San Sebastián/Donostia 12-10-2023, donderdag

We zijn om 9.30  uur vertrokken, de 1ste 17 km via een prachtige kustweg meestal hoog slingerend boven de rotskust. Er waren gelukkig geen vrachtauto’s maar wel kuddes wielrenners, de laatste 33 km zijn we via de tolweg gegaan, het kostte slechts €4,79. We zijn via die tolweg naar San Sebastián gereden of Donostia in het Baskisch . We zijn hier 4 jaar geleden ook geweest en hebben met name goede herinneringen aan de pintxos, het zal ook eens niet. Maar als je van hartige dingen houdt dan kom je daar al snel op uit ipv op  gebakjes of ijsjes. We waren voor 10.30 uur  op de cp waar we een van de laatste nog vrije plaatsen konden bemachtigen , zelfs met tv ontvangst. 4 jaar geleden betaalden we €7,60 per dag, nu €3,30 omdat het na 1 okt. is. Je staat hier dicht op elkaar maar deze plek is geschikt om de stad te bezoeken en is ’s nachts rustig. Het betalen verliep niet vlekkeloos, een alleraardigste jonge dame kwam ons helpen. Het bleek dat onze  bankkaart niet werkte, dat was het probleem, de Visa creditcard gelukkig wel.

Het wel hele volle strand in San Sebastián en dat half oktober..

Beach art

Het is vandaag een nationale feestdag, Fiesta Nacional, veel Spanjaarden zullen daarom een lang weekend ervan maken.   Op 12 oktober vieren de Spanjaarden hun Nationale Feestdag: de ‘Diá de la Hispanidad’. Oorspronkelijk herdachten de Spanjaarden die dag de ontdekking van Amerika door Christopher Columbus in 1492, tegenwoordig is het zoiets als de dag van de Spaanse Eenheid. Het wordt in het hele land gevierd maar met name in Madrid ook met een grote militaire parade. 

Diverse artiesten waren er op de boiulevard, waaronder deze marionettenpoppen.

Dit stel danste ontzettend goed.

Het gemeentehuis van San Sebastián

Cp San Sebastian N43.30791 W2.01448

€3,30, met voorz.

We zijn met de bus naar het centrum gereden, we zijn aan het begin van de boulevard uitgestapt. Dan weet je niet wat je ziet, de stranden zijn overvol, een vrije dag en bijna 30º.  Mensen schuifelen over de boulevard waar artiesten optreden, de onvermijdelijke levende standbeelden, straatmuzikanten, een jong stel die prachtig danste, marionettenspelers en aan het eind van de boulevard een prachtige vintage draaimolen. Wat een bruisend geheel, echt genieten. Via het oficina de turismo zijn we verder  het oude deel van San Sebastián ingewandeld waar het erg druk was en ook weer zo levendig. We zijn eerst naar het museum San Telmo voor Baskische cultuur gewandeld , €3,- p.p.  entree. Naast de gebruikelijke voorwerpen uit de diverse (pré) historische periodes, waren er ook meer moderne dingen van na de industriële revolutie met ook aandacht voor de klassenstrijd, de Burgeroorlog en de Baskische afscheidingsbeweging. De 1ste radio’s, pickups, solexen en oude scooters waaronder naast natuurlijk een Vespa ook een Lambretta kon je daar bewonderen. We vonden het een mooi museum maar ook wat vreemd, waarom kunnen we niet goed omschrijven, het is het gevoel.

Een fraaie Lambretta scooter in het museum San Telmo

Gedeelte museum zit in een voormalig klooster

Kerk van het klooster, stukje Baskische geschiedenis op de plek van het altaar

Het moderne gedeelte van het San Telmo museum

Spirituele beelden, het grote beeld heet 'het licht van de dood' en staat symbool voor de overgang van het leven  naar het dodenrijk. 

 

Even uitrusten in het museum

We hadden ondertussen wel trek gekregen, zeker toen we de talloze pintxo bars passeerden, het lijkt wel of heel Spanje eet. Voor de populairste restaurants stonden rijen mensen te wachten tot ze naar binnen konden, wij hadden geluk dat er een tafeltje vrij kwam zodat we konden zitten, Spanjaarden staan veelal aan tafeltjes buiten. We hebben erg lekkere pintxos gehad, o.a. biologische foie gras ( licht gebakken) met mangodressing en inktvis met kastanjedressing  op een bedje van dunne gebakken aardappelschijfjes en gekarameliseerde uitjes. 

