Röttingen 15-09-2020, dinsdag

Om een goede plek te vinden staan we altijd vroeg op, om half 9 zodat we om half 10 kunnen vertrekken. Zo ook vanmorgen, met het verkeerslawaai viel het trouwens hard mee.

Via een mooi glooiend landschap zijn we 44 km verder gereden naar Röttingen. Onderweg bijna een buizerd door het  voorraam toen die geschrokken opvloog uit de berm, het scheelde een haartje.

We hebben ruim een week aan de zgn Bockbeutelstrasse gestaan en zijn nu aan de Romantische Strasse beland, die van Würzburg naar Füssen vlakbij de Oostenrijkse grens loopt. Het gedeelte van die Romantische Srasse waar we nu zijn is het Tauberdal.

Over de Romantische Strasse uit de folders: ‘langs deze route rijgen zich schilderachtige stadjes , machtige burchten en kastelen vol pracht en praal  en kunstwerken van onschatbare waarde zich aaneen’.

We zullen eens zien of we hier een glimp van mee kunnen krijgen de komende dagen.

                                                              Met dit prachtige weer vliegt de gele luzernevlinder nog.

Niet helemaal duidelijk wat voor een bij dit is. Misschien  een soort zwarte bij?

Dit is de blauwzwarte houtbij

Cp Röttingen aan de Tauber, €5,-

N49.507160 E9.970420

 

Voorlopig zijn we nu voor de eerste 3 komende dagen op de cp in Röttingen neergestreken, die ligt aan de Tauber. We hebben een mooi plaatsje direct aan het water, de Tauber is niet zo breed. Hij is ook niet bevaarbaar want er zitten wat stroomversnellingen in. De cp kost €5,,- en je krijgt bij het ticket een waardebon van €2,-, te besteden bij de locale midden stand.

                                              De Neuer en Alter Hundheimer Torturm

          Het barokke Rathaus

Er staan natuurlijk ook vakwerkhuizen

 

Hoe iets historisch verkracht kan worden,

de Scneckenturm

Röttingen heeft een klein historisch centrum waarvan de Marktplatz het middelpunt is. Hieraan ligt ook het  barokke Rathaus waarin de VVV gevestigd is . We kregen daar oa  een folder met de zgn zonnewijzer-route, een 2 km lange wandeling langs 25 zonnewijzers. Die vielen nogal tegen, we vonden er nauwelijks een mooie bij zitten, ( sommige uithangborden daarentegen….) maar we kwamen zo wel langs alle bezienswaardigheden in Röttingen wat er niet zoveel zijn.

Maar Röttingen is gewoon een aardig dorp en we staan hier ook om morgen en overmorgen te gaan fietsen naar 2 andere dorpen, waarover later meer.

                                          Dit vonden we de mooiste zonnewijzer.......

             Aan het Rathaus

Bij een wijnboer, schitterend met die rank.

De Tauber voor de cp

Vanmiddag hebben we zitten lezen bij de camper, het was opnieuw een stralende dag en omdat voor de 2e dag  30º was, hebben we bijna een hittegolf te pakken. Aangezien de definitie van een hittegolf is dat je 5 aaneengesloten dagen van 25º of meer moet hebben waarvan er 3 boven de 30º, kan dat morgen een feit worden.

Het bijzondere is dat dit voor ons de 3e hittegolf van het jaar zou zijn, het begon al in februari  in Marokko, daarna in augustus in Nederland en nu dan nu misschien  in Duitsland , ik vermoed dat morgen de temperatuur net  niet 30º zal worden volgens de verwachtingen.

Het wil maar niet lukken met de Flammenkuchen. We wilden vanavond bij een restaurant gaan eten, alle tafeltjes op het terras waren gereserveerd, binnen is nog plaats, nee dank u. Uiteindelijk bij een pizzeria beland, ook lekker gegeten en €2,- korting dankzij de bon van de cp.

Röttingen 16-09-2020, woensdag

Er stonden vannacht 15 campers, er is plaats voor ongeveer 20.

Dankzij het feit dat toen we nog  thuis waren  al een interactieve kaart op de MacBook hadden gedownload en ook nog eens over een app op de iPhone beschikken, kunnen we zien waar de actuele corona-uitbraken zijn of waar het aantal besmettingen hoog zijn.

 

  Een reiger voor onze camper in de Tauber aan het 'vissen'.

