Real Sitio de San Ildefonso 05-06-2022 zondag 

Ondanks het feit dat het zondag is, was er toch weer activiteit van vrachtwagens en trekkers met  een aanhangwagen vol met graan. Ook onderweg zag je vrachtwagens op de velden staan waar de oogst in volle gang is. Minder olijfbomen, minder wijnstokken maar wel graanvelden richting Madrid waar het landschap tamelijk vlak was. We passeren Madrid moeiteloos via de rondweg M50 en  vervolgens via een toltunnel nog een stukje tolweg door de Sierra de Guadaramma, waar ’s winters aan wintersport wordt gedaan. Dit vormt een barrière tussen de hete lucht van het Spaanse binnenland en het koelere westen. Het is hier dan ook weer veel groener.

                         Toch zie je hoe langer hoe meer vegetarische producten in de Spaanse supermarkten.

Minder mondkapjes hier op straat dan aan de costas.

Tegen elke kwaal is wel een kruid gewassen.

De boog kan niet altijd gespannen zijn, de siësta blijft voor sommige Spanjaarden een waardevolle traditie.

We hadden een cp uitgezocht vlakbij Segovia in Real Sitio de San Ildefonso een stadje genoemd naar het gelijknamige paleis, El Granja de San Ildefonso. De weg daar naartoe werd heel druk, hoe dichter we bij het dorp kwamen. Wij dachten dat duizenden Spanjaarden het idee hadden opgevat om een leuke zondag in het kasteel en de tuinen te hebben. Toen we vanmiddag gingen wandelen bleek de grote publiekstrekker echter een Mercado Barocco te zijn, een Barokke markt. Wat het barokke er aan was is ons niet duidelijk, er liepen wat mensen in klederdracht rond, wellicht dat het karakter ervan moest bepalen. Maar later ontdekten we dat er ook wat activiteiten waren,  die het stempel Barok droegen. En vanavond zijn er vanaf 21.00 uur ook optreden van een Bolero Dansschool, een musical en ook een muziekcorps loopt rond, en er zal theater zijn. Nog even over de markt: er werden vooral sieraden, zeep, houtsnijwerk en andere kunstzinnige nijverheid verkocht naast geneeskrachtige kruiden en stenen, daar is ook altijd wel een goedgelovig publiek voor. En vooral ook eet- en drinkwaren, kazen en worsten maar ook voedsel wat ter plekke genuttigd kon worden.

Dat alles hier Barok wordt genoemd komt natuurlijk door het paleis Granja de San Ildefonso, een barok paleis geïnspireerd op het paleis van Versailles. Het kasteel stamt uit het midden van de 18e eeuw en werd gebouwd in opdracht van Felipe V, kleinzoon van de zonnekoning Lodewijk XIV. Een mooi paleis wat voor gepensioneerden gratis toegankelijk is. Helaas was het niet mogelijk binnen te fotograferen, het fototoestel moest worden ingeleverd en aangezien er in elke van de talloze zalen beveiligers stonden, kon er ook niet met een mobieltje gefotografeerd worden. Er hangen veel wandtapijten van Vlaamse meesters,10 stuks  van ongeveer 20 bij 10m, en kleinere, wel veel allemaal. Schilderijen, beelden, heel fraaie kroonluchters, prachtig gedecoreerde plafonds, spiegelzalen, erg mooi maar ook veel. 

                                                                      El Granja de San Ildefonso

Een van de barokke fonteinen die moesten wedijveren met Versailles. Alleen al  vanwege de kleur verloren.

Toch morgen weer de tuin in, in zijn soort is het toch de moeite waard

Net buiten de officiële cp, die is vol. San Ildefonso, N40.90487 W4.00764, gratis, voorz.

