus of het lang slapen wordt vannacht…………….

 

 

 

 

 

 

 

de zon staat al laag als we op de gedoogplaats in Vinaròs komen N40.47404 E0.48056

 

We staan nog 10 km van de Catalaanse grens af.

Geruchten gaan dat Puigdemont de onenigheid tussen PSOE en de Spaanse regering politiek wil uitbuiten door donderdag niet de onafhankelijkheid af te afkondigen maar nieuwe verkiezingen wil uitschrijven.

Maar daar is geen eensgezindheid over bij de nationalistische partijen in het Catalaanse parlement. Dus het is nog een vraagteken wat Puigdemont morgen zal doen, w.s. om 16.00 uur in het parlement. Daarover zal dan vrijdag om 12.00 uur weer over worden gestemd.

Er zijn vanmorgen wat acties geweest van separatisten.

 -studenten hebben vanmorgen korte tijd de AP-7 geblokkeerd bij Barcelona.

-de gemeenteraad van Girona heeft koning Felipe VI als persona non grata verklaard
-in l'Escala zijn gisterenavond Guardia Civil agenten tijdelijk gehuisvest op een camping.
Via sociale media zijn er mensen opgetrommeld die een groot deel van de nacht de agenten hebben getracht van hun nachtrust te beroven door een cacerolade.

En morgen is er een algemene studentenstaking in Catalonië.

Vinaròs 26-10-2017, donderdag

Het viel alleszins mee met het lawaai van de markt, om 6.30 werden er vuilnisbakken geplaatst en toen begon het opbouwen van de kramen.

Wel een heel verschil met gisteren toen we uit het raam keken, toen uitzicht over zee en nu op de bestelbusjes die naast en voor ons staan.

De markt was wel groot maar met veel van hetzelfde, kleding, bh’s , grote onderbroeken en slipjes, schoenen en sloffen, alles van goedkope makelij tegen dumpprijzen, sneakers voor €3,-. Trendy schijnt te zijn een zeer strakke legging met spijkerbroek print.

Toch slaagde Everdien er in om voor €10,- een kleurige ‘hippie’ rok op de kop te tikken.

Omdat we de worst en kaas en groente afdeling op de markt misten zijn we naar de overdekte markt, de Mercat, gegaan. Daar was volop verse vis, groenten en er zitten een paar slagers en 2 barretjes.

Vinaròs heeft een kleine maar leuke boulevard waar veel restaurantjes open zijn, misschien omdat het markt is of omdat het gewoon een levendig stadje is. Het oude centrum heeft een paar aardige pleintjes met terrasjes.

De Mercadona zit op loopafstand, een mooi strand voor onze neus, na de rust van de natuur de reuring van de stad, we vinden het boven verwachting leuk hier.

Puigdemont was vanmiddag nog van plan om verkiezingen uit te schrijven op 20 dec.

Daar is hij vanaf gestapt omdat , naar hij verklaarde, onvoldoende garanties van Madrid kreeg dat bij verkiezingen artikel 155 niet zou worden toegepast.

Bovendien dreigden parlementsleden en burgemeesters van zijn partij PDeCAT op te stappen als hij verkiezingen uitschreef.

Om 18.00 uur is het Catalaanse parlement bijeen gekomen om te beslissen over wel of geen onafhankelijkheid.

En in Madrid vergadert de senaat over toepassing van artikel 155.

Kortom, vanmiddag dachten we dat het met het uitschrijven van verkiezingen het met een sisser zou aflopen, nu ligt alles weer open.

                           We zijn gisterenmiddag van Peñìscola (C) naar Vinaròs(D) gereden, vlak boven dit stadje begint Catalonië

 

Vinaròs 27-10-2017,vrijdag

Vanmorgen hebben we wat door het gemoedelijke centrum gewandeld. Er zijn een paar aardige gebouwen, we vonden een jugendstil gebouw uit 1914 erg mooi.

Ook de kerk Arxiprestal heeft een mooie façade maar het interieur is niet zo bijzonder, het valt wat tegen maar we hebben natuurlijk al wel wat fraais gezien deze reis.

Het was vandaag een erg mooie dag, weinig wind , op het strand 24º, in de stad 28. En op 27-10 is het water nog steeds heerlijk, het zal vandaag trouwens wel de laatste stuiptrekking van de nazomer zijn, de komende dagen wordt het wat frisser maar volgens de verwachting blijft de temperatuur wel boven de 20º.

Vanmiddag heeft het Catalaanse parlement de republiek uitgeroepen, de oppositie die tegen is had het parlement al verlaten.

En in Madrid heeft de senaat de toepassing van artikel 155 aanvaard . Op verzoek van de PSOE wordt de tv zender TV3 ongemoeid gelaten , voor de rest is alles mogelijk tot en met de arrestatie van van Puigdemont en parlementsleden aan toe. De situatie is heel onzeker want artikel 155 is nog nooit eerder in Spanje toegepast.

We moeten de ontwikkelingen maar rustig afwachten, voor zondag is een grote demonstratie gepland van Catalanen die tegen de afscheiding zijn.

Ondertussen is er in Barcelona feest op het plein de Sant Jaume, de ‘eerste dag van de onafhankelijkheid ‘wordt met concerten en toespraken gevierd

We hebben bij de ‘afhaalspanjaard’ Paella mixta gehaald, met konijn, kip en zeevruchten. We namen een tas mee om de bakjes in te zetten maar kregen een paella pan mee, €10,- statiegeld. Het smaakte lekker en was te veel dus we hebben nog een restje. Ergens een paar tapas erbij morgen op een terrasje en we hebben voldoende.

Vinaròs 28-10-2017, zaterdag

Er staan hier zo’n 15 campers waarvan de helft Nederlands en er wordt wat gebabbeld zo links en rechts.

Maar gisteren ging een Nederlander uitgebreid buiten koken, ondanks waarschuwingen van buren dat hij dat beter niet kon doen. Grote tafel, gasfles met grill, dat is vragen om weggestuurd te worden. En dan niet alleen die aso, maar meteen iedereen, het is gelukkig nog goed gegaan zelfs nog nadat vanmorgen aan een Franse camper aan 2 grote wasrekken de was vrolijk hing te wapperen. Op sommige plekken is dat mogelijk, hier niet , een kwestie van aanvoelen.