Het Marktplein in Weikersheim, fontein in het midden, op de achtergrond de toren van het slot Weikersheim

                                          

We wilden aanvankelijk naar Rothenburg ob der Tauber gaan maar dat ligt in de Landskreis Ansbach waar de besmettingen hoger liggen dan elders. Bovendien lopen er altijd veel toeristen rond dus dat mijden we dan maar. En we zijn blij dat we een week geleden zelf Würzburg gemeden heb want daar zijn relatief gezien veel besmettingen nu, hoewel dat zou ook in een fabriek kunnen zijn of onder studenten. Hoe dan ook, kijken eerst op de app of een Landkreis veilig genoeg is voor dat we daar heen gaan.

                                               De rijk versierde Ridderzaal in het slot Weikersheim.

Slechts een van de vele plafondschilderijen.

 

De rijk versierde ingang van de Ridderzaal.

Niet alleen jachttrofeeën an de muur.

Vanmiddag zijn we  naar Weikersheim gefietst, dat ligt zo’n 8 km westelijker in het Tauberdal. Wat een mooie fietstocht door dat dal daar heen, een prachtige omgeving. Weikersheim heeft niet alleen een mooi marktplein met een aardige fontein in het midden, direct daarachter ligt de trekpleister van het stadje, slot ‘Weikersheim’.

Het oorspronkelijke waterslot kwam in handen van Graaf Wolfgang II van Hohenlohe (1546-1610.) die het liet verbouwen tot een renaissance kasteel met wat barokke elementen.

Voor €5,,- pp konden we zowel een deel van het slot, de Ridderzaal en het kasteelpark bezoeken.

De uit 1600 stammende Ridderzaal is een van de mooiste voorbeelden  van renaissance bouwkunst in Zuid Duitsland. En het is een van de best bewaarde feestzalen uit die tijd. Langs de muren hangen niet alleen schilderijen van de hele familie Von Hohenlohe  maar ook jachttrofeeën zoals herten, elanden en beren, geen opgezette maar gestucte exemplaren. In het midden van de zaal hangt een erg mooie grote zilveren kroonluchter. Het plafond is rijkelijk versierd met talrijke kleurrijke jachttaferelen.

                                                                      De beeldentuin in het park

     Een beeldje in de dwergengalerij

                          Flora

                   Amerika

Na het bezichtigen van de Ridderzaal, met mondkapje natuurlijk, kon deze weer af toen we het park inwandelden . Deze is van latere datum en is aangelegd door Graaf Carl Ludwig van Hohenlohe die het kasteel in het begin van de 18e eeuw overnam. Er staan wel 100 beelden en het wordt wel het Versailles van Hohenlohe genoemd.

In het midden van dit barokke complex staat de “Herculesfontein’, met oa een waterspuwende draak.  De beelden in het park stellen oa goden uit de klassieke oudheid voor, planeten, werelddelen en op de 4 hoeken staan de elementen.

Aan de rand van de tuin staat een dwergengalerij , Carl Ludwig liet een deel van zijn hofhouding zo afbeelden. In de talrijke borders staan prachtig bloeiende planten die vlinders maar vooral bijen en hommels trekken.

                       Het slot Weikersheim vanuit het park gezien, links de Herculesfontein

Beeldengalerij tegen een van de 2 oranjerieën 

       Salvia Coerulea, een soort salie.

       Gardners Ginger, siergember.

Het was misschien af en toe een beetje too much, wat pronkerig, maar we hebben genoten en een glimp van de pracht en praal gehad.

Het weer was heel anders dan gisteren, toen volop zon, nu bewolkt en wat somber zelfs. Toch nog 27º, geen 3e hittegolf voor ons dus.

Omdat het vrijwel windstil was, rook je af en toe de varkensfokkerijen die hier net buiten het dorp liggen, er zijn hier niet alleen maar wijnboeren.

Röttingen 17-09-2020, donderdag

Iedere keer als we betalen krijgen we  ticket met een nieuwe kortingsbon. 1x ingeleverd bij de horeca en al 2x  ingeleverd bij de bakker voor €2,- korting op het 7-granen brood van €3,-. We vinden dat ze goed brood hebben in Duitsland, je hebt keuze uit verschillende soorten. We hebben al eens olijvenbrood met feta kunnen kopen, meestal kopen we bv volkoren of spelt(Dinkel)brood.

Naast het beleg zoals we dat in Nederland ook kennen , kopen we diverse soorten Aufstrich, smeersels. Everdien vindt vooral de ei/bacon lekker en ik de Seelachs(zalm) omdat die meer naar zoute haring dan naar zalm smaakt. Veder is ook Hirtenkäse Honey Pepper( doorgaans gebruiken Duitsers weinig Engelse termen) wat een pittig zoete  kaas/gele-paprika-mengsel is, erg lekker. En ook  de Braunschweiger Mettwurst(fein) mit grünen Pfeffer auf Buchenholz geräuchert ( een heerlijk soort leverworst zou je het kunnen noemen) mag hier niet onvermeld blijven, alleen al omdat je het zo mooi overdreven Duits kunt uitspreken.