Ook de tuin mochten we gratis in en we waren helaas te laat voor de fonteinen om die werkend te zien. Volgens een oud boekje die we hebben zou om 17.30 de fonteinen gaan spuiten, volgens een bewaker was dat echter vanochtend het geval geweest. We hebben er foto’s van gezien, dat was echt schitteren, Nu waren de fonteinen die we gezien hebben mooi van vorm maar afschuwelijk van kleur, een soort vals brons.Er staan 26 fonteinen, waaronder een paar unieke exemplaren maar het was te veel om de tuinen, die even mooi moeten zijn als die van Versailles helemaal te bezichtigen. Geen nood, dan gaan we morgen weer, we blijven nog een dag. 

Het was prachtig weer, goed dat we uit het hete midden Spanje weg zijn, het werd 26º. Vanavond gaan we een hapje eten in het dorp en eens kijken of die activiteiten wat voorstellen.

Real Sitio de San Ildefonso 06-06-2022, maandag

Alle campers zijn vanmorgen van de cp vetrokken en wij zijn er naar toe gereden zodat we dichter bij de voorzieningen zijn en een wasje konden doen.

Na de festiviteiten van de afgelopen dagen kon je nu weer gewoon huizen zien, veel zijn geschilderd in pasteltinten.

Een paar muzikanten met trommel en blaasinstrumenten

De commandant loopt naast de troep.

De Bolero dansschool in actie

Het viel gisteren niet mee om een plekje te vinden om wat te eten, alles zat vol, uiteindelijk toch gelukt. Het was bomvol in de stad bij de kraampjes en we hebben kort staan kijken bij de uitvoering van de Bolero dansschool. Er liep een 3-tal trommelende en fluitende muzikanten in traditioneel kostuum over de markt en ook marcheerde er een aantal soldaten. Dat had iets lachwekkends, er werden commando’s  geschreeuwd, daarna werden de  geweren (musketten?) aangelegd en vervolgens marcheerden ze weer verder, zeer serieus kijkend.

                                                           Los Baños de Diana, Diana's baden wordt gezien als de mooiste fontein

We hebben geruime tijd gewandeld in de goed onderhouden mooie tuinen van het paleis La Granja ( de boerderij) zoals het ook genoemd wordt. We hebben veel fonteinen gezien en het viel ons wellicht nog meer op hoe lelijk ze ‘brons’ ze  zijn geschilderd. Het is wel Barok, soms over de top. Je moet houden van de protserigheid die je ziet in de fonteinen met sculpturen die verschillende scènes uit de Griekse en Romeinse mythologie voorstellen. Het is natuurlijk anders wanneer de fonteinen zouden spuiten, maar het is niet anders.

                                      Vergeten hoe deze fontein heet, het is een van de 26

Een van de beelden bij de Fuente de las Ranas. De fontein van de kikkers. Half mens ,half kikker.

Midden in het park 8 boogfonteinen

 Everdien vond het allemaal afschuwelijk lelijk. , ik kon er nog wel een bepaalde schoonheid in ontdekken. Het middelpunt van het park is een kruispunt waar 8 paden op uitkomen en er staan ook 8 fonteinen. Naast de fonteinen  staan er overal beelden in de tuin, de hagen zijn mooi geschoren, bloemen vind je niet veel. Er was veel tuinpersoneel aan het werk, de tuinen zijn dan ook 14ha groot. Er staan heel hoge  bomen zoals Sequoia’s en Libanese ceders, sommige zijn bijna 150 jaar oud. De naam Granja stamt  uit de tijd dat de monniken van een klooster in de buurt hier een gebouw gebruikten als boerderij.

         Het paleis Granja de  Ildefonso, gezien vanuit de tuinen. Het is het zomerverblijf van het Spaanse koningshuis.

Bovenstuk voorgevel paleis

Aan de gevel diverse versieringen boven de ramen

De glaswerkfabriek, industriële architectuur uit de 18e eeuw.