De lekkerste pintxos die we tot nu toe hebben gegeten, oa biologische foie gras met mango dressing en inktvis met kastanje dressing

Verschillende pintxos, bij elke bar wat anders

Het maken van pintxos is in San Sebastián tot een ware kunst verheven, de stad wordt ook wel de gastronomische  hoofdstad van Spanje genoemd. Het heeft het hoogste aantal Michelinsterren  per vierkante meter ter wereld en heeft tevens het hoogste aantal bars en restaurants van Spanje. We blijven hier zeker nog een dag, morgen is de Mercado open, de overdekte markt , daar hebben we heel goede herinneringen aan wat lekkere pintxos betreft. Het prijsniveau ligt hier wel wat hoger dan elders in Baskenland of bv Logroño waar we ook uitstekend gegeten hebben.  Daar hebben we griep opgelopen en we weten dat we nu ook een zeker risico lopen op bv Covid, waar ik overigens de laatste tijd geen nieuwe cijfers over heb gelezen wat Spanje betreft. Maar de dochter, schoonzoon en de 2 kinderen van onze vrienden Kees en Trui hebben alle 4 Covid.

Over het weer niets dan goeds , onbewolkt en bijna 30º. Volgens onze Spaanse buurvrouw is ongeveer 18º normaal half oktober. Zaterdag komt de weeromslag, dan gaat het  flink regenen.

 

San Senastián 13-10-2023, vrijdag

Het was vannacht een tropennacht zoals ze dat noemen, de temperatuur bleef steken op 21º, heel bizar zo midden oktober in deze regio. En langs de boulevard staan de Tamarisken weer in bloei, ook heel bijzonder.

Gisteren op de Dia de la  Hispanidad werd Pedro Sanchez ontvangen met boegeroep en gefluit in Madrid tijdens zijn toespraak. Dat schijnt gewoon te zijn, dat gebeurt altijd weer hoewel mensen nu ws wat fanatieker waren in hun afkeuring vanwege de mogelijke amnestie voor Spaanse separatisten in een poging een regering te vormen.

Opvallende afwezigen tijdens het evenement waren de leiders van de Baskische regering en de Catalaanse Generalitat, die respectievelijk op officieel bezoek waren in Japan en Italië, waarschijnlijk is dit toeval . Ondanks hun afwezigheid waren vrijwel alle andere regionale leiders aanwezig.

Ook opvallend was dat  Ione Belarra, de minister van Sociale Zaken,   gisteren kritiek uitte  via een tweet, suggererend dat Spanje zou moeten overwegen haar nationale dag niet langer te vieren op de verjaardag van wat zij omschreef als een "genocide tegen de volkeren van Latijns-Amerika”. Over de koloniale politiek van Spanje in Zuid Amerika hebben we wel eens wat geschreven. 

De leuke vintage draaimolen heeft zelfs 2 verdiepingen waar kinderen  in kunnen zitten.

Mooi restaurant op het strand, jammer van het sombere weer.

Op de boulevard staan deze fraaie lantaarnpalen.

Op de boulevard was ook een hele aardige fototentoonstelling met werk van verschillende fotografen.

Aan het eind van de ochtend zijn we weer de stad ingewandeld, omdat het bewolkt was was het op het strand niet zo druk, op de boulevard werd minder  druk gewandeld. Maar wel weer een prima sfeer, kunstig was een marionettenspeler in de weer. We zijn vervolgens naar de kerk Iglesia de Santa Maria del Coro gewandeld, deze is gebouwd in de 18e eeuw in een mix van stijlen, gotisch, churriguereske (Spaanse barok) en neoclassicistisch. De Barokke gevel heeft 2 torens, een klok en een beeld van San Sebastián. Het interieur is wat minder bijzonder en werd wat overschaduwd door een tentoonstelling van wel uitzonderlijk lelijke schilderijen, vol glitters. Bij de kerk was ook een museum met religieuze kunst van de afgelopen eeuwen.