Op verschillende plaatsen in Vinaròs zie je mozaïeken, zoals een fontein op een rotonde en de onderste 2 foto's zijn van banken bij een bushalte.

Naast de gedoogplek is een park waar allerlei sportactiviteiten beoefend worden. Tegen de avond wordt het altijd druk met sporters. Er is ook een speeltuintje bij , die zie je overal in Spanje in parken, evenals vaak een fitnesscircuit.

Nu is er een feestje van een aantal groepen die w.s. elders in de stad ‘mensentorens’ (Castellers) hebben gevormd, ze kwamen in optocht voorbij. De hele middag is er muziek en klinkt er gezang uit het park.

 

In Catalonië is de dag rustig verlopen, er waren in diverse steden en in Madrid demonstraties voor de eenheid van Spanje. Morgen rijden we Catalonië in, we gaan naar de Ebro delta. 

Amposta ,Casa de Fusta29-10-2017, zondag

Vanmorgen zijn we de republiek Catalonië binnengereden. Wel wat Catalaanse vlaggen aan huizen en een paar schaars geklede dames op plastic stoeltjes langs de weg. Die waren er altijd al, dat is geen verworvenheid van de revolutie. Verder is het er rustig en dat schijnt in heel Catalonië zo te zijn.

We zijn naar de Ebro Delta gereden om wat vogels te kijken. Eerst zijn we naar de cp in Deltebre gegaan en hebben koffie gedronken, misschien dat we daar terug zouden komen om te overnachten dachten we toen we daar weer vertrokken. We zijn naar Els Muntells gegaan, de cp daar was opgeheven, zelfs een verbod om er te staan. Maar we hadden daar vlakbij vorig jaar veel vogels gezien, de waterplas stond nu vol met jonge rijstplantjes en geen vogel te zien, beetje een teleurstelling.

                                         zwarte ibissen

We besloten naar Amposta te rijden, dus weer een stukje via het laatst een smalle weg door de Ebro delta. Nu zagen we veel vogels, ooievaars, reigers, grote en kleine zilverreigers  en ook veel zwarte ibissen. Deze foerageerden allemaal op de onderwater staande velden waar nog geen rijst was geplant of net geoogst.

De rijstvelden worden bevloeid door 2 kanalen die parallel aan de Ebro lopen , 40 km verder het binnenland in beginnen en nog door de Moren zijn aangelegd. Doordat het water weer afvloeit naar zee wordt het voortdurend ververst.

 

 

 

 

We staan nu op de grote camperplaats bij het restaurant Casa de Fusta, tevens parking om het nationale park hier te bezoeken.

 

cp Amposta, Casa de Fusta, N40.65959 E0.67440, gratis , voorzieningen kosten €3,-

We hebben hier 3 jaar geleden ook gestaan en ook hier zijn diverse vogelsoorten, met de vogels is dus het helemaal goed gekomen vanmiddag.

Er staan meer dan 25 campers hier waaronder een aantal erg grote.

                                                                         kleine zilverreiger

En niet alleen vogels maar ook veel libellensoorten en vlinders.

Vanmiddag is de grote demonstratie gehouden in Barcelona tegen de onafhankelijkheid. Deze was een groot succes volgens de organisatoren en de regering , 1,3 miljoen, volgens de gemeente en de politie waren er aanzienlijk minder, 300.000.

De afgezette Puigdemont mag ondanks alles toch deelnemen aan de verkiezingen in december. Een beetje merkwaardig maar misschien komt het omdat opiniepeilingen er op wijzen dat de partijen tegen onafhankelijkheid op winst staan.

Morgen wordt het de vraag wat de Ambtenaren in Catalonië gaan doen: gaan de 200.000 ambtenaren gewoon aan het werk of weigeren ze bevelen uit Madrid op te volgen. Immers Puigdemont is afgezet (artikel 155)en zijn taken worden overgenomen door de Spaanse vice premier Soraya Saenz de Santamaria. Het wordt dus een test case: zijn ze loyaal aan Puigdemont of niet. Ze zijn in ieder geval niet eensgezind, net zo verdeeld als de rest van de Catalanen. Weigerende ambtenaren kunnen ontslagen worden.

Mont Roig Playa y Fiesta, 30-10-2017, maandag

We zijn vanmorgen naar Cambrils gereden. We hebben problemen met onze Truma kachel, die geeft een storing aan en wil alleen maar laag branden. Dit hadden we aan het begin van de reis ontdekt maar tot nu toe hebben we de kachel niet nodig gehad. De afgelopen 2 nachten waren fris en als het 17º in de camper is als je opstaat dan is het wel fijn als je even de kachel aan kunt doen.

We hadden op internet een camperbedrijf gevonden in Cambrils maar die hadden het te druk en verwezen ons door naar een ander bedrijf in Vila Seca. Die stuurden in geval van problemen met een Truma Combi, alles op naar Valencia nadat ze het gedemonteerd hadden. Dat leek ons geen goed idee.

We laten nu de kachel maar in Nederland repareren en moeten bekijken of het nog gevolgen heeft voor onze terugreis. We wilden nog een stukje het binnenland in , oa naar een wijncoöperatie en een klooster en dan via Vic naar de Pyreneeën. Eerst maar eens kijken hoe de temperatuur zich gaat ontwikkelen, vandaag was het nog 22º maar de komende dagen wordt het wat minder.

 

 

 

 

 

 

We staan nu op het Camper Park Playa y Fiësta in Mont Roig bij Cambrils, eigenlijk een deel van een camping waar ook op een ander deel vakantiehuisjes staan. Kost nu €12,50 met stroom, is geloof ik iets duurder omdat het nog herfstvakantie is in delen van Europa, anders €10,45

 

 Mont Roig camper park Playa y Fiesta, N41.04272 E0.99506, €12,50 met stroom (of zonder)

Het begint een beetje op een soap te lijken hier in Catalonië rondom de onafhankelijkheid. Puigdemont noch een van de ministers zijn in het regeringsgebouw verschenen .