         De Altstadt van Creglingen

Vanmiddag zijn we weer op de fiets gestapt voor een tocht de andere richting op . Weer een fietspad mooi langs de Tauber, grotendeels althans  en door een glooiend landschap , mooi groen. Wel veel kleine insecten als je door een gebied reed met aan weerszijden struiken. Zowel op de heen als terugweg een vliegje in mijn oog gehad, dat is lang geleden dat dat gebeurd is, vroeger toen er veel meer insecten waren gebeurde dat regelmatig.

Het doel van de fietstocht vanmiddag was het 10 km zuidwaarts verder gelegen dorp Creglingen, net buiten dat dorp is niet alleen een vingerhoedmuseum , maar  die hebben we overgeslagen bij gebrek aan interesse, we wilden naar de Herrgottskirche om een beroemd houtsnijwerk van Tilman Riemenschneider te bekijken . In die kerk staat een werk wat als  zijn mooiste beschouwd  wordt door kenners. Het is het Mariienaltar wat midden in de kerk staat, inderdaad een meesterwerk, indrukwekkend mooi. Daar hadden we het laatste stukje klimwerk op een smal paadje met de fiets wel voor over. In totaal hebben we 25 km gefietst.

Bijzonder fraai houtsnijwerk van Tilman Riemenschneider, het Marienaltar in de Herrgottkirche bij Creglingen

Wie was die Tilman Riemenschneider? (1460-1531) Hij was een bekende beeldhouwer en houtsnijder die beroemd is geworden om zijn beeldhouwwerken en houtsnijwerken die op meerdere plekken in Beieren en vooral het Taubertal te zien zijn. Hoewel daar niet geboren heeft hij het grooste deel van zijn leven in Würzburg gewoond.

Hij was een van de meest productieve en veelzijdige beeldhouwers van de overgangsperiode tussen de late gotische en Renaissance , een meester in steen en lindehout waar hij vooral mee werkte. Hij is w.s. begonnen als beeldhouwer en ging zich later hoe langer hoe meer op houtsnijwerk  richten. Daar hebben we dan vanmiddag van kunnen genieten.

Dat deden we niet van het weer want het was weer een bewolkte dag en met een matige n.o. wind en 19º hebben we weer eens een lange broek en jas nodig gehad.

Grafenrheinfeld 18-09-2020, vrijdag

Weer bijtijds vertrokken naar Grafenheinfeld, een  rit van 76 km, niet nadat we eerst langs de Edeka waren gegaan, een supermarkt in een wat hoger segment dan de discounters Lidl of Aldi die je hier veel tegenkomt.

In Grafenrheinfeld staan we op een kleine cp bij een meertje, €6,- , een leuk plekje. Er liggen hier een paar meertjes waar je omheen kunt wandelen. Dat is de reden dat we hier naar toe zijn gegaan, een wandeling rond een meer, weer eens iets anders. En een fietstocht op zondag. Vandaag hebben we, nadat Everdien de was heeft gedaan, eerst gelezen, het was gelukkig weer zonnig. En we zijn naar het dorp gewandeld, dat stelde niet veel voor. Wel hebben we gereserveerd om morgen te gaan eten bij een Grieks  restaurant wat hier vlakbij naast een grote manege zit, dan weten we in ieder geval dat we daar terecht kunnen.

Ook in Grafenrheinfeld zie je langs de weg, aan huizen, religieuze afbeeldingen, hier een tableau uit 1723.

De parochiekerk in Grafenrheinfeld met dubbele torens

Cp Grafenrheinfeld N50.00310 E120.203250, met voorz. €5,-

 

Everdien put water uit de rivier  voor de was.

Vanmorgen al om 6.00 uur beierden de klokken al in Röttingen, net zoals in veel plaatsen in Beieren, ( is daarom de Nederlandse vertaling van Bayern Bieren?),  het lijkt wel de 1ste oproep tot gebed in Marokko, ook zo vroeg. Dan hebben gelovigen een extra lange dag om vroom te leven of gaan ze vroeg naar bed om zondige gedachten minder kans te geven?

Beierende klokken, Jezus en Mariabeelden langs de weg, uitingen van Mariaverering aan de gevels van huizen in de vorm van beeldjes, kortom zoals we in Marokko worden geconfronteerd met de islam, is dat hier met het katholicisme. Als niet gelovigen zien we ook de schoonheid daarvan in , aan de culturele uitingen ervan  althans, toch een waardevol erfgoed. We waarderen  de schoonheid van religieuze dingen zoals we een mooi schilderij kunnen bewonderen en niet zoals gisteren de gelovigen die bij de aanblik van het Marienaltar van Riemenschneider in Creglingen een devoot gedrag vertoonden.