Detail van het voorportaal van de Iglisea Santa Maria del Coro

Op de foto boven staat San Sebastián, doorboord met een pijl

 

Het viel inet mee om beide torens op de foto te krijgen en dan was het nog somber weer ook

Na de religieuze cultuur was het tijd voor een stukje andere Baskische cultuur, de pinxtos. We hadden nog steeds de herinnering aan de Mercado, de overdekte markt waar we 4 jaar geleden heerlijke pintxos hadden gegeten. We dachten die gevonden te hebben maar daar zaten nu allerlei modewinkels in en een MacDonalds. Uiteindelijk maar weer naar de officia de turismo gestapt, ja er is nog een Mercado, maar daar zijn niet veel bars in gevestigd. We zien wel en zijn een stukje de nieuwe  stad ingewandeld met zijn prachtig brede boulevards en exclusieve modewinkels. De mercado gevonden maar dat was een teleurstelling, 2 kleine bars met weinig pintxos.

Deel van het barokke altaar in de Iglesia del Coro

2 museumstukken

Langs de wanden van de kerk lelijke glitter schilderijen, althans niet onze smaak om het maar eens objectiever te beschrijven.

Dit lijkt ons nu niet een typisch Baskisch hoofddeksel, wel grappig om te zien.

Het was wel even zoeken om een plaats in een van de vele pintxobars te vinden.

Gewoon uit nieuwsgierigheid hier even binnen wezen kijken, past niet binnen ons budget

In de nieuwe stad staan prachtige gebouwen langs de brede boulevards

We kunnen wel zeggen dat we vanmiddag waardig afscheid hebben genomen van San Sebastián, wat een leuke stad!

Het was vandaag grotendeels bewolkt en toch 29º waardoor het benauwd aanvoelde. En aan het begin van de avond begon het wat te spetteren.

Bellevigne 14-10-2023, zaterdag

De ene dag sta je in een bruisende stad in Spanje, de andere in een boerengehucht in Frankrijk. We zijn vanmorgen omstreeks half 10 vertrokken en zijn eerst gas gaan tanken in Irun. Daar vlak in de buurt hebben we voor de laatste keer goedkoop getankt in Spanje bij de Alcampo voor €1,549. Daar meteen boodschappen gedaan , normaal is dat een feest in zo’n hypermarkt, als je weer verder op weg wilt is het knap lastig om je benodigde spullen te vergaren. We hebben helaas geen tonijnsteaks kunnen vinden. 

 

 

Hier in het dorp Bellevigne staat een Perzische Slaapboom in bloei

Naast ons de wijngaarden van de cognacstreek

Aan de andere kant koeien, zullen wel Limousin koeien zijn

Cp Bellevigne N45.52571 W0.09006, gratis, met voorz., water betaald

We wilden aanvankelijk ergens in Les Landes aan de kust  gaan staan maar de weersverwachting van gisteren  klopte niet met de werkelijkheid. In San Sebastián zou het regenen, daar was het droog. In Frankrijk daarentegen hebben we af en toe lichte regen en motregen gehad tot voorbij Bordeaux. We hadden geen zin om met slecht weer aan de kust te gaan staan en bovendien was er vandaag weinig vrachtverkeer, dat reed wel prettig. Zo waren we probleemloos om Bordeaux heen, het verkeer stroomde mooi door. 4 jaar geleden stond er vanuit Spanje 42 km voor Bordeaux, gelukkig gingen wij náár Spanje.  Om 15.30 uur vonden wij het genoeg, 335 km gereden en zijn op een cp in Bellevigne neergestreken.  Dat betekent mooie wijngaard, die zie je hier genoeg in de cognacstreek.

Zagen we in Spanje regelmatig verdorde bladeren, onderweg zagen we de eerste herfstkleuren. De temperatuur tikte nog net de 18º aan vanmiddag en hier is het zwaarbewolkt.

Saran 15-10-2023, zondag

Het was een koude nacht met slechts 5º buiten, we hebben de kachel weer aangehad vanmorgen, het is herfst , dat merk je ook aan de nachttemperaturen.