Sterker nog, Spaanse media melden dat Puigdemont en 5 van zijn ministers in Brussel zijn en politiek asiel in België zouden willen aanvragen.

Er zijn geen berichten verschenen van problemen met ambtenaren die bevelen uit Madrid moeten uitvoeren. Het verloopt rustig en de onafhankelijkheid lijkt zo een zachte dood te sterven.

De Spaanse procureur generaal heeft een aanklacht ingediend tegen de ex Catalaanse regering, het betreft naast Puigdemont nog 19 andere ‘verantwoordelijken. Ze worden aangeklaagd voor rebellie, opruiing en fraude.

Er is aan de rechtbank gevraagd om de ex leiders voor te laten komen. Mochten ze schuldig worden bevonden kunnen ze tussen de 15 en 30 jaar gevangenisstraf krijgen.

Al met al is de situatie erg verwarrend in Catalonië maar gelukkig wel rustig.

 

                Gisteren zijn we van Vinaròs(D) naar Amposta(E) in de Ebro delta gereden. Vandaag weer wat noordelijker naar Mont Roig(F)

 

Mont Roig 31-10-2017, dinsdag

Hoewel de camperplaats hier op zich aardig is , is er in de omgeving niet veel te beleven. Je kunt hier wel langs de zee wandelen over een pad maar dan houdt het ook wel op. Geen winkels in de buurt wel een wijk met exclusieve vakantiewoningen die nu voor een deel verhuurd zijn.

Het weer viel vandaag tegen, het is de hele dag bewolkt geweest ( het zou volgens de verwachtingen ’s middags opklaren)en de temperatuur kwam vandaag niet boven de 18º. Het is dan ook herfst en we zijn erg verwend geweest wat het weer betreft.

Er staan hier ook gezinnen met kinderen, Duitse en Franse campers, die hebben kennelijk nog herfstvakantie.

Vrij veel campers vertrokken vanmorgen hier van de camperplaats en ongeveer evenveel kwamen er in de loop van de dag. Het valt op dat je de laatste jaren steeds grotere campers ziet, het kan niet op, veel met een auto er achteraan en bij de hele grote zelfs erin.

                                               een ruiter soort, mogelijk een groenpootruiter (winterkleed)

Soms kom je er niet uit wat voor vogel je hebt gezien of gefotografeerd. We hebben wel een vogelboek bij ons en een vogel app, maar dan nog . Gelukkig hebben we dan vriend John om te raadplegen, hij is vogelaar en heeft verschillende naslagwerken. Maar bovenstaande vogel die we eergisteren in de Ebro delta in een sloot bij de camper fotografeerden wist John ook niet te determineren. Het is een ruiter, maar welke? Zelf houden we het maar op een groenpootruiter, winterkleed.

Vanmorgen naast de camper een vogeltje gefotografeerd, we dachten eerst dat het een fitis was. Een fitis en een tjiftjaf lijken erg veel op elkaar, de zwarte kleur van de pootjes gaf de doorslag, het is een tjiftjaf.

                                                                    een tjiftjaf

Puigdemont heeft een zeer druk bezochte persconferentie gegeven in Brussel. Het is niet de bedoeling dat hij en zijn meegereisde 7 ministers asiel gaan aanvragen. De bedoeling is dat vanuit het buitenland de vorming van de republiek verder gestalte wordt gegeven, samen met de rest van de ministers die in Catalonië zijn gebleven. Hij vraagt het Catalaanse volk geduld te hebben met dit proces. Hij gelooft niet in een eerlijk strafproces omdat Spanje geen recht wil spreken maar uit is op wraak. Hij wil terug keren naar Catalonië slechts dan als hij garantie van de Spaanse justitie krijgt dat hij een eerlijk proces krijgt.

Ook geeft hij aan dat hij mee wil doen aan de verkiezingen op 21 dec. 

Een vertegenwoordiger van de CUP ( de uiterst linkse separatistische partij) heeft de reis naar Brussel van Puigdemont c.s. een goede strategie genoemd.

'Hij heeft zo de focus op Brussel gelegd en dat draagt bij aan de internationalisering van de massale schendingen van de mensenrechten in Catalonië ", aldus de CUP.

Gezien de enorme belangstelling van de internationale pers is Puigdemont er wel in geslaagd weer alle aandacht naar zich toe te trekken. Maar dat is weer wat anders dan wat de CUP verwoordt.

Freixenet heeft bekend gemaakt dat het in Catalonië blijft.

De voorzitter van de raad van bestuur Bonet, is tevens voorzitter van de kamer van koophandel in Spanje en een fervent tegenstander van de onafhankelijkheid. “ De omstandigheden zijn de laatste dagen veranderd”, aldus Bonet.

Misschien dat er nu een einde komt aan de vlucht van de bedrijven uit Catalonië.

Update: zoals vanavond ook in het Ned. journaal te zien was moeten Puigdemont en 13 van de ministers van de afgezette regering  donderdag en vrijdag zich melden bij het Spaanse hooggerechtshof in Madrid. Tevens moeten ze dan €6,2 miljoen op tafel leggen, zijnde de geschatte kosten van het illegale referendum. Gebeurt dat niet dan zal op al hun bezittingen beslag worden gelegd. Als ze niet verschijnen dan komt er een Europees aanhoudingsbevel en moet België beslissen of ze worden uitgeleverd.

Cervera 01-11-2017, woensdag

Het is vandaag een nationale feestdag, de Dia de Los Santos( Allerheiligen) een dag waarop men eer betoont aan overledenen. Het schijnt vrij normaal te zijn in Spanje dat dan hele families naar kerkhoven gaan om bloemen te leggen op graven van familieleden of bekenden. Tevens worden alle bekende en onbekende heiligen vereerd.