Het katholieke deel van Duitsland is vooral in het zuiden, hier in Beieren dus, en in westen te vinden terwijl het protestantisme vooral in de noordelijke regionen te vinden is. Niet gelovigen zijn vooral in oost Duitsland, heeft het communisme  toch nog iets goeds gebracht ,  een  wellicht een beetje flauw deze opmerking. Een feit is wel dat de noordoostelijke staten van Duitsland nu meestal niet religieus (70%) zijn  , een groot deel van de mensen die er wonen zijn agnosten en atheïsten.

In heel Duitsland zijn ongeveer 30% katholieken , 30% protestanten , 33 % niet gelovigen en de rest is verdeeld over andere godsdiensten warvan de islam dan weer de grootste is met bijna 6%

Het was gelukkig weer een stralende dag, wel een matige n.o. wind en 23º.

 

 

 

 

Overal in Beieren zie je religieuze beelden, hier een aantal die we de laatste dagen hebben gefotografeerd.

Grafenrheinveld 19-09-2020, zaterdag

Het was vannacht sterk afgekoeld in vergelijking met voorgaande nachten, in deze periode kun je een  groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen hebben. Om 8.30 uur was het buiten 6º en binnen 13.7 ,dus gauw de kachel aan, de zon was nog verscholen achter de bomen. 2 Campers verder stond gewoon de deur open maar na een kwartier was die dicht. Niet dat ik de hele tijd naar buiten zat te koekeloeren, maar de camperplaats is een halve cirkel, wel een grappige indeling trouwens.

Vanmorgen door een vogel op het verkeerde been gezet. Boven in een hoge berkenboom zat een vogeltje af en toe te fluiten. Het geluid kende ik niet en het fototoestel erbij.  Ingezoomd, paar foto’s gemaakt, het zal toch niet…., die zijn toch groter. En jawel hoor, toen ik de foto’s op de laptop bekeek bleek het een spreeuw in winterkleed die klein leek omdat hij zo hoog zat. Spreeuwen zijn meesters in nabootsen van  geluiden van andere vogels  en niet alleen dat: er zijn spreeuwen die gespot zijn toen ze een brandweerauto sirene imiteerden of een remmende auto. Ook kunnen ze het geluid van een rolkoffer nadoen en er wordt beweerd dat er zelfs eens een voetbalwedstrijd stil werd gelegd omdat een spreeuw het geluid van een scheidsrechtersfluitje nadeed.

Een spreeuw in winterkleed

Bruinrode heidelibel, zit ook vaak bij ons thuis in de tuin, nu bij het meer hier.

Paard met bescherming tegen oa steken van de hoornaar.  

Het nest van hoornaars in en onder een oud nestkastje.

Water op cp’s in Duitsland is vrijwel altijd betaald, niet al te te duur trouwens, maar wel onhandig als je wilt wassen omdat er bv voor €1,- , 2 min. water uit de kraan komt. Daarom komt het goed uit dat er in het meer achter ons het water zo mooi helder is, Everdien heeft vanmorgen weer water uit het meer gehaald en handdoeken gewassen, het water gooien we niet in het meer terug natuurlijk. Want i.t.t. bv Spanje of Frankrijk bij o.a supermarkten en benzinestations  , komen we hier geen wasserettes tegen.

Sleedoornpruimen, struik had geen doornen, door kruising zo verkregen( met dank aan Toon)

                  Rozenbottels 

Niet aan een struik maar aan een boom, vruchten zo groot als eikels: de peervormige lijsterbes( met dank aan Toon)

Vanmiddag zij we, nadat we ons met enige moeite van de stoelen hadden losgerukt waar we heerlijk in de zon op hadden zitten lezen, een wandeling gemaakt langs de meren hier, er liggen er 4 naast elkaar. Er zijn allerlei bessen en rozenbottels aan de struiken, ten teken dat de herfst nadert. Ook zagen we een nest van Europese hoornaars( kunnen wel 3cm groot worden) die een oud nestkastje hadden gekraakt en uitgebouwd. Vlakbij liepen paarden in de wei die en dek  om hadden en kappen over het hoofd. Everdien zei dat dat w.s, tegen muggen was en een vrouw hoorde dat en zei inderdaad tegen de muggen en tegen paardenwespen, een hoornaar wordt ook wel paardenwesp genoemd. Ze zijn weliswaar groot en zien er daardoor een beetje eng uit maar ze zullen niet zomaar steken, je moet wel een meter of 5 van hun  nest blijven. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan van een gewone wesp, maar het gif is minder krachtig. Door een stofje dat erin zit (acetylcholine) voelt de steek wel bijzonder branderig. Ik vermoed dat ik wel op gepaste afstand van het nest ben gebleven, dat afstand houden begint in onze genen te kruipen.