Het dorp ziet er ook anders uit zonder de duizenden bezoekers en de marktkramen. Je ziet nu goed de huizen waarvan er vele in een pastelteint geschilderd zijn, zoals het gemeentehuis dat in een oud ziekenhuis is gevestigd. Naast de cp staat een grote fabriek waar glaswerk, cristales, wordt gemaakt. Er is ook een glaswerkmuseum bij , maar die is vandaag gesloten. Dat glaswerk werd hier trouwens al in de middeleeuwen vervaardigd.

Na een zonnige morgen werd het ’s middags grotendeels bewolkt, 26º.

                                         Nog wat beelden die rondom het paleis staan.

Een van de vele beelden in de tuin

Real Sitio de San Ildefonso 07-06-2022, dinsdag

We hebben besloten om nog een dag hier te blijven, we hadden het glqswerkmuseum en de glasblazerij nog niet bezocht. Bovendien is het weer in grote delen van Spanje te warm en het zal nog heter worden volgens de Spaanse weerdienst Aemet. Aangezien we hier op 1140 m hoog zitten, blijft het overdag goed te doen en ’s nachts is het zelfs lekker fris,  13º dus binnen koelt het ook lekker af. Als naar verwachting de temperatuur vanaf donderdag rond de 40º zullen worden, hopen wij in een gebied te zitten waar het een paar graden lager zal blijven.

De glasblazerij en het museum zitten in een granieten gebouw en staat  bekend als een van de meest symbolische industriële monumenten van Europa. Het gebouw is gebouwd van granieten blokken.

                                                  Real Fabrica de Cristales de la Granja, glasblazerij en museum

Machines die gebruikt werden bij glasbewerking

         transportkarretjes

Deze koepel diende als ventilatie

Het werken met glas is door Philips V gestimuleerd, met zijn geld werd de oude Real Fabrica de Cristales de la Granja gebouwd in het midden van de 18e eeuw. Technieken en vaklieden werden uit het buitenland gehaald, hoofdzakelijk uit Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Er werden vooral luxe dingen voor paleizen etc. gemaakt, zo werden er de grootste spiegels gemaakt die er bestonden in die tijd. Daarnaast werden er voor apotheken flessen geblazen werden er de prachtigste kroonluchters. In 1972 heeft het gebouw een nieuwe eigenaar en functie gekregen, het is in bezit van de Fundacion National del Vidrio en er zijn nu een Museum, glasblazersschool en een productieafdeling voor antiek glaswerk in gehuisvest. Het gebouw is erg groot zodat er tegenwoordig ook een gewone school in zit, dat merkten we omdat we de verkeerde ingang namen.

                                    Dit soort werk werd en wordt gemaakt, prachtige kroonluchters.

Grondstoffen om glas te maken, zand , soda en calcium oxide

Cilinderglaswerk van vroeger

De toegangsprijs voor 65+ is €,5,- pp. Als je het museum binnenkomt kom je in het gedeelte waar machines en gereedschappen staan die vroeger voor de glasproductie gebruikt werden. Er wordt getoond hoe met bepaalde mallen kroonluchters gemaakt werden en worden. De  hallen waarin de machines staan zijn op zich al mooi maar het mooist zijn toch wel de bakstenen koepels. Onder deze 2 koepels stonden de  zand smeltovens en de koepels waren eerst zonder ramen, dat waren ventilatieopeningen. Uitgelegd wordt hoe glascilinders werden gemaakt door middel van illustraties, hetzelfde geld voor glasplaten, weer een heel andere techniek.

Allemaal interessant, we waren echter meer geïnteresseerd in de tentoonstellingen. Er zijn permanente exposities en ook tijdelijke.  Een van de permanente tentoonstellingen is glas en loodwerk van de broers Maumejan uit Madrid, die in 1860 begonnen met deze techniek die ook hier wordt uitgebeeld op een maquette, van het maken van een schets tot het eindproduct.

Een andere permanente tentoonstelling, die van 500 glasobjecten uit de 18e en 19e eeuw was maar voor een deel te bezichtigen omdat er restauratiewerkzaamheden aan een hal plaatsvonden. Wel was er glaswerk uit de Barokke periode (1727-1787), veelal gegraveerd met bloemmotieven.