 

                                                                            de wijn kathedraal in Nulles

We zijn vanmorgen naar Nulles gereden, zo’n 40 km het binnenland in. We hebben daar een wijncoöperatie bezocht die gevestigd is in een gebouw die een fraai staaltje van modernisme is. We wilden naar binnen maar dat was alleen met een gids mogelijk die 0m 10.30uur kwam. Daarom hebben we in het bijbehorende winkeltje eerst cava en witte wijn gekocht. Daarna kregen we een rondleiding en omdat er 3 Spaanse vrouwen bij waren gekomen was de rondleiding in het Spaans. De gids, een meisje, sprak niet te snel Spaans zodat we het aardig konden volgen, ook omdat het niet onze eerste rondleiding in een wijncoöperatie is en omdat ik zelf wijn heb gemaakt. We kregen nog 2 soorten witte wijn en een cava te proeven. En de cava die we proefden was dezelfde die wij ook al gekocht hadden, die smaakte heerlijk. Ze maken er trouwens ook nog rode wijn.

We wilden nog naar een andere coöperatie , ook in modernistische stijl, maar deze bezichtiging was voldoende. Het gebouw in Nulles wordt ook wel de kathedraal van de wijn genoemd omdat de bogen lijken op gotische bogen. Het gebouw is ontworpen door de architect Martinell, een leerling van Gaudì

Het Catalaanse modernisme was de Catalaanse variant van de Jugendstil/Art nouveau en is vooral in Barcelona terug te vinden in talrijke gebouwen waaronder hele beroemde van de architect Gaudí. Maar ook in de rest van Catalonië kom je de bouwstijl wel tegen, vorig jaar hebben we een aantal wijncoöperaties in modernistische bouwstijl bezocht en ook vandaag weer.

Aardig is gezien de actualiteit, dat het modernisme oorspronkelijk zo eind 19e eeuw, hand in hand ging met het Catalaanse nationalisme, het streven naar meer autonomie of zelfs afscheiding van Spanje.

We hebben voor morgen een afspraak gemaakt met een camperbedrijf in de buurt van Manresa om naar de kachel te laten kijken. 

 

 

 

 

Daarom zijn we naar de cp in Cervera gereden, we hebben hier een paar jaar geleden ook als eens gestaan.

 

 

cp Cervera, N41.67767  E1.28395 ,gratis, met voorzieningen

                                                                      top gevel universiteitsgebouw

Cervera is een leuk stadje met ook een universiteit in een bijzonder gebouw. Er staan nog meer mooie gebouwen en ook het gemeentehuis is mooi. Er loopt parallel aan de winkelstraat nog een straatje ‘ondergronds’ , onder de huizen door die er over heen zijn gebouwd.

Aan de rand van Cervera staat nog een oude fabriek, in modernistische stijl gebouwd door een leerling van Gaudí.

En we zitten in het centrum van waar de hard core separatisten wonen, dat is te zien aan de talrijke uitingen die met de strijd voor onafhankelijkheid hebben te maken. Er hangen spandoeken aan de lantaarnpalen, er zijn affiches geplakt voor de vrijlating van de Jordis, er zijn spandoeken, voor het gemeentehuis wappert de Catalaanse vlag etc.

                                                             spandoek aan het gemeentehuis in Cervera

Gisterenavond ging het gerucht dat Puigdemont weer naar Barcelona was vertrokken maar het blijkt dat alleen 3 ministers van Brussel naar Barcelona zijn teruggevlogen. Zij zullen naar verwachting morgen voor de rechtbank verschijnen.

De advocaat van Puigdemont, de Belg Paul Bekaert, heeft gezegd dat Puigdemont niet naar Spanje zal gaan. Hij heeft gezegd dat deze ook in België verhoord kan worden, dat dat wettelijk gezien mogelijk is.

Er is bekend gemaakt dat de openbare aanklager gevangenisstaf gaat eisen tegen Puigdemont en de rest van zijn regering, er zullen straffen van 19 en 20 jaar worden geëist.

 

Vandaag de eerste tekenen van de herfst gezien, de bladeren aan de wijnstruiken verkleuren en ook wel aan andere bomen. En de temperatuur komt ook niet boven de 20º hier in het noorden, vanmiddag 18º met zonnige perioden.

 

Het straatbeeld in Cervera wordt beheerst door allerlei uitingen die met de onafhankelijkheid te maken hebben.

Avinyó 02-11-2017, donderdag

We zijn vanmorgen toch maar niet langs het camperbedrijf gegaan om naar de kachel te laten kijken. Gisterenavond en vanochtend konden we he goed warm houden door een beetje te pielen met de thermostaat. Als hij in storing springt, thermostaat lager zodat op ‘halve kracht’ er toch warme lucht de camper wordt ingeblazen. Onze reis loopt toch ten einde , in Nederland laten we er wel naar kijken.

Vanmorgen zijn via de C25 naar het dorp Avinyó gereden, de snelweg voert door een heel mooi landschap.

 

 

 

 

Het was een km of 60 en we staan in Avinyó op een mooie cp met een fraai uitzicht. Aan de ene kant op het dorp, aan de andere kant op een kloof.

cp Avinyó N41.86512 E1.28395, gratis, met voorzieningen, water betaald

Er staan hier wat bomen op de cp en we wilden de schotel proberen. Nada, hij bleef plat op het dak liggen met een foutmelding, init. Fout. Na de kachel nog een storing, gelukkig wist ik me te herinneren dat we hetzelfde probleem een keer in Marokko hadden gehad en toen advies van ten Haaft (Oyster) hadden gehad. Hadden we gelukkig opgeslagen en even het dak op en zie het probleem was verholpen. 

De afgelopen 2 dagen waren in sommige delen van Spanje Castañadas, een feestjes waarbij kastanjes worden gepoft op straat. Gisteren hebben we dat gezien in Cervera , jongeren stonden achter een kraampje en verkochten in tonnen gepofte kastanjes. In het Catalaans heet het trouwens castanyada. Het is een traditie die al lang bestaat maar nu kennelijk onder druk staat omdat er ook Halloween wordt gevierd.

Ook hier in Avinyo waren de restanten van zo’n Castañada nog niet opgeruimd, hier is het dus ook gevierd.