Wat een fantastische dag weer, stralend zonnig , nauwelijks wind en 25º.

Schweinfurt 20-09-2020, zondag

Waarom zijn we eigenlijk bij de Griek gaan eten gisterenavond? Er zijn 3 restaurants in Grafenrheinfeld, 1 met Fränkische gerechten, 1 Italiaan en 1 Griek. We hebben de menukaart gisteren gelezen van alle de  3 restaurants, die van de  Fränkische streekgerechten sprak ons  niet aan, die van de Italiaan wel. Daar was een renovatie bezig dus kon je alleen maar afhalen en als in een aftelliedje bleef de Griek over.

Maar goed dat we gereserveerd hadden, het zat bijna  helemaal vol toen we kwamen en er kwamen nog wat mensen na ons zodat het om een uur of half 8 helemaal vol zat, zowel binnen als buiten. We hebben heerlijk gegeten , Scampis Brandy en Gyros in Metaxa saus gegratineerd met kaas. Het smaakte net zo lekker als het klinkt, de garnalen misschien wat minder omdat we de Spaanse variant gewend zijn die Everdien ook niet geheel onverdienstelijk maakt. En als dessert had Everdien gemengde soorten ijs met slagroom en ik, die sinds maart meer van zoet en pure chocola ben gaan houden  en nu ook  desserts wilde proberen, heb Schocko Soufle mit Vanilleeis gegeten, lekker.

 

De skatebaan in Grafenrheinfeld vlakbij de cp.

 

 

 

Prima gegeten bij de Griek gisterenavond.

Cp in Schweinfurt, €10,- met voorz.

N50.038680 E10.234990

 

Eigenlijk is dit een lange aanloop om te vertellen dat we ons gisterenavond ongemakkelijk hebben gevoeld het laatste kwartier. Omdat het zo druk was duurde het lang voordat we konden afrekenen en uitgerekend toen begon de man aan het tafeltje achter ons zijn neus te snuiten, te hoesten en te niezen en dat ging maar door. Nu zaten we wel buiten , en was de ruimte tussen ons en het andere tafeltje minstens 5 meter omdat het de toegangsroute naar het restaurant  binnen was en de looproute voor het bedienend personeel, maar het voelde niet goed terwijl je weet dat er voor een besmetting volgens virologen minstens een kwartier contact moet zijn met een virusdrager binnen 1,5 m. afstand. Het desbetreffende echtpaar was ook nog eens de enigen die het  terras waren opgelopen zonder mondkapje. En laten dat nu uitgerekend ook de buren zijn op de camperplaats. Te zien aan het nummerbord komen ze niet uit Beieren maar uit de buurt van Heidelberg.

De buren aan de andere kant zijn aardige mensen die uit Nord Rhein Westfalen komen. Ze komen regelmatig in Eibergen op een camping, n.b. 35 km van onze woonplaats.

De cp hier is erg rustig ’s nachts, behalve vannacht toen er een kwartier een helikopter  vlakbij stil hing in de lucht , stil in de zin van niet bewoog want herrie maakte het kreng  genoeg.  Dat was om een uur of 3 en toen waren we klaar wakker en we hebben  daarna slecht geslapen.

                                                                          De Main bij Schweinfurt

         Het Rathaus in Schweinfurt.

Beelden op de rechtergevel van het Rathaus

               De Marktplatz

Er is bij de cp in Grafenrheinfeld overdag genoeg te zien, een skatebaan vlakbij waar jongeren capriolen uithalen met vooral stepjes, van de grote manege komen er regelmatig paarden voorbij. Er liggen sportvelden in de buurt en er wordt gezwommen in het meertje.

We wilden eigenlijk gaan fietsen naar Schweinfurt maar omdat we zo slecht hadden geslapen hadden we daar de puf niet voor hoewel het maar een klein eindje was. We hebben toen het idee opgevat en geconcretiseerd om naar de cp in Schweinfurt te rijden, 7,6 km verder. Een mooi gelegen cp vlakbij de Main die je echter niet kunt zien. Schweinfurt is een stad want het heeft 55.000 inwoners, mist wel een Altstadt. Er  schijnt een mooi museum te zijn, qua architectuur, met 19e eeuwse Duitse meesters o.a.Max Liebermann, maar die hebben we niet gezien., we waren wat te moe om daarheen te wandelen. We hebben ons gevlijd op het terras van een Italiaan, net op tijd want om 15.00 uur ging de keuken dicht, en hebben daar een grote pizza, quattro formaggi, besteld die we met z’n tweeën gedeeld hebben, daar hadden we ruim voldoende aan en die smaakte bijzonder goed.