                            Hollandse vazen waarvan er een aantal te zien zijn, deze zijn uit 1740 en 1770

Uit de Barokke periode een olielampje  en een voorraadpot met een gouden gravure.

Apothekersflesjes uit Nederland uit de eerste helft van de 19e eeuw.

Ook een expositie van flessen en vazen uit de 16e-19e eeuw was de moeite waard om te zien. Het was door de weerspiegeling van het glas van de vitrines waarin de meeste objecten staan, moeilijk om goede foto’s te maken, soms zelfs onmogelijk omdat er dan een halve schoolklas, er waren meerdere scholen op bezoek, op de foto stond en van het bedoelde object bijna niet te zien was.

Werk van Torres Esteban, objecten opgebouwd uit laagjes

Japanse glaskunst

Het meest sprak ons de tentoonstelling aan van de hedendaagse glaskunstenaars , veel werk van Japanners, Tsjechen, Spanjaarden en Finnen. Een tijdelijke tentoonstelling is die van Finse kunstenaars , ook mooi werk.  

                                               Werk van een Mexicaanse kunstenares

 Werk van een Japanse kunstenaar

Werk van 2 Spaanse kunstenaars

               Ook Japans

 

Rechts werk van de in 2016 overleden Nederlandse glaskunstenaar Bert van Loo uit 1997.

Finse kunst met Spaanse schoolmeisjes weerspiegeld

Een belangrijke plaats neemt het werk in van Torres Esteban, die Pioneer is in het maken van objecten opgebouwd uit laagjes. Bij de collectie hedendaagse glaskunst is die van Japan de grootste. Veel werken spraken ons erg aan, we zijn enthousiast dat we  nog een dag zijn gebleven.

                                                          De glasblazer in actie

Glas uit de oven wordt gekoeld met natte kranten

Het glas is in een mal geweest.

Op de achtergrond leerlingen

Als laatste bezochten we de glasblazers die je aan het werk kon zien en de erbij gelegen werkplaats waar glas oa werd gegraveerd en geslepen.

Het was een warme dag met bijna 29º en zonovergoten.

 

           Glas wordt geslepen

Het glas wordt afgewerkt

Ook vlinders vlakbij de camper, een tijgerblauwtje op de luzerne bloemen.

Segovia 08-06-2022, woensdag

We wilden vandaag naar Segovia, daar zijn we ook wel geweest, maar we staan nu in Valladolid. Zo  af en toe gebeurt het op een reis, je belandt bij een garage. We hadden een poosje een vreemd geluid als we reden, het leek bij het rechtervoorwiel vandaan te komen maar moeilijk te bepalen. Via een gewone Mercedes Garage bij een Mercedes Truck in Segovia  beland om een uur of 11. De monteur moest eerst eten,  met een half uur wilde hij wel kijken. De chef en later zijn zoon hebben geluisterd, meegereden, de conclusie was dat er iets met de keerringen van het differentieel is. Daar is slijtage aan, er zat ijzervijlsel in de olie die ze verwisseld hebben. Tenminste als we het goed begrepen hebben Ze konden/wilden het niet maken , ze hadden geen onderdelen op voorraad en ze repareerden alleen trucks. Dus werden we doorverwezen naar Valladolid, telefonisch hebben zij voor ons een afspraak gemaakt, morgenochtend om 8.00 uur moeten we daar zijn voor een diagnose. Het wordt wel een dure zaak zeiden ze. Tot onze verbazing moesten we niets betalen, ze zijn er toch langer dan een uur mee bezig geweest. Dus  hebben we maar wat geld gegeven om een biertje te drinken met het personeel. Zo zijn we enigszins van slag naar Valladolid gereden waar we op een parking midden in de stad staan.

In dit gebouw zetelt tegenwoordig de universiteit. Oorspronkelijk een kerk,  een Barokke architectuur.