Avinyo is een aardig dorp met een paar markante gebouwen. Zo is er een modernisme huis, Casa Abadal uit 1909 van de architect Alexandre Soler. Een erg fraai gebouw die je echter niet goed kon bekijken omdat hij deels achter een muur en bomen schuilging.

Dan is er een kerk , San Joan d’Avinyó oorspronkelijk uit de 8e eeuw maar wel meerdere malen gerestaureerd.

Ook mooi is Cal Verdaguer, 1670, de behoorde aan enkele rijke boeren. Het is een belangrijke getuige van de wijngeschiedenis van Avinyó, er zaten grote wijnkelders onder.

In de 18e eeuw werden de muurschilderingen aangebracht.

In Madrid zijn vanmorgen gevangenisstraffen tegen ex leden van de Catalaanse regering geëist, zonder borgtocht, door de openbare aanklager. De rechter moet nog uitspraak doen.

Wat volgens de advocaten van die ex bewindslieden die wel verschenen zijn kwaad bloed heeft gezet dat Puigdemont en 4 andere ex regeringsleden niet alleen niet zijn verschenen omdat ze in Brussel zijn , maar ook omdat Puigdemont ten tijde van de rechtszaak in een barretje in Brussel koffie zat te drinken. Ook hier dus een scheuring zo lijkt het.

Vanmiddag heeft de aanklager een internationaal arrestatiebevel gevraagd van Puigdemont en de 4 andere ex regeringsleden die nog in België zijn. Verwacht wordt dat de rechter zo’n arrestatiebevel zal uitschrijven zodat aan België om uitlevering zal worden gevraagd.

 

                 bij de camper een groep putters die foerageerden op weg naar het zuiden, beetje wazig, door het raam genomen

Het werd vandaag toch nog een aardige herfstdag. Eerst wat mist, toen vrij dikke sluierbewolking die in de loop van de middag dunner werd en het werd 20º.

                                            Gisteren van Mont Roig(E) naar Cervera(F) gereden, vandaag naar Avinyó(G)

Vanavond komen er toch heftige reacties op de inhechtenisneming van de ex bewindslieden.
Het wordt als buitenproportioneel gezien , het is immers een maatregel om vluchtgevaar te beteugelen.
Zelfs de als gematigd bekend staande burgemeester van Barcelona , Ada Calou, spreekt van wraak ipv rechtspraak . Zij roept Rjoy op om te stoppen met de repressie.
Van diverse kanten wordt opgeroepen tot een algemene staking in Catalonië, in verschillende steden wordt nu gedemonstreerd .

We zitten in een klein dorp bij Vic, hier alles rustig, we verwachten wel meer reuring in Vic waar we morgen heen gaan.
Zelf vind ik het zeer onverstandig dat een rechter olie op het vuur gooit, de sfeer was tot nu toe tamelijk gelaten, het kan wel eens een keerpunt zijn, er wordt opgeroepen om in verzet te komen.
Een rechter behoort onafhankelijk te zijn, er zijn veel mensen die dat wat Spanje betreft in twijfel trekken.
Zit 2 maanden in Spanje, nu enkele dagen in Catalonië.
We hebben  grote moeite met nationalisme maar we kunnen  wel een zekere sympathie opbrengen voor de separatisten.
We hebben  live het politieoptreden gezien op 1 okt. en we zijn het niet eens met hoe Rajoy en de rechter reageert op de ingewikkelde politieke situatie.
Het lijkt of men telkens bewust provoceert, de bevolking in Catalonië leek de uitvoering van artikel 155 als een feit te aanvaarden maar ze worden nu geconfronteerd wat het in de praktijk kan inhouden nu de voormalige bewindslieden voor 30 jaar achter de tralies kunnen verdwijnen, alsof ze niets slechts de wet hebben overtreden maar terroristen zijn.
 
De Catalaanse zender TV3 die de uitvoering van artikel 155 bespaard is gebleven, heeft een satirisch programma.
Deze is vanavond net doorgegaan.
Daarvoor in de plaats de volgende mededeling:

Dat betekent:

Vandaag hebben we geen programma

Er valt niets te lachen

Vic 03-11-2017, vrijdag

We zijn vandaag naar Vic gereden, een half uurtje via de C25. Het was eerst mistig maar tegen de middag klaarde het op en steeg de temperatuur snel naar 20º bij zonnig weer.

 

 

 

 

 

 

We staan op de vernieuwde cp in Vic 

cp Vic N41.93497 E2.23998 €5,- alle voorz. water betaald

 

 

 

 

 

 

We wilden net buiten gaan zitten toen er een auto met een grasmaaier op een aanhanger aankwam. De rust is van korte duur zeiden we tegen elkaar toen de jonge man met veel enthousiasme het gras begon te maaien. Wat een onbenul zei Everdien toen hij met de nodige snelheid tussen de paar campers door croste. Ze had het koud gezegd en pang! klonk het tegen de camperwand. Wij naar buiten en inderdaad een weggesprongen steentje had een putje in de camperwand gemaakt.

Om een lang verhaal kort te maken: ik ben met de knaap, die erg aardig bleek, naar het kantoor van openbare werken of zoiets gereden. Daar zeker bijna 2 uur gezeten, er moest met de gemeente advocaat worden overlegd , ze wilden dat het hier gerepareerd werd, ik zei er moet een speciale Hymer kleur op, er kwamen maar mensen bij en in het Catalaans , Spaans en Frans kwamen we er uit : het kan gerepareerd worden in Nederland. Er moesten nog de nodige formulieren ingevuld worden en fotokopieën worden gemaakt van de autopapieren en paspoort en net toen ik dacht dat het klaar was omdat ik 5 velletjes aan elkaar geniet mee kreeg bleek dat we naar een ander gemeentekantoor moesten om alles op officieel briefpapier mee te krijgen.

Nu ruim 3 uur was ik weer bij de camper terug.

Maar denk niet dat het vervelend was, er was een leuke sfeer, we zijn Catalaans, niet Spaans, we willen dit keurig afhandelen. En er werden over en weer grapjes gemaakt waarbij ik blij was dat ik redelijk op de hoogte ben van de ontwikkelingen in Catalonië de laatste tijd.