We zijn weer terug naar de camper gewandeld en hebben daar heerlijk in de zon zitten lezen want het werd  alweer 25º.

Braach 21-09-2020, maandag

Vanmorgen zijn we zo’n 175km noordelijker gereden, grotendeels via de Autobahn waar gelukkig niet al te veel vrachtverkeer was. Wel door een prachtig landsschap van bossen en heuvels, afgewisseld met velden. Eerst door het grote natuurgebied Rhön waar de bladeren van de bomen al aardig beginnen te verkleuren, van een uitbundige herfsttooi is echter nog geen sprake.

De laatste 30 km zijn we via tamelijk kronkelende weggetjes, soms door donkere naaldbossen, dan weer door een dorpje naar het riviertje de Fulda gereden. Het laatste stuk daalden af  we het dal van de Fulda in wat een riviertje van het formaat Berkel is, alleen dan sneller stromend.

                                                 Het landschap onderweg op de rand van Beieren en Hessen

Het meertje bij de cp met linksachter het dorp Braach

        Het riviertje de Fulda

Cp Braach gratis met voorz.

N51.005640 E 9.693980

Wat een mooi plekje staan we, een gratis cp aan de rand van het dorp Braach, midden in de natuur. We staan aan een meertje met zicht op het dorpje en de heuvels erachter, vòòr ons loopt de Fulda aan de andere kant van een fietspad , maar die kun je niet zien.

En de weldadige rust hier wordt slechts af en toe onderbroken door een lachende groene specht, het slaan van de kerkklok van Braach en minder idyllisch , een tractor want we staan op het platteland. Bijna op elke plek waar we hebben gestaan hoorden we wel het gelach van de specht, vanmiddag toen we wandelden vloog er een op een meter of 30 voor ons weg  van de grond, fotograferen ho maar. En we staan hier maar met 5 campers, de afgelopen nachten waren dat er telkens een stuk of 15. We denken hier 3 dagen te blijven, vanmiddag hebben we wat gewandeld in de omgeving, morgen en overmorgen kunnen we dan wat gaan fietsen langs de Fulda.

Rondom de cp staan appelbomen, iets wat je op veel plaatsen ziet, appelbomen in het wild. De appels zijn nog wat aan de zure kant,  ze moeten nog iets rijpen.

Donderdag wordt een weersomslag verwacht, de temperatuur gaat kelderen en er komt regen. En dat niet  voor een dag maar minstens een week, reden voor ons om dan naar huis te gaan. Tot nu toe vrijwel alle dagen prachtig weer gehad, zo ook nu, weer stralend en 25º.

Braach 22-09-2020, dinsdag.

In de Vk on line staat het bericht vandaag  dat het RKI  ( Robert Koch Institut, het Duitse RIVM)meldt dat er bijna een verdubbeling van het aantal Covid-besmettingen was gisteren in Duitsland. Gelukkig schrijft de krant erbij dat er in het weekend door artsen altijd minder besmettingen worden doorgegeven. Het aantal besmettingen bedroeg 1821, als we het weekend buiten beschouwing laten dan is het besmettingsaantal lager dan afgelopen vrijdag toen er het met 2297 het  hoogste aantal besmettingen was sinds eind april . Het hoogste aantal in Nederland tot nu toe is vanmiddag gemeld, in één dag  2250.

We zijn vanmiddag op de fiets  naar Rotenburg an der Fulda geweest, een fluitje van cent, ongeveer 4 km. Een kleine fietstocht dus langs het riviertje en langs bloeiende koolzaadvelden, zeker weer opnieuw ingezaaid voor een 2e oogst. Rotenburg is een aardig stadje dat mooi aan de Fulda ligt. Het heeft een klein historisch centrum met wat aardige vakwerkhuizen die al oud zijn, de oudste uit 1478. We hebben daar wat rondgeslenterd en hadden eigenlijk meer zin om bij de camper te gaan lezen dan nog verder te fietsen langs de Fulda. We hebben boodschappen gedaan bij een tamelijk luxe supermarkt die o.a. een uitgebreids assortiment kazen had.

 

 

                                                                Rotenburg an der Fulda , een aardig stadje..

In de Altstadt zie je mooie historische vakwerkhuizen.