          La Catedral uit de 17e eeuw.

Het gemeentehuis ( 16e eew) op het Plaza Mayor

Veel van dit soort huizen met erkers en arcades

En we hadden vanmorgen net besloten om maar 1 dag in Segovia te blijven en Valladolid over te slaan en meer westelijk richting oceaan te rijden ivm de hittegolf die vanaf morgen begint en tot na het weekend aanhoudt met temperaturen die in Valladolid gaan oplopen tot boven de 35º. En nu maar hopen dat we niet in een snikhete stad op onderdelen moeten wachten voordat de eigenlijke reparatie kan beginnen. Dat horen we morgenochtend wel.

We zijn in de loop van de middag nog wel  de stad in geweest voor een eerste indruk. En die pakt positief uit, er zijn in het centrum niet alleen historische gebouwen maar ook fraaie  oud-renaissance huizen met veel erkers aan de gevels. En niet te vergeten de talrijke arcades. Wat jammer is dat het mooie 16e eeuwse  plein Plaza Mayor aan het zicht werd onttrokken door allemaal boekenstalletjes die nog gesloten waren tot vanavond.  Een vreselijk gezicht, er mag dan wel het ‘feest van het boek’ zijn maar het ontsierd het plein. Na nog een drankje op een inmiddels zonnig terrasje zijn we weer naar de camper gegaan waar we buren uit Hengelo(O) blijken te hebben . Die willen naar Andalusië maar waren niet op de hoogte  van de aanstaande hittegolf waar voor gewaarschuwd wordt. Daar was vandaag nog niets van te merken, aanvankelijk was het een bewolkte, benauwde dag, in de loop van de middag brak de zon door en werd het 27º.

Valladolid, 09-06-2022, donderdag.

Weinig vrolijks te melden vandaag, integendeel. Om 8.00 uur al  bij de Mercedes garage, 2,5 uur later de diagnose: de aandrijfas moet vervangen, dat niet alleen, het differentieel en de ABS achteras ook , kosten €10.126,91.  En de materialen moeten uit Duitsland komen, dat duurt 2 weken. We hebben contact opgenomen met de ANWB waar we een doorlopende reisverzekering hebben. Veel heen en weer gebeld en uiteindelijk werd besloten dat de camper naar Nederland wordt getransporteerd omdat men het niet helemaal vertrouwt, zo’n hoog bedrag. Bovendien kunnen er misschien 2e hands onderdelen in geplaatst worden, iets wat Mercedes niet zal doen.

Cp Valladolid, N41.65606 W4.73751, met voorz. €5,- per dag.

 

In afwachting van het telefoontje van de ANWB, zouden dat nu zorgelijke rimpels zijn?

Even iets vrolijkers, 2 parende Oranje Luzernevlinders.

Er zou gekeken worden of we als vervangend vervoer een 2-persoons camper zouden  kunnen krijgen, die komt dan uit Nederland. Aan het eind van de middag kregen we te horen dat die niet beschikbaar is, we zouden een bestelbusje kunnen  krijgen om de spullen uit de camper naar Nederland te vervoeren en dan in hotels onderweg te overnachten. Tot bleek dat er een 6 persoons camper beschikbaar was, een Weinsberg  R59 van 7,40m. Of we dat zagen zitten? Wis en waarachtig! Onze camper wordt maandag gestald bij de Mercedes Garage, daar komt de camper uit Nederland en kunnen we de spullen overpakken. Na 3 weken moet de camper dan in Apeldoorn worden afgeleverd. Het is niet alles, het is een kale camper, omvormer, tv, zonnepanelen zijn niet aanwezig, wel een gasfles.

We moeten het nieuws nog maar laten bezinken, het loopt anders, we zullen cp’s met stroom gaan zoeken, vrij staan zal er niet meer bij zijn. Kijken  of ons dat bevalt, anders gaan we eerder naar huis.