We stonden vannacht met 5 campers, helemaal vol was de cp hiermee, 2 Nederlandse, 2 Duitse en 1 Engelse camper. Het is een typische doorgangscp omdat hij vlak aan de N10 ligt. We zijn vervolgens via  N141 naar Limoges gereden  en via de A20 naar Chateauroux . Daar zou volgens de site fuel flash bij de Auchan goedkope diesel zijn. De coordinaten waren verkeerd, geen Auchan gezien , wel een Carrefour maar daar bleek de pomp gesloten. Toen maar dwars door Chateauroux  naar een LeClerc station gereden en daar hebben we voor €178,9 diesel getankt wat aanzienlijk goedkoper is dan langs de snelweg, daar zagen we diesel voor €0,43  duurder. Verder over de A20 naar Vierzon en toen gekozen voor de  D2020. Daar waren op de 90 km lange weg naar Orleans niet zoveel dorpjes en/of rotondes zodat we aardig door konden rijden, we moesten wel  dwars  door Orléans heen naar de cp in Saran, een voorstadje van Orléans. We hebben de route vooral voor ons zelf geschreven omdat hij gratis en toch snel is naar het zuiden of in ons geval naar het noorden.

Knoopkruid

Een landhuis bij het meertje achter de camper

Een Dubbelkelk

Cp Saran N47.95108 E1.87316, gratis, met voorz.

Nog wat nieuws uit Spanje: Spanje heeft boeren rond het nationaal park Doñana uitgekocht om zo  de uitdagingen van klimaatverandering en droogte aan te gaan. De uit droogte voortvloeiende waterschaarste wordt verergerd door de intensieve landbouw rond het natuurgebied. Doñana, gelegen ten zuidwesten van Sevilla, is een knooppunt van biodiversiteit en trekvogelroutes. Het delicate evenwicht van dit ecosysteem wordt echter bedreigd door aardbeienteelt, waarvan een groot deel naar Europa gaat. We voelen ons erbij bctrokken omdat we er al vaak over hebben gelezen en geschreven. In een poging om zowel de economie als de natuur te redden, heeft de Spaanse minister van milieu, Teresa Ribera, €350 miljoen toegezegd voor 'sociale herstructurering' in het gebied. Dit zou kunnen betekenen dat sommige boeren hun land verkopen of hun activiteiten naar andere gebieden verplaatsen.  En n u maar hopen dat er ook streng gecontroleerd gaat worden op de illegale water putten want door de aanhoudende droogte is de situatie nijpend. Maar al met al ziet de situatie door ingrijpen van de centrale en regionale overheden er nu gunstiger uit. En dit vooral dankzij de inspanningen van diverse milieugroeperingen! Protest loont, dat zagen we ook bij de acties van XR in Nederland.

Een vuurdoorn, past goed bij de herfst

Een boterbloem half oktober?

Waterhoentje

Een eenvoudige cp hier in Saran,  wel gelegen aan een meertje en een wandelgebied door een bos, zodat we aan het eind van de middag nog even de benen hebben gestrekt. We hebben 410km gereden, er was vrijwel geen vrachtverkeer zodat we in ons eigen tempo konden doorrijden, 90km  p.u., ik heb het nu aardig geleerd sinds de klapband van vorig jaar, om minder snel te rijden.

Er waren vandaag wat stapelwolken, sluierbewolking en het werd 14º, we doen het er maar mee.

Marcoing 16-10-2023, maandag

Er stonden 9 campers op de cp en 3 op de parking ernaast, ook weer zo’n cp die gunstig gelegen is aan de noord-zuid route. We zijn naar Parijs gereden via de D20  die vervolgens overgaat in de N20, dat stuk was nog mooi rustig. Toen we echter op de N104 kwamen, de Francilienne , werd het een erg druk. We hebben 2x in een file gestaan, daardoor 20 min. vertraging. Na een uur waren we door Parijs en hebben gestopt op een parking bij  een benzinepomp om te overleggen. We zouden nog ongeveer 75 km moeten rijden naar een cp die we gisterenavond hadden uitgezocht, Pont Sainte Maxime aan een haventje. Het was tegen 12.00 uur nog slechts 7,5º dus we dachten  als we te vroeg stoppen, zitten we de hele middag in de camper. We zochten een andere cp uit  in de buurt van Cambrai, 175km noordelijker, bij een sluisje. We hebben de afslag naar Soissons genomen, de N2. Een prima weg , ook niet druk, we dachten via Laon naar Cambrai te rijden maar Tomtom bleek ons via de D1 te sturen, dat was van Soissons naar st Quentin, we moesten onmiddellijk aan Johnny Cash denken. Deze weg was wat smal maar er was weinig vrachtverkeer en het was een vrij rechte weg door glooiende velden. 