Van in de zon zitten lezen kwam niets meer, we zijn in de stad gaan eten aan het prachtige Plaça Major in Vic.

In de stad was alles rustig , morgen zou er een demonstratie zijn in Vic maar iedereen gaat naar Barcelona verzekerde het gemeentepersoneel ( behalve 1 persoon.).

Toen we zaten te eten, de televisie stond aan iets wat je vaak ziet in eetgelegenheden in Spanje, zagen we dat er vandaag wegen waren geblokkeerd op verschillende plaatsen alsmede de treinrails waren bezet. Dit waren kortdurende acties. Voor het weekend staan grote protestacties op het programma.

We wilden morgen nog in Spanje blijven maar gezien de weersverwachting denken we morgen de Pyreneeën over te steken maar w.s. ook weer niet te ver Frankrijk in. Er gaan morgen buien vallen in een groot deel van Spanje en in het zuiden van Frankrijk. Daar is voor enkele departementen een weeralarm afgegeven , er kan daar plaatselijk 100mm regen vallen. Dan zou je zeggen blijf nog even in Spanje maar dat betekent dat we tot dinsdag dan aan deze kant van de Pyreneeën moeten blijven, er gaat een tramontane op steken na de onweersstoring met in Le Boulou windstoten tot over de 100km p.u., dan gaan we zeker niet door de Pyreneeën.

Vic 04-11-2017 , zaterdag

Niets zo veranderlijk als het weer behalve wij dan. Nadat we gisterenavond en vanmorgen nog eens uitgebreid de diverse weersverwachtingen hadden bekeken, leek het toch het beste om aan deze kant van de Pyreneeën te blijven waarbij Vic de beste papieren leek te hebben van de plaatsen die we bekeken hebben. Dus staan we hier nog en het is tot 17.00 droog gebleven en daarna zijn er een paar onweersbuien gevallen.

Geen ramp om in Vic te blijven , we kennen de stad vrij goed omdat we er nu voor de 5e keer zijn. Achter de cp zijn niet alleen sportvelden maar worden ook regelmatig luchtballonnen opgelaten, zo ook vanmorgen.

En op dinsdag en zaterdag is er markt, daar zijn we vanmorgen naar toe geweest. En gelukkig niet alleen kleding maar ook groenten, olijven en olijfolie te koop. En veel kraampjes met allerlei soorten paddenstoelen , het is er dan ook het seizoen voor. En gelukkig stond het kraampje met kazen er weer, we hadden hier 3 jaar geleden als eens heerlijke geitenkaas gekocht en nu ook weer een stukje erg lekker oude geitenkaas.

We hebben nog wat rondgewandeld , Vic heeft een aantal historische gebouwen. In de Romeinse tempel was een fototentoonstelling , daar zaten een paar aardige foto’s tussen.

Er stonden wat kraampjes van bewegingen voor de vrijlating van de 2 Jordis en morgen zal er een manifestatie zijn op het Placa Major om de vrijlating van alle politieke gevangenen ,zoals de Jordis en de ex ministers hier genoemd worden, te eisen. Verder een rustige sfeer in de stad, veel mensen op de markt en aan het winkelen.

Aan het eind van de middag is in Baskenland, Bilbao, een solidariteitsdemonstratie begonnen, waaraan duizenden mensen deelnamen, in de stromende regen. Volgens de gemeente hebben er 35.000 mensen gedemonstreerd egen artikel 155.

Woensdag is er een staking in Catalonië en a.s. zaterdag is er weer een grote demonstratie in Barcelona.

Ondertussen is in België het internationale arrestatievel tegen Puigdemont en 4 andere ex minsters aangekomen. Het kan nog wel even duren voordat ze worden uitgeleverd, de advocaat Paul Bekaert zal het zo lang mogelijk proberen te rekken.

 

Girona, 05-11-2017, zondag

Voor het eerst in de bijna 2 maanden dat we nu in Spanje zijn hebben we serieuze regen gehad. En die regen is in grote delen van Spanje gevallen, er is een enorm tekort aan water ontstaan de afgelopen maanden. 2017 staat op de 3e plaats van de droogste jaren ooit gemeten. Ook in het noord westen van Spanje, waar het normaal regelmatig regent is het erg droog en daar zijn ook de bosbranden geweest die slachtoffers hebben geëist.

En in de Pyreneeën is 15cm sneeuw gevallen, vanaf de cp zie je de besneeuwde toppen liggen.

Vanmorgen zijn we weer naar de stad gewandeld omdat daar een kleine manifestatie zou zijn voor de vrijlating van de politieke gevangenen.

We wilden naar de kathedraal, de vorige keer toen we die bezocht hebben vonden we het interieur zo somber van kleur. Op het plein voor de kathedraal begon om 12.00 uur echter een manifestatie voor de vrijlating van de Jordis en de ex ministers. Er zouden uit protest castellers , enkele menselijke torens worden gebouwd.

 

                     Er worden voor de stevigheid, als een soort korset, meterslange doeken om de taille gewikkeld.

Er was eerst een toespraak van een meisje, vervolgens werd het Catalaanse volkslied gezongen en daarna 'Libertat' gescandeerd. Dat klonk indrukwekkend op het plein voor de kathedraal vonden we.

 

Daarna werden er 3 castellers gebouwd door verschillende teams met ieder team zijn eigen kleur shirt. Boven op de toren staat een kind met een helmpje op voor de veiligheid. En voor de zekerheid stonden er ook 2 ambulances klaar.

We zijn vervolgens naar het Placa Major gelopen. Het mooie plein is niet geplaveid en in het zand werden door het leeggieten van zakken kalk en met bezems verspreid, levensgrote letters gevormd, het woord LIBERTAT ( Catalaans voor vrijheid).

De mensen zijn verontwaardigd maar wel waardig in hun protest.

We zijn weer terug naar de camper gewandeld en vonden we gisteren al dat er zoveel affiches hingen, vanmorgen en vanmiddag ging men verder met het dichtplakken van de stad.