Vandaag was het ruim 30º, het begin van de hittegolf, stralend weer.

Valladolid, 10-06-2022, vrijdag

Fijn dat we veel reacties hebben gekregen per app, mail en in ons gastenboek en via het camperforum, fijn dat mensen met ons meeleven en ook meedenken. Nog even over gisteren, we hebben het nog niet gezegd maar we hebben niets dan lof voor de ANWB. We zijn prima geholpen, je moet wel geduld hebben, aan het eind van de middag was alles rond t/m de vervangende camper. We zijn de enige niet met pech dus we hebben er begrip voor dat het wat lang duurde maar alles is goed geregeld nu.

De schitterende Isabelline (laat Gotisch) façade  van het Colegio de San Gregorio

                 Detail façade

           De fraaie binnenplaats

Ieder plafond weer anders

We zijn aan het eind van de ochtend de stad ingewandeld, toen was het nog 28º. We hebben ons weer vergaapt aan de mooie gebouwen en aan de nodige beelden die in Valladolid staan. Uiteindelijk zijn we in het prachtige  Colegio de San Gregorio gaan bezoeken. In dit gebouw met een zeer fraaie voorgevel, Isabel(line) gotiek is het Museo National de Escultura gevestigd, het museum van de sculpturen. (3-dimensionale beeldhouwwerken ontstaan door het verwijderen van materiaal) Er is de grooste collectie polychrome (met meerdere kleuren beschilderd) sculpturen ter wereld in ondergebracht. De binnenplaats is bijzonder mooi met pilaren en versierde galerijen en in het gebouw zijn ook de trappen en de bewerkte houten plafonds de moeite waard.

Dit is allemaal werk van  maniërisme ( late renaissance) door de kunstenaar Alonso Berruguete, vooruitstrevend in zijn tijd (16e eeuw

Maniërisme door 3 kunstenaars, waaronder de Nederlander Cornelis Hollande,  Alonso Berruguete en een onbekende Spaanse kunstenaar

En de collecties bijzonder, het is grotendeels afkomstig uit kerken, kloosters uit heel Spanje. Er zijn een groot aantal zalen en er is een 2-deling gemaakt in zalen met Renaissance kunst en ook met Barokke kunst. Ook is er een ruimte met processiegroepen. Er zijn in totaal 20 zalen, erg mooi en zoals vaker vinden we het ook weer erg veel. We plaatsen een greep uit het grote aantal foto’s die we hebben gemaakt, want dat kon zonder flits waardoor sommige foto’s wat aan kwaliteit hebben ingeboet.

 

Nog meer laat-renaissance, Juan de Juni: Santo Entiero (1540)

Uitsnijding van de beeldengroep

We zijn weer via een andere weg richting camper gewandeld en zijn door de sfeervolle overdekte Mercado gelopen. Het was inmiddels na 2 uur en de temperatuur was flink gestegen. En dan kom je bij de camper en daar mag je niet buiten zitten, daar wordt op gehandhaafd. Ook geen was aan de camper hangen, Everdien heeft een kleine handwas gedaan en die in de camper gehangen. We hebben de stoelen opgepakt en zijn naar een parkje achter de cp gelopen en zijn daar onder een boom gaan zitten.   Dat was lekkerder dan in de warme camper, maar ja, we zouden vandaag richting Santander zijn gegaan, zo redden we ons ook hier.  Zon en heet, 35º wat moet je dan nog meer zeggen over het weer, ja het was te doen, maar ’s middags geen activiteiten, behalve lezen dan.

 

Een zaal met Barokke beelden, allemaal polychrome sculpturen

 Inmaculada Conceptión , de onbevlekte ontvangenis, Juan de Mesa (1610)

We hadden nog geen foto's geplaatst van de Barok afdeling, bij deze dan een aantal voorbeelden van de polychrome sculpturen. De Barok appelleert aan zintuigen , er wordt wel gezegd dat Barok de ogen zijn waardoor emoties binnenkomen en ook weer verlaten. Vonden we de Barokke fonteinen in San Ildefonso lelijk, deze beelden spreken ons veel meer aan. Hoewel als bij sommige beelden het vlees, wonden of bloed te expliciet wordt uitgebeeld dan vinden we dat weer too much. Al met al een leuke collectie gezien in een prachtig gebouw.