Hertshooi

Het sluisje bij de cp, echter niet zichtbaar vanuit de camper.

Cp Marcoing N50.12108 E3.18226, gratis, voorz. , ook stroom.

We hebben in de buurt van St Quentin boodschappen gedaan bij de Auchan, hetzelfde concern als de Alcampo in Spanje en net zo groot. We wilden nog wat Franse delicatessen kopen, o.a wat kaasjes waaronder de kleine geitenkaasjes crottins, Langoustinecrême en Tarama en chips met bijzondere smaken. Helaas konden we daar niet tanken, doorrijhoogte 3.10m , wij zijn 3.15m.  Het was toen niet ver meer naar Marcoing, een gehucht waar geen winkel is maar wel een officiële cp en een gedoogplaats. We zijn op de officiële  cp gaan staan naast het Canal de St Quentin, maar niet aan het water bij het sluisje zoals een foto suggereerde, er zit een weg tussen. Daarom valt de plek wat tegen maar het is maar voorteen overnachting. Er is echter wel stroom, die blijkt gratis te zijn en werkt zodra de straatverlichting brandt. Het zal wel weer sterk afkoelen vanavond, kunnen we voetbal kijken met het elektrische kacheltje aan.

We zijn voor het eerst vanaf de Spaanse grens  helemaal tolvrij gereden tot in Noord Frankrijk, we vinden dit wel vermoeiender dan via de tolweg, dit omdat je rotondes hebt en door dorpjes moet, veel remmen en weer optrekken. Bovendien duurt het langer, je betaald geen tolgeld, kun je daar weervan uit eten gaan in België waar we morgen heen willen rijden. 

Het is uiteindelijk helemaal opgeklaard en er staat een schrale n.o. wind en het is maar 12º.

Geel 17-10-2023, dinsdag

We stonden vannacht met 5 campers, naast de onze nog 3 Franse en een Duitse. Best veel voor een cp in een gehucht waar nog geen bakker zit. We zijn kort na half 10 vertrokken en omdat we niet via de tolweg gingen kwamen we wel door smalle weggetjes en kleine dorpjes met smalle straatjes. Omdat het agrarisch gebied was waren er ook tractoren en uitgerekend in een dorpje kwamen er 2 tractoren waar ook nog eens grote landbouwmachines achter hingen. We bleven merkwaardig rustig en we konden elkaar passeren doordat zowel de tractoren als wij met de wielen aan één kant over de stoep reden, wel even weer een billenknijpmomentje. Zelfs in de kleine dorpjes hingen spandoeken dat men hier aandacht had voor octobre rose , deze maand staat in het teken van aandacht voor borstkanker en men zamelt de hele maand geld in onder meer door evenementen te organiseren.

Het duurde vanwege die landweggetjes even voordat we in Valenciennes waren waar we bij de Carrefour getankt hebben.voor €185,1, later zou blijken dat we in België ongeveer voor dezelfde prijs kunnen tanken. 

 

Fotografeer ik wat bloemetjes en bijtjes, klinkt het : meneer mogen wij ook op de foto?  Een multi-culti vriendinnengroepje. Even later kwam de buurvrouw kijken bij het fotograferen. Het contact maken  lukt zo  nog beter dan wandelen met een hond volgens Everdien.

De aardige Markt in Geel  is omzoomd door terrasjes.

We maken nieuwe vrienden of hoe maak je de beste cliché foto van deze reis.