Omdat de tramontane gaat opsteken met in Vic nog wat sterkere windvlagen dan in Girona , zijn we vanmiddag 75km in noordoostelijke richting naar Girona gereden. Weer via de mooie omgeving over de snelweg C25, met veel tunnels en viaducten.

 

 

 

We wilden op een parking in Girona gaan staan dichtbij het centrum maar daar bleek een circus te staan. En elders in het centrum was er al een hele grote kermis. Daarom zijn we naar een officiële cp gereden 2,5km van het centrum. Een ongezellige grote kale vlakte, wel met voorzieningen maar die zijn op dit moment vervuild. Voor een overnachting voldoet hij wel, morgen gaan we naar een andere cp dichtbij het centrum (vandaag gesloten) dan bezoeken we de stad wel.

 

cp Girona,  N41.99017 E2.80135 , gratis met voorzieningen

Het was best een aardig dag, eerst onbewolkt en 18º, in de loop van de middag raakte het wat bewolkt.

Van nu af aan zal de temperatuur alleen maar lager worden, zeker als we Frankrijk in gaan, maar voorlopig waait het daar te hard.

Op internet zagen we een speciaal bulletin van France Metéo met een stormwaarschuwing. Van de Pyreneeën t/m de Provence kunnen windvlagen van 120-130km per uur voorkomen. Vanmorgen was aan de voet van de Pyreneeën in Cap Béar (Port-Vendres) een windstoot gemeten van 168km p.u. , een onwaarschijnlijke windsnelheid, meer dan 120km is al orkaankracht.

Puigdemont en de 4 uitgeweken ministers hebben zich vanmorgen vrijwillig bij de Belgische politie gemeld, een Belgische onderzoeksrechter heeft hen vanmiddag ondervraagd en nu  zal er beslist worden over hun uitlevering.

En vanavond lazen we op internet dat sinds vanmorgen 11.00 uur duizenden mensen in Barcelona posters plakken, soortgelijke als in Vic, het was dus geen op zichzelf staande actie maar is kennelijk in meerdere steden het geval geweest. 

                                   In Vic mochten kinderen met sjablonen hun eigen posters spuiten

Girona 06-11-2017, maandag

Het was ruim 3km naar de camperplek waar we vorig jaar ook gestaan hebben. We waren toen onderweg naar Marokko in januari en onze hele satellietsysteem is toen gecrasht ( en gratis vervangen in Barcelona onder garantie).

Onze vrienden Jos en Christien hebben ons toen hier ook bezocht, ze hadden vast gezeten in de sneeuw in de Ardennen.

De plek hier is ongezellig tussen flats maar we komen van een kale zandvlakte waar we trouwens goed geslapen hebben.

We staan hier beschutter tegen de tramontane die ongeveer 70km p.u. waait en de plek is geschikt om het oude centrum te bezoeken.

 

 

cp Girona N41.98380 E2.81401, €10,- met voorzieningen

Girona is een leuke stad met een rijke historie en een prachtig historisch stadscentrum die we vorig jaar vrij uitgebreid bekeken hebben. We hebben toen niet de kathedraal bezocht wat we nu als eerste gedaan hebben want het waaide vervelend hard.

De kathedraal , waarvan de bouw in 1312 is begonnen, heeft een barokke gevel uit de 17e eeuw. Het interieur is mooi maar niet uitzonderlijk, wel de moeite waard om te bezoeken. Er zijn veel kapelletjes met taferelen uit de bijbel in barok stijl en schilderijen.

Er zijn mooie glas in lood ramen en bijzonder zijn een aparte ruimtes, de kapittelzalen, met diverse kerkschatten zoals monstransen.

Een pronkstuk is een borduurwerk, tapis de la ceació van omstreeks 1200 met het scheppingsverhaal. In een cirkel in het midden verschijnt Christus naar Byzantijns voorbeeld.

Alsof we nog geen cultuur genoeg hadden gesnoven, of misschien omdat het toegangskaartje ook hier geldig was, hebben we ook nog een bezoek gebracht aan de kerk Eglésia de Sant Feliu, een romaans-gotische basiliek (1215-1318) die later deel uit maakte van de vestingwallen waar we vorig jaar over heen hebben gewandeld.

Deze kerk maakt een wat ingetogener indruk dan de kathedraal , mooi vonden we de gebeeldhouwde ornamenten van de sarcofagen in de muur waren geplaatst.

Toen we vanmiddag een hapje gingen eten hebben we een nieuwe Franse weer app gedownload, Girona, 15 km p.u. wind. Daar hebben we ook niet veel aan zeiden we maar toen we buiten kwamen was de tramontane inderdaad gaan liggen wat toch merkwaardig genoemd mag worden..

Echter de weersverwachting voor Zuid Frankrijk blijf ons hoofdbrekens bezorgen, de komende dagen 80 à 90km p.u., daar zit je niet op te wachten om met de camper doorheen te moeten met de wind schuin op de voorkant.

We moeten ons beraden wat te doen.

Girioa is de woonplaats van Puigdemont maar ook hier alles rustig, geen enkele reden om Girona niet te bezoeken.

Volgens de krant Lavanguardia brengt en delegatie van 200 Catalaanse burgemeesters ( er wilden er veel meer mee maar het vliegtuig zit vol) dinsdag een bezoek aan Brussel om een persconferentie te geven omtrent de situatie rondom artikel 155. De conferentie zal plaatsvinden samen met Catalaanse Europarlementariërs.

                                                we zijn gisteren van Vic (F)naar Girona (G) gereden

Pérignat les Saliève, 07-11-2017, dinsdag

Gisterenavond besloten om toch de sprong over de Pyreneeën te wagen, dus om 23.00 uur al bed gegaan. Met een slaappil omdat ik mogelijke routes had uitgestippeld al naar gelang de sterkte van de wind en heen zin had om nog allerlei afwegingen te maken al wakker liggend.

Uitstekend geslapen, dank u ,en om 9.30 vertrokken bij weinig wind in Girona. De tolweg genomen en voor Figueres kregen we de waarschuwing op de matrixborden: viento fuerte, en het begon als op commando hard te waaien.