 

Rechterfoto is hoofdstraat

Bijna dagelijks staat er wel in een van de Duitse kranten die we on line inkijken, lezen is een te groot woord, wel iets over het oprukkende rechtsextremisme. Sommige nieuwsfeiten halen ook wel het Nederlandse nieuws zoals een extreemrechts netwerk van 29 agenten in een app groep van in  Nord Rhein Westfalen die nu op non-actief zijn gesteld, de helft is op staande voet ontslagen..Of de uitspraak van Merkel bij de herdenking van de aanslag op een synagoge in Halle  door een neo nazi, dat synagoges beter beschermd gaan worden. Andere hebben het Nederlandse nieuws (nog ) niet bereikt, zoals 2 berichten die zaterdag in de krant stonden. Een betrof een soldaat met nazi sympathieën en de andere over alweer een app-groep dit keer in Meckelenburg-Vorpommeren ( deze staat los van de appgroep in NRW):

In het schandaal over rechtse chats door politieagenten in Mecklenburg-Voor-Pommeren werden vrijdag twee agenten gefouilleerd. U bent geschorst, zei minister van Binnenlandse Zaken Lorenz Caffier (CDU) 's avonds in Schwerin. Tegen twee andere politieagenten is een disciplinaire procedure gestart, maar deze zijn niet gefouilleerd.

In totaal worden 17 functionarissen en een medewerker van collectieve onderhandelingen van de staatspolitie van Mecklenburg-Voor-Pommeren verdacht van het uitwisselen van rechts-extremistische ideeën in chats op internet.

Drie jaar lang zijn er herhaaldelijk rechtsextremistische politieagenten in de staat aangetroffen.

Er wordt nu aangedrongen op betere screening bij de politie.

                                         De Hof Apotheke uit 1684 met ernaast de toren van de Jacobkirche uit 1495.

Hierboven de Marktplatz

 

Een fraaie deur van een vakwerkhuis

Het blijft nog even prachtig weer, zelfs met 26º een graadje warmer dan gisteren. Wilden we eerst 3 dagen hier blijven, morgen gaan we toch nog naar een ander plekje. Nu het slechte weer er aan komt en we naar huis zullen gaan, is er de behoefte om nog even iets anders te zien.

We staan hier nu nog  maar met 2 campers, in de andere camper zit een Nederlands stel uit Vriezenveen, aardige mensen  die ook wel in Marokko zijn geweest.

Hofgeismar 23-09-2020, woensdag

Zoals gewoonlijk als we een stukje gaan rijden lukte ook nu dat we iets voor  half 10 vertrokken   Het was maar 81 km naar Hofgeismar, maar we moesten wel door het centrum van Kassel. De stad van de Dokumenta waar we wel eens zijn geweest, maar nu even geen grote steden voor ons.

We zijn naar Hofgeismar gereden een stadje met nog geen 17.000 inwoners. We staan op een grote cp aan de stadsmuur op een nieuw gedeelte van de cp die helemaal gratis is, het ziet er prima uit hier. De cp ligt aan de stadsmuur, die laag is en bij een stadspoort waarvan alleen de zuilen nog overeind staan..

Vlakbij  Hofgeismar is een kasteel, die vonden we te lelijk om naar toe te gaan. Dit kasteel is wel de inspiratie geweest voor de gebr. Grimm om hier hun Doornroosje te situeren . Hofgeismar ligt aan de zgn Märchenstrasse, de Sprookjesroute die loopt van Bremen naar Hanau. Bij een wandeling door het stadje viel ons op dat je er niet alleen een aantal mooie oude vakwerkhuizen ziet, maar ook tamelijk veel bloemenwinkels voor zo’n klein stadje. Op historische vakwerkhuizen zie je hier ook wel teksten staan, soms op psalmen gebaseerd. Het marktplein is op de schop, een pand dat er aan staat wordt ook gerestaureerd.   Het lijkt wel of veel huizen een opknapbeurt hebben gehad, alles zit goed in de verf.

Er staan een paar standbeelden waarvan het Würfelturmdenkmal ( dobbelsteen standbeeld) op een opvallende plek staat. Het beeldt een sage uit, 2 dobbelende mannen , die zo een duel uitvechten. De tegenstander gooide 17 ogen, de man uit Hofgeismar 18 en redde zo in 1401 het stadje.

Al met al geen onaardig stadje als alternatief voor de grotere steden die we , zoals eerder gezegd, mijden in Coronatijd.

                             De Marktplatz in Hofgeismar, jammer dat er momenteel werkzaamheden zijn.

Oorlogsmonument uit 1902 ter herinnering aan de oorlog van 1870/71

Een huis in de aanloopstraat naar de Marktplatz met een rijk gedecoreerde deur.