                                                 San Grerorio Magno en de slavenkinderen

 San Piedro in de stoel

Dit vinden we Barok over de top

Valladolid 11-03-2022, zaterdag

Er stonden vannacht duidelijk minder campers dan de afgelopen dagen, het is natuurlijk niet aantrekkelijk om met 35+º een stad te bezoeken. We hebben tot nu toe Nederlandse, Duitse en de afgelopen nacht Franse buren gehad, kortstondige contacten met aardige mensen. 

We werden vanmorgen eerst door de chauffeur gebeld die de camper komt brengen. Hij verwachtte maandag in de loop van de dag aan te komen. Echter een tijdje later werden we door het camperbedrijf uit Apeldoorn gebeld dat er een probleem met de achterlichten was, of we ook een kleinere camper wilden. Dan moeten we maar een gedeelte van de bagage in de andere camper laten. Later op de middag bleek dat de chauffeur gewoon met de Weinsberg  onderweg was , de achterlichten zijn gerepareerd.

                                                       Fontein midden in de stad bij het Plaza Mayor

In het park Campo Grande staan ook fonteinen.

Plaza de Zorilla, Academia de Caballeria.

        Standbeeld van Columbus

We zijn vanmorgen weer op pad gegaan de stad in, de enige tijd waarop het nog te doen is om te wandelen, zoveel mogelijk gebruik makend van schaduwen van gebouwen en bomen. We zijn wel onder de indruk van de stad Valladolid, het straalt een zekere grandeur uit. Althans in de wijken waar wij zijn geweest zie je weinig leegstand maar wel leuke pleinen met standbeelden en/of fonteinen. We zijn door een mooi groot park gewandeld, midden in de stad, het Campo Grande. Er waren veel mensen van allerlei leeftijden die verkoeling zochten onder de bomen. We hebben een huizenroute gedaan en we hebben zeker enkele mooie exemplaren gezien. M.n. aan de brede boulevard Arcero de Recoletos staan enkele prachtige voorbeelden in welke huizen de bourgeoisie van Valladolid woonde in de 19e eeuw en waarschijnlijk nog steeds. Enkele huizen zijn in Modernisme stijl ( Jugendstil, Art Nouveau) en van de periode ervoor.

 

                                      Plaatselijk Modernisme, Casa de Principe ( 1906)

Detail zijgevel Casa de Prncipe

De façade van dit huis laat zien dat het linker  gedeelte  bewoond en goed onderhouden is, rechts daarentegen...

 

Casa Mantilla (1891) een eclectische bouwstijl, er werd bij de bouw  van ijzer gebruik gemaakt.

We zijn naar de straat Duque de la Victoria gewandeld, waar een roze paleis uit het midden van de 19e eeuw staat , naast andere gebouwen uit dezelfde periode. Niet ver daar vandaan was een mooie overdekte passage, de Pasaje Gutierrez, die wat moeilijk te vinden was maar een vriendelijke jongeman liep een stukje mee om de weg daarheen uit te leggen. We hebben trouwens in meerdere steden en dorpen de vriendelijke hulpvaardigheid van Spanjaarden mogen ervaren.

In de straat Duque de la Victoria staan voorbeelden van de 19e eeuwse stedelijke bouwkunst zoals dit mooie Circulo de Recreo

Detail zijgevel van het Circulo de Recreo

Het Palacio de Antonio Cortiz de Vega uit het midden van de 19e eeuw.