Nadat we de grens over waren en afdaalden van de Pyreneeën verder Frankrijk in stond er een stormachtige tramontane van 80 à 90 km p.u. Omdat die op de zijkant stond van de camper kostte het moeite om de camper recht op de weg te houden zonder te veel te slingeren, hele stukken konden we niet harder dan 80km p.u. rijden. Maar na Béziers nam de wind wat af toen we de A75 opgingen en toen we de brug bij Millau,( altijd weer even mooi, hoe vaak we er al over zijn gereden),over waren werd het helemaal minder maar begon te temperatuur te dalen.

                        eerst nog fris maar wat zon op het centraal massief, daarna 0º  en sneeuw naast de weg.

 

 

 

 

We staan in het dorp Pérignat les Saliève, op een rustige cp. Eerst hadden we nog een ADHD buurman die het Nederlandse coffeeshopbeleid maar bleef prijzen, later vanavond kwamen er nog 2 campers bij.

Cp Pérignat les Saliève, N45.73684 E3.13855, gratis, voorzieningen

We vinden het koud hier, van het dorp hebben we niet veel gezien want we zijn ook een beetje moe, in 6uur 525km gereden waarbij het eerste stuk door de storm toch vermoeiend was.

We lezen nu even geen on line Spaanse kranten meer, het eventuele nieuws over Catalonië komt wel tot ons via de Nederlandse media, we blijven wel geïnteresseerd, we zijn toch getuige geweest van een bijzondere gebeurtenis met buitenissige kanten.

 

Auxerre 08-11-2017,woensdag

Toen we vanmorgen opstonden sneeuwde het bij 0º, eigenlijk waren het klodders natte sneeuw. Later ging dit over in motregen . We zijn naar Auxerre gereden via tolvrije wegen dus dat schiet niet erg op, veel rotondes, dorpen en af en toe een stukje 4 baans weg , gelukkig werd het wel droog. We hebben een omleiding van 20min. bij Clamecy gehad door allerlei kleine dorpjes, ’s zomers moet dit mooi zijn. We hebben in 4,5 uur 315km gereden.

 

 

 

We staan een kleine parking in het park, naast ons is een kleine kermis. We staan vlakbij de rivier de Yonne en het centrum waar je via een voetgangersbrug zo in kunt lopen. We hebben hier vorig jaar precies een week eerder gestaan en toen de stad weer bezichtigd na een aantal jaren en nu dus weer, we vinden het een mooie stad.

Auxerre, N47.79750 E3.57734 mix parking, geen voorzieningen

 

 

We zijn er dan ook vanmiddag weer met veel plezier doorheen gewandeld en hebben wat foto’s gemaakt. Leuke straatjes, vakwerkhuizen en de kathedraal die we vorig jaar al hadden bezocht maar nog even de fraaie porttalen ervan hebben bewonderd.

Het was somber weer, 6º en waterkoud.

 

 

 

 

een foto impressie van de prachtige stad Auxerre

We zijn op tijd uit Girona vertrokken gisteren.

Als we vandaag waren gegaan had je grote kans in een wegblokkade terecht te komen.

IVM de regionale staking zijn 35 wegen geblokkeerd geweest, waaronder belangrijke tolwegen,

Van de grens t/m de Ebro, vooral rond Barcelona en Girona.

Ook talrijke spoorlijnen waren geblokkeerd.

 

 de foto's hiernaast zijn van één van de fraaie portalen van de kathedraal Saint Etienne

 We volgen het nieuws uit Spanje nog steeds natuurlijk en lezen bvanavond op internet dat het Centraal Station van Barcelona door honderden mensen bezet is en dat de politie begonnen is met de ontruiming. Ook in Girona is het station bezet en verschillende wegen zijn door sit ins geblokkeerd, nog steeds vanavond, af en toe schijnt de politie hard op te treden. Het is onrustiger in Catalonië dan toen wij er waren. Maar je vraagt je af of de hinder die Catalanen zelf ondervnden van deze acties zich niet tegen de separatisten keert.

Zo'n beetje het laatste routekaartje wat we plaatsen, morgen willen naar België rijden, dat is toch al aardig dicht bij huis.

                                                 Gisteren naar Pérignat les Saliève(H) gereden en vandaag door naar Auxerre(I)

Blégny Mine 09-11-2017, donderdag

Vanmorgen zijn we om half 10 vertrokken, hoewel je in de stad staat is het ’s nachts rustig in Auxerre.

Het was een sombere dag , wel droog maar af en toe wat mistig. Daardoor zag je niet goed de herfstkleuren in de Ardennen.

We zijn in bijna 6,5 uur ongeveer 500km noordelijker gereden en staan nu in Blégny Mine in het dorp Trembleur bij Luik.

 

 

 

Een grote parking waarvan een deel voor campers bestemd is.

We staan hier bij een stukje cultureel erfgoed, een oude mijn die je kunt bezichtigen. Er staan nog 2 andere campers.

 

cp Blégny Mine, N50.68547 E5.72288, gratis, met voorzieningen, stroom €2,- voor12 uur

We hebben hier in juli ook gestaan toen we terug kwamen van onze Griekenland reis. Toen was het hier een vrolijke kleurige bedoening omdat op het sportveld hierachter een Koerdisch cultureel jeugdfestival gaande was.

We staan hier omdat het net te ver is om door te rijden naar huis. Morgen moeten we nog 225km rijden , dan kunnen we voor de vrijdagmiddagdrukte thuis zijn.

 

 

                                                                                           De laatste avond in de camper

Warnsveld 10-11-2017, vrijdag

De terugreis in de regen verliep goed, het was niet al te druk.

Dan kom je in een groot huis, zo voelt het na weer een tijdje in de camper te hebben gewoond. De camper is grotendeels uitgepakt, de wasmachine snort en veel is al opgeruimd.

We kijken weer terug op een heerlijke reis en zullen de komende 2 maanden thuis zijn.

We hebben een boot geboekt van Barcelona naar Tanger op 19 jan.

Maar eerst hier vrienden, familie en bekenden ontmoeten, onze zoon hebben we vanmiddag al gezien.