Nu we bijna Duitsland zullen verlaten, moeten we nog over  vakwerkhuizen schrijven , die we in de loop der weken zijn gaan waarderen omdat we er toch prachtige exemplaren van hebben gezien.

De geschiedenis van de vakwerkbouw gaat terug tot de Romeinse tijd, misschien wel tot 10.000 jaar geleden .Toen werden al huizen gebouwd van gevlochten wanden die met leem werden afgesmeerd. De Romeinen pasten daar al stijlen en regels bij toe waardoor die gebouwen als een soort voorloper van vakwerkhuizen kunnen worden beschouwd. [

De bloeiperiode van de vakwerkbouw was van de 13e tot de 17e eeuw, vooral boerderijen werden zo gebouwd, het was een relatief goedkope bouwmethode . Zo’n 100 jaar geleden werden de laatste vakwerkhuizen gebouwd, ze waren toch brandgevaarlijker dan stenen huizen.

De term vakwerk heeft een dubbele betekenis, aan de ene kant wordt er het werk van een vakman mee bedoeld. Maar er is ook een andere betekenis. De constructie van een gevel of een gebouw dat in vakken is verdeeld heet ook vakwerk. Vakwerk in die betekenis bestaat uit een geraamte van horizontale en verticale balken met soms diagonale balken er in verwerkt. De ruimte tussen het houten skelet werd op gevuld met een mengsel van stro en leem. We hebben deze reis heel wat vakwerkhuizen gezien in Duitsland maar we kennen ze ook van reizen in Frankrijk, België. Het verspreidingsgebied is echter breder, van de Kaukasus tot in Engeland werd het toegepast, in Nederland, behalve op sommige plaatsen in Limburg, heeft vakwerk geen voet aan de grond gekregen.

Als je inzoomt bij sommige huizen dan zie je dat sommige balken weer gedecoreerd zijn langs de hele gevel.

 Vakwerkhuis met Duitse en Latijnse teksten .

Dobbelsteen standbeeld, volgens een sage redding van de stad in 1401.

Cp Hofgeismar, gratis met voorz. elektra betaald, N51.495350 E9.375390

Het was vandaag de laatste mooie dag. Het was zonnig tot een uur of 3 en toen kwamen er wat stapelwolken. Het werd wel weer 25º, zoals eigelijk telkens de laatste dagen. Morgen onze laatste dag Duitsland, vrijdag wordt het hier nog maar een graad of 14.

Warnsveld 24-09-2020, donderdag

Gisterenavond maakten we nog plannen voor een laatste dag in Duitsland, het zou Rheine worden. De stad bezichtigen en voor de laatste keer uit eten in Duitsland.

Vanmorgen om 7.00 uur kletterde de regen op het dak, de weersverwachting voor de verdere dag was weliswaar droog tot de avond maar wel windvlagen tot 50 km p.u. Niet erg aantrekkelijk om dan op een terrasje te gaan zitten wegwaaien. Aangezien het maar 4 uur rijden was naar huis, namen we unaniem het besluit om naar huis te gaan.

Bij het rijden van de keggen af,  klapte er een tegen de bumper die doormidden spleet. Everdien heeft een houtje-touwtje reparatie verricht, dwz met touw en veel ducktape de beide helften zo aan elkaar bevestigd dat we in ieder geval naar huis konden rijden, verder ging de reis goed, geen wet van Murphy dit keer. We zijn niet via Dortmund gereden, het Ruhrgebied is altijd druk met vrachtverkeer, maar via Osnabrück, een goede beslissing.

We zijn bijna 4 weken weggeweest, de bedoeling was 5 weken , als het weer mee zou werken, maar aangezien we bijna al die weken fantastisch weer hebben gehad en er een weersomslag heeft plaats gevonden met voor de eerste 10 dagen slechte weersvooruitzichten, kost het dan geen moeite om naar huis te gaan.

We kijken terug op een , naar onze verrassing ,  leuke tijd in Duitsland, onze eerste echte vakantie in dat land. We hebben lekker gefietst langs diverse rivieren, hebben leuke dorpjes en stadjes bezocht, veel buiten geweest dankzij het  mooie weer en we hebben de vakwerkhuizen leren waarderen. En uit eten gaan in Duitsland is heel betaalbaar en over het algemeen lekker. Samen hebben we het zeker ook leuk gehad, ook belangrijk omdat ze weliswaar veel buiten bent maar ook in een kleine ruimte.

Het was vanmiddag eerst wisselend bewolkt, 17º, nu zijn er voor vanavond buien verwacht. Wellicht komt er in oktober nog een mooie periode zodat we met de camper weg kunnen. Maar eerst de bumper laten vervangen, een dure reparatie, wij moeten alleen het eigen risico van €135,-  betalen.