Toen we door de passage waren gelopen bleek dat we niet ver van de kathedraal waren waar we door de tonen van een hardrock band naar toe werden gelokt. Daar hebben we maar kort gekeken, we zijn al niet zo’n liefhebber van die stijl  en ’s middags om 13,30 uur al helemaal niet. Via het Plaza de Mayor met zijn bomvolle terrassen, zijn we naar ons ‘eigen terrasje ‘gewandeld, niet ver van de cp en mooi in de schaduw. Hoewel het nog geen 14.00 uur was, hebben we bij ruim 34º onze dorstige kelen gelest met een heerlijke koude caña, tapbiertje, voor € 2,50 per glas. Daar krijg je hier ook een tapa bij, vaak hier chips maar we zijn vaker geweest dus werd het een toastje met tomaat en ansjovis.

                  Pasaje Guetierrez , een prachtige overdekte doorgang met prijzige winkels en barretjes

Komen uit de passage komen we weer een oude bekende tegen, de kathedraal..

 

Een gedeelte van de passage heeft  beschilderde plafonds.

 

 

 

De goed bezette terrasjes op de Plaza Mayor.

’s Middags hebben we geluierd, het werd 35,4º, rondom ons ontstonden onweerscomplexen, hier bleef het bij af en toe een beetje bewolking in de loop van de middag. We drinken veel water en ook bier in het begin van de avond, minder frisdrank wat we anders ipv bier drinken. We merken het aan onze buik, we drinken frisdrank light, bier light bestaat niet.

Valladolid 12-06-2022, zondag

Het lijkt of we onderworpen worden aan een stresstest. Was een defecte camper nog niet erg genoeg, gisterenavond hield de koelkast er mee op. Nu is een kapotte koelkast iets wat regelmatig voorkomt, ook bij ons. Nu echter is hij er mee opgehouden terwijl hij gewoon op gas brandde, de ontsteking vonkt niet meer als we hem willen aanzetten. Hij doet het wel op 12v, maar daar heb je niets aan als je stil staat. En naar een camping rijden om aan de stroom te gaan staan is ook geen optie, de dichtstbijzijnde camping is 22 km hiervan verwijderd, we durven niet met de camper te rijden met een kapotte aandrijving. En bij temperaturen van 35+ kun je een koelkast niet missen. Het lijkt erop of de koelkast geen gas meer krijgt, mogelijk zit de brander verstopt. Everdien heeft de brander proberen schoon te blazen met een busje perslucht, tevergeefs. We hebben voor €5,- 2 grote zakken met ijsklontjes gekocht bij een naburige bar.

 

De Gamander

 

Een Ruwe sterdistel

We zijn niet de stad ingegaan, Everdien heeft een selectie gemaakt van spullen die we absoluut mee willen nemen in de andere camper. We kunnen niets vinden over een indeling van de  vervangende camper op internet. Daarom hebben we de chauffeur gebeld om te vragen of er een hangkast inzit maar hij was  (nog ) niet te bereiken. 

Het is nogal ingewikkeld om een parkeerticket uit de automaat te halen, ondertussen ben ik als ervaringsdeskundige als assistent parkeerwacht opgetreden. Ik heb 4 mensen geholpen, dat krijg je als je de hele dag bij de camper bent en er geen parkeerwacht aanwezig was. Daarom hebben we ook buiten gezeten zonder dat er werd verteld dat het verboden was.

Vandaag hebben we Nederlandse en Belgische buren, dat was een praatje maken in een taal waarbij je doorgaans niet zo hoeft na te denken, hoewel we vooral met Franse buren ook aardig kunnen communiceren, Spaans is toch weer een stuk moeilijker. Trouwens ook weer aardige mensen, we boffen wel , wat dat betreft dan, deze reis. Met de Nederlandse buren, Arianne en Johan, hebben we onder het genot van een biertje gezellig zitten babbelen.

Het weer was vergelijkbaar met gisteren, 36º, morgen wordt het nog wat warmer.

Voor het vervolg klik hier: lente Spanje 2022 deel 9