Cp Geel N51.15780 E 4.99166, €6,-, voorz naast zwembad

Voorbij Valenciennes stond er aan de andere kant 9km file , voornamelijk vrachtauto’s, wij konden doorrijden . We zijn juist vanwege de vrachtauto’s niet via Antwerpen maar via Brussel gereden. Een goede keus zou blijken want hoewel het op de ringweg van Brussel ook druk was, reed het verkeer mooi door.

Maar wat hebben we weer een vrachtauto’s gezien de afgelopen dagen, als je thuis in je luie stoel zit van je wijntje te nippen besef je niet dat jezelf ook deel uitmaakt van de consumptiemaatschappij die deze files veroorzaken.

We staan in Geel, niet ver van het centrum, een erg praktische plek behalve dan dat de loosplaats aan de andere kant van de weg naast het zwembad is. Een overnachting kost hier €6,- per nacht, een van de weinige keren dat we op een betaalde plek staan en dan ook nog goedkoop.

 

Naast de camper in de Kleine Klimop veel insecten en ook deze vlinder, de Atalanta. het is een trekvlinder die ook wel overwintert in België en Nederland. Liet zich zien door het zonnige weer.

Wesp boven een Europese  Hoornaar volgens Obsidentify. Ik vermoed het niet.

Een kegelbijvlieg

Een bandzweefvlieg.

We zijn aan het begin van de middag door Geel gewandeld, even een frisse neus halen en de stad wat verkennen. Dat van die frisse neus is zeker gelukt, het was 14º bij een matige n.o.wind. De stad heeft geen historische kern maar wel een markt waar rondom terrasjes zitten, oogt gezellig.  Opvallend veel kapperszaken in het centrum en  veel mooie modewinkels, we schrokken wel wat van de prijzen. Zo zag ik een jas die me wel aanstond, €350,- vond ik toch te veel.

Vanavond gaan we naar de grote markt, een tijdje was het een traditie om in België op de laatste (ook wel de eerste dag) dag van onze reis garnalenkroketten te eten. Lijkt geen gek idee om die traditie proberen weer nieuw leven in te blazen.

Warnsveld 18-10-2023, woensdag

Gisterenavond waren er  8 campers in Geel, wij waren de enige buitenlandse , de rest Belgen waarvan  zeker een paar vaste gasten die er al wat langer stonden. En wat hebben we heerlijk gegeten in  restaurant Volt, huisgemaakte garnalen kroketten met frites en een salade en als dessert uitstekend vanille-ijs met warme chocoladesaus, dit alles natuurlijk niet meer tegen Spaanse prijzen maar als afsluiting van een geweldige reis mocht dit wel een keer een paar centen kosten.

De terugreis verliep zonder problemen, druk rond Eindhoven maar het verkeer stoomde wel goed door. We waren rond het middaguur weer thuis, onze zoon Martijn hielp bij het uitpakken en 3 kwartier later zaten we aan de koffie. De komende dagen zijn we nog wel even bezig om de camper schoon te maken, te wassen en in de was te zetten

 

Het aanbevelenswaardige restaurant Volt in Geel. Niet goedkoop, wel iets met prijs/kwaliteit.

We hadden eergisteren al een afspraak voor een COVID prik kunnen maken, a.s. dinsdag om 14.30 uur in Apeldoorn.  En ook de griepprik komt eraan, hoewel we door onze besmetting wel een weerstand zullen hebben kunnen er natuurlijk ook andere influenzavarianten rondwaren. En omdat ons we nu weer volop onder de mensen zullen begeven,  lees vrienden en familie , beg en begeven hebben, voelt het prettig dat we weer gevaccineerd zullen worden.

We wennen altijd weer heel snel thuis, hebben weer meer ruimte om ons heen, het op elkaar zitten in de camper is knus maar vergt soms even aanpassen, alleen lichamelijk om elkaar te passeren bv.. Want verder passen we prima bij elkaar, zitten elkaar nooit geestelijk in de weg, we hebben het altijd ontzettend fijn samen, dat maakt het reizen mede tot een succes en een feest.

En als mensen terecht denken dat we van lekker eten houden, we hebben slechts €39,20 uitgegeven aan onze overnachtingen in die 8 weken, we geven ons geld liever uit aan culinaire genoegens.

En het is leuk om te weten dat er mensen zijn die ons altijd weer trouw volgen op onze reizen!